Tegye le Ön is! - segítség a dohányzásról való leszokáshoz

2012.10.12. 14:00

5174638374_6719da6c07_z.jpgSegítség a dohányosoknak: 2012. október 1-je óta a 06 80 44-20-44-es non-stop telefonszámon ingyenesen kaphatnak szakszerű segítséget a leszokáshoz.

Segítség telefonon 

 

Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központot hoz létre az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet az Egészséges Magyarországért Központtal együttműködve. A Központban leszokást segítő call center kialakítására kerül sor, ahol képzett pszichológusok és orvosok nyújtanak telefonos tanácsadást. 2012. október 1. óta a 06 80 44-20-44 telefonszám ingyenesen hívható az év minden napján 0-24 óra között.   

 

Segítség a neten 

 

A Központ felállításával párhuzamosan egy internetes weboldal fejlesztése is elindul. A honlap széles körű lakossági kommunikációra biztosít lehetőséget: a leszokás támogatás népszerűsítése mellett, megtalálhatók lesznek a tüdőgondozók adatai, a rendeléseket, képzéseket végző szakemberek elérhetőségei, valamint a gyakran feltett kérdésekre adott válaszok között is böngészhetnek a látogatók. Mindezek mellett a Módszertani Központ munkatársai dohányzás leszokást segítő, a lakosság számára ingyenesen hozzáférhető csoportos tanácsadást is végeznek. Ezenkívül szakembereknek tájékoztatást és továbbképzéseket is tartanak.

 

A dohányzás és a halálos betegségek 

 

Magyarországon a felnőtt népesség 36%-a dohányzik rendszeresen, így a program célcsoportját közel 3 millió ember alkotja. Magyarországon évente 24 000 ember, egy kisváros lakosságának a halála hozható összefüggésbe a dohányzással, a tüdőrák halálozását tekintve pedig Magyarország a férfiak tekintetében világelső, s ennek a betegségnek a 90 százaléka a dohányzás számlájára írandó. Az utóbbi évek statisztikái szerint a felnőtt férfiak több mint 40%-a, a nők több mint 30%-a dohányzik. Bár a teljes lakosságot nézve a dohányosok száma stagnál, sajnálatos, hogy amíg a férfiak dohányzási gyakorisága csökken, a nők nagyobb arányban cigarettáznak, mint korábban.

 

A várva várt törvény a nemdohányzók védelméről 

 

A nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása 2012. január 1-jétől lépett hatályba. Az új rendelkezések a közforgalmú intézmények nyilvánosság számára nyitva álló zárt légterű helyiségeiben, munkahelyek zárt légterű helyiségeiben és a tömegközlekedési eszközökön tiltják a dohányzást. A tapasztalatok azt mutatják, hogy mind a tulajdonosok és üzemeltetők, mind maguk az állampolgárok többnyire támogatják és betartják a jogszabályi előírásokat.   Az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ létrehozására irányuló projekt 2012. október 1-jétől indult és 18 hónapon át tart. 

 

 Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

 

Forrás: patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása