Mit tegyünk, amíg megérkezik a mentő I.

2013.02.11. 06:00

poszt.jpgA Magyar Gyermekmentő Alapítvány ingyenes tanfolyamokat tart országszerte arról, hogy mit tehetünk, ha a gyerekünk vészhelyzetbe kerül.

Tanfolyamon voltam. A Magyar Gyermekmentő Alapítvány ingyenes tanfolyamokat tart országszerte arról, hogy mit tehetünk, ha a gyerekünk vészhelyzetbe kerül. Szakorovosok, szakápolók tartanak előadást arról, hogy a legkülönbözőbb vészhelyzetekben mit tudsz tenni a mentő kiérkezéséig.

Mert a légzésleállás, vagy a keringés leállása perceken belül végleges agyi károsodáshoz,  kb 5 perc után halálhoz vezet. Mert ha mentőt kell hívnod, az átlagosan 15 perc múlva tud kiérkezni. És mert a mentő kiérkezéséig neked kell a gyerekeden segítened.

A néhány órás előadás során sorra vették a legjellemzőbb okait a gyerekek rosszullétének, a leggyakoribb baleseti típusokat, illetve azt, hogy hogyan kezdjük meg az ellátást a segítség kiérkezéséig. A lentiekben az előadáson készített jegyzetemet adom közre. Gyermekbetegségektől a különböző traumákig sok mindent találsz majd. Mentsd el magadnak és tanulmányozd.

De a legjobb, ha te is elmégy az előadásra. Ingyenes, de a helyszínen, vagy csekken juttathatsz adományt az alapítványnak. És mert megéri rászánni egy hétvégi délelőttöt.

Olvass az oktatásról alapítvány honlapján: http://www.pbt.hu/mgya/index.php

Itt pedig jelentkezhetsz a tanfolyamra: http://www.pbt.hu/mgya/index.php/jelentkezes-tanfolyamra.html

 

 

Krupp

Felismerése:

-          Nehezített belégzés

-          Ugató köhögés

Tennivalók:

-          ablakot nyitni, hogy hűvös legyen. Nyári nagy melegben a nyitott hűtőajtó elé is oda lehet állítani a gyereket.

-          ne fektessük le a kruppos gyereket!

-          ha van párásító, beindítani: a hűvös, párás levegő enyhítően hat, ilyenkor ugyanis szárazak a légutak

-          ismert kruppnál, ha van otthon Rectodel kúp, be lehet adni

-          fontos a gyereket megnyugtatni. Ne azt mondjuk, hogy „nincs semmi baj”, hiszen a gyerek érzi, hogy van. Inkább mondjuk azt, hogy „itt vagyok, segítek, jobban leszel”

 

Asztma

többféle asztma lehet, allergiás, terheléses, stb.

Felismerése:

-          a kilégzés nehezített (szemben a kruppal, ahol a belégzés)

-          beszéltetésnél elhúzza a szavak végét, a nehéz kilégzés miatt

-          sípoló légzés

Tennivalók:

-          ülő helyzetbe segíteni a gyereket

-          megnyugtatni (lásd fent a kruppnál)

Ennyit tudunk tenni az orvoshoz jutás/mentő kiérkezése előtt. Ismeretlen (első) asztmás rohamnál nem tudunk többet tenni. Ismert asztmánál használjuk az inhalátort, Rectodel kúpot.

 

Félrenyelés (idegen test a légútban)

Tennivalók:

-          Ne csapkodjuk a gyerek hátát! Ez lefelé juttatja a lenyelt dolgot, tehát a felköhögéssel ellentétesen fog működni.

-          ne lógassuk és ne rázzuk fejjel lefelé a gyereket! Ez megszakíthatja a gerincvelőt és az ereket!

-          Köhögtessük! Így légúti nyomás keletkezik, amely kinyomja, kilöki a félrenyelt tárgyat.

-          Ha köhög, de hatástalan, a következő manőverekkel próbálkozhatunk:

1: fektessük a gyereket arccal lefelé az alkarunkra, állcsontnál támasszuk az ujjainkkal (mutató és hüvelykujj közé). A feje lejtőzzön. A tenyerünk alsó, puha részével ötször határozottan üssünk a lapockák közé.

2: ha ez nem segített, a másik karunkkal fogjunk rá a hátára (mintha a két alkarunk között szendvicsben feküdne a gyerek) és fordítsuk át a másik karunkra, a hátára. 2 ujjunkkal gyakoroljunk a mellkasára erős nyomást (a mellkas csont alsó harmadásál). Ez a tüdőre gyakorolt nyomás kilökheti az lenyelt tárgyat.

3: a fentieket ismételni a mentő kiérkezéséig

-          Nagyobb gyereknél alkalmazhatjuk a Heimlich-fogást

Helia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rotoxis 2013.02.12. 01:52:48

Pécsett a mai (tegnapi) napon a szolgálat munkatársai súlyos balesetet szenvedtek. Minden érintettnek mielőbbi gyógyulást kívánok!

alvering2 2013.02.17. 10:26:19

Én az Elsősegély - mit kell tennem mobil alkalamzást is javasolnám.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása