Az egészségügy tragikus

2012.05.30. 07:30

http://praxis.blog.hu/2012/05/28/eleteket_mentenek_nap_mint_nap_1

 

Nagy butaságot csináltam. Kiadtam magamból azt, amit egy életen át cipelnem kell. Csak hol könnyebb,hol nehezebb.Nem kiáltottam gyilkost, pusztán leírtam azt, ami velem történt. Nem írtam hol történt, nem írtam ki hibázott. Hiszen én magam sem voltam képes elolvasni a papírokat. Nem lesz könnyebb attól, ha ráfoghatom valakire, nem lesz könnyebb ha kiderül én hibázhattam.Az a pokol nem lesz hűvösebb és világosabb attól, hogy megszemélyesítve lesz.

 


A per eszembe sem jutott, hiszen Magyarországon szinte alig született ítélet azért, mert egy orvos hibázott.Egy védőháló indul be ilyenkor, vagy nem is tudom.Én magam is dolgozó ember vagyok és hibázok is. Amikor hibázom, azért maradéktalanul vállalnom kell a felelősséget. Ezzel nincs is semmi probléma.


Tudom, hogy elképesztő harag dúl az emberben amikor egy szerettéről van szó, de egy idő után csillapodik minden. De még gyorsabban tudna csillapodni, ha a kezelőorvos egy minimális emberséget mutatna azzal, ha elém áll és elmondja mi történt. Nem tette. A főnöke hivatott be, de rá nem voltam kíváncsi.A kezelőorvos a mai napig még csak meg sem keresett, pedig így évek után lehet még jobban sajnálnám a lelkiismeret furdalás miatt mint saját magamat. De valamiért úgy érzem, hogy ez hiányzik belőle.


Igen, az egészségügy tragikus. Mind a működése, mind a finanszírozása. Igen, viszünk már mindent, többek között a félelmeinket, a tudatlanságunkat és az életünket.


Más lenne a világ, ha holnap a pékek penészes kenyeret adnának, mert rájönnek, hogy kevés pénzért nem nyújtanak minőséget.
Vagy ha a gazda nem aratná le a takarmányt, és nem etetné az állatokat miből lenne tojás, vagy tej?Ha a pedagógus csak pár betűt tanítana, mert ennyi pénzért ő nem vállalja az ábécét?


Akiket felsoroltam nem így tesznek. Bemennek a munkahelyükre, és elvégzik a munkájukat úgy, ahogyan kell. Nem visznek bele személyeskedést,és nem érzik az emberek, hogy hatalmuk van. Mind egy nagy hangyaboly vagyunk, és az a dolgunk, hogy dolgozzunk. Közben megőrizzük az emberi tulajdonságainak mint az összefogás, és alkalmazkodás.


Sokszor olvasom, hogy az eü dolgozók a nyomorukat a betegeken vezetik le. Alacsony a bér, sok a munka. Itt kint is. Mégsem öljük egymást halomra.


A hálapénzt pedig a legundorítóbb dolognak tartom. Azt is aki adja és azt is aki elfogadja. Az emberi élet nem megvásárolható.

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VaTi 2012.05.30. 08:18:39

Nem csináltál butaságot, hibát. Ha le akartad írni, jól tetted, hogy leírtad. A kommentekből ne vedd magadra, ami bánt. Sokan vagyunk, sokféleképpen látunk helyzeteket. Könnyű kívülről, a partvonalról dumálni. De ami történt, te élted át, te szenvedted meg. Ne engedd, hogy bántsanak ezek a vélemények.
Örülök, hogy követted a posztot és a beszélgetést, de megértem, hogy ott miért nem szóltál hozzá.

Dr.laikus PhD 2012.05.30. 08:29:43

Együtt érzek veled, nagyon.

Gyermekünk halála akárhogy ismerted, nem feldolgozhatatlan, életre szóló seb.
Csitulni fog, csitulnia kell.
A legjobb és legnehezebb gyógyszer szembe nézni a félelemmel a rettegéssel.

Csak ajánlani tudom Felicitász blogját.
Nincs jobb, nem találtam, olvasd el, gondolkozz róla. Még nekem is tudott segíteni, pedig azt hittem már régen túl vagyok rajta.
felicitasz.blog.hu/2010/08/11/perinatalis_gyasz

Ilyenkor (micsoda nem ide való szó) senki nem viselkedik úgy ahogy elvárnánk, mert nem is tudjuk mit várnánk el. Ez a mi mardosó fájdalmunk, lelkiismeret-furdalásunk (feleslegesen) amit önvédelemből megpróbálunk enyhíteni.
Okokat keresünk akár etikai okokat is.
Megtéveszt az itt blogolók egy része.

El kell hidd, hogy nincs ember, orvos, senki aki akkor és ott úgy viselkedik ami enyhíteni képes.
Az egyetlen a józan eszed, ami ilyenkor nincs, elszáll, ami túljuttathat ott és akkor.

Bátorság. Őrizd meg az emlékét, az érzést a szépet.
Megnyugvást kívánok!

SusanneF 2012.05.30. 08:58:26

Az az igazság,hogy szerintem az emberek nagy része még rokonnal,baráttal sem tud helyesen szólni,és viselkedni,ha elvesztette babáját,gyermekét....:(
Ezt egy ismeretlennel még nehezebb.
Szerintem minden nő fellélegezhet,aki a szülőképes koron túl van,és nem kellett vetélésen,koraszülésen,és veszteségen átesnie.
Számomra meglepő,hogy ha az ember lányának van lehetősége mélyebben elbeszélgetni amúgy ismerőssel,kiderül,hogy nála is történt nehezen feldolgozható esemény-csak nem beszél róla....
Kedves Édesanya!
Ne tégy magadnak szemrehányást,semmiért,szerintem többen voltak,akik megértettek ezen a blogon,mint akik nem.
Lehet,hogy pár év,évtized múlva valakinek sokat segitesz azzal,ha elmondod,Te min mentél keresztül,és azt hogy sikerült feldolgozni...
Én hiszem,hogy nincsenek véletlenek,minden történik valamiért-ez esetben ez későbbi pozitivitást jelent.
Kívánom,hogy bármily segítséggel,de sikerüljön megélni és feldolgozni a gyászt,mély fájdalmat,ami most szívedet uralja!
Azt az intézményt pedig messze kerüld el!!

Mészáros Laci 2012.05.30. 09:28:17

vannak hanyag pékek, hanyag gazdák, hanyag árufeltöltők és hanyag orvosok.

teljesen természetes, hogy az orvosokra, akikre mégiscsak az életünket bízzuk, szentként tekintünk.

ha a fehérköpeny mögött meglátnád, hogy mennyi fáradt, nyűgös, alulfizetett, kiégett, egyetemen bukdácsoló, pályát tévesztett, magánéleti gondokkal küszködő, lusta, önző, pénzéhes stb... de mégiscsak orvosi diplomával rendelkező emberre bízod magad és szetteidet, akik (minden gyarlóságuk ellenére) többnyire azért elvégzik a munkájukat, akkor is bátran nyújtanád a karodat, hogy szúrjon, vagy feküdnél a zöld lepedőre, hogy vágjon?

zuulululu 2012.05.30. 09:40:15

"Az emberi élet nem megvásárolható."

Te hol elsz, a Marson???

Mészáros Laci 2012.05.30. 09:45:16

@zuulululu:

nem, ez egyszerűen csak így szerepel az alkotmányban. van két olyan alapjog, amelyet sem megvonni, sem megvásárolni nem lehet, sőt, ezekről érvényesen lemondani sem lehet: az emberi méltósághoz és az élethez való jog.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.05.30. 09:58:04

egy pár dolog tisztázásra szorul:
"Magyarországon szinte alig született ítélet azért, mert egy orvos hibázott"
ez nem igaz, magyarországon sokkal több per indul orvosok ellen és sokkal többet nyernek meg a betegek mint nyugaton, a megítélt összegek is lényegesen magasabbak. itt németországban a legnagyobb összeg amit kollégáim hallottak az 400 ezer euró volt egy agydaganat műtét után ahol a beteg vegetatív állapotban maradt. az átlag összeg az pár ezer euró.
"A kezelőorvos a mai napig még csak meg sem keresett"
ez alapvető, oktatják is, hogy perképes ügyekben semmi szín alatt nem szabad kontaktusba kerülni a beteggel, és semmi szín alatt nem szabad bocsánatot kérni
a finanszírozási példa rossz, inkább úgy képzeld el, amikor a mercedes szalonban csak lada alkatrészre van pénz mert a kliensek csak azt fizetik ki. a szerelő tudja, hogy az nem jó, de csak az van. mosolyogni is kell a kliensre és meg kell győzni, hogy ez így jó pedig tudod, hogy nem. a kliens pedig elvárja, hogy az autó úgy menjen mintha ferrari alkatrészt tettek volna bele

kukorica-jancsi 2012.05.30. 10:03:51

Sajnálom a hölgyet, de a posztoknak nem sok értelme van. Pedig kétszer is elolvastam - ami nem volt könnyű a nyálkás stílus miatt -, de nem igazán értem, kit és miért hibáztat, illetve akar beperelni.

Dr.laikus PhD 2012.05.30. 10:05:12

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Ez itt és most, de az előzmények ismeretében sem helyes. :((

Dr.laikus PhD 2012.05.30. 10:09:31

@kukorica-jancsi:

Tulajdonképpen válasz ez az előző posztok hozzászólásaira.

Nem akar senki perelni.

Ahogy csak néha benézek ha marhaságot látok látok szerint van egy (nem csak neki) prekoncepció, mi szerint itthon nincs nyertes per, nincs méltányos kártérítés.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.05.30. 10:16:39

@Dr.laikus PhD: az üres vádaskodás sem jó, ha kételyeink vannak akkor objektív vizsgálat keretében ki kell deríteni hibázott-e valaki, és ezzel a lelkében is lezárhatja az ügyet, így, hogy nem történt semmi, így mindig ottmarad egy tüske, hogy mi lett volna ha ...

Ringlósztár 2012.05.30. 11:11:18

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Erre a "ez nem igaz, magyarországon sokkal több per indul orvosok ellen és sokkal többet nyernek meg a betegek mint nyugaton, a megítélt összegek is lényegesen magasabbak" megállapításra tudnál adatokat is bemutatni (forrással), mert ez így lószar.
Nem hinném, hogy Mon valaha is megítéltek 120 millió forint kártérítést műhiba perben.

Egy igaz ember 2012.05.30. 12:14:39

@lpt1: Erről jut eszembe...

A minap ügyvédnél jártam egy viszonylag egyszerű üggyel. Két órát ültem ott, ami jó része azzal telt, hogy a neten jogszabályokat nézegetett, hogy mit is lehetne csinálni. Utána mondott egy akkora orbitális marhaságot, hogy arra laikus fejjel is azt mondtam, hogy ilyen biztos nincs. Tovább nézegetett, aztán azt mondta, valóban nincs és végül az a megoldás maradt, aminek én néztem utána a neten korábban.

Vajon mit szólna a beteg, ha elmenne az orvosához és az elkezdene szakkönyveket nézegetni, hogy vajon mit is lehetne csinálni? Képzeld el a szitut pl. egy fogorvosnál!!!

Egy orvosnak gyors döntéseket kell hozni, ráadásul naponta többször is, mindehhez ott vannak a körülmények, a környezet, a bürokraták, akik nem engedik, hogy a megszerzett tudást kihasználja. Hiába tanulja meg a korszerű gyógymódokat, ha egyszerűen nincsenek meg a feltételek, hogy használja őket. A lepusztult környezet, az, hogy a megélhetéséért öt helyen kell dolgoznia teljesen változó műszakokban aprópénzért, oda vezet, hogy vagy elmenekül, vagy egyszerűen kiég lelkileg, sokszor már egyetemista korában. Nem véletlen, hogy a kedves tanácsadóból nem orvos, hanem ügyvéd lett. De érdekes módon orvos-jogász, nem pedig jogász-orvos. Lehet, hogy érzi a presztízskülönbséget a fentiek ellenére is?

lpt1 2012.05.30. 13:20:11

@Egy igaz ember: Az érdekes lenne, ha mindent séróból oldanának meg...

2012.05.30. 13:38:45

Hát nem nagyon értem ezt a posztot. Valószínű, hogy az írója nem gyakran olvasgat itt és nem tudja, mindegy, mit ír, arra kétféleképpen fognak reagálni az emberek. Pozitívan és negatívan. Erre mindenkinek számítani kell, aki ide beküld valamit. Olyan történet szinte nincs is, ahol a vélemények egyformák, olyan meg aztán végleg nincs, hogy mindenki a posztolónak adjon igazat, vagy mellette állna ki. Ez van. És ez most részemről nem negatív megjegyzés, hanem ez a realitás. Nincs az a szívhez szóló történet, ami mindenkiből ugyanazt hozná ki.

2012.05.30. 14:37:21

@Egy igaz ember: Nem kell sokat várni a jövőtől itt sem :) Van egy levlista, amin fent van kb. 200 orvosis, akik végzés+/- 3 év korszerkezetben vannak. Az egyik fickó a fejlett Bulgáriába ment, ahonnét az eü dolgozók kb. fele elment, így az esett meg, hogy az egyik kistérségi kórházban szinte folyamatosan a barátunk az EGYETLEN orvos - rezidensként. Ő csinálta azt, hogy letöltötte netről a hogyan kell vakbelet operálni, és az asszisztens lapozta neki, miközben csinálta.

Elsőre kicsit urban legend szaga volt a dolognak, de számomra hiteles emberek leutaztak hozzá és megnézték a Fekete-Afrikát idéző körülményeket...

Mondjuk ez azért egy szinttel keményebb, mint a csúnyán beszélő doktornéni, de ne áltassuk magunkat, itt is ez várható :(

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.05.30. 16:04:18

@Ringlósztár: én úgy tudom 173 millió az eddigi rekord, de lehet, hogy ez nem publikus, azért 100 millió feletti összegek meglepő módon nem ritkák:
www.hir24.hu/bulvar/2011/06/16/107-millios-karterites-a-beteg-fiu-csaladjanak/

Francekellregisztralni 2012.05.30. 16:29:22

"Ha a pedagógus csak pár betűt tanítana, mert ennyi pénzért ő nem vállalja az ábécét?

Akiket felsoroltam nem így tesznek. Bemennek a munkahelyükre, és elvégzik a munkájukat úgy, ahogyan kell. Nem visznek bele személyeskedést,és nem érzik az emberek, hogy hatalmuk van."

Dehogy nem, meg alkalmasint az utolso bolti elado is ugy csinal mindha a vevo lenne o erte es epp csak meg nemkerdi mi a fenenek zavarod a nezelodeseddel.
Honnan veszed, hogy a pek nem rug bele a kemence oldalaba mert kiomlott a kaveja?

Ertem en, hogy az idealis ember nem viszi haza a munkahelyi gondjait es nem viszi be a mukahelyre az otthonit, de mutasson nekem barki csak egy ilyet. Nem vagyunk gepek.

A pedagogusokat kulon orulok,hogy emlited ugyanis ugyan az a szoveg megy ..."Ennyi penzert ugyan mit varsz?"
Azzal megspekelve, hogy "oda mar eleve az megy aki masra nem jo". Ennek fenyeben el lehet kepzelni a problemas gyerek vs. normal iskola felalast es az ott rendesen elvegzett munkat.

...Kezdjuk ott, hogy mi a rendes? Mernoki munkanal viszonylag egyertelmu mitol rendes valami, nade orvosnal, pedagogusnal? Van elkepzelesem rola ez teny, de mindenkinek van...es mindenkinek mas.

Az orvos is csak _ember_, nem mindenhato. Sot maga az orvos tudomany sem mindenhato...es max utolag egyertelmu barmi is.

Kerdes ketto: Valaki arulja el nekem, mit tartanak itt sokan megfelelo buntetes a hibazo orvosoknak?
Teszem azt mogorva volt es csunyan szolt. 1 hibapont?
Tudjuk, hogy a utasszallito gep pilotajanak is eletek mulnak a pontossagan, nade nem eleve zuhano geppel indit.
Teszem azt van egy orvos aki megment 9 beteget de a 10.-et meg nem, mert hibazik...eltiltjuk? Akkor ki menti meg a 11.-et? Mi van ha mar eleve azert hibazott mert ket masik helyet dolgozik?

-hattori- 2012.05.30. 21:03:15

Én itt egy dolgot nem értek: a posztoló hiányolja, hogy a kezelőorvosa nem ment oda hozzá. De miért kellett volna? Sajnálatos eset történt, de én nem látom a pontot, ahol az orvos rosszul döntött volna, amit át kellett volna beszélniük. Ha ennyi év után megmaradt a sajgó seb, nyilván a posztoló sem kereste meg a doktort. A főorvos gondolom a rendelkezésére álló adatok alapján tudott volna felvilágosítást adni - arra nem tartottak igényt. A szülésznő netezett - ez hiba, de az vesse az első követ, aki teendő hiányában a munkahelyén mindig tettrekészen, zárt lábbal ül. Nagyon szomorú, hogy egy kisbaba meghalt, de mégis ki legyen a bűnbak?

SusanneF 2012.06.01. 06:32:25

@Francekellregisztralni: Sajna,van,aki sorozatban hibázik,mégis praktizálhat.

Légiós903 2012.06.15. 01:35:50

@Ringlósztár: Bizony ítéltek. A legnagyobb kártérítési perben 140 millát nyertek a hozzátartozók. (Természetesen szülészeti ügy...)

Légiós903 2012.06.15. 01:38:31

@Egy igaz ember: Nagyon igaz amit írsz. Külön kell választanunk az orvostudományt, és az egészségügyet. Az orvostudomány ma már hihetetlen dolgokra képes. Az egészségügy pedig, mint rendszer szolgáltatja a biztosítottak felé az orvostudomány eredményeit. Már amit meg tud fizetni.

Szúrófény 2012.11.03. 14:39:04

@Ringlósztár: Egészségügyi felmérés!

megállapítások 1995 ből

Az ágyszám csökkentő bizottság megállapítása szerint, a rendszerváltásnak van a legtöbb betege! A szülészet munka nélkül. A belgyógyász nyomorfekéllyel ápolja betegeit. A törvényhozásban a szív (elég)telenség aggasztó méreteket ölt. Ugyanakkor a vörös vérszívók kóros elszaporodása figyelhető meg, ami a szervezetet tovább gyengíti. A terepeauták tanácstalanok a kezelést illetően! Folyton vért kölcsönöznek, de a beteg saját vérét elszívják eladják! A sebész tehetetlenül nézi a sok sebből vérző országot! A fülész nem érti az elharapózó süketséget a jajkiáltások iránt! Az idegorvos idegbajt kap a sok bolondtól, aki őt akarja orvosolni. Az elmeorvos eszelősen keres egy ép elmét, hogy viszonyítási alapja legyen a bolondság eldöntéséhez. De nem talál olyan bolondot, aki hajlandó lenne magáról egy elmeorvosi vizsgálatot nyilvánosságra hozni. Az urológus a kiválasztást nem tudja feljavítani. A pangó vizelet a hólyagok feszülését okozza, s ez újabb feszültséghez vezet. A vérben felszaporodó vizelet az agy működését rontja (húgyagyúság), ami a katasztrófa bekövetkeztét előrevetíti. A boncmesterek a halálos kór okát boncolgatják. S a gyilkos vitákban erkölcsi hullák termelődnek, akik aztán temetetlenül tovább ülnek az ülésteremben.
Cseppben a tenger, egészségügyünkben az egész ügyünk.

Anikó Farkas 2014.02.12. 16:00:47

Mély fájdalma van a családnak! Nem tudom mit tegyünk szerintünk hibát követettel a Dr mikkor elaltatta a sógoromat aki mind össze 30 éves volt és 7 árva marat utána. Szóval egy szívbeteg fiatal emberöl van szó Jan 30n korházbba került vért köpöt szive gyenge volt és mégis elaltatásban részesitették :( De bele egyezö nyilatkozatot semm ő semm egyik közelihozátartozo se írt alá!!! Élet mentö volt álitolag a be avatkozás! de mértnem helyi érzéstelenitövel gégemetszésel avatkoztak be ezt kérdezi minden család tagunk MÉRT KELLETT ELALTATNI??? Meg ölte az orvos!!!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása