Vért hányt a férjem

2011.07.27. 06:00

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

Tisztelt Praxis blog!


Két héttel ezelőtti történetről számolok be önöknek, szóval elég friss az eset, ami lejátszódott velünk. A férjem, aki 27 éves múlt július 10-én vasárnapi napon rosszul lett otthon. Iszonyatos gyomorfájás kezdte kínozni. Felhívott engem telefonon, hogy rosszul van, ha tudok siessek haza.Mivel vidéken élő szüleimnél voltam, csak este 8 óra környékén sikerült haza érnem, a férjemet ekkor nagyon rossz állapotban találtam. Nyöszörgött, izzadt, magzat pózban feküdt az ágyon, mondhatom nagyon meg voltam ijedve.

 


Azt sem tudtam, mihez kezdjek, hogyan segítsek rajta. Kértem, hogy hívjuk ki az orvost, de a férjem tiltakozott, abban bízott, hogy jobban lesz. Vett be fájdalomcsillapítót, de az nem enyhített a fájdalmán, ráadásul hányinger is fellépett nála. 9 óra körül aztán a helyzet még ijesztőbbre fordult, a párom ugyanis vért hányt, méghozzá elég sokat.Ekkor már ő is azon az állásponton volt, hogy hívjuk a mentőket.


Ő nem volt olyan állapotban, hogy beszélhessen, ezért én telefonáltam. Nagyon ijedt és felkavart állapotban voltam, szinte sírás határán meséltem el a helyzetet a telefonban a mentőknek. Ők azonban nem akartak kijönni, mondván biztos nem olyan súlyos a helyzet, hogy kocsit küldjenek. Próbáltak nyugtatgatni, hogy minden a lehető legnagyobb rendben lesz, a párom biztos lenyelte a vért és azt hányta ki (?), de sajnos nem tudtam megnyugodni. Sírni kezdtem és csak azt mondogattam, hogy kérem jöjjenek, kérem jöjjenek, de elutasítóak voltak.


A félresikerült beszélgetés után a párom ismét hányt, én meg azon gondolkodtam, mitévő legyek. Végül az ügyelet számát kerestem meg és felhívtam őket. Nekik is elmondtam mi a gond és bár fel voltam készülve rá, hogy ők is cserben hagynak bennünket, pozitív csalódás ért, azt mondták jönnek, megnézik. Nem telt bele fél óra és már csengettek is, mert megérkeztek. Egy fiatal, nálam 2-3 évvel idősebb doktornő volt aki megvizsgálta a férjemet, majd kijelentette, hogy valószínűleg gyomorfekély okozhatja a fájdalmat és a kihányt vért is, a férjemet kórházba kell vinni. Tehát ugyanoda jutottunk, mint amit az elején gondoltunk, azaz a mentők felhívásához.

 

Mondtam a doktornőnek, hogy már próbálkoztunk velük, de nem látták szükségesnek, hogy kijöjjenek, nagyon értetlenül nézett rám, majd azt mondta, hogy ki kell jönniük. Ő maga hívta fel őket ezt követően és úgy látszik nem mindegy, hogy ki hívja őket, mert a doktornőnek nem mondtak ellen. Sajnos nem tudta megvárni velünk a mentőket, de biztosított minket afelől, hogy nem lesz baj, már érkezik a segítség.

 

Még egy jó 40 perc várakozás után meg is érkeztek. Addigra összepakoltam a férjemnek ruhát, tisztálkodó szereket, meg ami kell, így készen vártuk őket. Azonnal be is vitték a kórházba, ln is vele mehettem. Bent gyomortükrözést csináltak rajta és megállapították, hogy valóban gyomorfekélyről van szó. Gyógyszereket kapott, bent feküdt a kórházban 3 és fél napot, majd kiengedték. Előtte természetesen elmondták, hogy szüksége lesz teljes életmódváltásra, kevesebb idegeskedésre és a cigaretta elhagyására. Nem mondhatok rosszat a kórházról és a benti orvosokról, mert nagyon emberségesek voltak végig.

 

Az egész történetben az bánt, hogy egy ijesztő helyzetben, amikor valaki konkrétan vért hány és közben úgy szenved, mint a kutya, alig bír megmaradni, férfiként majdhogynem sír, egyszerűen úgy döntenek hogy ez nem indokolja a segítségnyújtást, hagy szenvedjen a beteg, csináljon, amit akar, vagy tud. Miért kell ahhoz egy másik orvos és két óra plusz idő, hogy elhiggyék, tényleg baj van?Nem vagyok járatos nagyon az egészségügyben, de ha jól tudom akár bele is lehet halni a gyomorfekélybe, ha átlyukad a gyomorfal, szóval nem egy köhögéshez, vagy fejfájáshoz kértünk segítséget, hanem igen komoly gondhoz. Vagy nem indokolt mentőt hívni, ha vért hányt valaki?

 

Rebeka

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gld 2011.07.27. 12:50:47

@CyberPunK: az általad idézett mondat nekem pont azt mutatja, hogy sokszor egy indokolatlan hívás miatt nem jut el a mentő oda, ahova valóban kellene.

csutkababa 2011.07.27. 12:53:20

@zsoci:
Pont azt mondtam, hogy a mérlegelés mindig kell. A vérzik szó elhangzása után is. Muszáj megtudni, milyen egységet indítson, mit tegyen. és a vérzés jöhet egy fogból, orrból, lenyelt orrvérzés kihányásából, és fekélyből egyaránt.
Erre kéne végre protokoll, hogy a vérzik hívószó után mit kell még kérdezni, és a fent részletezett megoldások közül választani tudjon.
Vérzik a 2 cm-es krumplihámozás közben ejtett seb is...

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.07.27. 12:57:55

@csutkababa: Nincs mindig idő okos embert keresni, a szomszéd józsi bácsihoz. Ha valaki buta, akkor ne telefonáljon, hagyja a francba JÓZSI BÁCSIT, forduljon fel, hamár ilyen ostoba, primitív szomszédot válaszott:9

gld 2011.07.27. 12:58:42

@csutkababa: megkérdezhetem, hogy szerinted miért várat magára ez a protokoll? Egyáltalán kinek kellene ezt kidolgozni? És miért nem teszik, mikor valóban megkönnyítené a munkát, és kevésbé támadhatóvá tenné az esetek bizonyos fokú konkretizálásával a mentősöket?

CyberPunK 2011.07.27. 12:58:45

@csutkababa: Értem, akkor ezek szerint rendőrt se küldjünk ki bombariadóra, mert az esetek 99,9%-a kamu? Az igazságosság meg valahogy nem érdekel, mikor életmentésről van szó. Vagy mondja ki a mentőszolgálat, hogy ecsém, ha biztosan kezelést akarsz, akkor taxit hívj és ne minket, persze csak ha tudod, hogy melyik az ügyeletes kórház.

@gld: Nem, nekem azt mutatja, hogy indokolatlan hívás mindig is lesz, és a mentő "rossz" helyen lesz, de a pakliban benne van, hogy meghal valaki, csak mert nem tudja rendesen elmondani a baját. Nekem ez valahogy nem tetszik. Mint írtam, akit kikéne szűrni azt nem fogja, mert azok pontosan ismerik a megfelelő varázsszavakat.

gld 2011.07.27. 13:01:16

@CyberPunK: aham, így már értem. kicsit félreértettelek.

CyberPunK 2011.07.27. 13:03:14

Hozzátenném, hogy egyszer nekem is volt kalandom mentővel. (Igazából kétszer, de a másik esetnél az ügyelet hívta őket) Mandulaműtét után egy héttel erősen vérezni kezdett a torkom, a sebészorvosom meg meghagyta, hogy ilyenkor mentőt kihívni, és cipeltessem be magam hozzájuk. (Kocsi épp nem volt, a kórház másfél órára BKV-val.) A mentős egy paraszt volt, konkrétan ott szídott végig, hogy taxiztatom őket, miközben vitt be a mentő. Érdekes élmény volt.

zsoci 2011.07.27. 13:04:11

@csutkababa: itt a konkrét esetben vért hányt a beteg és ismeretlen forrásból ezt nem lehet sehogyan sem mérlegelni.

Továbbra is tartom, hogy egy olyan diszpécser aki nincs a helyszínen, nem rendelkezik pontso informáciokkal, a nyilvánvaló helyzetektől eltekintve , ne mérlegeljen, küldjön segítséget. Lehet, hogy pont az ő mérlegelésre szánt ideje miatt hal meg valaki.

Nagyon furcsa nekem , hogy itt magyarországon mindeki csak azt taglalja, hogy miért NEM kell elvégeznie a munkáját. Ez nem működik így. Ez így emberek életébe kerül.

gld 2011.07.27. 13:08:13

@zsoci: szerintem elvben teljesen igazad van, de az is hozzá tartozik az igazsághoz, hogy a nincsből nem lehet mindig mindenhova kocsit küldeni :(

De mondom, egyetértek... És ebben a konkrét esetben szerintem sem volt okos lépés "elhajtani" a telefonálót.

gld 2011.07.27. 13:09:22

@CyberPunK: uhh, pedig mandula durva tud lenni...

Anno engem is úgy engedtek haza, hogy ha -ne adja a jó Isten- vérzést tapasztalok, hezitálás nélkül mentő. Szerencsére, én elkerültem ezt.

ondol 2011.07.27. 13:12:43

@csutkababa: Bele lehetne venni a véralvadásgátlót szed-e, és mennyit vett be? Lehet semmi értelme, csak hátha mégis..

(Egyszer kaptam belőle sokat, nyeltem a vért, majd hánytam is sőt hasmenést is okozott egyszerre. Kórházban feküdtem segítettek. Kivéreztem rendesen.)

csutkababa 2011.07.27. 13:13:01

Tisztázzunk valamit. Ismét azt mondom, a diszpécser nem járt el helyesen, taglaltam, mi lett volna a megoldás, több lehetőségben.
Konkrét helyzetben nem mentegettem az illetőt.
Általánosságban viszont igenis kell mérlegelni, és arányos segítséget küldeni.SZMSZ-ben szabályozott kautélák szerint.
A protokoll kidolgozása az erre hivatott szakmai vezetés dolga lenne, de nincs értelme már bevezetni olyan szgépes háttér nélkül, mint ami pl az usákokban van, hogy képernyőn a hívó címe azonnal előjön, rögzített (írásban) a szöveg, ha beírja a gépbe h fulladás, kiugrik elé, mit kell kérdezni.
Jelen pillanatban erre sincs szoftver. Max. itinereket lapozgathatna. Bár még az is nagy segítség lenne, a mostani állapotokhoz képest.
Angliában viszont, ha jól tudom, még a mentő oldalára is fel van írva, mikor kell hívni. És ott sem fog mindenhez kimenni. És kíváncsi vagyok, indokolatlan hívás esetén mit tesznek. Mert nálunk még csak meg sem téríttetik a költségeket.

CyberPunK 2011.07.27. 13:16:01

@gld: Engem megdicsért a doki, hogy szép nagy mandulám voltak és még szebb vaskos vénáim vannak. Ezért nyertem egy vérzést ébresztés után pár perccel, majd a leírt egy héttel későbbit. Konkrétan csodálkozom azon, hogy a doki nem kötöztetett le, vagy 30 kilóval volt könyebb nálam, és az ébresztés utáni egy picit durvára sikerült. Történés: kaptam valami nagy bogyót amit le kellett nyelnem, de úgy éreztem, hogy megakadt és fulladok, közben meg éreztem a vér ízét is. "Picit" bepánikoltam, de gondolom ez ébresztés után normális. Valamivel lekezelte a sebet (gondolom sebösszehúzó, de iszonyatosan csípett), közben meg nyugtatni próbált, hogy lement a bogyó, nincs gond, minden rendben lesz.

Minden tiszteletem a dokié, műtét előtt is és után is nagyon rendes volt velem, neki tényleg hálapénzt fizettem.

De ez már picit off lett, bocsánat.

gld 2011.07.27. 13:19:06

@CyberPunK: hálás vagyok a sorsnak, hogy egy szokványos mandulaműtéttel megúsztam :) Elég "érdekes" élmény lehetett :S

csutkababa 2011.07.27. 13:20:28

@ondol:
Hogyne, sőt, meg is kérdezik, ma is, a tapasztaltabb telefonosok. De sajnos sok fiatal, tapasztalatlan ül ott, akik nem kérdeznek jól, nem mérik fel a telefonálót gyorsan, és pl. nem azt kérdezik tőle, hogy ha megrázza, mozog, motyog-e, hanem azt, uram, eszméletlen az illető? Ilyen apróságok...
Higgyétek el 20 éve még a legtapasztaltabban ültek a telefonban, mentőtisztek is, de mindenképpen kocsizó tapasztalattal rendelkezők. Most sok mentőszakápoló hölgy van, aki a magyar szabályzat szerint nem kocsizhat, hát beteszik a telefonba...nincs sok tartaléka emlékből, kocsizó bevésődésből.Sajnos.
És kevés a kocsi. Konkrétan pl. egyik állomás 8 kocsis volt,ma 5 kocsival megy.
Személyzet hiányában el sem indul, vagy hiába esetkocsi, ha nincs rá a műszakba mentőtiszt, orvos.
Tudjátok, hány kocsizó mentőszakorvos van ma? Országosan? 30 alatt. Fél Békés megyében nincs is.
De ez más tészta.
A poszt tolónak igaza volt, kellett volna intézkedni rögtön. Már nem tudom, hányszor kell leírnom.

CyberPunK 2011.07.27. 13:22:24

@gld: Szerencsére túl vagyok rajta.

T-5 2011.07.27. 13:24:40

Tanulság: ha tényleg nagy a baj, nem szórakozunk, hanem hívjuk azt, aki szó nélkül kijön - a TAXI!
És az nem is 40 perc és nem is kérdez semmit.
A mentőszolgálat nem taxi, ezt mindig újra és újra elmondják. Hát ez van... ha nekik a vérhányás nem elég jó indok - márpedig nem az - abból tanulnia kell mindenkinek.

Amúgy még a mentőkben jobban bízom, mint a zsarukban, mentők már voltak jó fejek, a zsaruk még soha :o

macska69 2011.07.27. 13:32:38

@csutkababa: ú, ez nekem nagyon tetszik, de kár, hogy nem vagyok valami szoftverfejlesztő-író-feltaláló, istenbizony megcsinálnám, mert erre nagy szükség lenne itthon is, megszervezném, hogy én kitalálom a programot, egy orvosi team elmondja, mik legyenek a kérdezendők, aztán valami nagypénzű meg megadná a gépekre a manát és az egészségügyi intézményeket felszerelnénk ezzel a cuccal -merő emberbaráti szeretetből és jóságból... Haló-haló Macska... ébresztő, ez itt Magyarország...

ondol 2011.07.27. 13:32:57

@csutkababa: Kérdezésnek olyannak kell lennie, hogy telefonon kb/sacc a beteg lehető legigazabb állapota kiderüljön.

20 éve minden magára adó orvos ismerősöm mentőzött, még a fogorvosok is.
Azt mondták a legjobb élő gyakorlat volt számukra, olyan ami kórházban nincs. Úgy emlékszem volt hogy fizetséget sem kaptak, mégis tülekedtek mentőzésért.

Eza mnetőszakorvos szám példátlanul kicsi:-(

ondol 2011.07.27. 13:36:46

@ondol: ja most orvoshiány van, mint itt a blogon.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.07.27. 14:14:53

Huh, ez nem semmi, gratula a kedves posztolónak, hogy kihívta az ügyeletet és felhívatta velük a mentőt!

Lenne egy offtopic kérdésem, hátha valaki tudja a választ:

Édesanyám több stroke-ot kapott tavaly amik miatt lebénult, beszélni sem tud (mozogni is lassan: kb. 10perc egy szobán keresztül menni járókerettel). Mivel a rehabilitáció nem vezetett eredményre próbáltunk legalább a háziorvossal beszélni, hogy mondjuk havonta csináltassunk egy labort (a nővérke kijön az sztk-ból levenni a vért) hogy használ-e a gyógyszer vagy kell infúzió stb. ne legyen súlyosabb az állapot.

Sajnos mereven elzárkózott ez elől, azt mondta hívjuk ha rosszabbodás áll be, akkor kijön. Természetesen udvarias formában felajánlottam, hogy megtérítem a kijárás költségeit (aka: paraszolvencia) mondjuk 15ezer/alkalom hogy megvizsgálja és labor beutalót ír. Így is azt mondta, hogy nem jön ki így sem, nem indokolt a beutaló sem.

Nincs valami szabály, hogy mozgásképtelen vagy ilyen súlyos beteget időnként meg kell vizsgálni, illetve mekkora az a pénz amiért ki szokott jönni a háziorvos (lehet keveset mondtam? Nem tudom mennyi most a tarifa, nem akartam megbántani, hogy megkérdezem, egyébként nem gond, anyukám egészségéről van szó) Vagy cseréljünk inkább háziorvost? Sajnos kisvárosban él, magánrendelő nincs a közelben.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.07.27. 14:19:03

Jah, 91 éves nagymamámhoz havonta kijár az orvos már vagy 20 éve: influenza elleni védőoltás, vércukor és vérnyomásmérés, negyedévente labor. Hál' istennek, egészséges, önellátó, naponta tornázik és szeretne internetezni is :)
Az is kisváros.

(ő csak ezer forintot ad / alkalom)

bes3 2011.07.27. 14:20:23

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: Orvosilag nem indokolt. Igaza van a doktornak.

Persze nem állítom hogy nem fogtok olyan orvost találni aki kijár vizitelni 15 ezerért havonta.

qbr 2011.07.27. 14:30:18

Többen is említettétek a taxit, ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem: korábban hallottam olyasmit, hogy a taxi nem visz / nem vihet be gyors ellátásra szorulót (konkrétan szülés előtt álló terhességgel kapcsolatban hallottam ezt), hanem majd a mentő.
Ez igaz, vagy csak urban legend?

pefki 2011.07.27. 14:34:44

@bes3: Tudod egyáltalán,hogy mi az a stroke? Láttál már ilyen beteget?

csutkababa 2011.07.27. 14:36:37

@qbr:
Nem tudok tiltásról, a taxitársaságokat kéne erről kérdezni. Inkább azt hiszem, senki ne vállalja fel annak ódiumát, hogy állapotromlás áll be a taxiba gyömöszölés és száguldozás miatt. Ugyanis létezik a szállítási trauma fogalma is.
A véroszlop fej és láb közötti ingázása a gyorsítás-lassítás miatt olyan folyamatokat indíthat el, ami súlyosbíthatja a beteg állapotát. Ezért van, hogy pl. a Cerny koraszülött mentő szirénázva.kék fénnyel, esettel halad, a körúton, 40-nel, egyenletesen, lehetőleg kerülve a hirtelen fékezést-gyorsítást, mert a kis koraszülött akár agyvérzést is kaphat, ha a vérmennyisége hirtelen változtatja a helyét.

Dr.laikus PhD 2011.07.27. 14:39:50

@csutkababa:
"A protokoll kidolgozása az erre hivatott szakmai vezetés dolga lenne, de nincs értelme már bevezetni olyan szgépes háttér nélkül, mint ami pl az usákokban van, hogy képernyőn a hívó címe azonnal előjön, rögzített (írásban) a szöveg, ha beírja a gépbe h fulladás, kiugrik elé, mit kell kérdezni. "

Tele van az ország kommunikáció szakos call center munkatárssal. Egy részük nem kamuból végzett, érti is a dolgát.
Ugyanezen munkahelyekjenn működik softver ami a helymeghatározáson kívül mindent tud, azt is amit Te számon kérsz.
A helymeghatározás meg az amcsiknál sem létezik, mert a mobil telefon lehallgatása a világon mindenütt a titkosszolgálatok számára is bírói engedéllyel lehetséges. Az, hogy megjelenjen a telefonszám az tényleg csak szerkezet kérdése. Az itthon sem tilos.

Egyszer írtam, hogy úgy kell az eszközök számát meghatározni, hogy standard kamu hívás van. Egy egy konstans szám, nálunk is annyi, mint máshol. Amerikában nem törődnek vele, vállat rántanak, megy tovább az autó és rója az utcát, nincs pihenő, hencser, van az utca. Igaz, nem kell rövid perceken belül a helyszínen lenni.
Angliára Desiderata egyszer azt írta, hogy inkább taxi, mint szakmai személyzet.

A beszély protokoll a mai generációnak lenne nagy segítség.
Valaha minden orvos ugyanolyan tekintélyt parancsolóan viselkedett és UGYANAZT kérdezte és a vizsgálat menetét sem hanyagolták. Ha még nem voltam nála, akkor amit most is előír a protokoll, ruha nélkül, alaposan, megtapogatva, megkopogtatva, tüzetesen megszemlélve történt a vizsgálat. Akkor is nagyon kevés orvos volt. :((

Ezt a kérdezés technikát a külföldre vándoroltak elsajátítják a saját védelmük érdekében, hogy véletlenül se félhessenek emiatt egy műhiba pertől.

csutkababa 2011.07.27. 14:43:46

@Van_mikrohullámú_sütőtök?:
ha édesanyád szed véralvadásgátlót, akkor indokolt a véralvadási paraméterek havonkénti ellenőrzése. Más laborvizsgálatot hirtelen nem tudok, amit egy stroke-on átesett betegnél el kéne havonta végezni.
Évente esetleg érdemes vérképet csináltatni, hajlamosak az idős betegek a vérszegénységre.
Vérnyomásellenőrzés otthon is megy, vércukor dettó.
Miért kéne havonta gyógypill a dokitól? Többet ér egy gyógytornász jelen pillanatban. Korrekt volt az orvosotok, a semmiért még pénzt sem fogadott el, respect.
A rehabilitációt pedig véleményem szerint nem szabad abbahagyni, keresni kéne otthonápolási szolgálatot, gyógytornászt, nagyon ritka az, ha semmit nem javul az állapot. Persze, van, hogy hónapok-évek kellenek ehhez.
Sok helyen van már az, hogy házhoz megy a nővérke levenni a vért, nagyon helyesen, és nem a beteget utaztatják a laborokba.

fapad 2011.07.27. 14:46:42

A mentőknek akkor csak olyan emberhez kell ezek szerint kimenni, akinek a rokonsága megfelelően kommunikál, aki ismeri a saját testét, egészséges életmódot folytatott, preventív jelleggel már többször elment az orvoshoz, és persze egyértelműen megállapíthatóan a halál küszöbén áll - de csak ha ezt maga és a családja is precízen diagnosztizálta, majd higgadtan latinul elmondta a telefonba. Világos.

A legjobb, hogy a csapból is a prevenció folyik, de ha az ember bármi nem súlyossal elmegy egy egy orvoshoz, a képébe röhögnek.

kovácspéterke 2011.07.27. 14:47:10

Ha valaki nagyon rosszul van, akkor miért a feleségét hívja, és nem a mentőket? Minek ahhoz az asszony?

csutkababa 2011.07.27. 14:51:23

@Dr.laikus PhD:
Ööööö...értem, de most akkor velem van bajod? Hidd el, én lennék a legboldogabb, ha a telekommunikáció olyan szinten lenne itt is, mint Amerikában vagy Angliában...
Mert azt most is látják, hogy megállt a kocsi venni két zsömlét, és van, hogy rájuk is reccsennek, mit képzelnek ezek, de ugyanúgy kézzel írott esetlap van, nem tudunk előre szólni a kórházba, saját mobilon hívjuk az intervenciós osztály ügyeletesét, a rádióvétel sok heylen nem megfelelő, és a betelefonálók fejlevágással fenyegetik a kollégákat, ha rögtön tüstént nem küld autót, és nekérdezzenbazmeg, kűggyön!

Ismétlem magam: mindez nem menti fel a posztban szereplő diszpécsert.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.07.27. 14:52:02

Talán a következő is megoldás lenne.
-Ön a mentőket hívta. Ha ezt is akarta 1-es gomb, ha a tűzoltókat akarta 2-es gomb.
-1.
-Mi a baj? Ha ön van rosszul 1 es gomb, ha más 2-es gomb,
-2.
Ha a szomszédja 1-es gomb, ha ismeretlen 2-es gomb. Ha hajléktalan, tegye le a telefont.
-1.
Mi baja Józsi bácsinak?
Ha infarktus, akkor 1-es gomb, ha agyvérzés 2-es gomb, ha már meghalt, tegye le a telefont. Ha nem tudja megállapítani, akkor 4-es gomb.
-4.
gratulálok, ön nyert egy 1 éves gyorstalpaló orvos tanfolyamot.

Dr.laikus PhD 2011.07.27. 14:53:57

@csutkababa:
"Sok helyen van már az, hogy házhoz megy a nővérke levenni a vért, nagyon helyesen, és nem a beteget utaztatják a laborokba."

Háziorvos nem megy házhoz. Már nem kötelező, így a nővér sem. A saját döntése, hogy megteszi-e, vagy nem.
Nálunk a nővér a járóképes, de hosszútávon menetelni nem képes öregektől, gipszes, fiataloktól leveszi a vért és ha nagyon-nagyon kell házhoz megy.
Tudtommal ez nem kötelező, így nagyon sok a betege, mert a többi ugyanabban a hodályban nem végzi el.

csutkababa 2011.07.27. 14:58:58

@Dr.laikus PhD:
Jól érzékelem, hogy valamiért nem bírsz, és belém kötsz? ha félreértettem, bocs. Több nővérkével dolgozom ügyeletben, mind házhoz megy a saját körzetében a valamiért nehezen mozgó, fekvő, magatehetetlen betegek laborját levenni, injekciókúrát beadni, ilyesmi.
HO pedig ahol én dolgozom és lakom, megy házhoz. Nálatok miért nem?
A munkaideje ugyanúgy 8 óra, mint mindenkinek, ebből minimum 4 óra rendelés, a többi adminisztráció és otthoni beteglátogatás, ellátás.

csutkababa 2011.07.27. 15:02:06

De elnézést kérek, ha zavartam. Csak amiatt merészeltem hozzászólni, hogy mentő volt a történetben.
Semmi gond, már itt sem vagyok.

Dr.laikus PhD 2011.07.27. 15:06:42

@csutkababa:

Veled semmi az égegyadta világon!
Sőt!
Csak baromi dühös vagyok, hogy akiknek tudnia kéne nem tudják, ergo (gondolom nem ez a dolgod) Te is rosszul tudod. :)))

A többi is tanulható és a kommunikáció része.
Zsömlét venni nem a mentőből kiszállva kell, akkor sem ha máskor nincs idő. Ezt úgy hívják, hogy munkahelyi fegyelem.
Ha a goromba betelefonálónak simán meg lehet mondani, (így kellene) hogy beszéljen rendesen akkor ha indokolt megyünk, akkor lenne védelem (és nem a Blikk ír tájékozatlan marhaságot).
De valamit valamiért.
A kollégáknak (bajtársaknak?) nem kéne mérlegelni hová megy és kit talál, koszos, tetves, büdös, vagy piás, esetleg hugyos, hanem megy, mert segíteni akar.
Nem verekszik össze majdnem egy kórház hátsó bejáratában az osztályon leadott beteg után, hogy ugyan már én is ezt a szakmát csinálom, ne rizsázzámáááá.
(tegnapi élmény)

Nem rád haragszom.
Nem csak a mentősökre jellemző, hogy munkaidőben megy orvoshoz (vagy akar), vásárolni, ügyet intézni, közben meg rinya van, hogy semmire nem jut pénz, mert adott egységnyi idő alatt a munka mennyisége az elvárhatónak csak a fele.

Hosszú időre kifüstöltem magam!
Maradj itt. Én már régen láttalak és örülök neked.

Dr.laikus PhD 2011.07.27. 15:07:53

@csutkababa:

Nem tudom miért, csak az én háziorvos jár, a többi nem.

Dr.laikus PhD 2011.07.27. 15:16:24

@csutkababa:

Látod éreztem én, hogy feléd száll a nem neked szóló mérgem. :)
Még nem is olvastam, csak írtam...

Írta itt háziorvos nagy garral, hogy nem kell napi 8 órát dolgoznia a háziorvosnak.
Ha jól emlékszem utoljára heti 15 órát írt.

bes3 2011.07.27. 15:24:55

@pefki: igen. Láttam.

Te milyen ORVOSI indokát látod a havonkénti orvosi látogatásnak, hogy valami konkrétum is legyen tőled?

Mária 2011.07.27. 15:35:04

@Dr.laikus PhD:

"Tele van az ország kommunikáció szakos call center munkatárssal."

Nem a kommunikációs része a kihívás, hanem az, hogy orvosi, szakmai tudás nélkül egy lelkes kis kommunikáció szakot végzett emberke nem tudja jól megírni a lehetséges változatokat.

Irkutszk 2011.07.27. 15:36:54

@batgirl: Ez a mentők esetén idő idő idő. Nem véletlenül mondják mindenkinek, hogy ne is a 112-t, hanem a 104-et hívjuk, ha tényleg baj van; mert az is idő, mire a 112 központból a mentőkig eljut az infó: ez pedig emberéletekbe kerülHET.

@fapad: A mentőket életveszélyben kell hívni. Nyugi, ki fognak jönni.

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: Nem indokolt havonta a vérvétel - labor. A háziorvosnak annyiban mindenképp igazat adok, hogy a vérvétel is beavatkozással jár, a véna megsértésével, vér veszteséggel, és nem indokolt ennyiszer ellenőrizgetni, mert semmi plussz infót nem fog adni. Hogy havonta lássa a beteget, ez eldöntendő kérdés. A gyógyszerek felírása mindenképp szükséges. A vérnyomás-mérést valóban meg kellene esetleg ejteni (viszont ezt a betegnek naponta is kellene mérnie igazság szerint), a vércukor-mérés leginkább cukorbetegeknél fontos. Elbeszélgetni olyan állapotú beteggel lehet a problémáiról, aki kommunikáció-képes (ez gondolom, egyértelmű).

A másik, 91 éves nagymama az elmondottak szerint több egészségügyi problémával is küzd, és jó orvosa van. Remélem, jól van a néni, további sok szép születésnapot neki!

macska69 2011.07.27. 15:45:32

@csutkababa: el ne menj, a jóistenke áldjon meg a hozzászólásaidért, tudnod kell állni a sarat! Légyszike maradj.

Dr.laikus PhD 2011.07.27. 15:47:52

@Mária:

Laikust kérdez, nem szakembert.

Azt érzékelem (de én még nem jártam így), mintha a diszpécser viselkedne laikusként.
Ettől lesz aztán később a poszt, hogy hatalmi pozícióból majdnem meghalt akárki (szükség szerint kitöltendő).

Dr.laikus PhD 2011.07.27. 15:53:29

@Mária:

Láttam jól megírt scriptet szakembereknek szóló előhívásokhoz.

A szakmai részben segítettek az ott dolgozó orvostanhallgatók.

Dr.laikus PhD 2011.07.27. 16:03:52

Ha csutkababát elüldöztem, soha nem fogom magamnak megbocsájtani! :((((

Irkutszk 2011.07.27. 16:12:14

@Dr.laikus PhD: Csak nem eszik olyan forrón a kását.

Mária 2011.07.27. 16:12:55

@Dr.laikus PhD:

Én meg már írtam is. Nem vicc. Nem hideghíváshoz, hanem eü. projektben supporthoz.

Azt meg, hogy "segítettek", azt sürgősen el kell felejteni. Valaki vagy dolgozik valamilyen munkán, pénzért, felelőséggel, vagy nem dolgozik.

Harmadik lehetőség nincs.

Gondolj Yoda mesterre, mit mondott a próbálkozásról, vagy ha a filmet nem láttad, akkor Krisztus koporsójára :)

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.07.27. 16:20:27

@csutkababa:
"ha édesanyád szed véralvadásgátlót, akkor indokolt a véralvadási paraméterek havonkénti ellenőrzése"

Igen, szed és vérnyomáscsökkentőt is. Igazából az egy hónap csak egy légből kapott dolog volt, bármilyen kontrollt szívesen látnék.

Rehabilitáció volt, de kiábrándultunk: 20 kezelést írt ki a háziorvos amit hetente kétszer 15percben végzett el az ápoló gyakorlatilag december/január hónap kihagyásával. Amikor őt is megkörnyékeztem, hogy legyen szíves jöjjön többször/gyakrabban esetleg hétvégén is, magánba, megfizetem, akkor azt mondta, hogy nem szükséges illetve az sokba kerülne nekem (?!). Az orvos nem ír fel több tornát, de 1 hónapra sikerült helyet kapnunk egy rehabilitációs intézetben, de az is lejárt (persze meg lehetne ismételni)

Így azokat a gyakorlatokat naponta 4x ismételjük amiket az ápolónő mutatott azóta is. Valamint szedtem le a netről gyakorlatokat és képes útmutatókat, de ez nyilván nem pótolja a szakértelmet...

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.07.27. 16:21:37

Majd elfelejtettem: Köszönöm a válaszokat !

Rotoxis 2011.07.27. 16:25:41

Van aki vért hány és van aki egy kicsit véreset. Ha vért hány, azonnal mentő, majd rövid úton kórház, műtő.
Aki véreset, annak orvos (esetleg ügyelet), aztán gasztroenterológia (belgyógyászat), gyalog-busszal-taxival.

A beteg hosszú évek óta panaszos, de nem ment orvoshoz, nem tett semmit annak érdekében, hogy ne alakuljon ki benne a kórság. Aztán hányt egyet, kicsikét véreset. Na akkor aztán azonnal hama-hama mentő, rendőr, tűzoltó, katasztrófavédelem, NATO, ENSZ, mindenki.

Bocsánat, de semmi olyat nem tudok kiolvasni a posztból, hogy a betegnek szüksége lett volna a mentőre. Egy kicsit megerősít, hogy a kiérkező ügyeletes orvos sem hívott mentőt a beteghez.

Dr.laikus PhD 2011.07.27. 16:27:53

@Mária:

Akkor nyilván tudod, hogy röviden zárt kérdéseket feltéve képtelen másról beszélni, mint amit én kérdeznek.

Te is csináltál már mindent, pedig hol vagy még attól a kortól mint én. :)))

Akkor megy a dolgát végezni minden minősítés nélkül.
Ez egy segítő szakma. Ezt definícióként értettem, attól még felelősséggel kell végezni, ill. annál inkább. Havi fizetésért.

Dr.laikus PhD 2011.07.27. 16:28:55

@Rotoxis:

De hívott mentőt, csak nem várta meg. :)

Mária 2011.07.27. 16:32:32

@Dr.laikus PhD:

Nem csináltam "mindent". Ehhez a feladathoz több szempontból is alkalmas voltam, a legkevésbé volt releváns az, amivel kapcsolatban ismersz, és orvossal dolgoztam együtt.

A segítő szakmát meg nehogy összekeverd az önkéntes munkával :)

Rotoxis 2011.07.27. 16:32:53

@Dr.laikus PhD: Nem hívott mentőt. Betegszállítót hívott, aki úgy egy órán belül elszállította a kórházba. Ha mentőt hív, akkor az azt jelenti, hogy sürgősséggel utalja a beteget és kötelezően meg kell várnia: erre az esetre egyébként ugyanaz vonatkozik, mint bármely más sürgősségi mentőhívásra, legkésőbb 15 percen belül meg kell érkeznie a mentőnek. Ami ezen túl van, az betegszállítás. Csak kis hazánkban divat, hogy ilyenkor betegszállítást kérnek az egyszerűbb és gyorsabb megoldás helyett. Igaz, ez ingyé' van, a taxiért meg fizetni kell.

Irkutszk 2011.07.27. 16:35:00

@Rotoxis: Kérem, ha már tűzoltó, katasztrófavédelem és NATO; akkor előtte is legyen már roller, meg léghajó! Ha csinálunk valamit, csináljuk jól ;)

Dr.laikus PhD 2011.07.27. 16:35:48

@Mária:

Egy pillanatig nem mondtam, hogy nem.
Sőt.:)
Igyekszem alapos lenni és olvasni.

Nem keverem össze.

Dr.laikus PhD 2011.07.27. 16:39:27

@Rotoxis:

Értem.

Ki kéne emelni az írásod.

Volt itt kérdés arról, hogy miért nem várta meg az orvos a mentőt. :)

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.07.27. 16:48:10

@Irkutszk:
Köszönöm a választ, az egy hónapot csak úgy mondtam, hogy lenne valami rendszeresség. Jelenleg én szaladok el a rendelőjébe (nincs is ezzel semmi gond) gyógyszert íratni, a vérnyomást naponta 4 alkalommal mérjük a cukrot házi készülékkel 2 hetente (az normális)

Legutóbb (nem tb számlára) magán úton csináltattunk egy kistesztet (csomagban van olyanokkal mint fehérvértest vizeletből, cukor, koleszterinek ) itt csak a cukor volt normális, a fehérvértest nem számottevően magasabb de a koleszterin aggaszt.

Mindazonáltal kevésnek érzem amit teszünk, sajnos számottevő változás nincs.

Ami érdekes, hogy pl. énekelni egész jól sikerül és káromkodni tökéletesen... Csak mindkettőt cikinek érzi, nagyon gondolkodom valami fülhallgatós zenelejátszón...

pefki 2011.07.27. 16:57:05

@bes3: Sorry,vérvételre gondoltam,azt pedig megoldja a nővérke (reméljük)

ccke 2011.07.27. 17:06:16

Mindenféle tervekben felmerül az egységes sürgősségi ellátás igénye. Ez pl. azt jelentené, hogy egy központba fut minden hívás, aki igény szerint küld mentőt háziorvost, betegszállítót, esetleg tanácsot ad a házipatikával kezelhető ügyekben.
Azt hiszem ez egy nagyon jó cél, @csutkababa: által említett segítő programokkal, megfelelően képzett diszpécserekkel elkerülhetőek lennének az ilyen esetek.

Ilyen esetben csomó kérdést fel kell(ene) tenni: hányszor hányt, friss pirosat, vagy kávézacc-szerű alvadt vért, "rendes" hányás volt, vagy sugárban jött, volt-e fekete széklet, ami már pár napos folyamatra utal...
Ezek alapján lehet korrekt döntést hozni, hogy kell-e ellátás, és milyen.

Irkutszk 2011.07.27. 17:27:12

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: Én az említett vérvételi eredménnyel mennék el a háziorvoshoz, és kérdezném meg, hogy mit tanácsol.

A beszéddel kapcsolatban: Nem először, és nem utoljára mondom el, amit Édesanyámtól tanultam: Az agy egy csodálatos szervünk, az egyetlen olyan, amelyet minél többet használunk, annál jobban működik. Ezt üzenem a betegnek. Gondoljon arra, mikor a gyerekét-gyerekeit tanította beszélni. Neki most újra meg kell tanulnia ezt a képességet. Ha éneklésen keresztül jobban megy, akkor énekeljen, mint a pap a katolikus templomban. A lényeg, hogy csinálja, gyakorolja. A hozzátartozói oldalról pedig apró kihívásokat lehet elétenni, nem pedig mindig elémenni a megoldásokkal. És bíztatni, vele lenni, foglalkoztatni. Képes regenerálódásra az agyunk is. Ha másképp nem, akkor a megszokott ingerületi utak helyett kialakít 'új szokásokat', új útvonalon, lassabban és nehezebben jut el az információ és utasítás az egyik helyről a másikra, újra össze kell szoknia a tudatos és tudattalan utasításoknak, de idővel ez javulni fog. Tudom, mert láttam már ilyet. (Igaz, fél évbe telt, mire nem akart meghalni, de két év múlva láttam saját apámat könnyezni azon, hogy valamit képes volt megcsinálni a bal kezét is használva.) Érdemes gyógytornászt megkérdezni, izom-stimuláns után érdeklődni (ezzel csökkenthető a nem kellőképp használt izmok sorvadása).

Irkutszk 2011.07.27. 17:29:46

@ccke: No, az sem egy apró rendszer lenne, ha az ügyeletet is bele akarják venni, meg a magán-betegszállítókkal mire egyeztetnek. Megbecsülésem, és sok sikert a megvalósítóknak.

H3rold 2011.07.27. 17:40:45

Szerintem nem idióta barmokat kellene mentős diszpécserként foglalkoztatni. Elvégre ezen emberek élete múlhat.

Irkutszk 2011.07.27. 17:43:30

@Quarker: Szerintem meg nem idióta barmok dolgoznak mentős diszpécserként, elvégre a beszélgetéseken emberek élete múlhat.

H3rold 2011.07.27. 17:43:35

@Rotoxis: fail.
Mivel már látta orvos, nem volt szükség mentőre. Ezért volt elegendő a betegszállító.

ondol 2011.07.27. 17:44:01

@Irkutszk: bele kellene venni egy modult ami a kórházak felé ad infót, hogy beteg érkezik, sőt a külföldről jövő/menő betegszállítást is.

H3rold 2011.07.27. 17:44:42

@Irkutszk: Hát ha rajta múlt volna, akkor a kedves postoló férje lehet, hogy már nem élne. Szóval igazam van.

Irkutszk 2011.07.27. 17:45:23

@ondol: Azt hittem, ez létezik már.

ondol 2011.07.27. 17:46:23

@Irkutszk: nem tudom nem ismerem a rendszerüket.

Rotoxis 2011.07.27. 17:55:01

@Quarker: Mentőre egyáltalán nem volt szüksége. Nagy különbség!

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.27. 18:11:17

@macska69: a folyamatszervezést én vállalom.

Ginibeka MD 2011.07.27. 18:12:45

@Quarker: Mentős diszpécserek általában az adott mentőállomás legmagasabb képzettségű, éppen ügyeletben lévő mentőtisztek..

Ginibeka MD 2011.07.27. 18:14:31

legalábbis nekünk ezt mondták, amikor mentőtiszt 3-ra jártunk.. nem holmi asszisztensi munkáról van szó..

Ginibeka MD 2011.07.27. 18:15:27

@Quarker: legalábbis nekünk ezt mondták, amikor mentőtiszt 3 képzésen voltunk..

Ginibeka MD 2011.07.27. 18:16:07

bocsi kétszer írtam, rossz a net..:)

Rotoxis 2011.07.27. 18:39:07

@ondol: Vazze!!!!!!!!!!!!!!!!

rikitiki 2011.07.27. 18:51:50

off-

Dr. Chandy Verghese részt vett a legelső laryngealis maszk kidolgozásában, a kezdeti teszteket ő végezte az osztályán.

Fastrach-LMA, ez már egy "modern" változat, szintén önbemutató.

(Én inkább a fiberoszkóposat vállalnám, a kis tubussal)
on-

2011.07.27. 18:52:22

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: @csutkababa:

Stroke után labornak akkor van értelme, ha:

1. tudjuk mi váltotta ki a sztrókot, és ez kontrollálható laborral

1./A. Ha zsíranyagcsere-zavar, akkor fölösleges havonta.
1./B. Ha cukoranyagcsere-zavar, akkor is fölösleges havonta.
1./C. Ha véralvadás-probléma, a gyógyszer beállítása után szintén felesleges havonta.

Ezeket ellenőrizni protokollszerűen max. 3 havonta kell.

2. a sztrók mellett más problémája is van, ami kellemetlen, esetleg később rosszabbodó/életveszélyes tüneteket okozhat, és ez a szekunder probléma laborosan mérhető

2./A. Mezei vashiányos, microcytás anaemia nem igényel havi laborozást.
2./B. Mezei májfunkció-probléma szintén nem igényel havi laborozást.
2./C. Mezei vesefunkció-csökkenés sem.
2./D. Bizonyos "időskori leukemiák" sem.

A fentiekből látszik, hogy a havi laborba járásnak közel semmi értelme. A stroke rehabilitációjában a labornak vajmi kevés szerepe van.

2011.07.27. 18:54:10

@ondol: Mélytorok... :-) A fickó nagyon kemény :-)))

ondol 2011.07.27. 18:56:19

@ReignOfdark: @Rotoxis:
levert a lábamról pedig ülök:-))

macska69 2011.07.27. 19:03:46

@Babette_: Rendben, velem lehet beszélni, akkor én meg most nyerek a hétvégén a lottón és én adom a gépeket. Már csak a szoftverfejlesztő személye keresetetik.

ondol 2011.07.27. 19:04:00

@rikitiki: brutál:-)

A régi próbareggeli gumicsövet egyszer én is lenyeltem bemutatóképpen a betegeknek:-)

ccke 2011.07.27. 19:23:06

@Irkutszk: a magán betegszállítókat pont pár hónapja vonták be a rendszerbe, az átláthatóbb irányítás miatt, meg azért, hogy pl. tömeges sérülés esetén könnyű sérülteket tudják szállítani, tehát szükség esetén mentésbe is bevonhatók.
Nem tudom mik a tapasztalatok, gondolom még át kell állni az új rendszerre. Az orvosi ügyeleteket is jó lenne bevonni, hiszen sokszor az is elég, sőt jobb, hiszen mentőtiszt nem tud pl. receptet íratni. Ráadásul sokan (pl. én se) tudom az ügyelet számát, ha épp vidéken vagyunk, akkor sem első dolgunk a helyi ügyelet számának kikeresése, szóval jobb lenne az egységes hívószám.

ccke 2011.07.27. 19:24:56

@ondol: gyerekgyógy gyakorlatvezetőm mondta, hogy egyszer kóstoljuk végig az összes gyógyszert, szirupot, kanalas orvosságot, amit gyerekeknek szoktak adni, és biztosan jobban fogunk gyógyszert választani.

Dr.laikus PhD 2011.07.27. 19:58:21

@ccke:

Öregnővér írta, hogy Esztergomban már így működnek.

Irkutszk 2011.07.27. 21:15:23

@ondol: @rikitiki: Újfent ráébresztettek, miért nem nem mentem orvosnak, ezért külön köszönet :DD Bár orvosilag is csak az állatorvoslásban gondolkodtam, ha jobban belegondolok :P

De jó ez így :)

@ccke: @Dr.laikus PhD: Köszönöm szépen az infókat :)

Irkutszk 2011.07.27. 21:20:27

@ccke: Én ezt a kóstolgatást azért kiegészíteném egy gyógyszerészi konzultációs lehetőséggel ;)

A gyerekgyógyászatban gyakoribbak a magisztrális készítmények. Általában ezek a komplikált eseteknél fordulnak elő természetesen, de olyankor egy jó gyógyszerész aranyat érő ötlettel és találékonysággal oldhat meg ilyesfajta problémákat.

Viszont a kedvenc receptem még mindig a málna-szirup mostani FoNo-s (galenikumi) receptje. Így kezdődik: végy egy kiló málnát (ezer gramm), és készíts belőle málnabort. (Utána forrald fel a cukorral, hogy szirup készüljön belőle.) Egyszerűen képtelen vagyok betelni vele (nem a készítménnyel, bár az is nagyon finom, hanem magával a recepttel). :)))

csutkababa 2011.07.27. 22:10:21

@ReignOfdark:
Köszönöm a helyesbítést, én még a havi INR ellenőrzést tudtam, a több meg evidens.

csutkababa 2011.07.27. 22:14:32

@Rotoxis:
Valóban nem derül ki, hogy magáncéges betegszállítót vagy mentőgépjárművet hívott. Az OMSZnál ugyanis már nincs szállítókocsi, mentőgépjármű van, ONE egység, eset- roham, KIM, és a speciális kocsik.
A 40 percen belüli kiérkezés miatt lehet bármelyik, de az a tapasztalatom, hogy a magánszállítók a legkisebb rizikót sem vállalják, és elutasítanák a vérhányós beteget.
Szóval érzésem szerint OMSZ egység érkezett, és ahogy fentebb is írtam, az azonnali és 2 órán belül megkezdett szállítás mentésnek számít.

Duygu 2011.07.28. 12:38:31

@Ginibeka MD: Akik a 104-en felveszik a telefont, azok mentőápolók, és ahogy csutkababa írta, sok közöttük a frissen végzett, 0 tapasztalattal rendelkező fiatal lyányka.

Duygu 2011.07.28. 12:43:47

Egy jó kikérdezési protokoll sokat segítene az irányítócsoportok dolgozóinak, mert ez azt is jelentené, hogy ha protokoll szerint kérdezik ki a bejelentőt, és protokoll szerint utasítják el a mentőhívást, akkor jogilag védve van az irányítás.

macska69 2011.07.28. 22:03:09

@Babette_: Ennek őszintén és nagyon örülök!!!- már tegnap írtam volna, de behalt a gépem, illetve az oldal. Szenzációs lenne, ha ez sikerülne, óriási segítség lenne mindkét oldalnak. Sajnos nekem nincsenek meg az eszközeim és olyan kapcsolataim, hogy ebben az ügyben segítség legyek, de ha úgy gondolod, hogy mégis, én is benne vagyok a dologban!

Rivero 2011.07.29. 17:50:24

@CyberPunK: Én nekem nem altatásban hanem helyi érzéstelenítéssel történt a műtét. :( Én nem választhattam.
A legnagyobb ellenségemnek sem kívánom amit akkor átéltem.
Igaz nekem szerencsém volt nem vérzett be a műtét helye.

Rivero 2011.07.29. 17:59:56

@csutkababa:
Családomban van stroke -s
( elnézést ha nem jól írtam). Szed véralvadás gátlókat,vérnyomás csökkentőt...
Ő évente megy vérvételre. Néznek neki véralvadás faktorokat, máj és vese funkciós értékeket.( a gyógyszer nem e károsítja a vesét vagy a májat).
A körzeti adja a beutalót neki.

Katzeryn 2011.09.22. 19:12:12

A bejegyzéshez hozzászólva, gondolom nem viccből hívná valaki már szinte sírva a mentőket.. De hát ez a magyar egészségügyi ellátás, stb sajnos.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása