Nem mindig az a jó orvos, aki körbeudvarolja a beteget

2016.07.01. 09:16

7.jpgNekem szerencsém volt, mert a férjem is orvos és neki van rálátása arra, hogy ki mennyire jó a szakmájában. Aki
viszont belecsöppen ebbe a gépezetbe, mint Pilátus a Credoba, arra ráfér a szerencse és az isten gondviselés.

Tisztelt Praxis!

 

Tény, hogy sok félrekezelt beteget és esetet ismerek, különösen a pszichiátriai betegek és a daganatos betegek körében, mégis azt kell mondanom, hogy összességében jó tapasztalataim vannak a magyar orvosokról:) A Péterfy Sándor utcai kórházban szültem a kisfiamat és az orvosom nagyon kedves, körültekintő, szakmailag felkészült volt. Igaz, a kórházi ágyamon egyszer sem cseréltek lepedőt a négy nap alatt, pedig szülés után ez hasznos, a csecsemőosztályos nővérek pedig minden anyukát hülyegyerekként kezeltek és úgy is beszéltek velük, de mindez nem számított, mert a kisfiam velem volt egy szobában, a nőgyógyászom pedig támogatott. Volt egy gerincműtétem Szegeden, két évvel a kisfiam születése után.

 7.jpg

 

A szegedi ideggyógyászat teamje, dr. Barzó Pállal az élen hihetetlen teljesítményekre képes. A műtétem jól sikerült és a megfelelő lelki támogatást is megkaptam kezelés gyanánt. Ő volt az első orvos akitől azt hallottam, hogy nem kell annyit foglalkozni ezzel a betegséggel, nem kell gyógyszert szedi csak, ha már nagyon muszáj. A kúra: SPORT! Amennyi a csövön kifér. Bevált! Erősítette bennem a hitet, hogy képes vagyok a teljes gyógyulásra. A kórházi körülmények itt sem fényesek. Sok a beteg, várakozni kell, hiszen kevés az olyan kiváló orvos, aki itthon maradt és nem valahol külföldön dolgozik. A nővérek sem mindig mosolyognak. Néha morcosak, ha éjjel szól a csengő...én nem tudtam rájuk haragudni. Amikor nagyon kellett, segítettek. A körítés nem túl fényes, de a lényeg az orvos felkészültsége.

 

Nem mindig az a jó orvos, aki körbeudvarolja a beteget. Nekem szerencsém volt, mert a férjem is orvos és neki van rálátása arra, hogy ki mennyire jó a szakmájában. Aki viszont belecsöppen ebbe a gépezetbe, mint Pilátus a Credoba, arra ráfér a szerencse és az isten gondviselés...Ámen

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

she_wolf 2016.07.01. 11:02:39

Ámen. Tényleg. Csak ezzel az a baj, hogy azok, akiknek önhibájukon kívül nagatív tapasztalataik vannak a hazai egészségüggyel és a benne dolgozókkal kapcsolatban, ez nem vígasz, sőt!
Mert jön az állandóan feltett kérdés: miért pont én?
Az én tapasztalataim is többnyire pozitívak, nagyon is! Viszont tudom, hogy nem mindenki ilyen szerencsés. És ha egy betegségből, balesetből való sikeres felgyógyuláshoz már szerencse is kell, akkor eléggé siralmas a helyzet:(

asztalosani 2016.07.01. 12:14:16

a cikkíró többször is szembeköpi magát:

"Nem mindig az a jó orvos, aki körbeudvarolja a beteget."

ezzel szemben meg pár sorral feljebb:

" A műtétem jól sikerült és a _____megfelelő lelki támogatást is megkaptam _____kezelés gyanánt. Ő volt az első orvos akitől azt hallottam, hogy nem kell annyit foglalkozni ezzel a betegséggel, nem kell gyógyszert szedi csak, ha már nagyon muszáj. A kúra: SPORT! Amennyi a csövön kifér. Bevált! Erősítette bennem a hitet, hogy képes vagyok a teljes gyógyulásra."

na akkor ezek szerint téged is körbeudvarolt (kinyalta a seggedet) az orvos. most akkor ő egyértelműen nem jó orvos? vagy nem lett volna szükséged ezen mondataira? de hát később meg azt írtad hogy jó volt... most akkor mi is a bajod?

hát igen stadionországban ne csodálkozz, ha már lassacskán mindenre a sportot írják fel kezelés gyanánt! hajaj... lesznek gondjaid, ha gyökértömésre lesz szükséged... fájó foggal szar lesz focizgatni! 3:)

____________________________________

"a férjem is orvos és neki van rálátása arra, hogy ki mennyire jó a szakmájában."

aha! akkor miért nem vele operáltattad a gerincedet, ha már ennyire ért a szakmai kompetencián kívül eső területeken dolgozó orvosok szakmai megítéléséhez?

___________________________________

és mondd csak kedves cikkíró:
mennyit is visz haza borítékban a férjecskéd????

kheiron 2016.07.01. 14:16:39

@asztalosani:

Igen, igen, ez az! :-)

Mondom, már csak azt a vonalat kellene belevenned, hogy lehallgatnak, vagy követnek, netán sugaraznak, és egészen tökéletes lenne a paranoid álcád.

mechanikus körte 2016.07.01. 23:03:40

@kheiron: Vagy azt, hogy a "jappánok (sic!) ellopták a spermáját." Mindig ez a mondat jut eszembe róla, pszichiátria gyakszin, egy paranoid skizofrén bácsitól hangzott el.:-)

rest of boys 2016.07.02. 07:02:32

Dr. Barzó Pál idegsebész, nem ideggyógyász, szerencsémre volt alkalmam személyesen is megismerni szegedi szakvizsga-időszakom alatt, valóban rendkívüli ember.
A szólást pedig - " belecsöppent, mint Pilátus a Credo-ba" - egész más vonatkozásban használják, bocs.

she_wolf 2016.07.02. 12:42:14

@rest of boys:
Úgy tűnik az olvasottak alapján, hogy az említett orvos a poszter betegségének specialistája, sokan nagyon elismerően szólnak róla. Ennek örülök.
És amit tanácsolt (a sport) valóban nagyon jó mind általános megelőzésként, mind kiegészítő terápiának.

(Kicsit irigylem a posztert, mert én még nem találtam meg a specialistámat, és nálam a dinamikus sport kivitelezhetetlen (egyedül az úszás, nyáron, természetes vízben...pff..):(
No de majd holnap!:D)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2016.07.03. 11:48:57

"A kúra: SPORT! Amennyi a csövön kifér." ez azért így durván félrevezető állítás, mert sportja vállogatja. Az úszás meg a sétálás jó míg a bungee jumping, lovaglás, rögbi nem éppen gerincbarát sport. persze attól is függ mit is műtöttek a kedves levélíró gerincén.
"képes vagyok a teljes gyógyulásra" sajnos ki kell ábrándítsam, statisztikailag nézve a műtött (sérült) szegmens mindig is érzékenyebb lesz a problémákra mint egy egészséges szegmens.
"a lényeg az orvos felkészültsége" megint ki kell ábrándítsam. a beavatkozás sikere nagyon sok tényezőtől függ, az egyik fontos tényező kétségtelenül az orvos felkészültsége, de van egy csomó financiális tényező is (most konkrétan Barzóék nagyon jól fel vannak szerelve magyarországi szinten de ők is pont annyi pénzt kapnak egy műtétért mint egy másik kórház) és főleg a gerincsebészetben nagyon drágák az implantátumok, egy csavar simán lehet 100-150 ezer forint is, így aztán ha a finanszírozás nem fedezi az anyagköltséget akkor mind operálhat téged a világ legjobb sebésze ha nincs (elegendő) eszköze hozzá.

she_wolf 2016.07.03. 14:46:59

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Gondolom, azért aki extrém sportolásra adja a fejét csak van annyi esze, hogy kiegészítő baleset-biztosítást köt valamelyik biztosítóval.
Ez az "amennyi a csövön kifér" pedig rengeteg dolog függvénye lehet.
Az úszásnál maradva pl. eddig csak nyaranta párszor, de ezután heti 5 alkalommal. Vagy a tempósabb séta: eddig csak a háztömb körül 3x, most meg napi tizensok kilométer:)
Az alapigazság a követendő ebben is: ami túlzott, semmi se jó!:)

(Csak a lovagláshoz tudnék érdemben hozzászólni, mert legalább annyira lehet veszélyes és káros (pl.military, díjlovaglás), mint áldásos (pl. hippoterápia) a lóval való sport. A terápiás lovaglás kétségtelenül hasznos tud lenni akár gerincbetegeknéi is. A lósport fajtáját és gyakoriságát jól megválasztva nagyon jó eredményeket lehet elérni. Az pedig, hogy nem egy-egy pirula bekapkodásáról van szó, hanem egy inteligens és érzékeny lénnyel való közös munkáról, csak még szebbé teszi az egészet. A vége pedig ott állhat papíron számokkal, mérési értékekkel leírva.)

she_wolf 2016.07.04. 00:34:22

Bár nem a poszthoz tartozik, most találtam, és érdekes adatok vannak benne.
Érdemes beleolvasgatni, ha valakinek matekozós kedve van:

index.hu/index2/#bloghu/kettosmerce/2016/07/02/potyautasok_es_balekok_a_szolidaritasrol_a_magyar_egeszsegugyben
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása