Soha többé hentesklinika

2013.02.26. 06:00

images_1.jpgElég kellemetlen érzés, ha a végbélhez közel szikével egy kb. 3 centis és 2-3 mm mély vágást ejtenek.

Tisztelt Praxis!

Az Ars Medica klinikáról szeretném megosztani tapasztalataimat. Elsőként, nem tudom feltűnt-e valakinek, hogy ezen az egy magánklinikán OEP-finanszírozottak az aranyér műtétek? (Legalábbis a neten én nem találtam másikat). A rossz májam azt súgja, itt valami felsőbb kapcsolatok is játszanak...

Első vizsgálat: A doktor úr ( a doktort sajnos már nem tudom leírni az ő esetében, az úr is eléggé gáz) elég bunkó módon utasított, mit csináljak. Vizsgálat pár perc. Lézeres aranyér műtét: rendben lezajlott, a gond a kialakult tályoggal volt: helyi "érzéstelenítésben" történt, ami annyit jelentett, hogy vastag tűvel beleszúrt a tályog mellé, éreztem, hogy a lötty nagy része mellé folyik, utána szinte mindent éreztem, a vágást, a fecskendős mosást és az iszonyú fájdalmat. Elég kellemetlen érzés, ha a végbélhez közel szikével egy kb. 3 centis és 2-3 mm mély vágást ejtenek (később egy igazi proktológus mondta: tályog feltáráskor nem lehet helyileg érzésteleníteni, altatni kell!). Elég sűrűn és sokszor jártam vissza, mindig fájt.

Egy alkalommal azt mondta a hentes, hogy összetapadt a seb, ezért nem tud kifolyni a genny. Nosza, egy ollóval mindenfajta érzéstelenítés nélkül belecsípett az alig gyógyult sebbe. Mennyei érzés volt, legalábbis közel éreztem magam a csillagokhoz. Utolsó kontroll: kesztyűs ujjal, vazelin nélkül!!! benyúlt a seggembe és gyógyultnak nyilvánított. Ezután csak pár nappal mentem vissza, hogy még mindig fáj és oldalt is folyik a váladék. Nosza, szonda bele és sikerült sipolyt diagnosztizálni. Megoldás: műtét. Válaszom: köszönöm, nem. Elmentem a fent említett igazi proktológushoz, aki képes volt emberi hangon beszélni, vazelint használni a kotorászáshoz (csodák csodája, nem fájt, rövid idő múlva megműtötte a sipolyt és most minden OK. Soha többet hentesklinika!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Visco Stello (törölt) 2013.02.26. 08:02:46

Sipoly esetében a "soha többé" szófordulat nem használható. És igen, a sebésznek gondolnia kellett volna sipolyra is. Bár itt bezavarhatott az aranyér. És igen, csak altatásban. És igen, ezt csak radikálisan lehet, naponta felnyitni, kezelni, hagyni, hogy belűről kifelé gyógyuljon. Mocsok dolog, nagy mázli, ha nem nyitott a végbélben. Veszélyben a záróizom is. Nem irigyellek!
(laikus vélemény)

karcsibácsi 2013.02.26. 10:38:25

@El Visco Stello: Azért az jó, hogy lassan vége a fűtési szezonnak, több időd van ide írni! Annyit tennék csak hozzá (szintén laikusként), hogy kell egy béltükrözést is csinálni a Crohn betegség kizárására.

El Visco Stello (törölt) 2013.02.26. 12:38:40

@karcsibácsi: Igazad van, bár érzésem szerint - ezt nem láttam sehol leírva - a végbélsipoly kialakulásának oka kicsit más, mint az összes többi sipolyé. Egyrészt ugye az aranyér, másrészt a fiataloknál gyakran előforduló "sportsérülés", a farokcsontnak a zúzódása miatt kialakult tályog. Amire talán már nem is emlékszik a beteg és csudákszik, - ő is, meg a sámán is - hogy a semmiből sipolya lett, mert se krónnya nincs, se aranyere.

karcsibácsi 2013.02.26. 12:53:46

A fejlett Nyugaton azért ilyesmi nem fordulhatna elő...

Az utóbbi évek legnagyobb egészségügyi botránya van kibontakozóban Nagy-Britanniában: a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) szemet hunyt egyik kulcsintézményének visszás működése felett.

A költséghatékony működés jegyében a betegek érdekei háttérbe szorultak, ami sokak idő előtti halálához vezetett. Az első igazán kiterjedt, kormányzati kivizsgálás felháborító eredményei láttán megindult a visszaélések büntetőjogi felülvizsgálata is. A kormányzat elszámoltatást ígért, ám kérdés, hogy a széles közvélemény és a szakma által bűnösnek tartott személyek felelősségre vonása megvalósul-e – ismerteti az angol egészségügy botrányát a Kitenkintő című lap.

Február hatodikán került nyilvánosságra a Robert Francis nevével fényjelzett vizsgálat a mid-staffordshire-i kórházakban tapasztalt mulasztásokról. A jelentés több mint 1200 betegről tesz említést, akik szükségtelenül vesztették életüket 2005 januárja és 2009 márciusa között az elégtelen kórházi ellátás eredményeként.

Egyes hozzátartozók horrorisztikus állapotokról számoltak be látogatásaikat követően. Sajtóinformációk szerint a szóban forgó intézményben gyakran lehetett hallani egyes betegek segélykiáltásait, akik hiába könyörögtek fájdalomcsillapítóért. A nővérhívó gyakran csengett megválaszolatlanul, sokan a saját ágyukban voltak kénytelenek könnyíteni magukon, és voltak, akik dehidratáltságukban a betegszobák asztalaira helyezett vázákból jutottak folyadékhoz.

A mulasztások jobbára a költségvetés szorosabbra húzásának eredményeként történhettek azáltal, hogy a beteg érdekeit a központilag előirányzott keretszámoknak és céloknak rendelték alá. Első körben sor került természetesen orvosok és ápolók elbocsátására is, amellyel a továbbra is alkalmazásban állók vállára többszörös munka, illetve felelősség szakadt. Számos, egyébként is kritikus állapotban lévő beteg kezelését kellett elhalasztani azért, hogy ne sérüljön a négyórás időkorlát, amelyet az úgynevezett Accident & Emergency szabályozás a kötelező sürgősségi ellátásra ír elő.

Reggie 2013.02.28. 00:17:32

Igaz nekem nem a vegbelnel, de ugyan igy kezeltek a talyogot, csak meg kis fertotlenitett gumidarabokat is dugtak a sebbe(mert nagyon nagy volt), hogy belulrol kifele forrjon ossze es ne zarodjon le ido elott. Teny, hogy faj, de azert nem halalos.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása