Játszanak az egészségünkkel, idegeinkkel, a pénzünkkel

2013.06.23. 09:19

sad-man.gifA betegeket nem lekezelni kell ,hanem előkészíteni a vizsgálatra és kezelésre,abban neki segíteni ! A beteggel mindenkor toleránsak segítőkészek vagyunk,persze az ésszerű határok között.

Nagyon sokat gondolkodtam,hogy megosszam é az alábbiakat itt ezen a fórumon, de nem hagy nyugodni ami velem történt.  A Tatabányai Szent Borbála Kórházban akadt dolgom, ahol korábban éveket dolgoztam,mint mentálhigiénés csoportvezető! Féltestvéremnek munkahelyi balesete kapcsán zúzódott a térde és fél éves vizsgálatok,laborok,vérnyomás beállítás stb... után jelentkeztünk, műtét előtti döntés előkészítő szakrendelésen. ( Aneszteziológus szakrendelésén.) A rendelésre várók ketten voltak az öcsémmel együtt. Tehát nem volt tömeg,nem voltak tolongó papírokat lobogtató türelmetlen betegek. Kinyílt az ajtó és kijött az adminisztrátor aki kioktatta a másik beteget,hogy nem biztos,hogy megvizsgálják,mert elmulasztott egy vérvizsgálatot. Szegény hölgy nagyon megrémült,most mi lesz vajon?? 

 

A hatalmas EGO val megáldott adminisztrátornő közölte öcsémmel,hogy elő kell készítse az oda kellő hivatalos vizsgálati eredményeket és a beutalót. Ez eddig rendben is lett volna,de Öcsém aki soha életében nem mozgott hasonló helyeken nem igazán volt képben,hogy valójában mit is kérnek tőle. Jó magam abban a hitben voltam ,hogy ezt Ő tudja,de mint később kiderült ezt nem tudta.Mikor erre rájöttem akkor már késő volt, mert megtörtént a baj!!!  Nem tudtunk azonnal beutalót felmutatni a fél kilónyi korábbi lelet közül, ezért mennydörgés szerű dorgálást,kioktatást kaptunk,hogy neki (mármint az adminisztrátornak) BNO és egyéb pontokat jelentő kódokra,pecsét számokra van szüksége mert azokat a beutaló hiányában nem tudja jegyezni. (A beteg állapota nem volt fontos !! ) Ekkor halkan bátorkodtam megjegyezni,hogy fél életemet az Egészségügyben töltöttem és tudom,hogy ez fontos,de legyen kicsit türelmesebb és próbáljon meghallgatni!! Nem tette egyre határozottabban, arrogáns hangon a beutalót kérte,más egyéb kompromisszumra nem volt képes és hajlandó!! Ekkor beletúrtam a leletek közé (bár szemüveg nélkül már nem igazán látok és nem volt épp nálam) megtaláltam a kért beutalót!!!! Ekkor már uram bocsá nálam is fenn volt a pumpa és megdorgáltam Öcsémet,hogy látod!! majdnem elküldött bennünket a p .. mert ilyen balfék vagy!!  No ezt nem kellett volna!!

 

 Személyes sértésként az adminisztrátor magára vette és azonnal a biztonságiakkal fenyegetett. Ekkor feltűnt a folyosón öcsém kezelő sebésze. Az adminisztrátor arra kérte,hogy utasítsa a betegét ,ill a hozzátartozóját rendre !! Az orvos ahelyett,hogy tájékozódott volna a miértről és a helyzetről, kezében a becsomagolt ebédjével letámadta a BETEGÉT - öcsémet,ha nem viselkedik rendesen nem lesz műtét !!!!! Kicsit tragikomikus volt a helyzet a kezében gőzölgő étellel az öcsémet jogosan megillető egészségügyi ellátás megvonását kilátásba helyező sebész láttán!! Persze harmincöt év év egészségügyben eltöltött munka után ez a helyzet nagyon elszomorított. Ide jutottunk?? Ez vár ma a magyar emberre aki az egészségügy kezei közé kerül?? De eszembe jutottak régi kollégáim azok tisztessége és persze az is ,hogy nem minden eü. ellátásban dolgozó ,sőt a többsége nem ilyen!!!!!  Az ADMINISZTRÁTORNAK annyit üzennék,hogy Ő van a betegekért, Őt azért fizetik (még ha rosszul is, el lehet menni, ha kevés !! Ha marad akkor bizony tegye azt úgy ahogy kell !!)   Néhány gondolat az általam látott munkájáról,ami csapnivaló. 

 

A betegeket nem lekezelni kell ,hanem előkészíteni a vizsgálatra és kezelésre,abban neki segíteni ! A beteggel mindenkor toleránsak segítőkészek vagyunk,persze az ésszerű határok között.. Az én időmben a beosztásomat meghaladó információkról a beteget KIZÁRÓLAG !! csak az orvos tájékoztathatta a hozzátartozókat is beleértve!!! Lehet hogy ma ez másként van!  Meglepett hogy tudományos kisértekezést folytatott a folyosón más betegek előtt egy családdal a családanya betegségét illetően! Mi ere nem voltunk kíváncsiak. A rendelés vezető ezidáig odabent volt a rendelőben.Ha fel is jogosította erre az adminisztrátort, akkor annak nem ott és abban formában kellett volna azt tennie!!  Egy családtag meg kérdezte,hogy be mehet e az anyukájával vizsgálatra az adminisztrátor azt mondja bemehet. Aztán amint belépett a rendelőbe azonnal kizavarta !! Ez nem népszavazás hogy ide ki jön be!! ???????????? 

 

 Nem tudom hova tenni!!  A sebésznek : Nagyon sajnálom,hogy egy picit elhűlt a kaja, de nem kell aggódni, ezek után az Ön segítségére nem lesz szüksége a testvéremnek !!!  Borzasztóan fáj a szívem,hogy a volt munkahelyemen ezt kellett megélnem!! Igyekszem elkerülni és elfeledni ezek után,hogy ott dolgoztam és egyáltalán!!  Ja igen és az adminisztrátornak lett igaza!  Az altató orvos átadta a leletet testvéremnek, mondván menjünk fel az osztályra és keressük meg a főnővért aki elmondja mi a teendő. A főnővér a lelet láttán csodálkozva megkérdezte miért mentünk,hisz az orvos tiltja a műtétet és ismét vérnyomás beállítás procedúrája következik elébb.!!! A beteg központú betegellátás eredményeképp testvérem várnyomása felszökött!! (remélem ez történt és nem nézte el az értéket aki mérte )

 

Nos így játszanak mostanság egészségünkkel ,idegeinkkel,időnkkel,pénzünkkel. Nem szeretném azt írni bezzeg a mi időnkben és azt sem,hogy egy volt Eü. dolgozóval így bánnak akkor a "civil" beteg mire számíthat itt Tatabányán ??

 

 Mátrai Tibor volt rokkant nyugdíjas , mentálhigiénés csoportvezető Tatabánya Szent Borbála Kórház

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hot-spot (törölt) 2013.06.23. 14:00:10

Még hogy nem keresnek jól az adminisztrátorok? Nettó 130 ezreket vesznek fel és egész nap sétálgatnak meg esznek.Azért akkora a hátsója mindnek!
Adminisztrátoros egó-ért nem kell messzi menni,a Szt Imre kórház- ban is van bőven belőlük!

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.06.23. 14:16:53

azért csak halkan megjegyezném, hogy próbáljon elmenni a kedves levélíró a bankba hitelt felvenni, mondjuk a személyigazolványa nélkül. sikerülni fog?
miért lenne az egészségügyben másképpen?

qbr 2013.06.23. 14:39:22

@csak néha benézek ha marhaságot látok: meg probalja lepicsazni a banki ugyintezot, ott biztos megdicserik erte.

De most tenyleg, kedves Tibor! A betegnek nem csak jogai, hanem bizonyos kotelessegei is vannak. Peldaul az, hogy a kotelezoen elvart adminisztrativ papirokat ne legyen lusta odaadni, ha mar amugy is nala van.

Az orvos viselkedese pedig: ha egy kolleganomet lepicsazza egy agressziven viselkedo ferfi, a korulmenyektol fuggetlenul a vedelmere kelek, es egeszen addig nem is fognak erdekelni azok, mig normalis hangnemben el nem mondja az illeto a problemajat.

magam adom 2013.06.23. 15:07:01

Tisztelt volt rokkantnyugdíjas!

Az agresszor adminisztrátor miatt elhiszem, hogy kiment egy biztosíték. De hogy leverte az áramot minden területen, azt nem értem.

Azzal kezdi, hogy az öccsével ketten voltak a szakrendelés előtt. A sztori végére
"tudományos kisértekezést folytatott a folyosón más betegek előtt egy családdal a családanya betegségét illetően!" majd: "Egy családtag meg kérdezte,hogy be mehet e az anyukájával vizsgálatra az adminisztrátor azt mondja bemehet. Aztán amint belépett a rendelőbe azonnal kizavarta !! Ez nem népszavazás hogy ide ki jön be!! ???????????? "
Mindezt az alatt az idő alatt, míg az agresszor admin.nő az öcs sebészét kérte az Önök rendreutasítására.
Amennyire kibogozható, az aneszt. szakrendelésre vártak, ahol eldöntik, hogy aneszteziológiai szempontból műthető-e a beteg. A poszt végére kiderült, hogy az öcs magas vérnyomása miatt a műtétet halasztani kell. Ezt nyilván rendezik, de arról nem volt szó, hogy a beavatkozás később sem végezhető el. Így nem értem, hogy a későbbiekben miért nem lesz szükség a gőzölgő (majd kihűlő) étellel sétáló sebész segítségére. Az a sebész, aki a munkaidejében enni mer, az ne műtsön? Vagy a kihűlt étel miatt nem eszik többé, és mire a vérnyomás-rendezés után műteni kell a pacienst, addigra éhen hal?

Az Ön idejében kedves posztoló nem ettek az eü. dolgozók? Miért kap ekkora hangsúlyt az elbeszélésében ez a tényező? Tudja, vannak területei az eü-nek, ahol sajnos nem tud az orvos, nővér, asszisztens, adminisztrátor, stb. 12.30 és 14 óra között a kórházi, klinikai étkezdében menüt ebédelni nap, mint nap. Így hát viszi magával a kaját. Ki gőzölgőt, ki kihűltet, ki szárazat, ki tegnapit. Aztán majd állva (mer'úgy több fér) valahol bekapkodja.

Javaslatom: Kórházi megjelenésnél a beutalót mindig elő kell készíteni. Olyan, mint a pénzárnál a bankkártya. Ha az adminisztrátor jogtalanul, első szavaival máris agresszívan támad Önre, kérem, kérje meg a higgadtabb hangnem használatára. Ha ez sem segít, jelezze ezt az admin. felettesének. Továbbá Ön se használja pl. a p....ba szavakat a betegellátó helyeken. Újabb agressziót hoz magával. Valamint nézze el ennek az "új generációs" eü. személyzetnek, ha néha megéhezik. Végül, pedig ne bánkódjon, hogy nem vitték bele az öccsét egy belgyógyászati szövődményekkel fenyegető, ám halasztható műtétbe.

hot-spot (törölt) 2013.06.23. 15:33:38

@magam adom: Szerintem meg senkire ne támadjon se az adminisztrátor,sem pedig az orvos.Főleg akkor,ha azok normális hangnemben kommunikálnak!Továbbá pedig ami a beutalót illeti,az egy jelentéktelen papír,amitől független nyugodtan felvehette volna rendszerbe az adminisztrátor a beteget.

hot-spot (törölt) 2013.06.23. 15:36:05

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Még akkor is fel tudja venni a rendszerbe a beteget az adminisztrátor,ha annál semmilyen papír nincs.
Vagy szerinted az eszméletlen csöveseket nem veszik fel a rendszerbe ha a mentő beviszi a kórházba és nincs nála semmi papír?
Szóval kekeckedés volt az adminisztrátor részéről,aki nagy valószínűséggel valami ősrégi mutyi lehetett, nyolc osztályos végzettséggel,ám de középfokúakat megillető közalkalmazotti bérrel.

magam adom 2013.06.23. 16:23:51

@hot-spot:

Azzal kezdtem a hsz-t, hogy megértem a kiment biztosítékot az agresszor adminisztrátor miatt, amennyiben valóban az volt, és ő kezdte az emelt hangnemet. Valóban nem kell eltűrni az agressziót, de nem csak az eü-dolgozóktól.
"Továbbá pedig ami a beutalót illeti" : Szakrendelésre beutaló kell!!! A hajléktalanokat, eszméletlen csöveseket nem a szakrendelőbe viszi a mentő, hanem az ambulanciára. A szakrendelők - pl. fejfájás, parkinson, meddőségi, proctológia és még sorolhatnám - jelen esetben aneszteziológiai beutalóval fogadnak beteget, amelyet célzottan, arra a rendelésre írt a beküldő orvos.
Bár miután ennyire jól értesült vagy - csak tudnám, hogy honnan - az adminisztrátorok feladatát, jogkörét, kötelességét, végzettségét és bérezését illetően, azt hiszem kár magyaráznom.

Csii 2013.06.23. 18:10:32

@hot-spot: Ez így van. Rengetegszer van, hogy megyek eü. intézménybe, ahol elvileg lakcímkártya meg tébékártya, meg ambuláns lap meg anyámkínja kellene... én meg van, hogy csak egy tébékártyát mutatok és érdekes módon, ha olyan ül ott, aki nem tahó, megoldja úgy is, hogy beír a gépbe.
Ambuláns lapon pl rajta van a TB-azonosító, nevetséges, amikor még a kártyát is elkérik ilyenkor. Vicc az egész rendszer. Muszáj fontosnak beállítani a munkájukat, hogy legyen létjogosultságuk.

IrishOak 2013.06.23. 19:04:43

@hot-spot: @Csii:
Látom van keveredés beutaló dolgában.
Amikor a doki azt mondja: na ezt meg kell barkácsolni, akkor ír beutalókat.4 félét.
Ezek eredménye nem lehet egy hétnél "öregebb"!!(úgyhogy van szaladgálás).1. mellkasröntgen 2.EKG 3. teljes vérkép és vizelet, véralvadással. Aztán ha minden kész a műtét előtti napokban(ez már egy-két nappal előtte van) megy az Aneszteshez - a beutalójával. Aki megvizsgálja, kikérdezi és ír egy lapot ami a műtét alatt az altatóorvos segítségére van, hogy milyen "darab"fexik a keze alatt.
Ezen a beutalón van rajta hogy mivel fogják műteni az illetőt, meg egy két szakszó, ha valami különleges dologra kéne még figyelni.

A kórházi betegfelvételre tök mindegy, hogy mit ad be az ember... de az Anesztesnek (vagyis a nővérnek,vagy szaksegítségének és nem adminisztrátor!) meg létfontosságú!

Én is találkoztam pár olyan pácienssel aki hozott egy rakás dolgot, és mikor kérdezték, hogy akkor miért van itt, mondta, hogy műtétre jön. Oké, de mit kéne műteni?'Hát a doktor úr(nő) azt mondta, hogy a .... -al van baj.... na itt aztán szakadnak a cérnák. A többedik műtétnél már én segítettem a sok papírból kiválogatni azt a 3-at+ beutaló ami kellett, mert a műtét előtti napon 20 percenként voltak beosztva a népek... Az idősebbek meg vannak ijedve, otthon össze-vissza keverik a papírokat, aztán van nagy sértődés. Mint itt is.
Egyébiránt csak az elmúlt és az idei év tapasztalata: ki van írva mit kell előkészíteni.Legalább is bp.a Bajcsiban, a Honvédban, a Transzplanton, az I. seb klinikán. de pl kméten.meg még Bicskén is. Amúgy kizárásos alapon az egy hétnél frissebb papírokra kíváncsiak.
A magas vérnyomás az nagyon nagyon veszélyes! Altatós műtétnél meg főleg.

Sajnálom, hogy a nővér agya eldurrant, valószínű annyira nem tudta kiszedni, hogy miért jöttek, hogy hívta az orvost, hogy mi legyen? Hiszen ott várt már a következő szikére szomjazó páciens is akinek meg kell csinálni a műtéti anyagát. Amúgy engem nem zavar, ha épp a folyosón hallok valamit, hogy épp kivel mi van. Nem szoktam fülelni, hogy aztán jól felháborodjak azon, hogy hallottam valamit. Akinek nem inge nem veszi magára. Közöm, hozzá semmi. Elég a magam baja, a másik sem örömében van ott.
(ja nem vagyok eü-s... csak sokat operáltak engem is meg a családtagokat is mostanában, és kifejezetten nyugodt kedves nagyon alapos és megfontolt csapatokkal találkoztam mind én , mind a családom összes tagja.Komoly emberek, végül is nem csak elaludni kell a kezük alatt, hanem fel is kell ébredni.Ezért alaposak,még ha sietnek is.)

marand22 2013.06.23. 20:02:58

Na, akkor ugorjunk neki:
Egy tervezett (elektiv) vizsgálathoz beutaló szükséges. Vannak kivételek (pl. fül-orr-gégészet, szemészet, sebészet, nőgyógyászat). Természetesen a sürgősségi ellátáshoz nem szükséges beutaló.
A beutaló akkor érvényes, ha tartalmazza a beteg személyazonosító adatait, TAJ-számát, a beutaló rendelés 9-jegyű ÁNTSz azonosítóját, a beutaló orvos pecsétszámát, a beutaláshoz tartozó ellátás naplószámát és dátumát, és maximum 60 napig érvényes. A beteg azonosításához ellenőrizni kell személyi adatait, TAJ-számát. Mindezek az egészségügyi törvényben és az egészségügyi ellátásról szóló kiegészítő rendeletekben vannak pontosan és részletesen szabályozva.
Emellett a rendelőintézetek, kórházak szankcinál(hat)ják a dolgozókat, ha a fenti szabályokat nem tartják be, mivel bizonyos ellátásokat, beavatkozásokat csak beutaló ellenében lehet elvégezni (különben az OEP-től nem kap az intézet finanszírozást), ami annyit jelent, hogy az intézet levonja a vállalkozóként dolgozó orvostól a vállalkozói díjból.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.06.23. 20:10:00

@hot-spot: monimális gondolkodással meglátnád a különbséget a sürgősségi ellátás és az elektív ellátás közt. a sürgősséginél ugye nincs előzmény, míg itten pont az előzmény lett volna a legfontosabb
@Csii: a legkevésbé sem nevetséges. ugyanis a személyazonosságodat fényképes igazolvánnyal és biztosítási kártyával kell igazolnod. elkérem a szomszéd ambuláns lapját majd kikezeltetem magam az ő biztosítására. ebből születnek az olyan cikkek, hogy a kórház elkönyvelt egy csomó vizsgálatot a nevemre amik meg sem történtek.

CPR 2013.06.23. 21:00:46

Hát igen, ismét egy "értelmes" poszt. Nekem már az elején tetszett, hogy otthon hagyta a szemüvegét, de kár, pedig anélkül nem lát. Vicces. Egyszer próbálja meg otthon hagyni pl. a tüdejét. Meglátjuk mi lesz :) A másik a doktornál lévő gőzölgő ebéd. Szemét egészségügyi dolgozó! Enni merészelt volna a munkahelyén, munkaidőben! Felháborító! Arcátlanság! Nem igaz, hogy nem bír ki 12, esetleg 24, ne adj isten több órát étlen szomjan. Mivel, ami ugye a mentálhigénián nem köztudott az aneszteziológia ambulancián a legtöbb helyen a műtőben és az intenzíven is párhuzamosan aktívan dolgozó orvosok ambulálnak és esetenként egyik műszakból esnek a másikba. Néha már kissé elegem van az ilyen posztokból. Nézze már a kedves posztoló a másik szemszögéből a dolgokat ilyenkor és számoljon ameddig kell, hátha megváltozik a vélemény.

emzéperiksz 2013.06.24. 09:51:20

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Lehet, hogy nem kap hitelt, de nem is beszélnek vele bunkó hangnemben, és normálisan elmagyarázzák, mire van szükség, telefonon, fiókban, e-mailben is, ha kéri.

isolde 2013.06.24. 10:12:54

Ahol én dolgozom, eü, oda is beutaló kell, és a beutalón szereplő 2 db szám (esetszám és a beutalóhely kódja) nélkül nem tudja felvenni a beteget a rendszerbe a számítógép, akármilyen aranyos az asszisztensnő. Így van beállítva a rendszer, nem lép tovább, nehogy beutaló nélkül felvegyünk valakit.

zellerlevél 2013.06.24. 10:22:42

Vannak kórházi osztályok, orvosok, akik a beteget megfelelően tájékoztatják, a kezébe kapja a listát, hogy mit lehet/kell vinni vizsgálatra, kórházi felvételre, megelőző vizságálatokra. Az ő betegeik, az ilyen osztályra felvettek nem kerülnek kellemetlen helyzetbe szinte soha.

Vannak páciensek, akiknek tapasztalatuk van a kórházi iratokkal, ők képesek rendszerezni az eü-i irataikat, és szintén elkerülik a konfliktusokat.

Végül vannak, akiknek a papír papír, a saját nevükön kívül semmit sem tudnak a kórházi iratokon értelmezni, ezért segítségre lenne szükségük. (Tök mindegy, hogy a szellemi képességeik hiánya miatt, vagy betegségek, koruk miatt.)

Na ez az, illetve ennek felismerése, a megvalósítás szándéka az, ami hiányzik az egyészségügyi dolgozók egy jelentős részénél. Hogy aztán a fent leírt történet után mi történik, az vérmérséklettől függ... A kórházi személyzet az igaza biztos tudatában marad, amilyen volt, a páciensnek meg legközelebb a családtag segít összekészíteni az iratokat, és elkerüli a gondot; vagy morog egy sort, de a végén megműtik, egészségesen hazamegy, és megpróbálja elfelejteni; vagy születik egy ilyen írás, és lehet szörnyülködni egy sort, milyen sanyarú sorsa is van a magyaroknak.
A baj az, hogy a pozitív változások ezekkel a válaszokkal el sem indulnak, vagy nem juthatnak érvényre.

micsoda? 2013.06.24. 11:24:37

Kár védelmében venni bárkinek is, az egészségügyet. Ez van, természetesen vannak kivételek, de az egyre kevesebb. Valóban váltson munkahelyet, akinek nincs türelme a beteghez. Erre mondják, "a kevesebb jobb".
Elismerésre méltó, hogy a poszt írója nem bujt nick név mögé.

Dr.laikus PhD 2013.06.24. 12:00:00

@micsoda?:

Majd a védelmedbe veszed ha rászorulsz.

Van amikor rossz mentális állapotban vagyok, fene tudja mitől (nem a fene tudja én is:D) lelassulok, de ha ettől a dolgozó ideges lesz, leveszem a kalapom, sokkal jobban látszik az égő fülem a fénylő kobakom, összehúzom magam és magyarázkodom.

Kölcsönös magyarázkodás szok lenni, addig megtalálom a rossz helyre dugott papértot.

Persze találkoztam bunkó nővérrel, de ennyi belefér. Az biztos, hogy az életet én jobban évezem, mint ő. :-)

gabuscica 2013.06.24. 12:00:28

Tragikus szembesülés a valósággal annyi év után... Kései a felismerés, de ez természetes. Csak a bajban döbbenünk rá, mihez asszisztáltunk oly hosszú időn keresztül. :(
A nagy magyar valóságot, azon belül az egészségügy agóniáját látták...

koborvadász 2013.06.24. 12:12:47

Már régóta nem a gyógyításról szól az eü. inkább a pénzről.
Mint minden más szakmában vannak pancserek és vannak nagyon jó szakemberek.
Vannak orvosok akik elfelejtik, hogy mire is esküdtek fel.
Vannak bosszantó betegek.

Ám nem szabad elfelejteni, hogy a beteg, elesett ember a legsebezhetőbb.
Nem kell jobban megalázni, belerúgni.

Szakmabeliek lovagolnak a beutalón, ilyen-olyan kódon.
Az adminisztrátor, ha látja hogy a beteg nincs tisztában a dolgokkal, akkor segítsen. Azért is van ott.

Természetesen egyen az orvos és a többi eü alkalmazott is. Csak ne legyen bunkó.

Kedvencem mikor rendelés időben 1,5 óra késés ( indokolt, indokolatlan ) után beesik a doki, következik 20 perc kávészünet. Majd a seftes orvoslátogató. S lehet is menni kajálni. A betegek 4 órája kint ülnek és várják, hogy legalább elkezdődjön a rendelés.

Ez nem egyedi eset.

Minden tiszteletem, az elhivatott, szakmájukat szeretve végző eü alkalmazottaknak.
Mindenkinek lehet rossz napja!

Mégis kicsit kifordulva van a helyzet a jelen eü-ben.

zellerlevél 2013.06.24. 12:14:28

@micsoda?:

Miért kéne mindkét fél együttes hibájának következményét csak az egészségügynek felróni?

telkoe 2013.06.24. 12:24:18

@emzéperiksz: Na ezt azert bankokra kijelenti eleg eros tulzas. Ott is elofordult mar hogy tulnott a pultosliba egoja, ha azt hiszi hogy folotte all a buta (nyugdijas, idos) ugyfelnek es helyre kellett tenni hogy tudja kinek pofazzon.

bunkocska 2013.06.24. 12:38:48

Migy az összes papír megvan addigra a beteg meghal, kiváncsi vagyok ki mit szólna, hogy ha ott ülne mondjuk az édesanyával, nem ne egyen az orvos, de ne akkor amikor dolgozik, vagy tegye ki, hogy ebédszünet. Felháborító, hogy ma az orvosok nagy része szabályosan elvárja a műtét utáni/előtti borítékot, akkor mi az istennek fizetek egészségügyi hozzájárulást. Talán a jövőben nem fizetek, vagyis nem itthon

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.06.24. 12:56:35

Mindig furcsák számomra az ilyen túlfűtött indulattól csöpögő írások. Az első gondolatom az ilyenkor, hogy azért jó lenne ismerni a másik fél álláspontját is, mert a leírtak eléggé indulatból születtek.

emzéperiksz 2013.06.24. 13:38:48

@telkoe: Szerintem ilyet nem tehet egy bankos, mert kirúgják. A nyugdíjasnak sem kell eltűrnie, mert van másik bank, ahová viheti a pénzét, másik SZTK viszont nincs.

telkoe 2013.06.24. 14:03:17

@emzéperiksz: De megprobalhatja es meg is probalja. Tettem en mar rendbe ilyen libat aki az anyammal szorakozott.

plüss_Teknős 2013.06.24. 14:17:09

Ha az orvos beutaló meg vizsgálati eredmények hiányában félrekezeli a féltesót, jobb lett volna? Azt írja, nem érdekelte a beteg állapota. Éppen amiatt kellett volna a beutaló/leletek, mert ott van a kódokban, nem..? Azt hagyjuk is, hogy elvileg egy felnőtt emberről beszélünk, ha már munkahelyi baleset érte, és ennyire nem boldogul, hogy elintézzen ilyesmit egyedül?!
Minden(!) orvosi papíron rajta van, hogy mi is az, hogy legalább a címet mi, laikus betegek is "ércsük"... :-/ És minden eü intézményben ki van írva, hogy milyen papírt, akármit kell előkészíteni...
Sz*r hasonlat, de kasszánál a tárcát, buszra szállva a bérletet, dokinál a szükséges leleteket előszedem...

kisQtya 2013.06.24. 19:34:47

2013. júniusa van. Az informatika társadalmában élünk. Ember járt a Holdon, szondáink a Mars felszínéről küldik az adatokat. Szűkebben a témánkat illetően az orvostudomány szinte csodákra képes: méhen belüli sebészet, PET-CT, őssejtekből szervet növesztenek (pl. emberi fület az egér hátára).

Na de a beutaló!!!!!! Az bezzeg újrahasznosított papíron, sétálósan, senki sose nem ért semmit módon, beteglecseszősen, éppen úgy, mint a Kádár-rendszerben (előtte még nem éltem).

A beteg pedig tanuljon rendet és fegyelmet, hozza a beutalóját, mert a bankban is ugye ......

Van egy apró probléma: a bankba egészségesen megyek ügyintézni. Tudom, hogy nehéz ezt elhinni, kedves egészségügyis kommentelők, de a beteg ember a bajával van elfoglalva, nem maga választja nyomorúságos állapotának időpontját. A beteg egyszerűen szarul érzi magát és az egészségügyben dolgozó adminisztratív humánerőforrás jellemzően meg is tesz mindent annak érdekében, hogy ez a helyzet ne is változzon.

Elképzelek egy álomvilágot, ahol az adóforintjaimból fenntartott egészségügyi rendszer úgy működik, hogy újrahasznosított sajtpapír helyett a háziorvos belső informatikai rendszeren keresztül meghatározott helyre és időpontra fölregisztrál ("beutal") engem szakorvosi vizsgálatra, egyben közli annak indokát és mellékeli az elektronikusan tárolt orvosi dokumentációt.
Így aztán, amikor rám kerül a sor PONTOSAN a számomra fenntartott időpontban, akkor a szakorvos már tudja, ki vagyok, mi vagyok, mi a probléma. A szakorvos pedig visszajuttatja hozzá a szakszerű diagnózist, leletet, stb., velem mindketten laikusként értekeznek, de ellátnak a szükséges információval, s nem postásként használnak. Nem várják el, hogy az egészségügyi kormányzat elmebeteg adminisztrációs kényszerintézkedéseit betegen a nyakamba vegyem.
Az pedig maga a tökély lenne, ha egészségügyi ellátásom során csak az orvossal érintkeznék, ha nem kagylózna ott állandóan valami segédszemélyzet, akit a Nemzetbiztonsági Hivatal elhárítótisztjei képeztek ki arra, hogyan kell lepattintani a beteget.

Ha már beutaló.....

karcsibácsi 2013.06.24. 19:52:51

@kisQtya: "Van egy apró probléma: a bankba egészségesen megyek ügyintézni"
Hülye. Ha beteg vagyok, orvoshoz megyek. Ha elromlott az autóm, szervízbe.
Ha pénzre van szükségem, bankba.
Egyik sem leányálom.

kisQtya 2013.06.24. 20:02:56

@zellerlevél: Teljesen egyetértek. Amikor anyám beteg lett, akkor én is fokozatosan rázódtam bele az egészségügy borzalmaiba, jó idő telt el, mire rájöttem, hogy mit, hogyan kell csinálni.
Agylágyult anyámnak (akit kísértem) elmondták a BM kórház reumatológián, hogy két hónap múlva, amikor ide visszajövünk kontrollra, előbb menjünk el ezzel a papírral az alagsoron át a másik épületbe vérvételre, aztán a ezzel a másik papírral a csontsűrűség-vizsgálatra az alagsor második lépcső harmadik fordulójánál le és aztán jobbra fel, majd az ott kapott papírral vissza ide a 2. emeletre.
Én sem tudtam megjegyezni, elrontottuk, amiért jól lecsesztek minket és büntetésből mindenhol kétszer álltunk sorba. Azért, mert őadminisztrátorsága minden nap oda jár bedolgozni, azt hiszi, hogy mi is annyira ismerjük a terepet.
Anyám már meghalt, örülök, hogy nem kell már ezeket a megalázó túrákat végigvánszorogni, majd az itt elcseszett időt a munkahelyemen ledolgozni.

kisQtya 2013.06.24. 20:07:47

@karcsibácsi: Hülye! ha beteg vagy, minek mész autószerelőhöz?

CPR 2013.06.24. 21:10:51

@kisQtya: Igen. Igazad van. A mai világban, ahol virágzik az informatika és terjed a világháló tényleg így kéne lennie, de tudod mért nincs így, mert az egészségügyre egyszerűen soha egyik kormány sem fordított kellő figyelmet és amíg ez így marad, addig úgyse fogja soha senki bevezetni a fejlett informatikai hálózatot a kórházakba. De első lépésként talán az is elég lenne, ha nem szakadna ránk a plafon egy egy nagyobb vihar után, ha működne a klíma az intenzív osztályon /és máshol is/ a negyven fokos nyári melegben, ha a kórház köz WC-i nem úgy néznének ki ahogy, ha a már igencsak múzeális darabnak számító lélegeztető gépek helyett újakat kapnánk, ha a mentőszolgálatnak lenne elég jól működő autója...stb. Nem csak a beteg ember és az aggódó rokon szenved ezektől, hanem azok is akik kénytelenek nap mint nap ebben dolgozni. Na addig marad a beutaló.

micsoda? 2013.06.24. 23:12:58

@zellerlevél: Azért, mert az egészségügyben dolgozónak ez a dolga, ezt tanulta akárhány év alatt. A beteg, ha szerencséje van ritkán veszi igénybe a "tudását" . Kissé morbid, de nincs gyakorlata.

platelet 2013.06.25. 05:50:00

@kisQtya: "Az pedig maga a tökély lenne, ha egészségügyi ellátásom során csak az orvossal érintkeznék," ??????????? Akkor ki mosna ki a szarból? Ki kötözne? Ki papírozna le mindent, hogy később ne kelljen fizetned? Ki tenne át törött lábbal a műtőasztalra? hogy csak néhányat említsek...

platelet 2013.06.25. 05:53:06

@kisQtya: ja, még egy dolog... most őszintén, komolyan azt gondolod, hogy te vagy az első, akinek az egységes informatikai rendszer eszéb jutott? hidd el, nem... csak éppen egy használható rendszer kurva drága, a kiépítése kurva drága, a fenntartása kurva drága, néhol meg jelenleg gyógyszerre nincs pénz...

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.06.25. 08:26:56

@platelet: a rendszer kiépítése nem lenne olyan nagyon drága, hanem annak a biztonsága az lenne a horribilis összeg. tudod mennyibe kerül a feketepiacon 10 millió ember minden adata, lakcíme? milliárdok, és nem forintban. a pentagon rendszerét is fel tudják törni, pedig ők nagyon sok pénzt költenek a biztonságra

Dr.laikus PhD 2013.06.25. 10:28:36

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Kész a rendszer, pici változtatás kell csak. Szerintem.

Az elszámolások, a kiváltott gyógyszereket BNO kódra lebontva már most is láthatóak.
A beteg engedélye alapján beleléphet az ügyeletes orvos is. Itt az adatvédelem megoldott.

Csak a diagnózist kell hozzárendelni, vagy egy egyéni csipkártya amit a beteg annak ad oda aki éppen kezeli. A betegségtörténetét tartalmazhatja akiváltott, vagy eppen ki nem váltott gyógyszereit is.

Majd csinálnak törvényt, valakinek kiírják a pályázatot oszt lesz ez is. Talán....

platelet 2013.06.25. 14:19:01

@csak néha benézek ha marhaságot látok: ezt írtam én is... egy jó rendszer és a fenntartása drága lenne, ebben a biztonság is benne van...

zellerlevél 2013.06.25. 17:22:15

@micsoda?:

Egyrészt az egészségügyben nagyon kevés a kommunikációs tananyag, valóban többnek kéne lennie. Vagyis nem, nem ezt tanulták, és a munkájuk célja sem csak ez.
Másrészt sok ember kezelhetetlen, nem csak az egészségügyben, hanem bárhol máshol. (Ha közlekedsz, vásárolsz, akkor láthatod, egyesek minimális szabálykövetési hajlandósággal sem rendelkeznek, nem beszélve a kommunikációs készségekről.)

kisQtya 2013.06.25. 23:17:34

@platelet: Biztos minden kurva drága de én a közigazgatásban egy olyan huszonnégyezer fős szervezetben dolgozom, ahol országos belső levelezőrendszeren értekezem Budapestről az ország bármely pontján lévő kollégámmal és bármilyen szkennelt iratot tudok csatolni.
Ez nem lehetetlen és nem is kerül olyan nagyon sokba.
Ilyen rendszeren a távdiagnózistól a konzíliumig, a videokonferenciától a távoktatásig mindent meg lehetne oldani.
A városi szakorvos által felírt receptet a falumban lévő patikába lehetne küldeni és ott váltanám ki. Beutazás és órákig sorbanülés nélkül.
Stb, stb.
Persze így nem lehetne csalni, mert a nyilvántartás ellenőrizhető lenne.
Senkinek nem érdeke egy ilyen rendszer.

kisQtya 2013.06.25. 23:34:00

@platelet: Sajnálom, de engem a háziorvossal szemben üldögélő orvosírnok még sosem mosott ki a szarból, nem kötözött be, nem tett át törött lábbal a "nemtomhova". Neki fölösleges ott kagylózni.
A kórházban a nővér tegyen tisztába, ha kell, de ahhoz nincs köze, hogy miként szereztem egy sérülést. Jól emlékszem, hogyan sikerült az interneten szétpletykálni névvel, hogy pl. F televíziós műsorvezetőt Cs színművész nagy imádat közepette úgy megtolta, hogy szétrepedt a végbele és másnap virágot hozott neki a kórházba..... Na, ez nagyon ment. Azóta sem hallottam, hogy ezzel kapcsolatban bármiféle felelősségre vonás történt volna.

bajkal 2013.06.26. 02:58:44

@platelet: Nem az egyseges a draga, hanem a mostani, hogy mindekinek kicsi sajat komása van, minden kormányváltásnál uj tender uj informatikai ceg stb. Ha egyseges lenne, netan "atjarhato, kompatibilis" akkor meg meg a magyar mentalitasnak is bucsut kene inteni. (Nem lehetne mindenkinek a husos fazek szelen varakozni es kikonyokolni a masikat.)

Poszthoz: Szerintem nem pics a szó, hanem pic.ába és ezt vette magára a hölgy (hiszen ő senkit, nem küldött sehova se, csak vegezte a dolgat es akkor miert bantja csunya ideges bena beteget, aki még a beutalóját se tudja előkészíteni, igy az vaksi batyja is.)

Egyébként a paciensek legtobbje szetizgulja magat mikozben vizsgalatra var vagy akarcsak adminisztraciora egy egeszsegugyi intezetben (meg egeszsegesen is, nemhogy betegseggel, mutetre varva). Na erre szinte alig-alig van valaki tekintettel, sot a beteg necsak magatol kitalalja epp, hol mi a szokas, de ha belep az epuletbe egybol szurja ki még 5 hirdetes es 10 egyeb felirat kozott az elokeszitendok listajat, vagy csak epp arra koncentralva, hogy hol talalja az adott hyeliseget es a sorszama kovetkezik-e, arrol ne is beszelve, hogy a beutalo fecni meretét, illessze az A/4-es meretu zarokhoz, leletekhez ugy, hogy se ne csusszon be a tobbi koze, se ne kelljen letepdesni mert valamihez tul alaposan odatuzte, hogy ne alulra hulljon a paksametaban.
A folyoson ecsetelnek egeszsegugyi problemat az szinte szokas mar. Nekem a folyoson kellett megtudnom, hogy a halott "gyereket" egynapi mutetre valo varakozas utan inkabb majd azuljem meg, es a hazabocaajtaskor azt is a folyoson kozoltek, hogy jaj ez nekem biztos mekkora sokk volt, hogy a gyasz folyamatain menjek vegig, fol kell dolgoznom es mellesleg igen olyan cinikus vagyok. Ja hogy ez utobbi esetben raadasul a ferjemnek beszelt elsosorban az orvos, mintha en ott se lennek, mikozben vagy 3-an voltak meg a kozelunkben....bruhaha! vagy brühühü?
Intelligencia is van a vilagon. (valahol)

karcsibácsi 2013.06.27. 13:01:39

@bajkal: Азерт ез нагъфоку игенътеленшег.
Οιψαν βετυτιρσκ αμιψεντ ακαρσκ
יםבאם מדא ךהכהמה וטרכםט!
اغعء تزاتفجل حء تلاع ستز عغةشةئ.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása