Ezentúl a drogosokat a Honvéd kórházba viszik?

2014.02.06. 09:11

korhaz_01.jpgAz eddigi embertelen 6-8 órás, esetenként 10 órás várakozás után most mi lesz?

Tisztelt Praxis!

Aggódom. Aggódom,mert a Honvédkórház ( ax. ÁEK) sürgősségi osztálya eddig is agyon volt terhelve. Most kinevezték a toxikológusok legjobbját (nem vagyok gúnyos, tényleg nagyon jó a pasas) a sürgősségi vezetőjévé. Ezentúl a drogosokat, egyéb mérgezetteket is  ide hozzák majd. Az eddigi embertelen 6-8 órás, esetenként 10 órás várakozás után most mi lesz? 

korhaz_01.jpg

Szörnyű volt eddig is, de mi lesz ezután?

2013. december 19.-20.-án  2 napot töltöttem Édesanyámmal a sürgősségin ( nem a fektetőben!) kiszáradt, gyógyszer nélkül hagyták, nem jött hozzá orvos, a szóba került osztályok ( bel, gasztro, sebészet) az ünnepek miatt  nem akarták igényjogosultsága ellenére átvenni. December 26.-án meghalt. Nem feledem a lelketlenséget. Nem feledem a medikus balfékségét. Nem feledem a szervezetlenséget.  

Nem feledem a sok oda nem illő, hangos jópofiságot, ami a  felvételi pultnál ülők felől áradt. Azt remélem, hogy a dr. Zacher  alatt  a stílus változni fog

Angyalföldről W.AM.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tempus-Anh 2014.02.06. 09:47:45

Gondolom, a főorvos úrral egykor együtt töltötték a gyerekkorukat, ha csak úgy per "pasas" nyilatkozik róla.

Az angyalföldi nehézvagány-szlenges beszólásai és meg nem indokolt körkörös szardobálása helyett Édesanyja iránti kegyelet és gyász töltse el a lelkét.

Ha van olyan önnek.

Egyebekben részvétem.

marand22 2014.02.06. 10:37:20

Nem hozzák ide (egyelőre) a drogosokat, mérgezetteket.
"A szakember eredetileg a Péterfy teljes toxikológiai osztályát vitte volna magával az új helyére. A Honvédkórházban fogadókészség is volt erre, ám ezt a tervet az Egészségügyért Felelős Államtitkárság nem támogatta."
nol.hu/belfold/zacher_gabor_bevonul
hvg.hu/egeszseg/20140102_Zacher_Gabor_palyat_modosit

Bár másutt azért hozzáteszi:
"Egy célom azért van: szeretném áthozni a Péterfyből a toxikológiai centrumot."
www.weborvos.hu/egeszsegpolitika/zacher_doktor_az_a4_es/210920/

reepach 2014.02.06. 10:51:16

"Nem feledem a lelketlenséget. Nem feledem a medikus balfékségét. Nem feledem a szervezetlenséget.
Nem feledem a sok oda nem illő, hangos jópofiságot, ami a felvételi pultnál ülők felől áradt."

Az én édesanyám 14 éve halt meg. Én Őt nem feledem.

Egyébként Zacher Gábor valóban kiváló szakember, de nem egy lelkiző típus. Inkább "jópofizó".

bea75 2014.02.06. 17:15:21

@reepach: Én is hasonló véleményen vagyok, mint reepach. Az én édesanyám nyáron lesz 15 éve, hogy meghalt, igaz, más kórházban, más okok miatt /rákja volt, méghozzá a legrosszabb fajtából/. ÉN ŐT NEM FELEDEM, ÉS SOHA NEM IS FOGOM ELFELEJTENI!!!!!

a végtelen űrben együtt 2014.02.06. 19:02:19

Mind a detox, mind a sürgősségi kemény, embert próbáló feladat. Még akkor is, ha minden optimális. De, mint tudjuk Magyarországon már csak a felső tízezernek van normálisan megoldott ellátása. A többi vagy pár, vagy nagyon sok sebből vérzik. A sürgősségit pont a Honvéd-kórházban volt szerencsém megtapasztalni. Első ránézésre igazán modern létesítmény benyomását kelti. De sajna a humán erőforrás keresztmetszete itt is nagyjából olyan, mint a többi helyen. Persze vannak kivételek. Ottlétemkor pont összefutottam Keleti, volt honvédelmi miniszter úrral. Na szóval vannak VIP helyek. A rokonom pont 24 órát töltött 95 évesen egy betegtoló kocsin úgy, hogy rá sem néztek, mert már ugyan felvették, de az osztály, ahova került volna, még nem jelentkezett érte. Így én etettem, itattam, WC-re vittem kerekes tolókocsival. Telefonon megnyugtattak, minden rendben a mamival. Mikor munka után bementem, akkor már 20 órája feküdt a tolókocsin. Összepisilte magát, ami lecsurgott a kövezetre. Még nem evett semmit. Én vittem ételt, ez volt a szerencse, mert mint a betegirányítóban tudatták: amíg az osztály át nem veszi, nincs kaja. Még négy óra, aztán szóltam, hogy vagy jönnek, vagy én viszem fel. Ó, ez az átkozott türelmetlenség! Jöttek. Szóval Honvéd-kórház sürgősségi.

Zacher Gábor nagyon szimpatikus orvos és ember is egyben. Idáig sem volt könnyű helyzetben, de most két fokkal nehezebb jön. Én a magam részéről sok sikert kívánok, ha kis hazánkban erre még egyáltalán van lehetőség bármilyen téren.

Rotoxis 2014.02.06. 21:54:00

Nos éppen elég a sürgősségi osztályoknak, hogy a kijózanító állomások megszüntetésével rájuk szabadították a város összes részegét. Ennek a rendszernek egyébként Zcher dr. volt a legnagyobb támogatója, pusztán szakmai érvek alapján.

Azért azt jó tudni, hogy a sürgősségik kialakították maguknak a saját kis detoxikálóikat, mert nyilvánvaló volt, hogy a részegeket nem lehet a rendes betegek közé ereszteni.

Az Erzsébet kórházban működő osztály évtizedek óta méltatlan körülmények között, ámde kimagasló eredményekkel működik, egykor Kárteszi tanár úr, majd Zacher Gábor és Elek István vezetésével. Mindenképpen megérdemelnének olyan feltételeket, amely alkalmas a betegellátásra és emberhez méltó (sajnos most egyik sem mondható el). Arra gondolni sem merek, mi történik majd akkor, ha a toxikológia beköltözik a Honvédba. Nehéz lesz helyi érdekességként előadni, amint a hazánkba akkreditált diplomata mellé betolják a drogost.

hCsaba61 2014.02.07. 13:13:59

@Rotoxis: Engedtessék meg erre a saját kis történetem. Anno az éjszaka közepén asztmaroham/magas vérnyomás kombóval beszállítottak a nyíregyházi kórház sürgősségi osztályára. Kezelés, infúzió, majd reggelig megfigyelésre egy 4 ágyas kórterembe helyeztek. A másik 3 ágyon masszív alkoholisták, éppen "józanodtak". Reggel jókedvű mentőslegény be a kórterembe (én az ágy szélén ülök), s mivel a helyiségben én voltam az egyetlen kommunikációra alkalmas egyed, 130 decibellel rámordított, miszerint
"...készüljél már, ba...eg, nem érünk rá egy részeg disznóra várni!" Itt még nem történt meg az elkülönülés.

Rotoxis 2014.02.07. 16:30:47

@hCsaba61: Aki disznók közé keveredik, megeszik a korpákok! Mindazonáltal sajnálom az "élményt", szerintem meglettél volna nélküle. A sürgősségi osztályok jelentős része technikailag az eredeti funkcióját sem tudja ellátni, a rendes szeparáció gyakorlatilag lehetetlen.

Braincelle 2014.02.07. 20:41:33

@Rotoxis:
Pedig ez nekem nagyon tetszene! Kis riliti a poltikus és csúcsértelmiségi protkós uraknak, hölgyeknek. Kapják azt, amit az lát, aki 50 évet húzott le becsülettel a gyárban a szalag mellett.
A Honvéd vigyázva áll, ha véletlenül megjelenik valamelyik politikus, vagy annak soha egy percet nem dolgozott felesége, a rendes ember pedig megrohad, mire sorra kerül. Nyilván a Honvédnek nincs más választása, de akkor is.
Mondjuk valami hős liberális emberjogi aktivistát lefektetni két részeg kétajtós szekrény drogos közé, az milyen vicces lenne :P

kheiron 2014.02.08. 00:42:01

@Braincelle:

Nekem urban legend szintjén mesélték, mint "ott történt" sztorit az egyik nagy fővárosi trauma-központban, hogy behoztak valami tökrészeg hajléktalant, akivel az ő stílusának megfelelően beszéltek, nem épp a legudvariasabban. Épp bent volt egy kikent-kifent hölgy (aki nem beteg volt akkor ott), és elkezdte kiosztani afféle jogvédő módjára a munkatársakat, hogy így nem lehet beszélni egy emberrel stb. Mire odalökték a "beteghez", hogy akkor tessen talán megmutatni, hogy hogyan is kellene ellátni az illetőt. Kisvártatva a nő sikítva távozott, mivel a ruhája tiszta hányás lett a védencétől.

Pedig igazság szerint haza kellett volna vinnie magához, és megfelelően megetetni, felruházni stb.

:-)

Oltalom 2014.02.08. 07:47:04

Azért az több mint furcsa, hogy egy drogosnak, egy alkoholistának ugyanolyan szintű ellátás jár, mint egy tisztességes dolgozó embernek!

a végtelen űrben együtt 2014.02.08. 09:02:00

@Oltalom: Már a finom utalás is rengeteg kérdést vet fel. A legfőbb kérdés, hogy ha nem ilyet, akkor mégis milyet? De tényleg! Érdekelne kinek milyen ötlete van, ami még a megvalósítás határait ugyan súrolja, de kivitelezhető.

A szempontok a következők:

1, Embernek tekintjük továbbra is a drogost/alkoholistát?
2, Megkülönböztetjük-e, az idült, vagy akut esetet?
3, Büntetésnek, vagy gyógykezelésnek tekintjük?
4, Kérjünk-e pénzt és melyiktől /idült/akut/. Mennyit?
5, Megkülönböztessük azt, aki tud fizetni és azt aki nem?
6, A megkülönböztetés miben nyilvánuljon meg. Brutalitás, csúnya viselkedés?
7, Ha a hátrányos megkülönböztetésnek következménye van, azt ki vállalja?

Most hirtelen ennyi. Tudom, hogy egy szélsőséges esethez, mint ez is, többféleképp viszonyul egy ember. Az első viszonyulás, az ösztönös. A második, hogy milyen társadalomban szocializálódott. A harmadik, hogy mit engedhet meg magának a társadalomban elfoglalt pozíciója miatt. Az elsőt elrejtjük, mert szégyelljük, a második kissé árnyalja a keményebb színeket, a harmadik megkövetel és adott estben képmutatásra sarkall, ami persze nem jelenti azt, hogy adott estben úgyis gondolja, ahogy állást foglal.

Mer valaki állást foglalni?

Oltalom 2014.02.08. 12:02:15

@a végtelen űrben együtt: A beteg emberek többsége nem tehet a kialakult betegségéről - ki szeretné (akár a legjobban felszerelt) kórházban tölteni az idejét? Ha tehát akarata ellenére mégis kórházba kerül, úgy megilleti az emberhez méltó bánásmód. Ha viszont valaki életmódjával szinte keresi a bajt, úgy azt nem az adófizetők pénzén kellene babusgatni, hanem választania kellene:
- vagy kifizeti a TELJES ellátás, szállítás, gyógyítás költségét (gondolom egy CT, MR nem két forint)
- vagy kivárja, amíg már az összes beteget meggyógyították, senki nem vár kezelésekre és a személyzetnek már nincs egyéb dolga és az egészségügyre szánt keretből még sok-sok elköltendő forint áll rendelkezésre; nos, akkor foglalkozzanak majd az ilyen önpusztítókkal is! (Ha valaki saját magát pusztítja, az iránt a legkisebb részvétet sem tudom érezni!)

a végtelen űrben együtt 2014.02.08. 12:46:43

@Oltalom: Ha nem okoz gondot Neked, akkor rávilágítanék egy két észrevételemre a fenti problémával kapcsolatban. Javaslom, továbbra is csak az alkoholistára és a drogosra koncentrálást.

Tehát: Az alkohol is drog is, tudatmódosító hatású. Ezenkívül mindkettő -saját viszonylatában tekintve- mérgező és függőséget kialakító vegyület. Amikor valaki ezekhez nyúl, akkor nem feltétlen szándékos és rosszindulatú. Nem akar a társadalomnak sem, de a közvetlen környezetének se rosszat okozni. Az ilyen egyén /és többségében tapasztalatlan fiatalról van szó-/ -független korától-, nem rossz szándékú, de meggondolatlan. A visszaesők már más megítélés alá kerülnek. Ott már kialakult a függőség. Nem akarnak teher lenni, de mégis azzá válnak. Amit fentebb említettél -mármint, ha marad erőforrás a kezelésükre, akkor majd foglalkozunk velük- nem jó. A drog/alkohol mérgezés azonnali beavatkozást tesz szükségessé. A rehabilitáció már más tészta.

Az emberhez méltó bánásmód kifejezéssel is csínnyán kell bánnunk, mert az, hogy emberhez méltó meghatározás, már önmagában is tág értelmezést takarhat.
Mondok egy példát: a beteg idős és betegségénél fogva magatehetetlen állapotban van. Az eü. törvény világosan fogalmaz: minden kórházi osztályra felvett betegnek kötelező élelmet biztosítani. A gyakorlat a következő: az ételosztó oda teszi az aznapi menüt a beteg mellé, az nem tudja megenni, lévén magatehetetlen. A kérdés: emberhez méltóan kezelték? Persze! Adtak enni, nem? Arról kitehet, hogy nem tudja megenni. Szóval a fogalmak és a gyakorlat sokszor szöges ellentétben állnak egymással.

Visszatérve: A mérgezettekkel rögtön foglalkozni kell és majd utána lehet csak szelektálni. A bánásmód soha nem lesz meghatározható, mert örökké ott lesz a kérdés: mihez képest? Az úgynevezett rendes betegekhez képest. Ők megfelelő bánásmódot kapnak? Mi a megfelelő és mi nem az? Mennyit kell fizetnem, hogy az legyen. Elég-e a pénz, ha nincs elég személyzet, eszköz? És sorolhatnám a végtelenségig.

blackshíp 2014.02.08. 12:58:49

@Oltalom: Ha ezen az alapon szelektálunk, akkor ugye ne kapjon kezelést a 2-es típusú diabéteszes se, emrt ugye, ha odafigyelt volna arra, hogy mit és menynit eszik, akkor jó esélylel nem jött volna elő. Vagy akkor vegyünk ki mindenkit az egészségügyből, aki nem sportol, nem étkezik mértékkel és egészségesen, ...

Hol a határ? Kire mondod azt, hogy ő még nem szándékosan ekreste a bajt, de a másik már igen? Vagy a jövőben kizárólag baleseti sebészet lesz, valamint genetikai betegségeket kezelünk mert ők nem tehetnek róla, mindenki más meg igen?

a végtelen űrben együtt 2014.02.08. 14:05:39

@blackshíp: Szerintem nem ennyire sarkítva gondolta, csak érintőlegesen célzott rá. Ennek meghatározása, rendszerint a rendelkezésre álló erőforrások mennyisége szokott mérvadó lenni. Mindenki felelős valamilyen szinten mindenért. Pont ezért vagyunk emberek. Tehát, amikor azt a kifejezést használjuk, hogy emberségesen, akkor az empátiát, megértést, a megbocsájtást, a mi is lehetnénk adott esetben a helyén érzésre asszociálunk. Persze ezek -mint említettem- mindig addig terjednek, ameddig a takarónk ér.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása