Betegségek - Feledékenység betegség 2.

2012.11.26. 12:01

alzheimer_kor.jpgAz Alzheimer beteg óriási pszichés terhet jelent a családja számára, hiszen a 24 órás folyamatos felügyelet rendkívül kimerítő. Ám fel lehet és fel is kell készülni a feledékenység betegségben szenvedők otthoni ápolására.

Az Alzheimer beteg óriási pszichés terhet jelent a családja számára, hiszen a 24 órás folyamatos felügyelet rendkívül kimerítő. Ám fel lehet és fel is kell készülni a feledékenység betegségben szenvedők otthoni ápolására. Az első és legfontosabb lépés azonban a betegség minél korábbi felismerése és kezelése. Ehhez ad tanácsokat dr. Kovács Tibor, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának docense, az Alzheimer betegség neves hazai szakértője.

 

A cikk első részét ide kattintva olvashatja el.

 

 Milyen javaslatai vannak a családtagoknak, akik körében előfordul a feledékenység betegség? 

 

Az angolok alkalmazzák a „Gondozni a gondozót”- oktatást, mert a közvetlen hozzátartozóknak fel kell készülniük a különleges helyzetre. Óriási pszichés terhelést jelent egy ilyen beteg, és huszonnégy órás folyamatos felügyeletet. Ebben a gondozói tevékenységben a legfontosabb a viszonyulás a beteghez. Gyakran úgy kell kommunikálni, mint egy kisgyerekkel. Logikus érvekre érzelmi reakciókkal reagál a beteg, például figyelmeztetni valakit, hogy nem megmondtam már, hogy ne csináldl! - jellegű felszólításokkal csak ellenreakciókat válthat ki. Az éppelméjű embernek  a logikus gondolkodási képességeivel úgy kell kezelnie a beteget, hogy az esetleges negatív érzelmi reakciókra nem szabad reagálnia. A beteg ugyanis nem képes a hagyományos, egészséges gondolkodásra, válaszai érzelmi reakcióval telítettek.

 

Hogyan lehet kimutatni az Alzheimer betegséget?     

 

Az egyik a gondolkodás zavarának  kimutatása tesztekkel, ezek neuropszichológiai tesztvizsgálatok. A károsodás mértékét, a károsodott agyterületek megoszlását tudják ilyen módón feltérképezni. Másszóval a tüneteket  objektivizálják.    

 

Mindezek mellett  ki lehet mutatni az Alzheimer-kórra jellemző idegsejt pusztulás mintázatát képalkotó, mágneses rezonanciás  (MRI) vizsgálatokkal.    

 

És léteznek úgynevezett funkcionális képalkotó vizsgálatok (PET), amelyek során az agyi folyamatok anyagcseréjét tudják mérni.  Ez a rendkívül fontos módszer Magyarországon sajnos 2008 óta nem finanszírozott.    

 

Végeznek  olyan bikokémiai  vizsgálatokat is, amelyek a az agyat körülvevő agygerincvelő folyadékot tudják kimutatni, mindenekelőtt  az abban lerakódott kóros anyagokat. Ezek azok a diagnosztikai pillérek, amelyekből az Alzheimer betegség tüneteit összeállíthatók.

 

Milyenek a magyarországi Alzheimer betegség gyógyításának a lehetőségei? 

 

Az Alzheimer betegség gyógyításához kapcsolódó irányelvek megfelelnek a nemzetközi standardnak. A gyógyszerfelhasználásban azonban vannak problémák. Például Romániában az Alzheimer betegségre adható gyógyszerek száz százalékos állami támogatást élveznek, míg Magyarországon ez a támogatás legfeljebb ötven százalékos.    

 

A hazai  Alzheimeres betegek körülbelül 5%-a kap és szed erre a betegségre  gyógyszert. Ebben a vonatkozásban az utolsók közé tartozunk Európában. Pedig a  betegség diagnosztizálásában rendelkezésre áll   korszerű és megbízható módszer, a PET/CT vizsgálat, amellyel az Alzheimer betegség kór folyamata több szinten is vizsgálható. Ezzel az Alzheimer kór hatékonyan kimutatható, mivel az agyi működés is leképezhető, az idegsejtek pusztulása miatt kialakuló funkciókárosodás közvetlenül vizsgálható és felismerhető igen korai szakaszban. Ilyen vizsgálatokat már Magyarországon is végeznek: a budapesti PET Pozitron-Diagnosztika Központban, az időben történő felismeréssel a szellemi leépülés folyamata lassítható, az életminőség szinten tartható.

 

Forrás: patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása