Kommentár - Orvosok és orvostanhallgatók, irány külföld!

2012.12.13. 08:12

orvosok-590x390.jpgVan egy kedves orvostanhallgató barátom. Kapott külföldről egy ösztöndíjajánlatot. Istenem, szívem szerint saját kezűleg dobnám át a határon.

Ma rövid lesz, mert erről nem nagyon van mit mondani. Ezekhez a számokhoz nem igazán lehet mit hozzáfűzni.

„A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán egy osztatlan, tehát tizenkét féléves általános orvosi képzésben most a félévenkénti önköltség 1 020 000 forint. Ha csak a jövőre is 5 százalék körülinek mondott inflációval növeljük ezt, akkor 2013 őszétől számoljunk 1 070 000 forinttal. Ha később is, csak naptári évenként és csak az inflációval nő ez az összeg – amit a 2013 utáni évektől nagyvonalúan végig 3 százalékosnak számolunk –, akkor a diploma megszerzésekor, 2019 nyarán több mint 14 millió forint lesz a tartozás.”

„Egy februárban publikált felmérés szerint az orvosok mostani kezdő bére nagyjából bruttó 180 ezer forint

Idézet innen:

http://index.hu/gazdasag/2012/12/10/tandijdiakhitel/

 

Ülök itt, nézek magam elé, hogy mi a fenét lehet még ehhez hozzáfűzni?

Azon kívül, hogy őszintén kívánok jó utat az orvosoknak és orvospalántáknak. A határ felé.

Mondjátok, maradt még normális ember a törvényhozásban? Észrevette ott valaki, hogy itt már most kevés az orvos? Majd ha tízmillát kell kicsengetni rá, akkor lesz? Mert a száznyolcvanezerből vissza lehet fizetni a hitelt? Egyszerűen elképzelésem nincs, hogy ezt hogy találták ki….

 

Van egy kedves orvostanhallgató barátom. Kapott külföldről egy ösztöndíjajánlatot. Támogatnák a képzését, majd miután végez, odakint dolgozna az adott intézményben. És nem, nem 180.000 forintocskáért…

Van neki valamiért az az elképzelése, hogy szeretne itthon maradni, így még rágódik. Istenem, szívem szerint saját kezűleg dobnám át a határon…

Drága P! Menjél, baby! Majd hiányzol, te is, meg a többi orvos is. De menjél.

 

Helia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Farkasokkal táncoló 2012.12.13. 09:02:16

Én úgy tudom, az orvosképzést nem teszik fizetőssé, de lehet rosszul tudom. Vagy legalábbis nem ennyire... bár már mindent el tudok képzelni és mindennek az ellenkezőjét is.

Viszont az is igaz, hogy az orvosi egyetemeken volt a legtöbb híve az Orbán kormánynak, a kamara elnöke Égei (Éger?) István harcolt a legvehemensebben a 300 ft-os vizitdíj ellen, hathatós segítséget nyujtott a világ legdemagógabb és legkárosabb népszavazásához, és ezzel a mostani kormány kétharmadához, amivel minden baromságot megtehetnek ami csak az eszükbe jut. Nemigen emlékszem arra, hogy más orvoscsoportok ennek az ellenkezőjét mondták volna úgy, hogy az elhallatsszon a közönséghez is... ennek a mostani helyzetnek mindenki csak kárát látja: orvosok, betegek.

karcsibácsi 2012.12.13. 09:47:48

@Farkasokkal táncoló: Kicsit (?) demagóg a hozzászólásod.
Az orvosegyetemeken jelenleg is van költségtérítéses képzés a félévenkénti kicsit több, mint egymillióért, és igény is van rá. Kicsit alacsonyabb a felvételi ponthatár, mint az államilag finanszírozott képzésnél, így, akit egyébként nem vettek volna fel, és a szülei ki tudják pengetni a zsozsót, az ezt választja.
Más: az orvosok körében valóban többségben vannak a konzervatív, nemzeti érzelműek, de szerintem ide nem kellene az aktuálpolitikát bekeverni.

Farkasokkal táncoló 2012.12.13. 10:07:30

@karcsibácsi:
Minden politika! Ha az orvosok népszavazással elutasították azt a jövedelemforrást, ami egy reform kezdete lett volna és ami - szerencsés esetben - a későbbiekben nekik több anyagi juttatást adott volna, és mindezt pusztán politikai okokból, akkor most ne hivatkozzanak állandóan a piszkos anyagiakra. Látom amit látok, egyre jobban utálják a betegeket, hiszen egyre kevesebben tudnak hálapénzt adni, ami eddig a legnagyobb vonzerő volt pár szakorvosnál...

Most már annyira a gödör aljára jutottunk, hogy csak a sírás maradt, meg a menekülés külföldre. Gratulálok, nehogy már politizáljunk.

2012.12.13. 10:09:42

Jó kérdés mennyi államilag finanszírozott meg részfinanszírozott hely lesz az orvosikon is - jogász és közgazdász képzés nem lesz államilag támogatva.

Hát persze, végül is két dolog van rendben ebben az országban: a gazdaság meg a jogrendszer.

A tandíj egyetlen értelme, hogy elve csak azok mehessenek egyetemre, akiknek már a szülei is jól keresnek. Vagyis van értelme egyetemeket fenntartani? Nincs, mivel nem segítenek a társadalmi fejlődésben. Nem mondom, hogy a tandíjmentesség elégséges kritériuma ennek. És itt nem lehet példálózni a nyugati esetekkel (bár hozzáteszem, hogy a legtöbb helyen elég minimális a tandíj a miénkhez képest), mert Magyarországon négymillió ember a nyomorban él, és őket, meg a gyerekeiket nem lehet még jobban eladósítani, hanem segítségre szorulnak.

Helia 2012.12.13. 10:10:35

@Farkasokkal táncoló: "Én úgy tudom, az orvosképzést nem teszik fizetőssé"
a linkelt cikk szerint nemhogy fizetős lesz, de a legdrágább...
Ha ez tényleg így marad, a következő lehetőségeket tudom elképzeni:
- lesznek, aik orvosira mentek volna, de meg sem fogjá próbálni
- lesznek, akiknek a szülők ki tudják csengetni
- és lesznek, aiknek külföldi intézmények ösztöndíjprogram keretében szponzorálják a tandíjat, cserébe ő x évet kint dolgoznak. Aztán vélhetően már haza sem jönnek.

Mindenesetre (mondom, ha ez így marad), akor drasztikusan csökkenni fog az orvosok már így is kevés száma. A betegellátás ellehetetlenül. A mostani várólisták kutyafszák lesznek ahhoz képest, ami lesz. Konkrétan a betegek be sem tudna majd jutni orvoshoz, annyira kevés lesz (mármint nem a beteg). Ez ilyen előre megfontolt beteggyilolás...

Helia 2012.12.13. 10:14:26

@Helia: tudok helyesen írni, csak a -K betűim akadnak a billentyűzeten...

megvalaszolok 2012.12.13. 10:20:03

@Helia: Azt is tedd hozzá, hogy akiknek a szülők kifizetik, valószínűleg nem itthon fognak nettó 100-200 e forintért gürizni.
@Farkasokkal táncoló: Nem az orvosok utasították el a vizitdíjat, hanem a nép. Az volt a baj, hogy úgy tették fel a kérdést, hogy szeretnél-e fizetni az ellátásért. Pedig a kérdés helyesen így szólt volna: Szeretnél-e hosszútávon működő ellátást?

2012.12.13. 10:25:10

@Farkasokkal táncoló: Te miről beszélsz, a vizitdíjnak köze sem volt az orvosok béréhez. Ráadásul a reform nagy ötlete az volt, hogy a beteg fizessen vizitdíjat, az állam meg ennek a bevételnek a saccolt összegét nem fizeti ki az ellátórendszernek.

Ráadásul mi ez, hogy az orvosok utasították el népszavazással? Ez valami vicc? Azért ezt kicsit vaskos tréfa 30 ezer orvos nyakába varrni.

Pusztán politikai okokból? Mi van? Ez a vizitdíj egy szakmai hiba volt, a reformelképzelés meg egy hülyeség.

Sajnálom, ha azt látod, hogy egyre jobban utálják a betegeket, azt meg végképp, hogy azért mert nem adnak hálapénzt, ez eléggé kicsinyes és gyűlölködő kijelentés. Sajnálom, hogy ilyen világban élsz.

Már vagy száz alkalommal elhangzott itt is, hogy nem csak sírni lehetne, de ez a nép úgy néz ki, különösebb ellenállás nélkül, önként lemond a szabadságáról, alapvető emberi jogairól, egy becsületes államról, és különösen lemond az egészségügyről, amelynek a dolgozóit széles tömegek valóban utálják.

Erre gratulálsz? Ez szomorú.

FelixJager 2012.12.13. 10:34:10

A 180 ezer ráadásul bruttó.

Helia 2012.12.13. 10:58:12

Igazából én nem tudom elképzelni, hogy ez így maradjon. Ez olyan szintű agyatlanság...Mert ezzel azt is mondhatná a törvényhozó, hogy ebben az országban nincs szükség orvosokra. Mert így nem lesz...

karcsibácsi 2012.12.13. 11:08:47

@Farkasokkal táncoló:
" Látom amit látok, egyre jobban utálják a betegeket, hiszen egyre kevesebben tudnak hálapénzt adni, "

Gond van a tisztánlátásoddal. Az orvosok nem utálják a betegeket, legalábbis a döntő többség biztosan nem, függetlenül a hálapénztől vagy annak hiányától. Az egészségügy gondjai nagyobbrészt még a múlt rendszer öröksége, semmiképpen nem lenne helyes a jelenlegi kormány nyakába varrni a felelősséget, ezért írtam, hogy ebbe ne keverjük bele az aktuálpolitikát.
A cikk nem egyéb hisztériakeltésnél, nincs szó arról, hogy az orvosi egyetemeken ezentúl milliókat kellene fizetni. Egyszerűen a jövőben is lehetőség lesz a költségtérítéses képzést választani azoknak, akik nem érik el a felvételi ponthatárt. Ez eddig is így volt, és nemcsak az orvosin.

megvalaszolok 2012.12.13. 11:12:18

@karcsibácsi: Ha jól tudom, aki aláír egy papírt, hogy ledolgozza a képzési idejének kétszeresét itthon, annak nem kell fizetnie. Aki ezt nem írja alá, mert rögtön menne ki, na annak kell fizetnie a képzése költségét.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.12.13. 11:51:15

a vizitdíjról: most őszintén ha népszavazással lehetne dönteni akkor melyik adót nem törölné el a nép? ezt a népszavazást nevetséges volt kiírni, nyilvánvaló volt, hogy ellene szavaznak.
rendezzünk holnap egy népszavazást arról, hogy 2013 tól legyen 1% a jövedelemadó (ettől megbukna a költségvetés és csődbe menne az ország), a nép azt is simán megszavazná mert csak azt nézik, hogy ne kelljen pénzt kiadni (persze ez érthető is a keresetek mellett).
tehát a vizitdíj leszavazását kár bárkinek is a nyakába varrni, ez egy populista népszavazás volt várható eredménnyel (engem csak az lepett meg, hogy nem 100% szavazott ellene)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.12.13. 11:53:52

@megvalaszolok: a képzés 6 év, a duplája az 12 év, összesen 18 év
te most lekötnéd magad 18 évre amikor ilyen labilis a gazdasági helyzet? mi van ha csődbe megy az ország? polgárháború tör ki? felére viszik le a fizetéseket? külföldre házasodsz? stb. 18 év alatt sok minden megtörténhet

Helia 2012.12.13. 11:54:41

@karcsibácsi: össz 10.000 államilag támogatott hely lesz a felsőoktatásban, a többi fizetős. Mennyi lesz ebből az orvosikon? Amennyi eddig volt, elég volt? Elég orvos végzett és kezdett itthon pratizálni? Ha kevesebb lesz, elég lesz?

VaTi 2012.12.13. 11:56:43

@megvalaszolok: kimegy, és az ottani fizetéséből kifizeti, és még így is jobban jár, mintha maradt volna...

Rotoxis 2012.12.13. 11:57:20

Bődületes beromság, hogy az orvosképzés költsége félévenként 1 milla. Gyakorlatilag nem, vagy alig valamivel kerül többe, mint bármely más képzésé az egyetemi oktatásban. Az egyetemek gyógyító tevékenységét ugyanúgy az Egbizt. fizeti, mint bármely más kórházét. Már amennyiben fizeti. A megállapított tandíjban benn van a klinikák fenntartási, gyógyítási költsége is.
Adott pl. egy fiatalember. Négy hónapja kezelik intenzív osztályon, amelyből az Egbizt. összesen hatvan napot fizet, többet egy fillérrel sem ad. Az ellátás napi költsége felette van a 100 ezer Forintnak. Tehát két hónapja már ingyér' gyógyítják. Valamiből gyógyítani kell, ez a költség is a megállapított tandíj része, pedig az oktatáshoz semmi köze nincs.

Egy fiatal orvos első fizetése legyen csupán nettó 4 ezer EUR. Kétezerből vígan megél, tegyen félre havi 1,5 ezret, tegye hozzá a 13. és 14. havi fizetését. Ha kicsit számolunk, másfél év alatt összerakja a tartozás összegét.Jobb körülmények között, összehasonlíthatatlanul jobb megbecsülés mellett dolgozik tovább békében.

A tandíj visszafizettetése semmire nem visszatartó erő. Lehet, hogy az állam pénzénél van, de attól még nem lesz orvos az országban.

Azt csak félve teszem hozzá, hogy az eü. szűk keresztmetszete jelenleg már nem az orvosok, hanem a szakdolgozók brutálisan alacsony száma. Ha egyszer valaki komolyan veszi az egészségügyi minimumfeltételekről szóló jogszabályt, az első ágyszámcsökkentések és kórházi osztály bezárások nem az orvosok szmából, hanem a nővérhiányból lesznek majd.

megvalaszolok 2012.12.13. 11:57:57

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Persze nem. De az általad felsorolt dolgok megtörténhetnek a nagy nyugaton is. Sőt. Van egy olyan érzésem, hogy nem mi fogunk felemelkedni a nyugathoz, hanem a nyugat fog lesüllyedni hozzánk. De ne legyen igazam...

megvalaszolok 2012.12.13. 12:00:16

@VaTi: @Rotoxis: Így igaz, ahogy írjátok. Ez nem visszatartó erő. Sőt, már olyat is hallottam, hogy kifizeti helyette a külföldi klinika, csak menjen oda. Szóval nem jó út ez a megoldásra. Csak a drasztikus fizetésemelés oldaná meg a problémát.

Rotoxis 2012.12.13. 12:17:37

@megvalaszolok: Hidd el nekem, nem oldaná meg a problémát.
A munkakörülmények csapnivalóak, hiányoznak alapvető műszerek, eszközök. Korlátozottak hozzájutás feltételei a korszerű gyógyszerekhez és az egészségügyben dolgozók társaladmi megbecsülése a bányászbéka ülepe alatt van. Komplex megoldás kellene, a fizetésemelés önmagában nem oldana meg semmit.

megvalaszolok 2012.12.13. 12:22:53

@Rotoxis: Lehet igazad van, de legalább valamennyi orvos otthon is meg tudna élni. Sajnos a Te komplex megoldásod csak álom lehet. Soha nem lesz annyi pénz, hogy ez járható út legyen. Úgyhogy szerintem mindenki becsülje meg ezt az ellátást, ami ma van, mert ennél már csak rosszabb lesz.

karcsibácsi 2012.12.13. 12:24:24

@megvalaszolok:
Nem így van. A képzés költségét legfeljebb utólag kell visszafizetni, ha külföldre megy dolgozni az illető orvos (ha törvény lesz ebből egyáltalán, és nem meszeli el az AB). Svédországban a 60.000. koronás (cca 1,8 millió forint) havi fizetésből futja majd...
@csak néha benézek ha marhaságot látok: És mi van, ha földrengés dönti romba az országot? vagy ha mégis eljön a világvége? Hasonló okos kérdések.
Nem kell a demagóg hangulat keltés. Ti külföldön vagytok, így döntöttetek, nem hibáztatunk és nem irígylünk miatta. Mi itthon maradtunk, részben olyan meggondolásból, hogy magyarnak születtünk, itt nevelkedtünk, itt végeztük el az orvosi egyetemet és magyar embereket akarunk gyógyítani. Olyan ósdi fogalmakat, hogy hazaszeretet, ebben a modern globalizált liberális világban már nem is merek leírni.
@Helia:
A négy egyetemen kb. 1000 magyar hallgató végez évente, szerintem ennyi államilag finanszírozott hely a jövőben is lesz. Hogy elég-e, az más kérdés. Ha a végző hallgatók egy része külföldre megy (amire itt egyesek biztatják őket), akkor a jelenleg is valamilyen szinten már létező hiány fokozódni fog, a még megmaradó szakemberekre nagyobb teher fog hárulni, és az ellátás színvonala a szakemberhiány miatt tovább fog romlani. Egyik gyermekem orvostanhallgató (államilag finanszírozott képzésben), remélem,ha végez, itthon fog dolgozni.
Én egy 100 ágyas osztályt vezetek, sokat kell dolgoznunk, de pillanatnyilag van elég orvos (11). Igyekszem olyan helyzetet teremteni az osztályon, mind a szakmai ambiciók kielégítése, mind anyagiak vonatkozásában, hogy az orvosaim ne fontolgassanak külföldi munkavállalást. Amennyi rálátásom van a terület ellátására, még alapellátási szinten is elfogadható a helyzet.

Rotoxis 2012.12.13. 13:15:00

@karcsibácsi: Nem tudom, melyik szakmában dolgozol, de a rendelet szerinti kötelező minimum orvosi létszámnak legfeljebb a fele, kétharmada áll rendelkezésre. Azt már meg sem merem kérdezni, hány nővéred van a 100 ágíra! :-)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.12.13. 13:24:50

@megvalaszolok: azért mintha jelenleg magyarország gazdasága van a 3 nagy elemző szerint spekulatív kategóriában (ez a csőd előszele) és németországé AAA+-ban (ez azt jelenti, hogy a német állampapírnak negatív a kamata)
@karcsibácsi: ne is írd le mert nem lakik jól belőle a család és nehezen emészthető

VaTi 2012.12.13. 13:35:01

@karcsibácsi: "A képzés költségét legfeljebb utólag kell visszafizetni, ha külföldre megy dolgozni az illető orvos" A jelenlegi tervezet szerint ezt tandíjként, tehát nem utólag, hanem aktuális félévre kell fizetni. Illetve "önköltségként", ezt a szép eufemizmust tudták kitalálni. Lehet rá felvenni diákhitelt. Aztán majd ha állami berkekben helyezkedik el dolgozni, akkor arra az időre a zállam segít neki visszafizetni a hitelt. Ha kilép magánszektorba/külföldre, onnantól ismét maga fizeti.
De kifizetni előre kell.

Rotoxis 2012.12.13. 13:41:14

@VaTi: Az orvosképzés továbbra is állami finanszírozott, tehát nem lesz tandíj. Természetesen lehet ezután is önköltségen járni, de ez eddig is így volt. A finanszírozott helyek jelentős számban más szakmáknál csökkennek, pl. a jogász és a közgazdász képzésben. Megjegyzem az országnak most baromira nincs szüksége e két szakmára, jelentős túlkínálat van mindkettőben. Így mondjuk még egyet is értek azzal, hogy közpénzen ne képezzünk tök felesleges szakembereket.

M.D.House 2012.12.13. 13:50:57

A politikusokat ebben az országban nem érdekli semmi a saját zsebük megtömésén kívül. Ez nemcsak a mostani kormánypártra igaz, hanem az összes többire is. A pénzért és a hatalomért képesek bármit és bárkit feláldozni. A 2/3-os többségükkel pedig szinte bármit bevezethetnek. Ennek az egész döntésnek is annyi a háttere, hogy már a legelején bilincsbe akarják verni az orvosnak készülőket. Ezért módosították a katasztrófatörvényt, ezért találták ki a röghözkötést, hogy minél több akadályt gördítsenek a külföldi munkavállalás elé. Mert nem javítani akarnak az egészségügy helyzetén, nem akarnak több szakembert bele, hogy javuljon az ellátás, hanem csak törvényekkel akarják kalitkába zárni a még benne dolgozókat. Az nekik teljesen mindegy, hogy az ellátás romlása miatt hány beteg fog meghalni. Ők valószínűleg azt az oldalát nézik ennek, hogy akkor legalább kevesebb nyugdíjat kell majd kifizetni... tehát több marad meg nekik... Nyomorult, képmutató senkiházik irányítják ezt az országot.

Dr.laikus PhD 2012.12.13. 14:02:47

@Rotoxis:

Tévedsz.

Akkor ha a gazdaság fejlődne, a megálmodott és hazudott 1 millió munkahelyet megteremtenék nagyon is szükség lenne közgazdákra és jogászokra.

Néha komolyan azt gondolom, hogy szándékos a rombolás, kiprovokálása a csődnek.
Akkor nem kell 2/3, államérdek lesz az ellened használt fegyver.

karcsibácsi 2012.12.13. 14:07:23

@VaTi: nem jól tudod, de látom, már @Rotoxis: megválaszolta.
@Rotoxis: A minimál feltételek irreálisak, az ország egyetlen intézményében sem teljesíthetők, nem véletlenül adtak alóla felmentést. Ez belosztály területi ellátási kötelezettséggel (kétszázezres lakosság). Ekkora orvoslétszámmal biztonsággal el lehet látni, a nővérhelyzet már neccesebb.

platelet 2012.12.13. 14:11:16

@karcsibácsi: "Mi itthon maradtunk, részben olyan meggondolásból, hogy magyarnak születtünk, itt nevelkedtünk, itt végeztük el az orvosi egyetemet és magyar embereket akarunk gyógyítani. Olyan ósdi fogalmakat, hogy hazaszeretet, ebben a modern globalizált liberális világban már nem is merek leírni."

Régebben én is így voltam vele, úgy éreztem, hogy ez mindent visz, képtelen lennék egy idegen országban élni csak azért, hogy többet keressek. De a többet keresek az azt jelent, hogy lenne életem, tudnék a családommal, barátaimmal időt tölteni, tudnék kikapcsolódni, lenne pénzem, erőm, időm olyasmikre, hogy színház, sport, utazás... Nem is beszélve a munkakörülményekről, a szakmai lehetőségekről (persze, az meg a másik kihívás, hogy a megfelelő infrastruktúra hiányában feltalálni magunkat...), azért, hogy fizetésért dolgozom, ne zsebbepénzért... Így végiggondolva egyre inkább a másik oldalra billen a mérleg...

Rotoxis 2012.12.13. 14:32:16

@Dr.laikus PhD: Nem tudom, ahhoz nem értek. A közgazdászoknál igazad lehet, de mi a francnak annyi jogász? :-)

@karcsibácsi: Nem a minimumfeltételek irreálsiak (még így is lényegesen alatta maradnak a nyugat-európai létszámnak), hanem a rendelkezésre álló bérkeret.
A nővérekkel kapcsolatban pedig: ugyemegmondtam, ugyemegmondtam!

Dr.laikus PhD 2012.12.13. 14:37:24

@Rotoxis:

Gazdasághoz értő jogász nagyon kevés van. A kettő összefügg.
A közgazda a gazdasági folyamatokért felel, az üzleti tervért, a jogász a törvényességért.

Rotoxis 2012.12.13. 14:48:14

@Dr.laikus PhD: Mondom én, hogy nem értek hozzá! :-)

Dr.laikus PhD 2012.12.13. 14:56:07

@Rotoxis:

:-)

Hát mit látsz most? Jogászt aki nem ért a törvényességhez, ezért csinál magának újat.
Közgazdászt aki még üzleti tervet sem tud összeállítani, a gazdasági folyamatokat unortodoxnak híjja, így lesz mindenki sületlen hülepék.

Farkasokkal táncoló 2012.12.13. 16:15:45

@Farkasokkal táncoló:

Én úgy látom, hogy még mindig Éger István az orvoskamara elnöke havi cirka 800 ezerért, márpedig ha ő az, akkor őt megválasztották annak, méghozzá az orvosok többsége. Én még jól emlékszem a rengeteg orvos aláírásra, akik mind biztosították az akkori ellenzéket (Orbánékat) arról, hogy igenis mellettük állnak, nem engedik a betegeket kizsigerelni, a vizitdíj igazságtalan ésatöbbi ésatöbbi. Megjelent valami jóval vékonykább aláíráslista is olyanokkal, akik azt mondták, hogy a vizitdíj, az ügyeleti díj és a kórházdíj igenis hasznos, ők ennyit és ennyit megspóroltak, és fejlesztésre tudtak fordítani... az ügyeleten pedig érdekes módon nagyjából a harmadára-negyedére esett vissza a megjelentek száma, és kimaradtak azok, akik hétközben elfelejtették feliratni az algopirint. Pedig igazán nem volt nagy összegekről szó, a vizitdíj 300 ft volt (és évi 20 alkalom után megszünt ), az ügyeleti díj 1000 ft volt, és ha jól emlékszem a kórházi napidíj is ennyi volt. Tán jutott volna ebből a betegeknek normálisabb kosztra, több pelenkára... mert mainapság napi 3-400 ft-ból kell őket táplálni... ez a szavazás színtiszta politika volt, és minden észérv nélkül csupán Gyurcsány ill. az akkori kormány megbuktatására készült. Éger István meg szinte naponta szerepelt a tévében, jól emlékszem a középen elválasztott hullámos frizurájára...

hazank fia 2012.12.13. 16:26:47

@Farkasokkal táncoló:
"az orvosok népszavazással elutasították azt a jövedelemforrást, ami egy reform kezdete lett volna "

Nem szallok vitaba veled, csak engedd meg, hogy leirjam, mi megy az USA-ban, azaz, az altalad emlitett reform merre tartott volna.

Itt ugyanis van egyfajta vizitdij (copayment). Olyan biztositast kotsz magadnak bizonyos kereteken belul, amilyet akarsz. A biztositasod tipusa meghatarozza annak havidijat es a vizitdijad osszeget, tovabba azt, hogy mit kapsz ezert a penzert. Mintha autora vagyhazra kotned a biztositast. A biztosito bizonyos gyogyszereket/beavatkozasokat fedez, bizonyosakat reszben, es nehanyat egyaltalan nem. Gyogyszert pl sok bztositas csak generikus formaban fedez (ha rendelkezesre all). Tehat egy olcso biztositasnal nincs olyan verzio, hogy a betegednel nem jott be a generikus szer, masikat irnal, mert azt nem fogja tudni sajat zsebbol kifizetni. Es mekkora osszegekrol van szo? Egy ottagu csaladnak nalunk a legolcsobb biztositas (probalok Ft-ban szamolni) havi 200,000Ft. Bizonyos esetekben, pl ha egeszsegugyi intezmenyben dolgozol, ennek egy reszet az intezmeny atvallalja (nalunk a 2/3-at, tehat az sajat koltseg havi ~65,000Ft), de van ara: csak akkor fedezi az ellatasodat, ha o lat el (kiveve emergrency). Tehat hiaba tudod, hogy egy masik varosban local anesthesiaban csinalnak meg egy beavatkozast, nem mehetsz. A jobb biztositasok, amik szabadabb valasztast adnak a betegnek es tulajdonkeppen a kezeloorvsonak is, kb havi 600,000Ft-nal vannak (5 tagu csalad). Ez a vizitdijon kivul mindent fizet. De ha beszorozzuk, egy evben 7.2M Ft. Ami itt is rengetek penz. Hogy ezt a munkaltatod tamogatja e bizonyos szazalekban, esetleg teljes egeszeben, vagy egyaltalan nem, az az o dontese. A vizitdij pedig szinten biztositas fuggo, de az en esetemben 6,000 a szakorvos, 15,000 a surgossegi, es szinten ennyi a korhazi felvetel. Ha a gyermeket a heten 3x kell orvoshoz vinni, az akkor 3x annyi. A gyogyszertarban a gyogyszer aran felul szinten van egy "vizitdij" - nekem 3,000.

Hogy ez jo e? Jo kerdes. Azzal valamilyen szinten egyet lehet erteni, hogy mindenki azt az ellatast kapja, amiert fizet. Azt gondolom, hogy nem kell mindenkinek egyagyas korterem, vagy szobaszerviz a korhazban. De azt is gondolom, hogy nagyon sokan, akik esetleg onhibajukon kivul nem tudnak biztositast fizetni, igencsak hatranyos helyzetbe kerulnek. Ha ezt Magyarorszagra vetitjuk: szamitott a 300Ft-os fizitdij? Nem hiszem (bar cafoljatok meg). Szimbolikusnak tunik. Ugyanakkor segitette az egeszsegugyet? Nem. Jo lett volna a maganbiztositok iranyaba mozditani a reformokat? Vagy kerdezem ugy, jo lett volna, ha az emberek egeszsegugyhoz valo hozzafereset anyagi helyzetuk alapjan hataroztak volna meg? Lehet, hogy jo lett volna a gazdasagnak (bar hosszu tavon egyre tobb ember munkakeptelensege miatt kerdeses), de azert kivancsi lennek, akkor, utolag, tamogattad volna e azt a reformot.

Meg van am annak is a nagyon szornyu oldala, amikor fel napot konyorgok a biztositonak a telefonba, hogy az egyik paciensemnek engedelyezzenek, egy altalam potencialisan eletmentonek itelt terapiat. Mert mi tortenik ha nemet mondanak? A beteg vagy meghal, vagy a korhaz kifizeti sajat zsebbol.

Szoval, hogy mi a jo rendszer, nem tudom. De azt tudom, hogy a magyar lakossag biztosan nem birna el az itteni rendszer koltseget.

hazank fia 2012.12.13. 16:35:26

@Rotoxis: Csak annyit, hogy az "egyetem" es a "klinika" kulonallo gazdasagi egyseg, egymasba hivatalosan nem pumpalhato at a penz. Bar - csak a POTE eseteben van ralatasom, ez is igaz. De az orvos kar altal kezelt oktatas, es a klinikai kozpont altal kezelt betegellatas teljesen szeparaltan van finanszirozva. Ennyibe kerul az orvoskepzes, ez van.

hazank fia 2012.12.13. 16:57:10

Meg annyit szolnek hozza, hogy jelenleg a koltsegteriteses magyar orvoskepzes 12 felevre kerul szinte pontosan annyiba, mint az USA-ban egy evre. Tehat, hogy draga e a jelenlegi koltsegterites az eleve relativ. Most lehet mondani, hogy az amerikai fizetesek sokkal magasabbak, nem osszehasonlithato, csak ne feledjuk, hogy a kenyer, az auto, a benzin, vagy a tv sem kerul azert kevesebbe Magyarorszagon, mert kisebb az emberek jovedelme. Sot, tobbe kerul Magyarorszagon, mint itt. Az csak ido kerdese, hogy ha egyszer atnyomtak a tandijat az emberek torkan, milyen magassagokba emelgetik fel. Mindig lesz egy reteg, aki meg ki tudja fizetni. Raadasul az orvoskarok vigan megelnek a kulfoldi hallgatokbol is, mert meg mindig olcsobb lesz nekik Magyarorszagon az egyetem. Gondolom ezert jarnak most is oda. A magyar fiatalok ilyen anyagi alapon valo kiszoritasa az orvoskepzesbol komoly problema lenne.

Mas kerdes, hogy mi van a tobbi egyetemi szakterulettel? Vajon kell annyi mernok, tanar stb? Boldog-boldogtalan egyetemre jar, mondvacsinalt dilpomakat szereznek, a ti adoforintjaitokbol. Aztan az egyik tanar mosogat Angliaban, a masik kozgazdasz portas Ausztriaban. Ertem en, hogy munkahelyhiany van, de ettol meg ez van. A kinalatot hozza kellene igazitani a kereslethez. Csak okosan kellene hozzanyulni, atcsoportositani, fennmarado kereteket esetleg munkahelyteremtesre, berezesre forditani.

Rotoxis 2012.12.13. 17:00:21

@hazank fia:
Csak annyit szeretnék kérdezni, hogyan különíted el pl. a klinikai orvos fizetésének azt a részét, amelyet a gyógyító munkáért és azt a részét, amelyet az oktató tevékenységért kap. Mert az általad elírtak alapján ez két külön kasszából származik. :o
Ne vicceljünk már!

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.12.13. 17:19:23

@Farkasokkal táncoló:

Hatalmas tévedésben vagy: láthatólag azt hiszed, hogy a vizitdíj és a napidíj pluszbevétel volt az intézményeknek.

Nem.

Az állam előre csökkentette a pénzt, és azt mondta, hogy az elvont összeget tessék a vizitdíjból és a napidíjból "megkeresni".

hazank fia 2012.12.13. 17:21:10

@Rotoxis:
Egyreszt az inteziv osztalyos peldat hoztad fel arra, hogy az oktatasi penzbol fiananszirozzak a betegellatast. Alapvetoen erre ertettem, hogy tudomasom szerint ez nem igaz. Abban igazad van, hogy az OEP finanszirozas kereteinek kimeritese utan a klinika termeli ki a betegellatas tovabbi koltsegeit, de arra a kartol egy fillert nem kap. Gazdasagosan mukodo klinikak (ahol pl van intervencio), ezt meg tudjak oldani. A gazdasagtalanul mukodok pedig igy sullyednek adossagba. A klinikai kozpontok max azt csinaljak, hogy a profitot termelo klinika hasznat atnyomjak a veszteseget termelobe.

A fizeteseket pedig nagyon egyszeru elkuloniteni. Kapod a klinikai munkad utan a fizetest, az oktatasert pedig nem kapsz semmit. A kulfoldi hallgatok oktatatasa pedig kulon szerzodes alapjan megy, amit a karral kell kotni, es a kar fizeti ki.

@Fyall - Separate or superstate!: Nem merem leirni, hogy melyik magyar baratommal beszlgettem errol, nehogy megint megszolj :)

Farkasokkal táncoló 2012.12.13. 17:24:52

@hazank fia:
Én úgy tudom, hogy Amerikában éppen ez ellen az aránytalan és embertelen biztosítási rendszer ellen küzdenek éppen, és Obama is egészségügyi reformot akar. Hogy pontosan mi lenne az a megoldás, ami nem embertelen, ugyanakkor ha nem is jövedelmezővé, de legalább önfenntartóvá tenné az egészségügyet, nem tudom, mert nem vagyok közgazdász. Az biztos, hogy ez a 300 ft lepkefing volt, és a kórházi és az ügyeleti díj is, aki ennyi pézt nem tud kipengetni, az amúgy se menne orvoshoz, ráaádásul a vizitdíj évete max. 6000 ft lett volna.

Igen, ez az egész a múlt rendszer (nem az "elmúttnyócév, hanem a 90 előtti 40) bűne, amikor a tb befizetés nem is volt elkülönítve, bele let téve a nagy állami kalapba, aztán lehet, hogy Moszkva vette magához, mindenki tudta, hogy mennyi pénzt voltunk kénytelenek mindenféle sundabundával Moszkvába utalni. MIvel az orvosokat nem tudták kellőképpen dotálni, divaba hozták a hálapénzt, a világ egyik legmocskosabb dolgát.

Ugyanakkor már a legelső rendszerváltás utáni kormánynak meg kellett volna kezdeni a piramis csúcsáról való talpára állítást, tudatosítani kellett volna a "népben", hogy ezentúl nincsen szocializmus, ezentúl piacgazdaság van, és kezdjük meg az ehhez való alkalmazkodást. Síppal-dobbal-nádihegedűvel kellett volna hirdetni az ország gazdasági helyzetét, és azt, hogy mi szükséges ahhoz, hogy rövidesen olyan életszinvonalra kerüljünk, mint az általunk irigyelt Ausztria mondjuk. Ehelyett a kormányba beválasztottak 8 (nyolc) történészt, akik olyan kardinális kérdésekkel foglalkoztak, mint milyen legyen a honvédség egyenruháján a rézgomb, milyen legyen a címer koronás vagy Kossuth címer, és hogyan rehabilitáljuk Horthy Miklóst?

A második, a Horn kormány aztán Bokros segítségével megpróbálta ezt a műveletet, havi 2000 ft-ot szedett volna be TANDÍJKÉNT az egyetemistáktól, hát aki emlékszik rá micsoda kravál tört ki ennek hallatán, az tudja, hogy a kormánynak egyszerűen vissza kellett vonnia ezt az intézkedés. (Akkortájt még megesett ilyen, hogy az össznépi tiltakozás következtében visszavontak valamit...) Az emberek kapitalista életszinvonalat akartak, de kádárista gondolkodssal, és most sincsen másként. Csak közben annyira elhúztak egymás mellet a jövedelmek és a megélhetési költségek, hogy ma már egyszerűen egy logikus rendszert képtelenség bevezetni...

Rotoxis 2012.12.13. 17:36:07

@hazank fia: Akkor te most Magyarországon vagy, vagy Ámerikából mondod a tutit?

Dr.laikus PhD 2012.12.13. 18:02:24

@hazank fia:

Igen az amerikai rendszerrel ijesztgettek, pedig senki soha nem akarta.
Egész Európában szolidaritási rendszer van és volt is, kiegészítő

Még a kiegészítő biztosítást is patás ördögnek kiáltották ki. Márpedig a már létezik.
Aki jobb ellátást, várólista kikerülést szeretne az kiegészítő biztosítást köt.
Nem kell túl sokat fizetni, de ugyi magyar árvalányhajas, bocskai mentés hun fiaknak, hun leányoknak nem tanították meg, hogy az élet nem csak jelenből áll, hanem a jelene meghatározza a jövőjét ami ha peches a mai naphoz képest még kb. 40 évig nem biztos, hogy egészséges életet jelent.

A kórház privatizációnál Éger arról beszélt, hogy kinek mekkora jövedelmet jelentett, ki az akinek haszna származik belőle és mennyi. Most majd visszaállamosítanak és még annyi sem lesz, mint a privatizáció előtt.
Persze Éger közgazdasági ismeretei is csak a saját jövedelméig terjed. Közérdekű adat, de nem hajlandó semmiért közölni. Megteheti. A posztja politikai ajándék.
Befektetés utáni haszon még messze lett volna, de minden orvos _tudta_ hogy milliárdos a haszon ott és akkor azonnal kiviszik.

Nagy bűne ez a szakmának....

www.eski.hu/hol/cikkekh.cgi?temakor=25

Elég jó tanulmányok, érdemes belenézned.

VaTi 2012.12.13. 18:07:06

@Farkasokkal táncoló: a 2000,- Ft-os ösztöndíjat én még fizettem elsőévesként, aztán eltörölték. Volt ugyanakkor ún alapösztöndíj, ami tanulmánytól független volt, mindenki kapta, ez is 2000,- Ft volt. Bevettem, kiadtam 2000-et. Mindegy volt, hogy van-e, vagy nincs, egyszerre törölté el a kettőt, az eredmény így is, úgy is 0 volt. Az alapösztöndíj összege viszont egyetemfüggő volt. Volta barátaim más egyetemeken, akik 4000,- 6000,- 8000,- Ft alapösztöndíjakat kapta. Mikor eltörölték a 2000,- tandíjat, de a 8000,- Ft alapot is, akkor ők szívták a fogukat. Szerettek volna inkább 2000-et kifizetni és 8000-et kapni...

Dr.laikus PhD 2012.12.13. 18:10:21

@radiologus.hu:

Nem keresem meg már a számokat, egyszer ezen összekülönböztünk.

Nincs vizitdíj most. Elvonás a többszöröse a vizitdíj bevezetésekor és nincs reform.

Az én háziorvosom viszont profitált a vizitdíjból.
Új berendezés, informatikai rendszer és vizsgáló eszközök, feltöltött gyógyszerszekrény.
Kiváltani és visszaadni csak a kezelés után kellett a gyógyszert.

Háziorvos "csak", nyilván az eszközigénye a szakterületéhez igazodik.

2012.12.13. 18:22:54

@hazank fia: Pont a POTE esetében lennének azért ezzel a dologgal kapcsolatban fenntartásaim :D De nem illik csúnya dolgokat mondani azokról, akik titrálni tanítottak, ezért nem mondok semmit :)

hazank fia 2012.12.13. 18:47:21

@Rotoxis: Nem tudom ez relevans e, de szerintem kiderult a valasz. En meg azon kevesek koze tartozom, akik hazavagyodnak, ezert probalom a magyar kapcsolataimat apolni. Vannak rendszeres vendegprofesszoraink, es probalok reszt venni a legtobb HMAA (Hungarian Medical Association of America) itteni es magyarorszagi rendezvenyein is. Sok magyar kollegavan talalkozom es a beszelgetesek soran sok minden szoba kerul. Azt irtam le, amit en ezzel kapcsolatban - toluk - ismerek.

Cafolj meg, vagy barki mas. Nem dol ossze a vilag, ha nem nekem van igazam...

hazank fia 2012.12.13. 18:55:52

@Fyall - Separate or superstate!: Csak egy megjegyzes. Ahogyan a mondatomban szottem, "hivatalosan" nincs atjarhatosag a ket finanszirozas kozott. Azt pedig mindketten tudjuk, hogy azert vannak ott emberek, akik "maszekolnak", gondolom jelenleg is. Nem biztos, hogy a gazdasagi belhek utan mindenki bortonben ul, akinek kellene, illetve biztos, hogy nem, hiszen csak egy valaki ul...

@Rotoxis: Ezt csak hozzateszem, hogy termeszetesen, penzek "elcsusznak" itt-ott, de abban biztos lehetsz, hogy nem a klinikai finaszirozasba kerulnek bele...

Rotoxis 2012.12.13. 19:08:57

@hazank fia: Azért jó lenne tőled néhány ötlet, hogyan termeljen magának pénzt?!

Másrészt Te írtad, az oktatásért nem fizet az egyetem külön pénzt. Ha igazad van, atandíjba nem építhették be az oktatók bérköltségét. Vagy mégis?! :-)

hazank fia 2012.12.13. 20:32:41

@Rotoxis: Otletem nincsen. Ugy tudom, de batran cafoljanak meg masok (vagy te, mert annyira kotod az ebet a karohoz), hogy a fokent eszkozos beavatkozasokat vegzo intezetek/reszlegek mukodtetese nagyreszt nyereseges. Gastro/radio/cardio stb. Cardiologian az intervencio pl tudja kompenzalni a tobbi reszleg vesztesegesseget. Olyanannyira, hogy netto nyereseges tud lenni a klinika. En nem azt mondom, hogy minden osztalyt/klinikat lehet igy mukodtetni, csak azt, hogy a klinikak kozotti atcsoportositassal lehet bizonyos vesztesegeket kompenzalni. Ertelmezd legy szives amit olvasol.

Egyebkent, ha igazad lenne, es a hallgatoi tandijbol finansziroznak pl. egy klinikai kozpont mukodeset, akkor nagyon szar lenne a helyzet. Hany koltsegteriteses hallgato van egy evben? (?) Legyen 100 (nem tudom...). Az akkor egy teljes evre (2 felev) kb 200 millio Ft bevetel az egyetemnek, igaz? Az szerinted mennyi idore lenne eleg barmit is finanszirozni? Biztos vagyok benne, hogy a Varosmajorban a kardiologia kozpont HAVI koltsegvetese messze ez felett van. Az pedig mindossze egy klinika, hol a tobbi? Meg egyebkent mit szolnanak az elmeleti intezetek, ha a koltsegteritesbol befolyo penz menne a klinikakhoz? Mert ott tenyleg semmi termeles nincs, abbol elnek. Gondolom oket fizetik az oktatoi berkeretbol, ami a tandijba/koltsegteritesbe be van epitve. De mondom ujra, irja meg valaki klinikus, hogy kap e oktatoi hozzajarulast (magyar hallgatokert), es en elfogadom. En azt irtam, hogy "tudomasom szerint" nem.

De ha mar itt tartunk, azt irtad, hogy: "Bődületes beromság, hogy az orvosképzés költsége félévenként 1 milla. Gyakorlatilag nem, vagy alig valamivel kerül többe, mint bármely más képzésé az egyetemi oktatásban."

Mondjuk, a kozgazon milyen oktato intezeteket kell fenntartani? Gondolom van egy eloado, 1-2 szeminariumi terem, meg irodak az oktatoknak. Meg egy konyvtar. Ez hol hasonlithato ossze az orvoskaron mukodo 20+ elmeleti intezettel? Ahol muszeres laborokat kell fenntartani, allatkiserleteket vegezni, stb. Raadasul kis csoportokban a hallgatokat oktatni?

Rotoxis 2012.12.13. 20:48:17

@hazank fia: Az utolsó bekezdés nem kellett volna semmiképp. Egy előadó, egy-két szem.terem, egy könyvtár, oszt annyi. Fennhéjázó, pökhendi, lekicsinylő. Ha ennyit ismersz a felsőoktatásból, szégyen. Részemről befejeztem.

hazank fia 2012.12.13. 21:05:03

@Rotoxis: Ugyanigy igaz ez az utolso elotti bekezdesre is. - Ami toled szarmazik. Koszonom.

Braincelle 2012.12.13. 21:36:37

@hazank fia:
Állatkísérletek, laborok a természettudományi karokon is vannak, aminek eddig ugyanannyi volt az önköltsége, mint a közgáznak. Az első három év az orvosin tényleg van annyi vagy több költség vsz, mint mondjuk egy vegyészkar, de utána? A gyakorlatokon az oktatókat kell megfizetni, és meg kell szervezni, melyik csoport hová megy, de azon kívül mibe kerül? Egy ultrahang fejet nem adnak a kezedbe gyakorlaton, alig van hely, ahol használhatsz vagy elfogyaszthatsz bármilyen eszközt, a saját pénzedből vett fonendoszkópon kívül. Mondjuk fül-orr-gégéből is eltelt a félév úgy, hogy egymás fülét sem nézegettük, bent álltunk az ambulancián, miközben rendelt a gyakvez, és magyarázott, hogy kinek mi a baja, és azokat az ő "kezéből" megnézhettük.
Hatodévben meg asszisztált az ember sebészeten, felvette a műtétre jött betegeket, anamnézist írt stb.

Igazából mindennek nagy eszmei értéke van, mert olyan dolgokat látsz és figyelhetsz meg, amiket mások soha, pedig érdekes és hasznos, és olyan emberektől tanulhatsz, akik nagyon jók és hálás vagy nekik a tanításért, de az anyagi költsége szerintem nehezen egymillió félévente fejenként.

És igen, az egyetemek a kutatásokat és a klinikák betegellátást is finanszírozzák, nyilván nem csak a hallgatók pénzéből, de abból is. Főleg a külföldiekéből, akik ugye mind önköltségesek.
Ez az egyik oka, hogy ilyen magasra lett kikiáltva az összeg, a másik, hogy azért mégse lehessen mindenki orvos, csak azért, mert pénze van, legyen annak egy értéke, ha valakit felvettek a teljesítménye alapján egy orvosi egyetemre. Nyilván egy-két önköltséges ember így is becsúszik, de nem annyi. Nálunk egy ilyen lány volt a csoportban, aki aztán ki is bukott, mélyen a léc alatt, nem azért, mert hülyébb volt, mint akárki más, hanem mert nem úgy állt hozzá, nem annyit, nem úgy tanult, valamennyi energiát belefektetett, aztán úgy volt vele, lesz, ami lesz; amíg mások meg tényleg vért izzadtak, és minden elveszhetett az ember életéből, a lelki nyugalma, az egészsége, a barátai, a családi és párkapcsolata; csak az egyetem nem. Az első éveket majd hogy csak így lehet tanterv szerint megcsinálni, kár hogy pont a klinikai tárgyaknál lazul az egész. Mindegy, ez csak egy példa volt, lehet, más önköltségesek meg még a többieknél is jobban hajtottak, mert ők fizettek, nem tudom.

hazank fia 2012.12.14. 00:19:52

@Braincelle:
Azt, hogy mi ment az en idomben a gyakorlati kepzes soran, nem irnam le, mert senkit nem erdekel, de tudom, hogy sokat romlott azota a szinvonal. Nem veletlen, hogy a kulfoldi hallgatok is nagyreszt csak az elso harom evben maradnak ott. Ehhez nem is nagyon tudok mit hozzafuzni.

A termeszettudomanyi karok peldaja jobb mint az en peldam volt, ketsegtelen. Megadom magam, egyikonk sem tudja, hogy pontosan mennyibe kerulne tetelesen minden reszlete a kepzesnek. De nezzunk azert egy peldat. II. ev, 15 hallgato/csoport, 14 het/felev. Legyen mindenki koltsegteriteses. 15 hallgato befizet a felevre ~15 milliot. Ez durvan 3 intezet kozott oszlik meg (vegyuk csak a fontosabbakat, bar kinek mi...): anatomia 2x2 ora eloadas/ 2x2 ora boncterem/ 1x2 ora szovettan; elettan 5 ora eloadas/ 2x2 ora gyakorlat; biokemia 3 ora eloadas/ 1x2 ora gyakorlat. [aktualis POTE tanrend nyoman] Durvan. Vegyuk azt, hogy az osszes targy oktatasa orankent azonos koltsegbe kerul. Anatomia total (eloadasok nelkul) 84 ora, elettan 56 ora, biokemia 28 ora. Total 168 ora, a fenti koltsegteritesbol ~90,000/ora. Ez pl az anatomian sok? Ebbol ugye meg lejon a tantermi eloadas csoportra juto koltsege (eloado brutto bere, a terem futese, vilagitasa, tantermi eszkozok, technikus brutto bere), majd megoszlik a maradek durvan az alabbiak kozott: gyakorlatvezeto brutto bere, boncmesterek brutto bere, tetemek tarolasi koltsegei, mikroszkopok amortizacioja, javitasa, metszetek keszitese, potlasa, vizsgakkal kapcsolatos koltsegek... Nem mondom, hogy ez egy helyes szamolas, valoszinuleg maximum csak durva kozelites, vagy az sem. De az 1 millio semmikeppen nem tunik tulzasnak. Nem lehet, hogy a TTK van inkabb alularazva...?

Hogy a masodik 3 evben mire megy el ugyanez a penz, arra nem tudok valaszolni. De mar tenyleg kivancsi lettem en is.

A finanszirozassal kapcsolatban kicsit ugy erzem, hogy elbeszelunk egymas mellett. Persze, ahogyan irod, az egyetemek finanszirozzak a oktatast/kutatast es a betegellatast is. De ez nem egy kasszabol megy. A ket szervezeti egyseg ket kulon forrasbol gazdalkodik. Mig az oktatas egy az allam altal meghatarozott keretbol, es a hallgatok altal fizetett koltsegteritesbol el, addig a klinikai egyseg a betegellatas utan kapott finanszirozasbol. Tudomasom szerint nem fizetik egyikbol a masikat. A kulfoldi hallgatok altal fizetett penzek pedig teljesen mas elbiralas ala esnek, de tudomasom szerint abbol is csak berkiegeszitesre koltenek es fejleszteseket vegeznek (korterem, oktatas technika stb.), es nem a betegellatasba megy bele a penz. De azt is elfogadom, ha azt mondod, hogy rosszul tudom, mert nalatok nem igy van.

lpt1 2012.12.14. 00:24:52

@radiologus.hu: Igen, de a pénz oda ment, ahol dolgoztak, pl. nem lett belőle többmillás fürdőszoba a minisztériumban.

@Rotoxis: Az Apple mostanában többet költ jogászokra[1], mint K+F-re - ez a Nyugat, ahová igyekeztünk, míg Keletre nem fordultunk megint :)

[1] cmvlive.com/technology/gadgets/apple-spends-patents-compared-research-development-steve-jobs-patent-all-policy

Dr.laikus PhD 2012.12.14. 05:44:46

Sokszor elhangzott tőletek, hogy tulajdonképpen felül árazzák az oktatásotok költségeit.

semmelweis-egyetem.hu/rektori-hivatal/kozerdeku-adatok-2/

Végig kell olvasni. Tudom, hogy senkit nem érdekel, mert pénz és költség és nem vagytok közgazdászok. Az üres előadót is fűteni kell, a közbeszerzés is drága, a pályázatok is pénzbe kerülnek.

Olvassátok el, tanulmányozzátok. Ha az állam nem járul hozzá a képzéshez az mezei szülőnek és elkötelezett gyermekének megfizethetetlen és nem túlárazott.

Hazank fia jól látja. Transzparens az USA egészségügye. Működik költség-haszon elve.
Ráadásul a hallgatók véleménye határozza meg egy egyetem presztizsét.

2012.12.14. 08:49:19

@hazank fia: Figyi, szerintem ez a kérdés pont a POTE esetén vicces. Mondok egy konkrét esetet személyek nélkül.

A gyógyszerészek sokáig a TTK-n csinálták a vegyészekkel a szervetlen kémia kurzusokat, aztán kirobbant egy balhé, és leköltöztek az ÁOK-ra. Az előadásokat és gyakorlatokat együtt csinálták a vegyészekkel. A szerves gyakorlaton most is együtt vizsgáznak, legalábbis tavalyelőtt így volt. Fizkémen is. Egy vegyész képzése 150 volt egy félévben, amikor a gyógyszerészeké 650. Kérdés, hogy miért?

Braincelle érvelése teljesen jogos és nem csak a klinikai modulra vetítve van igaza.

A te érvelésed pedig, túl a fenti, egyszerű matekon, ott is hibás, hogy az intézetek nem így kapják a pénzt. A hallgató nem közvetlenül az intézetnek fizet. Az, hogy az egyetem mennyit és milyen célra oszt vissza, más kérdés. És az is, hogy ezzel hogyan sáfárkodnak.

Állatkísérletet egyetemi kurzuson nem láttam.

HPLC-t, MALDI-TOF tömegspektrométert, MR-t, semmit. Legfeljebb nézhettük páran, ahogy egy kilencvenes évekből itt ragadt spektrofotométerrel visszamérünk egy oldatot. Ezt egyébként egy nagyon kedves barátom segített bekalibrálni az akkor még tanársegéd, azóta adjunktus nőnek.

A gyakorlatok során a vegyszerek, prepik stb. jelentős része több óra anyaga volt. A hírös Egyetemen azzal bohóckodtunk az óra keretében, hogy üveghasábokat mértünk anal mérlegen. Na persze, beraktuk a mellette lévő öt tizedesig mérő elektronikus mérlegre, aztán kimentünk a 400 ágyas tetejére.

Braincelle nem járt volna velem az ilyen húzások miatt...

Vagy másik alap, hogy az egyik kurzus elkészítette a másik kurzus alapanyagát. Gyakran kutatásból visszamaradt maradékokkal dolgoztunk.

Nem csoda, hogy a legtöbb embernek egyetem után kezdődik az igazi oktatás. Nekem előtte, de ezért 100 emberből 99 kárhoztat is. Én csak olyanokat ismerek, akik már TDK-n meg különmunkákon ismerkedtek meg a szakmával. Az egyetemi évek alatt 5 különböző intézetben és klinikán csináltam különmunkát.

A sima diplomával nem jár ez a tudás és gyakorlat, kár is arról beszélni, hogy mennyibe kerül.

megvalaszolok 2012.12.14. 11:42:27

@hazank fia: Azért azt nem mondanám, hogy ez elmélet intézetek csak a költségtérítésből élnének. Minden intézetnél elég nagy volumenű kutatások folynak, komoly kutatási pénzekkel. Tény, ez nem fedezi az oktatás költségeit, de azért nem dőlnének össze.

hazank fia 2012.12.14. 15:35:15

@Fyall - Separate or superstate!: Alapvetoen tobb mindenben egyetertunk. Nem vitas, hogy az egyetemnek kozpontilag befizetett koltsegterites utan a hallgato nem tudja tetelesen, hogy mi mire megy. Ez vegulis kifogasolhato lenne, de most errol nem erdemes beszelni. Nem tudjuk, mennyit kap ebbol az intezet, es azt sem, hogy amit nyujt, amugy mennyibe kerulne. Sot, megkockaztatom, az is lehet, hogy nem is teljesiti az intezet, amit az adott penzert megigert. Ki tudja.

De azert tisztazzunk itt valamit.
Az allam fizet minden allamilag finanszirozott hallgato utan egy kepzesi normativat, amit szakonkent hataroz meg. Ennek az osszeget bizonyos idokozonkent valtoztatjak. Abban megegyezhetunk gondolom, hogy az allam nem fogja a tobbszoroset fizetni a minimalisan szuksegesnek egy hallgato utan sem. Miert is tenne? Mennyivel egyszerubb lenne most a helyzet, ha nem a finanszirozott helyek szamat kellene negyedere csokkenteni, hanem a normativat. Azt mondana, hogy bocs, indokolatlanul tulfizettem eddig a kepzesi hozzajarulast, dozsoltek az egyetemek, ennek vege, mostantol csak annyit fizetek, amennyibe tenylegesen kerul. De valamiert nem tudja ezt tenni...

Nezzuk a szamokat.
www.felvi.hu/pub_bin/dload/jogszabalyok/50_2008_intezmenyek_normativa_alapjan_finanszirozasarol_090501.pdf

PTE-AOK orvos normativa (tehat allam fizet /hallgato) 813,000
PTE-AOK orvos koltsegterites (tehat hallgato fizet maga utan) 925,000 (2011-es adat, ezt talaltam csak....)

A kulonbseg mennyi? +14%
Tularazott? Fogjuk ra, mondjuk, hogy tularazott.

Nezzuk a te peldaidat.
PTE-AOK gyogyszeresz normativa 767,000
PTE-AOK gyogyszeresz koltsegterites 700,000

Kulonbseg? -8%
Tularazott? Nem.

A vegyesz kicsit bonyolultabb az osztott kepzes miatt.
PTE-TTK kemia alapkepzes normativa 390,000 + vegyesz mester normativa 683,000 = vegyszkepzes total 1,073,000
PTE-TTK kemia alapkepzes koltsegterites 160,000 + vegyesz mester koltsegterites 210,000 = total 370,000

Kulonbseg? -65%
Alularazott? IGEN
De ha csak az alapkepzest nezed, ott is kb -60% a kulonbseg.

@Braincelle: Hogy a SOTE miert ker tobbet a kepzesert, azt nem tudom.

hazank fia 2012.12.14. 15:40:46

@megvalaszolok: Igen, de egyreszt - ahogyan irod is - a kutatasi penzek altalaban kontrollaltan kolthetok el, es nem lehet akarmit finanszirozni belole (hivatalosan...). Masreszt eleg bizonytalan forras, vagy van, vagy nincs, amire hosszutavon tervezni nem lehet.

2012.12.14. 16:34:56

@hazank fia: Én nem értem, miből vonsz "totált", ennek a számnak semmi értelme. Ez egy bsc és egy msc félév összeadva. A képzés struktúrája meg 6+4 félév, de most ezt hagyjuk, mert msc-re nyugodtan mehet máshova az ember.

Azzal mit kezdesz, hogy egy lényegében azonos igényű képzéshez miért kell az orvosin 767 ezer támogatást adni, a ttk-n meg 390-et? És ha valóban kétszeres a különbség a normatívában, akkor miért négyszeres a különbség költségtérítésnél?

Az is jó kérdés, hogy a hallgató hibája vagy az egyetem érdeke, hogy minél tovább ott maradjon az egyetemista?

Az is, hogy ha a ttk megoldja 390-ből ugyanazt a képzést, akkor az orvosin mi lesz a másik 380 ezerrel? Kutatás lesz belőle, szebb tanterem, vagy mi? Mert ilyen tételnél azért illene ezzel elszámolni.

Mondom - itt még az alapvető számok sem stimmelnek (nem csak nálad, a valóságban sem), és akkor még neveket, konkrét eseteket nem is hoztam, pedig abból is tudok vagy kétszázat. Túlzás nélkül. Abban mindenesetre igazad van, hogy nem ül mindenki, akinek kéne.

hazank fia 2012.12.14. 16:56:00

@Fyall - Separate or superstate!: Hu, tenyleg, igazad van, azt jo hulyeseg volt osszeadni. Teljes kepzesre akartam kiszamolni, csak az meg elmaradt... Mindenesetre a szazalekon nem valtoztat.

Nem tudom, mi alapjan dont az allam, hogy melyik szak mennyit "er". Arra gondolok, hogy esetleg a szamara fontosabb szakokat jobban tamogatja. A koltsegterites osszeget pedig az egyetem maga donti el. Gondolom a piac hatarozza meg az arat. A vonzobb szakokert tobbet el lehet kerni, mig a kevesbe nepszeru szakokert kevesebbet.

Ugy tudom 2 extra felevnyi normativat fizet max az allam, tehat +1 evig megeri valakit ott tartani, utana nem tudom... Utana koltsegterites van?

2012.12.15. 10:23:20

@hazank fia: Gondolom az, én még nem tartok ott.

Amúgy az állam által küldött píz egy dolog, hogy az egyetem mit csinál vele, az egy másik :) Csak arra akartam utalni, hogy @Braincelle:-nek igaza van, ha az államilag támogatott helyek száma csökken, akkor azzal párhuzamosan egy tisztességes döntéshozónak el kéne végezni a szakok

valódi

költségének kiszámítását, mert szembeötlő és ordító hátrányos megkülönböztetések vannak az orvosira járók számára.

A poszt is erről szólt.

2012.12.15. 10:28:42

Mondjuk az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy én nem tartom ezt az orvosnövendékek vagy orvosok elleni személyeskedésnek a kormány részéről, ez az elfuserált intézkedés szervesen illeszkedik az összes többi baromság közé, vegyük például a NETA-t, ami a maga kategóriájában egy példátlan baromság, de mondhatnék még pár érdekességet, legutóbb egy olyan laborleletet néztem, amin a fehérvérsejt-típusok százalékos megoszlása nem adott ki 100%-ot... és akkor értékeljed, igen.

hazank fia 2012.12.15. 17:52:31

@Fyall - Separate or superstate!:
Ha a koltsegterites aranytalan lenne, akkor sem biztos, hogy az egyik kepzes van tularazva, nem pedig a masik alul. Azert mert valami draga, nem jelenti azt, hogy nem kerul annyiba. Azert mert a varhat orvosi berbol keptelensegnek latszik majd a hitelt fizetni, attol meg nem lehet a kepzest a berezeshez arazni. A kenyer arat sem a berekhez igazitjak...

De a nagy amerikai kapitalista piacgazdasagban, ahogyan a neveben is benne van, a piac hatarozza meg az egyetemeken is az arakat. Namost, ezen a piacon az aranyok, erdekes modon, nem sokban kulonboznek a magyartol. Van szerencsem ezt kozvetlen kozelrol megtapasztalni.

qbr 2012.12.16. 14:17:47

A vizitdíj nem a konkrét összeg miatt lett volna jó dolog, hanem azért, mert egy újabb bevételi forrásTÍPUSt vont volna be a rendszerbe.

Nyilván, látható volt, hogy aktuálisan épp akkor lecsökkentették a háziorvosi finanszírozást ezzel az összeggel, de a finanszírozás mértéke többnyire politikától/szakmapolitikától függ, tehát ugyanúgy megvolt arra az esély, hogy egy változó egészségpolitikai kurzus a kivont forrásmennyiséget valahol máshol tölti vissza a rendszerbe (hiszen az EÜ-nek juttatott pénz mértéke alapvetően a mindekori egészségügyi minisztérium/államtitkárság költségvetésen belüli erőpozíciójának a függvénye, ami több éves távlatban nem konstans dolog).

Amellett (ez személyes véleményem) a betegek számára pszichológiailag előnyös dolog lett volna, hogy valamilyen módon viszonozni tudták volna az aktuális, konkrét ellátásukat - mégha egy gesztusértékű összegről is volt szó.

A harmadik nagy előnye lett volna (ami pedig hosszú évek óta - és bizony most is - egészségpolitikai törekvés), hogy egy kicsit a terápiák pénzügyi oldalát is jobban előtérbe hozta volna az orvos-beteg találkozókon. És ettől bármennyire is ódzkodank sokan (mind orvosok, mind betegek), alapvetően egy gyógyszer felírásánál még most is ritkaságszámba megy, hogy az orvos átbeszélje betegével annak anyagi helyzetét, hogy pontosan milyen és mennyi gyógyszert tud a beteg kiváltani. A betegek titkolják, az orvosok pedig általában ránézésre becsülnek, hogy mit tud megengedni magának valaki.

Költségtérítés: a külföldi fejvadász cégek nagyon gyorsan olyan konstrukciókat fognak kidolgozni a végzős orvosok számára, amellyel majd a külföldi kórházakban kötig röghöz a kicsábított orvosokat. Úgyhogy nagyjából semmi nem fog változni, legfeljebb az egyetemnek kicsivel több bevétele lesz - de annyival azért nem, hogy ez bármiben meg is érződjön.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása