Betegségek - Miért veszélyes a kisvérköri magas vérnyomás?

2012.11.20. 16:00

vernyomasmerok.jpgLéteznek gyógyíthatatlan betegségek, amelyekről nagyon keveset tud a közvélemény, mert nem kapnak nagy nyilvánosságot. A pulmonális hypertónia - kisvérköri magas vérnyomás - is ilyen.

Léteznek gyógyíthatatlan betegségek, amelyekről nagyon keveset tud a közvélemény, mert nem kapnak nagy nyilvánosságot. A pulmonális hypertónia - kisvérköri magas vérnyomás - is ilyen.

 

Milyen betegség a pulmonális hypertónia (PAH)?  

 

A pulmonális hypertónia (PAH) a kisvérkörben föllépő magas vérnyomást jelent, lényege, hogy a tüdő artériái kórosan feszülnek a nagy nyomás miatt, majd fokozatosan megvastagszanak, beszűkülnek.   Az köztudomású, hogy a szív nem teljesen szimmetrikus szerv, a jobb fele kisebb és gyengébb, ez végzi a kisvérköri munkát, jobb kamrájából eljuttatja a vért a tüdőbe.  A kisvérkör nyomása mindössze ötöde a testbe pumpáló nagyvérkörének. A nagyvérkör a szív bal kamrájából indul, és a test minden sejtjét ellátja, oxigéndús vérrel.  A nagyvérkörben a normális vérnyomás 130/80 Hgmm, a kisvérkörben, ami gyakorlatilag nem mérhető, ennek mindössze ötöde, vagyis 25/15 Hgmm.  Akiknél föllép ez a betegség, és emelkedik a vérnyomás a tüdejében, annál először a kisebb artériák fala vastagszik meg, majd ez a nagyobb artériákra is átterjed. Így a véráramlás csökken, kevesebb oxigén jut a vérbe és általa a szervezetbe is. Mivel az erek beszűkülnek, a tüdőben az érkeresztmetszet kisebb lesz, gyulladásos folyamatok indulnak, melyek tovább rontják a beteg állapotát.

 

PAH következménye – mivel a szívnek nagyobb munkát kell kifejtenie, hogy megfelelő mennyiségű vért juttasson a tüdőbe –, a jobb szívfél megnagyobbodása, a cor pulmonale.       

 

A PAH súlyos – gyerekeket, fiatal felnőtteket fenyegető –, életet veszélyeztető gyógyíthatatlan betegség. Több fajtája ismert, és kezeletlenül súlyos szövődményei alakulnak ki. A tudomány megkülönböztet elsődleges és másodlagos pulmonális hypertóniát. Az elsődleges okát még keresik, de feltételezik, hogy a tüdőartériák falának ismeretlen eredetű izomgyengülése okozza. Nőknél kétszer gyakoribb, mint férfiaknál. A másodlagos PAH oka általában valami elhúzódó tüdőbetegség.  

 

Mit tapasztal a beteg?  

 

A kisvérköri magas vérnyomásos betegeken külső, szemmel látható eltérést sokáig nem lehet látni. Egyébként pedig a PAH tünetei nagyon általánosak, fáradékonyság, mozgáskor föllépő légszomj, gyengeség, krónikus köhögés a jellemzői, ám ezek, sok egyéb betegség mellett, minden más tüdőbetegségnek is állandó kísérői lehetnek. Pulmonális hypertóniában azonban olyan nagymértékű lehet a mozgáskor föllépő légszomj, hogy páciens egyszerűen elájul. Kezeletlen, előrehaladott stádiumban lévő betegeknél jellemző még az ajak, a körmök elkékülése, lábdagadás, hasi ödéma – ami a szív elégtelen működéséről árulkodik.   

 

Hogyan ismerik fel?  

 

Azokat a betegségeket diagnosztizálják nehezen az orvosok, amelyeknek sok az általános tünete, vagy amelyek nagyon ritkák. A pulmonális hypertóniára kevés orvos gyanakszik, ha a fenti tüneteket hallja, ezért fordulhat elő, hogy gyakran éveken át járják a rendelőket, kórházakat a betegek, hogy néha azt hiszik róluk, szimulálnak. A diagnózis felállításában segít a mellkasröntgen, a szívultrahang, a hat percig tartó terheléses gyaloglás, de biztos diagnózist a jobb szívkamrában mért vérnyomásérték ad, ez azonban csak szívkatéterezés során mérhető.

 

Erre érdemes figyelemmel lenni     

 

Az első tünetek jelentkezése után átlagosan 2,5-3 év telik el, mire fölismerik a betegséget!    

Ha a beteg nem kap megfelelő gyógyszeres ellátást, a túlélés esélye maximum 3-5 év!    

Több beteg éveken át járta az orvosokat, kórházakat, és már kritikus állapotban volt mire rájöttek, hogy a diagnózis PAH!    

A csecsemők és kisgyermekek is szenvednek kisvérköri maga vérnyomástól.   

 Évente 2-3 honfitársunk életét mentik meg azzal, hogy új tüdőt kapnak. Tavaly két fiatal nő transzplantációját végezték OEP támogatással Bécsben.    

A magas tüdővérnyomás kialakulásának oka az estek jelentős részében nem deríthető ki.   

 

Tüdőér Egylet

 

Forrás: patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fejben Futó 2013.10.13. 12:05:15

Üdv. Stroke-tapasztalatok érdekelnek. A keresőbe beírva, nem igazán találok. Kösz.

keresztszalag 2013.10.13. 22:24:54

@Fejben Futó: Én sem igazán találok, stroke-ez fűződő tapasztalatokat, eseteket. Bár ma felvetettem az egyik blogban, de semmi reakció, esetleg hozzászólás nincsen!! Neked esetleg lenne hasznos tapasztalatod? Ha megírod én is megosztanám veled az én kálváriámat, mert a többi posztolót úgy látszik nem igazán érdekli a mi problémánk, " keresztünk " Várom szíves válaszodat a saját tapasztalataidról!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása