A gyógyításra esküdtem fel, de csak munkaidőben

2011.06.27. 06:00

Tisztelt blog!

 

Örülök, hogy van egy ilyen hely, ahol elmondhatom gondomat, bajomat, mert kissé mérges vagyok a gyermekorvosunkra. Még csak fél éve vittük el hozzá először a kislányomat, akkor semmi probléma nem volt vele. A gyerek kicsit idegenkedett tőle, meg nem is volt valami kifejezetten kedves és barátságos velünk, de akkor úgy gondoltam ez csak a korábbi doktor nénink miatt látszik így, mert ő egy valódi tündér volt, csak sajnos nyugdíjba ment.

 

 

A gyerek sajnos június 10-én délután fél 5 körül (ennek majd jelentősége lesz)rosszul lett az óvodában, egyfolytában sírt, annyira fájt a feje és hányt és hasmenése is volt, az óvónő pedig felhívott, hogy baj van, az óvodában ugyanis nincs doktor, el kellene vinnem a háziorvoshoz, mert a lázát is megmérték és 39,7 volt a testhőmérséklete. Még lett volna fél óra munkaidőm, de elkértem magam és siettem, ahogy tudtam. Annak ellenére, hogy nem kellett buszoznom, van kocsim, csak fél 6 körül értem oda a gyerekhez. Az óvónőnek hála össze volt pakolva, szóval máris mehettünk tovább, háromnegyed hatkor már odaértünk a rendelőhöz. Néztem az órámat, még volt negyed óra a doktorunk rendelési idejéből, így megnyugodtam, hogy minden rendben lesz, megnézi a lányomat, ír fel valami hatásos gyógyszert, gyorsan ki is váltjuk és minden rendben lesz. Vagy én voltam nagyon naiv, vagy egyszerűen hülye vagyok, amiért azt mertem feltételezni, hogy ha a rendelési idő 18 óráig tart, akkor az tényleg úgy is van.

 

 

Ahogy beléptünk, berobogtunk a rendelőbe már nem volt előttünk senki, a padló fel volt mosva, a lámpák nagy része le volt kapcsolva, úgy tűnt, mintha már nem is lenne bent senki. Fogtam magam és bekopogtam az ajtón és reméltem, hogy nem „késtünk” el. Az első kopogásra nem jött válasz, ezért kopogtam újra, hátha. Erre egy dühös káromkodást hallottam, amelyet nem idéznék illetve vad csörtetést, szinte kiszakította az ajtót a doktor úr és egyből támadásba lendült. Azzal kezdte, hogy a gyerek előtt lehülyézett, majd kioktatott, hogy nem tudok olvasni, ugyanis ki van téve a tábla, hogy ne kopogjunk. Mondtam neki, hogy nem tudtam biztosan, hogy van e ott még valaki, ezért vettem a bátorságot és kopogtam. Erre közölte, hogy máskor ne tegyem. Nagyot nyeltem és bólintottam, majd elkezdtem ecsetelni, miért jöttünk és hogy a gyerek nagyon rossz állapotban van. Sajnos végigmondani nem volt időm, mert a doktor közölte, hogy a rendelési idő már véget ért, ő már indul haza, nem tud foglalkozni velünk. Újra megnéztem az órámat, még mindig volt 10 perc 6-ig, ezt jeleztem is neki. Ekkor még idegesebb lett, elküldött ismét a fenébe és közölte, hogy ők már kikapcsolták a számítógépet, az asszisztense már el is indult, jöjjek vissza másnap, őt aznap már nem fogja megnézni a gyereket.

 

Kezdtem kissé türelmetlenné és dühössé válni, de vissza fogtam magam és megkérdeztem, hogy akkor mégis mit csináljak. Azt mondta cinikusan, hogy jöjjek vissza másnap, holott pénteki nap volt, másnap nuku rendelés. Amikor ezt jeleztem, vállat vont, jelezve, hogy így jártunk. Újra megkérdeztem, hogy mit csináljunk, hiszen valószínűleg valami vírusfertőzésről lehet szó, jó lenne, ha diagnosztizálná, és a gyerek kaphatna valami gyógyszert. Mondta, hogy hívjak mentőt, vagy az ügyeletet, csak őt hagyjam békén és ne nyaggassam. Itt már ki voltam borulva és megkérdeztem, hogy véletlenül nem a gyógyításra esküdött-e fel. Ameddig a munkaidőm tart válaszolta, azzal példálózott, hogy sehol nem foglalkoznak velem, ha időn túl érkezem. Itt elmondhattam volna, hogy nem késve érkeztünk, hanem normálisan, rendelési időben, de feladtam. Megfogtam a lányom kezét, sarkon fordultam és haza mentünk. A gyerek láza továbbra is magas volt, kapott lázcsillapítót és hűtőfürdőt is alkalmaztunk, de sokkal jobban nem lett, ismét hányt kétszer. Csak csapvizet adtunk neki hogy ne száradjon ki lehetőleg, de eleinte kijött belőle az is. Az arca tüzelt, nyöszörgött szegény, felhívtam hát az ügyeletet este 10 óra tájékában.

 

A diszpécser eleinte nem akart segíteni, elmondta, hogy adjunk neki lázcsillapítót, figyeljünk rá, hogy ki ne száradjon, de miután mondtam, hogy mindennel próbálkoztunk és nagyon szenved a gyerek, mégis azt mondta, hogy kijönnek. Ez volt az első jó hír aznap. Igaz, hogy várni kellett közel egy teljes órát, de végül megérkeztek. Megvizsgálták a lányomat és azt mondták, kórházba kell vinni, mert tényleg vírus a helyzet okozója és félő a kiszáradás, a lányom infúzióra szorul. Egy injekciót i adtak a lányomnak és mondták, hogy sajnos ők nem tudják bevinni a kórházba, de ha gondoljuk, hívják a mentőket, vagy ha van autónk, azzal is bevihetjük, ők oda szólnak telefonon. Mondtuk, hogy van kocsi, visszük, az talán gyorsabb.

 

Gyorsan összepakoltunk mindent, ami kellett, majd irány a kórház, ahol szerencsére tényleg tudták, hogy érkezünk, gyorsan felvették a kicsit és azonnal el is látták, az infúziót is bekötötték. Négy napot voltunk bent végül, mire jól lett egészen és hazaengedték, természetesen végig ott voltam vele.Nem volt kellemes helyzet, de az orvosokra, vagy nővérekre egy rossz szavam sem lehet, köszönöm nekik a gondoskodást, az emberséget. A tanulságot szűrje le mindenki maga, én is azt tettem, ma már másik gyermekorvos foglalkozik velünk. Köszönöm, hogy elmondhattam!

 

T. Éva
 

 


 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SusanneF 2011.06.27. 15:08:54

@batgirl: Lényeg az,hogy hatalmas hitelek árán mindenünk lesz-mostani erőmű-átadás...
Az orvosok meg ne ríjanak,hisz van még egy 50-es átlagéletkor,akik húzzák az igát-üzeni a média mindannyiunknak.

Megszólalt a másik hang is már,jogász írja,hogy mit sírnak a dokik,ő sem keres eleget-de gondolom,azért számít rá,hogy lesz kihez mennie,ha beteg...DDD

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.06.27. 15:11:20

@SusanneF: Sőt a könyvelők, sem keresnek eleget..

Rotoxis 2011.06.27. 15:12:26

@batgirl: Egészen finoman arra próbáltam célozni, hogy fenntartásaim vannak a dologgal kapcsolatban.

Rotoxis 2011.06.27. 15:12:27

@batgirl: Egészen finoman arra próbáltam célozni, hogy fenntartásaim vannak a dologgal kapcsolatban.

SusanneF 2011.06.27. 15:13:42

@ReignOfdark: Miben tájékozatlan anyuka?

SusanneF 2011.06.27. 15:14:34

A szoc.szférában,akinek nincs diplomája,400 euró körül keres:(:(

SusanneF 2011.06.27. 15:15:24

A bölcsődében anno az értelmiségi szülők jöttek 6 előtt 5 perccel a gyerekért-6-kor volt zárás...

sztrugackij 2011.06.27. 15:18:42

Az óvodai íratlan szabályok szerint csak a lázas gyereket küldik haza(nem engedik be).
A köhögős ,taknyos gyereket simán beviszik.
A munkahelyét féltő szülőktől még elnézném,de a zumbaedzésre siető(jelentsen ez bármit!)anyuka inkább tartson aranyhalat!

A cikkben szereplő orvostípust pedig el kell kerülni.
Mást úgy sem tehet.

Rotoxis 2011.06.27. 15:23:46

Anyuka azt írta, egy órával korábban jött el a munkahelyéről, így ért oda az oviba fél hatra. Tehát normál körülmények között fél hétre szokott odaérni a csemetéért. Létezik ilyen óvoda, mert én még nem találkoztam vele.

Eddig csak olyan körzeti rendelőt láttam, ahol zárás környékén még 5-10 beteg várakozott. Biztosan én vagyok tapasztalatlan, mert olyat még csak véletlenül sem mernék állítani, hogy a posztoló csúsztat kicsit.

Borcsika 2011.06.27. 15:27:28

Mi H-Cs-ig negyed 6-ra tudunk csak menni a gyerekért, de pénteken mindig előbb eljövök. Inkább ráhúzok hétközben fél órákat, hogy pénteken végre ne ő legyen az utolsó.
Nálunk 6-ig van ovi, és 8ig rendelés.
A doki meg bunkó volt, és kész. Kicsit emlékeztet engem a stílusa arra a doktor bácsira, aki abban a rendelőben rendel, ahová mi is szoktuk vinni a gyerkőcöt. Én elkerülöm, az a tutti. Ha ő rendel csak, akkor felhívom a mi gyerekorvosunkat, és elviszem hozzá magánrendelésre, de ahhoz a pasihoz SOHA.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.06.27. 15:45:46

@sárga nyúl: @mariablog: Ezen elképedtem, hogy a ti számotokra ennyire nyilvánvaló, hogy a szülő betegen vitte reggel a gyerekét óvodába.
A három és fél éves fiam 9-től 2-ig jár minden nap, és velem megtörtént, hogy reggel tök egészségesen bevittem, délután 1-kor meg az ovi telefonált, hogy a gyerek totál el van fáradva, nyűgös, szemmel láthatóan nem a szokásos önmaga, nem akarta megenni az ebédjét és nyiszog, hogy haza szeretne menni. Még egy óra volt hátra a napjából, de inkább szóltak nekem, hogy menjek érte. És mentem azonnal - én itthon vagyok egyelőre, úgyhogy arra se hivatkozhatok, hogy munkahelyi vagy bármi más okból a szegény beteget berakom az óvodába. Tíz perc múlva felvettem a gyereket, újabb tíz perc múlva szálltunk ki itthon a kocsiból, a bejáratnál lefeküdt a szőnyegre, és amikor óvatosan felemeltem, hogy levetkőztessem, kitaccsolt.
A RÖVID lappangási idejű fertőzésnek (pl. calici) 24-36 óra a lappangási ideje, de mondjuk az EHEC hasmenésé 2-5 nap volt.
Az anyuka talántalán egy FERTŐZÖTT, de biztosan nem BETEG gyereket vitt reggel óvodába. Lázas náthát még csakcsak el lehet maszkolni egy panadollal és aztán beküldeni a gyereket, de fejfájást, hányást, hasmenést nem tudsz tünetmentessé tenni és egészségesnek látszó gyereket óvodába küldeni vele.

Itt ahol én lakom, a rendelési idő a rendelési idő végéig tart. Újonnan érkezve eleinte még szorongtunk, amikor zárás előtt pár perccel estünk be valahová, felkészültünk a megszokott görbe tekintetre és megjegyzésekre, terhemre-van hozzáállásra. Aztán lassan megnyugodtunk. Két verzió van: a) zárásig engednek be új ügyfelet (bankok, boltok, hivatalok), azaz 5:59-kor még kedvesen üdvözölnek a bejáratnál, 6:00-kor lehúzzák a rácsot, és attól kezdve csak kifelé van forgalom, de ha már bent vagy, ellátják az ügyedet tiszteséggel, mintha délelőtt 10 lenne b) kiírják, meddig fogadnak (tanácsadó irodák, orvosi rendelők, sportközpontok), pl. 6-ig vannak nyitva, de 5:30 az utolsó kiadható időpont. Viszont akkor erről tudsz előre, mert öles betűkkel ki van plakátolva, és az is, hogy ha határidőn túl esel be, akkor hova menj tovább.

Ahhoz nem tudok hozzászólni, ha egy orvos 6-ig rendel valahol, 6-tól meg valahol máshol. Mondjuk, hogy ez nem a lázas gyereknek meg az anyjának a problémája, ők rendelési időben érkeztek.

2011.06.27. 16:25:23

@SusanneF: Nézd, én értem, hogy senkinek nem kötelessége tájékozódni, de akkor viselje a következményeket. Hogyan adunk fel csekket, hogyan intézzük a tanulmányainkat, az adóbevallásunkat, mibe fektessük a megtakarításainkat, hogyan találjunk munkát, hogyan kezeljünk egy nettó vírusfertőzést, hogyan kapcsoljuk be a számítógépet, milyen étel az egészséges, mennyit mozogjunk, hogyan kezeljük a párkapcsolati életünket, mi a tűzoltók száma, miért nem oltunk elektromos tüzet vízzel, mikor szabad átmenni az úttesten, stb. stb. stb. nem megtanulhatatlan dolgok ezek.

A sztoriban az orvos hozzáállása mellett a másik nagyon lehangoló dolog a tudatlanság szülte elégedetlenség, felháborodás, vihar egy pohár nyálban; amikor az ember azt hiszi, hogy jogában áll butának maradni, a felelősséget meg elkenheti, mint ügyetlen óvodás a vajaskenyeret.

bakela 2011.06.27. 16:40:22

1) A zorvost fel-lyelenteni al-llyas indokból, fojjtatólagosan elkövetett jogosulatlan egészségügyi tevékenység milyatt. / 96/2003. (VII. 15.) Korm. rendelet /
A TéééBééé a házi/gyermek/orvosi szolgálat működését heti 40 /negyvenwazze, nem egyszázhatvannnyóc/ órában finanszírozza. Reggel 08-tól, du 16-ig. A fennmaradó idő = ügyeleti szolgálat. Rendelés 16.01'-kor már a kriminalisztika témakörébe tartozik. A hüjje zorvos, meg a viktimologiájjéba, vagy a balfaxológiájjéba.

2) A ZÁ&TSZ-t is fel-lyelenteni, mer a köztisztviselői eskűt + billijómillijó joxabájjt lexarva, engettték fentmaradni az jó emlékű Bíró Károlyné, szül. ratkóanna xövőmunkásnőelvtsnő, és örökbecsű zegésségügyi ministráns regnálása óta a zemlített rendelési idő beleoxtást.

Húszegynéhány éve a zeredetitőkefelhalmozósdi rablókapitalizmust építitek. Ugye, ennek van ez a Potemkin-kulisszája, a zemberilyogok, meg nújorkiegyezmény, stb. Hány év kell még, hogy a sötét neandertali zagyakba az is beférkőzzön, hogy zemberilyogom nem csak NEKEM lehet, hanem ugyanúgy a MÁSIKNAK is, és esztetet, -ha nem is teccik-, tixteletbe kell tartanom.

Mehr Lift!

SusanneF 2011.06.27. 16:46:44

@ReignOfdark: Homályosíts fel-miért annyira tudatlan és tájékozatlan anyuka?
Te mit tennél másképp?

jágör68 2011.06.27. 17:26:30

Azért az Ügyeletet PONT szombat este 10- kor kellett kihívni-
"mer' má az éccakának nem mertünk nekimenni"- gondolom
Az említett kollega meg csak több munkát adott ezzel a már amúgyis leterhelt Ügyeletnek- mer' őket ugye egyből ki lehet hívni, aztán jönnek is, nem kell sorban állni (ülni).
A régi gyerekorvosra meg haragszom, mert az ilyenek miatt várja el az összes lumpenproli, hogy az orvos álmában is betegeket gyógyítson, NULLA EGÉSZ NULLA Ft- ért, meg szabadságra se menjen soha, csak a "gyilkosozozós, halálgyárazós, hálapénzezős, mindig mindent jobban tudó" drága magyar betegekért éljen.

2011.06.27. 17:51:22

@SusanneF: Ezeket:

1.) "A gyerek sajnos június 10-én délután fél 5 körül (ennek majd jelentősége lesz)rosszul lett az óvodában, egyfolytában sírt, annyira fájt a feje és hányt és hasmenése is volt, az óvónő pedig felhívott, hogy baj van, az óvodában ugyanis nincs doktor, el kellene vinnem a háziorvoshoz, mert a lázát is megmérték és 39,7 volt a testhőmérséklete."

=> Már itt szólok az óvónőnek, hogy pótolják a folyadékot.

2.) "Néztem az órámat, még volt negyed óra a doktorunk rendelési idejéből, így megnyugodtam, hogy minden rendben lesz, megnézi a lányomat, ír fel valami hatásos gyógyszert, gyorsan ki is váltjuk és minden rendben lesz."

=> Felír egy hatásos gyógyszert? Mit? Szódabikarbónát, sót és kristálycukrot? Recept nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapítót? ||| Nem feltételezem, hogy a vírusfertőzés gyógyszeresen gyógyítható, egyből haza viszem, kezelem a lázat és a fájdalmat (ha nincs otthon semmi, beugrom egy gyógyszertárba egy doboz gyógyszerért), ha nem marad meg benne folyadék, _nem_ ügyeletre, _nem_ gyerekorvoshoz, hanem _egyből a kórházba_ viszem (infúzió).

3.) "Mondta, hogy hívjak mentőt, vagy az ügyeletet, csak őt hagyjam békén és ne nyaggassam. Itt már ki voltam borulva és megkérdeztem, hogy véletlenül nem a gyógyításra esküdött-e fel."

=> Ha valaki rossz modorú, a lehető legrosszabb verzió rájátszani a tűrőképességére. Világos, hogy itt nem érem el a célomat. Megkérdeztem volna, hogy akkor hova menjek? A mentő meg az ügyelet rossz válasz, mert mint @jágör68: is írta, az ügyelet - pláne a mentők - nem taxizni valók. Feltehetően az orvos a kórházba irányít.

4.)5.)6.)7.)8.)9.)stbstbstb...

Buzuki Stift 2011.06.27. 17:52:50

Figyelek csendben és várom a végkövetkeztetést. Érzem, hogy már nincs messze: Orvost boldoggá avatni, anyukát leneandervölgyizni, gyereket eloltani.

Pedig csak annyi történt, hogy valaki elolvasott egy táblát amin az állt, hogy 18h-ig.

jágör68 2011.06.27. 17:59:15

@Buzuki Stift:
Nemcsak ennyi történt.
A másik 60 betegről nem seik szó se, akiket aznap ellátott a kollega.
Ugyanígy a másik 60- ról sem, akit az Ügyelet.
És a 3. 60-as betegcsoportról sem, akit meg a Kórházban.
És mindezt nap, mint nap, abból a rengeteg 3 millió fő járulékából- amit épp nem csalnak el (feketemunka, kamu- minimálbér, számlagyártás, számla nem adás, albérlő be nem jelentés, stb, stb)
És napont sikerül 2 ilyen posztot maximum összegörcsölni, azok is többévesekből (is).
Egy jó kis USA kéne ennek a magyar népnek:
"Először legyen szíves mondja be a biztosítója nevét, biztosítási számát és tartsa a vonalat, amíg a kollega ellenőrzi van-e fedezet a biztosítási számláján!"

Benzoylmethylecgonine 2011.06.27. 18:13:03

@ReignOfdark: "=> Felír egy hatásos gyógyszert? Mit? Szódabikarbónát, sót és kristálycukrot? Recept nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapítót? ||| Nem feltételezem, hogy a vírusfertőzés gyógyszeresen gyógyítható, egyből haza viszem, kezelem a lázat és a fájdalmat..."

Jó, már kezdtem magam hülyének érezni, hogy a közvetlen környezetemben lévő nyolc gyerekből egyet sem vittek/visznek orvoshoz hányás-hasmenéssel (csak ha nagyon picike), hanem felhívják a gyerekorvost, aki telefonon keresztül is ugyanolyan tökéletesen elmondja a folyadékpótló és lázcsillapító trükköket...
Ha csillapíthatatlan a hányás/láz, vagy lehetetlen itatni, akkor más a helyzet, de szerencsére egyikük sem került még ilyen miatt kórházba (ez alól kivétel nagyim tiramisus ámokfutása:)).

De ez sem változtat a tényen, hogy az orvos viselkedése visszataszító - adhatott volna pár tanácsot, vagy mondhatta volna, hogy kórház, ez semmibe sem kerül.

Buzuki Stift 2011.06.27. 18:14:01

@jágör68: Hol olvastál ilyent a posztban?
Ha a 60-as szám igaz, akkor a levélíró érkezésekor még 3,5 betegnek kellett volna lennie előtte. A valóság viszont az, hogy még fölmosni is volt idő, mire befutottak.
Fujj, hogy mennyire utálom ezt a jellemtelen bűnszövetkezetet! Már bánom, hogy vitába bonyolódtam veletek. Ez többé nem fog előfordulni. Köpködjétek továbbra is azt a néhány járulékfizetőt, akitől a fizetéseket kapjátok és az összes többit, akit megzsaroltok a hálapénz nevű védelmi pénzzel.

2011.06.27. 18:15:14

@ReignOfdark: Igazad van, a posztoló hülye. Mint mindig. Levezetem hozzád hasonlóan, miért is:
1. Nem adott tanácsot az óvónőnek, mi a teendője egy lázas gyerekkel, nyilván az óvónő még soha nem látott beteg gyereket. Ha adott volna, akkor az óvónő ír posztot, mert kétségbe vonták a hozzáértését.
2. A szülő nem ismerte fel ránézésre, hogy vírusfertőzése van a gyerekének. Nagy hiba. Ezt minden szülőnek tudni kell. ??
3. A rossz modorú orvost nem kezelte megfelelően pszichológiai szempontból, és még fel is idegesítette. Igaz, neki nem volt miért idegesnek lennie, neki csak a gyereke volt beteg. Végül is ez egy semmiség.
4. Nem ismerte fel 18 órakor az infúzió szükségességét. Csak este 10-kor. Mondjuk mehetett volna korábban is, ezt elismerem.
4.)5.)6.)7.)...stb
Te szülő vagy?
Csak holnap éjszaka leszek gépnél, ha valaki válaszol.
Üdv mindenkinek !

jágör68 2011.06.27. 18:22:01

@Buzuki Stift:
Tegyél feljelentést, ha konkrét esetről van tudomásod.
Az, hogy a piacon marinéni, józsibácsi teleordibálja a világot, nem biztos ám, hogy igaz.
Én nem zsarolok senkit, nekem hálistennek már semmi közöm Madzsarisztánhoz munka szempontjából.
És addig se zsaroltam senkit.
Kemény 30.000 Ft- ot kaptam (NEM KÉRTEM, SOHA) zsebbe 4 év alatt. Napi kb 3,5 Ft-ot.
Ez valóban olyan hatalmas összeg, hogy a sok rezidens is nyilván ezért akar lelépni. És nyilván mindenki tartja előre a markát közülük.
A mentő is újraélesztés előtt, az anesztes is a lélegeztetőgépre rakás előtt, meg a rezidens is aki az Ügyelettel csicskaként rohangál.

Buzuki Stift 2011.06.27. 18:32:35

@jágör68: Joggal feltételezem - hogyha egy névtelen senkit bírálat ér és ti előmásztok a védelmére kritikátlanul - hogy az orvostársadalom egységes. Ha így van, akkor most se gyere személyes példával, hanem jelentsd ki az összes orvosról ugyanezt! A milliárdos, számlát sohasem adó fogorvosról, a nőgyógyászról, a sebészről is.

jágör68 2011.06.27. 18:36:41

@Buzuki Stift:
Na szép hozzáállás. Gratulálok.
Nem ám a hülye, tehetségtelen politikusok és az alacsony fizetés miatt menekülnek elsősorban a magyar orvosok külföldre.
Hanem az ilyen hozzáállás miatt.
Magyarán- ha már te is általánosítasz, akkor engedd meg nekem is:
a MAGYAR BETEGEK miatt!!!!!!!!!!!!!!

Buzuki Stift 2011.06.27. 18:42:32

@jágör68: Nem az adjunktus urak, meg a főorvos urak, meg a professzor urak, meg a tanár urak mennek külföldre, hanem a fiatalok. Azért, mert az dörzsölt öreg keresztapák nem engedik őket a tűz közelébe.

Szabo T 2011.06.27. 19:06:23

@jágör68: "Egy jó kis USA kéne ennek a magyar népnek: "Először legyen szíves mondja be a biztosítója nevét, biztosítási számát"

Ez egy az egyben megesett velunk egy magan ER-ban. Az ostobak nem fogadtak el Edesanyam Magyarorszagon kotott nemzetkozi biztositasat es majdnem elkuldtek minket. A vegen zsebbol fizettem es a biztosito egy reszet visszateritette.

@Buzuki Stift: Amerikaban az adok 60%-at a tarsadalom felso 5%-a fizeti. Magyarorszagon a halapenzzel is hasonlo a helyzet, hiszen eleg keves radiologus, aneszteziologus vagy patologus kap degeszre tomott boritekot. Irtam mar regebben: a halapenz olyan, mint a kutya vacsoraja. Az en kutyam biztos ehenhalt volna...A posztban szereplo gyerekorvos valoszinuleg tobb energiat forditott a veszekedesre, ahelyett, hogy megnezte volna a gyereket.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.06.27. 19:07:56

@ReignOfdark: Nem értem a 2. pontodat. Tényleg nem kellett volna a hányó gyereket 39,7-tel péntek délután orvoshoz vinni?
Én biztos elvittem volna.
@jágör68: A "jó kis USA" érvre kicsit elhúztam a számat. Itt senkitől nem vonnak tb-t, ugye.
Másfelől, az úgynevezett walk-in clinic rendszerben ellátnak ám biztosítás nélkül is, pláne egy kisgyereket aki hány és lázas. És ha ki van írva, hogy hatig van rendelés, akkor hatig van rendelés.
Azt már meg se említve, hogy itt fel szokás venni a telefont amikor csörög.

A posztban egy olyan szülő kért a gyerekének ellátást, akinek van fedezet a létező biztosításán, és baromira nem tehet róla, hogy az orvos mikor dolgozik és mennyiért.

Térjünk tehát vissza oda, hogy szerinted szakmailag tényleg indokolatlan volt-e péntek délután a hányós-hasmenős, 39,7 lázas óvodáskorú gyereket a biztonság kedvéért azonnal orvosnak megmutatni. (Vagyis, igazából csak kísérletet tenni erre, de nem a szülőn múlt.)

Irkutszk 2011.06.27. 19:12:20

@ReignOfdark: A 'majd kapunk valami jó gyógyszert és minden rendben lesz' dolgon én is fennakadtam, csak mire a végére értem, elfelejtettem kommentelni.

Tipikus betegmentalitás: kapjunk be egy csodapirulát, és újra azonnal rózsaszín lesz a világ. (Szerintem ebből a szempontból a betegek leginkább a fehér pirulát szeretik legjobban egyébként, mert az mindenre jó, ugye. Tökmindegy, hogy antidiabetikum, antibiotikum, vagy aspirin, ugyanúgy néz ki, és láthatólag mennyi betegségre jó ;).)

Irkutszk 2011.06.27. 19:15:15

@Felicitasz: Persze, az jó dolgokat át kell venni, de azért én még mindig nem szeretem annyira azt az USA rendszert :D Mindenki csak a fenekét próbálja bebiztosítani, nem gondolkodnak, csak a protokollt mondják fel (azt elismerem, hogy álmukban vagy a halálos ágyukon is), de a kivételekkel szerintem vagy nagyon sokat szöszölnek, vagy egyszerűen nem tudnak mit kezdeni. Az ottani mentalitás lényege: megcsináltam, amit az előírások nekem kötelezővé tettek, ha nem működött, a saját kútfőmből vagy a saját jóindulatomból egy lépést sem teszek.

tódór piroska 2011.06.27. 19:21:07

@Buzuki Stift:
"Joggal feltételezem - hogyha egy névtelen senkit bírálat ér és ti előmásztok a védelmére kritikátlanul - hogy az orvostársadalom egységes "

Olvasd el a 14:09:34-kor írt hozzászólásomat.
Ha úgy gondolom, hogy a posztoló hülye, vagy hazudik, akkor azt írom le. Ha úgy gondolom, hogy senkiházi gyökér volt az orvos, akkor azt.

tódór piroska 2011.06.27. 19:34:49

@Szabo T:
Több alkalommal voltam orvoskongresszuson az USA-ban. Jól beszélem a nyelvet, valamennyire ismerem az ottani viszonyokat .
Sürgős eü. ellátásra szorultam egyik utamon. Volt betegségbiztosításom, ennek ellenére csak x. dollár lefizetése után jutottam az orvos színe elé (pedig próbálkoztam a biztosításra és orvos mivoltomra való hivatkozással elkerülni a fizetést), aki meghallgatta a panaszaimat, fizikális vizsgálatot végzett és ellátott recepttel. A gyógyszerekért közel 200 USD-t fizettem, az orvosi vizitért szintén hasonló összeget. A recepción megállapították, hogy az itthon kötött biztosításom náluk nem érvényes, egy onnan 200 mile-ra levő kórházban igen. De ott is fizetni kellett volna, csak azt (talán) hazaérkezésem után számla ellenében a biztosító megtérítette volna (?)

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.27. 19:36:18

@bakela:

Tartok tőle, hogy az itt kodácsoló baromfiudvar a tizedét se érti annak, amit fanyar humoroddal írni szoktál.

@tódór piroska:

Tudod, van az a bizonyos haranggörbe az átlagos eloszlásról. Ezt a harangot rá lehet húzni az emberi érdekérvényesítésre is. A kupola alatt vannak azok, akik jól-rosszul, de elfogadhatóan tudnak élni úgy, hogy se a lúzerek közé, se az élősködők közé ne tartozzanak.

A görbe egyik végén vannak azok, akiket önfeláldozóknak, mártíroknak, lúzereknek nevezünk.

A másik végén meg azok vannak, akik gátlástalanul kihasználják az önfeláldozó mártír lúzereket. Ők azok, akik irdatlan nagy patáliát képesek csapni, ha valakit alapból a kihasználható lúzerek közé sorolnak, de a másik lazán beint nekik.

Boldogok pedig ebben az esetben nem a lelki szegények, hanem azok, akik képesek arra, hogy mindenkivel szemben meghúzzanak egy határt.

Buzuki Stift 2011.06.27. 19:38:50

@tódór piroska: Téged természetesen megkövetlek és a hozzászólásod értékesnek tartom. Nem tudom pontosan, hogy ki orvos, csak következtetni tudok. A Te esetedben természetesen ez világos.

Irkutszk 2011.06.27. 19:50:00

@bakela: Szóval állításod szerint a délután hat óra az délután 16 óra volt esetlegesen? :)

Irkutszk 2011.06.27. 19:51:12

@Buzuki Stift: Én többször bevallottam, hogy méregkeverő vagyok.

jágör68 2011.06.27. 20:09:49

Sehol nem írtam, hogy helyesen hajtotta el a kollega az anyát és gyerekét.
Csak rámutattam azon "apróságra", hogy valószínűleg aznap másik 60 beteg már el lett látva- Svédországban napi 8 háziorvosnál a limit- zárójel.
De itt mindenki nagyon okosnak hiszi magát, mert 60- ból 1 hiba, bunkóság, lustaság vagy esetleg FÁRADTság van.
Nem is beszélve arról, hogy sokan 48- meg 72 óráznak, egyik ügyeletből esnek a másikba- TÖRVÉNYTELENÜL és persze életveszélyesen- mert a magyarnak mindig minden jár.
Érdekes, a boltban nem adják a kenyeret se 3,60- ért, hovatovább ingyen a bodzásnak, feketemunkásnak, csövesnek, rokinak stb.
Ugyanis ez a kb 3 milliós réteg SOHA SEMMIT nem fizet és mégis minden jár neki.
Akitól meg járulékot vonnak, nézzen rá a fizetési papírjára néha- EÜ- járulék NEM EGYENLŐ TB- vel!!!- nettó 200-as fizu esetén kb 20.000 Ft/ hó.
Na most ez két db ampulla adrenalin.
Ebből átlagosan 5-6 fogy el egy újraélesztésnél- és akkor még nem is biztos, hogy sikeres. Plusz a mentő benzinköltsége, karbantartása- hovatovább ha mentőhelikopter megy ki az már csak kiszállásilag több 100.000 Ft.
És akkor meg se említem kedvenc példámat a koszorúér- stentelést- amit MINDEN 6órán belüli infarktusnál megkap MINDENKI, járuléktól függetlenül- ami db- onként 1,2 millió Ft.
Ezek után lehet gondolkozni, hogy mire elég az a levont rengeteg TB... Meg a kb 3 millió járulékfizető pénze.
És akkor még nem is tartunk ott, mint Nyugaton, hogy az orvos munkabére legalább 50%-a legyen egy bevatkozásnál, vizsgálatnál...
Ezek után lehet senkiházizni meg pitagoraszi esküre hivatkozni.
Két kézzel az orvos se tud infarktust gyógyítani. Pláne nem a 72. folyamatos munkaórájában, mert "a magyarnak minden jár"

Szabo T 2011.06.27. 20:13:14

@tódór piroska: A legtobb (magan) ER honlapjan fel van tuntetve, hogy milyen biztositasokat fogadnak el. Innentol kezdve egyszeru az eset: vagy van biztositasod vagy nincs. Ha van, akkor a kezeles egy reszet kifizeti a biztosito, ha nincs akkor te fizeted az egeszet.

A "professional courtesy", azaz, hogy orvost ingyen latok el, mar reg nem letezik. A kutyat nem erdekli -sajnos- hogy orvos vagyok-e vagy sem. Elofordulhat, hogy maganpraxisban adnak valami kedvezmenyt, de nem altalanos. Multkor voltam borgyogyasznal es o nem kuldott szamlat, igaz hogy az apja aneszteziologus volt :)

györgyössy 2011.06.27. 20:16:33

Nagyon érdekesek a hozzászólások, én is kedvet kaptam, csak kicsit másképp. A hónap kérdése, hogy visszafizessék-e a külföldre távozó orvosok a képzésük költségeit.Ez- úgy gondolom- a rezidenseket érintheti leginkább a közeljövőben. Ezért elmondanám, hogy egy rezidens 86 ezer forint körül keres(nettó),amiben benne foglaltatik havi 3- szori 24 órás ügyelet is,amit ingyen köteles ellátni. Ha a képzés folyamán vidékre küldik, a SOTE még a közlekedési költséget sem fizeti. Ha ebből az óriási összegből nem tudna megélni , és másutt vállal pluszként ügyeletet, ezért óránként nettó 740 Ft-ot kap. És akkor csodálkozunk, hogy aki teheti, külföldön keres állást?

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.06.27. 20:21:13

@Irkutszk: Az USA rendszerét utálom, ennek hangot is szoktam adni, ha kérdeznek. De az "ez kéne a magyarnak mer' akkor megtudná" érvre nagyon fel szoktam háborodni, mert egyrészt ez semmilyen kultúrnemzetnek nem "kéne", másrészt Magyarországon befizetői oldalról már ez van, csak se orvosként, se páciensként nem tudjuk, hol a pénz.

De ne politizáljunk ;-)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.06.27. 20:27:25

@jágör68: Az egészségügyet még az USA-ban se a járulékbefizetők tartják el a járulékaikból. Teljesen világos, hogy az eü marha drága. A kérdés az, hogy ennek mi köze a lázas óvodáshoz, akit _rendelési időben_ a szülő orvoshoz visz, érvényes papírokkal, és ellátás nélkül kénytelen vele távozni.

Ez megengedhetetlen.

jágör68 2011.06.27. 20:29:32

@györgyössy:
Persze, hogy "fizessevissza"
aki meg itthon marad az
"szemét, hálapénzes, halálgyáros, gyilkos"
A magyar szerint ezek az orvosok. Cuzámmen.

@Felicitasz:
Az előbb írtam le, hol a pénz. A nemfizetők viszik el kb 70- 80%- ban.
Meg a szociális feladatok rátolása az egészségügyre.
Télen az egyedülélők, csövesek, szegények, lecsúszottak valahogy mindig tömegesen kerülnek egészségügyi intézményekbe.
És a traumatológiai, intenzív ellátásban is visszatérő vendégek.
Mert a magyar minden szociális problémát rátol az egészségügyre- nem mintha az egészségügyi terhek ne lennének elegek.
Nézd meg a fizetési szalagodon, mennyi EÜ- járulékot vonnak tőled (9%) és gondolj csak az 5-6 ampulla adrenalin és a mentő benzinköltségére (munkaerő nélkül!!), ahányszor meghallasz egy szirénázó mentőautót.
Sztem a felismerés gyomronvágó lesz.

Buzuki Stift 2011.06.27. 20:35:23

@györgyössy: Nem, ne fizesse vissza. A fogadó állam - egyezmény alapján - fizessen az orvost képző államnak. Egy polgárt nem lehet akadályozni a szabad munkavállalásban, egy állam viszont joggal várja költségei megtérítését a másik államtól, aki haszonélvezője a munkavállaló munkájának.

bakela 2011.06.27. 20:37:08

@Irkutszk:
Nem.
Aszondom, hogy az a TB finanszirozott gyerekorvos, aki 16.00-kor nem tesz lakatot a rendelőre, az egy barom /95+%/
Mellékesem még írott joxabályt is sért.
Cserébe kapja a baxtatást.

VaTi 2011.06.27. 20:48:08

Azért én (aki ordítva is védelek titeket sokszor) most értem, hogy miért léptek már le páran néhány orvos hangneme miatt (ma is hiányoztál Visco)...Azt is értem, hogy miért vádolnak titeket sokan azzal, hogy akár ész nélkül is összezártok. Sokkal méltóságteljesebb és hitelesebb lenne, ha néha tényleg ki mernétek mondani egyszerűen csak annyit, hogy ezt most nem így kellett volna. Nem odaordítani, hogy aznap a hatvanadik, meg a semmi szaros kis Tb befizetésetek, meg az ampullák költsége, meg a rendelési idő, meg a hülye anyuka miért nem diagnosztizál (ha igen, azért hülye), stb...Mindezekben lehet igazatok. Csak ez olyan kapálózás. Egy olyan kva eccerű helyzetben, hogy ki van írva, x óráig rendelés, az orvos meg nem hajlandó. De megtaláltáok neki a sok kifogást. Ez most nagyon szomorú.
(igen, igen, én is hülye vagyok, meg nincs is igazam...)

Bikli néni 2011.06.27. 20:58:33

@VaTi: Direkt nem szóltam hozzá ehhez a témához, de most megteszem.
Tökéletesen igazad van. Annyi kiegészítéssel, hogy az orvosok közül is sokan leléceltek a nem-orvos kommentelők hozzáállása miatt.
Amit én nagyon szomorúnak tartok. Nem csak azért, mert emberként hiányoznak sokan (akkor is, ha read only-ban itt vannak), hanem mert itt tök jól indultak a dolgok: felismertük, hogy az orvos-beteg kommunikáció ha nem is mindent, de rengeteget megoldana. Az orvosok tanultak a betegtől, és a beteg az orvostól.
Aztán valami valahol nagyon elromlott, és a legdurvább, hogy ha itt nem vagyunk képesek rendet rakni, akkor milyen pozitív változás várható az össz-társadalmi szinten?

Orvosok, laikusok, kicsit több toleranciát a másik táborral szemben!
Foggal-körömmel ragaszkodok az itteni társasághoz, de ezt most már muszáj volt kimondanom.

Desiderata 2011.06.27. 21:28:27

1. Angliaban ez ugy zajlik,hogy megkerdik a t. szulot,hogy idopont van-e vagy nincs. Ha nincs este 6 elott 10 percre idopontja,akkor tessek elmenni a surgossegire. Ott teccik varni 2-4 oracskat, es mar sorra is kerul.
Szerintem ez sokkal kulturaltabb megoldas,mint a rendeloajtoban vokalozni.

2. Ha a munkaido leteltenek vege elott kezdi el ellatni a beteget,akkor a torveny meg vedi, ha viszont utana,akkor semmi nem vedi a doktort.

3. En meg tudom erteni anyukat is,hogy megijedt a hasmenes-hanyastol.

4. Mindazonaltal ReignofDarknak igaza van,hogy az este fel hetkor meg nyitvatartarto ovi a 3/4 6-kor mar kongoan ures orvosi rendelovel egyutt Magyarorszagon kevesbe gyakori,mint az igazmondo politikus.

5. Az orvosno viselkedese csunyacsuf.

6. Sale es Buzuki hszsait mindig orommel olvasom, mert minden szavukkal igazoljak,hogy helyes dontest hoztam.

Bikli néni 2011.06.27. 21:49:23

@Desiderata: Első pontodhoz: ha az orvosnál 6 előtt 10 perccel már nincs időpont, igenis érdemes (lenne) némely esetben ott kukorékolni a beteg kölökkel, mert a jó magyar mentalitásnak megfelelően jó eséllyel jelentkezne némi lyuk. Mert elég sokan bachnak elmenni az előre kért időpontjukra, amivel kitolnak az orvossal, meg azzal a beteggel is, aki tényleg elmenne - ha lehetne.

És a másik: ha jól emlékszem, talán bakela írta pár hónappal ezelőtt, hogy napi 2 óra a kötelező, már ami a körzeti orvosi rendelést illeti. Ha jól érzem, az orvos a posztban (is) szabadon választotta meg, hogy ettől-eddig van a rendelés. Ha már ő döntött úgy, hogy du. hatig ott tud ülni, akkor üljön is ott.
Vaaagy... Csinálja azt, amit a mi háziorvosunk. Ahol hivatalosan a délutáni rendelés este 8-ig tart, de az adminisztráció miatt este hétig, majd nemrég este hatig redukálták a betegfogadást (kivéve: sürgős eset, előjegyzés, mittomén). De ha az van kiírva, hogy én kérem saját magamnak önkényesen aztat szabtam meg, hogy hatig rendelek, akkor hatig ide lehet jönni, kedves szülők. Hat óra egy perctől nem foglalkozom senkivel. De figyelembe véve, mennyit tölt bent egy átlag beteg az orvosnál, az öt óra ötven perc egész jól időn belül volt.

Azt pedig csak csendben jelezném, hogy ha a gyerek reggel tünetmentesen lett berakva az oviba, és mikor az óvónéni telefonált, anyuka meg suhant, akkor mindenki hallgasson el, mert senkinek semmi köze hozzá, hogy anyu mikor hozza el az óvodából a porontyát.

sztrugackij 2011.06.27. 22:12:50

@jágör68: "
A másik 60 betegről nem seik szó se, akiket aznap ellátott a kollega."

A kutyát nem érdekli,hány betege volt eddig!

szabidoki 2011.06.27. 22:14:55

@Bikli néni: konnyen lehet, hogy ki volt irva, hogy sorszam 5-ig, rendeles 6-ig, csak anyuka nem vette eszre a nagy izgalomban (azt fel sem merem tetelezni, hogy esetleg kihagyta a tortenetbol). A kollega kommunikacioja tenyleg hagy kivannivalokat maga utan, ugyanakkor mindenkinek tisztaban kell(ene) azzal lennie, hogy ha a rendeles 6-ig tart, 6:01-kor a beteg ellatasa torvenytelen es tilos, a biztosito nem fizet, ha barmi problema van, egy frankon lazas kisgyerek ellatasa pedig jo esellyel nem fer bele tiz percbe. Persze Magyarorszagon mindenki a masiktol varja, hogy tegyen neki szivesseget, termeszetesen ingyen es meg oruljon, hogy segithet. Attol tartok, hogy az egeszsegugyi dolgozok tobbsege mar rajott arra, hogy ezzel a mentalitassal csak konzervaljak a jelenlegi allapotokat, es inkabb beintenek annak, aki elvarja a tulorat. Mar kezdik kapirgalni nehanyan az ugyeleti ido koruli anomaliakat, es akkor bizony lesz nemulass, ha tenyleg be kell majd tartani az EU-s munkaido-direktivakat...

Bikli néni 2011.06.27. 22:30:16

@szabidoki: De anyuka nem is 6:01-kor állított be a rendelőbe...
Értem én, hogy törvénytelen meg minden (amit elég sokan túllépnek, és ezt most véletlenül sem feddő szándékkal írom), de 5:50-kor elhajtani egy beteg gyereket, mert HÁTHA nem végez vele az orvos 6:00-ig, azért ez elég gáz.
És ha valami nagy baj lett volna, azért nem vehették volna elő, hogy de 5:50-kor még igenis tartott a rendelés?

Egyébként nem lehet tudni, hogy anyuka mit vett észre, vagy volt-e mit egyáltalán észrevenni. Amikor én legutóbb nagy naivan beállítottam negyed hétkor a rendelésre (addigra értem oda a munkából), akkor az asszisztenső kulturáltan elmondta nekem (meg az utánam érkező öt másiknak is), hogy a múlt hét óta már csak hatig lehet jönni, de mivel maguk még nem tudják, ezért most még ellátjuk magukat. Megjegyeztük - én legalábbis mindenképp -, és ezentúl igyekszünk hat előtt odaérni, és nem fogunk toporzékolni.

Bikli néni 2011.06.27. 22:33:55

@Bikli néni: Ja, és az nem törvénytelen, amire itt állandóan (jogosan) panaszkodtok, hogy az orvoshiány miatt 2-3x annyit dolgoztok, mint amennyit szabadna? Azt megcsináljátok, de egy beteg kisgyereket hagy a fenébe az orvos, nehogy véletlenül öt perccel tovább kelljen bent maradni?
És a belüket kidolgozó rezidenseknek ettől nem nyílik ki a zsebében a bicska?

bakela 2011.06.27. 23:11:00

@Bikli néni:
Senki nem érteni madzseri?
TB finanszírozott házi/gyermek/orvosi rendelés nem tarthat se du 5-ig, se este 9-ig.
JOXABÁLY!
Csak mindenki félrenéz, mert nekemígyjómegfizetematéébéétezértjármegmexoktukmeghogyadolgozóismega qrvaHyppopotamus.
Én is szeretnék a következő 20 évben a yarissal napi 4x a sétálóutcán repeszteni, meg balra kanyarodni a körforgalomban, meg az Alexandra könyváruház közepén minden pénteken, fényes nappal megdugni a Zsuzskát, -félre néznétek-e, meraznekemjóóó??
Hogy van az, ha beteg vagyok, akkor az eü. ugyanolyan szolgáltatás, mint a többi,
ha meg zorvos vagyok, akkor hivatás? + Hyppopotamus? /a hivatkozók 80 %-a sztem azt hiszi,hogy ő volt a 8. vezér, a Hapci, meg a VaKond nagyobbik testvére/
Azt kapja mindenki, amit megérdemel. Ezt akarták. Ennyi ellenszolgáltatásért ennyi szolgáltatás sem jár.
Más: Látott már valaki szerette széphazámBojótban olyan óvónőt, aki adott a lázas kölöknek lázcsillapító tablettaszirupkúpot? Nem csak a telefont kapta fel, és csinálta a feszkót?

bakela 2011.06.27. 23:28:37

@Bikli néni:
Monnyuk, ha semmi mást nem hozok fel, csak azt, hogy kb. 15 évig a munkaidőn hétfő reggel 07-től, szombat reggel 08-ig tartott,amit a munkásparasztdolgozóértelmiségipedagógus kőkeményen ki is használt, talán el tudod képzelni, hogy van olyan eset, amikor lexarom a 39,9999 fokos lázas gyereket /ami visszamérve ált 38,11111 szokik lenni/, és nem is akarom ezt titkolni?
Sőt, ha feljelentenek, azt is magasból ejtem le, -már elég jó praxisom van ebben is.
Mindemellett egy ilyen gyermek TB finanszírozása lehet vagy 320 HUF super-superbrutto/ hó.
Ebbe csak hatodévesen fér bele a seggnek az kinyalása.
A zanyuka, vszinűleg a zuccán ennyiért le sem hajolna.
Ennyire vagytok beárazva, tehát ennyit értek.
A rezisztenseknek meg a zútlevél nyílik ki a zsebükben.

Belaim 2011.06.28. 02:06:40

@bakela:
Amennyibe nézel egy normális embert, aki a gyerekéért aggódik, annyit érsz te is. Igazi áldás, hogy nem minden orvos olyan, mint te, akinek még munkaidőben is büdös a munka. Ha nem bírtad idegekkel, minek csináltad? Ja, bocs, nem érdekel. Ha vállaltad, akkor kötelességed lett volna normálisan csinálni és nem kifogásokat keresni, meg a betegeken elverni a port a rossz rendszer miatt.
Folyton a TB-jogszabályt emlegeted, hogy du. 4-kor aztán be kell zárni a rendelőket, de elárulok valamit a magyar valóságról: sok helyen így sem veszik fel a gyermekes anyákat, mert ha beteg a gyerek, akkor menniük kell. Úgy látom el sem tudod képzelni azt a helyzetet, amikor választani kell, hogy a gyereket viszed orvoshoz vagy bennmaradsz dolgozni, mert bizony a magyar vállalkozók egy része nem emberként, hanem gépként tekint az alkalmazottaira. A szülő meg őrlődik, majd találkozik a hasonlókkal, mint te, akik még rúgnak a porban fekvőn még egyet.
Jól értelmezem a soraidból, hogy léptél a privát pálya felé? Ha így tettél, jól tetted. Te is és a gazdag betegeid is biztosan jobban érzitek magatokat.
Még valami: a normális, empatikus viselkedés nem egyenlő a seggnyalással, de úgy látszik sem a diploma, sem a rengeteg élettapasztalat nem segített ennek a felismerésében.
A rezidensek meg főleg az alacsony bér miatt mennek el, mert ebben a rendszerben ennyi jut nekik. A rendszert pedig az orvostársadalom "nagyjai" a politikusokkal karöltve tartják fenn. Ezért belerúgni a magyar nőkbe, akik a munka mellett még mernek gyereket vállalni (És el merik vinni orvoshoz! Hát hogy képzelik???) ... meg kell mondjam neked, nem vall valami nemes lélekre.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.06.28. 03:57:19

@bakela: Óvónő nálunk nem adhat be gyógyszert, semmilyet. Nem vállalhatja a felelősséget se allergiás reakcióért, se saját tévedéséért, se a szülő tévedéséért (és nem, még olyan gyógyszer beadását se vállalják, amit orvos írt fel a gyereknek és a dobozán rajta a gyerek neve meg az adagolás és a szülő csak azt szeretné, hogy délben ebéd után ellenőrizzék, hogy a gyerek lenyelte-e a következő tabettáját).

Én nem komálnám, ha az óvodai telefonhívásban már azt is bejelentenék, hogy a gyerekemnek milyen gyógyszert adtak; ezt a felvetést te magad se gondoltad végig.

A "joxabály" részhez nem értek, én még mindig azon vagyok kicsinyesen leragadva, hogy ameddig a félfogadási idő tart, addig a szolgáltatás az szolgáltatás, és marhára nem érdekel senkinek a lelki élete, hivatástudata, szorongása, fizetése stb.

Az egy teljesen független probléma, hogy mennyire megértem a bőröndjüket csomagoló orvosokat.

Irkutszk 2011.06.28. 05:43:06

@Belaim: Csak úgy mellékesen:

Bakela a jogszabályokat említette, amely a te véleményeddel együtt azt jelenti, hogy azok 'rúgnak még egyet' az anyákba, nem pedig Bakela. Azzal, hogy szerinted a mai magyar valóság más, mint amit a jogszabály előír, azzal a jogszabályellenes viselkedést pártolod. Nem mondom, hogy erkölcsileg esetleg helytelen a gondolkodásod, de ettől függetlenül ez jogszabály ellenes cselekmény. Ahogy én tanultam a zegyetemen (segítség, kezdek elbakelásodni), a rendőr feladata a jogszabályok betartatása, nem pedig az erkölcsi normák betartatása.

Bakela sehol az égegyadta világon nem említette, hogy csak az anyák mehetnek a beteg gyerekükért az óvodába-iskolába, és csak ők vihetik el az orvoshoz a gyereket.

Azt, hogy a rezidens orvosok miért mennek el, vagy miért sem, szerintem leginkább tőlük, illetve a kollegáitól tudhatod meg, nem pedig - már ne haragudj - kútfőből. Lsd jágör szavait is, szintén orvos.

A kedves szülőnek megadatott a lehetőség, hogy alapszinten elássa a gyerekét. Bizonyára én vagyok a nagy mázlista, de én gyerekkoromban nem jártam kiszáradás miatt kórházban. Vagy az én szüléim csináltak valamit másként (és jól), vagy azalatt a húsz év alatt apadt el az a sok forrás Magyarország területén (illetve a Duna vize). Igen, foglalkozni kell a gyerökkel, igen, itatni kell, igen, tudni kell, hogy hol a lázcsillapító, és hol a széntabletta. Természetesen, vannak olyan esetek, amikor kell az orvosi segítség, elismerem. De azért szerintem mindenki tud otthon kamillateát készíteni (jé, gyulladáscsökkentő hatása van). Szerintem még mindenki hallott a széntabletta csodálatos (hasfogó és fertőtlenítő) hatásairól, pedig milyen egyszerű kis gyógyszer az! Hiszen csak el kellett égetni hozzá néhány fadarabot. Vagy vegyük a sót, amely egyszerre teszi szomjassá a beteget, és javítja a hányás-hasmenés miatt felboruló só-vízháztartás állapotát. Ezeken kívül a háztartási keksz is nagyon jó hatással van szegény gyerök (vagy felnőtt) gyomrára, illetve a sóbevitelt a sós pereccel/ropival is segíthetjük. Ugye egyikkel sem mondtam újdonságot?

bakela 2011.06.28. 07:16:16

@Belaim:
Belaim:
To'd, a nemes lélekről csak annyit, hogy kb 20 évig magam voltam a 2 lábon járó Hyppoliti eskű. Ráment a fél életem, házasságom, a 2 fiamat néha csak fényképről neveltem.Mit gondolsz? mennyi megbecsülés járt ezért? 1x kértem vmit attól a közösségtől, akiért gyak. megdöglöttem nap-mint-nap. Szted hogy szartak le?
Most, mióta a nemes lelkem kissé besavanyodott, a zeszem meg megjött:
A munkámat a joxabály által biztosított keretek közt BECSÜLETTEL /!/ elvégzem. /Tudod, jox.: heti 15 óra, min napi 2 - a jövedelmemhez képest ez is soknak tűnik-/ Ez időn kívül, ha választani kell a 3 kislányom, meg a Te fostos kölyköd között, ma már a helyes utat választom: lásd a proszt/ó/ címét
du. 16.00. és reggel 08.00 közt Hyppolit halott.
Én, meg kicsi családom, köszönöm jól vagyunk.

Hatodéves 2011.06.28. 07:38:28

@bakela:
Ilyen szempontból az én helyzetem szerencsés, 25 évesen orvosként valaha is férjhez menni, körülbelül a "röhög a vakbelem" kategóriába tartozik. De sebaj, a sors ezt írta meg nekem, ha vitatkoznék vele, csak megbüntetne :S

Hatodéves 2011.06.28. 07:41:06

@Hatodéves:
Na, ezt a mondatot nem kellett volna leírni, légyszi ne reagáljatok rá. Viszont a megkötött házasságok tönkremenése, és gyerekek, akik úgy nőnek fel, hogy "ma sincs rád időm, dolgozni kell", sokkal szomorúbb és sajnos nem csak a mi területünkön általános jelenség :(

tódór piroska 2011.06.28. 08:04:08

@Hatodéves: irkucnak igaza van, én is kezdek elbakelásodni. Nem dicsexem vele, mer kéccségkivül szórakozttató, deazé asztat hagy mongyam ki, hogy ő is hüje, meg te is az vagy (bármennyire is szeretlek). B. akela (a B. a bunkó rövidítése) esete tipusos burn out syndroma, kár is erre időt vesztegetni, mindenki ismeri a kórképet, a baj csak az, ha ezt fogadjuk el normális viselkedésnek és a társadalmi együttélés, szocializáció etalonjának. Te pedig, arany kiskomám, azé vagy hüje, mer tele vagy indokolatlan félelemmel és az ijen b.akela félék elültették a fejedbe hogy a világ gonosz és úgyse lehet benne boldogulni.
Tényleg szeretném, ha ezen a pesszimista és kishitű életfelfogáson tudnál változtatni. A világ nem gonosz, sőt az emberek alapvetően jók, és senki nem tekint téged ellenségnek! Az szerintem mindenki számára világos, aki a buxus blogot óvassa, hogy te egy rendkivül érzékeny, intelligens, jószándékú fiatal orvos vagy, akiért a társadalom és a betegek köszönettel tartoznak (a JóIstennek, ha úgy teccik).
Hogy a fizetés mega munkakörülmények mega szakma presztizse mega társadalmi megbecsülés (hiánya) meg a betegek 1 része ojan, amijen, az tény, de ettől még lehet (és kell is) teljes életet élni, becsülettel dolgozni és magánemberként is kiegyensúlyozottnak, boldognak lenni. És eljön majd a házasság ideje is és igenis fel lehet nevelni a gyerekeket is (munka mellett) és majd megtapasztalod azt is, hogy az élet csak így teljes. Nagyon nehéz, de nagyon gyönyörű.
Szal, fel a fejjel, örüjj 1előre a sikeres államvizsgáknak, készüjj az avatásra (nagy dolog, igenis meg kell adni a móggyát) ha még nem volt meg és gyakorold az aláírásodat. B.akela riogatásait meg a hasonló károgásokat meg eccerűen rázd le magadról!
szeretettel Piri néni

Bikli néni 2011.06.28. 08:08:10

Bakela, tudod, hogy bírlak, de most elgurult a gyógyszerem. Mondd, mi a f@szt nem lehet érteni azon, hogy az orvos rendelési ideje hatig tartott, anyuka meg hat előtt tíz perccel ért oda? Az orvos választotta meg, hogy hatig rendel, ha ez tvellenes, az az ő baja.
Meg azt is tudod, hogy jogász vagyok és rühellem a fizetem a tébét dumát, de most már mást is kéne, mint ezen a két dolgon mantrázni.
Nekem se kéne olvasni, mert itt a buszon találok agyvérzésben exitálni.

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.28. 08:49:55

@Bikli néni:

Szövegértelmezés kérdése a poszt.

Az anyuka azt írja, hogy fél hat "körül" ért az óvodába. Nem mondom, hogy csúsztat, legyen mondjuk 5:35 perc. Bemegy a gyerekért az oviba, kimennek, berakja a gyereket a gyerekülésbe, bezárja az ajtót, beül, beköti magát, beindítja a kocsit, kitolat, besorol, elcammog a rendelőig az esti dugóban.

Ekkor van 5 óra 42 perc, amikor elindulnak a rendelő felé.

Anyuka azt írja, háromnegyed hatra ért a rendelőhöz. Nem mondom, hogy csúsztat, de a fenti menetrendet olvasva, legyen inkább 5:52. Bekanyarodik, megáll, kiszáll, kiszedi a gyereket a gyerekülésből, kiveszi a táskáját, lezárja a kocsit, bemegy az óvodással a rendelőbe.

Ekkor van 5 óra 57 perc, és anyuka még csak az ajtóban áll és olvassa, hogy meddig tarta rendelési idő.

Ha végiggondolod, hogy amit anyuka az óvodai "fél hat körültől" a rendelőbe érésig csinált, annak mekkora az időigénye, akkor te is beláthatod, hogy egyrészt valószínűleg van benne NÉMI csúsztatás, másrészt valószínűleg nem volt a rendelő ajtajában előbb, mint 5:58 perc, ha csak nem időutazó, vagy ha csak nem teleportálta magát.

Kár csinálni a feszkót, ha anyuka fél hatkor még csak befelé robogott az óvoda ajtaján, akkor KIZÁRT dolog, hogy háromnegyed hatkor már a rendelő ajtajában kopogjon. Akkor jobban tette volna, ha eleve az ügyeletre megy, ahelyett, hogy balhézik a rendelőben zárás után, meg még utána magára rendeli az ügyeletet otthon.

tódór piroska 2011.06.28. 09:03:37

@mariablog: persze, lehet, hogy így történt, de ez csupán spekuláció. Bár ez esetben is 6 óra előtt ért a 6 óráig tartó rendelésre, tehát akárhogy csűrjük-csavarjuk, még rendelési időben. Nincs olyan szabály, hogy csak olyan ellátást szabad elkezdeni,amit a rendelési idő végéig be lehet fejezni. Harmincegynehány éves kórházi pályám során számtalanszor előfordult, hogy olyan beavatkozásba kezdtünk, ami előre nem látható okok miatt elhúzodott, és fél órával- órával a munkaidő lejárta után is ott barkácsolgattunk a betegen öten (2 GE szakorvos, 2 GE szakaszisztens és egy rtg asszisztens). Mit kell tenni ilyen esetben? Húzzuk ki a csövet a betegből, oszt mennyünk haza? Vagy el se kezgyük az operatív endoszkópiát, mer hátha nem fejezzük be időbe??

Másfelől tegyük fel, hogy a "fél hat körül az valójában 5 óra 23 perc volt, az anyuka tényleg sietett, az ovi és a rendelő közüötti mellékutcában nem volt dugó, és amikor azt írja, hogy háromnegyed hatra ért a rendelőbe, az valójában 5 óra 39 perc volt. Na látod, így is lehet spekulálni.

Hatodéves 2011.06.28. 10:12:02

@tódór piroska:
Kedves vagy, de esélytelen az egész. Egy segg = egy ló.

mákonya 2011.06.28. 10:28:18

@Hatodéves:
"Az szerintem mindenki számára világos, aki a buxus blogot óvassa, hogy te egy rendkívül érzékeny, intelligens, jó szándékú fiatal orvos vagy, akiért a társadalom és a betegek köszönettel tartoznak."

Ez így van, fel a fejjel, először is gratulálok az államvizsgádhoz, a többi meg, mint gyerekvállalás, család majd alakul. ;-)

ujjujjuj 2011.06.28. 12:06:36

@bakela: Kedves Bakela!
Ha én - óvónőként - lázcsillapítót adok egy gyereknek, na de pláne anélkül, hogy előtte a szülővel beszéltem, akkor azzal az állásomat kockáztatom. Jó vicc ugye? Ennek ellenére akkor most felteszem a kezem. Ha lázas egy gyerkőc, felhívom a szülőt. Az első kérdésem az, hogy mikor tud a gyermekért jönni, a második pedig az, hogy adhatok-e neki xy nevű lázcsillapítót, vagy nem.

Ezt pedig már a többieknek is, a hivatás-kérdéshez. Százszázalékos tiszteletem és elismerésem minden orvosnak és eü dolgozónak. Tény, hogy vannak olyan szakmák, amiket az ember nem feltétlenül a pénzért csinál. Az enyém is ilyen, de ezt csak nagyon halkan mondom, nehogy panaszkodásnak tűnjön. Persze pénzből élek én is, az adófizetők pénzéből. És bár nem túlórázom annyit, mint egy orvos, azért azt elárulom, hogy nem 40 órát dolgozom egy héten, és nekem sem fizeti meg senki a plusz időt. De ehhez értek, ezt szeretem csinálni, tehát nem vetem ezt senki szemére. Értem az elégedetlenségeteket, és hálás köszönet azoknak, akik mindezek ellenére nem lesznek pályaelhagyók, és nem mennek külföldre sem. Mégis azt gondolom, hogy nem lehet állandóan panaszkodni a körülmények miatt, nem éri meg, mert az ember csak magát mérgezi vele. Bár ezért most azt hiszem meg fognak itt kövezni. :)

Irkutszk 2011.06.28. 12:50:36

@Hatodéves: Kedves Hatodéves! Tódor Piroskához csatlakozva: Ne a férfiakra hallgass, könyörgöm. Ők másként élik le az életüket, másként élik meg a sikereket és a kudarcokat. Már megbántad, hogy orvos lettél? Nem tetszik? Nem önt el minden nap az öröm, hogy emberekkel foglalkozhatsz, és segíthetsz a bajaikon? Mert ha szereted és élvezed a munkádat, ha elégedettséget nyújt az, amikor sikerül egy betegség okára és kezelési módjára rájönni, akkor ne tessék panaszkodni. Az élet többi része hidd el, magától alakul. Ha te magad elégedett vagy, az hidd el, hogy sugárzik egy nőből, és nagyon is vonzó.

Persze, felülkerekedhet rajtad az önsajnálat, de attól még mindenkinek ugyanolyan hétköznapi gondjai vannak az életben, mint amiket te is emlegettél. És mégis mosolyognak, nevelik a gyerekeket, mossák az autót, mennek hétvégén bevásárolni. Igen, ez az élet. És mint nőnek, te fogod szervezni a hétköznapi élet nagyját, mert a nő a szervezés mestere. Fel a fejjel! Amikor itt lesz az ideje, akkor itt lesz az ideje, és majd végig is csinálod. Előre ne temesd el :)

Hatodéves 2011.06.28. 13:28:27

@ujjujjuj:
Igazad van, a nyavajgás valóban nem viszi előre az embert.

@Irkutszk:
Jó, én ma hisztis vagyok. És persze, hogy megbántam, minden orvosin diplomázó nő megbánja, függetlenül a munka adta sok örömtől. Persze a hisztimhez az is hozzájárul, hogy most nincs egyetem, orvosi munkahelyem pedig nincs, így marad örömök nélkül a bizonytalanság és a kérdések. De valójában azt bántam meg, hogy azt a szerencsétlen mondatot leírtam ide, ez nem az orvos mivoltomból, hanem az én gyengeségemből fakadó hiszti. Elnézést kérek érte, nem akartam elterelni a témát.

Köszönöm tényleg, és kedvesek vagytok, csak ne feszegessük ezt, részemről félek attól, ahova jutnánk.

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.28. 16:04:44

annyit hadd tegyek hozzá csendben, innen a sarokból, hogy én ugyan nem csípem a bakelát, mert nem normális,
de mióta "ismerem", ez volt az első normális megszólalása, és ha nem éltétek át, soha nem fogjátok érteni, és a reakciót sem.
igen, van ilyen, hogy "mindenki bekaphatja, ennél többet egy szalmaszálat sem",
és az lényegtelen, hogy a munkahely, a főnök, a körülmények, a politika, az eredmény ugyanaz.
sajnálatos, ha ez egy olyan emberrel történik, akinek hivatása van, és többet várunk el tőle ez okon.

és a poszttól most e kommentben elvonatkoztattam.

Irkutszk 2011.06.28. 16:16:13

@Babette_: Én pedig csak annyit a témához, hogy egy percig nem mondta, hogy nem végezné el 100%-ig azt, amit elvállalt. Legjobb tudása szerint elvégzi. Csak annyit állított, hogy ennél többet nem tesz. Én tökéletesen megértem az álláspontját. Mindenkinek szüksége van a feltöltődésre, és a családi életre ahhoz, hogy másnap reggel is jókedvvel menjen dolgozni. És senkinek nem lehet célja az, hogy a másik ember életét tönkretegye. Erre még az eskü (láttam ám, hogy a vízilótól eljutottunk már a lakájig) emlegetésével sem kötelezheted a másikat. Mert ha ő tönkremegy, neked sem lesz orvosod, és te is tönkremész.

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.28. 17:13:25

@Babette_:

"sajnálatos, ha ez egy olyan emberrel történik, akinek hivatása van, és többet várunk el tőle ez okon"

Ezt hogy érted? Milyen okon? Mennyivel többet? Milyen jogszabály van rá, hogy ezt tedd?

Valóban, az orvos tudása kell neked ahhoz, hogy meggyógyulj, ha beteg vagy. Na de emiatt olyasmiket elvárni tőle, ami nincs benne a munkaszerződésében?

Adott esetben a kőművestől is az életed függhet, ha rosszul húzza fel a kéményedet és nem tud kimenni rajta a füst. Mégse zsarolod azzal, hogy dolgozzon többet, ingyen, munkaidő után.

A villanyszerelőtől is az életed függhet, ha rosszul vezetékeli be a házadat, mégse zsarolod azzal, hogy dolgozzon többet, ingyen, munkaidő után.

Az autószerelőtől is az életed függhet, ha nem húzza meg a csavart a kerekeden, mégse...

Akkor most ez hogy van?

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.28. 17:17:06

@mariablog: javaslom a hivatás szó definícióját.

Irkutszk 2011.06.28. 17:26:44

@mariablog: A foglalkozás és a hivatás között az a különbség, hogy a foglalkozásodat a munkaidő után leteszed, míg a hivatásod álmodban is a hivatásod. Ugyanakkor ezt kijátszani nem etikus, max azonnali életveszélyes helyzetben. A rendőr is rendőr marad szolgálaton kívül is, és még szabályzatuk is van rá, hogy milyen esetben kell szolgálatba helyeznie önnönmagát, de azért kocsimosás közben ugye senki nem szokta munkahelyi dolgokkal zaklatni?

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.28. 17:47:55

@Irkutszk:

A rendőri munka nem hivatás, hanem szolgálat. A rendőr az állam végrehajtó apparátusának, azon belül is a fegyveres erőszakszervezetének az állományában teljesít szolgálatot, gyakorlatilag nulla saját, szabad akarattal.

A hivatás sem egyértelmű.

Egy építésznek is a hivatása a munkája, mégse bactatja senki, hogy mikor, kinek, miért álljon a munkaidején túl is a rendelkezésére.

Sőt, egy gazdálkodó is tekintheti a munkáját hivatásnak.

Amiről te beszélsz, az sokkal inkább egy beteges, torz felfogása a jónépeknek arról, ahogy Magyarisztánban elképzelik az állami alkalmazottak füttyentésre, csettintésre, szaréhúgyé' rendelkezésre állását.

2011.06.28. 18:26:20

@1,3,7-trimethylxanthine: Igen, azzal kezdtem, hogy a stílusára nincs mentség. Lásd: @ReignOfdark:

@Turchi: Ugye nem mondtam, hogy hülye. Tájékozatlan. De még ez sem baj, csak viselje a velejárókat. Nem az a baj, hogy nem tudsz feladni egy csekket, hanem ha emiatt a Posta a hülye.

@Felicitasz: De igen, kórházba. És oda is csak az otthoni kezelés sikertelensége után.

@Irkutszk: A napokban nagyon sokat emlegettelek, a barátnőm demens, diabeteses, nagyon rossz állapotú nagymamájának az eldugdosott, hatalmas mennyiségű gyógyszereit rendezgettem, igazi patikusi feladat volt :-)

@jágör68: Na, milyen Landshut? :-) Hiányoltalak pár hétig.

@Hatodéves: A kommentjeid alapján érző, jószívű teremtés vagy, aki mellesleg okos is. Ha egy picit csinos vagy, fog az menni, meglásd...! :-)

ccke 2011.06.28. 18:28:59

@Irkutszk: Szerintem nem kell álmodban is a hívatásodnak élni, amikor azzal foglalkozol(munkaidő), akkor a hivatásodnak megfelelő komolysággal, elkötelezettséggel, alázattal látod el a feladatod (mondjuk betegek gyógyítása), amikor pedig ennek a végére értél, akkor mész a családodhoz, vagy szórakozni, vagy akármi.
Természetesen ha súlyos, sürgős esettel találkozol zárás után a rendelőben, vagy az utcán, akkor a tudásodnak megfelelően kötelességed ellátni, vagy a rendőrnek megállítani a tolvajt stb.

Irkutszk 2011.06.28. 18:34:07

@mariablog: Nem egészen.
Hivatás (def) 3. H. (finis) a teremtő, vagy a törvények által valakire vagy valamire ráruházott feladat; p. az államnak hivatása a közrend fölött őrködni. www.kislexikon.hu/hivatas.html

Nekem is hivatásom és nem foglalkozásom van. Akárhogy is végzek kutatói munkát (amelyet végezhet biomérnök, biológus is, nem kizárólagosan az én végzettségemmel lehet ezt végezni), attól még gyógyszerész maradok. Olyan, mint egy bélyeg, ha úgy tetszik. Én választottam bélyeg, természetesen.

Vagy olvasd el az esküt, amit tettem anno:
,,Én XYZ esküszöm, hogy a megszerzett gyógyszerésztudományi ismeretek birtokában hivatásomat a legnagyobb lelkiismeretességgel fogom gyakorolni és hivatásomhoz mindenkor méltó magatartást tanúsítok. Az egészség védelmét és a betegek gyógyulását mindenek elé helyezem. A betegek egészségi állapotára, gyógyszeres kezelésére vonatkozó adatokat fel nem fedem. Elméleti és gyakorlati ismereteimet állandó képzéssel magas szinten tartom. Tudásomat a gyógyszerészi etikába ütköző cselekményre nem használom fel. Mint a gyógyító munka részese ismereteimet csakis embertársaim egészségének védelmére és helyreállítására fogom fordítani. Arra törekszem, hogy a Semmelweis Orvostudományi Egyetem, valamint a gyógyszerésztudomány jó hírnevét öregbítsem és megbecsülését előmozdítsam." (www.euuzlet.hu/esku/index.html de most hirtelen a sote honlapon nem találtam meg)

De ha ennyire nem tetszik a rendőr hasonlat, akkor vegyük a papi hivatást. Ő is pap éjjel-nappal.

És nem, nem gondolom, hogy az én felfogásom torz lenne. Vannak az életben hivatások. Elhivatottnak érzi magát valaki arra, hogy ilyen foglalkozást válasszon. És én épp arról beszéltem, hogy ezzel nem szabad visszaélni. A papot sem zaklatják autómosás közben a Biblia (vagy Korán/tórák/stb) részleteinek magyarázatával, hanem az arra szánt időben teszik fel a kérdéseiket. És igenis ott van az ügyeleti, meg egyéb rendszer, ami kiszolgálja azokat, akiknek az orvos autómosása közben lett beteg a gyerekük vagy kezdett el fájni a hajuk. Az orvosnak is van magánélete, amelyet ápolnia kell ahhoz, hogy amikor őrá kerül a sor a szolgálatban, akkor azt jól tudja végezni.

Irkutszk 2011.06.28. 18:36:24

@ccke: Én is ezt próbálom körülírni. Ezek szerint sikertelenül :)

Irkutszk 2011.06.28. 18:36:57

@ReignOfdark: Már tudom a csuklásom okát ;) Remélem, a lejárati időre figyeltél, ilyen esetben még az is számításba jön...

Szabo T 2011.06.28. 22:34:11

@Irkutszk: OFF TOPIC, de nekem fontos. Kaphato-e Magyarorszagon Methyl-B12 vitamin? Az egyik baratom kislanya hypoxias agykarosodast szenvedett 6 eves koraban es allitolag ez hasznalna neki. Megneztem hat kulonbozo gyogyszertari lancot itt, a korlatlan lehetosegek orszagaban, de sehol nem aruljak. Utana tudnal nezni? Elore is koszonom.

2011.06.28. 22:39:33

@ReignOfdark: Ó, ó, nem fogunk egyetérteni, kár erőlködnünk :-). Valóban nem hangzott el a hülye szó, de burkoltan azért rendesen ott volt. Pontokba szedve. :-(. Nem volt tájékozatlan és nem viselte semminek a következményét, mert orvoshoz vitte a gyerekét kétszer is, majd a gyerek meggyógyult.
A postán segítenek kitölteni a csekket.
De hogy lásd, nem vagyok elfogult, és neked is adok részben igazat, azt tényleg nem tudom mire vélni hogy 18 óra után miért nem vitte a gyereket rögtön oda, ahol ellátják.

bakela 2011.06.28. 22:43:10

@tódór piroska:
Na, Kedves Biri Néne!
Esztetet is megértem, hogy lecsököztél!
Kérek válaszokat, mi ebben a bunkóság:
-A saját gyermekem NEKEM fontosabb bárki xaros kölkénél /tán még a Zorkán Rákhelnél is/
-A saját életem NEKEM fontosabb -a családomon kívül- bárki xaros életénél
-Akkor-e voltam bunkó-e, amikor hálátlan vérszívó paraxtok miatt iksszer magára hagytam a 4 éves fiamat, és a szarrásírt párnáján találtam. Amikor nem látam az első lépéseit, mert az ittblogolók seggéből kellett a kakát kivakarni. Amikor utolsónak vittem őket haza az oviból- napköziből, amikor rendszeresen alva vettem ki a törpéket a kocsiból stb.stb. Vagy most lennék tuskó, amikor rájöttem, hogy 1xűen nem éri meg. Ki adja vissza az elbaszott éveket.
Most legalább a gyerekeimmel úgy élek, ahogy már 30 éve is kellett volna.
Persze, Te öxsze 1eztetsz mi?
-Láttad a gyerekeid első lépéseit
-Hányx vigyázott más a beteg gyerekedre
-Hányx kaptak vacsorára parizert tegnapi xáraz zsömivel, mert a zösszes bót bezárt már
-Hányx mondtad,”hagyj egy kicsit, nem érek rá/fáradt vagyok”
-Hányx ébredtél idegen ágyban a nagy házban liftajtó bebaßására
-Hányx gondoltál arra, hogy vaj'h mit csinál a párod 3 napja
-Hányx ittad a 7. kávét, bár a kideg is kirázott már tőle, csakhogy arra a 3 percre békén maradhass
-Hányx köpött pofán, aki nélküled már hulla lenne
-Hányx ???????
Ha ezt végiggondolva azt mondod, hogy bármelyik átmenetileg az árnyékvilágba visszapofozott pájcjégeres komresszorral a seggében megérte, hát akkor, nem tudom...
Persze lehet, hogy a 1/2homályban az Olympus hideg fényében mások a dimenziók.
+ Te spontán parás helyen dolgozol, meg kielégíthet, ha a rabszolgáidban a 30 évvel ezelőtti magadat láthatod, és mindenkinek egyformán méred a vazelint a gumiujjra
+elpusztíthatatlan vagy
+ T. ereza mutter is reinkarnálódhatott
++++++...
De: Ha a 6.éves tényleg az, akinek leírod, akkor neki tűnés, vagy az orxágból, vagy a pályáról, de legjobb, ha mind2ről.
Mert: aggxűz, kiszáradt profexor lesz
Mert: piás lesz, meg xxanaxxot, meg seroprámot zabál, 120 kilóra hízik
Mert: 52 évesen temetik
Mert: 2 házassága tönkre megy
Mert: öngyilkos lesz
Mert: idegenek lesznek a gyerekei, ha mekkkérdik hányadikos, eltéveszti
Mert: azt hiszi, az az élet, ha még egy zombit visszaadhat a grűnspanlandnak
Mert: 30 év múlva csak les ki a felyéből, hogy mások xerint sikeres, és boldog, pedig csak megrágta, és kiköpte a balkanistáni mocsár
Mert: Mert:

Különben is miért toszod fel a zagyamat?
Bunkó, persze. Tudod, hogy milyen nehéz bunkónak lenni, és milyen sokára megy spontán.

A Reichstag syndromát meg mióta gyógyítják kerozinnal, marmonkannából?
A következő periproctalis abscessusnál lyukadjon ki a kesztyűd, csússzon le a maszkod!

Itthon. 2011.06.28. Tisztelettel: B/unkó/akela

www.youtube.com/watch?v=2KdG613tZpw

Irkutszk 2011.06.28. 23:04:27

@Szabo T: Magyarországon is csak cyanocobalamint találtam, de abból legalább van injekcióban (300 vagy 1000 mikrogrammos), Richtertől.

A kereséssel kapcsolatban küldök egy privit.

Desiderata 2011.06.28. 23:06:29

@bakela: Sztem melyen igazat szoltal.

Szabo T 2011.06.28. 23:30:36

@Irkutszk: Nem tudom mi az a privi, de mar nagyon varom :)

Itt egyedul a GNC-nel talaltam, de mar nem tudtam megrendelni, mert HOLNAP INDULOK MAGYARORSZAGRA 4 HETRE :)))))

2011.06.28. 23:41:15

@Irkutszk: Több tízezer forint értékű gyógyszer járt le. Az elevenen rothadó diabeteses lábra használt lemosókat (NaCl, H2O2) letitráltam, 0,9%-ra és 3%-ra (mint módusz) összeöntögettem, majd ellenőrző titrálás. A tucatnyi, max. fél éve lejárt gyógyszert (Aflamintól Apo-Famotidinen át Betalocig) meg ha bontatlan volt, nem is dobtam ki, csak ragasztottam rá egy piros cetlit, hogy ezt egye először. Utána fogtam, és egy papírra leírtam, hogy mi maradt meg. Azt hiszem 80 tételből állt a lista és voltak benne olyanok, amiből 2-3 adag is volt. Kenőcsökből olyan 4-5 kilót dobtunk ki, persze nem mindet, nehogy újat vegyen; mert a mamáról meg elég annyit tudni, hogy az ápoló múltja és a fekélyes lába ellenére folyamatosan eszi az édességet, és bár nem eszi meg a tojást, mindig vesz, hogy legyen otthon (a legfrissebb tavaly október végén járt le).

Szóval volt okod csuklani.

@bakela: Nem tudom a lányok miért ilyen mufurcak, szerintem is nyers vagy, de a fenti magánéleti dolgok fényében érthető, amit írsz; az én édesanyám is orvos, és semmilyen okoskodás nem adja vissza azokat a hónapokat, amit továbbképzésen töltött, sem annak a 2 évnek a hétvégéit, amikor a harmadik diplomáját csinálta.

Irkutszk 2011.06.29. 00:28:03

@Szabo T: Érezd magad nagyon jól (!!!!!!) :)

privi=privát üzenet (engem is elért a divat...), és arra az email címedre megy, ahonnan regisztráltál erre a fórumra

@ReignOfdark: Büszke vagyok rád, ügyes voltál.

Szabo T 2011.06.29. 00:39:41

@Irkutszk: Koszonom es a privit is!

Yo 8!

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.29. 07:12:27

@mariablog: drágám, te nem ismersz közelről építészt:D

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.29. 07:22:52

@Babette_:

Kizártnak tartom, hogy lefeküdtem volna veled.

tódór piroska 2011.06.29. 11:24:26

@bakela:
1. Hát te tényleg császár vagy (nomen est omen, ha érted )
2. Senkinek a gyermekéről nem helyénvaló azt mondani, hogy "xaros kölke", ugyanúgy, mint ahogy a Te gyermekeidről sem mondjuk ezt.
3. Senkinek az életéről... stb.
4. 6-odéves majd eldönti magától, hogy akar-e maradni az országban és a pályán. Én bízom benne, hogy igen.
5. Saját frusztráltságodat nem illik kivetíteni másokra, gondolok itt a hatodévesnek szánt alternativákra, amennyiben marad a pályán.
6. Rectalis vizsgálatnál dupla gumikesztyűt veszek fel.
7. Fujival dolgozom.
8. Nem haragszom, sőt szeretnék segíteni Neked. Szeretettel: Biri néne

Hatodéves 2011.06.29. 22:51:10

Huhh. Most megnyugodtam.

csokosszaju 2013.09.27. 01:40:27

nagyon megnyugtatna, ha bakela azonnal elhagyná a pályát, lehet, hogy már így is késő

karcsibácsi 2013.09.27. 19:17:24

@csokosszaju: 2 éve eltűnt. Szerencsére.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása