Levél - Kinek van erre pénze?

2012.11.15. 09:57

money-image-4-500423431.jpgItt Nagykőrösön egy orvos rendel, úgyhogy nincs sok választás, hogy hova menjek. Vagy magánrendelés van, ahol egy vizsgálat 6-8000 Ft.

Tisztelt Praxis blog! 

 

Most olvastam a nagykőrösi nőgyógyászatról szóló panaszlevelet és én is egyet értek a levél írójával! Nekem is sok negatív élményem volt már ezzel az orvossal. Valóban nem foglalkozik a betegekkel, csak olvassa az újságot. Legutóbb lecserélte a fogamzásgátlómat egy másikra (vizsgálatok nélkül!!!) ,amitől sok panaszom lett, ezért mikor elfogyott a tablettám-visszamentem, hogy inkább írja ki a régit. Annyi volt a válasza, hogy neki mindegy,hogy melyiket szedem,azt írja,amelyiket akarom!! Kb.8 éve szedem a fogamzásgátlót, ezalatt egyszer sem lettem elküldve egy laborvizsgálatra.

 money-image-4-500423431.jpg

Tavaly rákszűrés alkalmával megvizsgált és közölte, hogy a méhszájamon van valami, amit le kellene műteni. A következő vizsgálaton már nem látott semmit. És még rengeteget tudnék mesélni, de nem sok értelme van, mert úgy sem fog semmi változni. Itt Nagykőrösön egy orvos rendel, úgyhogy nincs sok választás, hogy hova menjek. Vagy magánrendelés van, ahol egy vizsgálat 6-8000 Ft.

 

Kinek van erre mindig pénze?

 

Üdv,  M

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VaTi 2012.11.15. 10:29:03

Reakció a múltkori nagykőrösi nődokis cikkre: www.hetihirek.hu/?q=node/3328

Bikli néni 2012.11.15. 12:55:13

@VaTi: Juj. Na még a végén lesz foganatja a dolognak... Bár nem tudom, mi lenne az, ha tényleg csak ez az egyetlen nőgyógyász rendel az egész városban. Tényleg, mikor szabin van vagy beteg, hogy oldják meg a helyettesítését?
(Igazából én már nem lepődöm meg semmin. Itt, ahol lakom, a megyei jogú NAGYvárosban pl. közölték, hogy olyan, hogy gyerek-ortopéd szakorvos, egyszerűen nincs, még fizetős se. Az újszülöttek amúgy kötelező vizsgálatát is a felnőtt, szívességből beugró szakorvosok végzik alkalmilag. Gyász.)

VaTi 2012.11.15. 13:20:18

@Bikli néni: szép... és akkor ott van még a 6 hetes orthopediai szűrés, akkor azt hogy intézik? Még itt Pesten is csak a 8. hétre kaptam időpontot (jó előre bejelentkezve), bár az a 2 hét csúszás még nem nagy probléma. Pedig itt egy többorvvosos gyerekszakrendelő működik. De ha egyáltalán nincs?

Tempus-Anh 2012.11.16. 18:34:36

@Bikli néni:
A felnőttorvos ortopédus ért a csípőszűréshez, medikuskorunkban iszonyatosan belénkverték ortopédiából negyedéven az Ortolani stb. vonalakat, szögeket, úgyhogy simán meg tudtuk mondani egy Rtg-felvétel és fizikális vizsgálat alapján, hogy csípőficamos-e a gyerek (amúgy többnyire lánybabák csípőficamosak).
Ezt tehát egy felnőttorvos is nagyon könnyen kiszűri/kórismézi.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.11.16. 20:44:54

@Tempus-Anh: ezeket a vonalakat ma már egyáltalán nem használjuk. ha már arra kerül a sor óriási a baj. ma inkább a Graf féle beosztást alkalmazzák, ultrahangos vizsgálattal kell mérni az alfa és béta szögeket, a beosztás alapján meg meg lehet határozni a megfelelő kezelést. azt, hogy gyakoribb lenne a lányoknál sokan vitatják, egyesek szerint születéskor nincs a két nem közt jelentős különbség, elemben később a lányoknál 4-8 szor gyakoribbá válik. az esély a dyspláziára kb 4-5% ebből 1% ami igazán súlyos.
ami érdekes, hogy az olyan populációkban ahol a gyermekeket szorosan összekötözött lábbal pólyázzák be a gyakorisága elérheti a 40-50%-ot is, míg az olyan populációkban ahol a gyereket a hátukon, oldalukon hordják széttett lábakkal gyakorlatilag ismeretlen betegség, tehát hibás pólyázással úgy tűnik kiváltható a dolog akkor is ha a gyerek nem úgy született

ViktoriaF 2012.11.17. 04:03:54

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Lehet egy naiv kerdesem? Miert kell minden ujszulottet ultrahanggal megnezni csipoficamra? A gyerekeim egy masik orszagban szulettek, ott bizony gyurkasztak a gyerekeket, gondolom a fent emlitett teszteket csinaltak a szuletes utan manualisan, aztan a gyerekorvos is nezegette es csak indokolt esetben igenylik a komolyabb vizsgalatot. Mi az elonye annak, ha minden ujszulottet megneznek ultrahanggal vagy rontgennel?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.11.17. 14:34:45

@ViktoriaF: hát röntgennel csak akkor éri meg megnézni ha már kellő mésztartalmuk van a gyerek csontjainak, a combcsont feje az első hónapokban teljesen porcos, így csak indirekt módszerekkel lehet következtetni a helyzetére a röntgenen, elemben ultrahanggal jól látható
nálunk nagyobb kórházakban minden csecsemőt ultrahangoznak, kisebb helyeken csak azokat akiknek családi halmozódást mutat a betegség. a 6 hetes vizsgálaton meg a 3 hónaposan a gyermekorvos mindenképpen elvégzi az ultrahangot.
mi a lényege? az, hogy az esetek döntő többségében a korán felfedezett csípődisplázia jól kezelhető konzervatív módszerekkel - nem, a Pavlik kengyel már rég elavultnak számít (jellemzően azt mondják, hogy a kezelés 6 hét plusz annyi idő amikor a bajt felfedezték, tehát ha 6 hónaposan fedezték fel akkor 6 hét+6 hónap) egy idő után sajnos a ficamodott csípőt már nem lehet helyrerakni külső módszerekkel, ilyenkor operálni kell. a combcsont fejének helyes mozgása a csípőízületben egy inger a csípőízületi vápa helyes fejlődésére. ha a combcsont feje nincs megfelelő helyzetben akkor a vápa nem fejlődik ki rendesen, sekély lesz, meredek meg hasonlók, ilyenkor át kell vágni a medencét a vápa dőlésszögének, és a fej fedettségének helyreállítása céljából, ezek már komoly, nagy műtétek és magyarországon pl kevés a specialista rá.
most jön a következő kérdés, hogy ha már későn fedezik fel a bajt akkor gipszbe kell rakni a gyereket, hogyan ellenőrizzük, hogy helyén van-e az ízület? mert ugye a röntgenen nem látszik, az ultrahang meg nem működik a gipszen keresztül. mi MR-t csinálunk minden begipszelt gyereknek, és igen volt, hogy gipszet kellett cserélni mert ficamodva volt begipszelve a csípő. most gondolhatod, hogy ez megtörténik olyan helyen is ahol nincs pénz minden gipsz után egy MR-re (pl magyarország)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása