Ez egy szar meló és nem vállal több beteget

2012.04.29. 10:32

Tisztelt Cím!

Olvastam hirdetésüket, hogy írjunk, ha valami nagyon jó vagy valami nagyon rossz történik velünk az egészségügy területén.Édesanyám történetét szeretném elmesélni. Daganatos volt, majd negatív leletekkel adták haza a 3 hónapos kemoterápia után. Csak 3 havonta kellett kontrollra járnia, ahol mindent rendben találtak.

 



Egy nap elkezdett fájni a feje. Volt saját vérnyomásmérője, így rendszeresen mértük a pulzusával együtt. Ápolónő vagyok, láttam hogy le fel ugrál neki, 90-ről 180-ra már annyi mozgástól is ha csak felül az ágyban. Bementünk a belgyógyászatra, de mivel daganatos volt kiküldtek bennünket a szanatóriumba Deszkre ahol kezelték. Onnan haza, mert ez nem a daganat miatt van, de azért csináltak egy koponya CT-t. Nem látszott semmi ami indokolná a fejfájást. Vérnyomását nem vizsgálták. A fejfájás nem múlt el, erősödött, hányni kezdett tőle, a gyógyszerek sem maradtak meg benne, vérnyomása ugyanúgy ugrált. Orvost hívtunk, nem jöttek, vigyük Deszkre, Deszk nem fogadja. Nem adtak neki se kúpot, se injekciót a fájdalomra, tablettát kihányja. Mitől is várunk javulást.


Végül egy reggel elveszítette az eszméletét, mentőt hívtam. Belgyógyászat ambulancia Szeged a cél. Elmondtam hogy hetek óta ugrál a vérnyomása, fáj a feje. Reggeltől este 6-ig kint várattak a folyosón, ő étlen szomjan bent, nem engedtek be hozzá. Kapott egy Algopyrint amit 5 percen belül ki is hányt, ennyit tudtam meg egy beteghordótól. Se infúzió hogy erősödjön, se fájdalomcsillapítók. A beteghordó felvitte koponya CT-re, hátha mégis látnak valamit, felkísérhettem. Ott is elájult, hányt, de a CT ismét negatív lett. Este 6-kor kijött egy asszisztens, és közölte hazavihetem az anyámat, nincs agydaganata, negatív a CT. Megkérdeztem akkor mi a baja és mi van a vérnyomásával. Megkérdezi a hölgy, hogy miféle vérnyomással? Egész nap egyszer sem mérték meg. Mondtam hogy beszélni akarok az orvossal. közölte hogy az orvos elfoglalt és becsapta az orrom előtt az ajtót. Nem hagytam annyiban, egy beteghordó mellett beslisszantam, közben hívtam egy ismerősöm jöjjön értünk mert ki vagyunk rakva, mentőt nem hívnak a járóképtelen anyámhoz. Elkaptam az orvost, kiderült el se olvasta a papírokat, hogy ingadozik a vérnyomás. Akkor gyorsan megmérette, de épp normális volt, hisz feküdt. Így hazaengedte az édesanyámat, de ígéretet tett ha túléljük a hétvégét, hétfőre lesz hely az osztályon és raknak rá 24 órás vérnyomásmérőt. Szerintem nem ártott volna terhelésest nézni, de mindegy, ő a szakember. Hétvégén kétszer hívtunk ügyeletet az ájulás miatt, majd hétfőn bevittük. Természetesen közölték hogy nincs hely az osztályon, több hetes a várólista. Ekkor anyám már kb 3 hete nem evett, semmi ereje nem volt, félrebeszélt, ki volt száradva. Cirkuszoltam, hogy feljelentem az orvost és megyek a professzorhoz aki mellett évekig dolgoztam, Ez hatott, anyám kapott ágyat egy 4 ágyas üres kórteremben. Nincs hely, ugye? Várólista... Na kicsit rendbe hozták, kapott szívritmus szabályzó tablettát. Kiderült a gond az volt, hogy a daganatos gyógyszerek miatt abbahagyatták vele a régi szívritmus szabályzóját és a nyugtatóját is, be kell állítani az újakat és minden rendbe jön. Infúziók, fájdalomcsillapítók hatottak, nyugtatóért be kell feküdni a pszichiátriára. Persze még le volt gyengülve, de már nem volt száraz a bőre, tudata tiszta volt.


Elengedték, gyógyszerek nélkül. Pszichiátria a cél. Bevittük, útközben elájult, ismét hányt. Nem fogadták, mert az orvosa szabadságon. Végül sok telefonálgatás, Deszkre hurcibálás után 2-3 hét után fogadták, de ekkor már megint legyengülve, kiszáradva. Ekkor már nem volt 3 hete széklete, bélsárt hányt. Koponya CT megint, eredmény negatív, vigyük haza. Orvosa szabin, a helyettes közölte. Mondom a kis fiatal doktornőnek, bélsárt hány, félrebeszél, otthon nem tudjuk ellátni, felügyelet nélkül nem maradhat így. A doktornő válasza: Nem az ő betege, ő csak helyettes, és nem kap annyi fizetést, hogy más betegét is elássa!


Amikor ezen kiakadva felemlegettem neki a Hippokratészi esküt, megrázta a vállam és úgy ordított velem. Hogy neki nincs pénze, ez egy szar meló és nem vállal több beteget, hibáztassam a kormányt a szar fizetések miatt. Ekkor már testvérem is megjelent, kiszedett az őrült doktornő kezeiből, én mentem a professzort keresni, anyámat hazavittük. Végül az elfekvőn kapott helyet, kiderült orvosi műhiba miatt beteg, fertőző beteg lett a nem megfelelően sterilizált orvosi eszközért amivel műtötték. Akarunk-e perelni. Meghalt. A zárójelentésen végül daganat lett a halál oka, és megkönnyebbült az orvos amikor mondtam, hogy nem kérünk boncolást. Minek. Mi tudjuk mi történt, ők tudják mi történt. És nem azokat büntetnék, akik nem jól álltak a dologhoz, hanem aki a műtétet elvégezte becsülettel.



Szerettem volna újságcikket a történetből, de közölték, ha megjelenik, több évre kitilthatnak az egészségügy területéről. Kezdjenek bármit a történetemmel, a nevem nem kívánom hozzá adni. Megírtam, mert bánt belülről, de tenni már úgy se tudok semmit.
 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pepibubó 2012.04.29. 13:34:29

"... Ez hatott, anyám kapott ágyat egy 4 ágyas üres kórteremben. Nincs hely, ugye? Várólista... kapott szívritmus szabályzó tablettát. Kiderült...Infúziók, fájdalomcsillapítók hatottak... már nem volt száraz a bőre, tudata tiszta volt."

Na, nekem innentől kezdve lett hányingerem! Mert ez igenis lelkiismeret, konkrét esetben komolyan vett orvosi eskü és NEM PÉNZ kérdése. Egy Ember az embertelenségben is Ember marad.

Borgnine 2012.04.29. 13:37:50

Kapaszkodj meg, kedves levélíró, de te vagy a hibás. Ha nem rettegnél a szaros állásodért, csakúgy, mint mindenki más, hanem igenis ragaszkodnál a nyilvánossághoz, talán többen is követnék a példádat. De így, névtelenül vádaskodni elég alja dolog. Még ha igazad is van.

DR. DR. DR. rasztaparaszt 2012.04.29. 13:44:32

@Borgnine: aham. mert biztos elire allnak otthon az egeszsegugyben megkeresett ezerdollarosok, es nem kell attol rettegnie, hogy jon a villanyoraleolvaso.
hat persze, rugassa is ki magat, jol jon az olyan egy temetes utan...

borgnine, hogy te mekkora egy barom vagy.

Dr.laikus PhD 2012.04.29. 13:44:39

@Borgnine:

Tanácsot lehet adni névtelenül?

p0wer 2012.04.29. 13:47:08

@Borgnine: Ami történt azért nem hibás. Ez faszság. Abban viszont igazad van, hogy igenis, álljon ki akkor. Ott a média, fókusz, aktív.. ezek mind ugranak erre a sztorira.

R.-né Kerrigan Sára 2012.04.29. 13:51:33

@Borgnine:

ja, mert így, névtelenül kommentelve beugatni másnak, az nem alja dolog, igaz?

Pepibubó 2012.04.29. 13:52:04

@Borgnine: Abba belekötni, hogy "névtelenül" ír - mint itt mi mindannyian - és őt megtenni "hibásnak" a történetben, meglehetősen szánalmas.
Minden úgy értendő, hogy tegyük fel, hogy így volt, akkor mit szólunk hozzá. Márpedig nem azt állította, hogy egy szegedi boszorkányperben máglyára küldték a hozzátartozóját, hanem olyasmit, ami tökéletesen beleillik a mindennapos tapasztalatainkba.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.29. 14:01:48

"Kiderült a gond az volt, hogy a daganatos gyógyszerek miatt abbahagyatták vele a régi szívritmus szabályzóját "

Ez mondjuk a postolónak is eszébe juthatott volna...

Ellenben az eü "hozzáállását" semmi nem mentei ettől függetlenül.

"A doktornő válasza: Nem az ő betege, ő csak helyettes, és nem kap annyi fizetést, hogy más betegét is elássa!"
Főleg ezt nem.

komplikato 2012.04.29. 14:06:23

Elnézve mennyit keres egy nyugat európai országban egy sima ápoló, diplomás pláne, az orvosokról nem beszélve és mellé téve azt a tényt, hogy nincs olyan nap mikor ilyen irányú hirdetésekbe ne keresnének tömegével EÜ-be embereket kintre, azt kell feltételeznem, hogy aki itthon maradt az vagy nagyon hülye a szakmához vagy hihetetlenül lelkiismeretes. valamiért gyanakszom, hogy utóbbi a ritkább.

Amúgy orvosi hiba esetén "sincs semmi gond", alapvető dolog idehaza, hogy ilyen esetben "eltűnik" a boncolási jegyzőkönyv és még csak panaszt sem lehet tenni.

M_R 2012.04.29. 14:06:46

Welcome to Orbanisztán..

Borgnine 2012.04.29. 14:14:48

@DR. DR. DR. rasztaparaszt: Akkor meg be lehet ismerni, hogy az anyja élete helyett a sárga csekkeket választotta. Nincs ezzel sem semmi baj, mások az értékeink.

Borgnine 2012.04.29. 14:22:17

@p0wer: Nem hibás? Hát nem tudom, ha az én anyámat küldenék többször haza úgy, hogy ilyen tünetei vannak, és én ezt - egészségügyi dolgozó létemre - hagynám, hát eléggé hibásnak érezném magam.

Dr.laikus PhD 2012.04.29. 14:22:46

@Borgnine:

Ha most botrányt rendez, kitálal attól él az édesanyja?

Majd akkor beszéljél, ha minden sarkon lesz munkahely és válogatni fogsz bennük.
Ha te leszel az első aki menedéket adsz, ha nem lesz fedél a feje felett, ha megeteted a gyerekeit és őt magát is.

Addig sajnos kihasználható vagy és nem leszel pengén gerinces forradalmár.

Dr.laikus PhD 2012.04.29. 14:24:42

@Borgnine:

Még Budapesten is labdáznak veled.

Borgnine 2012.04.29. 14:29:12

@Dr.laikus PhD: Nem. De lehet, hogy valaki másé talán igen. Vagy az nem számít?

Ha pedig ezért kirúgnák, ott a munkaügyi bíróság. Ja, hogy nem bízunk a bíróságokban sem? Akkor törődjünk bele, hogy nekünk ez jutott.

zotyesz11 2012.04.29. 14:35:49

Hát nekem is megvan a véleményem az egészségügyben dolgozókról.
Legtöbbjük azt mondja pénzkérdése a hozzáállás. Szerintem meg akkor menjél inkább kőművesnek ilyen hozzáállással.

Szóval szerintem nagyon sok baj van a mentalitással. De akkor egyből jön a mentegetőzés, hogy ilyen kis pénzből, meg a vezetéssel van a baj, meg fejétől bűzlik a hal, stb.

komplikato 2012.04.29. 14:42:07

@Dr.laikus PhD: Mondjuk fentebb általam vázolt helyzetben mint EÜ dolgozó félteném legkevésbé állásomat, amíg tömegesen keresik őket külföldre nem kevés fizetésért. Persze van aki bizonyos vélt vagy valós kényelmi okokból, van aki nyelvi korlátok miatt nem tud kimenni.

Múltkor kerestek diplomás ápolókat Ausztriába, 650.000-es fizetés, pótlékok, túlóra és caffetéria nélkül! Ja és ez nem havi, hanem "négyheti" fizu, tehát ez 13x évente. Napi szinten nézek álláshirdetéseket, tele van német, osztrák, svájci és egyéb külföldi EÜ állásokkal. Pont ezért nem értem ez ügyben a kormány nagy arcát a témában.

Mária 2012.04.29. 14:50:22

@ColT:

"A doktornő válasza: Nem az ő betege, ő csak helyettes, és nem kap annyi fizetést, hogy más betegét is elássa!"

*

Könnyen lehet, hogy a doktornő nem a "fizetés" szót használta, hanem azt, hogy "finanszírozás" vagy valami hasonlót, csak a posztoló nem értette, és ezért adja vissza úgy, hogy a "fizetés" szót használja.

qbr 2012.04.29. 14:53:50

Lehet, hogy én olvastam figyelmetlenül, de ezt:

"fertőző beteg lett a nem megfelelően sterilizált orvosi eszközért amivel műtötték."

nem értem.
Végig a levélben nem volt szó műtétről. Ráadásul ha a nem megfelelően sterilizált eszközök miatt lép fel probléma, akkor nem fertőző beteg lesz, hanem magas láz, stb. tünetek lépnek fel rövid időn belül, ha jól tudom (napok, hetek).

A vérnyomásprobléma pedig ettől teljesen függetlennek tűnik.

Azt sem értem, ha korábban szedett vérnyomásra/szívritmusra gyógyszereket, a egészségügyben dolgozó gyermeke számára hogy nem tűnt fel, hogy akkor nem szed - különösen, ha ilyen jellegű volt a probléma.

Ha jól értettem, mindenhol azért megvizsgálták alaposan, agyi CT-ből 3-at is csináltak, szóval azt azért nem lehet mondani, hogy ne foglalkoztak volna a problémával. Ráadásul miután rájöttek, hogy vissza kell állítani az eredeti gyógyszereit, ez a probléma megoldottnak tűnt, mert utána csak 3 héttel vitték csak vissza Deszkre.

A bélsár hányás alatt vérhányást kell érteni? Nehezen tudom elképzelni, hogy a vastagbél tartalma a gyomorba ürüljön.

klaus Trofóbia: a német szinész · http://suzuki.pvr.hu/ 2012.04.29. 14:53:59

@p0wer: Egy ideális országban ez talán így is működne, de nem nálunk. Persze mindig vannak kivételek.

Patreides · patreides.blog.hu 2012.04.29. 15:02:46

"...fertőző beteg lett a nem megfelelően sterilizált orvosi eszközért amivel műtötték"

Teljesen értelmetlen mondat.

"Akarunk-e perelni. Meghalt. A zárójelentésen végül daganat lett a halál oka, és megkönnyebbült az orvos amikor mondtam, hogy nem kérünk boncolást. Minek."

Minek. Aha. Minek.
Talán kisnyúlér'...
Hivatalos út helyett inkább kiírjuk magunkból, helyes.
Sokat fog segíteni a többieken, akiket majd még ezután ölnek meg a magyar egészségügyben, hanyagsággal, szar munkával, alulfinanszírozottsággal.

klaus Trofóbia: a német szinész · http://suzuki.pvr.hu/ 2012.04.29. 15:07:42

@Borgnine: Sok éve küzdök ilyen elvek mentén több ügyben is az állammal, multival, bírósággal piszok kemény dolog. Nemhogy teljes embert, annál is többet kíván , hogy bizonyítsd az igazat. A környezetemben látom, mindenki tudja, hogy igazam van de senki nem csinálná utánam, amin nem is nagyon csodálkozom. Hiába vannak törvényeink, amikor a hivatalok saját kényük kedvük szerint értelmezhetik azokat.

Gera 2012.04.29. 15:17:35

Ettől a poszttól megint az az érzésem alakult ki, hogy ha véletlenül valami valóban komoly és nem nyilvánvaló belgyógyászati problémával kórházba kerülnék, akkor ha túl is akarom élni, jobban teszem, ha rögtön felajánlok egy milliós nagyságrendű sikerdíjat erre az esetre.

Tempus-Anh 2012.04.29. 15:26:24

Súlyos bélelzáródásban létezik olyan, hogy bélsárhányás, amit a latin miserere névvel illetnek.
Miserere am. "könyörület"...
Szóval mindaz, amiben ez a beteg nem részesült...
Viszont a fő haláloka a többszörös hasi áttét lehetett...
Menthetetlen eset, sajnos.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.04.29. 15:33:35

bélsárt hányt - ezzel sebészetre kell menni, nem belgyóra
"kiderült orvosi műhiba miatt beteg, fertőző beteg lett a nem megfelelően sterilizált orvosi eszközért amivel műtötték" lehet, hogy én voltam figyelmetlen, de nekem a történetből nem derült ki, hogy milyen műtét is történt, illetve, mikor is történt, és, hogy ha valaki fertőző beteg annak mi köze egy műtéthez, illetve, honnan gondolja a kedves levélíró, hogy nem megfelelően sterilizálnak eszközöket?
gondolom valamilyen fertőzés lépett fel, ami ugye kemó alatt után nem ritka. a fertőzés amúgy is műtéti kockázat, és tanulmányok bizonyítják, hogy az esetek jelentős részében a beteg szervezete a fertőző ágens forrása és nem a külvilágból származik a baktérium

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.04.29. 15:36:46

@qbr: de sajna előfordul, ha a bél el van záródva, a bél tartalma valamelyik irányba ki kell ürüljön, ha lefele nem megy akkor felfele, ez egy sebészeti sürgősség

qbr 2012.04.29. 15:47:40

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
"bélsárt hányt - ezzel sebészetre kell menni, nem belgyóra"

Akkor viszont lehet, hogy ez volt a műtét, csak nem írta már le a levélíró.

kpityu2 2012.04.29. 15:52:30

Simics édesanyját biztosan rendesen ellátják. Fussa az adóból.

El Visco Stello (törölt) 2012.04.29. 16:01:30

@Turchi: Két dolog lehet. A posztoló vagy egészségügyis, vagy újságíró. (mondjuk az utóbbit én szívem szerint kizárnám) Amennyiben egészségügyis, bizony létezik ilyesmi: mifelénk lojalitásnak híjják. A tisztességes munkavégzés után a második dolog, amit joggal vár el a munkáltató. A munkavállaló nem keltheti rossz hírét annak a munkáltatónak, ahol ő közös megegyezés alapján munkát vállalt és ezért bért kap. Nem térhet ki a döntés elől: Felmond - újságcikk, nem mond fel - lojális.
Amennyiben újságíró a posztoló, más a tészta. Ha bizonyítható ez a fenyegetés, csúnyán megütheti a bokáját a fenyegetőző, mert bizony alkotmányos jogokat is sért.
Van egy harmadik opció, hogy betegként akarják kitiltani az EÜ területéről. ...de ez már a vicc kategória.

azgaka 2012.04.29. 16:13:00

Mi van? Mi van? Mi van?

Eloszor is reszvetem a posztolonak edesanyja halala es a kalvaria miatt.
Bocsanat hogy beleszolok, de ez a mutet-fertozes stb... nekem nem all ossze. Remelem a posztolonak igen, mert kulonben meg az is lehet, hogy a bonolas igenis hozott volna uj adatokat, eredmenyt. Egyaltalaban, magyarazatot.
Milyen termeszetu rakrol volt szo? Gyomor belrendszeri? Ott tortent e primer mutet?
Es honnan vesszuk ezt a nem megfeleloen sterilizalt eszkozt?
Az egyetlen ami z en tudasom ide illene a kepbe a Crautzfeld Jacob kor, vagy hasonlo idegrendszeri prionbetegseg.... Ha errol van szo, akkor viszont a sajat elmondasa szerint egeszsegugyben dolgozo hozzatartozonak erkolcsi felelossege van - hogy kiverje a balhet, orszag vilag tudjon rola, hogy ma, Magyarorszagon az egeszsegugyon belul iatrogen artalomkent lehet CJDt szerezni, es akit kell, marasztaljanak el.
Vagy az eu dolgozashoz tartozik egy ilyenfajta munder becsulete hozzaallas is?

Nem tudom, masok mit olvasnak ki ebbol, de ez eletveszely, felhaborito, majdhogynem aljas, meg elnezest kerek, azt kell mondjam, a posztolotol is.
Szalljon magaba, gondolkozzon el ha CJD volt, es MONDJA EL orszagnak, vilanak, es pereljen, nem a penzert, az egyetlen fontos dolgot, amit ebben elveszitett, mar visszaadni nem tudjak, de inkabb azert a felelossegert, hogy masokkal ne tortenhessen meg. Nem Zambia ez, kerem.....

Anti Anyag (törölt) 2012.04.29. 16:24:28

1. Kórházban lehet venni is ágyat, nem is drága, ha nő a doktor, adj neki egy tízest, a seggedet kinyalja.

2. Az orvosnőket lehetőleg kerülni kell, ha fiatal motiválatlan, képzetlen és pénzsóvár, ha idősebb, akkor már tapasztalt, de kb. úgy kommunikál mint a portás és empátia sem várható el tőle, úgy vizsgál, hogy fáj és még le is basz, hogy ennek nem kellene fájnia.

Nekem a torkom bánta, egy alkalmassági vizsgán úgy megtekerte a torkomban a kis falapot, hogy 2 napig fájt utána. (Akkor még nem kellett fizetni érte és gondolom, fel volt háborodva, miért kell neki egészséges embert vizsgálnia, fájjon ennek is).

2012.04.29. 16:25:39

@El Visco Stello: Azt még értem, hogy a saját munkahelyét nem piszkálhatja következmény nélkül, de hogy az egészségügy egész területéről kitilthatnák, ráadásul több évre, ezt nem hiszem. És mi az, hogy kitiltják? Hogy? Nem engedik, hogy bármely másik kórházban munkát vállaljon? A mai létszámhiány mellett? Hát lehet, hogy ezt mondták neki, de ezt nem tudják kivitelezni, mert az törvényellenes lenne valamilyen szempontból biztosan.

Ugyandehogy (törölt) 2012.04.29. 16:31:27

speciel én a saját betegemet se ásnám el...

Anti Anyag (törölt) 2012.04.29. 16:59:37

@Turchi: Szvsz. az ilyennél az is magasan jobb, ha a Google-t választod orvosodnak.

litib 2012.04.29. 17:11:05

Sajnos sok szerencsétlen dolog igaz az egészségüggyel kapcsolatban.Csak azt nem kellene elfelejteni,hogy a betegek többsége legalább olyan rossz anyagi helyzetben van mint a doktor urak és hölgyek.Ha én a munkahelyemen negatívan állok a munkámhoz mert nem vagyok megfizetve akor megkérnek,hogy keressek más munkát.Ha pedig maradok,pozitívan és emberségesen kell viszonyulnom a körülményekhez és a környezetemhez. -Tehát-a problémáimat nem vihetem be a munkahelyemre ! Szerintem az orvosi munka 45% hozzáértés 55% empátia és emberség.

jágör68 2012.04.29. 17:22:31

Na megint megjött a sok okos es elmondja, hogy ö bezzeg milyen lekiimeretes orvos lenne- de ha ö nem is, jol megmondja, mit is jelent az...
Ja, nyugaton kb ket nagyobb varosra elegendo EÜ- jarulekbol, kivancsi lennek, meddig birnanak 9,8 millionak mindig, mindent alanyi jogon biztositani..
Amugy az allasfeltest en se ertem, aki tenyleg jo a szakmajaban, annak semmi felnivaloja- meg Magyarorszagon sem az EÜ- ben. Nem engedhetik mar meg, hogy csak ugy kirugjanak barkit. Egy beteghordot sem, nemhogy növert...

es2300 2012.04.29. 17:35:44

"Ekkor anyám már kb 3 hete nem evett, semmi ereje nem volt, félrebeszélt, ki volt száradva."

persze értemén, hogy rossz az egészségügy, de lehet kicsit kevesebb hiszti és több proaktivitás segített volna a helyzeten

Szélmalomharcos 2012.04.29. 17:42:32

A magyar megészségügy lehet a leggazdagabb a világon, ahol megcsinálnak 3 koponya CT-t amiből legalább 2 felesleges volt. De hát a hozzátartozó kikövetelte, így megy ez nálunk.

A magas vérnyomást is ő állapította meg, másnak egyszer se sikerült megmérni. A szívritmus szabályozó gyógyszer(!) meg a fertőzés (?) és a beteghordótól szerzett szuperbiztos információk, na itt abba is hagyom.

Az a megjegyzés azért még megérdemli a figyelmet hogy "Szerintem nem ártott volna terhelésest nézni," micsoda, ez mióta tartozik hozzá a magas vérnyomás kivizsgálásához?

A mindentudó, de semmihez se értő hozzátartozó és az őt lerázni igyekvő egészségügy szappanoperájának újabb fejezete ez a poszt. Egy ilyen állapotú betegnél sokkal adekvátabb volna a hospice szolgáltatás, amit egy ápolói képzettségű hozzátartozó nagyobbrészt el is tudna végezni, ahelyett hogy feleslegesen ide-oda hurcolássza és tortúráknak teszi ki az anyját.

Jaffar 2012.04.29. 18:52:31

@litib:
Ezt kurvára nem vágom. Tehát, ha ö keveset keres, amit egyébként elfogadott akkor, amikor aláírta a munkaszerzödését, az mindjárt azt jelenti, hogy nem kell végezni a munkáját? Elég, ha bejár melegedni? Ha nem tetszik neki, hogy kevés a lóvé, akkor húzzon el és mutassa meg, de amíg itthon van, addig ennyiért kell csinálni. Ez nem lehet indok arra, hogy esetleg miatta meghaljon valaki.

A posztoló meg (bár ezért megköveznek majd), attól függetlenül, hogy részvétem az édesanyja elvesztéséért, megérdemli, mert pont az ilyen gondolkodásmód miatt tartunk itt. Ilyen esetben azért kell elmenni a végsökig (akár bíróságra is), mert, ha már a "mi" halottunkonk nem is tudunk segíteni, de egy következö ilyen páciensen viszont igen. S az lenne a helyes, ha nem a homokba dugnánk a fejünket, hanem igenis felemelnénk akkor a szavunkat, amikor jogos a hiszti. Egy ember élete nem összeegyeztethetö az alacsony, vagy magas fizetés kérdésével. Aki szerint igen, annak kívánom, hogy hasonló ellátásban legyen része, mint amit a posztban leírtak.

Csodacsiga 2012.04.29. 19:02:14

Olvasom a történetet és fogom a fejem.
Magam is kórházban dolgozom csaknem 10 éve és nem tudom sajnálkozzak vagy felháborodjak. Először is kikérem magamnak hogy egy kalap alá vegyenek olyan emberekkel akik hivatásukat nem a kellő emberséggel végzik függetlenül személyes és/vagy anyagi problémáiktól. Írom ezt azoknak akik előszeretettel általánosítják a magyar egészségügyben tapasztalt problémákat minden intézmény valamennyi dolgozójára. Ugyanakkor kérem mindenki értse meg aki előszeretettel vagdalkozik a hippokratészi esküvel, hogy a fehér köpenyben épp úgy emberek dolgoznak mint amilyen ő maga. Sokszor a végsőkig elcsigázott, kizsigerelt, ugyanakkor gyakran irreális elvárásokkal szembesülő emberek. Direkt nem írtam orvost (minden tiszteletem ellenére), mert az egészségügy gépezetét nem csak ők működtetik. Érdekes lehet azon is elgondolkodni, hogy noha cikk írója "egészségügyisnek" vallja magát, az események olyan momentumai vannak kiragadva, amelyek nincsenek valós ok-okozati összefüggésben a néni állapotával illetve annak romlásával.
Végül szeretnék válaszolni azokra a "roppant átgondolt" felvetésekre és megállapításokra, miszerint könnyen jár a szánk, hisz úgysem rúgnak ki, vagy ha mégis, akkor meg megyünk külföldre a kánaánba.Ha mégsem, akkor meg sötétek vagyunk és még nyelveket sem beszélünk.
Akkor nézzünk egy kicsit körül, kik dolgoznak az egészségügy szakembergárdájában! A dolgozók csaknem háromnegyede 50-60 éven felüli. Ez tény, lévén az a diplomát megszerezni sem 2 év, de nem kell feltétlenül diplomában gondolkodni. A szakdolgozók nagy része (bele sem merek gondolni hányad része) az elkövetkező 5 éven belül elmegy nyugdíjba. Utánpótlás...na az egy másik történet. Jó eséllyel van ezeknek az embereknek idős édesanyja, vagy az életbe épp csak elindult, fiatal felnőtt gyereke, esetleg több unokája. Miért is hagyja itt őket? Ha a magam korosztályára gondolok sem rózsás a helyzet. Ha csak ki merném ejteni a számon, hogy külföld, akkor megkapom, hogy egy hálátlan hazaáruló vagyok. Igen, le merem írni, mert nem vagyok. Beszélek nyelvet? Igen, kettőt is. Van diplomám? Van és értek is ahhoz amit csinálok. Még itt vagyok? Még itt és a fogaimat összeszorítva dolgozok a velem ordító, mindent jobban tudó, de soha köszönömöt nem mondó betegért is. Mert ezt is vállaltam amikor reggel felvettem a fehér ruhát, amelyen nincsen zseb.

Netuddki. 2012.04.29. 20:07:49

De nem baj, amíg a beteg az orvosra haragszik az eü dolgozó a másik eü dolgozóra addig minden rendben van. Az orbán meg a többi megélhetési "politikus" él mint hal a vízben.
Méghogy nem kell politikával foglalkozni...

Netuddki. 2012.04.29. 20:12:16

@Csodacsiga: "Ha csak ki merném ejteni a számon, hogy külföld, akkor megkapom, hogy egy hálátlan hazaáruló vagyok."

Jellemzően ezt azok szokták mondani akik a legnagyobb haszonélvezői ennek az egész rendszernek.
Tényleg! Az orbán hová jár orvoshoz ha beteg? Mert olyan nincs, hogy a miniszterelnök sohase beteg. Ja, Grazba? Bocs...

jágör68 2012.04.29. 20:23:34

Leírtam az igazságot, erre megint törlik.
Hajrá Magyarország! Söpörjünk továbbra is mindent a szőnyeg alá- látható, milyen sikeres volt ez az elmúlt 60- 70 évben...

zsázsika 2012.04.29. 20:25:04

Nem érdemes elismételni mindazt, amit már fentebb leírtatok. Nem lehet minősíteni üvöltő, beteget lerázó, alacsony fizetés miatt beteggel olyan szinten sem foglalkozó orvost-nővért, aki arra sem hajlandó, hogy maga helyett mást ajánljon. De... Jóllehet el tudom hinni, hogy sok minden megtörtént , amit a posztoló leír, csak azt szeretném megkérdezni, hogyha egy bevallottan szakmabeli kolléga nem tud összeszedett, logikus, összefüggő tényeket felsorakoztató posztot írni, mit várunk a laikustól? Nem írt műtétről, ami szerinte a végén az édesanyja halálát okozta a nem sterilizált eszköztől- ez súlyos probléma, amit csak komoly vizsgálatokkal lehet bizonyítani, adott esetben a boncolással, ami nem történt meg. Egy kemoterápia után levő, jó ideje kórházban fekvő beteg igen hajlamos a fertőzésekre, a kórházban előforduló un. iatrogén baktériumokra is, mivel zárták ki ezeknek a lehetőségét? Ha ez megtörtént, akkor igenis komoly orvosi vizsgálatok történtek a betegnél. A vérnyomásprobléma belgyógyászati, a fejfájást okozó kiugró vérnyomás pedig adott esetben sürgősségi kérdés. Hol volt a háziorvos? A posztoló kollégaként nem beszélte meg a kezelőorvossal, hogy mikor milyen gyógyszert hagyjanak el, majd milyen esetben adják vissza? Nővérként nem vette észre, miközben egyfolytában kiugró értékeket mért, hogy a néni vérnyomáscsökkentő gyógyszereit nem veszi be? Nehezen tudom azt is elhinni, hogy ha a főnökéhez, a "profeszorhoz " vagy bármelyik vele dolgozó orvoskollégához fordul, mindegyik elküldi. Egy talán, kettő lehet, de a harmadik biztos nem... Ennyire nincs mélyponton az egészségügy, még a kórházban dolgozó takarítónő is kollégának számít és segítünk neki, ha baja van... Rengeteg minden tud megtörténni az magyar egészségügyben, aláírom, de sajnos a posztoló ezekkel a fent említett hiányosságokkal teljesen hiteltelenné teszi magát. Főleg egészsgégügyi dolgozóként. A betegeire is így figyel, mint az édesanyjára?

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2012.04.29. 20:36:34

@Mária: Ha annyira kevesli a fizetését az még nem ok arra, hogy mások életét kockáztassa. Orvosként mg tudna élni a saját erejéből, ha akarna. Ha lusta rá, ne a beteget ölje meg miatta.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.04.29. 20:48:20

@zsázsika:

Nem tudjuk, hogy milyen minőségben dolgozott a posztoló a "professzor" mellett.

A legtöbb "egészségügyi vagyok" bejelentés hátterében a bérszámfejtésről az egyik Mucika vagy a műszak titkárnőjéről van szó, nem egészségügyi szakemberről.

karamellcuki (törölt) 2012.04.29. 20:51:48

@Egyedi nicket kell megadnod: Hogyan? Éjjel dolgozik alvás helyett-et hagyd ki.

Furin 2012.04.29. 20:52:14

@Csodacsiga: Hát eléggé kivételes eset vagy ebben a szakmában és ezt most nem az irónia miatt mondom (lehet ettől hiszékeny vagyok?:D). Hozzáteszem egy kicsit az orvosok védelmére is, hogy hál istennek olyan agresszív orvossal vagy ápolóval nem találkoztam még mint amit az író felvetett a cikkben, bár hozzáállás kérdése, én sem emeltem fel a szavamat soha velük szemben. Ettől függetlenül nagy részük szereti tartani a markát. Még szerencse, hogy akikkel eddig dolgom volt, becsületesen elvégezte a dolgát ha kapott érte pénzt, ha nem.
Amúgy sokan szidják itt a post íróját, hogy nem verte ki a balhét bíróságon, médiában, stb...
1. Kinek van kedve temetés után bíróságra járni?
2. mindenkinek ott van a feje felett Damoklész "sárgacsekkes" kardja.
3.kiverte végül is a balhét a médiában, ezért írta ezt a postot. Igaz ezzel az ő ügyén már nem fog segíteni, sem édesanyja nem támad fel, sem pénzt nem kap az államtól kártérítésként.
4. Ha bíróságra/médiába viszi az ügyet névvel akkor elég sokat veszíthet (munkáját/pénzt az ügyvédeket ismerve...) névtelenül meg ESETLEG nagyobb port is tud kavarni az interneten, és azért remélem a sárdobálók belátják, hogy egy kis hátszéllel amit az internet adhat, netán több esélye lenne (bár gondolom nem ez volt a cél, hanem tényleg csak ki akarta írni magából). A média világában meg elég könnyű megbukni, ott tényleg él a "15 perc hírnév" szabály, amilyen magasra tud emelni, olyan mélyre is lökhet.

Anti Anyag (törölt) 2012.04.29. 20:54:35

@Csodacsiga: Ugyan hagyjuk már.

Én is dolgoztam az eü-ben, na az igazán genyók azok nem sokat dolgoztak.

Akiket te írsz, azokról itt nem születik poszt, legfeljebb pozitív, mert hiába dolgozza magát hülyére, akkor is ember marad.

apanna 2012.04.29. 20:58:49

"hibáztassam a kormányt a szar fizetések miatt. "

ja, hát ez a legegyszerűbb módja....

zsázsika 2012.04.29. 21:01:41

@radiologus.hu: a poszt elején leírta, hogy ápolónő.

zsázsika 2012.04.29. 21:11:18

@Anti Anyag: ezek szerint orvos csak férfi lehet... Mert közöttük nincs pénzsovár, képzetlen, motiválatlan ill. portás kommunikációs és empátiás szintjén lévő, ellenben a nők mindannyian... Ezek szereint férfi vagyok, csak nem tudok róla, így harminc felett jó rádöbbenni. Gratulálok a bejegyzéshez, színvonalas és intelligens...

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2012.04.29. 21:40:24

@karamellcuki: Magánrendelés vagy pályaelhagyás. Akit az anyagi nehézségek olyan mélyen érintenek, hogy a hivatása lényegével ellentétesen cselekszik miatta, az válasszon másik pályát.

Én tanár voltam, egy ponton kilátástalanná vált. Tanultam mást, dobbantottam. Mindenki meg tudja csinálni, ha akarja.

Ha inkább a beteggel-gyerekkel, hozzátartozóval-szülővel ordibál, a főnökének kéne kirúgni.

SvenH. (törölt) 2012.04.29. 21:41:02

@Szélmalomharcos: pontosan!!!

azt a poszt tolo szmeemrmesen elhallgatja hogy hany eves is volt a delikvens, viszont MINDENT jobban tud a noverke mint az orvos, csodalkozunk hogy itt tartunk ha az ilyen rejtett kincseket nem hasznaljuk ki? ha csak apolasra van elpazarolva?

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2012.04.29. 21:49:12

@karamellcuki: karamellcuki 0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Kösz, hogy megtiszteltél :D

Tita nick 2012.04.29. 21:56:25

@Mária: Álljon már meg a menet! Szerinted ez Orbán hibája? Ne már! Engem 1990-ben fertőztek el térdpunkió alkalmával. Ismerek egy csomó embert, akinél műhibát vétettek az orvosok és nem Orbán. Liberáldroid!

Tita nick 2012.04.29. 21:57:50

Egyébként meg azért van maszk a sebészek arca előtt, hogy ne lehessen felismerni a tettest.

karcsibácsi 2012.04.29. 22:02:38

Szomorú történet, bár kissé zavaros, nem is hiszem el minden szavát. Öreg róka vagyok, olyan szavakat adtak a fiatal doktornő szájába, amiket egy orvos soha nem mond.
Bélsárhányás = azonnali műtét.
A poszt szerint: "Anyámat hazavittük...végül az elfekvőn kapott helyet."

Ez így nem történhetett meg.

Ha mégis, akkor többet ittam a kelleténél (bár azt mondják, rossz bor nincsen, csak kevés).

Igazság, hol vagy? 2012.04.29. 22:05:17

Ne haragudj,Nálad a pedagógusok nem sokat "értek" el,pedig Ők (is)fizetésért dolgoznak.Jó éjszakát.

zsázsika 2012.04.29. 22:09:09

@seahawks: abban a másodpercben igazat adok Neked, mihelyt elintézed, hogy a villanyszámlás ne jöjjön és a boltban ingyibe adják a kenyeret, a továbbképzésünkhöz szükséges tanfolyamokkal és könyvekkel ( tanfolyam 43 ezer általában, kötelező és ebben nincs bent a szállás, étel, meg a kiesett munkaidőd, könyv 15-20 ezernél kezdődik) együtt- melyek alapvetően Érted, betegért vannnak, hogy megfelelő felkészültséggel lássunk el... Nem csak az a baj, hogy mennyit keresünk, hanem hogy a felénk támasztott elvárásaitoknak és a felelősségű szintünknek nem megfelelően. KÉrlek,- és komolyan kérlek- próbálj meg egyszer hetvenkét órán keresztül ébren maradni, majd életet és halált eldöntő kérdésben felelősen, maximális odafigyeléssel, mellesleg empátiával és kedvesen mosolyogva dönteni- mondjuk menj el taxizni utána. Majd csináld ezt heteken, hónapokon keresztül, ja és olyan minimális a betegre fordítható összegből, ami az Algopyrin tablettát sem fedezi, rádomló vakolat és penészes falak között- végy egy köhögő , 30 éves Wartburgot és mondjuk napi 2 ezer forintot benzinre. Ha szerencséd van, mindezt jó párszor kísérni fogja irreális elvárásokkal érkező, felháborodott igényjogosult hisztije is- ( akinek adott esetben jogos a felháborodása, csak Te nem tehetsz arról, hogy nincs pénz vizsgálatra, gyógyszerre, tiszta lepedőre, több kollégára, aki gyorsabban ellátja) Ugye tudod, hogy a sztálini börtönök egyik legkedveltebb kínzómódszere az alvásmegvonás volt? 2 nap után azt is aláírtad, hogy megölted az anyádat majd pörköltként elfogyasztottad. Az egyik fiatal kolléganőm bejött péntek reggel, majd szombat este kijött a műtőből- (36 óra), nem ment haza, mert nem volt érdemes, lefeküdt az ügyeleti szobában 12 órára, és ma reggel újabb 24 órára beállt a műtőbe altatni ( nem éppen felelősség nélküli munka és baleseti sebészet lévén, eleenyésző az esélye arra, hogy 1-2 óránál többet tud pihenni ez alatt a 24 óra alatt). Nem azért csinálja, mert ez jólesik neki, hanem mert egyrészt nem tudja kifizetni a számláit - és ez így van, akkor is, ha nem vagy hajlandó tudomásul venni-, ha nem csinálja, másrészt nincs más, aki megcsinálja, ugyanis sikerült elüldözni az orvosokat, melyben elég nagy szerepe van a Hozzád hasonló hozzáállással rendelkező betegeknek is. Ha a kolléganő nem jön be és ma este Te eltöröd a karodat, nem lesz , aki elaltasson adott esetben, arra a felháborodásra én kíváncsi vagyok. A hippokratészi eskü nem azt jelenti, hogy a végtelenségig kizsákmányoljanak és kizsigereljenek minket, ráadásul az is a mi felelőséégünk, hogy eldöntsük, elvállaljuk -e így ilyen körülmények között, vagy egyáltalán nincs betegellátás és belehalol a vakbélgyulladásodba az utcán... Nincs más. Én nem emlékszem, hogy az egyetem végén a hippokratészi eskünek csúfolt- egyébként régen nem az- szavak között ott lett volna a semmiből, semmiért, éjjel-nappal, pihenés és ünnepek nélkül, megalázó fizetéssel és fenyegetőző betegekért, ugyanakkor maximálisan és feltétlenül elvégzendő munka.
Nem azt mondom, hogy egyáltalán nincs igazad, sok mindenben igazad van. De a kép jóval árnyaltabb a "szarházi orvosok, esküt tettetek " véleménynél. Ez a jelenlegi helyzet senkinek sem jó, se Neked, se nekünk, azért ezt remélem elhiszed. Csak mi sokkal jobban tisztában vagyunk a helyzettel, mert belülről látjuk, hogy nagyon nagy a baj. Ezzel együtt, próbálunk helyt állni és azért a betegek többsége meggyógyul és általában elégedett is... Jó egészséget kívánok Neked és erőt -kitartást az alvásmegvonásos próbádhoz... :)))

rikitiki 2012.04.29. 22:18:10

@seahawks: a leszarom hozzáállással egy olyan egészségügyet és benne orvost kapsz, ami le van szarva.
Ha neked az is megfelel...
ízlések és pofonok.

Én már akkor a magam részéről inkább megfizetek egy tiszta, nem szaros, magán egészségügyet.

El Visco Stello (törölt) 2012.04.29. 22:22:21

@zsázsika: Elolvastam még néhányszor, én nem látom sehová leírva, hogy EÜ dolgozó lenne. Idézd ide kérlek!

El Visco Stello (törölt) 2012.04.29. 22:26:33

@El Visco Stello: Megkövetlek és csókolom az összes halványfehér dolgos kis kacsóid! Már látom. Hiába, nahh! Az a kurva abszolút alkohol...

2012.04.30. 00:05:57

@zsázsika: Segíts nekem. Egy kicsit zavarban vagyok, nem értem az egész szitut: miért kellett a nagyit 3-szor Ct-re küldeni? A fejfájás miatt? Nem volt világos, hogy daganatos, műtét-kemó utáni beteg? 3-szor?
Mi az, hogy a bélsár hányásra nem jön ki mentő, és nem viszi be az ügyeletes kórházba? Nekem ez hihetetlen. A körzeti orvos hol a sztoriban? Elvileg minden szálnak az ő kezében kéne összefutni. Nem?
Mi az, hogy fertőző beteg lett aműtét szövődményeként? Egy egészségügyis leír ilyet?

Pobjeda Rezső fémipari TMK-s 2012.04.30. 00:08:43

Ez a viselkedés kéremszépen mélységesen felháborít. Hát mit képzelnek ezek a haramiák?

SvenH. (törölt) 2012.04.30. 00:10:57

@zsázsika: mi van meg hat valakinel ez a suket duma hogy eskut tettek ?
no es akkor mi van? egyaltalan kezdjuk azzal, hogy milyen is az az esku?
van benne szo vegstadiumos rakosrol, hogy ott mar csak emelt adag morfiumot szabad adni, mert korlatos a TB kassza?
vagy az eskuben van arrol szo, hogy van egy keret es abbol tessenek szepen gazdalkodni?

Masni 2012.04.30. 01:03:52

@zsázsika: Helló! Teljesen igazad van - sajnos. Nem várható el egy orvostól vagy eü dolgozótól az idők végezetéig mindenféle remény nélkül, hogy mosolyogva dolgozzanak.
Viszont - lehet, hülye kérdés -, de az orvosoknak miért ilyen hülye az időbeosztásuk? Miért nincs maximalizálva 12 órában a műszak nekik?

Hans Lopkowitz 2012.04.30. 01:08:52

Igenis ki kell jelenteni: A MAGYAR ORVOSOK ROSSZAK.

2012.04.30. 02:07:41

@karcsibácsi: @El Visco Stello: ne igyatok már annyit, olyanok vagytok, mint egy régi házaspár. Mindig az a rohadt (és lefőzött) pia.

@Masni: A kérdés nagyon jó. Azért, mert törvényt szegnek. Bizony, a magyar eü a bűnös túlórákra, képzetlenek ügyeleteire épül.

@Hans Lopkowitz: Kik jók?

A poszthoz I.:

@Tempus-Anh: @csak néha benézek ha marhaságot látok: Szerintem ez az eset hospice volt, javítsatok ki, ha tévedek, de én nem vágtam volna.

A poszthoz II.:

Tisztázzuk, mi az a negatív lelet! Mert eléggé ki vagyok már akadva ennek a hangulatkeltő pongyolaságán. A negatív lelet pl. a HIV-teszten van. Alapvetően szerológiában, allergológiában - szemikvantitatív analízisnél használatos. De ha egy teszt kvantitatív, és a méréshez egy skalár mennyiséget tudunk hozzárendelni, pl. 350.000 vérlemezke, az definitíve NEM LEHET NEGATÍV (pozitív sem), mert a vizsgálat nem az igen/nem kérdésre válaszol... a többi adattal együtt nyeri el jelentését a szakember számára

Flórika_79 2012.04.30. 02:44:15

@zsázsika: Kedves Doktornő! Iszonyatosan tisztelem Önt és az összes kollégáját azért az emberfeletti munkáért, amelyet nap-nap után miértünk végeznek.
Köszönöm!
Fülöp-Pusztai Beáta

Flórika_79 2012.04.30. 02:53:27

@Hans Lopkowitz: Ééérdekes... én eddig gyakorlatilag csak JÓ orvossal találkoztam. Vajon miért??? Hát igen, én nem is úgy viszonyulok hozzájuk, hogy mind aljas szemétláda... a te hozzáállásodon is múlik ám a dolog, Öcsi! Kettőn áll a vásár!!!

Flórika_79 2012.04.30. 02:58:05

@Fyall: "ne igyatok már annyit..." szerintem Karcsibácsiék teljesen logikusan levonták a következtetést, miszerint a helyzet annyira szar, hogy azon már csak a pia segíthet! :DD Én is sokszor érzem így, pedig nem is vagyok egészségügyis. :)))

Flórika_79 2012.04.30. 03:02:35

@Tita nick: Maximálisan egyetértek veled... több családtagom is félre lett kezelve kisebb-nagyobb mértékben, de a vicc tényleg az, hogy nem most, hanem a '60-as, '70-es években.

Flórika_79 2012.04.30. 03:05:00

@Fyall: "A poszthoz II." Egyébként tök jó, hogy ilyeneket megosztasz a közzel, mert ebből legalább lehet tanulni. Köszi. :)

pit001 2012.04.30. 05:54:23

Falhoz állítani mindenkit, aki nem végezte a dolgát vagy rosszul végezte és sortüzet nekik. Ja és perelni, kirúgatni stb. stb.

Éppen tegnap kellett újraélesztenem egy embert. Mentőt hívom, nincs kocsi amint lesz küldik. Mondtam, hogy rohadt gyorsan küldjenek valamit, mert nagy a baj. 7-8 percig nyomtuk a mellkasát az emberek, jött a mentő doki nélkül, tulajdonképpen felszerelés nélkül egy defi meg egy lélegeztető volt a kocsin. Mentős telefon, jöjjön másik kocsi, no az még 15 perc volt. Tulajdonképpen 35 perc után beindult az ember szíve de hát......

Dr.laikus PhD 2012.04.30. 06:59:32

@pit001:

Ezen pörölök.
Kijön a szállító mentő, ő már szakember?
Neki jön az esetkocsi?

Mennyire nem érthető az a szó, hogy újraélesztés?

zsázsika 2012.04.30. 07:53:14

@Könnyen elkaptuk, uram!: teljesen igazad van, én sem értem. POnt ez a bajom az egész történettel, ezért kérdőjelezem meg a posztoló szakmai tudását, mert az bizony elég gyenge lehet. Így, ebben a formában ez a történet nem állja meg a helyét semmilyen szinten. Ami nem azt jelenti, hogy a posztolónak adott esetben nem volt igaza.

@SvenH.: az a baj, hogy ez a nyomorult "eskü", amire mindig, minden körülmények között lehet hvatkozni, nálam pl. még hat. Ráadásul a bunkóságot, etikátlanságot és az empátia tökéletes hiányát én szerintem nem lehet a pénzhiányra kenni.
Szálljunk már le erről a "túladagoljuk a morphiumot, mert útban van a beteg" témáról. A morphium adásának nagyon szigorú kritériumai vannak, olyan könyvelése, hogy nem lehet "csak " úgy túladagolni. A másik pedig szakmai tapasztalatom- és ezt kérlek, hidd el- az, hogy végstádiumú beteget nem lehet morphiummal "megölni". A fájdalom ugyanis felülír mindent, ezért van az is, hogy ezek a betegek extrém dózisban sem szoknak hozzá. A novemberben mesterségesen kirobbantott morphium-hiszti semmmi más nem volt, mint elterelő hadművelet az egészségügy tragikus helyzetéről ( szerintem). Megint lehetett szidni a magyar orvosokat ahelyett, hogy megoldást találtunk volna a tragikus helyzetre. Én elolvastam az eredeti cikket, olyan szakmai baromságok voltak benne, hogy igen nagyon csodálkozom, hogy ez megjelenhetett Mo. egyik legszínvonalasabb szakmai lapjában. A tény az, és ezt tessék tudomásul venni, hogy a végstádiumú betegek morphium adagolás a legminimálisabb orvosi kötelesség, csak sajnos idejekorán beleverik a medikus fejébe, hogy légzésleállást okozhat. ( persze, a gyógyszertanit oktató emberek sem feltétlenül betegágy mellett dolgozó emberek, tisztelet a kivételnek).Ettől a pillanattól kezdve- és nem csak Mo.-n, de a világon mindenhol- nem merik adni, akkor sem, ha nagyon kéne- a betegek is elutasítják, mert úgy gondolják, akkor beismerik, hogy nincs tovább... Én sokat használom, persze ésszel, és elképzelni nem tudod, hogy az addig fuldokló, halálfélelemmel és fájdalommal küzdő beteg megnyugvását. És általában nem kell akkora adag, hogy teljesen "kiüsse", de olyan eset is van, amikor úgy gondolom, ez a jobb. Természetesen, aki soha nem látott még ilyen beteget, az könnyen beszél elméletekről...

@Masni: szia,
az orvosoknak jelenleg azért ilyen hülye a beosztásuk, mert kevesen vannak... ennyi. Elfogytunk. És ez csak rosszabb lesz, tehát tessék felkészülni ennél tragikusabb helyzetre is. Júliusban 6 kollégám megy el... A 12 órás munkanap Mo.-n valójában elmélet, azt senki nem ellenőrzi, hogy egyik másodállásod hogy üti a msáik 12 óráját... Én ezen a hosszú hétvégén éjszakázom szombat és vasárnap, és kedden nappal 12 órázom. Vagyis a 4 napból hármon dolgozom... ( senki ne gondolja úgy, hogy két éjszaka között élem az életemet, megkísérlek aludni. Vagyis az nem szabadnap, csak technikai értelemben.) Szabad hétvégém- tehát amikor egyáltalán nem dolgozom szombaton és vasárnap-, effektíve akkor van, ha szabadságot veszek ki. Jelenleg 54 túlórám volt ebben a hónapban és összesen 120 óra éjszakai ügyeletem ... És én azok közé tartozom- szüleimnek és a tök egyedülálló családi állapotomnak hála-, akik nem szorulnak rá a másodállásra, tehát nekem az nincs, nem is értem a többiek hogy bírják ( a fenti kolléganőmnek nem mellesleg 2 mellékállása is van, a harmadikat kénytelen volt lemondani). Ez nem volt benne a hippokratészi esküben, sőt, szerintem ez a megcsúfolása, mert nem lehet felelősséggel dolgozni ilyen körülmények között. De mint fentebb említettem, a másik alternatíva a NINCS orvosi ellátás...

@Flórika_79: köszönjük a jó szót. Igen ritka. És sajnos, sok kolléga igenis megérdemli a kritikát...

@Hans Lopkowitz: és hozzáteszem a mondatod másik felét- a magyar betegek is rosszak... Fáradj , kérlek, külföldre betegnek lenni, ott majd talán jobb orvosokat kapsz... csak remélhetőleg a Te egészségtudatod is fejlettebb lesz az itthoninál és remélhetőleg nem fordulsz egy köhögésnél orvoshoz, mert ki fognak nevetni...és azt se várd el, hogy ingyen dolgoznak, mert a fehérneműdet fogod kifizetni egy szimpla vizitnél- még biztosítottként is.... Részletekért fordulj brit-ír barátadihoz bizalommal, szerintem nem fogják érteni, mi bajod a magyar egészségüggyel és a magyar orvosokkal...Az én barátaim ugyanis nem értik...

zsázsika 2012.04.30. 08:01:16

@El Visco Stello:
második bekezdés a fénykép alatt, második sor, második mondat - "ápolónő vagyok, láttam fel- le ugrál neki..."

Mária 2012.04.30. 08:01:33

@Egyedi nicket kell megadnod:

"Ha annyira kevesli a fizetését az még nem ok arra, hogy mások életét kockáztassa."

*

Mint fentebb már írtam, ELKÉPZELHETŐ, hogy az orvos nem a saját fizetésére panaszkodott, hanem a fekvőbeteg-ellátás fiannszírozására.

De mivel az átlagember nem feltétlenül érti meg, ha egy SZAKEMBER egyébként jogosan indulatos stílusban előad neki egy nagymonológot arról, hogy miért veszteségesek a kórházak, lehet, hogy a posztoló sem értette meg, miről beszél az orvos, és azért értelmezte a panaszt úgy, mintha az orvos a SAJÁT fizetésére panaszkodott volna.

*

Ez nem az én kitalációm, hanem létező tény: így működik az emberi elme.

Ha az ember nincs tisztában egy számára új, ismeretlen szó jelentésével, kreál magának egy jelentést hozzá - vagyis a saját előzetes információi alapján értelmezi az új szót.

Ha pedig vissza kell adnia azt a szövegkörnyezetet, amelyben a számára ismeretlen szó elhangzott, akkor elképzelhető, hogy MIVEL az ismeretlen kifejezést nem tudja visszaidézni, és a jelentését sem ismeri, akkor betesz a helyére egy másikat, aminek a jelentésével tisztában van.

Hogy miért teszi ezt?

Például azért, mert fontos neki, hogy másokkal is megossza a történetet, ám NEM akarja azt a látszatot kelteni, hogy tájékozatlan és nem értette meg minden részletét annak, ami történt vele.

jog-ász 2012.04.30. 08:26:38

már bocs, nemtom ki a hibás, de csak én érzem furcsának, hogy egy mindent, még gyógyszert is kihányó, ájuldozó, bélsarat hányó idős asszonyt aki nincs a tudatánál sem és kiszáradt, heteken át ide oda meg haza küldözgetnek?függetlenül a szereplők magatartásától, ez normális? és az normális hogy életmentés nem müködhet akár finanszirozás akár az orvos fizetése miatt? ..lassan minden doki külföldre megy, itthon az marad aki semmire sem jó? vagy nagyon durván elhivatott..

2012.04.30. 08:46:02

@zsázsika: Angliában élek a családommal együtt. bizony él az "orvosi turizmus". Évente haza járunk vizsgálatokra.
Nem, nem azért, mert olcsóbb. Drágább. Sokkal. Az NHS fedezi az orvosi költségeket (kivéve fogorvos, szemészet), a gyógyszer meg szimplán olcsóbb.
A szaktudás miatt járunk haza.

tellybooksah 2012.04.30. 09:01:04

@komplikato:
És azt is tudod, hogy mennyit keres a Bécsi út túlsó végén egy takarítónő? Egy utcaseprő? Egy betanított hidegburkoló?
Miért is _PÜNKTE_ csak egyes dr. med. titulusú hominidákkal legyek szolidáris?

Zorro2007 2012.04.30. 09:44:52

Csak egy infó:
Ausztriában egy ápolónö kb. netto 1000EUR-t keres pont ugyanannyit mint egy pénztáros az ABC-ben és sosem tartja a markát, mosolyog és dolgozik.

Egy standard szülésre(+3 nap bennfekvés) a korház kb 900EUR-t kap a TB-töl. Gondolom a minöséget nem kell említenem és senkinek sem kell adni pénzt(nödokinak sem). Szeritnetek egy magyar korház mennyit kap ugyanerre a TB-töl? Kb 200EFt-t...hogy is van ez, osztrák fizetések mellett, egetverö különbség a minöségben, viszont nagyjából ugyanannyi pénz az TB-töl?Nem is folytatnám..

Aki meg sir, hogy kevés a fizetése, minek ment orvosnak/ápolónak stb. hagyja ott keressen más munkát, menjen el a csögyárba 3 müszakban dolgozni vagy a kohó mellé. Vagy ha nem, akkor csinálja! Lásd elsö példa, a nagy nyugaton egy pénztárosi fizetést kap egy ápoló és szarik sírni es a markát tartani, hanem örül, hogy van munkája...

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.04.30. 09:54:51

Elolvasom a kommenteket és megdöbbenek mint mindíg. Mi van itt? Több emberséget,korrektséget! A posztoló jogosan várta az eü rendszertôl hogy segítsenek. Ez egy sajnos jellemzô történet. Miéft hagyjuk??

min 2012.04.30. 10:01:02

@Mária: "Mint fentebb már írtam, ELKÉPZELHETŐ, hogy az orvos nem a saját fizetésére panaszkodott, hanem a fekvőbeteg-ellátás fiannszírozására."

ne képzelj bele mást abba ami le van írva....Én simán úgy vélem, hogy a fizetésről sipítozott a dokinőcske hiszen a gyakorlat is ezt mutatja hisz állandóan minden médiában ezen hőbölögnek...

2012.04.30. 11:58:18

@min: Ugyanmár ne legyél nevetséges, a jelenlegi rendszer a változatos bűncselekményekre épül, és természetesen ehhez a kedves beteg sem csak úgy asszisztál, hogy nem megy el egy baltával a legközelebbi önkormányzathoz fejbe vágni a képviselőjét, hanem úgy is, hogy rendelési idő után követeli az orvosi ellátást :D

Itt a probléma, hogy azt hiszitek bértárgyalás van, és hogy az ágazat problémáit meg lehet oldani 60.000 bruttó béremeléssel - nem lehet megoldani, átfogó szervezés kéne, de nem baj, a buszon és blogon panaszkodni és gyilkosistenmészárosozni könnyebb.

Azt már nem is említem, hogy valahányszor asszisztálsz ezekhez a bűncselekményekhez és a morális válság kutya egy világában farkasként viselkedsz és csak harapni tudsz, hozzáteszed a magadét, sőt, exponenciálisan gyorsuló tempóban segíted a rendszert a tényleges leállatiasodáshoz.

Ez az az ország, ahol a választott vezetőitek - nem az enyémek - öltönyben, kosztümben elutasították a finanszírozást, szakmai tervet és projektmenedzsmentet is megoldó javaslatunkat egy kistérség egészségfejlesztéséről.

És akkor lehet mondani, hogy a hülye orvos a hibás, de tényleg nem a fizetés miatt nem fogok magyar emberekkel dolgozni, hanem mert hagyják ezt, és nem tépik szét puszta kézzel azt a néhány gazembert, akit a vezetőiknek hívnak.

qbr 2012.04.30. 16:03:44

@Könnyen elkaptuk, uram!: "miért kellett a nagyit 3-szor Ct-re küldeni? A fejfájás miatt? "

Szerintem a tünetek alapján többen is agyi áttétre gondoltak. És, feltételezem, a CT-nek megvan egy adott felbontása, ami azt jelenti, hogy egy adott időpillanatban felvett CT-n egy adott méretnél kisebb daganat nem látszódik. Vagy egész egyszerűen a CT felvétel az egyik intézményből nem jutott el a másikba. Ilyenről is hallottunk már.

qbr 2012.04.30. 16:07:59

@Zorro2007: Tudomásom szerint Magyarországon nem keres 1000 eurót egy ápolónő.
A bolti pénztárosokat viszont nem várják tárt karokkal más országokban.

Masni 2012.04.30. 22:05:11

@zsázsika: Édesanyám ápolónő, és már 20 évvel ezelőtt sem volt sokkal jobb a helyzet. Elképzelhetetlennek tartom, hogy huzamosabb ideig így dolgozva nem égnek ki az orvosok, ápolók. Szerintem ha "normálisan" dolgoznak, azaz rendesen kapnak pihenőnapot egy-egy ügyelet után, akkor is nagyon megterhelő az idegrendszernek, testnek, mindennek (családnak is, stb.)

hibiszkusz75 2012.04.30. 22:57:06

@Furin:
"hál istennek olyan agresszív orvossal vagy ápolóval nem találkoztam még mint amit az író felvetett a cikkben, bár hozzáállás kérdése, én sem emeltem fel a szavamat soha velük szemben."

Sajnos én már találkoztam, pedig mi sem emeltük fel a szavunkat..., a sebész pl.: kiabált anyummal, mert "mi az, hogy még nem kelt fel és sétált", bár nemcsak, hogy segítséget nem kapott ehhez, de még csak nem is szóltak neki, hogy felkelthet. A nővér pedig szimplán szaros néninek nevezte..., 64 éves, béldaganatműtét után.....,
Nem folytatom, mert nagyon bánt sok minden.....,

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2012.05.01. 06:16:30

@Mária: "De mivel az átlagember nem feltétlenül érti meg, ha egy SZAKEMBER egyébként jogosan indulatos stílusban előad neki egy nagymonológot arról, hogy miért veszteségesek a kórházak, lehet, hogy a posztoló sem értette meg, miről beszél az orvos, és azért értelmezte a panaszt úgy, mintha az orvos a SAJÁT fizetésére panaszkodott volna."

A cikkben ez volt: "Amikor ezen kiakadva felemlegettem neki a Hippokratészi esküt, megrázta a vállam és úgy ordított velem. Hogy neki nincs pénze, ez egy szar meló és nem vállal több beteget, hibáztassam a kormányt a szar fizetések miatt."

Rángatni a hozzátartozót és ordítozni vele, az nem a jogos indulat kategóriájába tartozik. És "nagymonológnak" se nevezném.

2012.05.01. 08:50:35

@qbr: A válaszod rendben van, viszont ez számomra azt jelenti, hogy mégiscsak foglalkoztak a beteggel.
Más: Anglia. Tudok olyan körzeti rendelőt, ahová-megfelelő angollal, nem anyanyelvi szint- keresnek azonnali belépéssel 2 főállású orvost, és 2 asszisztenst.

zsázsika 2012.05.01. 11:05:17

@Masni: az.. :(((((
A tegnapi pihenőnapon - elvileg 24 teljes óra- megkíséreltem alunni, majd valamelyest rendbeszedni a háztartást ( többek közt kimostam a saját gépemen, a saját költségemre és fáradtságomra a kórházi cuccokat), majd összeütöttem valami kaját, mert ma is ennem kell valamit idebenn- jé- és igencsak nyűgösen indultam ma reggel dógozóba... Nem olvastam, nem kirándultam, aludtam és dolgoztam a négy fal között...

zsázsika 2012.05.01. 11:20:27

@tellybooksah: jelen pillanatban egy budapesti utcaseprő kb NETTÓ 50 ezer ft-tal keres többet, mint egy teljes felelősséggel, sok túlórával és éjszakában dolgozó szakorvosjelölt orvos... Ezt csak onnan tudjuk, hogy pár hónapja hivatalosan bejelentették és az egyik - a legügyesebb, legkreatívabb és nem mellesleg hálapénzt soha el nem fogadó- kolléganőm megpróbált elhelyezkedni szabadidejében utcaseprőnek... Azért az orvosok fizetéséről esik szó, mert egyrészt mindenki szeretné megszüntetni a hálapénzes rendszert- az orvosok nagyobbik fele is- másrészt azt mindenki érzi- a betegek is-, hogy egyszerűen szégyen, amit ilyen felelősségű és tudású emberek keresnek és ez mindenkit érint, mert beteg mindenkilesz. Az orvosegyetemhez hasonló kvalitású jogászok vagy pl. informatikusok fizetéséért nem kell aggódni, de én miért nem kapok annyit hasonló tudásszinttel, miközben nekem emberéletért kell felelősséget vállalnom ( persze, közvetve a jogásznak is, és rajta ugye nem kérik számon a hippokratészi esküt...)? Nem hasonlíthatod össze egy takarítónő felelősségét - bár természetesen van neki és természetesen szükség van rá- és munkamennyiségét, érzelmi és fizikai megterhelését egy orvosegyetemet elvégzett diplomással.

zsázsika 2012.05.01. 11:23:23

@Könnyen elkaptuk, uram!:de biztosítást fizetsz ( mert ugye fizetsz, az NHS sem ingyé' működik). És gondolom , senkinek sem jut eszébe kibújni alóla... :))))) Hát ezért működik ( úgy, ahogy, mert ír és angol barátaim azért annyira nem elégedettek és általában nagyon dícsérik a magyartr.)

zsázsika 2012.05.01. 11:55:42

@jog-ász: önmagában nem normális, csak az a kérdés, a posztoló mi mindent hagyott ki az elbeszélésből, kezdve talán a halált okozó műtéti szövődménnyel, mely műtétről egy szó nem esik. Egyszerűen túl sok a hiányzó információ, hogy ezt az egészet egy szakmában dolgozó értékelni tudja és a másik oldalról ismerve a felháborodott hozzátartozók többségének viselkedését, simán benne van a pakliban, hogy nem így történt a dolog, csak a gyászreakcióban pszichésen elhallgat sok mindent, ami viszont igenis megtörtént és attól teljesen más megvilágításba kerül az egész történet. Ahhoz pl., hogy biztonsággal ki lehessen jelenteni, hogy műtéti fertőzés történt a nem megfelelően sterilizált eszköztől, többszörös labor és tenyészéses, képalkotó vizsgálatok kellenek, ezt nem lehet a vakvilágba belekiabálni, ,mert ő valami alapján úgy gondolja- a hozzátartozók igen sok mindent gondolnak valahogy, miközben annak semmi köze a valósághoz. Ha viszont bizonyíték alapján mondta a hölgy, akkor bizony kőkemény vizsgálatok és ellátás történt. Ebben az esetben máris nem igaz a semmit nem csináltak vele kitétel. Nekünk is volt olyan hozzátartozónk, aki 7 oldalas mocskolódó levélben jelentett fel minket a BRFK-nál (!), miszerint a mamáját kínoztuk, hagytuk meghalni, nem adtunk infúziót, gyógyszert stb., bezzeg a protekciós betegnél. Először is , az osztályunkon senki nem fogad el hálapénzt, főleg nem előre. A beteg pedig minden lehetséges kezelést megkapott, persze nem látványosan, a hozzátartozó előtt gyógyszerelve, mert ezt a főnököm határozottan tiltja. És a 32 ezer forintos full extrás iv. tápoldat sem üvölti magáról, hogy ő ennyibe kerül és mit tud. Az orvosi dokumentáció alapján a rendőrség ejtette az egészet, most a nővéreket perli, csak úgy. Miközben saját bevallása szerint- melyet még a néni életében mondott nekem-, erős bűntudata van, mert nem hívott orvost a nénihez, amikor az kérte.
Magyarul, mindaddig, amíg valaki csak ilyen összeszedetlen, a valós információkat elhallgató, nem ismerő, figyelmen kívül hagyó sárdobálást végez, senki nem fogja komolyan venni a kommentelők közül. És nem csak az orvosok. És ez nem jelenti azt, hogy nincs igaza vagy a dolgok nem így történtek. Csak ilyen formában tökéletesen hiteltelen.

2012.05.02. 09:04:29

@zsázsika: Az NHS valóban nem ingyenes. Vonják a fizetésből. Valóban rossz az ellátás. Bár nyilván van területenkénti, orvosonkénti különbség.
Valóban nagy az orvoshiány. De: a vizsgálat ingyenes, az ellátás ingyenes, a gyógyszerek nem drágábbak, vagy olcsóbbak, mint odahaza. Ennek ellenére haza járunk, épp a szaktudás miatt. Tisztelet a magyar orvosoknak. Igaz persze, hogy már megtaláltuk a "mi" orvosainkat.

noverke38 2012.05.30. 08:59:57

Több helyen "vérzik" a történet. Ha nővér vagy tudnod kell mitől alakul ki egy betegnél bélsár hányás (exicósis miatt biztosan nem !!!) Nővérként nem várom meg, hogy 1 hétig ne legyen egy betegnek széklete! Járóképtelen Édesanyádnak hogyan akartál terheléses vizsgálatot csináltatni???? Ez csak egy pár dolog amit kiragadtam.
Igen katasztrófa az egészségügy, de akkor már írjunk le valóságos dolgokat!!
Én is benne dolgozom, tudom miről beszélek. Én is éltem át dolgokat a tumoros Édesanyámmal.....mégsem általánosítok és állítok valótlan dolgokat.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása