Három nap a "gulágban"

2013.01.29. 06:00

ibrickcity-lego-4429-hospital-helicopeter-rescue-summer-4.jpgNem, most ne tessék nekem azzal jönni, hogy nincs pénz! Az ágazat rossz anyagi helyzete közismert. A hangnem ettől még lehetne emberi.

Márc. 11-ikén, vasárnap érkeztünk Berlinből Budapestre: magam egy hétre, lányom féléves isztanbuli ösztöndíja színhelye felé átutazóban másfél napra. A dolgok aztán másként alakultak.

 

Zsófi hétfőre virrradó éjjel rosszul lett. Vagy ételmérgezést kapott az esti éttermi vacsora kétes ízű desszertjétől vagy valami más, hasonló tünetekkel járó fertőzés ütött ki rajta, minden esetre bekerült a Szent László Kórházba. A beutalás körülményeit, majd a kórházi barakkok közti bóklászást – a beutaló orvos tanácsára mentő helyett a taxit választottuk – nem ecsetelem. Végeredmény: bár ½ 10-kor hívtam az ügyeletet, szenvedő csemetém már d.u. ½ 3-ra ágyhoz is jutott.

 

A fertőző osztályon – ahová különben legnagyobb meglepetésemre bárki besétálhat – megkérdezték, hogy hoztunk-e evőeszközt, poharat, bögrét. (Törülközőt még csak kölcsönvettem a szállodából, de az előbbiek szükségessége fel sem ötlött bennem.) Minden esetre hozzak WC-papírt, – mondták – meg buborékmentes ásványvizet, sós ropit és banánt. További másfél óra alatt mindezt beszereztem.

 

Közben kiderült, hogy nemcsak a papír hiányzik, a látogató-WC-n ajtókilincs sincs. Szent László nevéhez híven sikerült vizet fakasztanom, de midőn kinyitottam a mosdókagyló fölötti vízcsapot, a szökőkút elárasztott mindent a plafontól a padlóig, ugyanis a kifolyót valaki letörte.

 

A főorvosnő nem vitette át a beteget a vizsgálóba (talán nincs is), hanem a kórteremben nézte meg, miután engem, az anyát kidobott a szobából. (Az másik két fekvő idegen szobatárs maradhatott.) Később udvarias hangon igyekeztem tájékozódni a főorvos asszonynál, hogy mire számíthatunk, hisz Zsófinak másnapra szólt a repjegye Isztanbulba, amit még aznap át kellett tetetnem valamilyen reális időpontra. A reakcióból érződött az okvetetlenkedő rokonok sarokbaszorításának többévtizedes gyakorlata – megértettem, hogy zavaró tényezőnek és nem egyenrangú partnernek tekint.

 

A szomszéd ágyban fekvö 77 éves, 120 kilós hölgyet, akinek vastagbél-problámái voltak, pelenkázni kellett. A személyzet szidta szegényt, hogy miért hivogatja őket folyton, mikor még nincs elég tele a pelenka! Ezek után a néni nem merte megnyomni a csengőt, így végül Zsófi hívta a nővért, amikor már elviselhetetlen volt a bűz a szobában. Szóltak, hogy rögtön, majd eltelt egy óra, mire tisztába tették szerencsétlent. Kicserélték ugyan a pelenkát, de nem pucolták le a hölgy hátsófelét.

 

A művelet közben, mintha csak maguk közt lennének, az egyik éjszakás nővér a másikhoz a paciensek fülehallatára: "Elviselhetetlen az a banya a 232-ben, döglene már meg végre!"

 

Mert nem tudott felülni, az ápolónő a pelenkázott betegnek a gyógyszeradagot direkt a szájába tette, majd ugyanezzel a kézzel nyújtotta Zsófinak az övét. Gyermekem tiltakozott. Ugyan nagyon tiszteli Kati nénit, de mégsem tudja, hogy mennyire fertőző, vagyis a maga részéröl ragaszkodik a steril gyógyszer-adagoláshoz. A nővér szó nélkül hozott neki másikat.

 

A kórházi étkezés is érdekes: reggelire 2 db zsemle + 1 szelet parizer vaj nélkül, este 4-5 szelet olaszszalámi – minden nélkül. (?) Ja, hát tette volna el magának a reggeli egyik zsemlét, az volt a napi fejadag – hangzott a válasz. Ebédre zsíros menzakoszt – mintha egységes lenne, függetlenül attól, hogy ki miért fekszik ott.

 

Másnap többeket néven szólítottak, hogy öltözzenek és álljanak sorba a folyósón. Mint a börtönben. Csak a 3. kérdésre derült ki, hogy EKG-ra kell menniük. (Az minek egy bélfertözésnél?) Sorbaállították a delikvenseket, akik között volt 39°C fölötti lázzal szédelgő és egy terhes anya is. Majd le a teherliften, be egy rabszállító kocsi jellegű, ablaktakan, kiszuperált mentőautóba, amelyben még eredeti volt a berendezés: 1 betegágy és 2 hely a kisérőknek. Az ágyra leültettek négy beteget, további egyet-egyet az ülésekre. A hepehupákon át mindenki dülöngélt, egymásnak verték a fejüket. (Hogy kinek volt és milyen fertőző baja, az persze ismeretlen.) Kiszállították az EKG-s barakk előtt és beterelték őket: "Álljanak sorba a fal mellett!" (Akárcsak géppuska-sortűzre várva.) A folyósón se szék, se pad. Senki, a lázas sem tudott leülni. Itt kellett várni, míg az előző transzport összes emberén elvégezték a vizsgálatot és az új fuvar betegei egyenként sorra kerülhettek.

 

Zsófinál elromlott az EKG nyomtatója. Az aszisztens dühös lett. Zsófi szólt, hogy szerinte a papírkazetta elmozdult a helyéről. A munkatárs ráförmedt: "Mit szól bele?! Talán ért hozzá? Nézze mozdulatlanul a plafont, különben ...!" Majd valahogy mégiscsak lett EKG –a papírtartó láthatólag visszakerült a helyére. Semmi elnézést, igaza volt, köszönöm – no comment. Az embernek a koncentrációs táborokról szóló filmek jutnak eszébe.

 

Zsófi második napon jobban lett és harmadnapra kiszabadult a gulagból.

 

Hab a tortán, hogy végül nem derült ki semi, mert a barakkok között elveszett a székletminta, így az ok-okozati összefüggésből csak az utóbbi világos. A reálisan létező mai magyar egészségügy Árpádházi alegységében történt megmerítkezés egyetlen, bizonyíthatóan hasznos eleme az infúzió volt, ami valóban segítette a folyadékháztartás helyreállítását.

 

Egy egyébként egészséges fiatal három napot persze guggolva is kibír bárhol. A környezettanulmány pedig határozottan hasznos: ha eddig nem tudta volna, most már biztosan látja, hogy mennyivel jobb dolog otthon, Németországban betegnek lenni.

 

Nem, most ne tessék nekem azzal jönni, hogy nincs pénz! Az ágazat rossz anyagi helyzete közismert. A hangnem ettől még lehetne emberi. Az ugyanis nem kerül semmibe. Ami a jóléti szintkülönbségen túl szemetszúr, az az évszázadok óta beidegződött és rég idejétmúlt szemlélet, miszerint az orvos és kórházi személyzet megannyi félisten fehérben, a beteg pedig nekik kiszolgáltatott, gyámolatlan kiskorú. Ennek a viszonynak a normalizálása szerintem nem pénzkérdés.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fabled 2013.01.29. 07:39:32

Egyetlen esetből messzemenő következtetéseket levonni szerintem nem szerencsés.

hazank fia 2013.01.29. 08:10:06

A masodik szonal - "11-ikén" - mar ereztem, hogy nem kene elolvasni. Jo szines a tortenet, Berlin, Budapest, Isztanbul, Moszkva (gulag), Roma (olaszszalami). A sallangok nelkul 4 sorban elfert volna. De nem foglalom ossze, szenvedjetek ti is:)

A "dogolne mar meg vegre", mint idezet eleg eros. A vegen az EKG-nal a reszletes elbeszeles, raadasul a beszelgetes IDEZESE pedig kulon erdekes, mivel kedves anyuka gondolom nem volt ott. Az kifejezetten erdekelne, hogy mi allhatott a pontok helyen itt: "Nézze mozdulatlanul a plafont, különben ...!" Kulonben mi?

Csak halkan jegyzem meg, hogy a fertozo betegsegek jelentos resze borkontakt utjan nem terjed, tehat pl a ketes izu desszerttol esetlegesen szerzett szalmonella fertozes nem terjed at a teherliftben allas, vagy a mentoben a "fejek egymasnak verese" altal. Hacsak nem veletlenul a "hepehupakon at dulongeles" soran az egyik beteg szeklete a masik szajaba kerul. A fertozo osztalyok azert szoktak ugyelni arra, hogy egymast megfertozni nem kepes betegeket kezelnek csak kozos szobaban. Ellenkezo esetben eleg sok extra munkat kellene vallalniuk. Azt meg ugye a fentiekben bemutatott munkaallergias korhazi dolgozok nem hiszem, hogy szeretnenek.

Cirka 30 eve boldogitjuk egymast az amerikai egeszseguggyel, tehat nemi foglamam van a "nyugati" szinvonalrol ugyis, mint szolgaltato, es ugyis, mint beteg. Ezen tapasztalatok birtokaban toltottem el en is pont 3 napot egy magyar korhazban 2 eve. Nem volt privat kortermem, nem volt legkondi, nem volt menu, szobaszerviz, sot, meg tv sem volt, csak a folyoson. De nem nyaralni mentem. Siman tul lehetett elni. De jut eszembe, volt egy bajom: villogott az egyik neoncso, ami nagyon zavart. Szoltam a novereknek, akik szoltak a karbantartonak, aki vegul nem tudta kicserelni a csovet (mert nem volt), de kivette a kedvemert, hogy ne zavarjon. Ezt egyszer majd megirom ide panaszkent. :)

VaTi 2013.01.29. 08:42:28

Amiben igaza van, abban igaza van.
DE! Nem lehetett volna ezt tárgyilagosabban előadni? Tényleg szabad kb 20.000.000 meggyilkolt emlékét felhasználni a drama-queen szerep hatásosabbá tételéhez?

nemhiszem, hogy 2013.01.29. 08:47:55

az Isztambul lenne a legjobb hely egy egyèjszaka alatt gastroenteritistől kiszaradni tudó felnőtt embernek.

karcsibácsi 2013.01.29. 09:28:22

@VaTi: Én ennél megy kicsit határozottabban gondolom ugyanezt, nevezetesen a nem négycsillagos komfortfokozat miatt gulagot kiabálni megengedhetetlen mértékben relativizálja a kommunizmus rémtetteit. Még jó, hogy nem Auschwitz-ot emleget.

marand22 2013.01.29. 10:05:59

"...EKG-ra kell menniük. (Az minek egy bélfertözésnél?)"

Hasmenéssel, hányással (magyarán folyadékvesztéssel) járó betegségek során különböző elektrolitok (pl. kálium, calcium, stb.) is távoznak nem kis mennyiségben, melyek hiánya például akár halálos szívritmuszavarokat tud okozni. Az elektrolitok hiányának egyszerű és korai jele különböző EKG-eltérések megjelenése.

karcsibácsi 2013.01.29. 10:08:52

Ejnye, figyelmetlen voltam, most látom, hogy a kedves (?) anyuka emlegeti a koncentrációs táborokat is. Igaza van! Az Auschwitz-ban halálra kínzott százezrek szenvedése apró kényelmetlenség ahhoz képest, hogy Zsófinál vizsgálat közben elromlott az EKG készülék!

De hogy ne csak kötekedjek, egy szakmai észrevételt is teszek: EKG minek egy bélfertőzésnél, kérdi a posztoló, és teljesen igaza van! Valóban, nem elég, hogy 3 napig módszeresen kínozták Zsófit a Szent László fedőnevű Gulag-Birkenauban, az érzéketlen lager commandantok, Mengele doktor és csicskásai mégy egy megalázó EKG készítés tortúrájának is alávetették? Minek??
Gondolom, ez is része a kínvallatásnak. Hacsak nem arról van szó, hogy a hasmenés olyan elektrolit eltolódásokat okozhat a szervezetben, ami akár életveszélyes szívritmus- és vezetési zavarokat eredményezhet, az EKG ennek felismerését és kezelését szolgálja. Nagy baj lenne, ha egy "bélfertőzéssel" kórházban kezelt betegnél nem történne EKG!

VaTi 2013.01.29. 11:14:34

@marand22: én is határozottabban gondolom és írtam, de aztán öncenzúráztam és a nem úrilányos részeket töröltem.

Rotoxis 2013.01.29. 14:43:03

@marand22: Elolvastam, orbitális baromság. Én többször jártam már Tökölön (nem betegként). A rabkórház átlagos műszaki állapota semmivel nem rosszabb, mint akárhány budapesti kórházé. Javaslom pl. a mindenki által megtekinthető Szt. János kórházat (pl. Traumatógia, földszinti WC), de a posztban is hasonlókat olvashattunk.
Az élelmezési normájukat nem ismerem, de erős kétségeim vannak, hogy a diétás (tehát drágább) kosztra pl. kevesebbet költenek, mint a bv-ben meglévő norma.
Az egészségügyi ellátás lényegesen jobb, mint az átlagos nyílt kórházban, a felszereltsége némely tekintetben komolyan meghaladja a polgári ellátás színvonalát. Amikor még tátott szájjal csodálkoztunk pl. a Trop.T tesztre, akkor Tökölön már fiókszámra állt. Sz@r riport, kb. a mai poszt színvonalán.

hazank fia 2013.01.29. 17:39:30

@hazank fia: Ket elutesemet korrigalnam. Megvezetett a posztolo, tehat Istanbul vagy Isztambul a helyes. Olyan, hogy Isztanbul nincsen ugye...

Illetve nem cirka 30 eve, hanem 20. Elnezest. Keso volt mar...

@karcsibácsi: Igen, igy meg szinesebb a mese, egy kis Lengyelorszag is kerult bele.

bubbii 2013.01.29. 21:30:22

Miért ekézitek szegényt? Cikiztétek, mert gulagot emleget, mert nem tudja, hogy a hasmensé és az EKG milyen kapcsolatban van, Isztanbul miatt, mert egy eset alapján általánosít.
De a betegek közül hányan végeznek széleskörű felméréseket, mielőtt ide leírnak valamit? Nem közvéleménykutatott, nem statisztikát gyártott, hanem leírta, hogy mi történt velük.

Nézzük a másik oldalt.

Normális, hogy evőeszközt kell vinni? Nem,d emegszoktuk. Ő nem szokta meg No-ban, gondolom, megjegyzés nélkül lehetne adni neki. Normális a kilincs nélküli WC és a lefolyó nélküli mosdó? (Tudom, hogy nem a dologzók szedik szét , de bizonyos állagmegőrzés a kórház feladata. Ha meg nem jut rá, akkor zárják le.) Normális a kórteremben, idegenek szeme láttára végzett vizsgálat? És ha a szobatárs maradhat, a mama miért nem? Pelenka probléma-tudom, hogy kevés van, de ha már úgyis cserélik, miért nem lehet letörölni is? Normális, hogy nincs 6 szék az előtt a vizsgáló előtt, ahova -úgy tűnik, üzemszerűen- hatosával viszik a betegeket? Én se hasonlítanám a helyében a szitut a gulaghoz, de csak a túlzásokat pécézitek ki, azt, amiben igaza van, nem veszitek észre. Pl hova lett a székletminta? Normális dolog, hogy csak úgy eltűnik? Ha meg úgy se fontos, akkor minek vettek?

Évek óta olvasom a blogot, sose szólok hozzá, de egyre inkább undorodom attól, ahogyan szétszeditek a posztolót. Miért nem lehet elvonatkoztatni a stílustól, miért nem a tényekre koncentráltok? Vadidegen emberek, mindenki másképp tálalná ugyanazt, de mélyen a tények azonosak. Miért nem a tényekre koncentráltok?

Ami ebből a sztoriból engem leginkább megütött, az a többiek előtt végzett vizsgálat. Ezen miért nem botránkozik meg senki? Normális?

És miért vonjátok kétségbe, hogy a EKG-nál úgy hangzott el a mondat, ahogyan elhangzott? Vagy a dögölne már meg… - miért kérdőjelezitek meg,és mi az, hogy mint idézet, elég erős? Gondolom, nem az idézet az erős, hanem az eredeti közlés.

Én hónapokkal ezelőtt írtam ide egy postztot. Többen jobbulást kívántak, senki nem kérdőjelezte meg egyetlen mondatom igazságtartalmát sem, nem mondta senki, hogy túlzok, nem igaz, nem történhetett meg. Miért? Mert alapvetően disértem az eü-t, pozitív poszt volt. Az hihető, de ez nem? Próbáljatok már igazságosabban mérni!

bubbii 2013.01.29. 21:39:25

Még valami, most a posztolónak!

Hol vagy most és miért nem reagálsz a hozzászólásokra? Ha az ember beküld egy posztot, akkor azért ránéz, már csak kíváncsiságból is, hogy nem az övé jelent meg aznap? És ha ránéz és látja, hogy az övé, akkor miért nem reagál? Ez a sunnyogás se karakánabb dolog, mint ahogy a többiek ízekre szedtek. Ha ide írtál, nyilván beleolvastál a posztokba, számíthattál a dologra, gyakorlatilag kiprovokáltad. Hát akkor gyere és védd az igazadat!

bajkal 2013.01.29. 22:52:07

@bubbii: Jól látod a lényeget, egyetértek a hozzászólásoddal.
A posztoló talán két okból nem szól/szólt még hozzá. 1. Még nem látta, hogy megjelent és a hozzászólásokat nem olvasta. 2. Látta, de még nem akadt ki annyira, hogy regisztráljon és vitába szálljon az értetlenkedő, kifigurázó megjegyzésekkel...íróikkal :-). De tuti lesz egy pont.

Rotoxis 2013.01.29. 23:06:16

@bubbii: Normális dolog, hogy az egészségügyön kérsz számon olyan dolgokat, amihez semmi köze? Ha undorodsz attól, hogy néhányan leírják a véleményüket a poszt tartalmáról (még akkor is, ha nem tetszik a többségnek), ha felhívják a figyelmet az esetleges ellentmondásokra, mi a fenének olvasod?

bubbii 2013.01.30. 19:43:19

@Rotoxis: Normális dolog, hogy az egészségügyön kérsz számon olyan dolgokat, amihez semmi köze?

Nézzük szépen sorban, mit kértem számon az eü-n?

Evőeszköz- megállt volna a világ, ha kap cuccot? (nyilván kapott is, mert nem írja hogy vett, azt se, hogy kölcsönvett a szállodából, tehát nyilván adtak neki, de a kanál mellé tuti, hogy megjegyzést is kapott, különben nem írná)
Üzemszerű vagy hiba miatt bezárt mosdó, WC.
Nézőközönség nélküli vizsgálat
peluscseréhez kapcs. fenék mosás
szék a vizsgáló előtt
elveszett székletminta

Szerinted a fentiek ki a jó fenének a feladatai lennének, ha nem az eü-é? Kitől kellene várni, hogy megmossa a fenekét, ha nem az ápolónőtől? (aki tuti, hogy nenm ugyanígy pelenkázza a saját csecsemőjét esetleg az anyját..) Vagy ki veszítette el azt a székletmintát ?

Nem bánnám, ha egyenként, szép sorban végigvennéd ezeket a felvetéseket és megválaszolnád, csak hogy tudjam: mit kin kell számon kérni hasonló esetben?

És hogy miért olvasom a blogot? Mert még mindig többen vannak azok, akik nem általánosítanak és ragaszkodnak a valósághoz , mint azok, akik az általad képviselt mentalitást jelképezik.

És még egy oka van: sokat tanulok azokból a szakmai megjegyzésekből, ( pl hasmenés- EKG kapcsolat) amikkel gíakran azt bizonyítjátok, hogy 'jaj de hülye vagy, Te possztoló, még ezt se tudod!' Mert valóban egy laikus nem tudja vagy nem gondol bele, és ezt érdemes megírni neki, de miért kell ilyen stílusban?

Vagy Te nem érzékeled a kettő közti különbséget?

'de hogy ne csak kötekedjek, egy szakmai észrevételt is teszek: EKG minek egy bélfertőzésnél, kérdi a posztoló, és teljesen igaza van! Valóban, nem elég, hogy 3 napig módszeresen kínozták Zsófit a Szent László fedőnevű Gulag-Birkenauban, az érzéketlen lager commandantok, Mengele doktor és csicskásai mégy egy megalázó EKG készítés tortúrájának is alávetették? Minek??
Gondolom, ez is része a kínvallatásnak. Hacsak nem arról van szó, hogy a hasmenés olyan elektrolit eltolódásokat okozhat a szervezetben, ami akár életveszélyes szívritmus- és vezetési zavarokat eredményezhet, az EKG ennek felismerését és kezelését szolgálja. Nagy baj lenne, ha egy "bélfertőzéssel" kórházban kezelt betegnél nem történne EKG!'

'Hasmenéssel, hányással (magyarán folyadékvesztéssel) járó betegségek során különböző elektrolitok (pl. kálium, calcium, stb.) is távoznak nem kis mennyiségben, melyek hiánya például akár halálos szívritmuszavarokat tud okozni. Az elektrolitok hiányának egyszerű és korai jele különböző EKG-eltérések megjelenése.'

Mert a 2. egy teljesen korrekt közlés, nyilván nem csak a posztoló, hanem a sima olvasó is hálás érte( én pl igen) az elsőt viszont inkább nem minősítem.

Na azt hiszem, ezt túlragoztuk. Én tudok szeelektálni, ergo bizonyos momentumoktól undorodom, mások hazsnosak. A kettő nem zárja ki egymást.

Üdv neked.

Rotoxis 2013.01.30. 20:12:06

@bubbii: OK, akkor részletezzük, amiket felsoroltál.
A magyar kórházakban nincs rendszeresítve evőeszköz, nem megoldott a sterilizálása. Az egyszer használatos evőeszközt csupán néhány "gazdag" hely engedheti meg magának.

A WC megjavítására sem szakember, sem pénz. A megoldás az lenne, ha vigyáznának rá a kedves látogatók-betgek.

Nézőközönség nélküli vizsgálathoz vizsgálóhelyiség szükséges. Az pedig néha nincs, egyszerűen nincs rá hely.

Sz@ros ülepre senki nem tesz fel tiszta pelenkát. Nem logikus ugyanis. A széklet felmaródást,decubitust okoz. Ez ápolási hiba, számonkérhető az ápolószemélyzeten. Ennek kezelése lényegesen több munkával jár, mint az "alvázmosás". Nincs ember, aki saját magának csinálna több munkát.

Szék a vizsgáló elé vaghy jut, vagy nem. Pénz. Ami nincs.

Zsófi székletmintáját mondjuk az érkezés napján levették, a második napon továbbították, harmadnapra eltávozott a kórházból. A székletvizsglat eredménye a tenyésztés szüksgészerű biológiai ideje miatt a legegyszerűbb esetben is 72 óra. Egyszerűen nem készülhetett el a lelet az elbocsátás időpontjára. Ezt persze lehet úgy értelmezni, hogy "elvesztették", csak nincs értele.

Kettőnk közül - úgy gondolom - én ismerem jobban a valóságot és én ragaszkodom hozzá.

karcsibácsi 2013.01.31. 12:54:58

@bubbii: " Te nem érzékeled a kettő közti különbséget? "
De igen. Tartalmilag ugyanazt mondtuk, én egy kicsit szellemesebben (bocs, @marand22:) és a posztoló stílusához igazodva.

Fergio 2013.01.31. 21:26:27

@Rotoxis:
"Normális dolog, hogy az egészségügyön kérsz számon olyan dolgokat, amihez semmi köze?"

"A WC megjavítására sem szakember, sem pénz. A megoldás az lenne, ha vigyáznának rá a kedves látogatók-betgek."

Utóbbi mondatod igen vicces... meddig vigyázzanak rá a kedves betegek? 50 év, vagy inkább 100? :o))) A kórház wc-jét a kórháznak kell megjavíttatni, és azért az nem egy horribilis összeg, mint tudjuk. Abban teljesen igazad van, hogy nincs pénz. De ha valaki kiakad azon, hogy milyen állapotok uralkodnak a kórházakban - tisztelet a kivételnek - azon akkor azon mit csodálkozunk??? Nem Te tehetsz arról, és nem a betegek, hogy az állam ennyire elhanyagolja a kórházakat, nem fizet normális támogatást, amiből lenne 50.000 Ft új WC-re. (A következő 100 évre... amíg vigyáznak rá a betegek.)
Jogosan akad ki a posztoló a magyarországi kórházakban lévő helyzetre. Én személy szerint ilyenkor szégyellem, hogy magyar vagyok. És hogy focipályára van pénz, és új traffipaxokra, de kórházra, fizetésre, eü-re nincs. Szégyen.

marand22 2013.02.01. 08:09:19

@Fergio:
Csak két megjegyzés.
1. Nemrég (4 hónapja) adták át a felújított szakrendelőt, ahol dolgozom mellékállásban. Az azóta eltelt időszakban elloptak 2 db WC ülőkét, 2 db csapot, több WC papír tartót, sőt egy komplett mosdókagylót.
2. Az egészségügyben az átlagosnál (é. lakások) sokkal komolyabb (szigorúbb) szabványok vannak, emiatt jóval többe kerül a vizes blokkok kialakítása (testvérem épületgépész, tőle tudom), egy WC kialakítása nem 50000 HUF, hanem majdnem 1 nagyságrenddel drágább.

Fergio 2013.02.01. 08:50:22

@marand22:
Sajnos igazad lehet a lopásokkal, rongálásokkal kapcsolatban, bár én ilyen drasztikus esetekről ritkán hallottam. Azonban voltam én is már néhány intézményben, és a máladozó falak, a nyöszörgő csapok, a már becsukhatatlan ajtók a sima 10-20 éves kopás és használat velejárói. Azt azért időnként ki lehetne cserélni, fel lehetne újítani... ha lenne rá pénz. Vagy ha lenne egy biztonsági őr a nagyobb intézményekben, talán a lopások számát és az indulatos betegeket is kicsit vissza lehetne szorítani... :)

marand22 2013.02.01. 09:32:12

@Fergio:
A feltételes móddal egyet értek, de itt visszajutottunk Montecuccoli mondásához (nem csak a háborúskodásra igaz). A fentebb említett szakrendelőben pedig arra futja, hogy 1, azaz egy végzős joghallgató a "biztonsági őr".

marand22 2013.02.01. 09:36:34

@Fergio:
Még egy példa:
A kórházban (budai intézmény, kardiológiai osztály), ahol a főállásom van, most (é. 1 hónapon belül) újították fel a vizes blokkokat. Az összes tusolófej hiányzik már.

avarrita 2013.02.02. 20:47:29

@bubbii: ugyanígy látom én is. Sok posztoló nem tudja tárgyilagosan, megfelelő stílusban megírni a mondandóját, sőt a vizsgálatok célját, okát, értelmét se tudja legtöbbször (jut eszembe, miért is nem mondják meg neki?), és rossz következtetéseket von le, de ettől még ki lehet az írásból hámozni, hogy miről szól a történet. És ez a történet - Gulágtól meg Auschwitztól megszabadítva - sajnos nagyon is valósághű. Nagyon jól leírja, hogyan érzi magát valaki, aki nem orvos, nincs köze az egészségügyhöz és eddigi életében nem is betegeskedett, ha váratlanul egy kórházban találja magát. Kibírható, persze, meg ott is emberek dolgoznak, őket is meg lehet érteni, ahogy azt is, hogy nincs pénz WC-papírra (az iskolába is mi visszük a gyereknek, megszoktuk), meg az ellopott zuhanyrózsák lecserélésére - na de ne vitassuk már, hogy sokkoló élmény a kívülállónak... Számomra kb. ahhoz volt hasonló az elő kórházi tartózkodásom pár éve, mint amikor a nyolcvanas évek végefelé kimentünk Erdélybe, és rácsodálkoztam a boltok üres polcaira, a házigazdáink kézzel tapintható szegénységére. Egy másik világ, valahonnan a múltból. Aki ma Magyarországon nem fényűzően, csak amúgy átlagosan él, az azért nem szokott hozzá a penészes, málladozó és törött csempéjű zuhanyzókhoz, a deszka nélküli, bezárhatatlan ajtajú WC-khez, a száraz szömle-kockasajt kombóhoz. És egy normális érzelmi élettel, mentális képességekkel megáldott ember azt is nehezen viseli el, ha indoklás nélkül vizsgálatokra küldözgetik, ha a kérdéseire nem kap választ, és meg kell alázkodnia valaki előtt, ha információt szeretne kérni. A sajat, vagy a hozzátartozója egészségügyi állapotáról.
Én amúgy sajnálom az egészségügyiseket, köztük az orvosokat is, hogy ilyen körülmények között, ilyen pénztelenségben kell dolgozniuk, nem ezt érdemelnék. De nem a betegek a hibásak azért, hogy ez az egész bizony így néz ki, nem rajtuk kellene kitölteniük a bosszújukat.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása