Egy orvossal is tűrhetetlenül bánnak

2016.09.13. 05:23

magyar_11.jpgHa egy kollégával így foglalkoznak, akkor mire számíthat egy „útszéli” ember?

Tisztelt Praxis!

 

Nővérem 70 éves. Mintegy másfél éve tumor állapítottak meg nála. Eleinte folyamatosan kapta az infúziót. Most egy éve szeptemberben közölték vele, hogy az a bizonyos infúzió hiánycikk, nem lehet beszerezni.

 

frustrated-doc.jpg

 

Felhívta az első gyógyszertárat, ahol közölték vele, korlátlan mennyiségben áll a rendelkezésükre. Elment és megvett egy adagot potom 360.000 forintért, majd ezt az infúziót beadták neki, mondván valamilyen formában vissza fogják adni. Tegnap a szokásos infúzióval egybekötött felülvizsgálatkor közölték vele, hogy elfelejtették az infúziót megrendelni, majd értesíteni fogják, mikorra érkezik be. Csak zárójelben megjegyzem, nővérem ideg és elmeorvos, nyugdíjas, egyetemi tanár.

 

A kezelő orvosai egy részét részben tanította, részben ismerte őket. Ha egy kollégával így foglalkoznak, akkor mire számíthat egy „útszéli” ember? Ha valakit pontosan érdeket a kórház neve, valamint a kezelőorvos neve szívesen megadom. Nem akarok nagyobb balhét csinálni, de ez már tűrhetetlen.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asztalosani 2016.09.13. 08:25:15

"A kezelő orvosai egy részét részben tanította, részben ismerte őket. Ha egy kollégával így foglalkoznak, akkor mire számíthat egy „útszéli” ember? (...) de ez már tűrhetetlen."

miért?
az tűrhető ha "útszéli" emberrel csinálják?
az már nem tűrhető ha eüs-sel, vagy volt eüssel csinálják?

hm...

"Nem akarok nagyobb balhét csinálni"
pedig igenis kellene, mert te lehetsz a következő aki így jár. vagy ne adj isten a gyereked.

és sajnos a praxis blogon való közzététel nem old meg semmit.

zünüke 2016.09.13. 08:27:54

Elment megvett egy adagot potom 360.000 Ft ert

???????

Mondvan valamilyen formaban visszafogjak adni

????????

Tegnap a szokasos infuzioval egybekotott felulvizsgalatkor kozoltek vele hogy elfelejtettek az imfuziot megrendelni majd ertesiteni fogjak mikorra erkezik.

?????????????

she_wolf 2016.09.13. 09:39:54

Ha még valaki nem tudná: A zorvosok ganéjtosok, mer' összejáccnak, összezárnak!

(Azért az eszem megállt egy csöppet.()

christophe 2016.09.13. 10:39:14

koztudott,hogy az idos, beteg emberekre azorbànèknak nincs szuksége,egyenlore ilyen ''finom''modszerrel szabadulnak Toluk.

Lady Ann 2016.09.13. 12:00:36

@christophe: ott tartunk, hogy a nyugdíjas szavazók már nem érnek semmit. Csodás...

Lesből Támadó Szárítókötél 2016.09.13. 12:08:38

@Lady Ann:

Rosszul olvastad: az idős, BETEG emberekre nincs szüksége Orbánéknak. Az idős, EGÉSZSÉGES emberekre annál inkább, mert szavazótábort jelentenek és a FIDESZ egyre inkább nyugdíjaspárt kezd lenni, ha megnézed a megmozdulásaikról, rendezvényeikről készült felvételeket.

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.13. 12:29:32

Nyugdíjas szavazótábor megérdemli a fidesz és kormánya háláját. Kéne talán békemenetelni egyet, mert az jót tesz a nyugger egészségnek. Meg jót tenne a kormányzó párt, és kormánya agytevékenységének is.

Más:
"...zárójelben megjegyzem, nővérem ideg és elmeorvos, nyugdíjas, egyetemi tanár."

Remélem büszke a tanítványaira. Talán a hiba már a tanítóban is benne volt? Mert ugye kitől mástól tanulták/tanulhatták ezt a viselkedést? A gölöncsércigánytól meg a fazekastóttól nem, mert nem azok tanították.

she_wolf 2016.09.13. 13:09:58

@Lesből Támadó Szárítókötél:
Nem ártana nevet változtatniuk több okból.
1: FIDESZ → Fiatal Demokraták Szövetsége
A Fidesz nem fiatal (már).
"fides". Azt azért csak megszámolnám (majd, ha akarok rá időt szakítani), hogy hány egykori tag "fides".

2: A Fidesz nem demokrata, és szövetségben is csak önmagukkal vannak.
Leginkább autokrácia. És ha így haladnak, előbb-utóbb egy másik "d" betűs szó fog gyakrabban eszembe jutni.

Véleményem szerint a szociálpolitikájuk lesz a vesztük. Mert emelhetik a nyugdíjak, az élet rendje ellen nincs mit tenni, azért ők sem akkora királyok, korona ide, vagy oda.
A fiatalok pedig.... mit nekik Brexit, ha más hely is van a világon?
Rémképem, hogy 150 év múlva Magyarország populációja beltenyésztésből fog állni.
De az meg engem már nem érdekel...

qbr 2016.09.13. 13:46:07

Onkológiai infúziót vett közforgalmú patikában pro familae receptre? És a patikában korlátlan mennyiségben volt?

Biztos, hogy pontosan így történt?

she_wolf 2016.09.13. 13:55:54

@qbr:
Szerintem itt valami félreértés lehet, mert ez sehogy nem jön össze.

Tempus.Anh 2016.09.13. 14:01:49

Olyan nincs, hogy "útszéli ember". Csak beteg van.
a poszt kissé zavaros, nem derül ki belőle, hogy mit kapott és mennyit kell még kapnia. A "tumort állapítottak meg nála" sem egyértelmű: milyen természetű, milyen stádiumú, milyen kórjóslatú ?

SD9 2016.09.13. 14:29:21

Milyen kedves, hogy a nem szakmabelieket útszélinek nevezi. Azt a szót inkább másra szokták használni. Ha az egész család ilyen "kedves", talán a velük való bánásmódon sem kell csodálkozni.

bElannaTorres 2016.09.13. 14:41:37

Én azért elszoktam mondani, hogy mérnök vagyok, hátha eszébe jut, hogy ne próbáljon bénán átbaszni, de azért sokaknak hiába mondod, annyira pofátlanul néznek hülyének, mintha kb. gyépés volnál. Mondjuk leginkább az asszisztensekre és nővérkékre jellemző, de hát nekik megvannak a korlátaik. Csak hát ők az orvos mellett már azt hiszik ők is nagytudású "kisorvosok". Volt olyan - szerintem kb. 80-as iqja lehetett, nővér aki nem tudta, hogy penicillin van az augmentinben. Vagy ha tudta is, nem hitte hogy baj lenne beadni egy arra allergiásnak. Nem tudom. Nekem fura hogy vannak ennyire buta emberek. És ijesztő, hogy kiszolgáltatottak lehetünk nekik.

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.13. 15:05:27

A legijesztőbb nem ez a nyugdíjas eset, bár ő sem ezt az elbánást érdemli. Az ijesztő az, hogy kortól-nemtől függetlenül a szakrendelésre is két és fél hónap a várakozási idő, és ennyi idő alatt pl. egy rák vígan akkorára nő, hogy már csak a koporsót kell megvenni.
Amikor elindul egy beteg a szakvizsgálat irányába, soron kívül csak akkor fogadják, ha a küldő orvos sürgős jelzéssel kéri a vizsgálatot. Egy röntgen vagy ultrahang homály szakorvosi vizsgálata pl. mikor, és kinél lehet sürgős? Van ehhez meghatározó kritérum, úgy mint életkor, munkaviszony, baráti kapcsolat? És ehhez még nem is tettem hozzá, hogy az utóbbi években általam látott szakorvosok rengeteget dolgoznak, nem az ő hibájuk a várólista.

Gondolom, ha valamelyik miniszteriális főfej vagy a titkárnője/titkára lesz beteg, neki nem kell sorba várnia amíg egy ultrahangra, ct-re, vagy csak egy síma szakorvosi vizsgálatra mehet. Pedig nem ártana, ha megtapasztalnák a várakozás érzését.

Közben elgondolkodtató az is, hogy a munkaképes lakosságnak lassan 8-10 %-a és a családtagjaik már nem itthon élvezik az állami egészségügy ellátását, tehát elvileg az ellátottak számának csökkennie kellett az "elmúltnyócévben" is. Szóval hogyisvanez?

Mellesleg az egészségbiztosító miért nem köt szerződéseket a magánrendelést folytató szakorvosokkal, és miért nem fizeti a biztosított beteg vizsgálati díját?

Braincelle 2016.09.13. 16:44:11

@qbr: ezt én sem értem. Ráadásul nem hiszem, hogy a kemóját abba akarták hagyni, hanem vélhetően várni kellett volna, amíg megérkezik a szállítmány, a kórház gondolom nem a szomszéd utca gyógyszertárából rendel (ahol viszont furcsállom, hogy halomban állnak a többszázezer forintot kemók), mindenesetre erre így, hogy a hozzá nem értő hozzátartozó el is meséli meg nem is, nehéz mit mondani. Mindenesetre jobbulást a nővérének.

Főgebra 2016.09.13. 16:54:17

Én, egy dolgot tudok biztosan. Amikor "beleléptem a 71-dikbe, a kontroll vizsgálataim közti időtartam megduplázódott! Tehát, ahova 3 havonta kellett mennem, oda, azóta félévente kell mennem, ahova félévente jártam, oda azóta évente kell. Az éves intervallumuak maradtak.

Lehet, hogy idős koromra egyre jobban kéne érezni magam?

Dikusz 2016.09.13. 18:28:28

@bElannaTorres: Szeretnék válaszolni a hozzászólásodra.
Először is gratulálok a diplomádhoz. Ugye véletlenül sem azért árulod el a végzettséged, hogy éreztesd különb vagy annál, akinek említed? Nem írtad milyen mérnök vagy. Egy ismerősöm mondta egyszer (villanyszerelő szakmunkás), aki mindig is az egyik áramszolgáltatónál dolgozott (onnan is ment nyugdíjba), hogy bármikor "zsebre tesz" szakmailag egy frissen végzett villamosmérnököt. Úgy gondolom, ez minden szakmára igaz.

Az előbbieket csak azért hoztam fel példaképp, mert a hozzászólásodból az jött le, hogy igen lebecsülöd a nővérek tudását. Sosem dolgoztam az egészségügyben, de az utóbbi években gyakran jártam hozzátartozók miatt kórházakba. Hadd kérdezzem meg azt is: saját tapasztalat volt, hogy a nővér nem tudta milyen gyógyszer mit tartalmaz, és azt sem tudta, hogy a beteg mire allergiás? Azért azt elég nehéz elképzelni, hogy sok éve/évtizede dolgozó nővér (akik igenis sokat tudnak) ne figyeljenek ezekre a dolgokra.

Igazság, hol vagy? 2016.09.13. 19:26:00

@bElannaTorres: Ne haragudj,de te sem vagy egy iq bajnok,ha azt hiszed,hogy a nővér rendeli a betegnek a gyógyszert!

qbr 2016.09.13. 19:51:26

@bElannaTorres: Ööö ....az Augmentinben tényleg nincs penicillin...most akkor megváltozott a véleményed az illető nővérről?

qbr 2016.09.13. 19:54:22

@qbr: Köhöm-köhöm, hülyeséget írtam, vegyük úgy, hogytöröltem...:)

Braincelle 2016.09.13. 20:41:56

@qbr:
Oks, de amúgy a dolog releváns annyiból, hogy a pencillin, cefalosporinok, carbapenemenk is egy család, az emberek többsége nem allergiás mindre, ha igen, az elég nagy szívás (pl meningitis, szepszis, polirezisztens baci stb), főleg, hogy amikor a betegek elmondják, hogy erre és arra allergiásak, sokszor az olyanokat is leírják, amik csak mellékhatásokat okoztak, pl puffadást vagy hasmenést vagy mittudomén. Főleg akkor jó, ha a betegtől nem lehet megkérdezni, a családnak meg fogalma sincs, hogy mi is volt a baj harminc éve a penicillinnel vagy pl a NSAID-oknál vicces, hogy egyik diclofenac készítményre "allergiás", a másikra nem, vagy a "pyrin"-érzékeny az most melyik "pyrin" stb.
Az én egyik családtagom a penicillinallergiájával szépen becsületesen toxicodermát kapott az imipenemtől is. Keresztreagál az összes penicillinszármazékra is, ami ritka dolog, szegény :)

kitchen 2016.09.14. 00:06:12

Mégis mit keresne egy gyógyszertárban ez az infúzió? Ezt nem hiszem el,ha mutatják sem.

bElannaTorres 2016.09.14. 09:52:19

@Dikusz: zsebre tett aha. Én is zsebre tettem egy villanyszerelőt, mikor megmondtam neki, hogy az ő dolga hogy elvégezze a kábelkötést én dolgom, hogy kitaláljam hol mit kell kötni. De ez hosszú és felesleges így belemenni. Vannak diplomák amik nem sokat érnek, vannak büfészakok, de a mérnöki szakmák nem azok. Nem azért mondom el, nagyon sokáig sose mondtam, csak rájöttem, hogy valamivel meg kéne akadályozni, hogy átbasszanak, mint a fent említett nővérke. Aki elment hogy megkérdezze, mivel mondtam hogy nem veszem be, aztán visszajött hogy megkérdezte és nincs benne penicillin. Kiderült, hogy csak lusta volt beadni egy vénás szurit, mert más csak folyékonyban volt, tablettásban nem. Mikor beadta, addigra már rohadtul meg volt sértődve, holott én csak ragaszkodtam ahhoz, hogy ne tömje belém a nem jó gyógyszert tovább is van a sztori nem írom.

Lényeg, hogy ha valaki elég hülye annak hiába mondod, hogy atomfizikus vagy bármi vagy mert úgyis ő a legravaszabb legokosabb aki lazán átbaszhat.

bElannaTorres 2016.09.14. 09:57:36

@Igazság, hol vagy?: jaja de mondjuk én pont iq bajnok vagyok, csak sokáig elég naiv is voltam. Képzeld mikor felvették az adatokat, mondtam hogy penicillin érzékeny vagyok, uh szóltam is a buta nővérnek, hogy nézze már meg.
De hát akármilyen fura, megtörtént eset ez. Kiderült hogy nem akart szurit adni, sokszor azért gúnyosak, nagyhangúak és agresszívek az emberek, mert olyat kérdezel, kérsz amit nem tudnak, (vagy épp lusták rá) ezért átmennek támadósba és lerázósba.

Egy dolog, hogy valaki tud tanulni, másik az hogy milyen ember. Van aki olyan hogy végzi a napi dolgát a nagyon gyakorlatias emberek, mások kerítenek időt a továbbfejlődésre is, hiszen a szakma megy tovább nem szabad lemaradni.

Nekem is folyamatos tanulás, orvosoknak is. (kéne legyen)

bElannaTorres 2016.09.14. 10:06:54

@qbr: www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/augmentin_500_mg_125_mg_filmtabletta/139

jó majd legközelebb ahelyett hogy a penicillin nem jó érzékeny vagyok rá, majd inkább kiselőadást tartok arról hogy az augmentin miért nem jó.
persze én vagyok a hülye megint mikor értelmesebbnek nézem a másikat annál ami.

de hát mindenki magából indul ki.

bElannaTorres 2016.09.14. 11:00:00

@Braincelle: régen írtak fel augmentint, tele lettem tőle apró kiütésekkel teljes testen. Szemem körül is. Uh arra pont allergiás vagyok.

Igazság, hol vagy? 2016.09.14. 13:04:34

@bElannaTorres: Nem érted!A nővér az orvos utasítására adja a gyógyszert!!!Miért nem az ovost húzod le, aki látta a kórlapodon a gyógyszer érzékenységedet,és annak ellenére azt rendelte neked!Ezt még nagyon iq bajnokoknak is illene tudni!!(Mint neked is)A többi hülyeségedre meg nem akarok reagálni,úgy sem értenéd meg a hatalmas iq-al.

bElannaTorres 2016.09.14. 19:59:44

@Igazság, hol vagy?: milyen hülyeségre? nem értelek, azt hiszem megsértődtél a nővérek nevében. Értem hogy elvileg orvos írná fel a gyógyszert, de nem volt ott orvos. Előtte még lent vizsgáltak meg, gondolom akkor írta fel a gyógyszert is a doki.
Kiderült hogy nincs más gyógyszer náluk, csak folyékonyban. Lehet azt okoskodta ki, hogy az is jó lesz.
de nem is ez a baj. Elmondtam neki, hogy nem jó, erre 2x akarta belém tömni. Mikor elmondtam azután közvetlen, nagy nehezen elment megkérdezni. Ahhoz képest, hogy nem volt ott orvos elég gyorsan visszajött hogy szedjem be mert nincs benne penicillin. Akkor megint nemet mondtam, így kaptam mást szuriban. Leejtette a tűt a földre felvette és utána beadta. Én még meg is néztem, hogy a mocskos földről veszi fel, majd benyomta olyan gyorsan, hogy egyből csípni kezdett "ott lent" és a szájpadlásom. Azt hitte kamuzok, nekem ezzel semmi baj, ha tudom előre hogy ezt fogom érezni így viszont ijesztő volt kicsit. Másik nővér elmondta, hogy ilyen akkor van ha túl gyorsan adják be. Ő mikor beadta nem volt ilyen érzés.

Amott amúgy a másik nővérrel volt hogy beszélgettünk, nagyon szimpatikus volt, kiderült, hogy tanul épp tovább diplomás nővérnek. Nem a diploma bőven nem, hanem az a hozzáállás, hogy többet akarsz tudni, akkor is ha munka után levelezőn kell bejárni stb. Nem pedig megelégedsz mint a butafejű azzal a minimális tudással amit valahogy belévertek valamikor.

bElannaTorres 2016.09.14. 20:06:04

@Igazság, hol vagy?: ráadásul gondolkodj el, hogy miért vagy egyből támadó, ez a tipikus érzelmi szemüvegen nézem csak a dolgokat hozzáállás.
Persze a te bajod nagyobb megsértődtél a nővérek nevében, nem az én bajom aki ha nem lettem volna eléggé határozott akkor könnyen bajba kerülhettem volna.

Igazság, hol vagy? 2016.09.14. 20:21:18

@bElannaTorres: Kérlek még azt magyarázd meg,hogy mit jelent"Nincs más gyógyszer náluk,csak folyékonyban".Netán szirupot akart adni?Itt én most feladom,mert elbeszélünk egymás mellett,nincs értelme vitatkozni.További szép estét neked!

bElannaTorres 2016.09.14. 21:18:27

@Igazság, hol vagy?: miért én magyarázzam meg? Nem az én szakmám. olyan tasakban volt, mint az infúziós gyógyszerek, csak ez kisebb volt, egyadagos.
nézd már el nekem,hogy nem végeztem el két teljesen különböző szakmát, és mégsem szeretnék emiatt bajba kerülni. Nem ez a lényeg egyszerűen, de te is tudod. A többi már csak kötekedés, de jó csináld. Szidjál el nyugodtan még százszor, ha ettől igazad lesz.

Amúgy pont az ilyen ellenséges emberek miatt (is) félelmetes az egészségügy (is). Egyszer valamit rosszul fogalmazol (sokan nem tehetnek róla, mert nem rosszindulatból tesznek így néha, pl. ilyen kockák se mint én) aztán elástad magad. Onnantól már csak a negatív érzelmeit önti rád.

Igazság, hol vagy? 2016.09.15. 18:05:13

@bElannaTorres: Az Augmentin szirupban-gyerekeknek-.Felnötteknek tablettában és injekcióban van.Az inj.ampullában és nem tasakban van.Ezt naponta általában 3x kell adni és vénásan,ezért branült kötnek be,hogy ne kelljen ennyiszer bökni a beteget.Kissé sántít az amit írtál a leesett tűről és hogy "beléd vágta azt".Nem szidlak,csak irritáló az,ahogyan írtál a nem diplomás "buta"nővérről!(Honnan tudod,hogy nem volt diplomája?Elkérted a végzettségét igazoló bizonyítványát?)

marand22 2016.09.15. 18:05:44

@Braincelle:
Minden esetben pontosítani kell, hogy mit jelent a páciens számára az allergia (vagy érzékenység), mert egyik oldalról gyakran a mellékhatást veszik annak (pl. fájt a gyomra az Aspirintől). Másrészt sok esetben valamilyen allergiásnak látszó/gondolt tünet alapján mondják allergiásnak. Klasszikus (tankönyvi) példa: mononucleosis fertőzés kapcsán ampicillin adása testszerte kiütéseket okoz (a megnagyobbodott mandulák miatt mandulagyulladásnak tartva kap - feleslegesen - antibiotikumot). Másik gyakori példa: helyi érzéstelenítés (leggyakrabban fogorvosnál) során kapott lidocain infiltráció kapcsán rosszul lesz (elsápad, elgyengül, leverítékezik, esetleg elájul), ami vegetatív reakció egy kellemetlen, fájdalmas beavatkozásra, rajta ragad, hogy allergiás a lidocainra (ami egyébként nagyon-nagyon ritka, viszont hasonlóan a penicillinre, az további érzéstelenítőszerekre is keresztallergiás jellemzően). Végül a vesszőparipám: jódallergia. Ami nem létezik, de annak mondják, miután kipirul a delikvens bőre jód-tinktúrás lemosást követően, vagy intravénás röntgenkontrasztanyagra adott anafilaxiás reakció miatt (itt sem a jód okozza).

bElannaTorres 2016.09.15. 22:25:53

@Igazság, hol vagy?: pedig buta volt, sajnos. Ez a gyógyszer tasakban volt. Nem üvegben és nem ampullában. De nem augmentin volt, mivel ahelyett kaptam, talán doxycyclin. Korábban írtam, de látod te is emlékszel rá, hogy injekcióban kaptam, vénásan - ez utóbbit nem írtam. Ebből lehet tudni, hogy nem kanalas gyógyszer volt. Nem kötöttek be semmit beszúrták azt kész, de nem is kaptam csak aznap este meg másnap, utána felírták a gyógyszert tablettában és úgy szedtem. Műtét előtt kaptam nem azért mert felső légúti fertőzésem volt. Mindegy. Ha szerinted logikusabb hogy kitaláltam egy ilyen fura kamu történetet, poénból, oké, de szerintem az a logikusabb, hogy van buta nővér is. Pedig leejtette a tűt, aztán elképesztő gyorsan adta be, magamtól nem is tudnám leírni ezeket a tüneteket, a tűszúrásszerű fájdalmakat a nyálkahártyákon amit éreztem - de biztos ilyen nagy a képzelőerőm és kamuzok.
Nem az a baj, hogy nem diplomás volt (nem kéne ennyire felkapnod a vizet a diploma szóra hisz mást nem jelent csak egy szakmát amihez többet kell tanulni, illetve plusz képességek kellenek hozzá ez utóbbi meglehet annak is aki nem tanul tovább, és olyan is van aki csak azért tanul, olvas mert érdekli)
hanem hogy átlépte a hatáskörét, és erőszakoskodott aztán megsértődött és talán ezért talán azért mert tényleg csak béna volt elég fájdalmasan adta be a szurit, és még rám is szólt, hogy nem leszünk jóban, mikor kérdeztem hogy "ott lent" miért szúr ennyire? meg a számban. Hát nem kell kérdezni igaz? Főleg olyat amit a másik nem tud :D
Azt nem tudom mennyire normális a kórtermi földre leejtett tűvel beadni, gondolom az, nekem nem lenne, de hát nem én hozom a szabályokat.

bElannaTorres 2016.09.15. 22:36:02

@marand22: mondjuk a pajzsmirigybetegek egyrésze azért kerüli a jódot mert az endokrinológus azt mondta, betartják. Vagy ilyen esetekben nem számít - fogalmam sincs erről.

Igazság, hol vagy? 2016.09.15. 22:52:44

@bElannaTorres: Maradjunk annyiban,hogy annyira értek az elektromossághoz mint te az egészségügyhöz.Doxycyclin amikor még dolgoztam úgy tudom,hogy kapszulában került forgalomba.Ha nem így volt,akkor tévedtem.Nézd ezt el egy(volt)buta diplomás mezei nővérnek!

bElannaTorres 2016.09.15. 23:51:31

@Igazság, hol vagy?: tasakban volt. Nem kell ahhoz eüsnek lenni, hogy különbséget tudjon tenni bárki műanyag tasak illetve üvegcse, vagy ampulla között.

kitchen 2016.09.16. 00:09:31

@Igazság, hol vagy?:

Igaz,a Doxycyclin régen kapszula formájában volt,ma azt se tudom létezik-e még.Viszont a színére emlékszem:sárga-piros.Én vesémre kaptam anno.

she_wolf 2016.09.16. 00:57:44

@kitchen:
Amikor láttam, hogy megemlítették, rögtön beugrott, hogy ó, azt én szedtem valamikor, piros-fekete kapszula!:)
Óvatos duhaj módjára azért túrtam egy kicsit, és kiderült, hogy az Semicillin volt:)
Tovább túrva azonban azt találtam, hogy ugyan maga a Doxycyclin kapszula sötétzöld, de vannak olyan gyógyszerek is, amelyeknek a hatóanyaga a doxycycline, ezek pedig lehetnek tabletták, ill. nem tudom, milyen formában (és színben) létezhet még. Ennek már nem mentem utána:)

(A sárga-piros nem lehetett Donalgin kismedencei gyulladásra?;))

marand22 2016.09.16. 09:48:07

@bElannaTorres:
De szó sincs ilyenkor allergiáról.
Ún. autonóm pajzsmirigy adenoma esetén kerülendő a jód bevitele, mivel annak az a lényege, hogy hiányzik a pajzsmirigy (PM) hormontermelő sejtjeiről a TSH-receptor, melynek következtében a hormontermelés (tyroxin, T4) függetlenné válik a hypophysis-hypothalamus szabályozásától (kevés PM hormon -> hypothalamus érzékeli -> több hypothalamus hormon /TRH/ -> több hypophysis hormon /TSH/ -> több TSH kapcsolódik a PM sejtjein a receptorához -> sejten belüli szignálrendszer több PM hormon termelődését indukálja), ugyanígy érzékeli a több PM hormon termelődését, ekkor leáll a TRH, TSH termelődése. A tyroxin termelődéséhez tyrosin (aminosav), jód és enzimek kellenek, ezek közül a jód az, ami nem áll korlátlanul rendelkezésre, táplálkozással kerül a szervezetünkbe. Autonóm adenoma esetén a fokozott jódbevitel először azzal jár, hogy az autonóm terület elnyomja a pajzsmirigy többi részét (meleg göb), majd hormontúltermelést (hyperthyreosis) okoz (forró göb).
A másik helyzet a pajzsmirigygyulladás, amikor a FOKOZOTT jódbevitel kerülendő (ám ez múló dolog, mivel a gyulladás csak átmenetileg okoz PM túlműködést, idővel a PM sejtjei elpusztulnak, és alulműködés lesz a vége).

bElannaTorres 2016.09.16. 10:58:10

@marand22: köszönöm a választ, el lehetett rajta gondolkozni, kicsit tovább is gondoltam.

Igazság, hol vagy? 2016.09.16. 13:23:45

@bElannaTorres: Csak halkan!Volt már augmentin,doxycyclin ezek nem jöttek be.Mit is kaptál végül is?

bElannaTorres 2016.09.16. 15:37:35

@Igazság, hol vagy?: nem tudom mit nem értesz. Augmentint nem voltam hajlandó beszedni ezért hoztak olyat amit lehetett penicillin allergiásoknak is, hat éve volt szerinted meg kellett volna jegyeznem a másik gyógyszer nevét mikor a történetben az augmentin a lényeges?
Doxit utána felírták szájon át szedhetőben, az valószínűleg a zöld kapszula volt, ezt biztosra megjegyeztem (mármint h. doxi) mivel elolvastam a betegtájékoztatót és emlékszem egy pillanatra érdekesnek találtam azt hogy írták, hogy kerülni kell a napfényt. Nekem nagyon jó a memóriám, sajnos.
Augmentin helyett injekcióban adtak mást - ezt írtam hogy TALÁN DOXI - DIREKT ÚGY HOGY TALÁN, ami talán a hülyébbeknek is leeshet, hogy nem vagoyk benne száz százalék biztos, de tényleg olyan hülye vagy hogy nem érted a lényeget?

Más hogy azt is eltudom képzelni, hogy ezt a tasakos keveréket az injekció beadása előtt kell elkészíteni, de tényleg nem mennék bele jobban a találgatásba, mivel teljesen lényegtelen. Kb. olyan mintha elmesélnék egy történetet mondjuk egy biciklis esésről és végig azt kérdeznéd, hogy jó de milyen színű volt a zokni az illetőn.

nincs is kedvem jobban leírni, nem tudok szájbarágósabban fogalmazni.

bElannaTorres 2016.09.16. 16:14:41

jó innentől nem is érdekel mit írsz, talán találsz valami mást amibe beleköthetsz nincs kedvem még egy évig folytatni.
olvasd vissza esetleg, mindent leírtam, szerintem bőven túl is lett beszélve, ha még kérdezel, lehet megtalálod az eddig leírtak között.

kitchen 2016.09.18. 21:28:24

@she_wolf:

Nem lehetett Donalgin mert annak ellenére,hogy négykézláb másztam fel az urológiára a kíntól,fájdalomcsillapítót nem kaptam.A Donalgin nem az? Lehet tévedek,de én úgy tudom az.A vesegyulladásomra megmernék esküdni,hogy sárga-piros kapszullákat szedtem/kaptam.

she_wolf 2016.09.19. 12:06:14

@kitchen:
De, a Donalgin fájdalomcsillapító is.
Nem tudom mi lehetett a sárga-piros, de sajnálom, hogy kínlódtál:(
Fájni nagyon nem jó.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása