Járvány - Gondok és következtetések a németországi járvány kapcsán

2011.06.12. 11:03

Miközben bizonyos jelek arra utalnak, hogy csendesedik a németországi hasmenésjárvány, mind inkább a súlyos betegek kezelésével kapcsolatos gondok kerülnek előtérbe.Vasárnapi sajtóértesülések szerint még mindig több mint 700-an vannak életveszélyes vagy legalábbis válságos állapotban a különböző észak-németországi kórházakban. Őket hemolitikus urémiás szindróma (HUS), azaz súlyos vérszegénység, valamint veseelégtelenség miatt kezelik.

 


Egészségügyi szakértők annak a nézetnek adtak hangot, hogy közülük több mint százan veseátültetésre vagy életük végéig művesekezelésre szorulnak. Ezért - hangsúlyozták - minden támogatást meg kell adni a kórházaknak, és a betegeket a lehető legjobb ellátásban kell részesíteni.


Vasárnapi adatok szerint a hasmenésjárvány halálos áldozatainak száma 32-re emelkedett, és meghaladja a 4000-et a fertőzöttek, illetve a fertőzésgyanús esetek száma. Az utóbbi 48 órában ugyanakkor a korábbiaknál jóval kevesebb új megbetegedés történt, amiből a hatóságok arra következtetnek, hogy a járvány visszaszorulóban van. Ennek ellenére Daniel Bahr egészségügyi miniszter, valamint a Robert Koch országos járványügyi intézet továbbra is elővigyázatosságot sürgetett, és a higiéniai követelmények legszigorúbb betartására szólított fel.


Némi megkönnyebbülést okozott, hogy a hatóságok a hét végén minden kétséget kizáróan bizonyították, hogy a járványt okozó, különösen agresszív kólibaktériumot egy alsó-szászországi biokertészetből származó növényi csíra terjesztette. Kiderült, hogy több olyan személy fertőződött meg, aki a bienenbütteli üzemből származó csírafajtát fogyasztott, de a mutáns baktériumot kimutatták laboratóriumi vizsgálaton is. Az üzemben többféle csírát termesztenek, de a hatóságok azt nem közölték, hogy melyik növény csírája a "bűnös".


Továbbra sem tudják azonban, hogy maga a csíra miként "fertőződött meg". Erre vonatkozóan változatlanul két teória van: vagy az üzem által külföldről importált mag tartalmazta már a baktériumot, vagy pedig az öntözésre használt víz okozta a fertőzést.


Mindenesetre Ilse Aigner mezőgazdasági miniszter a növényi csíra termesztésével, illetve az alapanyag importjával kapcsolatban az egész országra kiterjedően fokozott ellenőrzést rendelt el.


A hatóságok ezzel egy időben megkezdték a járvány tanulságainak levonását. "Első körben" elismerték, hogy nem működött megfelelően a kormányzati szervek és az egészségügyi hatóságok közötti koordináció, mint ahogy a központi járványügyi szervezetek, főként a Robert Koch Intézet és a kórházak közötti, a járvány terjedésére vonatkozó egyeztetés sem. Így fordulhatott elő például, hogy a kórházak által egy-egy új betegről kötelezően küldött értesítés a posta lassúsága miatt olykor 5-7 nap alatt jutott el az intézethez. Ezért a szakértők szerint a jövőben a kötelező tájékoztatás más útját kell választani.

 

Forrás:MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prolee 2011.06.13. 13:17:30

"Így fordulhatott elő például, hogy a kórházak által egy-egy új betegről kötelezően küldött értesítés a posta lassúsága miatt olykor 5-7 nap alatt jutott el az intézethez."

Ezt egyszerűen nem hiszem el! Papírt és postát használnak? A XXI. században Európában?

Irkutszk 2011.06.13. 16:38:30

@prolee: A hivatalos levelezés papíralapú, és iktatott. Így fizikailag is létezik, míg egy számítógépes levelezésnél egyrészt könnyebb csalni (hacker), másrészt csak virtuálisan létezik, sokkal kisebb a biztonsági foka. A különböző ál-email címekről meg ne is beszéljünk.

Irkutszk 2011.06.13. 16:39:18

A posztról: Már elnézést, de éljen a biokertészet!

prolee 2011.06.13. 18:06:40

@Irkutszk: Így hirtelen nem találom, hol írtam emailről. Lehet, hogy sehol, ugyanis nálunk már feltalálták a belső levelezőrendszert (LOTUS), sőt az elektronikus hivatalos levelet, hitelesített elektronikus aláírással, valamint az elektronikus tértivevényt.
Arról már nem is beszélek, hogy a vezetők ismerik egymás hangját és telefonon is szoktak beszélgetni.

Irkutszk 2011.06.13. 18:35:43

@prolee: Arról sajnos semmilyen információm nincs, hogy Németországban hogyan működik a hivatalos bejelentés egy kórház és a Robert Koch Intézet között. Magyarországon tudom, hogyan működik egy patikai értesítési lánc, az valóban vagy belső hálózaton keresztül vagy (helyzettől függően) telefonon történik, meghatározott rend szerint. Ugyanúgy jogszabályok szerint meghatározott rendben történnek az ilyesmik, mint az összes többi egészségügyi intézkedés, történés.

Ugyanakkor a hivatalos levelezés papíralapú és iktatott :)

ccke 2011.06.13. 20:05:19

@Irkutszk: Na ja, sohasem értem, ha ételt, gyógyszert, vagy bármit úgy hirdetnek, hogy "csak természetes alapanyagot tartalmaz" Van épp elég veszélyes, mérgező, fertőző természetes anyag. Például a friss, finom E.Coli.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása