EHEC - Tudnivalók a németországi járványról

2011.05.29. 08:25

Hogy kezelik az EHEC fertőzést? Milyen tüneteket okoznak a kórokozók? Hogy lehet védekezni a fertőzéssel szemben? Cikkünkben megtalálja a választ az EHEC-baktériumok által okozott fertőzéssel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre.
Mik azok az EHEC-baktériumok?

 


Az EHEC az enterohaemorrhágiás Escherichia coli baktérium nevének rövidítése. Ez azoknak a coli-baktériumoknak egy változata, melyek természetes körülmények között nem élnek az emberi béltraktusban. AZ EHEC-típus ezzel szemben állatok tápcsatornájában él. Az emberi szervezetbe jutva, súlyos hasmenést okozhat. Az EHEC-fertőzés néhány esetben hemolitikus urémiás szindróma (HUS) kialakulásához vezethet.


EHEC-fertőzés bárhol, bármelyik országban kialakulhat. Legismertebb változata (szerotípusa) az EHEC-O157:H7. Ez a típus nagyon gyakran súlyos panaszokat okoz. Németországban évente 900-1200 esetet regisztrálnak. Az EHEC-baktériumoknak 42 törzse felelős az utóbbi évek járványaiért.

 

Az aktuális járvány okozója


A Münsteri Egyetem tudósai megállapították, hogy a mostani járvány okozója a „HUSEC 41” nevű baktériumtörzsbe tartozik, egész pontosan az ST678-as típusról van szó. Szakértők szerint ez a törzs eddig még nem hívta fel magára a figyelmet azzal, hogy járványt vagy komolyabb fertőzést okozott volna. Az EHEC baktériumoknak e típusa ellenálló a penicillin és cephalosporin antibiotikumokkal szemben. Vannak azonban bizonyos antibiotikumok (a béta-laktámok csoportjába tartozó carbapenem), melyek hatékonyak ezen kórokozókkal szembeni védekezésben. Antibiotikum terápia alkalmazása tehát nem feltétlenül a legjobb és legésszerűbb megoldás az EHEC-fertőzés kezelésére.

 

Kik a legveszélyeztetettebbek?


Az EHEC-fertőzés általában a csecsemőket és a kisgyermekeket veszélyezteti nemtől függetlenül, illetve az idős és gyenge immunrendszerű embereket. A jelenlegi észak-német EHEC-járvány következtében azonban szokatlan módon sok felnőtt fertőződött meg, legtöbbjük nő. A betegség gyakran nagyon súlyos tünetekkel jár.

 

Szükséges vizsgálatok hasmenés esetén


Ha felmerül, hogy baktérium fertőzés (pl. Salmonella) által okozott hasmenésről van szó, akkor székletmintát kell küldeni elemző, mikrobiológiai vizsgálatra. Erre elsősorban akkor kell gondolni, ha a széklet nyálkás, gennyes, véres vagy nagyon bűzös, illetve a tüneti szerek alkalmazása mellett nem történik javulás.

 

Hogy lehet elkapni az EHEC-fertőzést?

 

Közvetett fertőzés


Az EHEC-baktériumok a kérődzők (szarvasmarhák, juhok, kecskék, őzek, szarvasok) bélrendszerében élnek, és ürülékükkel távoznak szervezetükből. Az állatok levágása vagy fejése során is belekerülhetnek az élelmiszerekbe a kórokozók. Ráadásul baktériumok az állatok vizeletében is lehetnek, a szarvasmarha-istállókból a földekre hordott trágya vagy alom is lehet fertőzött. Így a termesztett élelmiszernövények is kapcsolatba kerülnek a kórokozókkal. Ha fogyasztás előtt az ilyen zöldségeket és gyümölcsöket nem mossák meg kellőképpen, az ember is megfertőződhet. Azonban a fertőzés elkapható szennyezett vízzel való érintkezés útján is, például ha valaki olyan tóban fürdik, amelyben EHEC-baktériumok is vannak.

 

Közvetlen fertőzés


Fertőzött személyek is átadhatják a kórokozókat. Például, ha a WC használata után nem mos valaki alaposan kezet, és a fertőző baktériumokat hátrahagyja a kilincsen vagy az ajtó felületén. Nagyon kevés (10-100 EHEC O157:H7) kórokozó is elég ahhoz, hogy a fertőzés kialakuljon. Ilyen módon a fertőzés nagyon könnyen terjedhet.

 

Lappangási idő


A fertőzést követően kettő-tíz napon belül jelentkeznek a tünetek. Ha a fertőzés következtében hemolitikus urémiás szindróma alakul ki, annak tünetei a hasmenés kezdetétől számított hét napon belül jelentkeznek.

 

Mely élelmiszerek lehetnek fertőzöttek?


EHEC-fertőzés egy részt állati eredetű élelmiszerek fogyasztását követően alakulhat ki, főként, ha nyersen vagy nem kellően (fel)főzve fogyasztják őket. Ilyenek például a következők:


Tej és tejtermékek (pl. sajtok)


Nyers vagy nem jól átsütött hal, vagy kérődzők húsa (szarvasmarha, juh, kecske, szarvas, őz)


Nyers kolbász, hurka

 

Továbbá az állatok ürülékével trágyázott zöldségek és gyümölcsök is terjeszthetik a kórokozókat. Mosatlanul vagy nyersen fogyasztva őket, el lehet kapni a fertőzést. Arra is volt már példa, hogy nem pasztörizált almalé okozta a fertőzést.

 

A mostani fertőzés oka


A tudósok lázasan keresik a járvány forrását. Feltehetően a fertőzést az Észak-Németországból származó paradicsomok, saláták és uborkák fogyasztása okozta. A szakértők ezért azt tanácsolják, hogy senki ne egye nyersen és mosatlanul ezeket a zöldségeket.


Milyen tüneteket okoz az EHEC-baktérium fertőzés?


Ha valaki szervezetébe bejutottak a kórokozók, még nem biztos, hogy jelentkeznek nála a tünetek.


Más esetben, ha kialakul a fertőzés a legjellemzőbb tünet a vér nélküli, többnyire vizes hasmenés. Szédülés, hányás, hasfájás és ritkán láz is előfordulhat. Súlyos esetben véres hasmenés és fájdalmas görcsök is jelentkezhetnek.

 

Hemolititkus-urémiás szindróma (HUS)

 

A fertőzött betegek 10-20%-ánál alakul ki EHEC-baktérium fertőzés következtében hemolititkus-urémiás szindróma (HUS). Ezért az EHEC-baktérium által kiválasztott méreg (verotoxin) a felelős. Ez a vörösvértestek lebomlását okozza, ami vérszegénységhez (anémia) vezet. A véralvadásban résztvevő vérlemezkék száma is csökken. A méreg különböző szervek vérereit is károsítja, többek közt a veséét, aminek következménye a veseműködés akut megszűnése lehet. Akut fázisban a halálozási arány körülbelül 2%.

 

Hogyan kezelhetők a fertőzött betegek?


Sajnos csak tüneti kezelés lehetséges. Ennek alapja az a megfigyelés, mely szerint közvetlenül a baktériumokra ható gyógyszerek – antibiotikumok – bevétele után, a baktériumok még nagyobb mennyiségben kezdik el termelni a toxint, így súlyosbítva a beteg állapotát.


Ha a betegség következtében károsodott vese még korlátozottan működik, gyógyszerek segíthetnek fokozni a vizeletkiválasztást. Ha a vese már nem működik, dialízisre van szükség: a páciens hemo- vagy peritoneális dialízist kap, hogy a baktériumok méreganyagai a lehető leghamarabb kiürüljenek szervezetéből.


Hogy védekezhetünk az EHEC-fertőzéssel szemben?


A legjobb, amit tehet az EHEC-fertőzés elkerülése érdekében, ha betartja az alapvető higiéniai szabályokat. Az ételek elkészítésénél és elfogyasztásánál is ügyeljen a tisztaságra. Mondjon le a felfőzetlen tejről, és az abból készült tejtermékekről, valamint a nyers húsról, stb. Fertőzött személyekkel való érintkezés után mindig mosson kezet.

 

Hogy tisztítsuk meg az élelmiszereket?

 

A baktériumokkal fertőzött élelmiszereket alaposan meg kell főzni vagy sütni, illetve pasztörizálni. Az élelmiszerek belső hőmérséklete eközben el kell, hogy érje legalább 2 percen keresztül a 70 oC-os hőmérsékletet. Így az EHEC- baktériumok elpusztulnak.


Az élelmiszerek feldolgozására használt egyéb eljárásokkal és szerekkel, így savakkal, hűtéssel, szárítással, sózással szemben ezek a kórokozók ellenállók. Az élelmiszerek mélyhűtőben való fagyasztása sem megbízható védekezési módszer, mivel az EHEC-baktériumokat nem pusztítja el.


Az eredeti cikk a webbeteg.hu oldalon olvasható

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ondol 2011.06.08. 11:47:05

Szóbeszéd: ez illene legjobban az EHEC körüli kommunikációra. Ez a "szóbeszéd", a meggondolatlan, alap nélküli tudósítások mérhetetlen károkat okoznak Európa gazdasági életében.

Azt gondolhattuk volna, hogy a német eü. ki fogja tudni mutatni a járvány eredetét.

Nagyon sok a homályos folt, megy a ködösítés. Most éppen Kína a bűnös, aztán majd az ufók lesznek a következők.

El kellene fogadni, sőt kérni kellett volna a nemzetközi segítséget..nem szégyen az...

Félig sült hús, nyers kaja..az előbb utóbb betesz...

2011.06.09. 16:55:44

Tényleg úgy tűnik, mintha nagy tesze-toszaság lenne. Ennyi idő alatt még a forrást sem találták meg, nemhogy a kezeléssel előrehaladtak volna. Ijesztőek a több száz súlyos állapotú betegek tünetei. Szinte minden 4. ember súlyos, válságos állapotban van. Velük mi lesz? Ha jól értettem a híreket, a veséjük nem működik. És nem is fog?
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása