Régiós különbségek az orvosi ellátásban

2013.06.20. 08:59

heart n love valentines day wallpapers  (1).pngA vizsgálatok után megállapították, hogy hónapokkal ezelőtt hátsófali színinfarktusom volt, amelyet a helyi orvos két szívultrahang után sem vett észre, sem a másik kórházban nem észlelték.

Tisztelt Praxis blog szerkesztők!

 

Problémám, igen hétköznapinak mondható a mai világunkban. Szívkoszorúér cserén mentem keresztül, aminek köszönhetően most itt írhatok Önöknek! 2008 tavaszán erős mellkasi fájdalmaim jelentkeztek egyre erősebben az idő haladtával. Átlagos életet élő háziasszony vagyok, aki otthon házimunkát végez. Az otthoni teendők egyre nehezebbnek bizonyultak. Háziorvosom az idő előrehaladtával és a fájdalmak erősödésének ismeretében javasolt egy felülvizsgálatot. A vizsgálatok során jártam Békés megyei városunk kardiológusánál, aki megnyugtatott afelől, hogy kutyabajom sincs. A tüdőgondozóhoz eljutva megállapították, hogy asztmás vagyok. Asztma gyógyszereket kaptam, meg lettem nyugtatva, hogy nem lesz semmi bajom most már. Viszont ahelyett, hogy javult volna az állapotom, egyre rosszabb lett, mire eljutottam Csongrád megye egy kórházába, izotópos terheléses vizsgálatra, ahol szívnagyobbodást állapítottak meg.

 

A vizsgálat után az orvos megnyugtatott, hogy életmód változtatással minden rendbe jön. Teltek múltak a hetek, hónapok miközben dolgoztam, de a tünetek még mindig erősen jelentkeztek. Egy nagyon erős rosszullétet követően felkerestem egy Hajdú-Bihar megyei nagy kórház kardiológiai osztályát, időpont egyeztetés után találkoztam Dr.. x Andrea kardiológussal, aki a vizsgálatok után megállapította, hogy hónapokkal ezelőtt hátsófali színinfarktusom volt, amelyet a helyi orvos két szívultrahang után sem vett észre, sem a másik kórházban nem észlelték. A vizsgálatok után haza sem engedtek, hanem katéterezés volt, amely során kiderült, hogy a szívkoszorú ér elvan záródva... ennek következtében voltak a fájdalmak és a rosszullétek. Kontroll vizsgálaton a katéterezés kevésnek bizonyult és műtétre volt szükség, azaz kicserélni az eret.

 

Nem sokkal később megbeszélés után visszatértem a kórházba, megmütöttek, műtét során kiderült, hogy mind a négy koszorúér elvan záródva és, hogy a későbbiekben ne legyen probléma azokat is kicserélték.  Ez a procedúra 4 évig tartott, abból a Hajdú-Bihar megyei kórház egy év alatt felismerte és kezelte a betegségem, míg a közeli intézményekben félrediagnosztizálást követően még kezelni sem kezeltek értékelhető módon. Az értékelhető mód igazából túl jó fogalmazás, mert ha nem műtöttek volna meg Hajdú-Bihar megyében, 2-3 hónap múlva meghaltam volna. Ez úton is fogadják szíves hálámat abban a kórházban, ahol kezeltek, és akiknek köszönhetően teljes életet élhetek újra. Ez úton úgy szintén viszont fogadják szíves köszönet nyilvánításomat a Békés megyei és Csongrád megyei orvosok akik kezeltek és a diagnosztizált nem létező asztmám és szívnagyobbodásom felismerését. Remélem továbbra is ily módon dolgoznak mindhárom helyen.

 

Remélem mások számára is hasznos lesz a történetem.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qbr 2013.06.20. 12:35:29

Lehet, hogy én értelmezem félre, de a levélben az áll, hogy "Teltek múltak a hetek, hónapok" a debreceni kardiológiai kivizsgálás előtt, utána a kardiológus "megállapította, hogy hónapokkal ezelőtt hátsófali színinfarktusom volt".

Nem lehet, hogy az infarktus a Csongrád megyei és a debreceni kivizsgálás között történt?

Az símán lehet, hogy EKG-val benéznek egy hátsófali infarktust (apámnál pl. 2 ügyeletes orvos is, 2 egymást követő napon), de szívultrahanggal azért csak nem.

nemhiszem, hogy 2013.06.20. 12:47:15

ultrahang meg infarkt? oezofagialis ekg hamarabb

marand22 2013.06.20. 13:47:30

Elég zavaros a történet, megpróbálom kihámozni a lényeget.
"Szívkoszorúér cserén" = ACBG (aorto-coronariás bypass graft műtét)
"műtétre volt szükség, azaz kicserélni az eret." = eret nem cserélnek, hanem bypassolnak (azaz a szűkület vagy elzáródás áthidalása történik: az áthidaló érgraft egyik vége az aortán, másik vége a koszorúéren a szűkület/elzáródás alatt)
"Nem sokkal később megbeszélés után visszatértem a kórházba, megmütöttek, műtét során kiderült, hogy mind a négy koszorúér elvan záródva és, hogy a későbbiekben ne legyen probléma azokat is kicserélték." = ezt nem értem (az első műtét akkor PCI volt, vagy 2 bypassműtét végeztek egymás után ?)
"ha nem műtöttek volna meg Hajdú-Bihar megyében, 2-3 hónap múlva meghaltam volna." = ez így egyáltalán nem biztos, csak egy a lehetséges kimenetelek (hirtelen halál, reinfarktus, fokozódó szívelégtelenség, stabil angina, fáradékonyság) közül.
"Remélem továbbra is ily módon dolgoznak mindhárom helyen." = Idézőjelben igaz.

@nemhiszem, hogy:
Oesophagealis EKG másra való (mivel érintkezik a bal pitvarral, ezért innen a legnagyobb a pitvari jel, kérdéses esetekben a kamrai tachycardia differenciál diagnosztikájánál van jelentősége: van-e pitvar kamrai disszociáció?). Nem inkább a hátsó elvezetésekre (V7-9, paravertebralis elvezetések) gondoltál?

marand22 2013.06.20. 13:55:10

Oesophagealis elektróda helyett ma inkább a Lewis-elvezetést használjuk erre.
circ.ahajournals.org/content/119/24/e592.full
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása