Hétvégén nem lehet beteg a gyerek

2016.06.06. 08:05

aggodik_nagy.jpgMost itthon vagyok, aggódok a lányomért, közben pedig azt nem értem, mégis mire való az ügyelet. 

Tisztelt blog!

 

Azért fordulok önökhöz, hogy a velünk megesett problémáról mások is értesüljenek. Egyedülálló anyuka vagyok, két kiskorú gyermekkel. A nagyobbik lányom 6, a kisebbik mindössze 2 éves. Nem könnyű koordinálnom a családi dolgokat és volt férjemre semmiféle helyzetben nem számíthatok, a gyerekeket sem látogatja, kötelességeinek sem tesz eleget.

 

Egész múlt héten itthon kellett lennem, mert a kisebbik gyerekem betegeskedett, szerencsére a gyógyszerek és az ápolás az állapotát elég hamar javította, így hétvégén ő már sokkal jobban volt. Nem úgy a nagyobb, ugyanis hétvégére ő is belázasodott, már pénteken sem volt a legjobban. Méghozzá elég magasra felment a láza, 39 fok fölé, sem a recept nélkül kapható és gyerekeknek is adható csillapító, sem a hűtő borogatások nem vitték le a lázát, ez pedig nagyon meg is viselte, mellette párhuzamosan hasmenés is társult hozzá.

 

aggodik_nagy.jpg

 

Még szombat kora délután az ügyelethez fordultam segítségért, hogy a gyereknek ne kelljen hétfőig mindenféle ellátás nélkül szenvednie. A telefonos beszélgetés során azt is elmondtam, hogy a másik gyerkőc is beteg volt, de ő már jobban van, most a nagynál állt elő a gond. Miután meghallgattak, mindenféle kérdés nélkül közölték, hogy ezért nem fognak hozzám kijönni, hűtsem a gyereket, ahogy tudom, kapjon sok folyadékot, és ha nem javul, vigyem hétfőn orvoshoz. Miután elmondtam, hogy sem a hűtés, sem a gyógyszer nem használt, azt javasolták, adjak neki a másik gyereknek felírt gyógyszerből, mert "nyilván ugyanaz a baja, mint a másiknak volt". Mindezt persze látatlanul, minden vizsgálat nélkül. No, hát én ezt azért mégsem gondoltam jó dolognak, ezért próbáltam puhatolózni, mi mást tehetnék.

 

Azt továbbra is kategorikusan mondták, nem fognak kijönni hozzánk, ha nagyon akarom, vigyem el a kerületi ügyeletre én magam. Elmondtam, hogy ott van velem egy épp gyógyulófélben levő 2 éves kisgyerek, sem autóm, sem senkim, aki be tudna segíteni, de egyáltalán nem érdekelte őket. Nem tudtam mit csinálni.

 

Miután a lányom egész éjszaka ébren volt, egy percet nem aludt, ráadásul folytatódott a hasmenése, enni és inni sem nagyon bírt, ma, azaz vasárnap nagy nehézségek árán a másik gyerkőccel együtt összekészítettem, majd nagy nehezen elbumliztunk a rendelőhöz. Egy épp gyógyulófélben levő és egy beteg gyerekkel a tömegközlekedésen, nem volt épp egyszerű. Az ügyeleten megnézték, megvizsgálták, a lázát is megmérték, majd az orvos, aki nagyon segítőkész volt, kórházba utalta. Bizony, azonnal beutalta, mert nem tudta 100%-os biztonsággal diagnosztizálni a betegséget és egyrészt a kiszáradás veszélye miatt, másrészt a másik gyermek lehetséges megfertőződése miatt a kórházba küldött minket. Ott elég gyorsan felvették a kislányomat, kérdezték, hogy mellette maradok-e, de a pici miatt sajnos nem tehettem.

 

Most itthon vagyok, aggódok a lányomért, közben pedig azt nem értem, mégis mire való az ügyelet. Többször olvastam önöknél, hogy a mentőket kihívni szinte lehetetlen, vagy legalábbis nem minden esetben hatékony. Persze itt a mi helyzetünkben ez nem is lett volna indokolt. De az ügyelet nem éppen arra lett kitalálva, hogy rendelési időn túl is foglalkozzanak a betegekkel? És jöjjenek, ha hívják őket, mert szükség van rájuk? Persze, biztosan sokan teljesen feleslegesen zavarják őket, de mi azt gondolom nem íg tettünk. Főleg, ha a kényelmetlenségek és nehézségek után a gyereket az orvos kórházba küldte. Szóval azt hiszem nem ártana, ha valaki, akinek ehhez joga van, jobban megvizsgálná az ügyeleti rendszert. Vagy akkor szüntessék inkább meg ebben a formában.

 

Krisztina

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zünüke 2016.06.06. 11:16:12

Mi mar ezt megszoktuk. Evek ota nalunk se jon ki az ugyelet akarmilyen magas is a laza a gyereknek.Csillapitsuk,vagy vigyuk be valahogy-ez a valasz. Hala az egnek mar nagyok es ritkan betegek,de mi is voltunk mar ilyen helyzetben. Volt olyan eset,hogy vegig kellett taxizni a fel varost ejjel 11-kor a beteg gyerekkel,mert az allando ugyeletes gyerek korhaz tolunk egyaltalan nincs kozel.

apanna 2016.06.06. 13:15:18

@judy35: Azért egy hatévesnek négy liter folyadék túlzás.

Braincelle 2016.06.06. 13:59:36

Itt a kimenéshez nem volt elég indok. Az ügyelet nem arra van, hogy kimenjen, főleg nem azért, mert az anyuka ügyetlen szervező (se rokon, se barát, se 5000 forint félretéve ilyen helyzetekre taxira).
Persze ettől függetlenül ha van kapacitás, akkor lehet szívessèget tenni az anyukának (ti. Az ő szocialis problémáit a rendszer erőforrásaiból megoldani), csakhogy az ügyelet nem erre van. Egy kivonulás ideje alatt az orvos öt másik gyereket meg tudna nézni.
Ha számításba vesszük, hogy mondjuk óránként telefonál egy anyuka ilyen sztorival, akkor ezeknek a helyszíni ellátása kitöltené a teljes műszakot.

Az ügyeletnek akkor kell kimennie, hogyha a gyermek egyszerűen nem mogatható. A hasmenés annyiból kérdés, hogy ha úgy fosik a gyerek, hogy nem tud leszállni a biliről, akkor az persze ide tartozik.

WildBear 2016.06.06. 14:33:00

Sajnos az ügyeleti rendszer a magyar egészségügy része, az meg olyan, amilyen.. mivel kevés az aktív befizető, ahhoz képest sokan veszik igénybe, plusz a pénz egy részét célszerűtlenül költik el.

De ha annyira aggódtál, miért nem vitted be taxival ?
(Én azt tettem volna.)

hópelyhecske77 2016.06.06. 14:59:26

Azért nem ment ki az ügyelet, mert ők sem tudtak volna semmi mást csinálni. Ha az egyik fajta lázcsillapító nem használ, váltani kell, különben sem kaphatja hosszabb ideig ugyanazt.

she_wolf 2016.06.06. 14:59:53

@Braincelle:
Végül eljutottak orvoshoz, aki végül befektette a gyereket.
A kimenés eléréséhez talán az kellene, hogy a laikus beteg, vagy hozzátartozó minimum annyit tudjon, mint egy általános orvos. Mert akkor van mire hivatkozással megkérni a tisztelt ügyeletet, hogy vegye komolyan, amit a telefonáló mond, nem pedig túltolja, hogy tüsszentett a gyerek.
Bocs, én nem akarlak bántani Titeket, ezt remélem, tudod. És ennek a problémának is máshol van az oka -így a megoldása is-, mint ahol az emberek egy része gondolná.
De azért akárhogy is nézzük, önellentmodunk, amikor a gyereknek, a gyerekért mindent, közben pedig semmit..:(
Arról továbbra sem a betegek (pláne a gyerekek) tehetnek, hogy egy impotens rendszerben élünk.
Az ügyeleti rendszer halódó poraiban leledzik az összes frontján. Nem Ti és nem mi vagyunk ennek az oka. Illetve igen: MI! Jó étvágyat!:(

@WildBear:
Szankcionálmni kell azokat, akik az ügyeletet kellő indok nélkül hívják ki, ill. az SBO kapacitását indokolatlanul használják. Szerintem.

jotik (törölt) 2016.06.06. 15:09:56

@apanna: Neked az egészből csak ennyi le? Gratulálok...

jotik (törölt) 2016.06.06. 15:11:15

@jotik: "jött le"

Braincelle 2016.06.06. 15:13:03

@she_wolf:
Mindenki tegyen meg mindent a gyerekedért, csak Te nem teszel félre ötezer forintot taxira?
És melyik gyerekért kelk megtenni mindent? A Tiedért, hogy Neked kényelmesebb legyen, vagy az öt másikért, akit az alatt az idő alatt el lehetne látni?

Az, hogy lázas és hasmenése van, amúgy alapból nem igényel sürgőssèget (én hányszor fostam, hánytam végig az éjszakát gyerekként vagy voltam napokig lázas beteg és semmiféle orvos nem kellett), de a szövődmények, kiszáradás vagy más, veszélyesebb betegség lehetősége miatt, ha a szülő úgy ítéli meg, perste nézze meg orvos.
Az orvosi rendelőben. Ha eszméletlen a gyerek, akkor nyilván nem, vagy ha bármi értelmes oka van. De az, hogy az anyukának iígy kevésbé kényelmes, azért nem jár előny másokkal szemben, aki igenis összekaparja a gyerekét, bemegy vele a rendelőbe, aztán két órával többet ülnek ott, mert az orvos címen van. Amivel nincs baj, ha indokolr.

apanna 2016.06.06. 15:15:06

@WildBear: Kicsit durva leszek, de a "nem jött ki az ügyelet a lázas gyerekhez" ugyan olyan parttalan vita mint a dohányosok kontra nem dohányzók, vagy a kutyatartók, ellenzők tábora.
Én feleslegesnek tartanám az ügyeletet, lázcsillapító, hűtő fürdő, smecta, egy kis Coca-Cola sós ropival. Biztos eltart a lázas állapot 2-3 napig, hol magas hol csak hőemelkedés, ez teljesen természetes, hisz a szervezet ilyenkor harcol a gyógyulásért. Lázcsillapítót is csak 38.5 fölött adnék, és éjszakára. Ha a hasmenés nem múlik, és a lázas állapot még marad, elég lett volna hétfőn orvoshoz menni. Kórházban a folyadékot pótolták, nem gondolok komolyabb bajra. Inkább tartom szomorúnak, hogy nem kapott megfelelő, megnyugtató magyarázatot. Nem minden szülő rutinos, és marad nyugodt lelkiállapotban ilyenkor. Tehát legyünk kedvesebbek, empatikudabbak, azzal többre megyünk.

Kerti70 2016.06.06. 15:28:44

Kedves WildBear! Ugy latom a szocialis erzekenyseged es a gyakorlati tapasztalatod kozelit a nullahoz. Budapesten jol mukodo gyerekorvosi ugyelet volt abban az idoben amikor mindenkinek kotelezo volt dolgozni. Obudan gyerekkoromban ejjel tele volt az ugyelet beteg gyerekekkel. Szerinted azota egeszsegesebbek lettek a gyerekek? Amikor par eve hasonloan komoly gondjaink voltak Nekunk is Obudarol kellett bemennunk a Janos korhazi ugyeletre, ami ures volt es az ugyeletes orvosnak kellett bo negyedora mire magahoz tert. Szerencsesek voltunk mert volt egy mukodo idos autonk de felretenni mi sem tudtunk honap vegen akarcsak a cikkiro. A gyerekek minden honapban osszeszedtek valamit. Evente egyszer elofordult, hogy a gyerekek megbetegedtek het elejen es persze elmentunk a gyerekorvoshoz, de o csak tuneti kezelest (orszi-porszi) javasolt laz hianyaban. Aztan pentek ejjel olyan lazas lett hogy mehettunk az ures ugyeletre a Janosba. (2 kicsi meg a 2 felnott) A Janosban par eve kitalaltak, hogy behajtasi dijat szednek amit ha 30 percen belul vegzunk akkor visszafizetnek. De volt ismerosom aki ez az utat megtette ejszakai jarattal berlet nelkul uvolto lazas gyerekkel mert a gyermekorvosi kezratetel nem mukodott.
she_wolf abban az esetben lenne erkolcsi alapja az altalad emlitett szankcioknak ha az alapellatas hetkozben normalisan mukodne illetve az ugyelet gyalag vagy tomegkozlekedessel elerheto tavolsagban lenne. Letminimum alatt elo emberektol elvarni legyen penze taxira vagy sajat autora irrealis kovetelmeny. De mivel ugy latom jo az egeszseged ajanlom nezzel korul az SZTK rendelokben van-e pentek delutan nogyogyaszati rendeles? Meg fogsz lepodni mert sok helyen nincs az sem. Annyi eszuk sincs az intezmenyeket vezetoknek hogy pl. szerdan legyen szunnap. Vagy csak igy akarjak csokkenteni a tamogatott gyogyszerek felirasat?

she_wolf 2016.06.06. 15:34:50

@Braincelle:
Nem mondtam, nem jogosak az érveid.
Csak azt a kuplerájt nem értem, ami az ügyelet körül szinte már mindennapos:(
Hogy kényelmes-e egy anyának vagy sem az, hogy az egyik még ki sem kászálódott teljesen a betegségéből és megint viszi közösségebe beteg tesóval a többi beteg gyerek közé, egyéni megítélés kérdése. Én nem annak gondolnám.

(A "mindent a gyerekért" kitételem a belpolitia családpolitikai részére vonatkozott, ill. arra, hogy hogyan ütik egyik szavukat a másik tettükkel agyon a k. honizéink:( És akkor máris egy általános, és nagy területet magába foglaló témánál vagyunk, ami messzire visz az adott poszttól.)

Rébusz 2016.06.06. 15:38:51

Kedves anyuka, ne, ne szűnjön meg az ügyeleti rendszer sem emiatt, sem más miatt! Az Ön által megtapasztalt eset nyugati nagyváros egészségügyében LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE UGYANÍGY megtörténik, kivéve, hogy nincs még ügyelet sem és hogy nincs happy-end, vagyis nincs semmiféle infúzió sem. Ott nem az ügyelettel, hanem a mentőssel kell majd veszekednie, hogy miért hívta ki őket éjnek évadján. De ha egy 41 fokos lázzal, kiszáradással fekvő kisgyerek meghal, mert a szülő nem akart eléggé egy diagnózist, nem ragaszkodott a bizony akár életmentő infúzióhoz, akkor mehet a szülő a börtönbe.

Kerti70 2016.06.06. 15:47:58

@apanna: mi is felesleges rongyrazasnak tartottuk esz nelkul rohangalni, aztan az elet mindent felulirt. Szepen elmentunk a gyerekorvoshoz aki diagnosztizalt es megalapitotta minden rendben. Utana meg a Janos korhazi ugyelet mint az a fentiekben emlitettem. De peldanak okaert a lakokozossegben sok homeopatias apuka es anyuka gyermekenek ment ra a fulere a "megfazas". Ejszakai korhazi ugyelet majd felszuras eros antibiotikum es par honap mulva kezdodott minden elolrol. A cikkironak teljesen igaza van orvos vizsgalja meg a beteg gyermeket mielobb mert konnyebb az elejen valamit meggyogyitani mint kesobb sokkal erosebb beavatkozassal visszamarado szovodmenyek kockazata mellett kezelni egy kisgyermeket.
De felhozhatom Neked peldanak egy kedves ismerosomet baranyhimlo oltas-ellenes gyermekorvost is akinek az unokaja halt majdnem bele a baranyhimlobe. Utana mar nem vette ilyen lazara a dolgot. (nem kapargatni -- csak kenegetni helyett a baranyhimlo oltast ajanlja mindenkinek)

Muad\\\'Dib 2016.06.06. 15:48:16

@Braincelle:
Ja, meg a qrva édes...
Persze, taxival, jó eséllyel fertőző beteggel, hadd kapja el más is. Esetleg, ha a gyerek telefos*a a taxit, akkor meg fizesse ki az illető a takarítási költséget is. Mindezt azért, mert patkányországban sikerült annyira lezülleszteni az egészségügyet, hogy még egy ilyen esetben sincs kapacitás kimenni egy gyerekhez.

Muad\\\'Dib 2016.06.06. 15:52:42

@Braincelle:
Ezen felül b+ áruld már el, akkor mi értelme van az ügyeleti szabályoknak te nagyokos?
"...A háziorvosi, házi gyermekorvosi ügyelet keretében az ügyeletes orvos az ellátásra jelentkező betegeket az e célra kijelölt ügyeleti helyen látja el, illetve amennyiben a beteg állapota azt indokolja, a beteget otthonában, illetve tartózkodási helyén látja el, vagy a mentőszolgálat útján gondoskodik a beteg otthonában történő ellátásáról, illetve az állapotának megfelelő ellátási szinten működő egészségügyi szolgáltatóhoz történő utalásáról..."
47/2004. (V. 11.) ESzCsM rendelet

Mégis,szerinted akkor kit kellene a tartózkodási helyén ellátni te "zseni"? Hmmm? Az ájult beteget? Aligha, az a mentők dolga. A hallucináló mozgásképtelen beteget? Aligha, az is mentők dolga.

she_wolf 2016.06.06. 15:52:43

@Kerti70:
1; Noha a legutóbbi vizsgálatsorozatkor kiderült, hogy az aktuális állapotom "sine morbo", azt a leghatározottabban állítom, hogy van egészségügyi problémám, nem is kevés:D
Járok SZTK rendelőbe is, háziorvoshoz is (de nőgyógyászhoz spec. magánrendelésre), meg jobbra-balra, ha szükéséges.
Megmutatnád, hogy én hol várom el azt, hogy mindenkinek legyen pénze taxira, vagy legyen saját autója, mert nem írtam ilyesmiről, sőt!

A szankciókat azokban az esetekben gondolnám jogosnak, amikor többnapos hajfájással felkeressük hétvégén az SBO-t, mert "ott kötelesek fogadni, megvizsgálni".
Ugyanis ezt az érvet itt nem egyszer lehetett már olvasni. És az ilyen embernek toll a fülibe, nem sürgősségi ellátás! Bekkelje csak ki nyugodtan a rendes rendelési időt, várja ki a sorát!
Ha pedig nem, akkor nyúljon a zsebébe, hogy kifizesse az ellátását az aktuális piaci áron.
(A létminimum és az és az egészségügyi protokoll közt pedig nincs összefüggés.)
Kicsit eltávolódtunk a poszttól....

WildBear 2016.06.06. 15:53:05

@Kerti70: "Ugy latom a szocialis erzekenyseged es a gyakorlati tapasztalatod kozelit a nullahoz. "

Ezt a következtetést abból vontad le, hogy leírtam, hogy ÉN mit tettem volna az adott helyzetben..?
Gratulálok !

Braincelle 2016.06.06. 15:55:37

@Muad\\\'Dib:
Tudtommal sehol Nyugaton nem mennek ki a gyerekhez azért, mert lázas. Legfeljebb a mentő, de ők sok nyugati országban nem is adhatnak gyógyszert.
Nem tudom, mért nem lehet felfogni, amit leírtam: az indokolatlan vizsgálat vagy az indokolt vizsgálat indokolatlan kiszállással az indokolttól veszi el a kapacitást.
Nagyon sajnálom anyukát, hogy elhagyta a férje, hogy nincs se barátja, se családja, se autója, de nem az a kérdés, hogy sajnálom-e. Tudod, hogy hány ilyen kérés fut be egy éjjel az ügyelethez? Mi alapján dönts, ha nem szakmai szempontok alapján? Hogy ki kiabál a leghangosabban vagy ki meséli el a legszomorúbb élettörténetet?

hajatsermuta 2016.06.06. 15:57:35

@Kerti70: " sok homeopatias apuka es anyuka gyermekenek ment ra a fulere a "megfazas""
Aki hülye, az hülye. Kár, hogy nemcsak saját-, hanem a gyerekük egészségét is veszélyeztetik.

Muad\\\'Dib 2016.06.06. 15:58:01

@Braincelle:
Milyen szakmai szempontok. A súlyos hasmenés (ami láthatóan kiszáradás közeli állapotot eredményezett), meg a magas láz mellé mit szeretnél? A rendelet világosan megfogalmazza mi van.

Braincelle 2016.06.06. 16:00:19

@Muad\\\'Dib:
Így van. A legritkább esetben indokolt az ügyeletnek kimennie.
Egyébként ha mondjuk sugárban hány a gyerek, vagy fekvőbeteg felnőtt esetén, vagy ha tényleg megoldhatatlan, hogy bejusson az ügyeletre a gyerek (mondjuk egyetlen szülője fekvőgipszben van otthon). Vagy ha olyan fertőző betegsége van (nem influenza), mondjuk bárányhimlő. Vagy ha nem vihető közösségbe mert pl kemoterápiázott daganatos stb.
Átlag gyerek átlagos lázas megbetegedése kényelmi okból nem indokol kiszállást.

Egyébként meg fejezd be az anyázást, nem igazán tetszik.

Kerti70 2016.06.06. 16:06:33

@Rébusz: nem tudom melyik fejlett nyugati demokraciaban elsz de a vilag masik felen itt alap, hogy a gyerekek kezelese 18 eves korig ingyenes (a fogaszat is). 20 km-es korzetben van ugyeletes gyerekorvos vagy hazhoz jonnek. (par ora mulva hetvegen vagy akar az ejszaka kozepen)

Braincelle 2016.06.06. 16:06:40

@Muad\\\'Dib:
Hol látsz súlyos hasmenést? Azért mert másnap reggel óvatosságból kórházba utalták (nem rohammentővel, ha jól értem az "utal" szót), nem lehetett előző nap bevinni az ügyeletre?

Ha olyan súlyos hasmenése van, hogy nem bír felállni a biliről, az más kérdés, de ezt írtam is. Viszobt ezesetben vélhetően nem a tünetfelsorolás végén szerepelt volna a hasmenés...

Braincelle 2016.06.06. 16:07:45

@Kerti70:
Itt is volt és vsz 20km-n belül.

Kerti70 2016.06.06. 16:09:40

@hajatsermuta: ez hit kerdese. Aztan a homeopatias szulo osszejon egy gyerekorvossal akiben megbizik es aki ugy gazdalkodik a gyogyszerekkel, hogy homeopata bealitottsagunak vallja magat. (mikozben penzert barmikor felirja a szukseges gyogyszert) A lavina elindul es a tobbi meg mar csak szerencse kerdese.

Galicius 2016.06.06. 16:18:11

Mindenesetre felháborító.

Rébusz 2016.06.06. 16:20:54

@Kerti70: Nos, akkor ott van, máshol pedig nincsen. Mivel úgy látom, más is értetlenkedik: NINCS ügyelet, a mentőt kell hívni este, hétvégén napközben illetve éjjel vagy be kell vinni a kórházba a gyerekosztályra. A mentő hívószáma először kapcsol egy diszpécsert, aki megítéli, hogy inkább kapcsolja az ügyeletes orvost/gyerekorvost betegtől függően "távgyógyításra" vagy rögtön küldi a mentőket. A mentősök kb. rendőri alakulatként ellepik a lakást és kikérdeznek, majd elviszik a gyereket a kórházba. NEM KAP infúziót, helyette még kétfajta lázcsillapítót, az ujjbegyből végzett vizsgálat szerint a kiszáradás mértéke még határeset, ezért NEM KAP infúziót. Másnap gyerekorvos, aki a szülőt kérdezi, hívjon-e mentőt... Minek? A nem ivó, hasmenéses, 41 fokos lázzal lévő gyerek spontán gyógyul, miután ABBAHAGYTA a gyógyszeres lázcsillapítást a szülő. Talán ettől, talán nem. Mindenesetre orvosi segítség nélkül. Aki tud idegen nyelvet, az vegye a fáradtságot és olvasgasson az interneten, hogy nyugat-európai anyukák IS miken mennek keresztül.

Kerti70 2016.06.06. 16:20:57

@Braincelle: Ja csak apro kulonbseg itt van penze az embereknek tankolni is mikozben otthon meg berletet sem tudnak sokan venni. Feloszlatatak mar a metro bejaratnal szolgalatban levo "verolegenyeket"? Ha igen akkor vedd ugy hogy egy komoly nepjoleti intezkedes hozott valaki mert igy azok is tudnak utazni metron akiknek nincs penzuk berletre.

Braincelle 2016.06.06. 16:26:41

@Kerti70:
Aki jegy nélkül utazik a metrón, az lop. Sajnos a politikusok is, azért szegény az ország.
Szegény és beteg emberek, szegény, túlterhelt egészségügyi rendszerrel.
Annál inkább szükség lenne szociális hálóra és annál inkább nem tud az eü lenni jóformán az egyetlen elérhető szociális segítsrg.

Rébusz 2016.06.06. 16:27:36

@Kerti70: Hát igen, Amerikában lehet hitelkártyákból élni. Nyugat-Európában a mindennapi betevőt azért még nem hitelkártyával oldják meg, hanem csak munkával. A hitelkártya errefelé a luxushoz való. És Nyugat-Európában is vannak, akik feketén utaznak vagy ha már az autókat említetted, a parkolódíjjal "huncutkodnak".

Rébusz 2016.06.06. 16:32:12

Az egészségügy szerte a világon veszteséges, már ha állami finanszírozású. A magyar egészségügyön bőven van mit javítani, de konkrétan az ügyeleti rendszer megléte miatt örülnünk kellene.

she_wolf 2016.06.06. 16:38:52

@Rébusz:
"Aki tud idegen nyelvet, az vegye a fáradtságot és olvasgasson az interneten, hogy nyugat-európai anyukák IS miken mennek keresztül."

Miből gondolod, hogy az pro vagy kontra lényeges lehet? Itt vagyunk, itt élünk, halunk. Ha már külhoni és érdemleges példát akarunk látni, akkor a társadalmi és gazdaságpolitikai berendezkedésre kellene inkább fókuszálni, úgy gondolom. Az lehetne tanulságos. És akkor talán a hazai egészségügy is végre méltó helyére kerülhetne!
Mert lehetünk egyébként büszkék egykori és jelenlegi nagy koponyáinkra, de attól még nem szolgál jobban az egyén egészségünk:(

Rébusz 2016.06.06. 16:56:47

@she_wolf: Teljesen egyetértek veled. Én mindössze a hozzám intézett két hozzászólásra reagáltam, amit hitetlenkedve fogadtak. Az első hozzászólásom konkrétan az anyuka levelére volt egy reakció, miszerint az ügyeleti rendszert nem kell megszüntetni és hogy nem megint egy tipikus magyar esetről van szó, hiszen tőlünk nyugatabbra még rosszabb példa is van.

Braincelle 2016.06.06. 17:03:34

@Rébusz:
Én nyelvtanilag nem értettem, amit írtál.

Rókaregeróka 2016.06.06. 17:13:16

Én is egyedül nevelek egy ilyen idős gyermeket.

Még csecsemő volt, szaladtam vele az ügyeletre a járási kórházba, ha indokolt volt- pl. lehúzhatatlan láz csillapíthatatlan sírással- , aztán mire beértünk, elmúlt, égtem, mint a Reistag :)
Azért egy 6 éves gyerek szervezete nem csuklik össze csak úgy, minden előhang nélkül, arra meg rá lehet készülni: min. 2 hatóanyagú lázcsillapító mindig van itthon, és ott a hűtőzuhany is, és a vizes lepedő. Én úgy szoktam, hogy felengedem a lázát 39,5 köré, akkor az kipucolja a szervezetet, a gyerek alszik, elég egy fél óra belőle, és utána a lázcsillapító és láss csodát, másnap max hőemelkedése van.
A láz egy hasznos reakció.

Hasmenésnél megvárom, hogy már csak víz jöjjön a gyerekből- persze itatom megállás nélkül- és ha már kipucolódott minden, akkor jön az egy falat keksz, egy lefetty nutella, egy korty tea, ezt 15 percenként. És persze beadattam neki a Rota elleni oltást.

Viszont megértem az anyukát is: nagyon nehéz beteg gyerekkel egyedül lenni, főként úgy az lehet, hogy ott egy 2 éves is, csináljon valaki hűtőfürdőztetést úgy, hogy a 2 éves szinkront üvölt a 6 évessel... Kell valami ismeretséget szerezni, mert ez hosszú távon nagyon nehéz így. Nyitni kell. Elkapta a pánik és nem segített senki. Sajnálom :(

Csak az ügyeletes orvosnak sem ez a dolga, és a mentőnek sem. De mondom, maximálisan együtt érzek. Nah majd legközelebb jobb lesz.

she_wolf 2016.06.06. 17:24:03

@she_wolf:
Nem (csak) a patriotizmus beszél belőlem, amikor immár többedszerre azt mondom, hogy orvost csak magyar képzést kapottat akarok. Akár itthon, akár külfödön. Az egészségügy jelenlegi siralmas helyzete mindannyiunkat kétségbe taszító:(
Átfogó rendelkezések, rendszerezések hiányoznak és az egészben az a leggázabb, hogy a vétlenek marják egymást. Többnyire. Elég csak ide benézni: a mai magyar eü. korképét/kórképét látod.

she_wolf 2016.06.06. 17:30:32

@Rébusz:
Bocs, ez igazából neked szólt:
2016.06.06. 17:24:03

:)

g0826 2016.06.06. 18:51:41

@Braincelle: Nyugaton nincs ügyelet. Nincs ilyen kényelmi szolgáltatás.

apanna 2016.06.06. 21:10:25

@jotik: Most viccelsz? Vannak emberek akik mindent készpénznek vesznek, és meg is teszik. A végén még megitatja a gyereket 4 liter folyadékkal...Nemrég valami paraszt kiposztolta, hogy torokfájásra tiszafa termése a legjobb teának elkészítve.

she_wolf 2016.06.06. 21:34:19

@apanna:
Azt nem írta, hogy lehetőleg a magját porítva kell a vízhez adni? Éljen a homokpatika!:)
(Nálunk nő, mint a gaz, a madarak "ültetik".)

she_wolf 2016.06.06. 23:39:31

@she_wolf:
Most láttam meg, hogy javítanom kell @Braincelle-nek:

"Nem mondtam, nem jogosak az érveid."
Helyesen:
Nem mondtam, HOGY nem jogosak az érveid.

Bocs, @Braincelle!:)

g0826 2016.06.07. 06:28:52

@Kerti70: Hol élsz, a világ melyik helyén? ahol minden apróságra kimennek a dokik lábhoz és ingyen? Komolyan érdekelne.

Muad\\\'Dib 2016.06.07. 10:08:13

@g0826:
Baromság. Van nyugaton ügyelet.

g0826 2016.06.07. 10:46:35

@Muad\\\'Dib: Nincs mindenhol. Ilyesmivel nem fogad az orvos, és nem megy ki.

karcsibácsi 2016.06.07. 11:47:18

@Muad\\\'Dib: Egyesült Államokban biztosan nincs, ott, ha sürgősségi ellátásra szorulsz, irány az ER. Hogy oda hogy jutsz el, az már a te problémád. Ha az utcán lelőnek vagy megkéselnek, szerencséd van, mert mentő jön érted, de ha otthon fáj az akármid (vagy lázas a gyerek), jobb, ha taxit hívsz, ha nincs autód vagy nem tudsz vezetni.

drontal 2016.06.08. 12:09:22

Én csak azt nem értem,hogy miért kell állandóan külföldi példákat felhozni,hogy ott sem mennek ki,ott szóba sem állnak egy "ilyen" panasz miatt a beteggel,ott sincs ügyelet.Most akkor ezzel vigasztaljuk magunkat,hogy egy csomó fejlett országban is leszarják a beteget?

Egyébként nem teljes egészében van így,de felesleges vitázni erről.

she_wolf 2016.06.08. 12:36:04

@drontal:
Mert bezzegelni mindig könnyű akár negatív, akár pozitív példaként hozzuk fel a külföldi gyakorlatot.
A bevált és jól működő gyakorlatot alkalmazni viszont kevés az átlagpolgár igyekezete. Ezért habzik a szám a politikától, annak is a szociálpolitikai részétől.
Itthon, a saját portánk körül kéne söprögetni, csak büdös a meló:(
Ma is belefutottam -vesztemre- néhány szösszenetbe, és Róma jutott eszembe, végnapjai idején:(

g0826 2016.06.08. 14:56:08

@she_wolf: Muad dib hozza fel: " patkány ország vagyunk" mert nem ment ki az ügyelet.

she_wolf 2016.06.08. 17:30:35

@g0826:
Mindig szívesen olvasom a kinti tapasztalatokat, szinte témától függetlenül.
Érdekességnek, tanulságokat levonni hasznos, kiindulási pontnak jó lehet, összehasonlításnak azonban nem.
Patkány ország? Talán el kellene kezdeni a patkányirtást. De nem árt szem elől téveszteni, hogy csak jó és csak rossz nincs. Márpedig az egészségügynél tarkább ágazat nem nagyon van.
És ez a fajta "valamit valamiért" ami jelenleg nálunk dívik, nem éppen emberbarát és prosperáló.

Rébusz 2016.06.09. 11:23:49

@she_wolf: Ebben is egyetértünk. A magyar orvosok szakmailag nagyon jók, sőt emberileg és empátia szempontjából is! Persze, hogy vannak kivételek, de az én is ugyanezt tapasztaltam meg. Látom, sokaknak nem tetszik, hogy egyesek beszámolnak a külföldi tapasztalatukról. Még egyszer írom, hogy csak azért tettem, mert az anyuka kiakadt az ügyeletes hozzáállásától. Ettől függetlenül, az ügyeleti rendszer megléte abszolút egy plusz pont a magyar egészségügyben, erre szerettem volna rávilágítani mindössze. Abban is egyetértek veled, hogy ami jó máshol, azt érdemes beültetni a magyar gyakorlatban is, de ehhez ismerni kell, mi a jó máshol és mi nem az. Sajnos egy területet máris ismerek, ahol a rossz gyakorlat átvétele felé próbálnak egyesek közelíteni, mert ők azt jónak gondolják. Ezért jók a tények, amit itt egyesek mégis kétségbe vonnak. A magyar egészségügy megítélésében sokat segít, ha tudjuk, hol helyezzük el és min kellene és lehet változtatni.

she_wolf 2016.06.09. 14:20:23

@Rébusz:
Ez is -mint szinte minden- viszonyítás kérdése.
Hogy mihez képest működik valami nálunk jól, vagy rosszul Ha mondjuk Bagladesh és Svájc a két kiindulási pont, akkor valahol középen vagyunk, mert átlagolunk. Csakhogy ami jó modell pl. elméletben, az nem feltétlenül jó modell a gyakorlati, napi szinten többváltozós rendszerben azon egyszerű oknál fogva, hogy nem valósítható meg egyéb feltételek híján.
És a mai magyar egészségügy ennek minden elemét hozza, sajnos:(
Ha valaki beszámol külhoni tapasztalatról, azzal szerintem nincs semmi baj. A baj akkor kezdődik, ha bezzegel vele. Ha pedig mindezt kintről teszi meg kioktató stílusban, mintegy a szőnyeg szélére küldve az egykori hazafikat, azért zabos tudok lenni.

Sok dolgot ki lehetne vesézgetni ennek kapcsán, és java részéről korábban már megírtam hogy én hogy látom, nem ismételném magam. Biztos, hogy hibák is vannak az elgondolásomban, hiszen kicsi az a terület, amit átlátok. De továbbra is tartom magam ahhoz, hogy azokat az embereket, akik naponta becsülettel húzzák az igát (mindegy, milyen szakmában/hivatásban) nagyon meg kell becsülni, minden lehető eszközzel.
Az egészségügyre kivetítve pedig azzal illenék kezdeni, hogy komoly bérrendezés, a fiatalok számára a pálya vonzóvá tétele, valamint a magánbiztosítási rendszer elérhetőbbé tétele a lakosság számára.
Akkor pedig talán az az áldatlan állapot sem lenne annyira jelen a hétköznapi orvoslásban, amit a paraszolvencia megléte generál.
Attól, hogy kórházakat összevonogatunk, megszüntetünk és építünk egy csicsalábon forgó komplexumot már megint Budapesten, semmi nem fog megoldódni. És le merem írni, hogy: sőt!

drontal 2016.06.10. 11:12:58

@Rébusz: latom sokaknak nem tetszik hogy beszamolnak a kulfoldi utjukrol-irod.
Igy igaz nem tetszik minden esetben mert ez nem lehet(ne)hivatkozasi alap. A kulfoldi utjukrol beszamolot tarto kommentelok viszont arrol soha nem irnak egy sort sem hogy ha mar bekerultek a korhazba akkor milyen ellatast kapnak a betegek hogy nem kell orakig varni hogy az orvos(ok) apolo(k) nem beszelnek ugy a beteggel mint a kapcaronggyal hogy nem esik a fejukre a plafon vakolata hogy bizony nem kell magukkal vinni az otthoni hazipatikat a szekrenybol hogy eheto etelt kapnak a betegek es sorolhatnam. Erdekesnek tartom hogy errol soha nem esik szo pedig bizony igy van mert en is jarok ki kulfoldre es lattam tapasztaltam. Azokat legalabb ellatjak ha mar bent vannak az intezmenyekben de itt egyaltalan nem biztos vagy ha igen abban sokszor nincs koszonet.

Rébusz 2016.06.10. 11:46:36

@drontal: nem külföldi útról van szó, hanem tapasztalatról, több éves külföldi tartózkodásról... Amit te írsz, az egy általánosítás, ha ezt te így tapasztaltad, legyen, de attól még nem az az általános. Tudnék mesélni az ellenkezőjéről rengeteget, de nyilván senki sem kíváncsi rá, amit meg is értek. Csak annyit, hogy hiába a bio élelmiszer, a 3-féle menü egy nyugati kórházban, a szuper gép, ha az orvos sötét, mint az éjszaka, ha egy magyar ápolónő többet tud nála, ha 0 empátia van benne, vagy ha vaktában ír fel gyógyszert.. Lehet szép a körítés, ha a tartalom a béka feneke alatt van. És igen, vannak nyugati orvosok, akik lealázóan, lekezelően beszélnek a beteggel, akik .. tyű. Szóval inkább nem is folytatom. Csak erre írtam, hogy aki akarja, vegye a fáradtságot és olvassa el, hogy nyugati anyukáknak (vagy betegeknek stb) milyen helyi tapasztalatai vannak. Nyugaton, vidéki orvosi rendelőkben, ahol orvoshiány van, egy kisebb városra egy bőr-, gyerek-, bel- stb. szakorvos jut, simán 2 órát várakozhatsz a rendelőben, nem kapsz előre időpontot, mert képtelenek tartani, stb. Van, hogy két orvossal kell konzultálnod, hogy végre biztos legyél abban, hogy jó gyógyszert szedsz be, de azért nem árt megkérdezni a patikust sem.. Nekem nem kell a nyugati egészségügyet tiszta rózsaszínben feltüntetni. És a tengerentúl? Ágyak a folyosón, mert a kórteremben már nincs hely. Ennyi. Nem akarok általánosítani, de nem csak fekete vagy fehér van. Magyarországon sem.

zünüke 2016.06.10. 12:47:55

@Rébusz: @drontal:

Én most jöttem haza nem régen Svájcból ahol 12 napot voltam a nagynénémnél aki sajnos nagyon beteg.Kimondottan azért mentem ki hozzá,hogy a műtétje utáni lábadozást ne egyedül töltse otthon, mert a végtelenségig ott sem lehet a kórházban tartózkodni,csak ha nagyon indokolt.A beteg biztosító minden szarba beleköt,pedig legmagasabb összegű biztosítást fizeti mert a betegsége miatt folyamatosan emelik a havi összeget.A kint létem alatt volt alkalmam látni az eü.-s ellátást mint kísérő,csak ámultam meg bámultam sok esetben,hogy mennyire más minden mint itt.

1. A kórházon belül elsősorban az tűnt fel,hogy mindenki köszön a bejáró betegeknek.Ez az orvosoktól a takarítóig mindenkire érvényes volt.Még feszélyezve is éreztem magam ez miatt mivel ez itt nem nagyon divat.

2. Minden esetben időpontra kellett menni a kontrollokra,és a maximum várakozási idő 8 perc volt.Olyan nem fordul elő,hogy időpont után még másfél órával is a beteg kint ül a padon.

3.Az aktuális orvos nem vág ki már a beszélgetés első 2 percében,minden kérdésre válaszol.

4.A kezelő orvos itt történetesen a műtétet végző professzor volt akit nem lasszóval kellett elkapni az osztályon. A titkárnői irodába kellett beszólni,hogy megérkeztünk.Ekkor a titkárnő kinyitott egy várószobát ahol nem sokat kellett várni,hogy a prof. megjelenjen.Leült velünk szemben és majd 1 órán át folyt a beszélgetés a kezelések lehetséges módjairól.Egy másodpercig sem éreztem azt,hogy le akart volna rázni minket,pedig munkaidőben volt.

5.Voltam például hajnali 4 kor egy másik kórházban a SBO-n is,ahol egy beteg körül minimum 3-an sürögtek forogtak a paravánok közt.Az a világ legtermészetesebb dolga,hogy megkérdezik a beteget,hogy éhes-e vagy szomjas-e.Ha igen akkor kap,feltéve ha szabad.Percenként jöttek be ellenőrizni,hogy minden rendben van-e az első 1 órában.A nővérkék folyamatosan ellenőrizték a gépeket,az infúziót,minden ellenőrzéskor megkérdezték,hogy jobban érzi-e magát,és van-e szüksége valamire. Én csak ültem és néztem...hogy ilyen egyáltalán létezik? Pedig létezik bizony.

6.Eljövetelkor az az orvos aki hajnaltól kísérte a beteg állapotát az természetes,hogy bemegy a hazakészülő beteghez.Elmondja neki,hogy mit csináltak,mi a baja,hova kell forduljon ezt követően,mire vigyázzon,és mindezt emberi hangon.Majd elköszönt (tőlem is)és további gyógyulást kívánva szól a nővérkének,hogy nyomtathatja a zárójelentést.Arra sem kell 4 órát várni maximum 20 percet.

7. A kórházak tiszták,folyamatosan takarítanak egyenruhás takarítók.Csillog villog minden,a falakon 10 méterenként fertőtlenítő folyadékkal teli készülékek vannak felszerelve a betegeknek/orvosoknak és mindenkinek.A kórházak bejáratánál amit csak én láttam akkor vagy 10 darab kerekesszék van elhelyezve azoknak a betegeknek,akik nem tudnak gyalogolni kórházon belül osztályról osztályra.Az illemhelyek olyan tiszták,hogy itt talán a szállodák ütik meg azt a szintet.Vécé papír,kéztörlő,folyékony szappan a tartókban alap ez nem kétséges.A fürdőszobákról nem beszélve (csak lestem ott is).

8.A gyógyszertárakban az orvos által felírt gyógyszert nem kell helyben kifizetni,mert azt a biztosító rendezi.De ez csak a receptes gyógyszerekre érvényes,másra nem.Viszont a patikusok nincsenek a helyzet magaslatán,legalábbis a kisebb gyógyszertárakban.Ott inkább a tulajok a gyógyszerészek.Ha valamit nem tud az alkalmazott akkor a főnökhöz fordul.A gyógyszereket névvel,címmel felcímkézve adják ki, amit a gép ott helyben nyomtat rá a dobozra így nincs otthon kavarodás.

10. Viszont ügyelet ott sincs,ha gond van be kell menni, vagy ha nagyon nagy a gond akkor mentőt hívni,de ha jól értettem azt fizetni kell.

she_wolf 2016.06.10. 13:55:15

@Rébusz:
Most én írom, hogy teljesen egyetértek Veled.
Igaz, személyes külföldi tapasztalatom csak egy kisebb eset van (nyaralás, Görögország), de a családomat és barátaimat tekintve vegyes a kép.
Ahogy olvasom a legutóbbi hozzászólásokat, csak az erősödik bennem, hogy egy olyan mértékű GDP ráfordítással mint ami a nyugatabbi(északibb) országok rendelkezésére áll, és egy olyan tudású szakembergárdával, mint amilyen itthon nevelődik évől-évre, végre lehetne igazi hungarikumunk, amire büszkék lehetnénk: az egészségügy.

A pénztelenségből ered az is, hogy -mint korábban is volt róla szó-, a nem "csapatjátékosokat" is meg kell tűrni, mert egész egyszerűen nincs helyette más.
Elképesztő statisztikák látnak napvilágot arról, hogy hány bőven nyugdíjas korú orvos praktizál még mindig, noha jobban szeretne már unokázgatni. Hogy hány, munkájának köszönhetően megrendült egészségű nővér dolgozik a betegek által is jól ismert körülmények között.
Mindezeket figyelembe véve kellene a helyére tenni magunkban a magyar egészségügyet.

És amiben különösen egyetértek Veld: az általánosítás mellőzése.

(Csak hogy nyomatékosítsam a leírtakat: az miért van, hogy a magyar rögtön képes megmutatni a világhírű teherbírását kellő ellentételezés esetén? És ez nem csak az egészségügyre vonatkozik!)

Rébusz 2016.06.10. 14:46:53

@zünüke: mivel hozzám is címezted, köszönöm, hogy megosztottad. Érdekes volt nekem, márcsak azért is, mert én is töltöttem el már egy rövidebb időt Svájcban, mind a francia-, mind a németajkú részen, orvoshoz nem kellett ugyan fordulnom. A Gebrauchsanweisung für die Schweiz c. könyvben (talán ha németül beszélsz, érdekelhet) szó van arról, hogy a svájciak számára a teljes maradék világ rajtuk kívül, beleértve a nyugati világot is, csak Dritte Welt, vagyis Harmadik Világ (ami egyébként ugye csak a fejlődő országokat jelenti). Svájc egy adóparadicsom, maga az ország a jólét és a pénz szimbóluma, ezért maga Svájc is egy fogalommá vált. Úgy gondolom, hogy nem meglepő, ha az egészségügyben is ez a jólét tükröződik vissza. Írtad, hogy a legmagasabb összeget fizeti a nagynénéd a betegsége miatt is. Ha összevetem ezt egyéb országok privát betegbiztosítási rendszerével, akkor talán jól gondolom, hogy ezért is kaphatott a néni még exkluzívabb bánásmódot, hiszen a biztosítási rendszer lehetővé vagy éppen kötelezővé teszi azt, hogy valaki több pénzért olyan pácienssé váljon, akivel többet és jobban foglalkoznak. Ez számomra beleillene a Svájcról alkotott képbe, ahol erősek a társadalmi különbségek. Nem ismerem a rendszert, de mi történik vajon akkor, ha vannak, akik nem tudják a magasabb összeget kifizetni, pedig súlyosan rokkantak? Így nagyon klassz, amit leírsz, de vajon mennyibe kerül ez a páciensnek? A gyógyszer átvételekor nem fizet. Klassz. De nyilván megkérik az árát előre vagy utólag és máshogyan. Nyilván nem miatta ragyogóan tiszták a folyosók, hanem mert Svájcban van. A lényeg mindenesetre az, hogy Nyugat nem egyenlő Nyugattal. Van példa erre is és arra is. A legfontosabb mégis az, hogy a beteget meggyógyítsák. Ezért engem nem kápráztat el az, ha egy rendelőben ott van a hiperszuper készülék, de az orvos nem használja, csak ha a privát páciens érdekei azt kívánják. Normál biztosítós beteg már nem beteg neki, annak nem kapcsolja be a készüléket.
@she_wolf: Magyarországon sokszor kell úgy gyógyítani, hogy életmentő készülék hiányzik, vagy nincs pénz megjavítani. Csoda, hogy képesek egyáltalán így beteget ellátni. Amit zárójelbe tettél, az nagyon fontos: a magyar munkaerő külföldön tényleg jó munkaerő hírében áll.

zünüke 2016.06.10. 16:47:12

@Rébusz:
Én sem először voltam kint az elmúlt 40 évben,de így közelről na meg folyamatosan még nem láttam be a Svájci eü.-be mint most.Persze vannak olyan dolgok amik itthon nagy vitáknak adnak okot,ilyen például a "kórházi koszt". Erre rá is kérdeztem,hogy hogy is van ez a kaja dolog.Az úgy van,hogy a kaja állati finom,meg igényes,meg többféle,csak fizetni kell érte és ezt sokan nem értik meg itthon egyes fórumokon (olvasok oltári hülyeségeket amikor látják a külföldi kórházi kosztot)szóval ezért napi 15 sfr-t kell fizetni amit utólag számláznak ki a betegnek.Ezt a biztosító nem fizeti.Aztán van még egy jó pár minden amire beintenek,hogy azt bizony nem fizetik ki.Pl. a nagynéném a nagy műtét után 10 napot volt a kórházba,onnan átment egy rehab féle intézménybe (ott is minden luxus meg van ami kell)de viszont ott már a biztosító 2 hét után húzta a száját,és erősen elgondolkodott,hogy adjon-e még egy pár napot.Persze lehetett volna még maradni,csak azt már fizetni kellett volna a betegnek,de valami horror összeget képzelj el nem filléreket.
A műtét után 2 hónappal a biztosító kiküldte a számla másolatot (amit a biztosító fizetett ki)azon 34.000 sfr szerepelt,de abba beleszámolták még a friss levegőt is tételesen felsorolva. :D :D

she_wolf 2016.06.10. 17:29:07

@zünüke:
Az unokád talán megéri, hogy valami hasonló modell működőképes lehessen itt is:(
Ebben a rendszerben, ilyen kondíciókkal ennek a rövid időn belül történő megvalósíthatósága csak vágyálom.
(Mondom én, az örök optimista.)

@Rébusz:
Erről az jut mindig eszembe, amikor egy állatkórház új altatógéphez jutott, és az addig használtat egy kórház gyerekosztályának (vagy gyermekkórháznak?) adományozták.
Ez nem is lenne akkora történés. A történés az, hogy mennyire örültek az adománynak, mert anélkül már egyébkéntt is nagy bajban voltak.
Ez talán 2-3 éve történt, nem emlékszem már.
És akkor vegyük ide, amit @zünüke írt, és ott a különbség az elérhetetlen, és a jelenleg van között.

g0826 2016.06.10. 21:39:32

@she_wolf: Svájc gazdag ország, mi szegények vagyunk,nagyon. Ehhez kellene mérni a lehetőségeinket. Ehhez képest nekünk sokkal jobb, sőt pl. az angolokhoz képest is jobb pedig ők lényegesen gazdagabbak. A gond a kommunista csökevénnyel van a fejekben. Mire gondolok? Mikor az egyetem orvos professzora és a takinéni 1 szakszervezetben volt és a takinéni azt mondta nehogy többet keressen az orvos, mint ő. No ez még működik. Ezért tartunk itt.

yogosan 2016.06.10. 21:50:24

@zünüke:
Azt elárulod melyik városban voltál? Ha nem akarod nem baj,csak kíváncsi lettem volna.

she_wolf 2016.06.10. 22:59:22

@g0826:
Nagyjából hasonlót pedzegettem @Rébusznak délután.
A gazdagság-szegénység is viszonylagos. Mindenhol vannak ilyenek is, olyanok is. Csak az nem mindegy, hogy akikre a pénzüket bízzuk, hogy bánnak (el) vele:(
A társadalom és így egy ország vagyoni helyzete is megkövetel egy erős szociális hálót. Na, az nekünk nincs.
Nagyon nem szeretem összehasonlítani a különböző országok gazdagságát/gazdaságát, mert nyakamba a rozsdás bökőt, ha földrajzilag helyet cserélhetnénk -a példánál maradva- Svájccal, akkor is itt tartanánk:(
És hogy még fokozzam, a nagy felsőoktatási reformnak köszönhetően ontjuk a diplomásokat, akik röhögve hagyják itt az országot. A kisvállalkozások döglődnek, ma már kicsászkálós zárjavításból nem tartod el magad (csak hogy egy egyszerűt említsek).
Érdemes más ágazatokban is szétnézni, akinek nincs hátszele, vagy komoly alaptőkéje, az megnézheti magát.
(Tőlem szokatlen módon általánosítottam. Saját példánkat nem hozom ide, már így is több tudható rólam, mint szeretném.)
Marad a sima alkalmazotti lét, amiből bizony nem futja magánbiztosítóra. És marad a fohászkodás, hogy egy jóságos felsőbbrendű hatalom ügyeljen rád, amíg a műtőasztalon fekszel (és itt nem az orvos hozzáértéséről beszélek).
És ez így nagyon szomorú:(
Nyugi, az a generáció eltűnik lassacskán akikre gondolsz, csak kérdés, hogy kik jönnek majd a helyükre. Mert van egy sanda gyanúm, hogyha ez így marad, akkor senki:(
A takinéni is fontos, és őt is megilletné egy olyan fizetés, ami mellett többé-kevésbé biztonságban érezheti magát. Mindig azt mondatm, és mondom ma is: mindenkinek annyit, amennyit a munkája és a tudása ér.
A kommunista csökevény még kísérteni fog pár évig.

zünüke 2016.06.11. 00:12:59

@yogosan:

Baselben voltam, a kórház neve pedig Universitétsspital.

zünüke 2016.06.11. 00:14:02

@she_wolf:

Ezt szerintem még az unokáim sem-sajnos.

g0826 2016.06.11. 10:00:21

@zünüke: Azt lehet sejteni ott mennyibe fáj havonta a magas összegű biztosítás havonta? Ott mi a tendencia, ha idős beteg hazakerül a kórházból ki gondozza? Mennyiért?

zünüke 2016.06.11. 10:20:24

@g0826: Havonta 1000 sfr-re emeltek a betegbiztositas osszeget,es ezenkivul meg a nyugdij is adokoteles.Csinos kis osszeget kell vinni a postara haconta ezt is lattam.
Ha szukseg van ra a latogatjak a beteget az otthonaban,de 100% ban nem oldjak meg az ellatasat azt a betegnek kell valahogy.

zünüke 2016.06.11. 10:22:23

@g0826: Azt nem tudom hogy a hazi gondozas mibe kerulhet,de biztos nem olcso.

she_wolf 2016.06.11. 11:22:02

@zünüke:
Azt tudom, hogy nagyi vagy, de nem tudom (nem emlékszem), hogy az unoka, vagy unokáid milyen korúak, bocs:)
Remélem, azért ők már látni fognak némi fejlődést.

zünüke 2016.06.11. 12:17:06

@she_wolf: az egyik 11 lesz a masik 13 lesz

she_wolf 2016.06.11. 12:43:26

@zünüke:
Háááát...ha a nagyurak összekapják magukat...
De kétlem:(
Kiskamasz unokák? Nem semmi!:) Gratulálok, vigyázzatok egymásra!:)

zünüke 2016.06.11. 19:30:29

@she_wolf:

Nem könnyű velük ez biztos,és köszönöm. :)

defné 2016.06.12. 12:16:19

10 perce olvastam egy kórházi beszámolót az egyik oldalon,a történet a következő.

A hölgynél egy nőgyógyászati vizsgálat során talált valamit az orvos amit műteni kellett.Az egyik Budapesti klinikán megtörtént a műtét,de maga a sztori elképesztő.
A beteg a pakkjával együtt megjelent az osztályon,hogy majd másnap műtik,de az ügyeletes nővér hazaküldte,hogy se szabad ágy,se szabad szekrény nincs, jöjjön reggel vissza 7-re.A műtétet altatásban végzik de a beteg se a műtétet végző orvossal,sem az altató orvossal nem találkozott egyszer sem.Másnap reggel,a műtét napján reggel 7-13 óráig álltak a műtétek,mert nem volt altatóorvos.A beteg ekkor már 14 órája egy korty vizet sem ivott a szerencsétlen nő.Kettő körül megjelent a betegszállító felkísérte a műtőbe,ahol előkészítették majd félretolták anyaszült meztelenül.Az egyik asszisztens szólt a betegszállítónak,hogy takarja már le,ne legyen már ott parlagon.
A műtét után az orvos még mindig sehol,ezért megkérdezte a nővért,hogy hol lehet az orvossal beszélni.Egy emelettel feljebb van az orvos szobája,tessék felmenni-volt a válasza.Felment de fél óránál többet nem tudott várni,ekkor szólt az orvos asszisztensének,hogy megkéri arra,hogy keresse meg a kórteremben.És most jön a beszámolónak az a része amit nem értek.Mire a frissen műtött nőbeteg visszament a szobájába,addigra az ágy át volt húzva,és egy másik beteg feküdt az ágyban.A nővér szerint minden rendben volt haza lehet menni.Ekkor megérkezett az orvos is aki közölte,hogy ő most szabadságon van de otthon kímélje magát a beteg,mert hivatalosan még kórházi állományban van,majd várja 1 hét múlva a varratszedésre.Ahogy írja a hölgy keserves kínok közepette valahogy összeszedte a cuccait, és távozott a frissen műtött hasi sebével az osztályról.

Mi az isten nyila folyik itt az egészségügyben? Altatásban végzett műtét után szabályszerűen kivágnak a kórházból? A beteg leszáll az ágyáról,és mire visszaér már más beteg fekszik a helyén? Mi van már itt?

she_wolf 2016.06.12. 13:50:03

@defné:
Laparoszkópos (endoszkópos) műtét simán belefér az egynapos sebészetbe, ha a beteg minden paramétere megfelelő hozzá. Az is hasi sebbel jár, varrat is van benne. Más dolog egy hasi feltárással járó műtéti seb utóélete.
Altatásos műtét után megfigyelik az ébredési fázist, megvárják, amíg kommunikációképes a beteg, és lehet cuccolni, hazamenni.
Ez így működik.

(A műtét előzményei viszont nem világosak nekem. Minimum aneszteziológussal azért illett volna egy rövid kérdezz-felelek. Ja, hogy anesztest lepkehálóval kell fogni? Műtétek tolódnak, torlódnak, maradnak el a szakemberek hiánya miatt? Rosszul tetted fel a kérdést a végén. Én azt kérdezném: mi az isten nyila folyik ebben az országban?)

bes3 2016.06.12. 16:06:39

A svédeknél sincs kijáró ügyelet. Nem is értem hogy nem halnak halomra.

g0826 2016.06.12. 16:36:53

@defné: A hivatalos verzió szerint:soha nem volt ennyi orvos, mint most.
Sok a beteg kevés az ágy, és még kevesebb az orvos. Ez a valóság. Az orvos szabadságon van hivatalosan, azaz nem műthetett volna, de mégis, mert kell.Arra kíváncsi vagyok, milyen szakmákban jellemző az még pihenés helyett dolgoznak a szabadságuk alatt.

g0826 2016.06.12. 16:37:32

@bes3: Nagyon kevés országban van kijáró ügyelet.

defné 2016.06.12. 17:35:36

@she_wolf:

Itt nem azzal van a baj,hogy vannak 1 napos sebészeti beavatkozások hanem azzal,hogy olyan műtétet is odasorolnak,amit nem kéne.Jó,nem nyitották fel széltől-szélig,nem volt nagy műtét,de azért 1 éjszakára bent kellett volna maradjon megfigyelni az állapotát.Ez azért túlzás,hogy egy altatott,műtött beteget csak így kirúgnak pár óra múlva.

defné 2016.06.12. 17:38:44

@g0826:

Itt most nem a szabin lévő dokiról van szó hanem arról,hogy a nőt úgy rúgták ki az osztályról az altatásos műtét után mint a macskát sz....Ez azért elég veszélyes pálya nem?

she_wolf 2016.06.12. 18:07:38

@defné:
Nem tudni, milyen műtét volt, így csak vaktában tapogatózhat az ember.
Egy egyszerű, ám altatásos műtét esetében lehet indokolatlan egy egész éjszakán át bent tartani a beteget.
Ismétlem: ha az altatás után minden rendben van!
Sok részlet hiányzik, így nem lehet tiszta képet kapni a történtekről.
Engem inkább a műtéti előzmények ejtenek gondolkodóba. (Feltéve, ha minden így volt igaz.)

defné 2016.06.12. 19:55:55

@she_wolf:

"Engem inkább a műtéti előzmények ejtenek gondolkodóba"

A műtéti előzményekről már nem is beszélve.A beteg anesztest még csak nem is látott,de a műtétet végző orvost se ahogy írja, csak a műtét után.

yogosan 2016.06.12. 20:17:54

@defné:

Ez a történet gáz úgy ahogy van. Az hogy igaz-e vagy sem azt így eldönteni nem lehet,de felmerül az a kérdés legalábbis bennem,hogy ha duplájára vagy a triplájára emelnének az eü. járulékokat akkor is kidobnának a frissen műtött beteget pár órával a műtét után?

she_wolf 2016.06.12. 20:53:37

@defné:
Emlékezetem szerint amit a betegek általánosan elmondhatnak az az, hogy az aneszteziológussal történik talán a leghosszabb, legtartalmasabb, legalaposabb beszélgetés.
Én legalábbis így tapasztaltam mindkét oldalról. A dokumentációnak nagyon alaposnak, minden részletre kitejedőnek kell lennie, védve ezzel mind a beteg, mind az orvosok érdekeit, biztosítva a műtéti komplikációk minimálisra csökkentését.
És a műtét során -bár erről a beteg általában nem tud- senki nem figyel annyira a betegre, mint az aneszteziológus.
Természetesen minden jelenévő végzi a munkáját, és a saját szakterületére koncentrál -optimális esetben.

Ezért nem tudom hová tenni az anesztessel történő -egyébként úgy tudom kötelező- megbeszélés elmaradását.
(Szívesen venném, ha orvos kiigazítana, ha tévesen gondolom.)

@yogosan:
Magánvéleményem, hogyha nem indokolt egy műtét után kórházban maradni, akkor kifejezetten károsnak tartom, hogy csak azért, mert valakit altattak, napokig bent tartsák. Én kifejezetten egynaposat szerettem volna, hogy minél hamarabb itthon lehessek, csak nem lehetett:(

Sajnos ott tartunk, hogy látva a kórházak állapotát, inkább a saját otthonában lábadozik a beteg:( Arról nem is beszélve, hogy nem csak a higiénés és egyéb allátási körülmények miatt gyógyulhat a beteg gyorsabban az otthonában.
Pénz/ember és posztoperatív ellátás között nem érdemes összefüggést keresni, mert ha indokolt lett volna, akkor szerintem nem küldik haza. Mondom: szerintem. Ettől még történhetett az ellenkezője:(

defné 2016.06.12. 21:00:19

@yogosan:

Teljesen mindegy mennyit fizetsz akkor is ez jár érte.Akik a magas járulékokat fizetik, azok ugyanúgy repülnek pár óra múlva.Aztán ha valami baj adódik otthon old meg.Ha szerencséd van időben jön a mentő,olyan helyre visznek ahol éppen van orvos,a többi meg a szerencsén múlik.

she_wolf 2016.06.12. 21:04:33

@defné:
Lemaradt: a műtétet végző orvost nem kötelező látni. Bemegyek a panaszommal, azt mondják, hogy műtét, előjegyeznek, műtenek. Dr.X. felvesz, Dr.Y. megműt a műtéti kiírásnak megfelelően.

Más az eset akkor, ha én ragaszkodom annak az orvosnak a jelenlétéhez, akinek elmondtam a panaszomat, aki felvette az anamnézist. És ez még mindig nem magánrendelés, valamint nem egy orvos "felfogadása", nem "maszek".
A bajomra azt mondta az egyik orvos, hogy keressem meg Dr.Z-t. Megkerestem, megdumáltuk, adott időpontot, bementem, megműtött, kösz, jól vagyok. OEP-es cucc.

g0826 2016.06.12. 21:36:34

@she_wolf: Így van. + Nem tudom milyen műtét volt. De ha konizálták akkor ez a bevett eljárás. Debrecenben élek. Nekem is így volt. Labor előtte pár nappal, anesztes nem látott, de azt mondták ennél nem szükséges. Du. Pedig haza küldtek

she_wolf 2016.06.12. 22:33:17

@g0826:
Konkrétum nélkül nehéz bármit is...
De altatásban történő műtétnél viszont szerintem elengedhetetlen (lenne) anesztessel történő egyeztetés, a beteg alapos kikérdezése.
Mind az általános, mind a regionális érzéstelenítést anesztes végzi. A konizálást elvileg altatásban végzik -úgy tudom-, és nem jár hasi sebbel, mert hüvelyen keresztül jutnak el a műtéti területhez. Komplikáció esetén lehet belőle nyitott hasi műtét. Akkor viszont kizárt, hogy kirúgjanak a kórházból. Szerintem.
Remélem, nem írtam túl nagy blődséget:)
Az is megesik gyakran, hogy nem az az altatóorvos lesz a műtőben, aki kikérdezi a beteget a műtét előtt.

g0826 2016.06.13. 08:41:49

@she_wolf: A konizációról írtakkal kapcsolatosan:igen altattak és igen nem hasi műtét.Azért gondoltam az ismeretlen hölgy esetében erre , mert ott is 1 hét a varrat szedés és ennél is gyorsan kell cselekedni és még sorolhatnám. Kitöltöttem 1 részletes kérdőívet műtét előtt. Igen kellene anesztessel beszélni, de vagy beszélget vagy a műtőben van. Gondolom senki nem örülne ha 3 -6 hónapot kellene várni műtétre, mert a műtő helyett a rendelőben ül és beszélget.Kevés orvos van és egyre kevesebb lesz:((.

she_wolf 2016.06.13. 13:03:47

@g0826:
Az aneszteseket tényleg nagyítóval keresni. Ők amolyan "mostohagyerekek", mert a betegek jó részének csak egy valaki, aki kérdéseket tesz fel, és onnantól többé nem is látja. Meg nem emlékszik rá, mert izgul műtét előtt, kisebb baja is nagyobb annál, hogy az asztal másik oldalán ülő foglalkoztassa, műtét után meg örül, hogy felébredt, eszébe sem jut nagyon kujtorogni utána. Meg igazából nem is dolga.

És rengeteg iyen "mostohagyerek" dolgozik még az egészségügyben, akik nincsenek szem előtt, a beteg azt sem tudja, hogy léteznek. Műtősnő pl.?
És ott sincs jatt, még annyi sem, mint egy műtőssegédnek.
(2014-es adat: műtősnő, havi akár 280 óra, btto 180 ropi fizu. Forrás: Délmagyar. Az én időmben a munkaidő beosztás 24/48-as volt. Most nem tudom, mi az ábra.)

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2016.06.16. 13:34:03

Anyuka látta, hogy a gyerek nincs jól, "már pénteken sem volt a legjobban".
Na, akkor kellett volna orvoshoz fordulni, nem várni még egy kicsit, főként nem a csodára. Taxiba be, gyerekorvoshoz el.

g0826 2016.06.16. 18:42:09

@kekecke: Nem volt pénze taxira, ezért kellett volna kimennie az ügyeletnek. A poszt írója szerint.

dioda 2016.07.16. 23:25:36

@Muad\\\'Dib: "Mégis,szerinted akkor kit kellene a tartózkodási helyén ellátni te "zseni"? Hmmm? Az ájult beteget? Aligha, az a mentők dolga. A hallucináló mozgásképtelen beteget? Aligha, az is mentők dolga."
Senkit. Ha szarul van: mentő, ha nem annyira: felpakolás és irány az SBO. Háziorvosi ügyeleteket meg kell szüntetni. 1. Egy orvosi táskával érdemben semmilyen komolyabb megbetegedés nem látható el (helyette: irány az SBO), 2. komolytalan megbetegedéssel pedig nem kell orvost hívogatni, ráér rendelési időben, 3. a háziorvosok korfáját elnézve 10 év múlva úgysem lesz elég orvos (hülyeségeket írok: már ma sincs. Hozzánk 100-200 km-ről jönnek rendelni olyan - gyakran rendkívül gyenge képességű - orvosok, akiknek semmi helyismerete és csak a kárt csinálja (90 %-át a betegeknek továbbküldi az SBO-ra). Megoldás: SBO kapacitásnövelés (több orvos-nővér), háziorvosi ügyeletek megszüntetése.

dioda 2016.07.16. 23:32:11

@Kerti70: "...itt alap, hogy a gyerekek kezelese 18 eves korig ingyenes (a fogaszat is). 20 km-es korzetben van ugyeletes gyerekorvos vagy hazhoz jonnek."
Melyik ez a csodaország? Magyarországon vannak olyan vidékek, ahonnan csak 70 km-re található gyermekorvosi ügyelet...

dioda 2016.07.16. 23:42:37

@Rébusz: SBO + minden sarkon háziorvosi ügyelet: szép dolog, de nem fogjuk tudni fenntartani, nincs annyi pénz és nincs annyi orvos. 10 év múlva biztosan nem lesz sem ebből, sem abból elegendő. Sok vidéki városban már így is 5-6000 Ft-os órabérért tudnak ügyletest szerződtetni. Aki amúgy továbbküldi a kórházba a betegek nagy részét. Úgyhogy ne álmodozzunk: a jelenlegi "jó" ügyeleti rendszer fenntarthatatlan.

dioda 2016.07.16. 23:55:20

@defné: Szigorúan szabályozva van, hogy milyen műtét végezhető 1 napos sebészet keretében. Ha elengedték, akkor az nem azért volt, mert nem volt ágy. Azért engedték el, mert el lehetett engedni.

dioda 2016.07.17. 00:01:41

@she_wolf: "Az aneszteseket tényleg nagyítóval keresni. Ők amolyan "mostohagyerekek",...".
Kicsit túlzás, amit írsz. A legtöbb helyen az anesztesek kiemelt bérért dolgoznak (nélkülük nincs műtét, nincs intenzív osztály). A terhelés is nagy...a bér is nagy...a beteg csöndben van, nem óbégat...azért ez nem "mostohagyerekség"...

she_wolf 2016.07.17. 08:13:29

@dioda:
Nem kételkedem a szavaidban.
Az azonban tagadhatatlan, hogy belőlük is hiány van még a kiemelt bérezés ellenére is.
Még annak ellenére is, hogy létszámilag kevesebbre van belőlük szükség, mint pl. belgyógyászokból, egyéb közismertebb szakterületű szakorvosokból (akikből ugye szintén hiány van).
Műtéteket kénytelenek halasztani, időpontokat átütemezni, és ez az összes résztvevőre kihat.
A "mostohagyerekséget" arra értettem, hogy ők nem nagyon vannak képben "osztáskor", tehát még az sem opció náluk, hogy csurran-cseppen valami.

(Még mielőtt megint beszólna valaki: nagyon nem pártolom a borítékozást, és igen, van beteg, aki nem feledkezik meg az anesztesről sem -feltéve, ha le tudja vadászni.)

(Nemrégiben hördült fel a média azon, hogy rezidens orvos altatott. És nem "tanulásiból", hanem szükségből. Egyedül, tapasztaltabb kollégája segítsége, ellenőrzése nélkül. És akkor azt kérdezi a jámbor nép, hogy mi az, hogy nincs altatós? Skandalum...nohát..)

dioda 2016.07.21. 17:14:51

@she_wolf: "Osztáskor" - a szó értelmezhetetlen. Aki kap, zsebbe kap, ott is marad az, osztás nincs. Nyilvánosan tartani valakinek a zsebét (és utána nagylelkűen osztogatni) egyre cikibb már az egészségügyben (a 40 év alatti korosztály nem ebben szocializálódott - persze el is húznak innen - szerencsé/jük/re) és ez a korosztály adni sem nagyon szokott, inkább megy a magánba (ha tud).
Nincs ott "osztáskor" a sürgősségi szakorvos, a radiológus, a patológus, a gyerekgyógyász, a gyereksebész (érdekes, az már 15 éve is úgy volt, hogy a saját műtét után 50 ezer, a gyereké után jó szó, vállveregetés - persze jól is van ez így, csak ismerek olyan egyetemi klinikát, ahol egy évig (!) kerestek havi 1 millió bruttóért gyereksebészt...). Ezt a hálapénz dolgot el kéne felejteni, de sürgősen! De nem fogjuk, mert ilyen a magyar: neki jobban megéri akkor dugdosni valakinek a zsebébe, ha baj van, mint kiegészítő biztosítást kötni, amit folyamatosan kéne fizetni. Lenézzük a tőlünk keletre, Ázsiában stb. helyen élőket, bevándorlókat - baksis, korrupció, milyen világban élnek ezek? de nálunk is ugyanaz megy...röhej...vagy inkább szomorú... szerencsére lassan elfogy az utánpótlás mind az orvos, mind az ápolónő és mindenki rájön, hogy ezt is sikerült tönkrevágnunk - nekünk, magyaroknak. De akkor már késő lesz... már most is késő...

she_wolf 2016.07.21. 17:53:02

@dioda:
A szó értelmezhetetlen. Azért tettem idézőjelbe. (És azért is, mert nem előre "utalom", hanem utólag adom.)
A hálapénz jelenlétét én is károsnak tartom azzal együtt, hogy nem titkoltan én is kárt okozok a magam hozzáállásával.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása