Egy hónapot kell várni egy szimpla vérvételre Szigetszenmiklóson

2016.08.29. 08:39

25d7b8053c325e222f317c36569ff412.jpgIllúzióim nincsenek. Amennyiben kapok is választ a megkeresésemre, abban vagy az lesz, hogy minden a törvényes keretek közt történik, vagy, hogy az intézményfenntartó csak ilyen színvonalú ellátásra biztosít keretet.

Tisztelt Rendelőintézet!

 

Szeretném megosztani Önökkel tegnapi tapasztalataimat, melyeket a szigetszentmiklósi rendelőintézet laborjában szereztem, illetve az ezen tapasztalatok szülte gondolataimat. Egy júliusi általános kivizsgálás alapján kiderült, hogy magas a koleszterin-, triglicerid- és húgysavszint a véremben, ezért a háziorvosom szigorú diéta mellett elkezdte gyógyszeres kezelésem is. Annak érdekében, hogy ennek a kezelésnek az eredményességét ellenőrizze, már augusztus eleji ottjártamkor kiállított egy vérvizsgálati beutalót, és kérte, hogy 3 hét múlva csináltassak egy vérképet, amivel aztán jelentkezzek nála.

 

A háziorvosom Budapest 13. kerületében rendel (bár nem tartozik a tárgyhoz, de leírom, hogy az ok amiért ragaszkodom hozzá a szakmai kompetenciáján kívül, hogy közel van a munkahelyemhez és így könnyen be tudom szerezni a rendszeresen szedett gyógyszerekhez szükséges recepteket), nem ismeri a szigetszentmiklósi szabályokat, szokásokat. Abból indult ki, ami az ország többi részén tapasztalható: az ember bemegy a beutalójával a rendelőintézetbe, regisztráltatja magát a laborban, leveszik a vért és délután befáradhat az eredményért. Hozzáteszem én magam is ezt a rendszert ismertem, akárhol laktam eddig életemben, és mivel tavaly decemberben költöztem Szigetszentmiklósra, számomra sem volt ismeretes, hogy mi a helyi szokás. Visszakanyarodva tegnapi történetemhez. Ahogy háziorvosom kérte, tegnap elmentem a lakhelyen szerint illetékes szigetszentmiklósi laborba. 6:30-ra a rendelőintézet bejárata előtt voltam, hogy a 7 órás nyitás után mihamarabb sorra kerüljek és a lehető legkevesebbet késsek a munkából. 7:30-ra sikerült a regisztrációs ablakhoz kerülnöm, ahol a munkatársuk nem kis meglepetésemre közölte, hogy a háziorvos nem írta a beutalómra, hogy ‘sürgős’.

 20120603-gyogyulj-7-jel-amikor-azonnal4.jpg

 Miért is tette volna, hiszen nem állok életmentő beavatkozás előtt, csak egy gyors kontrollról lenne szó? Azt a tájékoztatást kaptam, hogy amennyiben a ‘sürgős’ szó nem szerepel a beutalón, úgy aznap nem, csak időpontra tudják a kért vérképet megcsinálni. Feltételezem, ezt a gyakorlatot minden helyi háziorvos ismeri, és él is ezzel a lehetőséggel minden nem feltétlenül indokolt esetben is, így más körzetben háziorvossal rendelkező betegek hátrányt szenvednek. Továbbá megjegyezném, hogy amíg megkaptam a helyi labor szabályokról a tájékoztatást, valamint felvilágosított kolleganőjük, hogy amúgy is ‘várandós nap van és ilyenkor nagyon sok a beteg’, addig akár a vérvételt is meg lehetett volna ejteni, méltányosságot gyakorolva annak tekintetében, hogy egyrészt már amúgy is 1 órát vártam, másrészt új lakos vagyok (a rendszerük szerinte sem jártam még a laborban), aki eddig nem ismerhette ezen szabályokat és a várandós napról sem lehetett tudomása. De a szabály az szabály, el lettem küldve azzal, hogy 10 óra után jelentkezzem és kérjek időpontot.

 

10 óra után telefonáltam is és naivan kértem a következő hétre időpontot, gondolván, hogy akkor legfeljebb a kontrol nem 3, hanem 4 hét után történik meg, sebaj. Kolleganőjük felvilágosított, hogy a legközelebb már csak szeptember 28-án tudnak fogadni. A megdöbbenéstől szóhoz sem jutottam, hiszen nem egy komplex diagnosztikai eljárásra jelentkeztem, hanem egy vérkép elkészítésére. Valamint a szeptember 28-i előjegyzéssel nem egy tényleges időpontot kaptam, hanem jogot arra, hogy 1 hónap és 3 nap múlva ismét sorban állhassak 1 órát, hogy elvégezzék a kért vérvételt. Véleményem szerint ez nonszensz a 21. század Európájában.

 

Illúzióim nincsenek. Amennyiben kapok is választ a megkeresésemre, abban vagy az lesz, hogy minden a törvényes keretek közt történik, vagy, hogy az intézményfenntartó csak ilyen színvonalú ellátásra biztosít keretet, de mindemellett folyamatosan dolgoznak a szolgáltatás javításán a betegek kényelme érdekében, sőt mindezt számokkal is alá tudják támasztani, de köszönik a visszajelzésem… és ennek ellenére nem változik semmi. Hiszem azonban, hogy az elégedetlenek száma meghaladja azon emberek számát, akik ténylegesen panaszt is tesznek, mert nem hisznek abban, hogy bármit is elérhetnek, én viszont nem szeretnék ezen pesszimista kifogás mögé bújni. Áldozatos munkájukhoz jó egészséget és sok sikert kívánok!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marand22 2016.08.29. 10:30:13

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Az említett intézet honlapján (www.szszri.hu) részletesen megtalálhatóak az előjegyzéssel kapcsolatos szabályok és lehetőségek. A Laboratórium személyesen, telefonon és emailben is ad előjegyzési időpontokat. A Laboratóriumban azért szükséges előjegyzéshez kötni a vérvételeket (és a vizsgálatok elvégzését), mivel az OEP felülről limitált finanszírozási keretet biztosít (TVK), azaz az ezen felül végzett vizsgálatok anyagi veszteséget jelentenek az intézménynek. Az előjegyzéshez és a végzett vizsgálatok limitálásához joga van az intézetnek (Egészségbiztosítási Törvény 20.§) abban az esetben, ha nincs orvosszakmai oka sürgősségnek.
Szakmai megjegyzésként még annyit tennék hozzá, hogy az emelkedett cholesterin-, tigliceridszint azonnali gyógyszeres kezelése nincs tudományosan alátámasztva, csak abban az esetben, ha Önnek volt szívinfarktusa vagy szélütése avagy súlyos öröklött zsíranyagcsere-zavara van.

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2016.08.29. 11:25:51

Amennyiben az on haziorvosa a 13. keruletben van, akkor mehet a Szegedi uti rendelointezetbe vervetelre. Ott is idopontot kell kerni de lehetseges, hogy elobb fog kapni.

Tempus.Anh 2016.08.29. 14:03:52

Diéta, diéta és megint diéta.
Plusz statinok, allopurinol, esetleg őszi kikerics-kivonat.

A labort pedig hagyhatod későbbre, azzal csak önmagadat idegesíted.

marand22 2016.08.29. 14:41:43

@Tempus.Anh:
Diéta: mediterrán étrend, a többi hatástalan.
Statinok hatékonysága csak másodlagos megelőzésben (infarktus, stroke után) bizonyított. Kevert dyslipoproteinaemia esetén kombinált (statin + fibrát) kezelés indokolt.
Colchicin (őszi kikerics kivonata) köszvényes rohamban alkalmazandó (illetve pericarditisben, familiáris mediterrán lázban, Behcet-kórban), magas húgysavszint esetén nem.

Jimbo75 2016.08.29. 16:10:16

Nagy kaland. Kőbányán a háziorvostól is 1.5 hónap az időpont...

CyberPunK 2016.08.29. 18:16:50

Beutaló visszavesz, ráír, hogy sürgős, visszaad. Problémázás esetén megemlít, hogy a TB levonása is sürgősen ment.

CyberPunK 2016.08.29. 18:18:59

@marand22: Én azért egyszer megnéznék élőben egy vitát a háziorvossal és a laborossal, hogy akkor mi sürgős és mi ér rá. Nagyon jó kis Mónika-show lehetne belőle. Egyet szögezzünk le előre, sanszosan az egyik téved és emberéletek (is) múlhatnak rajta.

vackor1 2016.08.29. 18:34:41

Rossz "szakmát" tetszett választani. "Focistának" - vagy valami olyasmi labdakergető bohócnak - kellett volna " tanulni", akkor része lenne a kánaánban...
Elnézést, nem komolyan írtam, ne is reagáljon rá senki, csak valamiért - nem is értem mi az oka - kikívánkozott belőlem , olvasva/látva/hallva az állapotokat az "egészségügyben" ( és természetesen a platinalábúak körülményeinek ismeretében )..

marand22 2016.08.29. 18:37:00

@CyberPunK:
Nem játszik. A "Sürgős" (vagy "Statim") feliratot a beküldő orvosnak aláírásával és orvosi pecsétjével is ellenjegyeznie kell pontosan azért, mert bárki ráírhatja.
Az sürgős, amit a beküldő annak tart, ha ráírta, a laboros (asszisztens) nem fogja felülbírálni (nem orvos). Orvos felülbírálhatja a sürgősséget, ha kompetens, és alá tudja támasztani. Mindig múlhatnak rajta emberéletek, ez a hivatás erről szól.

CyberPunK 2016.08.29. 18:42:34

@marand22: De itt pontosan arról van szó, hogy olyan helyről jött a beutaló, ahol ilyennel nem játszanak, szóval a laboros nem tudhatja, hogy nem sürgős, vagy sürgős, csak éppen a XIII kerületi orvos tudja, hogy BP-en nincs olyan rendelőintézet, ahol beutalóval elzavarnak a laborról.

CyberPunK 2016.08.29. 18:44:23

Amúgy én simán kifizettem volna azt az OEP támogatást. Ismerve, hogy a fogorvosi kezelésekért mit fizet az OEP ez mennyi lehet, max 500 ft?

hidroponi 2016.08.29. 20:06:43

maglódon volt már 2 hónap is a várakozás. az INR-re például volt 1hónap is..pedig azt max. 2hetente kellene ellenőrizni.

inkábbkeddenvásárolj 2016.08.29. 20:36:20

Szavazzatok inkább, birkák, a sok bégetés helyett.

qbr 2016.08.29. 20:39:04

@CyberPunK: Nincs rá mód, a magyar egészségügyi rendszerben. Arról, hogy ez jó-e vagy sem, oldalakat lehetne megtölteni

Fanka40 2016.08.29. 21:01:37

Hasonló problémám van, idén március közepén kértem időpontot agyi MR-re (BP.), szeptember végére kaptam csak időpontot, korábbi nem volt. Valaki mondja meg légyszíves a beutaló jó lesz még akkor, el fogják fogadni, vagy kell íratni egy újat a neurológussal?

Ludovikás Levente 2016.08.29. 22:56:55

Angliában 18 hét az elfogadott várakozási idő arra, hogy egyáltalán orvoshoz jusson valaki. De ez csak irányelv és sokszor nem tartható

www.nhs.uk/choiceintheNHS/Rightsandpledges/Waitingtimes/Pages/Guide%20to%20waiting%20times.aspx

Az angol beteg ezt többnyire elfogadja, a kelet-európai bevándorlók szoktak ilyenkor asztalt csapkodni. Nem csoda, hogy kiutálják őket, lásd Brexit kampány

asztalosani 2016.08.30. 07:24:11

@Ludovikás Levente:

ÉS KI NEM SZARJA LE HOGY MI VAN ANGLIÁBAN??????

she_wolf 2016.08.30. 09:06:44

@g0826:
Szerintem meg nem árt rákérdezni, mert nálunk 1 hónapig érvényes a beutaló laborba, más vizsgálatra 90 napig.
Aztán hogy adott helyen kér(het)nek-e újonnan kiállítottat, azt nem tudom.

marand22 2016.08.30. 09:30:07

@Fanka40:
Hivatalosan 90 napig érvényes a beutaló, újat kell kérni.

marand22 2016.08.30. 09:34:36

@CyberPunK:
Először is a háziorvos tájékozódjon, Budapesten is van laboratórium, ahol előjegyzés van (kollégám felesége Újbudán háziorvos, náluk is ez megy). Másodszor a lipidprofil ellenőrzése semmilyen szakmai érv alapján nem lehet sürgős vizsgálat.

marand22 2016.08.30. 09:40:27

@hidroponi:
INR-t általában havonta kell ellenőrizni, évek óta stabil INR esetén elegendő lehet 2 havonta. 2 hetenkénti INR ellenőrzés azt feltételezi, hogy labilis az INR, akkor érdemesebb új típusú véralvadásgátlóra váltani (kardiológus, neurológus, haematológus javasolhatja). Pitvarfibrilláció, korábbi mélyvénás trombózis, tüdőembólia kapcsán van váltásra lehetőség (műbillentyű esetén nincs).

she_wolf 2016.08.30. 09:41:33

Kedves Poszter!
A méltányosságból történő vizsgálat felejtős, mert azzal hogy leveszik a vért, még csak elindítanak egy viszgálatsorozatot. A java csak ezek után jön.
Megértem a reklamáció lényegét, de azt tudnia kell, hogy pláne költözés során borulhat az addig ismert és bevált szisztéma.
A szakorvosok-háziorvosok-laboratórium-kórházak közötti kapcsolati rendszer nem kőbe vésett szabályokon keresztül üzemel és egységes rendszer alapján, hanem rugalmasan, testreszabva.

Ha minden kötél szakad és nyakunkon a határidő, akkor a magánellátás képes kihúzni a csávából bennünket, természetesen pénzért. Igaz, hogy senki nem szeret kétszer ugyanazért fizetni, de van, amikor mérlegelni kell. Számtalan ilyen lehetőség van, és -bár ez a páciens anyagi helyzetének függvénye, de- nem egy ökör áráért.
(Amire szüksége van, az azt hiszem benne foglaltatik egy nagy rutinban.)

Ha Ön rendszeresen szed gyógyszereket, akkor a mellékhatások tekintetében érdemes lenne átolvasni a betegtájékoztatókat, mert esetemben például a vízhajtó (Uregyt) okozott visszafordítható magas húgysavszintet. Azt fokozatosan elhagyva már rendben van az értékem.
És ahogy @Tempus.Anh: is írta: diéta, diéta, diéta. A húgysavszint jelentősen csökkenthető a magas purin tartalmú élelmiszerek bevitelének mérséklésével, esetleg teljes elhagyásával.
A neten rengeteg hiteles anyagot talál erről, érdemes mélyebben beleásni.
Ami pedig a különböző viszgálatokkal kapcsolatos tudnivalókat illeti, arra ugyanez vonatkozik.
Inkább kérdezzen többször, mint feleslegesen fusson köröket!:)
A továbbiakban kívánok kevesebb súrlódást az egészségüggyel, jó laborértékeket jó egészségben!

marand22 2016.08.30. 10:02:30

@g0826:
217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet
2. §
(6) A szakellátásra beutalt biztosított ismételt orvosi beutalás nélkül jogosult igénybe venni a járóbeteg-szakellátást, ha annak keretében ismételt ellátása orvosszakmai szempontból indokolt.
3/A. §
a) a 2. § (6) bekezdése szerinti ellátáshoz kapcsolódó ellátások esetében a beutaló orvos által a beutalón megjelölt időpontig, de legalább 90 napig,
b) az a) pont alá nem tartozó esetben a kiállításától számított 90 napon belül használható fel.

Ludovikás Levente 2016.08.30. 10:28:13

@asztalosani:
"ÉS KI NEM SZARJA LE HOGY MI VAN ANGLIÁBAN??????"

Hogy egyszerűen válaszoljak: ÉS KI NEM SZARJA LE HOGY MI VAN Szigetszentmiklóson??????

asztalosani 2016.08.30. 21:24:28

@Ludovikás Levente:
ha még nem esett volna le:

1. ez egy magyar blog.

2. ez nem egy angol blog az angol eü.-ről.

3. tán ha tudnál olvasni. pl.: bevezetőt: "Pozitív és negatív történetek a MAGYAR egészségügyről"

4. a magyar emberek 99%-át a magyar helyzet foglalkoztatja, nem pedig holmi általad említett f*szom ország.

5. "Hogy egyszerűen válaszoljak: (...)?????? " válasz után kibasz*tt nagy PONT van, nem pedig ezer kérdőjel.

húzz vissza a többi blogra, ahol eddig is voltál

Ludovikás Levente 2016.08.31. 12:28:53

@asztalosani:
Ezt a blogot a hozzád hasonló hőzöngők tartják fenn, legalább van egy ketrec ahol kidühönghetitek magatok. Én csak azt sajnálom, hogy az ilyen ostoba magyar prolik miatt alapból lenézik a magyart a komolyabb országokban

asztalosani 2016.09.01. 05:14:10

@Ludovikás Levente:
látom, érdemben nem tudsz mit nyilatkozni az ügyben, ezért elkezdesz személyeskedni, és azt hiszed ez így menő.

tudod kis bogaram, a te fajtád miatt és az olyan megnyilvánulások miatt amiket fentebb közreadtál, nézik le a magyarokat. LOL

asztalosani 2016.09.01. 05:17:28

@she_wolf:

LOL.
már fél éve van erről szó, de úgy látom a s*ggedbe tartottad eddig a fejedet, hogy csak most ért el hozzád a hír.
LOL

nagy sz*rban leszel, hogy be kell vallanod: iszol, drogozol, gyereked nincs, nem dolgozol, csak az ellátórendszeren csüngsz, mint egy élősködő---
LOL.

she_wolf 2016.09.01. 08:09:12

@asztalosani:
Mássz le rólam, már nem kívánlak!:(
Már nem vagy érdekes játék, békélj meg a tudattal...

qbr 2016.09.01. 08:47:16

@she_wolf: Sok kérdésre adatvédelmi okokból önkéntes lesz a válasz - ezekre a házirémek 95%-nál a "megtagadta a választ" fog szerepelni. A többi, orvosi / epidemiológiai kérdésre pedig majd beír valamit az asszisztens a kitöltési határidő előtti éjszakán. Az ilyen kezdeményezéseknek rendszeresen ez a sorsa, mert alulfinanszírozzák a feladatot, mert egyébként is nagy adminisztráció, mert nem tudják involválni, motiválni az érintetteket (mondjuk egy ilyen feladat esetén nem is lenne könnyű)

she_wolf 2016.09.01. 10:00:30

@qbr:
Mivel a cikk írója nem tette közzé a teljes kérdőívet, biztosan van köztük olyan kérdés is, amire az adott válasz fontos, hogy tudott legyen az orvos számára. Ezzel nincs bajom. Bajom azzal van, hogy ilyen alapon bármi releváns lehet az adott egészségi állapotom szempontjából. Kérdés: létezhet-e olyan ív, amin az összes aktuálisan felmerülhető kérdés szerepel?

Megtagadta-nem tagadta. Valami megtagadása határozott attitűd, amit konkrét ok vált(hat) ki. Megtagadta: ez így kimondva ítélkezés.
Ugyanakkor vannak olyan kényesnek gondolható kérdések, amelyekre egy orvosnak tudnia kell(-ene!) a választ. Ezek pedig olyan kérdések, amelyeket általában nem szeretnek megválaszolni az emberek, mert nem píszi, vagy pedig "az én ügyem".
És itt máris borul minden.
Véleményem szerint megint eltolnak egy valag pénzt a semmire:(

Rókaregeróka 2016.09.01. 10:26:56

@she_wolf:
"mert esetemben például a vízhajtó (Uregyt) okozott visszafordítható magas húgysavszintet. Azt fokozatosan elhagyva már rendben van az értékem."

Én vizesedem, roppantul, nyáron, a húgysavam viszont határérték alatti- alig eszek húst, nem vega vagyok,csak nem kívánom-, ez a kapcsolat visszafelé is működik?

she_wolf 2016.09.01. 11:11:15

@Rókaregeróka:
Gondolom, ez attól is függ, hogy mi váltja ki a folyadék felhalmozódását.
Nálam májkárosodás idézte elő (cefre).
A hús - hústalan étkezés témakörében nem tudok nyilatkozni, én is mindenevő vagyok.
Nem tudom, hogy gyógyszereket szedsz-e, van-e valamilyen krónikus betegséged esetleg, ezeket az orvosoddal érdemes megbeszélni, mert személyre szabott terápiával, tanáccsal csak ő tud szolgálni. Ha vele nem vagy elégedett, akkor gyía, keress mást!
Az sem mindegy, milyen testrészen vizesedsz. Ascites, vagy nyiroködéma? Összetett dolog ez.

A purinnal kapcsolatosan érdemes táblázatoknak utánanézni pl.:
szalkapraxis.hu/index.php/hu/taplalkozas/81-elelmiszerek-purin-tartalma.html
Ezt csak úgy elsőre találtam, biztosan van még részletesebb, érdemes túrni a neten (csak ellenőrizd a forást:D)!
Egyébként úgy tudom (lehet, hogy rosszul), hogy az alacsony húgysavszint nincs károsító hatással a szervezetre. A húgysavszint mérése elsősorban azért fontos, hogy az emelkedett értékek kiderüljenek különböző károsodások kiindulási pontjaiként.

Orvosok javítsanak, kérem, nem szeretnék dezinformálni, köszönöm!)

qbr 2016.09.01. 15:36:22

@she_wolf: Te jó ég, te nagyon túlgondolkodod ezt. Látványos és jól lehet a főnökök meg a közvélemény felé lobogtatni a különböző országos felmérések eredményeit, mindenféle modelleket meg terveket lehet készíteni, amik nagyon jól mutatnak a minisztériumi prezentációkban, és munkát adnak a minisztériumi elemzőknek. Mégcsak nem is annyira drága megcsinálni, mert ki kell adni utasításban a területnek, hogy csinálják meg (oké, valami kompenzációt kapnak a cikk szerint, de meglepődnék, ha 1,000 Ft-os órabérnél sokkal több jönne ki).

Aztán megváltoztatnak valami részterületet (jó esetben jó irányba), vagy talán még ennyi sem történik.

Nem az első ilyen lenne, és nem is az utolsó. A gyakorlatban ez mindig ott bukik el, hogy olyannal akarják megcsináltatni, akinek nem ez kellene, hogy legyen a dolga. Arról nem is beszélve, hogy a motivációt jelentősen csökkentő frusztráció szokott lenni egy ilyen kérdőív összeállításánál, hogy a megadandó válaszok jó kétharmada elektronikusan szerepel az orvos szoftverében, csak egyszerűbb utasításba adni a manuális munkát, mint informatikailag és jogilag megoldani az automatikus adatkigyűjtést.

A "megtagadta" szót pedig én írtam, fogalmam sincs, hogy mi van a rendeletben, és milyen szóhasználattal élnek - elvileg ma jött ki talán, ha érdekel, nézd meg. Szerintem sok jelentősége nem lesz, de hát ki tudja, lehet, hogy ezzel indul az egészségügy reformja.

she_wolf 2016.09.01. 16:11:53

@qbr:
Pont az, hogy nem gondolkodom túl!:)
Pont azért merültek fel bennem a fentebbi gondolatok, mert úgy baromság az egész, ahogy van. Szerintem:)
Orvosnál mindig az van, hogy elmegyek hozzá a hajfájásommal. Pont. Mi köze ennek ahhoz, hogy: családi állapot, gazdasági aktivitás, meg iskolai végzettség?
Tényleg az eszem megáll:(
A további 3 kérdés, az igen! Annak helye van egy orvosnál.

Szóval bármi fontos lehet, de ember nincsen, aki egy olyan kérdőívet össze tudna állítani, amelyekre az adott válasz bármely pillanatban aktuális.

Bár nem illik, de megteszem, hogy magamat idézem:
"És itt máris borul minden.
Véleményem szerint megint eltolnak egy valag pénzt a semmire:("

Látszatintézkedés, mintha csinálnának valamit. Pedig nem, csak megint beletúrnak egy már gyakorlatban lévő szisztémába.
És ha lehetne, mások munkáját ne az orvosok és az egészségügy nyakába akarják már lőcsölni! Van épp elég aktabuzi, aki az adatainkkal foglalkozik jó pénzért.

(Ne bosszants!:D)

g0826 2016.09.01. 19:00:20

Minden@qbr: 1000 Ft/ óra? Még annyi sem.

g0826 2016.09.01. 19:16:54

@g0826: Nem én írtam, hanem dr. Komáromi Zoltán:
3 hibája van ennek az újabb minisztériumi-államtitkársági baromságnak azon kívül, hogy egy papíralapú törzskarton kitöltésére szánt 25-30 perc a XXI. század 2. évtizedében egy dilettáns "szakmai" vezetés által elkövetett merénylet az úgy-ahogy még működőképes háziorvosi ellátás és a betegek ellen.
1. A kitöltött törzskartonnak nincs semmilyen haszna a biztosított egészségével, betegségeivel kapcsolatos döntésekben ill. tevékenységben,
2. A kitöltött törzskartonnak nincs semmilyen haszna a praxis működésére, ugyanis az oda beírt adatokat vagy eddig is használták a praxisban dolgozó szakemberek (erre persze a kutya sem volt kíváncsi), vagy ezután sem, ráadásul az ezért havonta beígért "gáláns" 50 ezer Ft sem jelent garanciát a praxis problémamentes működtetésére,
3. A kitöltött törzskartonnak nincs semmilyen haszna a lakosság országos népegészségügyi helyzetére vonatkozóan, mert ezeket az adatokat ezek után digitálisan rögzíteni kell (hiba nélkül), összesíteni kell, ezekből stratégiai döntéseket kell hozni, ezek mögé költségvetési pénzeket biztosítani, szakmai programokat írni, azokat bevezetni...soroljam még?
(Ki fogja ezt a következményes munkát elvégezni, mi lesz az adatvédelemmel, mikor, hol, miből fogják ezt megcsinálni,...sok kérdés merül fel bennem).
Még két adalék:
Ha valaki azt válaszolná erre, hogy majd elektronikusan lesznek kitöltve ezek a törzskartonok azokat tisztelettel értesítem, hogy az eü. területén dolgozó informatikai fejlesztő cégeket még senki nem kereste meg ezzel a kéréssel, márpedig ahhoz, hogy ezt leprogramozzák, kipróbálják, bevezessék legalább 3-4 hónapra lenne szükség, no meg néhány millió Ft-ra, hacsak nem a háziorvosokkal akarják megfizettetni ennek a költségeit.
A másik:
egy 1.000 fős praxisban az 50.000 Ft-ért havonta 20 kartont kell kitölteni (2.500 Ft/karton),
egy 1.500 fős praxisban az 50.000 Ft-ért havonta 30 kartont kell kitölteni (~1.666 Ft/karton),
egy 2.000 fős praxisban az 50.000 Ft-ért havonta 40 kartont kell kitölteni (1.250 Ft/karton),
egy 2.500 fős praxisban az 50.000 Ft-ért havonta 50 kartont kell kitölteni (1.000 Ft/karton)...

asztalosani 2016.09.01. 19:59:01

@g0826:
te tényleg ennyire sík hülye vagy hogy nem látod mire megy ki ez az egész???

kiscsillagbogárka!
a kisajtolt adatokat nem a prezentációkban (HÖHÖHÖÖÖÖÖ) fogják felhasználni.

______________________________

("Ki fogja ezt a következményes munkát elvégezni"
orbáncka ráhelke, több milliós órabérért... LOL)

qbr 2016.09.02. 10:19:17

@g0826: Végülis kihoztad a 2-5000 Ft-os órabért ;)
Mondjuk azt nem tudom, hogy az elektronikus rögzítés ebben benne van-e, vagy efölötti.

Persze ez a dolog várható hasznosságán keveset változtat

g0826 2016.09.02. 11:27:30

@qbr: Kb 50-60 perc 1 karton ha az orvos fiatal és jó fizikai állapotban van könnyen hajol stb.
Szerintem ez nem éri el az 1000Ft-ot. Mert a legtöbb háziorvos 60 feletti sok pedig 70 feletti.

Rókaregeróka 2016.09.05. 07:54:16

@she_wolf: Köszi!

Lábszár, arc, de kézhát, de szerintem a hasamon is lehet .

Utána olvasok, köszi a tippet!

she_wolf 2016.09.05. 14:31:28

@Rókaregeróka:
Szívesen, de tőlem csak ennyi telik.
Alsó végtag esetén a lábak felpolcolása segíthet, de ez csak tüneti kezelés. Az okot kell felderíteni, és lehetőség szerint megszüntetni.
Jobbulást!:)
(Laikus javaslat:súlynapló. Legyen adatod, amivel dokihoz mégy.)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása