Marcipános-fahéjas szilva galette

2012.11.11. 12:00

1.55.jpgEgyszerű sütit szerettem volna készíteni, mert elég szaladgálós napom volt és kevés időm volt a sütkérezésre. A galette-re esett a választásom melyet több alkalommal is kinéztem magamnak.  Nagyon finom sütemény lett belőle.

Csodaszép Szilvát vettem pénteken Nóriéknál. Egyik kedvenc őszi gyümölcsöm. Jómagam a keményebbeket szeretem, de a férjem a teljesen puha, belül már sárga szilvát fogyasztja előszeretettel. Egyszerű sütit szerettem volna készíteni, mert elég szaladgálós napom volt és kevés időm volt a sütkérezésre. A galette-re esett a választásom melyet több alkalommal is kinéztem magamnak.  Nagyon finom sütemény lett belőle.

 1.55.jpg

"A galette tulajdonképpen összefoglaló név. Azt jelzi, hogy egy lapos, vékony kerek (néha négyszög alakúra formázzák) ételről van szó, egyfajta palacsintakinézetű valamiről. Tésztája készülhet búzaliszttel, de Franciaországban jellemző a hadinaliszt is, elsősorban a normandiai régiókban és Bretagne-ban. Ezekben a régiókban a galette szó kifejezetten hajdina-palacsintát takar. Lényege hogy a nyers, vékonyra kinyújtott tészta közepére halmozzuk a tölteléket, a szélén körben hagyunk legalább 3 cm-es üres tésztarészt, amit aztán a töltés után ráhajtunk a töltelékre. Hajthatjuk kereken is, de úgy is hogy csak négyszer csinálunk hajtást, így kapunk négyzet alakú galette-t. Mérete lehet egészen nagytányér méretű is, de egészen kicsi is. Sőt: kerülhet a töltelékkel töltött tésztalapra egy másik, ugyanakkora tésztalap is, amit meg is díszíthetünk."

 

Hozzávalók:15 dkg liszt, 7 dkg vaj, 1 evőkanál eritrit, 1 csipet só, 8-9 evőkanál víz, 2 evőkanál eritrit vagy nyírfacukor a szilvához, 3 ek pirított dió 1 tojás sárgája a kenéshez,fahéj,10 nagy szem szilva negyedelve,2 ek cukormentes lekvár(szilva mondjuk) opcionális:dw cukormentes marcipán

 

A lisztet, vajat, 1 ek cukrot, csipet sót, vizet összegyúrjuk. A szilvát kimagozzuk és negyedekbe vágjuk. Összekeverjük a cukorral, fahéjjal. A tésztát egy kerek lappá nyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megkenjük a lekvárral úgy, hogy a szélén 5 centis kört hagyjunk szabadon. Ráhalmozzuk a gyümölcsöt, megszórjuk dióval és felhajtjuk a szélét. Megkenjük tojás sárgájával. A marcipánt kis kockákban rászórhatjuk. 180-200 fokon 25 -30 percet sütjük. Kínálhatunk mellé vanília fagylaltot, tejszínhabot vagy vaníliamártást is. Nekem az már nem fért bele sem az időbe sem a kalóriába.

 

Béres Andrea

 

edesenegeszsegesen.hu

© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása