Nem az elhízás, hanem a sörhas az igazán veszélyes

2012.10.14. 18:00

sörhas.jpgSok statisztika és tanulmány bizonyította, hogy a kövérek korábban és gyakrabban halnak meg szív-és érbetegségben, mint a karcsúak, ám egy új vizsgálat adatai azt jelezik, hogy nem a súlytöbblet az igazi veszély, hanem az, ha valaki hasra hízik.

Az Európai Szívgyógyász Társaság müncheni kongresszusán amerikai kutatók ismertették meglepő eredményeiket. Francisco Lopez-Jimenez és munkacsoportja hatalmas kutatás adatainak elemzése alapján jutott arra a következtetésre, hogy a szívbetegség okozta halál kockázata szempontjából nagyobb jelentősége van annak, hogy testünkben hol rakódik le a zsír, mint annak, hogy ez hány kiló. 

 

Pocakban nagyok fokozottan veszélyeztetettek 

 

Az Egyesült Államokban már a harmadik alkalommal folyik az a vizsgálat, amelyben a lakosság összetételét jellemző, panaszmentes emberek egészségi állapotát igyekeznek fölmérni. Csaknem tizenháromezer 18 évesnél idősebb amerikai mindenféle adatát követik, a testsúlytól a különböző laboratóriumi eredményekig.  A munkacsoport a testmagasság, a testsúly, a haskörfogat és a csípő körfogat méretét hasonlította össze. A vizsgálat már 15 éve tart, az átlagos életkor 44 év és a csoport fele férfi. Az értékelés során figyelembe vették az egyéb kockázati tényezőket is.   Minden testsúlycsoportból a hasra hízottak közül haltak meg a legtöbben. A halálozás kockázata a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából esetükben háromszor bizonyult nagyobbnak, mint a normál súlyú csoportban és a duplája volt annak is, ami az egyenletesen kövérek körében fordult elő.

 

Füstmentes, sportos és csak mérsékelten fogyaszt alkoholt 

 

Az egészségügyben dolgozóknak folyamatosan tanítani kell mindenkit arra, hogy ne hízzanak el és figyeljenek a has-csípő arányra - hangoztatta a vitában Karine Sahakyan, a kutatócsoport tagja. Az egészséges életmód lényege az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás.   Ez összecsengett Pekka Juosilahti finn kutató előadásának eredményeivel, aki húszezernél több finn felnőtt 16 esztendei megfigyelését ismertette. A nem dohányzó, alkoholt mérsékelten fogyasztó, rendszeresen mozgó és megfelelő testsúlyú emberek körében a nagy kockázati tényezőt jelentő magas vérnyomás előfordulása kétharmadával kisebbnek bizonyult azokéhoz képest, akiknél az előbbi kockázati tényezők bármelyike megtalálható.  

 

Forrás: MTI, patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása