Újpesten rövidebb a rendelési idő?

2014.04.12. 07:46

4661535-148027-shocking-young-doctor-pointing-at-alarm-clock.jpgMárcius óta délután 19 órakor ér véget a rendelés, péntekenként pedig kizárólag délelőtt rendelnek 2-2 órát az orvosok.

T. Szerkesztők!


Utána tudnátok nézni annak, hogy a háziorvosok rendelési idejét ki vagy mi szabályozza?
Eredendően az érdekelne, hogy minek köszönhetik az újpestiek a heti mínusz négy órát, de elképzelhetőnek tartom, hogy nem helyi sajátosságról van szó.

 4661535-148027-shocking-young-doctor-pointing-at-alarm-clock.jpg


Eddig úgy nézett ki a háziorvosok rendelési ideje, hogy délelőtt 8-12, délután 16-20 óra között, egyik nap délelőtt, másik nap délután, péntekenként pedig egyik héten délelőtt, másikon délután.
Most, talán március óta, ez megváltozott, délután 19 órakor ér véget a rendelés, péntekenként pedig kizárólag délelőtt rendelnek 2-2 órát az orvosok.

 


Érdekelne az oka, de az önkormányzattól nem sikerült választ kapnom (tény, a polgármester elvtárssal nem igazán vagyok beszélőviszonyban egy ideje ;) )

 


Körbenéztem a neten, megnéztem pár budapesti kerület honlapját, sehol máshol nem találkoztam rövidítéssel.


üdvözlettel, egy újpesti

 

Legyen itt az Ön hivatkozása és logója, vagy rendeljen tőlünk további hirdetési felületeket. A részleteket megtalálja legfrissebb médiaajánlatunkban.

10233390-empty-blank-emblem-badge-shield-logo-insignia-coat-of-arms.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakmotyogok 2014.04.12. 09:03:55

Ha ki van írva, törvényes. Lehet ennél jóval kevesebb is a rendelési idő. A mi háziorvosunk rendelési ideje: egyik nap 9-12, másik nap 14-17. Háziorvos hiány is van. Lesz ez még így sem.

zellerlevél 2014.04.12. 13:14:11

Még ez a rendelési idő is nagyon kedvező.

A mienk:
Hétfő: 12.00-15.00
Kedd: 8.00-11.00
Szerda: 9.00-12.00
Csütörtök: 8.00-11.00
Péntek: 9.00-12.00
Nem véletlenül nem láttam a háziorvost már évek óta... Pedig én helyben lakom. A vidéki munkatársaim számára a háziorvos még ennél is elérhetetlenebb. A fogl.eü-i orvos ezerszer elérhetőbb számomra, gondolom nem vagyok ezzel egyedül.

Terencius 2014.04.12. 17:17:53

Mit fog szólni a poszt toló, ha ez megvalósul:
"A háziorvosok lehetőség szerint naponta legfeljebb ötven beteget lássanak el, az ingyenes ellátást pedig negyedévente ötször lehessen igénybe venni – javasolja az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ)."

csakmotyogok 2014.04.12. 18:44:44

@Terencius: Az is baromi sok. A hőn vágyott nyugaton napi 20 vagy még annyi beteget sem látnak el.

Tempus-Anh 2014.04.12. 19:46:30

Édesatyám, hogy valakiknek mi a legfontosabb a világon. Nem az energiaválság, nem a kelet-európai helyzet, nem a baloldal seggrepacsija, nem a mindennapi élet ága-boga-gondja. Nem.
Neki az újpesti orvosok rendelési idejének a csökkenése viszket, de iszonyúan.

Még léteznek boldog és egyszerű emberek, úgy látom, akiknek ez az egyedüli gondja.

bajkal 2014.04.12. 22:27:10

Kedves Újpesti! (az ok a rendelési idő csökkentésének vszeg szabad elhatározás, vki nyugdíjazása, leterheltség etc. lehet, amit a jogszabályok adta kereteken belül tettek (tehetnek) meg.)
Helyben is megkérdezheted (háziorvosodtól), valószínűleg leginkább ő tudja a rövidítés okát. Vagy a kifüggesztett betegjogi képviselői elérhetőség alapján érdeklődsz a betegjoginál (ő a szabályozást is tudni fogja vagy kikeresi, + lehet képben van a változtatás okával).
+ neten jogszabálykeresőben kutakodj (bár ezt biztos megpróbáltad már) a pontos szabályozás jogi alapjai után.

Ha a házirovosoddal is összeakasztottad a bajszod, akkor a rendszeresen orvoshoz járó valamelyik pletykálós szomszédot "faggasd" :-).

bajkal 2014.04.12. 23:02:52

@Terencius: Ahova tartozom, akkor ott többet kell majd dolgoznia a házirovosoknak?! (csak osztok-szorzok: pl. 4 óra rendelési idő, cirka 30-ig van sorszám, mindegyiket begyűjtik, ha túl jól haladnak, sok csak receptes van, aki az asszisztenssel vagy azzal se érintkezik, de sorszámot kell húznia, az orvos általában negyed-fél óra késéssel kezd, max. 5 perc plusszal fejez, már ha ő az utolsó aznap a rendelőben (este), egy betegre azért kell 5-10 perc, de ő eléggé alapos, inkább 10. Mondjuk legyen napi ha 10 percenként van 1 páciens, akkor az napi 24 a 4 oras rendelésben + 10 receptes vagy gyorsan lezavarható eset. 34 es marad még napi 4 órája feltételezve, hogy 8 órás a munkaideje (?), a maradék 4 órában ha ide-oda versenyautózik is a körzetében, akkor se hiszem, hogy le tud 16 betegnél többet zavarni, hiszen azok elvileg a komplikáltabb esetek...? Lehet tévedek, de aki az 50 beteget kitalálta az se jár háziorvoshoz csak elhiszi, hogy most napi 100-at látnak el mindig mindenhol mindenki? Vagy az én orvosaim voltak már gyerekkoromban és most is iszonyat kényelmesek...
Őszinte akkor lennék, ha azt mondanám sztem legyen itthon is napi 20 beteg és tapasztaljuk meg az eredményt, akinek nem tetszene (a napi be nem jutó 30 receptes, táppénzt kéregető és orvoshoz beszélgetni járók (ugye itteni kommentekben ezek is elhangzanak), majd mehetnének az utcára tüntetni az egészségügyért, a 20 bejutó viszont megkapná a kellő figyelmet, holisztikusabb szemléletet, jatt nélkül (is) a beutalókat stb. az orvosnak meg arányosabb lenne a fizetése órabérre lebontva. Ok. Tudom naív elképzelés, de amíg a páciensek nem.lesznek annyira elégedetlenek, hogy épp emiatt lekapják a politikai gazdasági vezetőket a tíz körmükről, addig úgy néz ki a hazai orvostársadalom és csatolt részei nem képesek elérni változtatást.
Ezért jobb lenne ezeket a posztokat nem mindig kritikus hangnemben kezelni és a posztoló hazudik, buta, okoskodó stb.-kel illetni (tisztelet azoknak, akik nem vagy épp aktuálisan nem ezt teszik, tehát nem általánosítva értem), hanem megtalálni a mögötte húzodó lényeget, hogy hogyan fordulhat ez valóban elő, mi a háttér és mi lehetne a jó megoldás stb. Ehelyett sokszor még, ha egy balfék követ el nyilvánvaló orvosi műhibát vagy udvariatlan, lekezelő, alázó bánásmód esik meg és valaki ezt szóváteszi, akkor is az eü dolgozó hibátlan, több bért érdemel, minden tettének előzménye a rendszer-hiba, amiről ő nem tehet, és "TB már nincs", munkaerő sincs és majd meglátjuk lesz még rosszabb...Nem eléggé rossz így is néha?;-)
Az egészségügyben dolgozóknak az oda belátogatókkal kellene szövetkezniük jobb kommunikációval és egymás iránti több empátiával...na de majd egyszer, talán, tökéletesebb lesz, addig meg nem szendev senki poszthiányban.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2014.04.13. 10:23:45

bajkal már leírta, a háziorvosok munkaidejének egy része az otthon levő (súlyosabb állapotú, rosszul mozgó stb.) betegek látogatása.
És persze még van egy csomó adminisztrációs teher, meg tovább is kéne képződniük (a háziorvosnak kell a legtöbb dologhoz értenie az összes orvos közül).

És azt is leírta bajkal, hogy változás az eü-ben akkor lesz, ha ezt a betegek kikényszerítik (orvosok nincsenek annyian, hogy ezt el tudják intézni, bárki is van kormányon) - ehhez pedig kell, hogy a betegek és orvosok ne ellenséget lássanak egymásban.

Ami egyébként a betegellátás szempontjából is fontos lenne.

gombakomba 2014.04.13. 10:29:19

@Tempus-Anh: Sehol nem írja, hogy ez a legnagyobb gondja. Sőt, nekem a levélből még az sem jön le, hogy neki ezzel bármi gondja lenne. A levél szövegéből nekem úgy tűnik, hogy egyszerűen csak változást tapasztalt, melynek nem érti az okát, és amelyre eddig senki nem tudott választ adni. Hogy miért szeretné tudni, jelen esetben teljesen lényegtelen.
Ne tessék elhamarkodottan ítélni.

gombakomba 2014.04.13. 10:34:22

@Tempus-Anh: Még egy gondolat: miért baj, ha a másiknak nincsenek nagy gondjai? Miért baj, ha valaki egyszerű (a szó pozitív értelmében), és boldog? Miért kellene mindenkinek szenvedni, elégedetlennek lenni? Én őszintén irigylem azt, akinek nyugodtabb a lelke és az elméje, mint az enyém, de nem tőle szeretném elvenni ezt, hanem inkább magam érnék abba az állapotba. Ha nem megy, az az én bajom (és sajnos a közvetlen környezetemé).

csakmotyogok 2014.04.13. 11:59:02

@gombakomba: Nem olyan volt a poszt hangvétele ami, érdeklődőnek tűnt volna, inkább bemószeroló jellegű.

Tempus-Anh 2014.04.13. 13:59:28

@gombakomba:
Az ő boldogsága nyilván örömmel tölt el, nem örülnék, ha boldogtalan lenne. De ekkora körítést keríteni egy részinformáció köré már gyanúsan túllépi a jóindulat és egyszerű tájékozódás határait. Ez az a "mért van az, hogy"-kategória, aminek a kötekedés, számonkérés és malignus méltatlankodás a velejárója.

Terencius 2014.04.13. 14:45:51

"Bajkal" és "csak motyogok" csak azt akartam a hozzászólásommal érzékeltetni, hogy a poszt toló szempontjából a FAKOOSZ javaslata fajsúlyosabb, mint a rendelési idő megkurtítása. Egyébként a javaslatban szereplő napi 50 fő ellátását (elfogadható szinten) én is soknak tartom.

babbaba 2014.04.13. 15:04:48

Ez máshol is így van. 19 után csak előre bejelentett (de nem veszik fel a bejelentkezést, azt mondják menjek, amikor akarok), vagy sürgősségi esetet fogadnak. Pénteken meg még nem tudtam úgy menni, hogy ott volt bárki. Már nem is kísérletezem.

babbaba 2014.04.13. 15:05:50

@csakmotyogok: Budapesten nem annyira van hiány. Itt még ér is valamit a praxis.

babbaba 2014.04.13. 15:09:09

@Dr. Morcz: Régen nem volt otthon lévő beteg és adminisztráció? Nem mondod?

she_wolf 2014.04.13. 16:56:14

Nem tudom hogy a házirvosom hány beteget lát el naponta. Azt tudom, hogy folyamatosan rohan, volt, hogy egyik kezében/fülén mobil, másik kezében kulcsok, szájából kilógó kiflivég, feje, mint Ophelia-é az őrülési jelenetben, kaméleont megszégyenítően forgó szemek....Mire tudj' Isten hányadikként bejutok hozzá, már csak a hárfázó angyalokat hiányolom, olyan béke van.
Nem tudom hogy csinálja, de annak ellenére, hogy itt is, ott is rendelget (belgyógyász, azon belül "vesológus":D), továbbképzések, egyebek, valahogy még akkor is érzem a figyelmét, törődését.
Nem egy bájolgó széplélek, teszi a dolgát. Úgyhogy aki arra vágyik, hogy a lelkét simogassák, inkább hallgasson meditációs muzsikát:)
Én (és szigorúan csak a magam nevében beszélek!) megkapom tőle, amit akarok.
Pl. havonta egyszer egy emilt a rendelési időről (tól-ig, helyettesítés,stb....)
Ja, és nem sajnálom őt, még mielőtt bárki is mást gondolna.
Ahhoz, hogy a beteg és az orvos között jó legyen a kapcsolat, mindkét fél szükséges.

A poszternek: gyerekkoromban a "körzetik" napi 8 órában rendeltek, kajaszünettel. De a körzeti orvosoknak az volt a feladatuk, hogy ott vizsgáljanak, saját szakterületen belül ellássanak, javaslatokat tegyenek akár gyógyszeres kezelésekre, akár műtéti beavatkozásokra. Beutalókat írtak, védőoltásokat adtak be gyerekeknek. Egy mai háziorvos feladatköre jóval sokrétűbb. Ezt nem ártana figyelembe venni, mielőtt percre pontosan számonkérnénk, hogy a doki miért van kevesebbet a "helyén".
Már leírtam, de újra megteszem: nem itt és nem így kell elégedetlenkedni.

she_wolf 2014.04.13. 16:59:07

Ja, ha a polgármester az elvtársad, hogyhogy nem vagytok beszélő viszonyban?:o)
Vis major a lord majorral?:))

b.zajczew 2014.04.13. 17:33:50

4/2000. (II. 25.) EüM rendelet
a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről
2. § (2)

:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

csakmotyogok 2014.04.13. 18:06:43

@babbaba: Azt olvastam ott is vannak üres praxisok.

csakmotyogok 2014.04.13. 18:08:58

@babbaba: Most több van és jóval kevesebb orvos, jóval nagyobb igényű betegekkel.

bajkal 2014.04.14. 22:48:05

@Terencius: Szia! Igen sikerült érzékeltetni, én is csak azért kezdtem számolgatni, mert fennakadtam az 50-en, hogy az is sok (és nyilván sok helyen a mai helyzetben is sok vagy több), amivel valóban nem úgy tűnik, hogy jobban járnánk, de nem a hozzászólásod "ellenében" volt a gondolatmenetem csak abból kiindulva. :-)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása