Panasz - Minden szart felírnak az orvosok

2012.11.21. 10:01

4.jpg.pngA doktornő ugyanis kifejtette, hogy a betegekben van a hiba, mert ők követelik a háziorvosoktól, hogy írjanak nekik antibiotikumokat, ha kell, ha nem és hát szegény orvos mi mást is tehetne, felírja.

Tisztelt praxis blog!

 

Az egyik rádióban a minap igen érdekes beszélgetés fültanúja voltam. Egy doktornővel készült egy rövid interjú, amelyben az antibiotikumokról, illetve a baktériumok szerepéről volt szó, valamint arról, hogy nagyon sok baktérium immunissá válik ezekre a gyógyszerekre, és hogy mennyi ember tévhitben él, miszerint ezek a gyógyszerek a vírusos fertőzések ellen is hatásosak. Önmagában ezzel még semmi probléma nem volna, hiszen kifejezetten jó, ha felhívják a figyelmet erre a tévhitre, de ez a kis beszélgetés mégis bicskanyitogató volt.

 4.jpg.png

A doktornő ugyanis kifejtette, hogy a betegekben van a hiba, mert ők követelik a háziorvosoktól, hogy írjanak nekik antibiotikumokat, ha kell, ha nem és hát szegény orvos mi mást is tehetne, felírja. Akkor is, ha vírusos megbetegedésre kérik, akkor is, ha csak megfáznak, amikor egyáltalán nem indokolt az antibiotikumok használata. Felmerült bennem, hogy ennyire hülyének néznek egyes orvosok bennünket, betegeket? A legtöbben szerintem épp ellenkezőleg gondolkodunk, még akkor is szeretnénk elkerülni, hogy antibiotikumot kelljen szednünk, amikor a háziorvos szinte ránk tukmálja és minden szart felírnak, ha kell, ha nem.

 

A beszélgetés kitért arra is, hogy az egészségnevelés milyen fontos volna, amellyel maximálisan egyet tudok érteni, de nem abban a kontextusban, amelyben a doktornő ezt felvetette. Ő ugyanis azzal érvelt, hogy akkor talán a betegek tisztában volnának ilyen dolgokkal, mint az antibiotikumok hatásai és nem kérnék, hogy írják fel számukra. De tényleg, álljon már meg a menet! Tehát szerinte az orvosok a betegek utasítására írják a recepteket? Én inkább azt vettem észre, hogy ők ki tudja miért akkor is a drágább gyógyszereket részesítik előnyben, ha hasonló hatóanyag tartalmú készítményt is írhatnának.

 

Ne várják már el a betegtől, hogy ő legyen a saját maga orvosa, hogy neki kelljen gyógyszert ajánlani, hogy neki kelljen az orvos figyelmét felírni az antibiotikumok mellőzésére. Ameddig a villanyszerelő azért felel, hogy ha beköti az áramot egy lakásban, az lehetőleg ne üssön agyon senkit, addig az orvos azért, hogy a beteg meggyógyuljon, és olyan gyógyszert kapjon, amely hatékony és lehetőleg megfizethető is.

 

Köszönöm a figyelmet!

 

 Csaba

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VaTi 2012.11.21. 10:09:50

Nézd, lehet, hogy te annyira tisztában vagy a dolgokkal, hogy számodra ez kioktatóan hatott. De ezt a blogot olvasva én sokszor azt látom, hogy a betegnek igenios az a baja, hogy az orvos nem azt csinálta, amit ő elképzelt. Mert ő jobban tudja. És akkor képzeld el, ha több/sok ilyen rém öntudatos emberke van, aki cirkuszol az orvosnak, vagy otthagyja. Szerintem egyszerűen belefáradnak a sok okoskodásba. Én meg annyi embertől hallom panaszként, hogy az orvos őt nem veszi komolyan, mert nem írta fel az antibiotikumot. Hogy őt csak lerázták valami kis lázcsillapítóval, pedig tuti szüksége lenne valami komolyabbra. Nehéz mindenkinek az igényeinek megfelelni. Te belátod, hogy nem kell mindenkinek minden tüsszentésre antibiotikum, van aki meg nem. Fogd úgy fel, hogy ez a riport nem neked/rólad szólt. Azért volt, hogy más is belássa ezeket.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.21. 11:04:18

"A legtöbben szerintem épp ellenkezőleg gondolkodunk, még akkor is szeretnénk elkerülni, hogy antibiotikumot kelljen szednünk, amikor a háziorvos szinte ránk tukmálja és minden szart felírnak, ha kell, ha nem."

sajnos, ez nem igaz.

CPR 2012.11.21. 11:22:04

Szerintem is igaza volt a doktornőnek a riportban, kár, hogy nem hallottam.
Sokszor tapasztalom én is azt, amit Doktor Bubó olyan frappánsan megfogalmazott:"diktál a beteg, írja a doktor...". És persze a google is nagyon jó barátunk. Egyet nem értek, hogy, ha az illető olyan okos, akkor mért nem ment orvosnak? Mindenki előtt nyitva áll az orvosi egyetem kapuja! Én sem mondom meg a villany-, autó-, gázszerelőnek...stb. mit, hogyan csináljak, egyszerűen azért, mert nem értek hozzá.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.11.21. 15:09:04

szerintem is a betegek nagy része nem veszi komolyan azt az orvost aki CT nélkül diagnosztizál és nem ír fel valamilyen antibiotikumot. egy részük egyenesen hülyének és inkompetensnek tartja az ilyen orvost és addig jár az egyik orvostól a másikig míg valaki le nem rázza egy doboz antibiotikummal

bonbonauta 2012.11.21. 19:55:57

Alapból ott kezdődik, hogy felsőlégúti betegséggel csak akkor megyek orvosohoz ha már több mint egy hete beteg vagyok, ha érzem, hogy nem javulok, hanem egyre szarabbul leszek. Tavaly kb. háromszor voltam zsinórban így a zuglói fül-orr-gégészeten. Végigvártam a háromórást sort, majd megkaptam a jó tanácsot, hogy szedjek ACC-t és spricceljek sóoldatot az orromba és jöjjek vissza egy hét múlva. (Ezeket magamtól is tudom és alkalmazom) Közben fuldokoltam, hangom nem volt, szarul voltam. Kérdeztem, hogy mivel már egy hete fekszem és az összes házi gyógymódon túl vagyok és csak egyre szarabbul vagyok esetleg nem írna-e fel antibiotikumot. Hát nem. Inkább ne beszéljek és ne is suttogjak, mert az is csak terheli a gégét, mindezt nagyon paraszt stílusban, szinte már üvöltve. Pedig én nem voltam bunkó, csak annyi van, hogy a saját testem én ismerem a legjobban és mivel gyakran van felsőlégúti betegségem és szövődmények is előfordulnak, ezért tudom, hogy melyik az a pont, ahonnan már nem fog meggyógyulni a meleg teától. Ugyanitt visszatérő vendég volt a férjem is, akinek szintén soha semmi gyógyszert nem adtak, csak vonogatták a vállukat, aztán utólag, máshol kiderült, hogy olyan problémája volt, amit műteni kellett.

bonbonauta 2012.11.21. 20:30:25

@CPR: Igen, mindannyian elvégezhetnénk az orvosit, meg a jogot, meg a műszakit és az autószerelősulit is. De azért ugye a gyógyítás folyamatában nem csak a MINDENHATÓ orvos vesz részt? Ott van a beteg is, akinek a bőrére megy az egész, aki érzi, hogy mi van vele? Dr. Arrogáns. (már ha orvos vagy) Csak halkan jegyzem meg, hogy ha én így állnék az ügyfeleimhez, ahogy te a betegekhez nem sokan alkalmaznának. Ha te hozzám jössz a problémáddal, először végighallgatlak, megpróbálom megérteni és átérezni a szempontjaidat, majd egy olyan megoldást ajánlani, ami jó neked. Ha mégsem jó, akkor átértékelem a munkám, változtatok és végig kedves vagyok, nem förmedek rád, hogy tessék, ha nem tetszik, tanuld ki a szakmámat. (Amúgy a kőművesnek is szólsz, ha szerinted ferde a fal vagy nem?) Szóval több alázatot! Vagy menj át állatorvosnak, a kutyák nem pofáznak bele, hogy mi bajuk van, meg hogy milyen gyógyszert szednének.

ÉkaRéka 2012.11.21. 21:17:27

Azért az nem igaz,h bárki elvégezheti az orvosit..Én pl. szívesen megtenném,de az állam már finanszírozott nekem egy közgáz diplomát,slussz-passz.Millióim meg nincsenek.Olyan nincs,h visszafizetem a közgáz képzésem díját,és akkor mehetek az orvosira ingyen?Nyilván nincs:(Meg időm se lenne rá,csak érdekel a téma.
Nekem egyébként az a tapasztalatom,h azért írják fel,mert azt hiszik,akkor leszek elégedett.Pedig pont nem!

Dr.laikus PhD 2012.11.21. 21:32:05

@bonbonauta:

Ha nem orvos akkor hogy értékeled át ezt a semmire nem jó kirohanásod?

Igenis ha itt olvasgattál már kicsit, akkor tudod, hogy hány hozzászólás szól arról, hogy nem írnak antibiotikumot, mert sajnálják tőle.

Meg kéne bízni az orvosban. El kőne hinni, hogy nem jó neki sem, ha másnaponta lát és foglalod le az idejét, nem örül, ha sikertelen, mert rosszul diagnosztizált.

Neked meg az nem jó (élettanilag), ha mindenre antibiotikumot írnak.

Csak csendben megkérdem, te honnan tudod, hogy ugyan nagyon szarul vagy (mert a vírus ilyen) mikor kell antibiotikum és mikor nem?
Ha már felelősségre vonsz akárkit akit orvosnak gondolsz.

CPR 2012.11.21. 21:53:06

@bonbonauta: Alázatot szeretnél mi? Mindenki hajoljon meg előtted? Mért is? Én semmi bántót nem írtam, hacsak nem vetted magadra. Azzal, hogy egy orvos nem ír fel antibiotikumot minden köhögésre, azzal a beteget védi. Azért van manapság annyi multirezisztens kórokozó, mert a vírusos fertőzésekre is felírják őket.

bonbonauta 2012.11.21. 22:32:43

@Dr.laikus PhD: Az első mondatodat sajnos nem értem. Amikor már 2 hete vagyok nagyon szarul, nehézlégzésem van, sötét zöld váladékot köhögök fel, az orromból is sötétzöld takony folyik és amikor előre hajtom a fejem, akkor olyan érzés mintha baltával fejbevernének, akkor az már nem vírus. Tapasztalatból tudom. Ez még soha nem gyógyult meg magától meg a meleg teától. Amúgy évente 1-2-szer megyek orvoshoz, általában ilyan problémával. Egy sima náthával nem fogok 3-4 órákat ülni a rendelőben, sajnos a 3 gyerek meg a munka mellett erre a hobbira már nincs időm. De ha már ott vagyok, akkor szeretném, ha meggyógyítanának és nem lebasznának.

bonbonauta 2012.11.21. 22:38:50

@CPR: én nem szeretnék alázatot, sem azt hogy előttem meghajolj. Több alázatot a szakmádban.(hivatásodban?), erre gondoltam. Számomra ez a mondatod elég egyszerű: Egyet nem értek, hogy, ha az illető olyan okos, akkor mért nem ment orvosnak? Csak arra próbáltam célozgatni, hogy talán az ember elmondhatja a véleményét az orvosnak a saját betegségével kapcsolatban. Ha erre az a rekaciód, hogy a k.anyját, ha ennyire okos végezze el az orvosit, az elég szomorú.

Amúgy hálistennek nem csak ilyen orvosok vannak. Vannak akiknél megvan a szakmai tudás, empátia és a türelem is. Na, ők a jó orvosok.

CPR 2012.11.21. 23:00:58

@bonbonauta: Össze-vissza beszélsz. Egyik mondatoddal agyonütöd a másikat és úgy védekezel, mintha támadnának. Nyugi! Senki sem bánt. Én egy véleményt mondtam. Nem tudom mért érezted magadra nézve sértőnek?

Terézágyú 2012.11.22. 09:42:26

A szokásos vita...
Ha nem tud semmit a beteg a saját testéről, akkor az a baj, ha tud, akkor az a baj.
Ha megbízik az orvosban, és csak annyit tesz/vesz be, amit az orvos mond, akkor az a baj, mert "gyanakodnia kellett volna, és másik orvoshoz is el kellett volna mennie", ha nem bízik meg az orvosban - akkor az a baj.... :(

Felhívnám a figyelmeteket @bonbonauta: erre a mondatára: "Ugyanitt visszatérő vendég volt a férjem is, akinek szintén soha semmi gyógyszert nem adtak, csak vonogatták a vállukat, aztán utólag, máshol kiderült, hogy olyan problémája volt, amit műteni kellett."

Terézágyú 2012.11.22. 09:47:46

@Dr.laikus PhD:
Szinte tudtam, hogy ezt fogja mondani valaki :)
Nyilván a kommentelő arra célzott, hogy nem adtak neki gyógyszert ÉS további vizsgálatra, műtétre sem javasolták - holott kiderült, hogy műteni kellett...

Dr.laikus PhD 2012.11.22. 10:08:59

@Terézágyú:

Ágyúval lősz verébre szinte mindig.

A műtét előtti állapot valószínű, hogy nem igényel gyógyszeres kezelést.
A félrediagnosztizálás létező fogalom.
Akkor is volt amikor sok és tapasztalt orvos volt, nem most amikor a munka tömege miatt sokkal könnyebb félrenézni tüneteket.
Mióta én élek jó belgyógyász az én fiatalkoromban is kincs volt. A közepes az sok.
Nagy baj esetén köll a nagyon jó. Ő előzi meg a sebészt. A sebész ritka kivétellel csak akkor jó diagnoszta ha belenéz. Az a biztos az látszik. Nem kell következtetni. :)

Itt van a szerepe az alapvető biológiai tudásnak, testtudatnak, hogy a páciens ne hagyja, ha végképp nincsen jól. Nyilván máshoz kell akkor menni.

Jelenleg a felesleges antibiotikum felírásáról és a betegek egy részének ennek követeléséről szól.

Miért kéne a mélylélektan eszközeivel kitalálni mire gondolt a kommentelő?

Terézágyú 2012.11.22. 10:18:43

@Dr.laikus PhD:
"Itt van a szerepe az alapvető biológiai tudásnak, testtudatnak, hogy a páciens ne hagyja, ha végképp nincsen jól. Nyilván máshoz kell akkor menni."

Hát ezt mondta bonbonauta is, akire itt most össztűz zúdult.
De hát ki mit tart "az alapvető biológiai tudásnak, testtudatnak"??? ... Az pl. nem az, hogy "sokszor vagyok náthás, de egy hét alatt mindig elmúlt, most meg egyre rosszabbodik két hét után is"????

"Miért kéne a mélylélektan eszközeivel kitalálni mire gondolt a kommentelő?"

Most ez komolyan mondod, hogy a beírás értelmezéséhez mélylélektan kellett???? :(((((((

Ha megengeded, ezt fogom én is mondani, ha nem értem/nem akarom megérteni amit a kliensek mondanak :(((((((((

zsebi66 2012.11.22. 10:53:26

A nyugati orvoslás lényege a gyógyszer. A gyógyszer pénz. Nem csak a betegnek hanem a patikának és az orvosnak is. Milliárdokról beszélünk és az orvosok szinte kivétel nélkül kapnak vissza belőle, ha felírnak valamit, mindegy hogy az mi, ha antibiotikumot rendel a beteg akkor abból ha meg nem akkor abból.
Kapsz 2-3 gyógyszert először egy a betegségre, kettő a mellékhatások kiküszöbölésére, majd 3 a betegségre és 4 a mellékhatások kiküszöbölésére. Egyre több pénz mozgatja a gazdaságot.
Ennyire egyszerű sajnos.
Az orvos abból nem kap amit megvehetsz vény nélkül, vagy pl a gyógyfüvekből természetes medicinákból (kamilla,stb). De mi mit várunk el az orvostól ? Küldjön haza és mondja azt hogy kamilla tea , propoliszos méz ? Vagy tessék letenni a szénhidrátokat, a gabonákat és normális mennyiségű zöldséget, húst fogyasztani?
Nem nyugati orvos az ilyen és nagyon nehezen hiszünk nekik.
Szedjük a gyógyszert, esszük a szemetet. Valaki menjen be akár a CBA-ba vagy a SPAR-ba , vegye le a polcról a vákumcsomagolt főtt császárhúst és olvassa el a cimkéjét mivel kezdődik. 71 % sertéshús. Ja..... és mi a maradék 29% benne ???
Min csodálkozunk ?

marand22 2012.11.22. 11:07:04

@bonbonauta:
Ha valakinél visszatérően jelentkeznek ilyen tünetek, felmerül a gyanú, hogy orrmelléküreggyulladása van, ami lehet heveny és idült is. Egyiket sem kell feltétlenül antibiotikummal gyógyítani, és még utóbbi esetében sem mindig indokolt a műtét, de az lehet. Ennek a megítélése a szakorvos (fül-orr-gégész) dolga. A szükséges teendők elbírálása egyénileg kell történjen. Nem szerecsenmosdatásként írom, de egyáltalán nem hiba, hogy pl. a férjednél a másik orvos végül műtétet javasolt és végzett, mert lehetséges, hogy akkorra érett be a folyamat a műtét elvégzéséhez.

De visszatérve a poszt eredeti felvetéséhez, saját tapasztalatom szerint is az a gyakoribb probléma, hogy a betegek kikövetelnék az antibiotikum felírását, és sok kolléga enged a kérésnek, pedig nem lenne rá szükség. De azt sem szabad elhallgatni, hogy sok kolléga túlségosan engedékeny ebben a témában (apró adalék: országos statisztika szerint az antibiotikum felírásoknak csak mintegy 10 százalékában történik mikrobiológiai mintavétel, azaz csak minden tizedik betegnél próbálják azonosítani a kórokozót).
Még egy adalék a témához:
Most is fekszik az osztályunkon olyan beteg, akinek ún. álhártyás vastagbélgyulladása van, ami jellegzetesen széles spektrumú antibiotikumok mellékhatása. Az ilyen antibiotikumok elpusztítják a normál bélflórát, ami helyett elszaporodik egy Clostridium difficile nevű, toxint termelő, anaerob baci, a toxin pedig ezt a kórképet okozza. Főleg idősekben jelentkezik, de nem kizárólagosan, és akár bele is lehet halni.

marand22 2012.11.22. 11:13:35

@zsebi66:
"Milliárdokról beszélünk és az orvosok szinte kivétel nélkül kapnak vissza belőle..."
WTF ??? Ezt honnan veszed ???

"Szedjük a gyógyszert, esszük a szemetet."
Ja, persze, és pl. inzulin, meg az oltások vagy antibiotikumok nélkül a 18. század halálozásánál, meg kb. 35 év születéskor várható élettartamnál tartanánk még mindig. Ne beszéljünk már butaságokat.

zsebi66 2012.11.22. 11:19:56

@marand22: Maradjunk annyiban hogy egészen közelről ismerem a helyzetet. WTF vagy OMG, mindegy de hogy nem IMHO az biztos.

Sics68 2012.11.22. 11:41:19

Azt azért tegyük hozzá, hogy az antibiotikum szedése felgyorsítja az egyén gyógyulási folyamatát AKKOR IS, amikor vírusfertőzésről van szó... a legyengült szervezetet, sérült nyálkahártyát ugyanis rendszeresen elkapják ilyenkor bakteriális társfertőzések is.

És az ember nem szeret beteg lenni... időnként nem is engedheti meg magának.

Az egyéni érdek a mielőbbi gyógyulás és a betegség minél kevésbé szar állapotban való átvészelése. Tehát jön a napi 1000+ mg c-vitamin és az antibiotikum.

Mert ez az egyéni érdek!

A közösségi érdek persze az antibiotikum-használat minimalizálása lenne, hogy ne tenyésszünk (antibiotikumokra) rezisztens (baktérium) törzseket... hisz még az orvos által kontrollált, korrekt antibiotikum használat is ehhez vezet, az össze-vissza szedés pedig még inkább...

Egyén kontra közösség... érvek pro és kontra.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.11.22. 11:45:39

@zsebi66: te semmilyen helyzetet nem ismersz és főleg nem közelről. én pl táplálékkiegészítőket gyártó cégtől kaptam jó ajánlatot, hogy mi lenne ha ajánlanám a terméküket. ajánlgatom de azzal, hogy csodákat ne várjon aki szedi, tehát ebben már tévedsz.
a gyógyszerekről meg annyit, hogy kétségtelenül túl sokat szedünk belőle, de nézd meg a halálozási statisztikát mondjuk monacoban ahol nagyon gazdag a társadalom és nagyon sok gyógyszert szednek (várható élettartam a 2011 ben született gyermeknek 89,7 év felett) és mondjuk swazilandban ahol ugyanaz a gyerek 31,8 évre számíthat. pedig garantálom neked, hogy swazilandban csak gyógyfüvekkel gyógyítanak

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.11.22. 11:54:19

@Sics68: az első mondatod totális marhaság, a vírusos fertőzések döntő többségét nem követi bakteriális fertőzés. hány himlőst láttál bakteriális felülfertőzéssel?
a túl sok C vitamin meg kiürül, 100 mg-nál többet szedni gyakorlatilag fölösleges
megnézem mit gyorsít egy vírusfertőzésen az antibiotikum ha pl kiölöd vele a bélflórádat
nálunk állandóan van az osztályon pár beteg aki napi 50 ezer forint értékben kap antibiotikumot, van egy aki eddig csak antibiotikumból osztályos állományban 3 millió forint értékben kapott (a 40 millió értékű műtétről nem is beszélve), kiöltünk belőle mindent ami mozgott (olyan antibiotikumokkal amik egyedileg vannak engedélyezve) erre most aktiválódott benne a TBC, műthetjük újra csak ezúttal hidegtályoggal

zsebi66 2012.11.22. 12:18:17

@marand22: Inzulinról lehetne nyitni egy vitát egyébként meg a kettes tipusu cukorbetegség és a táplálkozás összefüggéséről a szénhidrátokról. 1-es és 2.es tipusu cukorbetegség arányairól és hogy valójában mennyi inzulinra lenne szükség és mennyi teljesen kiküszöbölhető lenne megfelelő táplálkozással. Az elmúlt 3 évben 23% al nőtt a diabeteszesek aránya és a 2. tipusú abszolút megelőzhető lenne.

Az antibiotikumokkal kapcsolatban meg IMHO.: Az antibiotikumok egyre hatástalanabbak, a nagyszülőink generációjától rettenetes romlás indult meg. Nem igaz hogy a várható élettartam 35 év lenne, de ez történelmietlen kérdés (mi lett volna ha...) Az emésztő rendszerre gyakorolt hatása is tragikus, és korreláció van a 2. cukorbetegség ,emésztőszervi panaszok és az antibiotikumok, a bélflóra állapota között. Erre még rájön a rengeteg cukor, finomított gabona, adalékok, és kész a 2. tipusu cukorbetegség.

Szóval akkor hogy is állunk ezzel a dologgal ? Lehet hogy többet ártunk mint használunk ?

bonbonauta 2012.11.22. 12:19:17

@marand22: a férjem és az én esetem más volt. Orrmellkéüreg, arcüreg eseteknként gégegyulladásom nekem szokott lenni. És tényleg átlag csak 1-2 hét betegeskedés, otthoni kezelés, fekvés után megyek orvoshoz.
A tenyésztéshez: nyáron a bőrgyógyász elküldött egy góckutatásra, többek között a fül-orr-gégére is. Na ugyanez a doktornő, elkezdte húzogatni a száját, hogy akkor nekem most le kéne mennem a patikába mintavételi szettért, nekik nincs, mert a sok bőrgyógyász ideküldi a sok beteget góckutatásra, tenyésztésre. Aztán legyintett, áááááá hagyjuk, biztos nincs is magának semmi baja, ennyiben maradtunk. (pedig láthatta a kartonomon, hogy telente sajnos kétszer, háromszor megfordulok náluk)

zsebi66 2012.11.22. 12:23:20

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Nem kellenek táplálék kiegészítők sem. Normálisan kellene étkezni. Jó hogy nem fogadtad el, becsüllek érte ! Nehéz ellenállni a kísértésnek ugye ? :)
Monacoban a táplálkozás más alapokon nyugszik mint swazilandon... nem lehet ? Hányan haltak éhen Monacoban ?
Persze nem kétséges hogy kell az orvosi ellátás ! És nem lehet mindent megoldani gyógyszerek nélkül, legalább is a mai tudásunk szerint. De a mennyiség az elképesztő.

bonbonauta 2012.11.22. 12:32:28

@Dr.laikus PhD: most, hogy egy elejtett mondatból ilyen szuperül kitaláltad, hogy mi lehett a férjem baja és hogy az igényelt-e volna gyógyszeres kezelést, tessék a részletek: éveken át visszatérő mandulagyulladás és egyéb felsőlégúti nyavaják. Mikor már nagyon szarul volt, mindig lement az sztk-ba, ahol jól megrángatták a nyelvét, mondja, hogy eeeeeee, majd szedjen acc-t, teázzon stb. Végül elég súlyos izületi szövődményei lettek, baromira fájt mindkét térde. (reumatológus: semmi vizsgálatot nem végezve, messziről ránézve annyit mondott neki, hogy ne törődjön vele - 40-es részben sporttal foglalkozó ember, tehát nem tud nem törődni vele) Magán térdspecialista góckutatásra küldte, ezúttal a Klinika egyik fül-orr-gégészéhez ment: mandulaműtét szükséges (jó lett volna minél hamarabb) Műtét közben be is bizonyosodott, hogy a jobb oldalon nagy gáz volt, ennyi. És le a kalappal a Klinika F.O.G. osztálya előtt, baromi kedvesek, rendesek voltak, mindent elmagyaráztak, mindenki mosolygott. Van ilyen is, ez nem csak pénzkérdés. És mondjuk TALÁN , ha 5 éve, amikor annyira szarul volt kap antibiotikumot az SZTK-ban, a térdproblémája is máshogy alakul. Kérlek, ne írd meg, hogy de igenis bíznom kéne az SZTK-ban rendelő fül-orr-gégész sarlatánban. Köszönöm.

marand22 2012.11.22. 12:47:04

@zsebi66:
Ad inzulin:
Abban igazad van, hogy a 2. típusú cukorbetegség az elhízás és a táplálkozás következménye. Kialakult cukorbetegség esetén inzulin nélkül azonban sokkal többen meghalnának idő előtt, mint inzulinkezeléssel, ezen kár és butaság vitatkozni.
Ad antibiotikum:
Pontosan azért hatástalanabbak, mert nyakló nélkül használjuk őket, a rezisztens törzsek kiszelektálódnak, és ráadásul plazmidok, stb. segítségével át is tudják adni egymásnak a bacik. www.pharmindex-online.hu/hirek/europai-antibiotikum-nap-margojara-3369.html
Az antibiotikumok használata és a diabetes között pedig semmilyen tudományosan igazolt összefüggés nincsen. Ugyanolyan áltudományos marhaság, mint candida-diéta, vagy a lúgosítás.

zsebi66 2012.11.22. 13:10:33

@marand22: Nem értem mi magyarok miért vitatkozunk azon is amiben egyetértünk.
Mondom hogy kell az inzulin az 1-eseknek. Mennyi az 1-2 arány ???
Ugyanezt mondom az antibiotikumra. Ajánlom elolvasásra Dr Natasha Campbel Mc Bride könyvét. Továbbá: www.keepantibioticsworking.com/new/Library/UploadedFiles/Antibiotic_Resistance_and_its_Impact_on_Person.pdf

Farkasokkal táncoló 2012.11.22. 13:47:05

@bonbonauta: Teljesen igazat adok neked, itt már bevett gyakorlat, hogy azt aki panaszkodik egy orvosra (nem az összesre, mert azt én is rühellem, csak egyre), azt azonnal gúnyosan leugatják.

Nekem anno a kisebbik lányom 8 hónaposan majdnem ráment erre a "nem lövünk ágyúval verébre" felfogásra, már nagyon beteg volt (aminek a járulékai aztán évekig még eltartottak), amikor a barom gyerekorvos végre hajlandó volt antibiotikumot felírni. Hála istennek, aztán normális gyerekorvoshoz kerültünk, unokámnak is egy tündér orvosnője van, és a mi háziorvosnőnk is inkább túl óvatos mint lekezelő.

Amúgy szerintem ha egy orvos ránéz a betege kartonjára, akkor azért olyanokat azonnal meg kell látnia, hogy - krónikus betegsége van vagy sem, (ha gyakran jelenik meg és mindig ugyanaz a baja pl) - alig beteg, mert kétévente ha egyszer látja pl - vagy hipochonder. Két napos nátha után ez utóbbiak szoktak azonnal antibiotikumot kérni, aki már több napja otthon kúrálja magát, azt komolyabban kell venni. Meg azokat is, akik nagyon ritkán keresik fel az orvost, mert feltételezhetően akkor nem ok nélkül.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.11.22. 17:00:37

a 2. es típusú cukorbetegség modern kezelése is egyre inkább inzulinterápia irányába megy el, sokkal stabilabb szinten tartható vele a cukorszint. a szervezet számára nem az a megoldás, hogy a cukor felvételét befolyásoljuk, esetleg az amúgy is elfáradt Langerhans szigeteket serkentsük hanem az, hogy mindig megfelelő mennyiségű inzulin legyen kéznél. statisztikák szerint a 2-es típusú cukorbetegek legkevesebb 40%-a igényel külső inzulinbevitelt akkor is ha tökéletesen betart minden diétát.
a megoldás persze a különböző inzulinpumpákban van jelenleg, illetve 10 év múlva a mesterségesen előállított Langerhans szigetek beültetésében, azonban a siker kulcsa az inzulin mert egyszerűen a cukor kell a szervezetnek, nem tudod egy adott mennyiség alá redukálni a bevitelt mert akkor a szervezet kezd cukrot előállítani

bonbonauta 2012.11.22. 18:16:15

@Farkasokkal táncoló: a gyerekekkel mi is túl vagyunk egy pár hajmeresztő, "semmi baj anyuka, lázcsillapítson" végül kórházban végződő sztorin. Az első gyereknél még bíztam mindenkiben, mindent elhittem, a harmadiknál már inkább az ösztöneimre és a tapasztalaimra hagyatkozom és ha úgy érzem, nagy a baj, nem hagyom magam lerázni. Az események eddig még engem igazoltak.
A témához: én csak annyit akartam leírni, hogy miért, milyen helyzetben kér az ember antibiotikumot. Nem biztos, hogy azért, mert hipochonder vagy mert okosabb a nagy tudású orvosnál.
Amúgy lehet ezt normálisan is csainálni, a legjobb példa rá a háziorvosunk: ő alapból nagyon türelmes, mindenkit végighallgat, mindent apró részletet kikérdez. (nénikék bent is vannak sokszor fél óráig nála) Ismer, tudja, hogy évente max. 3-4-szer látogatom meg, ebből egy alkalom mindig egy általános szűrővizsgálat. Tehát tudja, hogy nem vagyok felelőtlen, törődöm az egészségemmel. A maradék alkalmak télen vannak, valami felsőlégúti nyavalyával megyek, mindig 1-1.5 házi kezelés, tehát nem két tüsszentés után. Tudja, hogy nem fogok már magamtól meggyógyulni, azt is tudja, hogy a 3 gyerek és munka mellet nem fekhetek ágyban 3-4 hétig, így felírja az antibiotikumot, persze vizsgálat után. Ha ő úgy látja, hogy van esély a spontán gyógyulásra, akkor azt mondja, hogy itt a recept, de szerinte várjak még 3-4 napot és ha nem javul, csak akkor kezdjem szedni. Tudom, hogy végig kell szedni és szedek mellé probiotikumot is. Szóval lehet ezt így is. De ő egy nagyon jó orvos, népszerű is, órákat kell várni nála.

Llychllyn 2012.11.24. 20:42:11

Hát szerintem senki nem örül valami nagyon, ha antibiotikumot kell szednie, ha másért nem, hát azért, mert baromi drágák a gyógyszerek - ezt az is érti, aki amúgy nem tudná, mit művel az antibiotikum.

A cukorbeteg-téma szabályozása felháborító, undorító, és mélységes hozzá nem értésről árulkodik a döntéshozók részéről.

Jó esetben az orvos tudja, mikor milyen gyógyszert kellene adnia a betegnek, ha nem kell antibiotikum, az öröm, ha meg kell, akkor a beteg meg szépen szedje is be, ne rinyáljon, hogy az árt neki.
Nekem mondjuk eszembe nem jutna megmondani az orvosnak, hogy milyen gyógyszert kérek, úgysem az ízéért szedem, ha kell.

zellerlevél 2012.11.24. 23:32:39

Mindkét jelenség egyszerre van jelen.

Egyrészt a betegek egy része kész öndiagnózissal megy orvoshoz, követeli a gyógyszerét. És többnyire meg is kapja, ez az orvos felelőtlensége.

Másrészt ha valaki belép az orvoshoz, és beleilleszthető a betegsége a klasszikus forgatókönyvbe, akkor záros határidőn belül akár tízféle gyógyszert is szedhet. A szokásos: először vérnyomáscsökkentő, koleszterincsökkentő, purincsökkentő, valami puffadás ellen, mellékhatásokra gyomorvédő, aztán gyógyszer a cukorbetegségre, értágítók, kis idő után jönnek a vízhajtók is mellé. Onnan már ritkán van visszaút.
Közben a lehető legrikábban hangzik el, hogy lehetne ezt másképpen is, csak változtatni kéne az életmódon, az étkezésen, mozogni kéne, törekedni kéne a mentális egyensúlyra. Egyszerűbb felírni a gyógyszert. Egyszerűbb bekapni a tablettát. Rövid távon. (És tisztelet azoknak a háziorvosoknak, akik nem így csinálják. Kár, hogy kevés van belőlük.)

zellerlevél 2012.11.24. 23:38:45

Még valamit kifelejtettem: a betegek egy részének halvány fogalma sincs, hogy mit szed éppen, az a valami antibiotikum-e, vagy sem. Sokan, mire kiérnek a rendelőből, az ott kapott felvilágosítás felére sem emlékeznek. A gyógyszereik nevét összekeverik, az adagolást elfelejtik. Nem csak idősek, demensek, hanem fiatal anyukák, középkorú férfiak, éleseszűnek tűnő frissnyugdíjasok is.
(Hogy mi lenne a megoldás azt nem tudom, mert a munkám során tapasztalom, hogy az emberek egy része a kezébe nyomott írásbeli tájékoztatót sem nézi meg, vagy ha igen, akkor nem biztos, hogy megérti.)

inebhedj - szerintem 2012.11.26. 08:40:27

Én ezt annyira nem értem.

Azt gondolom, a doktornőnek általánosságba véve igaza volt, igenis számos beteg, így vagy úgy, de elvár bizonyos kezelési minőséget, amit az adott esetben antibiotikum felírásával lehet elérni.

Azt is gondolom, hogy az orvosok egy részének érdeke felírni a különböző gyógyszereket, mivel ebből jövedelme van. A gyógyszergyártónak / értékesítőnek ugyanez az érdeke.

Azt is gondolom továbbá, hogy a betegnek érdeke elolvasni a tájékoztatót, illetve saját felelősségére ugyan, de joga eldönteni, hogy kiváltja-e a gyógyszert vagy sem, szedi-e vagy nem (pl. antibiotikum), reklamál, keres másik orvost, stb. Az egyetlen probléma akkor adódik, ha meg kell venni a gyógyszert a döntés előtt, majd a tájékoztató alapján a döntés nemleges lesz.

Egyébként - természetesen saját, és távolról sem reprezentatív - tapasztalataim alapján jó orvost sokkal könnyebb kifogni, mint mondjuk jó kőművest, vagy jó parkettázót (és akkor a jó pénzügyi tanácsadóról és jó politikusról nem is beszéltem).

esmivanhabrucespringsteenkeszitettefel 2012.11.26. 18:45:57

Szerintem siman vannak ilyen hulyek, hogy antibiot kernek, persze.
Rokon is van, aki facebookozas helyett orvoshoz jar.

cenzorilla 2012.11.27. 16:09:06

@Antonia40:

Írd meg magánlevélben légy szíves!

2012.11.27. 17:01:49

@Antonia40: Ha a Proetz-féle kezelésre gondoltál, vákuumos öblítés, azt nem ő találta ki tudtommal, bár lehet hogy tévedek, más orvosok is csinálják egyébként, de ha te más módszerről is tudsz, akkor érdekelne.

cenzorilla 2012.11.27. 17:05:29

@Turchi:

Töröltem, mert reklám.

Orvost magánlevélben ajánljatok, ha magánrendelésről van szó.

Neked címzem, de mindenkinek szól. :-)

2012.11.27. 18:01:48

@cenzorilla: Én nem ajánlottam senkit!

cenzorilla 2012.11.27. 20:22:38

@Turchi:

Antonia40 írt, amire egyébként te válaszoltál.

cenzorilla 2012.11.27. 20:24:51

Kérek minden segíteni szándékozót, hogy orvost magánlevélben ajánljatok, ha magánrendelésről van szó.

2012.11.28. 05:50:37

@cenzorilla: Persze hogy válaszoltam, de nekem címezted, hogy ne ajánljunk magánorvost itt. A válaszom nem tartalmazott ajánlást.

Müszélia 2012.11.28. 07:05:38

@marand22: legalább nem lenne gond a nyuggerekkel.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása