Győrfi Pál és a szokásos magyarázkodása

2014.12.19. 06:05

20130109-sztarok-szovivo-fogja-ropni-a4.jpgVajon hány ember fog még meghalni azért mert a mentők a súlyos esetekhez háromszor annyi idő alatt érnek oda,amennyit nagy hangon reklámoznak?

Üdvözlöm a Praxis olvasóit !

Nem tudom ki hogyan van vele,de a most legutóbb történt mentős sztorinak,melyet Győrfi Pál próbált a médiának beadni,valahogy erősen kamuszaga van.

Hogy miért?

32 perc után érkezett Szolnokon a mentő egy elgázolt fiúhoz,aki sajnos másnap a kórházban belehalt a sérüléseibe.De lehet nem kellett volna,hogy meghaljon,ha az időben kért segítség időben érkezik.

20130109-sztarok-szovivo-fogja-ropni-a4.jpg
A mentők a közleményükben tudatták-mint általában-hogy szabályosan jártak el.A riasztások azonnal megtörténtek,mulasztás, hiba-már megint-nem történt.
Győrfí Pál magyarázata szerint,egymás után három súlyos gázolás történt egyetlen útvonalon,akkor december 1-én a hajnali órákban.A mentőket 5:50 kor riasztották a gázolt fiúhoz.Az esetkocsi azonnal elindult a helyszínre,de útközben leállították őket,egy újabb gázoláshoz,ahol szintén egy súlyos sérültet kellett ellátni.
Azonnal visszajeleztek a rádión a központnak,ahonnan 1 percen belül riasztották a másik mentőt,de útközben ezt a mentőt is leintették egy hölgyhöz,akit újra kellett éleszteni.
Ezt követően riasztották a harmadik mentőt,aminek végre sikerült odaérni az elgázol fiúhoz 32 perc alatt,annak ellenére,hogy a baleset helyszínétől 9 percre van a mentőállomás.

Mind ahogy több fórumon több száz emberben felmerülnek a kérdések bennem is.
-Az csak úgy működik,hogy egy szirénázó mentőt le lehet inteni a nyílt utcán?
-A mentő az intésre megáll,ahelyett,hogy sietne az életveszélyben lévő sérülthöz akihez eredetileg riasztották?
-A másik súlyos sérülthöz,és az újraélesztett hölgyhöz (nyilván riasztott)esetkocsik hova tűntek?
-A diszpécser egyesével küldte a mentőket,amikor Győrfí Pál elmondása szerint egymás után három súlyos baleset történt?
-Ha 9 percre volt az elgázolt fiú baleseti helyszínétől a mentőállomás,akkor hogy értek oda 32 perc alatt?

Esetkocsi hiány nem volt,személyzet hiány sem,mert azt akkor Győrfi rögtön felhozta volna indokként.Mindezek ellenére a  mentők közleménye szerint semmiféle mulasztás,és hiba nem történt.Minden rendben ment a riasztásokkal.Itt rendben ment minden? Nem hinném.Nagyon bízom benne,hogy az ügy még kap nyilvánosságot,és az illetékesek kivizsgálják ezt a grimm-mesét amit a mentőszolgálat szóvivője rögtönzött a kamerák előtt.
Vajon hány ember fog még meghalni azért mert a mentők a súlyos esetekhez háromszor annyi idő alatt érnek oda,amennyit nagy hangon reklámoznak.

üdv: Hargittay B.

 

 

 

HIRDESSEN SZINTE INGYEN A PRAXIS BLOGON!

 

index_2.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mnika88 2014.12.19. 07:09:29

Szerintem ez egy roppant szomorú és szerencsétlen eset.Mindenki rosszkor volt rossz helyen.
Kedves poszter,honnan tudod,hogy a másik két sérültet időrendben mikor gázolták el?Lehet pont pár másodperccel korábban,mielőtt odaért a mentő.
Nagyon sajnálom őket,ha jól tudom a másik két személy is meghalt.Részvétem a családoknak!

reepach 2014.12.19. 08:56:43

Én is úgy gondolom, hogy elhamarkodottan ítélkezik a poszter. Egyrészt nem ismerjük a részleteket, másrészt a média szerint az elgázolt fiatal másnap halt meg a kórházban. Ez a tény arra enged következtetni, hogy a fiú halálát nem a mentő néhány perces "késlekedése", hanem a sérülések súlyossága okozta.
Még egy megjegyzés: Hargittay úr valószínűleg nem tudja, hogy az OMSZ-hoz évente közel ötmillió (!) hívás fut be, igaz, ennek 4/5-e megalapozatlan riasztás, de ez csak utólag derül ki. Mindenképpen méltánytalannak tartom az ország egyik, még jól működő szervezetét egy ember haláláért felelőssé tenni (a tények ismerete nélkül), ráadásul azt a szervezetet (OMSZ), amelyik naponta emberéletek százait menti meg.
A tragédiában együttérzek a szülőkkel.

2014.12.19. 08:58:44

Mondjuk ha nem szóvivőből, nem stadionokból és nem zsivány politikusból lenne több, hanem mentőkből és orvosokból, akkor ilyen nem fordulhatna elő !

Gratulálok a barom politikusoknak és a csigagerincű kormánynak. Hajrá Magyarország ! Hajrá magyarok !

A családnak pedig a legőszintébb részvétem !

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.12.19. 09:14:23

nagyon ferdíti a valóságot a cikk, és adatok hiányában nehéz is cáfolni.
ha a 3 esetről való értesítés nem egyszerre futott be akkor ugye nem is egyszerre küldenek 3 mentőt.
az újraélesztésnek prioritása van a balesettel szemben, pláne, hogy ha jól értettem a fiatalember első körben még stabilnak tűnt.
nem ismerem a szolnoki mentőállomást, de van nekik 3 rohamkocsijuk megfelelő felszereléssel és személyzettel? vagy gyorsan feltuningoltak egy gyengébb mentőt rohamkocsinak, és azzal mentek, és ez a folyamat volt időigényes.
ha a mentő elé ugrik 20 kétségbeesett hozzátartozó akkor mit csináljanak? gázoljanak át rajtuk?
az, hogy a két hely közt 9 perc van az nem jelent semmit mert ugye a mentőben nem ül állandóan a személyzet. a 3. mentő indításához először is embert, felszerelést kell találni és azt be kell rakni a mentőbe majd kezdődhet a 9 perc.

Tempus.Anh 2014.12.19. 10:05:18

A mentőállomás diszpécsere nagyon részletesen kikérdezi a mentést kérő betelefonálót (orvost nyilván szakmai részletességgel, hozzátartozót értelmi színvonalának megfelelően) és a balesettel, esettel kapcsolatos összes tényezőt számbavéve mérlegel a prioritásokról, majd a megfelelő felszereltségi és ellátottsági szintű mentőt igyekszik a helyszín(ek) re küldeni.
Ez az elkülönítés és szelektálás több baleset esetén nagyon nehéz.

Az OMSZ helyzete sokkal rosszabb, mint azt a felületesen és teljesen laikusan vádaskodó posztoló egyáltalán el bírja képzelni.

mekk68 2014.12.19. 12:18:41

az esetben az rendkívül különös hogy egy útvonalmentén történt,az áldozatok száma,
és a végkimenetele.három baleset, három halálos áldozat,több mint különös.
részvétem az érintetteknek.nagyon elgondolkoztató!!!

yogosan 2014.12.19. 12:24:50

Nem voltam rest,rákerestem a cikkre,amiből több is van már.Az egyikben a következő olvasható: a mentőállomás és a baleseti helyszín között kényelmes tempóban 9 perc 5 másodperc az út.A Hetényi Géza Kórház a szóban forgó zebrától 1,2 km-re kb. 2 percre van autóval,még a közlekedési szabályok szigorú betartásával is.

Akkor ha nem tévedek,az elgázolt fiú volt legközelebb akár a mentőállomáshoz,akár a kórházhoz.

defné 2014.12.19. 12:29:34

@yogosan: Az nem biztos,hogy ő volt a legközelebb de hozzá hívták elsőként a segítséget,és mégis ő lett az utolsó akit hordágyra tettek.

részvétem a családnak.

defné 2014.12.19. 12:40:15

@reepach:

"Ez a tény arra enged következtetni,hogy a fiú halálát nem a mentő néhány perces
késlekedése hanem a sérülések súlyossága okozta"

Mi az a tény,ami erre enged következtetni? Az,hogy másnap halt meg?
A néhány perces késlekedés jól elhúzódott...maradjunk ennyiben.

Tempus.Anh 2014.12.19. 13:03:01

"De lehet nem kellett volna,hogy meghaljon,ha az időben kért segítség időben érkezik."

Az ilyen és ehhez hasonló, a valószínűséget konkrét érvként felhozó, tökéletesen megalapozatlan állítások azok, amelyek oktalanul megbélyegeznek egy egész testületet.

A posztoló számíthat arra, hogy hitelrontás és nagy nyilvánosság előtt elkövetett becsületsértés miatt az OMSZ vagy annak szóvivője pert indít ellene.
Bocs, de a jogállamban nem minden szabad, ami a népköztársaságban szabad volt.

reepach 2014.12.19. 13:43:01

@defné: "Mi az a tény,ami erre enged következtetni? Az,hogy másnap halt meg?"
Igen, az. De ennek megértéséhez minimális szakirányú ismeretek szükségesek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.19. 15:02:23

ez az az eset, ahol nem akarták felemelni a beteget, hátha gerincsérülése van,
de azért stabil oldalfekvésbe tették a mentők kiérkezéséig?

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2014.12.19. 17:12:27

Én csak egy tényre hívnám fel az illetékesek - jelen esetben a rendőrség - figyelmét. Mind a három gyalogos gázolás zebrán történt. A rendőrségnek végre fel kellene hagynia az autópályákon és gyorsforgalmi utakon történő, nyilvánvalóan pénzbeszedési szándékú traffipaxozással, helyette inkább erre kellene nagyobb figyelmet fordítaniuk. Ez pesze macerásabb, de mégis legalább annyi gyalogos életét menthetnék meg ezzel a tevékenységgel, mint amennyi pénzt a gyorshajtásból beszednek.

Asgardig 2014.12.19. 17:15:12

"Jöjjenek gyorsan gázolás történt a Morzsi utcában!" (Áldozat 1)
A mentésvezető elindítja Mentő 1-et. Közben megint elütnek valakit (Áldozat 2), Mentő 1 belefut, megkezdi az ellátást és jelenti, hogy nem tud tovább vonulni Áldozat 1-hez. Mentésvezető elindítja Mentő 2-t Áldozat 1-hez, de ez a mentőegység szintén belefut egy időközben történt újabb gázolásba (Áldozat 3). A történet megismétlődik, visszajelent, aztán riasztják Mentő 3-at, aki végül eljut Áldozat 1-hez. Mi az, ami ezen nem érthető?

A poszter idióta, gonosz, végletekig sötét kérdéseihez:

- igen
- nem b+, a mentőgépkocsi vezetője elegáns kormánymozdulattal kikerüli a földön heverő gázoltat és nyugodt lélekkel hajt tovább az eredeti címre; normális vagy?
- milyen esetkocsik te nagyonhülye? Legalább érted, mit kérdezel?
- nem, az a szokás hogy a mentőket a diszpécser nem egyenként, hanem csoportosan szokta indítani. Legalábbis szerinted
- tele van a tököm azzal, hogy az emberek egy része azt hiszi, hogy a mentők egész nap a mentőállomáson, vagy a kórházban vakarják a valagukat és direkt szívatásból nem vonulnak ki a sérülthöz. Az fel sem merül, hogy a harmadik mentőautó talán éppen a megye másik részéről indult? Nem tisztelettel, a mentőállomáson és a kórházban NINCS mentőautó. Az az esetek legnagyobb részében úton vannak, dolgoznak ugyanis. Köldjön már nekem valaki egy fényképet, amin a szolnoki mentőállomáson három roham/esetkocsi egyszerre látható (Karácsony éjjel fél 3 és fél 4 között nem ér!)

Magyarországon mindenbe és mindenkibe beleköt valaki. Mint például most Győrfibe az üresfejű, gondolkodásra képtelen, kizárólag a köpködéshez értő poszter.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.19. 17:48:05

@Asgardig:
hozzátenném, hogy múltkor hajnali háromkor több mint fél óra alatt ért ki hozzám a mentő, pedig az ominózus térkép szerint beleesünk a negyedórás zónába.
az okát nem tudom, más mentőszállítás nem volt atájban a kórházba

domel 2014.12.19. 17:54:49

A súlyos sérültet ki lehetett volna hagyni az életveszélyes sérültért. Súlyos sérült lehet egy törött kéz is

Ásatlan Kút 2014.12.19. 18:00:16

Sorjában. Igen, pontosan így működik. Tény, h én nem állnék meg egy balesethez kivonulva, ha a Blahán egy részeg hajléktalan mellől integetnének, de ha egy másik serültbe botlunk, akkur igenis, MEG KELL állni, főleg ha súlyos sérültről van szó. Miből gondolja a kedves posztíró, h tudni kell kiérkezés előtt, h a sérült pontosan milyen állapotban van? Honnan tudná előre, h a másik ember életveszélyben van? Azt lehet egyedül, h itt és most ennek az embernek szaksegítség kell, a másikhoz megy majd egy másik autó. Gondolom, h a posztíró nem kicsit volna felháborodva, ha potenciális nyak, gerincsérúltként felüdne az utcán, a mentő meg otthagyná, hogy bocs, de menni kell, bár lehet, h a másiknak a karja tört csak, maga meg épp lehet, h épp kivérzik. Tudom, akkoris mi lennénk a szarok.
A másik, az idővel kapcsolatban. Mi nem érthető ezen??? Kivonul az autó, belefut egy gázolásba, ellát, közben indul az eredeti helyszínre másik kocsi. Az is nem jelentett balesetbe botlik, beszól, végül a harmadik kocsi ér az első helyszínre. Megy a matek??? Mert akkor nem ragoznám tovább.
Ha esetleg roham-, esetkocsival nem a "szegény" részeg hajléktalanokat kellene összeszedni az aluljárókból, mert valaki hazafele menet megsajnálja őket, ha nem receptíráshoz hívják majd a mentőt, meg köhögéshez, illetve más, hetek óta tartó HÁZIORVOSRA tartozó feladatokat akarnak a nyakunkba sózni, akkor majd több szabad autó lesz.
Elnézest kérek attól, akit megbántok, de rohadtul elegem van már abból, hogy 100 000 FT-ért !!!! hajtjuk ki a belünket a kollégáinkkal éjszaka, hétvégén, ünnepnapokon, hogy aztán a hozzá nem értők oktassanak ki minket a munkánkról. Nyugodtan nekünk lehet ugrani, szabad baszogatni is... Egy dolgot fognak tudni ezzel elérni, mégpedig azt, hogy minden szakkepzett ember el fog menni innen, és a 2 hónapja ott dolgozó kőműves fog malmozni a COPD-s nagymamáv, mire egy óra múlva tud küldeni a kp egy esetkocsit. Aztán vagy él még akkora, vagy nem.
Nem akarok áltatni senkit, kurva nagy bajok vannak a mentőszolgálatnál, de ezt egyelőre még csak mi érezzük, a betegek nem. Emellett különösen jól esik a buta, tudatlan tirpák hangulatkeltő írások miatt még minket is ellenségnek tekintenek.
Azoktól, akik segíteni akarnak, csak annyit kérek, hogy hagyjanak békén minket, hadd végezzük a dolgunkat, nem kell kinyalni egyikünk seggét sem, csak bánjanak velünk emberként, egyenrangú félként, mert ezt a munkát, ilyen körülmények kozött nem fogja a nagyrészünk tovább csinálni. Nem éri meg, h finoman fogalmazzak.

Asgardig 2014.12.19. 18:00:29

Egy adott mentőfeladat ellátásához az annak megfelelő (vészhelyzetben alacsonyabb) szintű egységet küldi ki a mentésvezető. Ami mentőgépkocsi szintű egységgel ellátható, ahhoz nem küld esetkocsit és így tovább. Hiába van tehát bent rohamkocsi, nem fogja kiküldeni pl. egy lábtöréshez, meg kell várni, amíg az adott szintnek megfelelő kocsi felszabadul. Budapesten még csak-csak akad autó (legfeljebb a város másik végéből), vidéken azonban más a helyzet. Megyénként legfeljebb egy-két rohamkocsi van, az állomások jelentős részén csak nappal van esetkocsi (néhol még akkor sem), éjszaka egyáltalán nincs.

Az onimózus térkép egyszerű parasztvakítás, arról tájékoztat, hogy elméletben, ha van szabad kocsi, akkor 15 percen belül odaér(het).

AVC, M.D 2014.12.19. 18:00:36

Csak egy dologra szeretném felhívni a figyelmet: Szolnokon NINCS 3db Esetkocsi. Ha minden jól megy és Isten is úgy akarja akkor 1db Roham valamint 1db Eset kocsi áll készenlétben a nap folyamán, de mivel mind Mentőtisztből, mind Mentőorvosból hiány van, általában naponta 1db Eset/Rohamkocsi fut.

Itt mind a három sérülthöz Roham/Esetszintű ellátás lett volna indokolt, erre egyáltalán nincs kapacitás Szolnokon, valószínűleg így is csak az egyik sérültre jutott ilyen szintű egység, a többit így is kisebb egységek voltak kénytelenek valószínűleg ellátni.

Egyébként bennem felmerül a kérdés, hogy a fiúval (ha már valóban pár percre voltak a kórháztól), miért nem indultak meg vele a szülei rögvest? Elvileg kocsival voltak, ha itt mulaszott az irányítás, akkor a hibájuk az volt, hogy nem tájékoztatták a hozzátartozókat, hogy jobb lesz, ha megindulnak vele azonnal.

swiss blend 2014.12.19. 18:16:09

@Tempus.Anh:

Érted érdemes regisztrálni,de tényleg.

Ne nevettesd már ki magad állandóan ezzel a jelentgetésekkel barátom. Fröcsögsz jogi kérdésekben,holott halvány babarózsaszínű fingod nincs arról,hogy mi a hitelrontás,és a becsületsértés.De ha már a hitelrontásnál és a becsületsértésnél tartunk,akkor azt képzeld el,hogy ellened mennyi feljelentés indult volna már el,ha csak egy valaki is komolyan veszi az okádék hozzászólásaidat,és ha erre természetesen lenne lehetőség jogilag.De nincs,mert ez egy interaktív fórum és ezenkívül számtalan más fórum is létezik,ahol az emberek (posztolók) leírhatják amit gondolnak az adott témáról.Ugyanúgy ahogy te is minden kommentedben többször is hülyézed,hazugozod,rágalmazod,erősen sértegeted akár a posztolókat,akár a kommentelőket,ha nem a te ostoba véleményeden osztoznak.Okosabban tennéd ha lapítanál ezen a téren.Olvastam én már tőled olyan véleményt poszt íróról,-nem is egyet-hogy ha valóban létezne erre jogi lépés, te már régen perbe lennél vonva tisztelt doktor úr,akár többe is egyszerre.Szóval egy kicsit vegyél vissza a gyújtásból,meg ebből a hatalmas arcból, mert el fogsz szédülni.Menj inkább gyógyítani(ahogy tanácsolták valamelyik nap)mint itt trollkodsz,és a hiányos jogi ismereteiddel engem próbálsz kioktatni a fórumozás szabályairól.Verd a segged a földhöz,hogy a moderátor nem szelektál,mert ezzel a stílussal úgy ki lennél innen vágva, mint a macska aki teleszarja a perzsaszőnyeget.

legyen szép estéd

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.19. 18:17:41

@AVC, M.D:
www.kisalfold.hu/belfold_hirek/32_perc_utan_ert_ki_a_mento_a_zebran_haldoklo_fiuhoz/2410645/

"Várták a mentőt, felemelni nem akarták egy lehetséges gerincsérülés miatt. Stabil oldalfekvésbe tették."

Asgardig 2014.12.19. 18:25:55

@domel: Az eb ott van elhatolva, hogy előre nem tudható a sérülés mértéke. Megáll, visszajelent, megvizsgál. A sérültet akkor sem hagyhatja ott, ha nem életveszélyes a sérülése (bármikor azzá válhat egy gázolt esetében), meg kell várnia a sérültet a továbbiakban ellátó egységet és csak ez után mehet tovább. Célszerűbb tehát másik egység (már ha van) riasztása az eredeti feladathoz.

@AVC, M.D: Hülye ötlet, már ne is haragudj. Gázoltat nem hajtogatunk személyautóba.

Asgardig 2014.12.19. 18:29:30

@Babette .: Szakszerűen kivitelezett stabil oldalfektetés esetén elég kicsi a gericsérülés rosszabbodásának esélye.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.19. 18:32:20

@Asgardig:
miután (a cikk szerint) 15 percig lélegzett és utána nem lélegeztették,
nem feltételezem, hogy szakszerű lett volna az oldalfekvés.

Asgardig 2014.12.19. 18:51:47

@Babette .: Az eszméletlen, lélegző sérült stabil oldalfektetése rendben van. A hiba ott volt, hogy amikor észlelték a légzésleállást, nem kezdtek újraélesztésbe. Ha a fiatalember a kórházban és nem a helyszínen halt meg, így légzésleállása nem lehetett. Bár az is lehet, hogy rosszul emlékszem a cikkre.

swiss blend 2014.12.19. 18:56:05

@Asgardig:
Próbálom követni a stílusodat te sötétség.
Amiket te lekörmöltél,az csak feltételezés arról,hogy úgy történt.Kész tények semmi.

1. Igen baz+ a mentőautó kerülje ki egy elegáns mozdulattal a földön fekvő beteget (bár nem tudni hol feküdt)mert őt egy súlyos,életveszélyes állapotú gázolthoz riasztották megadott címre.A földön fekvő beteghez a mentőautóból lehet másik kocsit riasztani nem??

2.Ennek a fiúnak két mentőt küldtek,és egy sem ért oda baz+ (ha már a te nyelveden beszélünk)ez a fiú ott haldoklott a zebrán a kórháztól pár percre.Dereng valami? Egyáltalán olvastad a cikkeket,vagy csak fújód a hülyeségedet?

3. Semmiféle mentő nem indult a város másik végéből,mert azt Győrfi rögtön felhozta volna mentségül a OMSZ védelmében,mint ahogy azt sem mondta,hogy más egyéb ok miatt nem tudtak küldeni MENTŐAUTÓT (ha ez jobban tetszik,mint az esetkocsi)Belenyugodhatsz,hogy ha lenne rá magyarázat,hogy a mentő miért 39 perc alatt ért ki a súlyos sérülthöz,azt a szóvivő említette volna a médiának.

3.

dr Smittpálelnökúr 2014.12.19. 18:56:47

@Asgardig: Persze, gázoltat nem rakunk személyautóba. Otthagyjuk megdögleni az út szélén.

lutria 2014.12.19. 18:59:31

És azzal mi a helyzet hogy a cikk szerint a harmadik eset a Hetényi kórház előtt történt -ahol leintették a második mentőt-ahelyett hogy a kórházból jött volna ki néhány orvos és esetleg bevitték volna az illetőt?
Egyébként mind a három sérült elhunyt,úgyhogy valszeg nem ez volt a mentőszolgálat legsikeresebb napja...

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.19. 19:04:20

@Asgardig: én elhiszem neked.
engem anno még úgy tanítottak a mentők, hogy gerincsérülés veszélyes beteget nem forgatunk semerre, max a fejét fordítjuk oldalra.
a cikkre jól emlékszel, elég ellentmondásos.

Gyorgy Nagy 2014.12.19. 19:05:16

Uncsi màr a dumàja.Elkéne mennie a p...ba! Vagy dolgozzon és ne ugason amikor nem is volt ott helyszinen!

swiss blend 2014.12.19. 19:20:43

@lutria: Hogy mi a helyzet a harmadik esettel,ahol a kórház előtt történt a gázolás?
Hogy miért nem ment ki egy pár orvos (vagy legalább egy,és egy ápoló)hogy a
sérültet bevigyék?
Hogy miért kellett leinteni a mentőt,amikor ott volt a kórház előttük?
Hogy az életveszélyes beteghez riasztott mentő miért állt meg ahhoz,akit
egyébként kórház előtt ütöttek el?

Ki tudja?

Asgardig 2014.12.19. 19:32:06

@swiss blend:
1. A második esetben is gázolásról szól a történet, ebből az következtettem, hogy a földön feküdt. Nem kerülheti ki, mert azzal bűncselekményt követne el. A szabályokról lásd a 18:25:55-ös hozzászólásomat. Ettől eltérni jogszerűen nem lehet. Lehet, hogy nem tetszik, akkor sem lehet.

2. Ehhez a fiúhoz három mentőt riasztottak, a harmadik ért oda.

3. Légből kapott feltételezésből megfellebezhetetlen tényt alkotni igen szűk látókörre utal.

@dr Smittpálelnökúr:
A probléma abból adódhat, ha a személyautóba történő behajtogatástól a sérülések olyan mértékben súlyosbodnak, hogy az maradandó sérüléshez vezet, vagy a sérült meghal. Ilyen lehet, ha gerincoszlop megsérül, de viszonylag stabil marad, azonban a szakszerűtlen mozgatástól a gerincvelő megsérül. Erre a mentők speciális felszereléssel rendelkeznek. Ezért nem célszerű súlyos beteget a helyszínről szaktudás nélkül elszállítani.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.12.19. 19:40:57

@Babette .: nyaki gerinc sérültnél kifejezetten előnyös a fej oldalra fordítása :)
általánosan elfogadott sorrend a beavatkozásra az ATLS által kidolgozott ABCD skála
A: Airway maintenance tehát légutat kell biztosítani (persze a nyaki gerinc stabilizálásával ha lehet) ha a betegnek súlyos arcsérülése van és dől a vér a torkába akkor ugye előbb utóbb megfullad tőle. ha eszméletlen akkor hátracsúszik a nyelve és attól fullad meg, tehát ezeket ki kell küszöbölni.
D: Disability/Neurologic assessment
az A az a D előtt van mert nem segít semmit ha a beteg nem bénul meg de megfullad közben, tehát ha kétséges a helyzet akkor a gerincet stabilizálva szépen oldalra kell fordítani (ez azt jelenti, hogy valaki fogja a fejét, hogy az a törzshöz képest nem csavarodjon el).
és ez az orvosoknak van, mert a laikusoknak a BLS (basic life support) van, abban meg nem kell figyelni igazán semmi gerinces dologra, hanem a két vitális funkció (légzés, vérkeringés) fenntartására.
@swiss blend: mert mondjuk az orvos nem hagyhatja el a munkahelyét, mert nincs biztosítása csak a kórház területén belül, gyógyító tevékenységet is csak ott folytathat meg fene tudja, lehet, hogy volt egy haldokló a kórházban is (ez ugye nem ritka dolog)

CPR 2014.12.19. 19:42:32

A sok okos hozzászóló között van egyáltalán bárki, aki személyesen látta mindhárom sérültet, bent ült valamelyik mentőben, végighallgatta a diszpécserrel a bejelentéseket, esetleg maga volt a sérült? Vagy csak olvastátok a cikkeket, megvan a véleményetek és osztjátok az ész?

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.19. 19:43:42

@csak néha benézek ha marhaságot látok: igen, pont ez volt az indoklás, hogy inkább bénuljon meg, mint fulladjon.

Asgardig 2014.12.19. 19:46:38

@Babette .: Az eszméletlen, de még beteg/sérült közvetlen életveszélyben van, mert a hanyattfekvő helyzetben a légutak elzáródnak és a beteg megfullad (a saját nyelvétől, a saját hányadékától, stb.), a stabil oldalfekvés megvéd ez ellen, a légutak szabadok maradnak, a hányadék-vér kifolyik , a nyelv sem zárja el a légutat. A fej oldalra fordítása nem igazán elegendő, ráadásul pont a nyaki gerinc sérüléseinél lehet igen veszélyes. Ha a gerincvelő magasan, a harmadik-negyedik csigolya magasságában szakad meg, a légzés visszaállíthatatlan leállása miatt a beteg valószínűleg még azelőtt meghal, hogy szakszerű segítséget kapna. Ha egy kicsit lejjebb, akkor "csak" végérvényesen megbénul. A lényeg a szabad légút biztosításában van. Ennek az az értelme, hogy a gerinc sérülése csak feltételezett, nem feltétlenül vezet halálhoz, vagy maradandó egészségromláshoz, a légút elzáródása azonban szükségszerűen halálhoz vezet.

csakúgy12242 2014.12.19. 20:32:58

@Ásatlan Kút: Igen kedves Bajtárs! Minden amit leírtál igaz!
Az egyszerű laikus csak a sok mentőt látja meg azt ,hogy milyen későn érünk ki. Elmondanám ,hogy az a 32 perc nem is olyan rossz szintidő. Ennél sokkal nagyobb bajok vannak amik nem kapnak olyan nagy sajtó nyilvánosságot. Mondjuk ahogy írtad ,hogy 100.000 (száz ezer!!!) ft-ért télen nyáron , éjjel-nappal megyünk és próbálunk segíteni. Nagyon sok bajtárs kilép az omsz-tól mert ennyi pénzből nem lehet boldogulni.... Így ember se nagyon van ,de ha mégis van ember akkor autó nincs...(évi több millió km-t megyünk a kocsikkal).
Persze Palinak azt kell mondania ,hogy minden rendben van ,van ember (szakember) van autó szóval minden. Nem akarom sajnáltatni magunkat ,de egyszerűen nem vagyunk megfizetve!!! Csak az itt dolgozók hivatás tudata és elszántsága miatt működik még ez az egész szolgálat!!! Mégis hányszor sztrájkoltunk, tüntettünk a fizetés emelésért??? Szerintem nem sokszor mert akkor is mi lennénk a rosszak ,hogy tüntetünk és nem a betegeket mentjük!!! És még a sajtó is minket aláz!!! Szóval jó lenne ,ha mindenki kicsit vissza venne ebből, mert mindig a kivonuló állomány szívja meg a legjobban!!!!

Visszatérve a szolnoki esetre , számomra úgy tűnik ,hogy ez egy szerencsétlen véletlen lehetett és az omsz részéről senki se hibázott. Mondjuk nem jöttünk volna ki sehogy se jobban ebből az ügyből ,mert ha az első autó elmegy az első és második beteg mellet is ,akkor meg abból lett volna ügy!!!

Bocsánat a hosszáért ,de ezt ki kellet írnom magamból!!!!

franckarika (törölt) 2014.12.19. 20:53:59

@csakúgy12242:
@Ásatlan Kút:
Azt értsétek meg, hogy pont az ilyen meghunyászkodó magatartás konzerválja a rendszert amivel sem ti, sem mi nem vagyunk elégedettek. A poszter nem hibáztatott titeket. Nagyjából minden értelmes ember tudja, hogy nem a mentősök tehetnek a késésekről, és nem is a mentésirányítók. Senki nem utál és hibáztat titeket.

Azzal van a baj, hogy a képünkbe hazudnak, mert mint ahogy ti is írjátok, kurv@ nagy baj van a mentőszolgálattal, de akkor a szóvivő szerint miért van minden a legnagyobb rendben? Ha megmondják neki, hogy ezt kell mondania akkor az a baj, mert nem ez lenne a dolga, a hazudozást hagyjuk a politikusokra. Ha pedig tényleg minden szabályszerű volt, akkor pedig a szabályokkal van a baj. Akkor ne reklámozzák a 15 percet, hanem mondjanak 30-at. És akkor az átlagpolgár felkészül, hogy ha elütik, szívrohamot kap, akkor még fél órát valahogy ki kell húznia, szenvednie. És ha ez nem tetszik neki akkor követelje a rendszer fejlesztését a politikusoktól. Erős a gyanúm ha 3 esetkocsi lett volna szabad akkor nem 32 perc alatt ért volna ki a harmadik.

Igenis menjetek tüntetni, az orvosokkal együtt. Másképp nem változik a rendszer, nem lesz több autó, nem lesz több fizetés. Sajnos.

ideasz 2014.12.19. 21:01:52

"fájdalomcsillapítót kapott, infúziót kötöttek be..."
mindig ezt mondja a fickó :-)

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.12.19. 21:34:50

@Babette .:

"ez az az eset, ahol nem akarták felemelni a beteget, hátha gerincsérülése van, de azért stabil oldalfekvésbe tették a mentők kiérkezéséig?"

Ez.

30 perc alatt ért ki a mentő, ebből ÁLLÍTÓLAG 15 percen át lélegzett a sérült önállóan a hírek szerint.

Én nem tudom elképzelni se, hogy a másik 15 percben mi volt vele, próbálta-e valaki újraéleszteni, vagy hagyták úgy, az oldalán fekve :(

Ilyen hisztériakeltő célú híreknél kb azt se szabad elhinni, amit kérdeznek benne :(

drontal 2014.12.19. 22:36:58

@polyvinyl:

..a másik 15 percben mi volt vele,próbálta-e valaki újraéleszteni...

Csak volt ott valaki,aki a második 15 percben megpróbálta életben tartani valahogy szegény srácot.

Tempus.Anh 2014.12.19. 23:21:04

@swiss blend:
Téged ki kérdezett, hülye seggarc?

És mit ütöd bele az orrod olyan kérdésekbe, amelyekhez halvány lila dunsztod nincs? Mentettél te valakit meg életedben? Ültél mentőautóban?
(Nyilván betegként nem, mert ekkora hatökörnek mint te, egy szerelnénnyi tehervagont küldenének, egy mentőautó nem elég)

Láttál újraélesztést? Nem?
Akkor mit dumálsz, ugatsz itt, mint kutya a teleholdra?

Húzzál el innen, itt számodra nem terem semmi.

SaulTigh 2014.12.19. 23:26:04

Ahogy a mondás tartja, az élethez szerencse is kell. Ha egy lakótelepen egyszerre három ember kap súlyos szívinfarktust, tüdőembóliát, agyvérzést, akkor abból nagy valószínűséggel 2 meghal (főleg ha előtte 2-3 részeghez kiugrasztják a helyi mentőket).
Ez a srác nagyon peches volt, és mint már leírtátok korántsem biztos, hogy van ok-okozati összefüggés (mondjuk 90%, hogy nincs) a mentőautó 20 perces késése, és az elhunyt másnapi halála között.

A 15 perces kiérkezés egy EU-s ajánlás (nem törvény, jogszabály). Az esetek 80%-ában 15 percen belüli kiérkezést ajánlanak.

A magukból hülyét csináló iq huszároknak (konkrétan swiss blend) csak annyit, hogy, ezek szerint te sem ismered annyira faszán a jogot. Egy vonuló mentőegység, ha autóbaleset mellett halad el jogszabály szerint köteles megállni és felmérni a helyzetet, a súlyos sérülteket ellátni.

Idióták mindenhol vannak. Egy példa. Rákoskeresztúron ügyeltem (nem mentő, de a mentőállomás mellett van). Volt egy motoros baleset 1 km-re a mentőállomástól a Pesti úton. Hívták a mentőt, de mivel 10-15 percen belül még sehol sem volt, egy felháborodott polgár - mondván, hogy hát a mentőállomás itten van 2 percre személykocsival, és miért nem értek még ide - felkerekedett kocsijával, a mentőállomáshoz hajtott és csengetett, mint az idióta. Hozzánk is benézett. Kinéztünk. A 4 mentőből egy sem volt bent az állomáson. De emberünk csak fel volt háborodva, hogy még ajtót sem nyitnak. Mondom nyissa már ki a szemét ember... (A motoros mellesleg szörnyethalt, ha egy rohamkocsi kb. 10 másodpercen belül van ott sem tudták volna megmenteni az életét.)

Ennyit a magukat hozzáértőnek gondoló emberekről, akik alapvető logikai készséggel nem rendelkeznek, érettségit sem igénylő következtetések levonására sem alkalmasak. De általában mindig, elsőként verik az asztalt, ha valami nem úgy történik, ahogy azt ők "hozzáértőként" elgondolják. A magyar ember amúgy is mindenhez ért...

Tempus.Anh 2014.12.19. 23:32:21

@SaulTigh:
"Igen baz+ a mentőautó kerülje ki egy elegáns mozdulattal a földön fekvő beteget (bár nem tudni hol feküdt)mert őt egy súlyos,életveszélyes állapotú gázolthoz riasztották megadott címre.A földön fekvő beteghez a mentőautóból lehet másik kocsit riasztani nem??"

Kb. ennyit tudott kierőlködni magából ez a gyengeelméjű...
:D

reepach 2014.12.20. 08:28:26

@Tempus.Anh: Jaj de nagy az Isten állatkertje!
A FB-s hozzászólók mintha normálisabbak lennének, mint az itteniek. Bár... Hosszú szakáll, rövid ész...

Tempus.Anh 2014.12.20. 08:32:04

@reepach: Egyre érdekesebb ez a hely, az új posztban már komolyan számonkérik az orvostudományon, hogy nem halad kellő ütemben a hematológiai betegségek terén.

esef 2014.12.20. 09:36:41

no, akkor ebből tanulva, legközelebb 3 mentőt kell kérni, csak odaér valamelyik.
csak azért nem vicceskedek tovább a témán, mert nagynéném férje is azért halt meg, mert 45 perc után küldtek csak mentőt (3 utcával odébbról...)

csakmotyogok 2014.12.20. 10:20:28

@esef: Olvasd el amit fentebb írtak, hiába van 3 utcával arrébb a mentőállomás ha 1 mentő sincs bent.

csakmotyogok 2014.12.20. 10:25:05

@Tempus.Anh: Mér' hát nem azért fizeti a TB-t hogy miután lehúztad a heti 60-70 órád éjszakánként feltaláld a betegsége gyógyszerét? :DDD. A saját laborodban:D. Telik rá a hálapénzből nem :)) ?
Mert tudod ez hivatás, és nemár' hogy pihensz? Se család se magánélet nem jár annak aki eü. dolgozó, mert ez hivatás! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :))).Ja és Hippokratész is megmondta:DDDD.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.20. 10:31:09

@Asgardig: ezt mind tudom.
az protokollok meg változnak 30 év alatt;)
azóta laikusnak már szívmasszást se lehet, én meg még tanultam.
a befújás masszázs aránya is változott
de köszönöm az infókat.

Tempus.Anh 2014.12.20. 11:34:06

@csakmotyogok: A halott orvos a jó orvos. Lassan már ez lesz a menő szólás :)

she_wolf 2014.12.20. 12:18:08

A napokban hallottam híradóban, hogy vidékről (ahol összesen 2 db. mentőautó van!) vezényeltek egyet Budapestre. És hogy ez nem szokatlan jelenség.

És világszenzációként tálalják, ha Bp.-en hadrendbe állítanak 10 új, a mai igényeknek megfelelően felszerelt Mentőautót.
A magyar eü. rohamléptekkel halad a végzete felé...

she_wolf 2014.12.20. 12:19:58

Nem tudom, miért írtam nagy m-mel a mentőautót, bocs....talán freudi elszólás:)

Asgardig 2014.12.20. 16:18:11

@Babette .: Rosszul tudod, a jelenlegi ajánlás szerint a laikus újraélesztésben (amikor a segítségnyújtó észleli a légzés hiányát) mellkaskompresszió ("szívmasszázs") a teendő, a lélegeztetés nem feltétlenül fontos. A legújabb kutatások szerint a szervezetben "tartalékolt" oxigén még néhány percig elég, így a légcsere nem forszírozott. Ebben persze szerepet játszhat az is, hogy az eszköz nélküli lélegeztetés fertőzésveszélyes, ráadásul gusztustalan.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.20. 16:46:27

@Asgardig: ezt mar nem tudom kovetni, pedig figyelek:)

Asgardig 2014.12.20. 17:44:19

Persze, mert túlbonyolítom. :-)

Szuszog, de nem reagál semmire = stabil oldal
Nem reagál, nem szuszog = mellkasnyomkodás (+ ha van a közelben, félautomata bikázógép)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.20. 17:50:40

@Asgardig: nem téged:)))
hanem a protokoll változásait.
téged értelek, azzal nincs hiba-

asztalosani 2014.12.21. 08:23:02

@mig54:
"A magyar eü. rohamléptekkel halad a végzete felé... "

talán a helyett, hogy itt trollkodsz már hosszú ideje óta, elmennél dolgozni, talán több járadékot is fizetnél és nem haladna rohamléptekkel végzete felé a magyar eü. :D

defné 2014.12.21. 12:43:23

@Ásatlan Kút

Már bocsi',hogy beleugatok: de egy receptírásért,vagy egy köhögésért miért vonultok ki?A diszpécser a telefonban felveszi az adatokat,akkor miért küld olyan helyre kocsit feleslegesen,ahova egyáltalán nem szükséges a mentők jelenléte.

SaulTigh 2014.12.21. 13:15:55

@defné: Mert a telefonáló rutinosan tudja mit kell mondani. Fullad, fáj a mellkasa stb... Aztán a címen kiderül, hogy csak fáj a torka és lázas.

answ 2014.12.21. 22:30:28

@Tempus.Anh: jogallamban hivatalbol eljarast inditananak es felelossegre vonnak azt aki vetett. Jogallamban az aldozatok arcat takarjak ki es nem a tetteseket. Jogallamban a rendor arcat sem kell kitakarni.

Egyebkent az esetet mi informatikusok "starvation"-nek hivjuk, nagyjabol elsoben megtanitjak az egyetemen, hogy ilyen hulyeseget sose csinaljunk. Ha a mentosok protokollja ezt irja elo, akkor egy szakembernek erdemes lenne atneznie a dolgot, mert hibas. Ertelemszeruen a mentosok ez esetben nem hibaztak hiszen csak a protokollt kovettek. A protokoll iroi viszont hibaztak es ha felhivtak erre a figyelmuket korabban, akkor felelosseg is terheli oket.

answ 2014.12.21. 22:40:51

Egyebkent hozzatennem, hogy en mindig meg voltam elegedve a mentosokkel es munkajukkal. Eddig ketszer volt "szerencsem" szemelyesen talakozni veluk es tenyleg jol vegeztek a munkajukat.

Az orvosokrol es noverekrol ugyanezt nem mondhatom el. Nagyon jo lenne egy elegedettsegi kerdoiv minden veluk valo "talalkozas" utan, ahol ertekelni lehetne a munkajukat. Ezt egy fuggetlen szervezet kiertekelne es legrosszabbakat kirugna/eltiltana foglalkozasuk gyakorlasatol. A jol ertekelt orvosoknak/novereknek pedig fizetes emelest kellene adni, akar tobbszoroset!

Tempus.Anh 2014.12.21. 23:49:17

@answ: Van hivatalos betegelégedettségi kérdőív, több ponttal.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása