Kommentár - Hippokratészi eskü

2012.12.03. 06:00

medical-ethics-swearing-on-book.jpg„Esküszöm az orvos Apollónra, Aszklépioszra, Hügieiára, Panakeiára, az összes istenre és istennőre, őket híva tanúul, hogy erőmhöz és belátásomhoz mérten teljesíteni fogom eskümet és alábbi kötelezettségemet.

Esküszöm…

 

Mielőtt belevágnék, válaszolj néhány rövid kérdésre, csak úgy magadban.

 

1: Volt-e már epe- vagy veseköved?

 

2: Volt-e már abortuszod? Ha férfi vagy, volt-e a párodnak abortusza, amivel egyetértettél/támogattad?

 

3: Egyetértesz-e azzal, hogy az orvostanhallgatókat meghatározott időre itthoni munkavállalásra kötelezzék, ellenkező esetben visszafizettessék velük a képzésük díját?

 

4: Egyetértesz-e azzal, hogy az orvosoknak méltó anyagi és erkölcsi elismerésben legyen részük a munkájukért cserébe? (a méltó alatt értem, hogy klasszisokkal magasabb, mint az utcaseprőknek)

 

Sokaknak nyilvánvaló lett a kérdésekből: a mai téma a hippokratészi eskü lesz.

 

A blog kommentjeiben kerül elő napról-napra a téma, egyértelműen számonkérő hangsúllyal.

 

Ide másolnám hát az eskü eredeti szövegét, olvasd figyelmesen, kiemelek néhány részt, a fenti kérdések alapján érteni fogod, hogy miért:

 

Esküszöm az orvos Apollónra, Aszklépioszra, Hügieiára, Panakeiára, az összes istenre és istennőre, őket híva tanúul, hogy erőmhöz és belátásomhoz mérten teljesíteni fogom eskümet és alábbi kötelezettségemet. Az orvostudományban mesteremet ugyanolyan tiszteletben részesítem majd, mint szüleimet; megosztom vele megélhetésemet, és ha nélkülöz, gondoskodni fogok ellátásáról; fiait saját fivéreimnek fogom tekinteni, és ha ők is el akarják sajátítani az orvostudományt, fizetség és szerződés nélkül megtanítom majd nekik. Gondom lesz rá, hogy a tudományt, a szóbeli és minden más felvilágosítást ismertessem fiaimmal és mesterem gyermekeivel, valamint azokkal a tanítványokkal, akiket szerződés és az orvosi törvény alapján tett eskü kötelez, de (rajtuk kívül) mással nem. Az életmódra vonatkozó szabályokat a betegek hasznára kamatoztatom majd erőm és belátásom szerint, megóvva őket a bajtól és kártevéstől. Senkinek sem adok majd mérget, még ha kéri is; sőt még csak ilyen tanácsot sem adok neki. Hasonlóképp egyetlen asszonynak sem adok magzatelhajtó szert. Tisztán és szeplőtelenül fogom eltölteni életemet, gyakorolni mesterségemet. Nem alkalmazok vágást még akkor sem, ha az illetők kőtől szenvednek is; az ilyen feladatot azoknak hagyom meg, akik ebben szakemberek. Bármely házba lépek is be, azért megyek oda, hogy hasznára legyek a betegeknek, tartózkodva minden szándékos jogtalanságtól és kártevéstől, főleg attól, hogy nemi visszaélést kövessek el nők vagy férfiak testén, legyen szó akár szabadokról, akár rabszolgákról. Foglalkozásom gyakorlása közben vagy azon kívül bármit is látok, illetve hallok az emberekkel való érintkezés során, aminek nem szabad nyilvánosságra kerülnie, arról hallgatni fogok, és azt, mint titkot őrzöm. Ha teljesítem és nem szegem meg eskümet, adassék meg nekem, hogy örömömet lelhessem életemben és hivatásomban, mindig elismerésben részesülhessek minden ember részéről; ha viszont fogadalmamat megsértem és hamisan esküszöm, akkor az ellenkező sors jusson nekem osztályrészül.”

 

Látod, van némi probléma ezzel a sokszor számon kért esküvel.

 

Egy részét kifejezetten szeretnénk, ha nem tartanának be. Magyarországon évente 43-44 ezer terhességet szakítanak meg. Az epekövesség a magyar emberek mintegy 15 százalékát érinti. A vesekövesség az egyik leggyakoribb urológiai megbetegedés.

 

Milyen arcot vágnának az érintett tízezrek, ha az orvosok elkezdenék a hippokratészi eskühöz tartani magukat?

 

Vagy mikor a röghözkötés/fizessék-vissza-a-tandíjat kiabálás megy, mit szólnának a kiabálók, ha az orvosok a hippokratészi esküre hivatkoznának?

 

Ha az orvosok a méltó elismerést kérik a munkájukért az ominózus esküre hivatkozva? Olyan zsenánt lenne, ugyebár?

 

Persze van megoldás. Vegyük a hippokratészi esküt. Szedjük ki belőle, ami nekünk nem tetszene, ha be kellene tartani. Szedjük ki, ami az orvosok részéről elvárás lehetne, ha a társadalomnak/politikának be kellene tartani.

 

Végül maradt egy megcsonkolt szörnyszülött orvosi eskü, ami alapján aztán ehet az orvosokból látástól-mikulásig havi százharminchat túlórát kizsarolni.

 

Ja, hogy ennek már semmi köze hippokratészhez? Nem baj, az eredetinek sem volt, csak valahogy rajta ragadt ez a név.

 

Szóval nézd az orvosi esküt:

 

Én, (…) esküszöm, hogy orvosi hivatásomhoz mindenkor méltó magatartást tanúsítok. Legfőbb törvénynek tekintem a betegek testi és lelki gyógyítását, a betegségek megelőzését. Az emberi életet minden megkülönböztetés nélkül tisztelem. Orvosi tevékenységem soha nem irányul emberi élet kioltására. A betegek emberi méltóságát és jogait tiszteletben tartom, bizalmukkal nem élek vissza és titkaikat haláluk után is megőrzöm. Tanítóimnak megadom az illő tiszteletet, orvostársaimat megbecsülöm. A betegek érdekében ismereteimet, tudásomat folyamatosan gyarapítom. Minden erőmmel arra törekszem, hogy megőrizzem az orvosi hivatás tisztaságát és tekintélyét. Az (…) Egyetem hírnevét öregbítem és megbecsülését előmozdítom.

 

Mennyivel kényelmesebb így nekünk.

 

Persze, tudom, a háromműszakos gyári melósok is dolgoznak irtó sokat és keresnek borzalmasan keveset. De őket sajnáljuk. Őket szabad sajnálni. Nekik legalább senki nem vágja oda, hogy megesküdtél a halott csókára…

 

Helia

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karamellcukorka (törölt) 2012.12.03. 07:23:06

A gyári munkást nem csábítják el fejvadászok. Egy IT munkatársnál 1 jogásznál (kis város 12-ik aljegyzője heti 40 óra munkával sokkal kevesebb tanulással többet keres ,mint 1 orvos..)szóval más területen a + tudásnak meg lehet kérni az árát. Minden országban kivéve Magyarországot,természetes,hogy az orvosok az átlag kereset többszörösét viszik haza csak nálunk nem. Az orvost sajnálni? Belerúgni számon kérni az a divat.Az esküről: a vicces az hogy az emberek nagy többsége esküszegő,hiszen hányan fogadnak hűséget a házastársuknak és megszegik,de az más.Az orvos az legyen szent.Bárcsak 1-szer összefognának és valamennyien felmondanának,szépen elmennének 1 olyan helyre,ahol emberként bánnak velük és megbecsülnék őket. Lenne itt sírás rívás.Persze ez utópia,de megérdemelnénk.

szabidoki 2012.12.03. 19:27:51

@karamellcukorka: ne aggódj, sírás-rívás már most is van. Évente egyre növekvő számban költözünk külföldre, és senki ne higgye, hogy ha egy 40-45ezres orvoslétszámból évente eltűnik 900-1000 fő, az bármilyen szinten javítja az ellátás színvonalát és hozzáférhetőségét...
Persze pártunk és kormányunk most bevezette, hogy az államilag finanszírozott diplomát szerzettek kötelesek itthon dolgozni, de egyrészt hat év múlva végez az első ilyen fecske, és egyszer sem biztos, hogy ez a szabály még hat év múlva is élni fog, másrészt a külföldi fizetésből különösebb probléma nélkül ki lehet fizetni a képzési díjat, de attól még mindig nem lesz otthon elég orvos.

Fülöp-Pusztai Beáta 2012.12.03. 19:55:58

@karamellcukorka: "Persze ez utópia,de megérdemelnénk." Te is csak név nélkül mersz ilyet leírni édes húgom! Nem, qrvára nem érdemelnénk meg, mert ahogy orvos is van SOKFÉLE, úgy beteg is. Nem minden beteg ront neki az orvosának. Nem mind tiszteletlen, hálátlan. Én viszont - veled ellentétben - minden egyes távozó orvosnál mérhetetlen szomorúságot érzek, mert az idős beteg emberek jutnak eszembe, meg a gyermekek, akiknek egyetlen "bűnük", hogy erre a világra születtek. Nyilván ők is MEGÉRDEMLIK.

Hadd gratuláljak a fejlett érzelmi intelligenciádhoz!

VaTi 2012.12.03. 20:10:32

@Fülöp-Pusztai Beáta: szerintem karamell csak arra gondolt, hogy akkor talán a fejéhez kapna a kormány is. Meg hát sok olyan ember van, aki nem látja, hogy a mostani eü még mindig jobb, mint ami sok más országban van. És jobb annál, mint ami lehetne, és ez csak az orvosoknak köszönhető, akik működtetik erőn és lehetőségeken felül is. Mégis sok szidalmat kapnak.

2012.12.04. 05:50:33

Szerintem meg ez a cikk egyoldalú, olyan, mintha rendelésre írták volna. Az előző két írása jobban tetszett.(Helia) Értelmetlennek tartom az eskü két idézett részét összehasonlítani. Igen, az orvosok keveset keresnek, többet érdemelnek, és őket is sajnáljuk, nem csak a gyári munkásokat. Mi az hogy a gyári munkásokat szabad sajnálni, az orvosokat meg nem? Ezt honnan vetted kedves Hélia? Ahogy @Fülöp-Pusztai Beáta: is írta, az orvosok és a betegek nem egyformák. Mindkettő szidja a másikat valamilyen arányban, és általában manapság mindenki szid mindenkit.
@karamellcukorka: Igazad van, divat belerúgni, számon kérni másokat, de ez mindenki felé igaz, nem csak az orvosok irányában. "Az emberek többsége esküszegő". Szerinted.

Helia 2012.12.04. 08:04:54

@Turchi: :) Nem megrendelt cikk :) Mindössze arról szól, hogy az emberek hivatoznak valamire, amit valójában nem is szeretnének betartatni, csak bizonyos -nekik kényelmes- részeit. Ezt álszent dolognak tartom.
A cikkeket vitaindítónak szánom. Nincs nálam a bölcse köve, én azt írom le, amit én látok egy témában. És szeretem látni, hogy más mit lát. Én szeretem a jó értelemben vett vitát. Egyébként örülök, hogy ha az előzőek tetszettek :)

2012.12.04. 10:41:46

@Helia: "az emberek hivatoznak valamire, amit valójában nem is szeretnének betartatni"
Igaz. Az én megfogalmazásomban ez úgy szól, hogy vannak emberek, akik ezt teszik. Az általánosítással van bajom inkább, nem a mondandóddal. Mondjuk nehéz vitát indítani, ha az olvasó nem veszi észre a posztot, tegnap 4 hozzászólás, mert a posztod után tettek két hirdetést is :-(, így aztán a lényeg kicsit elveszett.

Helia 2012.12.04. 10:56:27

@Turchi: a javításod az általánosítással kapcsolatban korrekt. Sajna pont azo az emberek a hangosabbak. Rendszeres ember vagy a blogon, ismered a kommentekben refrénszerűen visszatérő hippokratészi-esküs-refrént :)
Most gondod el, a sok drága gondolatom elvész itt a hirdetések között :)

tecsóba sose többé 2012.12.06. 15:13:03

És mi lenne, ha az orvosok is csak úgy bejárnának dolgozni, mint a gyári melósok?
A gyári melósoknak nincs az a hatalom és lehetőség a kezükben, hogy borítékkal távozzanak a munkából.
Nincs lehetőségük az állami kórházakban maszekrendelést végezni, a túlórájukat nem fizetik ki, sőt! örülhetnek, ha túlórázhatnak, mert ha nem vállalják kirúgják őket.
Végtelen nagy butaság bármilyen párhuzamot vonni orvos és civil közt, hiszen az előbbi nem éhezik, és biztos a helye /létszámhiány/ míg a melós "pótolható", hiszen majd egy ember végzi 10 másikét.
A dolgozó emberek vastagon megfizetik a biztosítást, nem rajtuk kellene hajtani még a béremelést is.

zsuzzzs 2012.12.06. 22:40:57

"A gyári melósoknak nincs az a hatalom és lehetőség a kezükben, hogy borítékkal távozzanak a munkából..." "Nincs lehetőségük az állami kórházakban maszekrendelést végezni, a túlórájukat nem fizetik ki, sőt..." - azért ez sok orvosra sem igaz.
De a gyári munkások legalább nem dicsekedhetnek olyan weboldallal, ahol minden nap százak pocskondiázzák a munkájukat általánosítva, magyarázzák félre minden tettüket és szavukat :)

2012.12.07. 07:17:25

@zsuzzzs: Sokat nem érnének egy weblappal. A gyári melósokkal még annyira sem foglalkoznak, hogy weblap legyen róluk. :-(. Nem jó ez a párhuzam sosem. Minden nap százak pocskondiáznak? Nincs is annyi napi hozzászólás. Te is általánosítasz.

tecsóba sose többé 2012.12.07. 08:38:51

@zsuzzzs:
Én azért szoktam olvasni az MT blogot.
Ajánlom figyelmedbe. Bár nem kizárólag gyári melósok, hanem a munkahelyek területén mindenhonnan.

2012.12.07. 10:51:22

@szabidoki: 40-45 ezer orvos sosem volt ( www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_fea001.html ), bár tény, hogy ma már 30 ezerhez közelebb vagyunk.

Ráadásul ez az adat kozmetikázott, más számítások szerint még 30 ezren sem vagyunk.

Másik fontos dolog, hogy a burnout, a korfa, a továbbképzés hiányosságai és egyéb egészségi problémák milyen mértékben károsították az orvosok teljesítőképességét. Ezzel foglalkozó tanulmányok pl. a briteknél ( www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2541157/ ) már évtizedek óta rendelkezésre állnak, nálunk nem tudom, történt-e valami.

Röviden: ha a létszámot szorozzuk a teljesítőképességgel, valahol a hetvenes években lehetünk.

És akkor még nem is beszéltünk a lakosság változó igényeiről :)

szabidoki 2012.12.07. 12:13:14

@tecsóba sose többé: és mi lenne, ha a gyári melósok belátnák, hogy az egészségügy sok pénzbe kerül? Ha a kormányzat nem hajlandó árán kifizetni, akkor a lakosság kénytelen kipótolni a hiányzó részt hálapénz formájában, ami nyilván messze nem ideális megoldás, de még mindig jóval olcsóbb, mint rendezni a béreket. (Tévedés ne essék, az idei pár százalékos béremelés nem sokat ért, az elvándorlás üteme egyre gyorsul.)
Ha ez vigasztal, az orvosi túlórát sem fizetik ki, pedig itt is kötelező, úgy hívják, hogy ügyelet - ez egyébként Európa szégyene, hogy a magyar kormány(ok) minden következmény nélkül nyíltan lábbal tiporhatja az EU-s munkaidő-direktívákat :(
Abban viszont igazad van, hogy kezdeni kellene valamit azzal, hogy az igénybevevők kb. 2/3-a nem fizet tébét - ha végre tényleg bevezetnék, hogy a potyautasoknak algopyrinen kívül nem jár más, az már jelentősen javítana a helyzeten...
Egyébként képzeld, van olyan, hogy az orvos bemegy dolgozni, ledolgozza a napi adagot, aztán hazamegy és nem maszekol, sőt még hálapénzt sem kap, én most is így csinálom - Angliában...
@Fyall - Separate or superstate!: érdekes adatsor, különösen a 2006-2007-2008-as létszámingadozás :)

tecsóba sose többé 2012.12.07. 12:57:49

@szabidoki:
Az a baj, hogy párhuzamot próbálnak keresni egy orvos és más szakma között.
A párom villanyszerelőnek tanult, majd megcsinált egy mehatronikai mérnők főiskolát is.
Villanyszerelőként külföldön nem dolgozhat, maximum kábel húzhat, árkot áshat, amit itthon betanított munkások végeznek.
Külföldön különbözeti vizsgát kell tennie mert más a szabvány. Eu ide vagy oda.
Az én párom ha hibázik, 5-10 év letöltendőre számíthat, plusz eltiltják a szakmájától.
Nekik nincs kitalálva semmilyen biztosítás, jogi védelem stb...
Számla nélkül nem dolgozhat, garanciát pedig köteles vállalni 5 évre!
Ő is csak olyan, mint minden ember. Minden nap bemegy dolgozni, elvégzi a munkáját és hazajön. NAgyjából 115-130 ezer között keres, de sosem jutna eszébe azt mondani, hogy az orvosok is beszállhatnának a béremelésébe. Mert nem rajtuk múlik. Ahogy nem lenne szabad, hogy a betegek adjanak pénzt az orvosoknak, mert nem az ő feladatuk!
Nem az emberek hibája, hogy kevés járulékot fizetnek, hiszen arányosan a bérük is kevesebb.
Hétfőn történt meg velem, hogy fogamzásgátlót kellett íratnom. Háziorvosom szabin, helyettes nem írja ki. Elmentem a szakrendelőbe ahol egy lélek sem volt, és le lettem cseszve, mert nem vagyok bejelentkezve, és akkor ezt most nekik nem fizeti ki a tébé!
Pislogtam, és megkérdeztem, mit kell kifizetni egy A5-ös lap kinyomtatásán úgy, hogy az orvos pecsétjét egy nővér használja? Nem volt sem vizsgálat, sem semmi. Majd megszeppenve nézett rám és a kezembe nyomta a receptet. Nem hagytam szó nélkül, hanem közöltem vele, hogy amíg magának egész napra esetleg nincs bejelentkezve senki kifizetik, míg engem fizetetlenre hazaküldenének!
Az alapvető problémákat nem gondolom, hogy a betegeknek kell megoldani. Van egy kamara, nekik kell verni az asztalt a minisztériumoknál, nekik kell terveket kidolgozni és pályázatokat írni. De ahogy nézem, azok is csak a milliós fizetésüket veszik fel.

2012.12.07. 17:19:58

@tecsóba sose többé: Ez az EU ide vagy oda elég kemény azért. A magyar oktatás színvonala, különösen a felsőoktatás fényévekkel le van maradva minőségben az európai színvonaltól. Jóhogy nem fogadnak el egy sor szakmát, én sem fogadnék el. És nem olyan vidám téma ez, az orvosi sem lesz nemsokára átjárható, mint ahogy - figyelem! - nem is volt mindig átjárható.

Nem olyan rég példának okáért a romániai orvosdiplomákat sem fogadta el Magyarország :)

Pedig a gyógyítandó ember ugyanaz mindkét országban.

2012.12.07. 17:32:14

@tecsóba sose többé: A többihez: rendkívül szomorú egy mechatronikai mérnök helyzete, aki 115-130 ezret keres. Hagyjuk.

A lényeg nem ez.

A lényeg nem az, hogy ki él szarabbul ebben az országban. Ebből nem kell versenyt vagy pláne szolidaritási versenyt csinálni. Ez egy szégyen, mindenki szégyene, amiért még nem téptük szét puszta kézzel az ország vezetőit.

Más: igenis mindenkor és mindenütt a lakosság feladata a társadalombiztosítás átalakítása, a biztosítási vívmányok megőrzése.

Az egész biztosítást Bismarck alkotta meg, hogy a munkásságot maga mögé állítsa (ő porosz junker volt). Nem egy szakmai kollégium döntött erről. Hanem a nép.

Namost, Bismarck korával ellentétben mi választhatunk, ráadásul négyévente. Tehát nekem ne magyarázza senki, hogy mennyire az orvosok dolga a biztosítás minősége, mert ez ebben a helyzetben - mikor a magyar eü nyilvánvaló, ordító okokból romokban hever - egy gonosz, erkölcstelen és mélységesen ostoba hozzáállás.

karamellcukorka (törölt) 2012.12.07. 19:04:13

@VaTi: Valahogy úgy.
@Fülöp-Pusztai Beáta: Az én érzelmi intelligenciám semmivel sincs alacsonyabban,mint a tiéd,sőt de sőt.Addig ne birizgáld az enyémet,amíg természetesnek, tartod,hogy egy bizonyos hivatást művelő emberek halmazát,az emberi jogaikban sértenek meg és aláznak meg. Amíg teljesen természetesnek tartod hogy törvénytelenül bánnak velük.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása