Levél - Esélyt sem adtak a túlélésre

2012.10.27. 08:48

gyász.jpgKérdeztem, hívta-e már a mentőket. Mondta, hogy természetesen hívta, de azt mondták neki, ők ezzel nem tudnak mit kezdeni, ott van az ügyelet (ugyanis szombat volt), majd ők kimennek.

Tisztelt Praxis!

 

Két év telt el azóta, hogy drága anyukámat elveszítettem, most már talán képes vagyok gyűlölködés nélkül elmesélni mindazt a borzalmat, ami a tragédiához vezetett. Bevallom, korábban ez nem ment volna. Az egész rendszert, úgy ahogy van kimondhatatlanul gyűlöltem, haragudtam mindenre és mindenkire. Ma is úgy látom, súlyos mulasztások történtek és drága édesanyám talán még ma is köztünk lehetne, ha a háziorvosa, illetve a mentők figyelembe veszik kérésünket, de már csupán mély fájdalmat és keserűséget érzek, gyűlöletet nem.

 

Az én édesanyám egy nagyon karakán, önálló, nagy teherbírású asszony volt, mindamellett igen makacs is. Nem szerette, ha megmondják neki, mit és hogyan cselekedjen, az ő döntése számára mindig az egyetlen járható út volt. Tőlünk, a családjától szinte semmiféle segítséget nem fogadott el, szerette ő intézni a saját dolgait. Az orvosokra azonban mindig hallgatott. Szerencsére elég sokáig egészséges volt, így évente egyszer, talán kétszer kereste fel háziorvosát. A gondok akkor kezdődtek, amikor betöltötte édesanyám a 70-et, és a háziorvosa pedig nyugdíjba vonult, új orvoshoz került. Korábbi orvosa vagy 40 éven keresztül foglalkozott vele, ismerte jól, az új orvos pedig meg sem próbált normális orvos-beteg kapcsolatot kialakítani vele, ráadásul azokon a ritka alkalmakon, amikor hozzá fordult, pár perces gyors vizsgálatok után, amelyek jóindulattal sem voltak alaposnak mondhatóak máris rátért a következő betegre.

 

Amikor édesanyám 72 éves múlt már, egyre nehezebben bírta a mindennapos teendőit. Habár nem volt túlsúlyos, állandó jellegű légszomj nehezítette életét, fáradékony lett és csak későn tudtuk meg, a mellkasán is sokszor erős nyomást, fájdalmat érzett. Mi egy másik városban éltünk a férjemmel, és bár telefonon keresztül szinte naponta beszéltünk, személyesen csak havonta egyszer sikerült ezt megoldanunk. Sokszor mondogattuk neki, hogy a legjobb talán az lenne, ha velünk élne, hozzánk költözne, de hallani sem akart róla, azt hajtogatta, nem akar púp lenni a hátunkon. Bár próbáltuk győzködni, hogy ez egyáltalán nem így van, nem sikerült rávennünk a költözésre. Folyton kérdeztük, járt-e az orvosánál, de mondta, hogy igen, kapott valami vérnyomás gyógyszert és annyi, más nem történt. A férjemmel folyamatosan azon törtük a fejünket, miként lehetne ezen a helyzeten változtatni, végül arra jutottunk, hogy én átköltözök hozzá egy hétre, és ha törik, ha szakad, orvoshoz viszem, és addig nem tágítok, ameddig rendesen meg nem vizsgálják, és ha kell, kórházba utalják. Sajnos ezt már nem sikerült megérnie szegény anyukámnak.

 

2010 július 3-án szombaton édesanyám szomszédja, akinek egy kis pénzt fizettünk havonta, hogy nézzen rá édesanyámra rendszeresen hívott bennünket, hogy baj van, anyukám nagyon rosszul van. Fekszik az ágyon, nyöszörög, nem nagyon tud kommunikálni. Nagyon megijedtem, de igyekeztem higgadt maradni, kérdeztem, hívta-e már a mentőket. Mondta, hogy természetesen hívta, de azt mondták neki, ők ezzel nem tudnak mit kezdeni, ott van az ügyelet (ugyanis szombat volt), majd ők kimennek. Ledöbbentem és még jobban megijedtem. Mondtam, hogy azonnal megyek én is, beugrottam a kocsiba és siettem, ahogy tudtam. Két óra utazás, közben én is hívtam a mentőket, de leráztak, mondván már hívták őket ebben az ügyben és nekem is csak azt tudják mondani, majd az ügyelet kimegy. Nos, én előbb értem oda, mint az a híres ügyelet, amelyre közel 4 órát kellett várni, én hamarabb tettem meg a több mint 200 kilométert, mint ők azt a néhányat. Amikor megérkeztem, láttam, hogy hatalmas a baj, így úgy voltam vele, nem várunk tovább. Nagy nehezen betettük egy ismerősöm segítségével édesanyámat a kocsiba és beszáguldottunk a megyei kórházba. Ott még várattak bennünket vagy 10 percen át, de úgy tűnt végre jó kezekbe kerül édesanyám. Közben telefonáltak a szomszédnak és nekem is az ügyeletről, hogy megérkeztek (4 és fél óra alatt), de mondtuk, hogy már bevittük. Erre leszúrtak, hogy akkor mégis mi a francnak hívtuk őket. No comment.

 

Édesanyám állapotáról kiderült, hogy életveszélyes állapotban volt már ekkor egy érelzáródás miatt, azonnal műteni kell és nem sok jóval bíztattak. Sajnos igazuk is lett, még a műtét előtt szegény itt hagyott bennünket, meghalt. A doktor úr, aki közölte a rossz hírt, nagyon kedves és megértő volt, de azt is hozzátette a borzalmas hírhez, hogy előbb kellett volna megműteni, akkor talán lett volna esélye. Az összeomlásom pillanatait nem osztanám meg, nem kell hozzá túl élénk fantázia, hogy el lehessen képzelni. Közel másfél-két éven át nem tudtam feldolgozni a történteket.

 

Hibásnak tartom a háziorvosát, aki nem volt alapos, nem vizsgálta meg, amikor baj volt, de főleg a mentőket, akik áthárították a felelősséget az ügyeletre és nem mentek ki édesanyámhoz, így esélyt sem adtak neki a túlélésre. És az ügyelet sem csipkedte magát túlzottan, pedig számukra és a mentők számára is több alkalommal el lett mondva a helyzet súlyossága, nem egy egyszerű meghűléshez lettek kihívva, hanem egy életveszélyben lévő idős hölgyhöz. Nos, a történet röviden ennyi. A fájdalom, ami édesanyám halálával rám borult, még a mai nap is tart, de már nem gyűlölök minden orvost, mentőt, egészségügyist. Viszont a bizalmam végleg elveszett irántuk. Panasszal éltünk a történtek miatt, de az már tényleg csak hab a tortán, hogy a mai napig semmi érdemleges nem történt az ügyben, papíron még mindig nem vizsgálták ki az esetet és attól tartok nem is fogják.

 

Ági

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megvalaszolok 2012.10.27. 11:04:35

Kedves Posztoló!

Esetleg le tudná írni, milyen érelzáródásról volt szó?
A másik pedig, hogy nem vagyok benne biztos, hogy a mentők, ügyelet nem csipkedte magát. Csak sajnos embertársaink olyan esetekhez is mentőt hívnak, mint a megfázás. Elmondják, hogy mellkasi fájdalom, eszméletlen, mire odaér a mentőegység már a beteg nyit ajtót. Csodával határos módon meg is gyógyult. Sajnos nagyon sok ilyen eset van. És amikor a mentőegység ilyen betegekkel foglalkozik, bizony más, sokkal súlyosabb betegek élete veszélyben van. Szóval nem ilyen egyszerű ez, hogy lusták a mentősök/ügyelet.

SusanneF 2012.10.27. 12:23:09

Laikus és Többiek!
Hogy is van ez?
Átlagpolgár milyen esetben hívhat mentőt?
És mikor CSAK orvos/ügyelet teheti ezt?

megvalaszolok 2012.10.27. 12:30:12

@SusanneF: Az átlagpolgár bármikor hívhat mentőt. Csak nem kamuzza be a mellkasi fájdalmat/eszméletlenséget.

M.D.House 2012.10.27. 13:09:34

@SusanneF: átlagpolgár is bármikor hívhat mentőt. De ha a mentőknél úgy ítélik meg, hogy szerintük nem kell egyből mentő, vagy éppen nincs rendelkezésre álló szabad esetkocsi, akkor átadják az orvosi ügyeletnek az esetet.

M.D.House 2012.10.27. 13:15:53

@megvalaszolok: Sajnos de. Számos olyan eset van, amikor bizonyos emberek képesek ilyen panaszokat hazudva mentőt hívni teljesen indokolatlan dolgokhoz is. És utána megy tovább a kör, ha az esetkocsi személyzete nem talál semmilyen érdemi eltérést amiért kórházba kellene vinni a pácienst, akkor a mentődiszpécser szól az orvosi ügyeletnek, hogy menjenek már ki és nézzék meg.

megvalaszolok 2012.10.27. 13:26:36

@M.D.House: Én is épp ezt írom. Az egyébként is nagyon kicsi mentőkapacitást elképesztő dolgokhoz képesek riasztani. És ennek eredménye, hogy amikor igazán kellenének, nincsenek ott.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.10.27. 18:46:30

nem teljesen tiszta melyik ér is záródott el és milyen módon? mert ha mondjuk embólia miatt záródott el egy ér akkor mind vizsgálhatták volna előtte napokat is nem perceket akkor sem derül ki semmi.
egyébként meglepődnék ha egy ilyen esethez nem menne ki a mentő. mivel az összes beszélgetés regisztrálva van simán lehetne pert indítani, ki kockáztatna ilyet? kimennek azok a részeg fejsérülthöz is nemhogy egy ilyen esethez. mondjuk az is igaz ha 10 ilyen eset van egy időben 1 mentőre akkor bizony szerencse is kell a túléléshez.

zsázsika 2012.10.27. 19:05:22

Nemrégiben hallottam egy elképesztő dolgot, azt hiszem, Miskolc és környéke. Állítólag mindennapos probléma, hogy emberkék azért hazudnak rosszulléteket , mert be akarják magukat vitetni a városba. Jobb esetben csak a szokásos, ambuláns orvosi vizsgálatra vitetik így magukat, hogy előbb sorra kerüljenek, mint sürgősségi eset, rosszabb esetben csak bevásárolni mennek, a kórházban megszöknek, mielőtt szólítanák őket... No comment. Sajnos, az ügyeleti -felvételi rendszer sem segít a helyzeten, Budapesten a mentők kapacitásánk jelentős részét az viszi el,hogy a beteg adott betegséggel X kórházhoz tartozik, másik betegséggel Z kórházhoz és nem tudom mondjuk kórházon belül belgyógyászatra átadni, hiába van megfelelő profilú osztály, mert nem területi beteget nem láthat el, mert az OEP nem fizeti ki. Nyilván, én is jobban érezném magam, ha kórházon belül helyezhetném át, ahol rá tudok nézni, ha baj van, vagy visszavennni, ha romlik az állapota ill. egyszerűbb kommunikálni az általam ismert többi orvossal... Néha orvosként nekem is komoly átkozódásokra van szükségem, hogy elérjem a megfelelő színtű OMSZ kocsit, amit szerintem a beteg biztonsága igényelne. Van, amikor valós a diszpécser kérése, hogy alacsonyabb szintű kocsit küld, mert tényleg nincs szabad, az is előfordul, hogy kekeckedni akarnak... Sajnálom a posztolót az édesanyja halála miatt...

Dr.laikus PhD 2012.10.27. 20:18:28

@zsázsika:

Zsázsika ez ugyanolyan legenda, mint az orvosnak adott hálapénz, amit ugyan vissza nem ad, de közli, hogy kávéra naponta többet költ.

Évek óta tartja magát ez a mese, itt is sokszor megjelenik, hogy tegnap _vele_ is előfordult.

Ma láttam egy fiatalnak látszó (nem gúny, ő mondta, hogy túl fiatalnak nézik) mentőorvost, aki szintén arról panaszkodott, hogy a betegek nem tudják elmondani, hogy mi a baj. Közben amit kap cédulkát azon a diszpécser kétszavas, még számomra is értelmezhetetlen kórleírásnak sem nevezhető kaparása van.

A fenébe is, a diszpécser azért van, hogy tudjon kérdezni és az orvosnak nem diagnózist, de legalább kórtörténetet adjon át, nem két szóban. Gondolok itt arra, hogy fáj a feje, mert ez volt a konkrét példa.
Annyira nem tanulatlan a hozzátartozó, hogy ne tudjon legalább annyit elmondani, hogy mi történt, történik.
A diszpécser dolga (van ilyen, találkoztam már ilyennel), hogy a hisztériás, ijedt, kétségbeesett, még a nevét is elfelejtő bejelentőt olyan állapotba hozza, hogy képes legyen válaszolni.

Dr.laikus PhD 2012.10.27. 20:25:33

@SusanneF:

Hogyan hívhat mentőt? 104

Hogyan segíthet?

A mentők hívószáma Magyarország egész területén a 104, mely bármikor, bárhonnan, díjmentesen hívható. Fontos, hogy mentőhívás előtt tájékozódjon, tisztázza, hogy mekkora a baj, milyen ellátásra van szükség.

Életveszély (eszméletlenség, súlyos sérülés, hirtelen légzészavar, stb.) esetén ne késlekedjen, - néhány perc tanácstalanság is súlyos következményekkel járhat, - azonnal hívja a mentőket!

Ahhoz, hogy a mentők a lehető legfelkészültebben érkezhessenek a helyszínre, a következő információkat kell megadnia a mentésirányítónak:

1. Hol történt az eset?
Ha a cím nem egyértelmű, akkor próbálja elmagyarázni a helyszín megközelíthetőségét, gondoskodjon útbaigazító segítségről.

2. Adja meg saját nevét, telefonszámát, amin elérhető lesz.
Ha ezután megszakad a vonal, vagy új információkra van szükség, vissza tudjuk hívni. Ne felejtse el, pontatlan cím esetén a mentők nem fognak odatalálni az ön segítsége nélkül!

3. Milyen jellegű vészhelyzet áll fent, mi történt?
Szorítkozzon a tényekre, minél rövidebben és pontosabban mondja el a problémát, annál hamarabb indulhat a segítség.

A mentőknek fontos segítség, hogy megtudják, milyen, panasz, tünet észlelhető a mentésre szorulókon. Lábát, hasát fájlalja, sápadt, esetleg eszméletlen. Minden tünet fontos lehet.

4. Adjon át minden egyéb információt (pl. több sérült van, tűzoltókra is szükség van, stb.), amely fontos lehet.

5. Nyújtson elsősegélyt a mentő megérkezéséig.
Ne szakítsa meg a vonalat, hiszen képzettség hiányában követheti a mentésirányító telefonos instrukcióit.

Ha nem mentést igénylő heveny megbetegedést észlel a beteg lakásán, hívja a háziorvost vagy az orvosi ügyeletet. A beteg vizsgálata alapján az orvos eldönti, hogy szüksége van-e a betegnek gyógyintézeti beutalásra és betegszállításra; ha igen, az orvos a szükséges intézkedéseket megteszi.

www.mentok.hu/index.php?id=104_hu

A törvény ide vonatkozó részét nem másolom be, úgy látszik (a panaszokból), önálló életet élnek, fent leírták, hogy mikor lehet mentőt hívni.

Dr.laikus PhD 2012.10.27. 20:31:34

@zsázsika:

Csak még egy hasonló, nem csak az Avasra vonatkozó mentő=taxi.... :(((

www.sokkaljobb.hu/content/szabolcsban-egyre-divatosabb-az-ingyen-taxi

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.10.27. 21:29:13

a mentőhívásról én csak egy érdekes történetre emlékszem mentős kollégáktól
a család rémülten hívta a mentőket, hogy az XY bácsit szíven szúrták, jöjjenek gyorsan
persze ki is vonult ez egész brigád, és mit ad Isten XY bácsi nézi a tévét, kérdik:
Hol a kés?
milyen kés?
hát amivel szíven van szúrva!
jaj nem úgy, hát szúr a szíve nekije

megvalaszolok 2012.10.27. 21:39:44

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Na az ilyeneknek mondanám, hogy indokolatlan kiszállás 20000 Ft kiszállás+üzemanyagköltség. Rögtön lenne itt lóvé.

macskaorr 2012.10.28. 17:31:56

Mentőhívás?! Hát igen! Jó pár évvel ezelőtt édesanyámnak, aki nagyon súlyos cukorbeteg volt, plusz egyéb nagyon súlyos érrendszeri betegségei: balszívfélelégtelensség, nagyon súlyos parkinson, hypertónia, 4 infarktuson túl, ebből alakult ugye a szívelégtelenség! Na szóval mivel a parkinson miatt nem tudta magát inzulinozni, meg ugye vak is lett a zöldhályogtól, nagyon rosszul lett,és hányt!Illetve nem attól lett rosszul, hogy nem tudta magát inzulinozni, hanem attól, mint utólag kiderült, hogy kevés volt már a max gyógyszer adag is!Mivel más választásom nem volt, hívtam a mentőket, amit a háziorvos is helyeselt, ő is rájuk telefonált, beutalót állított ki, stb. Többször sürgette őket, mert anyámnak már acetonos volt a lehelete. és felülni sem tudott!5.hívásra közölték,nincs ilyen jellegű hívásuk, mire intenzíven bizonygattuk mindketten, hogy egész délelőtt telefonáltunk, mármint felválta hol én, hol a háziorvos! Kiderült hogy a szombati hívásokhoz tette be aki ezt intézte, mikor a háziorvos a rohammentőket hívta azonnalra!Én már előtte a Honvédkórház mentőjét kértem , mert láttam nincs más választásom! Perceken múlott anyám élete, és nem a rohammentő vitte be, hanem a kórház a saját mentőjét küldte konkrétan a Honvédkórház, ahol kezelték és ismerték anyukámat!
Az OMSZ meg utólag fenyegetőzött, hogy hívtuk őket, de nagyon jól tettük hogy nem vártuk ki őket, akik az első hívástól számítva 7 órán belül értek ki!Anyám ekkor kómában, már a Honvédkórház intenzív osztály ápolását "élvezte 2 órája!Én pedig világosan elmondtam, hogy nagyon súlyos cukorbeteg, az akkori állapotát, és nem azt kértem hogy szombaton vigyék szerda helyett!Sőt a háziorvos még szakszerűbben és többször hívta őket! Így történt, hogy a kórházi mentő előbb érkezett mint a rohammentő! Sajnos a súlyos betegségei miatt, már 16 éve nincs köztünk, tehát ez nem ma történt, mert utána még élt 5 évet! Remélem a digitális világban már ilyen nem történik! És akkor milyen lóvéról is beszélünk? Vagy amikor engem az egy vesémmel vesegörccsel 4 óra múlva tudtak szállítani? Akkor hogy is van ez? Akit kár ér a mentők hanyagsága miatt az az egészségkárosodás mértékének megfelelően kéne, hogy kapjon kártérítést kedves orvos urak! Vagy talán rosszul gondolom?
És a mentők hibájából adódó netán bekövetkező halálesetknél, Mindig csak a hozzátartozó a hülye?

zsázsika 2012.10.28. 20:55:27

@Dr.laikus PhD: sajnos a "kávéra többet költ" legenda nem legenda... bár az lenne. saját orvos főnököm családtagjával történt meg a saját kórházában, ismerős doktornál, akit ő ajánlott... Gondolom, elég hiteles hírforrás. Azt sem hiszem, hogy a mentőszolgálat tagjai a híradó kameráinak nyilatkozva állítanák azt, hogy taxinak használják őket.
Mint minden szakmában, az OMSZ-nál is van jó és rossz, gyakorlott és nem az, talpraesett és nagyon nem az. Egyáltalán nem biztos, hogy olyan diszpécserrel kerül szembe a hozzátartozó, aki meg tudja nyugtatni avagy helyes kommunikációval kiszedni belőle az információt. (Ráadásul az a magyar oktatásból valahogy kimaradt, hogy a hasonló helyzeteket kezelni tudják az emberek ill. hogy egészségkultúrát is tanítsanak. Nem, az átlagos magyar ember, főleg stresszhelyzetben NEM tudja értelmesen elmondani, mit lát. NEm biztos, hogy a diszpécser hibája, ha a papíron csak annyi áll, hogy fáj a feje.) Egyébként ez gyakran a már felénk induló mentőssel szemben sem sikerül, amikor a központ jelzi, hogy hozna egy beteget. Csak a legalapvetőbb információkat nem tudják megmondani. Honnan, hány éves, milyen állapotú, mi az iránydiagnózis, gépen van -e vagy sem... És bizony olyan mentőorvos/tiszt is van, aki ezeket nem tudja elmondani... Vagy nem képes megítélni, milyen osztályra kéne vinnie a beteget. Ő úgy gondolta. Én meg nem. A legújabb divat, hogy a telefon végén óhajtja eldöntetni velem, hogy ő mit tegyen. Mert képtelen a felelősségvállalásra vagy a döntésre. Természetesen, sok remek ember van köztük, akikkel jó együtt dolgozni és terepen, ahol effektíve csak a két kezük, a fülük és tapasztalatuk áll rendelkezésre, nagyon nehéz dolguk van.

Dr.laikus PhD 2012.10.29. 06:25:57

@zsázsika:

Háááát, erre nem nagyon lehet mit mondani.

Ugyanakkor a 60-as évektől terjed ez a szólás és pletyka, kórházi berkeken belülről persze.
A versengés akkor ezekben a belterjes gyilkos pletykákkal tett tönkre kollégákat.

Dr.laikus PhD 2012.10.29. 06:37:23

@zsázsika

Egy dolog amit a doktornő nyilatkozott, a másik pedig a link amit viszont mentősök mesélnek.

A pánikról csak annyit, hogy velem is előfordult már, hogy pont a diszpécser lassúsága és mesterkélt nyugalma volt amitől mérgemben dadogni kezdtem és fenyegetőztem, hogy vagy leírja amit mondok, vagy következménye lesz.
Semmi érdemi kérdés, teljes inkompetencia.
Szerencsére csak egyszer fordult elő, nekem általában jók a tapasztalataim.

Sokszor megbeszéltük, hogy diszpécser önállóan csak akkor dolgozzon ha már képes a kommunikációra, kérdezni és beszéltetni, megnyugtatni.
Egy coolcenterben is csak akkor dolgozhat valaki ha mindezt megtanulja.
Élesedik a füle, már hangról lehet tudni ki van a vonal másik oldalán.

zsázsika 2012.10.30. 16:24:59

@Dr.laikus PhD: nekem változóak a tapasztalataim. Ált. egyébként nagyon kedvesek, nem is ezzel van a gond, hanem nem tudnak előre látni vagy gondolkozni...Ez van. Sok fejlődnivaló van még itt... :))))

Kristof.1975 2012.11.01. 14:23:51

@Dr.laikus PhD:
Callcenter. De teljesen egyetértek, csak hát nem mindíg alaposak a munkáltatók, olyanok is lehetőséget és munkát kapnak, akikről csak később derül ki, hogy nem megfelelő...

Dr.laikus PhD 2012.11.01. 14:33:50

@Kristof.1975:

Call center... Ha már. :DDDD

Nyilván a mentőknél elsősorban a szakmai feltételeknek, a betegellátásnak kell megfelelni.
Ettől függetlenül, ha valakit diszpécsernek beültetnek, akkor érdemes szakembert felkérni a telefonos kommunikáció megtanítására, mert ez egy nagyon speciális feladat.

Visszaállítaná a mentősök renoméját.

zünüke 2013.02.18. 01:41:15

Az édesanyám 2012 novemberének egyik éjjelén halt meg,álmában érte a halál.Én hajnalban vettem észre amikor is a megszokott időben keltegettem,és sajnos már nem reagált, semmire.Azonnal tárcsáztam a mentőket,mondván,hogy nem mozog,nem reagál semmire,azt hiszem meghalt-kérem nagyon siessenek.Nem nagyon siettek,mert 43 perc volt mire kiértek,pedig a belváros kellős közepén lakunk.Én tudom,hogy már nem tudták volna megmenteni,nem is erről van szó.És akkor mi van,ha ez az infarktus olyan friss lett volna,hogy az ébresztgetésem elött pát perccel történik?Hiszen ha sietnek, akkor van remény arra,hogy újraélesztéssel vissza lehet hozni az életbe a beteget-és most nem az édesanyámról beszélek,mert ő akkor már halott volt-de ez mással is előfordulhat...
Megállapították a halál beálltát,kitöltötték a papírt és elmentek.Majd másnap vettem észre,hogy azt írták rá az "ambuláns lapra"hogy 6 perc alatt a helyszínre értek.No komment..

platelet 2013.02.18. 14:37:37

@zünüke: Valószínűleg tényleg hat perc alatt értek ki, a plusz félóra abból adódik, hogy nem volt szabad kocsi, sajnos ez megtörténik, még a belvárosban is.

Tempus-Anh 2013.02.18. 14:57:02

@zünüke:
Minden részvétem a tied, de ne haragudj, nyilvánvalóan HALOTTHOZ mért hívsz mentőt? Arra nem gondolsz, hogy az alatt akár más életét megmenthették volna, ahelyett, hogy a biztosan elhunythoz kiszálljanak a halált megállapítani? Azonkívül azalatt a 43 perc alatt nem a mentőállomáson vesztegeltek, hanem más beteget láttak el illetve szállítottak, ebben biztos lehetsz. Az ember legalább a halottai tekintetében ne legyen önző, engedjen másnak életbenmaradási esélyt.

zünüke 2013.02.19. 00:19:26

@Tempus-Anh: Köszönöm a részvétedet.
Egyben tanácsolnám,hogy mielött hozzászólsz egy poszthoz figyelmesebben olvasd el,hogy az illető mégis mit ír:)Megpróbálok válaszolni a zagyva írásodra,talán ebből megérted miről is van szó.
1/Elsősorban az,hogy az édesanyám halott volt,vagy csak eszméletlen, nem az én dolgom megállapítani.Vagy nálatok ez hogy működik???:))
2/Az,hogy valaki nem mozdul,nem reagál semmire, az még egyáltalán nem biztos,hogy halott.Általában az emberek ezért hívnak gyorsan mentőt,ha esetleg ezidáig ezt nem tudtad volna.
3/Az "azt hiszem meghalt"mondatot illik egy szakorvosnak is megerősíteni,hiszen lehet egy friss infarktus(de ezt már fentebb leírtam)is,és egy gyors orvosi beavatkozással még megmenthető a beteg.Számtalan embert hoznak így vissza a klinikai halál állapotából.
4/Hogy az anyám éjjel halt meg,ezt a mentős orvos határolta be -nem én.Tehát nem egy halott emberhez hívtam a mentőt,hanem egy mozdulatlan emberhez,akiről csak feltételeztem,hogy meghalt.
5/A második kérdésed viszont egyenesen felháborító,bár az első is....Szerinted arra kellett volna gondolnom a mentők tárcsázása közben,hogy amíg én "iderángatom őket lehet tök feleslegesen"addig hány életet menthettek volna meg??Mond te normális vagy,vagy csak ennyire primitív???Ki nem szarja le,hogy hová mehettek volna még,amikor az embernek a hozzátartozója lehet éppen haldoklik,és perceken múlik az élete.Eszednél vagy te mond??
A másik:Hagyjuk már ezt a mentős fényezést, és ezt üzenem a fentebb kommentelőnek is...Érdekes: az alkoholista,szarban húgyban fetrengő részegekhez perceken belül szirénázva kiszállnak,a drogosokhoz szintén.Csak annyit kell mondani,hogy az utcán fetrengenek,talán megfognak fagyni...Már hallani is a mentő szirénát a távolból,de amikor lakásra hívják őket egy ismeretlen rosszulléthez,akkor nem sietnek.Számtalan ilyen esetről lehet hallani,olvasni, látni.
Az én kioktatásom helyett inkább tájékozódnál a szívinfarktusról,és az újraélesztésről,és még valami.Bár a rosszindulatod miatt megérdemelnéd,de nem kívánom neked azt az érzést amikor az édesanyád mozdulatlanul fekszik az ágyában úgy,hogy előző este még együtt tévéztél vele,és semmi baja sem volt.Nyilvánvalóan te is a mentőket hívnád,és nem a hullaszállítót.Nagyokos.

Legyen szép a holnapod

karcsibácsi 2013.02.19. 10:04:02

@zünüke: nem azért volt király @Tempus-Anh, hogy ne tudná magát megvédeni, mégis szeretnék reagálni a te "zagyva írásodra".
"Eszednél vagy te mond??" Sőt, "Mond te normális vagy,vagy csak ennyire primitív???" és még egyszer: "Eszednél vagy te mond??"
Titkon reméltem, hogy a háromból legalább egyszer 2 d-vel írod a "mondd?" kérdést, de voltak ennél durvább hibák is a förmedvényedben...
Jóérzésű ember nem nevezi "alkoholista,szarban húgyban fetrengő"-nek az utcán esetleg baleset, hypoglycaemia, stroke, infarktus, epilepsia, stb. miatt fekvő és sürgős segítségre, mentőszállításra szoruló embertársait. Ha nem vagy képes egy órák óta halott emberről eldönteni, hogy halott-e, vagy csak alszik, akkor hogy mered kijelenteni egy eszméletlen emberről hogy alkoholista, drogos stb., amikor azt még a szakember is csak alapos vizsgálat után tudja megmondani, hogy mitől eszméletlen?
És végül, hogy vársz el segítséget, empátiát másoktól, amikor az erre történő figyelmeztetésre a te válaszod az, hogy "Ki nem szarja le..."
Nagyon Zünüke vagy te még...

zünüke 2013.02.19. 11:15:57

@karcsibácsi: Kedves Karcsi bácsi

Lehet kapkodásomban vétettem egy két három helyesírási hibát,de ezzel szemben neked komoly szövegértési gondjaid vannak, ahogy látom....

1/Te most egyáltalán miről írsz??Ki beszélt itt az utcán fekvő sürgős segítségre szoruló infarktusos,esetleg epilepsiás betegről???Alkoholista,szarában húgyában fetrengő részeg emberekről írtam,akik azt sem tudják,hogy egyáltalán melyik utcában rogytak össze a kannás bortól.A kettő nem ugyanaz.Na látod barátom, ezért vannak szövegértési gondjaid ahogy látom..

2/Igen,nem vagyok képes megállapítani, na ehhez mit szólsz??Egyáltalán Te honnan veszed,hogy az én anyám a mentő kihívásánál már konkrétan halott volt??Áruld már el,ha ennyire profi vagy az egészségügy terén.Miből gondolod,hogy órák óta halott volt??Olvasd el többször az írásomat,és akkor talán végre képes leszel megérteni.Senki nem tudta,hogy mikor történhetett,ismétlem senki.Történhetett volna elötte percekkel is, ahogy én megtaláltam.Tehát, nagyon megkérlek fejezd be a sértegetésemet,főleg az elhunyt édesanyám halála időpontjának a pontos meghatározását a monitoron keresztül.

3/Egyszer és mindenkorra kikérem magamnak ezt a gusztustalan és undorító hozzászólást,miszerint:minek hívtam mentőt egy nyilvánvalóan halott emberhez,míg mások ez miatt nem kapnak megfelelő ellátást.Hogy jöttök Ti ehhez??Nem sül le a pofátokról a bőr?? Jézusom, ilyen emberek dolgoznak az egészségügyben ?!...Te meg barátom, ne az én helyesírási hibáimmal legyél elfoglalva,hanem tanulj valami illemet,és az elhunytak irányába némi kegyeletet.Büdös paraszt.

karcsibácsi 2013.02.19. 12:16:39

@zünüke:
"Na látod barátom" Nekem te nem vagy barátom. Úriember vagyok, nem írom le, hogy kik barátkoznak veled.
"Büdös paraszt"
Ismerünk, miért írtad alá a hozzászólásod??

VaTi 2013.02.19. 12:42:41

@zünüke: Az én édesanyám is így halt meg, álmában. Hajnalban találtuk meg őt is az ágyában. Szóval hidd el, értelek. De néhány dolgot végig kell gondolnod. Azt írtad, a mentőknek mondtad a telefonban: "azt hiszem meghalt". Szóval: megnézed a légzését, keringését. Ha ez nincs, akkor igen, vélhetően meghalt. (ha hozzá is érsz, talán azt is érzed, hogy merev, hűvös a bőre, ha már órákkal előtte halt meg) Innentől kezdve, ha a mentő _tényleg_ 6 perc alatt ér ki, és tételezzük fel, hogy édesanyád éppen akkor halt meg, mikor megtaláltad, tehát a nulladik percről indul a dolog, akkor is halott lesz, mire 6 perc múlva kiért a mentő, ha te nem kezded meg az újraélesztést. 6 perc alatt is visszafordíthatatlanná válik a dolog. Nem csak akkor, ha éjszaka, valamikor meghal, azt sem tudjuk, hogy mikor, lehet, hogy órákkal előtte. Ha ott esett volna össze a szemed előtt és állt volna le a szíve és a légzése, a mentősök már akkor sem tudták volna 6 perc múlva megmenteni valószínűleg, de ha _esetleg_ sikerül is ennyi idő után visszahozni, károsodást szenved. Az újraélesztést akkor, ott, azonnal kell megkezdeni, nem 6 perc múlva.
És bár látom, hogy visszatetsző neked Tempus-Anh stílusa, de szerintem abba is bele kell gondolnod, hogy egy ilyen hívásnál a mentőknél nem az történik, hogy szól a központos, hogy srácok, menni kellene, mert eszméletlen nőt találtak, aki lehet, hogy meghalt, mire a mentős morog egyet, hogy jól van már, csak megiszom a kapuccsínómat, és nyom rá még egy kis tejszínhabot, majd 40 percig tököt vakar. Hanem tényleg az lehet, hogy erre volt kapacitás. Nincs elég mentőautó, nincs elég orvos. Azok talán éppen úton voltak máshol, másvalakinek az édesanyjánál vagy gyerekénél.
Másrészt: tudom, hogy mindenkinél másképpen kerül feldolgozásra egy ilyen eset, de nekem nyugtató volt az a tudat, hogy anyukám álmában halt meg, nem szenvedve, nem fájdalmasan, csak úgy átaludta magát a halálba.

Tempus-Anh 2013.02.19. 14:04:44

Zizike, édeslányom, nyugika van és hallgass csak rám:
Te eleve úgy indítottál a mentősöknél, hogy AZT HISZEM, MEGHALT. Ugye? Na, egy-null ide. Jó, folytassuk, biztosan végeztél legalább nyolc osztályt, feltételezem, mert írásban káromkodni és ócsárolni másokat, lesajnálni az egész világot jól megtanultál. Namármost, tanultatok ti olyat a ködös távoli múltban, hogy biológia, azon belül, hogy légzés és keringés. Azt is megemlítette talán a tanár, hogy az élő szervezet szíve ver, a halotté nem ver.
Az élő szervezet lélegzik, a halott nem lélegzik. Tanultatok valamiféle száj elé tartott tükör- meg tollpróbáról is meg pulzusról...Olyan finomságokkal, mint kihűlőfélben lévő, halottsápadt, vértelen bőr, tág, fénymerev pupillák és kezdődő hullafoltok, már nem trektállak, ahhoz nyolc általános túl kevés lenne. Ahhoz viszont nem kell nyolc általános, sőt egy sem, hogy embertársainkat, bajbajutott felebarátainkat szeressük, velük szemben segítőkészek legyünk és ne az önzés vezéreljen egy nyilvánvalóan kész helyzetben.

Tempus-Anh 2013.02.19. 14:10:24

@karcsibácsi:
"O, sancta simplicitas", mondá Bruno a máglyán, hagyd csak kedves Kollegám, és köszönöm...:)

Tempus-Anh 2013.02.19. 14:34:56

@VaTi:
Őszinte részvétem...
Az a "gond" pedig már a múlté, én reagáltam túl...:(

zünüke 2013.02.19. 23:00:43

@karcsibácsi: Szánalmas vagy,és primitív:))

zünüke 2013.02.20. 00:31:52

@Tempus-Anh: Ti betegek vagytok ba@@zátok meg,és erre nem én jöttem rá hanem azok, akikkel elolvastattam a hozzászólásaitokat.Egyszerűen nem akarták elhinni,hogy vannak ilyen emberek, akiknek az a véleményük,hogy egy mozdulatlan,ágyban fekvő emberhez NEM KELL MÁR MENTŐT HÍVNI,MERT KEVÉS A MENTŐKOCSI,ÉS ÁLLATIRA SOK AZ ESET.VÉGÜL IS KITUDJA MIKOR PATKOLT EL...Szép felfogás,igazán gyönyörű hozzáállás-reméljük tényleg nem az egészségügyben garázdálkodtok,mert az elég nagy baj lenne.De visszatérve kedves Tempus-Anh: nincs egészségügyi végzettségem,ha nem haragszol meg érte.Aztán ha azt mondom neked mint -laikusnak-nem az volt az első dolgom,hogy tükröt,tollat keresgéljek hajnali fél ötkor,hanem a mentőket tárcsáztam,közben két síró iskolás gyereket próbáltam egy másik szobába tuszkolni,a zokogó lányomat megnyugtatni, ugye ez megbocsájtható bűn részemről.Vagy tilos mentőt hívni ilyen esetben??De tényleg.Miért nem gondolkodsz,mielőtt ennyi hülyeséget leírsz??A "profi" egészségügyi oktatásod viszont a biztos halál megállapításával kapcsolatosan megmosolyogtató,nagyon ügyi vagy.:)) Aztán kérkedően emlegetett "iskolázottságotokra" rátérve,mellyel próbáltok fölénybe kerülni nevetséges módon, a véleményem a következő.Én elég kétkedve hiszem,hogy Nektek bármiféle komolyabb végzettségetek lenne,-kedves Karcsibácsi nevezetű posztoló kollégáddal együtt- tekintve a szemtelen,más gyászát nem tisztelő,főleg az elhunytakat vagy haldoklókat, szarba sem vevő hozzászólásaitokból következtetve.Lehet,hogy az egészségügyben dolgozol,dolgoztok, az sem kizárt,hogy egy kevéske egészségügyi tapasztalatot szereztetek, de így még nagyobb a baj a hozzáállást illetően.

karcsibácsi 2013.02.20. 07:44:57

@zünüke: Eddig minden primitív megnyilvánulásodra visszafogottan reagáltam, de úgy látszik, az emberi szóból nem értesz, ezért kénytelen vagyok a te szinteden válaszolni: szóval, egy hülye, öntelt, önző p.csa módjára viselkedsz, akinek úgy tűnik, nagyon hiányzik valami. Hogy téged idézzelek, a "szarában húgyában fetrengő részeg emberek"-et többre tartom, mint az ilyen nárcisztikus hisztérikákat. Ha olvastál volna Rejtőt (kötve hiszem, hogy bármit olvastál volna a kisegítő iskola házirendjén kívül), tudnád, hogy Piszkos Fred dícsérete dehonesztáló, sértése pedig a normális emberek szemében dícséret. Nos, így vagyunk mi is a ránk szórt szidalmaiddal. És ha nem jöttél rá az avataromból, elárulom: egészségügyben dolgozom, beteghordó vagyok, munkatársaim és pácienseim megbecsülnek, szeretnek. Igaz, hogy az italt nem vetem meg, de ha figyelembe vesszük, hogy hozzád hasonló alakokat szokok tologatni a zárt osztályon, érthető, hogy valamivel oldanom kell a feszültséget.
Ja, és ne strapáld magad, akárhogy toporzékolsz, többet nem méltatlak válaszra...

hibiszkusz75 2013.02.20. 09:23:07

@zünüke:
Muszáj hozzászólnom.........
Apum itthon halt meg, aminek egyértelmű jelei voltak, így az ügyeletnek szóltunk, akik megállapították a halál beálltát és értesítették a halottszállítókat. Nekem még az a vigaszom sem lehet, hogy nem szenvedett, mert látszott rajta, hogy ébren, kínok között élte át a haláltusáját. Mégsem értem a kirohanásodat, mert egy szerettedről van szó, ha valakit szeretünk, akkor érezzük...... amihez még végzettség sem kell vagy, ha lehet mentjük a menthetőt, nem a hajunk tépve, zokogva várjuk a nagy csodát.
Még én is gyerek voltam, de ott és akkor nem sírtam, nem zokogtam, tettem a dolgom, támogattam anyumat és válaszoltam a kérdésekre, eszembe sem jutott magammal foglalkozni, csak mikor már elvitték őt.......

zünüke 2013.02.20. 09:27:45

@karcsibácsi:
A megérzéseim nem csaltak.
Most már teljesen világos a hozzáállásod az alaptémához.Az egészségügyben dolgozó alantas munkát végző,alulfizetett,frusztrált ember vagy, ami még nem is lenne olyan nagy probléma,ha nem társulna a ekkora egóval.Látod már megint az intelligenciáddal hencegsz,ami kezd nevetségessé válni,tekintve a "beteghordó" munkakörödre.Kisegítő iskolába én nem jártam,de Te valószínűleg igen,ha ilyen sokra vitted az egészségügy terén.Barátom bátran tologasd a betegeket tovább,sok sikert kívánok, és idővel előléptetést a "szakmádra" vonatkozólag.
Te se toporzékolj,mert én sem méltatlak további válaszra.

platelet 2013.02.20. 10:03:25

@zünüke: Nem szeretnék beleszólni a vitátokba, de a beteghordást alantas munkakörnek nevezni undorító dolog. Kurva nehéz és fárasztó munkát végeznek a fiúk, és egyáltalán nem mindegy, hogyan. Rengetet tud jelentni a betegnek, akit éppen a műtőbe tolnak, a beteghordó fiú bátorítása, az, hogy magabiztosan, vidáman beszélnek vele.

Tempus-Anh 2013.02.20. 10:47:21

@karcsibácsi:
Wir sollen doch die Kinder spielen lassen. Hagyd, kár a gőzért, Kollegám...

Tempus-Anh 2013.02.20. 10:49:36

Karcsi bácsi pedig orvos, ha jól megfigyeljük a hozzászólásait, ez egyértelműen kiderül, de ha beteghordó lenne, akkor is kijárna Neki a tisztelet és megbecsülés, a beteg emberek javát szolgálja.

VaTi 2013.02.20. 10:55:33

Én meg balett táncos és kőfaragó vagyok, valamint szimbolista. Szájharmonikázok is, időnként fellépek Pepita Ofélia művésznéven. Beeeee....

hibiszkusz75 2013.02.20. 16:14:37

@VaTi:
Ne nagyképűsködj. :))
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása