Lusta, lelketlen ügyeletes orvos

2014.07.09. 11:05

vizov-vracha-na-domu.jpgMost rászorult volna, de a lelketlen orvosnak még volt egy óra hátra az ügyeletből, és ő már nem akart kimenni sehova.

Tisztelt blog olvasók!

 

2014.07.07-én kénytelenek voltunk a férjemhez kihívni a miskolci háziorvosi ügyeletet. Egy hólyag és egy prosztata műtét után egész éjjel kibírhatatlan fájdalmai voltak. Az ügyeletes orvos visszahívott telefonon, és közölte, hogy majd 8 óra után inkább egy mentőt küld. Ezt egyszer már megcsinálták. Mivel a mentő csak a sürgősségire szállíthatja a betegeket, és az órákat vesz igénybe, anélkül, hogy bármi történne.

 vizov-vracha-na-domu.jpg

Közöltük, hogy az urológia főorvosa 7-től rendel, és nem bírja a fájdalmakat 8 óráig. 20 perc múlva újra hívott, hogy akkor 7 óra után jön a mentő, de azt majd a másik orvos intézi, mert 7-kor váltanak. Ez 6 órakor volt. Az út az ügyelettől a lakásunkig autóval 10 perc.

 

A férjem talán életében először kikelt magából, és mondta az orvosnak, hogy gyalázat, hogy nem hajlandó a beteghez kimenni, inkább a mentőt küldi, és már nem először. Hagyja a francba az egészet, nem kell semmi, majd megoldjuk magunk. Az orvos magyarázkodni kezdett, de mi ezt már nem vártuk meg. Hívtunk egy taxit, Mikor a sofőrnek elmondtuk, hogy kb. 20 percig bírja a férjem vizelés nélkül, ő 17 perc alatt bevitt az urológiai osztályra, ahol jelenleg is fekszik a férjem. 67 éves koráig soha nem fordult elő, hogy ügyeletes orvos kellett volna.

 

Most rászorult volna, de a lelketlen orvosnak még volt egy óra hátra az ügyeletből, és ő már nem akart kimenni sehova. Kívánom neki, hogy egyszer tapasztalja meg, milyen, amikor egy éjszakán keresztül folyton wc--re kell járnia, és pokoli kínokat áll ki.

 

Üdvözlettel M. Mária

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Braincelle 2014.07.09. 11:29:25

És mit vártak az ügyeletes orvostól ebben a helyzetben?
Ha azóta is az urológiai osztályon fekszik, akkor ezek szerint a panaszok kórházi ellátást indokoltak. A nemrég műtött betegnek úgyis (lehetőség szerint az őt operáló) urológiára volt indokolt kerülnie. A szállítás vagy mentővel vagy a család által lehetséges.

Ettől függetlenül nem volt sem okos sem szép kommunikációs és eljárási stratégia ez az ügyeletestől. Akinél egyébként lehet, hogy beteg volt éppen, azért nem tudott rögtön menni, azt viszont, hogy túlórában menjen ki, nem lehet elvárni, főleg, hogy ezeket az ügyeleteket mellékállásban csinálják az emberek és reggel mennek tovább a főállásba.
Ettől függetlenül nem illik ilyen és így mondani a betegnek.

El lehetett volna magyarázni, hogy az ügyeletesként rendelkezésére álló eszközökkel és gyógyszerekkel valószínűleg nem tud segíteni, be kellene a betegnek jutnia az urológusához, nem tudnak-e esetleg bemenni taxival, ha nem, akkor hív mentőt.

Mondjuk az szerintem problémás, hogy valaki általa nem látott beteghez kér többórás szállítást, pórul lehet vele járni.

Sajnos ez azonban kétoldalú dolog, mert annyi az indokolatlan hívás az emberek alacsony egészségi kultúrája miatt, hogy válogatni kell. Az ügyelet olyan értelemben nem sürgősségi ellátó, hogy tíz percen belül ki kell érnie akárhová: sorba veszik az eseteket, és az egyiket a másik után tudják csak ellátni. Ha valami nem ér rá addig, ahhoz mentő indokolt.

SaulTigh 2014.07.09. 13:03:35

A kommunikáció ez esetben nagyon rossz volt, még akkor is, ha az ügyeletes orvosnak 7-től másik munkahelyen kellett megjelennie. Másik város, másik cég, háziorvosi ügyeletének szabályzatában le van írva a hívások besorolása és kivonulások rendje, kitérve a váltás előtti esetekre is, pont a fentiek miatt.

Aki felveszi a hívást (nővér) besorolást végez (triage). 3 kategória létezik:
-Azonnali hívás (pl. friss(!) stroke, szívinfarktus, eszméletlen beteg), amire azonnal indulni kell. Ha erre nincs lehetőség (pont másik beteg ellátása történik), akkor az OMSZ-nak át kell adni.
-Sürgős hívás, amire 1 órán belül kell kivonulni. A posztoló esete ide tartozhatott (bár kérdés, ha egész éjjel kibírhatatlan fájdalmai voltak, miért csak reggel hívtak segítséget.).
-Valamint vannak a nem-sürgős hívások 3 órán belüli kivonulással (pl. "2 hónapja szédül", "3 napja nem iszik-nem eszik"). Az más kérdés, hogy ezekhez egy sürgősségi(!) ügyeletnek mi köze van.
-Emellett le van írva, hogy a nem azonnali hívásokra a műszak utolsó órájában nem kötelező kivonulni (1 órát várhat).

Braincelle 2014.07.09. 16:39:36

@SaulTigh:
Budapesten az azonnalikra szinte mindig alapból az OMSZ megy, az ügyelet helyből adja tovább a címet. Pl. friss stroke-ra időveszteség az ügyeletet kiküldeni, azt rögtön szállítani kell.
De tudom, hogy ez a helyi viszonyoktól, mentőautók számától függően különböző, és tök jó, hogy ilyen precízen leírtad ezeket!

Szayan 2014.07.10. 11:09:36

"Alapszabály", hogy ügyeletet nem hívunk, sürgősségire, ha valahogy kibírjuk rendelési időig, nem megyünk. Persze, biztos van normális, rendes ügyeletes orvos is, pl. az én házidokim tuti ilyen lehet, de ezt a szolgáltatását még nem kellett igénybe vennem.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.10. 11:09:47

Mit tudott volna tenni az ügyeletes orvos?

Lehet, hogy úgy gondolta, helyben nem tehet semmit, de az egyébként is kevés számú mentőt se akarta éjszaka elvenni mondjuk egy infarktusostól, hogy betegszállításra használja.

büdösbanya 2014.07.10. 12:46:08

Gyakran felmerül az a kérdés, ami most itt is, hogy "ha egész éjjel kibírhatatlan fájdalmai voltak, miért csak reggel hívtak segítséget". Szerintem a beteg általában ad egy esélyt a problémának, hátha csillapodik, enyhül, elmúlik, főleg, ha elsőre - laikusként - úgy tűnik számára, hogy a baj nem olyan súlyos. Ezzel az egészségügyben dolgozókat is megkíméli a felesleges kivonulástól. Ha meg azonnal, minden csip-csup panasz miatt orvosnak/mentőnek telefonál valaki, akkor meg amiatt kap fejmosást. Ez amolyan van rajta sapka - nincs rajta sapka eset, és általában csak utólag derül ki, hogy helyesen cselekedett-e az ember.

lüke 2014.07.10. 12:57:16

ha nincs baja, ha baja van a
beteget el kell látni
senki se tudja telefonon, elóre ,stb hogy beteg-e vagy sem

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.10. 15:22:14

@lüke:

"ha nincs baja, ha baja van a beteget el kell látni"

Ha nincs baja, akkor miért?

Egyébként meg úgy írsz, mint aki nem tud az eü-ben a hatalmas szakemberhiányról.

Egyébként érdekes, hogy az emberek egyrészt verik az asztalt az ilyen posztok alatt, hogy minden beteget el KELL látni, lehetőleg azonnal, mert különben panasz, feljelentés, bíróság...

... másrészt meg ugyanezek az idióták "magyarázatot követelnek", hogy az infarktusos beteghez siető mentőhelikopter miért szállt le a virágágyásba:

www.blikk.hu/blikk_aktualis/viragagyasba-landolt-a-mentohelikopter-2266159

Iszonyat sötétek az emberek, ha nekik csikar a hasuk, akkor legyen ott egy komplett életmentő stáb, de azonnal, mert belőle csak egy van, míg ha a másik a halálán van, vagy a sürgősebb esethez előbb megy a segítség, mint az ő hascsikarásukhoz, akkor nyugodtan megdögölhetnek azok a "másikok", hiszen belőlük sok van.

Esztergomban egyes kretén hangadók ebben odáig elmentek, hogy számonkérték a légimentőkön, hogy miért az infarktusos beteget mentették, ahelyett, hogy a szép, virágos kertet kímélték volna.

A kedvenc mondatom a cikkből:

"Mások azt akarták tudni, miért nem értesítették Esztergom lakosságát jó előre arról, hogy egy mentőhelikopter érkezik egy betegért, és egy virágos területen landol majd."

Agyhalottak! Komplett agyhalottak!

Braincelle 2014.07.10. 22:02:07

@polyvinyl:
"Tisztelt Lakótársak! Ezúton értesítem Önöket, hogy holnap 16 órára tervezett extenzív anterior szívinfarktusomhoz mentőhelikopter érkezése várható a virágágyásban. Az okozott kellemetlenségért szíves elnézést kérek. A virágok evakuálásában addig is készséggel segítek. Füldugók ugyanitt kaphatóak."

telkoe 2014.07.11. 12:59:41

@polyvinyl: Agyhalottak! Komplett agyhalottak!
Halado baloldali civil aktivistak.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása