Minden fontosabb volt, mint egy görcsölő, folyamatosan hányó kismama

2013.05.16. 08:57

kismama_1.jpgNem érettem, hogy ők ezzel mire utalnak, mire kisütötték, hogy túl fiatal vagyok ahhoz, hogy felfogjam, anya leszek, és kreálom magamnak a betegségeket, hogy velem foglalkozzanak.

Magyarországon az egészségügy borzalmas. 19 éves vagyok, és terhes. Amikor kiderült, a párommal egy percig nem gondolkodtunk azon, hogy megtartsuk-e a babát. Egyértelmű volt, hogy a miénk a kis jövevény. Mind a ketten dolgozunk és tanulunk is, és szerencsére a szülői háttérre is számíthatunk.   Nőgyógyászati vizsgálaton derült ki egy nagyon kedves, megbízható orvos által: " Kedves Eszter, ön kisbabát vár" hangzott a mondat, egy rutin kivizsgáláson. Döbbenten álltam a tények előtt, hogy az hogy lehetséges, hiszen szedem a gyógyszert, a havi ciklusom is megvan nem késik, minden rendben van. Az orvosom szerint már az 5. hónapban vagyok.   

 

Döbbenet és öröm egyszerre az arcomon. Sírva hívtam fel a páromat és a szüleimet is, hogy most mi lesz. A nőgyógyászom visszahívott egy pár nap múlva ellenőrzésre, hogy minden rendben megy-e. Nem volt semmi probléma. Első fotót a kezemben tartva indultam haza, amikor elkezdett görcsölni a hasam.   Még nem jártam messze a rendelőtől, ezért visszafordultam, mert ilyen görcsöket még nem éreztem. Nagyon megrémültem. Az orvisim azonnal ultrahang, és más egyéb vizsgálatokat elvégzett, és mondta, hogy a babával nincs semmi gond, de menjek el a kórházba, ott több eszköz áll rendelkezésre, és gyorsabban végeznek a vizsgálatokkal.  

 

Hívtam a páromat, hogy a kórházban találkozunk, ő is nagyon megrémült. A nőgyógyászati osztályról küldtek a sürgősségire, ahol 4 és fél óra várakozás után behívtak, hogy mi a panasz. Elmeséltem nekik, hogy nagyon görcsöl a hasam, 5. hónapos terhes vagyok. Egyből ők is ultrahang, a babával minden rendben, csak sima hasfájás. Kaptam gyógyszert, ami segített.   

 

Három nap múlva Győrbe kellett mennem az iskola miatt, hogy szeptemberben nem fogom tudni elkezdeni, hiszen anyuka leszek. Albérletben lakom, másik 3 egyetemistával. Este 8 óra körül megint görcsölni kezdett a hasam, belázasodtam, és hánytam is. A hányás nem csillapodott, este 9óra körül, már a kiszáradás határán álltam, ezért szobatársam felhívta az ügyeletet. Ők nem jönnek ki, oldjam meg....Nem rendelkezünk kocsival Győrben, így a mentőket hívtuk... Ők nem jönnek ki... sima hányás hasfájás, biztos csak egy vírus... ők nem jönnek ezért ki....  Az utolsó buszt elérve este 11körül beértünk a kórházba a sűgősségire. Nem túlzok, hajnali fél 4ig senki nem nézett rám, mert mindig volt fontosabb, mint egy görcsölő, folyamatosan hányó kismama. Nem volt előttünk senki, és orvosok is mentek el mellettünk, nővérek is, de egy pohár víz, vagy emberi kedves szó, hogy minden rendben lesz, semmit nem kaptunk. Lakótársaim hősiesen mellettem álltak.  Máj hajnal volt, amikor behívtak a vizsgálóba. Nem kérdeztek semmit, látták hogy kiszáradtam bekötöttek egy sós oldatot és lefektettek. 

 

Reggel 8 órakor hazaküldtek, hogy nincsen semmi bajom, menjek iskolába, tanuljak, figyeljek a babára, mert ez pánikbetegségre utal. Nem érettem, hogy ők ezzel mire utalnak, mire kisütötték, hogy túl fiatal vagyok ahhoz, hogy felfogjam, anya leszek, és kreálom magamnak a betegségeket, hogy velem foglalkozzanak. Ezt felháborítónak találtam. Elhiszem, hogy fiatal vagyok, és nem minden 19éves lány tartja meg a babát, de én igen. Anya leszek és életem legszebb pillanata az volt, amikor megtudtam.   Hazabuszoztam az albérletbe, és ledőltem pihenni. Délután mire felébredtem, szintén hánytam, és nagyon magas lázam lett.

 

Hívtam a páromat, hogy jöjjön értem, mert valami nincs rendben. Megérkezett, és hazavitt. A másfél órás útból 3 órás út lett, annyira rosszul voltam.   Hazaérkeztünk és elvitt a kórházba. Egy nagyon kedves, délutáni doktor volt, aki egyből előjegyzésbe vett engem, külön kísérő brigádot kaptam, minden vizsgálatot soron kívül megcsináltak. Kiderült, nem a babával van a probléma, hanem vakbélgyulladásom van.   Azonnal felvettek az osztályra, néhány órán belül meg is műtöttek.  

 

 A kicsi és én jól vagyunk, már a 8. hónap végén járok. Nagyon hosszú volt ez a pár nap, de örülök annak, hogy egy lelkiismeretes orvos segített.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.05.16. 16:53:27

"k. Kiderült, nem a babával van a probléma, hanem vakbélgyulladásom van. "
Azért ahhoz gratulálok, hogy ezt a harmadik helyen vágták le. Mintha nem lenne rutin.

nusica 2013.05.16. 17:47:02

Igazán örvendetes a végkifejlet - ám sajnos nem ez a tipikus, hanem ami előtte történt.

vágtázó halottkém (törölt) 2013.05.16. 18:03:27

Te jóég! Miért nem lehet az ilyen kórházat, ilyen nemtörődöm magukat orvosnak nevező senkiháziakat feljelenteni?!

régi_vendég 2013.05.16. 18:07:52

grat a babához, és további kitartást kívánok a magyar eü intézményeiben. sokszor kell konoknak lenni, de hála Istennek azért vannak még itthon is kivételek nem is kevesen.
az mondjuk meglepett, h az 5. hónapban derült ki számodra az h állapotos vagy... volt egy oszt. társam anno aki szintén gyógyszer és óramű pontosságú ciklus mellett babát várt, de a harmadik hónap letelte után amikor már "radikálisabbak" a változások ő azért rájött. annyit még hozzátennék, hogy esetetekben az h a babát nem hordod ki az nemigen lehetett opció, legalábbis remélem, h még így van mo-on. de az nagyon jó, h örültök neki és várjátok, még ha becsúszott babának indult is.

SarahConnor 2013.05.16. 18:23:17

Ismerősöm sem vette észre a negyedik hónapig a terhességét. Menstruált, nem kerekedett számottevően, nem émelygett, semmi. Kiderült, hogy a nem észlelt babával a szíve alatt esett túl élete első raftingtúráján is :)

zellerlevél 2013.05.16. 19:01:40

Ez már az új sürgősségi?
A város lakossága egyelőre úgy tűnik kivár, amíg kiderül, hogy működik az új szárny. Aki nem tudja kikerülni, az megszenvedi az új rendszer indulását.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.16. 20:24:05

csak mint anya jegyzem meg halkan, hogy el nem tudom képzelni, hogy még menzesz mellett is hogyan nem lehet észrevenni a terhességet, de legalább azt, hogy valami "nem stimmel"...

de ez nem kritika!

dbeata 2013.05.16. 21:03:03

Ez a mázlista posztoló kibekkelte az első trimeszter rosszulléteit! Nem igazság! :)

Jobbulást és sok örömet a babához!

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.05.16. 21:25:07

azért azt ne mondja nekem senki, hogy terhes nőhöz, hasi panaszokkal nem jön ki a mentő. ugyan már. minden beszélgetés regisztrálva van, ha meghalt volna, olyan per lesz belőle, hogy ihaj-csuhaj. az összes részeg fejsérültet behozzák de a hasi panaszos kismamát nem?

nemhiszem, hogy 2013.05.16. 22:48:12

az ultrahangon nem latszott a vakbelgyulladàs. A làz sem tipikus erre a megbetegedésre. Az altatàs vegyszerek nem hasznàltak a kicsinek. Sem. Nekem ez sàntìt

ziaduby 2013.05.17. 07:08:01

@Babette_: gyakoribb mint gondolnánk, én sem hittem volna. Már van egy 10 hónapos kisfiam, és most éreztem a mozgást a hasamban, nagy a gyanúm, hogy 2. trimeszterben vagyok, sajnos csak a jövő héten tudunk eljutni az orvoshoz a férjem programja miatt és a kicsit is le kell passzoljuk valahol. Igaz, hogy valami nem stimmelt, de csak mert már voltam terhes, és gyanús volt, tudtam ugyan, hogy a menzesz nem biztosíték arra, hogy nem vagyok terhes, de álmomban meg nem gondoltam volna, hogy nem fogok hányni. Az elsőnél 5 hónapig mindent kihánytam, és a pocim sem nőtt csak azután, most is mintha lenne egy kicsi pocakom, úgyhogy eddig stimmel. Még kicsi a mozgás, és csak azért vettem észre, mert már voltam terhes, és addig figyeltem, hogy a tegnap nemcsak éreztem, de láttam is. A teszt negativ, de nem is csoda, mert ekkora már nagyon lecsökken a hcg szintje, és az elsőnél is amikor megcsináltuk, nagyon halvány volt a második csík, pedig akkor minimum a duplája kellett hogy legyen a hcg szint, mint a 2. trimeszterben. De emiatt a férjem még mindig azt mondja, hogy nincs ott semmi, és ha nem láttam volna a mozgást, meg hogy néha féloldalt kiült a hasamon, még hinnék is neki, hogy csak a bélmozgás. Nos visszatérve arra, hogy valami nem stimmelt, könnyen lehet stresszre fogni, vagy hogy keveset alszok a kicsi miatt, a fáradtságra, ételre stb. Főleg, ha megjön a menzesznek gondolt vérzés. Én is azt gondoltam, hogy képtelenség nem észrevenni, de most olvastam valahol egy statisztikát, hogy 450 nőből 1 a 20. hét után veszi észre, 2500 nőből 1 pedig csak a szüléskor. Bár nem terveztük ilyen korán, most örülnék neki, ha igazam lenne, mert akkor átjutottam a nehezén!!! :D

vágtázó halottkém (törölt) 2013.05.17. 15:28:12

Én már meg sem lepődök semmin. Kismamát gyakorlatilag majdhogynem félretaszajtják az útból az emberek, ha lassabban mer menni mint a tömeg. BKV-n mindenki elfordítja a fejét, nehogy véletlenül át kelljen adni a helyett, a kismama meg álljon, kinemszarja le. Ha valaki mégis észreveszi és nem fordítja el a fejét, sőt még átadná a helyét, azok jellemzőek az 50-60-as éveikben járó anyám korabeli hölgyek, akik jelenleg a legkevésbé vannak megbecsülve és akiket manapság leépítéskor először elküldenek.

Sorban állásnál a 70-80 éves bácsikák, nénikék akarnak kedvesen előrébb toszigálni, hogy menjek előre, mert az ő idejükben még előre engedték a babát váró vagy gyerekes kismamákat, az ember képéről a bőr lesül szégyenében, hogy fogadhatna el ilyen figyelmességet egy 70-80 éves bácsikától aki a botja nélkül alig áll a lábán?!

A tinik, huszon és harmincévesek rettentő antiszociálisak szinte már a szociopata jellemzőket súrolja a viselkedésük.
Mindennapos, hogy látom kismama gyerekkel, babakocsival, vagy nagyhassal, mindegy az 50 éven aluliak szabályosan hátráltatják a kismamát, még egy ajtót se nyitnak ki előtte, hogy a kocsival, gyerekkel, szatyrokkal ki tudna menni az ajtón kényelmesen. Inkább kiröhögik a szerencsétlent, hogy bénázik. A 40 év körüli nőszemélyek a legrosszabbak. Azok szándékosan feltartják a kismamákat, sőt még bele is rúgnak a kocsiba is, és cuppognak, hogy nemigaz, hogy ott kell sétafikálni, ahol ők sietnének, ők a nagyon fontos emberek.

A férfinépséget annyira említem meg, hogy érzéketlen szociopata barom mindegyik amelyik a BKV-n utazik és egy dolog érdekli őket, az okostelefonjuk.

SarahConnor 2013.05.18. 09:17:08

@Babette_: ismerősöm azt mondta, azért nem vette észre, mert ő amúgy is extrém gyomorpanaszos, és képes volt minden apró jelet (amiket utólag már lát) annak a számlájára írni. És hát emellett a ciklus megléte is elég erős érv. Mindent le tudott annyival rendezni, hogy "már megint a gyomrom".

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.18. 09:37:17

@ziaduby: @Fenimore:

hát ez nagyon érdekes. kénytelen vagyok elhinni.
én valahogy nagyjából 1 hét után "tudtam" mindkétszer, hogy terhes vagyok.

mondjuk volt egy nagyon fiatal kolléganőm, láttam, hogy terhes,
de állandóan tagadta. hogy ő nem lehet, ő csak meghízott.
azóta sem tudom eldönteni, hogy tényleg nem tudta, vagy csak tagadta. nekem nyilvánvaló volt.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.18. 09:39:37

a kismamák még a lábukat is másként hordják járás közben...:)

kispotzak 2013.05.21. 14:33:10

Ez nekem nagyon durva. Irdatlan laikus vagyok, de ha jól tudom, nem kezelt (perforált?) vakbélgyulladásba bele is lehet halni, nem? Ja, és a "pánikbeteg" - az nem "csak" szédül, hány egyet-kettőt? De ha folyamatosan hány, lázas stb,. az azért picinykét többnek tűnik, mint egy pánikroham. Vagy én gondolom rosszul?

kispotzak 2013.05.21. 14:36:16

@Babette_: Volt egy csajszi (nem közeli ismerős, a lányát ismertem jobban), két gyereke volt, kb 16 és 8 évesek, a nő 40 felett, durván szabálytalan menstruációval. Ő is állítólag 5 hónapos terhesen tudta meg, hogy mi a helyzet... pedig ő kétszer szült. (A szabálytalan mensit csont nélkül elhiszem, nekem attól kezdve, hogy először megjött, olyan szabálytalan, hogy borzasztó, a 14 napos ciklustól a 42 naposig minden volt, csak akkor van "rendben", ha fogamzásgátlót szedek).

ziaduby 2013.05.21. 18:24:27

@Babette_: egyébként az elsőnél első naptól "tudtam", érdekes módon. Ennél is volt egy ilyesmi az elején, de aztán megjött, nem voltam rosszul, nem hánytam, el is felejtkeztem róla. Gondoltam, csak képzelődtem. Ezek szerint nem :D De most már 100% hogy terhes vagyok, olyan kb 1 cm-esen kidomborodó mozgást művelt a köldököm körül, hogy az kétségbevonhatatlan! :D

ziaduby 2013.05.21. 18:28:57

@kispotzak: nekem is szabálytalan, 25-35 nap között

ciambumbum (törölt) 2013.07.27. 18:04:26

Ez nagyon durva. Simán perfolódhatott volna és akkor ottmaradtál volna te is meg a baba is. Feljelenteném az ügyeletet. Ha veled ilyen lekezelöek, akkor mással is azok lesznek, és lehet a másik már nem lesz ennyire szerencsés, hogy végül mégis megoperálják és túlélje.

Irkutszk 2013.07.29. 08:23:26

Hogy is írta a miklos.rabai? A vakbélgyulladás mindenre tud hasonlítani, és annak az ellenkezőjére is.

Irkutszk 2013.07.29. 08:54:24

@Irkutszk: BTW grat neki a PhD védéséhez, google a barátom és megsúgta (bár nem lehet nagyon közeli barátom, hogy csak most súgta meg...).
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása