A fájdalom hiányába belehalhatunk

2012.01.23. 09:05

A fájdalom nem betegség, hanem a kórt jelző, fontos tünet. Ha nem fájnának a szerveink, nem tudnánk arról, hogy megbetegedtek, és a szervezet sem mozgósíthatná ellene belső erőit, és nem tudnánk hozzá külső (orvosi) segítséget hívni.

 


A fájdalom hiánya halálos

 

 

Azaz, bármilyen profánul is hangzik – a fájdalom hiányába is belehalhatunk! Ha nem éljük át a veseköves rohamot, tönkre megy a vesénk, epekőnél meg a máj, a hasnyálmirigy. A vakbelünk is észrevétlenül kilyukadhat, és fájdalom hiányában a kezünket sem rántjuk el, amikor fájdalmas inger éri.


Nélkülözhetetlen, de hoz örömöt


Mindezt csak azért mondtuk el, hogy bebizonyítsuk, a fájdalom az élet nélkülözhetetlen része, sajnos, mert szenvedni azért nem öröm. Ami persze nem jelenti azt, hogy a fájdalmat ne kellene csillapítani. Annál is inkább, mert a hatalmas kín akár a szervezet összeomlásához, halálhoz is vezethet.

 


A fájdalom felörli az embert

 

De ha még nem is elviselhetetlen, mindent elsöprő erősségű a fájdalom, előbb-utóbb felőrli az embert. Bizonyított tény, hogy bármilyen okból keletkező, három hónapnál tovább tartó úgynevezett krónikus fájdalom szindróma előbb-utóbb idegrendszeri károsodást, elsősorban depressziót, de akár igazi szervi megbetegedéseket, többek között gyomorfekélyt és magas vérnyomást is okozhat.

 

Azaz Albert Schweitzernek, a nagy orvos-humanistának is igaza volt, aki szerint "a fájdalom rettenetesebb ura az emberiségnek, mint maga a halál".


Dr. Nemes János

(ni)

 

Forrás: patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása