Levél - Úgy kivágtak, mint a macskát szarni

2012.10.07. 06:00

stock-footage-little-boy-crying.jpgEgy gyerekkel nem lehet így bánni, főleg nem egy sérült, vérző fejű gyerekkel. És egy anyával sem.

Tisztelt Praxis!

 

A 4 éves kisfiam a múlt héten itthon játszott, amikor nagyon szerencsétlenül beverte a fejét a dohányzóasztal sarkába. Én éppen a konyhában voltam, de hallottam, hogy elég nagy lehet a baj, mert a gyerkőc elkezdett üvölteni, ahogy korábban még nem. Dobtam el mindent a kezemből és rohantam megnézni, mi történt. Láttam, hogy komoly lehet a baj, mert a feje tiszta vér volt és folyamatosan bömbölt szegény. Nagy ijedtségemben meg akartam nézni a fejét, de nem láttam a sebet, így hívtam a 104-et.

 

Hát úgy elküldtek, mint a macskát szarni. Egyszerűen nem voltak hajlandóak kijönni. Mondhattam bármit, mert ugye a vérző seb mellett agyrázkódása is lehetett, ahogy kiderült, volt is, de nem érdekelte őket egyáltalán. Azt mondták, oldjam meg, ahogy tudom. Mit ne mondjak, nagyon örültem. Mintha olyan egyszerű volna. A síró és kiabáló gyerekkel, vérző fejjel nem lehet átmenni a városon, ráadásul meg kell, mondjam, semmi pénz nem volt éppen itthon, azaz még a taxi sem jöhetett szóba. Eléggé kétségbe estem, így a szomszédokat próbáltam előkeríteni, nagy nehezen sikerült is az egyikkel megértetnem, mi is történt. Ő nagyon rendes volt, összekaptuk a kicsit és már robogtunk is.

 

Bent a kórházban egy órát kellett várakoznunk, mire végre sort kerítettek a fiamra, addig ott sírt és kiabált, de még csak annyira sem méltattak minket, hogy egy kósza pillantást vessenek rá, „majd, ha sorra kerülnek”. Hiába próbáltuk csitítgatni, a fejére rögtönzött kötés teljesen átvérzett, borzalmas helyzet volt. Aztán végre sorra került, de bent folytatódott a kálvária. Az orvos úgy bánt velünk, mint egy utolsó senkivel. meg sem hallgatta mi történt, szinte rángatta a gyerekemet, aki erre természetesen még inkább sírni kezdett, erre rám förmed, hogy hallgattassam el. Na persze. Így viselkedik, és akkor a gyerek simán elhallgat, miközben vérzik a feje. Na persze.

 

Össze kellett a kicsi fejét kapcsozni, nem volt egyszerű helyzet. Miután le akarta a doktor úr kötözni a gyereket, azt mondtam, ezt nem, ezért próbáltam én úgy fogni, hogy sikerüljön a dolog. Nagy nehezen összejött, majd miután én azért megköszöntem az ellátást, szinte kizavartak a gyerekkel együtt és haza küldtek minket. Kérdeztem, hogy nem kéne-e jobban megnézni, esetleg agyrázkódása lehet, vagy valami, de leszúrtak, hogy minek okoskodok. Így haza vittük a gyereket.

 

Otthon ágyba fektettem, próbáltam mesélni neki, hogy elaludjon és pihengessen, de arra kezdett panaszkodni, hogy forog minden és nagyon fáj a fejecskéje. A fiam szédült, nem érezte jól magát. Mentővel vagy ügyelettel nem is próbálkoztam, lementem a gyermekorvoshoz és elmondtam neki mindent az elejéről. Ő volt a legjobban ledöbbenve, hogy hogy viselkedtek, és hogy a kicsit nem vizsgálták rendesen és nem tartották bent megfigyelésen. Írt gyorsan egy beutalót és tényleg nagyon rendes volt.

 

A kórházba ismét a szomszédunk segítségével jutottunk el, nagyon hálás vagyok neki, rengeteget segített azon a napon. Felvették a kicsit, én pedig vele maradhattam szerencsére. Itt már kedvesek és nagyon figyelmesek voltak, egy rossz szavunk sem lehetett, de még mindig nagyon dühít, hogy a mentők és a balesetisek is így viselkedtek. Egy gyerekkel nem lehet így bánni, főleg nem egy sérült, vérző fejű gyerekkel. És egy anyával sem.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csepke 2012.10.08. 07:36:18

@maszogep1974: Orvoshoz segítségért megyünk. Hogy áll össze az a fejedben hogy segítséget kérsz az egyik oldalon, és közben akitől várod a segítséget úgy orrbavágod hogy belefeketedik? Képletesen. És mindennek tetejében közben meg kétségbevonod a szaktudását? Akkor miért mész hozzá, mégis mit vársz? És ez most tökfüggetlen attól hogy fizetsz-e vagy sem?

Neonknight 2012.10.08. 07:36:30

Nem a netre kéne kiposztolni a panaszokat, mert az semmit nem old meg, hanem tenni kéne ellene, hogy ezek az emberek továbbra is ilyen szellemben dolgozhassanak.
Panaszt kell tenni a kórház vezetőségénél, esetleg a sajtóban csinálni neki nagyobb visszhangot, hogy ne úszhassák meg az ilyen "orvosok" fegyelmi nélkül.

Az agyrázkódás nem jár mindig eszméletvesztéssel, és a hányinger is van, hogy csak később jelentkezik. 20 éve még sokkal kisebb sérülés miatt benn tartottak 2-3 napra megfigyelésre egy buszbalesetnél.

2012.10.08. 07:39:49

Prosztata gondja sosem volt... Egy 3mm daganat volt az egyik heréjében, embrionális, ha előtte nem gyengíti le a szervezetét egy felnőttkori bárányhimlő, akkor valószínűleg a rák se terjedt volna el a szervezetében.

Mit tudna mondani? Talán továbbküldi egy kivizsgálásra... Értem én, hogy drága egy MR, de akkor legalább említse meg, hogy ő ebben az esetben javasolja, hogy akár maszekban is, de nézesse meg, mert valamitől fájni szokott a háta rendszeresen...

Még mindig nem értem, hogy egy fájdalomtól üvöltő, mozogni képtelen ember esetében a mentőst mi alapján mented fel legalább a tájékoztatás vagy az ügyelet kiküldése alól... Ez a diszpécser igenis gyökér volt, bárhogy próbálod mentegetni. Erre még anyámék és az én tájékozatlanságom se ürügy. Annyit kellet volna csak mondania, hogy hívjunk orvost, de ő csak fellengzősködött, hogy öcsém hagyja abba a hisztit, majd jobban lesz.

Meridian74 2012.10.08. 07:46:23

@csak néha benézek ha marhaságot látok: ez bizony régen is így volt, azaz 80-as évek eleján. mlékszem arra hogy vartá össze tesóm homlokát... ezért már akkor sem jött mentő, neked kellett levinni az akkoriban még "SZTK"-nak nevezett hely sebészetére, kivárni a sorod, mondjuk akkoriban mintha még kevesebben lettek volna betegek, de lehet hogy gyerekként ez nem tűnt fel nekem, majd szépen helyi érzéstelenítő, majd kapcsozás... ettől még persze ordított mint a fába szorult féreg és anyámnak kellett lefognie.

Acélcápa 2012.10.08. 07:46:41

@maszogep1974: Tehát nem is az a baj, hogy nem jöttek ki, csak el kellett volna mondania - mélyen együttérző hangon - hogy ügyeletet tessék hívni? Legközelebb én a gázműveket vagy a Digi-t hívom, ha megnyugtató szavakra lesz szükség.

2012.10.08. 07:48:38

@csepke: Mert képletesen akkor vágom orrba, ha nem rendesen végzi a munkáját. Ellenkezp esetben rohadt hálás vagyok neki (lásd móri kórház egynaposok). Mondok egy példát, hogy megérts: gyerek kétéves, több napja tartósan lázas, bőg, beteg, fáj a füle. Bevisszük az ügyeletre (Heim Pál) bent tartják, miszerint nagyon gyulladt a füle, esetleg fel kell szúrni. Első körben a lázát viszik le. Nővérke magához kéreti a gyereket, hogy betegye a branült. Én fogom az ölemben (a gyereket, nem a nővérkét). Nővérke balra nézve beszélget a kolleginával, és közben néha-néha odapillantva - szó szerint csak néha - próbálja a gyerek kézfejébe betenni a tűt. Amikor harmadszorra sem sikerült, és a gyerek már elkezdett sírni, megérdeklődtem a nővérkétől, hogy hajlandó lenne-e rendesen odafigyelni beszélgetés helyett, vagy megmutassam neki az ő kezén, hogyan kell. Nővérke marhára megsértődött, de egyből meg tudta csinálni, amit kell...
Szóval nem az a hozzáállásom, hogy az orvos a féreg, a beteg az istencsászár. Mindkét oldalon van ilyen is, olyan is. A bajom az, hogy az orvosokat következetesen isteníti a kollektíva, pedig igen sok paraszt van közöttük is. Például két faluval arrébb volt egy (már halálra itta magát), aki rendszeresen részegen járt vadászni is és rendelni is. Tíz házzal arrébb viszont olyan c típusúak laknak, akik rendszeresen próbálják a mentőket taxinak használva bejutni a városba. Én egyformán őket is, és a már halott "drágadoktorúr"-at is orrbavágnám.
Próbálok nem részrehajló lenni, és nem általánosítani. De ezt elvárom viszont is.

2012.10.08. 07:49:46

@Acélcápa: Bocs, de te szemmel láthatóan egy fasz vagy, szövegértési nehézségekkel.

2012.10.08. 07:50:20

No megyek is GDP-t termelni, megjöttek a trollok:)

Belagezapista (törölt) 2012.10.08. 07:50:56

Azért van ennek egy másik oldala is. Mentős ismerősök meséltek sztorikat, és azt is, hogy általában sokkal több hívás érkezik, mint ahány helyre ki tudnak menni, így gyakran kell szelektálniuk. Többek között vannak olyan renitensek, akik rendszeresen kihívják őket kamuból, mert azt hiszik jó vicc. Részegek is gyakran hívják őket. Ilyenkor rendkívül nagy a felelősségük, mert ha nem mennek ki, kockáztatnak, de ha kimennek, akkor előfordulhat, hogy máshová meg nem tudnak kimenni, ahol esetleg tényleg életveszély van.

A posztban említett esetben a diszpécsernek igaza volt utólag nézve, hiszen olyan eset történt, amit meg lehetett oldani mentő nélkül, életveszély sem lépett fel. Hangsúlyozom, utólag, mert nyilván lehetett volna súlyosabb, attól hogy a hisztiző anyuka farkast kiáltott, még tényleg lehetett volna farkas. Ellenben milyen az, hogy nincsen autójuk, de pénz sincsen taxira vészhelyzetben? Néhány ezer Ft sincsen anyuka pénztárcájában? Milyen szülő az ilyen? Jogokat vár el, hogy mennyen ki a mentő, aztán ennyire hanyag, felkészületlen.

Dr.laikus PhD 2012.10.08. 07:52:03

@maszogep1974:

Nem mentegetem a stílusát. Nem dolga most sem minden kerületben, hogy ő értesítse az ügyeletet.

Fájdalom esetén nem mentőt hívunk, hanem ügyeletet.

Kellett volna mondja, hogy az ügyeletet kell hívni.

Acélcápa 2012.10.08. 07:53:13

@maszogep1974: Vitesd be magad mentővel, hátha van egy rejtőzködő végbélsipolyod és ilyenkor az jár.

Belagezapista (törölt) 2012.10.08. 07:56:36

@maszogep1974:
Akkor nevezd köcsögnek a diszpécsert, te dolgod. De honnan tudod, hogy közben nem volt olyan eset, ahol életet mentettek azzal, hogy kimentek, és nyilván valamilyen módon el kellett küldeni a hisztiző anyukát, hogy oldja meg, mert a másik esetnél nem, itt meg feltételezhetően meg lehetett oldani mentő nélkül is. Egyébként akik tartósan az egészségügyben dolgoznak, azok általában nem túl finom stílusúak, mert ha hosszútávon mindent szívükre vennének, nem tudnának normális életet élni, ezért nyilván lehet, hogy a modora nem a legmegfelelőbb volt, ám a hátteret nem ismerjük, hogy éppen mi történt a mentőállomáson, tehát nem kellene látatlanban ítélkezni.

2012.10.08. 07:56:58

@Belagezapista: Van autó, öcsémnek van jogosítványa. NEM TUDOTT MOZOGNI. A taxis mit csinált volna, hoz egy kollegát hordággyal? Anyám nem hisztizett, nem szokása... Mondd, neked is szövegértési problémáid vannak...?

csepke 2012.10.08. 08:00:02

@maszogep1974: Értem én hogy úgyérzed méltánytalanság ért mert nem szűnt meg mindenn és nem körülöttetek forgott a világ abban a pillanatban. De tényleg mindenki azt gondolja hogy a nővérkék az emberiség iránti utálatból dolgoznak kórházban? Pont Budapesten, ahol tescopénztárosként többet kereshetnének? És a beszélgetés nem lehet hogy fontos szakmai információk voltak? És esetleg muszáj volt neki röptében és egyszerre kétféle dolgot csinálnia? Én is voltam már orvosnál elhiheted, és a gyerekem is, de én még sosem találkoztam nem segítőkész emberrel, pedig nem vagyok semmilyen tekintetben különleges, talán csak az átlagnál udvariasabb és mások iránt türelmesebb. Igen még betegen is. De még ügyfélszolgálaton sem beszélt velem senki lekezelően. Lehet hogy úgy működik a világ hogy ha nem eleve felpaprikázottan fordulunk embertársainkhoz hanem kérdezve és udvariasan akkor vissza is ezt kapjuk?

Jofiu 2012.10.08. 08:01:52

A Praxist olvasva csak egy helyes következtetésre juthatunk: be kell zárni az egész egészségügyet úgy ahogy van. Csak tahók és hozzánemértők vannak ott, még egy kisgyerekes anya is jobban tud mindent. Mindent!
De legalábbis rá kell bízni a kisgyerekes anyákra, ők jobban tudják mikor és hogyan kell mennie a dolgoknak, bárminek. Bárminek!

2012.10.08. 08:02:49

Nem voltam felpaprikázva, és azon beszélgettek, hogy nem megy otthon a nyomtató, és a barátja sem tudta megcsinálni. Udvarian hangnemben szóltam hozzá, de komolyan megcsináltam volna, amit mondok. Én már csak ilyen vagyok: egy öreg tanárom elvét követem: "Szerezz könnyen, gyorsan ellenségeket: ne hagyd, hogy a fejedre szarjanak." :) Hát nem szoktam hagyni. Cserébe én sem szarok más fejére.

Belagezapista (törölt) 2012.10.08. 08:02:53

@Dr.laikus PhD:
Én két nagy problémát látok ezen a téren:

1. Biológiából ma is tanítják a szerveket, még általános iskolában is, középiskolában meg némileg mélyebben. Ehhez képest semmi szemléltetés nincsen, elméletben megtanítják mi a vese feladata, sőt még a nefronokat is, de azt, hogy hol helyezkedik el, azt nem.

2. Régen voltam orvosnál, de arra biztosan emlékszek, hogy bármi bajom volt, arra nem kaptam választ, hogy mi bajom, csak felírt valami gyógyszert, én meg következtethettem. Oké, hogy az orvos nyilván sokkal jobban tudja, de ha ennyi infót sem kapok, hogy pl. influenzás vagyok, akkor legközelebb hogyan ismerjem fel magamon a tüneteit?

Belagezapista (törölt) 2012.10.08. 08:04:18

@maszogep1974:
Bocsi, de nem olvastam el az összes kommentet, én még mindig a cikkről beszéltem, mondjuk meglepő egy blogban, nem?

csepke 2012.10.08. 08:04:20

@maszogep1974: kellemetlen egy ember lehetsz. bocs

csepke 2012.10.08. 08:07:43

@Belagezapista: és az nem jutott eszedbe hogy megkérdezd "mit gondol doktor úr/nő mi bajom lehet?" ha segítettem ezzel örülök :)

2012.10.08. 08:10:12

@Jofiu: Ez megint csak általánosítás. Szerintem vannak egyértelmű esetek és van olyan folyamatos bizonytalanságra épülő szopóág, mint öcsémé. De azért van, ami egyértelműen nem a beteg hibája. Az asszony hetente többször is kénytelen felülbírálni, és nem ám a kiadott gyógyszert, hanem a diagnózist. A múlt héten így derült ki, hogy a gyerek nem csak szimplán nem eszik rendesen, ahogy a háziorvos mondja, hanem inzulinnal kezelendő cukorbeteg. A gyerek anyja most keresi azt az utat, ami erőszakmentesen rakatná ki a faluból az orvost.

Mindösszsen a szájkarate helyett, amibe egyre jobban belemerülünk, csak annyit akartam mondani: leürülékezem, hogy mecsoda nagyszerű orvos az, aki wikipédiával támasztja alá a dogmáját, ha egyszer az a gyakorlati tapasztalat, hogy jelen esetben hülyeséget beszél: ha hányok és egy hétig szédülök fej beverése után, akkor agyrázkódásom van, még akkor is, ha nem voltam hajlandó közben elájulni, ahogy a doktor úr szeretné. Innen indultunk. Szerintem csak be kéne látni, hogy a mi laikus tudatlanságunk mellett ti orvosok is rohadt sokszor tévedtek. Nem minden orvos téved, és nem minden beteg laikus. Kellene valami egészséges kompromisszum, de attól félek, hogy ez is olyan, mint a horgász/evezős, vadász/turista ellentét: örök és kibékíthetetlen.

Belagezapista (törölt) 2012.10.08. 08:12:46

@csepke:
Legutóbb még gyerek voltam, mikor orvosnál jártam, akkor még bátortalan voltam, hogy visszakérdezzek az orvosnak.

2012.10.08. 08:13:53

@csepke: Ez így van, sokan nem szeretnek érte, hogy nem szeretek jópofizni és hazudni. Sokan viszont pont ezért becsülnek:) Van persze hátránya és előnye is a dolognak. Én jól érzem így magam, és senki kedvéért nem vagyok hajlandó sem megalázkodni, sem hazudni, még akkor sem, amikor mondjuk egy háromszázezres honlapkészítéstől esek el amiatt, hogy udvariasan elhajtom a magát istennek képzelő megrendelőt.

Dr.laikus PhD 2012.10.08. 08:15:06

@Belagezapista:

Én megkérdezem. Mindig megkérdezem.
Azt tapasztalom, ha nem banális a baj, akkor az orvos nagyon körültekintően tájékoztat.
Lehet, hogy nem értem, de legközelebb megyek a papírra írt kérdéseimmel.

2012.10.08. 08:24:38

@Belagezapista: Akkor bocs, félreértettelek:) Azt hittem, az öcsém esetére írtad.

csepke 2012.10.08. 08:38:09

@Dr.laikus PhD: Igen, nekem is rajzolgattak már nem egyszer ábrát is a magyarázat mellé. :) Azt hiszem ufók lehetünk.

Moan 2012.10.08. 08:42:26

Az mi, amikor valaki mondjuk jól beveri a fejét, de úgy istenesen és ájulás meg hányás sincs, csak egy napig émelygés és olyan másnap feeling aluszékonysággal?

Emerico81 2012.10.08. 08:53:18

Ez melyik városban, kórházban történt meg?

01234567 2012.10.08. 08:56:17

Tegnapi élményem. A Csatornázási Művek pályán az egyik játékos összeütközött a kapussal, fejsérülés, időlegesen meg is vakult. a kihívott mentő, két fővel, orvos nélkül 40 perc múlva ért oda. Budapesten. A címet helyesen mondták be, könnyen megtalálható a pálya.
Pár hónapos: Lovas baleset után a kórházba magán úton szállított betegnél csak a törött kezet kezelték le, azt is rosszul, szétcsúsztak a gipszben a csontok, az agyrázkódás csak pár nap múlva derült ki, amikor a beteg visszament és panaszkodott a rosszullétekre.
Engem inkább lőjenek le...

minafoto · http://www.minafoto.hu 2012.10.08. 08:57:55

Nos, szidhatjuk bárkinek az anyját, hogy ő a hibás, de egy valamit ne felejtsünk el. Az orvos, nővér is csak ember, és a rendszer sajna adva van, amiből a legjobbat kell kihoznunk. Anno nekem egy baleset után 4 öltéssel varrták össze a fejem, elég látványosan vérzett, kihívták rám a mentőt. Mivel különösebben nem szédelegtem, és arra gondoltam, másnak nagyobb szüksége lehet rájuk máshol, elküldtem őket, és aláírtam a papírt, hogy saját felelősségre. Tettek rám egy szandokán-kötést, lelkemre kötötték, de hogy menjek be összevarratni, aztán elintéztem a roncsot, majd beballagtam a Péterfi ügyeletére. Ott a többi beteg lökdösött maga elé, mert elég szarul nézett ki az átvérzett kötés, majd odabent bekerültem a darálóba: ingerült nővér, doki súlyosabbnál, mondták várni kell a dokira is, a steril eszközökre, meg a gézre, mert épp elfogyott minden. Hát fasza, gondoltam magamban... Így elkezdtem beszélgetni az ingerült nővérrel, hogy ez mióta van így, és jaj de jó hogy nincs nagyobb bajom, örülök, hogy várnom kell, és egy csapásra megváltozott a hozzáállása. Mire megjött minden eszköz és összevarrtak (fájdalom nélkül), egész barátságos hangulatban távoztam, és amikor varratszedésre visszamentem, az "ingerült" nővér, mosolyogva intézett mindent. Mindenből a lehető legjobbat kell kihozni, és ha az ember őrjönve hisztériázik, a helyzet csak tovább mérgesedik...

kicsilia 2012.10.08. 09:28:09

Hisztis anyuka az ordító kölykével, persze hogy nem veszi komolyan. Szép higgadtan el kell mondani hogy vérzik a kölök feje, osztjóvan. Nem olvasnak maguk praxis blogot, hogy autóval előbb beér mint a mentő ki? Gyerekkorunkban öcsém fejére esett a konyhaszekrény préseltfa ajtaja, épp a sarkával. Vérzik persze, de meg kellett nyugtatni, lefektették aztán másnapra el is felejtette. Nem kell ehhez mentőt hívni, tegye fel a kezét akinek még soha nem volt agyrázkódása.

kicsibuta 2012.10.08. 09:31:25

Amit még senki nem említett: azt írja a levélíró, hogy _még ugyanazon a napon_ lement a gyerekkel a háziorvoshoz. Miért nem akkor ment le hozzá, amikor a dolog történt? Vagy ha 12 és 16 óra között történt, akkor miért nem az ügyeletet hívta?

telkoe 2012.10.08. 09:38:33

@Jihadgirl: @maszogep1974:
Oreg cimboram erre azt szokta mondani hogy addig nincs gond amig csak csak a pofaja nagy egy hulyegyereknek hogy kit ver meg. Ha meg egyszer kiprobalja hogy mekkora falusi Rambo akkor ez a fajta akinek masnap reggel taknya-nyala folyik ugy rinyal hogy hozzak ki a eloallitasbol mert nem birja.

g-dúrban zúgó kabóca 2012.10.08. 09:43:18

@maszogep1974: ehh. Piri mama nem a nagymama volt, hanem a nagynéni...

Jofiu 2012.10.08. 09:50:28

@maszogep1974:
Hát persze, hogy gúnyolódtam.
"Kellene valami egészséges kompromisszum"
Hát persze, hogy ezen.
Épp most az önérzetes neurotikák és a bulvárpraxisblog szemszögéből, de persze lehet a másik szemszögből is.
De nem a praxisblog és az ide beírók lesznek a kiegyensúlyozott megoldás kulcsa, sőt.

veracity 2012.10.08. 09:54:22

@Farkasokkal táncoló: Igen, én sem hiszem el. Szándékosan túloz.

2012.10.08. 10:24:33

@telkoe: Hogy jön ez most ide? Egyébként tősgyökeres zuglói vagyok, de 30 év után úgy döntöttem, hogy inkább vidékre költözöm, mert ott még élnek gerinces emberek, ellentétben kies fővárosunkkal...

főboszorka45 2012.10.08. 10:25:44

Cukorbetegként azért imádkozom, hogy legyen erőm még kivonszolni magam összeesés előtt az épületünk elé, és csak hív valaki mentőt, mert az már közterület, magánlakásra nem jönnek.

kismorgó 2012.10.08. 10:31:03

sajnos mi sokszor voltunk kórházban a nyáron a gyerekkel(3x), de nem volt probléma a bánásmóddal..valahogy nem arra figyeltem, hogy kedvesek-e, vagy sem. De ez lehet, az én defektem, hogy az a lényeg, hogy a probléma/betegség megszűnjön, az, hogy mosolyog-e a dokibácsi/Néni, az már mellékes... Ez az a helyzet, amiben senki sem érzi jól magát, és nem jókedvéből van ott, de ki kell hozni a "legjobbat" belőle.
És higgadtnak maradni. Különben a gyereket sem tudom megnyugtatni.
Mint anya, alapból hátrányos helyzetben vagyok, mert ha bármit mondok, mindegy, hogy hogy, lekezelnek, és nem figyelnek, mert azt hiszik, hisztizek.
Ilyenkor kell erőt venni magamon, és higgadtan még egyszer elmondani, mi a baj. Ha nem ezt teszem, nem derül ki, hogy epilepsziás a 1,5 évesem. Azóta jó kezekben vagyunk.
De ezt a bánásmódot köszönjük azoknak, akik ( elég sok ilyet láttam a kórházban), hisztizve, asztalt csapkodva kiabálnak a dokikkal, mert az ő gyereküket most és azonnal lássák el/ gyógyítsák meg,/ tegyenek csodát, stb....

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.10.08. 10:33:55

szerintem három év alatt ebben a blogban minden el lett mondva, amit a magyar egészségügyről el lehetett monadni. kár ezen naponta rugózni. szar, kevés a pénz, sok a bunkó beteg és sok a bunkó orvos meg nővér. a maradék meg nem bunkó, ha szerencséd van kifogsz egy olyat.

laci_52 2012.10.08. 10:36:28

A gyermekorvossal kellett volna kezdeni. Ha az hívta volna a mentőt, biztosan azonnal jöttek volna.

karcsibácsi 2012.10.08. 10:57:02

Na, a végén csak megmondom én is a tutit.
Vérző fejsebhez nem kell mentő. Fogni kell a gyereket, és bevinni az ügyeletre, ahol összevarrják (nem kapcsolják!).
Ja, hogy nincs autó, meg nincs pénz taxira? Ez szívás, de semmi sincs ingyen. A mentő nem azért van, hogy azokat szállítsa, akiknek nincs autójuk és/vagy pénzük. Az élet nem habostorta, ahogy Virág elvtárs is megmondta volt.
Amikor egyik gyermekemet 2-3 éves korában érte hasonló baleset, eszembe sem jutott mentőt hívni, hanem rohantam vele a Bethesdába, ahol szépen összevarrták. Ha nincs neurológiai tünet és nem volt eszméletvesztés, akkor a kórházi felvétel fölösleges, de még a röggöny is az. Szerintem a posztbeli gyermeket is csak az anyukája hisztije miatt vették fel.

kismorgó 2012.10.08. 11:03:46

@Never: teljesen egyetértek - nincs mit hozzáfűznöm. Teljesen igazad van.

Farkasokkal táncoló 2012.10.08. 11:31:15

Ez még tavaly történt amit elmesélek.
Szomszédasszonykámnak volt egy kb másfél éves kisfia (akkor, most két és fél). A gyerek mint afféle örökmozgó fejnehéz gyerek annak rendje s módja szerint leesett két lépcsőnyit, és beütötte a fejét. Szemmel láthatóan nem volt rajta sérülés, még pukli sem, csak a homlokán egy piros folt, viszont úgy ordított mint a fába szorult féreg, és az anyja szerint ő úgy látta, hogy egy pillanatra elvesztette az eszméletét, legalábbis egy pillanatra "olyan furcsa volt az arca". Anya tökéletes pánikba esett, képtelen volt még telefonálni is, átrohant hozzám az üvöltő gyerekkel, és hívtam ki a mentőket (az anya kedvéért, én nem tettem volna) , akik negyedóra alatt ott voltak, bevitték a gyereket a Jánosba, sőt még azt is megtették, hogy az egyik mentős az anya autóját vezette a mentő mögött, hogy haza tudjon jönni a gyerekkel, ha megvizsgálták. Természetesen vaklárma volt az egész szerencsére.

Egyszerűen nem hiszem, hogy mentős és mentős közt ekkora különbség legyen... Igen, én is találkoztam már bunkó orvossal, legutóbb éppen pár hete a sztImre sürgősségi felvételi osztályán, de leginkább az a tapasztalatom, hogy ha az ember udvariasan értelmesen szól az orvoshoz és az ápolószemélyzethez, ugyanilyen reakciókat is kap válaszul.

Leskin 2012.10.08. 13:34:51

Az ájulás az EGYIK tünet - és ha volt akkor BIZTOS, hogy volt agyrázkódás.

12 évesen kb 10 méterről (fáramászás) fogtam földet (tarkóra érkezvén tompítva). Egy másodperc eszméletvesztés nem volt, agyilag tiszta maradtam. Felpattantam, mentem kb 5 m-t majd összeestem. Kocsival vittek a kórházba, akkor már nyaktól lefele nem tudtam mozogni, de mindenre emlékeztem, nem volt kihagyás sem (hál istennek felépültem, de csak 3 nap után kezdtem el tudni mozgatni a végtagjaimat).

Tehát rohadtul nem kizáró ok, hogy nem volt eszméletvesztés.

Kb. egy hónapja a kisebbik lányom futott neki a hintának homlokával nekicsattanva, és 2 perc alatt egy kb 5 centi hosszú duzzanat lett. Vittük persze kórházba azonnal, az ügyeletre. Az ellátás kifogástalan, dokik, nővérek hozzáállása példás volt. Komolyan meglepődtem. Maximális respect nekik. Mi el akartuk hozni a gyereket (szakmámból adódóan a sérülések diagnosztikájában, kezelésében elég elméleti és gyakorlati tudásom van), hiszen elsősorban azért vittük be, hogy csont nem sérült e (röntgen - ami negatív lett - és anélkül csinálták, hogy egy szóval is említettem volna - mindent a lehető legprofibban, legszakszerűbben csináltak). Egyetlen tünete volt a lányomnak, hogy bágyadt volt - ami LEHETETT (nagyon nagyon ki esélyel) agyrázkódás is (vagy csak az ijedtség utáni adrenalin távozása). Végül a doki meggyőzött, hogy szemész, neurológüs meg fül-orr gégégész nézze meg, és maradjon bent megfigyelésre. Egy éjszakát bent is amradtunk, másnap megvoltak a vizsgálatok, minden negatív, így saját felelősségre elhoztam (agyrázkódás esetén hetekig előjöhet még tünet, de jelen esetben a valószínűsége olyan volt, hogy az otthoni kényelmes körülményeket fontosabbnak ítéltem - plussz nem foglaltunk le egy kórházi ágyat).

A protokol agyrázkódás gyanú esetében 2 nap megfigyelés - ehhez a GYANÚ elegendő. A mi sérülésünk valszleg nem volt akkora mint a posztban ismertetett, mégis bent tartották. Maximális respect az orvosoknak, és a nővéreknek, de tényleg. Az egy másik kérdés, hogy milyen a felszereltség, milyenek körülmények, mennyire zsúfolt a gyerekosztály... az valami balkáni állapot. De akikkel én találkoztam - azokból is főleg a fiatalabb genereció - maximális elismerésem nekik, lelkiismeretessek, munkaéjukhoz, hivatásukhoz értők. emberileg szakmailag akikkel mi találkoztunk toppon voltak, és ekkora pénzhiányban, ilyen körülmények között nekik köszönhető , hogy még működik a rendszer... úgy ahogy. És amivel még sosem találkoztam mióta eszemet tudom, nem volt hajlandó a doki elfogadni semmit...

Ha a posztoló nem ilyenbe futott bele, akkor viszont megvannak a megfelelő helyek ahol panaszt lehet tenni. Sőt, én javallom, hogy mindenki aki ilyennel találkozik, tegye meg a megfelelő lépéseket - hiszen ezzel az általam megismert és tapasztalt gyerek orvosok maradnak csak, és emelkedik a presztizsük, megítélésük.

Ha pedig a posztoló által írt orvosi hozzáállás csak töredéke is igaz, akkor nagyon meghurcolnám az orvost - de ezt úgy tenném, hogy tényleg csak az adott orvost (mentős diszpécsert stb), és ne a hivatásának összes gyakorlóját , általánosságban hurcoljam meg.

Leskin 2012.10.08. 13:36:44

@karcsibácsi: Szerintem a posztbeli gyermeket is csak az anyukája hisztije miatt vették fel.

Emiatt nem küldhetnek el senkit.... Főleg nem a gyereket az anyja miatt...

VaTi 2012.10.08. 14:07:22

@Farkasokkal táncoló: "ha az ember udvariasan értelmesen szól az orvoshoz és az ápolószemélyzethez, ugyanilyen reakciókat is kap válaszul." Stimm
Ezt itt Laiussal megállapítottuk már párszor, hogy a betegek egy része úgy érzi, állandóan bunkó orvosokkal találkozik (meg bunkó ügyfélszolgálatosokkal, bolti eladókkal, fodrászokkal és balettáncosokkal). Egy része meg állandóan normálisokkal. Most akkor feltételezzük, hogy egyes betegek ellen összeesküdött a világmindenség? Vagy csak visszakapják (akár öntudatlan) reakcióként a saját hozzáállásukat? Ha valakivel _mindenki_ bunkó, nem kezd el gyanakodni...magára? :)

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.08. 15:07:04

most tényleg azt mondjátok, hogy van esélye annak, hogy agyrázkódása van egy gyereknek, aki elbotlik és beveri a fejét a dohányzóasztal(!) sarkába?
ugyanmár...

sárga nyúl 2012.10.08. 15:33:27

@karcsibácsi: Pontosan így jártunk el mi is a nyáron, igaz, vérzés nem volt, csak egy óriási púp a homlokán a gyereknek. Nekünk azért csináltak röntgent.
Feltételezem, hogy az oldalsó és hátsó ütések veszélyesebbek, mint a homlokot érők, igaz?

fefe79 2012.10.08. 15:50:18

@gyarló: hát én is kívánom magamnak meg másoknak is, eddig engem szerencsére mindig normálisan elláttak.

karcsibácsi 2012.10.08. 18:15:20

@sárga nyúl: A törés és áthatoló sérülés szempontjából a halántéktáji trauma a legveszélyesebb, mert itt a legvékonyabb a csont. Igazi veszélyt azonban nem ez,hanem a koponyán belüli (általában subdurális) vérzés jelenti, ennek azonban nagyon pregnáns klinikai tünetei (aluszékonyság, tudatzavar, hányás, pupilladifferencia, stb) vannak, és, hála Istennek, nagyon komolynak tűnő sérülésnél is ezerből ha egy esetben alakul ki. A szülő persze mindig frászt kap, ha a gyerek beüti a fejét, és ez így normális, a szakember dolga, hogy megnyugtassa, elmondja, hogy mire kell vigyázni és figyelni, és milyen tünetek, panaszok esetén kell mégis jelentkezni. Minden kisgyerek, különösen a járni tanulás időszakában, állandóan beveri a fejét, ez gyakran vérzik is. Nem lehet, és nem is szükséges Magyarország néhányszázezres populációját (1-3 éves gyerekek) kórházba felvenni. Ha nem volt eszméletvesztés, és nincs alarm tünet (a fejseb vérzése nem az), sem mentő, sem kórházi felvétel nem szükséges.
@Leskin: Persze, hogy nem. De fordítva igen , ezt írtam (az anyuka hisztije miatt vették fel kórházba, amúgy nem volt szükséges). Persze,az is lehet,hogy nem így történt, egyikünk sem volt ott.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.10.08. 18:22:32

@Sárga Király: az anyukája kellett volna rátegyen egy törölközőt és akkor nem ömlött volna belőle a vér.
lehet, hogy éppen lógtak a belei valakinek a hasából és azzal voltak elfoglalva, a repesztett fejseb az 6 órán belül ellátandó sürgősség, így 5 órával hamarabb bekerültek mint abszolút muszáj lett volna, ez nagyon jó idő.
nem voltunk ott és nem láttuk, hallottuk, hogy tényleg így beszéltek vele és rángatták, nem kell mindent készpénznek venni, az írások szubjektívek.
ez egy bagatell ügy, és egy perc az alap neurológiai státus felmérése. azzal semmi gond nincs, hogy kórházba vitte, hanem az, hogy azt várta el, hogy körülötte forogjon a világ. lehet, hogy egy rákos kisgyerek nem kapott ágyat miatta a gyerekgyógyászaton, akkor is ilyen bölcs lennél?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.10.08. 18:30:52

@Never: erősen kétlem, hogy sok ilyen esetet láttál volna, hogy orvos etikai bizottság elé kerül mert ritka esemény és nem ilyenért lehet oda kerülni. egyébként remélem nem kerülök oda, ha igen nagyon komoly jogi biztosításom van, 300 milliós ügyvédi költségtérítéssel, csak kihúzom pár évtizedig a bírósági ügyet
senki nem mondta, hogy szimulált, honnan veszed ezt a marhaságot? az agyrázkódást nem lehet szimulálni, meg lehet próbálni de ha kell ki lehet szűrni mi az igaz és mi nem.
nem is kellene hatalmas dolgot művelni, törölközőt rá és megnyugtatni, ha semmilyen komoly tünete nincs mitől jobb ha hisztériázik. a repesztett fejseb a gyerekkor velejárója, nekem is volt vagy 10, egyszer vittek csak el a rendelőbe ahol az orvosig sem jutotta 5 évesen mert a nővér tett bele egy kapcsot érzéstelenítés nélkül és mehettem is, az orvos nem is látott mert a szüleim fel tudták mérni, hogy nem nagy a baj csak vérzik,
a megállapításod az amit te biztos nem követsz

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.10.08. 18:34:20

@novákandris: én nem vagyok bunkó senkivel és nem rángatok senkit mert nem az én feladatom, de ha nyakon mersz vágni akkor garantálom, hogy rács mögé kerülsz a maximális időre. ott meg a börtönorvos a kollégám aki ismeri a kemény fiúkat, akik gondoskodnak róla, hogy többet székrekedésed ne legyen, úgy, hogy hajrá :D

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.10.08. 18:43:59

@hagyma: nálunk ezért kijön a mentő, bevisz majd kiszámlázza, csak bírd kifizetni
@maszogep1974: írtam, hogy megadok egy forrást a gyengébbeknek és egyet a jobbaknak, mivel te a gyengébbeknek valót olvastad el, ebből következőleg saját magad meghatároztad az értelmi szintedet. éppen írta egy nagyokos, hogy mindenkivel a saját szintjén kell beszélni, megtörtént.
@Meridian74: írtam, én még érzéstelenítőt sem kaptam egy kapocsért. az én gyerekkoromban ilyenért még egy saller is járt, hogy összepiszkítottad a ruhádat, miért nem bírsz jobban ügyelni magadra :D

2012.10.08. 18:49:53

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Ezzel is, meg az előtte lévő hozzászólásaiddal is megerősítettél abban, hogy te is egy amolyan "énvagyokazorvos, mindenkimástahó" -féle faszkalap vagy.

Never 2012.10.08. 18:51:38

@csak néha benézek ha marhaságot látok: "erősen kétlem, hogy sok ilyen esetet láttál volna" - nos, az etikai bizottságok eseteinek több, mint 80%-a a gyenge kommunikáció miatt van. Mondom ezt több, mint egy évtizednyi tapasztalattal a hátam mögött ezen a téren.

Nem kell az a hatalmas biztosítás, az etikai ügyekben nem a pénzről megy a játék. Meg lehet előzni a nagy részét azzal, hogy az ember egyszerűen elnézést kér esetleg olyankor is, amikor az önérzetét az bántja, vagy egy mondattal hosszabb ideig kedves még az idegesítő beteggel is. (Pontosan tudom, hogy ez milyen nehéz egy normál műszak - ügyelet - normál műszak - kolléga helyett vállalt ügyelet sor végén, de sajnos ez már csak egy ilyen hivatás.)

A repesztett fejseb nem a gyereknek szörnyű (a gyerek nem tudja eldönteni, hogy neki most nagy baja van-e, vagy sem) hanem a megrémült szülőnek. A gyerek csak azért bömböl egy idő után, mert látja a saját szülőjén a rémületet és a tanácstalanságot, és elhiszi, hogy nagy a baj. Akinek van saját gyereke, tudja, hogy a legtöbb kis balesetnél a gyerek először a szülőre néz, hogy mi a reakció, és csak utána dönti el, hogy emiatt sírni kell-e vagy sem. A szülőt kell tehát megnyugtatni és jön minden magától.

A kommunikáció nélkül az orvos nem hivatás, hanem csak szakma. Mint a bádogos, mert annak is van ollója, csak éppen - jelen esetben feleslegesen - pusztította az adófizetők pénzét az adott egyetemhez közeli romkocsmákban.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.10.08. 18:53:24

@Leskin: bocsáss meg de neked semmilyen szintű szakmai tudásod nincs a sérülések felismerésében és ellátásában, sőt inkább negatívnak nevezném a tudásodat.
az első eset: ha tetraplégiás lettél minden neurólógiai tünet nélkül az kizárja az agy sérülését, kétoldali mozgatókéregsérülés minden centrális neurólógiai tünet nélkül? ugyan már! valamilyen szintű gerincvelő sérülésed volt nyaki szakaszon C4 alatt mert a légzésed nem állt le. gerincvelő contusio, gerinccsigolya törés, subluxáció miegymás, ez biztos nem agyrázkódás
koponyasérülésre röntgent csinálni manapság szakmai hiba, röntgennel mit akarsz kiszúrni? a törések 95%-a nem látszik, a vérzések 100%-a nem látszik, a maradék 5% calvaria törés miatt röntgeneztetnél? szakmai zseni vagy. szemész, neurológus, FOG nézze meg??? miért? milyen tünete volt a bágyadtságon kívül? ilyen erővel meg is lumbáltathattad volna meg meg is lékeltethetted volna a koponyáját a biztonság kedvéért - ez nem vicc, a CT korszak előtt minden eszméletlen fejsérültnek kötelező volt ez a két vizsgálat mert másképp nem tudták kizárni a koponyaűri vérzést
jól írtad agyrázkódás vagy gyanúja esetén, itt mi utalt az agyrázkódásra?
asszem elvesztenéd a pereket ha ilyenbe bonyolódnál

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.10.08. 18:58:39

@Never: amit írsz azzal egy a gond, el lehet menni egy specifikus tanfolyamra ahol azt oktatják mit tegyünk ha beperel, feljelent a beteg, az első amit elmondanak az, hogy soha semmilyen szín alatt nem szabad elnézést, bocsánatot kérni, mert ezzel elismered a hibát akkor is ha nem hibáztál. ez egy alap dolog amit tudnia kell valakinek akinek nagy a jártassága ez irányban.
a többiben egyet értünk

Never 2012.10.08. 19:13:19

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Sajnos a szaktanfolyamon legfeljebb azt lehet megtanulni, hogy ha már megvan a gond, hogy mássz ki belőle. A prevenció nem csak a betegségek területén működik. Egyik kedvenc példám (és példaképem) és idős orvos ismerősöm, aki 40 év praxissal a háta mögött még sem etikai bizottság, sem intézményi bizottság, sem bíróság előtt nem állt - annak ellenére, hogy nem a konfliktus- és munkakerülő típus. Remélem, hogy valaha töredéke leszek annak, ami ő most.

Az orvoslás legkevésbé sem könnyű, az emberek mindig a legrosszabb, legsérülékenyebb pillanataikban kerülnek oda a kórházba/rendelőbe/mentőbe. Ebből felhozni őket embert próbáló feladat, nap mint nap. A protokollok erre nem adnak iránymutatást.

Tempus-Anh 2012.10.08. 20:29:03

@maszogep1974:
Meghajolunk a szpeológiai tudásod előtt, te pedig légy szíves tiszteld a más hivatását.
Ha sokat személyeskedsz itt, hamarosan ki leszel moderálva.
Csak szóltam.

maszogep1974 (törölt) · www.maszogep.hu 2012.10.08. 20:48:20

@Tempus-Anh: A szakmáját még igen, de személy szerint ezt az embert valahogy nem megy. Ha meg kimoderálnak, hát, valahogy túl fogom élni... A személyeskedést, így visszaolvasva, nem én kezdtem.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.10.08. 21:11:02

@maszogep1974: a személyeskedést te kezdted és a két lehetőség közül is TE választottad a magadnak megfelelőt. ha a NEJM-t választottad volna akkor azt mondom van miről vitatkozni. ez egy teszt volt elbuktad

Fergio 2012.10.08. 23:28:58

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Őszintén sajnálom, hogy a magyarázkodásod az éppen aktuális orvos védelmében primitív vitákba torkoll, de észre kellene már venned, hogy az arrogáns válaszaid még arrogánsabb reakciókat szülnek. Emiatt hiteltelenné válsz, bármilyen jó szakember is vagy.

cenzorilla 2012.10.09. 05:07:24

Kérek minden "beteget", vagy hozzászólót.

Tiszteljétek egymást, főleg a tudást.

Mellőzzétek a személyeskedést, mert a blog célja elsősorban az esetek kapcsán a tanulás.

Valóban a durva hozzászólót moderálom, egy idő után pedig pihenni fog.

Dr.laikus PhD 2012.10.09. 05:08:31

@Fergio:

Mi lenne, ha elolvasnád és eszedbe vésnéd amit írt.

A tudatlanság gőgje és arroganciája nem zavar?

Leskin 2012.10.09. 09:22:48

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Isten mentsen a hozzád hasonló, mindenki más a lábam nyomába sem ér, én majd megmondom a tutit mentalítású dokiktól... Meg isten mentse őket, akkor ha velem ilyenek élőben... :) Én udvarias, kultúrált, civilizált vagyok, általában velem is ilyenek - ezt kapom vissza. Da ha valaki nem, akkor kinyitom a számat.

Mivel a zárójelentésemben anno szerepelt sokminden mellett az agyrázkódás is, valamint kisebbfajta csoda voltam, hogy egyűltalán még éltem, egyetlen törés, szakadás stb. nélkül megúsztam és spontán, beavatkozás nélkül regenerálódtam... De ez mellékes. Látatlanban mondani ilyen stílusban, kinyilatkoztatás szerűen, ahogy szoktad, az kissé erős... Plussz ki vagy te hogy bárkit, akár engem megkérdőjelezz, és beállíts tudatlan félbaromnak. Ha tényleg orvos vagy, ugyanabból a könyvekből tanultuk az anatómiát, és a traumás sérülések felismerését (és ugyanazoktól a profoktól).

Azt a doktort aki nem veszi emberszámba az esetet , hanem csak egy eset neki, azt NEM TARTOM jó orvosnak. A szakmai felkészültség az az egyik dolog, a jó orvos ismérve ennél jóval több. Ugyanúgy ahogy egy tanár is lehet szakmailag rohadtul felkészült, de ha utálják a gyerekek, a büdős életben nem aja át a tudását, ergo nem jó tanár. Dr. House max a filmben működik. Meg azoknak akik nem kérik ki maguknak. Mellesleg az általam felsorolt vizsgálatokat nem kértem a gyereknek, az orvos munkájába egyetlen paraszthajszálnyit sem szóltam bele, nem szoktam - amíg emberként kezel és áll hozzám (azon kívül, hogy amikor úgy ítéltem a többi cécó felesleges, hazahoztam a gyerekem). A kiírt vizsgálatok nem hiszem, hogy indokoltak lettek volna egy felnőttnél, mivel az el tudja mindani mi az hogy hányinger, és tudja közölni ha azt érzi. Egy 3 éves gyerek nem tudja pontosan megfogalmazni mit érez, az milyen mértékű eggy 1-10 es skálán. Tehát egy gyereknél, mivel ily módon nem lehet diagnosztizálni, több vizsgálat kell, kizárni minent. Ha mi a gyerek azt mondja jön a nyála ki kell köpni, az lehet hányinger, kaparó torok, arcuregből visszafolyó váladék bármi. Ha bágyadtabb, nem úgy viselkedik, mint általában, az lehet a sokktól, az adrenalin távozásától, vagy agyrázkódástól, esetleg annak szövődményétől bármitől. Ha akkora dudor van a fején hogy lövésed sincs arról van a csontsérülés is, mi van alatta stb, akkor hagyod a picsbe, majd lelohad, és majd meglatjuk van e lyuk a fején... Te elküldenél egy 3 éves gyereket, anélkül, hogy megbizonyosodnál arról, hogy nincs semmi baja? Lehet. Amíg egyszer a nagy gőg és pökhendiség közben , e két tulajdonságod miatt meg nem halna valaki. Ha a gőgösséged miatt az én gyerekemmel lenne probléma, én nem járnék jogorvoslati fórumra, elintézném magam, és leülném utánna ami jár. A nagy számok törvénye szerint pedig a hozzáállásodból előbb utóbb baj lesz. Szerintem jobb ha átgondolod, hogy nem gépeket kell szerelni, hanem embereket gyógyítani.

Az eredeti post azt hiszem akár rólad is szólhatna...

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.10.09. 17:16:01

@Fergio: hol láttad, hogy szakmailag hibáztak volna? csak azt írtam, hogy hiszti az egész és nem látom, hogy miért kellett felvenni a gyermeket osztályos állományba

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.10.09. 17:36:45

@Leskin: én nem mondtam meg a tutit mert nem az én stílusom, én a véleményemet mondtam meg a hülyeségekről amit állítottál.
az agyrázkódás azért szerepel a zárójelentésben mert a contusio mint diagnózis nem fizet, ezt ha annyira értenél hozzá mint állítod akkor tudnád.
biztos vagy benne, hogy megúsztad? egy ilyen esemény után a minimum egy nyaki MR és a funkcionális nyaki gerinc felvételek. készültek? vagy vígan szaladgálsz egy nyaki instabilitással míg nem dekompenzálódik?
nem én állítottalak be tudatlannak, magad adtál erről bizonyságot.
kívánjak akkor neked emberséges de szakmailag egyáltalán nem felkészült orvosokat akik meggyógyítják a lelked miközben elnézik a perforált vakbeled? nem vagyok én olyan
az aki a gyermekednek koponyaröntgent rendelt el az egy szakmailag teljesen felkészületlen orvos. vagy CT vagy semmi, a koponyaröntgen műhibának számít traumás esetben (kivétel ha idegentestet akarunk kimutatni vele), mit akarsz látni rajta? mond már el? mert pont a törések döntő többsége nem látszik rajta, a vérzésekről ugye nem is beszélünk. azt elárulhatom neked, hogy a koponyatörés soha nem épül át csontosan felnőtt korban, honnan tudod akkor, hogy friss-e vagy egy régi törés?
az említett vizsgálatok pont gyermeknél indokolatlanok, ezt csak tudnád ha szakmában lennél, a sok sugárzás agyrákot okoz (mondjuk inkább meningeomát, de mindenképpen nagyon káros). a gyermek nem kell elmondja mit érez, neurológiai próbákat kell elvégezni, azok alapján dől el a kezelés. a hányinger nem mérvadó jel, a hányinger nélküli sugárban való hányás, na az aggasztó, és azonnal CT. pont az egyedüli hasznos dolgot utasítottad vissza.
igen, én hagyok minden dudort lelohadni alapból, mert a dudornak az a dolga. ebből látszik, hogy lila gőzöd nincs hozzá, a laikus ember szemléletével csak a felületet látod, a mélységet nem. mindegy mi van kívül, lényegében az is mindegy, hogy el van-e törve a koponya, amíg az zárt törés és nincs elmozdulva. van-e neurológiai tünet? ha nincs akkor a koponyatörés nem indokolja a CT-t. a nyílt töréseknél persze minden más. ugyanakkor van egy csomó tünet amire CT-t csináltatok a legkisebb karcolás nélkül is.
én mindenkit alaposan megvizsgálok, és megbizonyosodok, hogy nincs semmi baja, de úgy, hogy megvizsgálom, nem úgy, hogy fölöslegesen megröntgenezem, vagy osztályra felveszem.
nem tudom mivel foglalkozol de orvostudománnyal biztos nem, ez legfőképpen abból látszik, hogy a látvány hat meg téged és nem a tartalom, ezt te soha nem fogod megérteni, ezért nem is hiszem, hogy valaha is elolvastál volna egy anatómiai vagy traumatológiai könyvet, legfőképpen nem egy szakmai protokollt, ajánlást. azt meg, hogy ugyanazoktól a profoktól tanultunk volna sértésnek veszem

Leskin 2012.10.09. 18:13:03

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Szövegértésből egyes... Arról írtam, hogy nekem is volt már GYEREKKOROMBAN aggyrázkódásom, és pár hete a lányomat is átvizsgálták egy hintabaleset miatt.
35 évvel ezelőtti eseményt és felszereltséget mosol össze mai állapotokkal. Szerintem akkor még azt a lyukas kondomot sem gyártották le aminek köszönhető vagy...
Konyaröntgenről: hagyományos röntgenfelvételen a koponyacsont törései vizsgálhatók, de ez módszer nem ad felvilágosítást az agy sérüléséről. Márpedig külsérelmi nyomok alapján valós esélynek gondolta az orvos, hogy a koponya is sérülhetett. Egy röntgen pedig nem fog agyrákot okozni. Évente 5x meg nem fogják megröntgenezni. CT pedig minden sarki fűszeresnél van, sőt, zsebben hordhatót tartasz magaddal. Ez ugyebár természetes. És ki utasította vissza a CT-t? Szóba sem került CT. Valaminr egyetlen vizsgálatot sem én kértem. Mindössze a LELKIISMERETES orvos (van ilyen is, nem csak hozzád hasonlók) úgy akarta elengedni betegét, hogy teljesen meggyőződött annak állapotáról, és amit lehet kizárt. Mellesleg CT-vel vagy MR-el agysérülést keresnek. Erre utaló jel nem volt, ellenben néhány tünetet egy 3 éves gyereknél megítélni lehetetlen - agyrázkódás szempontjából.
Jó, látom, életdben nem volt gyereked (nem is ajánlom hogy ilyen projekten gondolkozz ezzel a mentalítással), és nem is foglalkoztál életedben gyerekekkel, de megsúgom, hogy az alábbiak mint agyrázkódás tünetek kizárása eléggé problémás egy 3 éves gyerek esetében, kicsit gondolkozz el rajta:
- képtelen visszaemlékezni arra, mi történt a baleset után - tudom szerinted egy 10 oldalas irodalmi esszét fog nyújtani Neked a sérülés körülményeiről egy hároméves
- zavart viselkedés, esetleg ugyanannak a kérdésnek folyamatos ismételgetése: ugye nem kapok szurit apu ismételgetése ?:)
- koncentráció hiánya - láttál te már 3 éves gyereket koncentrálni?
- fülcsengés, látászavar, szédülés - max elmondani tudja a saját szintjén ha egyáltalán megérti mire gonolsz
- hányinger, fejfájás - a jön a nyál ki kell köpni - ezen megfogalmazásra te el tudod dönteni, hogy ez hányinger vagy nem? Vagy meg tudod értetni vele, hogy nem a sebét kérdezed fáj e, hanem a feje belül?
- aluszékonyság - nagy trauma után az eltűnő adrenalin, vagy az agyrázkódás miatt lesz aluszékony?

Isten mentsen a hozzád hasonló balfasz dokiktól, még szerencse hogy a gyerekorvosok döntő többsége nem istenkomplexusos felvágós barom, hanem normális...

Leskin 2012.10.09. 18:30:06

Jó, ez személyeskedőre sikerült, de ennek a ********* az előző postja után ez van. Rosszul tűröm, ha lehülyéznek.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.10.09. 20:17:32

@Leskin: mond te tényleg ennyire korlátozott vagy?
nem volt egyrázkódásod mert nem volt eszméletvesztésed, gerincvelői contusiod vagy más nyaki gerinc sérülésed volt
a röntgen az esetek 95%-ában nem mutatja ki a koponyatörést ezért teljesen fölösleges erre a célra használni
az ionizáló sugárzás hatásai kumulálódnak
nem a CT-t utasítottad vissza hanem a megfigyelést
nem lelkiismeretes hanem szakmai nulla
CT-vel nem agysérülést keresünk, vérzést, törést azt igen. a vérzések döntő többsége nem az agyállományból származik hanem az a. meningea media vagy a hídvénák szakadásából, egyik sem az agyban van. az agyrázkódás meg mindig agysérüléssel jár, olyan mikroszkopikus bevérzések történnek az agytörzsben melyeket nagy felbontású MR-rel ki lehet mutatni, különböző kimutatható kémiai változások történnek az agyban, mediátorok szabadulnak fel stb. így ebben ellentmondásba keveredtél
melyik tünetet nem lehet megítélni egy gyereknél? pupiladifferencia? nistagmus? akkomodációs zavar fényre? mingazzini? romberg? ujj-orr próba? reflexek? melyiket nem lehet elvégezni egy gyereknél?
a feje fáj belül? mi van???
értsd már meg a neuológiai vizsgálatok nem szubjektív adatok alapján történnek, a gyerektől nem kell egy szót sem kérdezni, standard próbákat kell elvégeztetni vele és kész. amiket te felsoroltál szinte nulla információs értékkel rendelkeznek
ha meg felmerül a gyanúja egy koponyaűri sérülésnek akkor CT és vagy megfigyelés. melyik történt meg? egyik se, akkor ne dicsérd már az ellátást mert egy nagy nulla volt
Istenem, inkább hagyd már abba mert egyre jobban elásod magad

Leo66 2012.10.09. 20:21:30

Elolvastam az összes hozzászólást.
Néhány megjegyzés:
1. a dudor ugyanúgy mint az agyrázkódás magától gyógyul, kórháztól függetlenül is, ezért felesleges felvenni a gyermeket kórházba, a megfigyelés azért kell hogy az esetleges ritka késői agy és agyburok közötti vérzést időben felfedezzék és megműtsék
2. a rtg mint @csak néha benézek ha marhaságot látok: leírta felesleges / aki elolvasta a hozzászólásait sokat tanulhat belőle.
3. amilyen az adjon isten olyan a fogadj isten- ezt is többen leírták.
4. ha jobban tudom mint a szakember, miért fordulok orvoshoz ? Ha nem értek egyet vele nem vitatkozom, hanem keresek másik orvost.

Leo66 2012.10.09. 20:27:24

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
3-4 éves vérző fejű gyermeknél nem mindig lehet részletes neurológiai vizsgálatot végezni- a pl Romberg, ujj-orr, térd-sarok próbat csak ha kooperál.
Laikust meggyőzni arról hogy az elképzelése teljesen téves kevés reménnyel kecsegtet, kitartást kívánok hozzá !

Leskin 2012.10.09. 20:50:27

@Leo66: Öistensége elvégzi simán.

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Gratulálok, látatlanul felületesen diagnózist kiállítani, csak jobban tudod mi történt velem, az a pár neurológus aki akkoriban megfordult az esetemben, tökhülye. Igen agyrázkódáson kívül gerincvelő is, de agyrázkódást IS diagnosztizáltak, és eléggé kemény becsapódás után ennek ellenére nem volt eszméletvesztés. Ebbe kötöttél bele. Oké. Mindenki hülye hozzá.
Megfigyelésre pedig bent maradtunk, csak nem vártam meg a 48 órát, mert ha kicsit is képben lennél a magyar kórházak gyerekosztályairól tudnád, hogy nem emberiek a körülmények, iszonyatos túlzsúfoltság, és a SZÜLŐ figyeli a gyereket és sikít ha valamit észlel, akkora a nővérhiány, minden általad felesleges túlbuzgóságnak titulált vizsgálat negatív eredménye miatt a szövődmény esélye minimális - és te fogod észlelni a gyereken nem az aki nem ismeri. Ahhoz pedig nem kell kórház.
Valamitn végezhetsz te bármyilen vizsgálatot és lehet minden negatív, agyrázkódás után hetekig felléphet szövődmény. akkor hetekig feküdjön kórházban? Miért pont 48 óra? miért nem 47 vagy 49? Javallom állj át kísérleti vonalra, vagy robotikára. emberekkel ne foglalkozz.

Az eredeti hozzászólásom lényege nem az amibe Öistensége beleköt, hanem 1. én gyerek sűrgősségi ellátásnál csak pozitívumot tapasztaltam (köszönhetően valószínűleg annak, hogy nem őistensége fogadott), 2. agyrázkódást nem lehet kizárni azzal, hogy nem volt eszmáletvesztés (ami mellesleg lehet másodperc mértékű is - észre sem veszik mindig , hogy volt).

A többi posztom lényege, hogy bicskanyitogató némely orvos fensőbbséges , istenkomplexusos, embert semmibevevő hozzáállása. Nem mellékesen 6 félévet tanultam ugyanazokból a könyvekből anatómiát, plussz mellé mit tudom én mennyit élettantól kezdve a biokémiéán át - de tudásom speciális + megkopott már 15 év alatt + nem vagyok orvos, és sosem kérdőjeleznék meg egy szakmai véleményt, max kérnék kontrollként más orvosét is. A hozzáállás az ami bicskanyitogató, és nagyon remélem, ilyen kivagyi, magukat tévdeghetetlen, kinyilatkoztató Istennek képzelők messzire elkerülnek az életben.
Hál' istennek egyre kevesebbel találkozom.

zellerke56 2012.10.10. 20:18:36

@maszogep1974: mér nem volt előre megbeszélve, mennyit kell adni hogy ha szülésre kerül a sor, bárhonnan, vendégségből, buliből, szinházból, hétvégi kikapcsolódásból, beteg gerek vagy feleség mellől előrángatva?

maszogep1974 (törölt) · www.maszogep.hu 2012.10.10. 20:21:45

@zellerke56: Nem, nem volt. Nem választott orvos volt, és csak a puszta véletlenen múlt, hogy pont ő volt bent, amikor megindult a szülés. Amikor a záróért ment be az asszony hozzá, akkor közölte ezt nagyon flegmán. Utána én mentem be hozzá, hogy megbeszéljük ezt a dolgot. Sokkal kisebb arca lett, pénze viszont - tőlünk - egy fillér se.

zellerke56 2012.10.10. 20:24:29

@Leskin: menj maszekhoz, akkor majd kapsz lelkiéletet.De hogy milyen orvos, jó is-e,vagy csak aranyos aki nek van pénze egy magánrendelést fenntartani, azt te tudod, de az biztos, hogy ott nagyobb figyelmet és odafigyelést kapsz az orvosoktól, még attól is, akinek az apatikus hozzááállásától felállt a szőr a hátadon a kórházban.

maszogep1974 (törölt) · www.maszogep.hu 2012.10.10. 20:25:34

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Aha, hát persze, most meg már teszt volt. Ez egyre nevetségesebb...:)

Leskin 2012.10.10. 20:25:51

@zellerke56: Mindig maszekhoz megyek ha nem sűrgősségi ellátásról van szó.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.10.10. 21:16:38

@maszogep1974: egyre nevetségesebb amit írsz, volt két lehetőség, mindenki saját akaratára volt bízva melyiket választja. abból, hogy te a wikipédiát választottad elárultad a képzettségi és értelmi szintedet, ezen nincs mit szépíteni, elbuktad :)

Leo66 2012.10.11. 21:51:18

Az eredeti cikkhez:
A kisfiúnál a szükséges orvosi ellátást a baleseti sebészeten megkapta. A gyermekorvosi és a kórházi felvétel az anyuka lelkével foglalkozott, a gyermek agyrázkódása / ha volt egyáltalán / orvosi beavatkozás nélkül meggyógyult.

Meamilana 2012.10.14. 14:08:55

Ha annak a gyereknek komoly baja lett volna, higgyétek el, nem üvölt. :)

Fergio 2012.10.17. 15:52:29

@Dr.laikus PhD:
"Mi lenne, ha elolvasnád és eszedbe vésnéd amit írt."
Hagy döntsem el én, hogy mit vések az eszembe, és mit nem... Maradjunk ennyiben.

"A tudatlanság gőgje és arroganciája nem zavar?"
De zavar. Csak más az, amikor valaki szakemberként az, és más ha laikusként. Az előbbi visszatetsző, az utóbbi sajnálatos. Nem a szakmai tudásával van gond orvos barátodnak, hanem a mentalitásával. És ahogy írtam az arrogáns megjegyzéseivel, amire megpróbáltam felhívni a figyelmét. (Ezt már megtettem kb. 10-szer, de sajnos túl okosnak hiszi magát, emiatt képtelen magába nézni, és leszállni a magas lóról. Pedig lehet valaki úgy is profi, hogy nem játsza az eszét közben, és nem ír sértő és ócsárló megjegyzéseket, csak hát ehhez kéne némi bölcsesség.) A lényeg, hogy most már telik Miele mosógépre, és lehet fikázni a Magyar egészségügyet, mert hát itt sincs. Na innentől kezdve unszimpatikus számomra egy gőgös, arrogáns és anyagias orvos. És mivel másként nem lehet, a saját stílusát alkalmazom vele szemben, hátha változik kicsit a modora.

karamellcuki (törölt) 2012.10.18. 07:33:03

Ajánlom a cikk legalsó pontját.

www.cvonline.hu/melyik-a-15-legjobban-fizetett-szakma/a.html
Érdekes sehol a világon nem tartják elítelendőnek,ha az orvos meg szeretne élni heti 40 óra munkával, és nem akar nyomorogni. Magyarország 1 fordított ország.

Tempus-Anh 2012.10.18. 14:05:17

@karamellcuki:
Ide kellett 40 kőkemény munkásököl-vasököl év, amikor a lumpenproli volt az Isten, minden az ő söre és virslije és heréi körül forgott, az orvos pedig egy dokielvtárspajti volt, aki az ő szétivott agyát-máját zokszó nélkül javítgatni volt köteles, mint egy autószerelő a zsigulit. Kb. ezt szokta meg a Ratkó-generáció sokmilliós serege és úgy gondolják, hogy az orvos még mindig ugyanaz a lerúgandó kapcarongy, ami természetellenes módon beléjük idegződött.

ViktoriaF 2012.10.18. 21:59:49

En nem ertem, miert nem lehet ilyenkor tanacsot kerni ugyeletes orvostol, hogy mit csinaljon az anya. Az en fiam szo szerint eloadta a fenti muveletet, nagyon verzett, kiabalt. Felhivtam a gyerekorvosat, az azt tanacsolta, nezzem meg a seb meretet, melyseget miutan lemostam. Itt is rendesen omlott a ver. Majd amikor elmondtam mi van, azt tanacsolta, hogy kapcsoltassuk ossze. Elmondtak, hogyan kell figyelni, mik a jelei az agyi karosodasnak. Nalunk nem volt szerencsere semmi, de biztos nem tartottak volna bent a gyereket bemondasra. A kulonbseg az, hogy mindez az Amerikai Egyesult Allamokban tortent. Szerintem a mento nem vitte volna be a gyereket, nem beszelve arrol, hogy mostmar nalunk fizetni kell ezert. Ezzel nem a posztirot kritizalom, hanem inkabb a rendszert, hogy a szuloknek tippelgetni kell, mit csinaljanak.

Farkasokkal táncoló 2012.10.19. 09:44:01

@Tempus-Anh:
Voltam én beteg a Kádár rendszerben is, SEMMIVEL NEM VOLT JOBB, az orvosok közül pont ugyanannyi volt a bunkó, sőt sokkal több. Tán szedhetnél valami nyugtatót, ha mindenről a hülyekommunisták eg az elmúlt 40 (8) stb év jut az eszedbe. Azonkívül szeretnélek arra is emlékeztetni, hogy mikor a változásnak csak a legkisebb rendelkezéseit próbálták bevezetni, népszavazást erőszakoltatok ki, hogy minden maradjon a régiben. Mikor Bokros bevezette, hogy a fogpótlás és a fogászat ne ingyen járjon, micsoda cirkusz volt?
Azzal meg hagyjatok már békén, hogy nem fizettünk elég tb-t akkoriban. Fogalmam sincsen mennyi tb-t fizetett egy ember, ugyanis minden ment a közös állami kalapba, mi a fizetésünknek csak egy kis részét kaptuk készhez.

Tempus-Anh 2012.10.19. 09:45:50

Az USA betegellátó rendszeréhez képest Magyarország egy álomvilág. Orvoskollega apja egy alkalommal valamelyik csillivilli amcsi nagyvárosban látogatta meg a fiát, az autóban rosszul lett, a fia bevitte egy közeli belgyógyászati ügyeletre. nem az volt az első kérdés, hogy mi a panasza a betegnek, hanem az, hogy biztosított-e.
Orvoskollega apja, acut myocardialis infarctussal. Ez több mint gáz, és ez az ország a demokrácia és emberi jogok fellegvárának tartja magát...
Ehhez képest Magyarország Kánaán.

Dr.laikus PhD 2012.10.19. 14:03:56

@Tempus-Anh:

Éltél te 1989 előtt Magyarországon? Az orvostársadalom volt a legelismertebb - igaz alulfizetett - értelmiségi réteg. Ennek ellentétele volt a hálapénz feletti szemhunyás. Kapott a jó orvos amíg volt mindenkinek munkája, ha keveset is, de legalább egy kis csokira jutott.
Valamit rosszul tudsz....
Biztos nem lehetett ellene jogorvoslattal élni, de nem azért mert kiszolgálta a hatalmat. Sőt.
Igazgató nem lehetett párttagság nélkül és kiemelt kórházban csak a megbízhatóak dolgozhattak.
volt belőle tán három?

Az USA ellátórendszerét csak némely "jól" tájékozott kollégád és néhány most eppen egészséges és jól kereső kommentelő szeretné.

Az a rendszer a tényleges biztosításon alapul, viszont egy csomó alapítványi és jóléti alap van ami pótolja a biztosítást. Ugyan megkérdezik, de ellátják, és kiszámlázzák. Utólag is lehet ezeken a rendszereken keresztül rendezni.

Az átkosban is fizettünk 10% járulékot, a fizetése majdnem mindenkinek azonos volt, kisebb volt az olló. Volt is vagyona az OEP-nek, amit szenátor asszonyunk el/ki privatizált és az akkori Orbán kormány eltüntette, hogy nyoma nincs, se az ingatlanoknak, se a pénzvagyonnak.

Itt tényleg nagyon-nagyon puha volt a diktatúra az utolsó tíz évben,de előtte is mindenki itt akart élni az NDK-sok kivételével.

Tempus-Anh 2012.10.19. 16:21:23

@Dr.laikus PhD:
Köszönöm, de a puha bilincs is csak bilincs, nem? Nem fáj a viselete, de attól még korlátoz a mozgásban.Abdurrahman budavári seregének kapitulációja után mondták keserűen az elvonuló törökök nekünk, hogy az ő fajármukat felváltjuk az osztrák vasjárommal.
Hát igazuk volt.

@Farkasokkal táncoló:
Nem annyira a hülyekomcsikról beszéltem, mint áldozataikról, a proletáröntudatra nevelt millókról, ami önmagában véve is egy aberrált, beteg társadalomhoz vezetett, torz mentalitással, sérült reflexekkel. Nem igaz, hogy nem látod: ezt a rendszert nem lehet egy-két reformmal megújítani, gyökerestül felforgatni, megváltoztatni. Ez olyan, mintha ma egymilliárd kínainak akarnád megmagyarázni, hogy Mao bizony nem az atyjuk volt, hanem a diktátoruk.

ViktoriaF 2012.10.19. 17:09:58

@Tempus-Anh: En nem allitottam,hogy tokeletes az egeszsegugyi rendszer az Egyesult Allamokban, hanem hogy hatekonyabb, amibol mind az orvos, mind a beteg profitalhat. En sok mindent telefonon bonyolitok le, mert hulyesegekkel nincs ertelme orvoshoz menni. Mellesleg el kell latniuk biztositas nelkul is es amennyire en tudom, sok problemaja van ebbol a korhazaknak, sokszor nem fizet a beteg.

Tempus-Anh 2012.10.19. 17:19:51

@ViktoriaF:
A sürgős, életveszélyes esetek heveny ellátásai valószínűleg ott is térítésmentesek, igen.
Bikli néni is tudna mesélni USA-beli élményeiről, úgy tudom, Ő is volt ottani sürgősségi osztályon ellátva.

Dr.laikus PhD 2012.10.19. 18:05:03

@Tempus-Anh:

Egyesült Államok egészségügye

Az USA egészségbiztosítási rendszere évtizedek óta heves viták tárgya, aminek oka két ellentétes társadalompolitikai nézet ütközése. A konzervatív nézet szerint az egyén döntési szabadságának alkotmányos jogát sértené a kötelezővé tett egészségbiztosítás[12], míg a liberálisok felfogása szerint az állam kötelessége a kötelező szolidaritás, a betegek javára történő állami pénzügyi redisztribúció. A biztosítás napjainkig nem kötelező, ami alapvető eltérés minden más fejlett ország rendszerétől[13].

1811-ben iktatták törvénybe, hogy a háborús veteránok és hozzátartozóik –pénzügyi támogatás mellett- egészségügyi ellátásra is jogosultak, melyet külön szervezet, a Veteránügyi Hivatal (Veterans Administration) nyújt, amely így az USA első egészségbiztosítója volt. Az ellátottak száma ma 22, 6 millió, melyből 2,0 a második világháborúban, 7,5 millió a vietnami háborúban szerzett jogosultságot katonaként vagy családtagként. Az ellátást saját intézmény-hálózattal nyújtja, 152 kórházat és 798 szakorvosi-, és számos rehabilitációs centrumot tart fent, ezzel a legnagyobb egészségügyi szolgáltató is az USA-ban[14]. A lakosság a vagyonbiztosításhoz hasonlóan önként köthetett egészségbiztosítást, vagy betegség esetén készpénzzel fizette ki az ellátás teljes költségét.

1935-ben Roosevelt a New Deal, a gazdasági világválságot követő fellendülés jegyében óriási állami finanszírozású közmunka-programokat indított, és elfogadtatta a tisztességes munkaviszonyról szóló törvényt (Fair Labor Relations Act), amely kötelezte az állami programban résztvevő vállalatokat, hogy dolgozóiknak egészségügyi ellátást nyújtsanak. A több tízezer embert foglalkoztató beruházások egészségügyi ellátásának szervezésére magántársaságok alakultak, akik egységes „fejpénz” (biztosítási díj) ellenében átvállalták a vállalatoktól az orvosi ellátás szervezését és finanszírozását. Ezt részben a helyszínre telepített „tábori kórházakban” biztosították, de leszerződtek a környék orvosaival, kórházaival is, később saját egészségügyi intézmény-láncokat hoztak létre. Így alakultak ki a ma már általános „managed care” (szervezett betegellátást nyújtó) magánvállalkozások, az HMO-k[15], amelyek egyesítik a biztosítói és betegellátói szerepet.

Erősítette a szervezett biztosítási rendszer bővülését a második világháború alatt fellépő munkaerőhiány és az infláció ellen bevezetett bérstop, ami a vállalatokat a szociális ellátások, így az egészségbiztosítás kiterjesztésére kényszerítette. Az 1960-as évek végére a legtöbb amerikainak volt egészségbiztosítása, ezeket azonban többségében a munkaadók fizették dolgozóik és családjuk javára magánbiztosítóknál. A biztosítási díjak, az egészségügyi ellátás költségei a világon a legmagasabbak, a világ népességének 5%-át kitevő amerikaiak a teljes egészségügyi ráfordítások 48%-át költik el. Ennek elsődleges okai között van az ellátás magas színvonala, a magas egészségügyi bérek, a kiemelkedő kutatási- és gyógyszerkiadások[16], a magas adminisztrációs költségek[17]

1946-ban Truman sikertelenül próbálta elfogadtatni egy általános és kötelező egészségbiztosítás tervét[18], amivel azóta is több elnök kudarcot vallott, így Nixon 1974-ben, utoljára Clinton 2003-ban.

Jelentős lépés volt 1965-ben, amikor Johnson elnök elfogadtatta a Medicare és Medicaid rendszert. A Medicare program 40 millió 65 éven felüli, gyerek és fogyatékos számára a szövetségi kormány által finanszírozott egészségbiztosítás. A Medicaid 20 millió szociálisan hátrányos helyzetű egészségbiztosítása, amelyet az államok és a szövetségi kormányzat fele-fele arányban finanszíroznak. Magánbiztosított 198 millió amerikai, ebből 159 millió biztosítását munkáltatójuk fizeti, ami csökkenti a biztosítók kockázat szerinti szelekciós lehetőségét. A lakosság 15%-a nem köt biztosítást (több mint 40 millió lakos), ők elsősorban a 65 év alatti, önálló jövedelemmel rendelkezők[19]. Az egészségügyre fordított kiadásoki 44%-át állami forrásból, 36%-ot a magánbiztosítók, a fennmaradó részt a betegek fizetik.

2008 végén viharos politikai csaták után az amerikai törvényhozás Barack Obama elnök kezdeményezésére új egészségbiztosítási törvénycsomagot fogadott el, mely szerint minden amerikai polgár vagy munkaadója köteles egészségbiztosítást kötni[20], a biztosítók kötelesek minden jelentkezőt fogadni, megemelik az egészségügyi adójóváírás arányát, a Medicaid-ellátásra jogosultság határát, különadókat vetnek ki a gyógyszeripari cégekre, egészségügyi készülékek gyártóira (és a szolárium-üzemeltetőkre), szigorítják az állami biztosítók által nyújtott szolgáltatások igénybevételét. A törvénycsomag több lépcsőben lép életbe, hatására a jelenlegi 85%-os biztosítási arány 98%-ra nő.

És............ még mindig ámerika

Az átlagos amerikai állampolgárok várható élettartamuk 88,5 százalékát töltik egészségesen. Köszönhető ez – többek között – annak a fejenkénti 6 ezer 700 dollárnak, amelyet évente az egészségügyre költenek. Magyarországon ez 1382-t tesz ki.

Az Amerikai Egyesült Államok bruttó nemzeti termékének (GDP) igen tekintélyes részét, körülbelül 16 százalékát fordítja egészségügyi kiadásokra – ez más országokat tekintve a világon a legmagasabb (Magyarország GDP-jének 7,6 százalékát költi ugyanerre a célra).
Különösen érdekes ez annak fényében, hogy az ország lakosságának tekintélyes része, mintegy 15 százalék semmilyen biztosítással nem rendelkezik. Harminc év alatt az egy főre kiszámított egészségügyi kiadások a háromszorosára nőttek. Komoly járványügyi helyzetet idézett elő az emlékezetes 2001-es anthrax (lépfene), és a 2003-as SARS.

A halálokok közül a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a különböző légzőszervi daganatok szerepelnek vezető helyen. Komoly probléma a gyermekkori elhízás: az 5 év alatti gyerekek 7 százaléka túlsúlyos, 3, 3 százalék korához képest elmaradott, és csupán 1,1 százaléka számít soványnak.

Az óriási ország vidéki lakosságának 6 százaléka nem jut tiszta ivóvízhez, míg a városiaknál ez nem okoz semmilyen problémát. A felnőtt nők 21,5 százaléka dohányzik (Magyarországon ez 33,9 százalék), a férfiak ebben valamivel rosszabbak: 26,3 százalék a dohányosok aránya (nálunk 45,7 százalék).

Egészségfenntartó szervezet

Az n szövetségi, állami és helyi szint. Az államok alapvetően nagy önállóságot és autonómiát élveznek e téren, egyes feladatok ellátásához állami segítséget kapnak, pl: anya- és gyermekvédelem, közegészségügy, fertőző betegségek elleni küzdelem stb.

A Health Maintenance Organization (HMO) elnevezésű „egészségfenntartó szervezet” rendelkezik a legkiterjedtebb hálózattal. Ez betegellátó és -biztosító szervezet is egyben, amely leginkább alacsony tarifái miatt népszerű. Különböző ellátási csomagokat kínálnak – rendkívül széles skálán mozgó árakon.

Egy-egy régió bizonyos orvosaival és kórházaival szerződéseket kötnek, így garantálják a biztosítottak teljes ellátását, azonban korlátozzák az orvos, illetve a kórház szabad választását. A beteg tehát nem választhatja meg tetszése szerint, egészségi problémáival mely orvoshoz szeretne fordulni, csakis abban az esetben, ha hajlandó mélyebbre nyúlni pénztárcájában.

Minden területen minőség- és költséghatékonysági ellenőrzést végeznek, az orvosokat a megtakarítások alapján jutalmazzák. Így tesznek mindenkit érdekeltté a rendszerben.

Medicare és Medicaid program

Az amerikai egészségügy szerves része még a Medicare és a Medicaid program. Mind a kettőt 1965-ben iktatták törvénybe. A Medicare két részből áll: egyik a nyugdíjasok és eltartottjaik számára létrehozott kórházi biztosítási program, amely a legtöbb fekvőbeteg ellátási költségét is állja a munkaadók és munkavállalók által egyaránt fizetett, 2,9%-os adóból.

A másik rész a Medicare kiegészítő biztosítása, amely az orvosi kiadásokat és a járóbeteg-ellátás költségeit is állja. Fedezetét a kedvezményezett által fizetett biztosítási díjak és önköltségek adják.

Az adók és a biztosítási díjak által nem fedezett költségeket a szövetségi kormány állja. Az új Medicare törvény 45%-os küszöböt szabott meg a kormány hozzájárulásának limitálására (a teljes Medicare-költségvetésen belül), ezen felül a biztosítási díjak növelése vagy a szolgáltatás csökkentése válik szükségessé.

A 47 millió tagot tömörítő Medicaid program a szociálisan hátrányos helyzetű lakosoknak nyújt egészségbiztosítást, amelyet az államok és a szövetségi kormányzat közösen finanszíroznak.

Több mint huszonöt jogosultsági kategória létezik a Medicaidben, amely öt fő fedezeti csoportra osztható: gyermekek, terhes nők, eltartott gyermekekkel élő felnőttek, rokkantak és 65 év feletti lakosok.

Obama reformokat tervez

A szövetségi kormány által megszabott irányelvek keretein belül minden állam maga határozza meg a jogosultsági standardokat, a szolgáltatások típusát, mennyiségét, tartamát és terjedelmét, illetve igazgatja saját programját.

Ezért a Medicaid jelentős különbséget mutat államonként. Az általa nyújtott alapszolgáltatások közül néhány: családtervezés, gyermekek védőoltása, otthoni ápolás, röntgen, laboratóriumi szolgáltatások, szülészeti ellátás, illetve kórházi, járó- és fekvőbeteg-ellátás.

Barack Obama amerikai elnök egészségügyi tervezete az egészségbiztosítási fedezet felelősségének megosztására összpontosít a munkaadók, a kormányzat és a családok között.

Obama megtartaná a jelenlegi munkáltatói és állami biztosítási rendszert, és megkövetelné a munkaadóktól (a kisvállalkozók kivételével), hogy nyújtsanak fedezetet alkalmazottaiknak, vagy járuljanak hozzá a biztosítási költségekhez.

Jelenleg a munkaadók több mint 160 millió embernek nyújtanak egészségbiztosítást, s ez a tervezet szerint továbbiakat is érintene. Emellett Obama adójóváírással is ösztönözné is a kisvállalkozókat a fedezet vásárlására.

(WEBBeteg - Czibere Anikó; Forrás: Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet, WHO)

A diktatúrát nem választod, mint ahogy haladunk most is efelé, csak úgy csendben, észrevétlen.
Aki puhában élt érzi, tudja, aki egy kemény véresben, annak ez a kánaán.
..................................

Mindazonáltal itthon minden hibája és lassan ellehetetlenülése dacára az ember tud kiváló orvosokkal és nővérekkel találkozni. Sőt azt kell mondjam, hiszen első kézből, akár fejből (hihi)ismerem sajnos, hogy a többség nem a nyasgem típusú vidám nővérkék közé tartozik. Nincs kettős énjük.
Vannak intézmények és vezetőik akik meg tudják mindennek dacára tartani a színvonalat.
Ha másként nem akkor emberileg állnak úgy a beteghez, hogy nem érzi azt a hiányt amit az orvos tud, de nem érezteti senki a beteggel.
:-)

Tempus-Anh 2012.10.19. 19:37:08

@Dr.laikus PhD:

Köszönöm a kimerítő tanulmányt, még többször átolvasom majd, ill kinyomtatom.
Ami a diktatúrát illeti, én a kemény véresben, jelentem.
Szóval abban a nyíltan elnyomó fasiszta rezsim által vezetett országban, ami Európa szégyene volt akkoriban. Nem mintha most az EU büszkesége lenne, több kullogó társával együtt, de élhetőbb.

És igen, nemsokára már csak a kompenzatorikus emberi apport marad, a humánum fogja pótolni mindazt, ami hiányzik egészségügyünkből.

ViktoriaF 2012.10.20. 01:33:51

Dr Laikus PhD: Szepen leritad, de tobb HMO van, es hasonloan alkudoznak a gyogyszerallatas es egyeb egeszsegugyi koltsegekkel kapcsolatban, mint egy orszag, ahol kotelezo a biztositas. Van szabad orvosvalasztas agy inkabb orvoscsoport valasztas a legtobb HMO alatt, mert legtobbszor tobb csoport van ugyanolyan profillal a halozaton belul.

Dr.laikus PhD 2012.10.20. 06:02:09

@ViktoriaF:

Azért az USA-ban működik a valódi kapitalizmus.
Itthon ez kicsit másként működik. Orvost választhatok elvben az alapellátásban, de kórházba már oda megyek ahová a TEK megengedi. Elkezdik a kezelést itt, folytatják az állapotváltozás után máshol. :(((

Nagy az Isten Állatkertje itthon ha a hatalom gyakorlóiról van szó.
Nálunk a verseny abban nyilvánul meg, hogy a gyógyszer nagykereskedők vakliciten ajánlják a gyógyszereik, a beteg nem választhat, mert akkor a háziorvosának tesz rosszat.

weborvos.hu/egeszsegpolitika/nem_lehet_kezlegyintessel_elintezni/197513/

ViktoriaF 2012.10.20. 17:57:20

@Dr laikus Ph.D.: A gyogyszereket mi sem valaszthatjuk meg, ha az orvos valamit valamit felir, az az lesz, amit az HMO megenged. A generikusoknal eleg kemeny bioazonossagi teszten kell atmennie, hogy a generikust elfogadjak az eredeti helyett. Azt tudom, hogy tortenik az USAban, Europaban nem telejesen vilagos, mert a ket rendszer kozott kulonbsegek vannak. En mindig kapom a biztositotol a levelet, hogy ezt es ezt a gyogyszert mas tamogatasi kategoriaba helyeztek: ertsd, a generikust tamogatjak, ha az eredetit akarom valamilyen ok miatt, tobbet kell fizetnem. Szerencsere en nem szedek semmit, de ha valakinek sulyos kronikus betegsege van, az eleg egyiranyu ut az elszegenyedes fele, meg akkor is, ha jo a biztositasa. Egyebkent sok minden, ami ugyanaz, Mo-n sokkal olcsobb, mint az USAban. Ez sem teljesen vilagos, miert. A nagyobb mennyisegu gyogyszer behozatala viszont illegalis.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása