Kalandok a sürgősségin

2013.02.05. 06:00

korhaz_01.jpgMost egy kérdés bár tudom nincsenek megfizetve, de nem lehetne emberbarátibb, és gyorsabb, jól szervezettebb?

Kalandok a magyar egészségügy sürgősségi osztályán /Honvéd Kórház/  A beteg az édesapám, aki 2 hónap múlva tölti be 93. életévét. 3 éve állandókat katéterrel kénytelen élni, mellette cukor-, szív-, és gerincbeteg. Panaszai szerint fáj a lába, mozgásképtelen, 5. napja nincs széklete, és szombattól már vizeletürítés sincs. Vasárnap az ügyeletes orvos 2 alkalommal küldte be a MÁV kórházba, ahol 1. alkalommal átmosták, és hazaküldték, 2. alkalommal katétert cseréltek, és újra haza engedték. Vizeletürítés hétfőn sem volt a megivott folyadék ellenére. A kezelő urológusa azt javasolta, hogy utalják be a Honvéd kórház sürgősségi osztályára, mert ez lehet vese elégtelenség is. Ez meg is történt. A mentők rövid várakozás után 22.08 órakor megérkeztek velünk, ahol mindjárt nem akartak vele foglalkozni.

 

 

10 perces vita után bevitték egy kezelőbe átmosták, és mindjárt küldték volna vissza, annak ellenére, hogy az előzményeket leletekkel igazoltuk. A mentősök javasolták, maradjunk, és édesapám állapota is azt mutatta, hogy további vizsgálatok is kellenének, így maradtunk. Ezzel kezdődött a kaland. 22.08 katéter mosatás után kifektették a folyosóra, 2 óra várakozás elteltével, miközben rá nem nézett senki, minden folyadékivás ellenére vizelet épphogy eléri a 100 ml-t elviszik és vért vesznek. Ígéret szerint lelet 1 óra múlva.  02.20. Érdeklődöm, mi újság az eredménnyel, és mikor néz rá valaki rajtam kívül. A vegyész szemével csak azt látom vizelet 180ml, és nagyon üledékes sötét színű. Az ügyeletvezető rendre utasít, hogy ne türelmetlenkedjek, mi akartunk maradni, és az apám állapota nem súlyos. 03.00. Édesapám megunta a dolgot, ő inkább otthon hal meg, hívassak egy mentőt, menjünk haza.

 

Az ügyeletvezető nem tartózkodott a helyén így egy éppen ott levő orvosnőt kértem meg erre, ki közölte, ő nem intézkedhet, majd az ügyeletvezető.  Ő 30 perc után előkerülve közölte, hogy mindjárt megvizsgálják. 3.45 Hurrá, papát vizsgálják! Alapos vizsgálat után EKG-ra. és tüdőröntgenre küldik. Diagnózis szerint vizelet nem ürül, üledékes, újra átmossák. A vizsgálat szerint belei tele vannak, prosztatája óriási, vérképe szerint szervezetében gyulladás van. A kiírt vizsgálatok után bekötnek egy infúziós só-oldatot /750ml/. 5.00 Infúzió lefolyt, meglátom a dr.-nőt, aki beköttet egy következőt, és elmondja a vizsgálatok szerint átutalná a papát a Nyírő Gyula kórház bel-osztályára, kérjen-e mentőt?! Papát az asszisztenssel együtt is nehezen tudták mozgatni. Válasz természetesen, hiszen én 4-szeres gerinc műtött vagyok, kocsim ezért nincs. 8.00 Már indulunk is, 8.30 megérkezünk.

 

Az ügyeletes dr. készségesen elmondja, hogy várni kell az ágyra, és lefektetik az orvosi vizsgálóban. Türelmesen várunk. hogy a reggelre rendelt mentők elvigyék a Hepatitisz-s beteget,az osztály közben folyamatosan sürgetik a mentőket. Fertőtlenítés és 12-re papa végre  beköltözködhetett az ágyra. Mindjárt megjelenik a kezelő orvos és megvizsgálja. Elmondja az állapotot, és milyen vizsgálatra küldi. 14.00 HURRÁ! Mindent elintéztem papa jó helyen van, végre pihenhetek,és hosszasan beszámolhatok édesanyámnak, hiszen addig kétszer beszéltünk ugyan, de csak az addig történtekről. 

 

Most pedig a megfigyeléseimről: A sürgősségin 5 orvost számoltam meg, akik a számos beteg ellenére is ráértek 1 órára leülni beszélgetni, aludni, úgy hogy aki figyel és nem beteg láthatja. Csak még néhány beteg, aki velem együtt kísérő nélkül panaszkodott.

 

1.     16-kor megígérték, hogy 10.45-r vérét veszik vizsgálatra 11.15 van.

 

2.     Lehetséges nyombél perforáció, a sebészeten az ágy fenntartva, ő a sürgősségin kering, majd hajnali 3ó körül hazaengedik.

 

3.     Láthatólag terhes kismama a párjával /előttünk érkeztek/ gégészeti problémával. A vizsgálatokon túlesve, „csak” 2 órát vártak, hogy kézbe kapva az ambuláns jelentést elmehessenek. 

 

Most egy kérdés bár tudom nincsenek megfizetve, de nem lehetne emberbarátibb, és gyorsabb, jól szervezettebb???!!!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Visco Stello (törölt) 2013.02.05. 08:00:17

Sem szülei kora, sem az ön állapota (4-szeres gerinc műtött) nem arra enged következtetni, hogy önök orvosi szempontból el lennének hanyagolva. Egyébként természetes, ugyanakkor nagyon tiszteletreméltó, ahogy aggódik édesapjáért. Sok idős szülő örülne ilyen gyermeknek. Nézzen magába és tegye fel a kérdést szíve szerint: Nem lehetne, hogy minket mindenhol soron kívül és azonnal fogadjanak?

karcsibácsi 2013.02.05. 08:56:32

" A mentők rövid várakozás után 22.08 órakor megérkeztek velünk, ahol mindjárt nem akartak vele foglalkozni...
22.08 katéter mosatás..."

Öreg, ezt jobban át kellett volna gondolni.
Az érkezés percében átmossák a katétert, és még van képe azt mondani, hogy nem foglalkoztak vele!
Szigorúan szakmai szemmel nézve, tényleg felháborító. No, nem az események, hanem a panasz. Minden szempontból alapos, korrekt ellátást kapott, beleértve a megfelelő helyre történt irányítást is. Hogy nem történt mindez 22.08-kor, és nem hajbókolt előtte az államelnök és a dalai láma? Hát ez tényleg övön aluli ütés volt.

2013.02.05. 09:02:57

1.) Sürgősségi laborban a vizsgálat + leletkiadás protokollszerűen nem több 1 óránál, az a labor, amelyik nem képes erre, nem szerezhet akkreditációt. Tehát valami itt el van számolva.

2.) Ha én ügyelnék és pl. egy neurológiai beteg hozzátartozója kérdezné, hogy mikor látják el a papát, arra én is azt mondanám, hogy majd az ügyeletvezető megmondja.

3.) "Ügyeletvezető nem tartózkodott a helyén" - akkor hol volt? Csak nem egy másik betegnél?

4.) "Most pedig a megfigyeléseimről: A sürgősségin 5 orvost számoltam meg, akik a számos beteg ellenére is ráértek 1 órára leülni beszélgetni, aludni, úgy hogy aki figyel és nem beteg láthatja. Csak még néhány beteg, aki velem együtt kísérő nélkül panaszkodott." - erre minden joguk megvan. Csak nem szerette volna, ha a papa urológiai problémáját egy szemész látja el? Én ítéletnapig nézhetnék pl. egy combnyaktörést, akkor sem tudnék mit kezdeni vele, de szerintem ezzel sok nem-sebész így van.

+1.) A fizikusok tömegre számolnak, a vegyészek anyagmennyiségre, erre ml-eket kapunk! Ez is legalább annyira felháborító, mint hogy várni kell a leletre.

2013.02.05. 09:03:52

Kiss Rozmaring: Amikor a hülye betegeket haza lehet küldeni. Amíg el kell őket látni, addig muszáj minden önként jelentkezőt felvenni.

Rotoxis 2013.02.05. 09:51:50

A Honvéd Sürgősségin 5 orvos! Álmodban!

platelet 2013.02.05. 16:51:36

"Most egy kérdés bár tudom nincsenek megfizetve, de nem lehetne emberbarátibb, és gyorsabb, jól szervezettebb???!!!"

Bemegyek a boltba, és megkérdezem az eladót:
- Mennyibe kerül egy kiló kenyér?
- Kétszáz forint.
- Tessék, itt van kétszáz forint. Kaphatok ezért két kilót, jobb minőségűt, és mosolyogjon hozzá!

hazank fia 2013.02.06. 06:54:28

Akkor mar ehhez is hozzaszolok.

Elsore az jutott eszembe, hogy az hozzatartozo egy jegyzefuzettel virraszt a korhazban es irja, hogy mi hanykor tortenik.

"megígérték, hogy 10.45-r vérét veszik vizsgálatra 11.15 van" - Ezen a fel oran haborogni pedig annyira szanalmas, hogy az egesz posztot nevetsegesse teszi.

bauchi 2013.02.23. 07:40:56

@karcsibácsi: ki kellett volna neki nyalni.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása