A gyerekorvos röhögve közölte, a gyereknek ritmuszavara van

2013.06.09. 09:23

babyBlues_1661772c.jpg13 nap után hazahozhattuk a fiam, ami után kaptam egy kisebb ideg összeroppanást.... de ezen nem lepődök meg! Teljesen meg lettem alázva.

2012.11 hóban szültem meg kisfiam, de azt tudni kell, 9 éve vagyok pánikbeteg! Este 23 órától 8 perces, elviselhető fájásaim voltak, hajnal fél 3 - kor felhívtam a fogadott szülésznőmet, aki éppen ügyeletes volt aznap éjjel, azt mondta, lassan induljunk el. Negyed 4 után beértünk, megvizsgált, bő 3 ujjnyi, feszül a burok, azonnal hívta a fogadott orvosom, aki a kórháztól 46 km - re lakik! Imádkoztam, hogy beérjen, mert tejfölköd volt, nekem pedig csak erősödtek a fájásaim. A párom végig benn volt velem, ez volt a szerencsém, mert negyed 5 után szóltam neki, szóljon a szülésznéninek, mert nyomnom kell ( második gyermekem ).

 

Ki akart menni az ajtón, de megelőzte az orvos! - Hála Istennek Doktor Úr! - mondtam! Megvizsgált, burokrepesztés, már nyomhattam is! 4:43 perckor kibújt a kisfiam, 57 cm és 4050 gramm, szép, rózsaszínű, amilyennek kellett, hogy legyen. 2 óra fekvés után elkísért a szülésznénim fürdeni, majd a kórterembe... De vártam a 9 órát, hogy hozzák a babót! Jött a csecsemős nővér, kihozta a szobatársam babáját, majd nekem félvállról azt mondta: - Ezt a babát nem hozzuk ki, mert szívbeteg, és meg kell műteni, de nem mondtam semmit, majd jön a gyerekorvos bővebb tájékoztatást adni! - Az ereimben meghűlt a vér! Hogy micsoda?! És én ezt csak most tudom meg?! Így?! Valamikor 10 óra után bejöttek édesapámék, 11 után jött a gyerekorvos, velem akart beszélni!

 

 Hozzáteszem, a szülésznőm és az orvosom, akik eközben 4 - szer látogatták meg a babámat a gyerekosztályon, azt mondták, szép színű, jókedvű, alszik, ők láttak már szívbeteg babát, ne aggódjak... nos, ők szóltak a gyerekorvosnak, hogy lehetőleg kíméletesen közölje ezt velem, mert pánikbeteg vagyok, ne akarták, hogy baj legyen még velem is! A gyerekorvos RÖHÖGVE a szemembe vágta, hogy a gyereknek ritmuszavara, szívzöreje van, nagyon rossz lett az EKG - ja, ő megrendelte a Peter Cherny Alapítvány mentőjét, elviteti a fiamat az Országos Kardiológia Intézetbe, majd ott megcsinálják a műtétet. De majd ő kapja az ottani információt, ha megtud valamit, átjön hozzám ,és elmondja... Jöttek a mentősök fél 2 -kor, kimentem... majdnem elájultam, ahogy megláttam a fiam az inkubátorban, ketten fogtak meg, nehogy összeessek. Apukája ment a gyermek után... A gyerekorvost többet ne láttam, míg ott voltam... a fiam apja hozta az infót, a Kardiológiai Intézetben mindent rendben találtak, csak egy kis zörej, ami minden újszülöttnél megtalálható!

 

Nem értették, mit keres ott a gyermek?! Kérdeztem a férjem, mikor jön vissza, mikor hozzák vissza a gyermekem?! További sokk ért, nem hozzák le, mert a gyerekorvos nem veszi vissza, elhelyeztette az I. számú Gyermekklinikán... Kafa.. Ők 8 nap után hívtak, nem nézik tovább a gyermeket, hiszen nincs baja, leküldik vissza... a doki nagy nehezen átvette... bementem hozzá, és az orvos, kinn a folyosón üvöltve közölte velem, hogy ennek a gyereknek nyelési panaszai vannak, de gondolja, a pánikbetegségem miatt  úgysem maradok ott... erre anyumhoz fordult, aki bejött velem, hogy - Maga a nagymama?! - Igen. - válaszolta anyum! - Akkor magának mondom, mert látom a lánya nem érti a helyzetet! - Ez volt az a pont, amikor sírva rohantam végig a folyosón, és ha a nővérke nem szalad utánam, szégyen - nem szégyen, kimegyek az osztályról!

 

A nővérke megnyugtatott, neki kisírhattam magam, és bementem a fiamhoz, akit születése után 9 nappal láttam először! hazaérve felhívtam a SOTE gyermekklinikáját, megkérdezve, milyen nyelési zavara van a fiamnak?! - Anyuka, nincs nyelési zavara, bukik, de minden újszülött bukik! - volta válasz! Női és anyai mivoltomban ez a gyermekorvos teljesen porig alázott, ahogy mindenki előtt üvöltözve közölte velem, hogy azt gondolja rólam, hülye vagyok, és még egy rendes diagnózist sem tud felállítani! 13 nap után hazahozhattuk a fiam, ami után kaptam egy kisebb ideg összeroppanást.... de ezen nem lepődök meg! Teljesen meg lettem alázva, a fiam a mai napig tökéletes egészségnek örvend, fél éves, 8300 gramm, 68 cm, 2 foga kinn van, forgolódik, tehát lemaradva sincs a többi kortárstól...

 

Várom azt a napot, amikor annak az orvosnak be tudok majd olvasni! Ez Jászberény, a mai napig praktizál, mert mit tehettem volna?!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.06.09. 10:30:19

az EKG egy objektív vizsgálat, ha az mutat valamit akkor jellemzően van is valami. ezt ugye egy hallgatózással kizárták? semmi Holter, semmi szívecho vagy ilyesmi?
kritikus momentum ez a pánikbetegség szerintem

Dr.laikus PhD 2013.06.09. 11:33:01

Jajj én megint ekézni fogom a posztolót....

Nem az a jó, hogy a gyereknek nincs semmi baja? A pánikbetegség az van, bár a tapasztalatom az, ha valakinek nagy szüksége van a józan észre a pánik akkor szünetel.

Azt még értem, hogy a sok ijedtség után összeroppant, bár szép nagy baba, de akkor is szükség van az anyára. Ez nem szülés utáni depresszió, itt volt oka pánikolni.
A többi egy pocsék rossz emlék. Fel kéne dolgozni, mert ezt a hatalmas babát fel kell nevelni egy józan ésszel rendelkező anyának. :-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.09. 12:29:08

szerintem jobb neked, ha én nem mondok semmit

neduddki21 2013.06.09. 13:07:06

Szerintem abból, amit leírtál, nem derül ki semmi olyan, ami ekkora felháborodásra okot adna. A gyerekorvos óvatos volt, a gyereket kivizsgálták, egészséges és ennyi. Nem értem, miért kellene beolvasni az orvosnak? Nyilván látta rajtad a pánikot és az indokolatlan felháborodást, azért beszélt inkább édesanyádhoz. És lehet, hogy igaza volt. Amikor az ember olyan állapotban van, mint a leírásból következően Te voltál, bármit mondanak neki, semmit nem tud a helyén kezelni, mindent megalázásnak, rosszindulatnak stb. értékel. Az én gyerekemre pl. a védőnő azt mondta - miután alig volt kutacsa, ha ez a helyes megfogalmazás - hogy lehet, nem lesz normális. Azonnal képtelenségnek tartottam, mert semmi nem utalt erre, mosolyogtam rajta egyet és kész.
Nem akarok okoskodni, de én hasonló helyzetben biztos a gyerek után mentem volna a Kardiológiai Intézetbe, majd a klinikára is, hogy ott legyek a gyerekkel, szoptatni tudjam. Hiszen természetes úton szültél, mi akadályozott meg benne? Akkor nem telik el olyan hosszú idő, míg láthatod.

VaTi 2013.06.09. 13:33:41

@neduddki21: nekem is ez jutott eszembe, hogy az anyukának nem kötelező napokig a kórházban feküdni, ha problémamentes szülés volt. Ha elviszik a gyereket egy másik kórházba, kijelentkezik, aláírja a papírt, hogy saját felelősségre távozik, és megy a gyerek után a másik kórházba. Ahogy olvastam a sztorit, nekem ez lett volna a legalapvetőbb lépés,és nagyon csodálkozom, hogy a posztoló nem tette. Probléma volt a szüléssel, nem volt jól, vagy micsoda? Mert egy mozgásképes nő utána megy a gyerekének.

zünüke 2013.06.09. 14:08:55

A lányommal 2003- ban történt hasonló eset,sőt nagyon hasonló a Szabolcs utcai kórház szülészetén.A mi esetünkben is a gyereket elvitték közvetlen a szülés után szívpanaszokra hivatkozva,és onnantól kezdve nem láttuk, mert egyszerűen nem engedték.Nem engedték látogatni még az anyjának sem,nem engedték szopni(fertőzés veszélyre hivatkozva)felvilágosítást nem adtak,látogatási időben az újszülött intenzív osztály főorvosnője szóba sem állt velünk, amikor megpróbáltunk némi információhoz jutni a gyerek állapotát illetően.Amikor láttam,hogy a lányom kétségbeesve sír a kórházi ágyon akkor megelégeltem ezt a bánásmódot és leindultam az osztályra ahol az unokám volt, akkor már harmadik napja.Egy kedves fiatal nővérke nyitott ajtót akivel közöltem ki vagyok,és miért jöttem és ha lehet szeretnék a X.Y főorvosnővel beszélni mert jogom jogunk van tudni mi van a gyerekkel,és hogyan tovább.Amennyiben ismételten az a válasz,hogy rácsukják az orromra az ajtót,és semmiféle információt nem kapok, akkor most ebben a pillanatban rendőrt hívok.Minden indulat nélkül közöltem,hogy napok óta látjuk,hogy a szülők ki-be járkálnak a saját gyermekükhöz, így szeretném megtudni,hogy mi miért nem mehetünk be.Meglepetésemre szó nélkül beengedett,majd bevezetett egy terembe ahol 8-10 inkubátor volt köztük az egyikben az én unokám.Arra emlékszem,hogy borzasztó meleg volt bent,tűzött a nap be az ablakon a júniusi hőségben, ami már eleve nem tett jó benyomást. Gyönyörködtem a gyerekben, aki egy gyönyörű fejlett, három kilón felül született baba volt és sajgott a szívem,hogy egy inkubátorba beletéve, keservesen sírva kellett megismernem.Másnap felhívtam a körzeti gyermekorvost elmesélve a történetet,aki igen csak felháborodott az eseten.Mit keres a gyerek az újszülött intenzív osztályon ha ilyen "komoly" szívpanaszai vannak??-kérdezte.Na meg aztán ha mégsem olyan komoly,akkor miért nem lehet szoptatni?? Azonnal bemenni és kérni,hogy a babát szállítsák át a Tűzoltó utcai gyermek kórházba,ahol szakorvos majd megnézi illetve megfigyeli.Megfogadtuk a tanácsot,aminek egy oltári botrány lett a következménye a kórházi folyóson.A főorvosnő közölte,hogy ő nem köteles kiadni a gyereket(??)és az anyuka nem mond igazat,mert igenis mindenféle információt megkapott valamint akkor ment be a babához amikor csak akart.Nem igaz,egy szó sem volt igaz abból amit üvöltött kivörösödve de nem tudott mit tenni a gyereket ki kellett adnia hivatalosan.Még aznap átszállították gyermek mentővel a fenti kórházba.Se inkubátor, se intenzív osztály nem kellett a megfigyeléshez.A lányom reggeltől estig vele lehetett,és három nap után kiadták egészségesen,folyamatos súlygyarapodással.Persze a teje elapadt,azt már nem tudtuk megmenteni, maradt a tápszer meg a rossz emlék.Pár hét múlva felülvizsgálatra kellett vinni ahol semmiféle kóros elváltozást nem találtak,szerintük nem is volt.Szerintünk se.Na de akkor mi volt ez az egész cirkusz???Nem tudjuk a mai napig sem.A lényeg,hogy a "szívbeteg baba" a jövő hónapban lesz 10 éves,az égadta világon semmi baja nincs a szívének.Gyermekbetegségen kívül más betegsége nem volt még.Tudom hosszúra nyúlt a hozzászólásom,de muszáj volt az elejétől leírni,hogy érthető legyen a lényeg.

Rotoxis 2013.06.09. 15:17:13

Engem gyíkká változtatott! De már elmúlt...

IrishOak 2013.06.09. 15:39:21

Olyan van, hogy az ember lánya megbolondul a szülés után... ez normális, a hormonok miatt van. Az újszülöttet vizsgáló orvos jóval alaposabb mint a körorvos, akihez náthával meg himlővel megyünk.
Mivel elég sok gyereknek van szívzöreje (ezt évtizedek óta külön is figyelték mind azonnal, mind pedig a tanácsadásokon; úgyhogy ez nem újdonság)vagy újabban szív fejlődési rendellenessége így az is tudható, hogy évente kb 400-450 szívműtétet végeznek frissen születetteken. Na, ha nem lett volna alapos a doki,és nem küldözgeti mindenhová, de a gyerek ellilul és meghal, akkor is a pánikbetegségre fogná anya a szidalmakat?..ááá... akkor átkozná a felületes semmivel nem törődő dokit -ugye!
Amúgy a pánikbetegség gyógymódja a sok és alapos orgazmus,a szeretetteljes élet, és problémákkal való szembesülés ,a hiszti helyett a problémák kibeszélése, és megoldása.;-)
Én csak akkor láttam neonatológust nevetni,ha felköszöntöttem szülinapján.De akkor semmiképp, ha egy anyukának azt mondta, hogy a babát elküldtem "megnézetni a szívesekhez.

IrishOak 2013.06.09. 15:40:44

@Rotoxis: mármint a szülés? ... ja azzal én is így voltam:-DD

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.09. 16:30:51

@neduddki21: szerintem ott kezdődik, hogy anyuka beleegyezése nélkül el se vihetik...

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.06.09. 16:33:31

@Babette_: hát ha a gyerek életveszélyben van akkor nem kell a szülő beleegyezése, sőt ha megtagadja akkor is el lehet végezni, csak még egy jó kis pert is kap a nyakába a kedves szülő aki gondatlanságával veszélyezteti a gyermeket.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.06.09. 16:39:41

Néha olvasgatom a blogot, másfél évnyi angliai tartózkodás után azt mondhatom különböző tapasztalatokat követően (feleségem dolgozott/dolgozik az egészségügyben), hogy ott az olyan sztorikat mint ez, meg a többi ami itt kikerül Index-címlapra, azt ott úgy nevezik, hogy "kedd délután".

Hiába van benne vagy 5000x több pénz, a legironikusabb tapasztalat az, hogy a magyar egészségügy sokkal színvonalasabb mint az ottani (nem, nem az eszközök, kórtermek állapotára, vagy a nővérek, ill. orvosok modorára gondolok)

Baszki, ha itt is az lenne mint ott, már forradalom lenne.

dr. saint555 2013.06.09. 17:08:16

"... mert mit tehettem volna? ..." Hát pl. nem sírva elszaladok, hanem simán elküldöm a retkes szülőanyjába.

zellerlevél 2013.06.09. 17:09:46

Miért volt az anyuka ennyi ideig kórházban? (Egy ismerősöm négy órával szülés után gyalog átment a gyerek után a másik kórházba. Oké, nem mindenki ilyen erős szülés után, de két nap után még császár után is simán megtehető autóval egy, akár több órás út is, főleg ha az emberlánya a gyerekét akarja látni.)
Miért nem kért felvilágosítást?
Miért nem működött együtt a személyzettel?
Ha ő nem cselekvőképes (a cselekvés hiánya erre utal), akkor a férje, szülei miért nem gondoskodtak arról, hogy a gyerek együtt lehessen vele? Lehet, hogy azért, mert jobbnak találták, ha nincs együtt a babával?

(És csak zárójelben: újabban sok kismama gondolja azt, hogy valamilyen pszichiátriai kórképpel "felszerelkezve" mindentől védve van. Nem biztos, hogy itt is ez a helyzet, de érdemes lenne elgondolkodnia azon, hogy valóban beteg-e. Másrészt: ha valóban beteg valaki, akkor nem kéne megvárni a gyerekszüléssel az állapotjavulást?)

sony 2013.06.09. 17:35:51

Tehát szerintetek az rendben van, hogy röhögve közölte vele az orvos a diagnózist, utána pedig megalázó módon beszél vele? Részletkérdés, hogy az anyuka pánikbeteg, az elemi tisztelet mindenkit megillet. Ha egy orvos már annyira kiüresedett, hogy nem képes erre, akkor ideje kivenni egy hosszabb szabadságot.

bayard 2013.06.09. 17:47:50

Magam is jó néhányszor voltam szenvedő alanya egészségügyi dolgozók "kedvességének", de mint szülő tanácsolom, a történet beküldője legyen kedves kapja össze magát, ha már egy 9 éve tartó pánikbetegség mellett, ennyire sérülékenyen és tutyimutyin második gyereket vállal. Lesznek az életben ennél keményebb helyzetek is, amikor ki kell állnia, meg kell védenie a gyermekét, nem lehet mindig majd pánikbetegségre hivatkozni, meg idegösszeomlásban sírdogálni, míg a gyerekkel történnek a dolgok

Dr.laikus PhD 2013.06.09. 17:51:15

@sony:

Olvasd el legalább kétszer a poszter levelét. Orvos nem közöl röhögve feltételezett diagnózist.

Anyuka erősen túloz - és akkor úrinő vagyok.
Zellerlevélnek van igaza. Ez több, mint pánikbetegség - sajnos.

traktoroslány 2013.06.09. 17:56:59

@neduddki21:" Szerintem abból, amit leírtál, nem derül ki semmi olyan, ami ekkora felháborodásra okot adna." Hát segítek neked: ordítva lehülyézték a folyosón, valamint nem biztosították, hogy újszülött gyermekével együtt legyen. Tényleg nem érted, vagy felsőbbrendű orvos vagy te is?

Én szültem úgy, hogy gyerekem ahogy kibújt, már rohantak is el vele, mert nagy baj volt. Vele tényleg baj volt, és a megfelelő ellátást kapta, ami segítségével teljesen rendbe jött. És mégis akkor, azokban a napokban nekem ezt iszonyat volt elviselni. Nem tudom, hogy pontosan ilyenkor a hormonok mit csinálnak, de borzalmasan nehéz logikusan, ésszerűen viselkedni, egyszerűen nem engedik. Ez akkor is borzalmas, ha az ember emberileg és szakmailag is rátermett eü. személyzettel fut össze - nekem ilyen szerencsém volt. De azt gondolom, hogy nem jó, hogy ennyire elkülönítik a kicsiket a szülőktől. A babáknak is szükségük lenne rájuk.

Nervus 2013.06.09. 18:02:57

Valahogy nem tudom elképzelni azt, ahogy az orvos röhögve közli ezt. Esetleg mosolyogva, az meg simán lehetett a megnyugtatás miatt is.

sony 2013.06.09. 18:15:02

@Dr.laikus PhD:

A poszter ezt írta: "A gyerekorvos RÖHÖGVE a szemembe vágta, hogy a gyereknek ritmuszavara, szívzöreje van, nagyon rossz lett az EKG - ja, ő megrendelte a Peter Cherny Alapítvány mentőjét, elviteti a fiamat az Országos Kardiológia Intézetbe, majd ott megcsinálják a műtétet."

Jajj, várj csak, te abba kötöttél bele, hogy azt írtam, a doki röhögve közölte vele a diagnózist? Ó, nincs jobb dolgod így vasárnap délután, mit szavakon lovagolni? Tudod mit? Egy tisztességes és emberséges orvos semmit ne közöljön röhögve, legfeljebb egy jó hírt, amikor megkönnyebbülésében röhög. Például: Mégsem beteg a gyerek, csak összecseréltük a leleteket. Vagy tudod mit? Még ekkor se röhögjön. Röhögjön a szabadidejében, munkaidőben pedig megbízhatóan, professzionálisan tegye a dolgát, figyelembe véve, hogy nem egy vágóhídon dolgozik félbevágott disznók vizsgálatával, hanem élő emberekkel, kórházban.

fumerin 2013.06.09. 19:05:48

Szeretem, amikor emberek kreálnak egy betegséget(pánikbeteg), majd felelősségüket átruházzák másokra! A gyerek nem játékszer! Aki nem egészséges mentálisan, az először magát rakja rendbe!
Mondhatni azt is, hogy kedves anyuka hiszti helyett próbált volna konstruktívan odaállni, ahova kellene, és akkor ez nem történik meg...de persze őőőőőőő pánikbeteg. Önző dög, részemről ennyi...

Rajzfilmszemű 2013.06.09. 19:15:41

Azért azon röhögök, hogy egyes kommentelők már megfejtették a pánikbetegség mibenlétét, sőt gyógymódját :) Remélem a gyógyszeriparban dolgoznak...
Poszt: valószínűsítem, hogy az író kissé felnagyítja a problémát, nem ritka (sőt általános) szülés után az érzékeny lelkiállapot, ftlenül bármilyen hangulatbetegségtől. Ezt az okozza, hogy a terhesség alatti hormonszintek visszaesnek (meglehetősen nagy mértékben), ami a "baby blues"-t is kiváltja többek között. Ezért kell frissen szült nőkkel óvatosan bánni. Valószínűsítem, hogy egy idő után ez nem mindig sikerül, ebből meg aztán felháborodás lesz. A lényeg az, hogy a gyerek egészséges.

neduddki21 2013.06.09. 19:55:00

@traktoroslány: "Hát segítek neked: ordítva lehülyézték a folyosón, valamint nem biztosították, hogy újszülött gyermekével együtt legyen. Tényleg nem érted, vagy felsőbbrendű orvos vagy te is?"
Nos, nem szükséges segítened. A poszter azt írta: "Maga a nagymama?! - Igen. - válaszolta anyum! - Akkor magának mondom, mert látom a lánya nem érti a helyzetet!" Hol olvasol olyat, hogy lehülyézte? Látta, hogy a poszter ki van borulva, nem lehet vele értelmesen kommunikálni. Ezért fordult a nagymamához.
"Nem biztosították, hogy újszülött gyermekével együtt legyen": Ne viccelj már, hogy biztosították volna, amikor a gyereket elvitették kivizsgálásra a Kardiológiai Intézetbe, utána meg a klinikára? Hogy gondolod: biztosítaniuk kellett volna taxit? Éppen az anyuka nem tett meg mindent, hogy lássa a gyerekét. Miért nem ment utána? 8 vagy 9 napot várt, míg visszahozták a gyereket, addig nem is látta. Hogy lehet ezt egyáltalán elképzelni?
Azt, hogy az orvos röhögve közölte volna a diagonózist, teljes mértékben elképzelhetetlennek tartom. Lehet, hogy a posztoló olyan idegállapotban volt, hogy így élt meg egy ártalmatlan mosolyt, ezt még el is tudom hinni, de hogy RÖHÖGÖTT volna, azt már nem. Teljesen életszerűtlen. Miért "röhögött" volna? Remélem, nem állítod, hogy örült a gyerek bajának, akkor meg miért? Képtelenség. Ha a posztoló lehiggad, kilábal az önsajnálatból és belegondol, rájön majd, hogy mindent megtettek a gyerekéért, a legjobb helyre küldték kivizsgálásra.
Nem vagyok felsőbbrendű orvos, mindig abból indulok ki, hogy biztosan van igazság abban, amit ide leírnak, mert mi érdeke lenne a posztolónak valótlanságot állítani. Ebből a posztból azonban a legnagyobb jóindulat mellett is süt az értelmetlen vádaskodás, a logikátlan és indokolatlan düh.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.06.09. 20:12:05

@Babette_: hát ha valakit ilyen sürgősséggel küldenek át műtétre abban egyezzünk ki, hogy életmentő jelleg játszik szerepet (vagy az anyuka nem értette miről van szó)

blue angel 2013.06.09. 20:32:40

Miert nem ment a gyerek utan, amikor atszallitottak?
8 napig a csecsemo nelkul?
Kedves posztolo, ha valaki, en megertem ezt az allapotot. Generalizalt szorongas panik attack-okkal, es az elso gyerekem utan postpartum depresszio.
Orvosi gyogyszeres kezeles mellett (ambulans) is voltak razos idoszakok, mikor a gyerek beteg volt, es korhazi apolasra szorult, en meg majd megorulten az aggodalomtol. De egy masodpercre nem mozdultam el az agyatol, akkor se, mikor napok ota nem aludtam a szegeny siro kisbabaktol, nem hogy 8 napra magara hagyjam a csecsemomet?
Furcsa lehet az en szambol hallani ezt, de szerintem itt tobb volt a hiszti, mint a valos problema. Orulok, h a baba jol van!

blue angel 2013.06.09. 20:41:54

@mésange: En 2007 ota szedek minden reggel egy tabletta Rexetint, sot mar felet, amivel koszonom szepen, tokeletesen vagyok. Anelkul nem. Termeszetesen a gyermekeim tervezesenel eloszor mindig megprobalt az orvosom leszedni rola. Az elsonel meg sikerult, de a szules utan 3 honappal oriasi visszaeses tortent, amit fel ev alatt sikerult helyrehozni. Azutan mar csak fel tablettaig ment a csokkentes, a visszaeses minden gyogyszerelhagyasi kiserletnel gyorsabb es erosebb.
De van gyogyszer olyan, amivel a terhesseg es a szoptatas is vallalhato, ket makkegeszseges gyermekem van, es akinek nem mondom el, az sose jon ra, h gyogyszert szedek. Hasznos tagja vagyok a tarsadalomnak, mig a gyogyszer nelkul gyakorlatilag eletkeptelen. Csaladom van, gyerekeim, ugyanolyan vagyok, mint barki mas, csak en nem inzulint szurok vagy vernyomascsokkentot szedek, hanem szelektiv szerotonin ujrafelvetel gatlot. A betegseg valos es letezo, nem valami hiedelem.

zünüke 2013.06.09. 20:42:01

@Sárga Király: De sajnos van,mert velünk is ez történt.Még a lányomat sem engedték be a saját gyerekéhez,minket meg főleg nem.Az egy más dolog,hogy nem lett volna szabad hagyni nekünk se ezt annyiban több mint három napig.

blue angel 2013.06.09. 20:49:46

Tobbszori olvasasra sem ertem. A posztolo nem irja, h a szules annyira megviselte volna, h nem mozgaskepes.
Bennt maradt az osztalyon meg 8 napot? 3 nap mulva amugy is kiteszik, nem?
Nem ment haza, mert azt irja, visszavittek a babat.
Nem tudom elkepzelni azt a helyzetet, h az eszmeleten es tudatanal levo anya nem megy a gyereke utan. Neki meg a gyereket fogado intezmeny is biztositana szallast, hiszen szoptatos (kene. h legyen majd) .

Rajzfilmszemű 2013.06.09. 21:02:33

@blue angel: ilyesmit csak azok mondanak (mármint olyasmit, amire válaszoltál), akik szerint az agy nem egy szerv és amúgy gőzük nincs róla, miről van szó.

vladimir964 2013.06.10. 08:41:09

Erről eszembe jut egy horvát katona vicc.
Az egyik bakának meghal az anyja, és kíméletesen kell közölni vele a hírt, nehogy öngyilok legyen. Jelentkezik egy társa. Párbeszéd.
-Van nagyapád?
-Van.
-Hát nagyanyád?
-Van.
-És apád?
-Van.
-Anyád?
-Van.
-Van egy nagy lófaszt! Meghalt.

Mészáros Laci 2013.06.10. 09:07:44

Epés vélemény következik, öveket becsatolni. Ez nem pánikbetegség, nagyon csúnya neurózisok / személyiségzavarok halmaza. A baba kilenc békés és boldog napot töltött a kórházban, ahhoz képest, amiben része lehet azóta.

nusica 2013.06.10. 11:14:40

Mélyen együttérzek a kismamával. Szembesült a napi gyakorlattal.

Sógornőm és a bátyám betaxiztak a szülészetre. A bátyám otthon látja, hogy felesége vígan kaptat felfele. ??? Hazaküldték, "ez nem szülési fájdalom, biztos sokat evett". Majd megkezdődött a szülés, a magzatvíz a taxiban folyt el, bátyám vezette le a szülést. A portás alig akarta őket visszaereszteni.

Mészáros Laci 2013.06.10. 11:46:20

@nusica:

<cinizmus>
1. Az orvos TÖKÉLETES, az orvos MINDENT TUD, az orvostudomány MINDENT KÉPES MEGGYÓGYÍTANI, kivéve, ha GONOSZ esetleg HANYAG.

2. A halál nem része az életnek (a megtakarítási életbiztosítások kivételével). A többi emberek néha meghalnak, de közeli rokonaim nem halhatnak meg (én sem). Ha esetleg mégis, annak mindig van felelőse, valaki hibázott.
</cinizmus>

A reakciók teljesen érthetőek: a beteg ember kiszolgáltatott, azzal próbálja nyugtatni magát, hogy jó kezekbe kerül. Pontosabban ez a világ (a fogyasztói társadalom) ezt próbálja elhitetni az emberekkel.

Az emberi érzékelés és emlékezet nagyon csalfa dolog: már az észlelés szintjén is torzít, a pillanatnyi érzelmi állapotunknak megfelelő dolgokat inkább észrevesszük, mint azt, ami nem támasztja alá az érzelmeinket. A következő érzelmi szűrő az emlékezet: ami nem felel meg az (érzelmileg megalapozott) véleményünknek, arra kevésbé elmékezünk, mint arra, ami megfelel.

Ez hogy a portás alig akarta őket visszaereszteni, egy érzelmileg felfokozott helyzetről szóló beszámolóból származik. Aki átélte a helyzetet, minden feszültségét érzékelte. Akinek elmeséli, az már nem éli át ezt a feszültséget; a mesélőben ez csalódottságot kelt, és a feszültséget azzal próbálja megteremteni, hogy a történetet kicsit kiszínezi. Az amerikai akciófilmek mintájára. Ebben a dimenzióban az már elsikkad, hogy hamisan megvádolnak valakit, úgy, hogy a körülmények egy morzsáját sem ismerik.

Szóval, kedves nusica, visszatérve a cinizmushoz: lehetséges, hogy te kitűnő eredménnyel végezted el az összes iskoládat, minden tanfolyamon mindent tökéletesen megtanultál, sosem hibázol semmiben, helyzetértékelésed pontos, döntéseid gyorsak, határozottak és természetesen helyesek, sosem vagy fáradt, indiszponált, nincs benned feszültség családod, gyerekeid, kollégáid miatt.

Az orvosok azonban nem ennyire szerencsések.

Hab a tortán, hogy vannak olyan szakmák, amelyekben egy sajátos kontraszelekció folytán a népesség átlagánál gyakrabban fordulnak elő önző alakok (szülésindítás mielőtt a doki szabadságra megy), a sebészek között nem ritka a már-már kóros felsőbbrendűségi érzés, az ambulancián dolgozók megdöbbentően gyorsan belefásulnak, és MINDEN szakmát fenyeget a kiégés.

Arról se feledkezzünk el, hogy tízmillió magyar jár orvoshoz, megkövetelve a tökéletes ellátást, miközben TB járulékot alig hárommillióan fizetnek. Ez vajon hogy lehetséges? Hogyan képes ennyi nem fizető beteget ellátni egy rendszer?

fog- és Bulawayo magiszter 2013.06.10. 12:06:59

Sajnos pontosan ez folyik a magyar egészségügyben... :(

fog- és Bulawayo magiszter 2013.06.10. 12:08:12

@Mészáros Laci: nusica kétmondatos esetleírása ezt a rohamot váltotta ki belőled???? Miért kell beletörölni a cipődet????

Mészáros Laci 2013.06.10. 12:11:32

@fog- és Bulawayo magiszter:

Nem, nem ez a kétmondatos esetleírás váltotta ki, hanem az az egy mondat, amit a blog gazdája azóta szerencsére kitörölt (ha kattintasz a hozzászólásomban nusica nevére, észreveheted, hogy már nem mutat sehova).

Ha a blog gazdája az én hozzászólásomat is kitörli, megértem és nem fogok panaszkodni.

Mad Mind 2013.06.10. 12:21:04

@sony:
A pánikbeteg egy mosolyt is röhögésnek vehet, mivel teljesen kifordul a szemléletük. Ha a doki komolyan közölte volna vele, akkor lehet, hogy unottnak, flegmának vagy nemtörődömnek látja. Egy pánikbeteg leírását befolyásolja a betegsége.

Fekete Dália 2013.06.10. 12:25:44

Itt mindenki pszichiáter?

"2013.06.09. 11:33:01
Jajj én megint ekézni fogom a posztolót...."

Itt nem a blog gazdája töröl, hanem gorilla néni, aki egyenlő
Dr.laikus PhD-vel, ugyebár ő moderál.

Fekete Dália 2013.06.10. 12:36:41

Engem az érdekelne, hogy mennyire egészséges az, hogy frissen szült anyukákat mászkáltatnak összevissza, nekik maguknak kell a csecsemős nővérek helyett öltöztetni, pelenkázni a csöppséget az első perctől fogva.
Több védőnő és idősebb édesanya egybehangzó állítása szerint nem véletlenül kellene ezt az időszakot ágyban fetrengve eltölteni, mert állítólag ebből adódnak idősebb korban a komoly egészségügyi problémák.
Vajon mi az igazság?
Inkontinencia, meglazult szalagok, méh kicsúszása, .....
Ez népmese?

bunkocska 2013.06.10. 12:40:33

Hali!
Remélem megtetted a feljelentést, már csak azért is, hogy mégegy leendő anyukát nehogy elláson egy ilyen orvos. Ha tényleg igaz amit leirtál én már börtönben lennék sajnos, biztos, hogy megvertem volna a dokit, ha erősebb vagyok nála, ha nem akkor lelövöm, de minimum hasbaszúrom. Az apuka miért volt ilyen kis tutyi mutyi....

qbr 2013.06.10. 12:50:52

Szórványos (akár egymásnak ellentmondó) gondolataim a levéllel kapcsolatban:

- orvos röhögve közölte =?= orvos egy megnyugtató mosoly kíséretében szerette volna közölni a hírt, hogy ne ijessze meg az anyukát
- a 15M/7300 HBCS kód (Újszülött, áthelyezve 5 napos kor előtt, helyben született) súlyszáma kb. 6x-osa a probléma nélküli szülésnek
- defenzív medicína korát éljük, ami miatt számtalan a "téves riasztás" vagy "hamis pozitív" eredmény. Inkább továbbküldik, feleslegesen duplán vizsgálják, mint hogy egyszer benézzenek egy betegséget
- a pánikbetegség _NEM_ hisztéria. Ez a "szedje össze magát" / "dugjon többet" / "ne hisztizzen" felszólítás egy pánikbetegnek kb. ugyanaz a kategória, mint hogy "milyen hülyeség már, hogy viszket az amputált kéz, nincs is kéz, nem viszkedhet!"

fog- és Bulawayo magiszter 2013.06.10. 12:53:35

@Mészáros Laci: kösz és bocs, így persze egész más. De m'ért válaszolgatsz olyan mondatokra, amelyeket kiirtva szeretnél látni???
Amúgy sokmindent gondoltam volna a Praxis blogról, de ekkora kétbalkezességet nem :D Kiirtanak egy hozzászólást, a reakciót meg bennhagyják :D Lenin elvtárs forog a mauzóleomban...

Mészáros Laci 2013.06.10. 12:57:03

@fog- és Bulawayo magiszter:

Nem "szerettem volna kiirtva látni."
Nem engem zavart; de azt gondolom, a hozzászólóban olyan indulat volt, amit utólag ő maga sem szívesen látna viszont, és feltételezem, neki jobb, hogy nem maradt ott.

Egyébként a blogmotor nem tökéletes, simán lehet, hogy míg én pötyögtem a válaszomat, a blog gazdája törölte a hozzászólást, de a törött link bennemaradt az én válaszomban. Sebaj.

fog- és Bulawayo magiszter 2013.06.10. 13:04:10

@Mészáros Laci: szerintem ne diskurálgassunk kiirtott hozzászólásokról. Nem udvarias. Pláne az olyan felhagokkal, hogy "biztos ő maga is örül, hogy kiirtották". Ez színtiszta leninizmus. Mivel lelkendeztél, hogy kiirtották, feltehető volt, hogy nem bánatodban, hanem örömödben lelkendeztél. Lelked rajta. Általában pedig: úriember akkor sem lelkesedik a diktatúráért, ha a diktátornak éppen igaza volt.

Dr.laikus PhD 2013.06.10. 14:19:55

@Mad Mind:

hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1nikbetegs%C3%A9g

Csak a Wikipédia, de célszerű elolvasnod. Nem érdemes tudatlanságban maradnod. Nem pszichés beteg a poszter. Szerinte.

A pánikroham átmeneti erős félelemérzet vagy rossz közérzet, jellemzően hirtelen támad és általában nem tart fél óránál tovább. Tüneteiben különbözik más szorongásos betegségektől, a pánikroham hirtelen csap le, látszólag nincs kiváltó oka.

Azokat, akiknél a roham megismétlődik vagy súlyosan rettegnek egy újabb rohamtól, pánikbetegeknek hívjuk. A betegség pontos oka egyelőre nem tisztázott, neurotranszmitterek csökkent mennyisége feltételezhető a panaszok hátterében.

A pánikroham átmeneti erős félelemérzet vagy rossz közérzet, jellemzően hirtelen támad és általában nem tart fél óránál tovább. Tüneteiben különbözik más szorongásos betegségektől, a pánikroham hirtelen csap le, látszólag nincs kiváltó oka.

Azokat, akiknél a roham megismétlődik vagy súlyosan rettegnek egy újabb rohamtól, pánikbetegeknek hívjuk. A betegség pontos oka egyelőre nem tisztázott, neurotranszmitterek csökkent mennyisége feltételezhető a panaszok hátterében.

A pánikroham átmeneti erős félelemérzet vagy rossz közérzet, jellemzően hirtelen támad és általában nem tart fél óránál tovább. Tüneteiben különbözik más szorongásos betegségektől, a pánikroham hirtelen csap le, látszólag nincs kiváltó oka.

Azokat, akiknél a roham megismétlődik vagy súlyosan rettegnek egy újabb rohamtól, pánikbetegeknek hívjuk. A betegség pontos oka egyelőre nem tisztázott, neurotranszmitterek csökkent mennyisége feltételezhető a panaszok hátterében.

IrishOak 2013.06.10. 14:26:09

@zellerlevél:
Nagyon jó és reális kérdések; abban az esetben, ha az anya 'normális állapotban van.(szerencsére a szülő nők java ilyen:-) még akkor is ha szülés után a hormonkatasztrófák állnak be.
Nekem is van egy ismerős, aki 4 óra után ment a kislánya után a Kardiológiai Intézetbe.Nem is tartották vissza egy percig sem. Normál szülés, normál gyerek, csak a fürdetésnél a kislány elkezdett kékülni.(Nem fejlődött ki a szívbillentyűje.megoldották, szép egészséges most megy iskolába)

Off:
@qbr: én a saját példáimból indulok ki:-) Amikor rám tört a pánikbetegség, agyi érgörcsökkel, meg a legcifrább mutatványokkal, akkor kaptam kábszereket, és úgy éreztem tök jól vagyok.Aztán pár hónap pszichoterápia ráébresztett sok mindenre, hogy el kell válnom. És lőn, a semmire való élet, meg a szerencsétlenkedés gyakorlatilag azonnal megszűnt. Azért a szakértők nem bolondok... de azt azonnal kibombázták belőlem, hogy 'talán kéne szülni még egy gyereket,majd az megjavítja a borzalmas életemet. Na azóta is hálával tartozom, mind a pszichiáteremnek, mind a pszichológusomnak. Ja és nem vagyok alibi kábítószeres sem:-D De elég nagy hiba elmenni amellett, hogy milyen mentális állapotok miket idéznek elő... talán a kiváltó ok...azt kéne mindenkinél megtalálni.
On:

IrishOak 2013.06.10. 14:27:33

@Dr.laikus PhD:

megszokni, hogy a lift és a metro nem a pokol.... felbecsülhetetlen:-D

amúgy tsók;-)

Dr.laikus PhD 2013.06.10. 14:47:05

@IrishOak:

Tsók magának is! :-)

Én csak azt akarom mondani, hogy a pánik beteg a roham után pontosan tudja, hogy ami vele történt csak a szorongás műve.
Így fordulhat elő, hogy a klausztrofóbia is elmúlik, illetve felül lehet kerekedni.

Nade kérem akkor magácska ellustult. Liften cipelni gyereket? Viszonylatot használni gyaloglás helyett? Skandalum. :DDD

Örülök, hogy jól vagy. Pulid mit csinál? Maradt becézve ugye?

IrishOak 2013.06.10. 15:29:54

Off:

@Dr.laikus PhD: megírom priviben, bár gondoltam majd írok posztot róla;-) kacifántos lett. összesen 9 db daganat került ki belőlem. Szép termés, mondta volna nagyanyám:-DD

Gyerek már egyedül szalad a lépcsőn, meg biciklizik mint az őrült.Úgyhogy a biciklit kell a liftben vinni:-DD Óvodás lett -kérem!:-)

ON:

Az valami borzalom, a pánikroham. De ha az ember nem jó dokihoz kerül, vagy ellustul a kábszerkben akkor eléldegélhet míg világ a világ. De a baj oka... na az nem egyszerű.

Dr.laikus PhD 2013.06.10. 15:36:22

@IrishOak:

Kíváncsi vagyok, de azért posztold is ki, ha elég erőd lesz hozzá. 9???? Anyám borogass!

Gratulálok az öregedő lyányhoz. :DDDD

karcsibácsi 2013.06.10. 16:23:09

@Dr.laikus PhD: "nem a blog gazdája töröl, hanem gorilla néni, aki egyenlő
Dr.laikus PhD-vel, ugyebár ő moderál. "
No de ilyet!

Mad Mind 2013.06.11. 08:31:47

@Dr.laikus PhD:
Szóval beteg, csak bő lére eresztetted. Ráadásul pánikroham alatt élte át a dolgot.

Dr.laikus PhD 2013.06.11. 09:12:12

@Mad Mind
Olvasd el kérlek és ne állíts fel diagnózist. Ha és akkor pánikolt volna nem hibáztatna senkit, mert a gyereket ellátták - nagyon jól - ő meg abban az állapotban cselekvőképtelen.

A pánikbeteg nagyon jól ismeri a tüneteit még akkor is, ha akkor éppen nem tudja uralni.
Utólag józanul értékel.

kisQtya 2013.06.24. 22:45:01

Na már most csak azt nem értem, hogy ha a gyereknek szívzöreje van, akkor milyen protokoll írja elő, hogy el kell zárni a családjától, lehetőleg addig, amíg az anyjának elapad a teje? Függetlenül attól, hogy az anyja pánikbeteg-e, vagy sem.

Sajnálom a postolót. Szerencsére velem ilyet nem lehet megcsinálni, de persze olyan a fellépésem (nem véletlenül), hogy nem is próbálkozik ép eszű ember nálam ilyen durva dologgal.

karcsibácsi 2013.06.25. 08:50:47

" olyan a fellépésem (nem véletlenül), hogy nem is próbálkozik ép eszű ember nálam ilyen durva dologgal."

Non credo. Amelyik kutya ugat, az nem harap. Pláne, ha kicsi.

kisQtya 2013.06.25. 23:43:42

@karcsibácsi: Ez nyilván tapasztalatlanságodból ered, de elárulom neked, hogy a kicsi dögök tudnak a legalattomosabban harapni, lábikrára mennek. :)

A lényeg az, hogy ismerni kell egy rendszer gyengéit és ott kell megszorítani, ahol a legérzékenyebb. De ha megfelelő a fellépésed, akkor látják, hogy nem is érdemes próbálkozni. Így sokkal békésebben intéződnek a dolgok, kölcsönös tisztelettel.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása