Nem segített az orvos a vérző fejű fiún

2012.03.05. 09:51

Tisztelt szerkesztők és olvasók!

 

Felháborodásomnak szeretnék hangot adni, amennyiben lehetséges, kérem közöljék levelemet. Fiam 7. osztályba jár, már elég nagy ahhoz, hogy ne kelljen őt mindenhova kísérgetni. Éppen ezért többnyire igyekszünk önállónak nevelni. Sajnos ennek a következménye lett, amiről most beszámolok önöknek.

 

 

A fiam, mint a legtöbb hasonló korú társa nagyon szeret mozogni, sportolni. Legjobban a focit kedveli, órákat szoktak tölteni minden nap iskola után a suli pályán, vagy az iskolával szemközti játszótéren. Mivel a talaj mindkét lehetőségénél beton, már hozzászoktunk, hogy általában teljesen leharcoltan, lezúzott térddel, vagy könyökkel jön haza. Legutóbb sajnos a szokottnál is jobban sikerült összetörnie magát.

 

Az történt, hogy valahogy igen szerencsétlenül fejelt össze az egyik kis barátjával a játék hevében és mindkettőjük fejéből vér kezdett el szivárogni.A fiam barátjának szerencséje volt, mert csak egy parányi seb lett a fején, de a fiam fejéből rendesen kezdett dőlni a vér. Azonnal hívott a gyerek telefonon és ház sírva mesélte, mi történt. Azon kívül, hogy lesápadtam, igyekeztem nyugtatni és mondtam neki, hogy a közelben található orvosi rendelőben kérjen segítséget, én pedig sietek.Azt gondoltam ,legalább minimálisan ellátják, mire megérkezek.

 

Sajnos nem így lett. Amikor odaértem (siettem, ahogy tudtam), még mindig nagyon erősen vérzett a feje. próbálta a rendelő csapjában mosni a sebet, a ruhája is csupa vér volt, elég horrorisztikus látványt nyújtott. Kérdeztem, hogy megnézte-e az orvos, mire kiderült, hogy nem, mert "ez nem az ő dolga". Gondoltam, a legjobb, ha azonnal beviszem a gyereket a balesetire, de annyit gyorsban megkérdeztem még a doktornőtől, hogy ugyan miért esett nehezére legalább megnézni a fiamat. Azt válaszolta ingerült hangon, ez nem az ő dolga és legközelebb, ha lehet ne vérezzen össze mindent...Ez igen, nem értem rá vitatkozni, de nagyon ledöbbentem.

 

Végül össze kellett kapcsozni a fiam fejét, ráadásul három napig élvezhette a kórház vendégszeretetét, mert agyrázkódás miatt bent tartották. Ami azóta sem hagy nyugodni, hogy egy orvos miként tud ennyire nemtörődöm lenni és hogy képes elzavarni egy vérző fejű gyereket. De legalább megnézte volna, ehelyett elküldte, oldja meg, ahogy akarja. És ha a a gyereke nem tud elérni engem ? Akkor vérezhetett volna még órákig a feje, úgy, hogy a doktornő ezt teljes lelki nyugalommal konstatálja?

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2012.03.05. 17:51:54

@VaTi:
teljesen logikus egy közösséget néhány feltűnő viselkedésű tagja alapján megítélni. sosem a csendes tömeget vesszük észre.

az orvosok flegmaságából meg mindenkinek kurvára elege van. ilyen egyszerű.

stevejobsandbillgates 2012.03.05. 17:56:01

Ez a sztori pont igy valoszinuleg nem tortent meg. Nagyon nagyon santit! Anyuka szemelyesen beszelt az orvossal? Es neki az arcaba mondtak hogy marpedig verzo gyereket nem latunk el ??? Ugye nem nagy baj, ha ezt igy nem hiszem el?

El Visco Stello (törölt) 2012.03.05. 18:01:47

@szokecsaj12: Ne a Jóistennek köszönd, hanem a természetnek. Az ilyen külsérelmeknél igen ritkán sérül a hallás.

Irkutszk 2012.03.05. 18:08:47

@El Visco Stello: Csak hogy értelmes dolgokról is legyen szó ennél a posztnál... (elnézést a vitatkozóktól, de valahogy nem érzem át a probléma mélységét).

Mit érzel különbségnek Isten és a természet között? :) Én amilyen csodákat tanulok a szervezet működéséről...

szokecsaj12 2012.03.05. 18:21:51

@El Visco Stello:
Tudod én laikus vagyok. Nem tudom, hogy egy vérző fül mennyire sérült, mert nem vagyok orvos.
Az eset az az egyetlen pillanat alatt történt, amikor hátra fordulsz. Egyszóval nem láttam, mekkorát és mihez esett. Csak hogy ordít és hogy ömlik a vér a füléből.
Hál istennek csak kívülről folyt, de a 20. papírzsepinél, bőgös kisgyerekkel nem gondolkodsz azon, hogy a természet mit gondol a fülekről.

zsikuci81 2012.03.05. 18:25:02

@Felhősaláta:
Rosszindulatu vagy. Az eleg nagy szazalek nem jelent mindenkit, ezert irtam, hogy tisztelet a kivetelnek, akik pedig vannak. Mas neprol pedig nem tudok irni, mivel itt elek. Ezzel csak annyit irtam le, hogy sok emberbol kiveszett a segitokeszseg.

szokecsaj12 2012.03.05. 18:28:27

@stevejobsandbillgates:

No én sem hinném el a posztot, ha nekem nem mondta volna ezt a városi ügyeletes orvos akkor. És tényleg rá sem nézett a gyerekre.

És azóta már még egyszer elküldtek vele az ügyeletről. Amikor a gyerek agyrázkódást kapott 2010. karácsonyán. Székkel borult, hányni kezdett, rohantam vele megint. Mert hiába mondod, hogy nem szabad, csakazértis.
Akkor is a klinikára küldött az ügyeletes. Ahonnan tovább küldtek egy harmadikra, mert hogy nem láthatják el a gyereket, mert nem ők az ügyeletes intézmény, és egyszer már elláttak egy ilyen esetet és megbüntették a kórházat.

Aztán benn töltöttünk egy estét, meg a fél karácsonyt. Egy olyan épületben, amire meg a saját ablakunkból rálátunk.

Igaz, addig körbehánytuk a fél várost.

Igazság, hol vagy? 2012.03.05. 18:48:08

@R.-né Kerrigan Sára: Nem kell általánosítani.Nem mentegetem a Doktornőt!De leírok egy esetet: A korház gyógyszertárából jövet(bizony ilyen is van) a járdaszélén ülve láttam meg egy idős nénit,aki rosszul volt,mellette egy kisérőt,aki nem tudott mit kezdeni vele.Amit láttam,hogy minden arra járó együtt érző empatikus ember messzire nagy ívben kikerüli Őket.Nem segített senki,még annyira sem,hogy bemegy és szól valakinek a legközelebb eső épületbe.Erről ennyit.A panaszosnak pedig akkor,vagy másnap kellett volna panaszt tenni,nem utólag itt leírni sérelmeit.Nem várok hozzászólást,reagálást.

jágör68 2012.03.05. 18:50:37

Vótmár.
Vagy valami hasonló.
Ennyi pézből- ez van.
Lehet, hogy
"nem kerül semmibe, hogy megnézze a fejét" szövegekkel majd jönnek 6754- en- és valóban az volt eddig a SZOKÁSJOG!
-de ez nem jelenti azt, hogy így is van törvényileg szabályozva.
Az orvosi vizsgálatot minden esetben dokumentálni kell- és a finanszírozó felé elszámolni.
Na most a ZsOEP- a kevés lóvéból, amit a 3,5 millió befizet- úgy tudja 10 milliónak "biztosítani" az egyenlő ellátást, hogy "szolidaritási alapon"- aszongya:
"Van egy finanszírozási limit- azokat a kifizeti- akit aki meg azon felül jelenik meg az orvosnál- azt is köteles ellátni- hogy miből- és hogyan- és hogy ezért mennyi finanszírozást (nem) kap, az a szolidaritásból fakadó magánügye minden egészségügyi dolgozónak.
Egyébként is "fizessevissza a huszonszázezermilliárdokat, amibe a képzése került"
Már milliószor leírtuk páran:
NEM azért nem LÁTNAK EL MINDENKIT (kevés kivételtől eltekintve) a magyar egészségügyben, mert
-szemetek,
-hanyagok,
-meg jókat röhögnek a szenvedő betegeknek- hanem mert:
szimplán elhivatottságtól nem lesz- se eszköz, se tisztességes órabér, se 100%- ban valós áron fizetett beavatkozások-
magyarul EGÉSZSÉGÜGY!

Dr.laikus PhD 2012.03.05. 18:54:42

@jágör68:

Elsősegély!
Ismerős ez a szó?

Ne csináld már!
Miért akarsz rosszat az itt maradóknak?

Kászon Tomi · http://kulturjunkie.blog.hu 2012.03.05. 19:00:57

Hogy lehet ilyen egy orvos? Mi az, hogy nem az ő dolga? Elkeserítő sajnos!

Ugyandehogy (törölt) 2012.03.05. 19:04:11

@jágör68:
ennyi pénzből ez a stílus van? még mindig ez a válasz megy?
hát az ilyen nem is érdemel többet.

Barnamaci 2012.03.05. 19:12:37

@jágör68: teljesen egyetértek, holott én is a másik oldalon vagyok, vagyis nem egészségügyis. A magyar nép nagyon el van ám kényeztetve még így is(!!!) az egészségügyi ellátással. Igenis, dolgozzanak törvényesen, minden betűt, szabályt betartva, mert akkor hamarabb bekövetkezik az összeomlás, ami már azt mondják, megtörtént. Félreértés ne essék, senki másnak nem kívánok rosszat, egyszerűen csak rá kell ébredniük az embereknek, hogy azért ilyen az egészségügy amilyen, mert drága kormányaink (MINDEGYIK!!!) nagy ívben szarnak rá!

vanier (törölt) 2012.03.05. 19:14:46

Anyuka lehet a takarítónővel beszélt, ugyanis azoknak szokásuk a tisztaság miatt aggódni.
Ilyen orvos nincs, csak a mesében.

tundee 2012.03.05. 19:21:58

@R.-né Kerrigan Sára: A doktornő emberségből kap tőlem egy elégtelent. Nyilván nem azt várja el az ember, hogy összevarrja a gyerek fejét, ha egyszer nem ért hozzá, de egy elsődleges sebellátást, s egy vizsgálatot illik megcsinálni. S ezt, mint a doktornő egyik kolleginája írom.

alfa.orionis 2012.03.05. 19:44:44

Lutri az egész. Egyik gyerek mély, nagyon vérző sebbel(egészség-és épségmániás) besétált a zsúfolt sebészeti ügyeleten a rendelőbe, közölte, hogy azonnali ellátást kér, mert épp elvérzik (11 éves volt), nagy derültség közepette gyorsan ellátták. (én picit restelltem magam, mert kint ezer gyerek ült dettó véresen). A másikat csúnyán megharapta egy idegen kutya, 4 helyre rohangáltam vele, mire beletaláltunk az ügyeletes kórházba, ahol beutalót kértek a háziorvostól (mert a TB stb..),frontsebészet-szerű körülmények és ellátás, veszettség ellenszere csak ÁNTSZ-től, a gyerek nem tud menni, lesz*rta mindenki.Oda-vissza a Tátra utca-Váci út között, végre van, megesküszöm, hogy tényleg elviszem a háziorvoshoz, mert csak ő adhatja be.Reggel 9-től este 6-ig ezt intéztük! Budapesten, kocsival!!(este meglett a kutya, nem kellett az ellenszer-én meg amilyen rendes voltam, visszavittem másnap. Újra megesküdtem, hogy hűtőben tartottam....de azért elgondolkodtam az eljáráson.)

Dr.laikus PhD 2012.03.05. 19:48:28

@alfa.orionis:

A 11 éves nagyon tetszik. :))

A másodikat mi is végig éltük.
Azt hittem csak velünk csesztek ki.
Pedig a miénk régi történet, de ahogy látom itt sincs változás. :((

jágör68 2012.03.05. 19:49:05

Nem konkrétan az esethez, hanem a hozzáálláshoz írtam.

@tundee:
Szintén NEM konkrétan az esethez tartozik, hanem a hozzáálláshoz:
Az "illik megcsinálni" az milyen OEP- térítési kategória?
És milyen törvényt lehet erről idézni?
Mert elsősegélyt nyújtani a törvény szerint mindenkinek kötelessége- akinek meg jogsija van, pláne:
-tanítónéni
-edzőbácsi
-anyuka, apuka, stb
Mondom, nem konkrétan az esethez írtam, hanem a
-nem kerül semmibe
és
-nehogymár pénzkérdés legyen
típusú gondolkodásmódra írtam.
Ahol az egészségügy nem pénzkérdés- ott az egészségügy nem karrier- és nem is a betegekért van- maximum a papíron, amire ezt ráírták.....

PsyhoRi 2012.03.05. 19:51:33

Újoncként most szeretném a realitás talaján maradva megtalálni a közös nevezőt.

Sok-sok pro és kontra vita megemésztése után néhány "okoskodás": (nem vagyok EÜ-s, de elégszer voltam már a balesetin.)

1. A doktornőnek az esküje alapján KÖTELESSÉGE az ellátás megkezdése, tudásbeli és felszereltségi szintjéhez mérten.
2. Már a józan ész is azt diktálja, hogy egy vérző fejű gyerek a rendelőben prioritást élvezzen a kezelésben, tehát az, hogy nincs rá ideje a "sok másik beteg" miatt nem magyarázat. Hogy csak egy okot említsek: nyílt fejsérülés egy helyiségben, ahol nagyrészt (főleg így tavasz elején) (fertőző?) légúti betegséggel vannak ott az emberek.
3. A "nincs pénz => nincs eszköz" itt nem állja meg a helyét. Már az is megfelelő lenne, ha fertőtlenítővel beitatott gézlapot helyez el a seben, a többi már tényleg legyen a kórház dolga.
Ezekkel (fertőtlenítő, gézlap) rendelkeznie KELL.
4. "Nem volt súlyos". Egy fejsérülés mindig súlyos sérülésként kezelendő, a lehetséges belső vérzés/ agykárosodás miatt. (Az hogy "csak" agyrázkódás lett belőle, csak szerencse kérdése.)

Ezeken túl viszont megértem az orvosokat a problémáikkal kapcsolatban, ám az hogy nekik tényleg nagyon nehéz itt magyarországon dolgozni (túl sok beteg, nem megfelelő "pénzügyi háttér") még nem jogosíthatja fel őket az esküjük megszegésére.

Ami anyukát illeti, meg tényleg meg kellett volna még ott kicsit a dokinőnek felemlíteni a dolgokat, mert itt most már veszett fejsze nyele.

jágör68 2012.03.05. 20:01:12

@PsyhoRi:
A gézlapot, meg a fertőtlenítőt a jótündér adja ingyen, ugye?
Meg az időt is?
Elárulom, ha betartanánk a szakmai előírásokat, már kb 15 éve nem létezne egészségügyi ellátás Magyarországon.
De szerencsére sok elhivatott meg "balek" van, akik a törcényben előírt kötelező pihenőidőt, szabadidőt sem veszi ki/ tudja kivenni- mert avalami nagyokos beleírta a Tákolmányba, a "mindenkinek minden jár" elvet.
Ja meg 50 év alatt a fejekbe- sikeresen- beleverte a
-fizessevissza
-ezadolga
-amúgyishálapénzesgyilkos
no meg persze
-"felesküdött" rá.
Mire is:
-hogy hólyagkövet nem operál
-nőnek magzatelhajtó szert nem ad
copyright by Hypoocrates
Na most akkor az urológusok meg a nőgyógyászok becsukhatják a boltot?
A posztban említett doktornéni a ritka kivételek egyike (se nem balek, se nem elhivatott annyira- vagy már csak kiégett, a "mindenkinek minden jár" rendszerben)

alfa.orionis 2012.03.05. 20:16:30

@Dr.laikus PhD: Ez egy ilyen gyerek:) Ráadásul szerencsés is. A tesója, mint látható, nem annyira.

PsyhoRi 2012.03.05. 20:23:15

@jágör68: Kérem olvassa el az utolsó soraimat is, az is hozzátartozik.

NEM írtam sehol sem se hálapénzről, se gyilkosról.

Engedje meg,hogy az orvosi kamara által jegyzett eskütételt idézzem:

"Én …………….. esküszöm, hogy orvosi hivatásomhoz mindenkor méltó magatartást tanúsítok. Orvosi tudásomat a betegségek megelőzésére, a betegek testi-lelki javára, betegségük gyógyítására fordítom. A hozzám fordulók bizalmával, kiszolgáltatott helyzetével visszaélni nem fogok, titkaikat fel nem fedem. Egyenlő figyelemmel és gondossággal gyógyítok minden embert. Tudásomat és gyakorlati ismereteimet állandó képzéssel magas szinten tartom, de ismereteim és képességeim korlátait is tudomásul veszem. Az orvosi működésemmel kapcsolatos etikai követelményeket tiszteletben tartom. Arra törekszem, hogy az orvostudomány, valamint a …………. Orvostudományi Egyetem jó hírnevét öregbítsem és megbecsülését előmozdítsam."
Forrás: Egészségügyi Stratégiai Intézet.

A kiégettség megint nem ok.
A "felesküdött" rá dolog meg úgy úgy néz ki, hogy egy ilyen eskü szerződének minősül, melyet igenis BE KELL tartani.
Ennek megszegése szankciókat von maga után.

karcsibácsi 2012.03.05. 20:24:07

@gioni44:
"Ez a poszt egy kamu"

Hé, ijet itenn nem szabad mondani! A posztolók és a versengve alárakó nagyottmondó komendálók mindég igazat mondanak! Kamu poszt egyájtajjába nincsen, csak a hüje dokik mongyák esztet hogy mencsék a mundér nemlétező becsüsségétt!

Sparti300 2012.03.05. 20:36:53

Én azért egy sötét sarkon, biztos megrángattam volna minden lelkiismeret furdalás nélkül a fülét, hogy észhez térjen és leszálljon a földre.

Sheruzad 2012.03.05. 20:40:10

Ritkan szolok hozza, de mindig MINDIG olvasom a posztot es a hozzaszolasokat is.
Eleg jol meg lehet ismerni valakit a velemenyei olvastan. Ismerlek titeket feleim :)
Ami eszembe otlott: barmilyen poszt, barmilyen tortenet, a kommenteket elore tudom boritekolni, (tudom kik mennek, merre mennek az uton) tudom ki melyik fel melle fog allni, ki fog kamuposztozni, ki fogja azonnal a kommentelot leoltani, ki fog azonnal vehemensen az orvos ellen - a komplett egeszsegugyi garda ellen- felallni..

Miert van az hogy a leirt esettol tokre fuggetlenul X mindig az orvost/novert fikazza, Y mindig a posztolot alazza foldig es Z mindig MINDIG lekamuzza a posztot..

jágör68 2012.03.05. 20:45:58

@Sparti300:
Hát hogyne.
Rángatnád inkább a 1,5- 2 millió munkaképes korú potyautast!
Meg a 1,5 millió kamu- minimálbérest...
Na akkor talán lenne pénz egészségügyre.
Ja egyébként az igazságról:
www.nol.hu/belfold/szocska_munkakopenyt_kapott_az_apoloktol_a_penzszerzeshez_

Idézet:"maguk viszik be a gyógyszert, fertőtlenítőt- saját fizetésükből"
Na Hippokrátesz hol írt ilyet vagy az orvosi eskü?????

szabidoki 2012.03.05. 20:46:47

Ha ez a sztori valóban így zajlott, akkor a kollegina valóban módfelett modortalan volt, bár vannak kétségeim.
Az érthető, hogy a kollegina nem vállalkozott a varrásra, a leírás szerint a srác a csapban mosta a fejét, az pedig a háziorvosoknál általában már a tényleges vizsgálóban szokott lenni, vagyis eljutott az orvosig, csak nem varrták össze a fejét - megjegyzem, röntgen előtt nem is szokás, hanem hagyták, hogy mosogassa a csapban. A fejsérülés tényleg erősen szokott vérezni, de járó, beszélő betegnél nem szoktunk annyira izgalomba jönni, mint az érthetően feldúlt anyuka. Érdekelne, hogy a kollegina hogy látta az esetet...
@szokecsaj12: az ügyeletnek igaza volt, ők nem varrnak össze vérző füleket (sehol a világon), ezt illik fül-orr-gégész szakorvosnak csinálni. Vagy legalábbis olyannak, aki jártas varrásban.
@Turchi: eszméletvesztés nélküli fejsérülés igen ritkán vezet agyrázkódáshoz, szerintem inkább financiális okai voltak annak, hogy benntartották a gyereket, mintsem tényleges orvosi probléma.
@R.-né Kerrigan Sára: a tapasztalat sajnos az, hogy a járókelők 99%-a bámészkodik, röhög, fotózza a sérültet (halottat), de nem segít. Általában a legtöbb, amit a járókelők csinálni szoktak az az, hogy mentőt hívnak az otthonában (=pad alatt) békésen hortyogó részeg hajléktalanhoz, mert ház ugye az már mégiscsak...
@Szelid sunmalac-Elmeny designer: az kéne eszedbe jusson, hogy amíg a te utcaseprő-alkoholista szakos végzettséged nem különösebben népszerű külföldön (mondjuk itthon is túlkínálat van a kollégáidból), az orvosi diploma más tészta, és az elvándorlás miatt már most nyakig ültök a kakiban, de ha továbbra sem lesz rendes fizetés, akkor a helyzet csak romlani fog. Ezért kellene normális fizetés az orvosoknak.

jágör68 2012.03.05. 21:02:44

@szabidoki:
Nemcsak rendes fizetés,
normális munkakörülmények.
Azért 2012- ben elég lehangoló beballagni a múlt előtti században (XIX) épült roskadozó, málló vakolatú, rozsdás, csöpögő csövek közé, ahol kb 1,5 hétre elegendő gyógyszer, kötszer és egyéb fogyóeszköz van.
Nővérből, ápolóból meg jó, ha 1 60- 70 betegre.
Úgyhogy kedves dolgozni akarók- lehet jönni- segédápolónak, havi 70- ért emelgetni a 150 kilós beteget egyedül, meg takarítani az emberi váladékokat, salakanyogat a nem ritkán zavart, agresszív betegek alól.

szabidoki 2012.03.05. 21:08:44

@PsyhoRi: a gyerek mosta a fejét a rendlő mosdójában - nekem nagyon úgy tűnik, hogy elkezdték az ellátást, csak addig jutottak, hogy kitisztítják a sebet, anyuka hamar odaért. A járó-beszélő beteg meg nem szenvedett agykárosodást, ez ilyen egyszerű.

szabidoki 2012.03.05. 21:13:58

@jágör68: nyilván az sem lenne egy utolsó dolog, ha rendeznék a munkakörülményeket is, de szerintem a fizetéssel kell kezdeni, hogy legalább lássuk, jó irányba mozdulnak a dolgok. Ha már nem azzal kell küzdeni, hogy milyen másod- meg harmadállást kell vállaljak, illetve hogy a gyereknek tudjak venni normális cipőt, akkor már könnyebben néznék szembe egy lehangoló környezettel, valamint könnyen lehet, hogy ha mindenhol normálisan megfizetnék az orvosokat, akkor a lepukkadt helyekre nem akarna menni senki, és netán észbekapnának, és rendberaknák.

Homokdűne 2012.03.05. 21:24:00

@PsyhoRi: Már csak az hiányzik belőle (de lehet, hogy jövőre belekerülhet) hogy ingyen...

lpt1 2012.03.05. 21:24:37

@szabidoki: Én (sajnos) nem értek ehhez, ezért kérdezném, hogy

- mióta kell mosogatni (főleg folyó vizzel) egy sebet? Az nem egy öngyilkossági módszer, garantálva az elvérzést akármilyen kis sebből?

Vu, de ja vu 2012.03.05. 21:24:38

Az alulfinanszírozottságról már én is hallottam, a kms-ünk is mondta, hogy ő nem ér rá filléres lopásokkal meg ilyen szir-szarokkal foglalkozni, mert neki erre nem adnak elég benzinpénzt, meg a sok nyomozás miatt nem marad ideje beszedni a büntetési kvótát...

Tudomásul vettük, így jártunk.

Az egészségügy ugyanígy van, nincs gyógyszer, ember, ott is kevés a pénz, nagy a hajtás, nekik igazi betegekkel kell dolgozni nem hipochonderekkel, meg ennyi pénzért mégis mit akarunk...

Ezt is tudomásul vesszük, így jártunk.

De hogy a kmb-s megy egy kört az autóval, azután minimálbéres viszonylatban elég tekintélyes összegre büntet azért a biciklilámpáért, aminek ellopása miatt neki nincs ideje-pénze dolgozni, mert tőlünk bezzeg elvárható hogy vagy azonnal pótoljuk, vagy szépen gyalogosan hazatoljuk: az pofátlanság!

Az hogy egy eü-intézmény alulfinanszírozottsága miatt, az ott dolgozók csekély jövedelme miatt egy gyereket le se szar az ügyeletes orvos, az szintén vérlázító!

Mennyi vesztesége lett volna a doktornőnek, ha ránéz a fejsebre, ad egy csomag gézt (vagy budipapírt, az olcsóbb), és kinyilatkozik, hogy traumatológiás eset mert fércelni kell, neki meg se cérnája, se tűzőgépe???

Az emberi hang, az emberi gesztus az OEP-nek mennyibe kerül, az értetlen szentségit???

Mint mondtam, nej dolgozik egészségügyben, 20 éve minimálbéres, de el tudja különíteni az anyagi sirámokat a munkájától... Hát akkor ha ő meg tudja tenni, akkor más is próbálja már meg!!!

Nem olyan beosztásban dolgozik, ahol nyomulnak az orvoslátogatók meg A4-es zseb kell a borítékoknak, mégis végig tud úgy menni egy intézeten, hogy nem tetteti magát se süketnek, se félistennek...

Tegyünk már pontot ennek az ügynek a végére: a dokinőnek semmit nem lehetne felróni, ha rászán 2 percet a gyerekre, nem csinál semmit, csak a kezébe nyom egy csomag gézlapot, hogy tartsd ott, anyának meg megmondja, hogy meghaladja a lehetőségeit a feladat. Ennyi, nem több. De ez túl emberi lett volna, így inkább lebaszta a gyereket, hogy összevérezett mindent... brávó, ezt még az OEP is megtapsolja, úgy lehet még egy korzikai jutalom-utat is össze tud szedni, ha ilyen ütemben nemgyógyítja az ügyelethez fordulókat!!!

2012.03.05. 21:27:31

@szabidoki: "eszméletvesztés nélküli fejsérülés igen ritkán vezet agyrázkódáshoz"

Statisztika? Nem láttam erre vonatkozó számokat, csak azt, hogy gyakori mindkét eset. Én meg akkor a ritka esetekhez tartozom :-) Viszont vannak más tünetei is, ami alapján megfigyelhetik. Hiányos a poszt ebből a szempontból.

PsyhoRi 2012.03.05. 21:30:01

@szabidoki: Valóban lehet hogy így volt. Ezt sajnos nem tudtuk meg a posztból.
A fejsérülésre pedig inkább paranoiás módon gondolkozva válaszolok: Az esetleges más - a sérüléstől eltérő - helyen kialakulhatnak vérömlenyek. (Kicsi az esélye az biztos). Persze ez inkább magánvélemény és nem orvosként ennél többet nem is tudok mondani.

El Visco Stello (törölt) 2012.03.05. 21:34:02

@Sheruzad: Értelmezhetetlen ez a sok sületlenség, amit írtál. Elsősorban a te lelkedre jellemző. Miért gondolod, hogy ez egy háború és két hadsereg van? Egyszerűen arról van szó, hogy a posztolók egy része a kommentelővel ért egyet, a másik része viszont nem. Ettől még senki nem áll senki mellé. Az pedig, hogy egy adott kommentelőről tudni lehet, hogy mi lesz a véleménye, az a személyiségéből is fakadhat. Én pl soha nem fogok szörnyethalni a gyerekem harci sérüléseit látván, csak simán megoldom, hogy az állapotának megfelelően el legyen látva. Nem fogok senkinek szemrehányást tenni, mert végül is magunknak kerestük a bajt, nem várhatjuk senkitől, hogy meg nem történtté tegye. Meggyőződésem, hogy a gyermek fejlődése szempontjából az ilyen apró sérülések nagyon fontosak, fejlesztik a reflexeit, növelik a magabiztosságát. Hasonlóan a nemsteril környezethez, ami pedig az immunrendszer szabad építkezésének a feltétele.
Remélem, ezek után világos, hogy nem értek egyet azzal a szülővel, aki a széltől is óvja a gyermekét, minden csipcsup ügyet megtorol, ostobán védelmezi olyan dolgoktól, ami pedig hasznára válna.

El Visco Stello (törölt) 2012.03.05. 21:36:45

@Turchi: Minek ide statisztika? Az agyrázkódásnak meg vannak a tünetei. Hatóránkénti eszméletvesztés, hányinger, szédülés stb. Ha ezek nincsenek, agyrázkódás sincs.

szabidoki 2012.03.05. 21:45:39

@lpt1: légy erős, a sebeket ki kell mosni. Ha folyóvíz van, akkor azzal, ha van steril víz/betadine akkor azzal. Nyilván vérezni fog, de nem mosod órákig, csak percekig. Bekötöd, eláll. Vagy megvarrod, attól függően, hogy milyen a seb illetve a te felkészültséged.
@Turchi: ha statisztika kell, dolgoztasd meg a gulgit; én a saját tapasztalatom alapján állítom, hogy eszméletvesztés nélkül igen ritka a komoly fejsérülés, agyrázkódást is beleértve. Nem lehetetlen, de ritka.
@PsyhoRi: számomra elég világos, hogy minden valószínűség szerint megkezdték az ellátást - a "meg sem nézett az orvos" jellegű panaszok nagyobb részt abból szoktak adódni, hogy a betegnek van egy elképzelése, hogy mit is kellene csinálni, az orvos meg nem azt csinálja, hanem amit a tudása és a tapasztalata diktál.

2012.03.05. 21:50:02

@szabidoki: Dolgoztatom, azért kételkedek.

lpt1 2012.03.05. 21:52:37

@szabidoki: Nyilván ki kell mosni, de egy összefejelésből származó seben gondolom én, túl sok mosnivaló nincs, és akkor nem is véres minden.

Vu, de ja vu 2012.03.05. 22:17:56

Fejsérülés: ha ilyen miatt kell a gyereket kórházba vinnem, nem érdekelnek a statisztikai adatok, ritka vagy még ritkább: RÖNTGEN!!!

Joggal kérdezik a szakemberek, hogy MINEK???

Ehhez el kellene mesélnek két - mellesleg küzdősporttal foglalkozó - kamasz történetét, ahol a végzetes sérülés nem verseny vagy edzés, hanem iskolából hazafelé menet keletkezett. A fenti SZAKEMBEREK véleménye szerint a fejsérülés vélelméhez olyan körülményt kellett volna figyelembe venni, amit még az érintettek sem észleltek: egy ütés ököllel - mint edzés vagy meccs közben, csak váratlanul -, ez miatt egy elesés-botlás (orvosszakértői vélemény szerint pillanatnyi eszméletvesztés), sértett részéről morgás (de hülye vagy, baszki)... majd pár óra múlva eszméletvesztés, másnap pedig exitálás.

SENKINEK, SEMMI nem tűnt fel...

Pedig a CT kimutatta volna...
...csak akkor még igen ritka jószág volt:-(((

Úgyhogy amikor valaki saját gyerekét betegesen vizsgáltatni akarja, az lebegjen a szemetek előtt, hogy mi van, ha ő az EGY az ezerből de akár millióból!!! Mert ezt utólag megmagyarázni nem lehet! Lehet makogni valószínűtlenségről, ritkaságról, OEP-pénzről... de ne adja az Isten, hogy olyan szülőnek magyarázz, akit a valószínűség-számítás nem nyűgöz le annyira, mint az a körülmény, hogy bizony minden eszköz adott volt, mégis Ő legyen megértő...

Én sem vagyok pl. megértő tipus... nehéz is az életem, mert mindenkivel hadakozok... de sokszor nem értelmetlenül, és ami lényeg: nem eredménytelenül!

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.05. 22:22:22

@Vu, de ja vu:

Csak egy pillanatra: nem áthatoló koponyasérülés után, illetve eszméletvesztés nélküli esetekben a röntgenfelvétel elkészítése szakmailag indokolhatatlan, pusztán a páciens sugárterhelésének növelését szolgálja.

Amennyiben valamiféle neurológiai tünet jelentkezik, akkor CT végzendő.

szabidoki 2012.03.05. 22:32:38

@lpt1: nyilván nem láttál még túl sok fejsebet...
@Turchi: akkor hozzál te statisztikát.
@Vu, de ja vu: a röngten elég ritkán ad értékelhető eredményt, általában azért csinálják, hogy a beteget/hozzátartozót megnyugtassák.
Ahogy Radiológus is mondta, neuro tünetek esetén (és nem a beteg rendelése alapján!) CT-t kell csinálni, hogy kizárható legyen a koponyaűri vérzés. Ha egy orvos lát egy sérültet, és hazaküldi, mert nem tűnik komolynak a dolog, általában el van mondva, hogy adott tünetek jelentkezése esetén azonnal vissza.

Vu, de ja vu 2012.03.05. 22:32:57

@radiologus.hu: Miután én nem szakember vagyok, csak az érdekelne, hogy ESEMÉNY után kb. mennyi idővel lehet kimutatni esetleges vérömlenyt, ami még viszonylag tünetmentes? Egy akkora érről van szó, ami kb. 6 óra alatt hoz létre akkora vérömlenyt, hogy eszmélet vesztés következik be a koponyaűri nyomás megnövekedése miatt.

Egyébként említettem eszméletvesztést, csak akkor senki nem gondolta, hogy az volt a tünet... Utólagos volt az orvosszakértői vélemény.

Barnamaci 2012.03.05. 22:33:53

@lpt1: nézz szét a neten akár, mindenhol ezt irják, hogy első körben mosd ki a sebet...

Barnamaci 2012.03.05. 22:41:12

@Vu, de ja vu: az a baj ezzel az elmélettel -"Úgyhogy amikor valaki saját gyerekét betegesen vizsgáltatni akarja, az lebegjen a szemetek előtt, hogy mi van, ha ő az EGY az ezerből de akár millióból!!!" - hogy ezt forditva is lehet nézni: mi van ha az én gyerekem lesz az az egy millióból, aki egy gyógyszertől, oltástól, akármitől meghal, és még sorolhatnám. Ilyen erővel az utcára se lépj ki, mert mi van ha éppen akkor esik a fejedre a tégla, ha éppen akkor megy egy őrült autós és a járdán eltarol, szóval hosszú a lista. Én igy nem tudnék élni, hogy mindig ez járjon a fejemben, hogy mi van ha...

Vu, de ja vu 2012.03.05. 22:45:00

@szabidoki: Tehát CT-t lehet kérni... csak kell hozzá egy ORDÍTÓ neurológiai tünet??? Mert a protokollnak manapság még nem rutin a lehetséges esemény kizárása???

Én műszaki ember vagyok, máshogy jár az agyam...

Ha bizonyosságot akarok, akkor különféle teszteket végzek/végeztetek a lehetséges vagy valószínűsíthető esetekre... A szimulációk vagy terhelési próbák célja az, hogy megelőzzék vagy még a nagyobb baj előtt jelezzék egy részegység gyenge pontját, sérült voltát.

Egy teherautó váltójának kijár a költséges teszt, de az emberéletnek igenis kell hagyni rizikófaktort tapasztalt de ritka előfordulásra???

Mennyibe kerül most az orvosnak a CT óradíja magánrendelésen??? Kérem, hogy akinek friss adata van, írja meg, hogy ne írhassak vérlázítóan alacsony összeget, amiről én tudok!

2012.03.05. 22:46:06

@szabidoki: Hát ha létezik, akkor keresek. Csak ma este kb. 10 orvos cikkét olvastam az agyrázkódásról, és mindegyikben közös az, hogy az agyrázkódás tüneteit meghatározza a súlyossága. Enyhe agyrázkódás esetén az esetek többségében nincs eszméletvesztés, gyerekeknél még a zavartságot is csak később lehet észrevenni, mivel ő nem tudja elmondani, viszont vannak más tünetek, ill. sok esetben a tünetek később jelentkeznek, amit az előzőleg megtörténhetett agyrázkódásnak tudnak be. Mindenképpen fontos az időbeni felismerés a későbbi tünetek megelőzése miatt. Sok enyhe lefolyású agyrázkódás magától gyógyul, sok meg nem. A középsúlyos, vagy súlyos agyrázkódás velejárója az esetek többségében az eszméletvesztés. Attól, hogy egy agyrázkódás enyhe, attól még van. Ezért nem ritka az eszméletvesztés nélküli agyrázkódás. Mert a nem súlyosabb kategóriába tartozik. De a betegség neve akkor is agyrázkódás. Sok esetben nem is fordulnak orvoshoz, a későbbi tünetekkel meg nem sebészhez, hanem neurológushoz, vagy egyéb szakemberekhez mennek. Ez talán ok lehet arra, hogy a te tapasztalataid súlyos esetekre vonatkoznak.

Vu, de ja vu 2012.03.05. 22:53:51

@Barnamaci: Pedig az életnek nagyon sok árnyoldala elkerülhető lenne, ha a reális veszélyeket komolyan vennék...

A közhely-kivételek, amiket felsoroltál, azok is ilyenek. Mindennek van kockázata, védőoltástól kezdve mozdonyvezetésig. A kérdés az, hogy mi az amit indokolatlanul elbagatellizálsz, és mi az amit túllihegsz.

Ha megtudjuk, hogy mibe kerül a CT üzemeltetése, kb. képet kaphatunk arról, hogy heti 5, évi 250 CT mekkora plusz kiadás, cserébe a nyugalomért, netán elkerült komplikációért.

Megkockáztatom, hogy egyetlen agyműtét, ami a CT hiányára vezethető vissza, nagyságrendekkel javítja a hiábavalóság érzését... méghozzá mindkét oldalon.

Barnamaci 2012.03.05. 22:58:51

@Vu, de ja vu: amennyire szétnéztem, van már koponya CT 8000 Ft-tól, de inkább 15 felett. De Te azt irtad, hogy akkor még amikor Neked kellett volna, ritka volt.

szabidoki 2012.03.05. 22:59:08

@Vu, de ja vu: ez nem óradíj kérdése. CT-t akkor kell végezni, ha gyanú van arra, hogy koponyaűri vérzés esete forog fenn, ez pedig tünetek alapján lehetséges. Ha nincsenek megfelelő tünetek, nincs vérzés sem, magyarán nincs szükség CT-re. Ha nem romlott el, nem kell megjavítani.
Ha a megfelelő tünetek mellett nem készült CT, az hiba. Ha a tünetmentes beteg haza lett küldve CT nélkül, az nem hiba.
A CT amúgy mint minden orvosi beavatkozás, jár némi kockázattal, jelesül a sugárterhelése elég nagy, ami később kellemetlen következményekkel (tumorok) járhat, illetve 2 vagy annál több CT gyermekkorban mérhetően csökkenti a gyermek IQ-ját.

Barnamaci 2012.03.05. 23:01:03

@lpt1: ja bocs, mosogatást. Mi a különbség amúgy a kettő között?

Barnamaci 2012.03.05. 23:04:02

@Vu, de ja vu: hát őszintén szólva én éppen nem vagyok az agyonvizsgálgatás híve, hiszen annak is van kockázata. Még egy szimpla vérvételt sem kérek, ha az nem tutira indokolt. A gyerekorvosunk is azt mondja, ha nincs tünet, ami indokolná, teljesen felesleges kockázatos hercehurcának kitenni. A vizsgálatokban is van némi kockázat!

szabidoki 2012.03.05. 23:06:06

@Turchi: definícióbeli probléma van. Nálam az számít agyrázkódásnak, amikor a fejsérülést követően tünetek jelentkeznek (eszméletvesztés/romló tudatállapot, zavartság, hosszantartó memóriazavar, hányás, látászavar, szédülés), de nincs koponyaűri vérzés. A "fáj a fejem és gyenge vagyok" jellegű dolog nem agyrázkódás, csak valamiért jobban hangzik, mint az "enyhe fejsérülés". Sajnos kollégák is hajlamosak felületesen kezelni ezt a kérdést, nincs kedvük/idejük bajlódni hosszú magyarázatokkal.

lpt1 2012.03.05. 23:08:03

@Barnamaci: mosni: egyszer, mosogatni: töbször

Barnamaci 2012.03.05. 23:13:57

@lpt1: ez érdekes értelmezés :-) Ige többesszámban? Mosni a mosógép úgy mos (meg az ember kézzel), hogy többször forgatja (gép), kézzel meg többször súrolod ugye. Mosogatógép dettó, kézi mosogatás szintén.

szokecsaj12 2012.03.06. 05:48:45

@szabidoki: azért megnéznie illett volna, nemdebár? Az nem vizsgálat, hogy gyerek a karomban, állok egyik lábamról a másikra és az első "vérzik"-re a képembe mondja, hogy akkor gyerekklinika. Legalább letetette volna a vizsgálóágyra és megnézi. De még az asztaltól sem állt fel.
Ja természetesen nincs róla papír sem. Ha megvizsgálta volna, lenne volna (a kórházi ellátásról van).
Ha meg utána néz az ügyeleti kiírásnak, nem küld a klinikára a gyerekkórház helyett (ami között azért jó pár kilométer van).

Ez kb. 2 perc lett volna a "drága" idejéből. Amiből a vizsgálat 1,5.

Ne értsd félre, rettenetesen sajnálom az eüben dolgozókat, mert kevés a pénz, sok a munka, de azért azt is észre kellene venni, hogy ez sajnos máshol is így van. Tudom, sokat tanult az egyetemen, de én is. Lehet hogy nem felkent orvos vagyok, de attól még nem érek kevesebbet, hogy történetesen egy segítségkérő szülőként találkozik velem.
Ha én így végezném a munkámat, nem ott ülnék, ahol.

2012.03.06. 06:17:53

@szabidoki: A definíció azért definíció, mert független attól, hogy neked mi számít agyrázkódásnak. Ez a betegség leírása. A definíciónak kell megfelelni, nem a te elképzeléseidnek. A fáj a fejem, gyenge vagyok jellegű dolog lehet agyrázkódás, sok más tünettel együtt is, ha előtte a fejet ütés éri, eszméletvesztés nélkül. Az enyhe fejsérülés is lehet agyrázkódás. A kettő nem zárja ki egymást. Ez nem attól függ,hogy az orvosnak van-e kedve elmagyarázni, vagy nincs. Hasznos dolog még egy orvosnak is szakkönyveket nézegetni, ill. más orvosok véleményét ismerni.

R.-né Kerrigan Sára 2012.03.06. 08:32:56

@jágör68:

"Ennyi pézből- ez van."

vonatkozik ez persze az orvosok fizetésére is.........

Barnamaci 2012.03.06. 08:36:10

@Turchi: szakmai ajánlások, protokollok és egyéb "szabályok" vannak, hogy xvc tünet esetén -> ezt tesszük, ha viszont nincs xvc tünet, akkor nem. Én sem értek egyet mindegyikkel, de gondolom szabidoki is meg tudja erősíteni, hogy Mo-on ez így működik. Pl. influenzás beteg voltam pár éve, meghallgatott a doki ismerősünk, azt mondja, ha akarom akkor felir antibio-t. Kérdem, muszáj, beszednéd? Azt mondja nem, de ez a szakmai ajánlás. Csak úgy, biztonságból. Más területen is ugyanez volt. Ezt el lehet fogadni, vagy lehet hőzöngeni ellene, akkor is az orvos a szabályoknak, előírásoknak megfelelően fog eljárni. Amúgy meg kizártnak tartom, hogy egy dokinő ezt így intézte el, hogy nem az Ő dolga, itt 2-3 lefelejtett, nem 100%pontosan megirt történés is rengeteget változtat ugye a történeten.

kispotzak 2012.03.06. 08:37:38

@Barnamaci: Ne haragudj, tudom, hogy tuskó dolog egyszerre off-fal és "kioktatással" belépni egy blogba, csak megakadt a szemem az "ige többesszámban?" rácsodálkozásodon..
Szóval ja, a -gat, -get az gyakorítóképző (vagy rag, vagy jel, vagy a csuda tudja, mert régen voltam már nyelvtanórán...).
Lép, lépeget. Mond, mondogat. Simít, simogat. Nyilván önálósodtak a -gat képzős szavak vmennyire, jó példa a mos-mosogat, hiszen általában a ruhát mossuk, az edényt mosogatjuk, még akkor is, ha sok ruhadarabot mosunk, de csak egyetlen fránya kávéscsészét kell elmosogatnunk. :-)
Mégeccer bocs!

On.
Nagyjából elfogadom minden orvos-megközelítésű hozzászóló véleményét - de úgy érzem, hogy ez már a végeredményből indul ki. Sejthetőleg nem lett gond abból, hogy jó negyedóráig-félóráig folyt a gyerek vére, meg hogy a doki rá se nézett, nem adott egyértelmű instrukciót, és nem szólt hozzá egyetleg kedves, nyugtató szót.
De szülőként, átlag állampolgárként, laikusként azt gondolom, hogy vmi minimális odafigyelés igenis elvárható lett volna. A leírtak alapján még az sem egyértelmű, hogy lett volna-e alkalma a dokinak _észrevenni_ ha nagyobb baj van, pl szédül, hány a gyerek, hiszen lényegében rögtön kiküldte. Ilyen alapon (tudom, kicsit beindult a fantáziám) ha elveszti az eszméletét a mosdóban, anyuka nem találja, doki max rávágja, hogy "biztos hazament, én kiküldtem, mert mindent összevérzett", azért elég komoly következmények is lehettek volna. Nem ez történt, hurrá. De nekem a sztoriból nem derül ki egyértelműen, hogy ez _nem_ az orvoson múlt.

Barnamaci 2012.03.06. 08:54:26

@kispotzak: semmi gond, ezen amúgy én is gondolkoztam, mielőtt írtam :-) Szerintem a gyakorító képző nem jelent automatikusan többször (vagy hosszabb ideig) végzett cselekvést, jelen esetben akár ha a mos - mosogat szavakat nézzük. én több szót is végigpróbálgattam :-D Ápol-ápolgat, olvas-olvasgat, stb. Inkább olyan "kicsinyítő képző" jellege van számomra. Biztos jó hülyén fogalmazon, reggel van :-D

Cang 2012.03.06. 08:57:52

@Flórika_79:
Egen, ez a normális reakció, ezek után Te is képes lennél kiállni a családodért, ha a helyzet úgy kívánja. Vagy nem? Schimán.. Valóban, a romákra is jellemző ez, hogy látványosan lázadnak ha sérelem éri őket. Bár minél többen tennének így, egyáltalán nem kell eltűrni azt, hogy egyesek a sárba tiporjanak, csak azért, mert valamilyen hatalmi pozícióban vannak velünk szemben. A magyar ember békés és sokat eltűr, de néha igenis vállalni kell a konfrontációt. Csak azt kell tisztán látni, hogy mikor :-)

2012.03.06. 09:03:54

@Barnamaci: Én nem hőzöngök semmi ellen, olvasok, tájékozódok, mint pl. a múltkori lázcsillapítással kapcsolatban is. Ellened sem hőzöngtem, miért írsz olyanokat, amit én még nem hallottam, de elolvastam a kapott linket, és megjegyeztem az új infókat. Viszont ha valakinek a véleményéhez nem találok kapcsolódó anyagokat, akkor annak hangot adok. A szakmai ajánlások, protokollok, egyéb eljárások éppúgy szerepelnek a neten, mint minden más infó. Nem titkosak. Influenzánál nem szakmai ajánlás az antibiotikum felírása. Itt a blogon a történetek többsége nem 100%-os pontossággal megírt. Ez általában nem tudatos, néha viszont szándékos ferdítések tömege.

Dr.laikus PhD 2012.03.06. 09:14:01

Az orvos az egészségügyi ellátást bizonyos esetekben meg is tagadhatja.

Melyek ezek az esetek? A hozzá forduló beteg vizsgálatát a betegellátásban közvetlenül közreműködő orvos megtagadhatja, ha ebben más beteg ellátásának azonnali szükségessége miatt akadályoztatva van, vagy a beteghez fűződő személyes kapcsolata miatt, azonban a beteget ilyen esetben más orvoshoz kell irányítania.

A beteg vizsgálatát és további ellátását megtagadhatja az orvos, ha erre saját egészségi állapota vagy egyéb gátló körülmény következtében fizikailag alkalmatlan.

Az orvos a beteg ellátását csak a vizsgálatát követően tagadhatja meg, amennyiben a vizsgálat alapján megállapítja, hogy a beteg egészségi állapota orvosi ellátást nem igényel, vagy a beutaló orvos által javasolt avagy a beteg által kért kezelés szakmailag nem indokolt, vagy a szükséges ellátás nyújtásához az egészségügyi szolgáltatónál nincsenek meg a személyi, illetve tárgyi feltételek, és ezért a beteget beutalja az ellátásra szakmailag illetékes egészségügyi szolgáltatóhoz, vagy a beteg állapota nem igényel azonnali beavatkozást és a vizsgálatot végző orvos a beteget későbbi időpontra visszarendeli.

Amennyiben a beutaló orvos által javasolt vagy a beteg által kért ellátás jogszabályba vagy szakmai szabályba ütközik, az orvos az ellátást megtagadja.

Az orvos a beteg ellátását akkor is megtagadhatja, ha az adott ellátás erkölcsi felfogásával, lelkiismereti vagy vallási meggyőződésével ellenkezik, vagy a beteg együttműködési kötelezettségét a gyógykezelés során súlyosan megsérti, avagy az orvossal szemben a beteg sértő vagy fenyegető magatartást tanúsít, kivéve, ha e magatartását betegsége okozza. Megtagadhatja a beteg ellátását akkor is, ha a beteg magatartása saját életét vagy testi épségét veszélyezteti.

Minden esetben célszerű azonban az orvosnak figyelemmel lenni arra, hogy a beteg állapotát károsan ne befolyásolja, és minden alkalommal irányítsa a beteget másik orvoshoz, vagy javasolja neki, hogy saját érdekében forduljon másik orvoshoz.

Barnamaci 2012.03.06. 09:24:01

@Turchi: Pontosítok, csak nem akartam 10 sorral többet írni :-) Lázas voltam már 4 napon túl, de ez több éve volt, influenzaszerű tünetekkel (de nem történt persze tényleges vizsgálat, hogy valóban az volt e, ill. melyik típus. Eljött egy ismerős orvos aki háziorvos és tüdőgyógyász egyben, és Ő mondta, hogy ez a szakmai ajánlás, ha 4napon túli láz, tünet van, akkor pusztán biztonsági megelőzés céljából lehet beszedni antibiotikumot, nehogy esetleg szövődmény legyen (pl. tüdőgyulladás). De mégegyszer írom, nem volt bizonyított sem az influenza-vírus jelenléte, sem egyéb kórokozó, nyilván ezt amolyan biztos ami biztos alapon írják fel.

Laliath 2012.03.06. 09:32:45

Az Uzsoki újszülött-osztályára egy hónapja már a pelenkát és a gyerekruhát is vinni kell, mert nincs rá pénz, de van aki még mindig rutin CT vizsgálatot követel...
Mikor fog végre felébredni ez az ország?

2012.03.06. 09:34:30

@Barnamaci: Ok, így már igen. De ez sem titkos, ez is le van írva, megtalálható, ajánlás, nyilvános. Én még mindig a lázon makkolok. :-)) Azóta sem írtak rá az itteni orvosok. Legközelebb rákérdezek az enyémnél, mit szól ehhez. Bár a cikk alapja régebben is elfogadott volt, hasznos a láz, lázcsillapítás csak x fok fölött, stb., de azért abban a cikkben rengeteg új infó, és teljesen más hozzáállás található.

Barnamaci 2012.03.06. 09:35:11

@Laliath: soha :-) A Jánosba már tavaly is a csecsemősök vittek be ruhákat, nedves kendőt, meg ilyeneket. De 9 éve nekem is vinnem kellett pelenkát a SOTE 2-re.

Barnamaci 2012.03.06. 10:02:33

@Turchi: sztem csak akkor látja az ember a különbséget, ha kipróbálja. Nekem max. 24 órán át volt láz, 2x magas, 40 fok, de aludtak, ittak, aludtak, ittak, és így, hogy hagytam, hogy a "természet" dolgozzon, 2 nap múlva meg sem látszott, hogy volt valami. Nagyon látványos a javulási idő és minősége egy gyógyszerezett gyerekhez képest, de mondom, ez saját tapasztalat barátokhoz hasonlítva.

2012.03.06. 12:15:33

@Barnamaci: Az a baj, hogy az én gyerekem inkább ájul már 38,5 fölött, és nem eszik, nem iszik már 37.5 fölött sem. Az ivás a legnagyobb baj. Lázcsillapítással 2 nap alatt ugyanúgy gyógyul, eszik, iszik, alszik, kiszáradás közelében sem volt még sose. Szóval nem egyszerű.

2012.03.06. 12:23:34

@Turchi: Jó hogy ez nem is ennek a posztnak a témája :-)

stevejobsandbillgates 2012.03.06. 13:11:22

@szokecsaj12: Előbb tájékozódni, aztán rohangálni! Pláne sérült gyerekkel!! telefon, ügyelet, mentők. Ha illatszerboltba megyek húst venni, elküldenek a húsboltba. Utána hiába reklamálok, hogy már végigfutottam a fél város összes DM jét! Ugyangy szemészeten sem tud vakbelet kivetetni és bőrgyógyászaton sem fogják a bevert fejü gyereket ellátni. Nem azért mert nem akarják, hanem mert NEM TUDJÁK !!!!!
Azt viszont változatlanul nem hiszem, hogy ügyelets orvos vagy háziorvos kiküld a rendelőből egy vérző fejü gyereket !

2012.03.06. 14:17:00

@Dr.laikus PhD: Na igen. Szabályok, azok vannak.

Sosem felejtem el, mikor tavaly voltam egy konferencián, ahol kis hazánkat mint a szomorú példát hozták fel arra nézvést, hogy itt a betegnek és az orvosnak is mindenhez joga van, az orvos elküldhet azért, mert csúnyán nézel rá, és a beteg is csináltathat bármilyen vizsgálatot, házhoz hívhat ügyeletet.

Tehát a gyakorlat kb. úgy is kinézhetne, hogy hónapokat vársz egy endokrinológusra, jónapot kívánok, ejnye én fenyegetve érzem magam, kérem álljon sorba a szomszéd megyében lévő nyugdíjból visszajáró, félmunkaidős kollégához, köszönöm.

Na, arra mit írtak volna? Mert ugye itt legális, korrekt működésről van, lenne szó. Most itt konkrétan megtörtént eset, hogy belgyógyászaton egy temesvári román beteg verte a balhét hasonló intenzitással, gyorsan tisztázva lett vele a helyzet, küldték tovább egy másik kórházba, életveszélyben/orvosi sürgősségben nincs, át tud jutni a legközelebbi ellátóhelyig, betegszállítót sem kapott, mehetett gyalog, a kapuig a biztonságiak kísérték.

Mindazonáltal én azt gondolom, hogy a gyerek jó arc volt, mert nem tökölt, tájékoztatta a szülőjét, kimosta a sebet, eltalált a rendelőig.

Oké, hogy nem oda kellett volna menni. Egy gézlapot adtam volna neki, mondjuk ilyen otthon is lehetne. Most ezt nem azért mondom, de az orvosnak kell azt is megvennie... A doktornő megnézi, látja, hogy nem hal bele, komoly károsodás veszélye nem áll fent, tovább küldheti.

Én másodikos koromban estem el csúszva aszfalton, a jobb alkarom egy jókora részén búcsúzott tőlem a bőr (látszik a helye a mai napig), telefon persze még nem volt :) a sulival szemben volt a gyerekorvosom, átsétáltam hozzá, és kitisztogatta a sebet, bekötötte és hazamentem.

Viszonylag sok gyerek túlélte a focibaleseteket 10-15 éve a szülők nélkül is. Csak most egy kicsit olyan kurzus van, hogy mindenkit egy-két fokkal felelőtlenebb hozzáállásban tartunk. Nekem tök elképzelhetetlen lett volna, hogy miközben a város másik felén játszom salakon vagy betonon, először édesanyámhoz rohanjak segítségért.

Nekem ez a sztori nem olyan szomorú, mint amennyire elsőre látszik...

2012.03.06. 14:52:01

@Irkutszk: Erre pont ma olvasom egy színesbőrű hozzászólótól, mit kell mondani, ha egy rákbetegségből meggyógyultál: "Thank God, or don't. Thank the doctor, or don't. Thank yourself for having the money to afford medical care, or not."

Tökmindegy, hogy kinek vagy hálás vagy mit tartasz önálló faktornak a gyógyulásodban. Viszont orvos és pénz nélkül nehezen megy a gyógyulás.

Dr.laikus PhD 2012.03.06. 14:54:51

@ReignOfdark:

Antihisztamint beadta, megvárta hogyan hat, aztán felírta és megkért, hogy hozzam már vissza.

Végletesen gondolkodunk.
Gyerek anyja, de az orvos is.
Mindazonáltal ijesztő a fejseb, főleg ha anya először látja.
Mondjuk 13 évesen azért lehet tudni, hogy hideg vízzel nem öblögetek, egyszer kimosom, aztán rászorítok valamit.

Irkutszk 2012.03.06. 15:01:30

@ReignOfdark: Istenről szerintem ne kezdj el velem vitatkozni :D Mert ki teremtette az orvost, a tudást, a pénzt, az embert, a szervezet ilyetén működését, a növényt, amiből a gyógyszer van, és a kutatót, aki felkutatta. Ki teremtette a kísérleti állatokat akiken kipróbálták, és az egész világot, hogy egyáltalán legyen beteg, orvos, tudás, pénz, ember, növény, gyógyszer, kutató, kísérleti állat. :P

Irkutszk 2012.03.06. 15:04:14

@ReignOfdark: Ja, és még valami, ez már inkább az egészségügyről (talán jobb is, hogy külön írom).

Én azt tanultam, hogy egy gyógyszerfajta létezik: az antibiotikumok (antifungális, antivirális, stb szereket is beleértve). A többivel kezeljük a beteget, és nézzük, ahogy a szervezet meggyógyítja önmagát. Lökdösni tudjuk, hogy a jó irányba induljon el a szervezet, de meggyógyítani? Hmm.

2012.03.06. 15:54:24

@Irkutszk: Akkor az antibiotikum sem gyógyít, mert az immunrendszert az sem helyettesíti.

Lássuk be, egy vékony és zsíros burkú vizes oldat vagyunk, amibe időnként szórunk sót, cukrot, fehérjét meg nukleinsavat döglött állatok, megölt növények meg leveskocka formájában.

Mint egy húsleves.

Annyit is értünk belőle, mint a kisgyerek a nagymama Újházyjából.

Mitől lesz szép világos vagy sárga? A hús hogyan válik el a csontjától?

Jönnek a patikusok, és szórnak bele némi vegyszert is, hátha attól jobb színe lesz. Amikor a lötyi zöldre, kékre, lilára vált, tudjuk hogy baj van.

Namost, mindenki tudja, hogy egy ötéves gyerek nem tud húslevest főzni. Nem olyat, mint a mama. De mondjuk alá tud gyújtani, ha a recept meg a hozzávalók megvannak, mondjuk mesterséges megtermékenyítéssel. Le tudja szedni a habot, hogy a vérzsírok ne rontsák el a színét. Tudja, mikor kell bele laurelt tenni, hogy jó legyen a pH-ja.

Te most azt mondod, hogy ez a gyerek csak kotnyeleskedni tud a konyhában, a helye a sallersarokban van némi kukoricán térdepelve. A konyha a mama birodalma.

Na jó, de szemmel láthatólag a mama úgy döntött, hogy nem figyel oda elég gyakran az emberiség nála illetékes 10%-ára sem, ellenben mindenki éhen fog halni ebédkor, szóval a kölök a kezébe fakanál, és irány a sparhelt!

Irkutszk 2012.03.06. 16:17:37

@ReignOfdark: Nem, én nem így gondolom :) Én úgy gondolom, hogy Mama tanítja a gyermekét a főzésre. Megmutatja, mit hogyan; mi hogyan működik; segít, ha elakad a gyerek; megpróbálja elrántani a kezét, ha a tűz fölé nyúl. Csak annyira ötévesek vagyunk, és oly sokmindent nem értünk. De azért persze igyekszünk.

2012.03.06. 16:37:19

@Irkutszk: Dehogy a mama.

Ötéves a négyévest.

Én nem mondom, hogy a mama nincs, csak azt, hogy a szomszéd szobában lehet, ahová nem tudok bekukkantani, mert kulcsra van zárva. Belülről.

Különben is, van, aki szerint a papa főzte eddig is a húsleveseket.

Sokféle teória van, csak ettől még nem tudunk jobban főzni.

Van, aki szerint ha leülünk az ajtó elé és elég türelmesek vagyunk, halljuk, ahogy a mama diktálja a receptet; de túl sok levest kell egyszerre főzni, nem lehet mindig a hangokra várni.

Akinek meg folyton beszél valaki a fejében, az meg gyanús, még akkor is, ha igaza van :)

Viszont míg a mama elvan a másik szobában, lehet kísérletezni a konyhában! (Gondolom belevaló patikuspalánta létedre te is sokat sertepertéltél a konyhában. Van ott mindenféle fűszer, szószok, porok, ásványi anyagok, nyomelemek, tűz, víz, levegő. Praktice az első laborod.)

Míg néhány száz éve max annyit tudtunk tenni a leves megbuggyanása ellen, hogy vártuk a mamát a másik szobából, most már egész sokáig tudjuk melegen és jó színben tartani a levest! Néha kijön felül némi répa, alul meg barnamártás, és van hogy egy kis husit kell kiszedni - de egyre jobban megy, és ennek általában mindenki örül.

Nemde? :)

Irkutszk 2012.03.06. 19:55:59

@ReignOfdark: Nekem mindig fogta a kezemet, sőt, tenyerén hordoz.

A gyerekkori játékaimról: elgondolkodtattál, hogy én mivel is játszottam gyerekkoromban. És hát nem egészen laborosdit (Édesanyám viszont igen :D). No, szóval én a kertben játszottam leginkább. Persze szívesen segítettem a szüleimnek bármiben, mert a legjobb játék az együtt töltött idő, de mindig jól elvoltam egyedül is. Történeteket találtam ki és eljátszottam a játékaimmal, homokvárat építettem, vagy épp csigaversenyt rendeztem.

szokecsaj12 2012.03.06. 20:31:03

@stevejobsandbillgates:
Marhaság!
Az ügyeleten ki van írva, ki minősül valami rendelet szerint ügyeleti ellátásra szorulónak meg milyen időpontokban. No este fél 8 felé egy fejsérüléses 2,5 éves gyerek pl. a felsoroltak között van.
Sz.r kifogás, hogy nem tudja ellátni. Mivel itt az ügyelet a mentőállomáson van. Szó szerint. Egyszóval aki ügyel, másnap a rohammentővel életet ment egy balesetben. Mert mentőorvos. Ha nem tudja ellátni a vérző sérültet, akkor minek megy mentőorvosnak? Menjen inkább radiológusnak.
Az is baromi sz.r kifogás, hogy tájékozódjak előre. Miről is? Meg hol? Ha a mentőket hívom fel jó esetben elküldenek a csudába, hogy vigyem be a gyereket az ügyeletre. Mert lefoglalom a vonalukat.
Ha az ügyeletet hívom (két szobával arrébb csörög a telefon), akkor kb. 1 óra, mire valaki méltóztatik felvenni a telefont.
Ha csak úgy vasárnap este 10 körül beesek az ajtón, kb. 1,5 órát fogsz várni. Egyedül a váróteremben. Már ha a csöngetésre egyáltalán beengednek.

Ne haragudj, de szerintem az ügyeletes orvosnak az a dolga, hogy ellássa a hozzá forduló súlyos eseteket (amik a rendeletben szerepelnek és a falra ki vannak írva). Ha nem tudja fejből, tanulja be. Büszke rá, hogy végigdiflázta az orvosit, csak fog menni egy oldal memorizálása.
Az orvosnak meg az a dolga, hogy ellássa vagy elirányítsa a hozzá forduló betegeket. Ezért teszi le az esküt.

És lehet rinyálni, hogy kevés a lóvé és inkább külföldre megy. Menjen. Az ilyen menjen inkább. Tőlem még a képzése árát se fizesse vissza, csak írja le közokiratban, hogy nem jön vissza.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.06. 23:09:41

@Vu, de ja vu:

Elvileg a koponyán belüli vérzés a kezdete után néhány perccel is látszik a CT-n, ha eléggé nagy.

Az, hogy 6 órával később okoz-e eszméletlenséget, sajnos annyi tényezőtől függ, hogy a kérdésedre én nem tudok egyértelmű választ adni.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.06. 23:14:07

@Vu, de ja vu:

Ha már teherautó vs. CT: a javaslatod a teherautók esetében kb. így néz ki: csak úgy mehessen át a műszaki vizsgán, ha minden egyes alkatrészt darabonként utrahangos anyagvizsgálatnak vetünk alá. Nem csak a fődarabokat, hanem természetesen mondjuk a váltómű valamennyi fogaskerekét, a csavarokról és alátétekről nem is beszélve.

Hisz bármelyikben lehet anyaghiba, ami végzetes balesethez vezethet.

Mennyire reális ez a hozzáállás szerinted?

Vu, de ja vu 2012.03.07. 08:54:22

@Barnamaci: Az eset amiről beszélek, abban az időben történt, amikor a protokoll szerint az a bizonyos kórház CSAK a következő szintig utalhatta a beteget, ahol csak sima röntgen volt, ott megvizsgálva utalhatták tovább a harmadik intézménybe, ahol volt CT... sajnos ez olyan sok idő volt, hogy bár diagnosztizálták a bajt, már a beavatkozás sem segített volna rajta (lehet rosszul emlékszem, de akkoriban elég gyakran találkoztam halálokként a "kisagy beékelődése" kifejezéssel, noha csak annyit tudok hogy az ékhez és beszoruláshoz mechanikailag nem sok köze van...

Vu, de ja vu 2012.03.07. 08:58:29

@szabidoki: Lehet hogy a koponya CT gyermekek esetében fokozott kockázattal jár, de nézzük meg a másik oldalt is: az én gyerekeim 12 év alatt még nem sérültek úgy, hogy röntgen közelébe kelljen vinni őket. A kockázatok mérlegelésekor ne csak egy sablont használjunk: a kockázatokat összességében mérlegeljük - szerintem.

Vu, de ja vu 2012.03.07. 09:21:44

@radiologus.hu: Látod: ha elvileg kimutatható akár percekkel az eset után is, illetve Te mint radiológus nem tudod objektív módon kizárni súlyos szövődmény bekövetkeztét, akkor - mérlegelve egyéb kockázati tényezőkkel, pl. IQ-csökkenéssel - szerintem el kell gondolkodni 'A BIZONYOSSÁGRA TÖREKVÉS' jegyében azon, hogy csinálnak-e CT-t vagy sem.

Egyik posztoló hozzászólása alapján pedig az hogy erre telik-e az OEP-nek vagy sem, vinni kell a pelenkát a szülészetre vagy sem, számomra annyira nem releváns, mint a banknak az, hogy azért nem tudom fizetni a hitelemet, mert rajtam kívülálló okból elvesztem a munkámat és ha nekik fizetek, nem lesz mit ennem. Ez egy ennyire lojális társadalom, velem szemben elvárják hogy "oldjam meg ahogy tudom", hát én ugyanezt várom el a másik oldaltól... tudom: beteges idealizmus:-(((

Azonban hadd idézzek egy régi poént, talán Hofi Gézától: "Ha elfogyott a pénz az egészségügyben, akkor bizony - kedves politikus urak - vissza kell hozni otthonról!!!".

A teherautós hasonlatra pedig (miután minden hasonlat sántít egy kicsit, kivétel nélkül): nem kell fullos ultrahangos vizsgálatot végezni műszaki vizsgán. Elég, ha kisebb-nagyobb koccanáskor ellenőrizzük, hogy sérültek-e a gyűrődő zónák, keletkezett-e olyan sérülés, ami később súlyos meghibásodáshoz, balesethez vezethet.

Egy jó példa erre nem túl régi kátyúzásom esete, amikor elég rendesen szétment a gumi-felni-futómű... pár hónappal később pedig szinte álló helyzetben elszakadt a 4 db vastag tartócsavar egyike, aminek elvileg önmagában az autó súlyát is el kellene bírnia - a felületből látható volt, hogy valamikor megszakadt a csavar és később anyagfáradás miatt végül olyankor szakadt el, amikor alig kapott terhelést.

Jogos a kérdés, hogy saját értékrendem szerint miért nem lettek ezek a csavarok átvizsgálva a többi alkatrésszel együtt: el kell ismerjem, hogy semmi jele nem volt, a gyakorlat sem igazolta hogy szükség lenne rá... NA DE AZÓTA!!! A következő ilyen esetben bizony körbenézném hogy mi kaphatott túlterhelést, a bölcsőcsavarokat pedig mindenképpen megvizsgálnám, a legkisebb gyanúra is cserélném.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.07. 13:47:37

@Vu, de ja vu:

Te magad írtad le a normális hozzáállást:

"Elég, ha kisebb-nagyobb koccanáskor ellenőrizzük, hogy sérültek-e a gyűrődő zónák, keletkezett-e olyan sérülés, ami később súlyos meghibásodáshoz, balesethez vezethet."

Azaz ha a betegnek vannak neurológiai tünetei, akkor CT-végzünk. Ez a szakmai szabály.

Ha nincsenek tünetei, akkor meg nem csinálunk CT-t, mert az erőforrások végesek.

Amúgy néhány koponya-CT már kimutathatóan emeli a szürkehályog kockázatát is.

Vu, de ja vu 2012.03.07. 14:56:34

@radiologus.hu: Hát... ha rohadás után kutatva csavarhúzóval bökdösöd a karosszériát, bizony ott is magad sérted fel a felületvédelmet, aztán meg amikor rohad, akkor 'ugyehogyugye'???

És a kulcsszó: 'elég' ÉS 'ellenőrizzük'.

Lehet, hogy az én kivizsgálás-mániám is káros, de kétlem hogy károsabb, mint a vállrángatás... ergo: a blogíró fijával valamit tenni kellett volna (túl a morgáson).

A hasonlatok között ingázva: ha én egy szerelőben megbízok, akkor elfogadom a véleményét akkor is ha lehúz, akkor is ha elhajt a gondommal (bagatellizál). De ennek feltétele, hogy általában a szerelőkről ne a lehúzás és/vagy a bagatellizálás jusson eszembe.

Egy szó mint száz: mindenki értse a szakmáját, tegyen legjobb tudomása szerint és kezelje a partnert ember módjára... Ilyenkor jó eséllyel a beteg hozzátartozói azt is benézik az orvosnak, ha netán téved, de lássák hogy mindent megtett, ami tőle tellett:-)

PS: és még mindig CSAK 1 db CT-ről beszélünk, nem félóra 'mikrózásról'... Tehát, csak ha ki kellene zárnunk egy eshetőséget...

Nem férek hozzá orvosi adatokhoz, de egy doktori védést lehet hogy megérne (vagy éppenséggel nem...) statisztikailag elemezni a már ismert lefolyású eseteket és megnézni, hogy számottevően nőne-e egyáltalán a most még indokolatlannak tartott beavatkozások száma, illetve hogy arányában a preventív eredményességű vizsgálatok költsége milyen arányban áll a vizsgálat eredménye nélkül történő gyógykezeléssel.

Egy bizonyos területen anno én elvégeztem egy ilyen számítást és meglepő módon az jött ki, hogy egy egység költséghatárok nélküli üzemeltetése eredményeként 2-3 további hasonló költségvetéssel dolgozó egység munkáját teszi feleslegessé. Sajnos konkrétumot nem írhatok, vagyonvédelem területéről van szó, és a prevenció-költség hatását vizsgáltam pro és kontra.

vanier (törölt) 2012.03.07. 17:05:23

@Vu, de ja vu: A világon sehol nem végeznek CT-t azok alapján, amit leírsz.
Ha valaki pedig nagyon akar a fejlettebb országokban kifizeti. Én azt , aki a véges erőforrásokat így pazarolná tuti jól megfizettetném piaci áron...mert az autó vizsgáztatásért piaci árat fizetünk ugye.

karcsibácsi 2012.03.07. 17:46:44

Már megint logorrheoás, grafomániás hozzá nem értők osztják az észt.
Bele kellene végre nyugodni abba, amit a tapasztalt, hozzáértő és elfogulatlan szakember (radiológus) is egyértelműen kijelentett: ilyen - és hasonló - esetekben nem kell, sőt nem is szabad (sugár terhelés!) CT vizsgálatot végezni. Pont.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.07. 23:17:13

@Vu, de ja vu:

Amit te szeretnél, annak az a szakneve, hogy "diagnosztikus polipragmázia", és a valódi párhuzam az, amit én írtam a teherautóról eredetileg: minden egyes beteget szénné vizsgálunk, hogy megtaláljunk minden eltérést. Illetve nagy számban végzünk nagyon drága, valamint potenciálisan veszélyes vizsgálatokat a tünetmentes (azaz egészséges) embereken is.

Mintha este bemennél az ügyeletre, hogy már elviselhetetlenül csikar a hasad, mire azt mondanák: "drága mérnök úr, akkor most gyorsan kizárjuk a leggyakoribb gyomorbetegségeket, itt az endoszkóp, magába is nézünk íziben".

Vu, de ja vu 2012.03.08. 07:38:59

Szabidoki és radiologus.hu: köszönet a magyarázatokért.

Karcsibácsi: mint a blog elején már 'novákandris' említette, majd jön karcsibácsi... hát jött is és tette a dolgát, fikázta azt, akinek a bőrére megy a játék. Ezért nem jár köszönet...

karcsibácsi 2012.03.08. 09:04:54

@Vu, de ja vu:
Köszönetet nem is várok. Sem ezért, sem másért. Az meg magát a dézsát minősíti, hogy olvasni (és értelmezni az olvasottakat)nem tud, mivel hogy novákan drisnak válaszul ezt írtam:

"a háziorvosnak rá kellett volna nézni a vérző fejű betegre, és biztosítani a továbbszállítását. Érdemben ellátni (összevarni a hajas fejbőr vérző sebét) hozzáértés és felszerelés hiányában nem tudja."

Amit meg vélhetően a nagyeszű (és nagyon ráérő) dézsa nehezményez, az azt jelenti lefordítva 3 elemi szintre, hogy fogadják el, amit a hozzáértő szakember (radiológus mondott, t.i. ilyen esetben a C T nem szükséges, hanem ellenjavallt.

logorrhoea magyarul szóf..sás, grafománia íráskényszer.

Mosmá tényleg mék beverni egy felest, inkább az árcson, minthogy andris meg dézsa hülyesége átragaggyon. ASZTÁN NEM ELLOPNI ADDIG A FEKVŐKOCSIMAT! Vót már rá példa, posztba is belerítták...

zsikuci81 2012.03.08. 14:36:39

@karcsibácsi:
hihi, jo fej vagy, igyal egyet az egeszsegemre is! :)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása