Orvosi ügyelet mellett miért nincs ügyeletes gyógyszertár?

2016.01.18. 08:11

gyogyszertar.jpgÉn jelenleg maradtam itthon, próbálom mindenféle házi módszerrel kúrálni magam, mert még ez is jobb, mint a városban futkározni gyógyszer után. 

Kedves Praxis blog!

 

 Érdekes dologra kellett ma rájönnöm és szeretném, ha valami változás lenne ez ügyben, ezért írok.

 

Reggel, amint kinyitottam a szemem, éreztem, hogy fel vagyok fázva, ami ugyebár elég kellemetlen tünetekkel jár, már tapasztaltam korábban. Egy normális hétköznapon ilyenkor valahogy összeszedném magam és mondjuk egy forró fürdő utána elsétálnék a közelemben lévő körzeti orvoshoz, majd az orvosi rendelő melletti patikában megvenném a felírt gyógyszert. Szerencsére nem vagyok egy betegeskedő típus, de azért az még nekem is feltűnt, hogy ez a két intézmény mindig egymás mellett található, akárhol is jár az ember.

 gyogyszertar.jpg

Mivel vasárnap van, tudtam, hogy a saját körzeti orvosomhoz nem tudok menni, de sebaj, megnézem, hol van ügyelet. Nagy szerencsémre, tőlem (Klinikák) 1 metrómegállónyira van a legközelebbi ügyelet (Haller u.). Nekem teljesen logikusnak tűnt, hogy akkor nyilván lesz ott egy ügyeletes gyógyszertár is mellette, pláne, hogy ez az egész egy kórházhoz tartozik (egyesített Szent István és Szent László Kórház). De nem! Az onnan tömegközlekedéssel leghamarabb elérhető gyógyszertárak közül az egyik a Teréz krt.-on van, a Nyugati és az Oktogon között, a másik pedig a Horváth Mihály térnél, a Baross utcán! Légvonalban vagy kocsival/taxival lenne még a "közelben" elérhető, de akkor sem fogom fel ép ésszel, hogy miért nem lehetett a 3 db, kb. 5-600m-en  belül lévő gyógyszertár közül kijelölni az ügyeletest, ha már a kórházban lévő nincs nyitva valami rejtélyes oknál fogva. 

 

Nem tudom, hogy mi alapján vannak kiválasztva az ügyeletes gyógyszertárak, én ebbe nem látok bele, de annyi teljesen biztos, hogy azért a betegek nem viccből keresnek fel orvosi ügyeletet és nagy többségük valamilyen recepttel a kezében távozik onnan.....

 

Én jelenleg maradtam itthon, próbálom mindenféle házi módszerrel kúrálni magam, mert még ez is jobb, mint a városban futkározni gyógyszer után. 

 

Üdvözlettel:

 

Gabriella

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

platelet 2016.01.18. 08:47:28

"Én jelenleg maradtam itthon, próbálom mindenféle házi módszerrel kúrálni magam, mert még ez is jobb, mint a városban futkározni gyógyszer után."

ÉS

"de annyi teljesen biztos, hogy azért a betegek nem viccből keresnek fel orvosi ügyeletet"

aki nem látja itt az ellentmondást...

Braincelle 2016.01.18. 09:51:01

Jesszusmaris. Mért kell felfázással aznap ügyeletre menni? És hány perc metróval a Nyugati a Corvin negyedtől? Persze biztosan nehéz megtenni egy ilyen szörnyű felfázással. Amúgy a mi házunkban sincs ügyeletes patika, pedig én kérwk egyet.

Braincelle 2016.01.18. 09:53:04

Amúgy valaki mondja már meg, hogy mit tud egy felfázással csinálni az orvos vasárnapi ügyeletben?
Kitölti a fürdővizet vagy teát főz és pokrócot teker a beteg dereka köré?

Braincelle 2016.01.18. 11:04:11

@Dalae:
Első nap? Ha nincs valamilyen komplikált húgyúti fertőzésre hajlamosítö baja, akkor sztem kibìrja hétfőig. Ad absurdum, meggyógyul.

CsakMintTe 2016.01.18. 12:28:44

Érdekes lenne egy térképen megnézni, hogy is gondolta a poszter, hogy minden ügyeletes doki közelében legyen ügyeletes patika. Mert persze, vannak olyan esetek, amikor az ember alig vonszolja magát, a békávén meg kiátkozzák, ha mondjuk egy láthatóan cseppfertőző egyén hosszasan utazgat, de...
Gyalogoltam én már aug. 20-i negyven fokban is, és februári havas esőben is a Teréz körútra 38,5 fokkal és orrfújva, nem mondom, hogy nem estem majdnem össze, de megoldottam. Még élek.

(Mondjuk az is igaz, hogy tőlünk másfél sarokra van egy patika, aminek van egy utcára néző gyógyszerautomatája, ami elvileg ügyeletként is működik, viszont nem működik. Három éve, amióta ott lakom, biztosan nem. Pedig kiváló ötlet (lenne), és a kerületi ügyelettől is öt perc sétára van, nem huszonötre, mint a Teréz körúti patika.)

asztalosani 2016.01.18. 18:03:31

az orvosi ügyeleteket át kellene költöztetni az SBO mellé, így az a kórházban lenne. mivel kórházban van körülöttük / bennük mindig megtalálható minimum egy gyógyszertár, tehát kivitelezhető lenne: nem kellene sem az ügyeletes orvosi rendelőt hajkurászni, sem a gyógyszertárat, csak hát nem akarásnak nyögés a vége, had szívjon a beteg már megint

Braincelle 2016.01.18. 19:20:02

@asztalosani: a kórházakban sincs ügyeletes gyógyszertár alapból.

2016.01.18. 19:39:41

@asztalosani: Kitűnő ötlet, díjazom!
És az ügyeletes patikának is mindig ott kellene lennie.

2016.01.18. 19:41:50

@asztalosani: Mint ha lenne egyébként felnőtt orvosi ügyelet az SBO-k mellett, csk gyógyszertár nincs.

zünüke 2016.01.18. 20:21:59

@CsakMintTe:

A Király patikára gondolsz? Csak vény nélküli gyógyszereket adott ki az automata amíg működött.

CsakMintTe 2016.01.18. 20:32:10

@zünüke: Igen, arra. Azt nem tudtam, miket adott ki, mikor először láttam, már döglött volt... De többnyire még így is jó lenne, egy nátha elleni italpor vagy lázcsillapító, orrcsepp, ilyesmik jól jönnek addig is, míg elmúlik az ügyeleti idő, és lehet menni a rendes dokihoz, aki ilyen bajokra úgyse nagyon írna fel egyebet :)

kgaben 2016.01.18. 21:32:17

@asztalosani: Remek ötlet. Így sem keresik fel az ügyeletet, és ha esetleg a sürgősségin a triage pultnál a nővér megemlíti, és esetleg oda is irányítja őket, akkor jön a kiabálás és az elégedetlenkedés. Terheljük még le az SBO-t, így is szóvá teszik, hogy sokat kell várni, hát még akkor.... Vagy persze, mindenki mellé egy egész kórházat, minden diagnosztikai háttérrel, plusz egy gyógyszertárat is. És mindezt mindenki lakásába, nehogy már egy lépést is tennie kelljen. :-D Akkor ennek hol is van a vége...?????
De rendben, tegyük fel, hogy jövő héttől a blogger kedve szerint lesznek nyitva. Hurrá, akkor két hét múlva azt halljuk, olvassuk, hogy a nyugatinál lévő emberke ír ide, hogy miért náluk nincs ügyeletes gyógyszertár. Nem véletlenül hívják "ügyeletes gyógyszertárnak".
Anyámnál mindig volt otthon láz-,fájdalom- és gyulladáscsökkentő, megfázásra tüneti szerek, stb. Sosem volt eü végzettsége, csak tudod, amit élete folyamán magára szedett. Józan paraszti ész...

asztalosani 2016.01.18. 21:45:29

@Diorella Queen:
ráadásul ugye ha a kórház területén esel össze, kötelesek ellátni, míg ha egy orvos ügyeletről küld el, lépsz kettőt és hoppá már nincs kötelessége ellátni téged, "mert az a mentősökre tartozik" :P

arról nem is beszélve, hogy a kórházakban általában több ember is van, így ha elküld vannak rá tanuk is. ;)

she_wolf 2016.01.18. 21:49:11

@Dalae:
Az lenne az igazi tutiság!
Én simán visszaállítanám a szatócsboltokat éjjel-nappali nyitvatartással.
Az abszint mellett lenne rögtön az Aszpirin, Advil-bármi, Algo-bármi a rum mellett a Rubophen, a sligovica mellett a Saridon, vodka mellett a Voltaren (no meg a vazelin), esemény utáni tabi, (nyugi, eljövend Mariska ideje is).....
Lehetne még ugyanott kapni szögbelövőt, jégcsákányt, stb.
Sok legyet egy csapásra, kész Chemotox!
És akkor dokikból is csak a "komolyak" (traumatológus, neurológus, anesztes) kellenének, akik a nagybevásárlásokat követően ellátják az életben maradt jónépet.
Lesz majd amerikás sürgősségi ellátás, meg Kánaán.

(Megint mibe keveredtem?:()

"Én jelenleg maradtam itthon, próbálom mindenféle házi módszerrel kúrálni magam, mert még ez is jobb, mint a városban futkározni gyógyszer után."

Igazad van, kúrálgasd magad otthon, lehetőleg napokig, aztán a szétgyógyszerezett korpuszodhoz hívj mentőt egy hét múlva. Lehetőleg szombat éjjel:(

kgaben 2016.01.18. 21:51:20

@Diorella Queen: csak ezt tudom mondani Neked is, hogy remek ötlet.... Terheljük még jobban le az SBO-at az ügyeleti dolgokkal, mert abban biztos lehetsz, hogy akkor nem az ügyeletre mennek. Így is sokat kell várni, hát még, ha az ügyeleti dolgokat is ott kellene ellátni.....

asztalosani 2016.01.18. 22:04:43

@kgaben:

"Anyámnál mindig volt otthon láz-,fájdalom- és gyulladáscsökkentő, megfázásra tüneti szerek, stb. Sosem volt eü végzettsége, csak tudod, amit élete folyamán magára szedett. Józan paraszti ész... "

megnézném, hogy hogyan kezel egy hólyaghurutot otthoni készítményekkel, esetleg gyerek esetén pl.: hirtelen megnagyobbodott torokmandulát ami elzárja a légutakat :P

__________________

"Remek ötlet. Így sem keresik fel az ügyeletet, és ha esetleg a sürgősségin a triage pultnál a nővér megemlíti, és esetleg oda is irányítja őket, akkor jön a kiabálás és az elégedetlenkedés."

még jó hogy jön, ha:
1. az a város másik végén van, és a beteg tegyük fel taxival ment, vagy nincs autója, esetleg gyalog elbotorkált oda
2. még jó hogy ki van akadva, ha meg előtte az ügyeletes küldte el a rákba, mert őkegyességeszentorvoskája éppen az éjjeles műszakban aludni szeretne és nem betegekkel foglalkozni.
3. még jó hogy ki van akadva, ha előtte az ügyeletes küldte el az SBO-ra (mert őkegyességeszentfazékja éppen aludni akar)
folytassam még?
___________

ha egymás mellett lennének, akkor kizárt hogy a sürgősségi betegellátást megzavarnák azok akik az ügyeletes orvos hatáskörében is elláthatók. az hogy át kell menni egy másik helységben adott kórházban az már semmi, szerintem sokan jobban vennék, mintha a város másik végébe küldözgetnék őket
____________

igen, képzeld sokkal jobb ötlet lenne, főleg egy kisvárosban, ahol van egy kórház meg 4-5-6 ügyeleti hely, aztán az ember lottózzon, hogy 6 hely közül melyikben tartják éppen az ügyeletet, aztán a gyógyszertáraknál is lottózzon.

másrészt: igen jobb ötlet lenne,mert így egy biztonsági őrrel 3 helységet is le lehetne fedni (ha azok egymás mellett vannak).

harmadrészről: igen jó ötlet lenne, hiszen egy sürgősségi esetnél nem kellene
1. mentőt hívni (költségcsökkentő tétel: benzinköltség, kocsi amortizációja, bérköltség)
2. mentőre várni (idő.... és sok esetben az idő kulcsfontosságú szerep)
3. ügyeletes orvos holtköltsége (pl.: éppen a kocsijában vezet, ahelyett hogy ezt az időt arra fordítaná, hogy beteget láson el)
4. szinte az összes eszköz rendelkezésre áll: uh, rtg, ekg,...stb.
hanem ehelyett éppen fogni a tolókocsit és feltolni a megfelelő osztályra, ügyeletes orvosi utasítást követően.
______

negyedrészről:
igen sokkal jobb lenne, ha az ügyeletes patika mindig a kórházakban lenne, mert:
1. egy átlag proli általában meg tudja mondani, hogy hol a kórház az adott városban (ügyeletről ez nem mondható el)
2. ismerve a kórházak gyógyszerellátását is sokkal jobb lenne (hiszen így a beteg simán meg tudná venni a helyszínen)
3. gondoljunk már azokra az emberekre is akik tegyük fel szombat hajnalban kerülnek be, és mondjuk nem ehetnek szilárdat, hanem csak tápszert. ilyen esetben letotyog a kórház ügyeletes patikájába és megveszi 250 Ft-ért a tápszerét, és annyit vesz és akkor amikor szüksége van rá
4. gondoljunk már azokra a helyzetekre, amikor egy pár gumikesztyű kellene és az osztályon nem adnak (pl.: pelenkázáshoz), vagy akár felnőtt pelenkára...

na ezek után TE mondj példákat arra, hogy miért NE lenne jó, ha a kórházban lenne az ügyeleti orvosi rendelő, és az ügyeletes gyógyszertár?

asztalosani 2016.01.18. 22:10:15

@kgaben:
kicsi szívecske...

tudsz olvasni???

senki nem küldte az SBO-ra az embereket ügyleti ügyekkel!!!

hanem éppen arról beszélünk, hogy az SBO MELLÉ KÉNE TENNI AZ____ÜGYELETES ORVOSI RENDELŐT (SZOBÁT)___ ILLETVE AZ _____ÜGYELETES PATIKÁT IS____.

SBO ELEVE A KÓRHÁZBAN VAN, ÍGY A 3 HELY EGYMÁS MELLETT LENNE.

kapizs?

kgaben 2016.01.18. 22:29:21

@asztalosani: cöcöcöcö.... (csak hogy egyszer te is olvashasd... :-D )
1.: nálunk speciel pont az ügyelet van közelebb, nem a kórház.
2.: nagyon sokszor nem is kell rtg, uh, stb....
3.: akkor hogy ki lesz akadva, ha nem 40, hanem 70 lesznek előtte, mert egy megfázás miatt is inkább oda jönnek. :-) és sok van ebből így is.
4.: te miről beszélsz? "pl.: hirtelen megnagyobbodott torokmandulát ami elzárja a légutakat :P" Ez nem is az ügyeletre tartozik. Ha tényleg elzárt légútról beszélünk... Ha nem, akkor ügyelet, és lehet menni egy ügyeletes patikába. De ha tényleg súlyos az állapota, akkor kórház. De ha jól olvastam ilyen "komolysági magaslatokba" senki nem emelkedett. Nem is erről van szó. Érdemes lenne elolvasnod neked is azt a törvényt, hogy mi tartozik ügyeleti ellátási körbe, és mi nem.
5.: nem hogy kizárt, biztos, hogy nem oda mennének. Hiszen az ügyeletről még el kell menni a gyógyszertárba, az meg hát az üveg hegyen is túl van, ahol a kurta farkú malac túr... Az meg a GPS-ben nincs benne.... :-D
6.: vidéken a "kisvárosban" nincs kórház, még van, hogy 35-40 ezres városban sem.... Azért a pesti népség segge jól ki van ám nyalva így is... vidéken egy nátha tömeges elhalálozást jelentene olyan élhetetlenek (tisztelet a kivételnek)
7.: látom fogalmad sincs mikhez hívnak mentőt.... Hát képzeld el, hogy előfordult már nem egyszer, hogy kórházon belüli szállításhoz hívtak mentőt. és kapaszkodj meg, felvették a feladatot, és ki is adták, mert jönnek a hozzád hasonló fenyegetőző "jólbeperellek, meghurcollak" emberek, és mivel senkinek nem hiányzik az évekig tartó pereskedés, muszáj megcsinálni a szállítást. Mondom még egyszer kórházon belül.
8.: javaslom, hogy menj el jó időre dolgozni ilyen helyre, hogy kicsit képbe kerülj mindkét oldallal, ne csak az egyikkel. ;-)

2016.01.18. 22:34:11

Én eddig úgy tudtam hogy a felfázás első tüneteit nem lehet érezni ébredés után a szem kinyitásánál hanem az első vizelésnél. De akkor nagyon. Ha a tünetek csak kellemetlenek akkor valóban viselhető a várakozás de fájt már nekem annyira hogy az minden volt csak nem kellemetlen. Mit lehet tenni? Az nem volt elég hogy tea, forró víz, melegítés. Vannak a fájdalomnak, felfázásnak fokozatai és amikor a fájdalomcsillapító szart se ér. A vény nélküli. Szerencsére én rendes beteg módjára rendelési időben voltam rosszul. Az alap problémát nem értem. A Haller utcában mindig van ügyelet, akkor a környező, vagy a legközelebbi gyógyszertár is mindig legyen ügyeletes? Valamilyen forgásban váltják egymást de a háziorvosi ügyelet mindig van. Nem lehet a kettő nyitva mindig egyszerre mert akkor az ügyeletektől távolabb eső gyógyszertárakra sosem kerül sor. És ha mondjuk férfiról van szó és netán vesekő? Akkor is várjon? Az is rohadtul fáj. Bár lehet hogy nőknél is lehet hasonló tünet csak ugye más a berendezés.

Braincelle 2016.01.18. 23:14:07

@Turchi:
Ok, de ha annyira szar és vért pisilsz, akkor inkább elmész a gyógyszerért a patikába, nem? Ezt furcsállták ebben a panaszban a többiek is.
Férfi húgyúti fertőzése alapból komplikált húgyúti fertőzésnek számít, az más. A vesekőnek meg más tünetei vannak, veseköves rohammal nyilván nem fogja otthon kúrálgatni magát, és akkor is más a helyzet, ha lázas, deréktáji fájdalma van és hány.

Braincelle 2016.01.18. 23:25:31

@Turchi:
Nekem ez a sok kiegészítő szer is fura, persze poén hatfélét felírni, a beteg meg fizet egy csomót. A morfiumszármazékokon kívül nem igen van olyan fájdalom csillapító, aminek megfelelőt nem kapsz vény nélkül.
Szerintem tök kevés olyan gyógyszer van, ami kellhet otthon úgy, hogy orvosi vizsgálat és kezelés nem indokolt: 1 fajta fájdalom-és lázcsillapító (vagy max 2fajta), C-vitamin, görcsoldó, betadin, ízületi krém. Sokkal extrább tüneti szereket az orvos sem tud adni átlagember banális betegségeire. Ha nagyon nyaggatják, persze felír még pár dolgot, jó drága lesz.
Orvosi vizsgálat inkább arra kell, hogy van-e valami olyan baj, ami "rendes" orvosi kezelést is igényel (pl. antibiotikum, vagy további kivizsgálás vagy mittudomén).

kgaben 2016.01.18. 23:29:46

@asztalosani: ja, és még egyszer cöcöcö... :-D ugyan is a legtöbb helyen nem a kórház nyerte el az ügyeletet. Ergo Az ügyeletet más cég csinálja. Szépen is venné ki magát, ha az ügyelet rendelkezne a kórház infrastruktúrájával... "4. szinte az összes eszköz rendelkezésre áll: uh, rtg, ekg,...stb."
Én értem, hogy mit mondasz, hogy az ügyeletet hova, hogy. Te nem érted, én mit mondok. Hogy akkor az emberek nem az ügyeletet keresik fel, hanem az sbo-t... "há egy helyen van csókolom, ott meg mindent megcsinálnak, nem csak felírják amire szüksége van..."
Tudni kellene, hogy mikor megyek ügyeletre, és mikor kórházba. saját példa: mandulagyulladás, jön sbo-ra, veri az asztalt, de ügyeletre nem megy.
De mentővel vittem már be kórházba is mandulagyulladásos lányt, mert egy nap alatt nem voltak hatásosak a kiírt és megfelelő gyógyszerek (és hála a hozzád hasonlónak a drága apuka -mert a 20 éves lányka ilyenkor nem felnőtt ám- feljelentéssel fenyegetőzik, mert azt jól hallotta, hogy neki jogai vannak...)
Mellkasi fájdalom, hideg verejtékezés, bal kar zsibbadás: bejön saját lábán, persze hatalmas infarktus. Az emberek egyszerűen nem tudják mikor kell mentőt hívni, mikor ügyeletre menni és mikor kórházba. Persze van, hogy összetévesztik, nem szakemberek, nem kell mindent tudni, de egy egyszerűbb megfázással engem pl sosem vittek kórházba. Érted mit akarok ezzel mondani?
Nem azt mondom, hogy minden hülyeség amit írsz. Azt meg végképp nem, hogy én mindenre tudom a megoldást, csak azt állítom, hogy abból, amit az évek alatt láttam és tapasztaltam, abból az derül ki, hogy egyre élhetetlenebbek az emberek. 2-3 éve mi olyan betegeket láttunk el orvosi ügyeleten, és sikeresen, akiket most a kórház már alig győz.
És még egyszer: ha én sem aggatok rád mindenféle jelzőt, meg megszólítást, akkor jobban tennéd, ha te is kerülnéd, mert az ilyenek miatt szólnak meg a legtöbben, nem is amiatt, amit írsz....

Braincelle 2016.01.18. 23:37:07

@kgaben:
Szerintem ebben sok igazság van. Nálunk pl egész gyermekkoromban, sosem volt ügyelet, meg senki, ha fejjel lefelé kiestem a rácsos ágyból és jól voltam, akkor megnézték, hogy bőgök-e, aztán megnyugodtak, ha lázas voltam, adtam lázcsillapítót, ha nem gyógyultam eléggé, akkor tízéves koromtól felfelé a legközelebbi hétköznapon elküldtek egyedül a saját lábamon a gyerekorvoshoz (természetesen nem tették volna ezt, ha az állapotom nem engedte volna meg), ha hánytam, elém tették a lavórt aztán meg kortyokban itatták a teát. Egyszer estem úgy otthon, hogy felszakadt a fejem, akkor meg anyukám taxival elvitt az sztk-ba a sebészetre, mert alap volt az, hogy a mi hülyeségünket (a gyerek hintázott a székkel) mi fizessük és ne a tb (persze erre is vonatkozik, hogy nyilván nem voltam eszméletlen és nem lógott ki az agyam).
Csak az a baj, hogy ezt úgyis valaki érte, valaki nem, és ha mondogatod, akkor a baromságokkal akkor is bejönnek, a szerencsétlen meg, aki tényleg beteg, magára veszi és otthon marad (a szívinfarktussal meg a GI vérzéssel meg a stroke-kal).

Braincelle 2016.01.18. 23:42:50

@kgaben:
Plusz a másik mögöttes dolog, hogy ma már nincs idő betegnek lenni, mert nem lehet mulasztani a munkahelyekről, ezért mindenki egy nap alatt csodát vár. És nem mindenki olyan idióta önkárosító szerencsétlen, hogy tüdőgyulladással, mandula-tályoggal és még ki tudja mi a jóéggel is dolgozni akar.
De ettől még egy csomó betegség pont a kipihenést és szimpla néhány házi praktikát igényelne, a többi pedig kamu.
Elég szomorú, hogy azon kell félni, hogy ha két napnál többet hörögsz otthon lázasan, akkor harmadnap a felmondó levéllel kívánnak további kellemes gyógyulást.

2016.01.19. 02:16:41

@Braincelle: Nekem az egyedüli igazán fájdalomcsillapító a diclofenac. Már ha orvos elkerülése a cél. Azt viszont csak nem olyan régen lehet kapni recept nélkül 25 mg-os kivitelben. Vér még nem volt. Gyógyszertárba akkor megyek ha az orvos ír fel valamit vagy ha kiürült a vény nélküli otthoni választék. Azért nem olyan egyszerű ez ha belegondolok. Nekem már volt felfázásom és vesekövem-homok is. Nem tudták hogy éppen melyiktől fáj. Én sem. Ha már a felfázást kizárják, az is valami. A posztot különben sem értem hogy most az volt a kiemelt probléma hogy az ügyelet mellett mért nincs gyógyszertár? Általában a posztok mindig arról szólnak hogy miért kell vagy nem ügyeletre menni.

asztalosani 2016.01.19. 09:20:36

@kgaben:
"cöcöcöcö.... (csak hogy egyszer te is olvashasd... :-D )"

cöcöcöcöcö értem a poént, jó volt XD de lapozzunk ;)

sajnos látom még mindig nem érted a lényeget.
nagyobb vidéki városban igenis van ügyelet és kórház is, lsd: győr, zalaegerszeg, komárom, tatabánya, sopron...stb. nem értem ezen mit nem lehet elhinni, vagy miért kell ezt cáfolni.
(az is tény, hogy ameddig a pestieknek a seggük alá van téve az éjszakai járatok is, addig vidéken az utolsó HELYI (!) busz 20:00-kor elmegy és onnantól kezdve reggel 5:00-ig semmi nincs, gáz akkor van, ha az illető nem a nagyvárosban lakik, hanem egy kisebb településen: forgolódjon mi a városban, míg megtalálja az ügyeletes patikát, az ügyeletes orvos után! gratulálok!)

nagyobb vidéki városokban is van már sbo. (ez is tény)

az is tény, hogy sok ember azt sem tudja mi a különbség az SBO, és az ügyelet között, ugyanúgy ahogy itt pl.: mig54 is mindig keveri a baleseti ambulanciát, a balesetivel (mármint a fekvő osztállyal), meg a sürgősségi ambulanciával és még sorolhatnám.

az is tény hogy sok hülyeséggel keresik fel az SBO-t,a mivel az ügyeletest kellene zaklatni.

az is tény hogy hatalmas költséggel és ráfordítással jár az ügyeletes orvos kihívása: mert alapesetben: a beteg felhívja az ügyeletest, az kimegy (benzinpénz + idő), megvizsgálja a beteget, majd kihívja a mentőket: az is ugyanúgy idő és pénz, majd beviszi a mentő a kórházba: az is idő és pénz. az is hatalmas idő, amíg a beteg felkeresi az ügyeletes orvost (mert nem meri kihívni), aztán utána a mentőkre várni (szívinfarktus), míg az beviszi a kórházba....stb. ezeket illene már 2016-ban a minimálisra csökkenteni. és igen: én hamarabb pattannék be taxiba / kocsiba és vinném be a családtagomat a kórházba (SBO/ügyelet), mintsem az ügyeletes orvosra órákig várni: mikor érkezik meg, mert valahol éppen vezet, éppen várja a mentőket és sorolhatnám...

kérdem én még mindig: miért nem egy helyen van az ügyeletes orvos, az sbo, és az ügyeletes gyógyszertár?
mert ha kijön az ügyeletes orvos, nem hoz a hátán egy egész patikát, márpedig ha kimegy azért megy ki mert baj van, vagyis olyan baj amit nem lehet egy egyszerű lázcsillapítóval gyógyítani. oké, hogy van minimális felszerelése (injekciók, gyógyszerek), de ezt is vissza lehetne szorítani a minimálisra. másrészről: ha egy helyen lennének, és beosztanák az embert az ügyeletre, és várakozás közben súlyosbodik az állapota, melyet már SBO-nak minősítenének, akkor csak átgurítanák a másik helyre, nem kellene várni semmire sem.

és pont erről beszéltem amit te is írsz:
ha ezek egy helyen lennének, akkor nem lenne morgás az ügyeletes ellátás miatt (igaz az ügyeletes sem tudna békésen szundizni jó pénzért) mert szem előtt lennének. és ugyan már nehogy azt mondd hogy ez is hülyeség, meg ilyen nincs, mert hány poszt született itt a praxison azzal, hogy az ügyeletes vagy annak asszisztense elzavarta a beteget vizsgálat nélkül, mert az orvos nem volt hajlandó fogadni, vagy mer 1/2 óra múlva lejár a munkaideje?!

gyógyszertári kavarások:
meg kellene szüntetni ezt a patikásosdi dolgot is. nem is értem ki és mikor adhatott engedélyt arra, hogy egy "advil" A gyógyszertárban teszem azt 1.500 ft-ba kerüljön, míg ugyanaz a gyógyszer B gyógyszertárban 2.000 ft.-ba? legyen szépen egységesen mindenhol ugyanannyi, az egészség pedig alapvető, nem pedig üzleti érdek. érdekes a cigi mindenhol ugyanannyiba kerül, a gyógyszer meg nem??? valami irtó nagy gebasz van a fejekben. amúgy egy másik ötlet: simán meg lehetne csinálni azt is, hogy 8-16.30-ig normál patika működik a kórház területén 16.30-tól 8:00-ig pedig ugyanazt a patikát más vállalkozó (k) vezeti(nék) más neve alatt: két (három) különböző pénzügyi elszámolás simán kivitelezhető lenne, egy közös raktárprogrammal, tehát kivitelezhető lenne. így nem csak egy patika tulajdonos járna jól, hanem kettő vagy három, miközben meg lenne oldva a folyamatos gyógyszertári ellátás (ügyelet) a kórházban is. ha már a témánál vagyunk: vajon miért nincsenek NEMZETI gyógyszertárak? (ironikus kérdés volt csak)

asztalosani 2016.01.19. 09:28:38

@Braincelle:
azért hozzácsapnék a felsorolásodhoz: hasmenés ellenit-, + meghűlésre (pl.. neocitran és társai), + torokfertőtlenítős gyógyszereket is és kalciumot ;-)

asztalosani 2016.01.19. 09:33:03

@Braincelle:

és régen akkor sem hívtak mentőt amikor biciklizés közben fejtetőre állt a gyerek
(mint itt nem is olyan régen posztolt esetben, mikor ugyanezért FELNŐTThöz(!) hívták...)

she_wolf 2016.01.19. 19:30:53

@asztalosani:
Szakadj le rólam, inkább fejleszd a memóriád, ribanc!

(Valaki már megint nem tekerte rád a formalinos üveg tetjét, de szét fogom rúgni a seggét!)

she_wolf 2016.01.19. 19:42:29

@asztalosani:
"nem is értem ki és mikor adhatott engedélyt arra, hogy egy "advil" A gyógyszertárban teszem azt 1.500 ft-ba kerüljön, míg ugyanaz a gyógyszer B gyógyszertárban 2.000 ft.-ba?"

Aki kitalálta a szabadáras kereskedelmet, te idióta!
A Nemzeti gyógyszertáras elgondolásod ezer sebből vérzik, de ötletelgess nyugodtan, csak engem hagyjál lógva!
Deal?

formed 2016.01.19. 21:36:15

Itt most asztalosani felvetésével kell hogy egyetértsek, kezdőként mikor orvosi ügyeleti munkákat vállaltam, számtalan alkalommal találkoztam ilyen panaszokkal, melyek rendkívül kellemetlenek tudnak lenni, és számos esetben saját "utánkövetéses vizsgálataim" alapján egy bizonyos egyszer alkalmazott antibiotikum (fosfomycin-trometalol) gyakorlatilag órák alatt képes drámai javulást elérni.
A másik az orvosi ügyeletek, SBO-k, és az ügyeletes patikák elhelyezése. Ebben is egyet kell hogy értsék vele, de nem csak én, hanem ezt már a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság is megfogalmazta egy állásfoglalásában, hogy sokkal hatékonyabb betegellátás történne akkor, hogyha ezen szervezeti egységek egy helyen centralizáltan működnének. A hozzászólásom első része különben arra a kérdésre is vonatkozott, hogy ugyan mit tehet egy ügyeletes orvos vasárnap egy cystitissel, hát ennyit, hogy megszünteti a fájdalmat... Ne adj' Isten, megelőzi az ascendalo uroinfekciókat.

Azt amúgy én is hülyeségnek tartom, hogyha egyszer már elment az orvosi ügyeletre a Nagyvárad térre, akkor onnan a Horváth Mihály tér nem egy túl nagy távolság, igazán elmehetett volna a gyógyszerért.

Braincelle 2016.01.20. 13:28:25

@asztalosani:
Nekem a fentiek közül egyik sincsen. Felső légúti itókák mondjuk tényleg hasznosak ha dolgozni kell, olyankor szoktam venni, hogy ne prüsszögjek. Hasmenésre a hasfogó kétélü fegyver. Szén tablettának lehet értelme.
De ki a halálnak van pénze olyan gyógyszerekre amik lehet hogy hamarabb lejárnak mint ahogy kellenének?

Braincelle 2016.01.20. 13:31:06

@formed: azt a gyógyszert én is használom, de nem a panaszok kezdete után egy órával.
Persze nem tudjuk milyen súlyos panaszai voltak, mert az orvoshoz azért már nem ment el.

zünüke 2016.01.20. 17:15:02

3 éve történt,hogy a kisebbik unokámnak (már nem tudni hanyadszor)begyulladt a füle.Persze mikor történjen ez ha nem péntek délután,amikor a körzeti már nem rendel.Próbáltuk valahogy túlélni a hétvégét meleg sóval,lázcsillapítóval,fájdalom csillapítóval,de szegény gyerek nagyon ramatyul volt,akkor már hányt is.Gondoltam ennek a fele se tréfa,irány az ügyelet a Heim Pálba taxival.Kapott a gyerek 2 fajta gyógyszert amiből az egyik sürgős volt.Irány az ügyeletes patika (taxival vissza a Nyugatihoz az Üllői útról)feleslegesen mert a fontos gyógyszer éppen nem volt készleten.Még szerencse,hogy a taxit nem küldtük el,mentünk tovább Budára (ott is van egy ügyeletes gyógyszertár)ahol nem túlzok vagy tízen álltak a sorban.Hazafelé természetesen megint taxi a lázas gyerekkel vissza a Pesti oldalra.Hazaérve összeszámoltam mennyibe került ez nagyjából két órás út mindennel együtt.Taxik,gyógyszerek 18.000 Ft, és ez 3 éve történt.

2016.01.20. 17:28:25

@zünüke: Van egy állandó ügyeletet tartó patika a Heim Pál közelében, ki is van a kórházban írva a címe, szerintem 3 éve is már működött, X. ker. Pongrácz út, taxival pár perc.

zünüke 2016.01.20. 18:32:55

@Turchi: Eszembe se jutott megkérdezni,hogy van-e a közelben ügyeletes patika,ott nem mondták,nekem meg a fejemben csak a Nyugati volt hirtelen.

Azért köszi.

2016.01.20. 19:13:36

@zünüke: Mi sem tudtuk, a portást kérdeztük és ő mutatta meg egy mikro méretű papíron hogy hol van mert mi meg a Nagyvárad téribe akartunk menni de az is megszűnt már akkor állandó ügyeletesnek lenni. Házhoz szállítás is van ott, az meg azért jó ha a gyerek mondjuk éppen hányós, fosós betegségben van akkor a taxi elég érdekes, a házhoz szállítás meg nem kerül többe mint a taxi. Mi régebben rengeteget jártunk orvoshoz, az összes patika, ügyeleti nyavalya száma nálunk volt, előtte telefonáltunk és akkor nem mentünk hiába.

zünüke 2016.01.20. 20:26:19

@Turchi:

Ezt jó tudni,hogy nagy vész esetén ki is szállítanak.Ilyenről még nem is hallottam soha.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása