Kommentár - Nyomorúságos a helyzet a kórházakban

2013.02.04. 06:00

hospital.gifSzenvedés a betegnek, de az orvosnak is, mert nem tudja a legjobb tudása szerint csinálni.

A belgyógyászat egyik kórtermében a helyszíni ellenőrzéskor a kézmosó lefolyója hiányzott, az elhasznált vizet egy vödörbe engedték. A betegségmegállapító osztályon 3 zuhanyzó van 40 emberre, előfordul, hogy elfogy a meleg víz. A földszinten lévő tálaló is annyira elavult, hogy tisztán tartása, fertőtlenítése szinte lehetetlen”

„Ordenáré körülmények között zuhanyozik az ember. Bűz, igénytelenség. Elvileg takarítanak, de az állag olyan rossz már, hogy hiába”

„Tökölön az élelmezési alapnorma 400 forint egy napra

Idézetek innen:

http://index.hu/belfold/2013/01/29/tokoli_rabkorhaz_beteg_eliteltek/

 

Billegnek a gondolataim, oda-vissza. A cikkben leírt körülmények nyomorúságosak. Ebben az intézményben beteg embereket gyógyítanak, ápolnak, még ha azok rabok is.  És igen, hallottam/olvastam olyan véleményeket is a cikkel kapcsolatban, hogy aki börtönbe kerül, az örüljön, hogy egyáltalán kap orvosi ellátást (jó, hogy rögtön ki nem végzik, ugye?).

Szóval az valahogy nem kérdés számomra, hogy igenis normális egészségügyi feltételeket kellene teremteni azok számára is, akik bármilyen oknál fogva börtönbe (fegyházba, fogházba) kerülnek. Ugyanis a kiszabott büntetésüknek nem része, hogy a méltatlan kórházi körülmények miatt állapotromlás, vagy a betegségük súlyosodása következzen be. Hogy a szervátültetett szerve leálljon, a szemműtöttnek a varratok megszakadjanak a szemében, amelyet így elveszít.

Az állapotokat normalizálni kellene, igen. Viszont…

Van néhány mondat a cikkben, ami szemet kel, hogy szúrjon, és ami az én véleményemet is nagyon jól tükrözi (idézetben kiemelem):

„Tököl egyszerre börtön és pénztelenül tengődő magyar átlagkórház.”

„Amikor az ombudsman munkatársai 2009 szeptemberében, majd 2010 novemberében helyszíni ellenőrzésre érkeztek Tökölre, a kifogáslistájukra döntő részt a magyar egészségügyben jól ismert jelenségek kerültek.

Az van tehát, hogy nem lehet itt olyan szembeállítást végezni, hogy áltagkórház, amibe te meg én kerülünk, kontra rabkórház. Nem az van, hogy ott sokkal rosszabbak lennének az állapotok, mint bárhol. Hanem hogy ezt a lepusztultságot, sajnos, megtalálhatod az országban nagyon sok más kórházban is.

Pénz… Mire jusson? Az átlagembernek jut? Megfelelő, színvonalas ellátás, mikor az orvosnak nem azon kell gondolkodnia, hogy 2 lehetőség, 2 gyógymód közül a rosszabbat válassza, mert az az olcsóbb. Hogy a silányabb cérnára telik csak, hogy összevarrjon. Hogy a tudása szerint volna jobb megoldás, eszköz a gyógyításodhoz, csak hát ki fogja azt kifizetni… Tudja, hogy hogyan lehetne jobban csinálni, csak eszköz nincs hozzá a kezében.

Szenvedés a betegnek, de az orvosnak is, mert nem tudja a legjobb tudása szerint csinálni.

Drámai, ami a rabkórházban van? Az, igen. És az is, ami az átlagkórházakban.

 

Helia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tecsóba sose többé 2013.02.04. 08:50:38

Amíg a fizető betegek nem kapnak normális körülményeket, addig a rabkórházak engem nem érdekelnek.
Az meg végképp felháborított a cikkben, hogy rab, és donort kapott. Ellenben a rab nem adhatta oda a barátnőjének a veséjét...
Én a rabkórházat kiadnám alapítványnak, és kizárólag adományokból lehessen gyógyítani.
A kaptárban nem bkv bliccelők vannak.

2013.02.04. 09:07:59

Színvonalas, népművelő iromány. Helia for prezident.

Balog Zoltánnál sokkal jobb lennél.

Szúrófény 2013.02.04. 10:25:32

Amíg 1 börtönférőhely normája magasabb a kórháti ágyénál miről beszélünk?

qbr 2013.02.04. 10:48:14

@Szúrófény: azert ott, gondolom, orzesi koltsegek is vannak, amik nem lehetnek tul olcsok

marand22 2013.02.04. 12:46:29

@tecsóba sose többé:
Ne felejtsd el, hogy olyanok is kerülnek börtönbe, akikről (hála Istennek) végül kiderül, hogy ártatlanok (nekem is van ilyen betegem, aki börtönben kapott infarktust, sikerült perújrafelvételt elérnie, és ártatlannak bizonyult). Emellett most is van olyan betegünk, aki nem tudta kifizetni a pénzbírságot (l. BKV bliccelő), amit elzárásra váltottak.

El Visco Stello (törölt) 2013.02.04. 13:27:34

@tecsóba sose többé: "Az meg végképp felháborított a cikkben, hogy rab, és donort kapott."
Nem mintha számítana, de a cikkben nem ez áll. Ez szándékosan súlyos csúsztatás és hangulatkeltés. A cikkben az van, hogy már eleve transzplantált vesével került be. Különben meg, ha egyébként jogosult ellátásra, akkor miért ne kaphatna szervet? Csak kérdem.

karcsibácsi 2013.02.04. 13:37:15

@El Visco Stello: Teljesen egyetértek. Az meg egyenesen bájos, hogy "donort kapott". Donor az a személy, akitől származik a transzplantálandó szerv.

VaTi 2013.02.04. 13:44:01

@El Visco Stello: nicsak, a kazánfűtőnk :)

tecsóba sose többé 2013.02.05. 15:21:11

@marand22:
Nem vagyok orvos, nem tudok eskü letétellel gondolkozni. Gazdasági téren dolgozom, és jelenleg a kevésbé szükségeset kell hátra tenni, és a fontosat előre, mert a többire nincs keret.
Na mármost. Nincs rendes keret a rákbetegek gondozására. Nincs keret a cukorbetegekre. Nincs keret kötszerre, kesztyűre stb... olyan intézményekben, amiket adó és járulékfizető betegek keresnek fel. Rettenetesen sajnálom a cikkben említett személyzetet, de a betegeiket és a tápláléklánc legaljára sorolom. Majd ha a többire jut pénz és még marad, akkor lehet őket is ellátni. De sajnos ők sem járulékot, de még az alap 6300 forintos csekket sem fizetik be. Mi több, a bírósági eljárásuk költségét sem lehet rajtuk bevasalni, és a napi háromszori étkezésüket is adó és járulékfizetők fizetik. A wellness börtönökben emellett személyzet is dolgozik, szintén adó és járulékfizetők befizetéseiből, és tavalyig a raboknak nem volt kötelező dolgozni sem. Most dolgoznak, de 60 forintos órabérben, így alig termelik ki a napi étkezést. Van ott még fűtés is, áram is, és víz is. Elég deficites a rabok ellátása minden téren ami az adófizetőket illeti. Ők is emberek? Ezt én nem állítom, hogy nem, de ne is illessék meg azok az alapjogok, amik egy becsületes embert. BKV bliccelő meg 5000 forint/nappal letöltheti a büntetést, vagy lekapirgálja. Én az utóbbit választanám, de az előbbi sem lehet több három napnál.

tecsóba sose többé 2013.02.05. 15:21:48

@karcsibácsi:

tecsóba sose többé 2013.02.04. 08:51:17
@tecsóba sose többé:
"donort kapott"
lyóreggelt :)

LadyDevonshire 2013.02.11. 15:52:44

Olvassátok elé a történetemet az uppercaselife.blog.hu-n.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása