Az ingyenes egészségügy több, mint százezerbe került

2016.08.16. 08:42

doctor-and-money.jpgHa az öt nap mérlegét nézem, 100 ezer forintot is meghaladja, amit ott hagytunk, csupán azért, hogy a feleségem azt kapja, ami egyébként a több tíz éve fizetett tb után amúgy is járt volna neki.

Tisztelt Praxis!

 

A nyár alapvetően a pihenés, kikapcsolódás időszaka lenne, nekünk sajnos kórházi élményekkel telt egy jelentős része és azt mondhatom, óriási csalódás volt, amit láttunk, pedig nem voltak illúzióink. A következő történt, a feleségem hónaljában cisztákat fedeztek fel még tavasszal, amelyet műteni kellett. Most augusztus elejére kapott időpontot a Péterfy Sándor utcai Kórházba. Nem keveset kellett tehát várni, de erre fel voltunk készülve. Arra azonban, ami a kórházban várt bennünket, egy kicsit sem.

 

Az még a legkevesebb, hogy az épület és a kórtermek állapota hagy némi kivetni valót maga után, viszont a dolgozók lekezelő és pénzéhes hozzáállása mélyen megdöbbentett minket. Nem csupán az orvosok voltak követelőzők (a műtét 60 ezer forintba lett megállapítva az ingyenes ellátás keretein belül), mindenki a markát tartotta. Repkedtek a kétezresek, anélkül nagy ívben le voltunk tojva. Se fürdetés, se gyógyszerek, se semmi, de amint tejelt az ember, rögtön szolgálatkésszé vált egyszerre mindenki. A műtő orvost leszámítva senki sem mondta ki, hogy a pénz mozgatja őket, de az egész lényükről, hozzáállásukról sugárzott, hogy addig semmit nem hajlandóak tisztességgel elvégezni, ameddig meg nem fizetjük őket.

 

Ha az öt nap mérlegét nézem, 100 ezer forintot is meghaladja, amit ott hagytunk, csupán azért, hogy a feleségem azt kapja, ami egyébként a több tíz éve fizetett tb után amúgy is járt volna neki, ráadásul pont ő az, aki jó, ha évente egyszer elmegy a háziorvoshoz, nem különösebben beteges, így a befizetett milliók után még inkább felháborító, hogy még zsebből is fizetni kell.

 

54c7aeff40706halapenzbuncselekmeny_2.jpg

 

Azt csodálom legjobban, hogy ezt a fajta mentalitást senki és semmi nem ellenőrzi. Nincs olyan felügyeleti szerv, vagy intézmény, ami időközönként megvizsgálja, esetleg szankcionálja is ezt a fajta viselkedést? Olyan, mintha ez teljesen elfogadott és természetes lenne. A betegjogi képviselő meg csak a vállát vonogatta, hogy hát nem kötelező adni, na persze. Senki sem kockáztat egy műtét előtt, ahol egy másik ember az életünkért felelős, senki sem nézi végig, hogy a szeretteit kutyába sem veszik és hagyják szenvedni. Az én időmben a hála mást jelentett. Ha elégedett voltam és volt rá lehetőségem, magamtól is adtam. Viszont azt nagyon nehezen viselem, ha előre megszabják, az ingyen járó, pontosabban az évek alatt alaposan megfizetett ellátásért még külön mennyit kell fizetnem. Pláne, ha annak hiányában levegőnek, vagy még annak sem néznek.

 

Szégyenteljes sokak hozzáállása az egészségügyben. Szent igaz, sokan a jobbak közül már nem Magyarországon dolgoznak, a selejt pedig (tisztelet a kivételnek) itt maradt és a maradék tisztességes eüs presztízsét is sárba tiporja.  

 

NYÁR VÉGI AKCIÓ Most minden hirdetési felületünk megrendelése esetén plusz egy hónappal kedveskedünk partnereinknek. A részletekért keressen bennünket bizalommal!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zellerlevél 2016.08.16. 15:34:49

Jobb intézményekben a munkaszerződésben, tájékoztatóban, vagy a kollektív szerződésben benne van, hogy az alkalmazottak semmit sem fogadhatnak el a páciensektől, ügyfelektől, ellátottaktól.

Tempus.Anh 2016.08.16. 17:46:56

Így jöjjön be az ötösöm, hogy megint egy szokásos savazó poszttal jönnek a jól megérdemelt pihi után a szerkesztők.

"de az egész lényükről, hozzáállásukról sugárzott, hogy addig semmit nem hajlandóak tisztességgel elvégezni, ameddig meg nem fizetjük őket"

Az egész szövegedből sugárzik a paranoid rosszindulat, mondták már neked ?
Ha adni akarsz, akkor adj és utána ne kürtöld világgá, hogy adtál, ezt nem tanították meg otthon neked ? Senki nem kötelez erre.
Vagy csak azért adsz, hogy utána besározd azt, akinek adtad, mert elvette ?

creativehun 2016.08.16. 18:06:37

@Tempus.Anh: Konkrét tényekkel tudod cáfolni a cikk író állítását vagy csak Te is fröcsögsz egy kicsit?????

she_wolf 2016.08.16. 18:10:25

"...még zsebből is fizetni kell."
Nem kell! Ennyike.
Poszter most vallott be egy vesztegetést. Pont.

2016.08.16. 18:34:41

@creativehun: Konkrét tény, hogy én a 2013-as orrműtétemkor pont egy olyan orvost kaptam, aki városszerte arról híres, hogy mekkora lóvékat akaszt, meg úgy bánik veled, hogy adj pénzt. Hát nem adtam egy büdös fillért sem senkinek, és mégis megkaptam mindent, amit kell, az utókezeléseket is beleértve.

Attól, hogy adsz lóvét, semmi nem lesz jobb. Sőt.... rosszabb lesz. Ha senki sem adna, az lenne a normális.

grafoguru 2016.08.16. 18:34:46

Az egészség nem üzlet.
Ugyebár.

Rókaregeróka 2016.08.16. 18:50:06

Én is szoktam adni.

Sajna manapság sűrűn kell mennem.

De időnként meghálálom.

A múltkor egy szatyor plüsst vittem, mert nem volt az osztályon gyerek játék.

Mikor az első adag vizsgálatokkal végeztek, egy nagy tortát, és általam öszeválogatott virágcsokrot.

A kontrolos doktornőmnek kaspós virágot.

Most vérnyomásmérőt készülök venni, mert a mostani osztályoson minden második vonás látszik, és csak saccolni lehet az értéket.

És láttam anno egy szép sztorit is :

A végstádiumos gégerákos 60-as bácsi napközbe kihúzgált már 2* magából mindent, a nappalos nővérnek tele volt a hócipője, a folyosó gyomornedv, bélsár vér és antibiotikum szaga terjengett minden takarítás ellenére egész vasárnap. Megjött az éjszakás nővér, átvette a szolit- magam a tv-zőből fű alatt sandítottam a dolgokat,- és megkérdezte a bácsit ,hogy muszáj-e neki a délelőttös által beadott nyugtató, feszült e?
A bácsi nemet intett, ő kihúzgálta belőle a nélkülözhető csöveket, a bácsi kislattyogott még a wc-re is, közbe rámosolyogtam, ő vissza rám, és az esti nihilbe belecsendült a Child in Time.
Éjszaka, mikor friss mandulás műtöttként a fagyimért mentem a hűtőhöz, hallom, hogy szörcsög a bácsi erőlködve, keresem a nővért, senki a pultnál. Istenem, hát megfullad!
Nézek a szobába. Nővérke odatolt a bácsi mellé egy ágyat és ott olvasott mellette, hogy ne legyen egyedül.
Reggel 5-kor a szívhang-gépre ébredtem és szaladgáló puha léptekre, az ágyat 1 orvos és 2 nővér vette körül, az egyik a kezét fogta a bácsinak, az orvos a csővel küzdött a torkába, a nővérke meg valami szert tolt belé.
Fél óra múlva ekzitált. Láttam a kilógó lábát a lepedő alól. Sajnáltam, pedig tegnap még ment is. Meg mosolygott. Volt előtte egy könyv, még én tévéztem, az jutott eszembe, hogy nem is végzett vele.

A nappalos nővér bejött egy óra múlva megnézni, hogy vagyok, leültettem az ágy szélére, és megkérdeztem, ő hogy van. Láttam, hogy kivan.

Mondja, hogy most telefonált a bácsi lánya, hogy apuka nem veszi fel a telefont.
És neki kellett elmondani. Az orvos dolga lett volna, ők kapják az oktatást is, dehát mit mondott volna, hogy majd később felhívja a bácsi, most alszik?

Az ablakot délelőtt nyitva hagytam.
Ez olyan zsigeri babona: ha meghal valaki , nyitva kell hagyni mindent.

Szóval ilyen is van.

Meg rossz is, nekem is volt részem benne, de most ez jutott eszembe.

Peace!

kheiron 2016.08.16. 19:07:00

Szóval a tényeknél maradva: a poszt írója beletett jó esetben egy ötezrest egy borítékba, és odaadta az operáló orvosnak.

A többi meg a hanta.

Lucifer Morningstar 2016.08.16. 19:58:51

Mikor fogják fel végre az emberek, vagyis a narancsszínű tömegmasszát képező önálló gondolkodással és értelemmel nem rendelkező sejtburjánzások, hogy a TB befizetés két részre osztja a társadalmat? Van a befizető rész, akiknek ebből a befizetésből semmi nem jár a sintértelepen meggebedésen kívül, és vannak a politikusok akik a saját és családjuk minden gyógykezelését ebből finanszírozzák.

Éltessétek orbánt, nektek az a dolgotok, nem a TB befizetésekkel foglalkozni.

Igazság, hol vagy? 2016.08.16. 20:20:31

A panaszosnak csak annyit,ha nekem ennyi pénzem lenne,akkor magán kórházba mennék.Tudod a paraszolvencia összegéről mindenki annyit ír,amennyit akar.Tapasztalat,mikor a beteg elmondja mennyit adott és biztosan tudom,hogy egy fillért sem adott,tőlem kért kölcsön pénzt.Műtöttek cystával én meg tudtam fürdeni egyedül is,gyógyszert is kaptam,sőt kezelést is és egy fillért nem adtam senkinek .

Igazság, hol vagy? 2016.08.16. 20:25:00

Az még kimaradt:szerinted az épület és az osztály állapota is az orvosok,nővérek hibája?

she_wolf 2016.08.16. 20:43:16

@Igazság, hol vagy?:
A befizetett milliók kapcsán a magánellátásra történő rákérdezés bennem is felmerült, csak nem akartam túltengeni.
(Egy cystával azért valószínűleg nem lennék olyan nyugiban, mint pl. egy kéztöréssel.)

Tempus.Anh 2016.08.16. 20:45:58

A "befizetett milliók"-at az első valamirevaló műtét elviszi.
Ennyit arról, hogy mennyit is követeljünk fennhangon magunknak abból a közösből.

Netuddki. 2016.08.16. 21:03:42

Dokumentálni kinek mennyit kellett(?) fizetni, aztán feljelenteni! Picsogástól itt semmi nem fog megváltozni...

Netuddki. 2016.08.16. 21:06:11

@Tempus.Anh: Kisfácán! Talán nem kellene azt hirdetni, hogy a "biztosítás" fejében "ingyenes" az ellátás. Talán az orbán bandából kellene kihajtanotok a pénzeteket, és nem a markotokat tartani. Tisztelet a kivételnek...

Figyel Castro 2016.08.16. 21:36:03

@Tempus.Anh: maganbiztositokat magyarorszagnak!

kheiron 2016.08.16. 21:44:22

@Figyel Castro:

Hát, ha a mostani dupláját akarod befizetni, akkor csak hajrá, előre a magánbiztosítók felé.

qbr 2016.08.16. 21:48:54

A biztosítás =/= pénztár. Tehát a 10 éven keresztül fizetett milliók arra a 10 évre nyújtottak jogosultságot az ellátásra. Az augusztusi műtétre való jogosultságot az augusztusban befizetett adó biztosította a betegnek.

Ezt a fürdetést (illetve annak hiányán való felháborodást) én sem értem. Hónalj operációja után miért kellett volna fürdetni a beteget?

Tempus.Anh 2016.08.16. 21:49:27

@Tibi !: El Qro mi a pék göcsörtös tetves tökét nyújtana Orbán helyett ? Belőle nem volt elég ?

qbr 2016.08.16. 21:50:32

@Figyel Castro: Gondolod, hogy valamennyi magyarországi kórházat felújíttatnák a magánbiztosítók?

Igazság, hol vagy? 2016.08.16. 21:53:16

@qbr: Mert a fürdetés az neki jár,meg a teljes hotelszintű kiszolgálás,mert fizette x éve a TB-t.

Figyel Castro 2016.08.16. 22:04:20

@kheiron: jelenleg átszámitva havi háromszézezret fizetünk két felnőtt és két gyerek biztositására magánbiztositónál (mert azok vannak), az évi százezer franchise és a minden alkalom 10 százaláka nélkül (gyerekek franchise-a nulla). Cserébe van kedves orvos, a kórházban kiváló körülmények és ellátás, wc papir és gyógyszerek. Nekem megéri...

qbr 2016.08.16. 22:23:35

@Figyel Castro: Egy átlag magyar család két felnőtt és két gyerek biztosítására fizet mondju ~60-80,000 Ft-ot / hó. Cserébe van túlterhelt orvos, kórházban gyakran kritikus körülmények, otthonról hozott wc papír és gyógyszerek. Biztos ez is sokaknak megéri, mert nem akarnak többet fizetni...

Figyel Castro 2016.08.16. 22:34:44

@qbr: biztos. De lehetne máshogy. És nem is biztos, hogy többe kerülne, csak a magánbiztositók tuti megnéznék, hova megy (folyik, ömlik) el a pénz, ezért nem akarják sokan...

Kommentelő k.m.n. 2016.08.16. 22:36:32

Azért arra olyan kíváncsi vagyok, amikor a műtétet végző orvos benyögi, hogy "X ezer forint, különben nem lesz műtét", mert ez nekem elképzelhetetlen. Ilyen esetbe a médiát le se lehetne vakarni az ügyről, az orvos pedig szakmailag végleg eláshatná magát, de csak miután kiengedték a börtönből...

Nem inkább valami olyasmi volt, hogy az éppen soron következő orvos helyett a poszter ragaszkodott Dr. Atyaúristenhez, aki így a munkaidején túl végezte a műtétet (hasonlóan a szüléshez történő orvosválasztáshoz)? Esetleg még a koraibb időpont "felár" játszhat, de a posztíró szerint kivárták a műtétet.
Illetve még azt tudom elképzelni, hogy a műtét utáni "mennyit illik adni, hogy nehogy má' olyannak gondoljon a doktor úr?" körkérdésre a betegtársak vagy a szomszéd Mari néni azt mondta, hogy XY doktornak 60-at szokás adni és a poszter annyit adott.

Viszont a személyes "kedvencem", a praxis blogon elmaradhatatlan "itthon már csak a selejt EÜ dolgozók maradtak" benyögés itt is megjelenik zárásként, hogy az éppen fikázott kórházon/orvoson kívül még sikerüljön belerúgni pár tízezer másik emberbe (a falusi háziorvosoktól kezdve a kisvárosi kórházak nővérein keresztül a klinikai professzorokkal bezárólag mindenkibe) is. Habár kicsit szokatlan, hogy a "tisztelet a kivételnek" kifejezés is benne van.

qbr 2016.08.16. 22:54:03

@Figyel Castro: jaja, persze, biztos megnéznék. És aztán mit csinálnak? Nekik kötelességük a befizetett biztosítási díjakból ellátást finanszírozni a betegnek. Na de hol? Visszatérve az előző kérdésemhez: felújítják a magyar kórházakat? És ha a rossz állapotok miatt a magánbiztosító nem akar szerződni a kórházakkal, akkor hol látják el az általa biztosított betegeket? Vagy majd varázslatosan kinőnek a földből szép, új kórházak, tele mosolygós orvosokkal és nővérekkel?

Szép vágyálom azt gondolni, hogy egy egyszerű és egyszeri belenyúlás a rendszerbe hirtelen majd más pályára rakja az egészségügyet, ahol eddig minden rossz volt, de mindenki örüljön, mostantól végre eljött a kánaán, mert a magánbiztosítók mindent megoldanak, mostantól nem is kell foglalkozni az egész kérdéssel, ez a biztosítók dolga lesz, azok meg úgyis biztos tudják a dolgukat, benne is van a nevükben. Végül is mi rossz történhet?

BiG74 Bodri 2016.08.16. 23:17:39

Az egészségügy szar, nagyon szar, aki mentegeti a helyzetet az vak, vagy fizetett droid.

Tempus.Anh 2016.08.16. 23:49:53

@Kommentelő k.m.n.: Mint amilyen selejt ő, aki ezt leírja. :D

tyutyu1 2016.08.16. 23:52:11

Ha minden orvosnak adnal havi 1 millat, keves orvos lenne aki ha tovabbi 1 ezrest probalnal "rasozni" es nem fogadna el...

Sandor Akarki 2016.08.17. 02:08:32

@Figyel Castro: És miből fizeted a 300e-t? Adózott jövedelemből? Csak mondom, hogy pl. 1 millió forintos bruttó fizunál a bérköltség 1285000 forint, a nettó pedig 665000. Manapság ez azért nem sok és a fele pénzt viszi az állam (15% SZJA LOL, mekkora parasztvakítás, igazából különböző jogcímeken ). Aztán persze úgy nevezik az elvett felet ahogy akarják, munkáltató befizette, elvették, elköltötték, nem az kapta aki gürizett érte. Cserébe viszont az egész az ő bérköltsége.

Sandor Akarki 2016.08.17. 02:13:17

@tyutyu1: EU van, EU bér kell. 2-3 Mft per hó. 1 milla az a nővér fizu. A hálapénzért - ezek után - teljes életre eltiltás és vagyonelkobzás. Utóbbi betegnek is.

qbr 2016.08.17. 08:11:02

@Figyel Castro: Ja, és ha nem kerülne többe, akkor te ugyan miért fizetsz ennyit? Túl sok a pénzed, és nem tudsz vele mit kezdeni? Nem hinném. Inkább ez a biztosítás reális ára.

Figyel Castro 2016.08.17. 08:44:42

@qbr: ez itt egy nem drága biztositás, akinek túl sok a pénze, vehet hozzá magánorvosi ellátást, ilyenek (amit a magyar is csinál, ha tényleg meg akar gyógyulni), vagy a kórházbam egyszemélyes szobát, stb).
@Sandor Akarki: a biztositást mindenki maga fizeti, havonta jön a csekk, csak az adót vonják le (ami progressziv sávos, de a kulcsokat nem tudom, csak az áfát, az 8%)

Ballib cenzúrázók réme 16 2016.08.17. 08:49:14

A 300 FT-os vizitdíj mennyiben változtatott volna ezen a helyzeten ?

A nővér látott volna belőle bármit is, vagy a takarító személyzet ?
Esetleg a műtős fiú ?

A probléma általános, és bonyolult, és szinte bizonyos, hogy nem egy újabb sarc bevezetése fogja megoldani.

Ballib cenzúrázók réme 16 2016.08.17. 08:53:33

@tyutyu1:

A szülész orvosok számolatlan teszik zsebre a milliókat.
Nincs az az összeg, ami után egyként utasítanák vissza a hálapénzt.

A gyógyulás reményében iparágak épültek a lehúzásra. Rákot gyógyító csodaszerektől, magzat fejlődését védő és segítő vitaminokon keresztül, mindenféle ezoterikus marhaságokig.

Az orvosoknak adott pénz a legkevesebb ebben a lehúzásban.
Ráadásul te döntöd el, hogy adsz-e és mennyit.

g0826 2016.08.17. 09:00:43

@Ballib cenzúrázók réme 16: Nem csak szülészek vannak. Én nem bánnám ha az emberek csak azokat az orvosokat terhelnék akiknek valóban adtak.

g0826 2016.08.17. 09:04:23

@tyutyu1: Ki kellene próbálni, de addig míg 270 ezret sem adnak meg addig van esélye. Egyébként a valóságban egyáltalán nem jellemző a pénzes boríték osztás. Ezt az emberek ezt szóban és virtuálisan szokták művelni.

qbr 2016.08.17. 09:43:52

@Figyel Castro: Itt nem a relatív költség az érdekes, hanem az abszolút költség. A gyógyszerek, eszközök, anyagok, gépek az egész világon ugyanannyiba kerülnek.
És itt a ti 300K-tok áll szemben a magyarországi 60-80K-val...pénzből könnyű vásárolni.

rikitikitévi 2016.08.17. 11:18:01

Hagyd ezt a sok idiótát, úgyse hatnak rájuk az észérvek. Hadd mondják csak a marhaságaikat, egymást túllicitálva! Ez a blog most már kezd olyannná válni, mint amikor a kisegítőiskolában a gyerekek azon versenyeznek, hogy ki tud nagyobbat fingani; aztán a győztes beszart.
Itt sokan pályáznak az ilyen tipusú győzelemre...

rikitikitévi 2016.08.17. 11:19:51

Természetesen @Tempus.Anh: -nak szólt az előző üzenet.

Tempus.Anh 2016.08.17. 12:28:47

@rikitikitévi: Bele lehet fáradni, valóban. :(

asztalosani 2016.08.17. 17:30:08

@Ballib cenzúrázók réme 16:
"magzat fejlődését védő és segítő vitaminokon keresztül"

és 'mily érdekes, hogy a "magzat védő vitaminok megjelenésével" szinte párhuzamosan véleményem szerint egyre több autista, hiperaktív gyerek is születik...

asztalosani 2016.08.17. 17:33:14

@Sandor Akarki:

a 27%-os áfáról, a különböző járulékokról, adókról nem is beszélve, amit a megkapott nettó béredből utána még lehúznak szépen...

csak néha benézek ha marhaságot látok 2016.08.17. 18:54:09

@asztalosani: na meg sokkal kevesebb debil, meg golyvás meg koraszülött meg miegymás

asztalosani 2016.08.17. 21:12:38

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

golyvás, mi??? LOL.

tessék, seggeld:
www.doktorinfo.hu/drinfo/pid/0/betegsegKonyvProperties/oid/0/KonyvReszegyseg.4_6529

ha benyaltad akkor várlak vissza, dumcsizzuk már át, hogy hogyan is gondoltad ezt, jó?!

a többibe (debil, meg a koraszülöttbe) már bele se menjünk!
majd ha dolgozol pic-en, akkor ismét dumcsizhatunk róla, de addig a részedről nem kellene erőltetni az ide általad beböfizett luftot.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2016.08.17. 21:19:22

@asztalosani: szerintem te az első kategóriába tartozol (debil)

asztalosani 2016.08.18. 07:07:42

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

személyeskedéseiddel beismered hogy nem tudsz érdemben válaszolni a neked feltett szalmai kérdésre, még úgy sem hogy a segged alá tettem a rövid anyagot, melyet bármely első osztályos is el tud olvasni és megfelelően értelmezni, csak te nem , tehát a fenti mondataid alapján éppenséggel te vagy a debil.

she_wolf 2016.08.18. 22:34:55

@Tempus.Anh:
A jól megérdemelt pihi utáni második poszt egy innen kiemelt facés cucc.
Jól rápihentek a szerkesztők:(
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása