Primitív, bunkó módon bántak a beteggel az Uzsokiban

2016.01.15. 06:00

shutterstock_190301756_0.jpgHát kérem szépen, az én 65 éves, tanár édesapámmal, így még soha nem mosták fel a padlót, mint azon az estén, abban a rendelőben.  Míg ő egyre udvariasabb (megkockáztatom: egyre alázatosabb) volt, a páros annál jobban belejött az alázásába. 

 

Tisztelt Praxis blog, kedves Olvasók!

 

 

Amiről írni szeretnék, egészségügyileg nem eget rengető eset (főleg olvasva a többiek történtet) csak egy történet, az emberi, vagyis jelen esetben orvosi viselkedésről. 

Az utóbbi időben az egészségügy háza tájáról szóló hírek másról sem szólnak, minthogy az emberek megértsék: nagyon nehéz, már-már szinte elviselhetetlen az orvosok helyzete Magyarországon. 

Ez biztos, hogy így van, de ettől még az emberi arcukat nem veszíthetik el, soha, semmilyen körülmények között! 

 

Legalábbis ezt hittem, egészen 2015. december 29-én este kilenc óráig. 

 

Jelentem: van, aki elveszítette…

De előbb egy jó hír: az Uzsokiban, és portás, a betegfelevő például biztosan megőrizte!

A doktornőnek a fül-orr-gégészeten ugyanez sajnos, már nem sikerült…

De, még mindig bízom, benne, hogy többen vannak az orvosok között, aki megfogadva Nagy László író örökbecsű szavait megőriztek belőle valamit…

No, és akkor maga a történet.

Édesapámnak, napok óta nagyon fájt a füle, ezért kedden este úgy döntöttünk: nincs mire várni, orvoshoz kell fordulnunk, mert ez bizony itthoni praktikákkal nem mulasztható el. Gyorsan rákerestem a neten, és kiderült: az Uzsoki kórházban van 24 órás ügyelet.

 Autóba pattantunk, és indulás!

 shutterstock_190301756_0.jpg

A portás kedvesen, készségesen útba igazított, irány a betegfelvétel. 

Ott rengetegen voltak, de ennek ellenére, a fiatalember, aki a rendszerbe vitte apu adatait, kedves, mosolygós segítőkész volt, minden kérdésünkre pontosan, precízen, készségesen válaszolt, holott ha nem teszi – látva a mögöttünk felgyülemlő sort – meg tudtuk volna érteni…

Papírmunka letudva, gyerünk a fül-orr-gégészetre. Szerencsére nem vártak túl sokan, előttünk összesen ketten voltak. Az előttünk lévő férfi, feleségével ment be, és 10 perc múlva úgy jöttek ki a szobából, mint akik a holdon jártak. Akkor még azt hittem, csak a fájdalom torzítja el a férfi arcát. Hát nem...

Végre sorra kerültünk, ketten mentünk be, mert apu tartott attól, hogy nem fogja jól hallani az orvos kérdéseit, ezért megkért, hogy segítsek.

 

 Hát, mit mondjak, úgy vágtak ki, mint az a bizonyos macskát… 

Hiába kértük, hogy maradhassak, nem volt apelláta csupán ennyi: „a beteg marad, maga meg most azonnal távozik!”

 

És mindezt úgy, hogy ránk se nézett sem orvos, sem az asszisztense.

 Apu, rettentő udvariasan, még egyszer szólni, mert: „Kezét csókolóm, hadd maradjon benn mégis a lányom, mert engem megnyugtat, ha itt van, és nem is hallok mindent igazán jó, amit tetszik mondani” 

„Megmondtam, hogy nem! ”- csattant a válasz, a 30 év körüli doktornőtől. aki ekkor még mindig nem fordult meg, egy pillantásra nem méltatott bennünket, nem tartotta fontosnak, hogy a számítógép monitorja helyett a következő betege szemébe nézzem. 

Kimentem, semmi gond, ha ez a szabály, tartsuk be. 

Leültem az ajtó melletti székre, ahonnan tökéletesen lehetett hallani a bent történteket. 

Hát kérem szépen, az én 65 éves, tanár édesapámmal, így még soha nem mosták fel a padlót, mint azon az estén, abban a rendelőben.  Míg ő egyre udvariasabb (megkockáztatom: egyre alázatosabb) volt, a páros annál jobban belejött az alázásába. 

 

- Magának nem is ide kellett volna jönnie, nem ide tartozik- mondta szinte kánonban a doktornő és az asszisztense.

- Elnézést, az internet szerint Budapesten jelenleg csak itt van ügyelet, és telefonon is ezt a tájékoztatást adták…-rebegte apu, szinte elhaló hangon, hozzátéve:

- Miért tetszenek velem ilyen szigorúak, lenni? Nekem csak nagyon fáj a fülem…

- Ez hazugság- felelte a doktornő, arra utalva, hogy csak ők az ügyeletesek most Budapesten…

- Akkor még egyszer elnézést, hogy ide merészkedtem, biztos félre értettem valamit…- mondta az édesapám.

-Mi a panasz?- kérdezte a doktornő.

- Napok óta nagyon fáj az egyik fülem, már szinte egyáltalán nem hallok rá…

- Ez nem sürgősségi ügy, nem is értem mit keres itt?

- Megijedtem, hogy ha tovább várok nagyobb lesz a baj, több komoly betegség előjele is lehet, akár teljes hallásvesztés…

- Aha… zárta rövidre a diskurzust a doktornő.

Igaz, édesapámnak amúgy is ez volt az utolsó esélye a kommunikációra, ettől kezdve ugyanis csak egymással beszélt a doktornő és az asszisztens. 

Apu fülét kimosták, majd közölték, hogy elmehet. 

Egyetlen szó tájékoztatást nem kapott, hogy mi baja volt a fülének (érdekelte volna), vagy éppen kell-e utókezelés?

Semmi!

Pontosabban azért volt még „valami”…

Mielőtt kilépett volna a szobából, a doktornő még utána szólt:

 „Ilyen panasszal, ide többé ne jöjjön! Megértette”?

Így, hogy: „Megértette?”

 

Persze, hogy megértette, hiszen értelmes, olvasott, művelt, 65 éves ember, de ha nem is lenne az, talán ezt a pár szót akkor is megértette volna. majd sűrű bocsánatkérések közepette kijött a szobából…

A kocsiban csak ennyit mondott: „Így még soha nem aláztak meg, ha ezt tudom, inkább hagyom, hogy tovább fájjon a fülem. Én nem mondtam, hogy a kisasszonyt éppen mára osszák be ügyeletbe, vagy, azt sem, hogy maradjon itthon, és ne külföldön dolgozzon sokkal több pénzért, de ha már így alakult az élete, és ha mint fül-orr-gégészhez az ember a fülének a panaszával hozzáfordul, talán kezelhetné emberként is a betegét…” 

 

Szörnyű volt hallani, ahogy megalázzák az apukámat, aki 50 éve fizeti a tb-t, így talán már megtermelte ennek a vizsgálatnak az árát is. 

 

Nem szívességet kért, hanem igénybe vett egy szolgáltatást, amit már busásan megfizetett.

Nem tudok elképzelni primitívebb magatartást, minthogy megalázzuk, aki ki van szolgáltatva nekünk, és a segítségünket, szaktudásunkat kéri.

 

Lehet, hogy ez a doktornő megtanult mindent a fülek anatómiájáról, de, hogy emberségből és viselkedésből (legalábbis erre az estére) megbukott, az biztos...

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ördi ke 2016.01.15. 06:50:30

Igaza volt az orvosnak ha napok óta fàjt ez nem sürgőségi ügyeletre tartozik.Mért nem ment el hàzi orvosàhoz napközben?Màsnapig is kibirta volna.Még jó,hogy nem mentö hivott napok óta fàjo füléhez.

apanna 2016.01.15. 07:22:32

Abban igaza van az orvosnak, hogy ez nem sürgősségi eset, hisz már napok óta fájt édesapád füle.

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2016.01.15. 08:50:57

Nálunk is volt olyan eset, hogy 8- ig volt ügyelet a beteg pénteken este 8 óra elött két perccel érkezett 2 hetes fájdalommal. Persze elláttuk és negyed 10- kor végeztünk.
Egyszerűen nem tudják az emberek, hogy mi az ami az ügyeletre tartozik. Mikor finoman megkérdeztük, hogy miért nem jött az elmúlt két hétben, az volt a válasza, hogy nézte a meccseket a tv-ben. ( Foci vb időszaka volt ).

hajatsermuta 2016.01.15. 08:59:40

Csak érdekességképpen:
1.a beteget ellátták, annak ellenére, hogy egyértelműen NEM sürgősségi, ügyeleti eset volt.

2. A poszter hosszasan, szó szerint "idéz" egy olyan párbeszédet, amit nem hallott.
"rebegte apu, szinte elhaló hangon..."
3. Hogy jön ide Nagy László? Aki egyébként, mint köztudott, költő volt, nem író.

asztalosani 2016.01.15. 09:31:24

" Hát, mit mondjak, úgy vágtak ki, mint az a bizonyos macskát…
Hiába kértük, hogy maradhassak, nem volt apelláta csupán ennyi: „a beteg marad, maga meg most azonnal távozik!”"

ilyen nincs.

tessenek már elolvasni azt a kibaszott EGÉSZSÉGÜGYI TÖRVÉNYT, hogy a betegnek milyen jogai vannak!és akkor majd nem vágnak ki a rendelőből mint macskát szarni! az orvosnőt meg az ántsznél ás az etikai bizottságnál is be kellene panaszolni, mert hogy ide kiírjátok azzal nem mentek semmire. én kíváncsi lennék hogy ott is ekkora szája lesz vagy sem? amúgy baromira igazatok van: ha valami probléma van akkor orvoshoz kell menni, ha ez este merül fel, nem szabad vele várni reggelig. az ügyeletesek azért ripacskodnak, hogy ne merj legközelebb az ügyeletre menni (úgy ahogy apudnál is elérte), ez nyilvánvaló. csakhogy ők ezért kapnak KÖZPÉNZBŐL fizetést, tehát nincs rinyálás EL KELL LÁTNIUK, függetlenül attól hogy sürgősségi, akut vagy idült.

édesapádnak meg mielőbbi gyógyulást (ha még nem szűnt volna meg a problémáj)

kgaben 2016.01.15. 10:51:53

@asztalosani: hogy a stílusa nem volt emberi, az lehet. Persze, neki kötelessége minden. De a beteg, ha már napok óta tartó fülfájása van, akkor miért is nem ment előbb orvoshoz? Ha már úgy is mindig a törvényre hivatkozol, akkor a betegeknek azt is leírhatnád, hogy ebben a törvényben az is benne van, hogy mi számít sürgős, akut esetnek, és mi nem. Erről is felvilágosíthatnád őket, a kötelességeikről, nem csak a jogairól, nem csak lazítani kellene.... És nem az orvos viselkedését vitatom, mielőtt ebbe belekötnél.
A másik: tapasztalat alapján mondom, hogy sokszor lehetetlenség úgy rendesen kikérdezni egy beteget, ha a hozzátartozó ott van. Egyrészt, mert többszöri kérések ellenére is folyamatosan belebeszélnek a beteg-orvos párbeszedbe, és egyszerűen nem hagyják, hogy ki lehessen kérdezni a beteget. Pedig ha a beteg külön elmondja a panaszait, és ezután külön a hozzátartozó is elmondja, hogy ő mit látott rajta, az sokkal informatívabb, mintha folyamatosan belebeszél az anamnézis felvételbe, csak eltelik az idő, és nem jutnak egyről a kettőre. És ez tapasztalat....
Másrészt már korábban is, úgy megint megkérdem: HOL LEHET PANASZT TENNI A FELESLEGESEN A SŰRGŐSSÉGI ELLÁTÁST IGÉNYBE VEVŐ EMBEREKET???? Ugyanis ezzel azok elől veszik el az időt és lehetőséget, akiknek tényleg sürgős szükségük lenne....?????

zsebibabi 2016.01.15. 11:25:10

@asztalosani:
" EL KELL LÁTNIUK, függetlenül attól hogy sürgősségi, akut vagy idült."
Ebben tévedsz. Az ügyeleti rendszert kimondottan a sürgős esetek ellátására szervezték, márcsak kapacitásánál (töredéke a napközbeninek) fogva sem képes a nem sürgős esetek kezelésére. Több napos fülfájással vagy előbb kellett volna menni, vagy megvárni a következő napot.

Az általad oly gyakran hivatkozott eü.törvény rendelkezése is egyértelmű ebben a vonatkozásban:
"93. § (1) Az ügyeleti rendszer a napi munkarenden kívül bekövetkező sürgősségi esetekben a 88-92. §-ok szerinti egészségügyi ellátás folyamatos igénybevételének lehetőségét biztosítja."

Dikusz 2016.01.15. 13:46:40

@kgaben: most olvastam a hírekben, hogy bevezetik átalakul Budapesten a sebészeti ügyeleti rendszer.A műtétre szorulókat annak a kórháznak kell ellátnia, ahova tartozik. Ez milyen változást jelent?

csakmotyogok 2016.01.15. 15:13:57

@hajatsermuta: S hogy jön ide ,hogy szolgaáltatás?
A busásan megfizette pedig barokkos túlzás, ha az édesapa tanár volt.

kgaben 2016.01.15. 16:36:11

@Dikusz: minket ez annyira nem érint, mivel alapjáraton nem sebészeti osztályra viszünk beteget, hanem traumatológiára. Mivel még nem jött meg a teljes tájékoztatás, valami olyasmiről van szó, hogy eddig kb ügyeleti rendszer működött. Most területi beosztás szerint. Vagyis meg lesz szabva, hogy melyik területhez melyik kórházba kell vinni/ellátni a beteget. De pontosabbat akkor fogok tudni mondani, ha kapunk erről majd tájékoztatást.

yogosan 2016.01.15. 16:46:57

Azért az érdekes,hogy senki nem nehezményezi a doktornő viselkedését.Az lehet,hogy egy többnapos fülfájás nem az ügyeletre tartozik,de ez a stílus meg nem a rendelőbe.Ezt normális hangsúlyban is meg lehetett volna mondani a betegnek,ehhez nem kellett volna ez a bunkó útszéli stílus.

kgaben 2016.01.15. 17:03:51

@Dikusz: kiegészítve: ügyeleti időben ki volt jelölve 1-2-3, mikor mennyi kórház, ahova minden pestit lehetett vinni, ha ilyen irányú problémája volt. Most így majd a kerületek területileg le lesznek osztva, hova kell vinni a lakcím szerint. Így nem küldhetik tovább, hogy most nem ők az ügyeletesek (amit jogosan tettek, mert tényleg nem nekik kellett ellátni). Talán így majd hamarabb sorra kerülnek a betegek, ha műtét szükséges, kevesebbet kell mentőben tölteni az időt,kevesebbet rázkódni az úton. Na persze aztán ez majd kiderül a gyakorlatban.

drontal 2016.01.15. 17:09:32

@yogosan:

És sajnos egyre több ilyen "kedves" orvossal fogunk találkozni,mert az intelligensebbje már elment külföldre.
Ez az aranyos doktornéni nagy valószínűséggel ezért van még mindig itthon.

drontal 2016.01.15. 17:11:26

@csakmotyogok:

Azért 50 ledolgozott évvel csak belefér egy fülmosásba nem?

rest of boys 2016.01.15. 17:15:00

@kgaben: Magyarországon alap, hogy ÉN vagyok az első, másodszor és harmadszor is én, aztán jön a többi, akiket amúgy magasról leszarok.
ÉN legyek ellátva, mert az én esetem a legsürgősebb. Mindig.
Az, hogy más közben százszor súlyosabb dolog miatt nincs előbb ellátva, késlekedik a vizsgálata és komoly veszélybe kerülhet az én önzésem miatt, kit érdekel.

Kb. ez az ilyen esetek tanulsága is.
Made in Hungary.

rest of boys 2016.01.15. 17:17:07

@drontal: 15 évesen még akkoriban sem volt tanár valaki, amikor valóban tanárokat képeztek ki és 16 évesen érettségiztek 10 osztály után a végzősök...

she_wolf 2016.01.15. 17:17:20

@yogosan:
Tökéletesen igazat adok Neked.
Ha a párbeszéd valóban így hangzott el (ha nem is szó szerint, de stílusában), akkor az megalázó egy beteg számára.

Amiben a szakembereknek adok igazat, az az, hogy az ügyelet nem arra van (elvileg), hogy napok óta tartó fülfájással este menjünk vizsgálatra.
Egyre inkább gyakorlattá válik, hogy ügyeletre császkálunk, mert ott tuti hogy aznap sorra kerülünk. Akár a forrásokkal való visszaélésnek is mondhatnánk.
És ahogy @kgaben is felvette már nem egyszer: nincs jelenleg mód arra, hogy ennek a kapacitásnak a finanszírozásába "beszálljanak" azok, akik nem a "rendeltetési célnak megfelelően" csapolják meg ezt az ellátást.

@kgaben:
"A másik: tapasztalat alapján mondom, hogy sokszor lehetetlenség úgy rendesen kikérdezni egy beteget, ha a hozzátartozó ott van. Egyrészt, mert többszöri kérések ellenére is folyamatosan belebeszélnek a beteg-orvos párbeszedbe, és egyszerűen nem hagyják, hogy ki lehessen kérdezni a beteget."

A beteget és hozzátartozóját rendre lehet és kell is utasítani, ha csacsogással zavarják a betegellátást, de úgy gondolom, hogy ebben az esetben sem jogi akadálya, sem protokolláris ok nem volt arra, hogy a hozzátartozót elhajtsák a retekbe.
Vanak vizsgálatok, ahol nem lehet jelen hozzátartozó, ez tény, de ez nem az az eset:)
Velem például mindenhová jön a férjem, pedig 65 sem vagyok, szenilis sem, sem bárminemű fogyatékkal élő. Jegyzettömbi minőségében van jelen:)

she_wolf 2016.01.15. 17:21:47

Fül és fog. Két olyan cucc az emberben, aminek fáldalma esetén szeretnénk elveszíteni a fejünket:)
Tényleg kegyetlen tud lenni...

csakmotyogok 2016.01.15. 17:38:48

@drontal: No ennyire lehet igaz az egész sztori. 15 évesen tanár volt,ahha miért nem mindjárt agysebész? Ebből is nyilvánvaló a poszt írója szeret hazudni. S igen belefér minden,de nem ügyeleti időben. Ha napokig bírta bírta volna reggelig is. Nyugdíjas ráér.

csakmotyogok 2016.01.15. 17:40:46

@rest of boys: Anyósom 76 éves és 23 évesen lett tanár.Mert már akkor is minimum 4 éves főiskola kellett ahhoz, hogy valaki tanár lehessen.

csakmotyogok 2016.01.15. 17:44:01

@drontal: Ne ringasd ebben magad. Ha ilyen módon halad a dolog,a poszter viheti az apukáját vajákos Biri nénihez. Biztos vagyok benne nem ilyen volt a beszélgetés,csak ki lett színezve,mert nem tetszett,az igazság: nem jár ügyeleti ellátás erre. Igaz megkapták.

she_wolf 2016.01.15. 17:50:29

@csakmotyogok:
Csak túlozni....naaa...kekecek vagytok:)
A tb. Előtte is másképp hívták, most is másképp hívják, de mindig vontak valamit a fizuból az eü.-re. A 15 éves korban szerzett tanári diploma bennem is felmerült (dacára annak, hogy csodagyerek kevés van, és a gyerekmunka ugyebár...), de ma nem vagyok szőrözős hangulatomban.
(Még....)

Krisztina Tinácska Horváth 2016.01.15. 17:55:11

Mibe volt igaza az orvosnak? Kutyqakotelessege ellatni ezert van a TB!!!! Ket hete nekem is begyulladt a mandulam rament a fulemre es a nyelocsovemre. Az orvos kedvesen vizsgalt meg a Honved korhazba, ugy hogy azt is elmondtam neki h 2hete faj de dolgozok nem volt idom elmenni. Megertette.. nem kotekedett! Pedig bele halhattam volna meg mondta..annyira sulyos volt mar a gyulladas hogy inni se birtam! Tehat nem kell patkanynak lennie csak mert ra szorul az ember!! Semmivel nem tobb egyikunknel sem!!

she_wolf 2016.01.15. 18:17:50

Tinácska drága...szuicid hajlamaiddal kéretik szokorvost felkeresni.
Sürgősséggel, azért fizeteted a tb.-t. Hogy megmentsék az életedet:(
Erősen javasolt valamelyik mentálhigiénés központot is megkeresni.
Várakozás közben a magyar nyelv szépségeit taglaló szakirodalmat, és helyesírási tankönyvet olvasgatni kifejezetten pihentető.

(Érzem, ahogy kezd bennem szétáradni az önzetlen segíteni akarás, úgyhogy....)

drontal 2016.01.15. 21:11:46

@rest of boys:

A posztoló nem azt írta,hogy 50 éve tanár az édesapja hanem azt,hogy 50 évig fizette a TB-ét maga után.Lehet,hogy 15 éves korától dolgozott egészen nyugdíjig.Ez nem ritka eset.

drontal 2016.01.15. 21:22:01

@csakmotyogok:

A poszter egy szóval nem írta azt,hogy az apja 50 évig volt tanár.Azt írta,hogy 50 évig fizette a TB-ét saját maga után.Azt,hogy 15 éves korától dolgozott nem elképzelhetetlen.De egyébként a poszt nem erről szól,hogy ki meddig fizette a TB-ét,és mennyi idősen diplomázott.

she_wolf 2016.01.15. 22:14:53

@csakmotyogok:
65 éves nyugdíjas még bőven melózhat. Nyugdíj mellett is, úgyhogy nem biztos, hogy az a dolga, hogy ráérjen.
Igaz, azt azért jó lenne észben tartani, hogy nem többnapos, elhúzódó panasz miatt cuccolunk be a sügősségre. Pláne tanáremberként (gógyi), és pláne idősebb korban.

Az orvos viselkedését pedig nem mentik a körülmények, feltéve (de nem megengedve), hogy a poszt szóról-szóra így igaz.

csakmotyogok 2016.01.16. 10:10:37

@mig54: Bocsi,mivel tanár abból indultam ki,hogy nekik nem lehet. Igen melózhat mondjuk portásként.De az 50 év akkor is kamu. Már 50 éve sem volt gyerekmunka. A nagy szocializmusban. Sőt akkor TB sem volt.Gimnazistaként pedig pláne nem dolgozhatott olyan munkaviszonyban amivel járulékot is termelt volna.

csakmotyogok 2016.01.16. 10:12:45

@csakmotyogok: Ja igen az orvos viselkedését nem mentené semmi ha igaz volna. De ugye bent sem volt és a többi hazugság bennem azt az érzést keltei eléggé hazudós poszterrel van dolgunk. + A végén benyögi a szolgáltatás és a busás szót is ami nettó hülyeség.

Dikusz 2016.01.16. 11:11:59

@csakmotyogok: azért ez nem egészen így van, ahogy mondod. Vagyok annyira idős, hogy tapasztalatból beszéljek. Az általad emlegetett "nagy szocializmusban" nőttem fel. Szakmunkásképző iskolában kezdtem a tanulmányaimat. Abban az időben az volt a gyakorlat, hogy egy hét iskola - egy hét munka. Így én is 14 éves korom óta dolgozom. Kaptunk ösztöndíjat, abból is vontak le járulékokat. Volt olyan kolléganőm, aki három évvel volt fiatalabb nálam, mégis egy évvel volt csak kevesebb a munkaviszonya. Kiderült, hogy 14 éves korától dolgozott, az iskoláit munka mellett tette le. Egyébként abban az időben (ha jól emlékszem)annyi megkötés volt, hogy 16 éves kor alatt csak napi 6 órát lehetett dolgozni. Azonkívül volt olyan szakiskola is (gép- és gyorsíró), ami csak két éves volt, ott 17 évesen állhattak munkába a tanulók.
Egy pedagógus miért nem dolgozhat 65 évesen (nem portásként) szerinted? Ha meg olyan tárgyat tanít, amiben kevés tanár van, két kézzel kapnak utána. Még az is lehet (bár nehezen hihető), hogy lemondott a nyugdíjáról, vagy ha nem, óraadó tanárként dolgozik. Gimnazistáknak meg lehetett menni nyári munkára, az ott kapott fizetésből is vontak le.
Azt meg nem értem, miért írod azt, hogy hazudik a posztoló (a szolgáltatás-busás benyögést meg az ő bunkóságának tartom). Abban én is igazat adok annak aki azt írja ilyen panasszal nem az ügyeletre kell menni. Az utóbbi hat évben gyakran kísértem hozzátartozóimat sürgősségi ügyeletre (bár ne kellett volna) láttam bizony olyan eseteket, mint a posztolóé.
Írod, anyósod tanár. Nekem volt olyan barátnőm, aki munka mellett végezte el a főiskolát, és szakiskolában (szőrmeipar) tanított szakmai tárgyat.

csakmotyogok 2016.01.16. 12:10:32

@Dikusz: A törvény tiltja hogy 65 év felett közalkalmazottként dolgozz. Még vállalkozóival sem dolgozhatsz tanárként.Tehát csak valami olyan munkát végzehet ami nem a tanársághoz kapcsolódik,lehet autószerelő vagy lehetne háziorvos de tanár tuti nem.
Munka mellett végezhette a főiskolát érettségi után ebben egyetértek.
Arról pedig nem vitatkoznék mennyi haszna volt és mennyire igazságtalan és etikátlan,hogy egy szakmunkástanulónak a tanulmányai munkaviszonynak számítanak. Ez csak max. adminisztratíva az ,a valóságban inkább kárt csináltak,mint hasznot.
Miért hazudik? Nem volt bent,de szó szerint, ócska drámai eszközökkel színezve ad elő 1 történetet,ez pedig nettó hazugság. Persze ilyenkor nem érvényes a hallgattassék meg a másik fél is. Hidd el az eüsök éjszak hamarabb szeretnének szabadulni és nem pazarolják az erejüket alázásra.De a poszter onnantól,hogy közölték vele ez nem tartozik az ügyeletre,begőzölt,ezt tanúsítja a beszólása is.Egyébként pont annyi jogom van hazugnak nevezni a posztert,mint neki bunkónak és primitívnek nevezni a dokit. Szerintem pedig ő a bunkó és primitív. Ez meg az én véleményem.

kitchen 2016.01.16. 12:49:58

@csakmotyogok:

"nem volt bent,de szó szerint"
miből következtetsz arra,hogy nem volt bent?

"hidd el az eüsök éjszaka hamarabb szeretnének szabadulni és nem pazarolják az erejüket az alázásra"
ja,persze persze..

"de a poszter onnantól,hogy közölték vele ez nem tartozik az ügyeletre,begőzölt,ezt tanúsítja a beszólása is"

"Egyébként pont annyi jogom van hazugnak nevezni a posztert,mint neki bunkónak és primitívnek nevezni a dokit.Szerintem meg ő a bunkó és primitív."
primitív magatartást írt (jogosan)bunkót meg sehol sem találok pedig 3x-or olvastam
el ezt a rövid posztot.
érdekes,hogy a betegfelvevővel semmi problémája nem volt a poszterinának,ezt például
mivel magyaráznád?
Tévedsz.Nincs jogod lebunkózni és degradálni senkit aki ide ír, még ha úgy érzed,hogy
jogodban áll akkor sem.Te vagy a másik nick aki miatt szép lassan ez a blog el fog
vérezni posztok hiányában.

csakmotyogok 2016.01.16. 12:52:46

@kitchen: Ő mondta,hogy kiküldték:)) Javítok: a poszter primitíven és bunkón nyilvánult meg:))

csakmotyogok 2016.01.16. 12:54:25

@csakmotyogok: és majd akkor hiszem el hogy igazat írt ha itt megjelenik az ügyeletes orvos:))

she_wolf 2016.01.16. 13:55:18

@csakmotyogok:
A poszter bent volt, kiküldték.
Megint úgy olvastalak, hogy tudom, miért írsz ilyen stílusban.
Hidd el, nem megoldás!
És még valamit az idős, nyugdíjas dolgozók védelmében, saját környezetből:
anyósom és apósom is dolgoztak bőven nyugdíjasként. Anyósom angolt tanított otthon, apósom vidéki főiskolán etikett-protokollt, fix óraszámban.
Mindketten mindent szabályosan, könyvelővel, meg isten haragjával, ami ehhez kell, ugyanis soha, semmivel nem vétettek volna szabályok, törvény ellen. Még "okosba" megoldásokkal sem.
Úgyhogy ezt a nyugdíjas tanár csak portásként....bocs, de kikérem minden szellemileg és testileg fitt 65 éves nevében:( Te is leszel annyi, ne feledd! De jó lesz, ha lekripliznek, haszontalannak bélyegeznek, ugye?
És hogy ki mióta mennyit és milyen címszóval fizet attól függ, hogy éppen milyen nevet kap a keresztségben az adónem.

Amit @Dikusz: írt, magam is tanúsíthatom, saját életemből merítve. Gyakorlatilag én is 15 éves korom óta rendelkezem "jövedelemmel", valamivel kevesebb, mint 2 év kihagyással. Szakmunkástanulóként ösztöndíj, + kötelező nyári gyakorlat.

A poszt arról szól, hogy kizavarták a hozzátartozót a rendelésről. Minden más csak lényegtelen adalék, ami a poszter felháborodását lenne hivatott alátámasztani. Túltolta a poszter? Lehet. Mint ahogy Te is túl szoktad tolni a hozzászólásaidat.
Én ezen nem szeretnék Veled összeveszni, de tudnod kell, hogy én nem gyarapítom az "aki nincs velem, az ellenem van" szemléletű emberek táborát. Igyekszem pártatlannak lenni annak ellenére, hogy bevallottan eü.-párti vagyok. És én is találkoztam már oda nem való egészségügyi dolgozóval, bocs!
Peace!:)

csakmotyogok 2016.01.16. 14:09:08

@mig54: Én azt nem fogom megérni feldobom a talpam előbb munka közben és akkor 1-el kevesebben lesznek azok akik valóságosan is befizetnek ebbe a rendszerbe.65 évesen nekem még dolgoznom kell ha megérem. Ne felejtsd el én bunkó és követelőző soha nem lennék 1 orvossal sem:)). Nem kell mindenben egyetértenünk,különben még azt hinnék 1 ember 2 nickje vagyunk. Eléggé kép zavar:))

she_wolf 2016.01.16. 15:05:16

@csakmotyogok:
Bunkó és követelőző én sem, ez evidens. Pláne azok után, amiket megéltem köztük, velük, miattuk, és miattam.

Én max. 70-re kalibrálom magam, annál többet nem akarok, kevesebbel pedig nem érem be. Az egészségügyisekkel kommunikációs problémám eddig nem nagyon volt. Ha volt is, az csak pillanatnyi zavar volt az erőtérben, átléptünk rajta, megoldottuk. Nem szoktam elfelejteni, hogy ki van kiért, de azt sem engedem, hogy ok nélkül belém törölje a bakancsát. Senkinek! Uff!:D

Ember-nick...vótam én mán itt minden(ki), csak akasztott ember nem:) Sőt! Tulajdonképpen mindenki én vagyok, a századik Sally:)

Dikusz 2016.01.16. 15:08:04

@csakmotyogok: 70 év felett nem lehet dolgozni közalkalmazott-/köztisztviselő-/kormánytisztviselőként. Javíts ki kérlek, ha nem jól tudom és amennyiben hibáztam, beismerem. Megbízási szerződéssel (1/2 éves hosszabbításokkal) lehet dolgozni, heti 20 órát, de azt csak 70 éves (nem 65) korig.

Kereskedelemben kezdtem szakmunkástanulóként, azért olyan nagy kárt nem tudtunk csinálni az üzletben abban a szakmában. Pl. vasas szakmákban már nagyobb esély volt a hibára, de hogy tanulják meg másképp a fiatalok a szakmát? Nem számított munkaviszonynak. Ha egy nő 40 év munkaviszony után ment nyugdíjba, akkor az ipari tanuló évek nem számítottak bele, tehát 40 év aktív munka, amibe a tanulóéveket nem számítottak be. Ugyanakkor három évig minden második héten dolgoztunk, nyáron egy hónap gyakorlat a hét minden napján + minden második szombaton is munka. Első körben úgy akarták bevezetni a 40 évet, hogy ez a három év is beleszámít. Ugyanakkor ha jól tudom a főiskolai évek munkaviszonynak számítanak.

Változatlanul azt mondom, hogy a "hazudozó" szó amit említettél az igazságtalan. Minden esetben a teljes(?) igazságot úgy tudnánk kideríteni nyilván, ha mindkét fél megszólalna. Itt a poszternak hozni kellett volna az ügyeletes orvos válaszát is? Az előbb már leírtam, mit tartok helytelennek a poszter magatartásában.

Érintőlegesen, nekem is volt hasonló esetem. Édesapám több egyenként is súlyos betegségben szenvedett (hasfali- lágyéksérvek, gyomor-nyombélfekély, Parkinson-kór, demencia, látássérült - ezt így leírva hazugságnak neveznéd? nagyon rosszul esne). Amikor húgommal elvittük a neurológiai szakrendelésre, mind a ketten bekísértük a rendelőbe. Egyedül már azt sem tudta a mi Apukánk, hogy hol van, és miért hagytuk ott. A doktornő megengedte hogy benn maradjunk, nem tetszett ugyan neki. Bevallom egyszer próbáltam segíteni, de amikor szóltak, hogy ne tegyem, megértettem. Szívfájdító volt látni, hogy Ő, akinek régen nem tudtunk olyan kérdést feltenni, amire ne tudta volna a választ (élő történelemkönyv volt), egy órát sem tudott lerajzolni. Ha akkor, abban a lelkiállapotban írom le, mi volt a benyomásom, lehet én is túlzásba esem. Az érzéseim még most is olyanok, nekem akkor az jött le, hogy szívesebben látta volna a beteget ajtón kívül azzal, hogy mit keres itt ez az öregember, miért él még?

kitchen 2016.01.16. 15:14:52

@csakmotyogok:

De az miért van,hogy te minden posztnak az ellenkezőjét hiszed el?
Vajon miféle rémtörténetekkel tömhetik a fejedet az általad látogatott orvosok?
Mitől haragszik egy ember ennyire a betegekre válogatás nélkül?

Ennyire nem lehetsz elfogult.De tényleg.

csakmotyogok 2016.01.16. 15:30:09

@kitchen: Ne mminden. De abban a pillanatban amint valaki,nincs bent és hatásvadász módon leír olyan beszélgetést aminél nem volt jelen hiteltelen.Mikor pedig benyögi a szolgáltatást és a busás szót akkor pedig végképp.

Nem tömik a fejem, hallok látok. A betegek 70% bunkó látom, tapasztalom.Nézd csak meg a facebookos írásokat,milyen trágárak az emberek és mennyire nem tudnak elviselni más véleményt. Ez is engem igazol.Talán olvasgass megverné ,leköpné az orvost és meg is teszik.Pedig 99% urdvarias,igaz nem nyalják le a beteg talpáról a sárt,ami nagy hiba.Tényleg hiba????

csakmotyogok 2016.01.16. 15:37:23

@Dikusz: A főiskolai évek nem számítanak munkaviszonynak,legutóbb ezt mondták.
Nem értelek miért ne hinném,el hogy beteg az édesapád. Az enyém is Parkinsonos, igaz be tart mindent és ezért nem rozogább,mint a többi 76 éves. A 65 évben azért voltam biztos,mert középiskolai matektanárt nem tud alkalmazni iskola igazgató valami törvény miatt pedig nagy a hiány belőlük még vállalkozóként sem. Nem vagyok jogász.

she_wolf 2016.01.16. 15:40:24

@kitchen:

@csakmotyogok: felrázó üzemmódban overdrive. Mert különben (szerinte) nem jut el a többiekhez, amit mondani akar. Erre írtam, hogy ez nem megoldás.
Szerintem azért, hogy mindenki számára nyilvánvaló legyen a célja, nem szükséges egy ilyen eszköz. Ezek szoktak visszafelé elsülni.
Voltak és remélhetőleg lesznek itt olyan posztok is, amelyek íróit nem érheti negatív kritika, mert tárgyilagosak, és őszinték. De ez a blog már nagyon régóta nem olyan, mint kezdetben volt, és hogy őszinte legyek, mintha a bloggazda/szerkesztő sem igazán törné magát össze azért, hogy jobbítson a helyzeten:(

she_wolf 2016.01.16. 15:50:24

@csakmotyogok:
Impulzív vagy, akárcsak én (elég gyakran). A különbség ott van köztünk, hogy én nem golyószóróval lövök, hanem nyíllal:)

F@szbukkal foglalkozni időpocsékolás, szétforgácsolod magad. Nem kell kategória.
%-okkal jösz, azok is hibásak. Ez sem kell! Szerintem:)
Én csak a posztra és a poszterre figyelek. Ha nagyon kilóg a lóláb, akkor az én számból is kilóg a kapanyél:) Egyébként belehelyezem magam az adott szituációba, és nézem azt is, hogy mások mit írnak.
Ezért gondolom, hogy valahol középen igyekszem egyensúlyozni, tagadhatatlan részrehajlással az egészségügyisek felé. Na, EZ a képzavar:)

Dikusz 2016.01.16. 19:11:19

@csakmotyogok: jelent már meg nekem is posztom, megkérdőjelezték a valódiságát. Ezért kérdeztem meg, ha leírnám apukám esetét, elhinnéd-e, hiszen itt is azt írtad, hogy hazudik a posztoló. Ha valaki posztot ír, miért lenne érdeke, hogy valótlanságokat írjon?
Nem tudhattad, ez a hozzászólásomból nem is derült ki, édesapám alig egy éve hagyott árván minket, életének 90.évében. Annyi betegsége volt, ami egy ilyen idős ember, ha egy is van, belehalhatott volna, ezek egyike volt csak a Parkinson-kór. Piszkosul alattomos betegség, nála már nem segíthetett semmilyen gyógyszeres kezelés. Ezért esett volna rosszul, ha valaki ismeretlenül lehazugoz, ha leírom a történetét.

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.16. 20:26:25

Vajon, ha a sürgőségin indokolatlanul megjelenő betegnek utóbb fizetnie kéne az ellátásért akármekkora összeget, az ilyen több napos panasszal kevesebben mennének oda ügyeleti időben?

csakmotyogok 2016.01.16. 21:52:16

@látjátok feleim szümtükkel: Igen, én a poszterrel kifizettetnék minimum 30 ezer forintot(ennyi a legalacsonyabb pénzbírság a közlekedésben) ezért és majd meglátnám mekkora lenne a szája.Jó lenen már bevezeteni valami retorziót az indokolatlan ügyeletre járás korlátozására.

kitchen 2016.01.17. 00:16:41

@csakmotyogok:

És mi/ki döntené el,hogy az valóban sürgősségi vagy nem? Végül is egy fülgyulladás ami már napok óta kezelés nélkül csak rosszabbodik,miért ne lehetne olyan sürgős,hogy az ügyeletre kell vele menni az éjszaka közepén?
Vagy erre nem gondoltál?
No meg aztán' 30 ropi kicsengetése után elvárható lenne,hogy az ügyeletes orvos összeszedje magát, még ha kurvára is unja az éjszakai ügyeletet.Legalább is ha velem kifizettetnének ezt a pénzt az biztos,hogy meghúznám a fülecskéjét ezért a stílusért,amit állítólag az idős emberrel megengedett.

Greg24 2016.01.17. 00:22:40

Megint hallhattunk a magyar egeszsegkultura teljes hianyarol egy storyt... Tobb napos panasszal menjunk este 9kor ugyeletre!!nem,nem a haziorvoshoz eloszor...ott sokat kell varni ugyebar...majd a maguk hulyeseget mintegy megnyugtatasakent a ,,teljes suketseg lehetett volna" (65 eves ferfinak bedugult a fule,mint kiderult az esetbol)., es a vegen persze a jo oreg ,,busasan megfizette,ez jar nekunk,ezert fizetunk" maszlag...gratulalok...hajtsuk el a megnaradt orvosokat is!majd akkor nem mennek az ilyenek este 9kor ugyeletbe hanem szegeny nyugdijas bacsi kenytelen lesz munkaidobe szakrendelobe menni,netan haziorvoshoz...

Greg24 2016.01.17. 00:29:18

@asztalosani: netto hulyeseg minden egyes mondatod amit irsz...

drappa 2016.01.17. 00:49:57

Jó,oké megtárgyaltuk,hogy nem este kell menni fülfájással az ügyeletre bár a gyermek fül-orr-gégészeti ügyelet az éjszaka közepén általában dugig van,de nem is ez a lényeg.Arra viszont roppant kíváncsi lennék,hogy a 2 méter magas,kitetovált,kigyúrt,felnyírt fejű,sötét tekintetű etnikumnak is mondta volna a doktor,hogy azonnal hagyja el a rendelőt a kísérő,vagy azt,hogy megértette-e amit mondott?

Bizonyára nem.

she_wolf 2016.01.17. 02:01:13

@drappa:
Teoretikus felvetés. És nem determináló tényező,hogy valaki "2 méter magas,kitetovált,kigyúrt,felnyírt fejű,sötét tekintetű" no meg még ráadásul etnikum is.
Tökös doktor -akár nő is- őt is a helyére tenné alapos indok esetén. Most tényleg a valóságtól teljesen elrugaszkodott "mi lenne/lett volna, ha" játék van?
Arcoskodni felesleges volt, a poszter és az édesapja pedig valószínűleg idejekorán fordulnak majd ezentúl orvoshoz.
Szerintem nem érdemes túlragozni....

drappa 2016.01.17. 12:29:11

@mig54:

Semmilyen mi lenne ha játék nincs,csak felvetettem,hogy ha nem egy tisztes öreg úr és a lánya kértek volna segítséget az ügyelettől,hanem egy népes család robban volna be valami piszlicsáré indokkal, akkor is ilyen stílust használt volna-e a doktornő?

-Bizonyára nem.

Sajnos ez nem egyedi eset,hogy egy beteggel (most mindegy miért ment oda)úgy beszélnek mint a kutyával.Én is tapasztaltam nem egyszer,és a közvetlen környezetemben élők is akik valami miatt orvoshoz voltak kénytelenek fordulni.Ez vonatkozik a rendelésekre,kórházakra,és az ügyeletekre is.

Én a posztban "arcoskodást"nem igazán vélek felfedezni,csupán egy panaszos beírást látok az ügyeletes doktornő viselkedését illetően én úgy érzem teljes joggal.

Igazad van,nem kell ezt túlragozni legfőképpen 33X-or leírni,hogy egy fülfájás nem az ügyeletre tartozik,viszont teljesen figyelmen kívül hagyva a doktornő viselkedését.

Drago Brutic1 2016.01.17. 13:17:45

Kissé túl lett reagálva ez az eset.
"Primitív, bunkó módon" - Inkább mondjuk csak arrogánsan, a leírtak alapján.
Miért kell egy értelmes felnőtt, 65 éves embert bekísérni? Az én anyám 78 éves öregasszony, mégis megvárom a folyosón. Talán azért, mert felnőttnek tekintem, nem egy szobanövénynek.
"igénybe vett egy szolgáltatást, amit már busásan megfizetett." Hol tanított a kedves édesapa?

yogosan 2016.01.17. 13:54:02

@drappa:

Sajnos azt látom,hogy mindenki elfordítja a fejét az orvos viselkedését illetően,még ha igaza is volt az adott helyzetben.

yogosan 2016.01.17. 14:01:10

@csakmotyogok:

Ez az általad javasolt 30 ezer forint

-csak sima bírság
-a fél liter meleg víz és a nagyjából pár perc kezelés
-vagy a 3 perces adminisztráció díja?

:D:D

Greg24 2016.01.17. 14:58:17

@yogosan: valoban igy nem szabad viselkedni egy kiszolgaltatott emberrel,DE kerdezem en hogyan tanulja meg mashogy egy beteg h ilyennel nem megxunk este 9kor 3 nap utan orvoshoz?!valamint ha mar a sokadik ilyen beteg jon,marpedig tapasztalatbol mondom az ugyeletekbe 10betegbol 8-9 ilyen hogy varhato el egy embertol h ne legyen ideges?meg ha orvos is csak ember...

yogosan 2016.01.17. 17:02:52

@Greg24:

Lehet ezt közölni más formában is:

-megkérem,hogy legközelebb ne az ügyeletre tessék jönni,hanem a szakrendelőbe
-ellátom Önt uram,de ez nem sürgősségi eset ezt ugye tudja?
-ellátom,de ezzel nem este 9 kor kellene ide jönni,hanem napközben a fülészetre

A beteget kísérőnek szintén:

-megkérném,hogy fáradjon ki a váróba
-megkérem,hogy a beteget kint legyen szíves megvárni

lehetne ezt így is...

zünüke 2016.01.17. 17:23:17

@yogosan:

..lehetett volna így is

Viszont a 2-3 hetes időpontokról sem esik szó (sehol)Ha a fogászatokon (fájós foggal)időpontot adnak "majd-ra", akkor a fülészeten sem kizárt.Szerintem ez az egyik oka annak,hogy sokan indokolatlanul keresik fel az ügyeleteket.

zünüke 2016.01.17. 17:24:28

@kitchen:

Hagyd,reménytelen eset.

she_wolf 2016.01.17. 17:38:53

@drappa:
Ha jól olvasol, számodra is kiderül, hogy az "arcoskodást" a doktornőre értettem, és nem hagytam figyelmen kívül a viselkedését.
Nagyjából az első hozzászólásomtól kezdve.
Pont.

she_wolf 2016.01.17. 17:48:48

@Drago Brutic1:
Az eset már a Naprendszeren túlra lett tolva....
Bizonyos esetekben jó is, ha bent van a hozzátartozó. De nem mindegy, hogy milyen hozzátartozót és mely testrészen vizsgálnak meg.
Idősebb hölgy nőgyógyászaton a fia előtt, vagy éppen házastárs egy gyomortükrözésen.
Ne már! De tényleg....és ez nem függ attól, hogy minek tekinted a szülődet. Jelen esetben pedig fülészet. A vizsgálat során lehet hogy azt sem hallotta volna a beteg, ha templomi kórus kántál mellette:) Akkor meg az a baj, hogy külön el kell magyarázni a hozzátartozónak, hogy mi a stájsz. Ez megint plusz időbe kerül...
Tényleg szavakba kapaszkodunk?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2016.01.17. 17:59:27

ha sokat okoskodik a hozzátartozó és nem hagyja a beteget érvényesülni (aggódó anyukák, gondoskodó feleségek, hisztérikus lányok általában) akkor én is kirepítem őket mint a macskát annak a bizonyos tevékenységnek az elvégzésére. elvégre az anamnézis a beteg szubjektív véleménye arról, hogy hogyan keletkeztek a panaszai és hogyan éli meg őket, nem pedig a hozzátartozóé. hozzátartozó csak gyámság alatt levő, magatehetetlen, kommunikációképtelen stb. betegnél kötelező bent legyen. még gyerek esetén is kiküldhető ha úgy gondolom, hogy a szülő sáros a dologban, vagy a gyerek a szülő jelenlétében elhallgat valamit mert pl. fél.
egyébként nem éri meg az egész hercehurca, én max azt szoktam mondani, hogy a betegségeket jellemzően annál jobban lehet gyógyítani minél hamarabb kezdjük azt. filozofálni fölösleges, a legtöbb betegről lepereg, vagy feljelent és akkor lehet magyarázkodni. én asszem kevesebb mint évi egyet dobtam ki az ambulanciáról, most hirtelen:
reggel fél 5-kor beállított a 3 hónapos vállfájásával, és még be is vallotta, hogy munka előtt meg akarta mutatni egy orvosnak, és kommentált, hogy lassan értem le az ügyeletes szobából, mert ő siet a munkába (max 5 perc lehetett). leírtam, hogy a beteg nincs életveszélyben, a kedves háziorvos csináltasson egy röntgen és azzal jöjjön vissza a beteg a szakrendelőbe, majd kitettem a szűrét.
egy fiatal nő beállított este 10-kor, hogy nőtt egy nagy pattanás az arcára, nem-e vágnám ki. mondtam nem, jegelje és ha nem múlik el menjen plasztikai sebészhez, FOG és arcsebészhez, vagy szájsebészhez, nem úgy érzem, hogy a pattanástalanítás ortopédiai feladat.
volt még egy akinek a seggére nőtt egy pattanás ugyancsak éjfél előtt, őt átküldtem az általános sebészetre
az itt leírt eset ezekhez képest teljesen indokolt volt.

she_wolf 2016.01.17. 18:16:33

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
"egy fiatal nő beállított este 10-kor, hogy nőtt egy nagy pattanás az arcára, nem-e vágnám ki. mondtam nem, jegelje és ha nem múlik el menjen plasztikai sebészhez, FOG és arcsebészhez, vagy szájsebészhez, nem úgy érzem, hogy a pattanástalanítás ortopédiai feladat."

Micsoda kontár ortopédus vagy Te, hogy nincs egy nyüves flexed, és polírozód?:D

Viccet félretéve: nem ellentmondani akarok, de az, hogy kivel jó ha van bent hozzátartozó, és kivel nem, az minden esetben helyzetfüggő, továbbá betegjog által is szabályozott, és mint ahogy Te is írtad, néha kötelező is.
Viszont amit eddig csak Te jegyeztél meg: néha kifejezetten nemkívánatos a hozzátartozó jelenléte. Ez bennem fel sem merült, de tagadhatatlanul létező jelenség:(
Velem tényleg bejön a férjem olyan vizsgálatra, ahova úgy érzem, hogy szükséges, és szabad.

csakmotyogok 2016.01.17. 18:33:44

@yogosan: Fele az orvosé a szaktudásért, a másik fele a kórházé.

kheiron 2016.01.17. 20:45:02

@yogosan:

" lehetne ezt így is... "

Ezzel csak azt éred el, hogy szemberöhögnek.

Rendesen meg kell mondani magyarul, hogy maga most nagy hülyeséget csinált, fölöslegesen túráztatja a rendszert, maga miatt nem jut idő és energia a szívinfarktusosra, és normális országban nem is láttuk volna el, mindezt a saját lustasága miatt.

Aztán ha felhúzza az orrát, hát felhúzza, tojok rá.

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.18. 07:01:13

@yogosan:

Ez annak a díja, hogy a napi nyóc óra munka után az ügyeletet ellátó orvost kissé jobban megbecsüljük.

Mellesleg aki a napi nyolc óra után még lehúz egy éjszakai ügyeletet, azt vajon más szakmákban hogyan fizetik? Vajon mennyire lehet fáradt? Vajon mennyire kell figyelnie a munkájára? Vajon ő lehet durva ha olyan munkával vegzálják, amit már korábban, és másnak kellett volna elvégeznie?

vamar46 2016.01.20. 12:30:12

Azért kíváncsi lennék ha a kommentelőkről vagy azok családtagjáról lenne szó hasonló esetben is ilyen megértőek lennének a bunkó orvossal akinek akinek biztosan nem büntetés végrehajtás miatt kellett ügyelni.
Bár igaz az egyetemen csak diplomát adnak a többire születni kell

asztalosani 2016.01.20. 12:45:16

@látjátok feleim szümtükkel:

én már eleve azt soha sem értem minek a francnak nem lehet ezt az "ipart" ősidők óta 3 műszakban heti váltásokkal és napi 8 órában "nyomni"? sebészeknek meg két műszakban : reggeli / délutáni illetve nagyon ritkán: éjszakai ügyelet. sokkal tervezhetőbb lenne mindenki élete.
nem lenne az sem hogy jaj már: 36 órája talpon vagyok...
még a vájárok is 8 órában nyomták...

viszont azt nem értem, hogy azok akik nyavajognak az ügyeleti időben hogy a napi 8 óra után még dolgozniuk kell x órát, azok miért nem nyavajognak a magánrendelőjükbe is, szintén x óra munka közben?!. :-)

csakmotyogok 2016.01.20. 16:40:45

@vamar46: Nem lennék akkora marha,hogy ügyeletre vinném az apámat. Azután mélyen hallgatnék,ha olyan ellátást vennék igénybe ami nem járt. Így ez nem fordulhatna elő. Egyébként sem voltunk ott. Olvastam én itt, már olyat,hogy valaki mindenfélét leírt az orvosról,de pechjére az illető olvasta, és első lépésben kénytelen volt töröltetni a hazugságait, majd megjelentetni,hogy hazudott. Na így kell viszonyulni az itteni rosszindulatú beírásokra. Ha a másik fél is meghallgatásra kerül,egyből kiderül: a fele sem igaz.

zünüke 2016.01.20. 17:25:17

@vamar46:

Igazad van.Amíg nem történik meg az illetővel vagy a közvetlen hozzátartozójával valami igazságtalan szemétség,addig persze,hogy mindent rózsaszínben lát.

Almandin 2016.01.26. 18:00:59

Együttérzésem, ilyen bunkó orvossal nekem is volt "szerencsém" többször találkozni, nemrégiben is, épp egy fül-orr-gégésszel (nem a posztban említettel).
Szegény apuka ott követte el a hibát, hogy megalázkodott a doki előtt. Ha engem aláz valaki, kiállok magamért. Sajnos az ilyen alakok olyanok, mint a vadállatok: ha gyengeséget tapasztalnak, még jobban belerúgnak az áldozatukba. Nem szabad megalázkodni ezek előtt, ne érezze azt az ilyen, hogy ő a vezérkutya, a másik meg a prédaállat.
Ha acsarognak rád, acsarogj vissza, de legalábbis mutass magabiztosságot, ne hagyd magad lemosni a pályáról.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása