Segítenek meghalni, avagy haldoklónak nem kell gyógyszert adni

2014.12.02. 10:07

41.jpgAkik olvassák ezt a könnyekkel átitatott, szomorú és egyben dühös bejegyzést, remélem egy megosztással segítenek a küzdelemben.

Tisztelt Praxis!

 

Édesanyám életének utolsó, sajnos szenvedésekkel teli periódusáról szól ez a nem éppen hétköznapi levél. November 24-én, azaz egy hete hunyt el szegénykém a SOTE Pulmonológián. Emlékének tartozom annyival, hogy megosztom Önökkel a részleteket. Próbálom tárgyilagosan leírni az eseményeket, amelyek idáig vezettek. Augusztus elején egyik napról a másikra rosszul lett szegény, erős fejfájás és hányás döntötte le a lábáról. Nem gyanakodtunk semmi komolyra, egyszerű gyomorrontást feltételeztünk. Azonban a tünetek nem csillapodtak. Éppen ezért augusztus 3-án vasárnap kihívtuk az ügyeletet. Ők 200 feletti vérnyomást mértek édesanyámnál és a Péterfy Sándor utcai kórházba szállították. Még ekkor sem gondoltunk nagy bajra, persze aggódtunk, de bíztunk benne, hogy hamar rendbe hozzák.

 

Sajnos nem így alakult. Augusztus 13-ig folyamatosan hányt és fájt a feje, enni nem tudott, amint mozgolódni kezdett, kijött belőle minden. És szédült is szegény. Ekkor már sejtettük, nem csupán a vérnyomás lehet a probléma és nem gyomorrontásról van szó. Sajnos a rossz gondolatok valósággá váltak, azon a bizonyos 13-i napon a mellkas rtg felvételen foltot találtak. Innen már nem volt nehéz kitalálni, valószínűleg rosszindulatú daganattal és annak agyi áttétével állunk szembe. Sajnos valóban ez volt a helyzet. A további részleteket nem fejtegetném nagyon, Kapott szteroidokat az ödéma ellen és szeptember 4-én átszállították a SOTE Tüdőklinikára. Ott akkor mindössze 1 éjszakát töltött, majd 5-én pénteken átvitték az Amerikai úton található OITI-be. Azt hagy ne mondjam, mennyivel kulturáltabb körülmények voltak itt, mint az előző két helyen, nem ez a lényeg.

 

A szakszerű ellátás is döbbenetes volt, hiszen, amíg korábban folyamatosan szurkálták édesanyám vénáit, sokszor hiába, itt azzal kezdték, hogy egy 15 perces műtét keretében centrális vénára kötöttek egy branült (vagy kanült, nézzék el, nem tudom melyik a helyes). Valamint kijelentették, még vasárnap, azaz 7-én kiműtik a metastasist. Ekkor kezdtünk el reménykedni, de sajnos kiderült utólag, teljesen hiába. Pedig a műtét jól sikerült, a teljes áttétet ki tudták szedni. És édesanyám is sokkal jobban lett. Miután a varratokat eltávolították, szeptember 16-án haza hozhattuk, majd egy nappal később vissza kellett vinnünk a Tüdőklinikára. És a valódi tragédia csak innen kezdődik.

 

Megnézték, megvizsgálták anyukámat, majd azzal bocsátották el, hogy a következő 3-4 hétben a célzott kezeléshez szükséges mutációkat vizsgálják majd, addig maradjon otthon és erősödjön. Így is lett. Szedte a gyógyszereit, csinálta a gyógytornász által előírt feladatokat és elkezdett az állapota rohamosan javulni. Először csak egyedül felállt, majd sétálgatni kezdett, végül már a lépcsők sem okoztak neki problémát, ugyanúgy tudott járni, mint annak előtt, mint teljesen egészséges korában. Főzött, vásárolt és a kedélyállapota is nagyon jó volt. Bizakodott Ő is és mi is. Csak az idő múlása és az egy hónapos várakozás aggasztott bennünket, illetve hogy addig semmi sem történik. Telefonon ígértek a Tüdőklinikáról tájékoztatást, de sajnos ők nem hívtak minket, ezért mi telefonáltunk. Nem könnyű őket elérni, ez mondjuk érthető. Az már kevésbé, hogy az emberre rácsapják a telefont többször is, méghozzá bunkónál is bunkóbb stílusban. Végezetül nagy nehezen sikerült kideríteni, hogy sajnos édesanyám nem alkalmas a célzott kezelésre. Ez volt az első nagy pofon. A következő pedig az, hogy november első felére irányozták elő a kemoterápiát, amely szóba jött, mint lehetséges kezelés.

 

Ekkor október közepe-vége felé jártunk. Egyik pillanatról a másikra elkezdett édesanyám köhögni és elment a hangja. Ez természetesen aggodalommal töltött el bennünket, de nem gondoltuk, hogy hamarosan édesanyám örökre eltávozik az árnyékvilágból. Romlani kezdett az általános állapota is, nehezebben ment a felkelés, a séta, a mindennapi teendők. Mivel ekkor már nagyon aggódtunk, bementem személyesen a klinikára, beszélni a főorvos asszonnyal. Elmondtam mi a helyzet édesanyámmal, ekkor leteremtett, hogy miért nem jelentkeztem be hozzá és kértem telefonon időpontot (ahogy az előbb írtam, ez nem annyira egyszerű, sőt), majd miután elmondtam, mi a helyzet anyukámmal, leteremtett, őt mért nem hoztam magammal. Ekkor azt mondta, hogy a rekedtség és az állapot romlás valószínűleg valamilyen fertőzés lehet, később persze kiderült, amit mi is sejtettünk, hogy az alapbetegség romlása okozta. Ekkor biztatott még a főorvos asszony és édesanyám kezelőorvosa is, hogy november elejére szerveznek neki egy PET CT vizsgálatot és ha az nem mutat ki újabb áttéteket, akár ki is műthetik a primer daganatot a tüdejéből. Mindenesetre nyugodjunk meg, vagy ez, vagy a kemoterápia lesz a következő lépés, de előtte hozzuk el édesanyámat a laborba, valamint mellkas rtg-re és utána október 28-án lesz majd egy koponya CT vizsgálat is. Ez egy pénteki napon volt, rá következő hétfőn ott voltunk a klinikán és megejtették a vizsgálatokat. A hétvége alatt is sokat romlott anyukám állapota, Fáradékonyabb lett sokkal. Meg voltak a vizsgálatok, a doktornő amikor meglátta a mellkas CT eredményét, elkomorodott, kiderült, hogy már nem csak a tüdő jobb oldalán található daganat, átterjedt a bal felére is, áttéteket adott. Le is lett fújva a PET CT, a kemoterápia maradt az alternatíva.

 

28-án elmentünk a koponya CT-re, és azt az utasítást kaptuk a klinikán, hogy hívjuk majd őket, a kemoterápiának kezdetével kapcsolatban. Ekkor már kezdtük elveszíteni a türelmünket, teljesen úgy tűnt, mintha egyáltalán nem állnának jól a dolgok, ők pedig nem lennének tisztában a helyzet súlyosságával, illetve az időt húznák. Ez később kiderült, sajnos így is történt.

 

Amikor elolvastam a koponya CT leletet, azt hittem rosszul látok, majd azt, hogy menten elájulok. A korábban eltávolított áttét egy hónap és pár nap alatt visszanőtt...Ekkor kezdett világossá válni, hogy nagyon nagy a baj. Hívtuk a klinikát és a főorvos asszonyt, mondtuk, mi a helyzet és kérdeztük, mi lesz a kemoterápiával. Azt mondta, a gyógyszerek november végére lesznek a kórház készletében, akkor kezdődik a terápia. Ez egyáltalán nem volt megnyugtató, így személyesen mentem be hozzá és vittem el a CT eredményt 31-én. Ő megnézte, majd közölte, ez egy remek CT lelet, mármint a korábbiakhoz képest, hiszen csak diszkrét ödéma látható körülötte... Puff neki. Kérdeztem a kemoterápiát, hogy miért csak november végén lehet elkezdeni, amikor anyukám állapota napról napra egyre rosszabb, ekkor kiderült, hogy a 3-ból 2 gyógyszer már készleten van, 3-án szerdán lehet is kezdeni a terápiát. Kérdeztem, hogy akkor is, ha anyukám állapota egyre rosszabb? Erre ködösítés volt a reakció, hogy akkor persze nem, sőt, biztos, hogy nem. Teljesen tanácstalanná váltam.

 

Mivel az utolsó labor érték igen csak emelkedett cukor értéket mutatott anyukámnál (valószínűleg a Medrol), így kérdeztem, azt nem kellene-e esetleg beállítani, meg a kórházban nem tudnák-e esetleg olyan állapotba hozni, hogy megkezdődhessen a kemoterápia és vele végre az érdemi kezelések is. A válasz, vigyem be, majd kiderül, de igenis fontos a cukrával kezdeni valamit. Haza mentem és megbeszéltem ezeket anyukámmal, aki ekkor már megint alig tudott menni és felülni is nehezen.

 

November 3-án vittük be a kórházba, abban bízva, hogy megerősítik valamennyire és kezdődhet valami kezelés végre. Ettől kezdve mondhatom, elszabadult a pokol. És ezzel egy cseppet sem túlzok. Esélye sem volt édesanyámnak arra, hogy az állapota bármilyen javulást mutasson. Én édesanyám betegségének kezdetén felmondtam és alkalmi munkákat tudtam csak vállalni, innentől kezdve azonban már erre sem jutott időm. Miért? Reggel 7-kor indultam minden áldott nap, és 8-tól olyan 11-ig ott voltam nála, majd haza értem körülbelül délre, 2 óra fele pedig visszamentem hozzá és egészen este 6-7-ig vele voltam. Egyrészt azért mert ő volt az én édesanyám, akit a világon a legjobban szerettem és minél több időt akartam vele tölteni. Másrészt a kórházban „dolgozók” nem is hagytak más esélyt számomra és főleg édesanyám számára.

 

Minden egyes nap a küzdelem és harc jegyében telt el. Kezdve azzal, hogy a 3 hét alatt, amelyet édesanyám bent töltött, 2 azaz kettő alkalommal mértek lázat, azt is azért, mert szóltunk, hogy anyukámat rázza a hideg. Vérnyomást összesen 1 alkalommal sikerült mérni. Mindez természetesen nem csak anyukámmal esett meg, a többi betegnél szintén ez volt a helyzet. Már a második napon nem kapott anyukám ebédre csak levest, amikor rákérdeztem, ez a cukor beállítás része-e, azt mondták nem, meg kellett volna kapnia, csak hát valahogy elmaradt. Én nem főzhettem neki, mint korábban, mert a cukor beállításhoz (amely szintén tragikomédia volt több felvonásban) csak azt kaphatta, amit a kórházban adtak, vagy épp nem adtak.

 

A gyógyszerek. Ez külön küzdelem volt napi szinten. Minden nap szólni kellett, hogy legyenek szívesek odaadni számára a gyógyszereket és az erősítő italt. El kellett kérnem reggel és este is, különben, mint azon a 2-3 alkalomnál, amikor nem volt erre módom, nem kapta meg a gyógyszereit. Az állapota pedig nem hogy nem javult, egyre rosszabb lett. Már magától nem is tudott felülni, segítenem kellett neki, a WC-re kísértem úgy, hogy folyamatosan fogtam őt, nehogy elessen. Fogyott az ereje is sajnos. Egyedül fürdeni nem tudott, a nővérek nem mosdatták, nekem kellett fiú gyerek létemre kivinni és megfürdetni. Nem azért mondom, megtettem és évekig csináltam volna, csak velem maradjon. De nem az én dolgom lett volna alapvetően.

 

Hamarosan át kellett térnie a pépes étrendre, mert az alapbetegség miatt minden nyelésnél köhögött és félre nyelt szegénykém. Minden étkezésnél nekem kellett ott lennem, mert egyszerűen nem etették és nem itatták. Hiszen ugye rászorult, mert már nem tudott magától felülni sem. Nem számított. Amikor este elmentem, reggelig egy korty vizet sem kapott.

Az infúziók...Minden napra több infúzió is elő volt számára írva, különböző oldatok és Mannisol. Mivel a vénái romokban voltak, egyszerűen nem tudták bekötni neki az infúziókat, csak nagyon ritkán. Napok teltek el, 4-5 nap, ameddig nem kapta őket, majd végre sikerült újra megszúrni. Természetesen ez lelkileg is megviselte szegényt és engem is. De hiába kérleltük az orvosait, tegyék centrális vénára, ez nem történt meg. Teljesen olyan volt, mintha neki már mindegy lenne, kap-e bármit is. Szörnyű ezt kimondani, de így láttuk.

 

November 10-ére (jelzem szeptember elején volt az agyi áttét eltávolítása) végre a tisztelt orvosoknak eszükbe jutott, talán meg kéne nézni édesanyám koponya CT eredményét az amerikai úton. Odavittek bennünket betegszállítóval reggel 8-ra és délután fél 3-ig ott vártunk, mire sikerült megnéznie B. professzor úrnak anyukámat, pontosabban a leleteit. Nézegette, nézegette, majd teljesen kiakadt. Kérdezte, miért nem történt meg édesanyám teljes agyi besugárzása. Mi meg csak meredtünk rá értetlenül, mert hát nem tudtuk. Nem a mi dolgunk lett volna ugye. B. professzor úr azonnal felhívta a Tüdőklinikát és kvázi számonkérte őket. Kiderült, hogy a tüdőklinika onkológiai csapata vagy nem vette figyelembe, vagy felülbírálta az OITI Onkoteam ajánlását, amely műtét után teljes agyi besugárzást javasolt. A professzor úr kioktatta konkrétan a főorvos asszonyt. „Miért nem kapta meg a beteg a kezelést? Tankönyvi eset, hogy ha nem történik meg a besugárzás recidiv lesz a daganat. Pont ezért minden esetben javasoljuk a besugárzást. Egyáltalán önöknél ül idegsebész az onkoteam-ben?” Végezetül WBRT besugárzást javasolt.

 

Ahogy visszaértünk, máris kezdődött a maszatolás és a felelősség elkendőzése. Hát, hogy ez a B. nem akarta elvállalni korábban, meg nem volt olyan állapotban anyukám (mondom, szóba sem került ez eddig a percig, holott az OITI zárójelentésen feketén, fehéren ott az ajánlás. Lehet el sem olvasták?), holott épp, hogy pont a műtét utáni egy-másfél hónapban volt anyukám a toppon.

 

Eltelt egy újabb küzdelmes hét, amikor is november 14-én pénteken a főorvos asszony azt mondta, újra az onkológiai bizottság elé vitte anyukámat és meg lesz az agyi besugárzás 25-én kedden., mondván annyit javult az állapota a kórházban. Úgy, hogy egyre fogyott az ereje szegénynek, a szája féloldalas lett, egészen egyértelművé vált, a visszanőtt áttét okozza a folyamatos állapotromlást. Ezzel biztattam egy ideig magam és anyukámat, hogy meg lesz a besugárzás és utána javul az állapota majd és reméljük, eljutunk a kemoterápiáig. Nem így lett. Újabb küzdelmes hét után közölte a doktornő, hogy a sugárzást áttették december 2-ára...

 

Na ekkor tört meg édesanyám és valójában én is. Anyukám azt ecsetelgette, addig nem fogja kibírni és szegénykém nagyon jól érezte sajnos. Amikor rákérdeztem a doktornőre, most mi ez az újabb halogatás már megint, közölte velem, hogy ”ugye nem gondolta komolyan bármikor is, hogy lesz tényleges besugárzás? Szó nem volt ilyesmiről. 4. stádiumú beteg, nagyon előrehaladott állapotban, szóba sem jön semmi.”Én álltam ott letaglózva, összetörve és átverve. Épp előtte egy héttel mondta, nekem, négyszemközt, hogy most olyan állapotban van szerintük, hogy lesz kezelés. Itt pedig letagadta az egészet. Bumm. KO. Amikor rákérdeztem, vajon mennyi ideje lehet még anyukámnak, nem tudta megmondani, csak hogy nagyon kevés. Igaza lett sajnos.

 

November 22-én és 23-án vasárnap bent voltam édesanyámnál, szintén reggel és délután is. Sajnos a szombati napon előbb kellett este haza mennem, a gyógyszereit nem tudtam én beadni neki, de elkértem a nővértől. Azt mondta, majd beadja neki. Az alábbi videó tanúsítja, milyen cinikus és pofátlan módon viselkedve mondja az arcomba, simán előfordulhat, hogy egy beteg nem kapja meg a gyógyszereit (írtam, ez rendszeres), illetve, hogy 9,6-os emelkedett cukorértékre „nem kell inzulin”. Vérlázító az a nemtörődöm és teszek rá mentalitás, amely a kórházban dolgozó nővéreket és ápolókat jellemzi. A legnagyobb pofátlanság pedig az, amikor közli, „És mondja meg, mi történt?”, vagyis konkrétan egy haldoklónak a kedves nővér szerint úgy is mindegy, kap-e gyógyszert vagy sem. Maximum egy-két nappal előbb kimúlik, nem több, mint egy üres ágy és egy kórtermi szám. Gyalázatos! Ki merem mondani, ez a viselkedés egyenértékű a gyilkossággal, vagy a mások által nem kért eutanáziával.

 

 

 

 

Vasárnap, mindezen események után elköszöntem anyukámtól, és lelkére kötöttem, reggel jövök. Másnap reggel édesanyámat teljesen leszedált állapotban találtam. Borzasztó látvány volt. Pont ugyanúgy nézett i, mint a néni, aki épp egy héttel korábban a szemeim előtt halt meg. Tudtam, hogy morfium. De nem értettem, miért. Csoda, vagy sem, de anyukámnak nem voltak fájdalmai egészen végig. Nem tudtam körülbelül két órán keresztül kideríteni, mi indokolta, hogy szanaszét morfiumozzák szegényt. A kezelőorvosa nem tudta, a főorvos nem tudta, az ügyeletes, aki beadta neki vasárnap éjjel, nem volt elérhető. Végül nagy nehezen kiderült, tüdőödéma tette szükségessé... Ez a teória egyébként egészen délutánig állt csak fent, amikor is már az volt az indok, nagyon félt és ezért kapta a morfiumot, és állítólag ez teljesen természetes, és indokolt is persze. Délután folyamán, amikor bent voltam nála, ugyanúgy aludt és én már tudtam éreztem, ebben a földi létben már nem tudunk beszélni szegénykémnek. Adtam hát az arcára egy puszit, megsimogattam és elköszöntem tőle. Nem tudtam, mennyi lehet még neki, de azt igen, nagyon kevés. És este 8 fele érkezett is a telefon, a hír pedig az elkerülhetetlen és megmásíthatatlan hír volt...

 

Egy hét telt el a tragédia óta. Folyamatosan kínoznak a gondolatok, amelyek körüllengik ezt a szörnyű eseményt. Édesanyám, a Tüdőklinika döntésének következtében nem kapta meg az agyi besugárzást, sem időben, sem időn túl. Nem az alapbetegsége volt, amely elragadta őt tőlem, hanem az az átkozott áttét, a főorvos asszony szerint a tüdejében stagnált az állapota. Akkor miért? Miért írtak felül egy láthatóan javuló és épp jó állapotban lévő asszony kezelését illetőleg egy idegsebészek általi „tankönyvi példát” felsorakoztató ajánlást? Miért nem tettek eleget a normális és elfogadható tájékoztatási kötelezettségüknek? Miért hitegettek bennünket folyamatosan és tagadták le utólag a dolgot? Miért nem voltak képesek megkönnyíteni egy haldokló maradék napjait azzal, hogy tehermentesítik mondjuk az állandó szurkálás alól? Végezetül miért nem voltak képesek arra, hogy emberi körülményeket teremtsenek és ezzel lehetővé tegyék a méltóságteljes halál lehetőségét édesanyám számára, ha már „eltolták”, ahogy anyukám mondta utolsó napjaiban. Ha legalább nem vettek volna hülyére bennünket, esetleg a Hospice szervezetekhez tudtunk volna fordulni.

 

Nincsenek illúzióim. Tudom, hogy a sok hiba következmények nélkül marad majd, mert mindent meg lehet magyarázni, a megmagyarázhatatlant is. Mindenesetre, ha mást nem is érek el, de a nyilvánosságot szeretném társamul hívni és azt a kedves hölgyet egész biztos valahogy kívül helyezem a szakmán, akiről a videó készült. Nem, nem azért, mert bosszút akarok állni. Hiszen ez már szegény anyukámon nem segít, jól tudom. Mindössze 61 éves volt. Nem fogja már ígyse, úgyse látni az unokáit, a fia esküvőjét, nem lehetett velem a hétvégén a születésnapomon és karácsony is üres és gyászos lesz nélküle. De vannak még betegek abban a kórházban és ha az édesanyámmal bánhattak így, aki mellett ott tudtam lenni minden nap, mi van azokkal, akiknek nincs, vagy nem tud ott lenni a hozzátartozója? Azokkal szintén meg lehet ezt tenni?

 

Egyszerűen nem hagyhatjuk. Betegjogi képviselőhöz és adott esetben rendőrséghez is fogok fordulni. Akik pedig olvassák ezt a könnyekkel átitatott, szomorú és egyben dühös bejegyzést, remélem egy megosztással segítenek a küzdelmemben.

 

Üdvözlettel:

 

egy fiú, akinek csak az édesanyja volt

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tempus.Anh 2014.12.02. 16:12:47

Gondolom, a posztoló az utolsó ebben az országban, akinek el kell magyarázni, hogy a daganat halálos betegség, az áttét pedig mindig rosszabb indulatú a primer daganatnál.
Az áttétes daganat kivétel nélkül MEGÖLI a szervezetet. Az enyémet, az övét, alkalomadtán a brit királynőét, a német kancellárét vagy a Barack Obamáét is, mindenkiét, kivétel nélkül.

Az édesanyja emlékének pedig tartozik azzal, hogy nem ír ilyen teljesen ésszerűtlen, abszurd posztokat, főleg nem emleget betegjogi képviselőt és rendőrséget, mert ennek semmi értelme.

R.I.P.

Káin 2014.12.02. 16:22:55

@Tempus.Anh: A daganat halálos. Ellenben nem mindegy, mennyi időt hagynak neked a szeretteid között, a földi létben. Számomra érthetetlen, miként mulaszthatták el a teljes agyi besugárzást. Ezzel heteket, hónapokat vehettek el a betegtől.

A videóban említett mulasztás pedig jogi tétel, és felháborító. Ahogy a leírt mulasztások is.

Tempus.Anh 2014.12.02. 16:32:35

@Káin: Ezt onkológusként vagy idegsebészként jelented ki?

A szalmaszál, amibe a hozzátartozó bele igyekszik kapaszkodni, hogy gyásszal vegyes dühében valakit hibáztathasson egy egyértelműen menthetetlen esetben, igen kis százalékban jelent megoldást a recidívára.
A primer tumor mindemellett végig OTT VOLT.

Amúgy láttál senyvedve meghalni kezelhetetlen daganatos beteget? Magatehetetlen csontvázként, rothadó, terápiára nem reagáló, bűzlő decubitusokkal, morfiumért vagy akár a kegyes halálért üvöltve?
Na ezeket a heteket, hónapokat ne kívánd se magadnak, se a hozzátartozóidnak...

Káin 2014.12.02. 16:42:05

@Tempus.Anh: Sajnos láttam. Nem szívderítő.Ugyanakkor, ne térjünk el amellett, hogy a leírtak alapján elmulasztották a tájékoztatási kötelezettségüket, amely megillette volna a levélírót és az édesanyját. Ehelyett hitegették őket.Ez pedig súlyos mulasztás. Az orvosi részébe nem megyek bele, az nem az én asztalom. Hogy az idegsebész/onkológusok miért javasolnak valamit, ők tudják, ahogy a másik fél is, aki ezt felülbírálták. Az ő dolguk. Ugyanakkor a leírtak egy része és a feltöltött videótartalma(a kórházi protokoll rendszeres elmulasztása, a gyógyszerek nem beadása, stb.)igenis jogi tételek.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.12.02. 16:43:56

@Tempus.Anh:

A posztoló édesanyját akár szerencsésnek is mondhatjuk, hogy az áttétes rák diagnózisa és a halála napja között viszonylag rövid időt kellett, félidőig viszonylag jó állapotban eltöltenie a halálsoron várakozva.

Tempus.Anh 2014.12.02. 16:59:11

@Káin: Amerikában, ha egy daganatos beteggel nem közlöd a kórisméjét és várható kilátásait, betegsége pontos kórjóslatát, akkor beperelhet, mert nem adtad meg neki a lehetőséget, időt, hogy örökösei irányában intézkedhessen.

Nálunk, ha én a szemébe mondom a betegemnek, hogy kérem, önnek gyógyíthatatlan, végstádiumú agydaganata van, ön halálos beteg és három hete van hátra, akkor a beteg összeomlik és másfél-két héten belül meghal.

Hogyan járok el jobban? Ha utolsó percig biztatom, vagy ha az igazságot közlöm vele nyíltan, kegyetlen nyerseséggel?

Nagyon de nagyon rossz ez a tájékoztatói szerep. A beteg vagy hozzátartozó kétségbeesését látni, szemtanúja lenni a lelki összeomlásuknak.
Benne élek, tudom.

Tempus.Anh 2014.12.02. 16:59:47

@polyvinyl: Iszonyú nehéz, sajnos. Onkológusnak csak igen erős emberek menjenek.

steery 2014.12.02. 17:01:07

Ezzel a történettel nem vagy egyedül. Sokan tapasztalunk ilyesmiket, amikor a betegségügyi rendszer a karmai közé kaparint minket. Ezért minden ismerősömnek csak annyit szoktam tanácsolni, amikor megtudom, hogy kórházba készül, hogy inkább öld meg magad, de semmilyen körülmények között ne kerülj az orvosok kezébe. Hidd el, jobban jársz. Ettől persze mindenki megdöbben és nem értik. De miután megjárták a kórházat és meggyőződtek róla, mi folyik ott, már értik, mire gondolok. De még ekkor is inkább ámítják magukat mindenfélével, meg hárítanak, merő jellemgyengeségből, csak ne kelljen szembenézni az igazsággal. Mindenesetre már volt olyan barátom, aki bizalmasan megkért rá: ha egyszer nagy szarba kerülne, magatehetetlenné válna, ne hagyjam, hogy a kórházban kínozzák és lassú kínhalál legyen az osztályrésze. Szép csöndben öljem meg, feltűnés nélkül, hogy simán átmehessen a túlvilágra, mert nem akar úgy járni, mint sok ismerőse... Vigyorogtam és közöltem, hogy csak akkor, ha kölcsönös az ígéret. :-D
Így máris sokkal nyugodtabbak vagyunk. Mi nem fogunk hálapénzt fizetni a hentes sarlatánoknak a lassú és gyalázatos bánásmódért és kínhalálért. He-he-he.

Tempus.Anh 2014.12.02. 17:03:50

Ha a posztoló ráért paparazzi videókat készíteni veszélyes hulladékot kezelő takarítónőkről, akkor gyönyörű lelke lehet.
Erről a témáról kb. ennyit, nincs több hozzáfűznivalóm ehhez a szerencsétlen esethez.

Tempus.Anh 2014.12.02. 17:05:27

@steery: Leponex vagy sz.e. Seroquel, ha javasolhatom.
Elmeosztályos eset vagy, barátom.

Káin 2014.12.02. 17:09:14

@Tempus.Anh: A beteggel, ha nem is, a hozzátartozóval azt hiszem mindenképpen őszintén kellene beszélni. Nem pedig állítani valamit, utána letagadni. Tájékoztatási kötelesség az van és kész, be is kellene tartani. HA morális kérdések merülnek fel ezzel kapcsolatban, lásd amit te írtál, akkor, ahogy említettem, a hozzátartozóval kell őszintének lenni.

A videón szereplő ápolónőt pedig van "szerencsém" ismerni. Nem a pályára való. Sőt... Mindenesetre elfogadhatatlan, hogy a betegek nem jutnak gyógyszerhez, az indok és kifogás pedig lényegtelen.

Káin 2014.12.02. 17:12:05

@Káin: mellesleg, a SOTE Pulmonológia valóban elképesztő hely. Tényleg nuku lázmérés, vérnyomás mérés, a kórtermek tragikus állapotúak. Abszolút méltatlan egy oktató klinikához. Egy-két lelkiismeretes ápoló/nővér azért akad, de sok az ellenpélda sajnos.

Rózsika 2014.12.02. 17:14:09

Részvétem a posztolónak. De.
Tehetetlen vagy, pontosabban megtettél mindent. A videózott nővér feltehetőleg egyedül van a műszakban, éhbérért robotol, örül, ha valamelyik beteg mellett ott a hozzátartozó, mert akkor arra nem kell rá figyelni. A ht úgyis zaklatja a gyógyszer, miegyéb miatt. Nem feltétlenül lusta, inkább fásult.
Más. A ma embere eltávolodott a haláltól. Azt hisszük, örökké élünk, fogyasztunk boldogan. Nehéz elfogadni, hogy menni kell, mert baj van. Nem azt mondom, hogy már egy influenzában is méltósággal meg kell halni, de azért egy súlyos beteg, rákban szenvedő embernek szinte kár is azt hinni, valaha felgyógyulhat...

Káin 2014.12.02. 17:17:43

@Rózsika: "A videózott nővér feltehetőleg egyedül van a műszakban, éhbérért robotol, örül, ha valamelyik beteg mellett ott a hozzátartozó, mert akkor arra nem kell rá figyelni. A ht úgyis zaklatja a gyógyszer, miegyéb miatt"

Ez nem mentség. A kezelőorvos kiír X számú gyógyszert a betegnek, amelyeket ha törik, ha szakad, meg kell kapnia. Akkor is, ha egyedül van a nővér és akkor is, ha éhbérért robotol. Legalább ne ismerte volna be... És a stílus, no az is felháborító.

Tempus.Anh 2014.12.02. 17:18:58

@Káin: Rossz ápolónő nincs, csak gyengekezű főnővér vagy főorvos.
Mindenkinek meg lehet húzni a határt és a veszélyességi zónán belül lehet tartani.
Neki sem érdeke, hogy utálják és a háta mögött köpködjék.

És így van, a következetesség az orvos fő tulajdonsága kellene, hogy legyen, ez a korrekt felelősségtudat szerves része.

Káin 2014.12.02. 17:22:26

@Tempus.Anh: Sajnos azt hiszem azzal, ha betegek nem kapják meg a gyógyszerüket az ezért felelősöktől (teljesen mindegy, hogy hányan és miért), azzal a mindenkori szakmai minimumot sem teljesítik. És sajnos ilyen helyeken nem babra megy a játék, ha úgy tetszik.

Tempus.Anh 2014.12.02. 17:23:58

Az "elmaradt" inzulinnal kapcsolatban: egy daganatos végstádiumú beteg glikémiáját 9,6 mmol/l vércukorértéknél inzulinnal bombázni magában rejti a súlyos vércukorszintesés veszélyét.
Tudják: hideg verejtékezés, erős éhségérzet, eszméletvesztés, stb.

Jó, megígértem,hogy erről a témáról többet egyetlen szót sem.

Káin 2014.12.02. 17:24:01

Lehetne hozzászólás szerkesztése gomb...

Káin 2014.12.02. 17:25:47

@Tempus.Anh: itt az a gond, ha az orvos előírja az inzulint és mégsem kapja meg a beteg. Ha abból a megfontolásból történik ez, amelyet te említesz, orvosi utasításra, akkor rendben van. De ha az orvosi utasítás ellenére nem történik meg, akkor az nagyon komoly és súlyos vétség.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.12.02. 17:33:23

@Tempus.Anh: nem P.T. a monogrammod véletlenül? Kísértetiesen emlékeztetsz valakire...

Tempus.Anh 2014.12.02. 17:33:51

@Káin: Ez így van, meg kellene kérdezni az osztály orvosait, az osztályvezetőt, a többi nővéreket, egy pillantást kellene vetni a kórlapra, lázlapra, dekurzusra, észlelési lapra, zárójelentésre, esetleg a boncjegyzőkönyvre.
Összetett az ügy és mint említettem, nagyon de nagyon szerencsétlen, tragikus, menthetetlen az eset.

Tempus.Anh 2014.12.02. 17:34:33

@szigetipotyautas: De, én vagyok Phileas Fogg a Verne-regényből.

Oatmilk 2014.12.02. 18:07:12

Részvétem a posztolónak az édesanyja elvesztése miatt. Ahogy a leírtakból kiveszem, ő mindent megtett, amit gyermek szülőért megtehet és az édesanyja nagyon szerencsés volt, hogy ilyen fia van.

@Tempus.Anh: Nem lehet így hozzáállni a dolgokhoz. Mindannyian meghalunk, de attól még megpróbáljuk gyógyítani a betegeket, ennyi erővel ne nyúljunk senkihez, mert úgyis meg fog halni.

Ne essünk tévedésbe, mi orvosok és a hozzátartozóink is pont ugyanilyen esendőek, bármelyikünk kerülhet olyan helyzetbe, mint a posztoló édesanyja. Akinek a családtagja feküdt már kórházban, megtapasztalhatta a saját bőrén, mennyire inszufficiens az ellátás még akkor is, ha "VIP" betegként veszel részt benne.

Nem tudom, mi a megoldás, de legalább ne legyünk érzéketlenek. Kevés a pénz, kevés az orvos, kevés a nővér, lehet, hogy nem volt ágy, nem volt gyógyszerkeret a citosztatikumra, nem volt idő normálisan elolvasni azt a qva zárójelentést és konstatálni a mondatot, hogy teljes agyi besugárzás javasolt, de lehet, hogy nem működött a gép, nem volt időpont, mit tudom én. Mindezekről nem a beteg vagy a hozzátartozója, de nem is az orvos tehet. Az egész rendszer úgy sz@r, ahogy van, ezt kellene kimondani, nem pedig kenegetni a sz@rt, és hárítani a gyógyulásban reménykedő vagy gyászoló hozzátartozók felé.

A posztolónak valószínűleg megalapozottak a kifogásai, az más kérdés, hogy vajon hogy javult volna az édesanyja állapota a radio és kemoterápia mellett, de ezt sajnos már nem tudjuk meg.

reepach 2014.12.02. 18:12:00

A szülő elvesztése tragédia, nehéz feldolgozni.
Valahol még azt is megértem, hogy az árván maradt (nem túlzás, 20 évvel édesanyám halála után, nagypapa korban is árvagyereknek érzem magam) gyermek keresi a magyarázatot, "mért pont Ő?, vagy inkább "mért pont én"), ki hibázott, miért kellett meghalnia, stb.

Nem leszek népszerű azzal, amit mondok (nem is ez a célom), sőt nagyjából azzal is tisztában vagyok, hogy többen lesújtó véleménnyel fogadják, de tartozunk azzal a (gyógyíthatatlan) beteget élete utolsó heteiben-napjaiban kezelő, gyógyítani próbáló, szenvedéseit enyhítő embereknek, hogy kimondjuk: még ebből az elfogult, érzelemtől túlcsorduló, acut gyászreakcióban írt és dühtől motivált történetből is kiderül: nem hibázott senki.
Különösen rosszindulatú, gyors progressziójú daganat okozta a szeretett szülő halálát. Már az elején egyértelművé vált, hogy a KPS diagnosztika szerint hatékony, molekuláris szintű daganatellenes kezelésre nincs mód, a beteg sorsa meg van pecsételve ("sajnos édesanyám nem alkalmas a célzott kezelésre"). Ezt vagy nem mondták elé egyértelműen, nyiltan (kevésbé valószínű), vagy a hozzátartozó hárított, nem akarta/nem tudta elfogadni a könyörtelen valóságot.
Én úgy látom, hogy mindezek ellenére nagyon hatékonyan, jó értelemben vett agresszív hozzáállással (mármint a halálos kórral szemben agresszívan) kezelték tovább, minden lehetségest megtettek mind az OITI-ben, mind a pulmonológián.
Nem várunk köszönetet, de az igaztalan vádaskodást visszautasítjuk.

reepach 2014.12.02. 18:15:27

@steery: "inkább öld meg magad" Valóban súlyos karakteropathiára vall a benned dolgozó gyűlölet, de mégse öld meg magad! És a barátodat se öld meg, akkor se, ha kéri!

Káin 2014.12.02. 18:33:00

@reepach: OITI-t volt szerencsém látni nem olyan régen, valóban rendkívüli színvonalú hely, szakmai és egyéb szempontokat figyelembe véve is. Ugyanakkor Sote Pulmonológia, sajnos tényleg elkeserítő. Nem tudom, kinek a kompetenciája lenne a kórházi protokoll betartása, de valahol több, mint fura, hogy nincs lázmérés, vérnyomásmérés, kaotikus a gyógyszerezés,stb. Egyszerűen felfoghatatlan. olyan, mintha nem tudná a jobb kéz, mit csinál a bal. Alapvetően az orvos és ápoló/nővér együtt gyógyít. Egyik a másik nélkül,, semmit sem ér.

Azt mondod jó értelembe véve agresszívan álltak a kórházban a posztoló édesanyjának betegségéhez.Hogy az OITI-ben igen, ez a leírtak alapján is világos. De a tüdőklinikán hol is ez a jó értelembe vett agresszió? Nem kapta a gyógyszereit, nem tájékoztatták őket, egy idegsebészi+onkológiai ajánlást figyelmen kívül hagytak, húzták, halasztották a WBRt-t. Végül a beteg elhunyt.

Persze, a daganatos betegségek önmagukban hordozzák ezt a végkimenetelt. És vannak gyors lefolyású, agresszív válfajai is. Ezt szerintem mindannyian tudjuk. De hogy esélyt se kapja a legalább időszakos túlélésre, az szerintem több, mint szomorú. VAgy a méltóság teli halálra.

Tempus.Anh 2014.12.02. 18:33:40

@Oatmilk: Az utolsó mondatod második fele tökéletesen nullázza mindazt, amit fél oldalon keresztül fejtegettél, de ne is törődj...

KovA 2014.12.02. 18:40:38

Nekem úgy tűnt hogy lelkiismeretes kezelés esetén a kezdet kezdetén, lett volna esély még több év minőségi életre. Egy azonnal eltávolított áttétről és egy kezelendő primer daganatról volt szó. Ez utóbbi kezelését a lelkiismeretlenség elszabotálta.
Igy megy ez nálunk nincs üzlet - nincs szolgáltatás.
Hozzátartozódat lényegében túszulejtik a kórházban, ha fejhetnek - ha nem, akkor leszarnak.
Ha fejhetnek, akkor meg átvernek hitegetnek és lehúznak neked egy profitmaximalizáló showt.

Lényegében ez a gyakorlati liberalizmus - az utóbbi évtizedek agymosásának értékrendetlenségnek és értékrentelenségnek a dolgok relativizálásának az eredménye.
Az ember állatja elszabadult...

Oatmilk 2014.12.02. 18:49:24

@Tempus.Anh: Miért nullázná le? Az objektivitás és az empátia szerintem nem zárják ki egymást, de embert próbáló dolog ilyen attitűddel hozzáállni főleg a súlyos betegekhez. Lehet, hogy a posztoló édesanyja nem gyógyult volna meg, az is lehet, hogy a kezelésnek súlyos mellékhatásai lettek volna, de lehet, hogy nyert volna még valamennyi időt, amit jó állapotban tölthet el. Akkor sem lehet annyival elintézni, hogy a posztoló igazán tudhatta volna, hogy úgyis meghal, nem tök mindegy?

Tempus.Anh 2014.12.02. 18:49:28

@KovA: Bár megígértem, hogy egy szót sem a továbbiakban erről a témáról, de figyelmedbe ajánlanám a következőket:
A betegnél tüdőtumort állapítottak meg illetve annak metasztázisát.
Ha egy betegnél a biztosan felismert elhelyezkedésű és természetű primer tumor terápiája helyett a szekunder tumor (értsd: áttét) műtéti kezelését kezdik el, akkor annak egyetlen oka az, hogy a primer tumor operálhatatlan.
Nézd csak: "a doktornő amikor meglátta a mellkas CT eredményét, elkomorodott, kiderült, hogy már nem csak a tüdő jobb oldalán található daganat, átterjedt a bal felére is, áttéteket adott"
Mindez két hónap alatt.

négyzet 2014.12.02. 18:51:29

Nagyon sajnálom, ami a posztoló édesanyjával történt, részvétem.

Azt nem értem, hogy a hozzátartozó korrekt tájékoztatása miért nem történt meg. Ez nagyon fontos lenne pedig a családnak, hogy ne akkor szembesüljenek az igen közeli elkerülhetetlennel, amikor a beteg már széjjel van morfiumozva, és már nem tudnak elbúcsúzni sem, a hozzátartozókban ez talán még fájdalmasabb sebet üt. Ahogy a posztoló is írta, akkor talán mehettek volna a Hospicehoz is, egyszerűen hazaviszik, hogy szerettei között legyen, ha gyógyítani már nem akarják.
A beteg és a hozzátartozó sem orvos többnyire, honnan tudná magától, hogy mire számíthat?

Tempus.Anh 2014.12.02. 18:51:35

@Oatmilk: Ezt a "jó állapotban tölthet el" kijelentést a fentiekben én eléggé érzékletesen cáfoltam. A fulminánsan, agresszívan terjedő, gyorsan és ismételten áttétet adó daganatból nincs visszaút.
Ezt nem az orvosok védelmében írom, hanem mert így van.

Tempus.Anh 2014.12.02. 18:54:38

Apám áttétes daganatban halt meg ezelőtt hat évvel, és ugyanígy, nem vádolhat senki sem túlzott elfogultsággal.

Káin 2014.12.02. 18:55:19

@Tempus.Anh: Ne haragudj, de az, ha nem a primer tumort, hanem annak metastasisát kezdik el kezelni, az azért is történhet, mert a betegnél az áttét életveszélyes helyzetet hoz létre, fennáll a beékelődés veszélye.

Tempus.Anh 2014.12.02. 18:57:02

@Káin: Ez így van. Agyi szekunder tumoroknál ez a veszély fennáll. A tüdőtumor viszont egyenesen inoperábilis volt, a fentiek alapján.

reepach 2014.12.02. 18:57:36

@KovA: "Nekem úgy tűnt hogy lelkiismeretes kezelés esetén a kezdet kezdetén, lett volna esély még több év minőségi életre."
Neked ez azért tűnik úgy, mert olyanról mondasz nagyon határozott véleményt, amiről halvány lila elképzelésed sincsen. " Ó, boldog együgyűség!"
"egy kezelendő primer daganatról volt szó. Ez utóbbi kezelését a lelkiismeretlenség elszabotálta." Ekkora marhaságot magadtól találtál ki, vagy segített valaki??
Egy rosszindulatú daganat kezelése kicsit bonyolultabb, mint olajcserét végezni az autóban.
A sokat (és itt is) szidott tüdőklinikán " a kezdet kezdetén" elvégezték azokat a speciális molekuláris szintű vizsgálatokat (KPS diagnosztika), amelyek alapján ki lehet választani az adott daganatra hatásos szert. Ha van. Sajnos, nem mindig van, akkor viszont nincs segítség. Itt is ez történt ("sajnos édesanyám nem alkalmas a célzott kezelésre"). Ez magyarul annyit jelent, hogy akármit teszünk, a beteg nagyon rövid időn belül meg fog halni.
Lehet tépni a szájatokat, fröcsögni, szidni a szerencsétlen eü. dolgozókat (nem elég nekik a sok szenvedő beteg lelki terhe, még a gyalázkodó hozzátartozókat - meg kommentelőket - is el kell viselniük)a lényegen nem változtat.
Tempus barátom a legelső kommentben kimondta a tutit, fején találta a szöget, minden további fölösleges szócséplés.
Én nem is teszem, ez volt a témáról az utolsó hozzászólásom.

Káin 2014.12.02. 18:58:58

@Tempus.Anh: Igen, az áttét eltávolítását követően kb. egy másfél hónappal a leírás szerint. Előtte valószínűleg úgy gondolták, ki lehet műteni, lévén PEt CT-t szerveztek, ami tudjuk, k...va drága.

reepach 2014.12.02. 18:59:26

@Tempus.Anh: "Apám áttétes daganatban halt meg "
Nekem az édesanyám, sok szenvedés közt.

reepach 2014.12.02. 19:00:26

@Káin: " a betegnél az áttét életveszélyes helyzetet hoz létre, fennáll a beékelődés veszélye."
Azért kedves tőled, hogy ezt így elmagyarázod egy neurológusnak...

Tempus.Anh 2014.12.02. 19:01:52

@reepach: Isten nyugtassa békében Őket...:(

@Káin: Azért amit lehetett, igyekeztek megtenni a betegért.

Káin 2014.12.02. 19:03:13

@reepach: Nem magyarázat volt, csak azért írtam, mert nem csupán az lehetett az indok, amiért nem a primer daganattal foglalkoztak, amelyet Tepus írt. Ennyi, se több, se kevesebb. Kösz, de most este nem díjazom a szarkazmust, szóval ignoráljuk egymást, ha lehet.

Káin 2014.12.02. 19:05:49

@Tempus.Anh: Én azt látom a leírtakból, hogy baromira nem eleget.Van persze olyan, hogy nincs már mit tenni. Nehéz ezt elfogadni. De a már fentebb sorolt problémás részleteket még mindig úgy vélem, másként kellett volna.

Tempus.Anh 2014.12.02. 19:09:50

@Káin: Ha egy beteg három azaz három hónap alatt meghal annak ellenére, hogy több szakkórház is ellátja, megműtik, utókezelik, az a gyógyíthatatlan, halálos betegség gyors és igen kegyetlen progressziójára utal. Az a beteg menthetetlen, a legjobb indulat mellett is.
Ennél plasztikusabban és életízűbben nem tudom elmondani.

Káin 2014.12.02. 19:16:08

@Tempus.Anh: Persze, értem én, hogy menthetetlen. De az a nem mindegy, hogy egyes beavatkozások okán, vagy azok hiányában mennyi idő jut a betegnek és ami még talán ennél is lényegesebb, milyen életminőséggel.

Oatmilk 2014.12.02. 19:19:05

@Tempus.Anh: Intracranialis nyomásfokozódást okozó tünete volt a betegnek, valószínűleg sürgősséggel ezért kellett az idegsebészeti műtét. Hallottam egy idegsebészeti előadást kb egy évvel ezelőtt, ahol pont a tüdő cc agyi metastasisának gamma késsel történő műtétéről volt szó. Sajnos nem emlékszem a részletekre, de olyasmi dereng, hogy olyan hatásos a gamma kés, hogy most már az agyi metastasis megléte nem kontraindikációja a tüdő cc műtéti kezelésének.

Kétségkívül a beteg rossz prognózisú betegségben szenvedett. Sajnálatos, hogy 3-4 hétig tartó vizsgálat szükséges, mire kiderül, hogy milyen típusú a primer tumor. Utópia, de ha a tumoros betegek diagnosztikája meggyorsítható lenne, nem lépne a betegség a következő stádiumba mire indul a kezelés, akkor jobb túlélési aránnyal, vagy kevésbé agresszíven lennének kezelhetők. Tisztában vagyok vele, hogy ez nem realitás. Minden esetre idegtépő lehet várni, mikor tudod, hogy tu-d van, de csak x hét után van eredmény, vagy a műtétre y hetet kell várni és z hét, mire el lehet kezdeni a kemoterápiát. B@szhatjuk, lehet nézegetni bús képpel a kontroll CT-t, hogy jéé, a malignus tumor progrediált. Aztán megjegyezni, hogy innen sajnos nincs visszaút.

Oatmilk 2014.12.02. 19:23:55

@Tempus.Anh: Azt is értem, hogy itt nem ez volt a helyzet, nem állt rendelkezésre célzott terápia, tehát tényleg nem lehetett volna mit tenni.

Tempus.Anh 2014.12.02. 19:42:14

@Oatmilk: Építő jellegű megoldást sajnos nem látok etekintetben. A meglévő vizsgálóeljárások nagyágyúit igyekeztek bevetni a betegnél, kezelték, megműtötték, gondozták, ápolták. És reménykedtek. Hogy életét jobb minőségben meg tudták volna hosszabbítani, azt erősen kétlem.
Sokadik komment szólt a fentiekben arról, hogy a beteget korrektül tájékoztatni kell. Ugyanez a korrekt, pontos tájékoztatás egy finomlelkű, csendes, tisztatudatú idős hölgybetegnél azonnali pszichés dekompenzálódást okoz, magábaroskad, összeomlik, ami a betegsége kimenetelének gyorsasága szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható.
Így reményt vinni a reménytelenségbe még szörnyűbb, kínzóbb feladat.
Külön pszichológiai szakág született Nyugaton a gyógyíthatatlan betegek halál-elfogadásáról...nos, ezt nálunk még említés szintjén sem hinném, hogy bárki gyakorolná.

Tempus.Anh 2014.12.02. 19:57:01

Egy régen elfeledett jó magyar film jut eszembe erről, a hetvenes évek végén rendezhették, sem a rendező, sem a szereplők nem jutnak eszembe, a címe "Naplemente délben". Ha jól tudom, Illés Endre egyik novellájából készült.
A filmben egy fiatal férfinél daganatot fedeznek fel, túl későn, műthetetlen, befolyásolhatatlan végstádiumban. Innen a film címe is.
A kezelőorvosnál marad véletlenül egy bekapcsolt diktafon, amely aztán valahogy a férfi birtokába kerül, ezen épp a beteg barátai vesznek tudomást az orvostól a barátjuk halálos betegségéről.
A férfi lejátssza saját magának a szalagot. Kőmerev arccal hallgatja.
"És most mit tegyünk?" - kérdik a hír utáni döbbent csendet megtörve a barátok az orvostól. "Mennyi ideje van hátra?"
"Két hónap, talán három"-hallatszik a szalagról.
"És mi mit tehetünk?" -kérdik ismét a barátok.
"Innentől fogva elkezdünk hazudni, lehazudjuk a Napot is az égről..."-mondja az orvos.

bobezz 2014.12.02. 20:01:27

Elfogadhatatlan az a nővéri hozzáállás, amiről a videó tanúskodik. (Az orvosokról most nem beszélnék, már írtatok elegen erről.) Semmi, de semmi nem menti fel a kolléganőt, sem a kevés fizetés, sem a méltatlan munkakörülmények. Nagyon sokan dolgozunk így, szerintem mindannyiunk, akik ezt a hivatást választottuk. De annak az embernek helye nincs a rendszerben, aki az alapvető feladatait képtelen ellátni (beteggel/hozzátartozóval/orvossal való kommunikáció, gyógyszerelés, egyéb egyszerű feladatok, úgy mint mosdatás, etetés elvégzése, ami NEM a hozzátartozó kötelessége, hanem csak szívesség, ami a nővér munkájának segítése, és amiért illendő lenne köszönetet mondani). A beteg emberrel köteles minden nővér úgy bánni, hogy az emberi méltósága ne sérüljön. Ha ez nem megy, menjen el gyárba dolgozni ugyanennyiért, ugyanilyen feltételek mellett. Teljesen irreleváns ebből a szempontból, hogy a beteg így is, úgy is meghal. Hiszen mind meghalunk egyszer, nem igaz? Akkor minek kezelni bármit is? Minek a kórház,az egészségügy? Mert ebben a mai, szétbomlott, szétrombolt, de belülről is rohadó formájában csak pénzmosodának tűnik, ilyen inkompetens "ellátó" személyzettel. Nem véletlen,hogy aki szakmailag képzett, és emberségben kicsit fejlettebb szinten áll, és megteheti,külföldre megy dolgozni,mert ezt itthon nem lehet kibírni. Ott legalább adottak azok a feltételek, hogy egy ember, aki segítségre szorul, azt kaphassa, amit megérdemel, és amiért FIZETETT (azok a fránya egészségügyi járulékok, amiket levonogatnak, ugye,egy egész életen át). Elviselhetetlen, hogy mindenhol ilyen a hozzáállása a kollégáknak, én kérek elnézést ezért, és nagyon, nagyon sajnálom. enyhítse a gyászodat az,hogy Édesanyád borzalmas szenvedések nélkül távozhatott, lehet, ha a kezelések meghosszabbították volna az életét, sokkal kegyetlenebb lett volna a halál.

törpmoni 2014.12.02. 20:12:17

@Tempus.Anh: Nézze a hozzászólásaiból, a cinizmusából, és az emberekről való véleményéből ítélve feltételem, hogy ön orvos :) Sajnos a helyzet az, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy ezek a betegségek sajnos végzetesek! Azt is tudom hogy nem lehet könnyű megmondani a családnak a betegnek, hogy nincsen menekvés. DE!!!! ezekre a problémákra nem hiszem, hogy az a megoldás, hogy nem törődöm a beteggel és látványosan nem kezelem és a hozzátartozó és a beteg is igy magától is rájön, hogy mi a szitu, de hol vannak ebben a történetben az emberek??????????? Azért mert halálos beteg vagyok akkor az emberi mivoltomtól is meg kell fosztani engem is és a családomat is? Arról nem is beszélve, hogy már attól kezdve, hogy az ember orvoshoz fordul attól kezdve le van írva. Ha baja van és végzetes akkor azért mert nincsen segítség ha nincsen akkor pedig azért hogy mi a szart nyaggat ez itt engem mikor szar a fizetésem hagyjon engem békén! Nagyon sokára küldenek el bárkit is komolyabb vizsgálatokra , és nagyon sokára van annak eredménye is SAJNOS!! De folyamatosan azt hallani menjünk időbe . Tudja hány ilyen beteg ember van a környezetemben, a családomban akiket ugyanígy hitegettek akkor is mikor tudták, hogy nincsen kiút de a pénzt, a remény borítékját, nem szégyellték eltenni, és akkor nem zavarta hogy a szemébe nézzem a hozzátartozónak ugyebár !! Csak akkor ha meg kell mondani az igazat ez érdekes. nekem pedig az a véleményem erről, hogy azért nem mondják meg mert akkor nincs boríték ennyire egyszerű nem kell ide a sok süket duma !!! A nővérre pedig csak annyit tudok mondani hogy mikor a nagymamám kórházban volt és fájt valamije kérni akartam neki fájdalom csillapítót, mert már este volt és nem tudtam venni neki sehol azt mondta egyik nővér a másiknak: nehogy odaadd már az utolsót nekem is fáj a lábam ! Ennyit a kórházról és a dolgozók hozzáállásáról és ez nem pénz kérdés pusztán emberség de ez ezekben az intézményekben ismeretlen fogalom legyen az orvos vagy nővér! Nem elég az ember baja hogy át kell élni ott kell lenni ez a magatartás undorító. Sajnos tapasztalat amit leírtam és nem feltételezés !

micsoda? 2014.12.02. 20:38:51

A hozzátartozó aki látja szerettének elvesztését, azon nem kell csodálkozni, ha felháborodik a közönyösségen. Sőt teszi is érte, hogy más ne járjon így.

Nem, Ő nem lát naponta súlyos, haldokló beteget, csak az édesanyját látta. Több empátia készséget várnánk el azoktól akik hivatásként végzik a munkájukat. Aki meg csak munkahelynek tekinti, tűnjön el! Menjen akár külföldre, aztán egyszer csak változik valami.
Részvétem a posztolónak, és ha van ereje, ne hagyja következmény nélkül, az embert megalázó méltatlan viselkedést.

Tempus.Anh 2014.12.02. 20:55:34

@bobezz: Most szépen belepiszkítottál a saját fészkedbe, nővérke.
De a fenti beszélőhöz hasonló módon az utolsó soroddal áthúztad az egész hosszú szöveged mondandóját.
Kár az ilyen hozzászólásokért, hosszasan ecsetelsz valamit, aminek aztán kihúzod egyetlen mozdulattal a méregfogát. Nem logikus, nem következetes, saját ellentmondásaidba ütközöl.
Csak gondolkozz és rájössz, mennyire nem összefüggő az, amit állítasz.
@törpmoni: Nem tudom, van-e valami közünk egymáshoz, illetve ki hatalmazta fel, hogy ismeretlenül véleményt mondjon rólam. Szerintem senki, de ha már így tett, legyen. Így, ha már megszólított felhívnám a figyelmét a gyógyíthatatlan daganatos betegségekről szóló fenti hozzászólásaimra és azok értő, minél értőbb elolvasására.

bobezz 2014.12.02. 21:22:29

@Tempus.Anh: Mi az ellentmondás,kedves? Hogy akkor is, a reménytelenség ellenére is, a hiábavalóság ellenére is,megadni azt, ami jár? Cinizmussal jobb a lélek ellen küzdeni? Te jobban érzed magad? Én nem. Én abban hiszek,hogy mindenki kapja meg azt az ellátást, amit megérdemel.Ha van értelme, ha nincs. Nem azért,hogy hosszabb legyen a szenvedés, csak azért,hogy könnyebb legyen, ha már elkerülhetetlen. És tudod, van olyan,hogy emberi méltóság. Aki belepiszkít, de nem törli meg a seggét utána, az te vagy.

Tempus.Anh 2014.12.02. 21:30:35

@bobezz: Látom előbújt a tanyasi tehénfejőlány belőled.
Máshol és mással, OK?
A mocskos pofádra nem vagyok vevő.
"Nővér".

vuvuvu2 2014.12.02. 21:39:59

@Tempus.Anh: nem tudom hogy ki vagy mi vagy de mindegy is. ilyen alapon te miért nem adod be magadnak a megfelelő szert? végül is úgyis halállal végződik az élet, nemde? felháborító a cinizmusod. igen, szerintem sokan tudják hogy az áttét nem sok jót jelent. de! a baráti körömben 5-6 ember halt meg rákban, 40-60 éves koruk között. és nem volt mindegy hogy hány év után. pl. k. amikor 31 évesen beteg lett és azonnal műteni kellett, még kapott 10 évet, hogy a gyerekeivel lehessen, akik 2 és 4 évesek voltak amikor rákos lett. és ez ugyanígy igaz egy idősebb emberre is. arról nem is beszélve, hogy aki egész életében fizette a járulékokat minimum megérdemli hogy megkapja a tisztességes ellátást. a sugarat a műtét után, vagy a kemót, vagy amire szükség van. a videót meg sem nézem, annyira felháborító az egész. a posztolónak őszinte részvétem, kívánom, mielőbb megnyugodjon és megnyugvást találjon.

bobezz 2014.12.02. 21:44:29

@Tempus.Anh: Fő az önkritika.:) Tudod,én tudok alkalmazkodni hozzád. :)

szkepti 2014.12.02. 21:54:34

Valakinek nagyon elgurult a gyógyszere, ámbár unatkozó provokátorokkal nem érdemes foglalkozni, lásd Tempus. Minden normális ember felfogja, hogy a posztoló nem csodát várt, csak korrekt tájékoztatást és bánásmódot a hátralévő időre. A hospice nem az ördögtől való találmány, és nem mindenki omlik össze a rossz hírek alapján, nem beszélve az egyéb csúsztatásokról, amelyek azt támasztanák alá, hogy így kell működnie egy kórháznak napjainkban: erre nincs mentség.

Tempus.Anh 2014.12.02. 22:00:19

@vuvuvu2: Erről a konkrét esetről írtam, amiről a poszt szól. Ötvenszer nem ismétlem magam, mert fárasztó még nekem is. Ha ebből ennyit szűrtél le és az első sorod abszurd kérdését komolyan is gondolod, akkor nincs nagyon amit mondanom.
@bobezz: Mi és hogy is van? :)
@szkepti: Általános iskola I.-IV. osztálya, értő olvasás.

♔bаtyu♔ 2014.12.02. 22:01:50

Több részből áll ez össze. Egyrészt ott a "szokásos", a nemtörődöm nővér, a pénztelenség, az elfoglalt orvos, másrészt ott vannak a történetben azok is, akik komolyan veszik a hivatásukat.

négyzet 2014.12.02. 22:09:37

@Tempus.Anh: a tájékoztatásról.. igen, a beteget tájékoztatni kell és a hozzátartozókat is. Ha úgymond "úgyis mindjárt meghal", akkor legalább hazavihetik a beteget, és nem a kórházban kell haldokolnia, ahol az ilyen nővérkék, mint a videóban, már utálkoznak ellátni a beteget.
Az én apukám is áttétes rákban halt meg. Érdekes módon, képes volt az orvos elmondani, hogy mi a helyzet, és otthon ápoltuk, amikor már nem voltak hajlandóak tenni érte semmit. Háziorvos jött csak ellenőrizni és fájdalomcsillapítót adni.

reepach 2014.12.02. 22:10:26

@vuvuvu2:
Az általad felhozott példa annyit ér, mintha azt mondanám, hogy láttam a forma-1 autókat 300-zal menni, akkor az én suzukim biztos azért nem tud annyit, mert elb@szták a szervizben a lelkiismeretlen kontár szerelők.
Vuvuzela...

bobezz 2014.12.02. 22:14:50

@Tempus.Anh: Jól tudod, mi és hogy van. És sajnos pont ez a baj. Régóta kísérem figyelemmel a posztokat, a kommentjeid már akkor szemet szúrtak. Ez van. Ha van rossz is, legalább feltűnik a jó. Kíváncsi lennék, az életben is ekkora gyökéregó vagy-e, vagy csak itt szájkaratézol.

Krisz11 2014.12.02. 22:17:16

Ha nincs elég gyógyszer, inkább adjuk az élőknek, esélyeseknek. Aki már esélytelen arra minek. Ez teljesen logikus.
Az emberi méltóság meg baromság. Ilyen nincs.

Tempus.Anh 2014.12.02. 22:17:50

@négyzet: Ennek lehetőségnek a másik oldala úgy szól, hogy: "nem tettek meg mindent érte", "kiadták a kórházból, ahelyett, hogy a végsőkig kezelték volna", "biztosan nem tömtük meg eléggé a zsebüket és inkább lemondtak róla", "szándékosan azt akarták, hogy meghaljon és azért adták ki", "tudták, hogy itthon meg fog halni és mégsem tartották bent", és még sorolhatnám a variációkat.

Tempus.Anh 2014.12.02. 22:18:57

@bobezz: Ne reménykedj, már elkeltem. Nálam számodra nem terem babér.

bobezz 2014.12.02. 22:21:15

@Krisz11: meglátjuk majd, hogy erről mit gondolsz, ha majd te leszel kiszolgáltatott helyzetben, vagy az idős, beteg hozzátartozóid. Emberi hulladékból de sok van...

szkepti 2014.12.02. 22:22:47

Valaki elmesél egy történetet, egyesek pedig terrorizálják a hozzászólókat, merthogy övék az igazság, máshogyan nem is lehet. Ezért tartunk itt.

négyzet 2014.12.02. 22:23:30

@Tempus.Anh: Nem vitatom, hogy biztos vannak hülye emberek, de azért a többség megérti, ha normálisan elmondják neki, hogy ez meg ez a helyzet, és nem műthető, nem kezelhető. Aztán el lehet menni másik orvoshoz, aki ha ugyanezt mondja, akkor...
Hozzátartozik, hogy apum 10 évig küzdött a rákkal, szóval nem voltunk már annyira tájékozatlanok vagy naivak, csodákban sem hittünk túlzottan.

bobezz 2014.12.02. 22:25:40

@Tempus.Anh: Ha elkezdted, gondolom, be is fejezed egyszer. Kinek előbb, kinek utóbb,de meglesz érte a jutalom, nagyarc.

Tempus.Anh 2014.12.02. 22:30:56

@négyzet: Nálunk ugyanez kilenc évig tartott, sajnos, apámnál.
@bobezz: A nagyarc az aláírásod? Találó.

bobezz 2014.12.02. 22:35:13

@Tempus.Anh: Félreolvastam. Bocsánat. Én igyekszem elkerülni- veled ellentétben- a személyeskedést. Úgyhogy nincs mit mondanom. Találkozunk az osztályon, csak ne rimánkodj majd azért a bánásmódért, amit mástól megtagadnál.

Tempus.Anh 2014.12.02. 22:40:05

@bobezz: Milyen qrva osztályon? :)

bobezz 2014.12.02. 22:48:38

@Tempus.Anh: Ahová majd kerülsz, drága, ha beteg leszel. :)

csakegybeteg 2014.12.02. 22:51:14

@Krisz11: Lehet hogy neked nincs emberi
meltosagod, de a tobbi embernek bizony van. Jogunk van emberi meltossaggal elni es meghalni ......

Tempus.Anh 2014.12.02. 22:51:24

@bobezz: Mert pont hozzád fogok kerülni, ha beteg leszek? Ennek mekkora szerinted a valószínűsége?
Csak olyat mondj, aminek van értelme, rációja.

EgyDr 2014.12.02. 23:21:12

Orvosként következőket szeretném hozzászólni.

- A beteg és hozzátartozók tájékoztatása törvényi kötelesség. Ezt tanítják, ez a törvény és végül mindenkinek ez is a jobb. Mindazonáltal a történet csak egy oldalát látjuk. A történetet olvasva nem vagyok biztos benne, hogy a poszt íróját nem nem tájékoztatták. Nap-mint nap találkozom/unk olyan hozzátartozóval, akinek hiába mondjuk el, hogy nincs megfelelő kezelés, a kezelések szenvedést okoznak és csak minimálisan tudják megnyújtani az életet illetve hiába mondjuk tisztán, kimondva, hogy meg fog halni. A hozzátartozó ezt nem érti meg, nem fogadja el. Másnap újra ugyanazokat a kérdéseket teszi fel és újra el kell mondani. Majd, mikor a beteg meghal, értetlenül kérdezik, hogy mi történt? Miért nem élesztettük újra? Miért nem kapta meg ezt és ezt a kezlést stb. (ebben az esetben centrális véna, sugárterápia) El tudom képzelni, hogy mulasztottak kommunikációs szemptontból az érintett kórházakban, de az ő meghallgatásuk nélkül ezt nem tudjuk eldönteni. Egyáltalán nem biztos.

-A haldoklásról és az élet mesterséges megnyújtásáról csak olyan nyilatkozzon, akinek sok tapasztalata a témában. A laikus hozzászóló könnyen írja, hogy de meg kell adni az esélyt, meg az élet megnyújtása is fontos lehet. Mi nap, mint nap látjuk a haldokló embereket. Akiket fájdalom kínoz, akik bevizelnek/ székletüket nem tudják tartani, akik hallucinálnak és láthatóan szenvedve ordítoznak mert rémálmok gyötrik őket, akik már enni sem tudnak, vagy csak hörögnek. Ez a megnyújtott élet nem vagy csak minimálisan sétálás a parkban és beszélgetés a szeretteivel, hanem szenvedés. És bár lehet, hogy a szerettei jobban el tudnak búcsúzni tőle. Ez akkor is kínzás. És persze, hogy kinek milyen terápiával, milyen minőségű élet adható még az változó, ebben ránk kell támaszkodni. A leírás alapján ebben az esetben, a fent leírtak voltak várhatóak, már az elején és ez is történt.

-A leírás alapján szakmailag, a betegség prognózisát figyelembe véve orvosi szempontból vétség, hiányosság nem történt. Pont. Ennyi. (Beleértve a műtétet, radio és kemoterápiát és, hogy a 9-es cukorra, én sem adnék inzulint a már fent említettek miatt.)

- Az hogy egy reggel nem kapta meg a gyógyszerét, természetesen nem helyes. Ám ezért ebben a stílusban reklamálni, öngól. Erről valakinek a tudtán kívül videófelvételt készíteni és kirakni a youtubera, ami aztán kikerül a praxisblogra/ indexre. Törvényellenes.

Tempus.Anh 2014.12.02. 23:29:20

@EgyDr: Típusos Homo budapestiensis a pasas amúgy, egy olyan újmagyar/nemmagyar kategória, akitől az eleink ódzkodtak, nehogy ilyenné fajuljon a nemzetünk.
Paparazzi módjára ügyeskedni és fellógatni valakit a netre alaphangon bunkó besúgó-tempó.

Mindezek után körbejárni a kalappal és begyűjteni az elvárt, gyűlölködéssel fűszerezett részvéteket egyenesen gyomorforgató.

Többször megígértem, hogy ehhez a rohadt poszthoz nem szólok többet hozzá, de ez még kikívánkozott.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.12.02. 23:59:25

@Káin: Csak az a kérdés, hogy azok az elvett hetek-hónapok valamennyire értékelhető életet vagy külvilággal már nem érintkező szenvedést jelentenek...

mnika88 2014.12.03. 00:02:33

Részvétem az édesanyja elvesztése miatt,én 2 éve vesztettem el 50 éves apukámat,szintén tüdőrák miatt.:(
Emlékszem, gyakorlat alatt mindig bemehettünk bronchoscopiára.Egy középkorú férfit vizsgáltak,az egyik orvos vezette le az eszközt,a főorvos pedig közben nekünk magyarázott,hogy mit láthatunk épp.Majd egyszer csak feltűnt a daganat.A főorvos nézi,majd felénk fordult és megjegyezte,ez egy kissejtes tüdőrák,3-6 hónapja van a betegnek maximum,valószínűleg mát áttétet is adott...Nem vagyok,se onkológus,se tüdőgyógyász,de ha egyszer egy rendkívül agresszív áttétes daganata van az embernek,meg fog halni,nincs mese.:(
@EgyDr: igen,ez tényleg így van,hogy hiába van a hozzátartozókkal nyíltan közölve,a szerettük meg fog halni,másnap újra azzal jönnek,hogy de ezt meg ezt a kezelést kapja meg,miért nem történik semmi,mikor lesz jobban már stb.Egyszerűen nem jut el a tudatukig,amit én mélységesen megértek.Legutóbb egy 9 évesünknél történt,akinek 4x-re recidivált a tüdődaganata,hogy a szülő még akkor sem fogta fel,hogy a gyereke menthetetlen,amikor már csak Morphinnal is nagy nehezen sikerült enyhíteni a fájdalmain,kommunikálni sem lehetett vele már,meg ne soroljam tovább,még mi volt vele....Még a halála előtti órákban is a netet bújták,milyen kezelés mentheti meg a gyereküket.
Szörnyű dolog ez a rák,ha már választani kellene inkább egy gyors lefolyású vigye el az embert.Összeaszalódva,felfekvéssel,pelenkában,csillapíthatatlan fájdalmak közt agonizálni a legrémesebb dolog lehet.:(

christophe 2014.12.03. 00:09:41

Oszinte rèszvètem a posztolonak!A ''nagymèltosàgu'' orvos urak cinikus,bicskanyitogato hozzàszolàsait pedig nem kommentàlom,felesleges....

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.12.03. 02:41:51

Itt az árulja el az alapvetően alaptalan szöveget, hogy nincs ott minden második bekezdésnél: annak ellenére, hogy folyamatoan hordta be az illető a borítékokat. Sokan még akkor is ezt írják, ha nem adtak semmit. Itt egy tudálékos, de a valóságot elfogadni képtelen ember gyaláz mindenkit, aki az egészségügyben dolgozik. Nehezen hihető momentum, hogy pl. hozzátartozó jelenlétében telefonálna bárki és oktatná ki a másik kórházat. Egy-egy nővér lehet trehány (főleg úgy, hogy a normálishoz képest ötször annyi betege van), de ettől még az, hogy egy agyi metastasist okozó és localisan szétterjedt tüdőrákkal nincs mit tenni, igaz marad. Nem azért "húzták" a kemoterápiát, mert meg akarták ölni, hanem mert eleve nem volt semmi értelme.

Ha nekiállnak sugarazni-kemózni, akkor a beteg alighanem kb. ugyanennyit él (mert amit a tumor visszaszorításával kap, a citosztatikum mellékhatásaival el is veszti), csak még rosszabbul, mert végigokádhatja a hátralévő napjait, kihullik a haja, stb. Valószínűleg a fiú paparazzi-természete és stílusa miatt nem beszéltek vele egyenegsen, az ilyeneknek nagyon nehéz azt megmondani, hogy NEM, itt a vége, és nincs mit tenni. Aztán úgy vette, hogy mindenki link, holott csak ő volt fölöslegesen agresszív.

Gábor Cserháti 2014.12.03. 03:17:50

Őszinte részvétem! De egyébként szeríntem neked fogalmad sincs milyen napi 12-13 órát dolgozni, min.100 beteggel! Meg gondolom a felvételt is sutyiban csináltad, beleegyezés nélkül! Ez meg személyiség sértés, és büntetendő!!!!

Irkutszk 2014.12.03. 08:49:03

@Irkutszk: Ami lényeget ki szerettem volna emelni, hogy 15% a túlélési esélye a metasztázist képző tüdőráknak. A belefeccölt szeretetmennyiségtől függetlenül. Ilyen arányok mellett pedig nagyon is el kell gondolkodni azon, hogy mi jobb a betegnek: a kínzás a kezelésekkel, vagy a belenyugvó elfogadás.

A videóban az én véleményem szerint szépen csendesen ezt próbálta meg közölni a hozzátartozóval a nővér. Más standardok érvényesek egy ilyen betegnél, mint egy olyan betegnél, ahol 20-30 éves túléléssel számolnak. Sokkal fontosabb a napi szintű béke, mint az, hogy benne legyen az inzulin a betegben...

Bikli néni 2014.12.03. 08:53:36

Kedves Posztoló!
Tudom, nem vigasz, de hogy lásd, mennyire együtt érzek és mennyire reménytelen lett volna, küldöm neked a mi történetünket. A nagypapám egy nappal édesanyád előtt, november 23-án, vasárnap éjjel hunyt el.
A nyár végére egyre jobban panaszolta, hogy fáj a lába, de hiába járt minden vizsgálatra, sehol semmit nem találtak nála. Szeptemberben kórházba került tüdőembóliával. Abból még felépült, én pedig az orvossal egy négyszemközti beszélgetés és boríték után biztosítékot kaptam, hogy a hasi UH-n észrevett "árnyékot" CT-vel megvizsgálják. Ez meg is történt. Időközben a papám, aki hazakerült, sikertelenül próbált felkelni, hogy kimenjen a mosdóba, elesett, kórház, combnyaktörés. Közben meglett a CT vizsgálat eredménye: tumor, számos áttéttel a tüdőben, a májban, meg már nem is tudom, hol. Ez volt október elején. Nagyapám lassan lábadozott a törés utáni műtétből, elkerült másik kórházba, rehabilitációra - ahonnan mentő vitte vissza a harmadik (negyedik) helyre, a pulmonológiára, ahol hetekig csapolták a felgyűlt folyadékot a tüdejéből. Végig tudatánál volt, beszélgettünk komoly dolgokról, de humorizáltunk is. Végül november első felében átkerült palliatív ellátásra a hospice-ba, ahol csend volt, békesség, nagyon-nagyon rendes személyzettel. Az utolsó héten már hiába emelték a Fentanyl tapaszt a duplájára, már nem használt. Félrebeszélt, ha tudatánál is volt, már csak azt tudta mondani, fáj. Az utolsó szavai hozzám telefonon történtek, valami olyasmit kérdezett tőlem, amiből nyilvánvaló volt, már nem tudja, mit beszél. A halála előtt 3-4 órával láttam utoljára. Ő már nem látott engem, nem szorította meg a kezem. Aztán múlt hétfőn reggel jött a telefon.

És hogy miért írtam ezt le: azért, hogy vigasztalódj. Az én papám a végén már nagyon szenvedett, óriási fájdalmai voltak. Egyéb betegségei miatt teljesen kizárt volt bármiféle kezelés, maga a tumor és az áttétek is annyira előrehaladott állapotban voltak amúgy is, hogy már csak mellette lenni tudtunk. Soha nem mondtuk ki előtte, mi baja, se azt, hogy meg fog halni. Valószínűleg úgyis tudta szegény... Azóta is nyomja a mellkasomat, hogy nem tudom legalább jól kisírni magamat, csak emészt belülről. De nem hibáztatok senkit. Megtették, amit lehetett, emberséggel. És annyiból megnyugvás, hogy a papa már nem szenved tovább. Szeretek arra gondolni, hogy most már ül egy felhő szélén, és onnan nézi a fiamat, a kis dédunokáját, ahogy rosszalkodik. Örülök, hogy nem fáj már neki, borzasztó volt nézni, ahogy egyre csak fogy, hogy két hónap alatt úgy megváltozott, hogy a végén már nem ismertem meg, ahogy feküdt leszedálva, nyögve-szuszogva az ágyban. Van emberi méltóság is, és mi arról beszéltünk a családdal, ha valaha mi is ilyen állapotba jutunk, kifejezetten kérni fogjuk, hogy vessenek ennek valahogy véget, mert ez csak időhúzás, vegetálás, nem élet.

Kedves Posztoló, együtt érző tanácsom, hogy próbálj meg belenyugodni és arra gondolni, édesanyád nem szenved már tovább. Talán ő is ott ül a papám mellett egy felhő szélén...

reepach 2014.12.03. 08:56:30

@Tempus.Anh:
Ne foglakozzál ezekkel a csökkent értelmiképességű gyalázkodókkal.
Az, hogy valaki nem tájékozott nagyon speciális és sok-sok évi tanulást és ezirányú tapasztalatot igénylő orvosi kérdésekben (mint például egy magas malignitású, diagnosztizálásakor áttétes tüdőrák kezelési lehetőségei és túlélési esélyei), teljesen helyénvaló és érthető. De az, hogy ebben a tekintetben teljesen tudatlan emberek nem fogadják el a szakértők véleményét, vitatkoznak, okoskodnak, kekeckednek, sértegetik a jószándékkal őket tájékoztatókat (vagy mint a posztoló esetében, rágaélmazzák és gyalázzák a hozzátartozójukat kezelőket, a suttyomban készített videóról nem is beszélve), nos ez felháborító, utolsó, aljas, szemét dolog. Ezeknek üzenem, hogy - ha már Tempus és az én véleményemet személyi ellenszenvtől indíttatva negligálják is - olvassák el és próbálják megérteni például @EgyDr: vagy @Molnárgörény: higgadt, logikus szakmai véleményét!

Te meg, kedves Barátom, hagyd a fenébe az ilyen vuvuzela, micsoda meg bobez féléket. Tudod, bolond likból bolond szél fúj...

Bikli néni 2014.12.03. 08:59:56

@Irkutszk: Amíg jártunk be a papámhoz a hospice-ra, az egyik szobatársa, egy csont és bőr bácsika, kijárt cigizni. A nagymamám teljesen megrökönyödött, hogy ezt hogy engedhetik egy haldokló tüdőbetegnek, aztán a nővér elmondta neki, és igaza volt: nem teljesen mindegy már? Amennyi visszavan, ott már nem tökmindegy, hogy mit kap, mit nem, mivel mérgezi magát, és mivel nem? Legalább egy cigit hadd szívjon el, ha úgy esik jól neki. Másnap, mikor mentem, üres volt a bácsi ágya...

KovA 2014.12.03. 09:02:13

@reepach: A "nagyon határozott véleményed" az neked van olyan dologról amiről gőzöd nincs csakúgy mint nekem. A kísérlet pedig megismételhetetlen.
A helyzet az, hogy ilyen esetben csak akkor lehetsz biztos abban, hogy nem lehetett segíteni valakin, ha mindent megtettél. Ez az egyetlen mentség.
És ebben a helyzetben az látszik, hogy nem lett minden megtéve sőt ell lett szabotálva túl sokminden. Látszik pl abból, hogy - nem én hanem - szakorvos dühöng a késedelmek és mulasztások miatt. Ez az ami biztos: a lelkiismeretlen hozzáállás miatti mulasztások.
Ezt nem lehet elsikálni azzal, hogy arról okoskodsz, hogy egy ilyen daganat (mely konkrét esetet te sem ismered - sőt az sem igazán aki vizsgálja) úgyis végzett volna vele.
Elképzelhető - nem zárom ki. Te vagy az ajki ex katedra kijelented, hogy felesleges lett volna többet tenni érte. Remélem nem orvos vagy barátom, mert akkor téged el kell onnan csapni.
Azzal kezdd hogy tégy meg mindent ami rajtad múlik és idejében és nem magyarázd meg a mulasztásokat.
Mert amivel szembenállsz - orvosként is csak úgy ismered meg igazán, ha cselekedekkel faggatod és nem úgy ha mulasztással szemléled.
Sajnos vannak önistenítő orvosok és orvos istenítők is akik minden hülyeséget hibát megmagyaráznak.
Túl sok az elcseszés, és túl sok az üzletszagú zsarolás.
Konkrétan van egy ismerősöm... Egyszercsak piszok gyorsan elkezdett fogyni.
Mire gondol mindenki ilyenkor ? Rákra. Én is. Csak azért, hogy reményt adjak neki utánanéztem mi lehet. Azt találtam, hogy lehet pl 2-es típusú cukorbetegség.
Mondtam neki. Orvoshoz járt. Vizsgáltak ezt- azt eredmény semmi. Hogy előjegyzik több hónap múlva hasi ultrahangra meg nem tudom mire...
Mondtam az ismerősömnek, hogy nem száoltad neki az orra elé, hogy ebben a tempóban a testömeged több mint 50 %-át veszíted el ? Cokorra viszgáltak ? Nem. De felajánlották, hogy magán úton az egyik vizsgálatot 20000-ért a másikat 10000-ért el lehetne végezni előbb. Rokkantnyugdíjas az illető miből ? Gondolom ennyit még igy is kinéztek a helyezetből maguknak... Nem lett semmi. Valahol rosszullet összeesett, kórházba vitték és ott kiderült hogy cukorbeteg.
Kérdem én miféle orvosok voltak ezek ? Én, ki tudom deríteni, hogy cukorbetegség lehet, ők meg többtízezres vizsgálatokat ajánlanak ?
Utólag beszélve vele kiderült hogy a sűrű vizelést is mondta az orvosoknak.
Mondtam neki, ha nekem mondod szinte biztosra mondtam volna a cukorbetegséget - a kettő együtt szinte biztos diagnózis. Az orvost pedig el kellene csapni, nem tudom elhinni, hogy ennyire nem tudja a szakmáját... üzletel. Adva van egy szorult helyzetben lévő beteg, lehet fejni. Na ezt tedd zsebre.

KovA 2014.12.03. 09:27:56

@Tempus.Anh: Babám amiről te beszélsz (átterjedt a bal oldalra is) az már elég nagy késedelemmel lett megállapítva.
Nézd meg az idősort:
augusztus 13: 1. diagnózis folt a tüdőn valószínűsített áttét az agyban
szept-5-7 áttétműtét
október 28 a következő diagnózis a mellkasi áttétekről - ezekről augustus 13-án még szó sem volt. Lehet voltak csak nem vették észre, lehet hogy nem.
Mindegy. Egy agresszív daganat esetében ennyi késedelmeskedés sok és a daganat pontos behatárolásáig is vannak olyan kezelések (pl az dühöngő orvos által hiányolt besugárzások) melyekk a daganat típusától függetlenül is lehet időt nyerni/esélyt növelni.
Ti a leírásból egyszerűen kihagyjátok a számokat és azokat a momentumokat, ami zavarja a glóriát némely (nem mind) egészségügyi dolgozó feje körül.
Abba gondoljatok bele, hogy önmagatokkal vagy saját hozzátartozóütokal szemben egy ilyen eljárást hogy fogadnátok ? Tűrnétek, vagy rohannátok ismerőshöz, kollégához, hogy mégiscsajk ennél többet kéne tenni.

Tempus.Anh 2014.12.03. 09:50:52

@KovA: Kedves kollega, esetleg egy szakmai eszmecserére leülhetnénk egyszer és megtárgyalhatnánk a központi idegrendszeri tumoráttétek kezelési protokollját illetve agyi primer tumoros vagy áttétes betegeink gyógyulási statisztikáját, a legutóbbi szakmai irányelvek tekintetbevételével.
Ha vállalja, az időpontot, helyet egyeztethetjük.
Addig is sikeres gyógyítást, sok megelégedett beteget kívánok.

reepach 2014.12.03. 09:51:39

@KovA: Ma már idéztem egy közmondást, ezt nem akarom ismételni (bár...), hanem egy újabbat ajánlok figyelmedbe:

Sok beszédnek sok az alja.

reepach 2014.12.03. 10:01:30

@Tempus.Anh: Ezek tényleg reménytelenek, hagyjuk rájuk. Nem kell ide a józan ész, jól el vannak egymást közt, vetélkedjenek csak, hogy melyikük tud nagyobb butaságot mondani... Hogy is mondta Einstein? "Két dolog végtelen, az emberi butaság és a világegyetem. Bár az utóbbiban nem vagyok biztos."

Az utóbbiban én sem, de az emberi butaságban feltétlenül igaza volt, amint azt némely itteni okostojás fényesen igazolta.

Tempus.Anh 2014.12.03. 10:13:11

@reepach: Erről Ráth-Végh István tudna szép hosszú esszét/tanulmányt írni, ha élne...:)

mnika88 2014.12.03. 12:36:41

@Bikli néni: Amikor ilyet látok,vagy olvasok,ami a papáddal történt,mindig arra gondolok,milyen jó,hogy az én apukám erre a szintre nem jutott el...
Jó,neki cserébe nem volt "könnyű"halála,mert a lakás különböző pontjain talált vérnyomok és mennyiség alapján,nem két perc volt,míg szájon át elvérzett,vagy belefulladt a vérébe (nem is akarok belegondolni,melyik volt),de fennjáró volt,mászkált a városban,ellátta magát stb.,pedig a fájdalmait már nem lehetett teljesen enyhíteni,de mégis,a soványságát leszámítva,meg nem mondta volna senki,hogy rákbeteg.Ebből a szempontból jó,hogy se apunak,se nekünk nem kellett ezt átélni.Mondjuk az a legrosszabb,hogy nem is kellett volna meghalnia,ha egy picit is hallgat ránk,nem csökönyös és már az első jelnél orvoshoz megy,ezt az onkológus is megmondta,hogy gyönyörűen lehetett volna kezelni.Ez a legrosszabb,hogy élhetne és nem alig 50 évesen kellett volna temetni.
Részvétem a papád miatt!

KovA 2014.12.03. 13:42:52

@reepach: frázis :-) Ez nem érv. mert arra nincs értelmes válaszod amit mindtam ennyi telik tőled :-)

KovA 2014.12.03. 13:54:27

@Tempus.Anh: Te pedig nem velem állsz vitában. Ha elolvastad a te "kollégád" volt felháborodva a késedelmeken és az elmaradt kezelésen - olyan kollégád, aki az esetet közelről ismerte. Ahhoz képest te elelmélkedhetsz a témában általánosságban.
Ezzel a kollégáddal eszmecserélj:

"mire sikerült megnéznie B. professzor úrnak anyukámat, pontosabban a leleteit. Nézegette, nézegette, majd teljesen kiakadt. Kérdezte, miért nem történt meg édesanyám teljes agyi besugárzása. Mi meg csak meredtünk rá értetlenül, mert hát nem tudtuk. Nem a mi dolgunk lett volna ugye. B. professzor úr azonnal felhívta a Tüdőklinikát és kvázi számonkérte őket. Kiderült, hogy a tüdőklinika onkológiai csapata vagy nem vette figyelembe, vagy felülbírálta az OITI Onkoteam ajánlását, amely műtét után teljes agyi besugárzást javasolt. A professzor úr kioktatta konkrétan a főorvos asszonyt. „Miért nem kapta meg a beteg a kezelést? Tankönyvi eset, hogy ha nem történik meg a besugárzás recidiv lesz a daganat. Pont ezért minden esetben javasoljuk a besugárzást. Egyáltalán önöknél ül idegsebész az onkoteam-ben?”

Mindenki meghal valamikor.
Nyilván a hölgynek nem voltak jók a kilátásai, de könnyen lehet, hogy nyerhetett volna néhány évet ő és szerettei.
Remélem te ilyen kezelést és elbánást vársz el magadnak, ha odakerülsz.

Utálom azt a fajta magatartást, aki süket és vak azokra a dolgokra amik a koncepcióját (bármi áron védeni a mundér régelveszett becsületét) nem tudják elhagyni, és tagadjákk mekkora gyalázatosságok vannak az egsészségügyben és nem egyszerűen azért mert rossz az egészségügy - hanem emberi dolgok és hozzáállás miatt.
Barátom, az én példám és ez a történet ugyanarról a hanyagságról és lelketlenségről szól, amivel itt magyaroszágon túl gyakran szembesülünk.
Ne kezdjél szerecsenmosdatásba, mert reménytelen - legföljebb magad is elázol :-)

Tempus.Anh 2014.12.03. 13:56:45

@KovA: Orvosi témákban orvosokkal szállok vitába.
A ringbe sem állítanak be egy nehézsúlyú ökölvívót egy pehelysúlyúval.
Tudod.

tkov 2014.12.03. 14:16:17

Kedves Posztoló!

Őszinte részvétem az Édesanyja halála miatt, nagyon sajnálom, hogy nem lehetett segíteni illetve gyakorlatilag a leírtak alapján, nem kaptak segítséget és az alapvető ellátást sem biztosították számára amibe kapaszkodni tudtak volna utolsó mentsvárként.
Sokan elutasítják a sugarat és kemo terápiát és sok esetben nem is használ.
Sajnos az egészségügyben nagyon rossz a helyzet, kevés az empatikus jó szakember ezen kívül nincsenek megfizetve.
Az empátia kellene hogy elsődleges szempont legyen!

Az Édesanyja mellett volt mindent megtett!
A felelősök keresése sajnos nem hozza vissza az Édesanyját és lelki nyugalmat sem hoz, de érthető hogy a tehetetlen düh és a fájdalom miatt ezt végig csinálja!

KovA 2014.12.03. 15:01:12

@Tempus.Anh: Pont ezt ajánlottam neked az előbb, ha figyeltél,
hogy azzal a kollégáddal szállj vitába,
aki az esetet is ismerte és megállapította a mulasztást.
Bár hasonlóképp lehet ő meg téged nem érdemesítene szóra.
Todod a nehészsúlyú meg a pehelysúlyú :-)...
Tudod vannak nehézfejűségtől pehelysúlyúak is akik nem veszik észre mikor rúgnak öngólt :-)

magam adom 2014.12.03. 15:51:48

Na. Van akit az evolúció hozott le a fáról. Van akit a gravitáció.

Tempus.Anh 2014.12.03. 16:59:07

@KovA: Nem tudom, mért kezdesz el olyan vitát (?), amiben eleve nem vagy illetékes, sem szakmailag, sem tapasztalataid révén, belekotyogsz teljesen laikusként, a pálya széléről, cédula nélkül orvosszakmai kérdésekbe.
Amikor pedig a helyedre tesznek, akkor teljesen logikátlan teóriákkal kezdesz zsonglőrözni, nyilván nem hagyva ki a személyeskedést sem.
Lásd be, te itt egy rosszul öltözött, borostás, ráadásul hamis kibic vagy ennél a játékasztalnál.
Az ilyeneket az ajtó mögé küldik többnyire, de lehet, hogy jóval messzebbre is.

Bikli néni 2014.12.03. 19:45:20

@mnika88: Látom, mindkettőnk családjának kijutott :( Virtuális ölelés, talán jót tesz mindkettőnknek.
Én azon gondolkoztam egyébként, mikor a mamám mondta, hogy feladta az ilyenkor obligát gyászjelentést az újságba - elvégre a papám ismerősei nagyrészt onnan tájékozódnak -, és a választható szokásos sablonszövegek közül az lesz beleírva, hogy "hosszú szenvedés után" hunyt el. Most egy dolog, hogy ez a sablon is milyen már, de inkább azon morfondíroztam, vajon az a pár hónap - igazából az utolsó kettő volt már nagyon rossz -, vajon ilyen betegségben tényleg hosszúnak, vagy inkább kegyesen rövidnek számít-e? Mármint, a hozzátartozók szempontjából. Mert az elviselhetetlen, csillapíthatatlan fájdalom a betegnek valószínűleg egy örökkévalóság.
Nagyon hiányzik a papa, és még mindig nem fogtam fel teljesen, hogy meghalt (talán a temetés után könnyebb lesz, még egy hét), de valahol tényleg egy megnyugvás, hogy már nem szenved tovább.
Remélem, idővel a posztoló is megnyugszik ebben a tudatban és békére talál a lelke.

mnika88 2014.12.03. 20:12:59

@Bikli néni:
Igen,az hogy nem szenvednek,tényleg megnyugvás.Szerintem az ember hozzászokik a gondolathoz,hogy meghalt a szerette,de az érzés sosem lesz jobb,hogy nincs már.Ez inkább beletörődés csak.Most hogy erről beszélünk és apukámra gondolok,itt pityergek,mint egy kislány.Pedig már 2 év eltelt.Én tipikusan apuci kicsi lánya voltam,rajongásig szeretett engem.
Ölellek én is téged,puszillak!

bobezz 2014.12.03. 20:54:09

@Tempus.Anh: Nem hozzám, szerencsétlen.Hanem a fenti videón látható gépek kezei közé. Majd rájössz akkor, mi a bajom.

Tempus.Anh 2014.12.03. 21:18:44

@bobezz: Már megint lehánytad magad. Mondd, te csak ezért jársz errefelé?

mnika88 2014.12.03. 21:51:38

Most offolni fogok,előre is bocsánatot kérek:
Egyikőtök sem sebész itt???Lenne egy nagyon fontos kérdésem.Ha nem,így jártam.
Off vége...

Tempus.Anh 2014.12.03. 21:54:30

@mnika88: "Csak benézek, ha marhaságot látok" baleseti sebész.

Bikli néni 2014.12.03. 22:08:41

@mnika88: Pityeregj! Én is úgy, de úgy szeretnék már... egyszer tudtam volna igazán sírni, amikor megtudtam, de a gyerek úgy megijedt, hogy az anyja meg a nagyanyja is sír, hogy rögtön össze kellett szednem magam, és azóta valahogy nem jön, csak rág belülről.
Puszillak én is!

mnika88 2014.12.03. 22:27:28

@Tempus.Anh: kár,hogy nincs itt,bár ez inkább általános sebész hatáskörébe tartozó problematika.Ha minden kötél szakad,hívom a kórházat.
@Bikli néni: :( Az sem jó.Talán majd a temetéskor,anyum is ott sírt először.Azt mondta azért,mert ahogy leengedték a koporsót és elkezdték a földet lapátolni rá,akkor ért el a lelkéig az egész,hogy tényleg vége,nincs többé.:(
Kitartást Neked és Mamádnak a következő időszakhoz!

KovA 2014.12.04. 08:35:17

@Tempus.Anh: Amit mondtál legutóbb tisztán személyeskedés semmi köze a konkrét témához, továbra is ignorálod amit a te kollégád, aki az esetet is ismerte mondott és beidéztem.
Addj rá választ : olvastad ?
Majd idézd ide. És arra mondj valamit. Arról beszélj és ne rólam.

Az ilyen ténykihagyó koncepciós személyeskedő álérvelés pontosan a gőgtől elvakított orvosocskák jellemzője. Az elvakultság pedig közveszély a te szakmádban.

Tempus.Anh 2014.12.04. 10:09:49

@KovA: Talán nem voltam elég világos: nem tárgyalok veled.
Orvosi témákban mégúgysem.
Írjam le azon az öt-hat élő nyelven, amin értek, hogy felfogd?
Ez azt jelenti hogy itt, ezen a poszton vagy más fórumon, vagy IRL vagy bárhol máshol nem kommunikálunk, nem kérdezünk egymástól, egyáltalán: nem szólítjuk meg egymást.
Értő olvasás még megy, gondolom.

Innen tovább: ignore on.

reepach 2014.12.04. 10:10:47

@KovA:
Van néhány dolog, amit nem értek világosan, magyarázd meg légyszíves! Te olyan tájékozott vagy mindenben, sokkal jobban tudod a dolgokat mint az ezt tanuló és ezzel foglalkozó orvosok, ezért magától értetődő, hogy ezt a kvantummechanikai problémát is játszi könnyedséggel megoldod:

1. Ang tinubdan sa photon, nga mao ang usa ka atomo sa labing ubos nga naghinam-hinam nga kahimtang, sa pagbutang sa sinugdanan sa sa coordinate sa sistema. Ang atomic fotondetektort gibutang kaniya sa suod nga gilay-on sa mga z-axis. Lakip kanila, ang z-axis tindog sa babag, nga mao ang usa ka patag nga plate sa usa ka gilapdon D.
2 t = 0, sa paghimo sa inisyal nga nga kahimtang sa pag-andam: ang tinubdan atomo excited sa pagdala (nga walay dugang állapotpreparálás maghunahuna nga ang detector atomo ug photon kasagaran dili karon). Unya "buhian" sa sistema sa evolve sumala sa Schrödinger talaid. Ang atomic nga pakig detektorfoton unang Natawo gibanabana nga kalkulado. Ang tinubdan ug ang atomo-photon interaction sa baruganan nga giisip nga tukma, apan usab sa mga praktis nga paagi, ang mga Weisskopf-Wigner kabalisa teoriya gigamit. Sa pagtantiya, pagbanabana sa babag usab nagpasundayag gipakaaydol nga porma.
3. Unya ang espiritu sa usa ka kasinatian reduction pangagpas nga atong gipili sa bisan unsa nga T1> 0 higayon nagtan-aw sa tinubdan ug sa pagtino sa atomo, naghinam-hinam o sa yuta nga kahimtang mao ang. Laing T2> 0 higayon, nga mahimong mas dako o mas ubos nga T1 sa gitas-on, nga gibutang diha sa sama nga atomic detection ug resolusyon sa Schrödinger talaid anaa sa pagpanag-iya sa pagkalkulo sa usa ka bandila lagda sa p (T1, T2) ang kalagmitan nga ang tinubdan Kasagaran nga makita diha sa mga atomo, ang atomika naghinam-hinam sa estado detector.
4. nangita w (T1, T2), ang kalagmitan nga kalkulado base sa (1). Ang mosunod nga mga istruktura nga pormula kita:
(t2 − t1) = δ(t2 − t1 − (z − D )/c Ex exp(iωxt C iφx)δ(t tx) C Ed exp(iωdt C iφd)δ(t td) (5.5) with td > tx. tZ 1 dt1 dt2f(t1,t2)δ(t1td)δ(t2 tx) D f(td, tx),

Γ diin ang tinubdan gidaghanon ug usa ka gilapdon H, ug K mao ang usa ka kanunay nga naglakip sa tinubdan pagkadunot kanunay alang sa transmission sa babag, ug ang mga natapok nga may kalabutan ngadto sa geometry sa layout.

bobezz 2014.12.04. 10:11:09

@Tempus.Anh: A rendszert hányom le,és az olyan egészségügyi személyzetet,mint te, és a hölgy.

yogosan 2014.12.04. 11:20:21

A poszthoz nem tudok hozzászólni,mert az én véleményem,hogy mindkét félnek igaza van.Igaza van abból a szempontból,hogy az ember az utolsó percig bízik benne,hogy meglehet menteni (meg lehetett volna menteni a számára kedves embert)ha.....és akkor jön a sok ha.Ezzel szemben én sem látom értelmét annak,hogy egy ilyen súlyos daganatos embert teljesen feleslegesen kínozni a kezelésekkel,amik köztudott egyáltalán nem kellemesek.

A nővérke annyit azért megtehetett volna,hogy ha egy hozzátartozó beszél hozzá,talán megfordul és úgy válaszol.Én a posztoló helyében biztos rászóltam volna,hogy legyen szíves álljon már le egy fél percre a munkával,és úgy válaszoljon a kérdésemre.

reepach 2014.12.04. 12:25:50

Kedves Posztoló!

Ismeretlenül is együttérzek Önnel az édesanyja elvesztése miatt érzett fájdalmában.
Viszont azokkal a szakemberekkel értek egyet, akik világosan leírták, hogy semmi olyan hiba nem történt az édesanyja kezelése során, ami hozzájárult volna a tragikus kimenetelhez. Ezzel szemben nagyon elítélendő az a vádaskodás, amit kifejtett a posztban, erre nem lehet mentség a gyász miatt érzett elkeseredése sem.
Az pedig, hogy gyilkossággal vádolja az édesanyját ellátó egészségügyi dolgozókat és intézményeket "Ki merem mondani, ez a viselkedés egyenértékű a gyilkossággal "), valamint az ápolónő engedélye nélkül készített videofelvétel és annak nyilvánosságra hozása büntetőjogi következményekkel is járhat, ha az érintettek veszik a fáradságot arra, hogy jogorvoslatot kezdeményezzenek Önnel szemben.

KovA 2014.12.04. 13:31:49

@reepach: Szerintem alapvetőbb dolgokkal kezdd és saját magadnál :-)
Amit elmondtam az egyszerűbb és meghaladja a képességeteket - kerülgetitek mint macska a forró kását. Koncepciózusan szelektív a felfogásotok.
Ugyanaz szól neked is mint Tempus.Anh- haverodnak :-)

KovA 2014.12.04. 13:32:55

@Tempus.Anh: Én nem ígértem neked ignore on-t te igen és te nem tudod betartani.
Amit itt lehúzol az betlinek is harmatgyenge :-) Megfutottál. Ennyi.

reepach 2014.12.04. 13:51:41

@KovA: Én nem kerülgetem , nyíltan kimondom: buta, makacs, de annál tudálékosabb módon egyre rosszabb képet festesz magadról. Érdemben annyit sem tudsz arról, amiről "vitatkozol" (azért teszem idézőjelbe, mert az ismereteid abszolút hiánya miatt ez nem vita részedről, hanem kötözködés), mint az előző hozzászólásomban neked címzett kvantummechanikai problémáról.

Nem szívesen mondok ilyent, de tényleg reménytelen eset vagy. Körülbelül olyan szinten vagy, mint az a kiscsoportos óvodás, aki váltig meg akarja győzni az óvónénit arról, hogy egy meg egy az három. Nekem nincs annyi türelmem, mint az óvó néniknek, vagy a gyógypedagógusoknak, ezért tényleg feladom: ha ettől megnyugszol, elismerem, hogy neked van igazad, te tudod jobban, hogy egy magas malignitású áttétes tüdőrákot milyen módszerekkel lehet és kell gyógyítani, mik a túlélési esélyei, mikor kell neoadjuvans kemoterápia, mikor műtét vagy irradiáció, stb.
Ha megadod az elérhetőségedet, legközelebb az ilyen betegemet hozzád fogom küldeni konzíliumba. Előre is köszönöm.

KovA 2014.12.04. 14:46:01

@reepach: Te vagy reménytelen eset - ha nem vennéd ésre rég nem a tényekről - pl. arról amit az esetet ténylegesen ismerő pofesszor mondott - vitatkozol, hanem rólam. :-)
Ez pedig felesleges mellébeszélés. És tartok tőle, hogy nem véletlenül.
Tudod a ti szakmátok abban különbözik pl a mérnöki szakmától, hogyha az utóbbi elcseszik valamit - összedől a híd de egyértelmű hogy elcseszett valamit.
Nálatok pedig meghal vagy megnyomorodik valaki, de mondhatjátok hogy úgyis meghalt volna.
Az pedig nagy igazság - tényleg. egyszer mindenki sorra kerül :-)
A kérdés csak az hogy mikor és addig hogy él.

kleo1114 2014.12.04. 18:31:54

Én is orvos vagyok.
A nővér stílusa gáz, még akkor is, ha nem ismerjük a beszélgetés körülményeit, az elfelejtett gyógyszerbeadásért lehet elnézést kérni, normális emberi hangon. A szakmai kérdéseket már sokat feszegettétek itt feljebb, azért én a posztoló helyében ezeket a döntéseket nem kérdőjelezném meg. Igen, a műtét után szoktak sugárkezelést adni. A koponyabesugárzás viszont egy _ambuláns_ kezelés. Ha a beteg nem, vagy nagy nehezen tud csak eljutni a kezelésekre, nem biztos, hogy megéri. Ezt a klinikus dönti el, aki éppen látja a beteget, és az ebben a szituban nem az idegsebész volt. A pulmonológia nem tehet róla, hogy nem úgy néz ki, mint az OITI. Centrális kanült nem lehet hetekig benthagyni, még palliativ kezelésnél sem, bár nem vagyok anaesthes, ezt ők jobban tudják, meddig maradhat bent. Morfiumot agonizáló betegnek is adnak, nem azért, hogy kussoljon, hanem mert- jelen esetben egy légzési elégtelenség az alapbetegsége miatt- pl a fulladás miatt a beteg ép tudattal olyan halálfélelmet él meg, ami látszik minden porcikáján, ezt enyhítik, és ez egyik pillanatról a másikra bekövetkezhet, nem biztos, hogy előre tudják tájékoztatni a hozzátartozót. Én megköszönném, ha egy halálos beteg hozzátartozómnak adnának morfiumot a legvégén...

mnika88 2014.12.05. 18:18:03

Na,ma jó kis reklámja volt a Praxisnak.A Híradóban is ezzel a videóval foglalkoztak...

csakmotyogok 2014.12.05. 19:06:50

@mnika88: Hol, hol? Remélem a készítőjét, jól beperelik, nagyon megérdemelné...

mnika88 2014.12.05. 22:42:04

@csakmotyogok:
RTL klub 18 h-s Híradó.Részben lejátszották a videót is,nem tudom,de ha a hangot levették volna,simán takarító néninek néztem volna a hölgyet.:/
Meg volt valami perforálódott vakbeles,aki meghalt.Ott nyeltem egy nagyot,mert 3 hete ugyanezzel műtöttek,csak én megmaradtam.Szegényke.:(

csakmotyogok 2014.12.06. 10:35:28

@mnika88: Hú sajnálom:(( megpróbálom megkeresni.

defné 2014.12.06. 12:19:40

Nagy valószínűséggel ha ez az ápolónő nem ilyen flegmatikus stílusban válaszol a neki feltett kérdésekre,akkor a posztoló szerintem nem verte volna nagydobra a videót.Ez egészen biztos.Ezt azért egy ápolónő nem engedheti meg magának,remélem ebben azért egyet értünk,sőt messzebb megyek egy munkahelyen sem engedheti meg magának senki.Én sem.A kötelezően előírt gyógyszerek nem beadása,egy más lapra tartozik.Gondolom nem fogja megdicsérni a felettese,ami teljesen jogos is.

csakmotyogok 2014.12.06. 12:30:25

@defné: Azért kíváncsi lennék, hogy ha 12 óra éjszaki munka után egy arrogáns tapadós pasinger rád szállna hogyan viselkednél. Ugye az előzményeket nem láttuk,a hozzátartozó pedig követte.Hányok az ilyen sutyi videós követelőzős spicliktől, ezért volt hatékony anno a gestapó és az AVH, meg a III/III és tsai.

yogosan 2014.12.06. 12:37:16

@mnika88: A perforálódott vakbeles azért halt meg,mert a kezelő orvosa teljes egészében leszarta a beteget a laboreredményeivel,a panaszaival együtt.Mire másik orvos kezébe került már késő volt.Az életmentő műtét közben meghalt. (TV2 esti híradó)

csakmotyogok 2014.12.06. 12:39:59

@csakmotyogok: Most már csak a feljelentést és kártérítési pert hiányolom, amit a "kedves" hozzátartozó nyakába kellene varrni, hogy attól kóduljon '.

yogosan 2014.12.06. 12:40:29

@csakmotyogok:

Beperelni a videó készítőjét? Ennyi erővel ő is perelhetne,hogy az édesanyja nem kapta meg azokat a gyógyszereket amiket a kezelőorvosa kiírt,és bizonyítékképpen ott a videó.

Minden késnek két éle van.

Tempus.Anh 2014.12.06. 12:55:52

@yogosan: Akkor azt képzeld el, ha megvágta a videót vagy a hangsávját megbuherálva megváltoztatta a nővér és közte zajló párbeszéd szövegét. Szerinted mennyire ad helyet a bíróság egy ilyen amatőr, a szereplője által nem engedélyezett videónak? Más maga a tény, hogy az ujjai közt tartott kamerával ügyeskedve beszélget valakivel, egy ordénáré görénység (bocsánat a görényektől, de nem akartam geciséget írni), azt pedig, hogy fel is használhassa ezt egy tárgyaláson, kötve hinném.

she_wolf 2014.12.06. 13:01:21

Szent paranoia, el ne hagyj!

she_wolf 2014.12.06. 13:04:48

@Bikli néni:
Ha nagyon fojtogat de nem akar feltörni, nekem a zene szokott segíteni.

defné 2014.12.06. 13:30:41

@csakmotyogok

"Azért kíváncsi lennék,hogy ha 12 óra éjszakai munka után egy arrogáns tapadós pali rád
szállna hogyan viselkednél"

Hol volt itt arrogancia?? Teljesen normális hangsúllyal kérdezte ezt valóban takarítónőnek kinéző ápolónőnek nehezen nevezhető,eü.-s alkalmazottat,hogy az édesanyja miért nem kapta meg a gyógyszereit,amiket az orvos kiírt neki.Hol láttál te a videóban arrogáns viselkedést?? Tudod mi lett volna az arrogáns viselkedés egy ilyen helyzetben?Mondjuk ha egy bő tíz főből álló cigány horda a nővérszobába berontva háromszor falhoz csapta volna a nővérkét (ahogy nekik ez nem jelent gondot)felordítva az egész kórházat amiért az anyjuk egyre szarabb állapotban van. Azt bizonyára agresszív viselkedésnek lehetne nevezni,de a videón ilyet nem látni.

"...a hozzátartozó pedig követte

Hát ez az!!!Miért követte??? Mert egyébként szóba sem volt hajlandó állni a posztolóval.Vagy te csak azt látod,hogy a nővér törtet előre a posztoló meg utána? Tapasztalatból írom,hogy én is sok esetben jártam már így.Ha nem megyek a nővér,vagy orvos után nem tudom meg azt,ami számomra fontos információ akár a saját,akár a hozzátartozóm állapotáról.Szerinted ez így helyes? Szerinted így kell viselkednie egy egészségügyi személyzetnek,egy általa ápolt beteg aggódó hozzátartozójával?
Mondok én neked valamit: az ápolónő azért menekült a fiatalember elől,mert tudta nagyon jól,hogy ludas a gyógyszerek elsumákolásában és nem azért mert előtte 12 órát (feltehetően) lehúzott.Ne akarjuk kifényezni a sztorit,mert nagyon nem fog menni.Kész tények vannak,és bizonyíték is arra,hogy a mulasztás történt.Ennyi.

Tempus.Anh 2014.12.06. 13:44:28

@defné: Fogalmam sincs, mit akartok bizonyítani. Hogy egy 9-es vércukorértékkel egy végstádumú daganatos mért nem kap inzulint? Vagy a nővérke "ölte meg" a nyilvánvalóan menthetetlen anyukát?
A hozzátartozó nem akarta elhinni, elfogadni, megérteni,m egyáltalán felfogni, hogy a beteg anyukája MEGHAL, a maximálisan megadható orvosi segítséggel vagy anélkül. Ezt felnőtt, épelméjű, érett gondolkodású és magát intelligensnak tartó ember megérti és elfogadja.

140 kommenten keresztül toljuk a parttalan vitát: az én szülőm, a másiké és harmadiké is daganatos betegségben halt meg, akárcsak a posztolójé - az enyém ráadásul hosszasabban és pokolibban szenvedett - és mégsem jutott eszünkbe kórházakban lesivideózgatni, fröcsögni, rosszindulatúan kákán csomót keresni.
Pedig több közünk van az egészségügyhöz, mint a posztolónak.

mnika88 2014.12.06. 14:45:49

@defné: Nővér nem adhat felvilágosítást a beteg állapotáról (legalábbis nálunk),az a kezelőorvos feladata.És sajnos menni kell az orvos után,mert egyrészt még van 30 másik akikkel foglalkozni kell,meg nem ülhet az orvos sem napi 8 órában a beteg mellett,hogy a hozzátartozóknak "kéznél" legyen,ha éppen kérdése van.
Az igaz,hogy ha kérdeznek,illik megállni és úgy válaszolni,de szerintem ez a fiatalember nem először játszotta el ezt,a nővérek már valószínűleg unták az állandó kötözködést.Sok ilyen hozzátartozó van.Annak meg egyenesen semmi értelme,hogy egy nővér szándékosan elsumákolja a beteg előírt gyógyszereit.Mi a fene indítaná erre?Miért érné ez meg neki?

defné 2014.12.06. 15:30:23

@mnika88

Nyilván a betegséggel kapcsolatos széleskörű felvilágosítást egy beteg sem a nővérkétől kér,ellenben a hozzávetőleges állapotáról a betegre vonatkozóan igen.De úgy látszik már ez is kezd nehézségekbe ütközni a kórházakban.Nem kell,és nem is ül az orvos napi nyolc órában egy beteg mellett sem,hogy a hozzátartozóknak kéznél legyen,viszont a pofátlanság tetejének tartom,hogy ha egy hozzátartozónak fontos kérdése van a történetesen "hozzá tartozó" beteg állapotáról kapcsolatban,azt 30 km/ó sebességgel loholva teheti fel,mert annyira nem méltatják egyesek a kérdezőt,hogy megálljanak 1 percre,de legyen egy fél perc.

Hogy szerinted a fiatalember hanyadszorra játszhatta el a kötözködést amit a nővérek untak nem tudjuk,mint ahogy azt sem tudjuk,hogy hanyadszor hagyták gyógyszerek nélkül a magatehetetlen súlyos beteg asszonyt akinek az állapota egyre rosszabbodott.Gondolom te is fel lennél háborodva,ha a közvetlen hozzátartozóddal ez történne egy kórházban,és a nővér ilyen stílusban válaszolna a feltett kérdésedre.

defné 2014.12.06. 15:42:11

@Tempus.Anh

Senki semmit nem akar bizonyítani,csak a kész tényeken megy a vita.Itt nem az inzulin elmaradása volt a főprobléma,hanem az,hogy a többi gyógyszereit sem kapta meg.Hallgasd még egyszer meg a videó felvételt.Természetesen nem az ork kinézetű nővérke ölte meg az anyukát,de lehet rátett egy lapáttal a gyors állapotromlását illetően.Ha jól tudom Magyarországon olyan törvény van,hogy a nyilvánvalóan meghalni készülő beteget is az utolsókig életben kell tartani,ha csak nem rendelkezik másképpen ő vagy a hozzátartozója.
Az teljességgel nyilvánvaló,hogy egy orvos,illetve egy egészségügyis közvetlen hozzátartozóját maximálisan ellátják,mert ha valami mulasztásból eredő baj lenne,akkor nagy gondban lennének,így nincs szükség videózgatni sutyiban.Rossz hasonlat.

reepach 2014.12.06. 16:05:55

@yogosan:
Ennek a késnek csak egy éle van. A nővér (kétségkívül hányaveti módon viselkedett, amiért legfeljebb azt lehet mondani, hogy ejnye-bejnye, ) semmit olyant nem követgett el, amiért felelősswégre lehetne vonni., 9-es vércukorra insulint, nevetséges.

Viszont engedély nélkül videót készíteni, önmagában durva személyiségi jogsértés, ha ezt nyilvánosságra is hozza, nagyon komoly büntetőjogi következményekkel járhat (feltéve, hogy a sértett méltatja arra az elkövetőt, hogy feljelentse).

reepach 2014.12.06. 16:12:30

@defné: ".Ha jól tudom Magyarországon olyan törvény van,hogy a nyilvánvalóan meghalni készülő beteget is az utolsókig életben kell tartani,ha csak nem rendelkezik másképpen ő vagy a hozzátartozója."
Nem jól tudod.
1. Haldokló, végstádiumú beteg ellátást a terminalis palliativ medicina értelmében lehet/kell ellátni. Hogy ez mit jelent? Például 75 g/l hemoglobinnál transzfuziót adunk annak a betegnek, akinek ettől gyógyulása vagy akárcsak állapotjavulása várható. Haldoklónak nem adunk ilyen esetben vért. De számos egyéb példa is van.
2. Hozzátartozó semmiről sem rendelkezhet, ha a beteg tudata megtartott és nem áll gondnokság alatt. A beteg megtagadhatja a gyógykezelést (kivéve az életmentő beavatkozást, illetve azt csak nagyon szorosan szabályozott körülmények mellett), de a kezelés mikéntjéről ő sem rendelkezhet. Azt a kezelőorvos dönti el.

defné 2014.12.06. 16:25:18

@reepach:
Hagyjuk már ezt a ku@va inzulint,a reggeli gyógyszereit sem kapta meg és ezt a "nővérke" elismeri.Hallgasd meg még egyszer a videót:

Tisztán lehet hallani,hogy a poszter a reggeli gyógyszerek miatt is reklamál,amire az a válasz,hogy ...egyedül vagyok....elmaradt....maga szerint mégis mi történt?....egyértelműen rázza le magáról az ajtóban álló férfit.
Szerinted ez egy stílus?? Nem lehetett volna emberi hangon azt mondani,hogy nézzen ide egyedül vagyok,azt se tudom merre vagyok arccal előre,igen igaza van,nem jutott időm az édesanyjára,de elhiheti,hogy az elmaradt gyógyszerek egy centit sem javítanának az állapotán.De itt nem ez történt,korántsem ez.

defné 2014.12.06. 16:53:24

@reepach:
Ezen a témán ellehetne még napokig vitázni,egy viszont tény.Ha a posztoló a bizonyított (mert bizonyított legyünk őszinték)ténnyel feljelentést tesz,abból hidd el,hogy tárgyalás lesz.Mivel eléggé elszántnak tűnik,gondolom nem ügyvéd nélkül teszi meg a feljelentését ez várható is.Ahogy én látom az édesanyja állapotromlását a kórház mulasztásának tudja be (persze itt voltak más gondok is)és ha ez a bíróság elé kerül sok minden attól fog függni,hogy a bíró milyen szemszögből nézi,mivel a végső döntés az övé.
Az ápolónő mulasztott,teljesen függetlenül attól,hogy a néni éppen az utolsó napjait élte a kórteremben áttétes tüdődaganattal.Egy olyan bíró akinek szintén nem természetes az,hogy a kiírt gyógyszereket egy haldokló ember nem kapja meg,csak azért mert a nővér szerint "maga szerint mégis mit történt"? meg "egyedül vagyok" meg egyébként is szarok rá (már majdnem hogy ez jött ki) azért az a bíró állati pipa lesz,és a kórházat elmarasztalhatja vagy kártérítésre kötelezheti-ezt a részét már nem tudom,hogyan megy-de lehet a jogszabályoknak megfelelően fog eljárni.
Annyi esze lehetett volna az ápolónőnek,hogy legalább nem ismeri el a mulasztást.

reepach 2014.12.06. 17:59:16

@defné: ",egy viszont tény." Nem tény, csak a te (légből kapott) véleményed. Ugyanúgy, mint na többi, amit írtál.

Tempus.Anh 2014.12.06. 19:24:40

A posztoló magatartása teljesen jogellenes, egyik egészségügyi intézmény egyetlen dolgozóját sem támadhatja meg munkája közben és nem filmezgetheti akarata ellenére. Próbáld meg ezt akár egy tanügyi intézményben (egyik inkriminált tanárnőt egy TV-társaság akarta akarata ellenére filmezgetni és vele interjút készíteni, országos botrány is lett belőle, az index is megírta - magánszemélyként ehhez abszolút nincs joga senkinek) akár más közintézményben megtenni. A hozzátartozónak nincs joga ugyanakkor az eü. személyzetet munkájában akadályozni, semmikor, semmilyen formában. Ha valamilyen gondja van, alkalmas dőpontot kér a beteg kezelőorvosától vagy az osztály vezetőjétől és panaszt tesz.
Nővéreket szóban felelősségre vonni, erőszakkal szóra bírni, tőlük követelőzni nem áll jogában.

Ezzel a szerencsétlen videóval hatalmas öngólt is lehet lőni, ha a kórház ezt komolyan veszi, a posztoló eseleg céljaival ellentétes eredményt érhet el.

Még egy kérdés: nem unalmas ez a téma még? Mert nekem nagyon az.

defné 2014.12.06. 19:35:06

@reepach:

Aztán mitől lenne légből kapott vélemény?
Gondolod,hogy majd ha tárgyalásra kerül a sor,a bíró igazat fog adni a kórháznak? Szerinted a nővérke majd azzal elintézheti,hogy Tisztelt Bíróság nem adtam be a gyógyszereit mert nem értem rá,és különben is ha beadom sem történik semmi...Jó magasról leszartam a gyógyszereket kiíró orvos utasítását,a felperes véleményével együtt.

Biztos szimpatizálni fognak vele a bírótól az ülnökig. :D:D

defné 2014.12.06. 19:48:09

@Tempus.Anh
Milyen hülyeségeket írsz?? Ki támadta meg az intézmény dolgozóját? Milyen munkájában akadályozta az egészségügyi személyzetet azzal,hogy három mondatra szeretett volna értelmes választ kapni egy ajtóban állva? Ez az ork kinézetű nő,annyi fáradságot sem vett,hogy a tőle kérdező felé fordítsa a fejét,inkább tömködte tovább a szemetet meg tette a dolgát.

Egészen biztos,hogy a fenti videót nézted meg? :D :D

Tetüírtó 2014.12.06. 19:55:19

Én ott kezelt beteg voltam. Itt a legtöbb komment csak fikázza azt a szegény nővért s pálcát tör felette!! Személyes tapasztalatom alapján ezen intézmény ezen osztályán kezeltek s csak jót írhatok le az osztályon dolgozó orvosokról s a nővérekről!! Erejükön felül teljesítenek s megtesznek mindent amit csak lehet minden betegért!!! Morcos volt a nővérke?? Meg kell próbálni 12 órát végig talpalni nap mint nap esetlegesen rövid váltással!! Majd megnézném egy két emberke fizimiskáját egy néhány szaladgálós éjszakás szolgálat után!! Még valami!! Üzenném az amatőr operatőrnek hogy nagyon remélem példásan megbüntetik a kisfilmjéért mivel csúnyán megsértette a nővérke személyességi jogait!!! Ha ezt rólam csinálta volna akkor bele löktem volna a pofon erdőbe ,hogy egy életre levettem volna a kedvét ily alantas sumák szemétségtől!!!

Tempus.Anh 2014.12.06. 20:01:29

@defné: A nővér láthatóan dolgozott, az ügyeskedő kórházi troll a munkájában akadályozta, telefonjával a kezében követte. A kórház nem Váci utca, hogy oda sétálgat be bárki, ahová csak kedve szottyan. A befizetett "téjbétől" függetlenül.
(A nő kinézetével amúgy mi bajod, te talán elvégzed az ő munkáját?)

Azt elmondanám, a fentieken kívül, ha nem lenne róla tudomásod, hogy közintézményben filmezni teljesen jogellenes, erre engedélyt az intézmény vezetője adhat.

A többit nem ismétlem meg, mert szerintem ennyi infó elég ahhoz, hogy megértsd a mondanivalómat.

Tempus.Anh 2014.12.06. 20:06:11

@Tetüírtó: Új idők új emberei, szerintük bárhová joguk van páros lábbal berúgva az ajtót behatolni, azt tenni, amihez kedvük szottyan.

Ezek orvosabbak az orvosnál és nyilván a jogaikat is jól ismerik, azaz náluk a kötelességek is a jogoknál kezdődnek.

drontal 2014.12.06. 20:42:40

@Tempus.Anh:
Nem jogellenes a felvétel ebben az esetben.A felvételt bizonyítékként a hatóságoknak készíthette.Nem ő az első ember és nem is az utolsó aki csak így tudja az igazát bizonyítani,vagy bűncselekményt feltárni.Lásd: anno a hírhedt Nokiás doboz átvétele,pár éve a hulla részeg fideszes képviselő ittas vezetése,majd az őt elcsípő rendőr megfenyegetése,a fogyatékos gyermekotthonokban sajnálatos módon történő szexuális,és fizikai bántalmazások,az általános iskolákban egyre elszaporodó agresszív gyerekek,társaik ellen elkövetett testi sértései,ezek mind rejtett kamerás felvételek amit a hatóságok bizonyos esetekben igen is elfogadnak.
A videón a hölgyet nem inzultálja,nem fenyegeti,egy újjal nem ér hozzá,és a nővérszoba küszöbét sem lépi át.Kizárólagosan az édesanyja ellátatlanságának okáról érdeklődik az illetékes személyzettől.

Tempus.Anh 2014.12.06. 20:58:42

@drontal: Nem vagyok meggyőződve, hogy tényfeltáró bizonyítékként bármelyik hatóság elfogadna ilyesmit.
Azonkívül mivel bizonyítja, hogy a nővértől kiprovokált párszavas válaszban közölteknek köze van az anyja halálához?
A kórháznak orvosi dokumentációk állnak rendelkezésre adott esetben és - ne feledjük- a beteg gyógyíthatatlan, végstádiumú, halálos beteg volt, akit a kórház az utolsó percig kezelt és ápolt.
A fenti 150 komment során egészen részletesen leírtuk, hogy NEM történt semmiféle mulasztás vagy szakmai vétség, amely a beteg halálához vagy állapotának súlyosbodásához vezetett volna. Alkalomadtán egy bizonyos kezelések után átmenetileg is ROSSZABBUL van a beteg, mint azt megelőzően, ez besugárzások, kemoterápiás ülések esetén gyakori, úgyhogy tumorosoknál az állapot javulása vagy rosszabbodása nagyon relatív dolog, ebben jogi igazat keresni igen nehéz és a törvényszéki orvostanász ezzel nem is nagyon foglalkozik, annyira egyértelmű a betegség kimenetele.

A hozzátartozó simán elveszti a pert, ha addig fajulna a dolog.

she_wolf 2014.12.06. 21:22:55

@defné:
Nővértől hiába is kérdezed meg a hozzátartozód gyógyszerezését, nem fogsz választ kapni, ugyanis nem kaphatsz! Arra válaszolhat, hogy a beteg evett-ivott-e rendesen, higiénés állapota rendben van-e. Minden másról ugyanis csak a kezelőorvos adhat felvilágosítást. Hiába tolod (vagy inkább nem tolod, mert nem mered) az arcába a telefonodat, egyebedet, csak annyira jutsz általa, hogy magadra rántod a vizes lepedőt. A nővér nem rendelhet el a beteg számára és nem is vonhat meg tőle önhatalmúlag semmit.

Olvasgatlak téged is, másokat is, de egyszerűen nem értem, mit lehet ezen ennyit csűrni-csavarni. Meg tulajdonképpen azt sem értem, hogy miért születnek meg egyáltalán ilyen posztok. Okés, én vagyok a hülye, ez stimmt, soha nem is vitattam.
DE: ha velem hasonló történik, akkor mi búbánatot várok egy ilyen poszttól, ill. annak utóéletétől? Nem azzal kellene kezdenem, hogy ha bajom van akkor lépek (betegjogi képviselő, ügyvéd, bíróság és a többi franc), és ha lezárult a dolog, akkor megírom, hogy kéremszépen ez volt és lett belőle, miért igen, vagy miért nem az lett a vége amit vártam. Ezzel már lehetne valamit kezdeni, lehetne akár másoknak is tanulság.
De adott egy gyors lefolyású, végzetesnek bizonyult betegség, és a friss, fájdalmas emléktől még nem szabadulva megvádolok bárkit/mindenkit, mert elvakít a bánat, és még nem tudok reálisan gondolkodni. És persze megint nem jelenek meg - mint az írás szerzője -, hogy pontosítsak, hiányt pótoljak.

she_wolf 2014.12.06. 21:31:13

@drontal:
A rejtett kamera lényege a nevében van: "rejtett". De itt egy előre kitartott mobiltelefonról van szó ha jól sejtem. Ha mégsem, javíst ki!:)
A rejtett kamerával készült felvételek készítéséről általában tud más is, nem csak a kamerát kezelő, és a felvételen látszó ember.

"A felvételt bizonyítékként a hatóságoknak készíthette."

Ez abban az esetben működik (szigorúan szerintem!), ha előre jelzi a hatóság felé, hogy ilyen szándéka van, ill. ha a hatóság zöld utat ad hozzá.

defné 2014.12.06. 23:56:35

@mig54

Hogy hogy? Nem kérdezhetem meg,hogy a férjem,vagy a testvérem megkapta-e a szükséges gyógyszereit?
Nem kérdezhetem meg,hogy milyen gyógyszereket írt ki a kezelőorvosa? Részemről ilyet még soha nem tapasztaltam,de lehet ez a szabály,azt nem tudom.

Igen,a kedves poszter idedughatta volna a képét,legalább egy szó erejéig.Nagy kár,hogy nem tette.

neduddki21 2014.12.07. 11:22:35

@Tempus.Anh: @mig54:
Sokszor végig mentünk már ezen, mégis mindig újra előkerül. A bíróság elfogadja a felvételt bizonyítékként. Ami jogellenes, az a nyilvánosságra hozása, azt valóban nem lehetett volna, csak az érintettek engedélyével. Ez az eset teljesen más, mint a Hír tv által közintézményben megkísérelt engedély nélküli forgatás, mert a Hír tv nyilvánosságra hozás céljából akart filmezni (mi másért) engedély nélkül.

"Akkor azt képzeld el, ha megvágta a videót vagy a hangsávját megbuherálva megváltoztatta a nővér és közte zajló párbeszéd szövegét. Szerinted mennyire ad helyet a bíróság egy ilyen amatőr, a szereplője által nem engedélyezett videónak?"

Ha erre hivatkozik a másik fél, akkor szakértőt vesznek igénybe, aki megállapítja: megvágták-e, megváltoztatták-e a felvételt. Ha a szakértő azt állapítja meg, hogy a felvétel érintetlen, a bíróság elfogadja bizonyítékként, a szakértői vélemény nem kevés költségét pedig az érintett (alperes vagy vádlott), azt alaptalanul vitató fél nyakába varrja.

neduddki21 2014.12.07. 11:34:29

@mig54: "A felvételt bizonyítékként a hatóságoknak készíthette."
Ez abban az esetben működik (szigorúan szerintem!), ha előre jelzi a hatóság felé, hogy ilyen szándéka van, ill. ha a hatóság zöld utat ad hozzá."

Ez nem így van, l. fent. Sokszor előfordul ilyen felvételek felhasználása, elfogadják. Gondolj bele, hogyan lenne kivitelezhető az engedélykérés: T. Hatóság (melyik?!?)! Feltételezem, hogy anyámmal nem fognak megfelelően bánni, nem fogja megkapni az előírt gyógyszereit a közeljövőben, ezért kérem, szíveskedjenek engedélyezni, hogy a feltételezhetően érintett nővérrel ez ügyben lefolytatandó beszélgetésemről kép- és hangfelvételt készíthessek! Vagy hogyan másképp?

csakmotyogok 2014.12.07. 11:52:12

@neduddki21: Igen de ez a szövegkörnyezetből kiragadott rész, nem tudjuk mi volt előtte, onnan vette fel ahonnan úgy irányította a beszélgetést, hogy kompromittáló legyen a válaszoló számára+ azzal, hogy követte pszichésen kényszerítette, zaklatta a dolgozót.

she_wolf 2014.12.07. 11:52:12

@neduddki21:
Nagyon köszönöm a választ, rajzolódik a kép:)

Az engedélykérést több lépcsőben képzelném el. Betegjogi képviselővel kezdeném, és rendőrséggel fejezném be, amennyiben alapos gyanúm van.
Nagyon nem vagyok járatos ilyesmiben, úgyhogy könnyen lehet, hogy vagy hülyeségeket írok, vagy csak túl naív vagyok.
A poszter már túl volt azon, hogy azt feltételezze, nem fognak megfelelően bánni az édesanyjával.
Ami pedig a nővért illeti, vele és az általa mondottakkal nem sokra menne egy peres eljárásban. Jó esetben éjszakás és nappalos nővérek váltják egymást (micsoda pazarlás!), nincs biztosíték arra hogy Gizike tudja mit csinál - vagy mit nem - Julcsika.
A nővér utasításokat hajt végre, és ebben az esetben a végzettséggel nem kapott túl sok észt szegény nővér, mert az lett volna a helyes reakció, ha azt mondja a hozzátartozónak, hogy a kérdéseivel forduljon a kezelőorvoshoz.
Egyébként nézd meg, hogy nem egy rutinos közszereplő hogy megzakkan, és beszél hülyeségeket, mikor a riporter beletolja a képébe a kamerát, mikrofont. Mit várunk akkor egy nővértől?
Azt meg hogy a poszter mivégre rántotta elő a kép és hangrögzítős cuccost, talán ő sem tudja:(
Nem mérvadó amit írok, csak agyalgatok:)

Tempus.Anh 2014.12.07. 11:54:44

@neduddki21: Természetesen az lenne a legfőbb elérendő cél, hogy jól felszerelt kórházakban kipihent, kedves, quasi egészséges, sok szaktudással felvértezett nővérek és orvosok fogadják a gyógyulni vágyókat.

Az ember amikor erre a pályára lép, valahogy azzal a lelkesedéssel teszi, ahogyan 1914. nyarán indultak a harcba rózsafüzéres pirospozsgás bakáink, akiknek azt ígérték, hogy egy rövid szerbiai piknik után haza is térnek "mire lehullnak a falevelek"...
Ehelyett megkapták a négy év háborút, a Bruszilov-offenzívát, Piavet, Doberdó és Isonzo poklát, a kezdeti lelkesedés átváltozott megkeseredett reményvesztettséggé, a hiábavaló harc érzetévé, amire a koporsófödelet aztán a vereség tette fel.
Egy idő után ezt érzi az eü. dolgozó is, szívét-lelkét, életét és vérét helyezi fel erre a pályára és aztán lassan kiég, megmérgeződik a lelke.
Úgyhogy amikor már a jó jönne, annak sem tud örülni.

Szóval senki ne higgye, hogy szívrepesve szemlélgetünk mi agyongyötört, erejük végén tántorgó nővéreket és haldokló, menthetetlen betegeket. Elveszteni egy kezelt beteget az orvos számára azzal egyenértékű, hogy meghal a lelke egy darabja.
És hatalmasnak kell lennie annak a léleknek, hogy egy bizonyos időn túl maradjon is belőle, használható mennyiségben.

csakmotyogok 2014.12.07. 11:58:37

@neduddki21: Arra kíváncsi vagyok hogy mutatja ki a szakértő a felvétel elejéről végéről levágtak vmit . Olyan profi progik vannak kezdő felhasználó is meg tud vágni szint e bármit.

she_wolf 2014.12.07. 12:16:20

@defné:
De, megkérdezheted, és ha jogosult vagy a válaszra, akkor el is mondom neked én, a nővér, hogy anyukád tőlem megkapta a neki rendelt gyógyszereket.

De, megkérdezheted, hogy milyen gyógyszereket írt fel anyukád részére az orvos, de én, a nővér nem mondom meg neked. Azért nem, mert erről csak a kezelőorvos adhat tájékoztatást.

Saját tapasztalat: a betegfelvételkor - ha a beteg kommunikációképes - a betegfelvételi lapon szerepelnek az értesítendő személyek adatai, továbbá hogy ki kaphat tájékoztatást a beteg aktuális állapotáról.
Az én állapotomról, gyógyszeres kezelésemről kizárólag a férjem volt értesíthető, anyó-após letilva minden infóról.
Most pedig, mikor anyósom hosszú ideig kórházban volt, nekem feltűnt, hogy más gyógyszereket kap, mint tőlünk otthon, korábban. Nem a nővért fogtam vallatóra (semmire nem megyek ugyanis vele), hanem otthonról másnap betelefonáltam, és megkérdeztem, hogy anyósom kezelőorvosát mikor és hogyan érhetem el.
Legközelebb az orvos minden kérdésemet maradéktalanul megválaszolta, míg én anyósom lázlapját vizslathattam.
Ha gyógyszerosztáskor éppen bent voltam, akkor a nővér ideadta a gyógyszereket, és miközben anyósom akkurátusan egymás után bevette őket, én a nővérrel kedélyesen elbeszélgettem anyósom étvágyáról, esetleges szükséges beszerezni valókról, egyebekről.

Summa summárum: ha én pl. egy áruház cipőosztályán nem fotózhatok le egy skárpit, és nem küldhetem el a képét a hites uramnak, hogy ezért kérek kosztpénz emelést (mert a nagyonőr megtipor érte), akkor egy kórházban pláne nincs helye egy ilyen .....nem tudom minek nevezni....

she_wolf 2014.12.07. 12:21:13

@Tempus.Anh:
"Természetesen az lenne a legfőbb elérendő cél, hogy jól felszerelt kórházakban kipihent, kedves, quasi egészséges, sok szaktudással felvértezett nővérek és orvosok fogadják a gyógyulni vágyókat."

Azt az országot úgy hívják:? Utópia:(
Még bilink sincs akkora, amekkorába mindannyiunk keze beleférne.

neduddki21 2014.12.07. 12:52:36

@mig54: Hiába fordulnál akár a betegjogi képviselőhöz, akár a rendőrséghez, ha nincs bizonyítékod, ők sem tudnak semmit sem csinálni. Az ember nem mehet mindenhová tanúval (akinek lehetőleg érdektelennek kell lennie, másképp nem sokat bizonyít), rászorul a technikára. Ezen kívül nem kell egyből büntetőeljárásra gondolni. Feltételezve, hogy egyszerűen csak panaszt teszel, és veszik a fáradtságot, hogy egyáltalán meghallgassák. Megkérdezik a nővért a történtekről (nagyon helyesen, hallgattassék meg a másik fél is), aki persze csípőből letagadja, te meg így jártál. Hacsak nincs felvételed a történtekről.

yogosan 2014.12.07. 12:57:15

@mig54: Az nem kizárt,hogy csak a kezelőorvos adhat tájékoztatást a gyógyszerezést illetően,de ezt egy osztály sem tartja be a gyakorlatban.Nem tartja be azért,mert sokszor a kezelőorvost valóban képtelenség utolérni a látogatási időn belül,telefonon meg még inkább.Így tehát az ember fia,kénytelen-kelletlen a nővérekhez fordulni információért-muszáj.A dolgot csak nehezíti,ha egy rendkívül barátságtalan ápolónővel van dolgunk,ami sajnos nem ritka.

neduddki21 2014.12.07. 13:03:45

@csakmotyogok: Ugyanilyen profi módszerek állnak a szakértők rendelkezésére is, hogy kimutassák, ha megbuheráltak valamit. Egyébként fogalmam sincs, hogy csinálják, meddig terjednek a lehetőségek, de olvastam már ilyen szakértői véleményt. Vannak arc- és hangfelismerő programok is, ugyanis a tagadás általában ott kezdődik, hogy nem én vagyok a felvételen, vagy nem az én hangom hallható. Nagyon drága maga a szakvélemény, ezért a delikvens saját érdekében jobb ha elismeri, hogy a felvételen ő látható és az ő hangja hallható (ha valóban), mert ha tagadása ellenére bebizonyosodik, fizetheti a költségeket.

Tempus.Anh 2014.12.07. 13:19:33

@mig54: Anyós az adjonisten-fogadjisten elve alapján nem tiltott le az értesítendők listájáról amikor kórházban volt? :) Merthogy őt letiltottad. Csak megkérdeztem.

Valóban, Mórus Tamás-kategória egy ilyen állam, bár nem kizárt, hogy vannak jobb coronaria-kapacitású orvosok is tőlünk nyugatabbra.

neduddki21 2014.12.07. 13:25:24

@Tempus.Anh: Ezt teljesen megértem és biztos vagyok abban is, hogy a legtöbb orvos és ápoló ugyanígy gondolkozik és érez. De, ahogyan minden szakmában, itt is vannak hanyag, tudatlan, nemtörődöm, lelketlen emberek. Ami visszatetsző az itteni szakmabeliek által írt hozzászólásokban, ennek a ténynek mindenáron való tagadása. Mi értelme van? Elképzelhetetlen, hogy ne lennének oda nem való emberek az egészségügy nem tudom hány tízezer dolgozója között. A szakmabeli hozzászólásokból sokat lehet tanulni, más perspektívából lehet látni az egyoldalúan leírtakat. De azt tagadni pl. ebben az esetben, hogy történt mulasztás, szerintem nem lehet és a mulasztásra nem ad felmentést, hogy a beteg így is, úgy is meghalt volna.

she_wolf 2014.12.07. 13:29:03

@neduddki21:
Viszont bizonyítékot csak szabálysértéssel szerezhetek. Minden, magára valamicskét is adó intézmény kifüggeszti legalább egy helyre a különböző rögzítős cuccok bevitelére, használatára vonatkozó tiltó feliratot.
Nem sánta ez a dolog valahol? Ugyanis ha mégsem bizonyul bizonyítéknak a felvétel, akkor szívok, mint a torkosborz.
Meg akarok valakit fingatni és a végén én húzom a rövidebbet?
Valahogy ez nagyon nemgyerebe....

@yogosan:
Azért az orvos sem egy mesebeli lény, hogy csak úgy eltűnik:o Igaz, tényleg bele kell csimpaszkodni a köpenyébe néha, de azért nem elérhetetlenek, ne mondd már!:)
Ha egy osztályon információáramlási kupleráj van, ott nagyon nagy a baj:(
Nővérhez fordulni nem éppen célravezető, mert ő nem fogja tudni megmondani, milyen indíttatásból kapja (vagy nem) azokat a gyógyszereket a beteg.

she_wolf 2014.12.07. 13:35:47

@Tempus.Anh:
Nem, nem tiltott le:)
Én annak idején azért nem engedtem meg hogy felvilágosítást kapjanak, mert tudom, hogy nem tudták volna helyén kezelni, megérteni hogy mi mért történt/történik akkor.
Hatalmas társadalmi szakadék volt köztünk, az egyetlen kapocs köztünk a mindannyiunk által imádott fiuk volt. Aztán szépen összecsiszolódtunk, mára a kölcsönös bizalom és szeretet maradt meg, letisztulva:)

Tempus.Anh 2014.12.07. 13:43:09

@neduddki21: Csak Isten és szeretet, jóindulat, semmi más. Szerintem erre a közös nevezőre kellene hozni orvost-ápolót-beteget-hozzátartozót. Valahogy ez halt meg, az sikkadt el az emberek egy részénél, innen a konfliktusok zöme.

Tempus.Anh 2014.12.07. 13:44:16

@mig54: Ezt így nagyon jó és megnyugtató olvasni és ebből következik, hogy ama "hidat" nagyon meg kell ám becsülni és ívét, pilléreit ápolgatni...

szsuzsanna 2014.12.07. 13:48:29

@Bikli néni:
-Szerintem, sajnos, még mindig, nagyon-nagyon "kicsi a reklámja", -a hospice-oknak, -amikből, lehet, hogy (ezért is) nagyon kevés van!!! -ADHATÓ,(sajnos csak az "egyik"), 1%-os ADÓ!!!)
Én, eddig, a hospice-okról kizárólag csak JÓT tapasztaltam, hallottam...
KELL,(lene), hogy legyen egy hely, ahol, (viszonylag) "jó", (elviselhető) legyen a "vége", -amennyire a "tudomány", -és főleg, az "emberséges ellátás", -(ami, akár, cigivel, piával, bármivel elviselhetőbbé teheti)...

Tempus.Anh 2014.12.07. 14:03:00

@szsuzsanna: Van egy nagyon jó amerikai író, a Cormac McCarthy, aki nem használ semmiféle írásjelet a regényeiben. Hát Nálad egészen más a helyzet :) De ötletes és fordulatos soraid vannak.

she_wolf 2014.12.07. 14:07:01

@Tempus.Anh:
Pontosan!:) Ha számot kellene vetnem az életemmel, a benne történt jó és rossz dolgokat mérlegelve csak azt mondhatom, nincs miért panaszkodnom. A mindennapi apró-cseprő bosszúságok, betegségem, ami velem hamvad majd el egyszer sehol sincsenek némely ember bánatához, békétlenségéhez, fájdalmához viszonyítva.
Nem azt mondom, hogy mindenki mindent sztoikus nyugalommal fogadjon és viseljen el, mert a szenvedély lendületet, gyakran értelmet ad, hajt, és különben sem vagyunk birkák. Legalábbis remélem:) De szerintem szükséges felismerni, hogy meddig lehetünk harcosok, és mikortól ne akarjunk áldozatokká válni.

drontal 2014.12.07. 14:07:32

Én az édesanyámat egy percig sem hagytam volna ilyen körülmények közt,ahol nekem kell ellenőrizni a megfelelő ellátását,ellenkező esetben tojnak a fejére.Szeretném a posztert megkérdezni így nyilvánosan,hogy miért hagyta ebben a kórházban elhunyni az anyját? Miért nem vitte haza,vagy egy másik kórházba ha kell fizetett volna érte.
Nem állok én egyik oldalon sem,de azért az,hogy egy végstádiumos rákbeteg asszonyt a kórházi személyzet semmilyen formában nem lát el,ezt a gyermekének kell naponta csinálni,ez azért roppant érdekes hozzáállás a szakmához.Én nekem senki ne hozza mentségül a 12 órás munkabeosztást,mert ez a beteg a munkaidő megkezdésekor sem kapta meg azt ami járt volna neki.Itt nem csak az volt a probléma,hogy a gyógyszereit nem adták be neki.Más formában sem kapott ellátást.
Nem mosdatták,nem etették,nem itatták,a gyógyszerit is hol kapta hol nem,az infúziót amikor sikerült vénát találni,az erősítő italát külön kellett kérni.Ezen az alapon otthon is ápolhatta volna az édesanyját,aki a szerette körében hunyta volna le a szemét örökre és nem ilyen körülmények közt,kiszolgáltatva az osztályon dolgozó ápolónők váltakozó hangulatingadozására.

Tempus.Anh 2014.12.07. 14:11:34

@drontal: Igen, itt belebonyolítjuk az illetőt a saját csúszós-lejtő-elméletébe és a végén még kiderül, hogy nem érhet célt ezzel a poszttal. Százat az egyhez, hogy így hamarosan előbújik a névtelenségből.

she_wolf 2014.12.07. 14:13:00

@Tempus.Anh:
Az az író, aki írásjelek nélkül úgy tudja átadni a közlendőjét hogy az olvasó pontosan megértse a mondanivalót, egészen biztos, hogy tud valamit. Írás-és hangulatjelek nélkül elvesznék:) Ugyanakkor ezek túlzott alkalmazása nekem kicsit visszatetsző (mondanivalótól függetlenül). De ez nem baj:)

she_wolf 2014.12.07. 14:20:57

@drontal:
Légy nyugodt, meg fogod kapni, hogy a poszter egyedül van (néha többes, néha egyes számban ír) testvér, család nélkül, dolgozik, látogatni is csak rövid időre tud menni.....mindez akár elfogadható magyarázat is lehet. Egy esetleges áthelyezésre viszont nem az, ez kétségtelen.

Tempus.Anh 2014.12.07. 14:52:08

@mig54: A No Country For Old Man (Nem vénnek való vidék) is ilyen, a regény majdnem olyan jó, mint a belőle készült Oscar-díjas film. :)

Tetüírtó 2014.12.07. 14:55:08

A nem valótlant illetve nem életszerűt állítót a bíróság is keményen megbünteti amit nagyon helyesnek találok!! Hogy mer valaki olyat álltani ami nem fedi az igazságot s még a közelében sincs!! Napi 24 órán keresztül ott volt s ezt tapasztalta hogy nincs ellátva rendesen az anyja??? Kérdezem én akkor miért nem mert panaszt tenni a megfelelő helyen s illetékesnél pl. Főnővér ill. Intézményvezető főnővér esetleg a Professzor úrnál!!?? Azért mert nem valóakat állít s nincs alapja de megkockáztatom azt is hogy kártérítést akar!!!

Tempus.Anh 2014.12.07. 15:08:42

@Tetüírtó: Quod erat demonstrandum...Az első sorod első szavai dupla tagadást takarnak, gondolom, nem így szeretted volna leírni, de érthető azért a szövegkörnyetzetében a mondanivaló.

she_wolf 2014.12.07. 15:53:42

@Tempus.Anh:
Nem láttam, ha lehet, levadászom:)

Tempus.Anh 2014.12.07. 17:06:39

@mig54: Javier Bardem alakít nagyot benne, meg is kapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart.
Ha még láttál gyilkos pszichopatát alakítani, hát ő ennek nagymestere ebben a filmben.

she_wolf 2014.12.07. 17:39:25

@Tempus.Anh:
Gyilkos pszichopata? Ma kellemes napom volt, de evidenciában tartom vérszomjasabb napjaimra, köszi!:)
Az ilyen karaktereket nagyon ritkán látni jól megformálva, mert általában elhajlik valamely sablon irányába, amitől már nem hiteles. Kíváncsivá tettél:)

mnika88 2014.12.07. 17:56:06

Én tegnap éjjel láttam egy tök jó filmet,még sosem volt hozzá szerencsém:Hetedik volt a címe.Freeman,Spacey és a nyálgép Pitt játszott benne,de marha jó kis thriller volt és elgondolkodtató is.Nyilván már mindenki látta rajtam kívül,de a második kedvencem lett (Titanic forever ^.^).

Tempus.Anh 2014.12.07. 17:59:41

@mig54: Spanyol lévén /Las Palmas-ban született, a Kutyák szigetcsoportban :) / jellegzetesen matador-küllemű, amihez társítottak egy olyan frizurát, hogy kiráz tőle a hideg, mindezt a Golan-fivérek és Cormac McCarthy pszichopatológiát súroló fantáziája töltötte meg bőségesen tartalommal.
Ebből formálódott felejthetetlenné.
7 éves a film, de bármelyik kockáját újra- és újranézve megunhatatlan. Számomra legalábbis. :)

Tempus.Anh 2014.12.07. 18:00:31

@mnika88:
Ez is kultfilm már, a Se7en...

mnika88 2014.12.07. 18:06:07

@Tempus.Anh:
Jujj Tempus,ennyire bejönnek a pszichopaták??Megnézném a pincédet...:D
Amúgy a pszichopatológiát már nem csak súrolja azoknak a fantáziája,akik Fűrész filmeket kitalálták.Színtiszta elmebetegség.

she_wolf 2014.12.07. 18:10:11

@mnika88:
Freeman számomra eleve garancia egy jó filmre, Spacey nálam középszerű, Pitt meg kinőtte a nyálgép imidzsét Ezt tartottam róla én is korábban, aztán mást is észrevettem, nem csak a baltával pattintott arcélét:D
Titanic. Nálam iskolapéldája annak, hogy hogy lehet idejekorán megutáltatni valakivel egy egyébként jó filmet:(
Celine Dion hangja egy csoda, de már tikkeltem tőle, ha meghallottam.
Pláne franciául!

she_wolf 2014.12.07. 18:23:12

@Tempus.Anh:
Ottan én is jártam egyszer, bibibííí (mármint az egyik kutyáson):PD
Csak egy idióta magyar turistának lehet annyi esze, hogy shortban és ujjatlanban lanovkázik fel a hófödte Teidére. Ez voltam én, a majmok bolygóján. Kékülő szájjal, libabőrösen, rákvörösre égve. Pedig sosem voltam Vasas-drukker:(
És egyetlen pata bácsival sem találkoztam, biztos eltévesztettem a kikötőt:)
Jó, holnap nekifeszülök, elvégre is hétfő lesz és ez éppen elég ok:)

@mnika88:

Csodálkozol? Ma már az számít elmebajosnak, aki normális:(

mnika88 2014.12.07. 18:23:57

@mig54:
Szerintem Spacey abban a filmben iszonyat jó hozta a pszichopata gyilkost,az a tekintet,az a hűvösség.Naggyon jó volt.Pitt nekem a mai napig nem szimpi,talán a Trójában,meg a Joe Blackban tetszett az alakítása,meg persze ebben a filmben.
A Titanic pedig számomra kikezdhetetlen,de én mondjuk Cameron többi filmjéért is rajongok.:)

she_wolf 2014.12.07. 19:02:40

@mnika88:
Nem kispályás Spacey, csak nem dőlök a kardomba, ha lemaradok róla:)
Cameron nagy koponya, és nagyon termékeny, szerencsére!:)

Tempus.Anh 2014.12.07. 19:14:04

@mig54: Úgy tudtam, hogy kopár, hegyes szigetek ezek az Afrikáról leszakadt kis földdarabok. A valaha volt spanyol afrikai gyarmatokból ennyi maradt meg (és pár kis városka-enklávé Marokkó területén) aztán turistaparadicsommá varázsolták. Még nem volt szerencsém ott lenni, az Azori-szigetekre, nevezetesen Funchal-ba viszont elmennék, érthető okokból.

Tempus.Anh 2014.12.07. 19:15:41

@mnika88: Kevin Spacey legutóbb a House of Cards című sorozatban is remekelt. Második évad pergett le az idén, amerikai politikai vonatkozású.

Tempus.Anh 2014.12.07. 19:17:08

@mnika88: Nem jönnek be a pszichopaták, hanem érdekesnek találom a róluk készített filmeket. Azért egy Anton Chigurh-ral (ez a Bardem alakította gyilkos neve a filmben) én nem szívesen találkoznék. Még nappal sem :)

mnika88 2014.12.07. 19:22:48

200.komment az enyéém.:))
@Tempus.Anh:
Én egy pszichopatával sem találkoznék,mármint kettesben nem maradnék velük nappal sem(aztán kitudja mennyivel futunk össze,nap mint nap...). :)

she_wolf 2014.12.07. 20:07:01

@Tempus.Anh:
Nem sokat tévedsz, de látszik a tudatos, és törődő tájépítés. Remélem, nem vadulnak jobban el:)
Nagyon sokat számít, ha az ember megteheti, hogy béreljen egy autót, és ne csak a kötelező köröket fussa végig. Számomra ezért feledhetetlen amit ott láttam 2 hét alatt.
Megkukkoltam hová vágyakozol, nem csúnya hely:) Ennél többet nem tudok róla.
Lenne a világon néhány hely amit nagyon szívesen látnék, de ha nem adatik meg több, akkor is jó és szép volt amiben eddig részesültem.

A pszichopaták biztosan nagyon érdekesek, de én nem szeretek félni. Sem embertől, sem állattól, sem a természettől.

she_wolf 2014.12.07. 20:13:45

@mnika88:
Granulálok!:)
És most ahogy Oszkáréknál is szokás, mondj szépen köszönetet! Segítsek?
"Köszönöm mig54-nek, Tempus Anh-nak", blablabla...:DD

Tempus.Anh 2014.12.07. 21:24:15

@mig54: Funchalban az utolsó királyunk halt meg, számüzetésben, 1922. áprilisában. Ott is van eltemetve.

Tempus.Anh 2014.12.07. 21:30:11

@mig54: Már meg is van a baki, Funchal ugyanis Madeirán van, ami nem az Azori-szigetek része, hanem azoktól "kissé" távolabb esik. De ugyancsak Portugália külbirtoka az Atlanti-óceánon...

she_wolf 2014.12.07. 21:39:24

@Tempus.Anh:
Kívánom, hogy sikerüljön eljutnod oda, gondolom, ez fontos Neked:)
A klímája nem lehet rossz.
Én meg vagy Közép-ill. Dél-Amerika, vagy Észak-Európa, Észak-Amerika felé kacsintgatnék a természet iránti érdeklődésem okán:)

Tempus.Anh 2014.12.07. 22:05:07

@mig54: Pedig szegény Boldog IV. Károlyunk pont a klímát nem bírta, meg is halt 35 évesen spanyolnáthában. De ettől még egy látogatható, sőt élhető sziget lehet.
Ha a mi hajósaink is kimerészkedtek volna a Földközi-tengeren túlra, talán nekünk is lenne egy trópusi magyar szigetünk valahol. :)

she_wolf 2014.12.07. 22:26:49

@Tempus.Anh:
Ne bánkódj, a magyarok mindenhol ott vannak, csak itthonról hiányzik néhány. Akit meg szívesebben látnék mondjuk Indiában, vagy valamelyik most született vulkanikus szigeten, az itt szívja a vérünket...
Megyek tentikébe, jó éjt!:)

Tempus.Anh 2014.12.07. 22:33:29

@mig54: Jó éjszakát kívánok!

mnika88 2014.12.07. 23:14:33

@Tempus.Anh:
Mindig lenyűgöz a történelem tudásod,pont olyan vagy,mint apukám volt,ő is kente-vágta ki,hol,mikor,miért halt,küzdött,mindent tudott a magyar történelemről.Kislány koromban is gyakran vitt "régészkedni" és mindig elmesélte,ha találtunk valamit, mire használták több száz éve.
Szval le a kalappal előtted is Főorvos Úr! :)

Tempus.Anh 2014.12.08. 07:14:52

@mnika88: Megtisztelő, hogy Édesapádhoz hasonlítasz, bár messze állok az Ő tudásától. Előtted is le a kalappal!

she_wolf 2014.12.08. 23:24:00

@Tempus.Anh: @mnika88:
Én meg lapulok, mint szar a gazban, mert számomra a történelem nagyjából az ókorral véget is ért:) Mármint az iránta való érdeklődésem. Pedig szegény apám próbálta vonzóvá tenni a számomra, mert ő is nagyon szerette és tudta is. De inkább lelkesen elmagyaráztam neki, hogy miért olyan egyszerű megérteni a macskák és a kutyák közötti ősi ellenségeskedést:)

norbertat55 2014.12.11. 12:44:02

megdobbento, meg mindig! Es van lejjebb!

Rókaregeróka 2016.12.11. 20:28:21

Ez a videó kiütötte a biztosítékot.

A történet sem semmi, de ez , így...
Döbbenetes.

Bár apukámat sem táplálta senki, és ezen elborzadtam, mert anyum nem a szomszédból járt látogatni, még jó, hogy ingyen utazhatott, és mikor beödémásodott úgy a keze, hogy nem tudta megfogni a kanalat, megetette szegényt, mert apu panaszkodott, hogy segíts már enni, itt nem segít senki :(

Szörnyű a kiszolgáltatottság :(

Részvétem!

Marjai Endre 2020.03.04. 14:26:04

Sajnos én is hasonlón mentem keresztül, el kell tudni engedni, borzasztó érzés.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása