Hogyan tett tönkre egyetlen antidepresszáns

2016.04.26. 07:50

szex03.jpgAz elmúlt 8 hónapban 4 öngyilkossági kísérletem volt, elveszítettem a barátaimat, megromlott a párkapcsolatom, nem tudok autót vezetni, sem dolgozni, de még csak egy tv műsort sem fog fel az agyam

 

Fiatal, értelmes, életvidám lány voltam. Történetem talán ott kezdődik, hogy 3évvel ezelőtt kaptam egy pánikrohamot. Akkoriban több munkahelyen dolgoztam, talán ez válthatta ki. Ezután elkezdődött egy folyamatos szorongás, félelem a következő rosszulléttől, és úgy döntöttem pszichiáterhez fordulok. Több orvost is megjártam, többféle antidepresszánst kipróbáltak, de mindegyiktől csak rosszabbul voltam, remegtem, hánytam, vagy éppen leszedálva néztem ki a fejemből... Volt olyan orvos, aki szó szerint azt mondta: a Xanaxot szedhetem úgy mellé, mintha tictac cukorka lenne, még jó hogy nem hallgattam rá. (köztudott hogy erős függőséget okozhat már pár hét után is, a leszokás pedig maga a pokol, már akinek sikerül.) Hónapokig nem szedtem gyógyszert, aztán 2015 nyarán annyira fokozódott a szorongásom, hogy befeküdtem a Péterfy Sándor kórházba, ahol elkezdtek kezelni a Mirtazapin nevű antidepresszánssal.

 

Nagyjából egy hét után vettem észre, hogy eltűntek az érzelmeim, nem éreztem se ízt se szagokat, a testem és a nemi szervem kezdett érzéketlenné válni, figyelni pedig alig tudtam valamire, volt, hogy alig találtam vissza a szemközti kisboltból a szobámba. Amikor ezeket megemlítettem a kezelőorvosnak, természetesen azt mondta, hogy ezek nem lehetnek a gyógyszertől, és hogy akkor ő nem tud velem mit kezdeni, ha nem akarom szedni ezt a gyógyszert. Hazamentem, és fokozatosan elhagytam, gondoltam ennél az érzelmi közömbösségnél és elbutulásnál még szorongani is sokkal jobb. Vártam hetekig, hónapokig, hogy visszajöjjön a személyiségem, és az összes többi dolog, amit a Mirtazapin elvett. De hiába, a tüneteim nem javultak, alig tudtam ellátni magam, csak túléltem a napokat, pedig akkor már hónapok óta nem szedtem semmit. Februárban már annyira nem bírtam elviselni ezt az állapotot, hogy elmentem egy lakhelyemhez közeli vidéki kórházba, gondoltam csak vissza tudják csinálni ezt az állapotot valahogy.

 szex03.jpg

 

A doktornő természetesen nem hitt nekem, elkezdett antipszichotikumokkal kezelni (Haloperidol, Risperdal, Kventiax, hogy csak a durvábbakat említsem), mondván hogy téveszméim vannak, és hülyeségeket beszélek, mert mindent a Mirtazapinra fogok. Miután többször elájultam a gyógyszerektől, 180-as pulzus, beszélni nem tudtam, fürödni is nehezen, a szemem alig bírtam kinyitni úgy le voltam szedálva, úgy döntöttem kezelőorvost váltok, annak ellenére, hogy azt mondta a bunkó, flegma doktornő, hogy hülye és buta maradok, ha nem hallgatok rá, és folyton röhögött rajtam... Átkerültem egy másik osztályra, itt már javult annyit az állapotom, hogy tudtam beszélgetni és ellátni magam (hurrá, már ennek is örülök, főiskolával a hátam mögött), a tüneteim azonban nem akartak szűnni. Jelenleg egy másik budapesti kórházban kezelnek, egyelőre sikertelenül. Az elmúlt 8 hónapban 4 öngyilkossági kísérletem volt, elveszítettem a barátaimat, megromlott a párkapcsolatom, nem tudok autót vezetni, sem dolgozni, de még csak egy tv műsort sem fog fel az agyam. Eltompult a szaglásom, ízérzékelésem, hallásom, a memóriám szörnyű, érzelmeim, vágyaim, motivációm, kreativitásom pedig továbbra sincs.

 

Azóta több emberrel beszélgettem, akik hasonló cipőben járnak, olyat is ismerek, akinek mindössze 1-2 szem antidepresszánstól van évek óta szexuális diszfunkciója, vagy érzelmi közömbösség. Hogy maradandó károsodásom lett e 1 hónap antidepresszáns szedése miatt, azt senki sem tudja megmondani, ahogyan azt sem, mi az oka annak, hogy több ezer ember szenved hasonló tünetektől hónapokkal vagy évekkel azután is, hogy elhagyták a gyógyszert.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2016.04.26. 08:10:35

Valtogatja az orvosokat es a korhazakat. Biztos sulyos mentalis zavarai lehetnek ha 2 havonta ongyilkossagot kiserel meg. Minden terapiat megszakit, minden gyogyszer rossz. Igy aztan nehezen tudnak majd neki segiteni. Nekem is volt nehez idoszak az eletemben es alvaszavarral kuzdottem, en nem is zavarnak neveznek azt amikor 20 percet tudtam aludni es a sajat verejtekemben ebredtem. Kaptam gyogyszereket es rendbejott a dolog majd szep lassan elhagytam ezeket a gyogyszereket. Nehez ugy segiteni valakin, hogy nem partner.

hajatsermuta 2016.04.26. 08:44:39

Ha igaz a történet, akkor komplex psychiatriai segítségre van szüksége a posztolónak, beleértve a gyógyszereket (antidepresszáns, anxiolitikum, antipsychoticum) és a nem gyógyszeres terápiákat (művészet-, csoport-, munkaterápia, esetleg analízis, stb.) De a poszt stílusa, szóhasználata nagyon hajaz a scientológia propagandájára...

asztalosani 2016.04.26. 09:27:04

@anitám83:
baszki.
azért az alvászavarod, meg az izzadságtól tocsogó sz*rod köszönő viszonyban sincs a pánikrohamoktól.
és akkor még van képed osztani a posztolót.

"Valtogatja az orvosokat es a korhazakat. Biztos sulyos mentalis zavarai lehetnek ha 2 havonta ongyilkossagot kiserel meg. Minden terapiat megszakit, minden gyogyszer rossz. Igy aztan nehezen tudnak majd neki segiteni."

bárki váltogathatja, ha úgy érzi: NINCS megelégedve az orvosával, kórházával. értelmesen leírta mit miért csinált.

neked valami elmeorvosi beutaló kellene, mert tévképzeteid vannak: "mindig a beteg a hülye", "vakon bízzál már meg az orvosokban", na persze, bazd+.

ketiperri 2016.04.26. 09:36:12

Ha nem lenne igaz a történet, nem írtam volna le. A scientológiához semmi közöm, azt sem tudom mi az. Kíváncsi vagyok, hogy az én esetemben ki nem lenne öngyilkos... Hozzáteszem az antidepresszáns előtt SOHA meg nem fordult a fejemben hogy eldobjam az életem. Egyébként a jelenségnek már neve is van (PSSD), és több nemzetközileg elismert pszichiáter kutatja az okát, illetve kezelési lehetőségét. Utolsó posztoló, köszönöm.

asztalosani 2016.04.26. 09:46:37

.@asztalosani:
rohamoktól =rohamokkal,
míg a másik praxis blog dilettáns (aka miguszcsigusz) bele nem köt

asztalosani 2016.04.26. 09:51:30

@ketiperri:
1. örülök hogy megjelentél kommentelőként (másrészről kösd fel a bugyidat, mert itt aztán fogod vastagon kapni. előre szólok: ne vedd magdara az itteni kommentelők kommentjeinek 90%-át, mert a többség azt sem tudja miket irkál, csak betegesen élvezheti ha belerúghat egy beteg emberbe)

2. ha már feltűntél :) nekem lenen pár kérdésem:
- írtad főiskolát végeztél. a tünetek - pánikroham a fősuli befejeztével mennyi idővel tört(ek) rád?
- volt-e hobbid a betegséged/ gyógyszerek előtt? ha igen, akkor mi?
- barátaid körének hány százaléka volt a főiskoláról?

EZAZ 2016.04.26. 10:39:41

@anitám83: Mondjuk ha egy orvos még csak arra sem veszi a fáradságot, hogy megpróbálja komolyan venni a betegét, hanem egyszerűen kiröhögi, akkor talán tényleg jobb, ha keres másikat. Vannak nagyon jó szakemberek, sajnos ő még nem találta meg a megfelelőt. De ez nem ok arra, hogy hagyja minden idiótának, hogy játékszerként kísérletezzen vele, csak azért, mert fogalma sincs az orvosnak, hogy mi baja a betegnek.

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2016.04.26. 10:45:15

@asztalosani: En nem azt mondtam, hogy vakon kell megbizni az orvosokban, de az sem normalis, hogy belekezd egy terapiaba es fut mashoz. Ott is belekezd es az sem jo, plusz 2 havonta ongyilkos akar lenni, igy nem lehet valtogatni a gyogyszereket. Igen en megkerestem azokat az orvosokat akikben bizok es segitenek ha problemam van. Biztos en csinalom rosszul. Igaz te itt mindig osztod az eszt kit hol kell feljelenteni, mert attol megoldodik minden. Kozben azt sem tudod, hogy hany eves kortol lehet kontaktlencset hasznalni illetve a sebeszet beutalokotes szerinted, de okoskodasban es az alpari stilusban verhetetlen vagy. Ugye "kiscsillag"?

yogosan 2016.04.26. 11:40:36

@ketiperri:

Akkor te még "szerencsés" helyzetben is vagy,mert az ismerősömet egy öngyilkossági kísérletet követően zárt osztályra tették (ha akarta ha nem)onnan nagy nehezen 3 hét múlva a család közbenjárására engedték el napi 16 szem kötelezően beszedendő gyógyszerekkel,amiktől azt sem tudta fiú e vagy lány.Ráadásként két hete a bíróságtól jött egy hivatalos papír,hogy köz és önveszélyesnek van nyilvánítva ami elég érthetetlen,és ha nem működik együtt a pszichiátriával,akkor jogukban áll ismételten kényszergyógykezelést alkalmazni vele szemben.Fogta magát és kiment a külföldön élő rokonaihoz határozatlan időre,mert nem hajlandó naponta 16 szem olyan hatóanyagú gyógyszereket bevenni,amitől egy szobanövény szintjén kezdett vegetálni.

Éljen a pszichiátria !Lényeg az,hogy a valós elmebetegek akik embereket támadnak meg a nyílt utcákon,meg kitudja még miket csinálnak azok vígan élnek,és csak akkor viszik el őket ha már valaki komolyan megsérül,vagy éppen meghal.

rest of boys 2016.04.26. 11:45:23

Ha a Xanaxot kezdi el szedni, akkor ma nincsenek a fentemlített problémák. Ugyanis nem depressziós volt, hanem szorongó.
Anxietásra pedig szorongásoldót szedünk.
Pl. Xanaxot kis dózisban.
A Mirtazapin, de különösen ami utána következett, felejtős.

Amit javasolni tudnék, hogy lelki gondokkal, idegességgel, nyugtalansággal, szorongással csak akkor menjünk orvoshoz, ha a többi módszert kimerítettük, úm. sok pihenés, alvás, kikapcsolódás, szex, öröm, öröm, öröm.

Nagyon sok antidepresszánst és szorongásoldót írtunk fel egy időben, mert KÉRTE a beteg. Nem megoldás.
Ha az alapprobléma megmarad, mind tölthetünk a feneketlen zsákba, alul úgyis kiszotyog.

rest of boys 2016.04.26. 11:49:57

@yogosan: Öngyilkossági kísérlet esetén az orvos köteles büntetőjogi felelősség terhe alatt megmenteni a beteget - ezúttal saját magától. Autoagresszív cselekedetek a legsürgősebb esetek közé tartoznak és kötelező módon pszichiátrián kezelendők.
Ha végrehajtja az öngyilkosságot úgy, hogy az orvosnak tudomása volt a beteg veszélyeztetett magatartásáról és nem cselekedett a beteg megmentése érdekében, felelősségre vonható.

Ne tessék öngyilkosságot megkísérelni és akkor elkerülhető a hercehurca.
A pedig megkísérelte, viselje a következményeket.
A tetteinknek következmény-vonzata van.
Ezt a felnőtt korba lépéssel tudomásul vettük.

CsakMintTe 2016.04.26. 12:19:07

@asztalosani: Te anika! Az ilyen agresszív kitöréseidet kezelteted egyébként? Ugyanis akárhányszor a Praxisra jövök olvasni, az első kommentek közt ott találom a hörgésedet, és eddig csak rohadtul zavart, hogy témafüggetlenül mindig találsz valakit, akit el tudsz küldeni 'zannyába, de most már igazán aggódom érted.
Keress egy mosolygós dokit, aki kikezel ebből a permanens dührohamból, vagy mondd le a netelőfizetésedet, azzal is mindenki jól jár.

...És NE válaszolj. Köszönöm.

neduddki21 2016.04.26. 12:25:38

@ketiperri: Bocs, de először én is a scientológiára gondoltam a poszttal kapcsolatban. Miután írtad, hogy nem, megpróbálom elfogadni. Egyetlen dolog nem világos: azt írod, hogy még ma sem tudod felfogni a tv műsorok tartalmát, ugyanakkor a poszt teljesen összeszedett, logikus, jó stílusban íródott. Csak nekem nem fér össze a kettő? Ha valaki olyan állapotban van, hogy egy tv műsort sem fog fel, nem tud vezetni, dolgozni, tud ilyen levelet írni? A másik: én egészen biztos, hogy először pszichológushoz fordulnék, mielőtt bármilyen gyógyszert beszedek. A pszichiátereket - szci ide vagy oda - jobb elkerülni, amíg csak lehet. Csatlakozom rest of boys-hoz: ki kell próbálni alternatív módszereket, pl. a sportolás is sokat segíthet. Nyilván ez most már eső után köpönyeg, inkább csak megjegyzésként írtam.

yogosan 2016.04.26. 12:46:50

@rest of boys: És ez a "megmentés" abból áll,hogy időtlen időkig,kötelező jelleggel olyan gyógyszereket szedetnek vele,hogy gyakorlatilag élő halott? A munkahelyén már felmondtak, köszönik de tovább nem tudják nélkülözni a jelenlétét,felvettek mást.Most kiment külföldre mert itthon éhen halna a munkanélküli segélyből,még a fent említett gyógyszereket sem tudna kiváltani.

rest of boys 2016.04.26. 12:50:15

@yogosan: Mint mondottam, a tetteknek következménye van.
Ha megöngyilkolom magam, ne csodálkozzak, hogy a munkahelyen fölmondanak nekem, ez a tény önmagában is elég: labilis jellemre vall, felelős beosztásban nem alkalmaznak ilyen egyéneket. Miközben normális, józan, higgadt, tiszta tudatú, alkalmas egyének ezrei téblábolnak munka nélkül.

A terápiás dózistól az élőhalottságig pedig nagyon hosszú az út, van itt ferdítés bőven.

defné 2016.04.26. 13:09:18

@rest of boys:

"Van itt ferdítés bőven"

-Ahogy olvasom a válaszod @yogosan: nak én is így látom csak fordítva.Tényleg van ferdítés nem is kevés. Azért mert egy ember egyszer megbotlik,egészen pontosan elkeseredésében csinál egy hülyeséget,arra mindenképpen rá kell nyomni egy jó nagy lemoshatatlan bélyeget ugye? Kezeljük úgy mint egy köztörvényes bűnözőt,még jobban tegyük paffra azzal,hogy munkaképtelenné tesszük majd a mn. segélyből valahogy elvegetál.Hogy aztán az ilyen embereknek ki fizeti ki a rezsijét,esetleg a hitelét,miből fog megélni arról nem esik szó.Lényeg az,hogy a pszichiátriai megmentettek statisztikáját javítsuk.Hogy e közben pontosan ez miatt lesz ismételten öngyilkos az nem számít.

rest of boys 2016.04.26. 13:18:04

@defné: Ezt az "egyszer megbotlik"-ot nagyon sarkítottnak érzem.
Mi is az, hogy "megbotlik", lássuk csak.
Autoagresszív módon lép fel önmaga ellen, amivel a saját életét veszélyezteti. Erre a mai magyar törvénykezésben nagyon szigorú szabályok vannak, amiket az őt először látó orvos, majd az őt ellátni köteles, területileg illetékes psychiatria betűre be kell, hogy tartson.
A közelmúltban írtak elmarasztaló, sőt felelősségrevonó gyilkos hangú cikket egy, magát a psychiatriai osztályon megölő fiatalemberről.
A kire úgymond nem vigyáztak, nem kezelték ki eléggé, nem vették ki a kezéből kellő időben a halálos szerszámot.
Akkor meddig is mehetünk el ill. meddig is kell elmennünk az emberi élet védelme
terén ?

ketiperri 2016.04.26. 13:48:48

Nekem nem célom senkinek a véleményét megcáfolni, saját történetemet csupán azért írtam le, hogy esetleg aki "antidepresszáns" szedésén gondolkodik, talán átgondolja hogy biztosan szüksége van e egy ilyen veszélyes gyógyszerre. Főleg, hogy nekem soha nem voltak öngyilkos gondolataim, mégis egy olyan gyógyszert kaptam, aminek a betegtájékoztatóján szerepel az öngyilkosság, mint "mellékhatás", ill személyiség elvesztése, külföldi betegtájékoztatókban pedig már le van írva a PSSD is, azaz hogy maradandó károsodást okozhat.

kismokus41 2016.04.26. 15:48:45

@ketiperri Én "csak" 3 hónapig szedtem a Frontint, 7 évvel ezelőtt, de azóta is problémáim vannak a szexszel, az alvással, az agyam mintha leállt volna, a memóriám is nulla, csak tévét nézni tudok. A Frontin előtt "csak" aludni nem tudtam. A munkámat és a barátaimat én is elvesztettem. Ezer orvosnál jártam (magán rendeléseken), de senki nem tudott semmi értelmeset mondani. Egyes hormongyakorlatoktól jobban vagyok ideiglenesen, ezért én laikusként azt gondoltam, h vmilyen hormonproblémám van. Endokrinológusnál is jártam, kiröhögött szintén, mert szerinte az a tény, h van menstruációm mutatja, h semmi baja a hormonjaimnak, de pl. a progeszteronomat "elfelejtette" megmérni az 50ezer Ft-os mindenre kiterjedő laborvizsgálatok során. Gyógyszert azóta nem szedek, fogamzásgátlót sem, de a D vitamin nagy dózisban (napi 4000NE) valamennyit segitett nekem. Próbáltad? Soha többet nem lennék hajlandó kipróbálni semmilyen szorongásoldót vagy antidepresszánst. Sajnos nem ismerem jól a gyógyszereket, hatóanyagaikat és mellékhatásaikat, inkább alternativ gyógymódokkal próbálkozom, kevés sikerrel. Ha több ilyen embert ismersz, hol szoktál velük chatelni? beszállnék

ketiperri 2016.04.26. 16:21:57

Nem lepődök meg ezen sem, mivel fórumokon több ezer ember szenved hasonló tünetektől évek óta. Én Szendi Gábor Tények-tévhitek oldaláról ismerek embereket(ha jól láttam már nem megy a fórum), illetve sok külföldi fórumot olvasok(survivingantidepressants, benzobuddies, stb).

drontal 2016.04.26. 17:13:06

Én egy olyan konkrét esetről tudok,amikor a pszichiáter a full alkoholista,szinte állandóan részeg betegének rendszeresen írja fel a Frontint előre 1 hónapra.Előfordult,hogy az ipse elég spicces volt ahhoz,hogy ne lehessen kiszúrni és mégis recepttel a kezében távozott.Itt szeretném megjegyezni,hogy a szóban forgó beteg elég komoly pszichiátriai beteg az alkoholizmusa mellett.

A kérdésem a következő lenne erre vonatkozólag:

-A Frontin,Xanax és társai szedése mellett az alkohol fogyasztása tilos.Akkor hogy a bánatba írhat fel az orvos ilyen gyógyszereket egy láthatóan alkoholbeteg embernek?

ketiperri 2016.04.26. 17:41:38

Sajnos elég sok kérdés felmerül a pszichiátriai kezelések kapcsán... És akkor még nem említettem a kórházi létem alatt tapasztalt dolgokat, hogy teljesen normális emberekkel hogyan bánnak és milyen stílusban beszélnek velük az ápolók, orvosok (tisztelet a kivételnek, vannak normálisak is). Gondolok itt indokolatlan lekötözésekre, vagy arra, hogy ordítanak a betegekkel ha azok egyáltalán meg merik kérdezni, milyen gyógyszereket kapnak(válasz:fogja be a száját, és vegye be!!!)

swiss blend 2016.04.26. 17:42:02

@ketiperri:

Ha soha nem voltak öngyilkos gondolataid csak amióta ezt a xart szeded,akkor miért nem hagyod abba? Nálad a mellékhatások mindegyike előjött ami csak létezik.Dobd el a francba.

swiss blend 2016.04.26. 17:51:54

@rest of boys:

Akkor meddig is mehetünk el illetve meddig kell elmennünk az emberi élet védelme terén?

Az emberi élet védelméről addig nem beszélhetünk komolyan (eü) amíg havonta halnak meg emberek azért,mert egyszerűen a mentő nem megy ki a címekre.

defné 2016.04.26. 18:03:49

@rest of boys:

De a szigorú szabályzatban az is benne van,hogy egy ember aki öngyilkosságot kísérelt meg annak az életét meg kell nehezíteni és ezt mind jogszabályokra hivatkozva? Elvesztik a munkájukat,lecsúsznak,eladósodnak,amelyiknek nincs senkije az az utcára kerül,ráadásul gyógyszerfüggővé is válik.Ez nagyon nincs jól így.

ketiperri 2016.04.26. 18:07:52

Ha értelmesen végig olvasod a cikket, leírtam benne, hogy a mellékhatások nem múltak el a mai napig, hiába hagytam el a gyógyszert 8hónapja.

yogosan 2016.04.26. 18:37:44

@ketiperri:
Sajnos ezt tudom én is bár sokan nem hiszik el.Amikor megkérdeztem én is a szomszédomat,hogy mi a rosebbnek szedi be azt a marék gyógyszert amit a nővér a kezébe nyom (olyan állapotba került tőle,hogy állni nem tudott)arra azt felelte,hogy nem mer ellenkezni mert itt aztán hamar lekötöznek akár észnél vagy akár nem.Én csak ámultam,hogy ez miképpen történhet meg ma 2016-ban egy kórházban.
Aztán történt még egy érdekes dolog.Amikor már több mint egy hete erőszakkal bezárták a zárt részlegre akkor ugye az a szabály,hogy a bíróságtól kirendelnek egy bírósági titkárt (és nem bírót ahogy itt állították)aki felügyeli,hogy minden jogszerűen zajlik e a beteg körül,jogszerűen van e fogva tartva.És akkor most jön a csavar!! Mint kiderült a kórháznak tájékoztatni kellett volna a közvetlen hozzátartozót arról,hogy jogában áll a megbeszélésen részt venni ahol a kezelő orvos,a főorvos,a bírósági titkár együtt dönt a beteg további kezeléséről.Hát itt senkinek erről nem szóltak egy családtagnak sem,pedig kint ültek a váróban arra várva,hogy mi lesz.A másik érdekessége a dolognak az volt,hogy a kezelőorvosa akinek a javaslatára volt a zárt részlegen szépen elment 4 nap szabadságra ott sem volt.

zünüke 2016.04.26. 19:02:49

@ketiperri:

Én nem akarom vitatni,hogy nagyon veszélyes gyógyszereket kaptál de egészen biztos az,hogy a gyógyszerek mellékhatása lenne ez az állapot így 8 hónap után? Most az,hogy Ti a fórumokon mint pszichiátriai betegségben szenvedők megállapítjátok azt,hogy xy gyógyszer mellékhatása az istennek se akar elmúlni az még egyáltalán nem biztos,hogy úgy is van.Ha megfogadsz tőlem egy tanácsot,próbálj nem folyamatosan a betegségeddel foglalkozni,keress magadnak olyan dolgokat amik érdekelnek (olyan nincs h semmi)kezdjél társaságba járni,még ha eleinte egyáltalán nincs kedved az emberekhez akkor is.Járj ki a szabadba,szerezz be egy kutyát akivel menni kell ha akarod ha nem,kezdődik a strand szezon barnulj le,hidd el az önbizalmad az életed is visszajön.

rest of boys 2016.04.26. 19:11:04

@drontal: Az alkoholista bemegy az orvoshoz a háziorvosi beutalójával és gyógyszert KÖVETEL.
Mert ő szorong. Amikor pedig nem jut hozzá, dühös. Olyankor pedig veri a zasszont meg a pulyát.

Az orvos nyilvánvalóan le próbálja beszélni az alkoholról, nem mindig sikerrel.

rest of boys 2016.04.26. 19:14:14

@defné: Az öngyilkosjelöltek kezelésének is megvan a protokollja, nem szakmám a pszichiátria, nem tudom pontosan idézni, de biztosan jó nagy adagban tartalmaz trankvillánsokat. Nem céljuk az illető életének a tönkretétele, hanem annak elérése, hogy letegyen erről a szándékáról.

Csernusnál egyik kötetben szépen le van írva az a lelki trauma, amit egy pszichiáternek a szuicid betege elvesztése okoz.

rest of boys 2016.04.26. 19:14:44

@swiss blend: Ez nagyon nagy gond, valóban.

ketiperri 2016.04.26. 19:38:04

zünüke:
Igen,egészen biztosan a gyógyszer miatt van. Azóta csak zsibbad és fáj a homlokom területén a fejem, és nem úgy működik az agyam ahogyan kellene neki. Vagyok annyira értelmes, hogy meg tudok különböztetni egy pánikbetegséget egy kémiailag letompított, érzelem nélküli agytól. A kisebb baj, hogy elveszítettem a szaglásom, ízérzékelésem és hallásom nagy részét is.

janie 2016.04.26. 22:07:43

Sziasztok!

Mint egy ketiperrihez hasonló SSRI-áldozat és PSSD-szenvedő (Post-SSRI Sexual Dysfunction), kérlek hadd osszak meg veletek egy-két dolgot az antidepresszánsokkal kapcsolatban, amit persze a pszichiáterek 95%-a legszívesebben bármilyen eszközzel letagadna, elhallgatna...

Ezek a szerek bizonyos embereknél igenis TARTÓS VAGY MARADANDÓ KÁROSODÁST okoznak, már 1-2 szem is (minimális terápiás adagban is) a nemi szervek teljes érzéketlenségét okozzák, a libidó és vágyak, az érdeklődés teljes elvesztését, az emberi érzelmek átélésének képtelenségét. Ez a szer abbahagyása után bizonyos embereknél fennmarad tartósan, vagy akár maradandóan. Ez azt hiszem kimeríti az élőhalott fogalmát..

Sajnos nem ismert, hogy az emberek hány %-át érinti ez, mivel a gyógyszergyárak SOHA nem végeztek ezzel kapcsolatban vizsgálatokat - illetve egy nemzetközi kutatócsoport tanulmánya még csak most van jelenleg folyamatban a témában. További információt itt találtok a súlyos szindrómáról, illetve a források között rengeteg orvosi tanulmányt, esetleírást:

hu.wikipedia.org/wiki/PSSD_(Post-SSRI_Sexual_Dysfunction/SSRI_szed%C3%A9st_k%C3%B6vet%C5%91_szexu%C3%A1lis_zavar)

@zünüke: Érződik a jó szándék a kommentedből, de sajnos nagyon tévúton jársz ezzel kapcsolatban. A genitális anaesthesia (úgy lehetne ezt leírni legjobban, mintha megszűnt volna az agy és a nemi szerv közötti idegi kapcsolat, és ezáltal teljesen érzéketlenné válik) és érzelmi tompultság, amit a kommentelő is leír, az antidepresszánsok sajátos mellékhatása nem a depresszió leírt tünetei..

@rest of boys:
"A terápiás dózistól az élőhalottságig pedig nagyon hosszú az út, van itt ferdítés bőven."

A ferdítés SAJNOS nem itt van, hanem a gyógyszergyáraknál...A Prozac amerikai betegtájékoztatójában már benne van, hogy a szexuális mellékhatások maradandóak is lehetnek. Nem nehéz kitalálni, hogy ez az összes hasonló hatásmechanizmusú szerre ugyanúgy érvényes.

Azt pedig, hogy a pszichiáterek nem írnak fel szert, csak nagyon indokolt esetben, szerintem BÁRKI megcáfolná, aki valaha betévedt egy pszichiáter rendelőjébe. Az általános eljárás az, hogy 1-2 alkalom után a pácienshez vágnak valamit, ha kéri, ha nem. Mellékhatásokról nem tájékoztatnak, maradandóakról meg aztán pláne nem. Tisztelet a kivételnek, akik nem "kezelnek" ilyen szerekkel..

@kismokus41: Tudsz adni egy email címet? Én is szeretnék más magyar áldozatokkal kapcsolatba lépni.

drontal 2016.04.27. 00:22:22

@janie:

Most vagy én vagyok a hülye vagy jól olvasom,hogy ez a PSSD nevezetű betegség amit a pszichiátriai gyógyszerek mellékhatásaként jegyeznek,kizárólag a szexuális vágy és az érzelem teljes megszűnését takarja?

rest of boys 2016.04.27. 06:17:27

@janie: Amit leírsz, az egy kórélettani/biokémiai nonszensz. Nem kell idegtani tudományokban túlságosan járatosnak lenni ahhoz, hogy tudjuk: mint minden mediátor anyagnak, a szerotoninnak is megvan az anyagcseréje, képződik, felhasználódik, szállítódik, lebomlik. A szerotonin visszavétel gátlók az egyik fázist, az ún. reuptake lépést gátolják, ami által a szerotonin szintje nő. Ugyanaz a hatás, mint egy sikeres párbeszéd, egy hirtelen átélt öröm, egy jó közérzetet okozó testmozgás, kiadós pihenés, pozitív élmény stb. után. Lehet itt konteókat gyártani mesterséges élőhalottakról, áltudományos fejtegetésbe bocsátkozni különféle beidegzés-megszakadásokról a szervezetben, köpködni az orvost és a szereit, a lényeg az, hogy önként és dalolva megy el a legtöbb beteg az orvoshoz, mert azt hiszi, hogy amit ő a túlhajszolt életmódjával, szétcseszett párkapcsolatával, stb. elrontott, azt majd a SSRI megoldja. Eszébe nem jutna önmagán segíteni, életmódot váltani, alkalmazkodni, kompromisszumot kötni. Majd a gyógyszerek megoldják. Ha pedig nem, az orvos a hibás, a beteg pedig a szegény áldozat.

ketiperri 2016.04.27. 09:01:55

@rest of boys: remélem, ezt csak poénnak szántad.

kismokus41 2016.04.27. 09:13:51

@janie: kismokus41 kukac gmail pont com

rest of boys 2016.04.27. 10:16:59

@ketiperri: Legalább annyira, amennyire te ezt a szerencsétlen posztot.

rest of boys 2016.04.27. 10:18:44

"Fiatal, értelmes, életvidám lány voltam. Történetem talán ott kezdődik, hogy 3évvel ezelőtt kaptam egy pánikrohamot. Akkoriban több munkahelyen dolgoztam, talán ez válthatta ki. Ezután elkezdődött egy folyamatos szorongás, félelem a következő rosszulléttől, és úgy döntöttem pszichiáterhez fordulok."

Elemezd ezeket a mondatokat és keress köztük értelmes összefüggéseket. Az első mondatban felsoroltad, hogy milyen is vagy, többek közt értelmes is.
Bizonyítsd be.

swiss blend 2016.04.27. 11:43:43

@ketiperri:

Igen én értelmeztem félre 'már nem szeded a gyógyszereket 8 hónapja'elnézést.Viszont akkor (remélem nem érted félre) akkor súlyos elmezavarban szenvedsz aminek (szerintem) semmi köze (már) a beszedett gyógyszerek mellékhatásaihoz.Én ugyanúgy nem tudom elhinni azt,hogy hosszú hónapok elteltével egy gyógyszernek (vagy akár kettőnek) ennyi és ilyen komoly múlni nem akaró mellékhatása lenne.Nem áll szándékomban megsérteni Téged de ezeket a mellékhatásokra fogott nem tudok vezetni,nem tudok dolgozni,gyakorlatilag egy élőhalott vagyok, és a többi 'tüneteket csak azért tudod produkálni mert nagy valószínűséggel megteheted. Egészen biztosan van aki helyetted elvégzi azokat a feladatokat amikre állítólag nem vagy képes,így természetesen ráérsz a nap 24 órájában tüneteket keresni magadon,és egyre betegebb lenni.Nem egyedi az eset ne hidd.Az általatok emlegetett PSSD nevű betegség (vagy én sem tudom ez mit takar)valójában másról sem szól csak a nemi szervek érzéktelenségéről,a libidó és a vágyak teljes elvesztéséről.Nagyon egyszerűen fogalmazva: eltűnik a szexualitás utáni érdeklődésetek.Tehát ebből is látszik,hogy nem olyan komoly a baj mint az itt le van írva panaszképpen.

asztalosani 2016.04.27. 11:44:21

"Fiatal, értelmes, életvidám lány ___VOLTAM__."

@rest of boys: "Az első mondatban felsoroltad, hogy milyen is ___VAGY____"

OLVASÁSÉRTÉS EGYES ALÁ, LEÜLHETSZ KISFIAM!

rest of boys 2016.04.27. 11:58:24

@asztalosani: Te mért nem inkább férfigatyákat szagolgatsz, kislányom ?
A libidódnak jót tenne.

rest of boys 2016.04.27. 12:00:36

@swiss blend: Ez amolyan: "Rosszul nézett rám az óvónéni kisgyerekkoromban és emiatt alacsony a nyugdíjam" tünetcsoport...

Ja, és a kedvenc urológus professzorom mondása szerint: "- A fapina az fapina..."

she_wolf 2016.04.27. 12:10:01

@rest of boys:
Mert férfigatya fényévnyi távolságban sincs, azért!:D
De egyébként pedig azért, mert Téged tanítgat olvasásértésre a jámbor lélek, de ő maga nem ismeri a realitás és a relativitás közti különbséget.
Tudod: aki nem tudja, az tanítja:D
Következőleg az jön, hogy a poszter írjon neki privit, möglásd!:)

she_wolf 2016.04.27. 12:14:13

@neduddki21:
Amiről írtad hogy nem világos a számodra, azon én is elgondolkodtam, úgyhogy ezzel nem vagy egyedül.

asztalosani 2016.04.27. 12:21:09

@rest of boys:

röhejes látványt nyújtasz azzal, hogy amikor pofára esel, még akkor sem tudsz csendben maradni, hanem tovább folytatod és elkezdesz személyeskedni... mert ugye érvelni ... na azt aztán nem tudsz!!!

:)

asztalosani 2016.04.27. 12:26:43

@she_wolf: aka csiguszka miguszka

szánalmas ez attól, aki nem tudja mi az a vérátömlesztés, "tetanusz oltásokat" irkál folyamatosan, aki azt sem tudja (még google segítségével sem) hogy milyen ortopéd műtétek vannak, aki keveri a sterilizálást, a sterilitással, a sterilt a fertőtlenítettel... és még sorolhatnám. :-)

ja igen: aki akkorát hazudik, hogy azt sem tudja eldönteni: dolgozik-e vagy sem, nyugdíjas-e vagy sem: kavar a TB-s csekkeivel, miközben dolgozik????! tudod arany csillagom! nem kapnál te csekket a NAV-tól ha dolgoznál! te hülye pics*! könnyebb mi, más nyakán a mások TB-s befizetésein csüngeni, mint dolgozni és becsületesen befizetni a TB-t!

rest of boys 2016.04.27. 12:33:42

@she_wolf: Szerintem hagyni kell őt a maga problémáival a saját világában.
Az indiánok is tisztelték az elmebetegeket.

forge 2016.04.27. 12:50:12

Pár évvel ezelőtt a párom elkezdett panaszkodni persze én is észrevettem,hogy az utcára kilépve akkor még nem tudtuk miért de hirtelen rosszullétek törnek rá.Ez odáig elfajult,hogy egyszer rám telefonált a munkahelyemre,hogy itt és itt van ül egy padon,ha tudok menjek érte mert nem képes felállni onnan.Persze,hogy érte mentem.Ennek fele sem tréfa-gondoltam-irány a körzeti,aki átirányította a kerületi pszichiátriára.Kiderült,hogy pánikbetegséggel küzd egy jó ideje amire kapott Frontint és Rexetint.Ez utóbbit a kísérő halálfélelmekre.Nálunk bevált mind a két gyógyszer nejem az első három napban aludt,a negyedik napon már minden félelelem nélkül kimert menni az utcára.Sokáig szedte a gyógyszereket mert nem akart vissza esni,aztán valahogy saját magától kezdte elhagyni az adagokat, folyamatosan csökkentette.Ma már hetente egyszer veszi be de csak akkor ha érzi,hogy jön a gyomorremegés,megmagyarázhatatlan idegesség.
Nála a tartós stressz váltotta ki a pánikbetegséget,amiből elég sokáig volt részünk nem kevés de hál istennek túl vagyunk rajta.Viszont Ő nem hisztizett,nem dőlt ágynak,még a rosszulléteivel is dolgozott keményen hang nélkül.Amiben tudtam segítettem ez természetes,de mivel a napom nagy részét a munkahelyemen töltöm,nem tehette meg,hogy élőhalottként hálóingben járja a házat égnek álló hajjal.Gyerekek vannak,ház van,az állatokat el kell látni (kutya,macska)háztartás van,dolgozni kell a többit tudja mindenki aki él.Ő élni akart.

forge 2016.04.27. 12:55:43

@asztalosani:

Most tényleg minden egyes posztnál ellövöd ezt a nem dolgozik,dolgozik,nem tudja mi a vérátömlesztés,milyen ortopéd műtétek vannak,miért nem fizeti a tb-ét stb.stb.Nem unod még? Mert itt már sokan ahogy olvastam.

she_wolf 2016.04.27. 12:58:47

@asztalosani:
Az még tőled is durva, hogy olyanra (is) hivatkozol, amit soha (ancikául: SOHA!!!!!!!!) nem írtam.
Továbbá olyanra, amiről világosan leírtam, hogy a hozzád hasonlóan aszaltseggű kollegináid hogy baszták el a munkájukat. Majd pedig hogyan kért elnézést az egyik szerencsétlen.
Mered-e még firtatni, hogy miért vagy egy aljadék, hazug kurva?
Hogy te mit feltételezel rólam, azon csak jókat röhögök én, illetve itt azok, akik személyesen (tehát IRL! és nem holmi facés szarokon) ismernek.
Úgyhogy bekaphatod!

she_wolf 2016.04.27. 13:03:54

@rest of boys:
Az elmebetegekkel semmi bajom nincs nekem sem. Bajom az ilyen ganészerű képződményekkel van, akik véletlenül sem tudnak kikerülni.

ketiperri 2016.04.27. 13:17:34

Szerencsére annyi agyam még maradt, hogy nem állok le buta emberekkel vitatkozni. Aki nem tapasztalt még ilyet vagy hitetlenkedik, az inkább maradjon csendben. Én sem szólok bele olyan dologba, amihez nem értek. Csupán a tapasztalataimat írtam le. Ha súlyos elmebeteg lennék, nem tudtam volna ezt a posztot sem leírni, de köszönöm a bókot.

asztalosani 2016.04.27. 14:33:32

@she_wolf: miguszka csiguszka!

"Az még tőled is durva, hogy olyanra (is) hivatkozol, amit soha (ancikául: SOHA!!!!!!!!) nem írtam."

höhöhöhöhö
a röhögéstől kiszakad a vakbelem :D
vigyázz mert rád szakad az ég!

aljadék, hazug kurva pedig te vagy virágszálam. :)

ugye azért tudod hogy vissza lehet keresgélni azt hogy mi mindent összehazudoztál magadról és másokról itt a praxison? tudod drága szívecském nálam a te stílusod nem jön be. írhatod még le 1000x hogy nem mondtál ilyet, de bezony az írott szó ott ragadt már a neten: feketén fehéren világít hogy te mikor kinek mit mondtál.

jót vidultunk azon mikor elkezdted magyarázni, hogy dolgozol, de közben meg fizeted csekken a TB.-t! LOL

csapasd még a hülyeségeidet itt a praxison, had viduljunk még tovább, egy olyan emberen aki ennyire oktondinak, mindentudónak hiszi magát, mint te!

nincs kuncsaftod, vagy magánéleted esetleg tempusz már nem jár hozzád át esténként édeském, hogy megint annyira ráérsz hogy a praxis olvasókat fáraszd nap mint nap?!

asztalosani 2016.04.27. 14:36:06

@ketiperri:

én már az eredeti posztodban sem értettem, hogy mitől tekinted referenciaértéknek azt, ha nem tudod visszamondani a film/sorozat történetét? manapság olyan gagyikat gyártanak, hogy azt senki sem fogja tudni neked visszamondani, szerintem ezen nem kellene aggódnod.

rest of boys 2016.04.27. 14:43:34

@ketiperri: Bocs, de pont csupa olyan dolgot írsz le, ami nonszensz, olyan témában próbálsz szakvéleményt nyilvánítani, amihez nem értesz, bunkónak titulálod a téged kezelő orvosokat.
Ahogy mondani szokás, mindenki hülye körülötted, csak te vagy az okos szenvedő áldozat.

Aki "pánikzavarral" elment a pszichiáterhez, ami után az összes gondok kezdődtek.

Kérdem én: ládába zárva láncra verve elkábítva vittek a pszichiáterhez, vagy te sétáltál oda be és zudítottad rá a panaszaid özönét ?

Mert a Mirtazapint nem az életvidám lányoknak írják fel, akinek önmagadat nevezed.
Hanem valaki másoknak.

Úgyhogy máshol keresd a bajok okát. Mondjuk kezdheted magaddal.

she_wolf 2016.04.27. 15:29:44

@asztalosani:
Viríts, vagy pofád lapos!

drontal 2016.04.27. 15:37:29

@ketiperri:

Eszembe jutott,hogy ha neked 8 hónap alatt 4 öngyilkossági kísérleted volt ami gondolom dokumentálva van,akkor hogy a francba nem zártak be a pszichiátria zárt részlegére? Írom ez azért,mert @yogosan: leírta az ismerősének a történetét aki csak 1 szer követett el öngyilkosságot, és már is csukták rá az ajtót ha tetszett neki ha nem.Ezt megtudnád magyarázni? Mivel a törvények mindenkire vonatkoznak kivétel nélkül.

drontal 2016.04.27. 15:44:05

@swiss blend:

Akkor jól olvastam mégis csak, a szexuális vágy teljes hiánya az a nagy gondjuk.

De jó nekik :D Nekem meg a hitelem,rezsim,szüleim támogatásának a kifizetése,és a családom eltartása.Irigylem őket komolyan.:D:D

rest of boys 2016.04.27. 16:29:11

@drontal: Az agy és a nemi szervek közti axonális kapcsolat megszakadása egyenlő az élőhalottsággal.
Amit nyilván az az egy szem gyógyszer idézett elő.
Ezt úgy nevezik, hogy horrorporno-sci-fi.

Ebből a Walking Dead rendezői nagyon jó pilot-ot készíthetnének és egy új évad alapja is lehetne. Szerintem ha eladják az ötletet még kaszálhatnak is rajta.:)

neduddki21 2016.04.27. 17:09:38

@yogosan: Ez nem egészen így van. Pár éve már nem bírósági titkár megy, hanem bíró. A bírósági titkár egyébként ugyancsak jogvégzett ember, csak még nincs meg a szakvizsgája, vagy kinevezés előtt áll. Nem egy hét után vizsgálja felül a bíróság, hanem bekerülését követő 48 órán belül először, utána pedig havonta egyszer. A szemlére nem a kórház küld idézést a hozzátartozónak (törvényes képviselőnek), hanem a bíróság. Ha nincs hozzátartozó, a bíróság ügygondnokot rendel ki a beteg képviseletére, aki egy ügyvéd. A vizsgálandó személyekről igazságügyi szakértői vélemény készül, a szemle eredményéről pedig határozat születik, amit meg lehet fellebbezni.

Braincelle 2016.04.27. 17:55:36

Amiket leírtál, a depresszió tünetei. Aki rendreutasít érte, és azt mondja, hogy unatkozó úrilány vagy, azért érzel ilyeneket, az sem tudja, mit beszél. De Neked is hasznosabb lenne megérteni, hogy hangulatzavarban szenvedsz, és ez nem a nyolc hónapja elhagyott mirtazapin miatt van. Vagy legfeljebb az abbahagyás miatt. A gyógyszerválasztás szerintem nem volt helytelen, amennyire tudom, szorongással társuló hangulatzavaroknál ez szokott lenni az egyik választható szer. Ha rendesen szednéd a gyógyszert, nem jutnál el a haloperidolig, a neuroleptikumokat ebben a betegcsoportban pszichotikus szintű depresszió esetén szokták adni. Képalkotó volt az agyadról pl MR? Ha korábban sosem volt pszichés problémád és a semmiből ilyen tüneteid lettek, sztem az is indokolt. Jó lenne választani egy darab orvost és hozzá rendesen járni.

rest of boys 2016.04.27. 18:31:42

@Braincelle: Rögtön kapod is a választ, kedves kollegina: az agyával nincs baj, ő tökéletesen egészséges, csak az orvosok tették tönkre.
Ők vonszolták be erőszakkal a kórházba és tömték tele rossz szándékúan gyógyszerrel, ők tették zombivá, sőt ők is akarták megöngyilkolni. Többször is.

Ennyi év alatt megtanulhattuk, hogy a hasonló posztok a bűnöző rosszfiú orvosról és a mindig tiszta szándékú, de meg nem értett, üldözött áldozatról, a betegről szólnak.

janie 2016.04.27. 18:49:59

@rest of boys:

Őszintén remélem, hogy te valójában nem orvos vagy pszichiáter vagy, mert akkor sajnos nagyobb a tudatlanság ezekkel a szerekkel kapcsolatban, mint gondoltam...

"Ugyanaz a hatás, mint egy sikeres párbeszéd, egy hirtelen átélt öröm, egy jó közérzetet okozó testmozgás, kiadós pihenés, pozitív élmény stb. után"

Remélem ezt tényleg csak viccből írtad! Lássuk csak, mik is az antidepresszáns gyakori hatásai:

émelygés, szájszárazság, zavartság, koncentrációs nehézség, impotencia, érzelmi tompultság, testi érzéketlenség, hányás, szédülés, öngyilkossági gondolatok, étvágytalanság, inszomnia, kézremegés, hajhullás, látászavarok...hogy csak egy pár finomat említsek a vég nélküli listáról.

Ne haragudj, de én egy "hirtelen átélt öröm, egy jó közérzetet okozó testmozgás, kiadós pihenés, pozitív élmény" után még soha nem éreztem ilyeneket!:) De várom azok jelentkezését, akik számára egy örömteli nap általában ilyen hatásokkal jár:)

Amit írsz, az olyan, mintha egy marketing szóróanyagból szerezted volna a tudásod...

Elolvastad egyáltalán a linket a PSSD-ről? És az ott forrásként megjelölt orvosok, genetikus kutatók és pszichiáterek(!) által írt tanulmányokat, cikkeket, esetleírásokat? És azt, hogy ezt az Eli Lilly már ma is feltünteti a betegtájékoztatón, hogy maradandó impotenciát okozhat a szer (PSSD-t)? És azt, hogy tudományos tény, hogy a génexpresszióban is változásokat okoz? És azt, hogy egy neurológiai szakkönyvben is benne van már a PSSD, mint SSRI által okozott betegség? És azt hogy az SSRI-k hivatalosan is endokrin diszrupturok? És azt, hogy több ezer ember szenved PSSD-től a világ különböző pontjairól? Ha nem, akkor tessék:

hu.wikipedia.org/wiki/PSSD_(Post-SSRI_Sexual_Dysfunction/SSRI_szed%C3%A9st_k%C3%B6vet%C5%91_szexu%C3%A1lis_zavar)

Mert szerintem te csak eldöntötted, hogy mivel te nem tudsz róla, ezért nem is létezhet.
Ha tényleg orvos vagy, akkor feltételezem tudományt szerető ember lehetsz. Remélem nem azt akarod mondani, hogy amiről te nem tudsz, vagy nem értesz, vagy esetleg nem találkoztál vele, az nem is létezik... Senki nem állítja, hogy mindenkivel ez történik, de egyes emberekkel igen!

"Lehet ... köpködni az orvost és a szereit, a lényeg az, hogy önként és dalolva megy el a legtöbb beteg az orvoshoz."

Szóval a beteg a hibás, ha a gyógyszertől súlyosabb károsodást szenved, mint az eredeti problémája, mert miért ment el az orvoshoz, igaz? Sajnos ez a pszichiátriai valóság...

@drontal: a PSSD szó a fennmaradó szexuális-érzelmi mellékhatásokra utal. Ez nem jelenti azt, hogy más jellegű problémák nem maradnak fent.

rest of boys 2016.04.27. 18:55:00

A társadalom kitermeli a maga szorongóit, pánikzavarban szenvedőit és depressziósait. Erre találták ki a modern időkben az őt meghallgató, értelmes életviteli tanácsokkal ellátó, többszöri ülésben őt kezelő pszichológust.
Az ún. mentálhigiénés szakembert.

És nem utolsósorban a lelki megnyugvást adó lelkész, pap, hitoktató szerepe sem elhanyagolandó. Már aki hajlandó meghallgatni.

Mért van ma, a nagyszerű XXI. században ennyi SSRI-függő depressziós?

Mert a beteg a könnyebbik utat választja és pszichiáterhez megy, hadd oldja ő meg azokat a problémákat, amiket eddig a szőnyeg alá söpörtünk és a végén orra buktunk bennük. A munkahelyi, a családi gondjainkat, a főnök, a munkatársak intrikáit, a megunt férj vagy feleség elhidegülését, az elcsavargó, rém rossz gyerekekkel való konfliktust, az elidegenedett barátok elvesztése okozta űrt, az elhunyt szeretteink miatt érzett gyászt. Mindent. A pszihiáternek is meg kell élni valamiből, ezért veszi a lapot és kezel. Aztán a gyógyszergyártó cégnek is meg kell élni valamiből és piacra dobja a hangzatosabbnál hangzatosabb nevű szereket, az evidence-based-medicine egy-egy újabb szüleményét, felsorolva az n-ned rendű evidenciákig lebontva a gyógyszerek nagyszerűségét igazoló kedvező hatásokat, az egyedüli, a legnagyszerűbb szerekét, amelyet csak az ő cége, csak most és csak a beteg érdekében előállított, saját védelmében pedig a több oldalon felsorolt mellékhatásprofillal. Gyógyszerek, amiket azonnal, sürgősen meg kell venni.

És mért volt kevesebb régen?

Mert mindenki ismerte, tudta a társadalomban elfoglalt helyét, mert nem volt ennyi parasztvakítás, csilli-villi ígéret, légvárépítés, elpukkanó nimbusz-teremtés, nem akart minden béka tehénné dagadni és mindeni élte a maga kis szerény életét a józan ész határain belül, véletlenül sem feszegetve azokat.

Nem volt ennyi pszichológus és pszichiáter, de ennyi lelkibeteg sem.

Egy más idő volt, más problémákkal, de sokkal józanabb és egészségesebb pszichéjű emberekkel.

rest of boys 2016.04.27. 19:00:36

@janie: Nem érdekel sem a wiki, sem az Eli Lilly. :)))
A wikipédia a félműveltek bibliája amúgy, jobb, ha tőlem tudod.

Ja, és 20 éve praktizálok, igen.
Ez mondjuk nem rád tartozik, de hadd írjam ide.

Az áldozat szerepében tetszelgés pedig egy külön kórisme. De elég sokan szenvedtek ebben.

janie 2016.04.27. 19:08:43

@rest of boys:

Akkor tudod, mit, ne is a wikit olvasd, hanem a forrásként megjelölt online elérhető kizárólag orvosi(!) tanulmányokat, publikációkat, kutatási eredményeket, szakkönyveket, esetleírásokat forgasd, ahogy azt egyébként már az előbb is javasoltam. Remélem ezekkel nincsenek problémáid.

Vagy mint orvos erről a "kis" problémáról nem szeretnél tudomást venni?:) Jaa, az már más kérdés..
Akkor részemről lezártnak tekintem:)

Remélem, aki fontolgatja az antidepresszáns szedését, az rátalál.

rest of boys 2016.04.27. 19:33:11

@janie: A problémáidat oldd meg akkor te magad, és ne szaladj orvoshoz.
Meg aztán: Make love, not war.

Biztosan nem éltél még amikor ezt a jelszó született, de azért megfontolandó.

janie 2016.04.27. 19:37:33

Való igaz, bár ne fordultam volna pszichiáterhez, a mai napig egészséges lennék.
Azt hiszem sokan kívánják velem együtt, hogy bár ne tették volna.

yogosan 2016.04.27. 19:39:09

@neduddki21:

"Pár éve nem bírósági titkár megy,hanem bíró"

-Tévedsz,itt bírósági titkár volt és ezt a PKKB is megerősítette telefonon.

"Nem egy hét után vizsgálja felül a bíróság,hanem a bekerülését követő 48 órán belül először,majd utána havonta"

--Itt még nyomokban sem ez történt.

"A szemlére nem a kórház küld idézést a hozzátartozóknak hanem a bíróság"

-Se a kórház,sem pedig a bíróság nem értesítette a hozzátartozót.

"A vizsgálandó személyről ig.ü szakértői vélemény készül,a szemle eredményéről p.határozat születik,amit meg lehet fellebbezni.

-A kórházat képviselő orvos (kezelőorvos)a szemlén nem jelent meg,a végzés tartalma szerint kóros elmeállapot miatt a kötelező gyógykezelés megalapozott.Írta ezt az igazságügyi orvosszakértő aki két mondatot beszélt a beteggel összesen a 10 perces szemle alatt.A bíróság a gyógykezelés szükségességét 30 naponként felülvizsgálja olvasható még a végzés alján ami egy vicc.Ügyvéd által meg lett fellebbezve akinek kitágult a szeme a történet hallatán törvény ide vagy oda.

rest of boys 2016.04.27. 19:42:17

Közkedvelt (és számomra gyomorforgató) az a kijelentés, ami úgy kezdődik, hogy "2016-ot írunk, ma már ez vagy amaz a felfogás elavult...stb."
Egy frászt.
Ami régen probléma volt, az ma is az, és amire régen hatékony megoldást találtak, az a megoldás ma is ugyanúgy él és hat.

Az ember nem változott, az idők változtak és a világot ügyeskedő szarjankók vezetik, akik az idő kerekének az ördögi pörgetésével megpróbálják a sokmillió kerékben vergődő mókust a tempó felvételére rábírni. Aztán ebben a tempóban fogyasztani és fizetni.

És főleg : nem gondolkodni.

Rotoxis 2016.04.27. 19:52:29

@rest of boys: Én eccer régen azt tanultam, az elmebajban szenvedők majd mindegyikének hiányzik a betegség belátási képessége.
Akkor most mit vársz? Falra borsó, Dunába víz... ;-)

kitchen 2016.04.27. 19:57:30

@Braincelle:

Nagyon sok kezelt és kezeletlen depis él ebben az országban,most képzeld el ha mindegyik ezt a cirkuszt csinálna.

Belegondoltál?

Vannak kötelezettségek,muszáj megcsinálni dolgok,család,pénzkeresés.Ezek mind mind olyan dolgok amik nem tűrnek halasztást és nincs hónapokig tartó nemakarokfelkelnimert depisvagyok.Ha meg ragaszkodom a betegségemhez,és nem vagyok hajlandó talpra állni magamtól,akkor felkeresek egy orvost,beszedem a gyógyszereket és befejezem a nyávogást.

Swiss blend,Zünüke,Forge,Drontal nem mondott hülyeséget.Sőt.

rest of boys 2016.04.27. 20:59:37

@Rotoxis: Sivatagba homok, így van.:)
Szóval: valahogy úgy van, hogy "psychiáterhez járok, de ne kezeljen a psychiáter, mert nem vagyok psychiátriai eset."

Más szóval: kefélnék, de szűz is akarok maradni.
Na ja... :)

karcsibácsi 2016.04.27. 21:08:21

@janie: " bár ne fordultam volna pszichiáterhez, a mai napig egészséges lennék. "
Ezek szerint amikor psychiáterhez fordultál, egészséges voltál.
Egésséges ember mé mén órvóshó?

janie 2016.04.27. 21:11:52

@karcsibácsi: Én személy szerint párkapcsolati problémák miatt mentem. Fizikailag, szexuális értelemben, szellemileg 100%-ig egészséges voltam. A lehető legrosszabb helyre fordultam....

rest of boys 2016.04.27. 21:18:52

@janie: Ha szexuális értelemben egészséges voltál, akkor a másik féllel volt gond.

Ahogy az egyszeri székely mondaná: "Kopik, vásik, s kerül másik..."

Abbizonyisten.

janie 2016.04.27. 21:26:58

@rest of boys: Vagy a két fél össze nem illése. Előfordul ilyen... De azt hiszem ez már nem igazán a poszt témájába vág. Sajnos viszont a szer 100%-ig érzéketlenné tett, így egyelőre lőttek az életemnek...

ketiperri 2016.04.27. 21:27:38

Az, hogy sok depressziós ember él az országban, az való igaz. De én inkább azt emelném ki, hogy még több a bunkó, buta, rosszindulatú ember , akiken sajnos senki és semmi nem segít. És még egy dolog: mindenkinek a saját lelkiismeretével kell elszámolnia.

rest of boys 2016.04.27. 21:27:40

Psychiatriai magánrendelés nyílik a városban, a pasi jóképű, magas, jó kiállású, sármos, jó dumás...Reklámozza magát ezerrel, már azt hinné az ember a plakátok nagysága alapján, hogy legalább az USA elnöke akar lenni.

Imert élelmiszer-nagyboltban két jólöltözött, kabuki-színészre pingált klimax-görl beszélget lelkesen,, hangosan, úgy, hogy aki nem akarja, az is meghallja :
"Hallottad, hogy megnyitotta XY a pszihiátriai rendelését? MÁR előjegyeztettem magam, mert úgy érzem, hogy KELL, érted ?! KELL !"

Árpád apánkat idézve: "noboszdmög..."

rest of boys 2016.04.27. 21:28:30

@janie: Nincs frigid vagy frigiddé tett nő. Csak ügyetlen pasi.

Evidence-based tapasztalat :)

qbr 2016.04.27. 22:14:33

@kitchen: A depresszió egy betegség és =/= depis vagyoknincskedvemfelkelni.

A rossz hangulat csak egyike a tüneteknek, a figyelemzavar, krónikus alvászavar, fáradtság, halállal kapcsolatos gondolatok is a tünetegyütteshez tartoznak például (és még sok más is).
Most, hogy így belegondolsz, ugye milyen rossz lenne, ha a holnap reggel a gyerekedet iskolába szállító busz sofőrje súlyosan depressziós lenne?

A "Fejezd be a nyávogást!" rászólás pedig nagyjából annyit segít egy depresszióson, mint egy infarktusoson.

zünüke 2016.04.27. 23:57:19

Oké,bevallom engem is kezeltek pánikbetegséggel a Péterfi S u-i pszichiátrián.

2003 őszén kezdődött nálam egyik napról a másikra legalábbis így emlékszem vissza.Egyszer csak rosszul lettem az utcán, és fogalmam nem volt mitől és miért.Egy megmagyarázhatatlan halálfélelem amit úgy tudnék leírni,hogy a gyomrom felől jött egyre erősebben(lehet hihetetlenül hangzik de így volt) aztán jött az a része a dolognak,hogy valahova le kell üljek mert összecsuklok és az milyen ciki lenne.Ezt kísérte egy heves szívdobogás, és egy enyhe mellkasszorítás olyan megfulladok érzés.Borzalmas, aki nem élte át nem is gondolja.Először nem rohantam orvoshoz én nem tudom mire vártam,hogy magától elmúlik? Nem tudom,de nem mentem én sehova otthon szenvedtem még egy darabig.Aztán jött az a része,hogy már kísérettel is rosszul lettem,majd otthon a lakásban is.Na,akkor elmentem a körzetihez elmondtam neki a tüneteimet,azonnal beutalóval átküldött a pszichiátriára ahol kaptam Frontint és én is Rexetint.Nem szeretem a gyógyszereket ha nem muszáj nem eszem, de esküszöm,hogy engem 1 hét alatt úgy rendbe tett,hogy egyedül már kimertem menni az utcára nem azon járt az agyam végig,hogy mikor jön megint a pánikroham.Jó most hazudnék ha azt mondanám,hogy egyáltalán nem féltem az első hónapokban,hogy mikor jön vissza (nem jött)de összeszedtem magam, mert össze kellett szednem magam.Szedtem a gyógyszereket ahogy ki volt írva és semmi bajom nem volt éveken át.Négy évig szedtem mind a kettőt amikor úgy éreztem,hogy már ennyi elég volt abbahagyom.Nagyon lassan hagytam abba mert féltem az akkor már sajnos kialakult függőség miatti rosszulléttől,de egy életen át nem lehet gyógyszereket szedni.Sikerült abbahagyni nem is szedtem az elkövetkezendő években egy szemet sem.Aztán 2012 őszén váratlanul meghalt az édesanyám és egyszer csak megint azt vettem észre,hogy az utcán ismerős rosszullét kerülget és le kell ülnöm mert itt halok meg.Akkor már tudtam,hogy visszajött a pánikbetegségem mese nincs vissza a dokihoz,mert gyógyszer nélkül nem fog menni az élet.Szedem ma is nem nem tagadom,de nem naponta.

janie 2016.04.28. 05:32:25

@rest of boys:

Az valóban nincs. Csak maradandóan frigiddé, impotenssé, közömbössé, érzelmileg egysíkúvá tevő antidepresszáns. De jaj, elfelejtettem, hogy te nem akarsz tudni ezekről..:) Nehogy valaki megrengessen a hitedben a "csodálatos" szereidről. És nehogy elolvassál bármit, ami esetleg a látóköröd szélesítené etekintetben.

rest of boys 2016.04.28. 05:51:19

@janie: Elolvastad azt, amit tegnap 18:55-kor írtam ? Ha igen, akkor figyelmesen, még egyszer, pls.

AnneSophie 2016.04.28. 08:50:15

@ketiperri: En ertem mirol beszelsz. Irj nekem privit ha gondolod.
Az a baj, hogy szanaszejjel gyogyszereznek, es nem hisznek neked, ha adott gyogyszerrol erzed, hogy neked nem jo, vagy rosszul vagy tole.
Nekem is volt egy rosszabb idoszakom, ha a korhazi dokimon mult volna szerintem nem elem tul. Van egy dokim aki HISZ a betegenek, es csak akkor es addig ad gyogyszert ameddig es amennyit szukseges.
Van az ismeretsegi koromben egy lany, o egy evig szedett antidepresszanst es megvaltozott a szemelyisege. Kozonyos lett a vilagra. Szoval tenyleg tehetett veled ilyet sajnos a gyogyszer.

rest of boys 2016.04.28. 09:32:57

Rendezd az életed, nézz tükörbe, nézz szembe önmagaddal, aztán rázd meg magad és lépj tovább. Ha pedig önként, dalolászva elmész egy pszichiáterhez, akitől elvárod, hogy kezeljen, akkor vedd tudomásul, hogy gyógyszert fog felírni neked.
Látja, hogy egy tehetetlen, akaratgyenge dodó vagy, egy címeres HP vagy, de meghallgatja a panaszod és ha már te magad kérted rá, kezelni fog.
A pszichiátriai gyógyszer pedig csak ilyen.
Akkor pedig ne sírj, mint egy fürdős, hanem vállald a kezelés következményeit.
Hisz te akartad, te indultál el ezen az úton, inkább a gyógyszerszedést választva a gondjaid rendezése helyett.

Ha a fogad kilyukad, akkor fogászati eset vagy.
Ha altesti gondjaid vannak, akkor nőgyógyászati/urológiai.
Ha pedig elmeszakrendelésre mész, akkor vállald, hogy az elméddel van gond.

Bocs, de aki a kuplerájba megy, nem tagadhatja le, hogy dugni akar.
Más érzékletesebb hasonlattal már nem tudok élni.

ketiperri 2016.04.28. 09:42:15

@rest of boys: Az a baj, hogy már nem látom magam a tükörben a gyógyszer óta, mivel elvette a személyiségem :) ilyenkor mi a teendő? Te úgyis tudsz mindenre megoldást, mert olyan okos vagy :)

rest of boys 2016.04.28. 09:51:42

@ketiperri: Olyan nincs, hogy egy (fiatal, életerős) szervezet ne legyen képes regenerációra, nincs visszafordíthatatlan gyógyszerakció, egy ideig ilyen lesz a szerotonin-anyagcseréd amilyen, de javulni fog az állapotod, ha a gyógyszert fokozatosan szépen elhagyod.

Egy gyógyszer nemkívánt hatása a legjobb bizonyíték arra, hogy arra a gyógyszerre nem volt szükséged.

Aztán pedig biztosan volt más megoldás, mint elmegyógyászhoz fordulni.
Amúgy az elején írtam, hogy pánikzavarra én nem adnék automatikusan antidepresszánsokat, beérném anxiolythicumokkal. Vagy egy pszichológusi konzultációval.

És dehogy vagyok okos, csak objektív próbálok lenni a magam módján :)

yogosan 2016.04.28. 13:37:23

@zünüke:

És most? Most hogy áll a pánikbetegséged?

yogosan 2016.04.28. 13:41:30

@kitchen:

Én is így látom.Viszont a "kötelezően beadott pszichiátriai szerek" olyan szintre hozzák a beteget (én láttam)hogy szerencsétlenek azt sem tudják merre vannak arccal előre.Hidd el az én szomszédom nem akarta beszedni már legalábbis ennyit nem,és majdnem hogy kötelezték rá.

Braincelle 2016.04.28. 14:42:56

@kitchen:
Elég merész vagy. Mi van ha a betegség súlyosságát jelzi, ha vki nem bírja ellátni a teendőit?

ketiperri 2016.04.28. 15:18:32

@kitchen: Szerinted ki az, aki ragaszkodik a betegségéhez??? Szerinted kérte bárki is magának, hogy pánikoljon, depizzen, stb??? A téma amúgy sem erről szól, hanem a pánikbetegségre kapott gyógyszer "fennmaradó mellékhatásairól". Semmi köze a depis vagyok nem akarok felkelni dologhoz, ahogy te fogalmaztad!

zünüke 2016.04.28. 17:15:43

@yogosan:

Tulajdonképpen nincs semmi bajom.Persze ha érzem,hogy valami kezd nem stimmelni akkor beveszem a gyógyszereket mese nincs,nekem használ.

kitchen 2016.04.28. 17:50:03

@Braincelle:
Erre csak azt tudom mondani,hogy nem kell megvárni azt az állapotot amikor már eljutnak oda,hogy még saját magukat sem képesek ellátni.Talán időben kell(ene) orvoshoz fordulni,és akarni azt a gyógyulást. Nekem senki ne akarja azt bebeszélni,hogy egy időben elkezdett orvosi,pontosabban pszichiátriai kezelés nem hoz semmiféle javulást, egyáltalán semmit.Vagy a gyógyszeres kezelés vagy a gyógyszer nélküli terápia de a kettő közül valamelyiket végig kell csinálni,no és persze akarni is.
Mégis mennyi időnek kellett eltelnie ahhoz,hogy a poszter ilyen állapotba kerüljön? Nyilván nagyon sok időbe telt úgy,hogy ez sem jó,az sem jó,amaz sem jó,semmilyen kezelés nem jó.

Lehet így gyógyulni? Biztosan nem.

kitchen 2016.04.28. 17:53:00

@zünüke:

Tessék te vagy az egyik élő példa,hogy a pánikbetegséggel is lehet élni ha már a sors ezt adta.

kitchen 2016.04.28. 17:54:37

@yogosan:

Ilyen mennyiségben szedte volna a franc inkább kötözzenek le,zárjanak sötétbe,de akkor se.

ketiperri 2016.04.28. 18:35:35

@kitchen: Megnéznélek téged szívesen hogyan látnád el magad ilyen gyógyszerek után.... Hidd el, pánikbetegen nem voltak ilyen gondjaim. De végülis, elmúlt a pánikbetegségem, mert akinek érzelmei nincsenek az félni sem tud. A foglalkozás elérte célját, ha azt nézzük... Nem is tudom mit hisztizek :)

qbr 2016.04.28. 19:10:50

@kitchen: Szóval egy olyan betegség esetén várod el az aktív, motivált segítségkeresést, amelynek vezető tünetei a csökkent aktivitás és motivációhiány.

Latod-e az ellentmondást?

Braincelle 2016.04.28. 23:38:23

@qbr: mondjuk egy maior depressziós nem ilyen stílusban ír és kommentel, mint a posztoló. De semmi kedvem egyéb pszichiátriai kórképeket diagnosztizálni. I
A többiek megbélyegző, hibáztató mentalitása károsabb.

ketiperri 2016.04.29. 10:59:19

Egy szóval sem említettem sehol, hogy depressziós lennék. Ha nem lenne betegségbelátásom, nem fordultam volna pszichiáterhez. De a pánikbetegség nem egyenlő a depresszióval, még ha sokszor kéz a kézben jár is. A mostani állapotomat 100%ig állíthatom, hogy a gyógyszer idézte elő. Aki kételkedik, annak nem muszáj kommentelnie... Nem írtam volna meg egy ilyen cikket, ha "csak" egy pánikbetegségről lenne szó. Abban is biztos vagyok, hogy esetem ritka, de pár éve is íródott egy hasonló cikk itt praxison,tehát nem én vagyok az első, aki így járt.

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.29. 13:39:27

@ketiperri: "Ha értelmesen végig olvasod a cikket, leírtam benne, hogy a mellékhatások nem múltak el a mai napig, hiába hagytam el a gyógyszert 8hónapja."
"De végülis, elmúlt a pánikbetegségem, mert akinek érzelmei nincsenek az félni sem tud."

Basszus!
Akkor most pánik a betegséged, vagy már elmúlt?
Ha meg már 8 hónapja nem szeded a gyógyszert, akkor talán mégsem mellék az a hatás, mert minek a melléke? Ki kéne próbálni egy jó kis fizikai munkakört, oszt, ha attól sem múlik el, akkor a hiba a saját készülékedben van. Esetleg sportolhatnál is, vagy legalább is naponta sétálhatná egy-két órát. Eőben, fagyban is.

Akinek ekkora betegség tudata van, az gyógyítsa meg magát! Próbáljon mással foglalkozni, mint a betegséggel, állítsa át az agyát valami hétköznapi foglalatosságra, mondjuk takarításra.

A pánikbetegség meg nem más, mint annak beismerése, hogy nem képes az ember a saját életét uralni. Ebben pedig sem gyógyszer, sem orvos nem segít.

Egyszeri kezelő orvosom - akinek a családja Lengyelországban szállt el, és a beteg anyjával ketten jöttek csak haza, maga paralizisesen - urrá tudott lenni a fizikai állapotán, sőt a lelkin is, mert akarta. Kiváló orvos lett belőle.

rest of boys 2016.04.29. 13:59:09

@ketiperri: Ha nem vagy depressziós, mire írták fel az antidepresszánsokat ?

Valahogy az az érzésem, hogy a beteg tehetetlennek és kiszolgáltatottnak játszotta meg magát az orvos előtt, mindaddig, amíg az orvos fel nem írt neki gyógyszereket, azután pedig átlendült agresszív és támadó vádaskodóba.
Most pedig azzal próbálja az orvost hibáztatni, hogy ő, az orvos, akihez önként elment, rontott el mindent.

Nálam az ilyesmit manipulációnak játszmázásnak nevezik...

rest of boys 2016.04.29. 14:00:50

Ja és az ilyen betegeket "szeretik" a pszichiáterek.
Igen.

kitchen 2016.04.29. 15:35:03

@qbr: Nem,nem latom az ellentmondast sehol a velemenyemben. Aki kiakar maszni ebbol az oruletbol,annak sikerul is akarmilyen betegnek is kepzeli magat. Rendet kell tenni odabent,akarni kell ujbol normalis eletet elni,ki kell nyitni az ajtot es elmenni a munkahelyre,hetvegeken nem otthon ulni egyedul varni a csodat meg azon elmelkedni,hogy egyre betegebb vagyok,hanem megprobalni talpra allni. Lehet ezen gondolkodni es nem meg lovat is adni alajuk.

kitchen 2016.04.29. 15:43:57

@Braincelle: Latjatok ez itt a problema gyokere. Meg adjatok is ala a lovat,hogy komoly beteg es nem kepes eszhez terni onszantabol. Ha egy daganatos menthetetlen beteg panaszkodna....De itt egy eleteros,fiatal,tanult norol van szo aki szerintem unalmaban es jo dolgaban mar nem tudott mit kezdeni magaval es az eletevel.

she_wolf 2016.04.29. 16:18:43

A pánikroham hogy került diagnosztizálásra?

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.29. 17:21:27

@she_wolf:

Bugyuta kérdés, hát pánikba esett. Mit kell ezen túl diagnosztizálni rajta? Pánik, az pánik.:D

Braincelle 2016.04.29. 17:34:42

@ketiperri: a tünetek, amiket írsz, depressziós tünetek. A stílus nem depresszióra jellemző és a közlések formája és tartalma nem koherens. És valóban kétlem, hogy a gyógyszer okozná, erre több okom is van, legfőképp az, hogy Te ennyire meg vagy róla győződve. Hiszen ez nem bizonyítható. Racionálisan gondolkozó ember megkérdezheti, mérlegelheti, vélheti, de Te állítod és nem látod, hogy ez mért nem reális.
És végképp nem értem, mért írtad meg ide, ha még a kételkedést is tiltod a többieknek.
Sajnos abban biztos vagyok, hogy játszmázást nem okoz a mirtazapin (se)....

Braincelle 2016.04.29. 17:36:25

@rest of boys:
Na, egymástól függetlenül írtok, utólag olvasom ezt a kommentedet.

she_wolf 2016.04.29. 17:47:18

@látjátok feleim szümtükkel:
Jaaaa.... Én azt hittem, hogy a pánikbetegség valami komoly dolog, és azt szakorvosnak kell megállapítania. Merthogy ismereteim szerint eléggé olyan jellegű tünetekkel mutatkozik, amelyek miatt elsősorban a háziorvos jutna az eszembe, hogy beutalót kérjek tőle első körben mondjuk kardiológiára. Aztán ha nem szívzűr, akkor másik szakorvos, másik terület. És ha az összes szervi ok kizárható, akkor jöhet a piciháter.
Biztos én ülök már megint fordítva a lovon. Hülye lovak!

Braincelle 2016.04.29. 17:53:46

@kitchen:
Nem adom alá a lovam. Pontosan leírtam a véleményemet. Veletek kapcsolatban meg annyit, hogy bizonyos dolgok már nem férnek bele a véleményszabadság fogalmába, hanem tájékozatlanságnak, s ami rosszabb, a tudatlansággal kérkedésnek számít.
Ne mondjátok a pánikbetegre, hogy ne parázzon, a depressziósnak, hogy élvezze az életet. Ezekben a betegsègekben (persze nem divatszerű, megalapozatlan esetekben) az agyi transzmitterek és központok kóros működése mérhető, bizonyított, ahogy konkrét gének szerepe is. Ennek a kategorikus tagadása hiteltelenné tesz. És főleg, súlyos stigma a valódi betegeknek (holott ők igen kemény küzdelmet vívnak sokszor a javulásért).

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.29. 20:32:52

@Braincelle:

Senki nem vitatja amit leírsz, csak a poszthoz nem passzol.

Tudod van egy öreg apósom, aki azt mondta egy gyógyszerre, hogy az semmire nem jó, mert nincs semmi mellékhatása. De ő csak öreg.

ultraelite 2016.04.29. 21:01:35

Régen röhögtem ennyit.
Főleg ez a PSSD tetszik nagyon.
1-2 tablettától évtizedekig tartó mellékhatások. Beszarás !
Ez olyan,mintha a vasárnap este megivott bortól egész héten vidáman dolgoznék.

Braincelle 2016.04.29. 22:34:45

@látjátok feleim szümtükkel:
Persze, de akik elkezdtek általánosságban hülyeségeket mondani a depresszióról, azok sem a poszthoz szóltak.

Braincelle 2016.04.29. 22:42:45

Megnéztem a pubmeden a PSSD-t . Egyelőre olyan, mint a lochnessi szörny, felvetették a létezését, de sem a pontos definíció, sem a differenciáldiagnózis nem tiszta. De egy biztos, a szó a post SSRI sexual dysfunction rövidítése....
Meg még az is biztos hogy a mirtazapin nem SSRI.

Braincelle 2016.04.29. 22:55:43

@Braincelle:
És Posztoló, én elhiszem, hogy létezik ilyen betegség, de nem hiszem az eddig elmondottak meg a fogalmazásmódod alapján, hogy ez lenne a bajod. Ettől még persze lehet, de most egy olyan diagnózishoz kötődsz, amit senki nem tud sem bizonyítani, sem cáfolni, sem gyógyítani. A stílusod lendületes, érzelmeket kifejező, humorizálsz, odacsípsz az embereknek, elég találékonyan. Ezek nem egy végsőkig kiüresedett ember tulajdonságai. Nem is organikus karakteropátiára utalnak. Talán mégis keresni kellene egy orvost akiben megbízol és vagy pszicoterapeutát, hogy megnézzék, mi is itt a baj.

qbr 2016.04.30. 08:27:20

@Braincelle: Megelőztél, én is pont most néztem meg :)

Egyrészt az elmúlt évtizedekben vilagszerte beszedett SSRI tonnakhoz képest az, hogy az elmúlt években felmerültek onbeszamolon alapuló megfigyelések, még nagyon alacsony szintű bizonyíték a jelenség létezésére, ennél azért erősebbek kellenek - reméljük lesz a közeljövőben jobb vizsgálat, hogy tisztábban lehessen látni (egy esetleg nem létező vagy extrém ritka mellékhatás miatt pánikot kelteni ugyanolyan káros, mint nem felismerni egy mellékhatást. Mindkettőre lehet sok példát hozni).

Ami viszont relevansabb most a poszt szempontjából: a PSSD-t SSRI-oknál feltételezik, márpedig a mirtazapin nem az.
Roppant valószínűtlen, hogy egy ennyire specifikus (és a fentiek miatt valószínűleg legfeljebbis igen ritka) mellékhatást két, teljesen eltérő hatásmechanizmusú gyógyszer ugyanúgy kivaltson.

Ami sokkal valószínűbb, hogy a posztoló jelenlegi alapbetegsege tüneteinek kialakulása időben egybeesett a mirtazapin terápiával (ami egyébként feltehetően nem a megfelelő gyógyszer volt a betegnek), és emiatt a posztoló oki kapcsolatot feltételez.
De, ahogy kedvenc statisztikusom mindig mondja: a korreláció nem implikál kauzalitást.

De posztoló, félre ne érts: nincs kizárva, hogy igazad van, csak sokkal valószínűbb, hogy nincs, ráadásul ez utóbbi egy kezelhetőbbnek tűnő állapot, ugyhogy sztem ilyen irányban kellene tovabbmenned.

A 8 hónap alatt 4 megkísérelt öngyilkosság egy nagyon-nagyon magas kockázati tényező, feltétlenül keress mentalhigienes szakembert. Én pszichiátert javasolnék, mert neki van a legnagyobb eszköztára. Ha megvan rá az anyagi lehetőséged, gyógyszer mellett pszichoterápiát is vegyél igénybe.

rest of boys 2016.04.30. 08:47:49

Az ember fizikai és szellemi kapacitása véges, fárad, görgeti maga előtt a regenerációs adósságot, a mai pörgős életritmus, a pihenés, alvás hiánya végsősoron kimerüléshez, aztán kiégéshez vezet.

Erre a gyógyszer nem megoldás.

rest of boys 2016.04.30. 08:48:23

A kapacitáson belül pedig a terhelhetőség is az, nyilván.

qbr 2016.04.30. 09:20:58

@rest of boys: Azért a depresszió nem csak életmód / életesemény miatti okok talaján alakul ki

janie 2016.04.30. 09:59:32

@qbr:

Mint magam is PSSD szenvedő, elmondom, hogy de, az ember nagyon is különbséget tud tenni attól, hogy valamit egy szer okozott-e, vagy sem.

Ha az ember élete megelőző 20-30-40, X évében nem voltak ilyen problémái, majd bevesz egy ""gyógyszert"" és pár héten belül egyszerre megszűnik az emberi érzések átélésének képessége, eltűnik a szexualitása, érzéketlenek lesznek a testrészei, a nemi szerve, eltűnik a memóriája, a libidója, az álmai, a koncentrációs képessége stb.stb. (kinek, mi), akkor DE, nagyon is tudja, hogy ez a szer hatása. Nem mellékesen pedig a genitális anaesthesia (amiről a posztoló is beszámol), a PSSD-ben az egyik jellemző tünet, nem köthető más pszichiátriai betegséghez.

Még ha a posztoló lenne egyes-egyedül, de így, hogy több ezer ember számol be SZÓ SZERINT ugyanezekről a maradandó tünetekről az antidepresszánsok hatására, nehéz letagadni az okot.

Abban valóban igazad van, hogy valószínűleg igen ritka, hogy PSSD formájában fennmaradnak a mellékhatások. De mivel a gyógyszergyárak természetesen ezt nem vizsgálták sohasem, nem tudni, hogy az emberek hány %-át érinti. És a szó bár valóban SSRI-re utal, sajnos más típusú antidepresszáns esetén is számolnak be PSSD-ről, így mirtazapine esetén is.

Ugyanakkor abban egyáltalán nincs igazad, hogy ha extrém ritka is a mellékhatás, akkor csak "pánikkeltésről" van itt szó .... Az a pár ezer (vagy ki tudja mennyi) emberélet nem számít, vagy hogy gondolod?

KÖTELEZŐ lenne feltüntetni, hogy az ember egyáltalán mérlegelni tudja a kockázatokat!!! Ez így, ilyen formában az emberek tisztességtelen és erkölcstelen átverése. Megjegyzem van olyan SSRI, ahol ez már fel van ez tüntetve, a gyógyszergyárak nagyon is tudnak az "apró" gondokról.

Tudod, nem számít arra senki, hogy bevesz egy orvos által javasolt szert (sokszor akár enyhe problémákra is ezeket adják), és ez potenciálisan maradandóan az életébe, az érzelmeibe, a szexualitásába fog kerülni. Én, és szerintem mindegyik sorstársam így van vele, hogy ha fel lett volna tüntetve, hogy akár 1% is az esélye, hogy maradandó károsodást okoz az antidepresszáns, akkor biztos hogy be nem veszem, de még csak bottal sem piszkálom meg ezt az idegmérget.

Dikusz 2016.04.30. 11:28:05

Hadd írjak ide egy történetet (bár nem hiszem, hogy bárki is reagálna rá).

Kedves barátnőmmel - már akkor sem volt fiatal, és egyébként is rendesen megdobálta az élet - történt úgy tíz évvel ezelőtt. Vásárlás után ment haza, amikor kiskamasz fiúk megtámadták. Megrugdosták, elvették a kis pénzét, táskáját. Mondjuk nem volt nehéz dolguk, vasággyal együtt alig ötven kiló. Teljesen összeomlott, azt hittük rámegy az élete. Szakorvoshoz ment kezeltetni magát, ami annyiból állt, hogy kapott egy marék gyógyszert. Teljesen kába lett tőlük, lelassult, állandóan aludt volna. Magam láttam, amikor pár méterrel előttem ment hogy olyan volt, mint amikor valaki részeg úgy dülöngélt.
Ami a lényeg: mielőtt teljesen leépült volna, szinte az utolsó pillanatban saját maga döntött úgy, hogy ő még élni akar, és nem zombiként,abbahagyta a gyógyszerszedését. Keresett magának még több elfoglaltságot (70 éves volt ekkor), és azt mondta: igenis meg akarok gyógyulni.

rest of boys 2016.04.30. 11:56:36

@qbr: Akkor az valódi, gyógyszerrel kezelendő depresszió.

@janie: Ez messze túlhalad a fantázia határain, valami olymértékű ordénáré tudománytalan csúsztatás, amit valószínűleg nagyon hülye vagy nagyon élénk fantázájú egyébnek találhattak ki.
Esetleg pszichiátriai műhibákra vadászó ügyvédek (kitelik tőlük).
Itt a többedik orvos cáfolta meg ennek a Portugál Szociáldemokrata Szindikátusnak, vagy mi a hóhér tökének a valószínűségét, létezését, előfordulási esélyét.
És ugyanazt halljuk vissza: a memóriavesztéstől az érzéketlen punciig minden képtelen baromság fel van sorolva.

Menjetek el a Pfizerhez, Lundbeckhez, Sandozhoz, Boehringerhez stb. és KÉRDEZZÉTEK MEG, van-e valóságalapja ezeknek a lázálomban gerjedt elméleteknek.
Kíváncsi lennék a válaszra.

janie 2016.04.30. 12:09:00

@rest of boys:

Tudod, aki tapasztalja, annak nem kell megkérdezni, hogy létezik-e ilyen.

Az, hogy az, akit megkérdeztél, nem tud róla, mert nem találkozott vele, az egész pontosan semmit nem jelent (szerintem már többen írták, hogy RITKA jelenségről van szó). Más orvosok, genetikus kutatók stb. meg képzeld tudnak róla, és találkoztak is vele, illetve kutatást is végeznek a témában (jelenleg is!), szakkönyvben is benne van. Ezt add össze. Ennyi.

Ha te nem akarod elfogadni, "mert csak", az a te dolgod, de nem igazán a tudományos hozzáállásod tükrözi.

qbr 2016.04.30. 12:59:52

@janie: Most egy kicsit keresgéltem Pubmeden, és az SSRI-okkal szemben (amelyeknek más antidepresszánsokhoz képest valóban gyakoribb mellékhatása a szexuális diszfunkció, és amelyek esetén, úgy tűnik, valóban _nagyon ritkán_ előfordulhat ezen szexuális diszfunkciók fennmaradása) a mirtazapin kifejezetten alacsony kockázatú szexuális diszfunkció mellékhatás tekintetében (esetében a hízás egy gyakoribb mellékhatás), és egy darab cikket sem találtam így elsőre, ami a mirtazapin terápia után is fennmaradó szexuális mellékhatását írta volna.

Ez nem jelenti azt, hogy nincs ilyen, de az valószínű, hogy az SSRI nagyon ritka ilyen jellegű mellékhatásához képest is ritka (SSRI-ról legalább vannak cikkek).

Ezért írtam azt, hogy az a valószínűbb forgatókönyv, hogy a posztírónak nem ez a problémája.

A gyógyszergyárak (illetve utána már a használat közben a kutatók) vizsgálnak minden, felmerülő mellékhatást - ha van olyan SSRI, aminek az alkalmazási előiratába ez bekerült, az máris egy bizonyíték erre. Csak tudod az van, hogy minél ritkábban fordul elő egy mellékhatás, annál nehezebb tudományos körülmények között észlelni. Pl. ha van egy mellékhatás, ami 100,000 esetből 1x fordul elő, és egy vizsgálat 1000 fővel zajlik, ami nem is túl kicsi, akkor kb 99% a valószínűsége, hogy nem mutatják ki azt a mellékhatást.
De a legegyszerűbben tényleg úgy tudod a dolgot segíteni, ahogy @rest of boys kissé nyersebben megfogalmazta: az általad gyanúsnak tartott gyógyszer gyártójának jelentsd a mellékhatást (a honlapjukon könnyen találsz erre vonatkozó információt, illetve minden cég 24 órás mellékhatás-vonalat tart fenn), fognak vele foglalkozni, mert nekik is az az érdekük, hogy tudjanak ezekről.

"Ugyanakkor abban egyáltalán nincs igazad, hogy ha extrém ritka is a mellékhatás, akkor csak "pánikkeltésről" van itt szó .... Az a pár ezer (vagy ki tudja mennyi) emberélet nem számít, vagy hogy gondolod?"
Hogyne számítana, de rengeteg példát tudnék hozni arra,
- hogy mérlegelni kell az előnyöket / kockázatokat, és az előnyök jóval nagyobbak (pl. OPV /polio/ oltás, aka Sabin-csepp),
- és arra is, hogy indokolatlan pánikkeltés irtózatosan nagy károkat okozott (ld. védőoltások vs. autizmus),
- és arra is, hogy egy időben nem felismert mellékhatás /jobban mondva hibásan végzett statisztikai elemzés miatt benézett ok-okozati viszony/ okozott nagy bajokat (menopauzális hormonpótlás vs. kardiovaszkuláris kockázatok)

"KÖTELEZŐ lenne feltüntetni, hogy az ember egyáltalán mérlegelni tudja a kockázatokat!!! Ez így, ilyen formában az emberek tisztességtelen és erkölcstelen átverése. Megjegyzem van olyan SSRI, ahol ez már fel van ez tüntetve, a gyógyszergyárak nagyon is tudnak az "apró" gondokról."
Kötelező feltüntetni, fel is tüntetik, ahogy írod is, minden olyan esetben, ahol tudnak róla. Sőt, igazából azt is feltüntetik, amikor nem is biztosak az ok-okozati kapcsolatban, csak megfigyeltek egyidejűséget a gyógyszer és a mellékhatás között.

"ha fel lett volna tüntetve, hogy akár 1% is az esélye, hogy maradandó károsodást okoz az antidepresszáns, akkor biztos hogy be nem veszem, de még csak bottal sem piszkálom meg ezt az idegmérget."
Ha 1% eséllyel okoznának súlyos, maradandó, a gyógyszermegvonás mellett is megmaradó mellékhatásokat, már rég kivonták volna őket a forgalomból. Itt ennél 1-2 nagyságrenddel alacsony számokról beszélhetünk legfeljebb. Most nem voltam rest, megnéztem néhány alkalmazási előiratot, az egyikben találtam csak, az "Egyéb, nem meghatározható gyakoriságú" kategóriában.

janie 2016.04.30. 13:35:43

@qbr:

Örülök, hogy végre egy értelmes és korrekt ember is hozzászól a témához, és nem csak olyanok, akik bármiféle utánanézés nélkül hajtogatják, hogy nincs ilyen és alpári stílusban gúnyolódnak olyan embereken, akik jelentős károsodást szenvedtek (ezekre nem reagálok). Köszönöm.

Igen, igaz, hogy legtöbb esetben SSRI (és SNRI) okoz ilyet, valóban, cikkre nem emlékszem kifejezetten a mirtazapinnal kapcsolatban. De amit írtam, hogy előfordulhat ott is ilyen, azt az emberek tapasztalatai alapján írtam. Mások is vannak a posztolón kívül, akik mirtazapintól jelentettek PSSD-t, tehát nem egyedi eset.

A mellékhatás-bejelentés egyébként már rég megtörtént, mind az OGYÉI, mind a gyógyszergyár, mind FDA felé esetemben.

Három dologra reagálnék még:

"mérlegelni kell az előnyöket / kockázatokat"

Ha sem a beteget, sem az orvost nem tájékoztatják a kockázatokról, akkor nem tud mérlegelni. A tudatos beleegyezés jelentősen sérül ebben az esetben.

"Ha 1% eséllyel okoznának súlyos, maradandó, a gyógyszermegvonás mellett is megmaradó mellékhatásokat, már rég kivonták volna őket a forgalomból. Itt ennél 1-2 nagyságrenddel alacsony számokról beszélhetünk legfeljebb."

Ezt mondjuk nem tudhatjuk (sem én, sem más jelenleg), hogy pontosan hány %-ot érint, így ez csak spekuláció. Sajnos ezek a szerek több milliárd dolláros üzletet jelentenek, nem véletlenül nem akarják kivonni őket a forgalomból - és igyekeznek elfedni a súlyosabb mellékhatásokat.

"Kötelező feltüntetni, fel is tüntetik, ahogy írod is, minden olyan esetben, ahol tudnak róla."

Erről nem igazán vagyok meggyőződve... kb. 2006 óta vannak cikkek, tanulmányok, kutatások a témában, őszintén, az internet korában kételkedem, hogy 10 év alatt ez nem jutott el a gyógyszergyárakhoz. Úgy ráadásul, hogy a Prozac esetében ezt már feltüntették, tehát az Eli Lillyhez valahogy mégiscsak eljutott közben, neurológiai szakkönyvbe mégiscsak eljutott közben...

Hozzátenném, hogy a szeren, amit én vettem be, a szexuális mellékhatások gyakoriságát legfeljebb 1%-kal tüntették fel. A tanulmányok meg évtizedek óta 80-90%-os, vagy afeletti (!) előfordulásról is beszélnek SSRI/SNRI-k esetében. Ezt nem tudom másként felfogni, mint szándékos megtévesztés.

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.30. 13:47:09

@rest of boys: "Az ember fizikai és szellemi kapacitása véges, fárad, görgeti maga előtt a regenerációs adósságot, a mai pörgős életritmus, a pihenés, alvás hiánya végsősoron kimerüléshez, aztán kiégéshez vezet.

Erre a gyógyszer nem megoldás."

Ez a telitalálat. Posztoló fontolja meg, alakítson ki új életritmust, dolgainak más irnyú megközelítését, a hangúly máshová helezze, mint eddig, legyen türelmesebb magával és a világgal. Ha nem megy, akkor a hibát magában keresse.

Braincelle 2016.04.30. 21:15:17

@janie:
De ez a poszter nincs érzelmileg elszegényedve szerintem. Nézd meg a szóhasználatát, hangulatjeleit, érvelését, tempóját.
Láttam depressziósokat (bár nem vagyok pszichiáter), organikus eredetű pszichés zavarokat többet (pl. frontális lebeny tumor, neurodegeneratív betegségek), és az nem ilyen.
Ráadásul a 4 öngyilkossági kísérlet meglehetős impulzivitásról is tanúskodik. Persze depressziósok is lesznek öngyilkosok, de nekem ez a stílus, ahogy ír, meg az öngyilkossági kísérletek előbb vetnek fel más okot (először még skizofrénia is felmerült bennem, de aztán a poszter megszólalásai alapján ezt elvetettem, de személyiségzavar simán játszik; azt, hogy egészséges ember valamilyen élethelyzeti krízissel, azt az öngyilkossági kísérletek miatt nem gondolnám, de lehetőségnek ez is játszott), mint ezt a PSSD-t.
Át kellene rendesen nézni az anyagát, rendes pszichiátriai kivizsgálás kellene (beleértve képalkotó vizsgálatot és neuropszichológiai felmérést), nem interneten beszélgetés.
Pszichoterápia király, de először orvosilag kellene tisztázni, a pszichiáter ráadásul az ideális pszichoterápiás formára is tud javaslatot tenni (figyelembe véve a pszichológiai véleményt), mert az sem mindegy, és nem a neten kell pszichoterapeutát választani, mert egyéni, hogy melyik ellenjavallt. Egészséges, csak életvezetési nehézségben szenvedő embernek legfeljebb csak nem tetszik vagy nem érzi hasznosnak a terápiát, de pl az analitikus terápiák több pszichiátriai kórképben veszélyesek. És annyi módszer van (kognitív- és viselkedés terápiák, családterápia, sématerápia stb), szerintem a legtöbb nagyon klassz, de nem mindegy, mikor és kinek melyik.

janie 2016.04.30. 21:31:42

@Braincelle:

De a poszter többször is elmondta, hogy nem depresszió a problémája (amikor orvoshoz fordult, akkor sem az volt, ahogy írja). Sajnos ( :( )tudom, miről beszél, amikor azt mondja, hogy nem érez érzelmeket, ezt több ember is megtapasztalja az SSRI-től (egyébként valószínű, hogy ez a dopamin rendszer alulműködéséből fakad, de persze ez csak feltételezés). Ennek semmi köze a depresszióhoz kapcsolódó túlérzékenységhez, jellemző negatív hangulati állapothoz, gyakori síráshoz. Ilyen esetben pont ellenkezőleg, az ember nem érez igazán semmit, sem pozitív, sem negatív irányba, tehát a szomorúságot sem képes átélni igazán, inkább közömbösséget és érdektelenséget tapasztal, meg az érzelmekhez való hozzáférés hiányát. Elmondhatom, hogy ez egy nagyon kétségbeejtő állapot..

ketiperri 2016.04.30. 21:54:30

@Braincelle: Nem akarok senkit győzködni, amikor pánikbeteg voltam tisztában voltam vele, nem véletlenül fordultam orvoshoz. Az általam leírt tünetek a gyógyszerszedéssel egy időben jelentkeztek, és azóta is fennállnak, ill fizikailag is érezhető a homlokom, halántékom és fülem tájékán egy folyamatos nyomásérzés, a hangokat is csak letompítva hallom, meg minden érzékszervem mintha el lenne tompulva. Azóta volt olyan pszichiáter, aki megerősítette azt a tényt, hogy valóban vannak olyan gyógyszerek, amik hosszútávú/maradandó elváltozást okozhatnak. A Mirtazapinról eddig nem tudták, mivel az esetem biztos vagyok benne hogy nagyon ritka. Szóval nem vagyok sem skizofrén, sem személyiségzavaros, de mostmár pánikbeteg sem, mert nincsenek érzelmeim, így pánikolni sem tudok :)

ketiperri 2016.04.30. 22:03:09

Az meg hogy ez kétségbeejtő, az nem kifejezés... Amikor ránézel a családodra akik a mindened, a párodra akit imádtál, és most szinte teljesen közömbösek... Ez nem kétségbeejtő, hanem embertelen és abnormális állapot.

Braincelle 2016.04.30. 22:10:44

@janie:
A depresszió nem túlérzékenységgel jár. Főleg nem a súlyos formái. A kiüresedés érzése, közömbösség tipikus tünet.
Ki kellene vizsgálni, nem hibás félinformációkat gyűjtögetni.

Braincelle 2016.04.30. 22:12:25

@ketiperri:
Higgy azt, amit akarsz. Nem tudok többet segíteni. Leírtam már mit gondolok és a válaszaid csak megerősítenek benne.

janie 2016.04.30. 22:26:00

@Braincelle: Van különbség, hidd el, aki átéli, az tudja, hogy ez a gyógyszer általi letompítás nem a megszokott állapota. Ez a cikk teljesen jól leírja ezt. Csak annyi, hogy van, akinek sajnos fennmarad. Azt nem vitatom, hogy ki kell vizsgálni.

www.webbeteg.hu/cikkek/depresszio/14725/a-hangulatjavitok-hatasa-az-erzelmekre

ketiperri 2016.04.30. 22:38:41

Mégis mi a franc okom lenne ilyet kitalálni? Vagy bármelyik mentális problémámat gyógyszerre fogni? Van valakinek esetleg okos érv??? Mert eddig a láttatlanba skizofrén/depressziós/unatkozó stb jelzők találgatása nagyon ment, akkor mondjon már valaki értelmes indokot is, hogy miért írnék le egy ilyen történetet...

Braincelle 2016.04.30. 22:50:05

@ketiperri:
Nem azt mondtam, hogy kitaláltad. Olvasd vissza, amiket írtam, egyáltalán nem ártó szándékkal tettem. Skizofrénnek sem tituláltalak, sőt azt írtam, nem vagy az.
Orvosként nem várhatod el tőlem, hogy ne gondolkozzam és alkossak szakmai elképzelést az orvosi esetekről.
Pontosabban, azokról, amiket egy olyan blogba írnak, ahol szakmai hibák lehetősègét kell mérlegelni.
Mért írtad meg ide a sztorit? Ez nem önsegítő csoport.
Egyáltalán nem akarlak bántani. A véleményemet már leírtam, másik nincsen.

she_wolf 2016.04.30. 22:59:26

@ketiperri:
Számomra az az ellentmondás az egészben, hogy azt írod: "...mert nincsenek érzelmeim, így pánikolni sem tudok:)"
Mégis mosolygós szmájlit teszel a mondatod végére.
Érezni akarsz? Pánikolni is?
Amit @Braincelle írt a kommunikációdról, az keltette fel az én figyelmemet is.
Folyamatosan ovasom ezt a posztot is.
Nem szóltam korábban hozzá, mert én inkább "hardware"-es beállítottságú vagyok:)

Nagyon összeszedetten írsz, humort villantasz, kicsit csipkelődsz is, mondatvégi írásjeleket nyomatékosítasz (ez indulatra utal) és ez mindenképpen megkövetel érzelmeket. Mint ahogy az erős szuicid hajlam is. Átlag 2 hónaponként önmagunk ellen fordulni azért elég komoly dolog.
Ezen gondolkodtam el egy kicsit komolyabban. Ugyanis -ne haragudj meg, ha szókimondó leszek- ha annyira kétségbe vagyok esve (ez pl. egy nagyon erős érzés), hogy fel akarok mindent adni, akkor jól választom meg az eszközt. Úgy gondolom, hogyha eléggé komoly lett volna az elhatározásod, akkor sikerült is volna legalább másodjára. Az írásod alapján kinézem belőled, hogy tudnád, mit és hogyan csinálj.
Az, hogy 4 lett belőle az azt mutatja, hogy nem akartál te igazán meghalni, hanem segítségért kiáltottál ilyen drasztikus módon.
A segítség ily módon történő kikényszerítési szándéka pedig egy másik nagyon erős érzés.
Abszolut laikusként én így látom.
És azt látom, hogy az igazadat (vagy vélt igazadat) jobban akarod bizonyítani, mint megoldást találni, meggyógyulni.
Erre pedig nem lehet azt mondani, hogy motiválatlan vagy. Szóval az állításaid talaja inog picit.

(Egyetlen pánikbeteget ismertem közelebbről, a férjem volt kollégáját. Neki segítség kellett még ahhoz is, hogy egyáltalán megmozduljon a segítségért, a családja kezdte felismerni, hogy mi lehet a baj.)

Bármi is legyen, kívánom neked a legjobbakat!
És ha úgy érzed ne reagálj, én csak leírtam a bennem felmerült gondolatokat, minden bántási szándék nélkül, és valóban laikusként.

she_wolf 2016.04.30. 23:07:49

@janie:
Jó hogy linkeltél. Az írásnak van nevesített szerzője. Lehet, hogy a poszternek talán őt kellene felkeresnie. Máris megvan az egyenes út.

janie 2016.04.30. 23:13:26

@she_wolf: A cikknek ahogy mondtam, az az egyetlen baja, hogy a cikk írója feltételezi, ez a hatás elmúlik a szert követően és megoldódnak ezek a problémák...de mint sokan tapasztalják, ez nem így van. Nem tudom, ilyen esetben mit tudna tenni a cikk írója...Amúgy a leírás valóban egész jó.

Braincelle 2016.04.30. 23:19:15

@she_wolf:
Korrekt, összeszedett, jószándékú a kommented, de szeretném arra az egy dologra felhívni a figyelmedet, hogy a szakma szabályai alapján az öngyilkossági kísérleteket komolyan kell venni, és sem az a laikus elképzelés, hogy "aki beszél róla, nem csinálja", sem az, hogy "aki komolyan gondolja, az úgy csinálja", nem állja meg a helyét. Természetesen a módszerek egy része biztosabb, másik részét hibásan alkalmazzák, harmadrészükben van teátrális komponens és cry-for-help is, de mindegyik rizikófaktornak számít egy későbbi befejezett szuicidum irányába. Mivel nem vagyok pszichiáter, nem tudok pontos számokat, de a fenti dolgokra nagyon felhívták a figyelmünket anno, éppen azért, mert a laikus elképzelés illetve a közgondolkodás téved ebben a kérdésben.
Ezt a jelen poszttól függetlenül írtam Neked, nem szeretnék a posztról többet beszélni, de azt sem, hogy magas intelligenciával és jószándékkal hibás dolgot állíts. Minden mással amit írtál, amúgy egyetértek.

she_wolf 2016.04.30. 23:30:09

@Braincelle:
Rendben, köszönöm!
Az csak természetes, hogy komolyan kell venni, hiszen bármi lehet a vége. Az élet védelme pedig egy orvos számára az elsődleges feladat.
Én sem bagatellizálni akartam, hanem csak az érzelemmentesség elleni érvként hoztam fel -talán szerencsétlen megfogalmazással.

she_wolf 2016.04.30. 23:34:06

@janie:
Úgy gondolom, hogyha esetleg találkoznának és részletekbe menően átbeszélnék a dolgokat, nem lenne haszontalan egyik félnek sem.

ketiperri 2016.04.30. 23:34:59

Ha ez az egész nem szakmai hiba, akkor micsoda? Ki a felelős? Én, amiért "segítséget" kértem? Az orvos, aki az általa tanultaknak járt el? A gyógyszergyártók? Ja, vagy felelős az nincs? A mondat végi írásjeleim természetesen irónikusak... És igen, érezni akarok újra, még ha néha pánikoltam is, mert az fele ekkora szenvedés nem volt, mint a jelenlegi állapotom.

janie 2016.04.30. 23:35:46

@she_wolf:

Szerintem az ironikus vagy a cinikus szmájlik és egyéb írásjelek használatából azért kicsit durva kívülállóként következtetni arra, hogy egy személy mit érez. Nem volna egyszerűbb elhinni, amit mond, hogy mi a problémája? Leírja konkrétan, hogy nem érez vágyat, örömet, szeretet érzését, stb. azt NEM írja, hogy nem érez dühöt és kétségbeesést emiatt az állapota miatt... Nyilván, ha ez így megfelelne neki, hogy nem érzi a fenti érzéseket, akkor a poszt sem született volna meg.

Braincelle 2016.04.30. 23:43:36

@Braincelle:
Ez véletlen volt, bocs. Abból következtetünk, ami a rendelkezésünkre áll, de nem véletlenül írtam, hogy javasolt kivizsgálni, hiszen akkor a megfelelő szakember dönthetne, sokkal több info és benyomás birtokában. Na jóéjt, szép vasárnapot Nektek.

janie 2016.04.30. 23:53:05

@Braincelle: Értem, de inkább abból kellene következtetni, amit leír, talán nem az írásjelekből. A kérdés, hogy miért okoz az antidepresszáns ilyet és hogyan fordítható vissza. Ennek kellene utána járni, nem a posztolót téveszmésnek bélyegezni és bedrogozni (ami történt). Ha még a problémáját sem hiszik el, akkor hogy várhatná, hogy segítenek rajta?

she_wolf 2016.05.01. 00:16:58

@janie:
Nekem kívülállóként ez áll a rendelkezésemre, ebből indulhatok ki. Az internet személytelen, a szmájlik pedig a mondanivaló helyén való kezelését segíthetik.
A mosolygós végű mondatok más értelmet kaphatnának, ha szokványos mondatvégi írásjelekkel zárnák.
De ebbe tényleg nem érdemes belemenni.

Nem tudhatod, hiszen nem ismerheted az összes hozzászólásomat (szerencsére:D), de többször leírtam már, hogy amit a poszter ír, mindig igaznak hiszem. Kivéve, ha egyszerűen, és hitelesen cáfolható az ellenkezője. Mindig beleképzelem magam a poszter helyébe, és így olvasok, így reagálok.
Tehát a jelen poszternek is elhiszem amit ír, a közben bennem megfogalmazódott gondolataimat/véleményemet pedig -ha akarom- leírom.
A poszter érzelemmentességről ír. Az, hogy pozitív érzései nincsenek, csak negatívak ezt az állítást tagadják.
Az öröm hiánya sok mindentől lehet, így természetesen az általa szedett gyógyszertől is. Pláne, hogy a linkedben a szakember is ezt mondja. Ilyen jellegű személyes tapasztalatom nincsen, de pl. @Braincelle itteni írásait jól ismerve azt mondhatom, hogy hitelt érdelmlőek a szavai. Legalábbis az én számomra, de ugye itt nem rólam van szó:)

she_wolf 2016.05.01. 00:20:07

@janie:
"A kérdés, hogy miért okoz az antidepresszáns ilyet és hogyan fordítható vissza."
A kérdés az, hogy visszafordítható-e jelenleg, legalábbis első körben.

(Én neuroológiai betegséggel bajlódom, amire jelenleg még nincs gyógymód. Mást nem tehetek, várok. Természetes ez nem hasonlítható össze a poszter problémájával.)

Braincelle 2016.05.01. 00:56:15

@janie: elhiszem neki, hogy azt gondolja, hogy igaza van. Ha tényként állít valamit, ami bizonyíthatatlan, azt véleménynek hívják.
Véleménye meg az olvasónak is lesz, és mért ne lehetne más, mint az övé?

Ráadasul ez egy szakmailag nagyon nehéz téma, mert a PSSD-nek nevezett kórkép tünetei a depresszió és más mentális betegségek tüneteivel átfednek. Sehol nem írják, hogy a diagnózis meghozható a beteg véleménye alapján. A stílusa meg azért fontos, mert abból pszichés betegségekre lehet következtetni. Ha a közölt állítások és a közlés módja, a közölt tartalommal nem koherens érzelmi reakciók vannak jelen, annak a megállapítasa a betegvizsgálat része.

Szélsőséges példa egy olyan beteg, aki meg van arról győződve, hogy benne hagytak a műtétnél egy törlőt. Lehet, hogy igaza van, lehet, hogy téved, de az is, hogy skizofrén (a posztoló nem az). Mindegyik azt fogja mondani, hogy mért nem hiszel nekem, ha egyszer így van?

De neten nem lehet vizsgálni, én nem vagyok pszichiater, sokszor leírtam, hogy ki kell vizsgálni, és hogy minden egyéb csak az én szubjektív véleményem. Mi aki olvassuk, semmit nem tudunk az adott emberről, csak azt az egy oldalt. Természetes, hogy keressük a hiteles vagy nemhiteles pontokat benne, illetve ott, ahol nem elég a tény, próbálunk infókat szerezni.

Viszont nem értem, mi célja volt akkor megírni a történetet, ha nem elfogadható számára, hogy azt ismeretlen emberek, a sajat tapasztalataik és vilagképük segítségével, megpróbálják majd értelmezni. Főleg akkor, ha magát nagyon ritka esetnek tartja, számíthat arra, hogy a közölt infók és azok interpretációja szokatlan lesz az olvasóknak.

Ha azért írta, hogy együttérezzenek vele, akkor ez is megvan és szívből kívánom, hogy meggyógyuljon! Többet, mást viszont nem tudok írni. Ha nem válaszolok, az azért is lesz, mert a napokban nem fogoj tudni netezni, nem közöny vagy ilyesmi miatt.
Jóéjt még egxszer

janie 2016.05.01. 09:17:37

@Braincelle:

Szerintem azért írta le a történetet, hogy felhívja az emberek figyelmét egy súlyos problémára az antidepresszánsokkal kapcsolatban, hogy azok, akik tervezik a szedését lássanak egy olyan sajnos lehetséges kimenetelt is, amire senki más nem fogja felhívni a figyelmüket (de posztoló, nyilván megcáfolhatsz:) ).

Valóban, 1-2 dolgot akár depresszióra is rá lehet fogni, ezért említettem egy jellemző tünetet, a genitális anaesthesiát, ami viszont NEM a depresszió tünete. Ezt a hatást az antidepresszáns okozza valamilyen máig ismeretlen hatásmechanizmus által. De ha nekem nem hiszel, nézd meg itt a források között, ahol kizárólag orvosi leírások vannak. Néhány tanulmány már a 90'es években leírja ezt.

hu.wikipedia.org/wiki/PSSD_(Post-SSRI_Sexual_Dysfunction/SSRI_szed%C3%A9st_k%C3%B6vet%C5%91_szexu%C3%A1lis_zavar)

És hangsúlyozom, NEM azért mondogatom ezt a tünetet, mert ez volna a posztoló egyetlen egy problémája, tünete, bár, az, ha valaki "csak" maradandóan aszexuális lesz fiatalon néhány szem antidepresszánstól, azt gondolom nem kell mondanom, hogy önmagában is épp elég súlyos és számomra nem elfogadható.

@she_wolf:

Nem is biztos, hogy távol áll a dolog attól, amit leírsz, tekintve, hogy az agyra és az idegrendszerre hatnak ezek a szerek, jó esély van rá, hogy neurológiai jellegű (is?) a probléma. És ahogy írod, ismert, biztos gyógymódja jelenleg nincs.

janie 2016.05.01. 09:29:34

És még annyit hadd tegyek hozzá, hogy olyanok is szenvednek PSSD-ben, akinek off-label-ként írtak fel antidepresszánst, tehát nem is pszichiátriai jellegű problémára.

ketiperri 2016.05.01. 11:28:18

@janie: Igen valóban ezért írtam le a történetem. Nem állítom hogy senkinek sem használ az antidepresszáns, csupán a személyes tapasztalatomat írtam le, az pedig az hogy pokollá tette az életem. De van az én posztomon kívül két másik hasonló is praxison, ami évekkel ezelőtt íródott, amikor én még azt sem tudtam mi az az antidepresszáns. Így talán az emberek jobban tudnak mérlegelni, valóban szükségük van e ilyen gyógyszer szedésére. Mindenesetre köszönöm az együttérzést és támogatást, ha valakinek van bármilyen ötlete szívesen fogadom. Sajnos a pszichiáterek érdemben eddig nem tudtak segíteni.

drappa 2016.05.01. 12:14:02

@ketiperri:

Sajnos a pszichiáterek érdemben eddig nem tudtak segíteni.

-De igen tudtak volna segíteni vagy javítani ezen az állapoton de így nem lehet,hogy folyamatosan arra hivatkozol,hogy egy 1 hónapos antidepresszáns szedése miatt vagy ilyen szörnyű állapotban.Jelzem nem vagyok orvos,-de nem is kell ehhez annak lenni-hogy egy ilyen poszt/kommentek olvasása után a laikusoknak is feltűnjön,hogy valamiféle elmezavarban szenvedsz,ami persze megint csak gyógyszerekkel gyógyítható vagy tehető tünetmentessé.Gondolod,hogy csak úgy viccből kaptál a kórházban Haloperidolt,Risperdalt,Kventiaxot??? Nem véletlenül próbáltak ezekkel a nagyon erős gyógyszerekkel kezelni,olvasd csak el a betegtájékoztatókat.
-súlyos elmezavar
-halucináció
-téveszme
-ésszerű gondolkodás elvesztése
-kóros gyanakvás (paranoia)
-a depresszió súlyosabb formája

Szerinted nincs valami összefüggés?

janie 2016.05.01. 12:23:12

@drappa: Ha visszaolvasol, láthatod, hogy a poszter és én is leírtam, hogy több ezer más embernek is fennmaradnak ilyen problémái az antidepresszánstól. Tehát nem egyedi az eset. Sajnos az, hogy a pszichiáterek erre ráfogják, hogy téveszme, és ilyen durva szerekkel próbálják "kezelni", az elég nagy probléma.

ketiperri 2016.05.01. 12:23:23

@drappa: És szerinted melyik tünetem fedi le a hallucinációt, paranoiát, stb? Láttál már te súlyos elmezavarban szenvedő embert? :)

drappa 2016.05.01. 12:51:08

@ketiperri:

És szerinted melyik tünetem fedi a le a hallucinációt,paranoiát,stb?

-E kettőt lehet nem, de a többi négyet mindenképpen.

Láttál már te súlyos elmezavarban szenvedő embert?

-Láttam,és nem feltétele a habzó szájjal való őrjöngés.

ketiperri 2016.05.01. 12:58:14

Köszönöm a bókot :D

drappa 2016.05.01. 13:11:39

@janie:

Ha visszaolvasol,láthatod,hogy a poszter és én is leírtam,hogy több ezer más embernek is fennmaradnak ilyen problémái az antidepresszánstól.Tehát nem egyedi az eset.

-Hol van ez a több ezer ember? Mert ez a praxis blog elég régen működik ahhoz,hogy a több ezer emberből legalább 2 vagy 3 egészen biztos,hogy ugyanezekkel a panaszokkal írt volna ide akár más országokból is.Vagy ha személyesen nem is de hozzátartozó igen.

Sajnos az,hogy a pszichiáterek erre ráfogják,hogy téveszme,és ilyen durva szerekkel próbálják "kezelni",az elég nagy probléma.

-Akkor ez fordítva is igaz.. Lehet azt is állítani,hogy a betegek egy része a gyógyszerek mellékhatásának tudja be az állapotát illetve annak romlását holott ez sehol nincs bebizonyítva.A gyógyszer(ek) szedése alatt nem állítom,hogy nem lépnek fel nem kívánatos mellékhatások ez biztos így van,de itt messze nem erről van szó.

drappa 2016.05.01. 13:16:36

@ketiperri:

Írtad,hogy ezidáig akárhány gyógyszert is kaptál mindegyiktől rosszul lettél.Akkor most a kórházban mit csinálnak veled? Milyen kezelést kapsz?

ketiperri 2016.05.01. 13:49:46

@drappa: Engem aztán rohadtul nem érdekel hogy ez sehol nincs bizonyítva, elég az ha én tudom és érzem.
Ajánlom figyelmedbe a Hogyan lettem zombi és a Zéró a libidóm című posztokat itt praxison. Vagy ha nem elég: survivingantidepressants, pssdforum, pssd yahoo group, tények-tévhitek fórum, hogy csak egy párat említsek. Ez a több ezer ember is mind súlyos elmebeteg, gondolod? :)

she_wolf 2016.05.01. 15:47:24

@ketiperri:
Rendesen beleástad magad a témába, ami teljesen természetes, hiszen érdekelt vagy benne.
Nekem (mentálisan -úgy gondolom- egészségesnek, és kívülálló laikusnak) azonban az tűnik fel elsősorban, hogy inkább a betegséged mindenáron történő bizonyítására fókuszálsz minden erőddel, mint bármilyen kiút keresésére.
Azokat az embereket (és történeteiket) keresed kitartóan, akik a tiédhez hasonló problémával küszködnek. És meg is találod őket, hiszen olyan itt megjelent posztokra hivatkozol, amelyek jóval az előtt íródtak, hogy a te problémád/betegséged megjelent.
A "hasonló a hasonlónak örül" elv alapján pedig még inkább az domborodik ki, hogy az igazad bizonyítása fontosabb a számodra, mint a megoldás keresése.
Abban teljesen egyetértek veled, hogy valamit megoldani jóval nehezebb -sőt, gyakran nem is lehet-, mint a velünk azonos bajjal küzdőket megtalálni.
De egy olyan ritka betegség esetén mint a tiéd, ez még sokáig így is lesz, úgy gondolom.
Azt nagyon pozitívnak gondolom, hogy fel akarod hívni az emberek figyelmét arra, hogy nagyon jól fontolja meg mielőtt bármilyen gyógyszert is elkezd szedni, de mióta gyógyszerek léteznek, létezik a közismert és kissé slendrián megállapítás is, miszerint minden gyógyszer méreg, és minden méreg gyógyszer.

Az elmebetegség definíciója roppant egyszerű. Diagnosztizálása azonban rendkívül összetett.

Ha a helyedbe képzelem magam, akkor én valóban azt tenném, hogy megkeresném azt a szakembert, akit @janie linkelt, és beszélgetnék vele.
(Van némi kötődésed a választott nickedhez? Ez csak egy egyszerű kérdés.)

she_wolf 2016.05.01. 16:05:58

@drappa:
"-Láttam,és nem feltétele a habzó szájjal való őrjöngés."

Számomra nincs megsemmisítőbb érzés, mint egy csendes, elméjében megborult embert látni.

drappa 2016.05.01. 16:14:34

@she_wolf:

...azonban az tűnik fel elsősorban,hogy a betegséged mindenáron történő bizonyítására fókuszálsz minden erőddel,mint bármilyen kiút keresésére.

-Pontosan így van,és talán ezért nem is érez semmi előrelépést a gyógyulást illetően.

drappa 2016.05.01. 16:17:10

@she_wolf:

Azért írtam,hogy nem feltétele a súlyos elmezavarnak a habzó szájjal való őrjöngés.:(

she_wolf 2016.05.01. 16:49:44

@drappa:
Láttam egy párat. Elképzeltem őket gyereknek, fiatal felnőttnek, különböző szituációkban. Az pedig ott volt előttem, hogy mivé lettek.
Nem vagyok egy híresen empatikus ember, de igazi döbbenetet éreztem ilyenkor, és mélységes sajnálatot. A beteg, és a környezete iránt is:(

A poszter kapcsán: bőven benne van a pakliban, hogy totálisan igaza van, hiszen elég megnézni egy egyszerű gyógyszer betegtájékoztatóját is, kész horror némelyik.
És igen, vannak orvosok, akik talán nem a megfelelő gondossággal írnak ki gyógyszereket a betegnek (a gyógyszerlobbit szándékosan hagyom ki ebből, mert az külön, és nagy felületű téma).
Azt pedig nem tudom (mert gyógyszerész sem vagyok), hogy létezik-e egyáltalán mellékhatás nélküli gyógyszer.
A poszter gyógyszere esetében pedig csak egy kiscsikóról beszélünk, akiből bármi lehet a végén talán kellő idomítással. Lehet világverő győztes, de lehet megzabolázhatatlan, kártékony szerzet is, akit lehúznak a listáról.

Ugyanakkor a komoly mérlegelést sem szabad kihagyni. Ha valami 98-99%-ban biztonságos, akkor csak azért a hiányzó 1-2%-ért szabad-e tűzre vetni?
Mindenki életében adódik legalább egyszer a kérdés: "Miért pont én?"

(Miért pont én bajlódom polyneuropátiával, amikor a kiváltó ok a magyar lakosság nagy %-ában megvan?
Hát csak, meg azért.
Ezt a zsugát húztam, és az orvosoknak nincs még ászuk ellene. Vesztettem? Egyelőre úgy tűnik.
De élem vele az életem, megszerveztem.
Ismét hangsúlyoznám: természetesen ez nem hasonlítható össze egy gyógyszer mellékhatása miatti következménnyel!)

ketiperri 2016.05.01. 16:53:49

Ez nem bizonygatás kérdése, ez egyértelmű tény. Az igazamért pedig természetesen kiállok, ha kell 100pszichiáter véleményével szemben is. A kételkedőkkel meg nem igazán tudok mit kezdeni...

ketiperri 2016.05.01. 16:58:45

Mi az az 1-2%, pár emberélet csak... Eltörpül a 98%mellett, igazad van.

she_wolf 2016.05.01. 17:30:28

@ketiperri:
100%-os biztonság nincs. Sehol, semmiben. És az ember akkor akkor kezd el igazán ezzel foglalkozni, amikor érintetté válik. Ez pedig normális.

she_wolf 2016.05.01. 17:39:35

@ketiperri:
Az irónia/cinizmus/szarkazmus átjön szmájli nélkül is.
Én nem tettem veled.

ketiperri 2016.05.01. 18:04:28

Hülyeségre nem tudok máshogyan válaszolni. Ez is biztosan az elmebetegségem része...

she_wolf 2016.05.01. 18:17:00

@ketiperri:
Minden bizonnyal.
És aki nincs velem, az ellenem van. Tökéletesen egészséges mentalitás.

kitchen 2016.05.01. 18:20:58

@drappa: @she_wolf:

Akinek állítólag épp az elméje az ebből az állapotból mielőbb kiszeretne gyógyulni,és nem mindenáron azt akarná bizonyítani,hogy mi az ami miatt ennyire beteg lett-szerinte.
erről beszélek én is:
Azt írja,hogy három éve kezdődött nála egy pánikbetegség amivel orvoshoz fordult.Három évig próbálták az orvosok a szorongását gyógyítani különböző gyógyszerekkel sikertelenül mert egyik gyógyszer sem felelt meg.Értitek? Egyik sem.Több orvos,több gyógyszer,javulás nuku.Nos'itt már kezdtem gondolkodni mint egyszerű blog olvasó,hogy egészen biztos az,hogy a hölgynek 'pánikbetegsége lehetett? Nyilván nem.Aztán úgy döntött,hogy nem szed tovább semmit lesz ami lesz alapon,nem kezelteti magát tovább.Mi lett a végeredménye a kezeletlen már egyébként is rossz pszichés állapotnak? Rosszabbodott nem is kis mértékben míg annyira rossz állapotba kerülhetett,hogy 2015 nyarán (mint írja) kórházba került.Én még azt is megkockáztatom,hogy nem önszántából ment be,hanem vitték.Aztán itt jön az ami a napnál is világosabb és amihez tényleg nem kell egyetem.Az állapota sokkal komolyabb volt mint egy kezeletlen pánikbetegség, v.szorongás.Erre kaphatott Mirtazapint ami most mindennek az oka.Legalábbis szerinte.A sztori folytatása az,hogy ezt a kezelést is félbeszakította mert ez a gyógyszer sem felelt meg, ez sem hozott javulást.Megint kezeletlenül maradt egy jó ideig ami ugye ebben az állapotban elég veszélyes és merész vállalkozás de ő így döntött.Idővel ismét kórházba került (nem véletlenül) és ahol megint megpróbálták kezelni az akkor már súlyosbodó elmezavarát az említett 3 fajta erős gyógyszerrel, ami nem meglepő módon megint mindenféle mellékhatásokat váltott ki nála,így megint abbahagyta a kezelést.Aztán az otthon töltött kezeletlen időszakokban két havonta öngyilkosságot kísérelt meg persze sikertelenül,de ennek is minden kétséget kizáróan a 8 hónapja elhagyott és 1 hónapig szedett Mirtazapin az okozója, állítja a poszterina.
Aztán újból kórházba került ahol némi javulást tapasztalt bár nem írja mitől,de most megint kórházban van a kezelése egyenlőre sikertelen még mindig.

Nekem meg van egy olyan meglátásom,hogy a hölgy zárt osztályon van,már csak az öngyilkossági kísérletek velejárójaként is

kitchen 2016.05.01. 18:29:25

@ketiperri:

A kételkedőkkel nem tudsz mit kezdeni? Pedig vagyunk egy páran.Viszont ahogy az ábra mutatja,veled meg az orvosok nem tudnak mit kezdeni arany bogaram.

ketiperri 2016.05.01. 18:33:44

Úgy látom, nem én vagyok itt az egyedüli, aki súlyos elmezavarban szenved :) végülis, az antidepik egyik lehetséges mellékhatása a pszichózis, szóval simán lehet :D megyek is, kérek a bajomra egy kis antipszichotikumot, hátha elmúlnának ezek a buta téveszméim :)

ketiperri 2016.05.01. 18:43:59

Zárt osztályon egyébként nincs internetezési lehetőség :/

she_wolf 2016.05.01. 19:18:08

@ketiperri:
Nagyon nem akartam, de: szerintem nincsen neked semmi bajod (mondja az egyik énem:D). Vagy unatkozol, vagy pedig ki akarsz tűnni, és nagyon pöpec egy sajnáltatós esetleírás, ami kitűnő kiindulási pont egy koneteós eszmecserére.
És ha már ki akarok tűnni, akkor az ne már egy bagatell pl. epekő apropóján történjen, hanem valami olyasmi alapján, ami még szakemberek számára is feladja a leckét alkalmasint.
A szakemberek: látványosan alkalmazod megszólítás nélküli konfrontációt, amennyiben nem szakemberrel találkozol itt, tehát valós párbeszéd meg sem fordul a fejedben = nem megoldást keresel!
Ez téged minősít.
És hogy én ne minősítsem magam, itt le is húzom a rolót, mert eddig sem volt szándékomban (a másik énem szándékában:D) komolytalannak gondolni az esetedet, csupán néhány ezzel kapcsolatos gondolatot vetettem fel.

Állampolgári jogom "hülyeségeket" írni, mint ahogy neked is állampolgári jogod annak hinni magad, akinek/aminek akarod.

she_wolf 2016.05.01. 19:19:09

@ketiperri:
Majdnem mindent lehet, csak akarni kell:)

ketiperri 2016.05.01. 20:37:51

Ja igen, feltűnési viszketegségben is szenvedek...

zünüke 2016.05.01. 21:36:19

@ketiperri:

Most kezdek én is összezavarodni a zárt osztály kérdésben tekintettel arra,hogy yogosan ismerősét úgy vágták be oda 1 kísérlet után mint szél a vécé ajtót.Ha tetszett neki a dolog ha nem.Téged tettek zárt részlegre?

ketiperri 2016.05.01. 21:49:56

Igen voltam én is ott

zünüke 2016.05.01. 22:37:53

@ketiperri:
És nem mondták a pontos diagnózist,hogy mi is a bajod? Valamit meg kellett állapítani,valamit rá kellett írni a zárójelentésre,valamivel csak kezeltek..

rikitikitévi 2016.05.02. 10:32:12

@ketiperri: ": Az a baj, hogy már nem látom magam a tükörben a gyógyszer óta, mivel elvette a személyiségem :) "

Ilyesmiről már én is hallottam, állítólag alvásközben földönkívüliek lépnek kapcsolatba a kiszemelt áldozattal és valamilyen bioelektromos besugárzással érik el az érzelmi elsivárosodást, személyiség elvesztést és akaratgyengeséget. Ha az így kezelt emberek száma elér egy bizonyos kritikus tömeget, ami nem sok, a teljes populáció néhány százaléka már elegendő, akkor el tudják foglalni a földet, különösebb vérontás vagy háború nélkül. Könnyen lehet, hogy ezeket a gyógyszereket is ufók találták ki és terjesztik, végülis egyszerűbb az ügynökeikkel feliratni az SSRI-t, mint az intergalaktikus űrhajóikon idejönni és egyenként besugározni a delikvenseket. Ez komoly dolog, a neten lehet találni ilyen topikokat, sőt, beszámolók is vannak azoktól, akiket így kezeltek az ufók.
idegenek.weebly.com/

rikitikitévi 2016.05.02. 10:50:02

Az előző hozzászólásom természetesen hülyeség, csak azt akartam szemléltetni, hogy vannak (egyébként normális, vagy annak tűnő emberek), akik képesek bármilyen marhaságot tényként elfogadni, és ahhoz körömszakadtukig ragaszkodni.

"Ez nem bizonygatás kérdése, ez egyértelmű tény. Az igazamért pedig természetesen kiállok, ha kell 100pszichiáter véleményével szemben is. A kételkedőkkel meg nem igazán tudok mit kezdeni... "

Utalnék @Braincelle: nagyon visszafogott és nagyon szakmai írására, mely szerint, amit a poszter állapotáról gondol, az nem tény, hanem az ő véleménye. Egy szubjektív véleményt/érzést ténynek tekinteni és interpretálni pedig kórjelző tünetnek számít a psychiatriában. Vagyis az én véleményem szerint vagy valóban súlyos psychiatriai kórképről van szó, amit a rossz compliance, hiányzó betegségbelátás és doxazmák miatt ezideig nem tudtak megfelelően kezelni, vagy igaza van @she_wolf:-nak, és nincs semmi baja a poszternek. Ha az utóbbiról lenne szó, nagyon gyanús a scientologia szerepe, amint az már előzőleg is felmerült.

rest of boys 2016.05.02. 11:12:52

"Az igazamért pedig természetesen kiállok, ha kell 100pszichiáter véleményével szemben is. A kételkedőkkel meg nem igazán tudok mit kezdeni..."

Ott a kórisme, gyerekek...

kitchen 2016.05.02. 21:42:02

@rest of boys:

Hol? Erre várok napok óta!!

she_wolf 2016.05.02. 22:46:37

@kitchen:
Szerintem nem meri, mert foglyul ejtik a gyíkemberek.

látjátok feleim szümtükkel 2016.05.03. 09:50:20

Laikusként, de már elég idősen ahhoz, hogy saját tapasztalásrból alakíthassak ki véleményt, én kövtkezőket gondolom a poszt "lényegéről".

Az idegrendszeri problémák két okból alakulhatnak ki, vagy szervi, vagy lelki/tudati okokból. Valószínűnek tartom, hogy utóbbinak is van valami szervi oka, ha nem is sejt szintű, de a szervezet vegyi konyhájában kavaródhat valami rosszul.
Amikor szervi oka van az idegrendszer hibás működésének, azt feltétlenül orvossal lehet, és kell vizsgáltatni/kezeltetni, mert ez az ő "szakmájuk". Amikor azonban az egyénnek van betegségtudata, mint a posztolónak is, és nincs kimutatott szervi ok, akkor saját gyógyító erejére kell, és lehet csak támaszkodnia. Persze ez sem könnyű, nem mindenkinek sikerül.

Sok-sok éve mondta nekem egy akkoriban 55 körül járó nő, hogy úgy érezte meg fog bolodulni, de azt mondta magának, a kutya istenit, rántsd ki magad ebből. Tudatosan törekedett a depressziója elkerülésére, szedte az orvos által írt gyógyszereket, és átment az élet azon nehézségein, amikről korábban azt gondolta, neki attól félni kell, és nem fog sikerülni átlépni. Sikerült, és nyugodt öreg hölgy lett belőle, tudatvesztés nélkül.
Láttam olyan embert is, aki végül zárt osztályon kötött ki, mert a téveszméje annyira elhatalmasodott rajta, hogy önálló életre képtelenné vált. Sőt láttam születetten sérült idegrendszerű embereket is, akikkel a környezetük nem tudott mit kezdeni, pedig ők nem tehettek az állapotukról.

Nem tudhatja az ember fiatalként, hogy idős korára mivé változik, ezért erről a témáról talán komolyabban, nagyobb empátiával és többet kellene beszélni.
Szerintem már az iskolában el is lehetne kezdeni ezt a beszélgetést. Arról, hogy az emberek különbözőek. Nem csak külsőre, hanem belső működésükben is, és ez nem feltétlenül az ő hibájuk.

Drianna 2016.05.12. 04:21:30

21 éves lány vagyok szintén pánikbeteg és depressziós. Én 4 napja kezdtem el az Olwexya nevű gyógyszert szedni és ugyanezeket kezdem tapasztalni. A bőröm testszerte érzéketlenné vált, bár a szagokat és az ízeket (még) érzem. A nemi szervem érzékenysége is jelentősen, lidibó 0-ra csökkent. Sajnos nem volt más választásom mint hogy elkezdjem az antidepresszáns szedését mert már olyan állapotban voltam ami tarthatatlan volt. Ez az én hibám mert nem kellett volna évekig halasztgatnom. De erre azért nem számítottam. Nagyon megvagyok ijedve.

rest of boys 2016.05.12. 06:27:10

@Drianna: Nincs libidótlan nő, csak ügyetlen pasi, ezt eléggé régóta nem győzöm hangsúlyozni.

21 évesen hagyd a picsuszba a pszichiátereket és a venlafaxint.

she_wolf 2016.05.12. 11:48:31

@rest of boys:
Szerintem túlságosan leegyszerűsíted. A bajt az előzmények vonzzák be annak okán, hogy olyasmivel fordulunk orvoshoz, amivel talán nem biztos, hogy kellene (doki, fáj a hajam).
Amit talán mi magunk is meg tudnánk oldani, de egyszerűbb a szagértő és a bogyó után nyúlni. Természetesen nem általánosítanék, de ez növekvő tendenciát mutat, így hát idővel még az is lehet belőle.
A pszichés problémákat jóval bonyolultabb észrevenni, diagnosztizálni és kezelni, mint a kizárólagosan szomatikus bajokat (szerintem) és ez (szintén szerintem) teret engedhet akár káros következményeknek is.
Másképp kellene figyelnünk magunkra. Illetve meg kellene figyelni magunkat mielőtt bogyókapkodókká válunk, mert akkor aztán semmi sem állítja meg a gyíkembereket:)
Nem könnyű az ilyen betegek helyzete, mert ha valahol, itt aztán fokozottan érvényes az, hogy a jó orvos megtalálásában van a siker kulcsa.

rest of boys 2016.05.12. 13:17:25

@she_wolf: Én láttam valaha egy huszonéves gyönyörű, csinos csajt, aki egyszerűen nem tudott mit kezdeni magával, körüldongták a pasik, nem tudott választani közülük, aztán kitalálta, hogy neki márpedig pszichiáter kell, mert ha az nem tud rajta segíteni, akkor senki.
Rájött, hogy ő "depis", tehát orvos kell neki.
Mivel hozzám járt, megpróbáltam lebeszélni a pszichiáterről és azt tanácsoltam neki, hogy rendezze az életét, verje ki a fejéből az elmegyógyászatot úgy, ahogy van.

Eltelt 15 év, ez a nő ma 40 éves és egy iszonyatosan elhízott, feldagadt arcú, megritkult hajú, elbambult szörnyeteg lett. 15 éve jár pszichiátertől pszichiáterig, gyógyszert gyógyszer után és gyógyszert gyógyszerre szedett, nemhogy nincs családja, de előreláthatólag már sosem lesz, a pasik rég elkerülik, de láthatóan már ez sem érdekli nagyon.
Úgy ahogy van, game over.

she_wolf 2016.05.12. 14:37:59

@rest of boys:
Szomorú. És sok ilyen van.
Vannak valós és komoly pszichiátriai betegségek, és ezek minden kétséget kizáró megállapítása sem lehet egyszerű, pláne a gyógyításuk, vagy adott szinten tartásuk.
Nem tudom, csak így gondolom, hiszen laikus vagyok:)
De egyre gyakrabban lehet találkozni olyan esetekkel, amikor valaki "meggyőződéses" beteg.
Az nem baj ha az ember foglalkozik magával, tanulgatja, megismeri önmagát. A baj a mércével van. És azzal, hogy bár számolatlanul állnak rendelkezésre kölönböző információk, megközelítési javaslatok, valahogy mégis általában a rosszat választjuk ki.
A túl nagy fenék keresése pedig már csak hab a tortán.

(A valóban kóros pszichével élő embert nagyon tudom sajnálni, pláne, ha önhibáján kívül küzd a betegségével. Az elme működésének megborulásánál nem tudok riasztóbbat elképzelni egy ember számára.)

rest of boys 2016.05.12. 15:02:29

@she_wolf: A társadalom kitermeli a maga orvoshoz járóit. A fogyasztói társadalom embere azt gondolja, hogy mint olyat, a pszichét is megrendelésre, gombnyomásra, online meg lehet tisztítani a fölös terhektől és ahelyett, hogy a maga sorsát a kezébe venné, a látszólag könnyebbik utat választja, elmegy a pszichiáterhez.

De erről fentebb már írtam. A csalódás, a sikertelenség, az önértékelési zavarok súlyosbodása, a gyász, a személyes vagy anyagi veszteségek feldolgozása NEM a pszichiáter feladata és nem gyógyszerek segítségével történik, hanem türelemmel, önuralommal, áldozatokkal, lemondással, a saját lelki egyensúly megtalálásával illetve az ebbe fektetett sok, nagyon sok munkával.

she_wolf 2016.05.12. 15:19:40

@rest of boys:
Valóban kitermeli. És azokat is, akiknek esélyük sincs megfelelő szakemberhez eljutni a valós problémájukkal, betegségeikkel.
Egyenlőséget nem talász, csak átlagot. Ami szerint minden a legnagyobb rendben van:(

A második bekezdésed eléggé negatív színezetű: türelem, lemondás, áldozat, önuralom....ettől megrémülnek az emberek. Én azt mondanám hogy a saját lelki egyensúlyunk megtalálásához néha egy teljesen más jellegű út, mód vezethet.
Szerintem mindjárt optimistább felhangja van:) Igaz, azt keresni kell, de még ez sem biztos, lehet, hogy csak észre kell venni, mert eddig is napi szinten jelen volt az életünkben, csak nagyvonalúan elsiklottunk felette.

rest of boys 2016.05.12. 15:35:15

@she_wolf: Mindennek ára van az életben, az örömnek, a beteljesülésnek, egy boldog kapcsolatnak is úgy általában. Valaki mindig ad a magáéból, hogy a másik is örülhessen, valamiről lemond, hogy a másik is részesülhessen belőle. Ingyen semmit sem kapunk.

she_wolf 2016.05.12. 15:47:08

@rest of boys:
"Ingyen semmit sem kapunk."
Vannak kivételek, ők szoktak jó dolgukban megveszni:)
És én most balra el, legyen szép napod!:)

janie 2016.05.12. 22:43:35

@Drianna:

Szia Drianna. Én a helyedben abbahagynám azonnal. Nálam ugyanígy kezdődött, ugyanezekkel a tünetekkel a "kezelés" (inkább mérgezésnek mondanám, az találóbb...) 2-3. napján. Nem sokkal utána abbahagytam a szedését. Több, mint egy éve (!!!!) történt ez, és még mindig fennállnak a súlyos mellékhatások (teljes testi érzéketlenség), illetve újak kezdődtek az abbahagyás után (emberi érzelmek teljes elvesztése stb.).

A gyógyszer által okozott maradandó POKOL és SZENVEDÉS össze sem hasonlítható, még csak egy szinten sem említhető az eredeti, enyhe problémámhoz, ami miatt orvoshoz fordultam (életem legrosszabb döntése, senkinek nem javaslom).

Kérlek fontold meg. Ha szerencsés vagy, az abbahagyás után elmúlnak a mellékhatások. A gond az, hogy ezt előre senki nem tudhatja (én sem). A döntés a tiéd.

ketiperri 2016.05.12. 23:20:20

@Drianna: Egyetértek az előttem szólóval, tudom milyen rossz a pánikbetegség, de hidd el az antidepresszáns által előidézett állapot ezerszer rosszabb... Tapasztalat... Van akinek jó a gyógyszer, de gondold át, megéri e esetleg bármilyen maradandó kárt szenvedni tőle...

qbr 2016.05.16. 14:43:42

@janie: Már bocsi, de az abbahagyás UTÁN új mellékhatások biztosan nem kezdődtek. És ez nem annak a kérdése, hogy milyen fórumokon hány ezer hasonló ember történetét hozod fel - a benned nem lévő gyógyszer nem fog benned tüneteket kiváltani, legfeljebb nocebo-t.
Bármilyen új tünetet éltél is meg, miután abbahagytad a gyógyszert, abban teljesen biztos lehetsz, hogy az nem a gyógyszer miatt volt, hanem talán az alapbetegséged miatt, ami gyógyszerszedés hiányában magától nem oldódott meg, hanem esetleg akár súlyosbodhatott.

Alapból nem voltam teljesen szkeptikus azokkal szemben, amiket írtál, mert valóban található a dolognak irodalma (bár az én véleményem az, hogy ez egy nagyon ritka dolog lehet, de erre vonatkozóan valóban nincs adat, szóval ez csak vélemény), kérlek, ne rontsd el a hitelességedet!

janie 2016.05.16. 16:48:43

@qbr:

"a benned nem lévő gyógyszer nem fog benned tüneteket kiváltani"

Ne haragudj, de ezt remélem nem gondolod komolyan. Szóval egy durva pszichoaktív szer (=drog=antidepresszáns) elvonása az agyból nem okozhat semmilyen problémákat vagy akár maradandó károsodásokat? Mert hogy a fenti mondattal erre engedsz következtetni... Erre a valóság bizony súlyosan rácáfol nem egy esetben.

Gondolom Te is hallottál már olyanról, hogy súlyos elvonási tünet, ami igenis az abbahagyás után kezdődik (és igen, SSRI-knél is ugyanúgy fennállhat, és fenn is áll sokaknál, hiába írják azt a gyógyszergyári marketingesek, hogy nem okoznak elvonást, egy dolog a propaganda, egy másik a valós tapasztalat...). Ha csak ezzel a névvel illetve tudod elfogadni, akkor nevezd elvonási tünetnek, ez pusztán címkézés kérdése, a lényegen vajmi keveset változtat.

És nem, SOHA életemben nem voltak ilyen alapbetegségeim, mint genitális anaesthesia és érzelmek átélésének képtelensége...:) Mindezek az SSRI-t követően kezdődtek ill. abbahagyásakor. Úgyhogy bocs, de ne távdiagnosztizálgass. Ezeket a jelenségeket mind az SSRI használattal kapcsolatban írják le (a szakirodalom is), ezek tények, kár tagadni. Annyi, hogy a legtöbb embernek ezek a mellékhatások elmúlnak, de néhány kevésbé szerencsésnek, mint én, fennmaradnak meghatározhatatlan ideig...

Azt meg, hogy ez mennyire ritka ez, vagy nem, remélem megbocsátasz nekem, hogy nincsenek statisztikai adataim, tekintve hogy én is csak egy elszenvedője vagyok a pszichiátriai szerek agykárosító hatásának. Annyit tudok, hogy itt a praxison is ez már a 3. bejegyzés ugyanezzel a problémával kapcsolatban, nemzetközi szinten pedig több ezer fős fórumok gyűltek már össze, pl. ez jelenleg 3792 taggal, akik ugyanebben szenvednek:

groups.yahoo.com/neo/groups/SSRIsex/info

Még ha ritka is ez az SSRI által okozott súlyos betegség (mert nyilván az), akkor is az emberek kegyetlen átverése, hogy ennek a lehetőségére nem hívják fel a figyelmüket, és sok pszichiáter minden mérlegelés nélkül kb. 15 perc után felírja ezeket (tisztelet a kivételnek, aki felhívja a figyelmet az esetleges maradandó károsodásra...van ilyen?). Van az a fogalom, hogy tudatos beleegyezés...

she_wolf 2016.05.16. 18:23:11

drog ≠ antidepresszáns
(A drog fogalma ennél jóval tágabb.)

janie 2016.05.16. 18:49:22

@she_wolf:

Arra akartam utalni, hogy ez is a drogok közé tartozik, mivel sokan még ezt sem igazán tudják. De valóban, a drog a nagyobb halmaz, ennek csak egy része az antidepresszáns. A témát tekintve ugyanakkor ezt nem tartom egy kifejezetten lényeges résznek, de ok.

qbr 2016.05.16. 20:29:29

@janie: Látom, szépen módszeresen csökkenteni akarod a hozzászólásaid hitelességét.

Nem tudom, mit értesz durva pszichoaktív szer alatt, de számomra az SSRI pont nem tartozna ebbe a kategóriába.

Majdnem biztos voltam benne, hogy elvonási tünetekkel jössz elő, de nem, ez NEM "csupán címkézés kérdése", a mellékhatás és az elvonási tünet két egészen különböző dolog, kifejezetten fiziológiailag különbözik a kettő. (És mielőtt előjössz ezzel: az is teljesen különbözik az addikció és elvonási tünetek jelenségétől, hogy nem szabad hirtelen leállni a gyógyszerrel, hanem fokozatosan kell elhagyni - az egy harmadik dolog). Ez nem címkézés kérdése, hanem egybemosol és elkensz egymástól különböző dolgokat, hogy az érvelésedet alátámaszd vele.

Most visszaolvastam a hozzászólásaidat, és már abban sem egyértelmű a történeted. Itt feljebb azt írod, hogy a kezelés 2-3. napján kezdődtek a tüneteid, nem sokkal később pedig abbahagytad a gyógyszerszedést, 04.30-án pedig azt írtad hogy 2-3 hét szedés után jelentkeztek a tünetek. De legyen, mindegy, férjen bele, ettől függetlenül: ha te akár 2-3 napig, akár 2-3 hétig szedtél SSRI-t, az teljesen biztos, hogy nem jelentkeztek nálad elvonási tünetek (igazából még a hatás sem tudott valószínűleg rendesen felépülni).

Ráadásul te eddig (és az általad emlegetett PSSD leírások) az SSRI-nak a mellékhatásaként írtad a szexuális diszfunkciódat és érzelem-átélési képtelenségedet, sehol nem írtál sem te, sem a PSSD-hez megadott hivatkozások erről, mint elvonási tünetről (arról nem is beszélve, hogy az elvonási tünet aztán végképp nem marad fenn). Ez szintén igencsak ellentmond annak, hogy az általad írt két tüneted (genitális anaesthesia és érzelem-átélés képtelensége) egyike a gyógyszer abbahagyása után jelentkezett. Vagy nem akkor jelentkeztek ezek, vagy nem függ a gyógyszertől (vagy valami harmadik, tök más tünetről írtál az előző hozzászólásodban, ami csak hirtelen most fog majd eszedbe jutni).

Egyébként az sem feltétlenül igaz, hogy a két tünet közül soha egyik sem érintett téged: antidepresszánst írt fel a pszichiáter, és az egyik hozzászólásodban párkapcsolati problémát említettél, mint a pszichiáter felkeresésének okát (tehát nem pánikbetegséget vagy fóbiát). Tehát nagy valószínűséggel a pszichiáter depressziót diagnosztizált nálad, aminek az egyik vezető tünete az örömtelenség. Mivel a saját bevallásod szerint azóta nem szedsz gyógyszert, a betegségeknek pedig van egy olyan rossz tulajdonsága, hogy maguktól, kezelés nélkül ritkán múlnak el, és ez alól a depresszió sem kivétel, nem tartom egy valószínűtlen forgatókönyvnek, hogy legalábbis ezt a tünetedet az alapbetegséged okozza.

Az általad példának hozott google csoportot 2005-ben hozták létre, és ezalatt 3792 tagot gyűjtött össze. Tegyük fel, ez a 3792 tag mind PSSD érintett, és nincs köztük hipochonder / téveszmés / szcientológus / segítő szándékú pszichiáter / érdeklődő hozzátartozó - az elmúlt 11 évben az angolul beszélő világban valószínűleg százmilliós nagyságrendben szedtek betegek SSRI-t. Annyira gyakori azért nem lehet ez a jelenség, ha csak ennyien csatlakoztak ehhez a csoporthoz.

És nem tudom nem észrevenni a hozzászólásaid didaktikus retorikáját sem. A legtöbb hozzászólásodban a "lehet, hogy van, akinek segít, de ez alapvetően ezek mérgek, jobb lenne, ha senki sem szedné, és senki sem menne pszichiáterhez", illetve "a gyógyszercégek és az orvosok becsapnak minket" vonulat dominál. Ezzel nagyon nem tudok egyetérteni, a szcientológiára emlékeztet ez az érvrendszer.

És a fentieket úgy írom, hogy továbbra is fenntartom, hogy elfogadom, hogy létezhet az általatok emlegetett PSSD.

janie 2016.05.16. 21:10:56

@qbr:

Kedves qbr!

Szóval akit károsodás ért egy veszélyes szer által, az csak szcientológus lehet, mi? Hát nagyon nem, nem vagyok az, se nem buddhista, se nem krisnás, se nem katolikus, se nem egyéb. Egy ember vagyok, aki elmondta, hogy vele is hasonló károsodás történt, mint a fent leírt posztban.

Az én részemről szedhet BÁRKI SSRI-t, csak fel akarom hívni az emberek figyelmét egy sajnos lehetséges, ámde elhallgatott kimenetelre...A döntést már mindenki önmaga hozza meg.

Bár nem az én posztom, de ha mindenképp az én szavaimon akarsz lovagolni: minden igaz, amit írtam, a szexuális mellékhatások valóban az első 2-3 napban jelentkeztek, valóban 3 hétig szedtem, és utána valóban még sok egyéb idegrendszeri probléma tűnt fel hirtelen a semmiből, aminek semmi köze az eredeti pusztán élethelyzeti problémámhoz. És ahogy említettem, a fennmaradó genitális anaesthesiának sem a szakítás az oka, még mielőtt arra akarnád fogni. És köszönöm, távdiagnózist pedig továbbra sem igénylek:)

A beteg szempontjából pedig lényegtelen, hogy a fennmaradó "mellékhatásokat" minek nevezed, én kizárólag ebből a szempontból írtam. A fiziológiája pedig jelenleg nem ismert, csak feltételezések vannak.

Részemről lezártam, ha további információra lenne szükséged, a belinkelt oldalon lévő források, orvosi tanulmányok bármikor a rendelkezésedre állnak.

ketiperri 2016.05.17. 14:27:44

@qbr: És azt gondolod, hogy ennek a több ezer embernek egyszerre jelentkezik ugyanaz a téveszméje, pont miután elkezdik szedni a híres antidepresszánst??? pff, micsoda véletlenek! És vajon miért mondhatta nekem az ország leghíresebb pszichiátere azt, hogy a pszichiátriai szerek a legdurvább drogok??? Ő is téveszmés? :) és vajon miért kapok 4 különböző pszichiátertől 4 teljesen ellentmondó diagnózist? Ők nem ugyanazt tanulják??? Ja, vagy hogy nem tudnak mivel diagnosztizálni kínjukban, mert olyan tüneteim vannak amik semmilyen pszichés betegségnek nem tudható be? Milyen véletlen az is, hogy az antidepresszáns előtt pusztán pánikbetegségem volt, azóta meg legalább 15féle újabb diagnózissal gazdagodtam, amik tökre nem illenek a tüneteimhez :D Mit gondolsz qbr, miért kutatják jelenleg híres kutatók és pszichiáterek a PSSD okát, ill kezelési módját? Azért, mert nem létezik? :)

qbr 2016.05.17. 23:08:00

@ketiperri: Na, amit írtál, azt hívják úgy, hogy szalmabáb érvelés. Úgy teszel, mintha mondtam volna valamit, amit nem, majd az általad kitalált dologgal kezdesz vitatkozni. Ajánlom figyelmedbe az előző hozzászólások utolsó mondatát: "És a fentieket úgy írom, hogy továbbra is fenntartom, hogy elfogadom, hogy létezhet az általatok emlegetett PSSD."

"És vajon miért mondhatta nekem az ország leghíresebb pszichiátere azt, hogy a pszichiátriai szerek a legdurvább drogok???"
Ez olyan szép mondat, hogy erre külön is válaszolok.
Valójában mindegy, hogy elhiszem-e neked vagy sem, hogy mondott ilyet;
és az is mindegy, hogy híres ember mondta-e vagy sem (egyébként hogy függ össze a híresség a szakmai tudással? aki híres pszichiáter az egyben jó pszichiáter, aki meg nem, az nem?);
és az is mindegy most, hogy nem tudom, hogy mit értett az alatt, hogy durva (kis dózisban is hatékony? gyorsan hat? nem szelektív a hatása?);
és valójában mindegy, hogy nem tudjuk, hogy ezt SSRI-okra mondta-e, vagy az általad szedett mirtazapinra, vagy elsőgenerációs antipszichotikumokra, vagy altatókra, nyugtatókra, bármire;
és az is mindegy, hogy minden gyógyszer drog, de nem minden drog gyógyszer, szóval azzal, hogy drognak nevezett egy gyógyszert, még nem mondott túl sokat

Azért mindegy az összes fenti, mert valakinek a személyes szubjektív véleménye nem érv semmi mellett vagy ellen egy olyan vitában, ahol egy jelenség létezéséről vagy gyógyszerek hatékonyságáról beszélünk.

De te vagy a posztíró, ezért megpróbálok konstruktív is lenni. Őszintén gondolom, hogy roppant valószínűtlen, hogy PSSD-ben lennél érintett, már csak azért is, mivel a PSSD második S betűje az SSRI-ra utal, amit te nem szedtél. És nem, a dolog nem úgy működik, hogy egyik antidepresszívum olyan, mint a másik.
Viszont teljességgel elhiszem és elfogadom neked, hogy valami bajod van, amivel szeretnél megküzdeni, valószínűleg ezért is írtad ezt a posztot.
Az, hogy sok eltérő diagnózist kaptál, nem jelenti azt, hogy mindegyik helytelen volt. Sok pszichiátriai betegség ún. spektrum betegség, egymástól nem függetlenek (pl. pánik-fóbia), mások pedig nagyon gyakran együtt járnak (pl. szorongás-depresszió), és az épp aktuálisan domináns tünetek jelennek meg.
A pszichiátriai betegségek nagyon hülye tüneteket tudnak produkálni testszerte. Például (és ez most csak egy távolról vett példa, nem a te problémád) a reumatológiákra járó, és rendszeresen non-szteroid gyulladáscsökkentőket szedő betegek jó 10-15%-a krónikus fájdalom szindrómában lehet érintett, amin a NSAID nem fog nekik segíteni, viszont egy antidepresszáns (pl. egy SSRI) megoldaná az évek óta hiába kezelt fájdalmukat.

Még az is lehet, hogy tök más bajod van, nem pszichiátriai, hanem más szervi eredetű, ki tudja, így internetről ne hallgass senkire, rám se (rám különösen ne, nem vagyok orvos), távdiagnosztizálás nem létezik, segíteni neked csak személyesen fog tudni orvos.

ketiperri 2016.05.18. 10:41:52

Na igen, az antidepresszáns mindenre megoldás, még krónikus fájdalomra is :) mert nem fáj többé tőle semmi az életben... ez biztos ;)
Egy a gond, mivel az orvosoknak halvány lila fogalmuk sincs hogy működnek ezek a szerek, így azt sem tudják kire hogyan hat, így nem tudnak segíteni sem... tapasztalat...
Így aztán nehéz nem gyűlölnöm őket!!! Mivel az elmúlt 8hónapban egyetlen orvostól sem kaptam arra magyarázatot, hogy vajon mi az oka annak hogy a gyógyszer szedésével egyidőben elveszítettem szinte az összes eddigi emlékemet az életemből? hogy nem tudok tájékozódni???? hogy nincsenek érzelmeim, érzéketlen az egész testem, stb??? Nekem írhat bárki bármit hogy az antidepresszáns mennyire jó, engem úgy tönkrevágott amennyire csak lehet, és igen gyűlölöm ezért az egész pszichiátriát... mert ez elmondhatatlan pokol...

qbr 2016.05.18. 13:42:56

@ketiperri: Az antidepresszivum meglepő módon a depresszió gyógyszere, ami okozhat fájdalom tünetet. Ebben az esetben a fájdalomcsillapító sokat nem segít, mert az másra való. Nem annyira bonyolult dolog ez.

Azt írod, gyűlölöd a gyógyszereket. A gyűlölet érzelem, méghozzá elég intenzív, tehát akkor mégsem vesztetted el az érzelmeidet.

Az amnézia és tájékozódási zavar új dolog, ezt eddig nem említetted, és inkább kötném a kezeletlen betegsegedhez, mint a gyógyszerhez.

Mást nem tudok neked írni, mint hogy keress orvost, mert Interneten 2 dolgot kaphatsz: neked ellentmondó véleményt, amit csípőből elutasítasz, vagy téged támogatót, amit meg kritikátlanul elfogadsz. Egyikkel sem fogsz előbbre jutni.

ketiperri 2016.05.18. 15:20:14

A pánikbetegség mióta okoz ilyen durva szintű amnéziát, tompa hallást, időbeli és térbeli tájékozódási zavarokat? Vagy sorolhatnám... Ja az érzelmi közömbösség "szerencsére" megszűntette a pánikbetegségemet is, tehát most akkor mi is okozza a tüneteimet? Orvost meg már kerestem, nem is egyet, a legtöbb annyit tudott mondani h nem tudják kinél mit okozhat egy ilyen gyógyszer, mivel azt sem tudják hogyan működik... de azért bőszen írogatják fel szerencsétlen embereknek "na majd ettől nem sír" mondattal... mert szerintük nem normális dolog, ha az ember szakítás vagy bármilyen élethelyzeti probléma miatt sír!!! szerintük az a normális emberi reakció, ha a páciens közömbös lesz minden iránt és bármi történik az életében, soha többé nem tud sírni...

Sebike76 2018.05.12. 19:10:00

Keresem azt a lányt Despota néven volt itt fent!Hogyan tett tönkre egyetlen antidepresszáns ,mert én is igy jártam mint ő!!Remélem sikerül

Tempus.Anh 2018.05.15. 09:18:33

@Sebike76: Despota nem lány, és ő az oldal adminja.

Csodaországban 2020.02.14. 00:27:03

Mi az, hogy az orvos "nem hitt nekem"?
Ha az orvos nem hisz a betegének, akkor egyáltalán nincs miről tárgyalni.
Akkor én sem hiszek neki.
Elképesztő, hogy nehéz élethelyzeteket olyan vegyszerekkel akarnak megoldani, amelyek természetesen nem oldják meg, ellenben örökre tönketeszik a pácienst.
Tapasztalatom szerint a pszichiáterek lelkiismeretlenül dobálóznak ezekkel a mérgekkel: képesek terhes anyának frontint felirni, megfélemlitett, zaklatott embernek kventiaxot, hadd dögöljön meg - mert ő "nem hiszi el", hogy a zaklatás valóban zajlik.
Ha az orvos és betege között nincs egy kölcsönös bizalom, akkor el kell felejteni egymást.
Lelkiismeretlen tudatlan méregkeverők.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása