Ünnepi készülődés - A fenyő illata

2012.12.04. 16:00

3446066-693139-beautiful-christmas-tree-with-lots-of-balls.jpgA karácsonyi hangulathoz hozzátartozik a fenyőfa illata is. Régen a tűzhely tetejére dobtak néhány fenyőágat, mely gyantaillatával elárasztotta a lakást.

A "legrövidebb nappal és leghosszabb éjszaka" csillagászati időszaka már az istenek tiszteletét is kivívta. Ilyenkor a föld több pontján a görög Zeusz, az egyiptomi Ozirisz, a hindu Pargal, a germán Wotan istenek ünnepei zajlottak. A karácsony Krisztus születésének emlékünnepe, a keresztény világ december 25-én tartja.  Wotan, a germán mítosz főistenének szerepköre kettős: jutalmazó és büntető jelleme ma is felismerhető a Mikulás alakjában. A rossz gyerekeket virgáccsal bünteti és a puttonyába teszi, a jókat viszont ajándékkal jutalmazza. Idővel szétvált a jó és a rossz, és Krampusz alakjában kíséri a jóságos Télapót.

 

Nagykarácsony, kiskarácsony 

 

A karácsony Krisztus születésének emlékünnepe, a keresztény világ december 25-én tartja meg. Ezt régebben nagykarácsonynak is nevezték, szemben a kiskarácsony-újév napjával. 

 

Advent négy hete 

 

A katolikus egyházban a karácsonyt megelőzi a négyhetes advent. Ma már egyre inkább kedves szokássá válik az adventi koszorú, melyen négy héten át minden vasárnap meggyújtunk egy gyertyát.

 

Karácsonyfa 

 

A karácsonyfa állítása nem egyformán terjedt el a világon. Az édességekkel, almával, dióval, színes, tarka díszekkel ékesített, gyertyával kivilágított fenyőfa gyertyáit először december 24-én, utoljára Vízkereszt napján (január 6.) gyújtják meg. A faállítás szokása Magyarországon 1820 táján bukkant fel, amire kezdetben a jegenyefát használták, csak ritkábban a lucfenyőt. Később vált általánossá a különböző fenyőfajták használata.

 

Mire jó a fenyőillat? 

 

A karácsonyi hangulathoz hozzátartozik a fenyőfa illata is. Régen a tűzhely tetejére dobtak néhány fenyőágat, mely gyantaillatával elárasztotta a lakást.  A különböző fenyőfajoknak jelentős gyógyhatásuk is van. A balzsamok és a gyanták már évezredek óta használatos szerek, melyek a fa kérgének megsebzése, bevágása során folynak ki a törzsből. Az erdeifenyő, a törpefenyő és más fenyőfajok jelentős mennyiségű, illóolajjal teli balzsamot tartalmaznak. A fában függőlegesen és harántirányban futnak a balzsamjáratok. A kéreg megsebzésekor edénybe csurgatják. A tűlevelekből a gyógyászatban és a kozmetikai iparban használatos illóolajat nyerünk. A légfrissítők népszerű illatanyaga is.  A fenyőkátránynak is jelentős bőrgyógyászati felhasználása ismert és használt. Psoriasisos, seborrhoeás bőr ápolására, az ilyen célt szolgáló hajsamponok hatóanyagaként kedvező hatás érhető el.  A fenyőfélék illóolaját a friss ágvégekből és a tűlevelekből nyerik ki. Ezt tesszük, amikor a karácsonyfa tűleveleit a tűzhelyre tesszük. Az illóolajat légúti megbetegedésekben inhalálószerekben alkalmazzák.  Használatos még reuma, ízületi gyulladások, izomfájdalmak elleni bedörzsölőkben, kenőcsökben, tapaszokban. A kozmetikai iparban fürdőadalékok, szappanok, dezodoráló készítmények előállításának gyakori alapanyaga. 

 

Galenus

 

Forrás: patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DonJak 2013.01.09. 22:58:03

Bár csak karácsony lenne egész évben! :) Ezeket az illóolajokat nem is ismertem izomfájdalmakra! Nyilván van más módja is, hogy ne kelljen illatozzon a lakás mindig..
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása