Köröm és zsírcsomó eltávolítás fájdalomcsillapítás nélkül

2011.06.03. 06:00

Tisztelt blog!


Bár a férjemmel is pár éve történt az eset, nem hagy nyugodni, hogy tehet ilyet egy orvos. Zsírcsomó volt a hátán, mivel már egy tízforintos nagyságú lett elment a kerületi sebészetre.Amikor hazajött szakadt a víz róla, átizzadt ruhája megmutatta mit élhetett át. Elmondta ilyen fájdalmat még soha nem érzett, ugyanis semmiféle fájdalomcsillapító injekciót nem adtak neki és így vágták ki a zsírcsomót. Alig akartam elhinni, felháborodásomban megírtam a rendelő igazgatójának az esetet. Válasz semmi.Csak azt kivánom az ilyen orvosnak, hogy ő is kerüljön ilyen sintértermészetű kezébe egyszer.

 

 

Pici párhónapos unokámnak meggyűlt a körme alatt az ujjbegye. Hírneves gyermekkórház, a "doktornő" egy szempillantás alatt lekapta a körmét, a gyerek üvöltött és én csak annyit tudtam mondani az elkeseredett fiamnak amikor elmesélte, hogy miért nem kevert le egy jó nagyot az ilyen lelketlen nőnek. Mert orvosnak nem nevezném. Az ilyen embereknek csak azt kívánom kerüljenek ilyen helyzetbe és kapják vissza azt a fájdalmat amit ők, némi fáradsággal és egy fájdalomcsillapító injekcióval megspórolhattak volna annak a betegnek, aki bizalommal fordult hozzájuk segítségért.


Ezek az esetek régen történtek, de nagyon mély nyomot hagytak és bizalmatlanná tettek.


Szerencsére azért nagyon sok igazi orvossal is találkoztunk, aki együtt érzett, és mindent megtett hogy fájdalommentesen kezeljen. Amire nagyon szívesen gondolok vissza arra a sebészorvosra akinek az arcán őszinte örömet láttam amikor közölte hogy a szövettani eredmény jó lett. Ő is örült. Nagyon jól esett.


M.Gyné

 

 

Nyereményjáték! Töltsd fel egy fotót az autódról és nyerj egy iPad 2-t!

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VaTi 2011.06.03. 06:08:38

A majd megjelenő orvosokhoz kérdés: vannak olyan esetek (akár a fentiek, akár bármi más), amikor nem szabad érzésteleníteni? Mert mondjuk befolyásolja a beavatkozás eredményét, vagy mert bármi miatt fontos, hogy ébren legyen a beteg? Ok, átlagemberként a doktorhauzban láttam, hogy koponyalékelés közben nem altatták a beteget, hogy tudjanak vele kommunikálni, látva, nem sérülnek-e agyterületek, de van más, gyakoribb, általánosabb esetben is ilyesmi? Köszönöm

SusanneF 2011.06.03. 06:36:42

Az én gyermekeimnél 2x volt szükség könnycsatorna átfecskendezésre,ami ugyan pár hónaposan szükséges-DE nem fájdalmatlan...
Viszont a bébi lefogható,ezért ezt is ézéstelenítés nélkül végzik,nap-mint nap,minden kisbabán!!!
Érző szívű szülő ne menjen be vele....
De számomra is érthetetlen,hogy a kisbaba nem embernek számít????

Leroi 2011.06.03. 07:27:27

"Pici párhónapos unokámnak meggyűlt a körme alatt az ujjbegye..."
Valszeg panaritium.
Oberst szerint érzésteleníteni szoktak, szerintem meg is történt.
Mamust általában nem szokták a műtőbe beengedni, ezért nem is láthatta, hogy volt-e érzéstelenítés vagy sem, az unoka akkor is üvölt, ha fehér köpenyt lát, tehát nehéz ezt pontosítani.
Kész az ítélet: a doktornő mészáros és kínozza a gyereket.
Ezt nevezik rosszindulatú rövidlátásnak.

Az érzéstelenítő beadása előtt meg szokták kérdezni, hogy érzékeny-e novocainra, lidocainra, stb.
A férjnél ez állhatott fenn.

Ez a poszt is megéri a pénzét.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.03. 07:50:24

Már írtam néhányszor, de újra leírom. Az orvosnak törekedni kell a lehető legkevesebb fájdalommal megoldani a kezelést. Hiszem, hogy így is járnak el.
Az a helyzet, hogy az érzéstelenítés is fájdalmas. Ha mondjuk a pici ujjának az érzéstelenítéséhez 2 szúrás szükséges, a köröm pedig egy mozdulattal lekapható, nem fogja megszúrkálni. Egy pár centis vágott fejsebet nem fog körbeszúrkálni, amikor a kapocs benyomása csak két szúrásnak számít. De számtalan más szempontot is figyelembe kell venni. Vannak területek az emberen, ahol kevésbé hat az érzéstelenítő. Bizony olyan sebészeti beavatkozás nem nagyon van, amelyik valamikor, valahol nem fájdalmas. Az orvos igyekszik ezt minimalizálni.

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.03. 07:58:53

A poszt címe mindent visz. Hat szóban három helyesírási hiba :)

serfecs (törölt) 2011.06.03. 08:03:19

A köröm leesésénél fájdalmasabb dolog nemigen van. Ezt érzéstelenítés nélkül csinálni, hát jézusmária. Egyszer egy márkás, viszont annál kényelmetlenebb cipőnek köszönhetően mindkét nagylábujjamról levált a körmöm, szépen lassan, napok alatt vérzett alá. A poklok poklát éltem át, felnőtt néni létemre sírtam, amikor valaki véletlenül a lábamra lépett.
@Leroi: Nem hiszem, hogy körömlevételt műtőben csinálnak, kisgyerek, apuka ölében volt szerintem, és egyébként is, érzéstelenítés előtt meg szokták (meg kell) kérdezni a szülőt, nem tud-e allergiáról. Szerintem itt most a doktornő volt rosszindulatú. Simán lehet, hogyha azt mondja apukának: "nézze uram, az érzéstelenítés is fájdalmas, mire az hat, végzünk az egésszel, ezt és ezt javaslom, de készüljön fel, hogy sírni fog a kicsi, viszont pár perc és nem is emlékszik az egészre", akkor apuka a tudattól, hogy megkapta az információt és ő hozza a döntést, rábólintott volna. Kommunikáció.

adamantium 2011.06.03. 08:03:55

na persze, hogy a lidokain a legolcsóbb gyógyszerek egyike, és ha nélküle dolgozom akkor nekem is rossz mert vergődik a beteg abba senki nem gondol bele. miért is spórolnák vele egy állami intézményben? hisz nem az enyém. tehát az első rész valóságtartalma szerintem 0.
második rész: mi az, hogy meggyül? jó szó, de a begyulladt, begennyedt az mégiscsak jobb. egy pici pár hónapos gyereknél nem egyszerű az Oberst, olyan pici a keze, hogy azt nehéz lefogni, szinte előre látható a baleset. altatni persze lehet ha szükséges, de egy körmöt, melyet felemelt a genny tényleg egy mozdulat levenni és a fájdalomtartalma is ugyanannyi. persze felteszem a kérdést, ha egy perc alatt lekapom a körmöt, vagy fél óráig kínlódok az Obersttel és a gyerek folyamatosan üvölt akkor nem abból fog post születni, hogy az orvos fél óráig kínozta a szegény gyereket?
"miért nem kevert le egy jó nagyot az ilyen lelketlen nőnek" - azért mert nem a neandervölgyben élünk (földrajzilag, mert viselkedésileg sokan oda képzelik magukat) és mert 3 év börtön jár érte

serfecs (törölt) 2011.06.03. 08:05:22

@mariablog: bár ne legyünk szőrösszívűek, az egyik csak elgépelés ;-)

Laliath 2011.06.03. 08:07:30

Rég szóltam hozzá.

Az első eset meredeknek tűnik, ha így történt.
A második viszont laikus szemmel logikusnak. Egyrészről: egy injekció beadása is fájdalmas ám, az ujjba kapni valamit kifejezetten rossz; egy pár hónapos pici baba szervezetét pedig nem is jó dolog különböző anyagokkal terhelni. Másrészről: a gyors körömeltávolításnak egy pillanat alatt vége lesz - olyan, mint a ragtapasz, hirtelen lehúzva jobb.

Nekem anno gyerekként a fejbőröm kellett összefogni két kapoccsal. Az ügyelet doki megnézett és mire pisloghattam volna belenyomta a kapcsokat a fejembe. Jobb volt így, mintha szépen körbeböködi tűvel a területet, megvárjuk, amíg még az is hat és utána úgy kapcsol össze, hogy tudok róla.

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.03. 08:16:11

@rimapénteki.rimai.péntek:

Nekem a poszt azért nem tetszik, mert:

- a zsírdaganatot a férj hátáról távolították el, mégsem ő panaszkodott és írt levelet az orvos főnökének, hanem az asszony

- a gyerek körömlevételénél a posztoló fia volt jelen, mégsem a fia írt posztot, hanem a nagymama (aki a zsírdaganatos férfi felesége és a körömproblémás baba nagymamája)

Lehet, hogy egy minden lében kanál unatkozó nagymamával van dolgunk, aki szeret kiszínezni olyan történeteket, amik nem is vele történtek meg, hanem másokkal?

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.03. 08:19:41

@SusanneF: ne menjen be???
hagyja magára a fájdalmak közepette????

Leroi 2011.06.03. 08:20:40

@adamantium:
Lám itt ismét a szakma vitatkozik a laikusokkal, akik természetesen (mint mindig), jobban tudják az orvosnál, mi a teendő...
Általában én itt szoktam berekeszteni a vitát a nagyokosokkal és magamban a (nem panaritiumos) közepső ujjamat kinyújtva üdvözölni az Észt...

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.03. 08:23:12

@Leroi: az enyémnek attól volt, hogy folyton rágcsálta az ujját.
és érzéstelenítették. a körmét nem vették le, csak felnyitották, hogy a genny eltávozhasson.

hozzátenném, hogy ki akartak küldeni, de nem hagytam magam. mondtam, hogy nekik is könnyebb lesz, ha ott állok a gyerek fejénél és nyugtatom.

csak annyit válaszoltak (flegmán, de ez egyáltalán nem érdekes), hogy ha elájulok, nem fognak velem törődni.
mondtam, hogy nyugodtan, a gyerek fontosabb.

mit ad isten, a gyerek végig nyugodt volt. mondjuk egyébként sem hisztis típus volt az orvosnál, nem úgy neveltem, hanem hogy ne féljen az orvosoktól, meg az esetleges fájdalomtól.
de sosem hagytam magára.

Leroi 2011.06.03. 08:27:24

@Babette_:
Kisgyereknél természetes, hogy az anyukáját maga közelében érezve nyugodtabb, bár minden gyerek másként áll hozzá egy orvosi beavatkozáshoz. Láttam olyan kicsit, aki érdeklődve figyelte, hogy mit tesznek vele, egyet szisszent a szuritól, aztán folytatta az érdeklődést tovább, másokat körbe-körbekergetnek a szülők és az orvos amíg képesek megülni.

Leroi 2011.06.03. 08:31:02

@adamantium:
Neanderthal-ban sem verekszenek manapság. Esteleg a török bevándorlók a kurdokkal...:)

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.03. 08:32:29

@Leroi: én világéletükben úgy neveltem, hogy ne kelljen kergetni. megmondtam őszintén, hogy ha fájni fog, hogy mennyire fog fájni a dolog. hogy egy szúnyogcsípés, vagy méhcsípés, mindig hasonlítottam valamihez, amit már ismertek, elmondtam, mi fog történni, és folyamatosan beszéltem hozzájuk.
meggyőződésem, hogy a gyerekek akkor kergetőződnek az orvosnál, ha hagyjuk belemerülni a gondolataikba, és a kis fantáziájukkal mindenfélét gondolnak, rémségeket.
de mondjuk ehhez tudatosan kell nevelni őket, nemcsak "életben tartani".
és tényleg elmondhatom, SOSEM volt velük gondom sehol.
(mondjuk otthon égetőek voltak, ezt nem is hitte el senki, annyira tudtak máshol viselkedni:D)

Laliath 2011.06.03. 08:33:21

@Babette_:
ez azért szülőfüggő is. Velünk egy gyerekdokihoz jár egy kisfiú, akinek az anyukáját szívem szerint a rendelő kilométeres körzetéből is kitiltanám. Minden egyes oltás úgy indul, hogy anyuka kétségbeesett igyekezettel magyaráz a gyereknek, hogy ez nem fog fájni, meg gyors lesz, meg etcetera, közben egyre vörösebb a feje a stressztől; mire bejutnak a doktornőhöz már az én idegeimen is citerázni lehetne, képzelheted szegény fiát. Aztán persze az orbitális bőgés ennek következtében már a fecskendő láttán megkezdődik, és abba se marad, amíg ki nem jut a gyerek a doki szobájából :(

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.03. 08:34:29

@Laliath: látod, a gyerek tükör.

(a kutya is:))

SusanneF 2011.06.03. 08:37:22

@Babette_: Én másodjára apukát küldtem be vele...
De valaki mondja meg,miért nem lehet azt legalább bódításban csinálni??
Mert számomra csak az a magyarázat marad,hogy a pár hónapos lefogható...
Az igazsághoz hozzátartozik,hogy az egyik gyereknél 8!évesen meg kellett ismételni,fel lett rá készítve,és addig együtt is működött,amíg nem következett a pici nyílásba a katéter bevezetése......

Leroi 2011.06.03. 08:38:23

@Babette_:
Jaj, engem is arra neveltek, hogy "nem fog fájni, kicsim, bátorság, hazaszeretet, hűség, kitartás" mégis egy külön szoba volt fenntartva számomra a rendelőben, a nevemmel felcímkézve, párnázott ajtóval, hogy az ordításom ne hallatszodjon ki, ha szurit kaptam...:DDD
Gyerek és gyerek közt különbség van...

El Visco Stello (törölt) 2011.06.03. 08:38:56

Úgy látom, előrelépés következett be az illusztrálás terén. Már a tegnapi - Liesel hasűri műtétjéről készült kép - is elgondolkodtatott, de a mait sem tudom hová tenni. Mire véljek egy csomó színes golyóstollat? ...hacsak nem a posztoló íráskényszerére utal.

Leroi 2011.06.03. 08:42:32

@El Visco Stello:
Fecskendők, fecskendők...

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.03. 08:43:12

@Leroi: azért, mert ez hazugság, hogy nem fog fájni.
meg kell mondani, amikor bizony fájni fog. és amikor nem fog, akkor majd azt is elhiszi a gyerek.
szerintem ilyen egyszerű, de csak kétfős vizsgálati csoportom van rá, El visco majd megerősít.

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.03. 08:43:58

most viszont takarodok tanulni, délután vizsga.

serfecs (törölt) 2011.06.03. 08:50:57

@mariablog: lehet. Akkor megvan a nagymamák UL-gyártója :-))

Káin 2011.06.03. 08:56:30

@El Visco Stello: Szerintem mókásak ezek a tollak :D.

Káin 2011.06.03. 09:03:44

@Káin: Amúgy hogyan vetted észre, hogy ez toll?Nekem nem tűnt fel...

Tower13 2011.06.03. 09:04:23

@Leroi: Mamust általában nem szokták a műtőbe beengedni, ezért nem is láthatta, hogy volt-e érzéstelenítés vagy sem, az unoka akkor is üvölt, ha fehér köpenyt lát, tehát nehéz ezt pontosítani.

Csak a pontosítás végett. A Mamus ott sem volt. A fia mesélte az esetet, aki elkísérte a gyereket.

Egyéb iránt igen sajnálatos, hogy ilyenkor nem lehet a gyerekkel benn lenni. Igaz, sok a hisztis szülő. De tudom, ha benn vagyok, a kölök tudja, max fáj, de biztonságban van még akkor is.

Persze lehet, itt is kommunikációs hiány volt. Sajnos sok orvos kezeli úgy a beteget, mintha annak semmi köze nem lenne hozzá, mi történik vele. Mióta alá kell iratni a papírt, azóta röhögni szoktam, mikor kezembe nyomnak egy tollatt és tartják elém a papírt, hogy írjam már alá. Én elolvasom. Bár jobb lenne ha a doki 3 mondatban, laikus nyelven elmondaná "itt megvágom kicsit, úgy hozzáférek xx-hez, kiveszem/tisztítom/varrom, mert különben ez meg ez lesz a baja. Ennyi a kockázat, de igyekszünk elkerülni." Én meg rábólintok és aláírom. Nem pedig fél órát nézem a szöveget, mi a fene a latin szó, és miről van itt egyáltalán szó?
(utóbbi nem leroinak szól, hanem áltban dokiknak)
Bár tudom sok aki ha mondod se érti.

Tower13 2011.06.03. 09:07:12

@mariablog: A férj sápadtan izadtan ment haza... Ilyen a nyár.

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.03. 09:11:08

@Tower13:

A nyár?

És ha a pasi egy nőnél volt? Aki kiszívta belőle az összes erőt, jól megizzasztotta, és a karmolások sem a műtét miatt voltak ám a hátán?

El Visco Stello (törölt) 2011.06.03. 09:28:26

@Káin: Orvosi műszerben, felszerelésben, eszközben nem ismerek tréfát:)

sárga nyúl 2011.06.03. 09:28:29

Tapasztalataim alapján a sebészeten vagy nem adnak a kisebb beavatkozásokhoz érzéstelenítőt, vagy nem várják meg, hogy hasson (nem novocain, hanem idő hiányában). A zsírdaganat esetében az utóbbiról lehet szó, azt pedig simán elhiszem, hogy a körömletépéshez nem adott érzéstelenítőt a sebész. Elhiszem, hogy fájt nagyon mindkettő, de ez évek távlatából megért egy posztot?

SusanneF 2011.06.03. 09:52:46

@Leroi: Van azért másképp is...
Az egyik legkülönlegesebb gyerkőcöm abban is különc,hogy kicsi korától nem lehet beadni neki se szirupot,se tablettát....vagy nem kap antibiot,vagy szuriban.
6 éves korától pisszenés nélkül várja a szurit,ha muszáj,ha hiszitek,ha nem...Így van!

SusanneF 2011.06.03. 09:56:23

Ha nem mondjátok,hogy ezek tollak....!!!!!!!!!!!!
mondjuk,furcsálltam,hogy ilyen tarka fecsik?
Kedves epres csókuci,ill.akire tartozik-bloggazda?
Tegyetek már ki normális képeket!!!
Lécci!
Szaladjatok oda egy csinos doki nénihez,és kérjetek 2-3 fecskendőt,vagy valami szárnyastű is jó lesz!
Csak most már a poénból szerintem elég-ez itt talán nem a ludas matyi oldala.....!

serfecs (törölt) 2011.06.03. 10:01:48

@Leroi: a posztban is pici gyerekről van szó. Miért kell egyből nagyokosnak nevezni, aki nem ért Veled mindenben egyet? Látod, utánad mások is írták, hogy nem műtőben vették le a gyerek körmét és vagy kapott előtte érzéstelenítőt, vagy normálisan elmagyarázták, hogy miért nem érdemes adni.

serfecs (törölt) 2011.06.03. 10:04:59

@Tower13: rég voltál orvosnál, újabban megint nem kell aláírni :-))

Leroi 2011.06.03. 10:20:28

@mariablog:
Alibinek sem rossz egy érzéstelenítő nélküli hosszas-hosszas, izzasztó műtét. Mondjuk a fognyomokat és rúzsfoltokat a makk körül nem magyarázza meg, de fedősztorinak kiváló...:)

El Visco Stello (törölt) 2011.06.03. 11:10:52

Piros és/vagy barna karikák...

EmpatiaTolerancia 2011.06.03. 11:27:32

@SusanneF: "Érző szívű szülő ne menjen be vele...."

Érző szívű vagyok, pont azért akartam bemenni, de nem engedtek. A mai napig haragszom magamra, hogy nem harcoltam ki. (Nem az a fajta érző szívű, aki kiveri a szikét, stb. az orvos kezéből, mert bántja gyerekét :) )

Irkutszk 2011.06.03. 12:10:29

@Leroi: A gyerek - orvos kapcsolathoz: Amikor a laborba látogat egyik-másik kolléga kisgyereke, az egyik legjobb játék a fecskendő. Színes, mozgathetó, nem mérgező, és nem is fog félni tőle.

A kisgyerek üvöltését pedig elég egyszerűen előre le lehet mérni: hagyjuk idegenekkel egy szobában három percre, és amit akkor rendez, azt fogja orvosok között is. Amíg nincs más tapasztalata, addig az orvos is csak egy idegen lesz, akivel együtt hagyta az anyukája.

Irkutszk 2011.06.03. 12:12:24

@SusanneF: Szerintem semmi gond nincs a képpel.

Promptcillin kisasszony 2011.06.03. 14:57:33

Tisztelt hozzászólók ! olyan sok negatívumot olvastam , hogy elhatároztam leírok néhány esetet , ami velem és a beteggel történt meg munkásságom nehéz éveiben. Ezek a jó történetek mindig segítettek nekem abban hogy mindig a beteg embert lássam, ha valaki segítséget kért és higgyem el azt , hogy tényleg beteg.
Egy kislány nagyon félt a szuritól. Addig meséltem neki , hogy ha akarja tű nélkül fogom megszúrni és nagyon rövid ideig fog tartani , hogy elhitte és nem félt. Azután soha. De az ovodában hamar elmesélte : neki tű nélkül adták be az inj-ót és bizony nem is fájt.
Karácsonykor jött egy tolószékes bácsi injó-ra.Az orvos indult , hogy beadja. A bácsi megszólalt : szeretném ha a nővér adná be.A válasz az orvos részéről : parancsoljon.Ez nekem szólt. Igyekeztem finoman óvatosan elvégezni a dolgomat.A bácsi megszólalt : Az isten áldja meg ezt a fejet , amelyik vezérli ezt a kezet. Azt gondolom ennél szebb karácsonyi ajándékot nem kaphattam volna.Ezek a pillanatok segítettek hozzá engem , hogy a szakmámban ledolgoztam 40 évet. Promptcillin kisasszony.

Promptcillin kisasszony 2011.06.03. 15:03:03

Bocsánat a regisztrációban tévesen jelent meg a nevem és nem ellenőritem . Helyesen: PROMPTCILLIN kisasszony.

2011.06.03. 19:27:46

Nekem is volt ilyesfajta műtétem, egynapos sebészeten kb. negyed-fél óra volt. Fogtam az összes orvosi papíromat, letettem az asztalra, a sebész megvizsgált, ADOTT érzéstelenítőt, megcsinálta, én meg szépen hazasétáltam és aludtam egyet. Erről meg pár hasonló történetről írtam egy posztot már x hónapja, csakhogy természetesen ez jobban hangzik, hogy fájdalomcsillapítás nélkül dolgoznak a sintérek.

epres négercsók 2011.06.03. 20:12:56

@SusanneF: Kép kirakása/eltávolítása/cseréje nem a moderátor hatásköre.

SusanneF 2011.06.03. 22:36:16

@epres négercsók: Ok,csókuci:)
Csak nem tudom,az illetékes is olvassa-e??
Végül is télleg miért ne is mosolyognánk?
Elvégre gorillát is műteni kell-gorillák is műtenek...
Van,aki fecskendőnek nézi a tollat,és van,aki az igazival játszik,vagy éppen gyűjti...

epres négercsók 2011.06.04. 10:54:30

@SusanneF: De nyugodtan mosolyoghattok és véleményezhetitek a képet, előfordult már máskor is, többször volt, hogy Despota ki is cserélte.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása