500 ezret húztak le rólam az orvosok feleslegesen

2014.07.01. 05:19

index.jpgBorzasztó nagyot csalódtam hogy kétségbeesett embereket hogy van képük így átvágni? Ültem olyan hölggyel a váróba aki hitelt vett fel...

Tisztelt Praxis blog!

 

Hazánk egyik híres meddőségi intézetéről osztok most meg egy történetet:3 év sikertelenség után férjemmel úgy döntöttünk felkeressük a hozzánk legközelebbi Kaáli intézetet hogy végre gyermekünk legyen.A szokásos vizsgálatok elvégzése után inszemináción estem át 3 alkalommal.Az utolsó után annyira megviselt lelkileg a tortúra hogy egy ideig gondolati szinten sem akartam foglalkozni ezzel a témával,úgy gondoltam ha összejön természetesen ok,ha nem később visszatérünk rá.

 

Eltelt 1,5 év,gondoltam felhívom őket,mondják meg milyen vizsgálatok kellenek.Elmondták milyen hormonok kellenek,a hsg még jó,minden eredmény megvolt amikor újra felhívtam őket időpontért.Közölte velem a nővér(nem az akivel először beszéltem)hogy újra kell konzultáció(15000ft),átjárhatósági vizsgálat újra(45000ft)ciklus monitorozás újra(kb10000ft)!Lett egy rossz érzésem,ami aztán sajnos be is igazolódott:ezek megint leakarnak húzni....!

 index.jpg

Az első 3 inszem kB 500ezerbe került.Arra jutottunk felkeresünk egy másik meddőségi szakembert.Mivel tőlem 300km-re praktizál telefonos beszélgetés után az összes leletemet beszkennelve elküldtem.A válasz mellbevágó volt,idézem: "Átnéztem a leleteket. Elég érdekes módon folyik a betegellátás. Ha ennyi a lelete nincs igazából kivizsgálva. Hormonokból a fele hiányzik. Úgy csináltak inseminaciót, hogy nem volt érett petesejt (13-14 mm még nem az) és nem tudunk semmit arról milyen vastag volt a méh nyálkahártyája. Az átjárhatóság is kissé homályos egyik oldal jó, a másik talán.Szóval előbb tisztázni kellene ezeket.

 

Legelőször a következő ciklusban vérzés után egy egynapos befekvéssel kellene csinálni egy laparoscopia-hysteroscopia vizsgálatot (hasi és méh tükrözés), hogy tisztázzuk az átjárhatóságot és méh eltéréseket. Azután részletes hormonprofilt, és ezek birtokában nekimenni a terápiának."Borzasztó nagyot csalódtam hogy kétségbeesett embereket hogy van képük így átvágni?Ültem olyan hölgyel a váróba aki hitelt vett fel...

 

Remélem mások nem így járnak,csak a mihez tartás végett írtam le ezt ahogy mondani szokás.

 

ÜDV.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irkutszk 2014.07.01. 09:42:25

Mivel egy, a TB által nem támogatott kezelésről van szó, én kikérném egy jogász tanácsát.

Ugyanakkor az állatorvosi praxisok párhuzama jut a leírásról eszembe. Ott is ki kell fizetni minden kezelést, még akkor is, ha a páciens állat nem éli túl mondjuk a műtétet.

pirimogyoró 2014.07.01. 10:59:18

@Irkutszk: Ha az állat sajnos nem éli túl a műtétet, miért ne kellene kifizetni? Azt sem fizeti az OEP, mert TB már nincs, úgy tudom. Nem gondolja senki, hogy majd az állatorvos, vagy a klinika fizeti zsebből?
Egyébként én már hordtam kezelésre a háziállatomat úgy, hogy 3 alkalommal nem kellett fizetnem semmit, pedig az egyik alkalom nem csak kötözés volt, hanem infúzió, kisebb beavatkozás és vitamin (injekció).

zunuke 2014.07.01. 11:47:06

@Irkutszk: Igen ki kell fizetni az állatorvost méghozzá elég szép kis összegekkel,de itt nem életmentő műtétről van szó,hanem gyereket szerettek volna.Az kért összegért (ami nem kevés)nem csináltak meg,vagy hiányosan csináltak olyan vizsgálatokat,amik nagyon fontosak lettek volna,hogy a fiatalasszony sikeresen teherbe essen.
Egyszóval: Ablakon kidobott pénz volt.

♔bаtyu♔ 2014.07.01. 14:50:17

500.000 Ft kiadása előtt azért én kissé áttúrtam volna a netet. Nem is kell sokat nyomozgatni, szállásoknál, éttermeknél nagyon jó, szerintem eü. vállalkozásoknál is.

Andie 2014.07.01. 14:54:01

A 2 legnagyobb biznisz a születés és a halál. Hát csoda, ha ilyeneket művelnek? Najó, a harmadik a házasság, csak az már megy ki a divatból.

Én tavaly hetekig jártam orvosokhoz (a kötelező OEP kör után fizetősökhöz) erős, nem múló nyaki fájdalommal, ami felsugárzott a fülem mögé a koponyámba. Gyaníthatóan izom, ízület, vagy porc. OEP röntgen semmit nem mutatott (állítólag), és volt olyan fizetős (15.000) orvos (itt budán a legdrágább maszek intézet szerintem), amelyik 1, értsd egy percig vizsgált (forduljon meg, emelje fel a kezét, forditsa a fejét jobbra, balra, jó, - lenyomja a fejemet egy kézzel - igy fáj? nem? rendben, felöltözhet), majd közölte, semmi bajom nincs. Kicsit értetlenkedtem, hogy dehát majd 2 hónapja, és nagyon erősen fáj, és nem lehet meszesedés, porc, ilyesmi?
Válasz: áh, maga ahhoz túl fiatal (35).
Köszi, viszlát, 15ezer lesz.

A probléma magától elmúlt aztán, pedig már kínomban neurológushoz is elmentem, meg gyógytornára, fizikoterápiára, egyik sem használt. De aztán egyszercsak elmúlt.

Azt vallom, amit a természet / jóisten (hitvallás szerint megfelelő aláhúzandó) nem tud meggyógyítani, azt az orvosok sem. Ez elmúlást viszont meg tudják gyorsítani...

Egyébként meg miakutyafüle az az inszemi...akármi? (naív laikus) :)

she_wolf 2014.07.01. 15:31:41

@pirimogyoró: Nekem - mint ahogy a humán orvoslásban dolgozókkal - az állatorvosokkal is csak jó tapasztalataim vannak, igaz, köztük is akad kókler.
Régebben sokáig tevékenyen részt vettem állatmentésben (ezt most a betetségem és az anyagi helyzetem már nem teszi lehetővé), így értelemszerűen gyakran megfordultam állatorvosoknál. Ott nagyban függ a hozzáállás attól is, hogy milyen a gazdi. Nálam a sajátunk mellett mindig volt(ak) mentett eb(ek). És mindig, mindent fizetnie kellett az egyesületnek akkor is, ha ha egy adott kutya már az égi örök vadászmezőkön kergette a nyulat:( Igaz nagyon sokszor megtörtént, hogy csak a felhasznált anyagokat kellett kifizetni. De akárhogy is: mindig mindenhol illik kifizetni az időt és a beavatkozásokhoz felhasznált cuccot is. Ez mindenhol így van, csak a humán orvoslásban különbözik némileg, mert ott kötelezően megjelenik az ember rendszeres, havi befizetése, míg állatok esetében ez nem így van.

she_wolf 2014.07.01. 15:52:14

@Irkutszk: Nekünk sajnos nincs gyerekünk. Ok nincs, elvileg minden rendben van velünk. Mi is gondolkodtunk a mesterséges megtermékenyítésen, és nagyon sokat törtük a fejünket, hogy mi legyen. Minden lehetőséget számításba vettünk, összegyűjtöttük az érveinket pro és kontra. Pénz is lett volna rá. Sok jót hallottunk, olvastunk a Kaáli Intézetről, ha arra került volna a sor, mi is azt választottuk volna.
Aztán egy estétől reggelig tartó csöndes beszélgetés után úgy döntöttünk, hogy nem vágunk bele. Nagyon sokat vívódtunk, mire idáig eljutottunk.
A végkövetkeztetés ugyanaz volt, mint amit Andie írt:

"Azt vallom, amit a természet / jóisten (hitvallás szerint megfelelő aláhúzandó) nem tud meggyógyítani, azt az orvosok sem."

Én pedig nem vagyok hülye, hogy akár Isten, akár a természet ellen hadakozzak.

Irkutszk 2014.07.01. 15:57:22

@zunuke: Mondandómat értsd: Az eredménytől függetlenül a kezelést ki kell fizetni. Ha volt szakmai hiba, akkor (de csak akkor) lehet a pénzről vitatkozni. De akkor is csak szakmai indokokkal, az eredménytől (lett-e a kezelés eredményeképpen gyerek vagy sem) függetlenül.

@Andie: Inszeminálás = beültetés. A szervezeten kívül megtermékenyített petesejtet ültetik be az anya méhébe (általában egyszerre többet), annak reményében, hogy megtapad, és normálisan fejlődik, magyarul gyermeke születik a nőnek. Ehhez előtte egy kemény hormonális kezelést kap a nő, amely elősegíti, hogy egyszerre ne csak egy petesejt érjen meg, hanem több is. Ezeket a megfelelő időben eltávolítják a petefészekből. Illetve a leendő apától spermamintát kérnek. A módszer előnyei közé tartozik pl, hogy megtermékenyítés előtt meg tudják vizsgálni a sperma minőségét is.

Andie 2014.07.01. 15:59:38

@mig54: Egyébként van egy ismerős pár, küzdöttek vagy 6 évig. Mindent kipróbáltak, amire a mai tudomány képes, mindenféle kimondhatatlan nevű kezeléseket, terápiákat, vizsgálatokat, ráment egy rakás pénz + lelkileg majd belerokkantak. Az eredmény ugyanaz, mint az elején: semmi. Ott tartottak, ahol ti: megadták magukat a sorsnak.
Mondtam nekik, hogy akkor most lélegezzenek fel, meghozták a nagy döntést, nem küzdenek tovább - menjenek el, de legalább 1 hónapra valami jó nagy kék víz mellé, ne gondoljanak semmire, lazuljanak, egyenek, igyanak. Nyáron el is mentek.
No, 3 hónapra rá mit gondolsz, mivel hívtak fel? :)

she_wolf 2014.07.01. 16:04:04

@Don Juan Jr.: He-he....nem igazán decens mások tépelődésén/kárán vidulni, nem gondolod?

she_wolf 2014.07.01. 16:07:25

@Andie: Megtörtént a nagy csoda, várandós a fiatalasszonyka:)?
Biztos nem tett jót az évek során a folyamatos rágörcsölés. Nem igazán vagyok pszichoizé hívő, de hiszem, hogy pszicoszomatikusan történnek/történhetnek csuda dolgok:)

Irkutszk 2014.07.01. 16:14:00

@mig54: Igazán sajnálom. Testet-lelket meggyötri egy ilyen kezelés, igen erős elhatározás kell hozzá, hogy valaki belevágjon. És sokszor valóban úgy történik, ahogy @Andie: is leírta. A kezelés nem használ, aztán természetes úton esetleg összejön a csemete. Mondják, hogy a stressz (a kezelés előtti/közbeni) nagy hatását, de pontosan persze senki nem tudja. Gondolom, sok tényezős kérdés... talán egyszer majd ezt is megfejtjük.

Andie szavaival nem egészen értek egyet, bár ebben a kérdésben igencsak találó.

(Don Juan Jr. linkjére pedig: Az inszeminálás az állatorvoslásban nagyon gyakori, és elfogadott módszer. Így csökkentik a jó apaállattal való fedeztetés költségét, ill. bevizsgált spermával tudnak termékenyíteni. Úgyhogy nincs olyan nagyon messze a poén a valóságtól, csak aki nem foglalkozik ilyesmivel, annak furcsa és ezért vicces lehet.)

Irkutszk 2014.07.01. 16:18:48

@Irkutszk: Hja, és állatoknál nem vesznek ki petesejtet, ultrahanggal ellenőrzik, hogy mikor fogékony a kanca/tehén/nőstényállat, és az optimális időben pipettával termékenyítik.

she_wolf 2014.07.01. 16:28:46

@Irkutszk: Nálunk az volt a fő érv, hogy véletlenek nincsenek. Én pedig nagyon genetika "hívő" vagyok.

Az inszeminálás szinte már mindennapos, és az állattenyésztőknek megéri.
(Én akkor is ízléstelennek tartom ezt a poént ebben a helyzetben.)

platelet 2014.07.01. 16:29:57

A poszt szerint jelenleg ott tartanak, hogy próbálkoztak egy helyen, három évig, sikertelenül. Ezután elmentek egy másik helyre, ahol azt mondták, az előző helyen rosszul csinálták, és megbeszéltek egy új kezelést. Ez még nem történt meg, az eredményről nem tudunk semmit.

Lehetséges, hogy az első helyen húzták le, de ugyanannyira lehetséges, hogy ott mindent jól csináltak, a második hely akarja lehúzni. Ez a "bezzeg, ha már az elején hozzám fordult volna" a legundorítóbb duma, de nagyon könnyen be lehet vele palizni a klienst (nem csak az egészségügyben). Plusz, az is lehet, hogy mindkét helyen le fogják húzni. És az is, hogy egyiken sem, csak más protokollt követnek.

Még egy dolog: nem az én területem, de annyi biztos, hogy meddőség kivizsgálásánál mindig a párt kell kivizsgálni, nem csak az egyik félt. A posztoló azt írta, hogy "átküldtem az összes leletem". Ha még nem történt meg, a férjet is ki kell vizsgálni.

2014.07.01. 16:51:32

@Andie: végülis a magándoki jó diagnózist állított fel :) de persze megértem, hogy ezért 15k az lehúzás kategória

szódabár 2014.07.01. 17:08:52

Én is egyetértek azzal, hogy mindennek oka van és sokszor nem megoldás a természettel, biológiával, Isten akaratával szembe menni. Bár a cicám, kutyám klónozását kipróbálnám, ha lenne rá lehetőségem...
Nem tudom, hogy a béranyaság milyen mellékhatásokkal jár (hormon és egyéb káros beavatkozásra gondolok), de úgy hallottam, hogy hozzánk közeli országokban legális és anyagilag is elérhető, úgyhogy én azt próbálnám meg mindenféle átfújás és egyéb tortúra helyett. Persze, könnyű úgy tanácsot adni, ha valaki sosem akart szülni vagy mondjuk van már gyereke...
Egyébként jogilag biztosan rendben van a dolog,ez a klinika nem kispályás.Vagyis nyilván kizárta az eredménytelenség miatti felelősségét.

she_wolf 2014.07.01. 17:55:03

@platelet: Nem tudom ki hogy van vele, de én ezt "egymásra fújunk" stílust nem díjazom orvosok közt, attól függetlenül hogy magánpraxisról, vagy "mezeiről" van-e szó. Teljesen igaz egyébként, hogy ez a fajta megnyilvánulás nagyon sok helyen tapasztalható a szolgáltatásban.
Persze a jelen probléma nem a "tébés" cuccba tartozik, amit egyébként nem értek. Rínak, hogy öregszik a nemzet, kellenének a nagy családok sok gyerekkel, ugyanakkor államilag nem finanszírozzák részben sem a fiatal párok gyermekvállalását. Hasonló tapasztalható az állami gondozásban lévő, nagyon fiatal gyerekekkel. Olyan feltételeket szabnak meg, hogy az ember megszólalni sem tud.
(Ez nálunk egyébként szóba sem került.)

she_wolf 2014.07.01. 17:57:45

@szódabár: Az első kutyánkat én is szívesen klónoztattam volna, mert olyan ebem azóta sem volt:(

she_wolf 2014.07.01. 18:01:45

@mig54: Lemaradt: mikor a nőgyógyászomnak megemlítettem hogy szeretnénk, de nem jön össze, először azzal indított, hogy andrológia, aztán jöhet a többi, szépen sorban, és azt is megemlítette, hogy nem lesz egyszerű. Sok időbe és pénzbe fog kerülni. Ha olyan a férjem akivel komolyan lehet erről beszélni, akkor rágjuk át a témát alaposan, ő segít elindulni.

zunuke 2014.07.01. 18:29:46

@Irkutszk: Én is a hibákról írtam. Egy pár vizsgálatot nem,vagy hiányosan csináltak meg,és ez azért nem fair ennyi pénzért.

christophe 2014.07.01. 20:47:04

Lèvèn fizetos szolgàltatàs,bizony èn is utàna nèznèk milyenek a statisztikàik,interneten keresnèk forumokat,van-e valamilyen garanciavàllalàs stb.

kaposztaafejem 2014.07.01. 21:20:41

Anyámborogass. Pár szó a Kaáliról:
- az előzetes vizsgálatokat NEM KÖTELEZŐ ott megcsináltatni sok pénzért, ezt minden esetben elmondják. Elmondják, mire van szükség, meg lehet csináltatni tb-re, az eredményt pedig a Kaáli intézet elfogadja.
- az árlistájuk nyilvános, megtalálható a honlapon. Az inszemináció díja 45000 Ft.
- az első konzultáció díját valóban meg kell fizetni, ez 15000 Ft.
Ha tehát a poszter ésszel csinálta volna, amit csinált, fizethetett volna "csak" 3*45000 + 15000 Ft-ot, ami 150e Ft, ami szintén nem kevés pénz, de nem is 500000.
- a Kaáliban szigorúan tilos a hálapénz, és ezt be is tartják
- bár látszik az árlistán, hogy pl. mennyibe kerül az UH, stb., onnantól, hogy beindul a protokoll, a kontrollvizsgálatok ingyenesek (pl. egy ilyen ciklusban 2-3 alkalommal is van UH, ezekért nem kell külön fizetni)
- a lombikkezelés tb támogatott, tehát, ha minden előzetes vizsgálatot máshol megcsináltat valaki, akkor gyakorlatilag az egyszem konzultációs díjon kívül mást nem kell fizetnie (plusz nyilván a szükséges gyógyszerek, de azt mezei gyógyszertárban kell kiváltani).

Egyébként: az inszemináció méhen belüli megtermékenyítést jelent, ott az apuka által termelt anyagot (némileg megtisztítva, felturbózva) "fellövik" anyukának az alkalmas időpontban (anyukát is turbózták persze némi gyógyszerrel előtte)
A tényleges méhen kívüli megtermékenyítés "lombik-módszer" néven ismert, ekkor anyuka sejtjeit rövid altatásban leszívják, kint összeeresztik apuka sejtjeivel (vagy akár ennél is komolyabb beavatkozást is tudnak), és a megtermékenyült sejtet (vagy sejteket) visszaültetik.

Nem_hiszem_el_a_posztoló_állításait.

she_wolf 2014.07.01. 21:25:10

@christophe: Garanciavállalás? Mire? Ha az eljárás minden állomása rendben lezajlik, akkor sem 100%-ig biztos, hogy eredményes lesz.

she_wolf 2014.07.01. 21:28:14

@kaposztaafejem: Ezt jó tudni:) Poszter jól tenné, ha bekukkantana ide.

Merhaba 2014.07.01. 21:34:07

Mig54:
"Azt vallom, amit a természet / jóisten (hitvallás szerint megfelelő aláhúzandó) nem tud meggyógyítani, azt az orvosok sem."

Tisztára mint a sötét középkorban!Mi köze az istennek meg a természetnek ahhoz,ha például tinédzser korában fölfázik valaki,ennek következtében összenő az egyik,esetleg mindkét petevezetője,és így képtelen spontán teherbe esni?Ezt jó esetben bizony egy kezdő orvos is 30 perces műtéttel megoldja,("meggyógyítja").Rengeten féle módon tud segíteni egy spontán módon teherbe esni képtelen nőnek az orvostudomány,utána lehet nézni az interneten,hány sikeres lombik van!De az ilyen szemforgató korlátoltságon valóban nem lehet segíteni!

christophe 2014.07.01. 21:36:50

@mig54: mondjuk arra,hogy a teljesen remènytelen eseteket ne vàllaljàk el ès ne szedjenek be szàzezreket olyanoktol,akiknek semmi esèlyuk.Vagy akkor azt mondani a pàciensnek nèzze 10% esèly van rà,dontse el, ès akkor valoban a pàciens kezèben a dontès.

kaposztaafejem 2014.07.01. 21:47:29

Mig54:
"Azt vallom, amit a természet / jóisten (hitvallás szerint megfelelő aláhúzandó) nem tud meggyógyítani, azt az orvosok sem."

Akkor például hagyjuk magára az összes vakbélgyulladásost (stb.) is, aztán, hátha meggyógyítja őket a természet, vagy ha mégsem, hát így jártak :-)

she_wolf 2014.07.01. 22:08:41

@kaposztaafejem: Ne csúsztass!:) Erről az esetről volt szó, nem az általánosan elfogadottakról és a gyakorlatban is igazolódottakról. Két egészséges emberről, akiknek valami miatt nincs gyereke. Természetesen azzal indítottak, hogy állapítsák meg mi lehet ennek az oka. Mint ahogy a mi esetünkben is. Ők továbbmentek, beavatkozást kértek. Mi minden összevetve úgy gondoltuk, nem játszunk Istent, nem megyünk szembe a természettel.
Ehhez köze nincs a vakbélgyulladásnek, a náthának (amit ugye még ma sem tudnak gyógyítani -úgy tudom-, és egyéb olyan betegségnek, amire célzott és sikeres kezelések állnak rendelkezésünkre.

she_wolf 2014.07.01. 22:14:56

@christophe: Nem tudni, hogy a poszterék esetében hány % volt az esély, erről nem írt. Ha megemlítették hogy vagy sikeres lesz vagy nem, és a poszter belevágott, akkor ahogy te is írtad, a páciens dönt. Én azt tartom némileg felháborítónak, ahogy az egyik orvos minősíti a másikat a poszternek. Ez nagyon nem etikus magatartás.

Merhaba 2014.07.01. 22:20:56

Ahogy én csináltam:
A nőgyógyászomtól fél év sikertelen próbálkozás után teljes kivizsgálást kértem(hormonok,átjárhatóság stb).A leletekkel 4 meddőségi intézetet kerestem fel.Ott meghallgattam amiket javasoltak,majd haza mentem,és leültem a laptop elé.Mindennek utána néztem,áttanulmányoztam és átrágtam magam az orvosi terminológián,és azok alapján én döntöttem el,hogy megcsináltatom-e vagy sem a javasolt/nem javasolt műtéteket,amik feltételei lehetnek egy sikeres lombiknak.Feliratkoztam a várólistára,megcsináltattam a műtéteket (30-30 ezret adtam az orvosnak)majd elmentem a kiválasztott intézetbe,és ott tb-re megcsinálták a lombikot,ami elsőre sikeres lett.(volt olyan intézet,ahol 5%-nyi esélyt jósoltak a teherbe esésre,mivel 42 éves vagyok.Nem oda mentem)
A lényeg szerintem:járj utána a dolgoknak!Sok olyan lombikra váró nővel találkoztam,akik azt sem tudták,mi történik velük,miért ezt a gyógyszert kapják,stb.

she_wolf 2014.07.01. 22:26:16

@Merhaba: Korlátoltság? Megmosolyogtatsz. Betudom annak, hogy nem ismersz. Viszont olvashatnál figyelmesebben!
Mielőtt valaki odáig eljut, hogy mesterséges megtermékenyítésre szánja el magát, egy rakás vizsgálaton át kell esnie. A vizsgálatok eredményét közlik, az esetleges korrigálásokat, kezeléseket pedig ismertetik.
A lombiknak pedig alapfeltétele (tudomásom szerint) x számú, sikertelen inszemináció. De ebben lehet, hogy tévedek.
Szóval mielőtt bárkit korlátoltsággal vádolsz, és a középkorban élőnek gondolsz, nem ártana neked sem olvasgatni előtte.

kaposztaafejem 2014.07.01. 22:30:24

@mig54: nem csúsztatok, idéztem. Az orvostudomány nagyon sokmindenben tud segíteni, amiben a természet/jóisten stb. nem, ezért is annyi az átlagéletkor, ezért csökkent a gyermekhalandóság, stb. ÉS az orvostudomány a meddőséggel küzdő párok nagy részének is tud segíteni. Egyébként a "nincs ok" sok esetben nem kellően alapos kivizsgálás után van, volt-e részletes hormonprofil, IR-t néztek-e, laparoszkópia, hiszteroszkópia, átjárhatósági vizsgálat volt-e (pasivizsgálatot feltételezem, hogy igen, csak azért nem írom)
A természet segítségével én se lehettem volna soha terhes (endometriózis miatt), de az orvostudomány (meglepetés: a Kaáli intézet :-)) segített.

she_wolf 2014.07.01. 22:36:48

@Merhaba: És a meddőségi intézetekben mit mondtak? Hogy tudtad elintézni, hogy rögtön a tutiba estél (lombikbébi)?

kaposztaafejem 2014.07.01. 22:41:58

@mig54: ha pl. az átjárhatósági szerint el vannak záródva a petevezetők, akkor mehet rögtön a lombik. De vannak még egyéb okok is, azt hiszem, hogy a (teherbeesés szempontjából) idősebbeknél is inkább lombik van (pontosabban néznek hormonokat, és ha ott úgy látszik, hogy nehezebben fog érni a petesejt, akkor feltételezhetően annak fala is vastagabb - ez is okozhatja a meddőséget, ilyenkor lombik van, konkrétan ICSI, ami azt jelenti, hogy egy kiválasztott spermiumot közvetlenül bejuttatnak a petesejtfalon belülre)

Merhaba 2014.07.01. 22:52:19

Mig54
Olvasgattam.És veled ellentétben én nem csak osztom az észt a mesterséges megtermékenyítésről,hanem részem is volt benne.A véleményem fenntartom,aki szeretne gyereket,de kizárólag azért nem választja a mesterséges megtermékenyítést,mert nem akar szembe menni a Jóisten akaratával,(mert hát a Jóisten így akarja!Hogy nekünk ne legyen!)az korlátolt és álszent.És a véleményem annak tudod be,aminek akarod.
Jó éjt

she_wolf 2014.07.01. 22:52:34

@kaposztaafejem: Semmi bajom az orvostudománnyal, és az orvosokkal sem, ahhoz túl sokat köszönhetek nekik. Félreértesz te is és Merhaba is.
Ha ők nem lennének, és nem úgy dolgoznának ahogy, akkor most én nem írnék, sőt, húgom sem lenne, akit az Anti-D Gammaglobulinnak köszönhetek:)
Nálunk tényleg nem találtak olyan okot, ami kizárt volna egy spontán terhességet. És úgy voltunk vele, hogy ha nem, akkor nem. Említettem, hogy a genetika számomra nagyon nagy jelentőséggel bír. Én abban hiszek Isten helyett. Amit olyan szépen idéztek, az én is idéztem egy másik hozzászólótól. Istent pedig nem bántom, mert tekintettel vagyok mások ilyen irányú hitére. Mindenesetre én nem hiszek benne.
Most, hogy ezt (szerintem) túltárgyaltuk: a genetikai jó esélyű hozománya volt az, ami eldöntötte a kérdést. Nem pedig az, hogy az erdőben lekaszálták a gyerekcsináló gyógyfüvet, meg Isten majd megbüntet azért, ha a reprodukcióban egy harmadik fél is részt vesz. Fúj!, micsoda fertő:D

Merhaba 2014.07.01. 23:01:02

Mig54
: És a meddőségi intézetekben mit mondtak? Hogy tudtad elintézni, hogy rögtön a tutiba estél (lombikbébi)?

Érdekes megfogalmazás,de szívesen válaszolok.Az egyik petevezetőm el volt záródva+hydrosalpings,tehát ki kellett venni,így az inszeminációnak esetemben már nincs értelme.Hát így estem én a tutiba,bár azt is el tudtam volna képzeni,hogy jókat kefélek a férjemmel,és így esem teherbe,nekem az lett volna a tuti.De hát a jóisten ugye..

2014.07.01. 23:02:15

@mig54: Mindenki hívő,akár tud róla,akár nem.

A fájdalom ezt rendszeresen be is bizonyítja.

2014.07.01. 23:03:15

Én is tudok olyan párról,akik feladták, kivettek egy gyereket az árvaházból és a nő nem sokra rá terhes maradt.
Volt nagy csodálkozás.

she_wolf 2014.07.01. 23:17:46

@kaposztaafejem: Megírtam egy választ, és elszállt....
Megpróbálom újra.
Aki engem itt ismer, az jól tudja, hogy:
1; orvos-és eü.-párti vagyok,
2; nem hiszek Istenben
3; nem járok vajákosokhoz
4; (bár erdő mellett lakom) nem vagyok sárkányfű gyűjtögető.

Ha ez nem így lenne, már én sem lennék, sőt, a húgomat is az Anti-D Gammaglobulinnak köszönhetem:)
Ama idézetet amit te is és Merhaba is nehezményezett és visszalőtt vele, én is csak idéztem egy másik hozzászólótól.
Mert részben igaznak éreztem, pontosan a fentiek miatt.
Az én Istenem a genetika, abban hiszek. És végül ez döntött a beavatkozás ellen.

she_wolf 2014.07.01. 23:22:04

@Merhaba: Az Istenedet már!:) Nekem nem volt részem benne, és nem Isten miatt. Inkább más Isten miatt:) Tényleg hagyjuk:)

she_wolf 2014.07.01. 23:23:35

@Merhaba: Stimmt! Köszi:) Jóistent meg hagyjuk lógva, biztos van egyéb dolga, mint csuklani miattunk:)

she_wolf 2014.07.01. 23:28:45

@Diorella Queen: A fájdalom is, meg az értetlenkedés is. Ez utóbbit tapasztalva gyakran emlegetem:)

R2D2 & C3PO 2014.07.01. 23:58:41

@Irkutszk:
Az inszem a sperma helyre juttatása.
A lombik a megtermékenyített, osztódó zigóta beültetése...

Ezek után kétes, amiket itt irkálsz...

Irkutszk 2014.07.02. 07:22:35

@szódabár: @mig54: A klónozás nem garantálja a viselkedésbeli azonosságot a két egyed között.

@kaposztaafejem: @R2D2 & C3PO: Elnézést a pontatlanságért.

hollario 2014.07.02. 08:37:15

@Diorella Queen: Mindenki hívő,akár tud róla,akár nem.

Illetve minden hívő ezzel kábítja magát. Így nem kell elismerni, hogy a hitük fájdalom, baj esetén csak lelki gyávaság. Nem, nem lesz mindenki hívő baj esetén, én sem lettem az, pedig fájdalommal kapcsolatos alkalmam lett volna rá elég.

platelet 2014.07.02. 08:49:36

@mig54: Teljesen egyetértek, nagyon olcsó húzás, ellenőrizhetetlen, a legtöbbeknél bejön, és teljesen etikátlan.

A másik részével is egyetértek... a legtöbb párnál a gyerekvállalás nem luxus, ha valakinél ez egészégügyi probléma miatt nem megy, ugyanúgy támogatni kéne. Az örökbefogadásról én is ilyeneket hallottam... Néha a társadalmunk saját maga ellen dolgozik...

she_wolf 2014.07.02. 09:34:22

@Irkutszk: A viselkedésbeli azonosságot (vagy inkább hasonlóságot) én garantálom:D

she_wolf 2014.07.02. 09:39:11

@platelet: Köszönöm:)
Van még számtalan dolog amivel nem értek egyet, de azokat inkább nem feszegetném, mert a politikánál kötnénk ki, és azt nagyon rühellem:(

Mercurius Veridictus 2014.07.03. 12:49:34

Tájékoztatásul a lombikbébi OEP támagatásról itt:

Térítésmentes lombikbébi kezelés (OEP finanszírozás)

Az úgynevezett lombikbébi eljárások ma Magyarországon - amennyiben a páciens érvényes TAJ kártyával rendelkezik - 5 alkalommal térítésmentesek a szerződéssel rendelkező intézetekben.
A lombikbébi eljárás a nő joga és életében 5 alkalmat vehet tehát igénybe, az ő döntése hogy ezt egy vagy több férjjel (esetleg élettárssal) teszi. Amennyiben az öt eljárást igénybe vette, térítés ellenében elvégeztethet további IVF eljárásokat is.
Az IVF eljárások során alkalmazott gyógyszerek támogatása jelenleg (2011) 75 %-os, lásd a gyakori kérdéseket.

A lombikbébi eljárás során létrejött számfeletti embryok mélyhütése ingyenes de az éves tárolási dij 14 ezer Ft.

Az eljárásokat az OEP finanszirozás 90 naponként teszi lehetővé (az embrivisszaültetés dátumát figyelik!).

devaiintezet.hu/teritesmentes-lombikbebi-kezeles

Támogatott lombikbébik- A Kaáli Intézet ingyen dolgozik?

napidoktor.hu/cikk/90.22275/Tamogatott-lombikbebik-A-Kaali-Intezet-ingyen-dolgozik

bajkal 2014.07.03. 20:10:48

@Mercurius Veridictus:
OEP támogatás ide vagy oda a valóságban ez nagyon drága. Baráti körből a hallottak a következők: x orvos végigjárása magánrendelésekre behivogatas, sokféle tipp után (mindenki más vizsgálatot kért, mást gondolt, de az előző orvosokéra nem voltak kiváncsiak...így volt ugyanaz a vizsgálat duplán, természetesen semmi nem volt ingyen, röpködtek a 10 és 20 ezrek és szálltak a hónapok. A ..intezet nem fogadta őket, mert ott elvből (egy korábbi spontán teherbeesés miatt, ami korai vetéléssel végződött) elutasították. Később ..intézetbe visszakerültek...végre elindulhattak az inszem és lombik felé. A pénzek újra röpködtek, ahogy a posztíró is irja, hogy újra megnézni ezt és azt, még egy másik hormont is hozzátenni stb.
Kellett hormonkezelés és bizony oep tamogatas ellenére, ami bár fizeti a 75%-ot, de ha jól ertettem az a maradék is 50 ezer fölött volt!És nem volt eleg egy kezelés stb. Tehát összességében hónapok alatt gyirsan összejön fél milla (ha netán vidékről jössz vagy vidékre mész, akkor az utazás is jelentős összeg).

kaali.hu/arlista/
Sok tétel vizsgálatfüggő.
Merhaba jöl csináltad, akik igazán szeretnének gyereket, azok hozzád hasonlóan "kigyúrják" maguk. És tegyék is!

Talán ezért is ebben a szakorvosi temaban van a legtöbb páciens-orvos konfliktus, kommunikációs zavar és hálapénz, magán kontra nem magán probléma. Stbstbstb...

zunuke 2014.07.08. 13:03:56

@Irkutszk: Amint az ábra mutatja,itt volt szakmai hiba.Hogy értsd: Nem végeztek el,vagy rosszul végezték el a vizsgálatokat-nem kevés összegért-és ez teljesen független attól,hogy lett e gyerek vagy nem.

Irkutszk 2014.07.08. 13:46:49

@zunuke: Ez attól, hogy a panaszos ezt állítja, még nem biztos, hogy igaz. Lsd. @platelet: hozzászólása.

Sharon37 2014.07.08. 16:35:28

A kommentelőknek szeretném megjegyezni hogy a férjem papírjait is látta a 2.orvos aki a SZTE meddőségi szakembere,nem minősitette a Kaális kollégákat,semmi rosszat nem mondott róluk.Továbbá minden egyes inseminaciónál bíztattak hogy rendben van minden.%-öt pedig nem mondtak,nem szoktak,csak hogy minden adott hogy terhesség legyen.

Sharon37 2014.07.08. 16:36:10

A kommentelőknek szeretném megjegyezni hogy a férjem papírjait is látta a 2.orvos aki a SZTE meddőségi szakembere,nem minősitette a Kaális kollégákat,semmi rosszat nem mondott róluk.Továbbá minden egyes inseminaciónál bíztattak hogy rendben van minden.%-öt pedig nem mondtak,nem szoktak,csak hogy minden adott hogy terhesség legye

Sharon37 2014.07.08. 17:14:46

Egyébként értsétek meg:nem azért írtam le a történetem mert nem sikerült a baba,hanem azért mert úgy csinálták meg a kezeléseket hogy esély sem volt a teherbe esésre!Éretlen petesejtből nem lesz gyerek!Nekem soha nem mondták hogy:nézze nem úgy reagál a gyógyszerekre ahogy kell,majd legközelebb..Teljesen abba a hitbe tartottak hogy "minden klappol-sikerülni fog".Azóta egyébként volt inseminacióm,nem sikerült ugyan de az orvos előre megmondta milyen feltételeknek kell teljesülnie hogy megcsinálja a kezelést.

Sharon37 2014.07.08. 19:57:55

Szia @kaposztaafejem!A Kaáliba kb.300-at hagytam,a petevezeték átjárhatósági vizsgálatot és hormonokat saját dokinál csináltattam,OEP által.Vannak olyan vizsgálatok amit csak saját maguktól fogadnak el.A hormon gyógyszerek és injekciók támogatás nélküliek,70km-re lakok a legközelebbi Kaálitól,nem beszélve arról hogy bármilyen állapotban vagy szó szerint tömni kell magad vitaminokkal.Amúgy meg biztos hallotad azt a mondást hogy egy nő 2 dologért mindenre képes:hogy legyen,vagy ne legyen gyermeke.Nem gondoltam hogy átvágnak,csak amikor a klinikán azt mondta a dokim hogy éretlenek voltak a petesejtek,csoda lett volna...

kaposztaafejem 2014.07.11. 21:53:09

@Sharon37: pláne nem értem. Átjárhatóságit pl. tuti elfogadnak, nekem is oepes volt, ismerősnek is (sőt, konkrétan a Kaáliból küldték oepesre) Most azt írod, neked is oepes volt az átjárhatósági, akkor miért baj, hogy újra akarnak átjárhatóságira küldeni (eredeti poszt, amiben írod, hogy az 45e Ft - ha oepes, akkor ingyen van) Ha eltelt ennyi idő, akkor tényleg jogos az újra konzultáció (hiszen át kell beszélni, mi történt ezalatt, átnézni az esetleges további leleteket, stb.), a korábbi átjárhatóság is "elmúlhatott". Akkor azóta volt inszemed máshol - az szerinted rendben van, hogy a másik doktor által nem egyértelműen jónak mondott átjárhatósági mellett nem kért újat, ellenben megcsinálta az inszeminációt? Szerinted mennyi esélye volt a sikerre?
Mi anno csak a spermavizsgálatot csináltattuk ott, plusz egy UH-t.
A gyógyszerek és injekciók mindenképp támogatás nélküliek, ez tehát nem Kaáli-függő.
Nem tudom, melyik intézetben voltál, és ki volt az orvosod (én a bp-it ismerem, ott egy orvos van, akit én kerülnék), nehezen tudom elhinni, hogy 13 mm-es petesejtre inszeminált volna... nem lehet, hogy az utolsó UH-n volt 13 mm, az inszem pedig rá 2-3 napra történt?

_B_ 2014.08.11. 07:32:22

Abból a fél millából egész jó kis 2-3 hetes vízparti nyaralásra futotta volna. Ott nagyobb esélye van a teherbe esésnek, mint valami intézetben feszengve, leleteken görcsölve.
Szerintem jövőre inkább azzal próbálkozzatok.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása