A halál küszöbén hagyva

2015.01.27. 06:00

image-infusion.jpgMegtagadta az orvos az életveszélyes állapotú beteg kezelését.

Tisztelt Praxis Blog!

 

A történetünk 2014. március 31-én hétfőn kezdődött, amikor a szegedi 3. emeleti Belgyógyászati Osztályára felvette az édesanyámat az Osztályvezető főorvosnő, Dr. P., mint fogadott orvosa hosszú évek óta kezelte őt. Ezáltal bizalom teljesen újból őt kértem meg, hogy a 82 éves édesanyámnál ez alkalommal jelentkező ödémáját gyógyítsa meg, én szállítottam kocsival, azaz "lábon vittem be". Szokásosan a felvételkor "szobájában" egyeztettünk, s előre hálapénzt adtunk. 

 

Az első nap folyamán semmi sem történt még a gyógyszereit is otthonról hoztuk, mert sem a főorvosnő, sem az általa kijelölt kezelő orvosa Dr. Zs. sem a nővérek nem jöttek be a szobába, Kijelenthető, hogy teljesen elhanyagolták a délelőtti egyeztetés ellenére. 

Oxigén terápia túladagolása és a vízhajtás dömpingszerű adását követően, a szervezete 2 nap leforgása alatt teljesen legyengült, mivel sem evés sem ivást nem engedélyeztek neki, infúzió kúrára hivatkozva.

 image-infusion.jpg

A 3. nap délutánján Dr. T. belgyógyász szív-UH vizsgálat közben olyan erős fájdalmat okozott az anyukámnál, hogy elvesztette az eszméletét. A vizsgálat követően kérdőre vontuk, hogy mi történt az anyukámmal, és ő a szív-billentyű elégtelenségre hivatkozott, a peace-maker-éről szó szerint nem is tudott, a vizsgálat folyamán észre sem vette... Elgondolhatják milyen durván bánt az édesanyámmal - egyébként megállapítható, hogy egy halálosztag, valamennyi nővérrel egyetemben, mint az állatokkal úgy bánnak a súlyos betegekkel. Mint laikusok a szív elégtelenségét a vízhajtók nagy mennyiségű adagolása okozhatta, hiszen ezt megelőzően az otthoni háztartási munkákat, önellátását elvégezte, sőt heti 3-4 alkalommal városi sétára is vittük kis botjával.

 

A 4. napra a szervezete teljesen összeomlott a gondatlan ellátástól. Ekkor megjelent a 3. emeleten az Intenzív Osztály vezető főorvosa Dr. H., aki az édesanyám állapotát felmérte, és kijelentette, hogy " egy órája van hátra az anyukájának " a kezelő orvosa Dr. Zs. jelenlétében, az orvosnő a feltett kérdésünkre " Meg akarja gyógyítani az édesanyámat?" ezt válaszolta: " Nem akarom az édesanyát kezelni" - így megtagadta a gyógykezelését a halál küszöbén hagyva! Elkezelve!

 

A főorvos úr felajánlotta, hogy megpróbálja megmenteni az életét! A szavai a fülünkben csengnek könnyek közt írom e sorokat, mert Ő is az Istenre hivatkozott a megmentés sikerességében reménykedve.

 

Az ITO-n lévő orvosoknak és ápolóknak 2 hónapos szorgalmas csapatmunkájuk, Dr. H. főorvos  kiváló irányításával az élen ,aki kitűnő szaktudású fiatal kora ellenére, mély tisztelettel, köszönettel vagyunk iránta, mert a halál torkából hozta vissza nekünk édesanyámat! Amit a 3. emeleten leromboltak, azt Ő felépítette!

 

Istenek hála az anyukám él.

 

Szeretném ezeket a sorokat orvosok és az Orvosi Kamara Elnöke is olvasná, mert orvosok és orvosok közt igen-igen nagy különbség van.

 

Tisztelettel: Nagy Család

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tempus.Anh 2015.01.27. 06:24:49

Valószínűleg az oxigén és a vízhajtók okozzák a súlyos szívelégtelenségben szenvedő beteg állapotának rosszabbodását, aha, ja, ezenkívűl a szívultrahangot légkalapáccsal végzik, miközben a beteg mellkasán térdelnek, és nem, dehogy veszi észre a pacemakert a kardiológus, hisz sem az EKG-n, sem az ultrahangon nem látszik, nem, nem... És én még viszonylag értelmes, de főleg jóindulatú embereknek gondoltam a szegedieket. Jó poszt, nagyon jó. Ezt is rendkívül okos emberek írták , mint a többit.

asztalosani 2015.01.27. 07:41:21

jaaaaj....

"s előre hálapénzt adtunk. Az első nap folyamán semmi sem történt még a gyógyszereit is otthonról hoztuk, mert sem a főorvosnő, sem az általa kijelölt kezelő orvosa Dr. Zs. sem a nővérek nem jöttek be a szobába,Kijelenthető, hogy teljesen elhanyagolták a délelőtti egyeztetés ellenére. "

kijelenthető, hogy teljesen felesleges a pénzt dugdosni borítékba, zsebekbe... de ezt már mindenki tudhatná.

"sem evés sem ivást nem engedélyeztek neki, infúzió kúrára hivatkozva."
infúzió (pl.: glukóz "baxter" = cukorpótlás hígított formában parenterálisan) = folyadékpótlás ... ha még nem esett volna le a halmazállapotából kiindulva a cikk írójának

"Szeretném ezeket a sorokat orvosok és az Orvosi Kamara Elnöke is olvasná, mert orvosok és orvosok közt igen-igen nagy különbség van."

DRÁGA, ahhoz hogy ezt elolvassák, nem ide kell posztolni, hanem közvetlenül a MOK EB-nek kell megírni a sztorit felvállalva a teljes NÉVÉT, címét, orvosok neveit.
a "nagy család" az nem egy név,
dr. P sem egy név.

she_wolf 2015.01.27. 09:57:51

@Tempus.Anh:
Valamint bőregerekkel és cickányokkal együtt dolgozzák ki a szükséges terápiát....

Őszintén örülök, hogy a poszter édesanyja már jobban van, Dr. H. teljes nevét teljesen kiírni nem szabálytalan.

És én most balra el, ezért:
"Elgondolhatják milyen durván bánt az édesanyámmal - egyébként megállapítható, hogy egy halálosztag, valamennyi nővérrel egyetemben, mint az állatokkal úgy bánnak a súlyos betegekkel."

Meg az "előre hálapénz" szövegért, mert az nem hálapénz, más definíció.

she_wolf 2015.01.27. 10:03:50

Bocs, hogy itt linkelek, zsírúj a cucc, most találtam, és elsősorban matekosoknak ajánlanám:

index.hu/belfold/2015/01/27/igy_alakitja_at_a_korhazi_rendszert_a_kormany/

zünüke 2015.01.27. 10:22:21

@Tempus.Anh:

"ezenkívül a szívultrahangot légkalapáccsal végzik,miközben a mellkasán térdelnek"

-ezen kb.20 perce csorog a könnyem,és nem bírom abbahagyni a röhögést-

sunabajnok 2015.01.27. 10:33:10

" "szobájában" egyeztettünk, s előre hálapénzt adtunk."

És mond csak kedves, mit a bánatot háláltál meg? Ezt én inkább kenőpénznek nevezném, és sittre vágnálak az orvossal együtt!
Hálálkodni akkor hálálkodunk, ha van miért. Tovább nem is olvasom a posztot.

sunabajnok 2015.01.27. 10:39:05

@mig54:
ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem, mint nem hozzáértőnek. Támadhatlak?

she_wolf 2015.01.27. 10:52:42

@sunabajnok:
Mármint Te nem hozzáértő, vagy én nem hozzáértő?:) Mert én nem értek hozzá, kapkodtam is a fejemet böcsülettel, és színeket láttam. Jó sötéteket:(
Ha ezek után még mindig kérdeznél, támadj nyugodtan, de semmit nem ígérek:)

asztalosani 2015.01.27. 10:54:19

@mig54:
jaaaaj...
na már megint ugyanaz történik, mint az EBF megszüntetésénél: megszüntetjük, a beteg mehet arra amerre lát, aztán majd 5 év múlva helyrepofozzák (=megterhelik) a háziorvosi ellátást, hogy azok szippantsák fel azt ami "nem kórházi eset". tipikus hozzá nem értés a mostani vezetéstől... vagy éppen spórolás...gratulálok. bezzeg stadionokra vannak milliárdok?

rácz meg tanuljon meg számolni, és nem pedig csúsztatni, mert ha valaki normálisan végzi a munkáját, akkor havonta maximum 720 órát tud dolgozni (alvás nélkül), nem pedig 900-at. ha meg valaki papíron 30 órát dolgozik egy nap az hazudik, lop, sikkaszt vagy okiratot hamisít.

végkövetkeztetés:
minden bizonnyal valahogy át kell terelni a betegeket a fizetős dunaparton épülő kórházba, mert az nélkül a kutya sem tenné be oda a lábát, jó alkalom ez erre...

asztalosani 2015.01.27. 10:59:26

"A vezető kórházaknak Budapesten (és a megyékben is) 24 órás ügyeletet kell tudniuk adni. Ha ezt sikerülnek megvalósítani, akkor végre megszűnne a kórházak közötti váltott ügyelet a fővárosban. A mentők mindig tudnák, hogy egy-egy területről melyik kórházba vigyék a beteget. "

jaaaaj, ellentmondások sora... aztán meg:

"Minden megyében megalakultak az úgynevezett megyei egyeztető bizottságok, amelyeknek a kórházigazgatók mellett a GYEMSZI és az OEP munkatársai is a tagjai. (...) Az összes intézmény egy új szervezet, a március elsejétől működő Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) felügyelete alá kerül"

Ezeknek mennyi milliárd is lesz évente a működési költségük?
Vagy valaki megint állást fog halmozni?
gyemszinél is kap fizut, meg a bizottságban is?

reepach 2015.01.27. 11:00:56

@Tempus.Anh:
"dehogy veszi észre a pacemakert a kardiológus"
Azt nem vehette észre, mert a betegnek nem is volt pacemakere, hanem - legalábbis "Nagy család" szerint - peace-makert viselt. Ami viszont egyáltalán nem müködött, a war-maker és a malignancy-maker (a hozzátartozóban) annál inkább...

sunabajnok 2015.01.27. 11:02:50

@mig54: :)))

Maradjunk a témámánál, belgyógyászat.
Adott egy beteg, aki befekszik mondjuk azért, hogy beállítsák a cukrát.
Az ágy a kórházé, az ágynemű is, és kell fizetni a nap 3,5x étkezésért. Ez stimmt.
De! Ha a kórház megveszi a tesztcsíkot, miért kell az elvégzésért is fizetni? Ha van a kórházban kötszer, miért kell arra is munkadíjat fizetni? Hiszen nem teljesítményalapon vannak bérezve a dolgozók, azok fixek.
Érted a kérdésem? A péknek sem fizetnek a sütésért, és külön a kenyér eladásáért. Tudom a pék hülye hasonlat, de így talán a sok hozzá nem értőnek is menni fog :)

Tempus.Anh 2015.01.27. 11:09:08

@reepach: Sőt a szakasznyi peacekeeper sem kizárt, kék sisakkal a fején, valahol a Keith-Flack csomó tájékán...:)

she_wolf 2015.01.27. 11:30:16

@sunabajnok:
Olyan kérdést tettél fel, amire én nem tudok válaszolni. Ha lenne a kommentelők között valaki, aki egy kórház gazdasági irodájában dolgozik, biztos meg tudná mondani, hogy a finanszírozás/elszámolás milyen tételekből tevődik össze.

Az élelmiszerpiac árképzése valóban más tészta, mert ott - maradva a pékeknél - ha a pék csak pék, akkor egy üzemben melózik, ahol az a dolga, hogy süssön. Azért kapja a fizuját, amit az eladásból gazdálkodnak ki. De ha egy olyan vállalkozásról van szó, ahol helyben sütnek és eladnak, akkor a bérezésen kívül még a jócskán barátságtalan rezsit is ki kell gazdálkodni. Ezt mind beépítik a kenyér árába, és te, meg én fizetjük meg.

Valószínű, hogy az eü. gazdasági vonala is bővelkedik egy rakás olyan dologban, amit az egyszerű halandó ember nem láthat át (amortizáció, fogyóeszköz-hiány pl. ágynemű kopása, mosoda, stb.).
Tényleg nem tudok segíteni, gőzöm sincs róla:(

sunabajnok 2015.01.27. 11:33:46

@mig54:
Ezt én értem, hogy más gazdasági elven működik, csak annyi felesleges milliárd megy el munkadíjra, amit ráadásul elvégez az eü személyzet, majd az oep odahányja, hogy mégsem fizetem ki.
Gyorsan lehet így egy 100 forintos cukor teszcsíkból 500 forintos vizsgálat. Én a 400 forintos ráfordított munkával nem értek egyet.

she_wolf 2015.01.27. 11:55:43

@sunabajnok:
Én ezt csak annak tudom be, hogy nem a megfelelő emberek ötletelgetnek. Így pedig borítékolható a jövő:(

sunabajnok 2015.01.27. 11:59:53

@mig54:
Pedig alsó hangon közgazdasági és vállalatirányításban szerzett tapasztalat kell egy intézmény vezetéséhez. Ennyire pocsék lenne már a közgáz szak is?
Itt is meg kell várni a teljes és totális összeomlást, hogy pár iskolázatlan politikus más homlokára csapjon?
szerintem túl is tárgyaltuk.

she_wolf 2015.01.27. 12:08:17

@sunabajnok:
Mi itt csak szépek lehetünk, okosak nem:(
Bár nem vagyok híve a minden mögött valami aljas szándékot keresésnek, néha felvetődik bennem, hogy biztosan vannak körök, amelyeknek ez így tökéletesen megfelel, mi meg szívunk mint a torkosborz....kérdés, hogy meddig?

asztalosani 2015.01.27. 12:19:50

@sunabajnok:
tedd fel magadnak a kérdést: ha te magánorvos vagy és valaki beállítana hozzád egy szem tesztcsíkkal, hogy csináld meg a cukorvizsgálatot, akkor te ingyen és bérmentve tennéd, vagy felszámítanál mindent amit lehet? és mi lenne ha 10.000-ren állítanának be hozzád?

500 ft-os vizsgálat sok mindenből tevődhet össze (pl. kórházban végzik, ujjbegyből) :
- tű (20 Ft)
- eldobható gumikesztyű (20 ft)
- fertőtlenítős oldat költségének részaránya (kö.ra)
- vattapamacs kö.ra
- veszélyes hulladék kezelésének kö.ar (tű eldobása)
- fűtés (hogy melegben ülhetsz)
- villany (hogy lássák az ujjadat, ne sötétbe szurkodjanak)
- víz
- szék (használati eszköz, nem úgy van hogy csak terem magától)
- asztal
- orvos munkabére ra.kö
- asszisztens munkabére ra.kö
- dokumentálás (idő, áram, program, irattározás ra.kö)
- portás munkabére
- porta amortizációja
- takarítás
- karbantartók bére (pl.: fűtés, tető , víz (pl.: lefolyó))
- felújítás, korszerűsítési hozzájárulás
- szoftverek ára (ra.kö)
stb.

a cukorvizsgálat így kerül ennyibe, nem a munkadíj a sok, hanem a többi költség (nézd meg a villanyszámládat ott is mindent felszámolnak, amit csak lehet)

ilyen erővel azt is kérdezhetnéd, hogy az ügyvédeknek miért 15.000 - 20.000Ft-os az órabére? (ebből 5-10 e forint csak a terembérlet, ami természetesen az ő tulajdonában van, csak neked számlázza ki, hogy behozza a kezdeti befektetés költségét..stb.)

nem a közgázosokkal van gond, hanem a politikusokkal, meg olyan emberekkel, akik azt hiszik, hogy egy cukorvizsgálaton 500 forintos munkadíj van (és nem veszik számításba, hogy az infrastruktúrát, gépeket, berendezéseket, immateriális javakat...stb. be kell szerezni és azokat folyamatosan karban kell tartani, a keletkezett hulladékokat pedig kezelni kell...stb.)

sunabajnok 2015.01.27. 12:34:35

@asztalosani:
Nem értetted a kérdésem.
- dokumentálás a legjobb példa. A Te béred kitér erre? Az enyém nem. Soc.gondozó,ápoló vagyok. Kötelező adminisztrálnom! A munkabérem nem a mosdatásból, ágyneműcseréből tevődik össze, hanem egy komplex feladat, aminek a beárazott bére le se merem írni.
Ha a kórháznak térítés ellenében biztosítják a tesztcsíkot, miért kell a használatát külön kiszámlázni? Hiszen az a munkabérbe be van építve, mert ez a feladata annak, aki ezért fizetést kap. Én ezeket a tételeket nem értem.

asztalosani 2015.01.27. 12:48:33

@sunabajnok:
most te azt nem érted, hogy bemész egy tb helyre és ha kérsz akkor kapsz elszámolást az elvégzett munkáról és a költségeiről? vagy mit nem értesz?

sunabajnok 2015.01.27. 13:15:27

@asztalosani: Ha veszek egy kanapét a párom nem fizet érte ha fetreng raja munka után.
És a sexért sem fizet, ezt mondjuk sérelmezem :D

she_wolf 2015.01.27. 13:52:50

@sunabajnok:
De azért vesz neked egy körömtopánt, ha szépen kéred, nem?:D
Meg a séró, meg ha a tűzvörös topán mellé kell egy ridikül, bőr/haj kencefice, mert neked leszek szép, drágám....:DD

Hogy a tesztcsík használata miért kerül felszámításra az anyag mellé? Gondolom, könyvelési oka lehet. Mert mondhatják neked, hogy okés, 500 a tesztcsík. De az anyaggazdálkodáson meg látniuk kell, hogy a bevételezett 500-ból 100 a csík, a többi meg a járulékos költség. Mert összesítve úgy jönne esetleg ki nekik, hogy x doboz csík fogyott el, pedig csak annak ötöde a valós fogyás. A maradék 4/5-öt pedig egyéb szempontok szerint csoportosítják.

Már ha az a konkrét kérdés, hogy ha te kapsz egy elszámolást az orvostól, akkor az miért tételes kimutatásban ölt formát....

sunabajnok 2015.01.27. 14:03:23

Khm. És a szigorú elszámolás? Ha a tb adja a csíkot, a kórház meg díjat számol fel a használatra, akkor nekem hol az áfás számlám? Engem nem a pontok érdekelnek, hanem a számla, vagy a nélküle lenyúlható, és többek között ezek miatt eladósodott, leépült, és megizeteltlen dolgozók!
Ez szimpla kettős könyvelés.

sunabajnok 2015.01.27. 14:04:16

@mig54:
Egy mosogatógépért hisztizek két éve. szerinted?

she_wolf 2015.01.27. 14:15:16

@sunabajnok:
Egy időben én is vágyódó szemekkel néztem a mosatlanra, de aztán rájöttem, hogy inkább átcsoportosítok. És milyen jól jártam!:D Persze, ha lenne 2-3 kisebb gyerekem, akkor mosogatógépem is lenne:)

A szigorú elszámolás mindig csak egy irányban létezik, soha nem oda-vissza. Ezt azért jegyeztem így meg, mert egy olyan könyvelőtől tudom, akinek talán még az ükapja is az volt.

sunabajnok 2015.01.27. 14:22:34

@mig54:
:) ideje lépnem, meg kell forgatnom a kutyát, nehogy megpenészedjen, meg persze vár a mosatlan.
Aztán tanulmányozom tovább a 9/1993. (IV.2.) NM rendeletet, hátha megjön a válasz.

Muad\\\'Dib 2015.01.27. 14:23:48

Jó nézni, ahogy idejárnak fels*opkodni egymást az egészségügyi dolgozók. Gerinc az nincs, de nagy pofa van.

lavór 2015.01.27. 14:25:59

És ez az etióp szegedi klinikán történt? Ja, nem. Ott nincs szívultrahang.
De meseszerűnek meseszerű az biztos.

Tempus.Anh 2015.01.27. 14:33:12

@Muad\\\'Dib: Ja, most aztán csupa gerinc és szálka lettünk, hogy ide benéztél, Muad Effendi! :D

Muad\\\'Dib 2015.01.27. 14:37:16

@Tempus.Anh:
Hát engem maximálisan hidegen hagy, te mi lettél. Csak jeleztem, hogy mókás.

Tempus.Anh 2015.01.27. 14:39:26

@Muad\\\'Dib: A sztori kissé göröngyös azért, ezt mindkét oldalról szemlélve el kell ismernünk.

Muad\\\'Dib 2015.01.27. 14:44:24

@Tempus.Anh:
Egy szót nem írtam a sztoriról, de itt mindig ez megy.
Az a nagy különbség az egészségügyben dolgozók, meg a többség között, hogy én pl. nem fogok egy blogon minden rendszermérnököt, meg programozót védeni, hanem örülök, ha kihullik a bénája, mert legalább nem kell alkalmatlanokkal dolgoznom. Persze bennem nem él valami félreértelmezett bratyizási, összekacsintós, mundér becsületét védős baromság. Igaz, én nem is dolgozom rosszul, tehát nem kell attól tartanom, hogy ha nem védem xy-t, akkor majd jövő héten ő sem fog engem.
Na de mind1 is...

Tempus.Anh 2015.01.27. 14:46:30

A szívelégtelenséget a vízhajtók adagolása okozta.

Így van, ahogy a szívinfarktust a nitrátok, az agyi infarktust az értágítók és nootropicumok, a fertőzést az antibiotikumok, a terhességet az antikoncipiensek, a gyomorfekélyt a protonpumpagátlók, a magasvérnyomást az antitenzív szerek, a bőrgyulladást a steroidos kenőcsök, a derékfájdalmat a nemsteroid gyulladáscsökkentők, a vérszegénységet a vérkészítmények, stb.

És még csodálkozunk, hogy süppedt IQ-júaknak vagyunk tekintve.

Tempus.Anh 2015.01.27. 14:47:42

@Muad\\\'Dib: Eléggé furcsa és sarkított sztori, olyan, mintha egy kevésbé hozzáértő jogfirkász barmolt volna bele valamiféle honorárium reményében.

she_wolf 2015.01.27. 15:11:29

@sunabajnok:
Az enyémek már teljesítették a napi penzumot, most döglenek mint a laposvas:)
Aztán este csak úgy szorgalmiból még tépik egy kicsit a szájukat, míg anya be nem gorombul, és vissza nem ugat:)

@Muad\\\'Dib:
Nyugodtság van, azért itt is előfordul, hogy egy posztban megemlített egészségügyi dolgozót vaskos kritika ér az itteniek részéről. Nem egyszer volt már rá példa.

Arcade Macho 2015.01.27. 15:22:28

ha en majd oreg leszek es ramadjak az oxigen maszkot akkor majd tudni fogom mi fog tortenni
nem halhat meg mindenki 40 evesen a kormanyba kapaszkodva

asztalosani 2015.01.27. 15:22:56

@sunabajnok:
akkor vezesd be otthon a kanapén való fetrengési adót :-) ami kiváltható két szemét levitellel, illetve fél órás mosogatással

vissza témához: nyilván te nem fogsz kapni a kórháztól számlát (ha tb-s szolgáltatást veszel igénybe), mert azt nem te fizeted ki közvetlenül (csak közvetetten), hanem a költségvetés (ahová meg tőled beszedik) ezért nem kapsz te számlát, hanem elszámoló lapot. a tb orvos sem kap mennyiség után pénzt, hanem fizetést kap (úgy mint a szoc munkás is). a kórháznak azért van szüksége felosztani a költségeket ilyen mélységben egyrészt, hogy átlássák mi mire megy el... tehát nekik külön kell választani a költségeket: KÖLTSÉGNEMENKÉNT (pl.: papírmunka), KÖLTSÉGVISELŐKÉNT (pl.: te mint beteg), KÖLTSÉGHELYENKÉNT (pl.: nőgyógyászat), másrészt mert ezt a fajta kimutatást nekik továbbtovábbítjuk kell (beszámolóként) ...stb. a költségvetés a beadott beszámolók alapján tud kalkulálni (amit külön súlypontok alapján is figyelembe vesz - a súlypontok itt fontossági sorrendet jelent: röviden pl. melyik fontosabb? 100 fogtömés, vagy egy életmentő vakbélműtét?), hogy mit bír el a büdzsé, tehát, hogy melyik az a terület ahol továbbra is lehet tb támogatást adni. erre jó példa, hogy jó pár évvel ezelőtt a tb-s fogászaton nagyon sok mindent meg lehetett csináltatni tb-re. most már nem, vagy mint a gyógyszertámogatás (és ez csak rosszabb lesz) de ez a rendszer ennél azért jóval bonyolultabb.

ez szinte két külön szakma, de ha érdekel keress rá "vezetői számvitel/controlling" vagy költségfelosztás címszó alatt, de előre szólok, hogy nem fogod érteni, és nem azért mert hülye lennél, hanem mert részletes számviteli alapismereteket igényel és olyat nem biztos hogy tanultál. (ez kb olyan mintha szikét adnék a kezedbe és azt mondanám, hogy operálj meg egy perforált vakbelű beteget: nyilván tudod hol helyezkedik el a vakbél, nyilván felismered a gyulladást is...stb, viszont nem biztos hogy öltést tudnál készíteni, vagy hogy el tudnád altatni a beteget, mert nem tanultad)

a példádat pedig azért nem értettem, mert a kanapé és a zsemle is egy tárgy, ráadásul versenyszférában, ezzel szemben a kórházban pedig szolgáltatást adnak kvázi közpénzből (költségvetésből) (nyilván nem lehet összehasonlítani egy tb-s orvos fizetésének összetételét se a magánorvoséval, mert a tb-s orvos az államtól kapja a fizetését (tehát többnyire kötött), a magánorvos a betegektől (versenyszféra). a tb- orvos közszférában dolgozik, a magándoki versenyszférában, továbbá a magánorvos árai szabadon mozognak, míg egy tb orvos "árai" kötöttek, aztán egy magánorvos a könyvelője által vezethet ugyanolyan elszámolást (költségfelosztást mint a kórház) de az neki nem kötelező, nyilván azért nem, mert nem közpénzből működnek és nem kell nekik elszámolniuk ennyire részletesen.

(és ne haragudj, de a kettős könyvelés is mást takar mint amilyen szövegkörnyezetben használtad. amire te gondolsz azt a "kreatív könyvelés"-ként szokták emlegetni, de... mindegy..hagyjuk.. ha érdekel keress rá a googlen a hírek között ;-) )

sunabajnok 2015.01.27. 15:28:46

@asztalosani:
Én eredetileg agrártechnikus vagyok, egy kis erdészeti ráképzéssel, amiből éhen haltam. A szülés után tanultam a szoc munkát, és nem bántam meg. A számok valóban nem a haverjaim, de ami ma megy az eü-ben az segítségért kiált! Sajnos az a hobbim, hogy folyton gondokodok, hogy mit lehetne másképp, olcsóbban stb... És eért önti el a zs@r az agyamat, amikor olyat olvasok egy rákszűréses leleten, hogy a jó napot az tízezerbe került.

asztalosani 2015.01.27. 15:47:41

@Muad\\\'Dib:
- nyilván mert nem a közszférában dolgozol, hanem versenyszférában
- nyilván mert a IT szakma nem olyan régre nyúlik vissza, mint az orvos szakma

az orvostársadalom olyan mint a cigány társadalom: összetartanak, mert tudják jól (ahogy te is leírtad) hogy ha ma te véded a hátadat, akkor holnap majd lehet én, és ameddig összezárnak senkinek sem lesz baja. arról nem is beszélve, hogy amelyik orvos keresztbe tesz a másiknak, azt a többi kirekeszti (pl.: felnyomják). de ez köztudott, kár is lenne tagadni.

ebben az orvos bratyizásba külön érdekesség, hogy nemcsak az orvosok vannak benne, hanem sokan mások is, akikről nem is hinnéd, mert elméletileg a te pártodon kellene állniuk. hogy mégis kik? csak egy példa (!): ezt egy orvos(!) írja: giuliotortenesze.wordpress.com/

képzelheted milyen összefonódás lehet "beteg téren", ha a bíróság el sem fogad külföldi szakértői véleményt! Mert miért is? hiszen az is orvosszakértő, max külföldön.. akkor meg? sejtheted a választ...

asztalosani 2015.01.27. 16:07:18

@sunabajnok:
igen sejtettem.
de ha hiszed, ha nem: én meg nem tudnám neked megmondani, hogy ha kitermelesz egy komplett erdőt milyen részfolyamatai vannak, nyilván nem azért mert hülye lennék, hanem mert nem tanultam :) azt sem tudnám, hogy hogyan kell a mai környezetben egy erdőt/vadgazdálkodást fenntartani, szintén a fenti okokból kifolyólag. ehhez te értesz.

"Sajnos az a hobbim, hogy folyton gondokodok"
ezzel sokan így vannak, és szerintem dicséretes dolog, de készülj fel rá, hogy a mai rendszer nem szereti a gondolkodó és sokat kérdező embereket :-( az információ hatalom, és úgy vigyáznak rá, mint valami nagy kincsre

"És eért önti el a zs@r az agyamat, amikor olyat olvasok egy rákszűréses leleten, hogy a jó napot az tízezerbe került. "
hidd el, sajnos van annyi, ha minden zs@rt :-D számításba veszel, nemcsak a "jónapotért" fizetsz annyit. olcsóbbá nem igazán lehet tenni, mert az már biztonsági kockázatot jelentene, hacsaknem te végzed el otthon a 100ft-os tesztcsíkkal a vércukorszint mérésedet. nyilván a költségvetésből többet kellene az egészségügyre áldozni (nem holmi stadionokra...stb.), hiszen egy dolgozó ember többet termel a költségvetésnek, mint egy félig halott, amelyet a társadalom tart el. de ha túl jól tartod őket, akkor sokáig élnek, és több nyugdíjt kell az államnak fizetnie feléjük (játszottál-e már valamilyen városépítős /sim city/kórházirányítós pl.: theme hospital játékkal? kb. az is erről szól csak nagyon leegyszerűsített verzióban)

"de ami ma megy az eü-ben az segítségért kiált!"
üdv a csapatban :-)
remélem voltál még annyira szerencsés, hogy csak a felszínből kaptál "kóstolót"! :-)

Braincelle 2015.01.27. 17:17:34

Oks. Szerintem ez történt (lakikus nyelven):
- a beteg szívelégtelen volt, ezért ödémái lettek és kórházba került
- elkezdték a diuretikus kezelését
- a diuretikus kezelés nem volt elég a billentyű-beteg, pacemakeres, súlyos szívelégtelennek
- a furosemide hypotonizál, a súlyos szívelégtelenség is alacsony vérnyomással jár. Jó esetben a furosemid-től javul a keringés, ezért javul a szívműködés is. A vérnyomás kicsit csökken, de végül is a javulás kerekedik felül. Súlyos szívelégtelenségben hiába kapja a furosemide-t, bizonyos vérnyomásérték-alatt nem is szabad adni, ha nem adják, akkor viszont az oedemák fognak fokozódni. ez egy nehéz helyzet
- a fenti nehéz helyzetet keringéstámogatással kell kezelni, infúziós pumpában kell olyan gyógyszereket adni, amiket a legtöbb helyen csak intenzív osztályon adnak, és a beteg különben is intenzív osztályos kezelést igényel
- az intenzív osztályra áthelyezés, amennyiben nem a haláltól 1 percre van valaki, elég nehéz szokott lenni. jön az intenzíves, megnézi a beteget, és vagy átveszi vagy nem (az intenzív osztály kapacitásától is függ, vannak olyan helyek, ahol igencsak győzködni kell az intenzívest)
- amikor a két orvos beszélgetett, a hozzátartozó (aki nem tudom, hogy lehetett jelen egy konzílium alatt), ezzel az ostoba provokáló kérdéssel megtámadta a kezelőorvost, aki erre mondta, hogy "nem szeretné kezelni", persz, hogy nem szerette volna, ha a beteg intenzív osztályos elhelyezést igényelt, azzal látta el a feladatát, hogy az intenzíves odahívta a beteghez, mert felismerte, hogy erre szükség van.

Magyarul az történt, hogy az intenzív osztályra való beteget az intenzív osztályra helyezték.

A hozzátartozó által minden szarnak elhordott kezelőorvosnak az volt a bűne, hogy ellátta a beteget, akinek a felvételéért a főnöke jó kis kenőpénzt kapott. Elkezdte a beteg kezelését. A megfelelő konzíliumot hívta, amikor kellett.
És még a hozzátartozó támadásakor is türtőztette magát (egyébként jobb lett volna, ha bővebben válaszol, de lehet, hogy tapasztalatlan volt, vagy lehet, hogy az ilyen hozzátartozónak, mint aki ezt a posztot írta, felesleges bármit is mondani).
Szerintem is nyilvánosan kellene kerékbe törni Dr Zs-t.

csakegybeteg 2015.01.27. 17:21:22

@Tempus.Anh: " a szívultrahangot légkalapáccsal végzik, miközben a beteg mellkasán térdelnek, és nem, dehogy veszi észre a pacemakert a kardiológus, hisz sem az EKG-n, sem az ultrahangon nem látszik, nem, nem.." Nagyon jó :)

Gondolom vannak itt páran akiknél végeztek már szívultrahangot.....
Nekem semmiféle fájdalmat nem okozott, el sem ájultam :)
Ha a beteg elájult annak más oka lehetett.
Az pedig, hogy az összes nővér és orvos szemét, és úgy bánnak a betegekkel mint az állatokkal, mit ne mondjak a poszt íróját minősíti.

sunabajnok 2015.01.27. 17:35:48

@asztalosani:
Tévedsz! Én nem tudhatom, mi kell az erdőgazdálkodáshoz, és a termesztéshez! Ahhoz azok értenek, akik egymásnak földet osztogatnak! Nekem csak van egy ócska papírom, hogy tanulgattam valamit.
Jóformán csak maszek rendelést veszek igénybe, mert nem megyek el hetekre táppénzre, inkább megoldom magam két nap alatt.
Na megyek, mára kivettem a részem az eü mélyebb bugyraiból.

Tempus.Anh 2015.01.27. 17:36:01

@csakegybeteg: Abszolút nem invazív beavatkozás.
Még a carotis-Dopplerről el tudom hinni, hogy egy kissé jobban odaszorítják az ember amúgyis szűk fejverőeréhez és galibát okoznak, de egy szívultrahangból legfeljebb akkor lehet baj, ha a transzducerrel fejbe ütik a beteget.

reepach 2015.01.27. 17:43:51

@Braincelle: " hozzátartozó (aki nem tudom, hogy lehetett jelen egy konzílium alatt),"
Úgy, hogy a közeli hozzátartozónak az eü. törvény által is biztosított joga a súlyos állapotú beteg mellett MINDIG (kezelések, vizsgálatok, konzilium, stb) ott lenni.

Ettől függetlenül a poszt tömény marhaság, ahogy arra tanult kollégáim (Köztük Te és Tempus is mások mellett) rávilágítottak.

" a szív elégtelenségét a vízhajtók nagy mennyiségű adagolása okozhatta" Persze. A fagyhalált a túlzott fűtés okozza. Az éhenhalást meg az állandó zabálás.

De legjobb a "halálosztag", ez még eddig nem fordult elő.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.01.27. 18:40:30

@reepach: "Oxigén terápia túladagolása" azért ez is egy gyakori halálok :)
mondjuk elvileg ha valaki furosemidben összetéveszti a milligrammot a grammal akkor azzal el lehet intézni valakit, de ezt azért kizártnak tartom egy belgyógyászaton.

reepach 2015.01.27. 18:47:22

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
1 ampulla Furosemid 20 mg, 1 grammig (50 ampulla) dózisdepdendens a hatzása, de nagyon súlyos esetben sem szoktunk 10 (kivételesen 20) ampullánál többet adni. Ha összetévesztené mg-ot a grammal, akkor (20 mg helyett 20 g) 1000 (ezer) ampullát kellene adni, ez azért nehezen képzelhető el. Egyébként "túladagolva" sem szív-, hanem veseelégtelenséget okoz.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.27. 18:53:10

Erdekelne, hogy hogyan faj az ultrahang,
de csak annyit m0ndjatok, a kis bot elvezte a setat?

Es te is fizettel.
elore.

FelixJager 2015.01.27. 18:54:40

Gyk: ez egy szívultrahang, igen látványosan szenved tőle a beteg.
center4family.com/wp-content/uploads/2012/09/ultrasound-cardiac.jpg
Nekem egy ilyen minden egyebet hiteltelenné tesz.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.01.27. 20:26:04

@reepach: én már láttam belőle grammos napi dózist kétoldali veseruptúránál, igaz intenzívosztályon. egyébként 0,4mg/kg/óra a max adagja (kivétel hypercalcémia, ott gyakorlatilag 2-2,5g ot is leírnak 24 óra alatt akceptábilis dózisnak)
egyébként van belőle 500mg-os tabletta, tehát elvileg lehet grammokat adni belőle.
súlyos túladagolás esetén ugye hypokalémiát is okoz aminek lehetnek súlyos következményei kardiálisan is.
de én sem hiszem, hogy túladagolták volna

Braincelle 2015.01.27. 22:10:58

@reepach:
ugyan már, abban a helyzetben ki kell és ki is lehet küldeni, semmi keresnivalója nincs az intenzíves konzílium alatt a kórteremben

reepach 2015.01.27. 22:58:40

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Az 500 mg-os az AL, injekcióban is van.
@Braincelle: Ki lehet küldeni, de ha ragaszkopdik a jelenlétéhez, semmit nem tehestsz ellene.
Én egyébként megszoktam kérdezni hozzátartozót, még invazív beavatkozáskor is, hogy jelen kíván-e lenni. Ha meg pl. fiatal nőt vizsgálok, kifejezetten kérem a hozzátartozót, hogy maradjon.
Mindent ugyanúgy kell csinálnunk akkor is, ha jelen van a hozzátartozó, és akkor is, ha nincs.

Braincelle 2015.01.27. 23:41:46

@reepach:
Nem tudom, mért kellene bárkinek is jelen lenni, hogy merülhet fel, hogy felnőtt embert egy másik felnőtt ember kísérjen be az orvoshoz, engem tízéves korom felett kinevettek volna, ha ilyen igényem van. De mindegy, legyen, ilyen a világ, meg nyilván más, ha valaki súlyos betegként él át hasonló beavatkozást.
De ha a hozzátartozó támadja az orvosokat, ahelyett, hogy hagyná őket megbeszélni a teendőket és dönteni, akkor azt azért csak ki lehet tessékelni, nem?

EZAZ 2015.01.28. 06:16:44

@sunabajnok: gondolom, ha a te anyád feküdne ott, akkor nem tennél meg mindent azért, hogy meggyógyítsák. Mehet a föld alá, mert te olyan törvénytisztelő vagy. Borzasztó, hogy mennyi szemét van itt.

gorillaso 2015.01.28. 06:57:00

Miért nem írja ki senki a fasszopó orvos nevét? Csak hogy a kórházban elkerüljük, otthon meg keressük.

she_wolf 2015.01.28. 07:11:54

@Braincelle:
Nálam ez úgy szokik kinézni, hogy nem káptalan a fejem, és nem lajstrommal megyek orvoshoz:)
A férjemet önvédelemből cipelem magammal saját hülyeség ellen.
Bármennyire is összeszedett tudok lenni, engem megnyugtat ha ott van, mert akkor biztosan nem felejtek el semmit:)
Alaphelyzeteben nincs erre szükségem, de ha göthös vagyok, vagy új eksön van, akkor szeretem, ha nem felejtek el mindent amit az orvos mondott, mihelyt kilépek a rendelő ajtaján. Ha pedig az van, hogy apunak coki, akkor ahhoz igazodom, nem történik semmi egetrengető:)
Nincs, és nem is szokott ezzel lenni semmi baj.

she_wolf 2015.01.28. 07:23:08

@gorillaso:
Azért nem írja ki senki a "fasszopó" orvos nevét, mert megbaszódik a törvény által, és aztat nem szeressük.

Hidd el, rákérdeztem! Akkor sem kürtöljük ki nyilvánosan, írásban egy ezredrangú netes fórumon, ha pert nyerünk ellene. Csak hogy tudd (magad mihez tartani)!
Ha igazságoszthatnékod van, akkor megkeresel egy firkászt, vagy tv-s riportert, és ugyanez lesz az eredmény.
Ma meginterjúvolják tótjózsit, mert felhentelte az anyósát és láthatod tótjózsi összes kelését az arcán, premier plánban. Holnap ugyanezen a felvételen tótjózsi arca gondosan, szemérmesen kitakarva, mert fő a következetesség:) Ilyen világban élünk, tégy ellene!

sterimar 2015.01.28. 07:34:34

Nagyon zavaros ez a történet.

marand22 2015.01.28. 08:08:13

@FelixJager:
Hasi fejjel (mert az szerepel a képen) elég nehéz értékelhető szív UH-ot csinálni.

@reepach:
Furosemid szívelégtelenséget nem okoz. Túlzott vízhajtás veseelégtelenséget, illetve ún. low output sy.-t (alacsony perctérfogat miatt alacsony vérnyomás, laktátacidózis, veseelégtelenség következik be) okozhat.

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Oxigén túladagolása légzési elégtelenséggel járó tüdőbetegség esetén okozhat bajt: a folyamatos hypoxia (vér alacsony oxigéntartalma) mellett a vérben felgyűlik a szén-dioxid (hypercapnia). Normális esetben a hypercapnia vezérli a légzőközpontot, tartós hypercapnia esetén a légzőközpont érzéketlenné válik erre, a hypoxia fogja vezérelni, nagy koncentrációjú, nagy sebességű oxigén adagolása ún. szén-dioxid kómát, légzésleálást okozhat ilyenkor.

marand22 2015.01.28. 08:09:12

légzésleálást=légzésleállást

sunabajnok 2015.01.28. 08:46:28

@EZAZ:
Már hogyne tennék meg mindent. De nem a legegyszerűbbet és a legocsmányabbat! (boríték)
Próbáld meg legközelebb hasonló módszerrel a rendőrt megértetni, hogy nem akarod kifizetni a birságot.

reepach 2015.01.28. 08:48:41

@marand22:
"Furosemid szívelégtelenséget nem okoz. Túlzott vízhajtás veseelégtelenséget... okozhat"
Ezt írtam én is ( "túladagolva" sem szív-, hanem veseelégtelenséget okoz.)
@Braincelle:
A poszt hülyeség, a posztoló kveruláló, primitív alak. Ettől függetlenül, törvényben garantált joga, hogy kritikus állapotú hozzátartozója mellett legyen, és abszolút irreleváns, hogy neked erről mi a véleményed.
Egészen addig, amíg nem akadályozza a betegellátást, nem lehet "kitessékelni".

Dr.Démonmac1 2015.01.28. 10:51:16

"egyébként megállapítható, hogy egy halálosztag, valamennyi nővérrel egyetemben, mint az állatokkal úgy bánnak a súlyos betegekkel."
Ez például a Nyírő Gy. kórházra is áll.
mostanra olyan szinten lezüllött az E.ügy. (a javuk külföldre távozott), hogy a nagyon kevés kivételtől eltekintve, idehaza csak a selejt maradt. Orvosból is ápolóból is.
És a folyamatos jattolás ellenére sem tesznek meg mindent, sőt.
("mennyi pénzt tud adni?")- ápoló mondta.

Dr.Démonmac1 2015.01.28. 10:57:07

Amikor a nővér a fájdalomcsillapító tapaszt amit el kéne távolítani a betegről, felragaszt mellé egy másikat, majd valamikor egy 3. is.
Vagy említhetném azt a szegény bácsit is, aki a wc ben elesett, és kb egy fél éjszakát eltöltött ott, míg valakinek feltűnt, hogy nincs az ágyában.
szánalmas szar szemét magyar egészségügy.

zünüke 2015.01.28. 11:09:16

@sunabajnok: "Már hogyne tennék meg mindent.De nem a legegyszerűbbet és a legocsmányabbat!(boríték)

-Miért lenne "ocsmány" mert a beteg pénzt ad egy orvosnak,akiben maximálisan megbízik,és akivel hosszútávon kezeltetni óhajtja magát az adott nyavalyában.Nem is értem komolyan ezt a felfogást.Igen,vannak akik nem fogadják el,de vannak akik igen,sőt...Miért ne adhatnék az orvosomnak borítékot,ha maximálisan meg vagyok vele elégedve minden szempontból? Miért fáj egyeseknek,ha egy orvos hálapénzt kap azért,mert az adott beteg megvan elégedve a munkájával?

Gondolod,hogy a rendőrök közt nincs olyan aki elteszi a pénzt bírság helyett? Hol élsz te,melyik országban?

reepach 2015.01.28. 11:24:45

@Dr.Démonmac1: "idehaza csak a selejt maradt. Orvosból is ápolóból is." Sőt, betegből is , feltéve, ha olyanok, mint te...

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2015.01.28. 12:05:16

orvosokról vagy jó vagy semmit.
tehát semmit, mert jót nem lehet mondani.

sunabajnok 2015.01.28. 12:20:14

@zünüke:
Hol látod a posztban, hogy meg volt elégedve? Én sehol.
A hálapénz fogalmával kéne tisztában lenni, és az értelmével. Előre adni nem hálának hívják.@Mészáros Laci:
92 ezres fizuval? Nem. :D
Miért? Utólag kéne még adni a pilótának, mert nem zuhant le?

Mészáros Laci 2015.01.28. 12:43:38

@sunabajnok:

Ha a vércukor mérés költségeit nem érted, mi lesz a repülőgéppel?

De maradhatunk az internetnél. Az is bonyolult.

Mészáros Laci 2015.01.28. 12:45:23

@sunabajnok:

A pilótákat elég jól megfizetik azért.
Nem úgy, mint a doktorokat.

Mészáros Laci 2015.01.28. 15:07:02

@sunabajnok:

visszatérve az úgynevezett hálapénzre: hiánygazdaságban a hálapénzt ELŐRE adják, azért, hogy hozzájussanak a hiánycikkhez (adott esetben a jó minőségű szolgáltatáshoz).

platelet 2015.01.28. 16:06:31

@reepach: "A kapcsolattartás joga
11. § (1) A (2)-(7) bekezdésekben foglalt jogokat a beteg a fekvőbeteg-gyógyintézetben meglévő feltételektől függően, betegtársai jogainak tiszteletben tartásával és a betegellátás zavartalanságát biztosítva gyakorolhatja. Ennek részletes szabályait - e jogok tartalmának korlátozása nélkül - a fekvőbeteg-gyógyintézet házirendje határozza meg. A házirend a (2)-(7) bekezdésekben foglaltakon túl további jogokat is megállapíthat.
(3) A súlyos állapotú betegnek joga van arra, hogy az általa megjelölt személy mellette tartózkodjon. Cselekvőképtelen beteg esetén a fenti személy megjelölésére a 16. § (1)-(2) bekezdésében meghatározott személy is jogosult. E bekezdés alkalmazásában súlyos állapotú az a beteg, aki állapota miatt önmagát fizikailag ellátni képtelen, illetve fájdalmai gyógyszerrel sem szüntethetők meg, illetőleg pszichés krízishelyzetben van."

Egyrészt: a gyógyintézmény feltételeitől függően, betegellátás nem zavarva. Ennyir erővel egy szubintenzíven már folyamatosan ott tolonghatnának a hozzátartozók, az pedig súlyosan akadályozná a betegellátást.
Másrészt: a konzíliumhoz akkor sincs semmi köze, a konzílium nem is feltétlenül a beteg mellett történik (nyilván, ha vizsgálat is tartozik hozzá, az igen).
Egyébként, nem azzal tudod igazán levédeni magad, ha plusz egy hozzátartozó is van a fiatal nőkkel, hanem akkor, ha egy nőnemű asszisztens is jelen van.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.01.28. 17:21:13

@marand22: ezt a lehetőséget én is ismerem de azért ezt csak intubáció esetén tudom elképzelni. simán 2-6literes oxigén adagolással amit osztályon végeznek kétlem, hogy bekövekezne. egyébként leírnak azért pár keringési szövődményt furo mérgezésben: www.drdiag.hu/kereso/diagnosztika.adatlap.php?id=77875

reepach 2015.01.28. 18:03:43

@platelet: " nem azzal tudod igazán levédeni magad, ha plusz egy hozzátartozó is van a fiatal nőkkel, hanem akkor, ha egy nőnemű asszisztens is jelen van."
Az asszisztens természetesen jelen van, de defenzív megfontolásból legyen ott a beteg anyukája/testvére/férje/barátja is.

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Furosemid túladagolás/mérgezés NEM OKOZ szívelégtelenséget. Az általad belinkelt keringési szövődmények (Heveny szívizomelhalás Adams-Stokes-Morgagni syndroma Sinus arrest
Pitvari fibrillatio és flutter Kamra fibrillatio és flutter) a hypovolaemia és a hypokalaemia következményei.

zünüke 2015.01.28. 18:05:38

@sunabajnok: Általánosságban írtam,hogy HA valaki meg van elégedve az orvosával,miért baj az ha pénzt ad ezért?

"Előre adni nem hálának hívják"

-Hát akkor hogy hívják? És egyáltalán nem mindegy a beteg mikor adja át? Ha előtte,ha utána adja át a beteg,nyilvánvalóan a kezelésével függ össze.Ha előtte adom azért adom,mert nem szeretném ha hanyagul kezelnének,ha utána adom azt meg azért adom,mert hálával tartozom annak az orvosnak aki kezelt.

blackshíp 2015.01.28. 18:18:21

@zünüke: ha előtte adják át, azt vesztegetésnek hívják... ez a különbség

asztalosani 2015.01.29. 08:42:33

@zünüke:
mindegy hogy adod: vesztegetés.
előre: hogy ne hanyagul lássanak el...
utólag: hogy legközelebb se hanyagul lássanak el...

csakhogy bukod az egész pénzdugdosást, mert nem legális és nincs róla papírod (szerződésed) így felesleges. az meg hogy ne hanyagul lássanak el, arra ott vannak a protokollok, szabályzatok kidolgozva, amit a szakszemélyzetnek kötelező betartani!
lsd a fenti történetet, a hp-nek ezért nincs értelme.

pár hete vagy hónapja is kiadtak állásfoglalást hp-vel kapcsolatosan is pl.: mok.
mok.hu/hirek.aspx?&nid=41443&cid=208

marand22 2015.01.29. 08:56:40

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Pedig hidd el, hogy bekövetkezhet. Láttam már ilyet, amikor beszállítás közben a mentősök 6 l/min sebességgel adagolták az oxigént a COPD-s betegnek (+ cor pulmonale és pitvarfibrilláció, emiatt hozták hozzánk, és nem pulmonológiára), akinek nyugalomban 50-60 Hgmm között mozgott a pCO2-je (átvételkor 80-100 Hgmm között volt). Gyakorlatilag kómásan tették át a beteget az ágyra, bradypnoésan, csak non invazív lélegeztetéssel lehetett megoldani. Ilyen betegnek max. 2 l/min sebességgel adagolható a tiszta oxigén. A másik alkalom egy Pickwick sy.-s beteg volt, az meghalt (200 kg feletti testsúllyal, nem lehetett effektiven reanimálni).

sunabajnok 2015.01.29. 08:59:46

@zünüke:
"Ha előtte adom azért adom,mert nem szeretném ha hanyagul kezelnének,ha utána adom azt meg azért adom,mert hálával tartozom annak az orvosnak aki kezelt."
Szóval a trehányságot ki lehet váltani egy borítékkal? Meg lett nevesítve, hogy az összegért pontosan milyen plusz szolgáltatásokat kap?
@blackshíp: Pontosan. Előre adni megvesztegetés, utána adni hála, kérni pedig bűncselekmény.
@Mészáros Laci: A marketigeseket is jó megfizetik, hogy vacsora közben tamponreklámot, meg pelenkareklámot nézz. És? Melyik emberekkel foglalkozó szakmát fizetik meg? Engem sem fizetnek meg, mégsem úgy megyek be dolgozni, hogy másokkal éreztessem, netán felajánlkozzam, hogy plusz pénzért el fogom végezni azt, amit amúgy is kötelességem.

Tempus.Anh 2015.01.29. 09:33:42

@sunabajnok: A mindenkori posztkommunista kormányzatok mindegyike egyfajta szocialista csökevényként, beteg kelevényként tekint az egészségügyre, amihez ugyan hozzá lehet piszkálni, de a teljes megváltoztatására, kimetszésére és meggyógyítására senki nem vállalkozik. Ha megtette, annak eddig még csak bicskatörés lett a vége.
Az egyik fontos megváltoztatandó szempont a nevetségesen alacsony bérek, a megalázóan szemét díjazás, az EU-s átlag töredékével egyenlő juttatások.
A paraszolvenciáról úgy beszélnek, mint egyfajta gonosz szellemről, ami rá van telepedve az egészségügyre, de nincs az a javasasszony, aki az elhajására vállalkozna.
Másszóval képmutató módon úgymond "küzdenek ellene", de a kiváltó okot, amért valójában létezik, egyáltalán nem hajlandóak megszüntetni.
Az eü. megreformálását próbálták már kapacitáscsökkentéssel, teljesítményvolumenkorlát bevezetésével, a betegek leszoktatásával az orvoshoz járásról, súlyponti kórházak teljesen aberrált, irreális, nevetségesen blőd szempontok szerinti kijelölésével, vizitdíjjal, keresztanyámtérdével, mégsem sikerült dűlőre jutni, megoldást találni.

A fő ütközőzóna pedig, ahol a harc lefolyik, ahol a tartósan forró helyzet izzik, és ami szakadhat, törhet, olvadhat, az az eü. dolgozók egészsége, türelme, toleranciakészsége.
Erre épít a Bundesgesundheitsministerium mindannyiszor.

"A berlini véderőnek ugyan nincs fegyvere, nincs lőszere, de mindezt helyettesíti a győzelembe vetett töretlen hite." (Dr. Goebbels, 1945. áprilisa)

Mészáros Laci 2015.01.29. 09:36:50

@sunabajnok:

tudok rá magyarázatot.
megértem, tudomásul veszem.
ez nem jelenti azt, hogy egyetértek vele.

szóval ne akarj velem vitatkozni erről :)

asztalosani 2015.01.29. 09:51:32

@Tempus.Anh:
látom élénken él az a mondás, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze...

"A fő ütközőzóna pedig, ahol a harc lefolyik, ahol a tartósan forró helyzet izzik, és ami szakadhat, törhet, olvadhat, az az eü. dolgozók egészsége, türelme, toleranciakészsége. "

no és a beteg egészsége,türelme, toleranciakészsége az megint le van sz@rva, el van felejtve?
vagy csupán "beteganyag"?

"Erre épít a Bundesgesundheitsministerium mindannyiszor."

nem. nem erre épít. arra épít, hogy minél "spórolósabb" (illetve fizetősebb) rendszert üzemeltessenek és csak azért, hogy a saját zsebüket még jobban meg tudják tömködni, hogy miután elkergette a nép őket, el tudjanak menekülni és egész életük hátralévő részében vígan éljenek... (lsd.: ráhelke meg a férjecskéjének vállalkozása, mnb alapítványok, offshore cégek, külföldi bankszámlák....stb.)

nem tudom mikor esik le, hogy azért nem tesznek semmit sem a béretek miatt és azért hagyják a hp-t , hogy ameddig a két fél tépi egymást nem kell foglalkozniuk a béretekkel, a betegekkel és az eü rendszerrel.

nekik sem az orvosok egészsége, sem a betegek egészsége NEM FONTOS. CSUPÁN EGY SZÁM, a költségvetésben, EGY TEHER, amit ki kell fizetni hónapról hónapra. saját maguknak megvannak a saját privát orvosaik (lehet cikkeket olvasni erről), így ők nem érdekeltek a TB-s rendszerben. és ha te valamiben NEM vagy érdekelt, akkor nem foglalkozol vele, nem?

zünüke 2015.01.29. 10:15:56

@asztalosani:

"az meg,hogy ne hanyagul lássanak el ott vannak a protokollok"

-Cseszheted a protokollokat utólag,ha az orvos nem tartja be.Mehetsz pereskedni,meg jelentgetni,fizetheted az ügyvédet (már ha van miből)és egyáltalán nem biztos,hogy nyersz is.Én részemről ha egy műtét előtt állnék,bizony nem az lebegne előttem,hogy az általam átadott pénzről nincs szerződésem,és különben is a szakszemélyzetnek kutya kötelessége a protokollt betartani.

reepach 2015.01.29. 11:07:45

Egy kis csemege démonmacának meg a többi halálosztagosnak:

"Az elmúlt hat évben naponta három orvos és két nővér távozott külföldre Magyarországról Bélteczki János a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke szerint – írja a Guardian. A lapnak nyilatkozó Bélteczki szerint mindig is beszéltek erről a problémáról, ugyanis a norvég, brit, német fizetések tízszer magasabbak a magyar jövedelmeknél a szektorban. A MOSZ elnöke szerint már az komoly előrehaladást jelente, ha megtripláznák a magyarországi béreket 1500 euróra.

A magyar orvosok külföldre jutását mindeközben már toborzóirodák is segítik. A budapesti Operaház mellett található A-Team Health Recruitment cég szerint először nehéz volt meggyőzni a brit NHS-t (az ottani állami egészségügyi szolgáltató) arról, hogy bár van egy jutalékuk, még mindig olcsóbb velük dolgozni, mintha helyettesítő orvosokat választanának."

A sok követelőző, elégedetlenkedő, mindent jobban tudó, az orvosokat legyilkosozó, halálosztagozó, "pofán b@szó", orvul felvételt készítő alak ezt a folyamatot generálja, felgyorsítja. Nem véletlenül írta egy külföldön dolgozó kolléga a Webdokin, hogy ha honvágyam támad, megnézem a bankszámlámat és beleolvasok a praxisblogba, és rögtön elmúlik.

Ki marad itthon? Nem elsősorban a "selejt", hanem azok, akiket családi körülményeik (idős, beteg szülők, házastárs vagy gyerekek munkája/tanulmányai, stb) idekötnek és azok mint pl. Tempus és jómagam is, akik komolyan gondolják, hogy magyar embereket kívánnak gyógyítani Magyarországon.

Nekünk mindig lesz elég betegünk, de hogy nektek nem lesz (elérhető) orvosotok néhány éven belül, az sajnos nagyon valószínű...

zünüke 2015.01.29. 11:31:31

@sunabajnok
Én nem beszéltem plusz szolgáltatásokról.Éppen ezért nem értem,hogy miért "vesztegetem" meg az orvost azzal,hogy a leadózott pénzemből,egy általam meghatározott összeget adok,mert szeretném ha a lehetőségekhez képest minden simán menjen akár egy kórházi tartózkodás,akár egy járóbeteg rendelésen.Egyébként pontosan fogalmaztál,a borítékkal a trehányságot próbálja meg a beteg elkerülni.Hogy ki lehet-e pénzel váltani? Szerintem ki lehet.

csak egy példa:

Az én háziorvosom egy nagyon aranyos kedves ember,de a pénzt is imádja.Mivel az egész család hozzá tartozik,így van tapasztalatom vele kapcsolatban.Kérni nem kér nyilván,de ha nem csak egy évben egyszer teszed a látogatásodat,simán elvárja a borítékot.Persze nem kötelező adni,de ezt érzed is,mivel egy perc alatt kint vagy a rendelőből.

she_wolf 2015.01.29. 15:10:35

@Tempus.Anh:
Mert senkinek nincs annyi vér a pucájában, hogy szétrugdalja azt a brancsot, amelyik ezt életben tartja:(

@reepach:
Nem fáradtál még bele?:( Hiába mondod, van, aki képtelen ezt felfogni.

@zünüke:
Mert fizetést kap a munkájáért. Mondják sokan. Nem csak ők, mások sincsenek megfizetve, rezsicsökkentés címszó alatt 10 éven belül vehetünk akciós ásót, hogy legyen mivel előre megásnunk a saját sírunkat (pedig mennyivel jobb lenne másokét!).
A törvény az előre adott borítékot vesztegetésnek tekinti - ami bűntett (nem pedig szabálysértés, vagy vétség) ha jól tudom -, lásd a vonatkozó jogszabályokat, rendelkezéseket, büntetési tételeket.
Priuszos doki pedig nem praktizálhat. A Btk.-ban foglaltak szerint ráadásul a vesztegető fél is kihúzza a gyufát az igazság(?)szolgáltatásnál.
Röviden ennyi a történet.

Orvoslásban nincs helye

neduddki21 2015.01.29. 18:16:52

@Tempus.Anh: Ezzel egyetértek. Eddig minden kormányzatnak beletört a bicskája az egészségügy megreformálásába, ha egyáltalán hozzákezdett. Hogy ennek mi az oka, nekem is van elméletem (túlságosan erős az a lobbi, aki jól megél a jelenlegi rendszerből, a zavarosban - értsd: hálapénz - halászásból, így nem érdeke a változás). Szerintem a megoldás a piac beengedése lenne az egészségügybe, bizonyos fokú verseny kialakítása. Hogy érdeke legyen az intézménynek, hogy a beteg odamenjen, a beteg megszerzése és megtartása érdekében magas színvonalú ellátást nyújtson, megfelelő orvosokat alkalmazzon a megfelelő pénzért, ezáltal kihulljanak az oda nem valók. Legyen több biztosító, hogy lehessen verseny. Nyilván szükség van egy, a jelenleginél jóval szűkebb körű alapellátásra is, de aki képes megfizetni, az vehessen igénybe magas színvonalú ellátást anélkül, hogy azon kelljen agyalnia, melyik orvosnak adjon, mennyit és mikor a normális ellátás érdekében.

neduddki21 2015.01.29. 18:18:17

@mig54: "Mert senkinek nincs annyi vér a pucájában, hogy szétrugdalja azt a brancsot, amelyik ezt életben tartja:("

Pont ezt próbáltam én is leírni, csak nem sikerült ilyen plasztikusan.

neduddki21 2015.01.29. 18:29:54

@zünüke: Pont így vagyok vele én is. Mindig előre adtam, mert utólag már minek? És abból a célból, hogy megvásároljam az odafigyelést, a gondos ellátást. Vagyis tulajdonképpen azt, ami egyébként is járna, de az ember biztos akar lenni benne, hogy meg is kapja. Lehet, hogy akkor is megkapnám, ha nem fizetnék előre (bár nem hiszem), de nem szeretnék rádöbbenni a tévedésemre akkor, amikor már késő. Szerencsére nem sokszor kellett megtapasztalnom a rendszer működését, de egy alkalommal félreérthetetlenül olyan helyzetben találtam magam, hogy előre fizetnem kellett. Konkrétan, kórházba érkezésemkor elhelyeztek egy két ágyas szobában, ahol egyedül voltam. Egy órán belül megjelent az orvos, akit felkértem a műtétre, becsukta az ajtót és egyértelművé tette, hogy most kell fizetni. Kölcsönös megelégedésre megoldottuk a kérdést. Ebből okulva, következő alkalommal eszembe sem jutott nem előre fizetni.

she_wolf 2015.01.29. 19:26:00

@neduddki21:
Bár néha szégyellem magam érte, de előfordul, hogy csak így érthető:(
Nem vagyok egy bájolgó széplélek egyébként sem, a finomkodást megtartom olvasásra, zenehallgatásra, egyéb üdítő dolgokra:)

Én viszont mindig csak utólag, és nagyon ügyelek arra hogy fel se merülhessen az orvosban, hogy tőlem zsére számíthat. És furcsa módon valahogy mégis "kifosztanak":D
Ki érti ezt.....
Valóban több választási lehetőségnek kellene lennie, mindenki jobban járna.

defné 2015.01.29. 19:32:06

@zünüke: Én is a hálapénz,vagy megvesztegetés, vagy nevezzük ahogy akarjuk oldalán állok.Be kellene már látni végre,hogy a "boríték" nélkül ritkábban műkxik a zökkenőmentes gyógyítás.Én sem kértem soha semmi extrát,külön kívánságaim sem voltak,külön szobát sem kértem,saját nővérkét sem.Csak annyit,hogy a kezelő orvosom ne xarja le a fejem amíg a kezei közt vagyok.
A nővérekkel ugyanez a helyzet,ha tagadjuk ha nem.Amelyik nővérke zsebébe néha néha becsúszik egy-két ezres az sokkal kedvesebb lesz hirtelen.Ha meg már eleve bájos,és aranyos akkor meg azért érdemli meg,főleg ilyen bérekkel.

szőke ida 2015.02.05. 23:11:24

Nekem a legnagyobb csalodásom a Karcagi baleseti sebészet!! Több kórházban jártam,de még ilyen főorvossal soha nem találkoztam!!! A le@-rom stílussal!! Nem kérdezhetsz semmit,egyáltalán semmire nem adnak választ!!! Neki támad a beteg látogatójának, ha véletlenül olyat kérdezel ami neki nem tetszik!!! Egy későbbi időpontban elmondom a Mi családi kálváriánkat!!!De kell egy kis idő hogy ezt az egészet feldolgozzam!!! Isten mentse meg azokat az embereket akik ide kerülnek!!!!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása