Előnyben a magas férfiak és az alacsony nők

2012.11.10. 14:17

hand-in-hand.jpgEgy brit tanulmány szerint az átlagosnál magasabb férfiak és az átlagosnál alacsonyabb nők több sikerrel járnak a társkeresésben, a gyermekvállalásban.

Magas férfi és alacsony nő az ideális párosítás  

 

Ezek a preferenciák valószínűleg az evolúció során alakultak ki, állapítja meg a tanulmány biológus-pszichológus szerzője, aki hozzáteszi: ez lehet többek közt a magyarázata annak, hogy a legtöbb férfi magasabb, mint nőtársai.

 dreamstime_l_22774634.jpg

 "Bizonyára volt olyan idő a távoli múltban, amikor a túlélés szempontjából előnyösebbnek tűnt, ha a férfi magas, testes, és ennek folytán alkalmasabbá vált bizonyos, naponta folytatott fizikai tevékenységek elvégzésére (például a vadászatra). Ugyanakkor megfelelőbb volt egy nő számára, ha alacsony, mivel alkata révén energiát takaríthatott meg, és azt az utódgondozásra fordíthatta" – tartja a tudós, majd így folytatja:

 

 "Azóta természetesen az emberi társadalom és az életkörülmények óriási változáson mentek keresztül, de úgy tűnik, hogy ezek a preferenciák bevésődtek az agyunkba, és most is befolyásolják a párválasztást. így, noha a túlélési tényező már nem játszik szerepet, ez az evolúciós folyamat tovább tart, és jelen van a két nem pszichéjében, amikor társat keres."

 

A kutatás tanulságai  

 

A szakember 10 000 olyan brit férfi és nő családi állapotát, társas viszonyát vizsgálta meg, akik 1958 márciusának egyik azonos hetében születtek. A kutató azt találta, hogy a vizsgálati csoportban a magasabb férfiak és az alacsonyabb nők nagyobb gyakorisággal házasodtak, és több gyermekük született.     

  • A vizsgálódás azt is kimutatta, hogy egy átlagos magasságú férfinak kisebb valószínűséggel lesz gyereke, mint a magasabbnak.    

 

  • Az átlagosnál alacsonyabb nők viszont gyorsabban mennek férjhez és vállalnak gyermeket, mint a magasabbak.  Ezek az adatok egy korábbi kutatást is igazoltak, mely szerint az említett nők vonzóbbaknak találják a magas férfiakat, mint a közepes testalkatúakat. 

 

"Azt nem tudtuk meg, hogy ez ténylegesen jelent-e valamit a valós életben, vagy ez csak egyfajta mentális eszmény, amellyel az emberek a pszichológiai laboratórium körülményei között hozakodnak elő" – ismeri be a kutató.

 

Rossz hír a magasabb nők és az alacsonyabb férfiak számára    

 

Megjegyzi, hogy a magasabb férfiak és az alacsonyabb nők által élvezett előnyök azért mégsem annyira nagyok. Azonban a küszöb elég magas ahhoz, hogy jelentékeny különbséget idézzenek elő a férfi–nő viszonyban. A kutató szerint ez azt jelenti, hogy általában véve a férfiak magasabbak maradnak, mint a nők, még "sok száz generáción keresztül".  Meglehet, hogy ez rossz hír a magas nők és az alacsony férfiak számára, mert kisebb eséllyel győzhetnek a társkereső játszmában. Tény ugyanis, hogy partnereik jobban felkeltik mások figyelmét. A nők egyre inkább a náluk magasabb férfiakat részesítik előnyben, egy magas nő valószínűleg egy még magasabb férfit keres. Ami azt jelenti, hogy szűkebb férficsoportból választhat, ha partnert akar találni.    

 

Ez a magasságfüggő társas tangó főleg a tudatalattinkban kavarog, ami nem jelenti azt, hogy nem vagyunk tudatában annak – állítja a szakember. A társkereső hirdetések is jó példák erre. A magas férfiak ugyanis mindenképp közlik ezt a tényt a hirdetésben, míg az alacsonyak hallgatnak testmagasságukról, vagy éppen néhány centiméterrel írásban növelik azt. 

 

Galenus

 

Forrás: patikamagazin.hu

© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása