Mit tegyünk, amíg megérkezik a mentő II.

2013.02.12. 06:00

poszt.jpgA Magyar Gyermekmentő Alapítvány ingyenes tanfolyamokat tart országszerte arról, hogy mit tehetünk, ha a gyerekünk vészhelyzetbe kerül.

Mérgezés

-          Fontos a megelőzés. A környezetünkben lévő növények is lehetnek mérgező hatásúak, így érdemes ezeknek utánanézni, olvasni. Ezen kívül szem előtt tartani az általános szabályokat: ne tartsuk a gyerek által elérhető helyen a tisztítószereket, vegyszereket.

-          Ha mérgező dolgot evett/ivott a gyerek, ne hánytassuk! Se kézzel, se sós vízzel, semmivel.

-          Itassuk vízzel. A tej nem a legjobb, de ha nincs más, ihat.

-          Kivétel, ha habzószert ivott, pl. mosószert, ez esetben ne itassuk!

-          A méreganyagot, gyógyszert, amit a gyerek megevett-ivott, vigyük magunkkal, hogy segítsük a beazonosítást.

-          a Heim Pál Kórház toxikológiáján 24 órában szakemberek segítenek telefonon: 06-1-333-5079

CO mérgezés

-          Itt is fontos a megelőzés, a rendszeres ellenőrzés. Érdemes riasztókészüléket beszerelni.

Felismerése:

-          Gyanakodjuk, ha többen egyszerre rosszul lesznek egy légtérben, fejfájást, szédülést éreznek

-          a gyerek láztalan állapotban hány, tántorog, sápadt, érdemes erre gyanakodni (persze ezek mást is jelenthetnek)

Tennivaló:

-           ablakot, nyitni, szellőztetni

-          ha a riasztó riaszt (tehát biztosan co mérgezés van), nyissunk ablakot, menjünk ki a szabadba, és hívjunk segítséget (mentő, tűzoltók)

 

Láz

Folyamatos kérdés, hogy csillapítsuk-e a lázat, illetve milyen magas hőnél? Elmondható, hogy nincs abszolút etalon, az egyéb kísérőtüneteket és a gyerek általános állapotát, közérzetét is figyelembe kell venni. 38,5-39 körüli hőnél azért már mindenképpen érdemes.

A lázcsillapítás lehet fizikális vagy gyógyszeres.

-          Fizikális lázcsillapítás:

1: hűtőfürdő: olyan hőfokú vizet készítsünk, amely a gyerek testhőjével megegyezik, majd ezt kezdjük el lassan hűteni hidegebb víz hozzáadásával. 30 foknál ne hűtsük lejjebb!

2: priznic: hűvös vízbe áztatott törölközőbe csavarjuk nyaktól lefelé a gyereket, majd erre egy száraz réteg kerül. Amikor a vizes törölköző átmelegedett, hűtsük ki (újra nedvesítsük, vagy az is elég, ha megrázogatjuk-lengetjük) és csavarjuk be újra

 

-          Gyógyszeres lázcsillapítás: 4-6 óránál gyakrabban ne adjunk be gyógyszert a gyereknek.

-          Kombinálni lehet a gyógyszereket, de ne legyen azonos hatóanyagú, mert túladagolható. Eltérő hatóanyagú gyógyszerek között is teljes el legalább 3 óra.

-          Sima láznál nem kell mentő, ügyelet, csak ha a kísérőtünetek ezt indokolják, pl: hányás, hasmenés, nem iszik, kiszáradásgyanús.

 

Görcsös állapotok

A gyerekek idegrendszere kb. 6 éves korukig éretlenebb, ezért könnyebben görcsölnek, pl láz, leesett vércukor, kiszáradás miatt. A fentiek miatt lázgörcs is a 6 év alatti gyerekeknél fordul elő. A lázgörcs kialakulásában fontos tényező, hogy hajlama van-e rá.

A láz magasságához a görcsnek nincs köze, tehát nem csak 40 fok fölötti láznál alakulhat ki. Felszökő láznál alakul ki görcs, tehát lehet, hogy még csak 38 fölötti láznál tartunk, de folyamatosan emelkedik, ekkor is begörcsölhet a gyerek.

3 féle görcsrohamot különböztetünk meg

1: kisroham: nem látványos. A gyerek egy pillanatra elréved, fixál egy pontra, ez 1-2 másodpercig tart.

2: nagyroham: összeesik, elveszti az eszméletét, ellilul a szája, rángatóznak a végtagjai, esetleg bevizel. Kb. 5 perc alatt megszünik. Ha nem szűnik, vagy kb 15 perc múlva ismétlődik, ez a 3. eset:

3: komplikált roham

Tennivalók lázgörcs esetén:

-          gyorsan elpakolni a környezetből azokat a tárgyakat, amelyekkel a megsértheti magát

-          a fejét oldalra fordítani, tartani, hogy ne nyelje félre a nyálat, váladékokat, hányást.

-          ne tegyünk semmit a szájába!

-          ne fogjuk le a végtagokat, mert olyan erővel rángatózik, hogy a leszorított végtag sérülhet, el is törhet.

( a fentiek minden görcsroham, nem csak lázgörcs esetén alkalmazandók, tehát pl epilepszia esetén is)

Roham után 3 eset lehetséges:

-          a gyerek elalszik, de ébreszthető

-          eszméletlen, nem ébreszthető

-          magához tér, de zavart, nem tud a kérdésekre válaszolni, nem ismer meg embereket. Lassan, kb 15 perc alatt kitisztul.

Az eszméletlen gyereket fektessük stabil oldalfekvő helyzetbe.

 

Kiszáradás

Felismerése: bágyadt, elesett, karikásak, beesettek a szemei, a hasán csúnyán ráncolható a bőr, sötét vizelet, száraz száj, acetonos lehellet.

Kezelése: itassuk vízzel, vagy nem erős, enyhén cukros teával, illetve adhatunk probiotikumot.

 

Meningococcus

Felismerése:

-           magas láz, hányás, elesettség (más betegségekre is jellemző, így ekkor még nem azonosítható egyértelműen)

-          pöttyök, foltok jelennek meg a testén bárhol, amelyek nőnek, sokasodnak, egybeolvadnak, lila foltokká válnak.

-          ami egyértelműen azonosítja: ha a foltokra rányomunk, nem halványodnak el. Minden más folt, kiütés elhalványodik, csak ez nem! Azonnal mentőt kell hívni, hogy mielőbb antibiotikumot kapjon!

 

Baleset/trauma

1 és 18 év között ez a vezető ok a halálozásban és a tartós rokkantságban. Nagyon fontos a megelőzés és a példamutatás. Az autóban használjunk gyerekülést, biztonsági övet, a biciklizésnél bukósisakot.

Tennivaló beleset esetén:

-          nyugtassuk meg a gyereket. Lásd, mint az elején: Ne azt mondd, hogy „nincs semmi baj”, hiszen a gyerek érzi, hogy van. Inkább mondjuk azt, hogy „itt vagyok, jön a segítség, jobban leszel”

-          kérjünk segítséget, hívjunk mentőt

-          - védjük a lehűléstől

-          Ha eszméletlen, ellenőrizzük a légutakat, a légzést és a keringést.

Jegyezzük meg ABC betűket:

A: átjárható légút

B: belégzés

C: cirkuláció – keringés

 

Ha szükséges, kezdjük meg az újraélesztést

 

Törés, ficam, rándulás

-          helyezzük nyugalomba a gyereket

-          ő pozícionálja a törött végtagot, ne mi erőltessük, mozgassuk

-          pl. törött karnál ő tartsa a kezét, érezni fogja, hogyan fájdalommentes neki

-          ne rögzítsük, ne rakjuk sínbe, főleg ne erőltessük semmilyen pozícióba!

-          Rándulás az az eset, mikor a csontvég visszaérkezik a tokba a kirántás után

-          Ficam, amikor nem érkezik vissza. Ne próbáljuk helyrerángatni! Ezt a mentős sem rakja vissza, csak majd a kórházban az orvos, megfelelő körülmények között, megfelelő diagnosztikai háttérrel rendelkezve!

-          a rándulásra rárakhatunk a fagyasztóból kikapott csomag borsót például, de tekerjük be valami kendőbe, vagy ruhán keresztül tegyük rá, nehogy fagyási sérülést okozzunk.

-          fájdalomcsillapítót ne adjunk, majd a mentősök fognak, vénás úton. Addig nem rögzítik, illetve nem végeznek fájdalmas beavatkozást, míg a fájdalomcsillapító nem hat, nem kínozzák  a gyereket. Fájdalomcsillapítást követően rögzítik a végtagot, ami a műtőig megfelelő.

Műtétgyanús esetnél (nem csak a fenti esetekben, hanem bármilyen műtétgyanús esetben) ne itassuk a beteget, mert üres gyomor kell a műtéthez. Továbbá mentősszempont, hogy a beteget esetleg fekve, vagy háttal, rossz utakon tudják szállítani, nem lenne szerencsés, ha hányna a mentőben.

Helia

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása