Bele is halhatott volna az édesanyám

2014.07.12. 06:00

39_0_7190_fac9632c0c1ab748ccd4f0b399cf39a6_37da34_701.jpgÚgy érzem a leletet próbálták kezelni és nem a beteget és ez volt szerintem a hiba.

Tisztelt Praxis blog!

 

Kérem ezt az írást az anonimitásom megőrzése mellett jelentessék meg.Amennyiben persze úgy gondolják,hogy tanulságos lehet. Az alábbi eset a 40-es éveiben járó édesanyámmal esett meg.Sajnos magasvérnyomás betegsége van,túlsúlyos is.Rövid időn belül(pár hét)2 alkalommal kapott a jobb lábszárára orbáncot.Egyik nap a jobb lábszára nagyon elkezdett fájni.Piros volt,duzzadt volt és mint a kő,olyan lett az izma.Írány a kórház SBO-ja,trombózisra gyanakodtunk,már volt egy gyanúja 10 éve,akkor nem igazolták a bajt.

 


Na,kórház,SBO.Megvizsgálta egy fiatal orvos.Idézek a zárójelentésből:"Jobb oldali lábszárizomzat kötött,homans pozitív."Laborban minimális vvt,CRP (29,6),D-dimer(2,5),fehérvérsejt (12,9) eltérés.Orvosa mondja,valószínűleg mélyvénás thrombózisa van anyumnak.Majd jött a Doopler vizsgálat.Nem tudom,mit jelentenek a leletben leírtak,de anyunak csak a combhajlatban és térdhajlatban nézte meg vele."Trombózisra utaló eltérés nem látható.Az a. és v.femoralis ill.popliteában norm.áramlás látható."
Ezzel anyum vizsgálata befejeződött,mondták kímélje,borogassa.Kapott még preventiv céllal 2 amp. 0,4ml Clexanet.

 39_0_7190_fac9632c0c1ab748ccd4f0b399cf39a6_37da34_701.jpg


Jó,elfogadtuk amit mondtak,nyilván az orvos jobban tudja ezeket.De a történetnek ezzel nincs vége.Anyum aznap éjjel arra ébredt,hogy rosszul van.Úgy írta le,mintha kötőtűt szúrtak volna a nyakánál és a lapockájánál be,a hátába.Nagyon rosszul volt,szédölgött,erős fájdalmai voltak,köhögött,légzés is nagyon fájt neki.Bevett a fájdalomcsillapítóból,amit kapott az SBO-n és imádkozott,hogy aludni tudjon.

 


Másnap reggel azzal fogadott,hogy a lába már nem feszül,sokkal jobb lett.De valami fura levertség,gyengeség van rajta,egész nap feküdt,nem volt jól.Viszont nem akart orvoshoz menni,biztos valamit benyelt.Azért mi addig győzködtük,míg elment a házi orvosunkhoz.Nem tudom,ott az orvos miből látta,de egyből mondta anyumnak vizsgálat nélkül,hogy tüdőembóliája van.Lefektette a vizsgálóágyra,Clexane hasba és hívta a mentőket.Nem abba a kórházba vitték,ahol korábban volt,egy másikba.Ott vérgáz,D-dimer,ekg után mellkas CT,ami igazolta a tüdőembóliát.Egy közepes artéria záródott el a jobb oldalon.Innen már minden ment,ahogy kellett.Annyit még hozzá akarok tenni,hogy amikor a kórházban volt még az embólia miatt,ismét Dooplert végeztek és most megtalálták a "helyét"a jobb lábszárában,Mégis ott volt...

 


Nem akarok dühöngeni,vádaskodni.Nyilván hibázhat az orvos is,nem tudom,laikus vagyok,talán nem is hibázott.Csak fura,hogy az 5 nappal korábbi Dooplernél nem látták meg a trombózist.Úgy érzem a leletet próbálták kezelni és nem a beteget és ez volt szerintem a hiba.Mert abban biztos vagyok.hogy senki nem akart rosszat anyumnak,nem akart felületes lenni,lekoptatni minket.Nem is éreztük ezt amíg ott voltunk.Dehát az a fránya UH gép döntött a diagnozisról...

 


Lényeg,hogy jól sült el a dolog,bár kiráz a hideg a gondolattól,hogy anyum bele is halhatott volna.Ez a legrosszabb az egészben.
Azóta kiderült,hogy anyu Leiden és FIIv heterozygota,amit én is örököltem.:S Élethosszig tartó alvadásgátló kezelés.Nem baj,legalább életben vagyunk.:)
Nika(25)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mildi 2014.07.12. 09:44:34

igazán nem kötekedésképp, de doppler. 2 p-vel és egy o-val.

háát, a leírtak alapján bőven volt trombózisra utaló jel, épp csak az uh nem mutatta. én a doki helyében nem mertem volna egy fájdalomcsillapítóval hazaküldeni. engem ennél sokkal kisebb bajjal azonnal befektettek.
de majd jönni doki, és elmagyarázza. azt is, miért nem mutatott eltérést a doppler.

de felfoghatod egyfajta mázlinak is. anyukád szerencsésen túl van rajta, és már te is tudod magadról, hogy nagyon oda kell figyelned magadra. sajnos elég sokszor csak a boncasztalon derül ki.

mildi 2014.07.12. 09:48:03

@mildi: ja bocs, látom clexane injekciót is kapott az sbo-n. de én akkor sem mertem volna hazaengedni.

gromek7 2014.07.12. 15:16:32

Mázlitok volt a körzetivel. Édesapám 2013-ban erős tüdőfájdalmakkal beslattyogott a gárdonyi ügyeletre (éppen ott voltak hétvégén). Megfázásos diagnózissal küldték haza. Mivel másnap is komoly fájdalmai voltak, ezért kocsiba vágta magát is feljött Budapestre egy tüdőszakrendelésre, ahonnan már nem engedték (volna) tovább. Tüdőembóliát diagnosztizáltak és mentőt hívtak. A mentő kb. 80 perc alatt sem érkezett meg, ezért végül a család vitte kórházba. Megúszta…és most kommentálhattám több ponton az egészet, de szerintem a tények magukért beszélnek.

DarthVader 2014.07.12. 16:27:52

Hat, crp, fvs, elozmenyben orbanc, negativ d-dimer, negativ UH, mire kellett volna meg gondolni? Az orbanc miatti localis gyulladas es inaktivitas miatt kesobb is kialakulhatott a melyvenas thrombosis, aakar orak alatt. Ha minden olyan kurva egyszeru lenne, ahogy utolag latszik, nem kene 11 evig leisztolni a szakorvosi diplomaig, eleg lenne fel eves gyorstalpalo.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.07.12. 17:01:00

ami nem tiszta számomra: 2 darab clexanet kapott vagy napi 2 clexanet? mert ha utóbbi akkor ugye terápiásan adták teljesen korrektül.
persze ha már orbáncra gyanakszunk akkor illik némi penicillinnel is megkínálni a beteget.

kheiron 2014.07.12. 17:33:32

"Csak fura,hogy az 5 nappal korábbi Dooplernél nem látták meg a trombózist."

Mert akkor még nem volt rendes mélyvénás trombózis.

A közben eltelt idő alatt meg kialakult, és megszórta a tüdőt.

Fura, hogy nem látták a vérvételből 3 nappal korábban, hogy Józsi bácsi le fog esni a létráról....

Hehe64 2014.07.13. 01:15:38

@kheiron: Szövegértés? Előzmények?
Tehát:
Elment a hölgy a lábával szakrendelésre. Ugyan nem a lábszárát amire panaszkodott, de megultrahangozták, elvégezték a laborvizsgálatot. Természetesen negatív eredménnyel.
Biztos ami biztos tettek róla a véralvadásgátló egyszeri adásával, hogy az esetleges vérrög elszabaduljon. El is szabadult.
A hölgy igen nagy szerencsével(hiszen a tüdőembólia első jeleire nem ment orvoshoz) túlélte az esetet.

hoviraeg 2014.07.13. 09:04:36

2007...
Azt hittem megfáztam. De a lépcsőn sem tudtam felmenni péntekre zihálás nélkül. Hétfőn húsvét, én összeestem, elájultam. Ügyelet, SBO... Stressz, pihenjek... másnap házidoki, majd szürkeség miatt újra SBO. Tüdőembólia... 3 hét kórház...

De jelenleg a 4. gyermekemmel vagyok várandós és mindenki egészséges :)

kheiron 2014.07.13. 11:59:40

@Hehe64:

A trombózis kizárására nem a lábszárat zselézgetjük, hanem célzottan az ereket vizsgáljuk. :-)

mnika88 2014.07.14. 11:47:32

Sziasztok!
Én írtam a posztot,az én anyukámmal történt a dolog.
Akkor,amikor bementünk az SBO-ra,nem voltak orbáncos tünetei.Az orbáncot az anamnézis végett írtam le.
Anyumnak akkor "szimplán" a vádlija kétszer akkora volt,olyan volt,mint a kő,az izmot megfogni,kimozdítani,semmit nem lehetett.A bőre meleg volt és amit lehagytam a posztban,hogy lilásan el volt színeződve az egész vádlija.Akkor az orbáncnak tehát híre hamva sem volt.Ha az orbánc lett volna rajta akkor is,nemtom egyáltalán bementünk volna a sürgösségire.

mnika88 2014.07.14. 11:48:43

@kheiron:
Akkor a másik kórházban,ahol a tüdőembóliát diagnosztizálták,miért nézték meg a hajlatokon kívül az egész vádliját??Amikor ezt mondtam,hogy a másik SBO-n csak a hajlatban nézték,csodálkozott a dr.nő.

mnika88 2014.07.14. 11:50:09

@kheiron:
Ezt azért nem hiszem,mert a lába,miután hazaküldték se rossz,se jobb nem volt,akkor változott meg,miután az embólia kialakult,legalábbis anyu azt mondta,nem feszült már neki olyan mocskosul.Tehát szerintem az rög már ott volt vmelyik vénában.

mnika88 2014.07.14. 11:51:19

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
2 db-ot.Amikor először megvizsgálták,a homans jelből és a tünetekből egyből trombózisra gondoltak,ezért már akkor megkapta a hasába az egyik Clexant.A másikat a biztonság kedvéért adták oda,másnapra.

mnika88 2014.07.14. 11:56:06

@DarthVader:
A 2,5 D-dimer miért negatív?Azt mondták nekünk a kórházban,hogy 1-ig szürke zóna,1 fölött már kórós, a 2,5 pedig már komolyan el kellett volna gondokodtatnia az orvost.
Nyilván a CRP,fehérvérsejt mástól is lehetett emelkedett.
Azt is mondták a második SBO-n,hogy az a protokoll,hogyha a Doppler és a klinikai kép között eltérés van,akkor 24 órá múlva meg kell ismételni a Dopplert,addig is observalni kell a beteget.Nem hazaengedni.Itt nem jártak el helyesen.
Meg a homans jel is,ami anyumnál pozitív volt,csak teljes eret kitöltő mélyvénás trombózis esetén pozitiv.
Szóval,anyum diagnózisa a megerőltetés volt,nem az orbánc.És még aznap tüdőembóliát kapott.

marand22 2014.07.14. 12:51:17

@mnika88:
D-dimer 0.5 mg/l-ig negatív. Negatív D-dimer kizárja az alacsony és közepes valószínűségű mélyvénás trombózist vagy tüdőembóliát. 0.5 mg/l felett nem zárja ki. Ezer egyéb okból lehet emelkedett (pl. aortadissectio, pitvarfibrilláció, akut coronaria sy., stroke, gyulladások, tumorok, stb.). Magyarán csak kizárásra alkalmas, igazolásra nem (negatív prediktív érték 90 % felett van, pozitív prediktív érték 20 % körül). A második SBO-n helyesen mondták, hogy a magas valószínűségű klinikum miatt meg kellett volna ismételni a Dopplert (gyakorlottabb radiológussal).

mnika88 2014.07.14. 14:02:16

@marand22:
Köszi az infót.Értem,akkor maga a D-dimer diagnózis felállításához nem elégséges.Egyébként amikor anyum az embóliával került kórházba,1,7 volt már a D-dimerje.
Ezt a gyakorlottabb radiológust ők is mondták,meghogy az UH eredmény gép és személyfüggő,meg tévedhet ezért.Nyilván egy véreredmény is lehet fals.
Csak hát komoly dologról volt szó,nem?:(
Nem egy torokgyulladást kellett megerősíteni,v kizárni,hanem egy trombózist,aminek tök könnyen lehet halálos szövődménye.
Amúgy ha megkapta a Clexant,hogyhogy kialakult az embólia?Vagy kevés volt a 0.4-es és az utána való mászkálás volt a gond?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.07.14. 14:31:29

egyébként ez a D-Dimer egy nagyon rossz labor, én pl szinte soha nem csináltatom, csak idegesíti az embert.
az összes műtött betegnél (és még száz másik betegségben, vagy csak attól, hogy jól combon rúgják az embert egy foci meccsen) felmegy az értéke. az egyedüli jó eredmény, amivel lehet is kezdeni valamit, az a negatív.
én úgy vagyok vele, hogy a trombózis gyanúját klinikai vizsgálat veti fel és mindaddig trombózisként van kezelve (terápiás clexane meg elasztikus pólya) míg az ellenkezője be nem bizonyosodik.
ha meg a Doppler nem tudja igazolni akkor itt nálunk phlebográfiát csinálnak még akkor is ha ez egyébként állítólag elavult módszer

marand22 2014.07.14. 15:25:55

Clexane (mint minden kis molekulasúlyú heparin) adagolása testsúlyfüggő, az ilyenkor szokásos dózis 0.1 ml 10 testsúlykilogrammonként (pl. 60 kg testtömeg esetén 0.6 ml) naponta 2x alkalmazva. A hatását csak az antiXa aktivitás meghatározásával lehetne monitorozni (ami kevés helyen elérhető, rutinszerűen nem szükséges), az adag csökkentésére csökkent veseműködés esetén van szükség. Másrészt az embóliát megelőző hatása nem mechanikus, mivel a vérrögöt nem oldja fel, hanem annak újraképződését gátolja, így összességében azért tűnik el (lassan) a trombus, mivel a szervezet saját vérrögoldó mechanizmusai (szöveti plazminogén, stb.) bontják a rögöt, a Clexane hatására pedig nem épül újra. Magyarán ettől még tud embóliát kapni. Az erőlködés (Valsalva manőver), lábizmok mozgása, a belégzés során fellépő mellkasi szívó hatás következtében elindulhat a véna falához ki nem tapadt, nem szervült vérrög a nagyvénákon át a jobb pitvar felé, majd a jobb a kamrán, tüdőartérián keresztül végül a tüdő egyik (vagy több) verőerében elakad (az a tüdőembólia mint folyamat).

mnika88 2014.07.14. 16:19:23

@marand22:
Akkor túl sok értelme nem volt a 0.4-es Clexane-nak(tekintve,h anyum 168 cm és 80 kg). Ez egy szombati napon történt egyébként,vasárnapi napra kapta a másik 0.4-es Clexane-t és hétfőn reggel került házi orvosunk éleslátása végett kórházba.
Az első SBO-n amikor csinálták a Dopplert,akkor nézték ott a térdhajlatnál,meg a combhajlatnál az áramlást és azt mondta a Doktor úr,aki csinálta,hogy az a lényeg,hogy "itt"van-e.Ezt nem tom,hogy értette,bevallom nem kérdeztem,gondolom a rögre gondolt.Amikor a másik SBO-n csinálták a Dopplert,akkor kérdeztem rá erre,mert furi volt,hogy a Doktornő az egész lábát átnézi,nemcsak a hajlatoknál.

mnika88 2014.07.14. 16:21:26

Egyébként a szombathelyi és a soproni SBO-ról van szó.

kheiron 2014.07.14. 21:32:42

@mnika88:

A térdhajlati erek vizsgálata a megfelelő pontokon és technikával a korszerű módszer.

mnika88 2014.07.14. 22:30:42

@kheiron:
Elhiszem,komolyan,de akkor valami hiba csúszott a gépezetbe,vagy a megfelelő pont,vagy a megfelelő technika,vagy a megfelelő személy hiányzott...

kheiron 2014.07.14. 22:34:25

@mnika88:

Ezt most attól tartok, nem tudjuk eldönteni.

mnika88 2014.07.14. 23:05:22

@kheiron:
Hát ez színigaz :)
De látnod kellett volna azt a lábat akkor.Kár,hogy nem fényképeztem le.Nekem múltkor azt mondta,egy neurológus,miután EEG epilepsziát mutatott nálam,de tüneteim nincsenek,hogy nem leletet kezelünk,hanem beteg embert.
Ezért mondom,ha akkor előtted lett volna anyukám 2x akkora,lila,kőkemény,kimozdíthatatlan feszülő vádlija,kíváncsi vagyok,hogy szimpla megerőltetés diagnózissal útjára bocsátottad volna-e.

marand22 2014.07.15. 07:59:58

@mnika88:
2x0.8 ml adása lett volna adekvát (ha normális a veseműködés).
Alsó végtagi vénás Doppler vizsgálatnál a kompressziót követő áramlási sebesség fokozódása, mint indirekt jel keresése is szükséges (nemcsak a vérrög közvetlen kimutatása), ennek elmaradása közvetve utal perifériás elzáródásra.

mnika88 2014.07.15. 08:43:57

@marand22:
Kompressziót követő?Itt most a rugalmas pólyára,vagy kompressziós harisnyára gondolsz?
Mert ha arra,akkor ilyen nem történt.Simán térdhajlatnál,combhajlatnál megnézte,eredmény:nincs trombózis,15 perc múlva már a záróval a kezünkbe mentünk el.

marand22 2014.07.15. 08:59:54

@mnika88:
Egyikre sem. Az UH vizsgálat során a vizsgálófejjel kell összenyomni (komprimálni) a vénát, és az azt követő áramlási felgyorsulást (sebességnövekedést) mérni Dopplerrel.

mnika88 2014.07.15. 09:51:39

@marand22:
Fú,na látod ezt nem tudom.Lehet,h vizsgálat közben rányomta erősebben is és ezt is nézte,nem tudom tényleg,valótlant meg nem akarok állítani.A posztban kiidéztem a vizsgálat eredményét a záróból,nem tudom,abból tudsz-e következtetni erre.Annyit mondott amit írtam is,hogy azért a hajlatokban nézi,mert az a lényeg,hogy ott van-e.A végén pedig,hogy nem talált rögöt.

rikitikitévi 2014.07.16. 09:54:49

Nem kell szépíteni, súlyos hibát követtek el a kollégák: elég egyértelműen kiderül a leírásból, hogy a betegnek mélyvénás thrombózisa volt, a(z ál)negatív Doppler ellenére, ezért mindenképpen fel kellett volna venni és azonnal alvadásgátló kezelést kezdeni, akkor nagy valószínűséggel megelőzhető lett volna a tüdőembólia. Sőt, még akkor is kórházba kell fektetni a beteget, ha nem ennyire egyértelmű a helyzet, de fennál a trombózis gyanúja! Ilyenkor obszerválni kell, terápiás dózisú LMWH-t adni (a 0,4 ml Clexane nem az!), és további vizsgálatokkal megerősíteni (vagy kizárni) trombózist.

rikitikitévi 2014.07.16. 10:09:51

"a vádlija kétszer akkora volt,olyan volt,mint a kő,az izmot megfogni,kimozdítani,semmit nem lehetett.A bőre meleg volt és amit lehagytam a posztban,hogy lilásan el volt színeződve az egész vádlija"

Ez alapján már 2000 évvel ezelőtt is meg tudták volna mondani (ultrahang nélkül), hogy trombophlebitise van. Klasszikus gyulladásos jelek: tumor, calor, dolor, rubor, functio laesa...

mnika88 2014.07.16. 20:58:09

@rikitikitévi:
Köszönöm,hogy Te ezt le is írtad ide.Kezdtem magam bután érezni,hogy megírtam ezt a posztot,miközben igazából minden helyesen történt mégis.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.07.16. 21:52:07

@rikitikitévi: ennyire nem kell radikálisan gondolkodni, éppen lehetne valami súlyos gyulladás vagy compartement is, nem mintha azok nem lennének olyan kórságok melyeket fel kell venni osztályra
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása