A lábát is levágták, hiába

2011.12.06. 06:00

Tisztelt Praxis blog!

Egy régi történet. Családunk egy Budapest környéki településen lakott, de volt Kecskemét mellet egy kis tanyánk, ahol nyaranta disznót, csirkét neveltünk saját ellátásunkra. Egy 1991 júliusi napon édesapám a tanyán rosszul lett. Bevitték a Kecskeméti korházba, de mivel az állandó lakhelye nem itt volt, mentővel felszállították az Üllői úti belgyógyászatra.

 


A megérkezés után szinte azonnal megműtötték és kb 3 hét után meghalt. Kiderült, hogy perforálódott vakbele volt, ilyen állapotban szállították 95 km-t, természetesen hashártya-gyulladást kapott. Az életmentő műtét során levágták a lábát is, de szegényen ez sem segített. A Bp-i kórházban mindene eltűnt. A halotti bizonyítványon tüdőgyulladás volt a halál oka.


Sajnos a fájdalomtól kábultan nem jártam utána, és ezt azóta is bánom! Kellene egy olyan szervezet, amely ilyenkor segít a rászorultnak és nem engedném, hogy a kórházak közpénzből „kifizessék” a hibáikat. Úgy gondolom fel kéne mérni az orvosok vagyoni gyarapodását, és utána visszatérni a jövedelmük rendezésére!!!

 

Üdvözlettel:

 

K. F.
 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.laikus PhD 2011.12.06. 11:12:50

Drága Barátom!

Én tudok diktatúrában élni, szegénységben, jegyrendszerben.

Ki tudom várni, hogy három évig ne mehessek külföldre, ne kapjak valutát.
Ismerem a dugi helyeket ahol a vámos nem találja meg.
Én jól olvastam a sorok között, tudtam hol lehet stencilezni, tudtam, hogy a Thököly úti templomban lehet stratégiát megbeszélni.
Nekem ez nem újdonság, nekem ez ismerős, talán még jobban is érzem benne magam, mert ebben éltem az életem.

Ti nem ismeritek ennek a túlélési technikáját. Ma már tudjátok, mert olvasható, hogy ilyen környezetben hogy aljasul el az ember.
Akit szeretünk, tisztelünk, felnézünk rá, ő is.

A legmeghatározóbb értelmiség elvándorlása ijesztő és intő jel kéne legyen.
Tudom, hogy 60 felett csak nyuggerek vagyunk, felesleges nyűg, mindig rosszkor és rossz helyen.
Viszont van pár vén szivar és nyanya, akinek az emlékezete nem magát emeli piedesztálra hanem a közelmúlt történelmét, tanulságait tudja elmondani nektek.

Ugyan lehet, hogy valami olyat tanultatok - kommunikációt, marketinget - amit mi nem.
Képesek vagytok meggyőzni magatok, hogy nincs aki után menjetek.

A józan, okos fejetek után!
Aztán csak kiválik egy okos, két okos, szakmai fószer és lány.

Most nem politikára van szükség, hanem okos, szakértő fickókra.

Karizma?
Jól ordít, elég demagóg?

rikitiki 2011.12.06. 11:16:25

@Káin: Ez pl. máris egy válasz arra a kérdésre, mi kell, hogy valami változzon. Azért nincs változás, mert nincs még sivatagi nélkülözés, az oázisok miatt.

Én pl. így is értem, hogy ha a folyamatot nem tudjuk magunktól megfordítani, akkor szükség van, hogy eljussunk a sivatagig.
Akkor másképp értékelünk majd dolgokat, más lesz a motiváció, az elszánás.

Természetes számos más megoldást is el tudok képzelni, ez is egy lehetséges út.

Sok mindent meg kell tanulni, és még több mindent néha újra kell tanulni. Ilyen az ember. Kiselefánt :)

Káin 2011.12.06. 11:17:34

@Dr.laikus PhD: "Tetszettek volna forradalmat csinálni?" Nem elég nagy az elégedetlenség. Nincs társadalmi konszenzus, összefogás, közös akarat. Vannak "gócpontok", de ez kevés, kevés, kevés... Azok sem mozdulnak érdemben, akik elveszítik a házukat, széthullik az életük. Túl türelmes nép vagyunk.

Dr.laikus PhD 2011.12.06. 11:25:26

@Káin:

Szólamokat tanultatok meg és kényelmesen elhiszitek, hogy ez ezért van, mert vértelen volt a váltás.

Aki elveszti a talajt a lába alól az lesz majd aki a követ dobja a tarkódra.

Nem, nem hiszem, hogy a változáshoz egy lélektani küszöböt el kell érnie.
Meg kell tanulni a demokráciát.
Nem kell azonos véleményen lenni.
Azonos CÉLNAK kell lenni.

Márpedig az most van.
Mert süketek, hát kiabálni kell, ázva és fázva, ha még nem késő.

De mondom, elnyomó szervezete nincs most a hatalomnak.

rikitiki 2011.12.06. 11:34:19

@Dr.laikus PhD: A demokráciát valóban tanulni kell, és aktivista részvételt követel hogy jól működjön.

Benjamin Franklin mondta, hogy "a szabadság fáját időről időre zsarnokok és polgárok vérével kell öntözni, hogy növekedhessék" - amivel csak annyit akarok mondani, hogy magától a demokrácia nem fog működni, tenni is kell érte, folyamatosan dolgozniuk kell érte a polgároknak.

De igenis vannak lélektani határok, jó példa Esztergom. Addig nem történik semmi, amíg a világítást ki nem kapcsolják. Akkor hirtelen az emberek aktívak lesznek.

Ez így működik, csak idővel legfeljebb a határok változnak.

Más téren ugyanez - 'a határidő a legjobb múzsa'. Rá kell szorítani az embert sok mindenre, mert magától kényelmes és lusta.

Káin 2011.12.06. 11:35:02

@Dr.laikus PhD:

"Megint beszélünk s csak beszélünk,
A nyelv mozog s a kéz pihen;
Azt akarják, hogy Magyarország
Inkább kofa, mint hős legyen. "

Távol álljon tőlem, hogy pártpolitikát citáljak ide, de én még élénken emlékszem 2006. október 23. estéjére.Szóval elnyomó szervezet van, ha nagyon kell. De ez nem szempont. Viszont az elnyomás nem csak ebben a totalitárius formában valósítható meg, lásd média törvény. Van közös cél, közös akarat, csak kellő tettvágy nincsen. Talán, ha minden sivatagos lesz. Talán...

4430/4 · http://korhazban.blog.hu 2011.12.06. 11:36:51

Ez azért annyira nem mai történet...

kutykuruty 2011.12.06. 11:49:42

@Dr.laikus PhD:
Nincs semmi köze a poszthoz, amit írni fogok. Természetesen ahhoz van köze, amit te írtál, azért is rád, de nem csak neked - sőt leginkább nem neked - címzem.

Kértem időpontot két hete mammográfiára, kaptam is: április 17-ére.
Nos, kicsit kiakadtam, de úgy döntöttem nem keresek protekciót, hanem addig is elmegyek magánklinikára ultrahangra.
Két oka volt a döntésemnek: ha megkérek valakit, hogy vegyenek előre, akkor azért is fizetni kell - akkor meg inkább legyen a tiszta ügy -, másrészt utálnám, hogy valakit én szorítsak hátra a sorban.

Be is jelentkeztem a magán klinikára -még aznap vissza is hívtak, hogy délután fél négykor már mehetek is, mert az általam megjelölt orvos akkor már ott lesz.
Ment is minden mint a karikacsapás, az orvosról tudom, hogy nagyon jó radiológus, udvarias volt, előzékeny.
Ezzel nem is volt bajom. A végén pedig kaptam számlát és fizettem. Tiszta sor, itt legalább nem érzi magán hülyén az ember, hogy pénzt csúsztat valakinek a zsebébe, akit egyébként tisztel. A kettő nem igazán fér össze nálam.

Viszont:
Volt ott egy idősebb hölgy, aki előttem jött ki az ultrahangról. Kikísérte a doktor úr és elmondta a néni mellett levő sebésznek, hogy a probléma akut.
Ezek után a sebész felhívta egy másik kollégáját, aki a klinikán dolgozott -hallottam a beszélgetést, mert előttem zajlott telefonon - és mondta, hogy küldi a beteget, akit műteni kéne. Megbeszélték, hogy nem kell a sürgősségire bemennie, hanem mindjárt fel az osztályra és azonnal ellátják.
Kicsit felháborodtam.
Mikor tudom, hogy függetlenül attól, hogy ki milyen állapotban van, órákat - nem egyszer 10-12 órát - kell várni a sürgősségin, hogy ellátást kapjon, mert állítólag csak ez az egyetlen módja van a betegellátásnak. Ezek szerint nem. Az orvosok "összedolgozva2"ezt ki tudják játszani. És itt jön vissza, amit már feszegettem: tényleg nincs összeférhetetlenség abban, hogy valaki klinikai orvosként és magánorvosként is praktizáljon? Biztos ez?
Nem teremt ez visszaélésre alkalmas helyzetet a betegellátásban?

Nekem nagyon úgy tűnik, hogy de.

Természetesen nem az a bajom, hogy adott beteget gyorsan ellátják.
És megint felvethetem a munkaidő kérdését is, amire már korábban válaszoltatok.
Van egy olyan érzésem, hogy itt nem csak az egészségügyi kormányzásban van a hiba, hanem maguk a vezető orvosok is erősen visszaélnek és rájátszanak a helyzetre.

Nagyon jónak tartanám, ha nálunk is végre már megteremtődne a biztosítás alapú plusz tb alapú vegyes egészségügyi ellátás, ahol tiszta helyzetet lehetne teremteni.

A klinikák -ahol az oktatás folyik - megmaradnának állami finanszírozásúnak, hiszen ott a beteg cserébe vállalja, hogy tanulnak rajta.

A fiatal orvosok pontosan azért mennek külföldre, mert nekik nem nagyon osztanak lapot azok az idősebb orvosok, akik már felépítették a saját egzisztenciájukat. Természetesen tisztelet a kivételnek, akik vannak.
Álszent dolog, hogy ezt kevesen merik kimondani, inkább hivatkoznak a kevés fizetésre.

Bocs, hogy kicsit kesze-kusza amit írtam, de olyan sok gondolat cikázik benne ez ügyben, hogy nehéz összeszedetten megfogalmaznom, úgy, hogy ne is legyek olvashatatlanul hosszú.

Romlott az egész társadalom sajnos. :-(

karcsibácsi 2011.12.06. 12:08:36

@Dr.laikus PhD:

Ismerem a dugi helyeket ahol a vámos nem találja meg

Ilyen hely nincs. Amikor először jutottam ki nyugatra, a fényképezőgépbe rejtettem a valutát, és büszke voltam magamra, hogy milyen okos vagyok, hogy túljártam a vámosok eszén. Nemsokkal a hazatértem után valamelyik újságban volt egy riport egy vámtiszttel, aki elmondta, hogy nagyon találékonyak az emberek, képesek pénzt dugni fogkrémes tubusba, kettévágott és összeragasztott almába, fényképezőgépbe meg minden egyéb helyre, de ha nagyon akarjuk, úgyis megtaláljuk. Még jó, hogy nem az út előtt olvastam...

kutykuruty 2011.12.06. 12:28:51

A posztból nekem a következők jöttek le azzal kapcsolatban, amit itt sokan kifogásoltatok.
- nyaranta nevelték a disznót, tyúkokat -szerintem gyerekként ez maradt meg benne, talán mert iskolaidőben kollégista volt. (de ez erősen találgatás, az eset szempontjából ráadásul teljesen közömbös is, kár belekötni szerintem.)
- belgyógyászaton megállapították, hgy vakbélgyulladása volt.
- Átvitték sebészetre és megmütötték. (nem írta sehol, hogy belgyógyászaton mütötték az édesapját, annyit írt, hogy a kórházban és később)
- Miután már perforát a vakbél, kapott egy hashártyagyulladást aminek következtében
-kialakulhatott akár vérmérgezés is. Ezért kellhetett amputálni a lábat, de ez már nem mentette meg.
A tüdőgyulladás meg lehetett a halált kiváltó közvetlen ok, még akkor is, ha az ahhoz vezető út kacskaringós.

Azt gondolom, hogy a posztoló ezeket azért nem írta le, mert neki egyértelmű volt - azt hitte mindenkinek az lesz.
És igen, van olyan,hogy tényleg orvosi hiba miatt hal meg valaki, még akkor is, ha ezt utólag leginkáb nem lehet bizonyítani, mert az emberi szervezet meglehetősen összetett és nem is mndig kiszámítható a reakció.
A komment többi része is azért nehezen értelmezhető, mert ő tudja mit szeretett volna írni, de nem fejtette ki.

az más kérdés, hogy valóban a blog szerkesztői átolvashatnák azt, amit kitesznek és akár visszajelzést is adhatnának a levél írójának.

kutykuruty 2011.12.06. 12:31:11

@kutykuruty:
Pontosítok. Azért mert laktak valahol, lehetett még máshol tanya, ahol nevelték az állatokat.
De szerintem ez tényleg teljesen közömbös.

Irkutszk 2011.12.06. 12:41:40

A poszt értékelhetetlen, szerintem akár bakela is írhatta, annyira összefüggéstelen egyik mondat a másiktól.

@Dr.laikus PhD: Én nem tudom, milyen diktatúrában élni. De azért túlélési technikák apróságai az én fejemben is vannak. Tudom például, hogy a meggymag és a barackmag nem kidobandó szemét, hanem akár gomb is lehet, és fel is tudom varrni a kabátra, ha szükséges. (Nem varrónő a szakmám;) ). Tudok állatot tartani, és levágni (!), tudok kertészkedni. Túlélni szeretnék, mert tudom, hogy nem az a normális, ha elnyomják az embert, és hogy mindig van változás. Ott, messze, a jövőben. Mivel tudom, láttam, hogy nem csak elnyomás létezik, ezért nem adom fel sem az elveimet, sem a reményt. Aki túlél, lehetőséget kap. Aki belebukik, annak az élete mindig csak az elnyomás marad, mert nem kapaszkodik kifelé. Jó tanárom volt, tudok akár az irodalmi művekből is lelki erőt meríteni. Tegnap írtam, hogy Édesanyám gránitkemény asszony. Remélem, hogy ha az élet megpróbál, méltó tanítványának bizonyulok.

marand22 2011.12.06. 13:00:56

@kutykuruty:
A mammographiás történethez:
Pl. az USÁ-ban is így zajlik a betegellátás. Ha ismert a baj, és sürgős megoldást igényel, nem megy a sürgősségi osztályon keresztül a beteg (mert csak időpocsékolás).
Őszintén szólva nem értem a problémázásod.

A poszthoz:
1. Te is csak találgatsz.
2. A fő baj az utolsó megállapításokkal van.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2011.12.06. 13:09:27

@kutykuruty: Szakmailag az lett volna a hiba, ha a sürgősségire (ebből a szempontból: betegosztályozó) küldik a már kivizsgált beteget.
Az akut azt jelenti: heveny. Sebészeti ellátásban ez könnyen jelenthet sürgős műtétet. Ezzel nincs baj. A baj azzal van, ha az idős asszony is azért kellett, hogy magánba menjen, mert x hónap lett volna a várakozás. Ez egy olyan pontja az eü-nek, amin nagyon nehéz változtatni, ti. ha egy adminisztrátor adja az időpontot, akkor elég kicsi az esély arra, hogy az orvosi értelemben sürgős esetek kiderüljenek. Én ezért a saját rendelésemre pl. magam adom az időpontokat (napi 2 tucat telefon árán).

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2011.12.06. 13:14:36

A poszthoz: ennyi információ alapján nem értékelhető, ezért túl sok értelmét (a beteg-orvos ellentét szításán túl) nem látom.

kutykuruty 2011.12.06. 13:15:50

@marand22:
Nem érted, mi a gondom?
Bárkihez hívnak mentüt, vagy maga megy be, mert úgy érzi mennie kell, akkor először a sürgösségit kell végigvárnia és ott döntik el a szabály szerint 24 óra alatt, hogy osztályos felvételre kell kerülnie, vagy hazamehet. És a sürgösségin csinálnak meg mindenféle vizsgálatot.

Itt pedig a magánklinika betelefonálása okán ki lehetett kerülni a sürgösségit.amit egyébként senkinek nem lehet.

Nem igaz az, amit írsz, hogy nem kell végigmennie a sürgösségin időpocsékolás miatt.
Anyósomat a körzeti orvos bélelzáródás gyanújával küldte be mentővel.
5 órába került, mire osztályra vitték. És ez viszonylag rövid időnek számít.
Igaz, hogy közben sok vizsgálatot elvégeztek, a baj csak az volt, hogy közben nem tudott lefeküdni, hanem tolószékben kellett végigcsinálnia mindent. Ami komoly fájdalmakkal járt számára. Ha azonnal osztályra kerül, akkor legalább a vizsgálatok közti időben feküdni tudott volna.

Vannak még példáim, de szerintem legtöbbünknek van, nem is írom le őket.

kutykuruty 2011.12.06. 13:21:42

@Dr. Morcz:
Biztos vannak még orvosok, akik becsülendően állnak az esetekhez és abban is biztos vagyok, hogy sokszor az orvosok sem értenek egyet az előírásokkal.

Nem tudom, miért kellet a nölgynek oda mennie, de minden vizsgálaton nem esett túl, amit a sürgösségin végigcsinálnak. Csak ultrahang volt. Ezt viszont tudom.
A sürgösségin meg vérvételellel kezdikés utána ott cisnálnak végig minden mást is. Anyósómnál: fizikális vizsgálat, ultrahang, röntgen.

a sürgösségin is az a gond, hogy senki nem figyel arra, hogy kinél állhat fenn akut gond és kinél nem.
Nyilván mindenkinek a saját esete a legfontosabb, de azért vannak objektív szempontok, ami alapján lehetne rangsorolni.

marand22 2011.12.06. 13:27:14

@Dr. Morcz:
Példa a saját, szűkebb szakmámból.
Akut infarktussal az USA-ban nem mehet a beteg egyenesen a szívkatéteres laborba (értsd a mentő nem viheti), hanem csakis a sürgősségi osztály érintésével. Emiatt kb. 30-60 perccel megnő (az európai országokhoz képest) az ún. door-to-ballon (ajtón való belépés és a katéteres ballon felfújása között eltelt) idő. Az idő pedig szívizmot, ill. közvetve életet jelent.

Magyarországon többek között azért működik (jól-rosszul) még mindig az egészségügyi ellátás, mert vannak, akik (jól-rosszul), de működtetik. Kihasználva a lehetőségeket, többnyire a betegek javára.

A probléma a rendszerrel van. Esetleges, hogy a legjobb ellátást kapod a megfelelő helyen a megfelelő személyzettől, de többnyire megkapod. A különbség ott van, hogy egy jól működő rendszerben az optimális (nem feltétlenül a legjobb) ellátást kapod a megfelelő helyen és személyzettől megfelelő körülmények között.

marand22 2011.12.06. 13:32:15

@kutykuruty:
1. A sürgősségi osztály Magyarországon egy felesleges nyűg, amit lobbiérdekek kiharcoltak maguknak. Sem hagyománya, sem megfelelő szakértelem a működtetéséhez nincs, és még sokáig nem is lesz. Csak egy adalék, a legtöbb helyen a nőgyógyászati, szülészeti, gyermekgyógyászati és a baleseti sebészeti esetek, sőt az akut infarktus is (egyébként nagyon helyesen) nem is érinti a sürgősségi osztályt.
2. Ami még működik, azért működik, mert a benne dolgozók kihozzák a rendelkezésre álló lehetőségekből a legtöbbet.

Terézágyú 2011.12.06. 13:34:09

@Mária:
"A posztoló egyébként is egy ökör, disznót, csirkét nem lehet felnevelni az iskolai szünetben, meg a szülők rendes évi szabadsága alatt, egy NYÁR alatt, még tanyán sem. "

Nem is azt írja a posztoló, hogy július elsején vettek egy malacot, és szeptember elsején már le is vágták...

Úgyhogy ebbe aztán már tényleg felesleges volt belekötni...

karcsibácsi 2011.12.06. 13:34:31

@kutykuruty: "belgyógyászaton megállapították, hgy vakbélgyulladása volt.
- Átvitték sebészetre és megmütötték. (nem írta sehol, hogy belgyógyászaton mütötték az édesapját, annyit írt, hogy a kórházban és később)"

ezzel szemben azt írja, hogy felvitték az üllői úti belgyógyászatra, ahol a megérkezés után szinte azonnal megműtötték...

De valóban nem ezzel van a legnagyobb baj, hanem - ahogy marand22 is írja - az utolsó bekezdésben elhelyezett övön aluli ütéssorozattal.

marand22 2011.12.06. 13:36:49

Egy kérdés:
Tudja-e valaki, hány óra az USA-ban az ÁTLAGOS várakozási idő egy sürgősségi osztályon (amíg orvossal találkozik a beteg) ?

Terézágyú 2011.12.06. 13:39:38

@karcsibácsi:
"A posztoló összehord hetet-havat (belgyógyászaton műtét, perforált vakbél miatt láblevágás, kórházban
mindene eltűnt, közpénz elherdálása, orvosok vagyoni gyarapodása, stb .) Neki természetesen szabad butaságot beszélni"

Mivel nem orvos.

"megvádolni az orvosokat hozzá nem értéssel, lelkiismeretlenséggel és
pénz-éhséggel."

Hát akkor ki "vádolhat" meg egy orvost? Egy másik orvos megteheti?

Eszerint egy péket is csak egy másik pék "vádolhat" meg???....

Terézágyú 2011.12.06. 13:43:24

@karcsibácsi:
"De valóban nem ezzel van a legnagyobb baj, hanem ... az utolsó bekezdésben elhelyezett övön aluli ütéssorozattal."

Mire gondolsz?

"Kellene egy olyan szervezet, amely ilyenkor segít a rászorultnak"

Ez a baj?

"és nem engedném, hogy a kórházak közpénzből „kifizessék” a hibáikat."

Vagy ez a gond?

"Úgy gondolom fel kéne mérni az orvosok vagyoni gyarapodását, és utána visszatérni a jövedelmük rendezésére!!!"

Vagy ez? Itt olvasol először olyasmiről, hogy rengeteg orvos milyen sok pénzt zsebretesz, adózás nélkül a hálapénzekből??

R. Daneel Olivaw 2011.12.06. 13:43:36

@Mária:

Kedves Mária te mégis kinek képzeled magad??!!

Nincs jelentősége? A te halálodnak talán nem lesz jelentősége, de más apjának a haláláról ne nyilatkozzál légy olyan jó ilyen hangnemben...
Továbbá ha azt találtad kivenni a sztoriból, hogy a kórház pocskondiázásáról szól, akkor bizony az általad említett ökör nem K.F., hanem... na kitalálod, ki? Bezony, te vagy kedves Mária. Ezért segítek kicsit, hogy a korlátozott szövegértési képességed ne akadályozza a megértést: a lényeg az, hogy az idióta illetékességi szabályok miatt nem látták el Kecskeméten az édesapát, hanem 95 km-t utaztatták.
Minekutána pedig természetesen még az állattenyésztésben is annyira járatos vagy, hogy leugatsz miatta valakit, holott egy teljesen lényegtelen adalékinfó-morzsa volt annak magyarázatára, mit is csináltak Kecskeméten,elárulom azt is ha már itt tartunk, akkor képzeld, a valóságban ténylegesen előforduló dolog csibéket venni tavasszal, és őszre felnevelni őket, sőt, egy malacot is ki lehet kerekíteni tavasz elejétől, tél kezdetéig... szóval vegyél vissza arroganciából, és rukkolj elő némi értelemmel és megértéssel, netán tapintattal, de ha már olyan sötét vagy, mint az eszkimó seggluka a sarki tél közepén, hát legalább hallgass....

kutykuruty 2011.12.06. 13:46:10

@marand22:
ezzel maximálisan egyet tudok érteni és köszönöm is, hogy nem lehurrogtál, hanem leírtad a véleményedet.

marand22 2011.12.06. 13:48:10

@Terézágyú:
Bár nem tisztem karcsibácsit megvédeni, de ő nem arra célzott, hogy mivel a posztoló nem orvos, nem is vádolhatja az orvosokat. Hanem csak arra, hogy zöldségeket hord össze és vádaskodik értelmes alap nélkül. Igazából az sem deríthető ki, hogy történt-e egyáltalán hiba vagy mulasztás, de rögtön az ellátásban keresi ezeket.
Ha csak a logikát keressük, a kiindulási alap (premissza) hibás. Illetve lehet A és B állítás is igaz, de a kettő között nincs összefüggés (relációanalízis).

Terézágyú 2011.12.06. 13:56:48

@marand22:
"csak arra, hogy zöldségeket hord össze és vádaskodik értelmes alap nélkül."

Az ebben a vicc, hogy nem is vádaskodik.... :)
Egyáltalán nem mondja, hogy az orvosok voltak a hibásak... Persze, persze, ott az utolsó bekezdés...

ja, a "zöldségeket összehord"-ra jut eszembe az egyik könyvtáros ismerősöm véleménye, aki szerint az olvasók "annyi hülyeséget beszélnek összevissza, képtelenek elmondani, hogy a könyvet a múltkor a katalógusban találták-e meg, vagy valamelyik adatbázisban!" - pedig az illető egy főiskola könyvtárában dolgozik :)

(Most milyen poén lenne ha az derülne ki, hogy éppen orvostanhallgatók járnak abba a könyvtárba ... :P)

Szóval sok ember mond sok hülyeséget, még az orvosok is - a levélíró meg nyilván laikus...

kutykuruty 2011.12.06. 14:09:10

@marand22:
a poszthoz: valóban csak feltételezek, de a leírtakból kiindulva és a megértés szándékával.

mert azért azt nagyon fontosnak tartom, hogy amit a másik ír, azt próbáljuk meg először jószándékkal kezelni.
Nem igazán értem azoknak a kommentelőknek a hozzáállását, akik kapásból mindig minden posztban a rosszat keresik. Azt nézik, hogy mibe lehet belekötni.

Irkutszk 2011.12.06. 14:16:21

@Terézágyú: "Nem is azt írja a posztoló, hogy július elsején vettek egy malacot, és szeptember elsején már le is vágták..."

Te hogyan értelmezed ezt a félmondatot "nyaranta disznót, csirkét neveltünk saját ellátásunkra"?

Mária 2011.12.06. 14:20:52

@R. Daneel Olivaw:

Nahát, hogy felkúrtad a saját agyad, kicsi troll :)

Nekem nincs szükségem arra, hogy bárkinek is "képzeljem" magam, hiszen én egészen pontosan tudom, hogy ki _vagyok_ , ellentétben veled, meg a hozzád hasonló szánalmas, névtelen odamondogatókkal.

Úgyhogy jobb, ha visszaveszel, kicsi troll :)

Átokfajzat 2011.12.06. 14:21:06

@Dr.laikus PhD:

"Meg kell tanítani mindenkinek, hogy önmagán végezzen perforált vakbélműtétet."

Nem olyan nehéz az, még egy háziorvos is simán összehozza a világ végén :-D

en.wikipedia.org/wiki/Leonid_Rogozov

26.media.tumblr.com/tumblr_l4jkbru1bg1qzgcpyo1_400.jpg

kutykuruty 2011.12.06. 14:23:45

@Irkutszk:
De most komolyan: nem mindegy?

Illetve annyiból nem, hogy pontosan az ilyen félmondatokból azt lehet leszűrni, hogy a többi információ is hiányos. Valószínüleg azért, mert a posztíró nem gondol abba bele, hogy mi nem tudjuk azt, hogy mi van a fejében. ezért nem is ír le mindent.

Tudod, mint amikor a kisgyerek elmeséli a játszótéri élményét. Azt feltételezi, hogy te is tudod, amit ő tud, ezért kicsit érthetlen a történet előadása és több mindent meg kell kérdezni. Ő meg nem érti, hogy miért nem érted.
Sokszor járunk így felnőtt fejjel is.

a végzet aszonygya 2011.12.06. 14:25:21

Belgyógyászaton valóban nem szoktak operálgatni, ők csak diagnosztizálnak.
Az is igaz, hogy sajnos a dignosztika túl hosszú időt vesz igénybe, min. 4-5 óra hosszú, tehát a betegnek simán meg van az esélye a perforációra még a mentős utaztatás nélkül is.
Kecskeméten nem volt sebészet?

Irkutszk 2011.12.06. 14:32:44

@kutykuruty: Nem, nem mindegy. Engedtessék meg nekem megkérdeznem, hogy Terézágyú mit gondol róla, miután én egyetértek Máriával, ő pedig kifejtette, hogy nem érte egyet vele. Ha neki engedélyezett ezért billentyűzetet ragadni, nekem is jogom van megkérdezni tőle, hogy ő - ellentétben Mária véleményével - mire is gondolt.

Terézágyú 2011.12.06. 14:34:39

@Mária:
"Nekem nincs szükségem arra, hogy bárkinek is "képzeljem" magam, hiszen én egészen pontosan tudom, hogy ki _vagyok_ , ellentétben veled, meg a hozzád hasonló szánalmas, névtelen odamondogatókkal."

De gondolom ha valaki veled ért egyet, akkor nincs gond a névtelenséggel... :)

Dr.laikus PhD 2011.12.06. 14:42:34

@Terézágyú:

Mi a fene a gondod?

Mária a posztolóval foglalkozott saját identitással.

Te Máriával névtelenül.

Terézágyú 2011.12.06. 14:46:45

@Irkutszk:
"Ha neki engedélyezett ezért billentyűzetet ragadni, nekem is jogom van megkérdezni tőle, hogy ő - ellentétben Mária véleményével - mire is gondolt. "

Én? a szexre, de mi közöd hozzá??
:)))

Nézd, ezzel az egésszel az a bajom, hogy ti most belemagyarázzátok ebbe a nyaras mondatba, hogy totál hülyeség - ERGO a posztoló összes többi mondata is totál hülyeség...

Természetesen ehhez jogotok van... csak ilyenkor eszembe jut, hogy pl. a mávról szóló blogon is mennyi hülyeséget írnak a posztolók - legalábbis ez a véleményük a válaszoló vasutasoknak - de mégis oda lyukadnak ki, hogy a vasutasok a hibásak (sőt a hülyék),és nem az utas...

A fentebb említett könyvtáros ismerősöm is mondhatná, hogy "az olvasó első mondata totál hülyeség volt ERGO a többi mondata is az, ERGO az olvasó is hülye..."

Ebben a blogban viszont folyamatosan a posztoló (a beteg/kliens/páciens) lesz a hülye, aki "vádaskodik", "összevissza beszél" stb.

De mondhatnám bármilyen más foglalkozást: a kliens vs vízszerelő/banktisztviselő/rendőr/vasutas/pék/eladó/pincér- viszonylatban mindig a kliens mellé áll az emberek/netezők többsége, legalábbis a hangadók - kivéve amikor orvosokról van szó.

Terézágyú 2011.12.06. 14:49:57

@Dr.laikus PhD:
"Mária a posztolóval foglalkozott saját identitással.

Te Máriával névtelenül. "

Ahogy te is most velem - szintén névtelenül :) A te névtelenséged nem gond? :)

Az Mária saját döntése, hogy ő, több blogot is írván, vállalja a saját nevét.
Attól még neki nincs több joga megszólnia pl. a posztolót.

cenzorilla 2011.12.06. 14:51:20

Kérek mindenkit, hogy a posztról, az arról alkotott véleményről írjatok.

Aki ettől kezdve valaki személyével foglalkozik, ki fogom tiltani 1 egész hónapra!

Irkutszk 2011.12.06. 14:55:34

@Terézágyú: Értem. Tehát erről a félmondatról neked sincs más véleményed. Kár, én arra lettem volna kíváncsi.

Az általánosításról: Sajnos az agyunk így működik. Kategóriákat gyárt, és azokba próbálja belesulykolni az új dolgokat. Az egyik ilyen kategória a: hát ez hülye... Tehát mindenki általánosít. Ha csak abba belegondolsz, hogy a világról alkotott képünk is ilyen, gondolok itt a mai elfogadott quantum-elméletre. A korábbi elmélet sem volt tökéletes, azonban amíg teljesen szét nem repesztették az új felfedezések, megtartottuk. Most a quantum elmélettel vagyunk ugyanígy: itt is hibás, ott is lyukas, de amíg kisebb foltozásokkal egyben tudjuk tartani, addig ez az elmélet marad. (Arról már nem is teszek említést, hogy én egyszerűen értékelhetetlennek ítéltem ezt az írást, nem véleményezve belőle a készítője észbeli képességeit, tehát te is általánosítottál, mikor engem a rosszindulatúan általánosítók közé soroltál. De ezt csak a poén kedvéért említettem. :) )

Terézágyú 2011.12.06. 15:04:02

@Irkutszk:
"Értem. Tehát erről a félmondatról neked sincs más véleményed. Kár, én arra lettem volna kíváncsi."

Hát nyilván nem fogják tanítani azt a mondatot a stilisztikaórán - de alapvetően hogy ez a mondat, illetve a félreértelmezése arra sarkallta Máriát, hogy leírja:
"A posztolót meg fel kellene rúgni, mint a gombát, a bloggazdával együtt, hogy húszéves történettel mocskol egy kórházat. A posztoló egyébként is egy ökör"... azért az elég furcsa...

Egyébként az általánosítással kapcsolatban egyetértek veled: "általánosítáre humánum est" :)

Igen, a posztoló is általánosított pl. az utolsó bekezdésben, ahogy mindenki.

Fekete Dália 2011.12.06. 15:06:17

Sajnálom az ide posztolókat, nem éri meg.
Sok negatív kommentelő ember itt éli ki a hülyeségeit:(

2011.12.06. 15:06:45

@cenzorilla: Ne vedd el a vita "jó" hangulatát.:-)) Az 1 hónap egy kicsit sok.

2011.12.06. 15:08:17

@Irkutszk: "akár bakela is írhatta"
Hát ő jobbat írt volna, az biztos :-))

Peetee 2011.12.06. 15:09:44

Na, az mondjuk azért erős, hogy 20év távlatából a kedves rokon pontosan tudja, hogy a bácsinak vakbele meg hasgyálgyulladása volt, de nem szólt senkinek, aztán most eltelt 20év kéne 1 kis lóvé, és kiforgatná szerencsétlent a sírjából is, mert neki köll a húszmillijó a műhiba miatt.
Hányadék viselkedés; semmi több.

Terézágyú 2011.12.06. 15:14:57

@Peetee:
"Na, az mondjuk azért erős, hogy 20év távlatából a kedves rokon pontosan tudja, hogy a bácsinak vakbele meg hasgyálgyulladása volt, de nem szólt senkinek, aztán most eltelt 20év kéne 1 kis lóvé, és kiforgatná szerencsétlent a sírjából is, mert neki köll a húszmillijó a műhiba miatt."

Ilyet hol írt ez a szerencsétlen posztoló??
Annyit írt, hogy bánja, hogy akkor nem vizsgáltatta ki az ügyet - de azt nem írja, hogy most viszont elővenné újra!

VaTi 2011.12.06. 15:37:24

Sziasztok drágáim! Látom címlap van, szal nem a legjobbkor, de csak beköszönök :) Péntek reggel megszületett Bálint fiunk. Láttam, h Szuzi már írta :) Tegnap hazajöttünk. Jól vagyunk, rendben vagyunk, csak ugye az az alvás...A gyerek a zabagép üzemmódról éccaka sem mond le, én meg nem tudok ellenállni a szíves invitálásának, így nem sokat alszunk.
Praxis témakörben jelentem, hogy a 9 hónap gondozás és a szülés alatt nem tapasztaltam semmi szörnyűségeset. Az orvosok, nővérek, asszisztensek kedvesek, mosolygósak, tudnak köszönni. A csecsemősnővérek az általam elvárton túl kedvesek voltak.
Most gyorsan ennyi. Utódom éppen étkezni kíván, megyek. Sziasztok :)

Fekete Dália 2011.12.06. 15:40:29

A napokban volt egy műhibaperes eset, ott a fiatal srác az iskolai oltástól bénult le, és már a fél lábát is le kellett vágni.
Ott ért 20 milliót egy beteg.Sajnos.

A minap egy rehabilitációs osztályról tessékelték el egy agyvérzéses beteg hozzátartozóit azzal a szöveggel, hogy a rokonuk nem kommunikál, pelenkás és nincs semmi esély a fejlődésére.
Szerintük a neurológián meg kimerítette azzal a 2-3 héttel az oep-es finanszírozás kereteit.
Kérdezem én, hogy miért kell egy etethető beteget tápszondázni, miért minősítenek egy olyan beteget javíthatatlan állapotúnak, aki elsírja magát, ha meglátja a családtagjait, és úgy kommunikál, hogy megszorítja a kezüket.
A neurológián miért van gyógytornász, ha nem jár fel az osztályra tornáztatni a betegeket, miért vannak stimuláló gépek, ha lusták használni őket.
Nem a levegőbe beszélek a férjem nagybátyját is hasonló állapotban adták ki, sőt még a bent elhasznált tena pelenka árát is elkérték tőlük, holott ez törvényellenes.
Otthon a családnak kellett saját pénzen gyógytornászt és logopédust fogadni, mert a stroke osztályon nem tettek semmit.Kis idő elteltével már megtanult újra beszélni, járni és nem kellett a pelenka sem.

Mit tesznek azok a családok, ahol nincs pénz magán logopédusra és gyógytornászra?
A rehab osztályokat miért üzemeltetik?

rikitiki 2011.12.06. 16:17:17

@fehérzaj: Nem műhibáról van szó, hanem oltási szövődményről, melyért az állam kártérítési felelősséggel tartozik (mivel kötelező oltásról van szó).

Műhiba az, ahol orvos hibájából a beteg egészsége károsodik.

Ilyesmiről itt nincs szó.

kutykuruty 2011.12.06. 16:19:32

@VaTi: Nagyon jó egészséget az egész családnak és legyen üdvözölve a legujabb jövevény a mi világunkban:-)

tundee 2011.12.06. 16:23:17

20 év távlatából posztot írni elég furcsa elgondolás, az emberben ennyi év után már nem a tények, csak érzések élnek. Így a történetet nem minősíteném. Egy fájó emlék, amit ennyi idő után lassan fel kell dolgoznia a posztolónak.
De 20 év távlatából, tények nélkül vagdalkozni nem fair, mert a hozzászólók is tudnak kényes kérdéseket feltenni. Mi a bizonyíték arra, hogy apuka nem 3-4 nap hasfájás után és egy disznószarral szennyezett kapavágással a lábában fordult orvoshoz? S mi a bizonyíték arra, hogy nem anyuka kérte a beteg Bp-re szállítását, mondván, hogy nem bízik a vidéki orvosokban? Ugye semmi...
S az utolsó mondatokra is hagy reagáljak. Ha vállalom a vagyonosodási vizsgálatot, akkor kaphatok végre normális fizetést, mondjuk akkorát, amiből akár egy műhibaper kártérítését is ki tudom fizetni?

Vati! Ismeretlenül is gratulálok a kisfiatok születéséhez.:)

cenzorilla 2011.12.06. 16:39:28

@Terézágyú:

Láthatóan a személyeskedésért vagy itt.

Piszkálod hol az orvosokat, hol a blogolókat.

Szóltam előre!

Irkutszk 2011.12.06. 16:41:20

@tundee: Ezen a vagyonosodási vizsgálat dolgon én is csak mosolyogni tudtam. Ha van mit megszámolni, már gratulálhatunk!

tundee 2011.12.06. 16:48:51

@Terézágyú: '91-ben még az általános iskola padjait koptattam, így már csak ezért sem érezhetem személyeskedésnek a történetet, de tények nélkül megvádolni 2 kórházat is nem tisztességes.

S mi van azzal, ha vállalnám a vagyonosodási vizsgálatot? Ha egy orvos nem fogad el a betegeitől parasolvenciát az a baj, ha meg elfogadja az? Miért baj az, hogy egy orvos tisztességes bért akar a tisztességes, lelkiismeretes munkájáért?

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.12.06. 17:15:40

@Irkutszk: "Ha van mit megszámolni, már gratulálhatunk!"

:)) ... :(

frutella 2011.12.06. 18:18:47

@fehérzaj: sok esetben sajnos elfekvők helyett.

@VaTi: gratulálok!

Tempus-Anh 2011.12.06. 18:23:04

@VaTi:
Gratulálok, gratulálunk Bikli néni nevében is...
:) :*

Irkutszk 2011.12.06. 18:25:33

@Tempus-Anh: Egyszer meg fogom kérdezni, mi is a kapcsolat közted és Bikli néni között. Egyszer meg fogom kérdezni...

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.06. 19:36:23

@Káin: konkrétan fel is mondtak. ezért megegyeztek a határmenti magyar kórházakkal, hogy szükség esetén küldhessenek ide betegeket.

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.06. 19:38:19

@Dr.laikus PhD: karizmája annak van, aki nem kiabál, mégis követik.

a baj csak ott van, hogy a mai zajos világban nem veszik észre.

FuBu 2011.12.06. 19:39:48

Kívülállóként elolvasva a posztot és a kommenteket elkeseredtem. Egyrészt a tiszteletlenség, másrészt pedig az indulatok miatt.
Maga a poszt teljesen értelmetlen, látszik, hogy a posztoló nem, vette az erőt ahhoz, hogy megkérdezze a kezelőorvost, hogy mi is történt. Sajnálom, mert így téves következtetésre jutott, és tüske maradt benne. Az édesapa eltűnt dolgait nem tudom keresték-e, de azért tűnnek el dolgok, tehát ezt nem kérdőjelezem meg, nem is igen számít. Sokat hallottam lopásokról, magam még sosem tapasztaltam.
Az, hogy nyáron a tanyán a posztoló gyerekként mit csinált nem tudom, irrelváns.

A poszt vége egyszerűen nem tartozik a tárgyhoz, úgy érzem, hogy a poszt ezért a kinyilatkoztatásért íródott.

Szerettem volna írni egy pozitív posztot, illetve meg is írtam, de már nem látom értelmét ide elküldeni.

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.06. 19:44:20

@kutykuruty: nekem viszont ma nagyon jó élményem volt, habár először rosszul indult (az istennek sem értem el a megfelelő osztályokat telefonon időpontért). végül egyet igen, s mily szerencse, ma délutánra visszamondtak egy időpontot, és be tudtak tenni a helyére.
a mammográfiára bementem személyesen, (ha már úgyis a városban jártam), időpontért. teli volt a váró. én nem tudom, hogyan néztem ki, vagy hogyan mondtam az időpont- kérésem, de azonmód behívtak vizsgálatra, a rengeteg ember előtt.
hozzáteszem, sem előző leletek, sem beutaló nem volt nálam, mondván csak időpontot kérek.
azóta sem térek magamhoz...

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.06. 20:03:30

remélem bepereli a kórház a kedves levélírót hitelrontásért.
gyanús a történet, perforált vakbél belgyógyászaton? ha meg perforált akkor az mindenképpen hashártyagyulladást okoz, függetlenül az utaztatástól (persze nem használ neki). a lábát gyanítom nem a vakbélgyulladás miatt vágták le, és nem sportból, hogy hiábavaló lenne.
a halál okának én mindig szív érrendszeri elégtelenséget írok, függetlenül a betegségtől, mert hát a halált a szív megállása okozza (persze ha leszakad a feje akkor fejetlenséget is írhatnék :D), kérem a közvetlen halálok tüdőgyulladásból kifolyólag légzési elégtelenség, persze ezt kiváltotta valami, de az más kérdés

füles1098 2011.12.06. 20:56:52

@Dr.laikus PhD: Min dühödtél fel?
csak nem az orvosok "vagyoni gyarapodásának a vizsgálatának" javaslatán?
Arra én is kíváncsi lennék :)

füles1098 2011.12.06. 21:20:18

@kutykuruty: "Ezek után a sebész felhívta egy másik kollégáját, aki a klinikán dolgozott -hallottam a beszélgetést, mert előttem zajlott telefonon - és mondta, hogy küldi a beteget, akit műteni kéne. Megbeszélték, hogy nem kell a sürgősségire bemennie, hanem mindjárt fel az osztályra és azonnal ellátják."

Találkoztál a való világgal!

Dr.laikus PhD 2011.12.06. 22:53:31

@füles1098:

Mennyire vagytok tájékozatlanok?

Van egy diagnózis ami akut, azaz sürgős.

Miért is kéne előbb húzni az időt?

Neurológiai rendelésen hívták a mentőt és vittek arra az osztályra ahová feküdnöm kellett.
Szerinted minek ilyenkor egy sürgősségi osztály?

Még egyszer. Van diagnózis ami azonnali operációt igényel.

Irreleváns, hogy magánrendelésen állapítják meg a diagnózist, vagy nem.

Dr.laikus PhD 2011.12.06. 22:58:52

@füles1098:

Én azon aztán nem.
Orvos lánya vagyok.
Anyám nem volt nőgyógyász.
98 éves, a nyugdíja emberi mértékre tornázta fel magát, amikorra már nem tudja élvezni. :(

Semmije nem volt soha, csak tartása, esze, embersége és gyerekei.
Azt irigylitek.

Fekete Dália 2011.12.07. 08:54:07

@frutella:
Nem gondolnám, hogy egy 50-es évei közepén járó tűzoltó elfekvő beteg lenne, pláne, ha a család jelentősen tudott javítani az állapotán.
Szerintem nem az a rehab feladata, hogy az alig beteg, otthon unatkozó nyugdíjasoknak, orvosközeli köröknek aerobik szerű edzéseket tartson és mázsaszámra vásárolja hozzá a drága pulzusmérő órákat, meg a testzsírmérőket, továbbá a tornához szükséges hatalmas labdákat.
Nem illene olyan megjegyzést sem tenni a hozzátartozó előtt: "minek nekünk még egy pelenkás beteg"
Tudjuk, hogy a tápszondát is azért dugják a betegbe, mert lusták etetni a nővérkék.

Nagyon sajnálom, hogy ugyanott tart ma az eü, mint 20 évvel ezelőtt.
Sőt.

karcsibácsi 2011.12.07. 08:58:19

@Dr.laikus PhD:
"csak tartása, esze, embersége "

Úgy látszik, ezt örökölték Tőle a gyerekei.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2011.12.07. 09:17:56

@fehérzaj: Ha ez konkrét tapasztalat, akkor nehéz lenne vele vitatkozni, nem is akarok. De:
- Rehab. ágyból hiány van, ezért az általam ismert rehab. osztályok a frontsebészekhez hasonlóan osztályozzák a betegeket, akinél nem várható javulás, fel sem veszik. Hozzánk konkrétan kijön a rehab. szakorvos, és megnézi a betegeket, mielőtt dönt az átvételükről.
- A kis ágyszám miatt nem tudják akármeddig ott tartani a betegeket, bármennyire is tény, hogy pl. stroke után hónapokkal később is lehet javulás.
-Szondán át nem csak akkor kell táplálni a beteget, ha egyáltalán nem tud nyelni, hanem akkor is, ha pl. sokat nyel félre, mert attól príma tüdőgyulladást lehet szerezni.
- A rehab. osztályok finanszírozása betegenkénti fix összeg, pár éve napi 3E Ft/beteg volt, ebben gyógyszer, ellátószemélyzet, kaja, ágy, minden benne volt. Lehet találgatni, hány gyógytornászra futhatja...
- Az eü nem ott tart, mint 20 évvel ezelőtt. A tudás, műszer-, és gyógyszerellátás sokkal jobb. Az ágyszám kisebb (l. még: Horváth Ágnes). Az emberanyag jóval szűkösebb. Ennek egyik oka, hogy értékében a nővérek és az orvosok fizetése is sokat csökkent. A másik oka az a fajta vádaskodó hozzáállás, ami a poszt utolsó bekezdéséből is kiolvasható, nemhiába ugrottak rá ennyien.

Fekete Dália 2011.12.07. 09:26:22

@Dr. Morcz:
Sajnos elég rosszul osztályoznak, nem kívánnék egyik rehabos és neurológus orvosnak és hozzátartozóinak sem hasonlóan téves osztályozást.
A tápszondát kivették a betegből, amikor hazaküldték, azaz finoman szólva kirakták az osztályról, reggel 8-ra rendelték meg a betegszállítót, amely este 9-re vitte haza.

karcsibácsi 2011.12.07. 09:38:12

@fehérzaj:
"Tudjuk, hogy a tápszondát is azért dugják a betegbe, mert lusták etetni a nővérkék."

Rosszul tudják.

Fekete Dália 2011.12.07. 09:42:45

@karcsibácsi:
Pedig sok esetben megtörténik.

S mennyire csodálkoznak, ha a beteg és hozzátartozói a kapott ellátás után leosztályozza az egész-ségügyet.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2011.12.07. 09:47:03

@fehérzaj: Ez az osztályozásról nyilván a te benyomásod. Ezzel nem tudok és nem is akarok vitatkozni. Attól az még tény, amit fentebb írtam: ennyit bír az ellátórendszer. Én is maximálisan elégedetlen vagyok vele. Szerintem indíts egy mozgalmat, hogy a 10 millió ellátottból 10 millióan fizessenek járulékot (és ne pl. jádekövekre költsék az egészségükre szánt pénzt), és máris könnyebb lesz.
A "kirakták az osztályról" gondolom, azt jelenti, hogy szóltak, hogy x nap múlva hazaküldik. Mi a várható hazaküldés időpontját ill. a várható teendőket (további kezelés, rehab., tartós ápolás stb) már az első napokban igyekszünk megbeszélni a hozzátartozókkal, hogy legyen idejük felkészülni. Már persze akkor, ha a hozzátartozó be méltóztatik fáradni v. telefonál nekünk (ha tudjuk a számát, fel is hívjuk).
A betegszállító meg (amit, mint jövedelmező és kevéssé kockázatos szolgáltatást szépen kiszerveztek a mentőktől még Gyurcsányék idején) a saját hatáskörben intézi a szállítást, ettől még szerintem is embertelen reggel 8-tól este 9-ig várni. Amúgy 3-5 ezer forintért (távolságfüggő) lehet időpontra is kérni a szállítást.

Fekete Dália 2011.12.07. 09:55:21

@Dr. Morcz:
Nem vagyok járulékszakértő.
Kár mindent a pénzre kenni.

Továbbá az is sajnálatos, hogy csak akkor vagyunk "partnerei" az orvosoknak, ha pl a
Magyar Reziden Szövetség támogatókat keres a céljaik eléréséhez.

Dr.laikus PhD 2011.12.07. 10:02:55

@fehérzaj:

Úgy irkálsz ide, mintha napi tapasztalatod lenne, min. kettő egy nap az ellátás minőségéről.
Sőt tudod is a diagnózis, a tenni valót, de pechedre nincs róla diplomád.

Nem kéne ezt abbahagynod?

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2011.12.07. 10:04:44

@fehérzaj: Nem kenek mindent a pénzre. Most persze lehetne arról értekezni, hogy burnout és javadalmazás összefüggése, meg arról is, hogy a pozitív hozzáállás nem csak a betegnek jó, hanem pl. az ápolónak is fontos (hogy ne nézzék kapásból lusta dögnek az általában 12 órás műszakjával és 1-2 másodállásával), de azt hiszem, bármit mondok, úgyis az lesz a konklúziód, hogy a szemétorvosok. Ebből pedig anélkül is kapunk eleget, úgyhogy megköszönöm, hogy megmutathattam pár szakmai szempontot is, de elköszönök.

Fekete Dália 2011.12.07. 10:08:42

@Dr.laikus PhD:

:)))
Van tapasztalatom, betegként, hozzátartozóként.
Igazad van, orvosi diplomám viszont nincs róla.
Ha zavar az írásom ne olvasd!
Vagy tílts ki, mint már azt annyiszor megtetted másokkal, akiknek nem jött be a stílusa.
Egyébként nem, nem érzem úgy, hogy abba kellene hagynom.

Dr.laikus PhD 2011.12.07. 10:17:08

@fehérzaj:

Igen vannak szabályok, ez vonatkozik mindenkire.

Rád is természetesen. Emlékeim szerint te voltál aki önkéntes csöndbe vonult.

Ugyanakkor kétlem, hogy csak és kizárólag rosszak a tapasztalataid. Ne lenne belátó képességed, hogy felmérd, elfogadd, hogy nem fogsz csúcsellátás kapni minimális pénzért.
Itt nem a személyes saját befizetésedről van szó.
Arról, hogy az ország nagy része nem dolgozik, nincs miből finanszírozni az ellátást, mert ennek az alapja a járulékbefizetés.

Erre nem mondhatod, hogy nem értesz hozzá és nem érdekel.
Ha mégis, akkor másik országba kell menned.
Ennek az országnak ezek a lehetőségei, ennek a kormánynak nem az egészségügy az elsődleges szíves csücske.
Azt is mondhatnám szarik a fejedre.
Ha beteg vagy, akkor biztosan. :(
És mégis azt mondom, hogy én aki naponta járok orvoshoz, viszonylag sokat fekszem kórházban, ha szükség van rá nem kell várnom és mindent megkapok, hogy itt tudjam tölteni az időm, beszélgetve veled.
Akkor is ha nem értünk egyet.

Dr.laikus PhD 2011.12.07. 10:18:48

@Dr. Morcz:

Én kérek tőled elnézést! :(

Többen, sokkal többen vagyunk akiknek szükségük van rád!

Fekete Dália 2011.12.07. 10:24:30

@Dr.laikus PhD:
Nem véletlenül burkolóztam önkéntes hallgatásba.

Azért, mert úgy vettem észre, hogy ezek a szabályok nem mindekire vonatkoznak egyformán.
A szíved csücskei acsarkodhatnak itt bárkivel.

Ezért köszönök el most is.

Mária 2011.12.07. 10:37:14

@Dr. Morcz:

Kár lenne, ha elköszönnél.

A jadeköves meglátás nagyon jó volt.

Ha az állami pénzekből nem akaródzik költeni megelőzésre, betegedukációra, akkor sajnos jönnek a marketinghiénák által kiokosított kóklerek és felajánlják a hókuszpókusz szolgáltatásaikat és viszik a pénzt, amit a beteg az egészségére is költhetett volna.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2011.12.07. 12:04:46

@Dr.laikus PhD: Köszönöm, nincs szükség elnézéskérésre, csak a konkrét embereknek nem fogok mindig válaszolni.

Oszteopata 2011.12.07. 16:53:33

Az illusztráció eléggé anakronisztikus. Az eset 1991- ben történt, a huszezrest pedig 2001 február elsején, tehát tíz évvel később vezették be.

füles1098 2011.12.09. 21:00:00

@Dr.laikus PhD: Tudom mert én is ezt az utat választom ha érzem, hogy nagy a baj.
De ez akkor is a magyar valóság.

füles1098 2011.12.09. 21:23:54

@Dr.laikus PhD:
"Semmije nem volt soha, csak tartása, esze, embersége és gyerekei.
Azt irigylitek. "

Én nem, sőt én azt mondom fizessék meg az orvosokat rendesen, úgy, hogy annak ne kelljen magánrendelésekkel, meg az ördög tudja még milyen trükkökkel plusz jövedelemre szert tenni. Legyen olyan jövedelme, ami fedezetet nyújt a regenerálódásukra, továbbképzésükre és a családjuk tisztes megélhetésére, de ez hivatalosan.
De, lehet nem lenne az a vagyonosodási vizsgálat olyan eredménytelen, talán megtudná a kormány (bár meggyőződésem, hogy nem is érdekli) milyen forrásokat kell törvénnyel lezárni, ha valóban változtatni akar.
Én, pl. nagyon érdekesnek tartottam, hogy pont az orvosok ágáltak legjobban a vizitdíj ellen, ennek valami oka csak kellett, hogy legyen.
A rendszerváltáskor azzal etettek bennünket, többek között azért kell váltani, mert tarthatatlan az egészségügy és a nyugdíjrendszer. Azóta sem nyúltak úgy hozzá, hogy hathatós és eredményes legyen, csak pénzt vontak ki belőle. Úgy gondolom, hogy az orvosoknak kell lépni, mert elsősorban ők a szenvedő alanyok másodsorban mi betegek.
A szlovák orvosok talán nem is csináltak butaságot.
Tudom, erre azt mondanák, ennek is mi betegek isszuk a levét, de inkább iszom a levét akár fé-1 évig, mint további akárhány évben.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.09. 21:44:45

@füles1098: "pont az orvosok ágáltak legjobban a vizitdíj ellen, ennek valami oka csak kellett, hogy legyen" pl az, hogy ügyeletben én kellett a beteggel veszekedjek, hogy ez szerintem indokolt vagy nem, sürgős vagy nem, végül kifüggesztettük a törvényt és az akadékoskodó betegnek azt mondtam, ha megtalálja magát a felsorolásban akkor 300 ha nem akkor 1000. persze minden trükköt bevetettek. és a végén persze én kellett kitöltsem a csekket is

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.09. 21:47:27

@csak néha benézek ha marhaságot látok: elfelejtettem mondani, hogy persze azt kevesen tudják, hogy pártunk és kormányunk fogta az előző évi teljesítményeket, és azok alapján kiszámította kb hány betegtől és mennyi vizitdíjat fogunk beszedni és annyival kevesebb pénzt adott azzal a mottóval, hogy majd úgy is behajtjuk a betegektől.
a kedvenceim meg azok voltak akik a pofámba vágták az ezrest hajnal háromkor azzal, hogy most megvette az ellátást és KÖTELES vagy őt ellátni a 3 hónapos lábfájásával ami hirtelen akutizálódott

füles1098 2011.12.09. 22:49:10

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Nincs okom ezen vitatkozni, hisz én ezt az oldalát nem láttam.
Annak ellenére, hogy rendszeresen kell orvoshoz járnom, sőt évente be kell feküdnöm a kórházba is, én nem tartottam butaságnak, valami szűrő hatása azért volt. Magam is jobban meggondoltam mire is van szükségem a doktortól, és biztos, hogy egyszerre kértem a receptet és a beutalót, előtte nem biztos, hogy így történt.

Arról nem szólt a híradás, hogy ezzel az összeggel csökkentik az összeget, sőt azt mondták, hogy végre + van a kasszában, pont a vizitdíjnak köszönhetően.
Mondom én, elvitte az ördög ezt az egészet.

Irkutszk 2011.12.10. 20:09:50

@füles1098: Pedig az egésznek eredetileg az volt a lényege, hogy amennyit majd beszednek a betegtől, annyival kevesebb támogatást adtak a praxisoknak. Ja, és persze miután eltörölték a vizitdíjat, ezt a pénzt elfelejtették újra rendelkezésre bocsájtani.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.12.13. 22:29:52

A témában ügyeletes kórház, a beteg feltalálása szerinti kórház, a beteg lakhelye szerinti kórház szellemi háromszög már jó pár ember halálát is okozta. De sokkal veszélyesebb, ha sürgősségi osztályon járóbetegnek nyilvánítanak és az egyes vizsgálatok között hetek, hónapok telnek el hála az előjegyzési rendszernek. Ugyanis az utolsó orvos akit láttál szakmailag jól döntött hogy nem ő a megoldás, akire meg vársz, az meg még nem felel érted, mivel még nem is látott.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása