Szexualitás és a tizenévesek - veszély a netes pornó

2012.10.12. 20:00

teen-computer.jpgVajon a serdülők napjainkban forróvérűbbek és szabadosabbak, mint az előttük járó generáció tagjai voltak? Nem annyira, mint hinnénk, de a számítógép és a információs társadalom új kihívások elé állítják szülőket.

Félünk attól, hogy pornót néznek, feltűnően szexis ruhát hordanak, túl korai tapasztalataik vannak a nemi élet terén, netán váltogatják a partnereiket. És amikor a tizenévesek még csak kacérkodnak a szexualitással, mi szülők máris reszketünk! Gyakran feltesszük magunkban azt a kérdést is, hogy vajon milyen szerepet játszik a szex növekvő gyermekeinknél, az ebből a szempontból is egyre haladóbb szemléletű világunkban. Ők ugyanakkor ismerik-e a helyes viselkedési formákat a szerelemben, és egyáltalán, tudnak-e igazán szeretni?  Szülői bizonytalanságunk és eltúlzott félelmeink mellett azért nem árt figyelni a valóban komoly problémákra. 

 

A pszichológusok mindenekelőtt azt tanácsolják, hogy a szülők ne dramatizálják a helyzetet – hanem ellenkezőleg, maradjanak higgadtak, és próbálják megőrizni hidegvérüket serdülő gyermekük előtt. A riasztó – általában orvosi szempontból indított - kampányokkal szembeni ellenpontként pedig szociológusok kutatásaira is utalnak a tizenévesek és a szex témakörében. A szakemberek sokszor igyekszenek tanácsokkal élni, a kérdőívek válaszadásai alapján. Gyakran arra ösztönzik a szülőket, vizsgálják meg, mi az alapja félelmeiknek, melyek lényegében abból táplálkoznak, hogy lassan elveszítik a felügyeletet tizenéves gyermekeik és azok legbensőbb, privát szférája fölött. Valószínűleg nem találnak nyomós okot ennek komoly hátrányaira, ugyanakkor ne tekintsék mellékesnek az időben történő szexuális felvilágosítás tétjét.

 

A tizenévesek nagyon kíváncsiak a pornófilmekre – „pornófüggők” lennének? 

 

Nincsenek kiterjedt vizsgálatok. Az Internet kattintásnyi közelségre tette a pornó elérését. Személytelenül, és bárki, akarva vagy akaratlanul bukkanhat felnőtt tartalmakra.  Egyes felmérések szerint a 25-49 év közötti korosztály a legnagyobb fogyasztója az online pornónak. A 18-69 éves korcsoportból a férfiak 92%-a és a nők 73%-a látott, illetve nézegetett már ilyen jellegű képeket, de egyes kutatások szerint a tinédzserek többségére nem jellemző a kemény pornók keresgélése a neten.   Másrészről egyre több olyan online szerveződés is létrejön, ahol maguk a pornófüggők próbálnak tenni függőségük ellen. Ezekben a csoportokban gondolataikat, a függőséggel kapcsolatos érzelmeiket osztják meg egymással a tagok. Szakemberek szerint az internetes pornó egyre nagyobb veszélyt jelent, és teljesen kiszámíthatatlan, hogy milyen hosszú távú hatása van a pornónak azokra a fiatalokra, akik első szexuális élményeiket a képernyő előtt, és nem pedig kortárs partnerrel szerzik meg. A pornó és a szex határai elmosódnak a számukra, a kétdimenziós pornót mívelő „színész” a partner modellévé alakulhat át.

 

A szex lelki részéről sokkal szívesebben tanulnának  

 

A kortárs előkészítőkön a tinédzserek rendszeresen kifejezik: nem az anatómiára kíváncsiak, nem a szex élettana izgatja őket, és gyakorta a nemi betegségeket is kívülről fújják. Igazi gondjuk sokkal inkább az, hogy megtalálják a célra vezető eszközt, melynek révén közel kerülhetnek a másik nem képviselőjéhez. Szeretnék megérteni a csábítás fortélyait, a rivalizálás mikéntjét, a kölcsönös szerelem jeleit - rendszerint a másik megnyilvánulásaiból, amire persze még nem fogékonyak.  Ha a serdülők gyorsan meg is tanulják, hogyan hárítsák el a szexualitással járó veszélyeket, a szülők továbbra is nyugtalankodnak… Hiszen már nem állnak közvetlen kapcsolatban gyermekeikkel e tekintetben, többnyire nem vesznek részt abban a folyamatban, melynek során a csemeték fogékonyakká válnak a helyes szexuális magatartás szabályai iránt. Bizony elmúlt az az idő, amikor főként a vallás előírta normák vésődtek bele a fiatalokba, és ezt sok szülő sajnálattal veszi tudomásul, miközben elszaporodtak a viták is ezen a téren. A tizenévesek befogadják mindazt, amit számukra a mozi, az internet, az iskola közvetít, vagy amit a pajtásaiktól, az orvosoktól, a tájékoztató kampányokból hallanak a szerelmi életről, a nemi betegségekről vagy a fogamzásgátlásról, illetve amit a mamák szoktak elmondani a leányaiknak, a papák pedig a fiaiknak. Ami új ebben, az az információforrások sokfélesége, világos rangsor, értékrend nélkül - ami persze konkurál a szülők pozíciójával.  

 

Galenus

 

Forrás: patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása